Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-11-06

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 6 Νοεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΟ 4,7% ΕΠΕΣΕ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

  • [02] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ

  • [03] ΣΗΜΙΤΗΣ: Ο ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [04] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ

  • [05] ΠΤΩΣΗ 4,46% ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

  • [06] ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [07] ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] K.ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

  • [09] ΣΚΟΠΙΑ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΛΒΑΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [10] ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [11] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 6.000 ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

  • [12] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Ν.ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ ΣΕ ΕΞΙ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ

  • [13] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΝΟΤΙΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΩΝ Η.Π.Α. Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΟ 4,7% ΕΠΕΣΕ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

    Στο 4,7% έκλεισε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, μειωμένος κατά 0,2% σε σχέση με το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

    Η πτωτική πορεία του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στην πτώση των τιμών των φαρμάκων και ορισμένων ειδών διατροφής.

    [02] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ

    Στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι στον Τύπο προβάλουν ορισμένες απόψεις jai προωθούν το έργο του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, αναφέρθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

    Ο κ. Ρέππας κάλυψε πλήρως τον κ. Πάγκαλο, σημειώνοντας ότι οι δημοσιογράφοι σε συνθήκες ελευθεροτυπίας και δημοκρατίας, γράφουν ότι νομίζουν και βεβαίως κρίνονται. “Τακτικά, συνέχισε ο κ. Ρέππας, υπάρχουν δημοσιεύματα που εξυπηρετούν αυτούς που έχουμε απέναντί μας και ο καθένας, είτε είναι υπουργός, είτε όχι, μπορεί να διατυπώσει σχόλια ή εκτιμήσεις όσων αναγράφονται στον Τύπο”.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι κανένας δεν χρεώνει σε κάποιον δόλιο σχέδιο ή σκοπό να εξυπηρετήσει τουρκικές θέσεις σε βάρος της χώρας μας. Σε ότι αφορά τις δηλώσεις Πάγκαλου για το θέμα εκπροσώπων των Κώστα Σημίτη και Μεσούτ Γιλμάζ, επανέλαβε ότι το θέμα τέθηκε από τον κ. Γιλμάζ, αλλά απορρίφθηκε αμέσως από τον κ. Σημίτη.

    Σε ερώτηση για τη συνάντησή τους, χωρίς τη συμμετοχή του κ. Πάγκαλου, τόνισε ότι έγινε ύστερα από αίτημα του Τούρκου πρωθυπουργού, λέγοντας ότι συνηθίζεται να γίνεται σεβαστή η επιθυμία του φιλοξενούμενου για τον τρόπο συζήτησης.

    Πάντως, ο κ. Ρέππας δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε έγγραφα και στην επιστολή του αρχείου του Α. Παπανδρέου, με αφορμή τις επιστολές που δημοσιεύονται και αποδίδονται σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που έχει συσταθεί και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα περιμένει τα αποτελέσματα των εργασιών της.

    Σε ότι αφορά τη δήλωση του κ. Πάγκαλου, ο οποίος αναρωτήθηκε για την τύχη των επιστολών που είχε στείλει ως μέλος της κυβέρνησης στον Α. Παπανδρέου, απάντησε ότι δημόσια έγγραφα ή επιστολές κυβερνητικών στελεχών δεν αποτελούν κρατική περιουσία και τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε ότι έπρεπε να κάνει και δεν προτίθεται να ασχοληθεί με τα άγχη διαφόρων μελετητών, αλλά με τα σοβαρά προβλήματα του τόπου.

    [03] ΣΗΜΙΤΗΣ: Ο ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Στο θέμα που προέκυψε σχετικά με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Κώστα Σκανδαλίδη, μετά από δημοσίευση μιας υποτιθέμενης επιστολής του κ. Σκανδαλίδη προς τον ιδρυτή του κόμματος, Ανδρέα Παπανδρέου, στην οποία κατηγορούσε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Σημίτης είπε ότι ο κ. Σκανδαλίδης είναι ένα δοκιμασμένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει συμβάλει επί πάρα πολλά χρόνια στην ανάπτυξη και στην απήχηση του κόμματος.

