Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-11-10

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 10 Νοεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ Μ.Π.Ε ΜΕ ΘΕΜΑ "ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΜΜΕ : Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ"

  • [02] ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

  • [03] ΔΡΑΣΗ ΦΙΛΟΧΟΥΝΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Π. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ

  • [04] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΦΕΘΗΚΑΝ ΟΙ 5 ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΗΘΗΚΑΝ ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ ΤΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΣΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

  • [05] ΡΕΠΠΑΣ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [06] ΦΟΡΟΥΣ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥΣ ΕΩΣ 20% ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ’98 ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ

  • [07] Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] “ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ” ΛΕΓΕΙ Ο ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΖΕΜ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

  • [10] KATAΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΟ ΤΟΥ Σ.ΣΟΛΩΜΟΥ “ΥΠΟΥΡΓΟΣ” ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

  • [11] ΔΕΚΤΕΣ ΕΚΑΝΕ Ο Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ 5 ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΔΗΚΟ

  • [12] ΣΤΗΝ ΑΥΛΩΝΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο Ρ.ΠΡΟΝΤΙ

  • [13] Ο ΝΑΝΟ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ Μ.Π.Ε ΜΕ ΘΕΜΑ "ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΜΜΕ : Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ"

    Ένα από τα σημαντικότερα διεθνή δημοσιογραφικά συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, και ίσως το μοναδικό που άπτεται θεμάτων πολιτισμού, διοργανώνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας “Θεσσαλονίκη ΄97” στις 24 και 25 Νοεμβρίου στις αίθουσες του ξενοδοχείου "Μακεδονία-Παλλας". Γενικοί διευθυντές, διευθυντές σύνταξης και επιτελικά στελέχη εκατό μέσων μαζικής ενημέρωσης από 34 Euqypazj]r χώρες και την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και διαπρεπείς προσωπικότητες του τύπου, της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης, θα συμμετάσχουν με εισηγήσεις τους στο Πανευρωπαϊκό Δημοσιογραφικό Συνέδριο, με θέμα "Ευρώπη και ΜΜΕ: Η πολιτιστική μας κληρονομιά". Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, θα κηρύξει στις 9 το πρωϊ της 24ης Νοεμβρίου ο Υπουργός Τύπου & ΜΜΕ κ. Δημήτρης Ρέππας.

    Οπως επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Γεν. Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Σπύρος Κουζινόπουλος, το συνέδριο αυτό, είναι ίσως το σημαντικότερο από τα ενεννήντα και πλέον συνέδρια που διοργανώθηκαν στη διάρκεια του 1997 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Δεδομένου ότι εκτός των εισηγήσεων που θα παρουσιάσουν οι σύνεδροι, -προβάλλοντας την ανάγκη τα ΜΜΕ να συμβάλλουν στην ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των ευρωπαϊκών λαών - επιστρέφοντας στις χώρες τους, θα γράψουν ή θα μεταδώσουν άρθρα και ρεπορτάζ για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, την ανάπτυξη, τις ιδιαιτερότητες, καθώς επίσης τα προβλήματα και τις προοπτικές της Ελλάδος στο δρόμο προς την Ενωμένη Ευρώπη, το κοινό σπίτι των λαών και των πολιτισμών της. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο στα χρονικά διεθνές δημοσιογραφικό συνέδριο που πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Το προηγούμενο είχε διοργανωθεί πριν 12 ακριβώς χρόνια, το Νοέμβριο του 1985, από την ΄Ενωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 2.300 χρόνια της Θεσσαλονίκης, με θέμα "Τύπος και Δημοκρατία" και τη συμμετοχή εκπροσώπων δημοσιογραφικών οργανώσεων από 22 χώρες.

    Ο πρόεδρος του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, καθηγητής Παύλος Πετρίδης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός τη διοργάνωση του συνεδρίου και επισήμανε τον ρόλο που αγωνίζεται να διαδραματίσει το ΜΠΕ σε ζητήματα διαβαλκανικής συνεργασίας, τόσο με την πρωτοβουλία του για την ίδρυση της Ένωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων όσο και με τα συνέδρια που διοργάνωσε στη διάρκεια ενός χρόνου. Παράλληλα πρόσθεσε ότι το ΜΠΕ δίνει ένα αγώνα αξιοπιστίας στο επίπεδο της ενημέρωσης, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις 426.318 κλήσεις που δέχτηκε στο Internet τον περασμένο Οκτώβριο.

