Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-11-12

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 12 Νοεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 1998

  • [02] ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΕΤΑ

  • [03] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ TVX HELLAS

  • [04] ΕΝΝΕΑ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑ ΠΗΓΕΣ ΣΤΕΡΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [05] Θ. ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ: ΔΕΝ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ-ΓΙΛΜΑΖ

  • [08] ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ ΠΕΝΤΕ ΝΕΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

  • [09] ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΜΠΕΡΙΣΑ

  • [10] ΣΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ Ο Ι.ΚΟΣΤΟΦ

  • [11] ΣΑΡΑΓΕΒΟ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ

  • [12] Ο Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΝΕΟΝΑΖΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 1998

    Κατατίθεται το απόγευμα στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 1997 που εγκρίθηκε το μεσημέρι από το Υπουργικό Συμβούλιο. Τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού, που παρουσίασε, στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, είναι οι ελαφρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα, η αύξηση των φορολογικών εσόδων με επιβάρυνση των μεγάλων και μεσαίων εισοδημάτων, ο περιορισμός των δαπανών και οι αυξημένες δαπάνες για την υγεία, την παιδεία, την άμυνα και την απασχόληση.

    Ο κ. Παπαντωνίου έκανε λόγο για προϋπολογισμό της σύγκλισης, ενώ γνωστοποίησε ότι από την αρχή του χρόνου οι αυξήσεις που θα δοθούν στους δημοσίους υπαλλήλους θα είναι της τάξης του 2,5%. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στον αρνητικό αντίκτυπο, στην ελληνική οικονομία, από την jq_sg στη διεθνή χρηματιστηριακή αγορά. Ωστόσο σημείωσε τη θετική, όπως τη χαρακτήρισε, πορεία της ελληνικής οικονομίας το 1997, κάνοντας, συγκεκριμένα, λόγο για επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, μείωση του ελλείμματος του κρατικού τομέα στο 4,2% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος και μείωση του πληθωρισμού στο 4,7%. Ο κ. Παπαντωνίου υπογράμμισε ότι η στήριξη της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ήταν ομόφωνη από το Υπουργικό Συμβούλιο και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ότι η ελληνική οικονομία σημείωσε τη μεγαλύτερη προσαρμογή σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.

    Τα κύρια στοιχεία του νέου προϋπολογισμού είναι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων, οι αυξήσεις των τεκμηρίων διαβίωσης, του ποσοστού προκαταβολής του φόρου των φυσικών προσώπων, του συντελεστή φορολόγησης των κρατικών τίτλων σε 10%, των τελών κυκλοφορίας για μοτοποδήλατα και φορτηγά και της λιανικής τιμής των τσιγάρων, η φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών και η επιβολή τέλους στους κατόχους κινητών τηλεφώνων. Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει επιπλέον έσοδα 317 δισεκατομμυρίων δραχμών.

    Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, οριστικοποιήθηκε η χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε συνταξιούχους άνω των 60 ετών και όχι άνω των 65 όπως ήταν πέρσι, εγκρίθηκε κονδύλιο για φροντίδα ηλικιωμένων στο σπίτι και επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών κατά 4 ώρες έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν τα νέα ζευγάρια. Εγκρίθηκε ακόμη το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

    [02] ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΕΤΑ

    Προκαταρκτική εξέταση για τυχόν ποινικές ευθύνες διέταξε πριν από λίγο ο Προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Χαράλαμπος Βουρλιώτης, σχετικά με το επίμαχο video που οδήγησε στην ΕΔΕ και την διαθεσιμότητα αξιωματικών της ΕΛΑΣ.

    Ο κ. Βουρλιώτης θα αναλάβει ο ίδιος την υπόθεση “λόγω σοβαρότητος”. Θα ερευνήσει αν τελέστηκαν ποινικά αδικήματα και σε ότι αφορά τα γεγονότα μπροστά στο Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης και εάν υπάρχουν άτομα συνδεδεμένα με χουντικές οργανώσεις σε θέσεις κλειδιά, αν το άτομο που εμφανίζεται στο video να “βαπτίζεται” είναι κρατούμενος ή αστυνομικός, αν έγινε μοντάζ ήχου ώστε να ενοχοποιηθούν ορισμένοι κ.λ.π.

