Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-10-20

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 20 Οκτωβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Χρίστου Μάτη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] “ΓΕΦΥΡΑ” ΜΕΤΑΞΥ 2ΟΥ ΚΑΙ 3ΟΥ ΚΠΣ Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ

  • [02] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠ¨Ο ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • [03] ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΑΜΥΝΑ

  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

  • [05] ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο Χ.ΠΑΧΤΑΣ

  • [06] Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΣΥΧΝΗ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΙΜΗ ΕΠΙΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] O MIΛΟ ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

  • [08] ΚΡΙΣΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

  • [09] ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ...

  • [10] ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΑ Ο ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ

  • [11] ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

  • [12] EΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΕΛΚΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΤΡΑΝΤΟ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Χρίστου Μάτη)

  • [13] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ Γ.Γ. ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] “ΓΕΦΥΡΑ” ΜΕΤΑΞΥ 2ΟΥ ΚΑΙ 3ΟΥ ΚΠΣ Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ

    Σε “γέφυρα” μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης εξελίσσεται η Εγνατία Οδός, προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με όσα τόνισε σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη τη μονάδα paqajoko}hgsgr διαγωνισμών και συμβάσεων.

    “Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, τόνισε ότι η Εγνατία, με ορίζοντα το 2000, θα έχει ολοκληρωθεί. Εγώ από την πλευρά μου, είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα που να μην έχει εκτραπεί χρονικά έξι μήνες με έναν χρόνο. Όσα έργα της Εγνατίας Οδού δημοπρατηθούν το ’98, δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν περάσει μία τριετία, οπότε δεν θα είναι έτοιμα το 2000”, δήλωσε ο κ.Πάχτας.

    Ο κ.Πάχτας υπενθύμισε ότι από τα 680 χιλιόμετρα της Εγνατίας Οδού, δεν υπάρχουν δεσμευμένοι πόροι για τα 120, αλλά μέχρι το τέλος του έτους θα έχει αποφασιστεί από που θα απορροφηθούν τα απαιτούμενα κονδύλια και για αυτό το τμήμα.

    “Δεν θα σταματήσει κανένα τμήμα της Εγνατίας από έλλειψη πόρων”, επεσήμανε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: “Αν δεν υπάρξει τεχνικό κώλυμα και οι διαδικασίες προχωρήσουν κανονικά, δεν θα στερηθεί η Εγνατία κανέναν πόρο. Πάντως, αν κάποια κονδύλια χρειάζονται για το 2004, δεν υπάρχει λόγος να δεσμευτούν από τώρα. Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε πόρους που θα χρησιμοποιηθούν αργότερα”.

    Αναφερόμενος στο μετρό της Θεσσαλονίκης, ο κ.Πάχτας τόνισε ότι και το έργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί τόσο από το 2ο, όσο και από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. “Ο, τι δαπάνες γίνουν μέχρι τον Δεκέμβριο του ΄99 θα απορροφηθούν από το 2ο πακέτο Ντελόρ, ενώ στη συνέχεια τα χρήματα θα διατίθενται από το 3ο ΚΠΣ. Για το μετρό της Θεσσαλονίκης θα χρειαζόμαστε ετησίως οκτώ δισεκατομμύρια δραχμές. Ήδη έχουμε ζητήσει να διασφαλιστούν οι πόροι, αλλά παράλληλα αποδεσμεύουμε κονδύλια, για να χρησιμοποιηθούν σε άλλες δράσεις, όσο δεν υλοποιείται το συγκεκριμένο έργο”, σημείωσε ο κ.Πάχτας.

    Ο υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην αναγκαιότητα επιτάχυνσης της απορρόφησης των Κοινοτικών κονδυλίων και συντονισμού των αναπτυξιακών ενεργειών της χώρας μας. “Αν δεν ‘τρέξουμε’ και δεν δράσουμε γρήγορα, το τρίτο ΚΠΣ ενδέχεται να συμψηφιστεί με τα αναπορρόφητα κονδύλια του δεύτερου. Όταν τελειώσει το 2000, να μην έχουμε δύο πακέτα στην πλάτη μας”, κατέληξε.