    Μεταξύ των συνέδρων, περιλαμβάνονται και κορυφαίοι παράγοντες των Ευρωπαϊκών ΜΜΕ, όπως ο διευθυντής του συγκροτήματος των "Τάϊμς" του Λονδίνου Peter Stothard, η διευθύντρια της Γαλλικής εφημερίδας "Λε Μοντ" Anne Chaussebourg, ο απόστρατος στρατηγός Manuel Pedroso Margues, πρόεδρος του Πορτογαλικού Πρακτορείου Ειδήσεων "LUSA" και ένας από τους στενούς συνεργάτες του Πορτογάλου προέδρου Μάριο Σοάρες, καθώς επίσης διευθυντές από το Ρωσικό ITAR-TASS, το Ιταλικό ΑΝSA, το Ισπανικό ΕFE, το "Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων"(AFP). Eπίσης, διευθυντές και αρχισυντάκτες εφημερίδων, περιοδικών και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Δανία, την Ελβετία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, τη Λετονία, τη Λευκορωσία, τη Λιθουανία, τη Μεγ. Βρετανία, τη Μολδαβία, την Τσεχία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, την Ουκρανία. Ακόμη, διευθυντές από τα σημαντικότερα ΜΜΕ των βαλκανικών χωρών, καθώς επίσης της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Κύπρου. Τέλος, μετέχουν διευθυντές και aqwisumt\jter δέκα αθηναϊκών εφημερίδων και τεσσάρων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, όπως επίσης οι διευθυντές των σημαντικότερων τοπικών ΜΜΕ.

    Επισημαίνεται ακόμη ότι το συνέδριο αυτό, είναι το τρίτο κατά σειρά που οργανώνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μέσα σε ένα χρόνο. Το πρώτο, ήταν το Δεκέμβριο του 1996, με τίτλο "Ελ. Βενιζέλος- Αλ. Παπαναστασίου, 60 χρόνια μετά : Η ιδέα της διαβαλκανικής συνεργασίας" και είχαν πάρει μέρος δημοσιογράφοι, ιστορικοί και ακαδημαϊκοί από τα Βαλκάνια. Δύο δε από τους βασικούς εισηγητές, ήταν τότε ο καθηγητής Πασκάλ Μίλο, που είναι σήμερα υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας και η δημοσιογράφος Βέσνα Γιοβάνοβιτς, υποδιευθύντρια τότε του Γιουγκοσλαβικού πρακτορείου ειδήσεων "Τανγιούγκ", που είναι σήμερα υφυπουργός Πληροφοριών της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας.

    Το δεύτερο κατά σειρά συνέδριο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, με συνδιοργανωτή πάλι τον ΟΠΠΕΘ΄97 και τη συμμετοχή διευθυντών και στελεχών από 40 βαλκανικά ΜΜΕ, είχε δε ως θέμα "Ειρήνη και ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη : Ο ρόλος των ΜΜΕ". Με το νέο του αυτό συνέδριο, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων φιλοδοξεί να προσθέσει το δικό του λιθαράκι, ώστε από αυτή εδώ την πόλη, που επί αιώνες ενσωμάτωνε στον πολιτισμό της θρησκείες, συνήθειες και παραδόσεις και διακρίθηκε ως θεμέλιο του ελληνιστικού κόσμου, ως έδρα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και συμβασιλεύουσα του Βυζαντίου, να ξεπηδήσει το μήνυμα, ότι πρέπει τα ΜΜΕ να προβάλουν περισσότερο τις πολιτισμικές αξίες, την πολιτιστική κληρονομιά των ευρωπαϊκών λαών. Συμβάλλοντας έτσι, όχι μόνο στη διαφύλαξη και τη συνέχισή τους, αλλά και στη δημιουργία προτύπων και ηθικών αξιών στους νέους, που τόσο ανάγκη τις έχουν στην εποχή μας.

    Επίσημος χορηγός του συνεδρίου είναι Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας “Θεσσαλονίκη 97”, που είναι και συνδιοργανωτής, ενώ χορηγοί είναι η Ολυμπιακή Αεροπορία, η Εγνατία Οδός ΑΕ, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών. Την φιλοξενία των συνέδρων έχουν αναλάβει το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, η Νομαρχία και το Δήμος Θεσσαλονίκης.