    Από αύριο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης θα αρχίσουν οι καταθέσεις. Ο κ. Εισαγγελέας θα ζητήσει όταν ολοκληρωθεί η ΕΔΕ να του δοθεί το σχετικό πόρισμα αν και ξεκαθάρισε ότι η Εισαγγελία δεν ενδιαφέρεται για το πολιτικό ή το διοικητικό σκέλος της υπόθεσης, αλλά για το αμιγώς ποινικό.

    [03] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ TVX HELLAS

    Την αγωνία τους και την ανησυχία τους για τις μελλοντικές enek_neir στα μεταλλεία της TVX HELLAS, εξέφρασαν εκπρόσωποι των εργαζομένων, στον Νομάρχη Χαλκιδικής, Βασίλειο Βασιλάκη, κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησης που είχαν.

    Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τον κ. Βασιλάκη για το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή της Ολυμπιάδας, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία γεγονότα της περασμένης Κυριακής, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι από τους κατοίκους που αντιδρούν στην επένδυση της μεταλλουργίας χρυσού. Παράλληλα, ζήτησαν την παρέμβαση του Νομάρχη για την ασφαλή μετακίνησή τους στους χώρους εργασίας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλάκης τάχθηκε υπέρ της επένδυσης της TVX HELLAS, η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ πρότεινε στους εργαζόμενους, να συναντηθούν με αντιπροσωπεία των προέδρων των κοινοτήτων που αντιδρούν, προκειμένου να συζητηθούν και οι απόψεις των δύο πλευρών.

    Σημειώνεται ότι αύριο ο Νομάρχης Χαλκιδικής θα συναντηθεί με την επιτροπή αγώνα των αντιδρώντων κατοίκων στην επένδυση της μεταλλουργίας χρυσού και εντός των ημερών θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση της TVX HELLAS.

    [04] ΕΝΝΕΑ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑ ΠΗΓΕΣ ΣΤΕΡΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Εννέα στις δέκα πηγές, στο 80% της ελληνικής επικράτειας, έχουν στερέψει στη διάρκεια των τελευταίων 30 χρόνων ή η παροχή τους έχει μειωθεί, κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση, σε επίπεδο κάτω από το 50% των δυνατοτήτων τους, λόγω της κακής διαχείρισης και υπερεκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων στη χώρα.

    “Το πρόβλημα με τα νερά στην Ελλάδα είναι πρόβλημα διαχείρισης. Αντλούμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες νερού από εκείνες που μπορούν να ανανεωθούν. Υπερεκμεταλλευόμαστε τα υδροφόρα στρώματα, με αποτέλεσμα οι πηγές μας να στερεύουν, να μειώνονται οι υγρότοποι, να ξεραίνονται τα ποτάμια, να πέφτει η στάθμη στις λίμνες, με άμεσες συνέπειες στη χλωρίδα και την πανίδα”, τόνισε χαρακτηριστικά στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 4ο Υδρογεωλογικό συνέδριο, στις 14-15 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, το μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, καθηγητής στο τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, Γεώργιος Σούλιος, που παρέθεσε τα παραπάνω στοιχεία.

    Περισσότερο έντονα εμφανίζεται το φαινόμενο στη Θεσσαλία, στην περιοχή του ποταμιού Σπερχειού, όπως και στη Δράμα, όπου “η παροχή των πηγών Αγγίτη και Μαρά, από 5 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο πριν από 30 χρόνια, σήμερα έχει πέσει στα 2, ενώ στα Αμισιανά Καβάλας οι πηγές έχουν στερέψει εντελώς”.

