Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-11-19

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 19 Νοεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [02] ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΣ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ-ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ

  • [03] 1,5 ΤΡΙΣ ΔΡΧ. ΘΑ ΦΘΑΣΟΥΝ ΤΟ ΄98 ΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

  • [04] ΘΕΤΙΚΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Ο ΟΗΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

  • [05] ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [06] ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.: ``ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ''


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

  • [08] ΚΛΙΜΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [09] ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

  • [10] ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΑΓΩΓΟΥ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αναχωρεί σήμερα το βράδυ για το Λουξεμβούργο, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος θα συμμετάσχει στην έκτακτη διήμερη σύνοδο κορυφής του Λουξεμβούργου, αντικείμενο της οποίας είναι η απασχόληση και η αντιμετώπιση της ανεργίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο Πρόεδρος της κυβέρνησης πηγαίνει στο Λουξεμβούργο αποφασισμένος να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα με αποσαφηνισμένες τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης τόσο για τα θέματα της απασχόλησης όσο και για τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων καθώς και των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο περιθώριο tym εργασιών της συνόδου και ειδικότερα, στο δείπνο των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αύριο το βράδυ, δεν αποκλείεται να τεθεί από ηγέτες άλλων χωρών το θέμα της συμμετοχής της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή διάσκεψη.

    Ο κ.Σημίτης θα καταθέσει στη σύνοδο πακέτο προτάσεων για την απασχόληση και την ανάπτυξη και συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας κυρίως των νέων και των μακροχρονίως ανέργων, ώστε να μην μείνουν στις διακηρύξεις οι ηγέτες της ΕΕ αλλά να περάσουν στην πράξη για την αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου προβλήματος που έχει δημιουργήσει 18 εκατομμύρια ανέργων στην κοινότητα (το 11% του πληθυσμού της ΕΕ είναι άνεργοι).

    Χθες στην Αθήνα, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε προς τους αντοκριτές ξένου Τύπου, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι τον ενδιαφέρει άμεσα το θέμα της ανεργίας, κυρίως των νέων και των μακροχρονίως ανέργων, και μάλιστα δεν δίστασε να πει ότι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης την κατηγορούν για αναξιοπιστία διότι υπάρχει διάσταση μεταξύ των διακηρύξεων και των δράσεων.

    Αλλωστε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας στην Αθήνα πρόσφατα, σε δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), με θέμα ``Οι ρυθμίσεις της συνθήκης του Αμστερνταμ για την κοινωνική Ευρώπη'', είχε υπογραμμίσει: ``Ανάπτυξη και απασχόληση είναι η σημαία που θα σηκώσει η ελληνική αντιπροσωπεία στην έκτακτη σύνοδο του Λουξεμβούργου''.

    Εξειδικεύοντας περισσότερο την πρόταση που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά στο Λουξεμβούργο ο κ.Παπαντωνίου είχε υποστηρίξει ότι `` ανάπτυξη ``είναι το θεμέλιο κάθε πολιτικής για τη δημιουργία θέσεων εργασίας'' και είχε προσδιορίσει ως το ελάχιστο επίπεδο ανάπτυξης που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της απασχόλησης το 3%.

    Η έκτακτη σύνοδος του Λουξεμβούργου πραγματοποιείται ύστερα από απόφαση που είχαν λάβει οι 15 ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής του Αμστερνταμ, στην προσπάθειά τους να καταδείξουν πόσο μεγάλη ανάγκη είναι να ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Βεβαίως δεν είναι λίγοι εκείνοι που είναι απαισιόδοξοι για τα αποτελέσματα της συνόδου του Λουξεμβούργου, τονίζοντας ότι οι εταίροι που καλούνται να συναποφασίσουν και να εφαρμόσουν μια νέα αξιόπιστη και αποτελεσματική πολιτική για την ανεργία, έχουν βασικές διαφορές μεταξύ τους.