    [02] ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

    Το πλαίσιο των σχέσεων κυβέρνησης, εργαζομένων και εργοδοσίας προσδιορίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας της επιτροπής για τον κοινωνικό διάλογο, που έληξε με την επικύρωση του συμφώνου εμπιστοσύνης, στο οποίο είχε καταλήξει η συντονιστική επιτροπή.

    Ο Υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, προανήγγειλε την κατάργηση της μείωσης των επικουρικών συντάξεων από 1.1.1998. Ανακοίνωσε ακόμη ότι την εισφορά 1% θα πληρώνουν οι συνταξιούχοι με αποδοχές πάνω από 120 και όχι 100 χιλιάδες δραχμές, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Τέλος εξήγγειλε την άρση της ισχύος της διάταξης που προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα βγαίνουν στη σύνταξη στα 60 και όχι στα 58, ακόμα και αν έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια εργασίας.

    Εξάλλου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου δεσμεύτηκε ότι πρόκειται να υπάρξουν έκτακτες εισφορές jai γενική αύξηση του συντελεστή των επιχειρήσεων. “Η ισχυρή κοινωνία αναδεικνύεται και ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο μέσα από τη διαδικασία του διαλόγου, είτε αυτός καταλήγει σε συμφωνία είτε σε διαφωνία. Άλλο είναι όμως η διαφωνία μέσα σε διάλογο και άλλο η διαφωνία μέσα σε σύγκρουση”, είπε ο κ. Παπαντωνίου.

    Νωρίτερα συνεδρίασε η Διοίκηση της ΓΣΕΕ, η οποία εκπροσωπείται στη συνεδρίαση της επιτροπής από τον Πρόεδρό της Χρήστο Πολυζωγόπουλο. Στην ψηφοφορία που έγινε υπήρξε ισοψηφία για το αν η συνομοσπονδία θα συμμετάσχει στη λήξη της διαδικασίας, ενώ το αποτέλεσμα κρίθηκε από την ψήφο του κ. Πολυζωγόπουλου.

    Στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ διατυπώθηκαν ενστάσεις από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ενώ ζητήθηκε να μην υπάρξει λήξη του διαλόγου σήμερα, αλλά μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού, έτσι ώστε να ασκηθούν πιέσεις στην κυβέρνηση.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι θα θέσει στην ολομέλεια ζητήματα πολιτικής εμπιστοσύνης, καθώς, όπως είπε, το τελικό κείμενο είναι κείμενο πολιτικών δεσμεύσεων επομένως πρέπει να υπάρξει σεβασμός σε όσα ειπώθηκαν, με το να υλοποιηθούν η αύξηση του αφορολόγητου των μισθωτών και των συνταξιούχων και η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

    Απαράδεκτο χαρακτήρισε το τελικό κείμενο του κοινωνικού διαλόγου ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος ΕΣΑΚ, Γιώργος Μαυρίκος, ο οποίος έκανε λόγο για επίθεση σε βάρος των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ Γιάννης Μανώλης χαρακτήρισε το τελικό κείμενο γενικόλογο και σημείωσε ότι δεν προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα για τους ανέργους και την κοινωνική πολιτική. Ο εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης, Αλέκος Καλύβης, έκανε λόγο για αντεργατική πολιτική.

    [03] ΔΡΑΣΗ ΦΙΛΟΧΟΥΝΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Π. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ

    Τη δράση ακροδεξιών και φιλοχουντικών οργανώσεων στους κόλπους των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της Θεσσαλονίκης κατήγγειλε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, ο οποίος έχει καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή και θα συζητηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Όπως δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο κ. Παρασκευόπουλος στοιχεία για τη δράση αυτών των οργανώσεων περιήλθαν στην κατοχή του πριν από 2-3 μήνες και αυτός με τη σειρά του ενημέρωσε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Τα επεισόδια που προκλήθηκαν στις 30 Οκτωβρίου έξω από το κτίριο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κατά την εκδήλωση για τον Ατατούρκ και τον Βενιζέλο, έδωσαν την αφορμή στον βουλευτή να καταθέσει την ερώτηση στη Βουλή, γιατί, όπως είπε τα επεισόδια δημιούργησαν μέλη εθνικιστικών και ακροδεξιών οργανώσεων με την ανοχή ανδρών των ειδικών δυνάμεων που διακατέχονται από φιλοχουντικά αισθήματα. Ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε ότι η αστυνομία ήταν ενήμερη για την πρόθεση αυτών των κύκλων να προκαλέσουν epeis|dia, εξήρε τις προσπάθειες του γενικού αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης, Γιώργου Πλάκα, και του διευθυντή Ασφαλείας, Κώστα Οικονόμου, αλλά τόνισε πως η αστυνομική δύναμη δεν πήρε υπόψη της το κλίμα που είχε δημιουργηθεί.

    Σε ερώτηση για το βίντεο-ντοκουμέντο, το οποίο δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” και εμφανίζει αξιωματικούς των ειδικών δυνάμεων σε γιορτή να διασκεδάζουν με χουντικά τραγούδια, να πυροβολούν στον αέρα και να φορούν σύμβολα της χούντας στο πηλίκιο, ο κ. Παρασκευόπουλος υπογράμμισε ότι υπάρχουν και άλλα στοιχεία που βρίσκονται ήδη στη διάθεση του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Ηδη ο κ. Ρωμαίος έχει διατάξει τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης για το όλο θέμα και αναμένεται η λήψη μέτρων.

    Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να μην υπάρξουν εξιλαστήρια θύματα αλλά να αποδοθούν ευθύνες εκεί ακριβώς που υπάρχουν. Σημείωσε ότι υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες σε πολιτικούς και εκκλησιαστικούς παράγοντες της πόλης και το πιο σημαντικό γι αυτόν είναι η διασύνδεση των φιλοχουντικών στα σώματα ασφαλείας με τις εθνικιστικές και ακροδεξιές οργανώσεις που δρούν στη Θεσσαλονίκη. “Φοβάμαι, είπε, ότι επωάζεται το “αυγό του φιδιού” στη Θεσσαλονίκη κι αυτό πρέπει να αποτραπεί”.

    [04] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΦΕΘΗΚΑΝ ΟΙ 5 ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΗΘΗΚΑΝ ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ ΤΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΣΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

    Σε τακτική δικάσιμο παρέπεμψε ο εισαγγελέας Πολυγύρου, Ευάγγελος Ζαχαρής, τους πέντε κοινοτάρχες του Στρυμονικού Κόλπου, που συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι υποκίνησαν τα χθεσινά βίαια επεισόδια στο μεταλλείο χρυσού της Ολυμπιάδας.

    Υπενθυμίζεται ότι περίπου 1500 κάτοικοι των πέντε κοινοτήτων συγκεντρώθηκαν χτες στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της καναδικής εταιρίας “TVX HELLAS”, που εκμεταλλεύεται το μεταλλείο και προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές σε τέσσερα οχήματα, δύο στέγαστρα και ισάριθμα γεωτρύπανα.

    Οι πρόεδροι των κοινοτήτων Ολυμπιάδας, Άνω και Κάτω Σταυρού, Ασπροβάλτας και Βαρβάρας αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για 12 αδικήματα, μεταξύ των οποίων αυτά της ηθικής αυτουργίας σε βίαιη ενέργεια, της εξύβρισης, της αντίστασης κατά της αρχής, της πρόκλησης σωματικών βλαβών και της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας.

    Η σύλληψη των πέντε κοινοταρχών πυροδότησε αντιδράσεις εκ μέρους των κατοίκων των κοινοτήτων του Στρυμονικού κόλπου που συγκεντρώθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς μετέβησαν στον Πολύγυρο, όπου και συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο, σε ένδειξη συμπαράστασης.

    [05] ΡΕΠΠΑΣ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την πεποίθηση ότι η κινητικότητα στο Κυπριακό θα συνεχιστεί για την εξεύρεση μιας μόνιμης, βιώσιμης, αποτελεσματικής και δίκαιης k}sgr, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη Μεγαλόνησο.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, επισήμανε ότι ο κ. Τζεμ κινείται σε λάθος κατεύθυνση, αφού η αποκαλούμενη “ΤΔΒΚ” δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα κράτος πέραν της Τουρκίας.

