Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-09-30

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 30 Σεπτεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

  • [02] EΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

  • [03] Η ΙΜΒΡΟΣ ΚΑΙ Η ΤΕΝΕΔΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΗΤΗ ΙΘΑΚΗ ΤΩΝ ΙΜΒΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΝΕΔΙΩΝ ΤΟΝΙΣΕ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

  • [04] Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

  • [05] ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ-ΧΑΟΥΑΡΝΤ

  • [06] ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ Δ.ΛΙΑΝΗ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [07] ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 78 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

  • [08] ΤΟ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [10] ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΖΟΡΑΝ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ

  • [11] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

  • [12] ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [13] ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Κ.ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S - 300 ΖΗΤΕΙ Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [14] ΒΟΣΝΙΑ:ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ

  • [15] ΛΗΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΑΛΒΑΝΙΑ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΟΠΛΙΣΜΟΥ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

    Με την ειδική διακομματική επιτροπή της Βουλής και του απόδημου ελληνισμού συναντήθηκε το πρωί στη Θεσσαλονίκη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Γρηγόρης Νιώτης, πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής για τον απόδημο ελληνισμό, δήλωσε ότι ήταν πολύ σημαντικό να συναντηθούμε με τον προκαθήμενο της Oqhodon_ar για θέματα απόδημου ελληνισμού.

    Ο κ.Νιώτης επισήμανε ότι “γνωρίζετε το ρόλο που διαδραματίζει διεθνώς, όπου υπάρχουν συγκεντρώσεις του ελληνισμού το πατριαρχείο και οι υπό αυτό υπαγόμενες εκκλησίες και ασφαλώς η συνάντηση μαζί του επικεντρώθηκε σε ποικίλα θέματα ενδιαφέροντος και ιδιαιτέρως μια και είμαστε στη Θεσσαλονίκη, στα θέματα που συνδέονται με την επερχόμενη συνεδρίαση της συνέλευσης του παγκόσμιου συμβουλίου απόδημου ελληνισμού. Ζητήσαμε από τον πατριάρχη να έχουμε την ευλογία και τη συμβολή και των εκκλησιαστικών κοινοτήτων για την ενότητα και τη συνεργασία και νομίζω ότι αυτό το επιτύχαμε, έχουμε τις ευλογίες και την κοινή συμπαράταξη όλων σε μια κοινή πορεία του ελληνισμού”.

    [02] EΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

    Αναχώρησε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο Αρχιεπίσκοπος Tιράνων και πάσης Αλβανίας κ.Αναστάσιος, ο οποίος παρέστη στην επίσημη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίου. Σε δηλώσεις του, λίγο πριν την αναχώρησή του, ο κ.Αναστάσιος, γνωστοποίησε ότι στο τέλος της εβδομάδας θα επισκεφθεί την Αλβανία επιτροπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου η οποία θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον πρωθυπουργό Φάτος Νάνο και τον υπουργό Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο. Ο κ.Αναστάσιος που συζήτησε για το θέμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη με τον οποίο συναντήθηκε, διευκρίνισε ωστόσο, πως δεν είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθούν τελικά αυτές οι συναντήσεις διότι δεν εδόθη ακόμη οριστική απάντηση από την αλβανική ηγεσία. “Εμείς ελπίζουμε, αγωνιζόμαστε και προσπαθούμε”, τόνισε.

    [03] Η ΙΜΒΡΟΣ ΚΑΙ Η ΤΕΝΕΔΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΗΤΗ ΙΘΑΚΗ ΤΩΝ ΙΜΒΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΝΕΔΙΩΝ ΤΟΝΙΣΕ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

    “Νοητή Ιθάκη” των απανταχού Ιμβρίων και των Τενέδιων είναι η Ιμβρος και η Τένεδος, αντίστοιχα, τόνισε ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος παρέστη στην τελετή εντοίχισης της πλάκας θεμελίωσης του πνευματικού κέντρου Ιμβρίων και Τενέδιων, στην οδό Δημητσάνας 47, στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης.