    [02] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠ¨Ο ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Ικανοποιημένος από την περιοδεία του στη Δυτική Μακεδονία επέστερψε στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη του πολυπληθούς υπουργικού κλιμακίου είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων και να αποκτήσουν σαφή και πλήρη εικόνα για τα προβλήματα, την πορεία των έργων και τις ανάγκες των τεσσάρων νομών.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στο πρόγραμμα της κυβέρνησης να βγει η Δυτική Μακεδονία από την απομόνωση στην οποία την είχε οδηγήσει η πολιτική της εγκατάλειψης και για κάθε ένα νομό (Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά) δεσμεύτηκε ως προς την εκτέλεση συγκεκριμένων αναπτυξιακών έργων.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι πρέπει να διαλυθούν οι αμφιβολίες που υπάρχουν στους κατοίκους για το θέμα της Εγνατίας οδού, για την οποία paqat^qgse ότι δεν είναι μια “μαγική εικόνα”, αλλά μια πραγματικότητα. Διαβεβαίωσε για την ολοκλήρωση του έργου μέσα στα χρονικά όρια που έχουν προβλεφθεί και αυτό το νόημα είχε και η επίσκεψη του σε εργοτάξια όπου κατασκευάζεται η Εγνατία οδός.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ από τα 687 συνολικά χιλιόμετρα της Εγνατίας οδού έχουν κατασκευαστεί και έχουν αποδοθεί στην κυκλοφορία 122 χιλιόμετρα και υπό κατασκευή ή σε διαδικασία δημοπράτησης βρίσκονται 358 χιλιόμετρα. Η Εγνατία οδός θα συμβάλει στη δυναμική και πολύπλευρη ανάπτυξη 4 Περιφερειών και 16 νομών της χώρας. Θα δώσει άμεση πρόσβαση σε 19 μεγάλες πόλεις, 332 χωριά, 5 λιμάνια, 8 αεροδρόμια, 30 τουριστικές και 10 βιομηχανικές περιοχές.

    Επίσης τη διασύνδεση της Ελλάδας με τις χώρες της Βαλκανικής, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα εξασφαλιστεί με τους 9 κάθετους οδικούς άξονες που θα συνδέσουν: Τα Ιωάννινα με την Κακαβιά (Αλβανία), τη Σιάτιστα με την Κρυσταλλοπηγή (Αλβανία), την Κοζάνη με Φλώρινα και Νίκη (FYROM), τη Θεσσαλονίκη με τους Ευζώνους (FYROM), τη Θεσσαλονίκη με τις Σέρρες και τον Προμαχώνα (Βουλγαρία), τη Δράμα με το Νευροκόπι και την Εξοχή (Βουλγαρία), την Κομοτηνή με το Νυμφαίο (Βουλγαρία) και την Αλεξανδρούπολη με το Ορμένιο (Βουλγαρία).

    [03] ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΑΜΥΝΑ

    Άνδρες, αλλά και γυναίκες άνω των 18 ετών που διαμένουν στην παραμεθόριο, θα συμμετέχουν υποχρεωτικά και χωρίς μισθό σε τμήματα της παλλαϊκής άμυνας που θα συγκροτηθούν με τη μέριμνα και την εποπτεία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

    Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο που ήδη έχει αποσταλεί στα συναρμόδια υπουργεία και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός δέκα ημερών.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο τα τμήματα θα συγκροτηθούν στο ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, τη Θράκη, τη Μακεδονία και την Ηπειρο. Η εκπαίδευση στα όπλα θα γίνεται μια εβδομάδα το χρόνο.

    Η συμμετοχή θα είναι υποχρεωτική για τους άνδρες μέχρι το 65 έτος της ηλικίας τους και για τις γυναίκες μέχρι το 50 έτος.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

    Τα προβλήματα εκπαίδευσης των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία και όσων επιστρέφουν στην Ελλάδα συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της ομάδας φιλίας Γερμανίας-Ελλάδας του γερμανικού Κοινοβουλίου στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππο Πετσάλνικο.

    Όπως είπε ο υπουργός, αμέσως μετά τη συνάντηση, συμφωνήθηκε ότι πρέπει να υπάρξει μια συστηματική συνεργασία ανάμεσα στις κυβερνήσεις και σε εκπαιδευτικους των δύο χωρών. Σε πιλοτική βάση μπορεί να ξεκινήσει η λειτουργία δίγλωσσων σχολείων που θα παρέχουν υψηλού επιπέδου μόρφωση κι αυτό γιατί αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση τα παιδιά των μεταναστών θα οδηγούνται στο περιθώριο της επαγγελματικής apojat\stasgr, όπως τόνισε ο κ. Πετσάλνικος.