    Επίσης, ο κ. Ρέππας, υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, δέχεται να συζητήσει τον τρόπο συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στην αντιπροσωπεία της Κύπρου που θα διαπραγματευθεί την ένταξη της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά συναντά πολλές αρνητικές αντιδράσεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά, οι οποίες οδηγούν στην απομόνωσή της.

    [06] ΦΟΡΟΥΣ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥΣ ΕΩΣ 20% ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ’98 ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ

    Αυξημένοι κατά 15% έως 20% θα είναι οι φόροι που θα κληθούν να καταβάλλουν το 1998 έμποροι, βιοτέχνες και ελεύθεροι επαγγελματίες, βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων.

    Η αύξηση της φορολόγησης των παραπάνω επαγγελματικών κατηγοριών εντάσσεται στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής της εμπορικής και της επαγγελματικής αμοιβής. Παράλληλα, η φορολογική επιβάρυνση οφείλεται στην αύξηση -από 6,75% σε 7,25%- του συντελεστή υπολογισμού της μισθωτικής αξίας.

    Πάντως, προκειμένου να αποφευχθεί η “εξοντωτική” φορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην πραγματοποίηση αλλαγών στο αντικειμενικό σύστημα.

    [07] Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Ο άνθρωπος είναι ο νούμερο ένα παράγοντας περιορισμού της καφέ αρκούδας στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου οι υπεύθυνοι του "Αρκτούρου". Ο άνθρωπος όχι μόνο θανατώνει τις αρκούδες, αλλά είναι και υπεύθυνος για τον περιορισμό των βιοτόπων μας.

    Για την προστασία της καφέ αρκούδας, η οποία αριθμεί μόνο 130 άτομα στη χώρα μας, ο “Αρκτούρος” έχει αναλάβει, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δασών, αλλά και με την Κυνηγετική Ομοσπονδία, πρωτοβουλίες όπως η αποζημίωση των ζημιών που προκαλούν οι αρκούδες στις καλλιέργειες.

    Οπως ανακοινώθηκε, τα δύο τελευταία χρόνια σημειώθηκαν 15 θάνατοι στον πληθυσμό της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα ποσοστό που φτάνει το 15%, κάτι που δημιουργεί κίνδυνο στο είδος. Ο εντοπισμός των δραστών είναι δύσκολος.

    Στον ορεινό όγκο της Ροδόπης σημειώθηκαν δύο θάνατοι μέσα σε δύο μήνες, σε ένα πληθυσμό που αριθμεί μόνο 20 αρκούδες. Το πρόβλημα και ο κίνδυνος εξάλειψης του είδους γίνονται μεγαλύτεροι αν αναλογιστεί κανείς ότι η αρκούδα αναπαράγεται κάθε δύο ή τρία χρόνια.

    Για το λόγο αυτό το πρόγραμμα "Αρκτος" επεκτείνεται στη Ροδόπη, εγκαινιάζοντας τη δεύτερη φάση του, η οποία θα έχει τριετή διάρκεια. Στον τομέα αυτό υπάρχει άμεση συνεργασία με την Κυνηγετική Ομοσπονδία με σκοπό τον περιορισμό της λαθροθηρίας.

    Δεν γίνεται όμως σωστή εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία η θανάτωση αρκούδας, που είναι είδος προστατευόμενο, τιμωρείται με φυλάκιση ως πέντε χρόνων. Ο λόγος είναι πολλές φορές η έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δικαστών, ενώ πολύ εύκολα γίνεται δεκτό το επιχείρημα της άμυνας του δράστη ο οποίος συναντιέται με μία αρκούδα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] “ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ” ΛΕΓΕΙ Ο ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

    “Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος, αλλά πιστεύω στη δημιουργία ευκαιριών”, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην εφημερίδα “Ουάσιγκτον Πόστ”, λίγο πριν αναχωρήσει για την Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ.Χόλμπρουκ τόνισε ότι “μια τέτοια ευκαιρία παρουσιάστηκε με τη διάσκεψη κορυφής των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης στην Κρήτη. Μετά από μήνες επιδεινούμενων σχέσεων, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας κ.κ. Σημίτης και Γιλμάζ, μαζί με άλλους ηγέτες υποσχέθηκαν να εργαστούν από κοινού για τη δημιουργία συνθηκών στην περιοχή που θα προωθούν την ευημερία σε ένα πλαίσιο ειρήνης, ασφαλείας, καλής γειτονίας και σταθερότητας”.

