Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-11-11

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 11 Νοεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ: ΘΑ ΠΑΤΑΧΘΟΥΝ ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

  • [02] Η ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [03] Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ

  • [04] ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ : ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑ ΤΟΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗ

  • [05] ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [06] ΠΤΩΣΗ 5,96% ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ν.ΜΠΕΡΝΣ

  • [08] ΡΟΥΓΚΟΒΑ: Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [09] ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ Η ΕΤΕπ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

  • [10] ΦΑΤΟΣ ΝΑΝΟ: ΚΕΡΔΙΣΑ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΜΗΝΩΝ

  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ

  • [12] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ: ΘΑ ΠΑΤΑΧΘΟΥΝ ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    “Θα πατάξουμε αμείλικτα όσα “σταγονίδια” ή υπολείμματα της δικτατορίας βρίσκονται στις τάξεις της αστυνομίας”, δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, προσερχόμενος στη Βουλή.

    Οπως είπε πρόκειται για μεμονωμένα άτομα ενώ αναγνώρισε ότι υπήρξε πρόβλημα με τη στάση της αστυνομικής δύναμης στα επεισόδια έξω από το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στις 30 Οκτωβρίου.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι έχουν προκύψει και νέα στοιχεία που αφορούν στις διασυνδέσεις των συγκεκριμένων ατόμων (αξιωματικών που εμφανίζονται στο βίντεο να διασκεδάζουν με φιλοχουντικά τραγούδια και ma φορούν εμβλήματα της δικτατορίας) με ακροδεξιές οργανώσεις τα οποία βρίσκονται στα χέρια του Α’ υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Δημήτρη Μητρόπουλου, ο οποίος διενεργεί την Ενορκη Διοικητική Εξέταση, και για τα οποία δεν μπορεί να πει τίποτε.

    Με περιπαικτικό τρόπο απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το βίντεο- ντοκουμέντο, λέγοντας:”Μου ήρεσεν ο τσάμικος...”

    [02] Η ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Να προχωρήσει τάχιστα και σε βάθος η έρευνα για τις καταγγελίες σχετικά με τη δράση φιλοχουντικών αξιωματικών στην αστυνομία της Θεσσαλονίκης, ζητάει με ανακοίνωση της η πανελλήνια ένωση αξιωματικών αστυνομίας.

    Ολόκληρη η ανακοίνωση της ένωσης έχει ως εξής:”Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” για “γλέντι” αστυνομικών, υπό τους ήχους φιλοδικτατορικών ασμάτων, προκάλεσαν έκπληξη στην κοινή γνώμη και στην ευρύτερη αστυνομική οικογένεια, γι αυτό η διαταχθείσα έρευνα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα και σε βάθος, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η όλη υπόθεση.

    Θέλουμε όμως να επιστήσουμε την προσοχή των αρμοδίων της έρευνας, ότι αυτή θα πρέπει να είναι αντικειμενική, να περιοριστεί στους πραγματικά υπευθύνους και να μην χρησιμοποιηθεί σαν άλλοθι για κυνήγι “μαγισσών”, καθόσον από τις χτεσινές αποκαλύψεις προκύπτουν πολλά “κενά” και “ερωτηματικά”, δεδομένου ότι η υπόθεση ήταν, όπως φαίνεται, γνωστή από διμήνου...

    Και βέβαια δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε σε καμία περίπτωση τους διατυπωθέντες αόριστους ισχυρισμούς, ότι εντός των κύκλων του Αστυνομικού Σώματος δρουν παρακρατικές οργανώσεις και μάλιστα ότι σκοπίμως δεν “εξετέλεσαν αποτελεσματικά” τα καθήκοντα τους, κατά τη λήψη μέτρων στην πρόσφατη συνάντηση-εκδήλωση Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη. Απομένει, λοιπόν, στους κταγγείλαντες να καταθέσουν τάχιστα αρμοδίως, αλλά και στη Βουλή των Ελλήνων, όποια σχετικά στοιχεία διαθέτουν, ώστε να μη παραμείνει και η παραμικρή σκιά και υποψία, για τη δημοκρατική προσήλωση των Ελλήνων Αξιωματικών.