    “Με τον Κώστα Σκανδαλίδη έχω συνεργαστεί από τις πρώτες μέρες του ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν ακόμη στη Νεολαία. Ξέρω τη συμβολή του, το έργο του και οποιεσδήποτε επιστολές κυκλοφορούν δεν μπορούν να αμαυρώσουν το έργο αυτό. Από εκεί και πέρα θεωρώ όλα αυτά αστειότητες και δεν με ενδιαφέρει ποια ή ποιοι οργανώνουν τέτοιου τύπου εκστρατείες. Δεν πρόκειται να έχουν κανένα αποτέλεσμα. Το έργο μας είναι εκείνο το οποίο κατοχυρώνει και τη φήμη μας, την εικόνα μας και την απήχησή μας”, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [04] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ

    Την ικανοποίησή του για την πορεία του κοινωνικού διαλόγου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη με τη συμμετοχή μελών της κυβέρνησης και του κόμματος.

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι σε αυτή τη φάση εξετάζεται η ανάπτυξη, ο ανταγωνισμός και η απασχόληση, προσθέτοντας ότι διαπιστώθηκε συμφωνία για το πλαίσιο του διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα κόμματα. Αναφερόμενος σε διαφοροποιήσεις, είπε ότι οι διαφωνίες αφορούν στην ιεράρχηση των προβλημάτων και των προτεραιοτήτων, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η επιλογή του κοινωνικού διαλόγου δικαιώνεται.

    Ακόμη, διευκρίνισε ότι θα υπάρξει διάλογος για την αγροτική πολιτική, το ασφαλιστικό και την παιδεία, με τη συμμετοχή όλων των φορέων, ενώ δίδοντας έμφαση στην αγροτική πολιτική είπε ότι ήδη έχουν γίνει τρεις συνεδριάσεις του Αγροτικού Πολιτικού Συμβουλίου.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι διαπίστωσε κοινή θέληση των κοινωνικών φορέων να συνεργαστούν για την πρόοδο της χώρας. Πάντως, σε ερώτηση για τη θέση που παίρνει έναντι του κοινωνικού διαλόγου η συνδικαλιστική αντιπολίτευση, ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι την τακτική της την καθορίζουν μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

    [05] ΠΤΩΣΗ 4,46% ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Πτώση κατά 4,46% παρουσίασε το μεσημέρι ο γενικός δείκτης τιμών στο χρηματιστήριο Αθηνών.

    Η τράπεζα της Ελλάδας βρίσκεται σε επιφυλακή και τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς φθάνουν για σήμερα το 70%.

    [06] ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Τη βούληση της Ελλάδας για την προώθηση της ειρηνικής συνεργασίας στα Βαλκάνια μετά τη σύνοδο της Κρήτης, επανέλαβε χτες στο Στρασβούργο ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Παπανδρέου, που συμμετέχει σε μια πρώτη άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των 40 ευρωπαϊκών κρατών, οι οποίοι θα συνεδριάσουν επίσημα αύριο.

    Κύριο σημείο των επαφών που είχε στο Στρασβούργο ο κ.Παπανδρέου αποτέλεσε επίσης η έναρξη της προετοιμασίας της επικείμενης ελληνικής προεδρείας του πανευρωπαϊκού οργανισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συζήτησε ακόμη με τον επίτροπο του ΟΑΣΕ, Μαξ βαν ντερ Στόελ, το φλέγον θέμα των μειονοτήτων, ενόψει μάλιστα των εξελίξεων που επίκεινται στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    Όπως ανέφερε στο ΜΠΕ ο Έλληνας υπουργός, η σημερινή κατάσταση στο Κόσοβο απασχόλησε ιδιαίτερα την Επιτροπή Υπουργών, ενώ ο ίδιος παρουσίασε τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τη bekt_ysg των συνθηκών διαβίωσης της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Ο κ.Παπανδρέου επεσήμανε εξάλλου, την αναγκαιότητα ανάδειξης των μειονοτήτων ως μέσου συνεργασίας μεταξύ των λαών.

