Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-10-13

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 13 Οκτωβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΛΗΡΙΔΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ-120 ΔΙΣ. ΔΡΧ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΜΕ

  • [03] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

  • [04] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ "ΘΕΡΜΟΥ" ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • [05] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ '97"

  • [06] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ

  • [07] ΕΚΘΕΣΗ ΣΠΡΑΟΥ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

  • [08] ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΟ INTERNET ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

  • [09] ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΕΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

  • [10] ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ

  • [11] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 1000 ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΦΥΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

  • [12] ΣΕΙΣΜΟΣ 5,5 ΡΙΧΤΕΡ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

  • [14] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ '97"

  • [15] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ"

  • [16] ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [17] Ν. ΧΑΝΕΪ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [18] ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

  • [19] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ρ.ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

  • [20] Ι.ΤΖΕΜ: Η ΕΕ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΧΟΣ ΑΛΛΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΤΥΧΕΙ

  • [21] ΑΥΡΙΟ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [22] ΝΕΑ ΟΠΛΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

  • [23] ΝΕΑ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [24] Ο ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ

  • [25] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ

  • [26] ΚΡΟΑΤΙΑ: ΘΕΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΛΗΡΙΔΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Σύσκεψη κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη πραγματοποιείται αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα.

    Αντικείμενο της σύσκεψης η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, η πορεία του Κυπριακού και η προοπτική ένταξης της Μεγαλόνησου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ-120 ΔΙΣ. ΔΡΧ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΜΕ

    Την κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης με την ολοκλήρωση του TAXIS, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με επιπλέον ποσό 120 δισ. δρχ και την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τα Επιμελητήρια προανήγγελλε χθες ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της πανελλαδικής σύσκεψης για του Εμπόρους και Επαγγελματοβιοτέχνες του ΠΑΣΟΚ.

    Από την επιπλέον ενίσχυση, τα 100 δισ. δρχ θα προέλθουν από την αναθεώρηση του 2ου Κοινοτικού Πλασίου Στήριξης, όπως διευκρίνησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. Ο ίδιος, τοποθέτησε την κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων το 1999, "χρονιά που θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα μηχανογράφησης και σύνδεσης όλων των εφοριών μεταξύ τους".

    Αλλα 20 δισ. δρχ θα διατεθούν στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος, για τη χρηματοδότηση εμπορικών επιχειρήσεων και εταιριών παροχής υπηρεσιών, για την εγκατάσταση δικτύων ανάμεσα σε εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά και συστημάτων πληροφορικής και ηλεκτρονικού εμπορίου και τη δημιουργία ψυκτικών και αποθηκευτικών χώρων.

    Επιπλεόν, θα επαναληφθεί και το ειδικό πρόγραμμα για τα δίκτυα των επιχειρήσεων (cluster), όπως είπε η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, που τόνισε την ανάγκη να εξασφαλιστεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλύτερη πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, και ειδικότερα στα επιτόκια ορισμένων τραπεζών, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, τα χαρακτήρισε τοκογλυφικά.

    Σε ό,τι αφορά το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα Επιμελητήρια, θα ολοκληρωθεί μετά τις εκλογές για τις νέες διοικήσεις και θα προβλέπει ενίσχυση της οικονομικής τους αυτοτέλειας, διοικητική αναδιάρθρωσή τους και αναβάθμιση του συμβουλευτικού και παραγωγικού τους ρόλου.

    [03] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Οι νέες πτυχές του προβλήματος των ναρκωτικών αποτέλεσαν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. "Χρειάζεται γενικότερη κινητοποίηση της κοινωνίας και για το θέμα της επανένταξης αλλά και για το θέμα της πρόληψης. Χρειάζονται περισσότεροι πόροι και αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης αλλά οι πόροι που απαιτούνται πρέπει να εξευρεθούν, επειδή χρειάζεται και κοινωνική κινητοποίηση, και από πολλές άλλες πλευρές. Δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός ότι όσα δίνει το υπουργείο φτάνουν", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι ήταν κοινά αποδεκτή η επισήμανση της εθνικής συντονίστριας για τα ναρκωτικά, Μαριέττας Γιαννάκου - Κουτσίκου ότι πρόκειται για ένα ευρύτερο πρόβλημα με πολλές πτυχές που χρειάζεται πολιτική αντιμετώπιση. Αναφέρθηκε ακόμη στις δυσκολίες των πρώην χρηστών στην κοινωνική τους επανένταξη, αλλά και στις νέες μορφές ναρκωτικών ουσιών, φέρνοντας ως παράδειγμα τα συνθετικά ναρκωτικά, που, όπως είπε, είναι ουσίες που μπορούν εύκολα να παρασκευαστούν με νόμιμα υλικά.

    Στη σύσκεψη μετείχαν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι εκπρόσωποι των θεραπευτικών κοινοτήτων, η ηγεσία του ΟΚΑΝΑ και η κ. Κουτσίκου. Στο θέμα παρενέβη σήμερα και η Μαρία Δαμανάκη, η οποία επισήμανε ότι δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση της κοινωνίας και πρόσθεσε ότι η καταστολή δεν είναι λύση, επισημαίνοντας ότι υπάρχει καθυστέρηση στην επέκταση του προγράμματος χορήγησης μεθαδόνης.

    Στο μεταξύ, σήμερα, αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης, συνέλαβαν έξω από δημοτικό σχολείο στα Άνω Λιόσια, έμπορο ηρωίνης με ποσότητες ναρκωτικών.

    [04] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ "ΘΕΡΜΟΥ" ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Υπερβολές χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, όσα γράφονται τις τελευταίες ημέρες για τον κίνδυνο ενός "θερμού επεισοδίου" στο Αιγαίο, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελικής φάσης της διακλαδικής άσκησης του ΝΑΤΟ "DYNAMIC MIX-97", έξω από το χωριό Προφήτης του νομού Θεσσαλονίκης.

    "Θεωρώ υπερβολές αυτά που γράφονται αυτές τις ημέρες", είπε ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου και πρόσθεσε:"Ασκήσεις κάνουμε στην Κύπρο και στο Αιγαίο και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαιώνουν στην πράξη τον ενιαίο αμυντικό χώρο. Τις πραγματοποιούμε με μεγάλη επιτυχία και δεν πρόκειται να μας αποπροσανατολίσει κανείς από την επιτυχή υλοποίηση των ασκήσεων".

    Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις νέες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και την επίσκεψη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Αγκυρα, ο κ. Τσοχατζόπουλος παρατήρησε:"Και λοιπόν, τι σημασία έχει αυτό; Ματαιοπονούν. Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Αυτό που έχει σημασία είναι ma καταλάβουν ότι το δικό τους συμφέρον τους οδηγεί να προσεγγίσουν τις πολιτικές εξελίξεις που προβλέπονται για το μέλλον της ώστε να διασφαλίσουμε περισσότερη σταθερότητα από αυτή την οποία έχουμε σήμερα, μέσα από τη σύνδεση με την Ευρωπαική Ενωση και την ευρωπαική προοπτική".

    Η Ελλάδα, είπε, δεν είναι διατεθειμένη να προσδιορίσει τις σχέσεις της με την Τουρκία απλώς και μόνο από τις προσπάθειες αμφισβήτησης και αποσταθεροποίησης που επιβάλει η Τουρκία. Εξέφρασε, επίσης, την ευχή να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα από τη συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ στην Κρήτη το Νοέμβριο.

    Ως προς την άσκηση "DYNAMIC MIX-97" τη χαρακτήρισε επιτυχημένη και αναφέρθηκε στην πολύτιμη εμπειρία που αποκόμισαν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις από τη συνεργασία τους με τμήματα στρατού άλλων χωρών. Η άσκηση κράτησε 21 ημέρες και αναπτύχθηκε στις περιοχές της Πελοποννήσου, της Ηπείρου της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Συμμετείχαν χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις από 14 χώρες και πιο συγκεκριμένα 6.000 άνδρες, 100 αεροπλάνα και 50 πλοία.

    Στην τελική φάση πήραν μέρος αεροσκάφη F-16, F-4, επιθετικά ελικόπτερα τύπου "Απάτσι" και άρματα μάχης.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έδωσε συγχαρητήρια στους αξιωματικούς που είχαν την ευθύνη διεξαγωγής της άσκησης και σημείωσε πως οι θυσίες που καταβάλλουν οι Ελληνες όχι μόνο δεν πάνε χαμένες, αλλά τους κάνουν να αισθάνονται μεγαλύτερη ακόμα σιγουριά για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε πρόκλησης.

    Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησαν και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.

    [05] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ '97"

    Αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, θα πάρουν μέρος στη σημερινή φάση της στρατιωτικής άσκησης "Νικηφόρος '97", που θα πραγματοποιηθεί στις νότιες ακτές της Κύπρου, μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού.

    Τα αεροσκάφη συμμετέχουν στην αεροναυτική άσκηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων "Τοξότης", που διεξάγεται ανατολικά της Κρήτης και επεκτείνεται και στην περιοχή της Κύπρου.

    Για να παρακολουθήσει μέρος της άσκησης, φθάνει σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα έχει αμέσως μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του, Κώστα Ηλιάδη. Ακολούθως, θα έχει συνάντηση με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με την Επιτροπή Αμυνας της Βουλής και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο".

    Αύριο θα μεταβεί στο Καλό Χωριό Λάρνακας για να παρακολουθήσει την τελική φάση της στρατιωτικής άσκησης "Νικηφόρος", ενώ το απόγευμα θα μεταβεί στην Πάφο. Την Τετάρτη θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Λάρνακα για να παρακολουθήσει tg στρατιωτική παρέλαση.

    Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    [06] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο βρετανικό δορυφορικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο SKY-TV επανέλαβε , ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ενταχθεί στην οικονομική και νομισματική ενωση, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή της από τις άλλες χώρες μέλη. " Η οικονομία βελτιώνεται σταθερά, ο πληθωρισμός πέφτει και τα ελλείμματα μειώνονται" είπε ο υπουργός και πρόσθεσε πώς, η προσπάθεια εναρμόνισης της ελληνικής οικονομίας με αυτές των άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνεχιστούν. Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος δήλωσε, πώς "η αποτυχία των ελληνοτουρκικών συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, σε καμμιά περίπτωση δεν θα σημάνει το τέλος των προσπαθειών που καταβάλλονται, τουλάχιστον, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. "Νομίζω, είπε, ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να πιέσει την Τουρκία. Εκεί βρίσκεται το σημείο- κλειδί. Η Τουρκία έχει στρατό στο νησί, μετά από 23 χρόνια, με την δικαιολογία ότι προστατεύει την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Δεν νομίζω , ότι η τουρκοκυπριακή μειονότητα στην Κύπρο χρειάζεται προστασία. Αν βρεθεί μια λύση θα προστατεύεται συνταγματικά, πιθανόν το νησί να αποστρατιωτικοποιηθεί, να παραμείνει μόνον ειρηνευτική δύναμη και ασφαλώς σαν μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα έχει μεγάλα πλεονεκτήματα. Οχι μόνον οικονομικά,αλλά και πολιτικά, καθώς θα προστατεύεται από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα είναι επίσης, μια γέφυρα, μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη μεγάλη σημασία, που έχει για την Ελλάδα η ανάληψη των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 και ανέπτυξε την φιλοσοφία και την προσπάθεια που, ήδη, αναπτύσσεται, ώστε να αναβιώσει και πάλι η "ολυμπιακή εκεχειρία" κατά τη διάρκεια των αγώνων, όπως συνέβαινε και στην αρχαιότητα. Υποστήριξε, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη τη συμπαράσταση του προέδρου της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ , καθώς και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών , που έχει βγάλει δύο αποφάσεις σχετικές με το θέμα. Αναφερόμενος στο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Ελγινείων μαρμάρων, υποστήριξε, ότι "οι διαφορές με την βρετανική κυβέρνηση δεν είναι αγεφύρωτες' και ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης.

    [07] ΕΚΘΕΣΗ ΣΠΡΑΟΥ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

    Σειρά μέτρων, προκειμένου το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας να είναι βιώσιμο μετά το 2010 προτείνει η σχετική έκθεση του καθηγητή Γιάννη Σπράου, που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα.

    Η έκθεση, που βρίσκεται από την προηγούμενη εβδομάδα στα χέρια του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών, επιβεβαιώνει τη διαπίστωση διεθνών οικονομικών οργανισμών (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ) για τη δυσμενή σχέση ασφαλισμένων-συνταξιούχων, που θα οδηγήσει σε αδυναμία καταβολής συντάξεων στους σημερινούς εργαζόμενους, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα για την αύξηση των εσόδων και τον περιορισμό των δαπανών της κοινωνικής ασφάλισης.

    Για το λόγο αυτό, στο σκέλος περιορισμός των εξόδων, προτείνει ενοποίηση αρχικά των ξεχωριστών κλάδων των ιδίων ταμείων και σε δεύτερη φάση ενοποίηση ομοειδών ταμείων, κατάργηση των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση (αύξηση των ορίων ηλικίας, περικοπές στις πρόωρες συντάξεις), επανεξέταση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αναπηρικών συντάξεων και θέσπιση αυστηρότερων όρων και προϋποθέσεων για τη χορήγηση αυτών των συντάξεων.