    Η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών αστυνομίας διαβεβαιώνει την ελληνική κοινωνία ότι ο δημοκρατικός προσανατολισμός του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας είναι τόσο στέρεα δομημένος και δεδομένος, ώστε να μην κινδυνεύει από τις όποιες γραφικές γιορτές και φωνές του χθες, που έχουν καταδικαστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού”.

    [03] Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ

    Αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική χαρακτήρισε την πρόταση των 61 βουλευτών (55 από τη Ν.Δ. και 6 από το ΠΑΣΟΚ), για την επαναφορά tgr θανατικής ποινής στους εμπόρους ναρκωτικών, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Παράλληλα επισήμανε ότι υπάρχει ντιρεκτίβα της Ευρωπαικής Ενωσης από το 1993 που απαγορεύει τη θανατική ποινή.

    Μιλώντας στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι “δεν μπορούμε να προσχωρήσουμε σε τέτοιες απόψεις” και σημείωσε ότι “ως κράτος έχουμε διδάξει πολιτισμό”.

    Αναφερόμενος πάντως στους εμπόρους ναρκωτικών ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε ότι “όταν λέμε ισόβια εννοούμε ισόβια”.

    Νωρίτερα, εξάλλου, ο βουλευτής της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος τάχθηκε και εκείνος κατά της θανατικής ποινής. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως “αν η Βουλή αποφασίσει την επαναφορά της, τότε θα πρέπει να προβλεφθεί ρήτρα ότι ο νόμος που την επαναφέρει-κατ εξαίρεση-θα πρέπει να ψηφίζεται από τα 3/5 της Βουλής”.

    Να σημειωθεί επίσης ότι διαφωνία μεταξύ των βουλευτών προκλήθηκε και από την πρόταση των κ.κ. Σουφλιά και Μάνου για αλλαγή της συνταγματικής διάταξης που αναφέρεται στη δωρεάν Παιδεία. Οι δύο πρώην υπουργοί και βουλευτές της Ν.Δ. υποστήριξαν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η δωρεάν παιδεία και ανέφεραν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόβλημα των αιώνιων φοιτητών. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο εισηγητής της Ν.Δ., επί της συζητούμενης ενότητας, Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος τόνισε πως οι Μάνος και Σουφλιάς δεν εκφράζουν τις θέσεις της Ν.Δ. που είναι υπέρ της συνέχισης της δωρεάν παιδείας.

    [04] ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ : ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑ ΤΟΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗ

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης διέψευσε δημοσιεύματα που φέρουν τον πρώην πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου να του έχει ζητήσει να μην υποστηρίξει τον Κώστα Σημίτη για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

    ‘’Ο Ανδρέας Παπανδρέου’’, πρόσθεσε, ‘’δε μου ζήτησε ποτέ κάτι τέτοιο. Αλλωστε ήταν γνωστό ότι εγώ δεν ψήφισα τον κ. Σημίτη. Η μόνη αγωνία’’, συνέχισε ο πρόεδρος της Βουλής, ‘’που είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ήταν για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Ας τον αφήσουμε ήσυχο εκεί που αναπαύεται’’.

    Κληθείς να σχολιάσει το χαστούκι που έδωσε η Αναστασία Αθήνη - Τσούνη στη Δήμητρα Παπανδρέου, ο κ. Κακλαμάνης το μόνο που είπε είναι ότι ‘’θα προτιμούσα να μην το έβλεπα’’.

    [05] ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Εννέα χιλιάδες εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς γίνονται κάθε χρόνο την Ελλάδα, οι 3.000-3.500 από αυτές πραγματοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στην καρδιοχειρουργική κλινική του ΑΠΘ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ εφαρμόζονται δύο νέες χειρουργικές μέθοδοι. Πρόκειται για τη μέθοδο της ολικής χρησιμοποίησης αρτηριακών μοσχευμάτων στην χειρουργική επαναιμάτωση του μυοκαρδίου και τις εγχειρήσεις χωρίς εξωσωματική κυκλοφορία του αίματος. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια ο aqihl|r των Ελλήνων ασθενών που πήγαιναν στο εξωτερικό για να χειρουργηθούν έχει μειωθεί και μάλιστα κάθε χρόνο έρχονται στη χώρα μας εκατοντάδες ασθενείς από την Κύπρο, τη Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία. Αυτά τόνισε ,στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το 2ο πανελλήνιο συνέδριο χειρουργικής θώρακος-καρδιάς-αγγείων που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκης στις 20 με 23 Νοεμβρίου, ο καθηγητής της καρδιοχειρουργικής στο ΑΠΘ Φώτης Παναγόπουλος.