    Οσον αφορά, άλλωστε, το θέμα του άρθρου 19 του κώδικα ιθαγένειας, σύμφωνα με το οποίο αυτή αφαιρείται σε περίπτωση αναχώρησης και μακρόχρονης κατοικίας εκτός της χώρας, η ελληνική πλευρά γνωστοποίησε στη συνέλευση του Συμβουλίου ότι αποφασίστηκε συγκρότηση επιτροπής για τη συνολική αναθεώρηση του ελληνικού κώδικα ιθαγένειας. Ο κ.Παπανδρέου ανέφερε ότι, κατά την άποψή του, η Αθήνα θα διευθετήσει σύντομα με τον κατάλληλο τρόπο και το ειδικό θέμα του άρθρου 19, ξεκαθαρίζοντας πλήρως την κατάσταση.

    Όπως επιβεβαίωσε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Στέλιος Περράκης, η Ελλάδα θα είναι από τα πρώτα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα υπογράψει αύριο τη νέα ευρωπαϊκή σύμβαση για την ιθαγένεια , που μόλις παρουσίασε στο Στρασβούργο ο διευθυντής νομικών υποθέσεων του πανευρωπαϊκού οργανισμού, Γκυ Ντε Βελ.

    [07] ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

    Την εκτίμηση ότι τα κονδύλια που διατίθενται για την προβολή του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό δεν επαρκούν, διατύπωσαν σήμερα οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη των διευθυντών εξωτερικού του ΕΟΤ, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 13ης διεθνούς έκθεσης “PHILOXENIA”. Της σύσκεψης προήδρευσε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Νικόλαος Σκουλάς.

    “Η έντονη παρουσία μας στο εξωτερικό, σε ετήσια βάση, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με τα κονδύλια που διατίθενται σήμερα. Απαιτείται κονδύλιο ύψους τουλάχιστον 10 δισ. δραχμών για την προβολή και τη διαφήμιση του ελληνικού τουρισμού”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ.Πλεύρης. Την ανάγκη διάθεσης του διπλάσιου ποσού τόνισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Ανδρέας Ανδρεάδης: “Η φετινή καμπάνια του ΕΟΤ στο εξωτερικό ήταν από τις καλύτερες. Πάντως, με τα χρήματα που διαθέτουμε δεν μπορούμε να ελπίζουμε στον επηρεασμό της κοινής γνώμης των ξένων αγορών. Χρειάζονται τουλάχιστον 20 δισ.δρχ για να μπορούμε να μιλάμε για αξιόλογο μάρκετινγκ”.

    Προς την κατεύθυνση της καλύτερης προώθησης του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό, επανατέθηκε η πρόταση συσπείρωσης των αρμόδιων φορέων, στο πλαίσιο μιας ομάδας αποτελούμενης από τον ΕΟΤ, τους ξενοδόχους και τους τουρ οπερέιτορς, η οποία θα διερευνήσει τις προοπτικές βελτίωσης του μάρκετινγκ.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διατυπώθηκε ακόμη η άποψη ότι την τελευταία τριετία η τουριστική οικονομία της Ελλάδας έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα λόγω της συνεχούς μείωσης των τιμών. Εκφράστηκε μάλιστα ο φόβος, ότι στην προσπάθειά τους να προσφέρουν φθηνότερα προϊόντα, οι Έλληνες ξενοδόχοι επιδίδονται σε “ακροβασίες” ελαχιστοποίησης του εργατικού δυναμικού και πραγματοποίησης περικοπών, που ενδέχεται να ]woum αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, στο άμεσο μέλλον.

    Ιδιαίτερα απασχόλησε, για μια ακόμη φορά, τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, το θέμα των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην έκδοση βίζας, με αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό. Πάντως, στη Ρωσία το πρόβλημα αυτό φαίνεται να διευθετείται σταδιακά, σύμφωνα τουλάχιστον με τον διευθυντή του γραφείου του ΕΟΤ στη χώρα, Α.Χατζή.