    Για την αύξηση των εσόδων εισηγείται περιστολή της εισφοροδιαφυγής, με στόχο και την αποφυγή περαιτέρω αύξησης των ήδη υψηλών ασφαλιστικών εισφορών, αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και μέτρα για την αποδοτικότητα των επενδύσεων των αποθεματικών τους.

    Από τα σημαντικά σημεία της έκθεσης Σπράου, η πρόταση για καθιέρωση της αρχής της ανταποδοτικότητας εισφορών και συντάξεων, για συνάρτηση δηλαδή του ύψους της σύνταξης με το ύψος των εισφορών που καταβάλλει ο εργαζόμενος.

    Τα βασικά προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος είναι πάντως γνωστά στην κυβέρνηση και του υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που, ήδη, έχει δρομολογήσει διάλογο για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Ο διάλογος θα ολοκληρωθεί το 2000, χρονιά, πριν από την οποία, δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου.

    [08] ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΟ INTERNET ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

    Νέο ρεκόρ κλήσεων στον κόμβο του στο Internet, πέτυχε κατά το μήνα Σεπτέμβριο το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπερδιπλασιάζοντας μέσα σε ένα χρόνο τον αριθμό των χρηστών που χρησιμοποιούν τις ειδήσεις, τα αφιερώματα, τα ηχογραφημένα και τηλεοπτικά του δελτία και συμβάλοντας, χάρη και στην πολύτιμη βοήθεια του υπουργείου Τύπου & ΜΜΕ, ώστε η φωνή της Ελλάδος να ακούγεται ακόμη πιό δυνατά και πιό αξιόπιστα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

    Ιδιαίτερη απήχηση, συναντά από τους απόδημους σε όλο τον κόσμο το εικοσάλεπτο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων, το οποίο άρχισε το ΜΠΕ να εκπέμπει καθημερινά στο Internet, από 1-9-1997, μέσω ενός πρωτοποριακού προγράμματος που ανέπτυξε το τεχνικό του τμήμα, προκειμένου τα νέα από την Ελλάδα να μεταδίδονται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και ιδιαίτερα στις χώρες εκείνες που δεν λαμβάνουν τα doquvoqij\ προγράμματα της ΕΡΤ. Τις ειδήσεις αυτές, που είναι παραγωγή της ΕΤ-3, μπορεί να παρακολουθήσει κανείς και στο εσωτερικό οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου επιθυμεί και όχι μόνο τις ώρες μετάδοσης των δελτίων ειδήσεων από τα τηλεοπτικά κανάλια. Τις πρώτες 15 ημέρες, εισήλθαν στον κόμβο του ΜΠΕ για να δουν το τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων 984 άτομα, ενώ το τελευταίο τρίμηνο, έγιναν 8.587 κλήσεις για το σύντομο ηχογραφημένο δελτίο που καθημερινά μεταδίδεται στο Internet, προς χρήση κυρίως των ραδιοσταθμών της ομογένειας σε όλο τον κόσμο.

    Παράλληλα το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, βελτιώνοντας συνεχώς τις ειδήσεις και το άλλο πληροφοριακό υλικό που διοχετεύει στον κυβερνοχώρο, αυξάνει διαρκώς τον αριθμό των χρηστών του Internet που εισέρχονται στον κόμβο του όχι μόνο για να διαβάσουν αλλά και για να τις τυπώσουν στον εκτυπωτή τους. Το μήνα Σεπτέμβριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που αυτόματα συγκεντρώνει ο κεντρικός Server του πρακτορείου, το ΜΠΕ πέτυχε νέο ρεκόρ με 367.846 κλήσεις από χρήστες του διαδικτύου που εκτύπωσαν σε όγκο ειδήσεων 102.103 σελίδες.

    Τέλος το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, διευρύνοντας τις άριστες σχέσεις του με τα πρακτορεία ειδήσεων όλων των Βαλκανικών χωρών, πέτυχε ώστε στα ΜΜΕ των χωρών αυτών να δημοσιεύονται και να μεταδίδονται όλο και περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα, ενώ σημαντικά θα βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή και η "Βαλκανική Τράπεζα Ειδήσεων" που στήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΜΠΕ και θα αρχίσει να λειτουργεί πιλοτικά εντός του επομένου μηνός.

    [09] ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΕΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

    Αυστηρότερες οι εφορίες για όσους χρωστούν στο δημόσιο. Από σήμερα θα αποστέλουν ενημερωτικά σημειώματα με τα οποία θα προειδοποιούν τους οφειλέτες εάν η εξόφληση των χρεών από φόρο προστιθέμενης αξίας ή άλλους φόρους δεν γίνει μέσα σε 15 ημέρες θα υποστούν τις νόμιμες κυρώσεις.

    Οι κυρώσεις αυτές είναι προσωποκράτηση και δήμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας.

    [10] ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ

    Στασιμότητα χαρακτηρίζει τη διαδικασία δημιουργίας ελληνικού δορυφόρου τα τελευταία χρόνια, καθώς το σχετικό πρόγραμμα βρίσκεται υπό εξέταση ήδη από το 1992, οπότε και άρχισαν οι σχετικές συζητήσεις, χωρίς όμως πρακτικό αντίκρυσμα. Αυτό τόνισε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δρ. Ηλίας Κουσκουβέλης, επισκέπτης επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Ευρωπαϊκών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη.

    "Οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να δουν το θέμα αυτό με ορίζοντα και όραμα. Πρόκειται σαφώς για μεγάλη επένδυση και σημαντικό εγχείρημα, αλλά η σχετική συζήτηση άρχισε το 1992 και μέχρι σήμερα δεν αποκτήσαμε δορυφόρο. Στο διάστημα αυτών των πέντε χρόνων, το ελληνικό δορυφορικό σύστημα θα μπορούσε να είχε υπάρξει, αν η απόφαση e_we ληφθεί εγκαίρως", υπογράμμισε ο κ.Κουσκουβέλης, συμπληρώνοντας πάντως ότι στο παρελθόν έχουν γίνει μικρά, αλλά αξιόλογα βήματα στον τομέα της ελληνικής πολιτικής στο Διάστημα.

    Τα οφέλη της δημιουργίας ενός ελληνικού δορυφόρου εντοπίζονται σε οικονομικό, πολιτιστικό και πολιτικό επίπεδο. Έχοντας αντιληφθεί τα πλεονεκτήματα που σηματοδοτεί η λειτουργία των δορυφορικών προγραμμάτων, η γειτονική Τουρκία έχει -ήδη από το 1993- θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο που καλύπτει στρατιωτικές ανάγκες και αποφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη. Σημειώνεται ότι οι δύο τουρκικοί δορυφόροι - ο ένας καταστράφηκε- είχαν στοιχίσει 300 εκατομμύρια δολάρια.

