Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-10-22

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 22 Οκτωβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [02] ΓΙΑ ΕΞΑΡΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • [03] ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΜΕ ΤΥΧΟΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΤΩΝ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ

  • [04] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [05] ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ “ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ” ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [06] ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑΣ ΒΡΕΦΟΥΣ ΕΡΕΥΝΑ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [07] ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΣΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ

  • [09] ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο Φ.ΝΑΝΟ

  • [10] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: 14 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΖΙΦΚΟΦ

  • [11] Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

  • [12] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΣΟΦΙΑΣ - ΕBRD ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

  • [13] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Τον υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ στο Θησαυρό της Δράμας θα εγκαινιάσει αύριο στις 11 το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος θα επισκεφθεί το νομό της Δράμας συνοδευόμενος από τους υπουργούς Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα, και Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο.

    Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει στις 9.30’ το πρωί αεροπορικώς από tgm Αθήνα για την Καβάλα και στη συνέχεια με ελικόπτερο θα μεταβεί στην περιοχή του Θησαυρού. Μετά την τελετή εγκαινίων θα επισκεφθεί τον υδροηλεκτρικό σταθμό και το φράγμα Πλατανόβρυσης και στη συνέχεια το Νευροκόπι.

    Στη 1.45 μ.μ. θα επισκεφθεί το συνοριακό σταθμό Εξοχής και στις 2.10’ θα επιστρέψει στο Νευροκόπι όπου θα μιλήσει σε γεύμα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων της περιοχής. Από το Νευρικόπι θα αναχωρήσει για την Αθήνα στις 4 το απόγευμα.

    Εκτός από τους υπουργούς τον κ. Σημίτη θα συνοδεύουν ο στενός του συνεργάτης και μέλος του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος, ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Γιώργος Πανταγιάς, ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής της ΔΕΗ.

    [02] ΓΙΑ ΕΞΑΡΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Την πρόθεση της Ελλάδας να θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ επανέλαβε και σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος. Ο υπουργός έκανε λόγο για έξαρση του τουρκικού επεκτατισμού, στο στόχαστρο του οποίο βρίσκονται τα νησιά του Αιγαίου. Αναφερόμενος στο πρόσωπο που θα έπρεπε να μεσολαβήσει για το θέμα, ο κ.Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε αξιόπιστο μεσολαβητή τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος χθες καταδίκασε απερίφραστα τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας που σημειώθηκαν με την παρενόχληση της πτήσης του μεταγωγικού αεροσκάφους που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας από την Κύπρο στην Κρήτη. Συγκεκριμένα ο κ. Χόλμπρουκ επέκρινε ακόμη και το Στέητ Ντηπάρτμεντ για τη στάση που κράτησε στο ζήτημα.

    [03] ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΜΕ ΤΥΧΟΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΤΩΝ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ

    Τις απόψεις του κατά της εκμετάλλευσης του σπηλαίου των Πετραλώνων από την Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδας, την οποία εκπροσωπεί ο ανθρωπολόγος Αρης Πουλιανός, εξέφρασε για μία ακόμη φορά ο νομάρχης Χαλκιδικής Βασίλης Βασιλάκης εκφράζοντας μάλιστα την απορία του για το γεγονός ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας δικαιώνουν πάντοτε τον κ Πουλιανό. Απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων σχετική με την αναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ο κ Βασιλάκης τόνισε ότι απόφαση που θα αναθέτει σε ιδιώτη την εκμετάλλευση του σπηλαίου αντιτίθεται με το αίσθημα δικαίου. “Εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαιώσει τον κ ΠουλιανόΗΗηηη και του αναθέσει πέρα από το επιστημονικό έργο, για το οποίο δεν μπορούμε να έχουμε άποψη, την εκμετάλλευση όλου αυτού που λέγεται σπήλαιο, μουσείο, αναψυκτήριο, δηλαδή αναθέσει σε έναν ιδιώτη την εκμετάλλευση του εμπορικού μέρους και την ιστορία μας, αυτό εμείς δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Δεν το χωράει ο νους μας, έστω κι αν το πει το Sulbo}kio της Επικρατείας. Γιατί ένας ιδιώτης να διαχειρίζεται όλα αυτά τα πράγματα και να μην τα διαχειρίζεται το ελληνικό δημόσιο. Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό. Μας ξενίζει , δεν το δέχεται το περί δικαίου αίσθημα που έχουμε σαν απλοί πολίτες. Δεν μπορούμε να δεχτούμε το κράτος να μείνει απέξω και να διαχειρίζεται το σπήλαιο ένας ιδιώτης” είπε ο κ Βασιλάκης. Ο νομάρχης Χαλκιδικής εξέφρασε την απορία του για το ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαιώνουν πάντα τον κ Πουλιανό . “Δεν μπορώ να καταλάβω” είπε, “γιατί κάθε φορά που πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας θέμα του Πουλιανού η απόφαση είναι περίπου η ίδια. Αυτό τυχαίο είναι ή είναι σκόπιμο; Και γι αυτό έχω μια απορία σαν άνθρωπος. Πως γίνεται πάντα να δικαιώνεται ο Πουλιανός και να μην δικαιώνεται ολόκληρο το ελληνικό κράτος, ολόκληρη η Ελλάδα, το δημόσιο; Αυτά για μένα είναι περίεργα. ” Παράλληλα ο κ Βασιλάκης κατήγγειλε ότι ο κ Πουλιανός με τα χρήματα από την εκμετάλλευση του σπηλαίου έκτισε βίλα- ξενώνα που αρχικά ήταν στην κυριότητα του ΕΟΤ μετά πέρασε στην κυριότητα της Ανθρωπολογικής Εταιρείας και τώρα είναι ιδιοκτησία του γιού του κ Πουλιανού. Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις καταγγελίες του κ Πουλιανού ότι κλάπηκαν ευρήματα από το σπήλαιο στο διάστημα που είχε μείνει κλειστό είπε: “Καλά κάνει και καταγγέλλει ο κ Πουλιανός. Και αυτός μετέφερε κιβώτια. Ο κ Πουλιανός είναι άλλος από αυτό που φαίνεται”.

    [04] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Την πεποίθηση ότι η επικείμενη στην Κρήτη σύνοδος κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα συμβάλει στη συνεργασία, στη σταθερότητα και στη μεγαλύτερη κατανόηση των λαών της περιοχής, εξέφρασε ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γιουγκοσλαβία, κ.Βλασσόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Βελιγραδίου.

    Ο κ.Βλασσόπουλος υπογραμμίζοντας ότι η συνάντηση γίνεται κατ΄εφαρμογή σχετικής απόφασης της υπουργικής συνόδου της Θεσσαλονίκης και ότι είναι η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών ή αρχηγών κυβερνήσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τόνισε ότι η σύνοδος κορυφής “θα δώσει την ευκαιρία να συζητηθούν και θέματα συνεργασίας στον τομέα των υποδομών στην περιοχή”. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι “θα αποτελέσει μια αρχή θεσμοθέτησης αυτών των συναντήσεων η οποία θα είναι προς το καλό όλων”.

    Ο Ελληνας πρέσβης επισήμανε ότι δεν υπάρχει ημερήσια διάταξη στη συνάντηση, “για να αποφεύγονται οι συζητήσεις σε ευαίσθητα θέματα”, όπως είπε. Ανέφερε ωστόσο ότι τα θέματα προτεραιότητας είναι η σταθερότητα, η περιφερειακή συνεργασία, τα δίκτυα οδικών μεταφορών και επικοινωνιών, οι επικοινωνίες, καθώς και θέματα για μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη της περιοχής. “Αυτά είναι σημεία που ενώνουν τους λαούς”, είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του τύπου που έφεραν τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να προτείνει στη συνάντηση της Κρήτης την ίδρυση Βαλκανικής Συμμαχίας, ο κ.Βλασσόπουλος είπε: “Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Μεταφέρθηκε κάπως kamhasl]ma από τον τύπο. Εκείνο που έχει στο μυαλό του ο κ.Σημίτης είναι ότι οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να δεχθούν ορισμένες κοινές αρχές οι οποίες θα διέπουν τις μεταξύ τους σχέσεις”. Και όπως εξήγησε ο κ.Βλασσόπουλος, οι αρχές αυτές είναι: Η αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, η αρχή του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, η αρχή της καλής γειτονίας, η αρχή του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο σεβασμός των μειονοτήτων.