    “Στόχος του κάθε γραφείου μας είναι να καταργηθεί εντελώς η βίζα. Ακόμη και αν δεν έχουμε προς το παρόν επιτύχει προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Ενώ, για παράδειγμα το αντίτιμο για την έκδοση βίζας ήταν, πριν την ίδρυση του γραφείου του ΕΟΤ 100 δολάρια, σήμερα είναι 35. Επιπλέον, ενώ κάποτε εξέδιδε βίζα μόνο ένα προξενείο, σήμερα το κάνουν πέντε, ύστερα από πιέσεις της τουριστικής ‘’οικογένειας’’”, σημείωσε ο κ.Χατζής και πρόσθεσε ότι το γραφείο του ΕΟΤ στη Μόσχα έχει στείλει 670 κιλά ενημερωτικό υλικό στα πέντε προξενεία και τις τρεις πρεσβείες.

    Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη αναφέρθηκαν, εξάλλου, στο έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει εκμέρους των διευθύνσεων του ΕΟΤ στο εξωτερικό. Τονίστηκε η ανάγκη ύπαρξης ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας, ώστε οι τουρ οπερέιτορς να γνωρίζουν τι γίνεται στην αγορά. Πάντως, σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει λίστα με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις -e-mail- όλων των γραφείων εξωτερικού του ΕΟΤ, ώστε να λυθεί το πρόβλημα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] K.ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

    “Εγκάρδιες και προς τη σωστή κατεύθυνση” χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, στο πλαίσιο της διαβαλκανικής διάσκεψης της Κρήτης, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ στη συνέντευξη που έδωσε επιστρέφοντας στα Σκόπια.

    Ο κ.Γκλιγκόρωφ, αποκαλώντας τον κ.Σημίτη “σύγχρονο και ρεαλιστή πολιτικό”, επισήμανε ότι κατά τις συνομιλίες τους κοινή υπήρξε η διαπίστωση ότι οι σχέσεις των δυο χωρών μετά την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας “προόδευσαν πέραν των προσδοκιών”.

    Σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ο κ.Γκλιγκόρωφ σημείωσε ότι “δεν ήταν δυνατόν να διευθετηθεί σε μια τόσο σύντομη συνάντηση”. Συμφωνήθηκε, συμπλήρωσε, η συνέχιση, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, των διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη. Η θέση του κ.Σημίτη, είπε ο κ.Γκλιγκόρωφ, είναι ότι οι δύο χώρες πρέπει να κάνουν από ένα βήμα προς την κατεύθυνση της διευθέτησης του εκκρεμούς θέματος. Κατά τον κ.Γκλιγκόρωφ αυτό σημαίνει ότι η ΠΓΔΜ θα πρέπει να προσθέσει στον τίτλο της ονομασίας του κράτους του, ένα επιθετικό προσδιορισμό, κάτι που απέρριψε κατηγορηματικά: “Η επιμονή για προσθήκη προσδιορισμού στο όνομα της χώρας μας δημιουργεί τον κίνδυνο να χάσουμε την ταυτότητά μας”, υπογράμμισε και επισήμανε ότι “όλα αυτά είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση στην περιοχή”. Και αυτό γιατί, εξήγησε, “είναι γνωστό από την ιστορία τι πόλεμοι dien^whgsam για τη Μακεδονία”.

    Στην ίδια συνέντευξη, ο κ.Γκλιγκόρωφ ανέφερε ότι στις συνομιλίες που είχε με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, παρατήρησε κάποιους ελιγμούς στο θέμα της χάραξης της συνοριακής γραμμής που διαφοροποιούνται από τα όσα έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες για το θέμα. Ακόμη, ο κ.Μιλόσεβιτς, τόνισε ο κ.Γκλιγκόρωφ, απαίτησε την παραίτηση της ΠΓΔΜ από την κληρονομιά της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. “Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να γίνει. Αν δεν απαιτήσουμε τα “κληρονομικά μας δικαιώματα” θα θεωρηθεί ότι έγινε απόσχιση από την πρώην Γιουγκοσλαβία και ότι δεν επήλθε κατάρρευσή της”, σημείωσε.