    Τα τουρκικά δορυφορικά προγράμματα έχουν μάλιστα φέρει το γειτονικό κράτος ένα βήμα πιο κοντά στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Στο Παρίσι εδρεύει σήμερα η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία - δεν είναι όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης- στην οποία συμμετέχουν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, αλλά όχι η Ελλάδα. Η Τουρκία με το δορυφορικό της πρόγραμμα έχει καταστήσει πιθανή την ένταξή της στην υπηρεσία αυτή, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη μακριά", επεσήμανε ο κ.Κουσκουβέλης. Προς την κατεύθυνση της προσέγγισης της υπηρεσίας αυτής στην οποία διαμορφώνεται η μελλοντική διαστημική πολιτική των ευρωπαϊκών κρατών, θα έπρεπε να επιδιωχθεί η καλύτερη οργάνωση των ελληνικών διαστημικών επιτροπών και να δρομολογηθούν συνεργασίες με ξένους οργανισμούς.

    "Προτείνοντας τη δημιουργία ελληνικού δορυφορικού προγράμματος", σημείωσε ο καθηγητής, "δεν είχαμε στο μυαλό μας μόνο να αντιμετωπιστεί ο τουρκικός ανταγωνισμός στον τομέα αυτό αλλά κυρίως τα σημαντικά οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά οφέλη που προσφέρει ένα τέτοιο εγχείρημα".

    Σημειώνεται ότι μόνο η ενοικίαση ενός καναλιού σε έναν δορυφόρο στοίχιζε προ τριετίας 4,5 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Δεδομένου ότι ένας δορυφόρος έχει 10 χρόνια ζωής και 16 κανάλια, το οικονομικό όφελος για τη χώρα που τον θέτει σε τροχιά είναι τεράστιο. "Αν δημιουργήσουμε έναν ελληνικό δορυφόρο, το κράτος μπορεί να κρατήσει τα έξι κανάλια και να νοικιάζει τα 10, κερδίζοντας 45 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Σε δέκα χρόνια θα έχει αποσβέσει το κόστος της επένδυσης και θα έχει και κέρδος".

    Τα οφέλη της λειτουργίας ελληνικού δορυφορικού προγράμματος θα είναι εμφανή και στην εγχώρια τηλεπικοινωνιακή βιομηχανία. Σύμφωνα με τον κ.Κουσκουβέλη, μια πτυχή αυτών των οφελών εντοπίζεται και στον κλάδο της κατασκευής και διάθεσης δορυφορικών κεραιών. Πολλές από τις δορυφορικές κεραίες -τα λεγόμενα "πιάτα"- που βλέπουμε στις στέγες των ελληνικών σπιτιών εισάγονται σήμερα από την Τουρκία. "Δεν είναι τόσο υψηλής τεχνογνωσίας ένα τέτοιο αντικείμενο ώστε να μη μπορεί να κατασκευαστεί στην Ελλάδα", επεσήμανε.

    Η νέα σημαντική πρόκληση για τη λειτουργία δορυφορικού προγράμματος στην Ελλάδα είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. "Υποτίθεται ότι οι Ολυμπιακοί θα είναι ένα εγχείρημα που θα βοηθήσει στην προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό. Η προβολή αυτή θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο αποτελεσματική, με ένα δικό μας δορυφορικό σύστημα. Βρισκόμαστε se μια εποχή που σημασία έχει η εικόνα. Υπάρχει η διπλωματία της ισχύος, η διπλωματία του χρήματος και πλέον, κυρίαρχη είναι και η διπλωματία της εικόνας. Εκτιμώ, με επιστημονικά κριτήρια, ότι σε έναν τέτοιο χώρο μπορούμε να εισέλθουμε έχοντας οφέλη σε όλα τα επίπεδα", υποστήριξε ο κ.Κουσκουβέλης. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο το οικονομικό "ρίσκο" της δημιουργίας ελληνικού δορυφόρου είναι περιορισμένο, καθότι ένα τέτοιο σύστημα καλύπτεται από τις δορυφορικές ασφάλειες.

    Μια άλλη παράμετρος της λειτουργίας ελληνικού δορυφορικού προγράμματος, που δεν μπορεί να αγνοηθεί, είναι τα πολιτικά και πολιτιστικά οφέλη. "Αν τεθεί σε τροχιά ελληνικός δορυφόρος και οι πλέον απόμακρες περιοχές σε Ελλάδα, Μεσόγειο και Δυτική Ευρώπη, θα έχουν την ευκαιρία να βλέπουν τα κεντρικά τηλεοπτικά προγράμματα της χώρας μας. Αν σκεφτούμε ότι τα Βαλκάνια είναι, γεωγραφικά, χώρος προνομιακής πρόσβασης, για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο σημαντικό είναι αυτό το θέμα", κατέληξε ο κ.Κουσκουβέλης.

    [11] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 1000 ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΦΥΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

    Περισσότερα από 1000 χειρόγραφα καινοδιαθηκικά έγγραφα, και συγκεκριμένα 1006, που χρονολογούνται από τον 7ο ως τον 16ο αιώνα φυλάσσονται στις μονές του Αγίου Όρους σύμφωνα με εισήγηση του καθηγητή του ΑΠΘ Ιωάννη Καραβιδόπουλου στο ΙΑ διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα: "Χριστιανική Θεσσαλονίκη : Πόλις Συναντήσεως Ανατολής και Δύσεως". Τα περισσότερα από αυτά (256) βρίσκονται στη μονή Μεγίστης Λαύρας , 168 στη μονή Βατοπαιδίου, 92 στην Παντελεήμονος, 86 στην Ιβήρων , 83 στη Διονυσίου και τα υπόλοιπα στις άλλες μονές. Τα 250-260 από το σύνολο των 1006 χειρογράφων περιέχουν τις Πράξεις των Αποστόλων.