    Στη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός ενημέρωσε τα μέλη της αντιπροσωπείας για την πολιτική της κυβέρνησης στη Βόρεια Ελλάδα και το στόχο της να αποτελέσει “γέφυρα” της Ευρωπαικής Ενωσης προς τις γειτονικές χώρες της Βαλκανικής.

    Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας Sigrid Skarpelis-Sperk, δήλωσε εντυπωσιασμένη από τα βήματα που κάνει η Ελλάδα στον τομέα της οικονομίας και χαρακτήρισε “πλεονέκτημα” και “κεφάλαιο” για τη συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας την ύπαρξη των Ελλήνων μεταναστών στη χώρα της.

    Η αντιπροσωπεία του γερμανικού κοινοβουλίου θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, και τους πολιτικούς αρχηγούς.

    [05] ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο Χ.ΠΑΧΤΑΣ

    Ευοίωνες προοπτικές διανοίγονται για τη διαφάνεια των διαδικασιών ανάθεσης των δημόσιων έργων και τον έλεγχο των σχετικών συμβάσεων, με τη λειτουργία της Μονάδας Παρακολούθησης Διαγωνισμών και Συμβάσεων (ΜΟΠΑΔΙΣ), που παρουσίασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας.

    Η ίδρυση της μονάδας αυτής, που λειτουργεί ήδη από την 1η Ιανουαρίου 1997, αποτελεί πρωτοποριακή πρωτοβουλία, καθώς σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάτι παρόμοιο. “Πρόκειται για ένα ενιαίο εθνικό σύστημα ελέγχου των δημόσιων συμβάσεων, που θα έχει και συμβουλευτική αρμοδιότητα, μέσω του οποίου θα είναι δυνατή η μεταφορά τεχνογνωσίας και στα υπόλοιπα κοινοτικά κράτη. Πιστεύουμε ότι η λειτουργία της μονάδας αυτής θα δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης”, τόνισε ο κ.Πάχτας.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του καθηγητή του ΑΠΘ, Βασίλειου Σκουρή, προέδρου της ομάδας συντονισμού της μονάδας. Ο κ.Σκουρής υπογράμμισε ότι με τη λειτουργία της ΜΟΠΑΔΙΣ αναμένεται να μειωθούν σημαντικά και οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση των δημοσίων έργων, καθώς δεν θα υπάρχουν πλέον ‘’τριβές’’ με το κοινοτικό δίκαιο, όπως συνέβη, π.χ στην περίπτωση του μετρό Θεσσαλονίκης.

    Κατά τη διάρκεια των δέκα μηνών της λειτουργίας της, η μονάδα έχει ήδη επιτελέσει σημαντικό έργο. “Έχουμε ήδη διαπιστώσει προβλήματα στις διακηρύξεις των συμβάσεων, αφού από άγνοια ή αμέλεια παραβιάζεται το Κοινοτικό δίκαιο. Κυρίως γίνονται παρατυπίες όσον αφορά την υποχρέωση της ταυτόχρονης δημοσίευσης των διακηρύξεων για τα δημόσια έργα στον ελληνικό και ξένο τύπο. Παράλληλα, υπάρχει έντονη σύγχυση στο θέμα της διάκρισης των κριτηρίων επιλογής των υποψηφίων από τα κριτήρια ανάθεσης των συμβάσεων”, σημείωσε ο κ.Σκουρής.

    Η συνεργασία με τις 155 αναθέτουσες αρχές, στις οποίες έχει μέχρι στιγμής απευθυνθεί η ΜΟΠΑΔΙΣ στο πλαίσιο του αυτεπάγγελτου ελέγχου της αρμοδιότητάς της, παρουσιάζεται σε γενικές γραμμές aqlomij^, αν και δεν λείπουν ορισμένα “κρούσματα” παραβάσεων. Σύμφωνα με τον κ.Σκουρή, πρόβλημα παρουσιάστηκε στο παρελθόν με το Υπουργείο Γεωργίας, το οποίο αν και ζήτησε αρχικά τη συνδρομή της ΜΟΠΑΔΙΣ για την πραγματοποίηση διορθώσεων σε κείμενο που θα δημοσιευόταν στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, τελικά δεν τις σεβάστηκε, παραλείποντάς τες.