    Αναφορικά με τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Φάτος Νάνο, δήλωσε ότι ήταν συγκεκριμένες και ειλικρινείς σε όλα τα ζητήματα που εθίγησαν και αφορούν τις σχέσεις των δυο κρατών. Πρόσθεσε ότι στις αρχές του 1998 θα επισκεφθεί τα Σκόπια ο Αλβανός ομόλογός του, Ρετζέπ Μεϊντάνι, ενώ θα προηγηθεί ο Αλβανός πρωθυπουργός με σκοπό την υπογραφή διμερών συμφωνιών.

    Για τις συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μεσούτ Γιλμάζ, τόνισε ότι επιβεβαιώθηκε η βούληση για ανάπτυξη των ήδη καλών διμερών σχέσεων και σημείωσε ότι απέσπασε την υποστήριξη της Τουρκίας στο αίτημα της ΠΓΔΜ, για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

    Ο κ.Γκλιγκόρωφ χαρακτήρισε εξάλλου τη διαβαλκανική διάσκεψη της Κρήτης ως εφαλτήριο για τη δημιουργία νέων σχέσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής και για τον καθορισμό μιας στρατηγικής η οποία θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα στη συνεργασία και ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο εξέφρασε επιφυλακτικότητα για τον χαρακτηρισμό της ως ιστορικής. “Καλό είναι να αποφύγουμε τέτοιες εκτιμήσεις, διότι τα αποτελέσματά της θα φανούν στο μέλλον”, τόνισε. “Η διάσκεψη ήταν μια ευκαιρία να συζητήσουν οι ηγέτες των χωρών της Βαλκανικής χωρίς τη μεσολάβηση ξένων δυνάμεων”, κατέληξε.

    [09] ΣΚΟΠΙΑ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΛΒΑΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Επαναλήφθηκε χθες στο προαύλιο του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ το σκηνικό των φοιτητικών διαδηλώσεων του περασμένου Μαρτίου, καθώς ομάδα Αλβανών φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος του πανεπιστημίου των Σκοπίων διαδήλωσαν διαμαρτυρόμενοι για τη μη εφαρμογή του νόμου περί διδασκαλίας της Αλβανικής γλώσσας.

    Εκπρόσωποι των φοιτητών συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πλήρη εφαρμογή του νόμου.

    Για το θέμα συνεδρίασε χθες και το συμβούλιο του πανεπιστημίου των Σκοπίων “Κύριλλος και Μεθόδιος”, με προεδρεύουσα την πρύτανη Ράντμιλα Κυπριάνοβα, η οποία σε δηλώσεις της στην κρατική τηλεόραση των Σκοπίων επεσήμανε πως θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή, που θα αναλάβει την επίβλεψη της εφαρμογής του νόμου στο Παιδαγωγικό Τμήμα του πανεπιστημίου.

    Σημειώνεται ότι ο επίμαχος νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε στη Βουλή stir 30 Ιανουαρίου και ρυθμίζει τη διδασκαλία των μαθημάτων του Παιδαγωγικού Τμήματος των Σκοπίων και στην αλβανική γλώσσα, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στη γειτονική χώρα, με αποτέλεσμα οι Σλάβοι φοιτητές να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις 35 ημερών, ενώ ομάδα φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος των Σκοπίων επί 15 ημέρες πραγματοποίησε απεργία πείνας στο προαύλιο του σκοπιανού κοινοβουλίου.

    Ο νόμος εγκρίθηκε τελικά και από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, το οποίο συνεδρίασε για το θέμα μετά από προσφυγή που κατέθεσαν στα τέλη Μαρτίου το Δημοκρατικό Κόμμα, το εθνικιστικό VMRO- DPMNE και η Ένωση Φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος του πανεπιστημίου των Σκοπίων, υποστηρίζοντας πως ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, καθώς η αλβανική γλώσσα δεν είναι αναγνωρισμένη ως επίσημη γλώσσα του κράτους.