    Ο κ Καραβιδόπουλος ανέφερε ότι χειρόγραφα της Καινής Διαθήκης υπάρχουν διάσπαρτα σε πολλές βιβλιοθήκες αλλά τα περισσότερα βρίσκονται στο Αγιο Ορος. Μεταξύ των βιβλιοθηκών που περιέχουν τα πιο πολλά από τα χειρόγραφα αυτού του είδους είναι : των Αθηνών (419), των Παρισίων (373), της Ρώμης (367), του Λονδίνου (271), της Αγίας Αικατερίνης-Σινά (230), της Οξφόρδης (158) , της Ιερουσαλήμ (146), της Μόσχας (96), της Πάτμου (81), της Φλωρεντίας (79), της Κρυπτοφέρης (69) και του Καίμπριτζ (66). Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης σε ένα Θεσσαλονικέα καλλιγράφο του 13ου αιώνα, τον Θεόδωρο Αγιοπετρίτη ο οποίος μαζί με την κόρη του Ειρήνη αντέγραψε πολλά βιβλικά χειρόγραφα με ένα ειδικό τύπο γραφής διακοσμώντας τα παράλληλα με μικρογραφίες. Ο ομιλητής κατέληξε λέγοντας ότι τα καλλιγραφημένα βυζαντινά χειρόγραφα μαρτυρούν την αγάπη και την φροντίδα των αντιγραφέων και τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει έρευνα σχετικά με αυτά. Τη θεολογική σχολή του ΑΠΘ προτιμά το Οικουμενικό Πατριαρχείο

    Στις ιδιαίτερες σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την θεολογική σχολή του ΑΠΘ θα αναφερθεί στην αυριανή του εισήγηση ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία δεν λειτουργεί ed~ και 25 χρόνια, Βασίλειος Σταυρίδης. Μετά το κλείσιμο της Θεολογικής σχολής της Χάλκης οι περισσότεροι από τους ιεράρχες του Πατριαρχείου, που προέρχονται από τη νεότερη γενιά, προτίμησαν να σπουδάσουν στη θεολογική σχολή του ΑΠΘ. Η θεολογική σχολή του ΑΠΘ είναι αυτή στην οποία προτιμά το Οικουμενικό Πατριαρχείο να στέλνει τους υποτρόφους του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν στέλνει και σε άλλες σχολές. "Υπάρχει άμεση σχέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τη θεολογική σχολή του ΑΠΘ" τονίζει ο κ Σταυρίδης μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Παράλληλα επισημαίνει ότι η λειτουργία του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και της μονής Βλατάδων , του οικοτροφείου που φιλοξενεί τους φοιτητές της θεολογίας και η γειτνίαση της Θεσσαλονίκης με το Αγιον Ορος είναι οι παράγοντες που συντελούν στο να στέλνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο υποτρόφους στη πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Εξάλλου 10-15 καθηγητές της θεολογικής σχολής του ΑΠΘ έχουν υπηρετήσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ενώ πάρα πολλοί από τους αρχιερείς του Πατριαρχείου έχουν σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη.

    [12] ΣΕΙΣΜΟΣ 5,5 ΡΙΧΤΕΡ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα, σε απόσταση διακοσίων πενήντα χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Αθήνας. Το επίκεντρο του σεισμού προσδιορίζεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης.

    Από τη σεισμική δόνηση δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές, μονάχα ρωγμές σε κτίριο της αστυνομίας, στην Κορώνη της Μεσσηνίας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

    Διαβήματα διαμαρτυρίας στον ΟΗΕ και στο Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας θα προβεί σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση, για τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις του ελληνικού και κυπριακού εναέριου χώρου.

    Χθες τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προχώρησαν σε μαζικές παραβιάσεις και παραβάσεις στα νοτιοανατολικά της Ρόδου και στην περιοχή πτήσεων Λευκωσίας στα δυτικά της Κύπρου.

    Παράλληλα ειδικά εξοπλισμένα αεροσκάφη φωτογράφιζαν το αεροδρόμιο της Πάφου σε μια προσπάθεια της Αγκυρας να παρενοχλήσει τη διεξαγωγή κοινής ελληνοκυπριακής άσκησης "Νικηφόρος - Τοξότης 97".

    Το απόγευμα θα μεταβεί στη Λευκωσία ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, συνοδευόμενος από επιτελείς των ενόπλων δυνάμεων.

    Στο μεταξύ στην Αγκυρα βρίσκονται ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος για το κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Μίλερ, ο οποίος στη συνέχεια θα επισκεφτεί την Ελλάδα.

    [14] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ '97"

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, μία από τις σημερινές φάσεις της άσκησης "Νικηφόρος '97", στην οποία έλαβαν μέρος αεροσκάφη της Ελληνικής Αεροπορίας και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο για συνδυασμένη άσκηση με συμμετοχή χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων και δυνάμεων της αεροπορίας, η οποία διεξήχθη στην περιοχή μεταξύ Μαρωνίου-Ζυγίου στην Κύπρο.

    Το σενάριο προέβλεπε την καταστροφή εχθρικού προγεφυρώματος και στην άσκηση πήραν μέρος τα ρωσικά άρματα Τ-80 και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ΒΜΡ-3.

    Βομβαρδιστικά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, Α7 Κονσέαρ, τα οποία συνοδεύονταν από μαχητικά F16, έπληξαν από αέρος θαλάσσιους και χερσαίους στόχους.

    Προς υποστήριξη των δυνάμεων -πάντα στα πλαίσια της άσκησης- κατέπλευσε στη θαλάσσια περιοχή, μοίρα του Ελληνικού Πολεμικου Ναυτικού, η οποία αποτελείται από τη φρεγάτα "Λήμνος", το Αντιτορπιλικό "Θεμιστοκλής", το υποβρύχιο "Ωκεανός" και τις τορπιλοπυραυλακάτους "Στρατάκης" και "Τρουπάκης".

    Την άσκηση παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού και ο Υπουργός Αμυνας, Κώστας Ηλιάδης, οι οποίοι εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίησή τους για την εξέλιξη της άσκησης "Νικηφόρος '97".

    Σε ερώτηση για τις χθεσινές προκλήσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η κυβέρνηση προέβη σε όλες τις δέουσες ενέργειες τόσο προς τα Ηνωμένα Εθνη, όσο και προς το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας.

    [15] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ"

    Οι παραβιάσεις του ελληνικού και του κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και η άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος 97", αποτελούν τα κύρια θέματα των σημερινών τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

    Η "Κίπρις" με τίτλο "Προειδοποίηση στους Έλληνες", τονίζει ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, ενώ αναφέρεται στην αναχαίτιση δύο ελληνικών μαχητικών CORSAIR Α - 7 από ισάριθμα τουρκικά F -16.

    Η "Γενί Ντουζέν" κάνει λόγο για την άσκηση "Νικηφόρος", καθώς και για την ταυτόχρονη άσκηση της "Πολιτικής Αμυνας" στα κατεχόμενα. Η εφημερίδα "Μπιρλίκ" έχει τίτλο "Μολόν λαβέ", ενώ η "Χαλκίν Σεσί" αναφέρει "Καταδίωξη στους αιθέρες της Πάφου".