    Σημαντικές επιπτώσεις έχει η κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων και στην περιοχή των λιμνών Κορώνεια και Βόλβη στη Θεσσαλονίκη, “όπου η εγκατάσταση περίπου 3.000 γεωτρήσεων προκαλεί συνεχή πτώση της στάθμης του νερού στις δύο λίμνες, τα τελευταία χρόνια”.

    Στις παράκτιες περιοχές, η αλόγιστη και υπερβολική εκμετάλλευση των νερών επιφέρει “διείσδυση θαλασσινού νερού στη ξηρά και υφαλμύρωση του γλυκού νερού, με καταστροφικές συνέπειες στις καλλιέργειες, αλλά και στο έδαφος της περιοχής, που απαιτεί πολλά wq|mia για να αποπλυθεί από την υπερβολική ποσότητα αλάτων”.

    Βεβαιωμένη είναι “η μερική υφαλμύρωση του νερού στην κοιλάδα του Αξιού. Γύρω στις 30 γεωτρήσεις έχουν εγκαταλειφθεί για το λόγο αυτό, στο Καλοχώρι και τη Σίνδο, τουλάχιστον πέντε από τις οποίες έγιναν πριν από 5-6 χρόνια, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν εμφανείς επιπτώσεις, μέχρι στιγμής, στις καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας”. Στο μεταξύ, “συνεχίζεται σύμφωνα με μετρήσεις η καθίζηση του εδάφους στο Καλοχώρι”, που κατά πολλούς οφείλεται στην υπερεκμετάλλευση του νερού, από τον Οργανισμό Υδρευσης Θεσσαλονίκης και τις εγκαταστημένες στην περιοχή βιομηχανίες.

    Πρώτο ανάλογο επεισόδιο στην Ελλάδα είχαμε στην περιοχή του Αργους, ενώ σήμερα σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζεται στο Δέλτα του Πηνείου, “με σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή, χωρίς αυτό να επιδρά αρνητικά την ανθρώπινη υγεία”.

    Πάντως, “τα φαινόμενα τόσο της υφαλμύρωσης όσο και της μείωσης της παροχής των πηγών είναι αναστρέψιμα”, τονίζουν οι επιστήμονες, με την προϋπόθεση ότι η εκμετάλλευση του νερού θα γίνει ορθολογικότερη.

    Εκτός από τα παραπάνω ζητήματα, τους συνέδρους θα απασχολήσουν και θέματα ποιότητας και ρύπανσης-μόλυνσης του υπόγειου και επιφανειακού νερού. Οπως ανάφερε ο καθηγητής, “στην Ελλάδα το πρόβλημα ρύπανσης και μόλυνσης είναι ακόμη περιορισμένο, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η κατάσταση όμως σταδιακά επιδεινώνεται”.

    Θα παρουσιασθούν μάλιστα πρωτότυπες επιστημονικές ανακοινώσεις, για τις επιπτώσεις της λειτουργίας χωματερών στη ρύπανση του υπόγειου νερού, ανάλογα με τους γεωλογικούς σχηματισμούς στην περιοχή εγκατάστασής τους.

    Μία από αυτές αναφέρεται στην περίπτωση των Ταγαράδων και καταδεικνύει ότι η τοποθεσία μπορεί να χαρακτηριστεί ιδανική για την εγκατάσταση χωματερής, καθώς “σε πολύ μικρή απόσταση από την αυτήν, οι ρύποι που διαχέονται καθίστανται ακίνδυνοι”.

    Τη σημασία της σύνταξης των μελετών αυτών εξήρε η υδρογεωλόγος του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ευαγγελία Καλούση, καθώς “αυξάνουν τη μέχρι σήμερα ελλιπή τεχνογνωσία, για τη συμπεριφορά των πετρωμάτων απέναντι στους ρύπους των χωματερών και μας επιτρέπουν να διερευνήσουμε το βαθμό φυσικής προστασίας που παρέχουν οι γεωλογικοί σχηματισμοί”.

    Πάντως, όπως ειπώθηκε, “σε ελάχιστες περιπτώσεις στην Ελλάδα προηγείται η σύνταξη μελετών της χωροθέτησης μιας χωματερής, αφού στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παράνομες”.