    Δεύτερο κρούσμα δυσαρμονίας με τις Κοινοτικές επιταγές εντοπίζεται στην περίπτωση μιας δημοτικής επιχείρησης. “Ιδρύθηκε δημοτική επιχείρηση η οποία χρησιμοποιήθηκε για να εκτελούνται δημόσια έργα από ιδιωτικό φορέα Η επιχείρηση αυτή δημοσίευσε στον ελληνικό τύπο -και όχι στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ- διακήρυξη για την ανάθεση υλοποίησης δρόμου ύψους 1,5 δισ.δραχμών. Κάναμε παρατήρηση στην επιχείρηση και θα ακολουθήσει μεθοδευμένη διαδικασία, τέτοια που αν το θέμα φτάσει στα δικαστήρια, το έργο θα ακυρωθεί”, διευκρίνισε ο καθηγητής.

    Υποχρέωση -από το νόμο- για την εφαρμογή της παρατήρησης στην οποία θα καταλήξει η ΜΟΠΑΔΙΣ δεν υπάρχει. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Πάχτα, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, υπάρχει η ασφαλιστική δικλείδα της περικοπής των πόρων χρηματοδότησης των έργων.

    Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία της μονάδας εντάσσεται στο πλαίσιο τριετούς πιλοτικού προγράμματος που δρομολόγησε το ΥΠΕΘΟ, ύστερα από εισήγηση της Μικτής Επιτροπής Καθοδήγησης (ΜΕΚ), στο πλαίσιο της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής για την καθιέρωση διαφάνειας και αποτελεσματικότητας στην ανάθεση των δημόσιων έργων.

    [06] Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΣΥΧΝΗ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΙΜΗ ΕΠΙΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

    Ο διαβήτης αποτελεί συχνή επιπλοκή της εγκυμοσύνης με δυνητικά πολλαπλούς κινδύνους για τη μητέρα και το έμβρυο ενώ η άγνοια των γυναικών όσον αφορά την επιπλοκή αυτή οδηγεί συχνά σε σοβαρές συνέπειες για τη μητέρα. Αυτά επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα “Σακχαρώδης διαβήτης και εγκυμοσύνη” που διοργάνωσε η Γ΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΑΠΘ.

    Οι νεογνολόγοι ανέλυσαν με λεπτομέρεια τις επιπτώσεις του σακχαρώδη διαβήτη στο έμβρυο και στο νεογνό. Από όλους τους ομιλητές επισημάνθηκε ότι η εισαγωγή της ινσουλίνης στη θεραπευτική φαρέτρα των γιατρών οδήγησε σε θεαματική βελτίωση των επιπλοκών του διαβήτη στη μητέρα και το έμβρυο. Ο καθηγητής Langer από το Σαν Αντόνιο του Τέξας διευκρίνισε ότι εφόσον η ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη είναι σωστή δε συντρέχει κανένας λόγος να επισπευσθεί ο τοκετός της διαβητικής εγκύου.

    Η δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη στην εγκυμοσύνη, η διάγνωση της πάθησης πριν τη σύλληψη και η σωστή θεραπευτική αντιμεπώπιση του διαβήτη, τόσο πριν τη σύλληψη όσο και κατά την εγκυμοσύνη, όπως τόνισε ο καθηγητής Μιχαήλ Μαμόπουλος, οδήγησε στη θεαματική ελάττωση της συχνότητας της περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας των νεογνών των διαβητικών εγκύων.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] O MIΛΟ ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Ο Μίλο Τζουκάνοβιτς θα είναι ο νέος Πρόεδρος του Μαυροβουνίου για τα επόμενα πέντε χρόνια, μετά την επικράτηση επί του αντιπάλου του Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, στον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες, στη μικρότερη Δημοκρατία της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίς το πρωί σήμερα, η εφορευτική επιτροπή, με καταμετρημένο το 93% των ψηφοδελτίων, ο Μίλο Τζουκάνοβιτς συγκεντρώνει 165.330 ψήφους, ενώ ο αντίπαλός του Μόμιρ Μπουλάτοβις 158.624 ψήφους. Η διαφορά των 6.706 ψήφων που διαμορφώνεται προς το παρόν είναι αδύνατον να ανατραπεί στο υπόλοιπο 7% των ψηφοδελτίων που απομένουν για καταμέτρηση.

    Οσον αφορά το ποσοστό συμμετοχής, σύμφωνα με την εφορευτική επιτροπή, ξεπέρασε το 70%.

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, την Ποντγκόριτσα, οπαδοί του Τζουκάνοβιτς κατέκλυσαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας τη νίκη του.

    Ποτέ στο Μαυροβούνιο δεν ακούστηκαν τόσοι πολλοί πυροβολισμοί, όπως έλεγαν, όσο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Ηταν όμως πυροβολισμοί χαράς των οπαδών του Τζουκάνοβιτς.