    Σε δηλώσεις του ο Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, ενώ υπογράμμισε ότι εμπιστεύεται τη "μητέρα πατρίδα και ότι όσο πιο αποφασισμένη παρουσιάζεται η πατρίδα, τόσο και οι Ελληνοκύπριοι θα αποφεύγουν τις παραφροσύνες".

    [16] ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    "Τα κράτη του κόσμου αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ του επιδρομέα και του αμυνόμενου" δήλωσε με θρασύτητα ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Ντενκτάς, σχετικά με την τουρκοκυπριακή άσκηση "Πολιτική Αμυνα ΄97", στην οποία συμμετείχαν περίπου 5.000 μέλη πολιτικών οργανώσεων, είπε ότι "ο κόσμος θα πρέπει να παρακολουθήσει την ελληνοκυπριακή άσκηση "Νικηφόρος" και την άσκηση "Πολιτική Αμυνα" και να κατανοήσει τις προθέσεις κάθε πλευράς".

    Ο κατοχικός ηγέτης ιδιαίτερα προκλητικός τόνισε ότι σε κάθε στάδιο οι Ελληνοκύπριοι είχαν προθέσεις στρατιωτικών και οικονομικών επιθέσεων εναντίον της τουρκοκυπριακής πλευράς. "Οι Τουρκοκύπριοι είναι περήφανοι ότι μπορούν να συνεχίσουν να αναζητούν την ειρήνη και να προστατεύουν την εθνική τους ταυτότητα εναντίον εκείνων που επιδιώκουν την εξόντωση τους" πρόσθεσε.

    [17] Ν. ΧΑΝΕΪ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Εντονη κινητικότητα των ΗΠΑ και της Βρετανίας παρατηρείται προς την κατεύθυνση της Αγκυρας για Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά.

    Οπως δήλωσε ο Βρετανός Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, αύριο μεταβαίνει στην Αγκυρα ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ντουγκ Χέντερσον, ενώ σύντομα αναμένεται και επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ στο Λονδίνο.

    Σημειώνεται ότι στην Αγκυρα βρίσκονται σήμερα ο Προεδρικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ο Ειδικός Συντονιστής, Τόμας Μίλερ.

    Ο Σερ Ντέιβιντ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή σ' αυτή τη φάση.

    Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου gc]tg Ραούφ Ντενκτάς εναντίον του, ο Σερ Ντέιβιντ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να "προσωποποιούνται οι καταστάσεις".

    "Το Κυπριακό πρόβλημα, είναι πολύ σημαντικό για μένα για να το αντιμετωπίζω με βάση τις προσωπικότητες", δήλωσε ο κ. Χάνεϊ, τονίζοντας ότι ούτε εκείνος αλλά ούτε και η κυβέρνηση της χώρας του αισθάνονται έτσι.

    "Δεν πρόκειται να αποσύρουμε την υποστήριξή μας στις προσπάθειες του ΟΗΕ για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό", τόνισε ο Βρετανός αξιωματούχος.

    [18] ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον πρωθυπουργό, Μεσούτ Γιλμάζ, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ, καθώς και με τον υπαρχηγό του γενικού επιτελείου, στρατηγό Τσεβίκ Μπιρ, έχει σήμερα στην Αγκυρα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην τουρκική πρωτεύουσα.

    Πρόκειται για την πρώτη -μετά το διορισμό του ως διαμεσολαβητή για το κυπριακό- επίσκεψη του Χόμλπρουκ στην Τουρκία, στόχος της οποίας είναι, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, η συνέχιση των συνομιλιών για την προώθηση λύσης στο κυπριακό. Ο κ.Ρούμπιν υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες του Χόλμπρουκ με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας δεν έχουν διαπραγματευτικό χαρακτήρα.

    Πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία εκτιμούν, ότι η επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου γίνεται σε μια χρονική στιγμή που η τουρκική διπλωματία εμφανίζεται διχασμένη όσον αφορά τις επιθυμίες της και τις προοπτικές επίλυσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του κυπριακού. Αιχμή της σύγκρουσης των δυο σχολών της τουρκικής διπλωματίας είναι τόσο η αποστολή Χόλμπρουκ όσο και η επικείμενη συνάντηση Σημίτη -Γιλμάζ στη σύνοδο κορυφής, το Νοέμβριο, στην Κρήτη.

    Οπως τονίστηκε σε σχόλιο της ραδιοφωνικής υπηρεσίας του BBC, η σύγκρουση ανάμεσα στις δύο σχολές της τουρκικής διπλωματίας, έγινε ορατή, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, διένειμε γραπτό κείμενο ως υπόμνημα της ομιλίας του υπουργού, το οποίο ανέφερε θέσεις που ουδέποτε εξέφρασε ο Ισμαήλ Τζεμ. Η συνέντευξη του κ.Τζεμ, διάρκειας μιάμισις ώρας, αναλώθηκε στην υποτιθέμενη συνεργασία της Ελλάδας με το ΡΚΚ και σε διάβημα που λέγεται ότι θα έκανε η Αγκυρα στο ΝΑΤΟ. Κατά το BBC, η σύγκρουση αυτή διαφαίνεται και από την επίθεση που δέχθηκε ο κ.Χόλμπρουκ από μερίδα του τουρκικού τύπου ότι δήθεν ο Αμερικανός απεσταλμένος προωθεί επενδυτικά συμφέροντα στην Κύπρο. Η θέση αυτή καθιστά σαφές ότι "κάποιοι στην Αγκυρα θέλουν να ακυρώσουν την αποστολή Χόλμπρουκ, την οποία θεωρούν ότι απειλεί τα δικά τους σχέδια".

    Σύμφωνα πάντα με το BBC, η σύγκρουση είναι ανάμεσα στην ηγετική ομάδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που αποχωρεί και η οποία κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες να σφραγίσει με τις απόψεις της την περαιτέρω πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ η cemij|teqg πολιτική συγκυρία στην Τουρκία δεν επιτρέπει την ανάδειξη της εναλλακτικής σχολής σκέψης. Η σχολή που σημάδεψε πχ την τουρκική διπλωματία τον Μάρτιο 1995, όταν ο Μεσούτ Γιλμάζ έγινε πρωθυπουργός, δεν έχει επανακάμψει ακόμα στη δημόσια ζωή. Και αυτό γιατί η έντονη παρουσία και η επιρροή στο προσκήνιο του στρατού, έχει αλλάξει τα δεδομένα της πολιτικής σκηνής. Η εξωτερική πολιτική καθορίζεται περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο των τελευταίων 15 χρόνων από το γενικό επιτελείο και η σημερινή κατάσταση θυμίζει έντονα τα πρώτα χρόνια μετά το πραξικόπημα του 1980. Η διαφορά από την πρωθυπουργία Οζάλ συνίσταται ότι στους κόλπους του επιτελείου αναπτύσσονται εξωφρενικές θεωρίες για το Αιγαίο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι θεωρίες αυτές αλλάζουν άρδην την εικόνα της συντηρητικής και προσεκτικής δύναμης που εθεωρείτο μέχρι πρότινος ο στρατός στην Τουρκία, τονίστηκε στο σχόλιο του BBC.