    Στη συνέντευξη, οι επιστήμονες εξέφρασαν την ανησυχία τους για το μέλλον της έρευνας σε θέματα υδρογεωολογίας στην Ελλάδα, μετά την απόφαση για συρρίκνωση των υπηρεσιών του ΙΓΜΕ, που “διαθέτει τον καλύτερο τεχνολογικό εξοπλισμό, από όλες τις άλλες σχετικές υπηρεσίες”.

    Μάλιστα, η κ. Καλούση εξάρτησε την πορεία προγράμματος για την ποιότητα των νερών στην Κεντρική Μακεδονία, που είναι σε εξέλιξη, από την τύχη του παραρτήματος του Ινστιτούτου στην περιοχή.

    Στο συνέδριο, στην Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, θα ανακοινωθούν εργασίες που αναφέρονται στη ρύπανση του υπόγειου νερού, σε εφαρμογή μεθόδων διάγνωσης της ποιότητας του υπόγειου νερού, σε εκτίμηση αποθεμάτων των διαφόρων γεωλογικών στρωμάτων, , σε μελέτη των χαρακτηριστικών των διαφόρων υδροφόρων στρωμάτων κ.λπ.

    Θα λάβουν μέρος επιστήμονες από πανεπιστήμια, υπηρεσίες, οργανισμούς και ιδιωτικούς φορείς. Οι διοργανωτές, Ελληνική Γεωλογική Εταιρία και Σύνδεσμος Γεωλόγων και Μεταλλειολόγων, αναμένουν συνολικά 300 σύνεδρους. Τις εργασίες θα ακολουθήσει μετασυνεδριακή εκδρομή στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, σε περιοχές ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος.

    [05] Θ. ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ: ΔΕΝ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια για να συμφωνήσουν το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός, ως προς τις δημοτικές εκλογές, παρά τη χτεσινή άκαρπη συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων, τόνισε ο Θεόδωρος Τσουκάτος, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό “Φλας”.

    Είναι σειρά του ΣΥΝ να ζητήσει συνάντηση αυτή τη φορά, είπε ο κ. Τσουκάτος και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να στηρίξει ποτέ το ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Αθηναίων την υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου τον οποίο χαρακτήρισε “εν δυνάμει αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας”.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

    Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται σήμερα ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος για το κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών. Ο Αμερικανός διπλωμάτης ολοκλήρωσε χθές τον κύκλο των επαφών του στην Αγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ , τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ και τον υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ. Κύριο θέμα στις συνομιλίες ήταν η πρόοδος των συνομιλιών στο κυπριακό, σε συνδυασμό με την προοπτική έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Κύπρο, αλλά και τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή διάσκεψη, αν αποφασιστεί κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. να πραγματοποιηθεί. Όπως μετέδωσε το BBC, ο Αμερικανός διπλωμάτης επανέλαβε στην τουρκική ηγεσία τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης, ότι υποστηρίζει την προσπάθεια της Τουρκίας, για ένταξη στις ευρωπαϊκές δομές και τόνισε, πως είναι σημαντικό να συνεχίζεται ο διάλογος των ενδιαφερομένων μερών στην Κύπρο. Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Χόλμπρουκ υποστήριξε, για άλλη μια φορά, ότι δεν υπάρχει κρίση, αλλά “ένταση stir σχέσεις” και δήλωσε, ότι κεντρικό σημείο αναφοράς είναι η επίλυση του κυπριακού. “Αν λυθεί το κυπριακό, είπε, θα μειωθεί η ένταση και τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών”. Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ σε δηλώσεις του στον τουρκικό τύπο, υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε “συνεχή επικοινωνία με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλο” ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επισκεφθεί σύντομα και την Αθήνα, όπως γράφει σήμερα η “Μιλλιέτ”. Ο Αμερικανός, αναφερόμενος στο κυπριακό και στις επαφές που είχε στην Λευκωσία, δήλωσε πώς είναι ικανοποιημένος από την εξέλιξη των συνομιλιών, διευκρίνισε ότι οι συναντήσει που είχε με τον κ. Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς δεν είχαν χαρακτήρα διαπραγματεύσεων και επεσήμανε, ότι “ οι επικείμενες εκλογές στην Κύπρο, δεν μπορεί να αναστείλουν τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα”.Τόνισε πάντως, ότι θεωρεί ικανοποιητική εξέλιξη τη θέληση των δύο ηγετών στην Κύπρο για συνέχιση του διαλόγου.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ-ΓΙΛΜΑΖ