    Παρόλα αυτά σ΄αυτή την έκτακτη σύνοδο, η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Γερμανίας και της Γαλλίας, υπάρχουν επιμέρους συμμαχίες αλλά υπάρχει και μια αισιόδοξη νότα που εκφράζεται με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, το οποίο έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, μέχρι τέλη Δεκεμβρίου, Ζαν Κλωντ Γιουγκερ, ο οποίος δήλωσε: ``Και οι 15 χώρες συμφώνησαν σε μια μέθοδο πολυμερούς επιτήρησης και σύγκλισης έτσι ώστε όλοι μαζί να πολεμήσουμε πιο αποτελεσματικά την ανεργία'' και ``όποιος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του θα είναι υποχρεωμένος να δώσει εξηγήσεις''.

    Οπως διαφαίνεται, από την προεδρία του Λουξεμβούργου θα γίνει προσπάθεια να τεθούν υπό τον άτυπο έλεγχο του συνόλου των χωρών-μελών ta προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας σε κάθε χώρα της ΕΕ.

    Πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργο είχε δηλώσει στους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ ότι είναι αποφασισμένος να συμβάλει ώστε όχι μόνο να σωθεί το άτυπο συμβούλιο κορυφής που αρχίζει αύριο στο Λουξεμβούργο αλλά να μείνει ιστορικό.

    Βεβαίως πρέπει να συνυπολογιστεί στο πλαίσιο αυτό, ότι στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο διεξάγεται μάχη τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στη Γαλλία και στη Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μάχη η οποία αφορά το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα αρχίσει τη λειτουργία της την 1η Ιανουαρίου 1999, παράλληλα με την έναρξη της διαδικασίας δημιουργίας ενιαίου νομίσματος, του ``ευρώ''.

    Στη συνθήκη του Αμστερνταμ, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχαν αποφασίσει να δώσουν στην κοινότητα ένα νέο ρόλο στον τομέα της απασχόλησης. Και αυτό γιατί όλοι οι ηγέτες βλέπουν ότι μια στρατιά ανέργων, η οποία ανέρχεται στα 18-20 εκατομμύρια, κατακλύζει τις χώρες της κοινότητας, μια ανεργία που κυρίως πλήττει τους νέους και τις γυναίκες.

    Στην έκθεση της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων και απασχόλησης εκφράζεται η ανησυχία για τον αργό ρυθμό δημιουργίας θέσεων απασχόλησης στην Ευρώπη. Σε συνεδρίαση της ολομέλειας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, αυτό το μήνα, είχε τονιστεί ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή καλεί το Συμβούλιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να ενσωματώσουν στις πολιτικές τους, ιδιαίτερα στη φορολογική τους πολιτική, κίνητρα προκειμένου να ενθαρρύνουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Στην έκθεση της επιτροπής τονιζόταν επίσης δύο σημεία όπου θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση: -Η τόνωση των επενδύσεων υπέρ των καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων -Επενδύσεις σε ανθρώπινους πόρους για την κοινή εξωτερική πολιτική, τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση των επαγγελματικών ικανοτήτων των εργαζομένων.

    Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν, αναφερόμενος στο όλο θέμα της απασχόλησης και στην πρόσκληση του κ.Σαντέρ, οι 15 ηγέτες να κινητοποιηθούν, τόνισε ότι ``ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έχει πράγματι κινητοποιηθεί για τη σύνοδο και η Επιτροπή έχει κάνει ενδιαφέρουσες προτάσεις'', προσθέτοντας ότι ``πρέπει ενώπιον των λαών μας, τη στιγμή που υπάρχουν 18 εκατομμύρια άνεργοι, να εκφράσουμε ότι η σταθερότητα των τιμών και η δημοσιονομική ισορροπία είναι αναγκαίες αλλά και ότι η ανάπτυξη και η απασχόληση είναι απαραίτητες''. Η Ελλάδα και το βέτο

    Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει για την ελληνική πλευρά, το δείπνο των ηγετών την Πέμπτη το βράδυ, αφού εκεί αναμένεται να τεθεί το θέμα της συμμετοχής της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή διάσκεψη.