    [10] ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Σε διαμετακομιστικό κέντρο λαθρομεταναστών έχουν μετατρέψει την αλβανική πρωτεύουσα οργανωμένα κυκλώματα που δρουν στη χώρα και τα οποία διευθύνονται από την τουρκοαραβική μαφία , όπως αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η ανεξάρτητη εφημερίδα “Κόχα Γιον”.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα το “ταξίδι για τον δυτικό παράδεισο” των Κούρδων και των άλλων εθνικοτήτων λαθρομεταναστών που κοστίζει τέσσερις χιλιάδες δολάρια για τον καθένα, έχει τέσσερις σταθμούς: Κάιρο-Κωνσταντινούπολη- αεροδρόμιο Τιράνων και Αυλώνα. Από το λιμάνι της Αυλώνας οι λαθρομετανάστες μεταφέρονται με πλοία στην Ιταλία.

    Ο μέσος όρος των λαθρομεταναστών που φθάνουν εβδομαδιαίως στο αεροδρόμιο των Τιράνων, σύμφωνα με την εφημερίδα, ανέρχεται στους 100. Οι λαθρομετανάστες ταξιδεύουν με τα αεροπλάνα της “Τουρκις” και της “Αλμπάνιαν Αιρλάνς”.

    Η εφημερίδα επικαλούμενη ασφαλείς πληροφορίες, αναφέρει ότι το πρόσωπο που διευθύνει την “επιχείρηση” είναι τουρκοαραβικής καταγωγής και γνωστός στις αλβανικές αρχές αφού απελάθηκε από τη χώρα ως “ανεπιθύμητο πρόσωπο” πριν από 1,5 χρόνο περίπου. Ο ίδιος κατέφυγε, στην Κωνσταντινούπολη από όπου τώρα ανενόχλητα διευθύνει τις “κερδοφόρες επιχειρήσεις του” με τη βοήθεια δύο συνεργατών του στην Αλβανία.

    [11] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 6.000 ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Αιφνίδια επίθεση σε ύποπτους εγκληματίες επιχείρησε η αστυνομία της Ρωσίας, σε όλη τη χώρα, συλλαμβάνοντας 6.000 καταζητούμενους, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών Ανατολί Κουλίκοφ.

    Περίπου 320.000 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν για αυτήν την επιχείρηση που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, με τη βοήθεια της κοινοπολιτείας των ανεξάρτητων κρατών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Κουλίκοφ ανακοίνωσε ότι τα ποσοστά εγκληματικότητας έχουν πέσει στο 9.1% τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, η κατάσταση όμως παραμένει “τεταμένη”.

    [12] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Ν.ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ ΣΕ ΕΞΙ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ

    Περιοδεία σε έξι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες - τρεις της Υπερκαυκασίας και τρεις της Ασίας, θα πραγματοποιήσει η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, από τις 7 έως τις 14 Νοεμβρίου.

    Μέσα σε μια εβδομάδα η κ.Μιχάιλοβα θα επισκεφτεί διαδοχικά την Αρμενία, τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Καζαχστάν.

    Τη Βουλγάρα υπουργό θα συνοδεύσει ο υφυπουργός Μεταφορών, Κάλτσο Χίνοφ, ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Οικονομικού Επιμελητηρίου Μποζιντάρ Ντάνοφ, καθώς και 20 επιχειρηματίες, που θα εκπροσωπήσουν μεγάλες εταιρίες στον τομέα των οικοδομών, της βιομηχανίας φαρμάκων, των μεταφορών κ.ά.

    Και στις έξι πρωτεύουσες η κ.Μιχάιλοβα θα γίνει δεκτή από τους Πρόεδρους, τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς Εξωτερικών των αντίστοιχων χωρών, με τους οποίους θα εξετάσει τις δυνατότητες διεύρυνσης και ανάπτυξης των διμερών σχέσεων και θα ανταλλάξει επικυρωμένες συμφωνίες φιλίας και συνεργασίας.