    Απαντώντας στην ερώτηση αν στη σύνοδο κορυφής θα μπορούσε να επιτευχθεί συγκεκριμένη διπλωματική πρόοδος στο κυπριακό, καθώς θα υπάρχει και συμμετοχή της τουρκικής πλευράς, ο κ.Βλασσόπουλος τόνισε: “Το κυπριακό δεν είναι ελληνοτουρκικό πρόβλημα. Είναι πρόβλημα κατοχής ξένου εδάφους και είναι πρόβλημα των Ηνωμένων Εθνών”. Σημειώνοντας ότι η μη επίλυση του κυπριακού επηρεάζει ασφαλώς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογράμμισε ότι εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι η αγνόηση από την Τουρκία των διεθνών συμφωνιών, η παραβίαση των αρχών και των αποφάσεων του ΟΗΕ και η απειλή χρήσης βίας από την Τουρκία. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι στην προγραμματισμένη συνάντηση των πρωθυπουργών Τουρκίας-Ελλάδας στην Κρήτη θα επικρατήσει “άλλο κλίμα, εποικοδομητικό στη συνεργασία των δυο χωρών αλλά και για την ευρύτερη περιοχή”.

    Οσον αφορά τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την εντατικοποίηση της διαβαλκανικής συνεργασίας ως προϋπόθεση για την γρηγορότερη και ευκολότερη ένταξη της περιοχής στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που είναι ταυτόχρονα στρατηγικός στόχος των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ο κ.Βλασσόπουλος υπογράμμισε: “Ο στόχος της ένταξης της περιοχής στην Ευρώπη δεν είναι μόνο στρατηγικός, είναι μονόδρομος”. Εξέφρασε την ευχή να επικρατήσουν στην περιοχή οι ίδιες συνθήκες δημοκρατίας και οικονομίας που επικρατούν στην υπόλοιπη Ευρώπη ώστε να γίνει η πλήρης ένταξη των χωρών αυτών στην Ενωση διότι η καθυστέρηση, είπε, “απομακρύνει την προοπτική αυτή, που είναι σε βάρος της ανάπτυξης της περιοχής”.

    [05] ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ “ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ” ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ΚΕΔΚΕ, της ΕΝΑΕ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ, θα συνεχιστεί το απόγευμα η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τις αναγκαστικές συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων.

    Το κλίμα έντασης που υπήρχε στην πρωινή συνεδρίαση αναμένεται να μεταφερθεί και στην απογευματινή συνεδρίαση, καθώς Ν.Δ., ΚΚΕ και ΣΥΝ έχουν καλέσει τη συντονιστική επιτροπή κατά των συνενώσεων και τον πρόεδρο του ΤΕΕ να καταθέσουν τις απόψεις τους. Κατά την πρωινή συνεδρίαση που έγινε σε έντονο κλίμα και αφορούσε θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, απέρριψε πρόταση να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής κατά των συνενώσεων και του ΤΕΕ. Ετσι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΔΗΚΚΙ, αποφάσισαν να τους καλέσουν χωριστά al]syr μετά το τέλος της συνεδρίασης της επιτροπής.