    Με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο κ Χόλμπρουκ που χτες συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ και τον υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ απέφυγε να κάνει δηλώσεις σχετικά με το περιεχόμενο των επαφών του στην Τουρκία είπε όμως ότι θα επιθυμούσε να δει μέσα στην ΕΕ την Τουρκία και την Κύπρο σαν μία δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία.

    Η κρατική τουρκική τηλεόραση TRT-1, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, μετέδωσε ότι ο κ Χόλμπρουκ προσπαθεί να κάνει τις δύο πλευρές να αποδεχτούν τη πρόταση του για διαπραγματεύσεις ισότιμης και πλήρους ένταξης των δύο πλευρών της Κύπρου στην ΕΕ με την μορφή ομοσπονδίας και παράλληλα προτείνει να συνεχιστούν οι επαφές που κατευθύνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Μετά την συνάντησή του με τον κ Γιλμάζ ο κ Χόμπρουκ αναχώρησε για τις Βρυξέλλες όπου αναμένεται να έχει επαφές με αρμοδίους της ΕΕ.

    Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Νετζατί Ουτκάν, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων τόνισε ότι η επίσκεψη του κ Χόλμπρουκ στην Άγκυρα δεν είχε διαπραγματευτικό χαρακτήρα αλλά πραγματοποιήθηκε με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων. Ο κ Ουτκάν είπε ακόμη πως φαίνεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα δείξει ελαστικότητα μέχρι τις εκλογές που θα γίνουν τον Φεβρουάριο ενώ παράλληλα τόνισε ότι η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί σαν σύνολο στην ΕΕ με τη μορφή δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αλλά για να γίνει αυτό , είπε, χρειάζονται δύο ισότιμες πολιτικές οντότητες.

    [08] ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ ΠΕΝΤΕ ΝΕΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

    Ορκίστηκαν σήμερα ενώπιον του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας oi πέντε νέοι υπουργοί.

    Πρόκειται για τους Γεώργιο Σταυρινάκη, Γεώργιο Χαραλαμπίδη, Ευστάθιο Παπαδάκη, Μιχαλάκη Μιχαηλίδη και Ανδρέα Μαντοβάνη.

    Οι νέοι υπουργοί αναλαμβάνουν αντίστοιχα τα υπουργεία Εσωτερικών, Αμυνας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

    [09] ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΜΠΕΡΙΣΑ

    Πολλαπλασιάζονται οι φωνές στην Αλβανία που ζητούν την ποινική δίωξη του Μπερίσα για τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου. Ήδη εκδηλώθηκαν οι κάτοικοι του Φίερι και της Αυλώνας, που θεωρούν τον πρώην Πρόεδρο υπεύθυνο για την κατάσταση που δημιουργήθηκε τότε.

    “Ο λαός της Πρεμετης ζητά δεσμά για το Μπερίσα”, γράφει η εφημερίδα “Shekulli” διευκρινίζοντας ότι οι οικογένειες των θυμάτων της 9ης Μαρτίου στην Πρεμετή ζητούν ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού Άμυνας, Zhulali, του πρώην Αρχηγού Μυστικών Υπηρεσιών, Gazidede, του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Μπερίσα. Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η εφημερίδα “Κόχα Γιον” υποστηρίζει ότι τα ενδεικτικά στοιχεία που υπάρχουν σε βάρος του Μπερίσα, είναι περισσότερο χρήσιμα για την ιστορία, παρά για τη δικαιοσύνη, επειδή ο Φατός Νάνο γνωρίζει καλά ότι δεν πρέπει να συμπεριφερθεί στο Μπερίσα όπως συμπεριφέρθηκε ο τελευταίος μαζί του. “Η μοναδική ποινή για τον Μπερίσα”, καταλήγει η εφημερίδα, “είναι να αφεθεί ελεύθερος”.