    Ο πατριάρχης αναφέρθηκε στην “οδύσσεια”, όπως τη χαρακτήρισε, των κατοίκων της Ιμβρου και της Τενέδου που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να μεταναστεύσουν στην Κωνσταντινούπολη, την Ελλάδα ή σε άλλα μέρη του κόσμου και επισήμανε τη μεγάλη συνεισφορά των κατά τόπους συλλόγων και της Ιμβριακής Ενωσης Μακεδονίας-Θράκης. Επίσης σε μια στιγμή ενθουσιασμού ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β’ αναφώνησε :“Συντόμως να πάμε στην Ιμβρο και στην Τένεδο να κάνουμε δοξολογία”.

    Το πνευματικό κέντρο Ιμβρίων και Τενέδιων χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 114 εκατομμυρίων δραχμών από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και θα στεγαστεί σε τετραόροφο κτίριο.

    [04] Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

    Με το συμβολικό ποσό των δύο εκατομμυρίων δραχμών ενισχύει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Την επιταγή προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου ο πρόεδρός του Γιώργος Ιγνατιάδης . Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας προήδρευσε της συνεδρίασης με την ιδιότητά του ως επιτίμου προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου.

    [05] ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ-ΧΑΟΥΑΡΝΤ

    Οι Ελληνο-τουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό πρόβλημα, ο ρόλος της χώρας μας στη Βαλκανική και οι προοπτικές των σχέσεων των δύο χωρών, ήταν στο επίκεντρο των σημερινών συναντήσεων του Προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, με τον Αυστραλό Πρωθυπουργό, Τζον Χάουαρντ, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Τομ Φίσερ, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Πρόεδρο των Εργατικών κ. Μπίσλυ και με μια σειρά άλλα εξέχοντα στελέχη της κυβέρνησης και των Νομοθετικών Σωμάτων της Αυστραλίας.

    Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνάντηση του κ. Κακλαμάνη με τον Πρωθυπουργό κ. Χάουαρντ, κατά την οποία επιβεβαιώθηκαν οι φιλικοί και στενοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών, που ενισχύονται και από την δημιουργική παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην Αυστραλία.

    [06] ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ Δ.ΛΙΑΝΗ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Aντιδράσεις προκαλεί το βιβλίο της Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου “Δέκα χρόνια και 54 μέρες” που κυκλοφόρησε σήμερα από τις εκδόσεις “Λιβάνη”. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης δήλωσε: “ούτε θα το αγοράσω, ούτε βεβαίως θα το διαβάσω”. Ο Υπουργός Υγείας Κώστας Γείτονας σχολίασε: “δεν νομίζω ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου θα ήταν υπερήφανος για όσα γράφονται στο βιβλίο”. Ο Γιάννης Σουλαδάκης, βουλευτής και μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ είπε: “Η έκδοση αυτή σε καμμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται με τον αναγκαίο σεβασμό στην ιστορική μνήμη και την πολιτική παρουσία του Ανδρέα Παπανδρέου. Γύρισα την πλάτη στο βιβλίο του κ.Λιάνη, γυρίζω την πλάτη και στο βιβλίο της κ.Δήμητρας Λιάνη...Εχει περισσέψει η γελοιότητα και η υποκρισία από τους διάφορους κατά καιρούς εραστές της εξουσίας” Ο Υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε. “Ασχολούμαι με την Τουρκία και αυτό είναι αρκετό”.

    [07] ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 78 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Εβδομήντα οκτώ λαθρομετανάστες από χώρες της Ασίας και της Αφρικής μετέφεραν για άλλη μια φορά στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Εβρου Τούρκοι έναντι μεγάλης αμοιβής.

    Αστυνομικοί της ασφάλειας Διδυμοτείχου σε συνεργασία με συναδέλφους τους που υπηρετούν σε μεταβατικά αποσπάσματα της περιοχής συνέλαβαν τα ξημερώματα στο 3ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Μαυροκκλησίου-Πρωτοκκλησίου, έξω από το Διδυμότειχο, τον οδηγό φορτηγού Ηλία Μαλούχο, 51 ετών, από την Αθήνα γιατί σε έρευνα που έγινε βρέθηκαν στην καρότσα κρυμμένοι 78 λαθρομετανάστες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης Ορεστιάδας στις 9 χθες το βράδυ Τούρκοι δουλέμποροι πέρασαν τους 78 λαθρομετανάστες - που κατάγονται από το Μπαγκλαντές, το Μαρόκο, το Πακιστάν και το Ιράκ- από αφύλαχτο σημείο του Εβρου και τους οδήγησαν στο ελληνικό έδαφος εισπράττοντας 2.000 δολάρια ΗΠΑ από τον καθένα ως αμοιβή.