    Κατά τα άλλα, στην επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου το μόνο κόμμα που το στήριξε κριτικά ήταν ο ΣΥΝ. Τα υπόλοιπα κόμματα έκαναν λόγο για μνήμες της εποχής της τουρκοκρατίας και για αυταρχικό τρόπο συμπεριφοράς της κυβέρνησης.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, θανάσης Τσούρας, το χαρακτήρισε ως ένα εθνικό σχέδιο διοίκησης-αυτοδιοίκησης που προσδιορίζει όλη την πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή αυτού του τόπου.

    [06] ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑΣ ΒΡΕΦΟΥΣ ΕΡΕΥΝΑ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Περίεργη υπόθεση αγοραπωλησίας βρέφους από νεαρό ζευγάρι Βουλγάρων, με τη συμμετοχή γιατρού, συμβολαιογράφου, αλλά και ενός ανθοπώλη ερευνούν οι αστυνομικές αρχές στη Θεσσαλονίκη.

    Αστυνομικοί της ασφάλειας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με συναδέλφους τους από την Πάτρα, συνέλαβαν την 23χρονη Ελένκα Ντεντένλτσεβα, το σύζυγό της Ζίφκοφ Καζάκοφ, καθώς επίσης και τη συμπατριώτισσα τους, Ντίνκα Βάλτσεβα, που είναι παντρεμένη με Ελληνα και μόνιμα εγκατεστημένη στην Αριδαία Πέλλας.

    Ακόμη, προσήχθησαν στην ασφάλεια και ανακρίνονται ο Ιωάννης Λαπάτσης, ιδιοκτήτης ανθοπωλείου, μέσα στο οποίο έγινε η αγοραπωλησία του νεογέννητου βρέφους, ένας γιατρός από τη Θεσσαλονίκη και ένας συμβολαιογράφος, τα ονόματα των οποίων όμως απέφυγε να ανακοινώσει σήμερα η ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

    Όπως αποκαλύφθηκε από τις έρευνες, το νεαρό αντρόγυνο ήρθε στην Ελλάδα με τουριστικό γκρουπ τον περασμένο Αύγουστο και στις 8 Οκτωβρίου, η 23χρονη γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι στο νοσοκομείο Πάτρας.

    Το αντρόγυνο ήρθε σε επαφή με τη Βάλτσεβα και πριν από μερικές ημέρες μετέφεραν το παιδί στη Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με την ασφάλεια, το πούλησαν σε ηλικιωμένη κυρία, η οποία εμφανίστηκε ως μητέρα της γυναίκας που υιοθέτησε το παιδί.

    Η συμφωνία κλείστηκε μέσα στο ανθοπωλείο που βρίσκεται απέναντι ακριβώς από ιδιωτική μαιευτική κλινική της Θεσσαλονίκη και εκτός από τον ανθοπώλη μεσολάβησαν ο γιατρός μαιευτήρας και ο συμβολαιογράφος που “νομιμοποίησε” την υιοθεσία. Οι θετοί γονείς πλήρωσαν 2.100.000 δραχμές, από τα οποία 1.100.000 δραχμές, δόθηκαν στη φυσική μητέρα και τα υπόλοιπα τα μοιράστηκαν η Βάλτσεβα και ο ανθοπώλης.

    “Εξετάζουμε τα έγγραφα που χρησιμοποιήθηκαν για την υιοθεσία, ενώ ερευνάται και το ενδεχόμενο να υπήρχαν στο τουριστικό γκρουπ και άλλες αλλοδαπές έγκυες γυναίκες, οι οποίες ενδεχομένως να πούλησαν τα παιδιά τους σε άτεκνα ζευγάρια”, δήλωσε ο αξιωματικός της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Φιλ. Καραγκιοζίδης.

    Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, το νεογέννητο κοριτσάκι βρίσκεται ήδη στα χέρια των θετών γονιών, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες διαμένουν σε περιοχή του νομού Αχαϊας.

    [07] ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΣΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ

    Γιατρός χειρούργος καταδικάστηκε σήμερα από το τριμελές εφετείο της Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση δώδεκα μηνών, με τριετή αναστολή, με την κατηγορία ότι απέσπασε παράνομα χρηματικά ποσά για να εγχειρήσει ασθενή σε κρατικό νοσοκομείο.