    [13] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΝΟΤΙΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΩΝ Η.Π.Α. Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

    Το Ντάλας του Τέξας επισκέπτεται ο Oικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, την 20η ημέρα της περιοδείας του στις Ηνωμένες Πολιτείες, προερχόμενος από το Ντεμόιν της Αϊόβα, όπου του επιφυλάχθηκε πανηγυρική υποδοχή από την τοπική ελληνική κοινότητα και τις πολιτειακές και δημοτικές αρχές. Ο προκαθήμενος της Oρθοδοξίας παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του ο Κυβερνήτης της Αϊόβα κ. Τέρι Μπράνσταντ, ενώ νωρίτερα είχε παρακολουθήσει τη δοξολογία στο Εκθεσιακό Κέντρο των "Des Moines" και συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας στην κοινότητα του Αγίου Γεωργίου.

    Τον Oικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας του Ντάλας, ο επίσκοπος Ησαϊας, οι τοπικές αρχές, κλήρος και λαός. Το βράδι παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του ο Δήμαρχος του Ντάλλας κ. Ρον Κερτ στο Μουσείο Καλών Τεχνών και στη συνέχεια του απονεμήθηκε τιμητικό δίπλωμα, από τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου "Southern Methodist University.

    Σήμερα ο κ. Βαρθολομαίος θα ταξιδέψει για την Καλιφόρνια με σταθμούς το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Αντζελες.

    “Παναγιότατε, ουδέποτε την ελληνική αυτή Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Αϊόβα επισκέφθηκε Αρχιεπίσκοπος ή Πατριάρχης! Σήμερα έχουμε, όμως, την ευλογία να έχουμε και τους δυο, και τον Αρχιεπίσκοπο και τον Πατριάρχη”. Με αυτά τα συγκλονιστικά λόγια, μεταξύ των άλλων υποδέχθηκε τον οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο νεαρός ιερατικός προϊστάμενος του Ναού π. Πίτερ Κέϊντ. Τα λόγια αυτά του π. Πίτερ - όπως διαπίστωσε ολόκληρη η πατριαρχική αποστολή - ]dysam το στίγμα, ότι βρισκόμασταν σε μια ελληνική Κοινότητα ξεχασμένη από την Αρχιεπισκοπή και το Εθνικό Κέντρο. Μια Κοινότητα με ιστορία 100 ολόκληρων χρόνων, που τιμά το ελληνικό όνομα και την ορθοδοξία.

    Μάθαμε ακόμη, ότι ποτέ στην ιστορία της δεν την έχει επισκεφθεί Ελληνας πολιτικός ή οποιοσδήποτε επίσημος. "Πονάμε για τέτοιες επισκέψεις", μας έλεγαν τα πιο πολλά μέλη, με τα οποία καταφέραμε να μιλήσουμε. Και μέσα σ' όλη αυτή την εθνική και θρησκευτική πανδαισία, βούϊζε στ' αυτιά μας η χαρακτηριστική φράση, ότι "ποτέ Αρχιεπίσκοπος δεν την επισκέφθηκε".Τα όσα είδαμε στην ολίγων ωρών παραμονή μας, καταδεικνύουν ότι το νοικοκυριό και η προκοπή αυτής της μικρής ελληνικής Κοινότητας, των 138 ελληνικών οικογενειών, θα την ζήλευαν πολλές μεγάλες Κοινότητες.

    Αργότερα ο Πατριάρχης και η συνοδεία του μετέβησαν στη Λέσχη "Des Moines" όπου ο κυβερνητης της Αϊόβα κ. Τέρι Μπράνσταντ παρέθεσε επίσημο γεύμα. O κυβερνήτης καλωσόρισε και αποχαιρέτισε τον Πατριάρχη, με τα πιο θερμά λόγια και απέσπασε τα πιο ζωηρά χειροκροτήματα.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 6 November 1997 - 12:35:31