    Eξάλλου, η συμμετοχή του Μπουλέντ Ετζεβίτ στην κυβέρνηση αλλάζει ριζικά τις ισορροπίες στην εξωτερική πολιτική. Στα περισσότερα θέματα ο Ετζεβίτ ταυτίζεται απόλυτα με το στρατό, ιδιαίτερα στο κυπριακό. Ο Ετζεβίτ υπερασπίζεται και την προσωπική του ιστορία ως "πορθητού της Κύπρου", κάνοντας ακόμη πιο περιπλοκα τα πράγματα.

    [19] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ρ.ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Καμία "δέσμη ιδεών" δεν κομίζει ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ κατά την επίσκεψη του στην Αγκυρα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου.

    Μόνο οι εφημερίδες "Σαμπάχ" και "Γενί Γιουζγίλ" αναφέρονται σε τουρκικές διπλωματικές πηγές, υποστηρίζοντας ότι ο κ.Χόλμπρουκ "θα ζητήσει μόνιμη απαγόρευση πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών στο Αιγαίο και την Κύπρο".

    Η "Τουρκιε" υπογραμμίζει ότι η παράκαμψη της Ελλάδας από τον κ.Χόλμπρουκ, κατά την πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή και η απευθείας άφιξη του στην Τουρκία, εξόργισε τους Έλληνες. Η εφημερίδα τονίζει ότι ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος, μετά τις επαφές του στην Αγκυρα, θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ.

    Τη σκέψη αυτή, η εφημερίδα, τη στηρίζει σε παλαιότερη δήλωση του εκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ Τζέϊμς Ρούμπιν ότι "δεν υπάρχει κανένας κανόνας πως σε κάθε άφιξη του Αμερικανού αξιωματούχου στην περιοχή, πρέπει οπωσδήποτε αυτός να επισκέπτεται την Ελλάδα. Αυτή τη φορά, θα διεξάγουμε επαφές μόνο στην Τουρκία, διότι πιστεύουμε πως με τον τρόπο αυτό είναι πιο χρήσιμη η πραγματοποίηση επαφών στην Αγκυρα".

    Στο μεταξύ, η "Γενί Γιουζγίλ" γράφει πως η Τουρκία και το ψευδοκράτος αποφάσισαν να διεξαγάγουν κοινή στρατιωτική άσκηση αμέσως μετά τον τερματισμό της άσκησης "Νικηφόρος". Σε δηλώσεις τους διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η άσκηση "Τoros" διαφέρει από την άσκηση "Νικηφόρος", διότι η δεύτερη έχει, όπως υποστηρίζουν, "επεκτατικό και κατακτητικό σκοπό".

    Η "Ζαμάν" κάνει αναφορά στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας Σεζγκίν στην Κωνσταντινούπολη, όπου σχετικά με την αγορά 4 πυραυλικών συστημάτων από τους Ελληνοκύπριους, είπε "ας πάρουν ότι θα πάρουν, προηγουμένως όμως πρέπει να λογικευτούν".

    [20] Ι.ΤΖΕΜ: Η ΕΕ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΧΟΣ ΑΛΛΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΤΥΧΕΙ

    "Η ΕΕ είναι για μας στόχος αλλά δεν θα μειωθούμε απέναντι στη Δύση για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο" δήλωσε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ μιλώντας στην κρατική τουρκική τηλεόραση TRT-1 σχολιάζοντας τη στάση της ΕΕ στο θέμα των πυραύλων S-300 που αγόρασε η Κύπρος από τη Ρωσία.

    Ο κ Τζέμ τόνισε ότι η Κύπρος διέπραξε ένα μεγάλο λάθος αγοράζοντας τους πυραύλους. Πρόσθεσε δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενθαρρύνεται από την ΕΕ και απομακρύνεται από τη διαδικασία του συμβιβασμού αναζητώντας μία φόρμουλα για να πάρει υπό την κυριαρχία της όλο το νησί. "Η αγορά των S-300 είναι ένα τρομερό λάθος που έκανε η ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι προθέσεις των Ελληνοκυπρίων φάνηκαν πολύ νωρίς" είπε ο κ Τζέμ διερωτώμενος μήπως η ΕΕ διέπραξε λάθος αρχίζοντας τις ενταξιακές διαδικασίες της Κύπρου τη στιγμή που η ίδια έχει αμφιβολίες.

    [21] ΑΥΡΙΟ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Αρχίζει αύριο στις 3 το απόγευμα στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση ο πρώτος γύρος της διαδικασίας για την εκλογή του νέου πρόεδρου της Βουλής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κανείς από τους επτά υποψήφιους δεν θα εξασφαλίσει τις 367 ψήφους που απαιτούνται για την εκλογή στον πρώτο γύρο. Σε περίπτωση που ακόμη και στον τρίτο γύρο των εκλογών δεν λάβει κανείς 276 ψήφους, δηλαδή τις ψήφους του 50% του συνόλου των βουλευτών, θα ακολουθήσει και τέταρτη ψηφοφορία και τότε θα εκλεγεί ο υποψήφιος που θα πάρει τις περισσότερες ψήφους σε σχέση με τους άλλους.

    [22] ΝΕΑ ΟΠΛΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

    Δέκα χιλιάδες νέα όπλα, έχει παραγγείλει η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Observer".

    Στρατιωτικοί κύκλοι του Λονδίνου, εκτιμούν ότι τα όπλα πρόκειται να διανεμηθούν στην πολιτοφυλακή του τουρκικού καθεστώτος στις κουρδικές περιοχές, η οποία αριθμεί περίπου 62.000 μέλη και υλοποιεί την πολιτική εξάρθρωση των Κούρδων. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως προαναγγελία για αλλαγή τακτικής της Αγκυρας στη μάχη υποταγής των Κούρδων, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα θύματα μεταξύ των αμάχων.

    Στο μεταξύ, οργανώσεις Κούρδων, αλλά και διεθνείς οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνουν πως με τον τρόπο αυτό θα αυξηθούν τα κρούσματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την πλευρά τους, διαψεύδουν την ύπαρξη τέτοιας συμφωνίας πώλησης οπλών, με το επιχείρημα ότι θα το γνώριζε το Κογκρέσο.