    Παράλληλα, οι κάτοικοι της Αυλώνας ζητούν ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην Γενικού διευθυντή της Αλβανικής Αστυνομίας, Agim Shehu, καταλήγει η σημερινή “Κόχα Γιον”.

    [10] ΣΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ Ο Ι.ΚΟΣΤΟΦ

    Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, πρόκειται να επισκεφτεί την ερχόμενη Παρασκευή τη διάβαση “Μακάζα” στα βουλγαροελληνικά σύνορα, ώστε να διαπιστώσει το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι κατασκευαστικές εργασίες σχετικά με τη νέα μεθοριακή δίοδο με την Ελλάδα.

    Στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας, ο μεθοριακός σταθμός στη “Μακάζα”, καθώς και ο οδικός άξονας που θα συνδέσει την πόλη Κίρτζαλι της Νότιας Βουλγαρίας με την Αλεξανδρούπολη, θα πρέπει να είναι έτοιμοι έως το τέλος του 1998.

    [11] ΣΑΡΑΓΕΒΟ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ

    Εκατοντάδες μουσουλμάνες, πρόσφυγες από τη Σρεμπρένιτσα, διαδήλωσαν χθες στο Σαράγεβο ζητώντας πληροφορίες για τους συγγενείς τους που αγνοούνται από τις 11 Ιουλίου το 1995, όταν οι Σέρβοι κατέλαβαν τη Σρεμπρένιτσα.

    Όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου “Β92”, οι διαδηλώτριες ζήτησαν και την απελευθέρωση τριών μουσουλμάνων, που jatadij\stgjam σε 20ετη κάθειρξη για τη δολοφονία τεσσάρων Σέρβων ξυλοκόπων.

    Σημειώνεται ότι στον κατάλογο των αγνοουμένων βρίσκονται 7.000 μουσουλμάνοι κάτοικοι της Σρεμπρένιτσα και υπολογίζεται πως οι περισσότεροι απ’ αυτούς έχασαν τη ζωή τους κατά την εισβολή των σερβικών στρατευμάτων στην πόλη.

    [12] Ο Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΝΕΟΝΑΖΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Την άνοδο της ρατσιστικής βίας στη Γερμανία, ιδιαίτερα μετά την τελευταία επίθεση νεοναζί σε ελληνικό εστιατόριο, που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του Τάσου Δαλακούρα, φέρει με ερώτησή του, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος.

    Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, επισημαίνει ότι “εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο έλεγχος τέτοιων ρατσιστικών πράξεων και εκδηλώσεων, τόσο γιατί αφορά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και στην ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων”.

    Ο κ. Αλαβάνος μνημονεύει στοιχεία της έκθεσης του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου κατά του εγκλήματος, όπου υπολογίζεται ότι τα περιστατικά νεοναζιστικών επιθέσεων αυξήθηκαν κατά 14% από πέρυσι και έφθασαν τα 5.173, με θύματα Ελληνες, Βρετανούς, Ιταλούς, Πορτογάλους, Τούρκους και Γάλλους εργαζόμενους.

    Καταλήγοντας, ο κ. Αλαβάνος ζητά να πληροφορηθεί τον αριθμό των συλληφθέντων στη διάρκεια των ανωτέρω περιστατικών, το είδος των κατηγοριών που απαγγέλθηκαν και τι μέτρα προτίθεται να λάβει η γερμανική κυβέρνηση για να περιορίσει τα κρούσματα ρατσιστικής βίας στην επικράτειά της.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 12 November 1997 - 15:14:01