    Τη νίκη του Τζουκάνοβιτς παραδέχθηκε και το αντίπαλο στρατόπεδο. Ηγετικό στέλεχος από το επιτελείου του Μπουλάτοβιτς δήλωσε ότι “ο υποψήφιος Μπουλάτοβιτς ηττήθηκε”. Ωστόσο άνθρωποι του περιβάλλοντός του, εξέφραζαν αμφιβολίες για την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας, αφού μεταξύ του α’ και β’ εκλογικού γύρου ενεγράφησαν στους εκλογικούς καταλόγους 9.000 νέοι ψηφοφόροι, ενέργεια, που όπως υποστηρίζουν, είναι αντίθετο με την εκλογική νομοθεσία. Επίσης καταγγέλουν ότι αρκετά εκλογικά τμήματα έμειναν ανοιχτά μέχρι και τα μεσάνυχτα παρά το ότι έπρεπε να κλείσουν στις 8 το βράδυ.

    Ο Τζουκάνοβιτς σχολιάζοντας τη νίκη του είπε χαρακτηριστικά: “Κέρδισε το αξιοπρεπές Μαυροβούνιο”.

    Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το βράδυ.

    [08] ΚΡΙΣΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Ελληνας και Βούλγαρος βουλευτής, οι κύριοι Μιχάλης Λιάπης και Εβγκένι Κιρίλοφ, έχουν αναλάβει την ετοιμασία έκθεσης για την οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη στα Βαλκάνια, για το Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Η έκθεση θα παρουσιαστεί στην ολομέλεια της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Απρίλη του 1998, λίγο πριν από την έναρξη της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου, στις αρχές του επόμενου μήνα.

    Στο, μεταξύ, κοινωνικοοικονομικές απόψεις για τη δημοσιονομική πολιτική στην Κεντροανατολική Ευρώπη θα εξεταστούν στη διάρκεια sumedq_ou που διοργανώνει η κοινοβουλευτική συνέλευση την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.

    Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και διεθνών χρηματοδοτικών και οικονομικών οργανισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη, η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οικονομική επιτροπή του ΟΗΕ για την Ευρώπη, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας κ.ά, καθώς και βουλευτές, κυβερνητικοί εκπρόσωποι και εκπρόσωποι μέσων μαζικής ενημέρωσης από το 40 κράτη-μέλη του πανευρωπαϊκού οργανισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής της κοινοβουλευτικής συνέλευσης και αντιπρόεδρος της ολομέλειάς, επικεφαλής της βρετανικής αντιπροσωπείας σοσιαλιστής βουλευτής, Τέρι Ντέιβις, εξήρε τη σημασία της ανάπτυξης συνεργασίας και της επίτευξης προόδου στα Βαλκάνια, για την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. “Σταθερότητα και ειρήνη που είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης και όχι μόνο των Βαλκανίων”, κατάληξε.

    Νωρίτερα, στις 23-24 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται στο Στρασβούργο η ετήσια συνάντηση κοινοβουλίων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, υπό την αιγίδα και στο περιθώριο της ολομέλειας του κοινοβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οι άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί η συνάντηση είναι τρία επίκαιρα θέματα, ενόψει και της επόμενης διεύρυνσης της ΕΕ: τα κριτήρια για ένταξη και εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, σύμφωνα με τις προτάσεις που παρουσίασε επίσημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την “Ατζέντα 2000”, η αναδιάρθρωση επιχειρήσεων με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας, μετά τις ιδιωτικοποιήσεις και η μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού και τραπεζικού τομέα.

    [09] ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ...

    Συνέβη και αυτό στην Αλβανία. Την ώρα που χιλιάδες όπλα βρίσκονται ακόμη στην κατοχή των πολιτών και εκατοντάδες σπίτια στη χώρα έχουν μετατραπεί σε αποθήκες όπλων, ένας Αλβανός πολίτης κάθησε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για κατοχή μιας σφαίρας.

    Η ιστορία του άρχισε πριν από επτά μήνες, στις 21 Μαρτίου, όταν ο άτυχος πολίτης από την πόλη Μπουρέλ, εκατό χιλιόμετρα από τα Τίρανα, επισκέφθηκε κάποιους συγγενείς του στην αλβανική πρωτεύουσα. Σε μπλόκο των αστυνομικών αρχών βρέθηκε στην κατοχή του μια σφαίρα και σε βάρος του ασκήθηκε μήνυση για παράνομη κατοχή οπλισμού. Οδηγήθηκε στο δικαστήριο το οποίο του επέβαλε μέχρι την τελική εκδίκαση της υπόθεσης να παρουσιάζεται εβδομαδιαίως σε αστυνομικό τμήμα των Τιράνων.