    Σύμφωνα όμως με το δημοσίευμα της εφημερίδας "Observer", που επικαλείται πηγές "πωλήσεων όπλων", Ουάσιγκτον και Αγκυρα έχουν χαρακτηρίσει τα εν λόγω όπλα, ως "πλεόνασμα μεταχειρισμένων |pkym", γεγονός που επιτρέπει να ξεπεραστούν τυχόν περιορισμοί.

    [23] ΝΕΑ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Τη συμφωνία για την κατασκευή νέας γέφυρας μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας στην περιοχή των μεθοριακών σταθμών Κούλατα - Προμαχώνα, ενέκρινε σήμερα η βουλγαρική κυβέρνηση.

    Η κατασκευή της καινούριας γέφυρας θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 1998, ενώ τη χρηματοδότηση, τον σχεδιασμό, την οργάνωση του πλειστηριασμού, την ανάθεση καθώς και την εκτέλεση του έργου αναλαμβάνει εξολοκλήρου η ελληνική πλευρά.

    Οι δυο πλευρές σκοπεύουν να συγκροτήσουν και μια μικτή ομάδα για την τεχνική υποστήριξη του έργου. Τη χρηματική στήριξη της βουλγαρικής αντιπροσωπείας θα καλύψει το πρόγραμμα PHARE της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ της ελληνικής - το πρόγραμμα ΙΝΤΕRREG 2.

    [24] Ο ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ

    Ευρεία δημοσιότητα δίνουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης στην επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, στην Αλβανία, που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο.

    "Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Τετάρτη την Αλβανία για να συζητήσει για την οικονομική βοήθεια και τις κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση του εγκλήματος", τονίζει πρωτοσέλιδα η εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ" και αναφέρει ότι τον κ.Σημίτη θα συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Δημόσιας Τόξης, Θεόδωρος Πάγκαλος και Γιώργος Ρωμαίος καθώς και οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Αμυνας. Οι εφημερίδες υπογραμμίζουν τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Αλβανίας, σύμφωνα με την οποία "βασικός στόχος της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού είναι η προώθηση της διμερούς συνεργασίας".

    Ωστόσο η προσκείμενη στον Σαλί Μπερίσα, εθνικιστική εφημερίδα "Αλμπάνια", η οποία αναφέρεται στην επίσκεψη του κ.Σημίτη, επανέρχεται για πολλοστή φορά στο θέμα των Ελλήνων Μητροπολιτών. Η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές από το προεδρικό γραφείο, ισχυρίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, στη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, θα ζητήσει κατά πάσα πιθανότητα από τον κ.Σημίτη, την απομάκρυνση του Αρχιεπισκόπου Τιράνων κ.Αναστασίου με το επιχείρημα ότι δεν έχει την αλβανική υπηκοότητα.

    [25] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ

    Η απόφαση της Βουλής για σύσταση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τα αίτια που οδήγησαν στη γνωστή κρίση της Αλβανίας, προκάλεσε καταιγισμό καταγγελιών σε βάρος του τότε κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος και ιδιαίτερα εναντίον του Σαλί Μπερίσα, τόσο από το φιλοκυβερνητικό τύπο όσο και από στελέχη του κόμματος τα οποία έσπευσαν να αποστασιοποιηθούν από τις ενέργειες του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ενδεικτικά, η εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ" δημοσίευσε πρωτοσέλιδα επιστολή που εστάλη στον Μπερίσα από ομάδα στελεχών paqaqtgl\tym του Δημοκρατικού Κόμματος από δεκατέσσερις επαρχίες της χώρας, στην οποία οι υπογράφοντες δηλώνουν ότι "δεν είναι εγκληματίες και δεν επιθυμούν να θεωρούνται ως τέτοιοι για όσο χρονικό διάστημα εξακολουθούν να συγκατοικούν στο ίδιο κόμμα με τον Μπερίσα". Μάλιστα τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος χαρακτηρίζουν τον Σαλί Μπερίσα ως εγκληματία. "Εκείνο που θα μας σώσει από τη σκιά του εγκλήματος είναι η οριστική απομάκρυνση του ιδίου του εγκληματία από τις γραμμές του Δημοκρατικού Κόμματος", υπογραμμίζουν στην επιστολή τους.

    Πολιτικοί αναλυτές στα Τίρανα εκτιμούν, ότι οι επώνυμες πλέον καταγγελίες στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος κατά του Μπερίσα αλλά και το γεγονός ότι πληθαίνουν τα μηνύματα της βάσης που ζητούν αλλαγή της ηγεσίας, καθώς θεωρούν ότι η αντιπολιτευτική τακτική του σημερινού προέδρου δεν οδηγεί πουθενά, ελαττώνουν τις πιθανότητες ανάδειξής του ως προέδρου του κόμματος στο επικείμενο συνέδριο.

    [26] ΚΡΟΑΤΙΑ: ΘΕΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ

    Βήματα προς τη διευθέτηση εκκρεμών προβλημάτων και ειδικότερα στα ζητήματα συνολικής αντιμετώπισης των σερβικών πληθυσμών, άρχισε να κάνει η Κροατία αναθεωρώντας το πλαίσιο των σχέσεων της με το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣΕ), μετά την πρόσφατη αμερικανική επιστολή, που έθετε θέμα αναστολής της συμμετοχής της στον αναφερόμενο πανευρωπαϊκό οργανισμό.

    Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Μειονοτήτων, αλλά και η Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα τεθούν σε ισχύ στην Κροατία από την 1η Φεβρουαρίου του 1998, μετά την επικύρωση τους το περασμένο Σάββατο από τον πρόεδρο Φρανιο Τουζτμαν και τον υπουργό Εξωτερικών Ματε Γκρανιτς σε συνάντηση που είχαν με τον Γενικό Γραμματέα του ΣΕ Ντανιελ Ταρσις, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των κρατών-μελών.

    Με δεδομένη την αλλαγή που παρατηρήθηκε στη "συμπεριφορά" της Κροατίας, η Ουάσιγκτον ζήτησε μέσω του αμερικανού υπουργού για θέματα Δημοκρατίας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εργασίας, Τζον Σατουκ, την ανάκληση της θέσης της για αναστολή της συμμετοχής της Κροατίας στο ΣΕ, με την επισήμανση ότι είναι αναγκαία η περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης σε θέματα που σχετίζονται με την ελευθερία του τύπου, αλλά και ζητήματα επανόδου και συνολικής αντιμετώπισης των προσφυγικών πληθυσμών.

    Παράλληλα, η αρμόδια ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων θα μπορεί να πραγματοποιεί από τον Φεβρουάριο επιτόπιες έρευνες (στην Κροατία) για τη μεταχείριση των κρατουμένων, αλλά και τη γενικότερη τήρηση των συμφωνηθέντων. Ν.Χ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 13 October 1997 - 12:27:53