    Ο κ.Σημίτης απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το αν η κυβέρνηση συνεχίσει την πολιτική της Ελλάδας, της βήμα προς βήμα προσέγγιση με την Τουρκία και αν προτίθεται να h]sei βέτο στο δείπνο την Πέμπτη το βράδυ, στην περίπτωση που οι άλλοι εταίροι επιμένουν, αποσαφήνισε τις θέσεις της κυβέρνησης λέγοντας: ``Η πολιτική μας σε σχέση με την Τουρκία έχει διαμορφωθεί σε αυτό το σχήμα που αποκαλείται βήμα προς βήμα προσέγγιση. Θέλω να υπενθυμίσω ότι το πρώτο βήμα αφορά το θέμα των Ιμίων, των γκρίζων ζωνών. ΄Η θα πρέπει η Τουρκία να δηλώσει ότι δεν έχει αξιώσεις ή θα πρέπει να δηλώσει ότι όποιες αξιώσεις και απαιτήσεις έχει θα τις προβάλλει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αν αυτό γίνει τότε και η Ελλάδα θα είναι σύμφωνη για την αποδέσμευση του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου''.

    ``Το δεύτερο βήμα, είπε ο κ.Σημίτης, είναι η σύνταξη ενός συνυποσχετικού το οποίο θα αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και την εκδίκαση του προβλήματος από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και το τρίτο θέμα είναι οι επαφές για διάφορα θέματα, λαθρομεταναστών, εμπορίου κ.λ.π. και ανάλογα με τις εξελίξεις μπορούν να υπάρξουν και περαιτέρω επαφές για άλλα θέματα''.

    Συνεχίζοντας την απάντησή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για το ίδιο θέμα ο κ.Σημίτης υπογράμμισε: ``Αυτή η πολιτική που σας εξέθεσα, δεν αλλάζει. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανταπόκριση από την Τουρκία. Θέλω να υπενθυμίσω ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει πάρει ορισμένες αποφάσεις οι οποίες έχουν διατυπωθεί σε κείμενα. Στο κείμενο της 15ης Ιουλίου 1996 και στο κείμενο της 29ης Απριλίου 1997, στα οποία αναφέρεται ρητά τι περιμένει η Ευρωπαϊκή Ενωση από την Τουρκία''.

    ``Σε αυτά τα κείμενα, πρόσθεσε, αναφέρονται επίσης ρητά και άλλα θέματα πέρα από τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της Κύπρου. Αναφέρονται τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αντιμετώπισης των Κούρδων κ.ο.κ. Βήματα από πλευράς της Τουρκίας δεν έχουμε δεί, δεν έχουμε διαπιστώσει''.

    ``Η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει κάποιο βήμα, έχει ήδη κάνει πολλά, αν δεν υπάρξουν σαφέστατα από την άλλη πλευρά δεσμεύσεις σε σχέση με αυτά τα ανοιχτά θέματα, εάν δεν υπάρξουν από την άλλη πλευρά κινήσεις οι οποίες θα εμπεδώσουν την ειρήνη στην περιοχή'', υπογράμμισε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε: ``Εμείς, όπως είπα, δεν έχουμε αντίρρηση σε μια ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αλλά εμείς αντιλαμβανόμαστε την Ευρώπη ως ένα χώρο φιλίας, ειρήνης και συνεργασίας. Ισως οι λέξεις αυτές είναι τετριμμένες αλλά στην πραγματικότητα είναι λέξεις με ουσία όταν κάποια χώρα δεν θέλει να εφαρμόσει διεθνείς συνθήκες ή αμφισβητεί την ισχύ ορισμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου''.

    Ο πρόεδρος της κυβέρνησης συνεχίζοντας την απάντηση πρόσθεσε: ``Πως μπορούμε να είμαστε λοιπόν μέσα σε ένα κοινό σύνολο, όταν υποβλέπει τον άλλον; Αυτό πρέπει να τελειώσει, υπογράμμισε. ``Πρέπει να ξεπεραστεί. Είναι η πρώτη και βασική προϋπόθεση μιας καλής γειτονίας και μιας καλής σχέσης. Και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο λέγεται από μας για να υπάρξει μια καλύτερη προβολή των θέσεών μας σε σχέση με την Τουρκία ή είναι ένας ισχυρισμός που αποτελεί ένα άλλοθι για τη συμπεριφορά μας. Εάν κοιτάξετε την ``Ατζέντα 2000'', θα διαπιστώσετε ότι εκεί αναφέρεται και άλλες χώρες που θέλουν να sullet\swoum στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν διαφορές μεταξύ τους και έχουν διαφορές και με χώρες της Ενωσης. Και γι΄αυτό τίθεται το θέμα στην ``Ατζέντα 2000'' ως προϋπόθεση ότι όλοι θα πρέπει να αναγνωρίσουν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ότι όποιος θέλει να είναι μέλος της Ενωσης αύριο, δεν θα πρέπει να κουβαλά μαζί του ανοιχτά προβλήματα, προβλήματα διεκδικήσεων, συνόρων και άλλα''.