    Ετσι, ο πολίτης, το όνομα του οποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, αναγκάζεται να ταξιδεύει κάθε εβδομάδα από την πόλη του στα Τίρανα και να δίνει παρόν στις αρμόδιες αρχές, ελπίζοντας ότι στη δίκη που θα γίνει σε λίγες ημέρες να αθωωθεί.

    [10] ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΑ Ο ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ

    Τη πλατφόρμα θέσεων και απόψεων του συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος που αρχίζει αύριο στα Τίρανα, έδωσε ο αρχηγός του κόμματος Σαλί Μπερίσα, μιλώντας σε σύσκεψη όπου έγινε η εκλογή του προέδρου του παραρτήματος του κόμματος στην αλβανική πρωτεύουσα. Ο Μπερίσα πρότεινε μεταξύ άλλων, το συνέδριο να επανεξετάσει τις θέσεις του κόμματος σε σχέση με τις εκλογές της 29ης Ιουνίου.

    Υπενθυμίζεται ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είχε εκφράσει αντιρρήσεις για τις εκλογές της 29ης Ιουνίου, το αποτέλεσμα των οποίων αποδέχθηκε “στο όνομα των εθνικών συμφερόντων”. Σήμερα όμως, σύμφωνα με τον Μπερίσα, “ο τόπος απαιτεί μια καινούργια πολιτική λύση που σημαίνει ότι η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές”.

    Υπερασπίσθηκε την πρότασή του με το επιχείρημα ότι οι εκλογές του Ιουνίου δεν έδωσαν την κατάλληλη πολιτική λύση και ότι “η χώρα έχει ανάγκη απαλλαγής από τη φτώχεια, τη βία, τις συμμορίες και το έγκλημα. Εχει ανάγκη απαλλαγής από τη “δικτατορία του Νάνο”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Μπερίσα καταφέρθηκε και εναντίον της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης καθώς και του Προέδρου Ρετζέπ Μεϊντάνι, ισχυριζόμενος ότι “στηρίζεται στη δύναμη των όπλων των συμμοριών του Τσερίκ”, - περιφέρεια όπου εκλέγεται ο Μεϊντάνι-.

    Κατά τον Μπερίσα ο δρόμος που θα ακολουθήσει το κόμμα για να πετύχει νέες εκλογές, είναι οι συνεχείς διαμαρτυρίες στις πλατείες και τους δρόμους των αλβανικών πόλεων.

    Η πρόταση του Μπερίσα εκτιμήθηκε από πολιτικούς σχολιαστές στα Τίρανα ως κίνηση αντιπερισπασμού στις εξελίξεις που διαμορφώνονται, ενόψει των θετικών αποτελεσμάτων της πρόσφατης διάσκεψης για την Αλβανία, κατά την οποία κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Νάνο απέσπασε τη διεθνή υποστήριξη.

    [11] ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Τα χωριά Πετρωτά του Εβρου και το Μάλκο Γκραντίστε της κοινότητας Λουμπίμετς της Βουλγαρίας, προχωράνε στην εδραίωση και ανάπτυξη των μεταξύ τους σχέσεων, στο πλαίσιο προγράμματος που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTERRREG II της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οπως μετέδωσε το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ), αυτό δήλωσε η Ζωή Φραγκούδη, διευθύντρια του τμήματος για τα προγράμματα της Ε.Ε. στην κοινότητα Πλάτης.

    Τα δυο χωριά που βρίσκονται το καθένα πολύ κοντά στη μεθόριο και έχουν τον ίδιο αριθμό κατοίκων, προγραμματίζουν κοινή εκμάθηση της ιστορίας, των ηθών και εθίμων του τόπου τους, καθώς και τη διοργάνωση έκθεσης παραδοσιακών στολών.

    Επίσης, τα Πετρωτά θα φιλοξενήσουν κοινή εορτή της λαϊκής παράδοσης. Σε ελληνικό έδαφος και σε έκταση 5 στρεμμάτων προβλέπεται η δημιουργία παραγωγικού και εμπορικού κέντρου παραδοσιακών τεχνών, το οποίο θα καθιερωθεί ως πολιτιστικό κέντρο των παραμεθόριων περιοχών Ελλάδας και Βουλγαρίας.