    Η χειρουργική επαναιμάτωση του μυοκαρδίου έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα στη διάρκεια των τελευταίων 25 χρόνων και είναι δυνατή η εφαρμογή της σήμερα με πολύ χαμηλό χειρουργικό κίνδυνο. Τα μοσχεύματα τα οποία χρησιμοποιούνται είναι κυρίως φλεβικά. Πρόσφατα όμως στην καρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου του ΑΠΘ άρχισε η εφαρμογή αρτηριακών μοσχευμάτων με στόχο την αποφυγή επανεγχειρήσεων μετά το πέρας της δεκαετίας από την αρχική επέμβαση.

    Μία άλλη μέθοδος με την οποία οι καρδιακές εγχειρήσεις γίνονται λιγότερο “τραυματικές” είναι η μη χρησιμοποίηση της εξωσωματικής κυκλοφορίας του αίματος που απαιτεί μεγάλες μεταγγίσεις. Με τη μέθοδο αυτή η εγχείρηση γίνεται με μία μικρή τομή στο θώρακα ενώ τα πλεονεκτήματά της είναι η ταχύτερη ανάρρωση, ο μικρότερος χρόνος νοσηλείας και η χαμηλότερη θνητότητα και νοσηρότερα του ασθενή. Η μέθοδος της μικρής θωρακοτομής εφαρμόζεται εδώ και 8-12 μήνες στις ευρωπαϊκές χώρες και 6 μήνες στην Ελλάδα.

    Στη διάρκεια της συνέντευξης επισημάνθηκε ότι αυτές οι μέθοδοι δεν εφαρμόζονται σε όλους τους ασθενείς ενώ αναφέρθηκε ότι το κόστος των εγχειρήσεων καρδιάς στη χώρα μας είναι σχεδόν 50% φθηνότερο από ότι στο εξωτερικό.

    [06] ΠΤΩΣΗ 5,96% ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Πτώση 5,96% σημείωσε το μεσημέρι ο γενικός δείκτης τιμών στο χρηματιστήριο Αθηνών. Ο γενικός δείκτης υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 1400 μονάδων και βρίσκεται στις 1.376, 19 μονάδες.

    Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 21,7 δισεκατομμύρια δραχμές. Το αρνητικό κλίμα οφείλεται στη διατραπεζική αγορά, όπου οι τράπεζες λόγω του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζουν προχωρούν σε αυξήσεις των επιτοκίων τους, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να πωλούν τις μετοχές τους.

    Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι μετοχές των τραπεζών με πτώση στο σύνολο τους κατά 147 μονάδες, ακολουθούν οι μετοχές των συμμετοχών με πτώση κατά 65 μονάδες και οι μετοχές των βιομηχανιών με πτώση κατά 58 μονάδες.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ν.ΜΠΕΡΝΣ

    Ορκίστηκε χθες βράδυ ενώπιον της Μαντλίν Ολμπράϊτ ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς, ο οποίος μέχρι πρόσφατα υπήρξε ejpq|sypor του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ.

    Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ομιλία του κ.Μπερνς, ο οποίος καταδίκαζε την πολιτική των ΗΠΑ, απέναντι στη χούντα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα.

    Τόνισε επίσης ότι Ελλάδα και ΗΠΑ θα πρέπει να προχωρήσουν μπροστά σε μια πιο μοντέρνα διπλωματική ατζέντα που να αντικατοπτρίζει τις πολλές αλλαγές που έχουν μετατρέψει τις δύο χώρες την τελευταία μόνο δεκαετία.

    “Αυτή η ατζέντα θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και των δύο, αλλά θα απαιτήσει ένα νέο πνεύμα ισότητας και συνεργασίας για να πετύχει” τόνισε ο κ.Μπέρνς.

    Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα καθόρισε στη συνέχεια τους πέντε στόχους, καθώς πηγαίνει στην Ελλάδα.

    “Πρώτα πρέπει να δουλέψουμε για να διατηρήσουμε ένα ισχυρό ΝΑΤΟ και ισχυρούς στρατιωτικούς δεσμούς Αμερικής - Ελλάδας. Δεύτερον, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την Ελλάδα και την Τουρκία να ξεκινήσουν μια νέα και εντατική προσπάθεια για να βάλουν τέλος στις διαφορές τους στο Αιγαίο και να επιτύχουν μια δίκαιη, βιώσιμη και ειρηνική λύση στο πρόβλημα της Κύπρου, όπως ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ προσπαθεί να κάνει ακόμη και σήμερα στη Λευκωσία”.

    “Τρίτον”, ανέφερε ο κ.Μπερνς, “οι ΗΠΑ υποστηρίζουν δραστήριες ελληνικές προσπάθειες για προώθηση σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας στα Βαλκάνια, όπου η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να είναι ασυναγώνιστη όσον αφορά την επιρροή. Τέταρτον, υποστηρίζουμε επίσης ολόκαρδα τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει και να εκσυγχρονίσει την οικονομία”.

    “Πέμπτον χρειάζεται να δουλέψουμε μαζί πιο αποτελεσματικά για να προωθήσουμε την ασφάλεια του ελληνικού και του αμερικανικού λαού, καταπολεμώντας την τρομοκρατία στις δύο χώρες και σε όλο τον κόσμο”.

    Στην τελετή ορκωμοσίας του Νίκολας Μπερνς παρευρέθηκαν ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Ανδρος Νικολαϊδης, ο Έλληνας πρέσβης Λουκάς Τσίλας, διπλωμάτες, στελέχη της κυβέρνησης Κλίντον και μέλη της ελληνοαμερικανικής ομογένειας.

    [08] ΡΟΥΓΚΟΒΑ: Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Την αλβανική κυβέρνηση, κάλεσε ο Ιμπραχίμ Ρουγκόβα σύμφωνα με το πρακτορείο ΒΕΤΑ, να είναι πιο προσεκτική στις δηλώσεις της για το Κοσσυφοπέδιο, διότι “το αλβανικό κοινοβούλιο, όπως είναι γνωστό, έχει αναγνωρίσει τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου”.

    Ο κ.Ρούγκοβα υπογράμμισε ότι η “Αλβανία μπορεί να ενδιαφέρεται και να εργάζεται για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου, αλλά η τύχη του θα αποφασιστεί από το λαό του και από τη νομίμως εκλεγμένη ηγεσία του”.

    Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Ένωσης του Κοσσυφοπεδίου (LDK) Φεχμί Αγκάνι, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση “Στούντιο Β” είπε ότι δεν πιστεύει πως ο Ρουγκόβα και ο Μιλόσεβιτς θα συναντηθούν σύντομα παρ’ όλο που οι προετοιμασίες ci αυτή τη συνάντηση βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι η συνάντηση δεν θα γίνει γρήγορα, διότι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου έθεσαν ως όρο για την πραγματοποίηση της, την εφαρμογή της συμφωνίας για την εξομάλυνση του εκπαιδευτικού συστήματος του Κοσσυφοπεδίου.

    [09] ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ Η ΕΤΕπ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Τις δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, στον επιχειρηματικό τομέα θα διερευνήσει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Παναγιώτης Γεννηματάς, στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψή του στην Τουρκία, την τρέχουσα εβδομάδα.

    Κατά τη διάρκεια των επαφών του με Τούρκους επιχειρηματίες, τραπεζικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, στην Αγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, τα Αδανα, την Ταρσό και την Ανδριανούπολη, ο κ. Γεννηματάς θα εξετάσει το ενδεχόμενο διμερούς συνεργασίας, κυρίως στους τομείς των οδικών και θαλάσσιων μεταφορών, καθώς και στα τηλεπικοινωνιακά κι ενεργειακά δίκτυα.