    ``Και αν κουβαλά τέτοια θέματα, πρόσθεσε, θα πρέπει ήδη από τώρα να αποδεχθεί τον τρόπο επίλυσης αυτών των διαφορών δεσμευτικά, μια για πάντα. Γιατί αυτό που τίθεται ως θέμα και ως όρος για την Κροατία και τη Σλοβακία δεν θα πρέπει να είναι και όρος για τις σχέσεις με την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα;''.

    ``Εμείς, τόνισε ο κ.Σημίτης, θέλουμε φιλία, ειρήνη και συνεργασία και ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, είναι η εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου που διέπουν το καθεστώς στο Αιγαίο και η εφαρμογή διαδικασιών οι οποίες μπορούν να διευθετήσουν τις διαφορές με τρόπο νόμιμο και δίκαιο''.

    Σε απάντησή του σε άλλη ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, αν προτίθεται η ελληνική πλευρά να θέσει βέτο στην έκτακτη σύνοδο κορυφής του Λουξεμβούργου, ο κ.Σημίτης τόνισε: ``Δεν υπάρχει θέμα βέτο σε άτυπη συνεδρίαση, στο τραπέζι όπου συζητούνται προβλήματα. Δεν υπάρχει καν θέμα το οποίο τίθεται για βέτο. Δεν έχω υπόψη μου αυτή τη στιγμή. Και δεν θα ήθελα να εξαγγέλλω βέτο για προβλήματα τα οποία δεν έχουν ήδη πάρει μορφή ώστε να δικαιολογείται αυτή η εξαγγελία''.

    ``Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, η σύνοδος του Λουξεμβούργου έχει ως αντικείμενο την απασχόληση και την Πέμπτη το βράδυ θα υπάρχει συνάντηση των πρωθυπουργών, ένα δείπνο το οποίο θα είναι άτυπη συνάντηση, όπου θα συζητηθούν προβλήματα. Δεν έχω ζητήσει ποτέ μου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και έχω συμμετάσχει σε αρκετά συμβούλια, να τίθεται βέτο σε άτυπες συναντήσεις που γίνονται σε γεύματα''.

    [02] ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΣ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ-ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ

    Επικίνδυνοι ψυχοπαθείς θα κυκλοφορούν σε λίγο ανάμεσά μας μετά την απόφαση των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών να αναστείλουν για 15 ημέρες τις νέες εισαγωγές ασθενών. Οι ιδιωτικές κλινικές θα κλείσουν επ΄ αόριστον αν η πολιτεία δεν αυξήσει το ποσό του ημερήσιου κρατικού νοσηλίου που παραμένει καθηλωμένο από το 1992 στο ποσό των 7.000 δραχμών για αυτές, τη στιγμή που στα κρατικά ψυχιατρεία παρέχεται νοσήλιο 30.000 δραχμών ημερησίως. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών Βορείου Ελλάδος τείνει να επαναληφθεί στη χώρα μας το ``πείραμα Θάτσερ'' που οδήγησε τα ψυχιατρεία σε κλείσιμο και τους ψυχικά πάσχοντες στους δρόμους των βρετανικών πόλεων.