    Η ελληνοβουλγαρική διασυνοριακή συνεργασία πρόκειται να επεκταθεί και σε άλλα χωριά, όπως διαβεβαίωσε ο περιφερειάρχης του Χάσκοβο της Νότιας Βουλγαρίας, Χρήστο Βασίλεφ.

    [12] EΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΕΛΚΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΤΡΑΝΤΟ

    Επιχείρηση ανέλκυσης του αλβανικού πλοίου που βυθίστηκε τον περασμένο Μάρτιο στα στενά του Οτράντο, μετά από σύγκρουση με πλοίο του ιταλικού ναυτικού με αποτέλεσμα να πνιγούν 80 Αλβανοί λαθρομετανάστες, άρχισαν οι ιταλικές λιμενικές αρχές.

    Με την ανέλκυση του πλοίου θα ξεκαθαριστούν και τα αίτια του ναυαγίου, καθώς οι επιζώντες και οι συγγενείς των θυμάτων υποστηρίζουν ότι η σύγκρουση δεν ήταν τυχαία αλλά προμελετημένη από τις ιταλικές στρατιωτικές αρχές και επανειλημμένα κατηγόρησαν την ιταλική κυβέρνηση για σκόπιμη καθυστέρηση της ανέλκυσής του.

    Το πλοίο βρίσκεται σε βάθος μεγαλύτερο των 800 μέτρων και εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν το πλοίο θα ανελκυστεί και θα ρυμουλκηθεί κοντά στο λιμάνι του Πρίντεζι, όπου σύμφωνα με την αλβανόφωνη εκπομπή της ραδιοφωνικής υπηρεσίας του BBC, θα το υποδεχθούν εκπρόσωποι των ιταλικών αρχών, της αλβανικής πρεσβείας αλλά και εκπρόσωποι των επιζώντων του ναυαγίου.

    Ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, Τζουζέπε Αντρεάτα σε δηλώσεις του τόνισε ότι η κυβέρνησή του κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνει δυνατή η ανέλκυση του πλοίου και να διακριβωθούν οι λόγοι του ναυαγίου.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Χρίστου Μάτη)

    [13] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ Γ.Γ. ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

    Σαφές μήνυμα προς τις υποψήφιες προς ένταξη στο ΝΑΤΟ χώρες, στέλνει με συνέντευξη του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γερμανός αναπληρωτής βοηθός Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας κ.Χόλγκερ Φάιφερ ο οποίος τονίζει ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για την ένταξη των νέων χωρών μελών αλλά πρόκειται για πολιτική απόφαση στη βάση της ομοφωνίας.

    Ο κ.Φάιφερ διαφοροποιείται και από τις απόψεις για στρατιωτική επιχείρηση για τη σύλληψη του Ρ.Κάραζιτς εμμένοντας στην θέση για σύλληψη των καταζητουμένων για εγκλήματα πολέμου μόνο εάν έλθουν σε επαφή με μονάδα της διεθνούς δύναμης ενώ δεν αποκλείει να χρειαστεί νέα παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας στην περίπτωση που υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις.

    ΕΡ:Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της Μαδρίτης όπου αποφασίστηκε η διεύρυνσης της ΝΑΤΟ, με τρία νέα μέλη, η υπουργός εξωτερικών της Βουλγαρίας κ.Ναντέζντα Μιχαήλοβα, δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι αυτό αποτελεί απόδειξη ότι δεν up\qwoum πλέον κλειστές πόρτες και ότι εναπόκειται στις ίδιες τις ενδιαφερόμενες χώρες να αποδείξουν ότι μπορούν να γίνουν μέλη.

    ΑΠ:Θα σας έλεγα ότι δεν είναι τόσο απλό. Όντως δεν υπάρχουν κλειστές πόρτες αλλά επίσης δεν υπάρχει και ένας συγκεκριμένος κατάλογος κριτηρίων στα οποία εάν οι υποψήφιες χώρες ανταποκριθούν, θα γίνουν οπωσδήποτε μέλη. Εναπόκειται σε όλες τις χώρες μέλη να αποφασίσουν όλες μαζί για τις νέες προσχωρήσεις με ομοφωνία. ΕΡ:Η απόφαση της Μαδρίτης χαρακτηρίστηκε ως η πλήρης επιβολή των απόψεων των ΗΠΑ.