    Οπως αποκάλυψαν οι λαθρομετανάστες ένας από τους δουλεμπόρους τους παρέδωσε στο συνεργάτη τους Μαλουχο ο οποίος εισέπραξε άλλες 500.000 δραχμές περίπου από τους αλλοδαπούς για να τους μεταφέρει στο εσωτερικό της χώρας όπου θα αναζητούσαν εργασία.

    [08] ΤΟ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

    Το πολυπολιτισμικό πρόσωπο της Θράκης παρουσιάζεται μέσα από την τοπική μουσική δημιουργία στο πλαίσιο εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο αμφιθέατρο της νομικής σχολής του ΔΠΘ στην Κομοτηνή. Η αυριανή εκδήλωση εντάσσεται σε πολιτιστικό πρόγραμμα που διοργανώνεται από το Κέντρο Λαϊκών Δρωμένων Κομοτηνής και το Πρόγραμμα “Εγνατία του ΟΠΠΕΘ” και περιλαμβάνει παραδοσιακά θρακιώτικα τραγούδια, ανάμεσά τους και πομάκικα , τραγουδισμένα με τη συνοδεία απλών μουσικών οργάνων αλλά και ηλεκτρικής μπάντας, σε μια ροκ εκτέλεση.

    Η αυριανή εκδήλωση είναι η τελευταία μια σειράς εκδηλώσεων που άρχισαν στις 22 Σεπτεμβρίου και περιλάμβαναν θέατρο, χορό , κινηματογράφο ποιητικό λόγο και εκθέσεις. “Κλείνουμε τις εκδηλώσεις με την φωνή του τόπου” λέει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του Κέντρου Λαϊκών Δρωμένων Χρύσα Μανωλιά και συνεχίζει: “Η συνεργασία με το πρόγραμμα “Εγνατία” του ΟΠΠΕΘ ήταν πολύ καλή . Ο στόχος , που ήταν η πολιτιστική αποκέντρωση, μεταφράστηκε μέσα από την συνεργασία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα από την επιλογή ποικίλων και ποιοτικών εκδηλώσεων. Η ποικιλία είχε να κάνει και με τους χώρους τέχνης και με τον τόπο προέλευσης καθώς περιλάβαμε στο πρόγραμμα ιταλικό θέατρο δρόμου, έκθεση λαϊκών δρωμένων από τη Βουλγαρία και θεατρικό έργο από αμερικανικό θίασο. Από την άλλη έρχεται να μιλήσει ο τόπος μέσα από τη μουσική με την οποία εκφράζονται οι διάφορες πολιτισμικές ομάδες αυτής της πολυπολιτισμικής περιοχής”. Έτσι η αυριανή εκδήλωση θα είναι η μουσική έκφραση της πολυπολιτισμικότητας που αναδεικνύει τις ζωντανές δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. “Πρόθεσή μας είναι να διευρυνθούν, να εμβαθυνθούν αυτού του είδους οι εκδηλώσεις και να καταλήξουν να μπορούν να αντανακλούν τη δημιουργικότητα και τη μουσική πραγματικότητα της περιοχής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο” καταλήγει η κ Μανωλιά. Στο αυριανό πρόγραμμα συμμετέχουν ο Μιχάλης Ανέστης από τους Αγίους Θεοδώρους που θα παίξει γκάιντα, νταούλια και ζουρνάδες θα παίξουν τέσσερις μουσουλμάνοι από τις Σάπες, οι Καραλής Σεραφετίν, Μουσταφάογλού Χουσείν, Μουσταφάογλού Μεμέτ και Μεμέτ Ισμαήλ, πομάκικα τραγούδια θα τραγουδήσει ο Ρόγκο Αλή από τη Γλαύκη με τη συνοδεία της μουσικής από τη φλογέρα του Βαγγέλη Δορόπουλου και έντεχνη λαϊκή μουσική θα παρουσιάσουν ο Ηλίας Ιωαννάκης με τους μαθητές του. Ακόμη θα παίξουν οι μουσικοί της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης ενώ ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας συνοδεία ηλεκτρικής μπάντας θα παρουσιάσει παραδοσιακά τραγούδια σε ροκ εκτέλεση με κεντρικό μοτίβο το τραγούδι “Σ΄αυτό το αλώνι το φαρδύ” του οποίου το θέμα ανάγεται στον Όμηρο.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Θέματα ασφαλείας θα κληθούν να συζητήσουν την ερχόμενη Παρασκευή στη Σόφια, οι υπουργοί Αμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και οι ομόλογοί τους από τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και της πρωτοβουλίας “Σύμπραξη για την ειρήνη”.

    Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Ανάνιεφ, τη συνάντηση θα απασχολήσει και η ευρωατλαντική συνεργασία και τα μέτρα για την εδραίωση της εμπιστοσύνης και της διεύρυνσης της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας.

    Τη σημασία της συνάντησης της Σόφιας για την περιφερειακή συνεργασία υπογράμμισε και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής, Ασέν Αγκοφ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα του πως η συνάντηση της 3ης Οκτωβρίου θα συμβάλει στην ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου και του διαλόγου στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρώπη.

    Να σημειωθεί πως η πρώτη συνάντηση για θέματα περιφερειακής ασφάλειας πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 1996 στα Τίρανα, με τη συμμετοχή των υπουργών Αμυνας της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, της ΠΓΔΜ, της Ιταλίας, της Ελβετίας και των ΗΠΑ.

    Τη συμμετοχή τους στη συνάντηση της Σόφιας έχουν επιβεβαιώσει οι υπουργοί Αμυνας της Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος, της Αλβανίας, Σαμπίτ Μπρούκαϊ, της ΠΓΔΜ, Λάζαρ Κιτάνοφσκι, της Ρουμανίας, Βίκτορ Μπάμπιουκ, της Σλοβενίας, Τιτ Τούρνσεκ , της Τουρκίας, Ισμέτ Σεζγκίν, των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κοέν και της Ιταλίας, Μπενεαμίνο Αντρεάτο.

    Δεν έχουν προσκληθεί η Ρωσία, η Κροατία και η ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας, οι οποίες είτε δεν είναι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ ή της πρωτοβουλίας “Σύμπραξη για την ειρήνη”, είτε δεν ανήκουν στη γεωγραφική περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης .

    [10] ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΖΟΡΑΝ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ

    Το δημοτικό συμβούλιο του Βελιγραδίου κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης συνόδου που συγκάλεσε ο αντιδήμαρχος, Μίλαν Μπόζιτς, αποφάσισε την αντικατάσταση του δημάρχου, Ζόραν Τζίντζιτς.

    Υπέρ της αποπομπής του Τζίντζιτς ψήφισαν 67 από τους 68 δημοτικούς συμβούλους που παραβρέθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ απουσίαζαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δημοκρατικού Κόμματος και ο πρόεδρος του κόμματος, Ζόραν Τζίντζιτς.

    Υπέρ της αντικατάστασης του Τζίντζιτς ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, του Βουκ Ντράσκοβιτς, του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, του Βόισλαβ Σέσελι.

    Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η αποπομπή του Τζίντζιτς από το αξίωμα του δημάρχου, αποτελεί την κορύφωση της διαμάχης μεταξύ των πρώην εταίρων του συνασπισμού “Ζάγιεντνο”, Βουκ Ντράσκοβιτς και Ζόραν Τζίντζιτς.

    Χωρίς τη ψήφο των δημοτικών συμβούλων του Ντράσκοβιτς ήταν αδύνατη η αποπομπή του Τζίντζιτς αφού οι δύο πρώην εταίροι του “Ζάγιεντνο” έχουν την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Ο Τζίντζιτς ανέλαβε τη δημαρχία του Βελιγραδίου, το Μάρτιο, μετά την αναγνώριση της νίκης της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές. Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο μέχρι σήμερα δήμαρχος του Βελιγραδίου είχε δηλώσει ότι αν η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ψηφίσει υπέρ της αποπομπής του θα αποδεχθεί την αντικατάστασή του. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε εξάλλου, η αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου της δημοτικής τηλεόρασης του Βελιγραδίου “Στούντιο Β”.