    Η αμερικανική εφημερίδα σε άρθρο για την επίσκεψη Χόλμπρουκ στην Κύπρο, την χαρακτηρίζει ως την πιο έντονη προσπάθεια της κυβέρνησης Κλίντον για την επίλυση του κυπριακού.

    Μετά τη Μεγαλόνησο, Χόλμπρουκ και Μίλλερ θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών, που εντάσσεται στο πλαίσιο της οικονομικής και πολιτικής πίεσης επί των δύο ηγετών της Κύπρου.

    “Στις 19 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, του οποίου η χώρα με 30.000 στρατεύματα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, αποτελεί το κλειδί για το σπάσιμο του αδιεξόδου” επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα.

    Κύκλοι της αμερικανικής κυβέρνησης τονίζουν ότι δεν έχουν προσδοκίες για σύντομη λύση του κυπριακού, αλλά είναι ενθαρρυμένοι από το γεγονός ότι οι δύο αντίπαλοι συμφώνησαν να επαναλάβουν τις απ’ ευθείας συνομιλίες τους.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράϊτ έχει δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να αγνοήσει το κυπριακό, “γιατί το νησί αποτελεί ένα σημείο ανάφλεξης που απειλεί σημαντικά στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, στην περιοχή, όπως τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια”. Ο Χόλμπρουκ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η επίλυση του κυπριακού θα αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας.

    Ο μοχλός πίεσης που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ο Χόλμπρουκ είναι οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η αμερικανική στρατηγική είναι να βελτιωθούν οι προοπτικές και της μελλοντικής ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ταυτόχρονα να συμφωνήσουν Κληρίδης - Ντενκτάς σε μια κοινή αντιπροσωπεία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου.

    Η εμμονή του Ντενκτάς ότι το τουρκοκυπριακό τμήμα της Κύπρου είναι ένα κυρίαρχο κράτος, δυσκολεύει τη σύσταση μιας κοινής αντιπροσωπείας, αφού η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να εντάξει μια Κύπρο και όχι δύο. Ταυτόχρονα η Γερμανία και άλλα κράτη έχουν δηλώσει ότι η Τουρκία δεν πληροί τα οικονομικά κριτήρια για ένταξη στην Ενωση, καταλήγει το δημοσίευμα της “Ουάσιγκτον Πόστ”.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΖΕΜ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Η Αγκυρα και το ψευδοκράτος επανέλαβαν τη διακήρυξη Ντεμιρέλ - Ντενκτάς για ενσωμάτωση των κατεχόμενων στην Τουρκία εάν αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η επαναβεβαίωση έγινε σε συνάντηση χθες του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ με το Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ.Τζεμ έφθασε χθες στα κατεχόμενα μαζί με τον υπουργό προεδρίας, υπεύθυνο για κυπριακές υποθέσεις Σονκρού Γκιουρέλ και είχαν συνάντηση με το Ραούφ Ντενκτάς, ενόψει της σημερινής επίσκεψης του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο.

    [10] KATAΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΟ ΤΟΥ Σ.ΣΟΛΩΜΟΥ “ΥΠΟΥΡΓΟΣ” ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

    Από την Ιντερπόλ καταζητείται, ως δολοφόνος του ήρωα Σολωμού Σολωμού, που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ, στο οδόγφραγμα της Δερύνειας, τον Αύγουστο του 1996, ο φερόμενος ως υπουργός γεωργίας του ψευδοκράτους Κενάν Ακίν. Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα “Σαμπάχ” ο τουρκοκύπριος καταζητείται, επειδή οι κυπριακές αρχές τον αναγνώρισαν την ώρα που πυροβολεί εν ψυχρώ το θύμα του, την ώρα που ήταν σκαρφαλωμένος στον ιστό της τουρκικής σημαίας. Η εφημερίδα δημοσιεύει και δηλώσεις του Ακίν, σύμφωνα με τις οποίες, αυτός δεν παραδέχεται την ενοχή του και δηλώνει ότι δεν ήταν αυτός που πυροβόλησε. “ Εάν ήμουν εκεί θα διέπραττα το φόνο.Μακάρι να είχα πυροβολήσει εγώ και να είχα πραγματοποιήσει αυτή την τιμημένη πράξη” δήλωσε θρασύτατα ο Ακίν και συνέχισε: “ Θεωρούμε υπεύθυνος παρόλο, που δεν έκανα τίποτε. Αυτός είναι ο μοναδικός μου καϋμός. Επρεπε να είμαι εγώ άξιος αυτής της πράξης. Πρέπει να φιλήσω το χέρι εκείνουν που τράβηξε την σκανδάλη” είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα ο καταζητούμενος, που έχει επικηρυχθεί από την κυπριακή κυβέρνηση.