    Σύμφωνα με το βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο αναπληρωτής καθηγητής νευροχειρουργικής στο ΑΠΘ, Δημήτριος Βασιλάκης, στις αρχές Μαίου του 1991 απαίτησε και πήρε από συνάδελφο του γιατρό, δύο φορές χρήματα - συνολικά 300.000 δραχμές - για να εγχειρήσει τον αδελφό του στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

    Ο ασθενής έπασχε από ανεύρυσμα εγκεφάλου και υποβλήθηκε σε τρεις χειρουργικές επεμβάσεις. Υστερα από δύο εβδομάδες, ο αδελφός του τον πήρε από το νοσοκομείο, αφού έδωσε τα χρήματα στον συνάδελφό του, χωρίς να ενημερώσει τους γιατρούς, ενώ αργότερα κατέθεσε μήνυση σε βάρος του χειρούργου.

    Πρωτόδικα ο κ. Βασιλάκης είχε καταδικαστεί από το τριμελές πλημμελειοδικείο σε φυλάκιση 20 μηνών, με την κατηγορία της δωροδοκίας. Στην απολογία του αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι εισέπραξε χρήματα και αναρωτήθηκε αν είναι δυνατόν να απαιτούσε “φακελάκι” από συνάδελφό του και μάλιστα μετά την εγχείρηση.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ

    "Απαράδεκτη" και "μη αναγκαία" χαρακτήρισε την πρόσφατη κατάσταση που έφθασε μέχρι επίδειξης τουρκικής πρόκλησης σε βάρος αεροπλάνου του Υπουργού Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, ο Ευρωπαϊκός Επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, αλλά απέφυγε να καταδικάσει ρητά την τουρκική πλευρά.

    Απαντώντας σε ερώτηση του Ελληνα Ευρωβουλευτή Αλέκου Αλαβάνου κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωκοινοβουλίου χθες βράδυ στο Στρασβούργο, περιορίστηκε να συμφωνήσει με όσους κάλεσαν για "αυτοσυγκράτηση" όπως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Σολάνα και τόνισε ότι πρέπει να κατευναστεί το "κλίμα πολέμου".

    Εξέφρασε δε τη "λύπη" του για ανεπίλητα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Επαναβεβαίωσε εξάλλου ότι η Τουρκία δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για ένταξη, παραπέμποντας στην "Ατζέντα 2000" για το ποια προβλήματα χρειάζεται να ξεπεραστούν, κάνοντας έμμεση αναφορά και σε πρόοδο στο Κυπριακό και σε καλυτέρευση των ελληνοτουρκικών σχέσεων καλής γειτονίας.

    Οσον αφορά το ενδεχόμενο συμπερίληψης της Τουρκίας στη (Γαλλικής έμπνευσης) ιδέα σύγκλισης "Ευρωπαϊκής Συνόδου" με υποψήφια κράτη για ένταξη, δεν το θεώρησε βέβαιο, τόσο διότι, όπως είπε, δεν γνωρίζουμε σήμερα καν αν θα επιθυμούσε η ίδια η Τουρκία να συμμετάσχει, ενώ εμφανίζεται σήμερα πολύ απογοητευμένη από την άρνηση της Επιτροπής να την περιλάβει μεταξύ των 6 υποψήφιων κρατών με τα οποία πρότεινε να aqw_soum ενταξιακές διαπραγματεύσεις αρχές 1998, όσο και διότι το ποιοι θα συμμετάσχουν και τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο δεν είναι καθορισμένο, αλλά εξαρτάται από την εκάστοτε 6μηνο Προεδρεία του Συμβουλίου ΕυρωπαΪκής Ενωσης στην οποία εναλάσσονται οι 15 χώρες μέλη.