    [11] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

    Την πραγματοποίηση της αυριανής τους πορείας στην Πρίστινα, την πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου, παρά τις εκκλήσεις των ξένων διπλωματών και του ηγέτη τους Ιμπραήμ Ρουγκόβα, αποφάσισαν οι αλβανικής καταγωγής φοιτητές του Κοσσυφοπεδίου, της σερβικής επαρχίας το 90% των κατοίκων της οποίας είναι αλβανοί. Οι αλβανοί φοιτητές διαμαρτύρονται ζητώντας εκπαιδευτική αυτονομία από το Βελιγράδι, το οποίο αναγνωρίζει ότι μόνο η πρωτοβάθμια εκπαίδευση γίνεται στα αλβανικά, με αποτέλεσμα οι αλβανοί να έχουν ιδρύσει και να λειτουργούν μη αναγνωρισμένα ιδιωτικά γυμνάσια και πανεπιστήμιο. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το βράδυ, λίγη ώρα μετά από τη κοινή έκκληση που απηύθυναν οι ΗΠΑ, δέκα ευρωπαϊκές χώρες, η Ρωσία, ο Καναδάς και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη για ματαίωση της πορείας, προειδοποιώντας τους φοιτητές ότι μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις, η ηγεσία των αλβανών φοιτητών επανέλαβε ότι η πορεία θα γίνει, Οι διαδηλώσεις θα γίνουν εκτός από την Πρίστινα, στη Μιτροβίτσα, το Πεκ, το Πρίζεν, το Ουρόσεβατς, την Ντιακοβίτσα, το Γκιουλάν και οι φοιτητές οι οποίοι θα φορούν κονκάρδες για να ξεχωρίζουν, υποστηρίζουν ότι έχουν την στήριξη του μεγαλύτερου μέρους των 16000 μελών της Ένωσης, αν και εκπρόσωποι πέντε σχολών έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της πορείας. Ήδη στην Πρίστινα βρίσκεται μεγάλος αριθμός ξένων διπλωματών, γεγονός που κατά το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP αποδεικνύει ότι υπάρχει ανησυχία για τις εξελίξεις, ιδιαίτερα μετά την απόρριψη της έκκλησης του κ.Ρουγκόβα να ματαιωθούν οι διαδηλώσεις. Όλο το προηγούμενο δεκαήμερο έγιναν σιωπηλές διαδηλώσεις των φοιτητών σε πολλές πόλεις με αποκορύφωμα τη χθεσινή στην Πρίστινα, όπου συμμετείχαν, σύμφωνα με εκτίμηση του AFP, δέκα χιλιάδες άτομα.

    [12] ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια χάνει το ταμείο του αλβανικού κράτους από τους διαφεύγοντες δασμούς των υγρών καυσίμων που εισάγονται λαθραία στη χώρα.

    Παρά το γεγονός ότι έχει διαπιστωθεί η “κομπίνα” για την εισαγωγή των καυσίμων, ωστόσο οι αδυναμίες του αλβανικού κράτους ως προς την άσκηση του τελωνειακού ελέγχου και η αδυναμία του στη συνεργασία με το ευρωτελωνειακό σύστημα, όπως παραδέχθηκε σε συνέντευξη τύπου ο γενικός διευθυντής Τελωνείων της Αλβανίας, Gezim Bleta, δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την πάταξη του φαινομένου.

    Ο κ.Βleta, παρουσίασε στατιστικά στοιχεία εισαγωγών, από τα οποία διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι τα καύσιμα φθάνουν στην Αλβανία με πλαστογραφημένα συνοδευτικά έγγραφα ως πετρέλαιο θέρμανσης.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα τέσσερα τελευταία χρόνια οι εισαγωγές πετρελαίου κίνησης και βενζόλης σημειώνουν συνεχή πτώση, τη στιγμή που οι εισαγωγές πετρελαίου θέρμανσης σημείωσαν αισθητή αύξηση. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους εισήχθησαν στην Αλβανία 32 χιλιάδες τόνοι πετρελαίου κίνησης και 42 χιλιάδες τόνοι πετρελαίου θέρμανσης. Μόνο κατά τη διάρκεια του Ιουλίου του 1997 τα συνοδευτικά έγγραφα αποτελούν ενδεικτικά στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στο να φανταστεί κανείς το βαθμό του λαθρεμπορίου καυσίμων στην Αλβανία.

    Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τον Ιούλιο, γράφει η εφημερίδα “Κόχα Γιον” εισήχθησαν μόνο 96 τόνοι πετρελαίου κίνησης και 1900 τόνοι πετρελαίου θέρμανσης, τη στιγμή που η μαζική κατανάλωση του πετρελαίου κίνησης αποτελεί σε όλους γνωστό γεγονός. Οπως προκύπτει από την αντιπαραβολή των στοιχείων που διαθέτουν τα τελωνεία με τα στοιχεία κατανάλωσης των καυσίμων που διαθέτει το υπουργείο Εσωτερικών. τα 120.000 μηχανοκίνητα μέσα που κυκλοφορούν στη χώρα χρειάζονται τουλάχιστον 40.000 τόνους καυσίμων το μήνα. “Τότε πώς εξηγείται το γεγονός ότι οι ετήσιες εισαγωγές είναι χαμηλότερες από το απαραίτητο ποσόν της μηνιαίας κατανάλωσης;”, διερωτάται η εφημερίδα.

    Παρά το γεγονός ότι οι τελωνειακές αρχές δεν δίνουν ρητή απάντηση, ωστόσο αφήνουν να εννοηθεί ότι η πλέον χαρακτηριστική μορφή εισαγωγής των λαθραίων καυσίμων είναι η παρουσίασή τους ως πετρελαίου θέρμανσης. “Με αυτό το τέχνασμα οι λαθρέμποροι βάζουν στην τσέπη τους και τους δασμούς που έπρεπε να πληρώσουν και που στην πραγματικότητα δεν πλήρωσαν επειδή το πετρέλαιο θέρμανσης εξαιρείται”, τονίζει η εφημερίδα.

    Οι εξαιρέσεις από τις φορολογικές υποχρεώσεις και η καθιέρωση διαφορετικών δασμών ενθαρρύνουν την επιθυμία εμπόρων “για πολλά κέρδη”, να εκμεταλλευθούν τις υπάρχουσες διατάξεις. Προς την κατεύθυνση της πάταξης του λαθρεμπορίου των υγρών καυσίμων πρέπει να ληφθούν σύντομα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει η διαφυγή εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων τα ταμεία του κράτους, καταλήγει η εφημερίδα.

    [13] ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Κ.ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S - 300 ΖΗΤΕΙ Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στο θέμα της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S - 300 στην Κύπρο, ζητεί με επιστολή του ο Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού τύπου.

    Στην επιστολή του ο Ντενκτάς ισχυρίζεται ότι η εγκατάσταση των πυραύλων στο νησί θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο για το πολιτικό κλίμα και τις διακοινοτικές συνομιλίες, αλλά θα θέσει σε κίνδυνο και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

    “Ανεύθυνη” χαρακτηρίζει επίσης ο Ντενκτάς και τη στάση της Ρωσίας στο θέμα των πυραύλων.

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στην επιστολή του κατοχικού ηγέτη γίνεται αναφορά στην άσκηση της Εθνικής Φρουράς “Νικηφόρος”, καθώς και στη ναυτική και αεροπορική βάση στην Κύπρο.