    [11] ΔΕΚΤΕΣ ΕΚΑΝΕ Ο Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ 5 ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΔΗΚΟ

    Δεκτές έκανε σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης, τις παραιτήσεις των πέντε υπουργών του Δημοκρατικού Κόμματος, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Μανώλη Χριστοφίδη.

    Ο κ.Χριστοφίδης υπενθύμισε ότι οι πέντε υπουργοί του ΔΗΚΟ, κατόπιν αποφάσεως της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, έθεσαν από την περασμένη εβδομάδα στη διάθεση του κ.Κληρίδη τις παραιτήσεις τους.

    “Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάλεσε τους πέντε υπουργούς να παραμείνουν στις θέσεις της μέχρι την προσεχή Τετάρτη, για να διεκπεραιωθούν ορισμένα θέματα, για τα οποία οι πέντε υπουργοί ήταν αρμόδιοι εισηγητές. Λόγω του θορύβου που δημιουργήθηκε για την άμεση αποχώρηση τους, ο πρόεδρος τους κάλεσε και τους ανακοίνωσε ότι αποδέχεται τις παραιτήσεις τους” συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Το πρωί της Τετάρτης, θα ορκιστούν οι πέντε νέοι υπουργοί.

    [12] ΣΤΗΝ ΑΥΛΩΝΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο Ρ.ΠΡΟΝΤΙ

    Την Αυλώνα θα επισκεφτεί την Πέμπτη ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία των θυμάτων του ναυαγίου του αλβανικού πλοίου, που έχασαν τη ζωή τους στο Οτράντο της Ιταλίας, την τραγική ημέρα της 28ης Μαρτίου του 1997. Εθνικό πένθος, έχει κηρυχθεί στην Αλβανία την ημέρα της ταφής των θυμάτων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Πρόντι θα έχει επίσης συνομιλίες με τον Αλβανό ομόλογο του Φάτος Νάνο.

    Η εφημερίδα των Τιράνων “Κόχα Γιόν” αναφερόμενη στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, ισχυρίζεται ότι σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πληροφορίες, οι κύριοι Πρόντι και Νάνο θα συζητήσουν κυρίως το θέμα των λαθρομεταναστών.

    Η εν λόγω εφημερίδα υπογραμμίζει ότι “ο Ιταλός πρωθυπουργός θα ζητήσει από την αλβανική κυβέρνηση μεγαλύτερη δέσμευση, για αυστηρό έλεγχο στα σύνορα, προκειμένου να εμποδιστούν όχι μόνο οι Αλβανοί λαθρομετανάστες, αλλά και οι Κούρδοι, οι Τούρκοι και άλλοι ξένοι, που χρησιμοποιούν την Αλβανία σαν ορμητήριο για περάσουν στην Ιταλία”.

    Σημειώνεται ότι η επίσκεψη αυτή είναι η τρίτη που πραγματοποιεί ο Ιταλός πρωθυπουργός στην Αλβανία.

    [13] Ο ΝΑΝΟ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

    Για τη διαβαλκανική διάσκεψη της Κρήτης και τη συνάντηση του με τον Σέρβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, θα ενημερώσει σήμερα τους Αλβανούς βουλευτές, ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο.

    Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα των Τιράνων “Κόχα Γιον”, μετά από αίτημα ομάδας βουλευτών μικρών κομμάτων της Δεξιάς, ο υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο, θα ενημερώσει το σώμα για τη διάσκεψη της Κρήτης και για την προηγούμενη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη, με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογο του Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 10 November 1997 - 12:16:12