    ΑΠ:Αναφέρεστε στο ότι επιλέχθηκε να εγκριθεί η ένταξη τριών νέων χωρών και όχι πέντε. Όμως δεν υπάρχει μόνο η αμερικανική πλευρά αλλά και η γαλλική άποψη και η άποψη όλων των χωρών - μελών. Σας επαναλαμβάνω ότι οι νέες εντάξεις αποτελούν θέμα ομοφωνίας όλων των μελών.

    ΕΡ:Παρατηρείται μία αντιπαλότητα στον αγώνα δρόμου των υποψήφιων προς ένταξη χωρών. Είστε βέβαιος ότι οι νέες χώρες μέλη δεν θα εμποδίσουν την ένταξη των άλλων χωρών που έχουν προσκληθεί;

    ΑΠ:Τουλάχιστον σε αυτό το σημείο, έχουμε εξασφαλίσει τη συναίνεση των νέων μελών ότι δεν θα εμποδίσουν την ένταξη νέων χωρών.

    ΕΡ:Πόσο συλλογική και αποδοτική μπορεί να είναι μία νέα συμμαχία στην οποία θα υπάρχουν, δεκαεννέα, είκοσι ή ακόμη και τριάντα μέλη;

    ΑΠ:Ακόμη και στατιστικά είναι προφανές ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες διαφωνίας στα 30 μέλη από ότι στα 16 που υπάρχουν σήμερα ή στα 19 με τις νέες εντάξεις. Αλλά ο αριθμός των μελών δεν είναι σημαντικός καθώς αυτό που είναι απαραίτητο είναι να έχουμε μία ομογενοποιημένη συμμαχία με μέλη που έχουν τις ίδιες αξίες, τις ίδιες ιδέες, τα ίδια πολιτικά συστήματα αν και στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις που τα συστήματα δεν ήταν πάντοτε ίδια.

    Αν τηρηθεί αυτή η προϋπόθεση των ομογενών απόψεων, η ανεύρεση συμφωνίας δεν είναι δύσκολη ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών. Στην συμμαχία, όπως υφίσταται σήμερα, η αναζήτηση συναίνεσης στα προβλήματα λειτουργίας δε σχετίζεται με το πόσοι είμαστε γιατί συνήθως σε ένα ή δύο προβλήματα, υπάρχουν μία ή δύο διαφορετικές απόψεις.

    Δε νομίζω ότι η αναζήτηση της συναίνεσης θα αλλάξει ουσιαστικά από την αύξηση του αριθμού των μελών εφόσον οι νέες χώρες -μέλη συμμερίζονται τις ίδιες αρχές.

    ΕΡ:Πως κρίνετε τα αποτελέσματα της παρουσίας της διεθνούς δύναμης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη;

    ΑΠ:Νομίζω ότι τόσο η IFOR, (η Διεθνής Δύναμη που υπήρχε στη πρώην αυτή Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία πριν από τη συνθήκη του Ντέητον), όσο και η SFOR, (η Δύναμη Σταθεροποίησης που εγκαταστάθηκε στη χώρα μετά τη συνθήκη), έκαναν εξαιρετική δουλειά και βοήθησαν να εκλείψουν η βία και οι συγκρούσεις και να υπάρξει σταθερότητα στο βαθμό που αυτό ήταν δυνατό.

    ΕΡ:Πιστεύετε ότι θα ολοκληρωθεί ο λόγος ύπαρξης της SFOR εάν συλληφθούν οι καταζητούμενοι για εγκλήματα πολέμου;

    ΑΠ:Η προσαγωγή των καταζητούμενων στη δικαιοσύνη θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος αλλά δεν θα το λύσει. Το κλειδί στην υπόθεση e_mai οι τρεις οντότητες στη Βοσνία να δουλέψουν μαζί και να βρουν πως θα συμβιώσουν κάτω από τις συνθήκες που καθορίζονται από τη συμφωνία ειρήνης. Αυτό ίσως σημάνει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεισφέρει για να διασφαλίσει ότι τα πράγματα δεν θα πάνε άσχημα.

    ΕΡ:Υποστηρίζετε τη διενέργεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης για τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάραζιτς;

    ΑΠ:Οι όροι για αυτήν την υπόθεση έχουν τεθεί από τη συμμαχία. Εάν κάποιος από τους καταζητούμενους έλθει σε επαφή με τη διεθνή δύναμη, θα συλληφθεί αλλά δεν μπορώ να σχολιάσω τι πρέπει να γίνει σε διαφορετική περίπτωση.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 20 October 1997 - 13:05:08