    [14] ΒΟΣΝΙΑ:ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ

    Προς παράταση της εντολής στην υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ διεθνή δύναμη σταθεροποίησης (SFOR) η οποία βρίσκεται στη Βοσνία για την εφαρμογή της συνθήκης ειρήνευσης ανάμεσαστις αντιμαχόμενες εθνικές ομάδες στην χώρα, προσανατολίζεται η συμμαχία, οι υπουργοί άμυνας των χωρών –μελών της οποίας συνεδριάζουν αύριο στην ολλανδική πόλη Μάαστριχτ. Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, μετά την αργή πρόοδο που παρουσιάζει η εφαρμογή της συνθήκης, ανώτεροι αξιωματούχοι της συμμαχίας για πρώτη φορά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η εντολή της δύναμης να παραταθεί και για το χρονικό διάστημα πέραν του Ιουλίου του 1998. Το ζήτημα αφορά κυρίως τις ΗΠΑ, όπου στο κογκρέσο έχει προταθεί η περικοπή όλων των κονδυλίων για τη δύναμη έτσι ώστε να αναγκαστεί ο πρόεδρος Κλίντον να την αποσύρει, επιλογή η οποία θα συμπαρασύρει και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς την περίοδο 1992-5, η στρατιωτική παρουσία της Βρετανίας και της Γαλλίας δεν παρήγαγε αποτελέσματα χωρίς την αμερικανική στήριξη. Ο κ.Κλίντον έχει υποσχεθεί ότι όλοι οι αμερικανοί στρατιώτες θα έχουν επιστρέψει μέχρι τα Χριστούγεννα σπίτι τους ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, σε επίπεδο πρεσβευτών οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ ματαίωσαν την λήψη απόφασης για την μείωση της από 39000 στρατιώτες αποτελούμενης διεθνούς δύναμης κατά 50% και την μετατροπή του ρόλου της σε καθαρά αποτρεπτικό. Η ματαίωση δείχνει να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη για την παρουσία dum\leym για τη διασφάλιση των κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας στις 23 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου αντίστοιχα και τη συμμετοχή της στην ανασυγκρότηση της σερβοβοσνιακής αστυνομίας. Το AFP, μεταδίδει δήλωση αξιωματούχου της συμμαχίας, τον οποίο δεν κατονομάζει, ο οποίος εκφράζει την άποψη ότι πρέπει να εκπονηθεί “ένα πλαίσιο στρατηγικής για την μετά την SFOR εποχή όχι μόνο για τη Βοσνία αλλά για ολόκληρη την περιοχή”.

    [15] ΛΗΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΑΛΒΑΝΙΑ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΟΠΛΙΣΜΟΥ

    Λήγει σήμερα στην Αλβανία η προθεσμία για την παράδοση των όπλων που έχουν στην κατοχή τους οι πολίτες και τα οποία εκλάπησαν από τις στρατιωτικές αποθήκες κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, τον περασμένο Μάρτιο. Η προθεσμία για την παράδοση του βαρέως οπλισμού, στον οποίο περιλαμβάνονται αντιαεροπορικά άρματα μάχης και πύραυλοι εδάφους- εδάφους, έληξε στο τέλος Αυγούστου, ενώ σήμερα λήγει η προθεσμία για την παράδοση του ελαφρού οπλισμού μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται 652 χιλιάδες αυτόματα όπλα, 1,5 δις πυρομαχικά και περίπου ένα εκατομμύριο νάρκες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων αρχών, υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης εκλάπησαν από τις στρατιωτικές αποθήκες, περισσότερο από ένα εκατομμύριο όπλα, χιλιάδες πυροβόλα όπλα, δεκάδες πλοία και αεροσκάφη και εκατομμύρια πυρομαχικών, η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Παρά τη δεδηλωμένη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει αυστηρά τις προθεσμίες και τις κυρώσεις του σχετικού διατάγματος για τον γενικό αφοπλισμό, οι οποίες προβλέπουν δικαστική δίωξη σε όσους δεν επιστρέψουν τα όπλα που επισείει ποινή φυλάκισης από 5-8 χρόνια, εντούτοις τα αποτελέσματα της παράδοσης των όπλων δεν ήταν τα αναμενόμενα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ειδικής επιτροπής που είναι επιφορτισμένη με το έργο της συλλογής των όπλων, έως τα μέσα Σεπτεμβρίου είχαν επιστραφεί 40 χιλιάδες όπλα, αριθμός που αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό του συνολικού αριθμού όπλων. Από αύριο ξεκινά, όπως ανακοινώθηκε, η επιχείρηση συλλογής όσων όπλων δεν έχουν παραδοθεί, με εξονυχιστικές έρευνες από σπίτι σε σπίτι. Ωστόσο ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι ότι η αστυνομία δεν διαθέτει αρκετό δυναμικό για να φέρει σε πέρας μια τόσο μεγάλη επιχείρηση. Για το λόγο αυτό ο υπουργός Εσωτερικών, Νεριτάν Τσέκα, ζήτησε τη βοήθεια των τοπικών αρχών στο έργο της αστυνομίας. “Οι ξένες επενδύσεις που είναι τόσο απαραίτητες για την ανάκαμψη της οικονομίας, θα πραγματοποιηθούν μόνο αν οι δυτικοί επενδυτές πειστούν ότι στη χώρα επικρατούν ο νόμος και η τάξη και η κυβέρνηση ελέγχει την κατάσταση”, τόνισε ο κ.Τσέκα.

    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 30 September 1997 - 13:05:57