    Ούτως η άλλως η περίπτωση της Τουρκίας είναι ιδιόμορφη και δεν μπορεί να τύχει ίδιας μεταχείρισης με άλλες, ενώ η προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν είναι πολυμερές θέμα, αλλά θέμα διμερούς ρύθμισης με κάθε κράτος, είπε ο Επίτροπος αρμόδιος και για θέματα διεύρυνσης.

    Αλλά επεσήμανε ότι ορισμένα κράτη μέλη, (όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο που ξεκινά να προεδρεύει του Συμβουλίου Υπουργών από τον Γενάρη 1998), επιθυμούν να έχει ευρύτερο περιεχόμενο η Σύνοδος, συμπεριλαμβάνοντας και "διάλογο" για ορισμένα θέματα του πρώτου Κοινοτικού πυλώνα, γεγονός το οποίο δεν οφείλεται στην Επιτροπή, αλλά στο οποίο δεν αντιτίθεται.

    Ομως το καθοριστικό στοιχείο είναι να ξέρουμε ποια κράτη θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο και αυτό μένει ακόμη ανοικτό, είπε λίγες μέρες μετά την ελληνική άρνηση συμπερίληψης της Τουρκίας μετά και από τις πρόσφατες προκλήσεις.

    "Ουδέτερη" στάση κρατά σήμερα ο Επίτροπος μπροστά στην τουρκική προκλητικότητα, κατηγόρησε ο Ελληνας Ευρωβουλευτής Αλέκος Αλαβάνος, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να ξεπεράσει "έλλειμα ενημέρωσης" και "πολιτική αποσιώπησης" όπως είπε.

    [09] ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο Φ.ΝΑΝΟ

    Καταλογισμό ευθυνών σε πρόσωπα και θεσμούς για τη διάλυση του αλβανικού στρατεύματος, ζήτησε από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο, σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αμυνας.

    Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Αμυνας και η ηγεσία του στρατού, έγινε ανάλυση των αιτιών που οδήγησαν στη διάλυση του στρατεύματος.

    Ο κ.Νάνο υπογράμμισε ότι η πολιτική της εθνικής συμφιλίωσης που προωθεί η κυβέρνησή του “δεν σημαίνει χριστιανική ελεημοσύνη, ούτε όμως και ρεβάνς”, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξουν νομικές ευθύνες. “Την απονομή χάριτος δεν τη δίνει ούτε η κυβέρνηση, ούτε τα κόμματα, αλλά ο θεσμός της Βουλής και του Προέδρου της Δημοκρατίας”, πρόσθεσε ο κ.Νάνο.

    Κατά την άποψη των στρατιωτικών δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στη διάλυση του στρατεύματος: η ανικανότητα της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την περίοδο της κρίσης στην Αλβανία και οι μυστικές υπηρεσίες SHIK που ελεγχόταν από τον αρχηγό τους, Μπασκίμ Γκαζιντέντε και τον τότε Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα.

    [10] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: 14 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΖΙΦΚΟΦ

    Δεκατέσσερα μέλη της βουλγαρικής Βουλής περιλαμβάνονται στη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών Μπόγκομιλ Μπόνεφ, η οποία κατονομάζει 23 ανώτατους αξιωματούχους ως συνεργάτες της μυστικής αστυνομίας του κομμουνιστικού καθεστώτος Ζίφκοφ.

    Στον κατάλογο, με την χαρακτηριστική ονομασία, “η λίστα των πρακτόρων” δεν περιλαμβάνονται μέλη της παρούσας κυβέρνησης, αφορά ωστόσο βουλευτές, ανώτατα δικαστικά στελέχη και άτομα που βρίσκονται επικεφαλής κυβερνητικών υπηρεσιών.

    Συγκεκριμένα η λίστα κατονομάζει ως πράκτορες μυστικών υπηρεσιών τέσσερις βουλευτές του αντιπολιτευτικού σοσιαλιστικού κόμματος, τέσσερις από το φιλότουρκο Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης του κόμματος Αχμέντ Ντογκάν και τα κορυφαία στελέχη Οσμάν Οκταί, Κεμάλ Εϊούμπ και Γιουνάλ Λιούτφι, έναν εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, έναν της κυβερνούσας Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων και έναν της Λαϊκής Ένωσης.