    Με την αρμοδιότητα του υπεύθυνου αντιπροέδρου της ΕΤΕπ για τις χρηματοδοτήσεις στη γειτονική χώρα, θα έχει επίσης επαφές με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μεσούτ Γιλμάζ, τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ισμαήλ Τζεμ, και τον υπουργό Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γκουνές Τανέρ.

    [10] ΦΑΤΟΣ ΝΑΝΟ: ΚΕΡΔΙΣΑ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΜΗΝΩΝ

    “Κέρδισα το στοίχημα για τις πρώτες εκατό μέρες”, είπε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Φάτος Νάνο κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου, κάνοντας μια ανασκόπηση των τριών τελευταίων μηνών, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Κατά τους τρεις τελευταίους μήνες, είπε, έγινε η πρώτη πραγματική επαφή των νέων αλβανικών θεσμών με τη διεθνή κοινότητα, τους οικονομικούς της θεσμούς και το ΝΑΤΟ.

    Η στρατηγική της ανάπτυξης που ακολουθήθηκε από τη κυβέρνησή μου είναι διαφορετική από τη θριαμβολογική συμπεριφορά των προηγούμενων κυβερνήσεων, είπε αλλά δεν παρέλειψε να τονίσει και τα θετικά τους, λέγοντας ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη.

    Στην αναφορά του για το κυβερνητικό έργο, ξεχώρισε ως προτεραιότητες της κυβέρνησής την αποκατάσταση της τάξης, το ξεκαθάρισμα της οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης, την ίδρυση ανεξάρτητων θεσμών και την άσκηση πολιτικής συνεργασίας με τις δυτικές δομές.

    Ο κ. Νάνο επίσης εστίασε το ενδιαφέρον στη διάσκεψη κορυφής της Κρήτης για την οποία είπε ότι ήταν το πρώτο βήμα για την έναρξη διαλόγου με τις γειτονικές χώρες και ευρύτερα.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ

    Για “μυστικό δείπνο” που παρέθεσε την περασμένη Παρασκευή ο pq|edqor της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόρωφ στους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων της χώρας κάνει λόγο η φιλοκυβερνητική εφημερίδα των Σκοπίων “Βέτσερ”.

    Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη βίλα του προέδρου, ο κ.Γκλιγκόρωφ ενημέρωσε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τα αποτελέσματα της διαβαλκανικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, καθώς και για τις διμερείς επαφές που είχε στο περιθώριό της.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη δημοσιογραφικές πηγές, ο πρόεδρος Γκλιγκόρωφ σκοπεύει να συγκαλέσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και μετά την επιστροφή του από τη Μαλαισία, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της επίσκεψης, ενώ ένα από τα θέματα της συνάντησης αυτής θα είναι και η περαιτέρω ανάπτυξη της δημοκρατίας στη χώρα.

    Σημειώνεται ότι η συνάντηση της Παρασκευής διεξήχθη σε απόλυτη μυστικότητα, αφού μόλις χθες ο εκπρόσωπος του Φιλελεύθερου- Δημοκρατικού Κόμματος, σε συνέντευξη τύπου, αποκάλυψε την πραγματοποίησή της.

    [12] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας προειδοποίησε το ΝΑΤΟ, ότι “τα προβλήματα που σχετίζονται με την υλοποίηση των προβλεπομένων από τη Συνθήκη του Ντεϊτον, πρέπει να επιλύονται μέσω συμφωνιών, με πνεύμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης, αλλά χωρίς προσπάθειες επιβολής προκαθορισμένων λύσεων”.

    Η αναφερόμενη παραπάνω δήλωση ακολούθησε την επίσκεψη στο Βελιγράδι του ΓΓ. Του ΝΑΤΟ Χαβιε Σολανα, αλλά και του διοικητή της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης της συμμαχίας στην Ευρώπη, στρατηγού Ουεσλεϊ Κλαρκ.

    Σημειώνεται ότι στη Δύση αυξάνονται διαρκώς οι προβληματισμοί γύρω από την παραμονή της SFOR στη Βοσνία, την τελική συμπεριφορά της Σερβίας έναντι των υποθέσεων εγκλημάτων πολέμου, αλλά και το βαθμό υλοποίησης των διατάξεων από τη συνθήκη ειρήνευσης. Ν.Χ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 11 November 1997 - 16:16:00