    Τη λίστα κατήρτισε ειδική επιτροπή υπό την ευθύνη του κ. Μπόνεφ αφού προηγουμένως ερεύνησε τα αρχεία της κάποτε παντοδύναμης κρατικής ασφάλειας μετά την ψήφιση σχετικού νόμου από το βουλγαρικό κοινοβούλιο πριν τρεις μήνες.

    Η σημερινή παρουσίαση των ονομάτων στη Βουλή προκάλεσε αντιδράσεις στα μέλη της και χαρακτηρίστηκε ως “φάρσα”, “πολιτικό σόου” ή “τσίρκο”.

    Δύο εβδομάδες νωρίτερα, καθημερινή εφημερίδα της Βουλγαρίας, ανέφερε σε σχετικό άρθρο της ότι τουλάχιστον το ένα πέμπτο των 240 μελών του κοινοβουλίου είχε συνεργαστεί με την κομμουνιστική αστυνομία.

    [11] Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Χωρίς προβλήματα θα μπορούν να εγγράφονται στα πανεπιστήμια της Αυστρίας οι Αλβανοί κάτοικοι της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, που κατέχουν απολυτήρια και πτυχία από τα αλβανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα του Κοσσυφοπεδίου, τα οποία δεν αναγνωρίζονται ως νόμιμα από τις γιουγκοσλαβικές αρχές.

    Όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου “B92”, το υπουργείο επιστημών της Αυστρίας απέσυρε την απόφαση για μη αναγνώριση των πτυχίων που εκδίδει το παράλληλο εκπαιδευτικό σύστημα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, μετά από υπόδειξη της Ένωσης Φοιτητών της Αυστρίας.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης, Volfgang Gatringer, “η Αυστρία αποφάσισε να μη συνεχίσει τη στήριξη της πολιτικής των διακρίσεων που ασκεί η Σερβία”.

    [12] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΣΟΦΙΑΣ - ΕBRD ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

    Διαβουλεύσεις για τις δυνατότητες επιμήκυνσης της περιόδου λειτουργίας του 1ου και του 2ου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού paqacyc^r ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, θα αρχίσουν από το 1998 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD) και η Εθνική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας.

    Τα επιχειρήματα της βουλγαρικής πλευράς εστιάζονται στην αδυναμία της να διαθέσει το ποσό των 800 εκατομμυρίων δολαρίων που απαιτείται για τη διακοπή της λειτουργίας των δυο αυτών αντιδραστήρων, η οποία διακοπή όμως ενδέχεται να αποβεί καταστροφική για τη βουλγαρική οικονομία. Η Σόφια υποστηρίζει ακόμη ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη διακοπή της λειτουργίας των αντιδραστήρων 1 και 2, που είναι ο εκσυγχρονισμός των αντιδραστήρων 5 και 6 και η εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

    Οπως διευκρίνισε ο εκτελεστικός διευθυντής της Εθνικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, Ιβάν Χίνοφσκι, για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων παλαιών αντιδραστήρων του Κοζλοντούι, θα επενδυθούν περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια, ενώ για τους δυο αντιδραστήρες ισχύος 1000 Μεγαβάτ ο καθένας, 250 εκατομμύρια δολάρια.

    [13] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

    Ο πρωθυπουργός, Ιβαν Κόστωφ και η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ν. Μιχαήλοβα θα συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στις 3-4 Νοεμβρίου στην Κρήτη.

    Αύριο η κ.Μιχαήλοβα θα μεταβεί στη Σινάια της Ρουμανίας, όπου θα συναντηθεί με τους ομολόγους της υπουργούς της Ελλάδας και της Ρουμανίας.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 22 October 1997 - 12:33:36