    Ήδη έκλεισε η κλινική ``Μακρομιχελάκειο'' στο Πειραιά, δυναμικότητας 238 κλινών, και κανείς αρμόδιος δεν έδειξε ενδιαφέρον για το τι θα απογίνουν οι νοσηλευόμενοι. Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Jkimij~m Βορείου Ελλάδος καταγγέλλει την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς για παντελή αδιαφορία για την τύχη των χιλιάδων βαριά πασχόντων ψυχασθενών. Το ποσό των 7.000 , που είναι το ημερήσιο κρατικό νοσήλιο δεν αρκεί για την πλήρη περίθαλψη. ``Ακόμη και η παραμονή τετραπόδων σε κτηνιατρικές κλινικές στοιχίζει περισσότερο'' αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι ασθενείς των ιδιωτικών κλινικών είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΙΚΑ , ανήκουν δηλαδή στα οικονομικώς ασθενέστερα τμήματα του ελληνικού λαού. ``Επί δεκαετίες οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές κάλυψαν και καλύπτουν με απόλυτη επάρκεια τις μεγάλες ελλείψεις του κρατικού τομέα στην ψυχιατρική νοσοκομειακή περίθαλψη. Ποσοστό 50% από το σύνολο των 9.000 ψυχιατρικών κλινών στην χώρα μας καλύπτεται από τον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα όμως τιμωρούνται από την πολιτεία γι αυτή τους την προσφορά'' τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Κλινικών Βορείου Ελλάδος οι ασθενείς που επιλέγουν να νοσηλευτούν στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές αποτελούν τα θύματα ενός ιδιότυπου ρατσισμού. Έτσι ενώ το υπουργείο Υγείας κοστολογεί με 7.000 δραχμές την ημέρα τη νοσηλεία του ασθενούς στις ιδιωτικές κλινικές, δαπανά πάνω από 30.000 δραχμές την ημέρα για κάθε ασθενή που νοσηλεύεται στα κρατικά ψυχιατρεία.

    [03] 1,5 ΤΡΙΣ ΔΡΧ. ΘΑ ΦΘΑΣΟΥΝ ΤΟ ΄98 ΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

    Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, όπου συζητήθηκαν το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων και οι κρίσεις στο στράτευμα.

    Στη συνεδρίαση, αποφασίστηκε να παραμείνει για ακόμη ένα χρόνο στη θέση του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Αθανάσιος Τζογάνης.

    Την περίοδο 1993 - ΄96 δαπανήθηκαν για τα εξοπλιστικά προγράμματα των ενόπλων δυνάμεων 440 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ μόνο το 1997 οι δαπάνες θα φθάσουν τα 512 δισεκατομμύρια. Στόχος της κυβέρνησης είναι το 1998 οι εξοπλιστικές δαπάνες να ξεπεράσουν το 1,5 τρισεκατομμύριο δραχμές.

    [04] ΘΕΤΙΚΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Ο ΟΗΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

    Με θετικό τρόπο αντιμετωπίζει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Βλαδιμίρ Πετρόφσκι, την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να φιλοξενήσει η Θεσσαλονίκη την έδρα του διεθνούς κέντρου πληροφόρησης για θέματα δημόσιας διοίκησης.

    ``Ναι, είναι μια πολύ καλή πρόταση'', είπε ο κ. Πετρόφσκι, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, και πρόσθεσε ότι αυτό που απομένει είναι να δούμε πως θα βρούμε τη σωστή εφαρμογή και την ένταξη του κέντρου στο μηχανισμό του ΟΗΕ, ενώ σημείωσε πως μέχρι τώρα δεν έχει διατυπωθεί κάποια άλλη πρόταση.

    Ο κ. Πετρόφσκι εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη της περιφερειακής διάσκεψης για τη δημόσια διοίκηση, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη (ευχήθηκε να γίνει και δεύτερη στην ίδια πόλη), όπως και για τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνησης, λέγοντας ότι μπορούν να αποτελέσουν πολύ καλό παράδειγμα για τις χώρες που βρίσκονται στη διαδικασία της μετάβασης και πρόσθεσε:'' Μια αποτελεσματική, αποδοτική και αφοσιωμένη δημόσια διοίκηση, με ηθικές προδιαγραφές, δεν είναι πολυτέλεια ούτε όνειρο. Είναι μια βασική προυπόθεση για μια δημοκρατική κυβέρνηση να οδηγήσει στη βιώσιμη κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη''.

    Αναφερόμενος στα ζητήματα της εγκληματικότητας και της διαφθοράς υπογράμμισε ότι αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από μεμονωμένες χώρες, αλλά μέσα από τη συνεργασία και χρειάζεται η καλλιέργεια τεχνικών πρόληψης. Ο ΟΗΕ είπε θα δημιουργήσει ειδικό κέντρο για τα προβλήματα της εγκληματικότητας στη Βιέννη, όπου λειτουργεί ήδη το κέντρο για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

    [05] ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Πανευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα τις τηλεματικές εφαρμογές στην υγεία διοργανώνει στις 12-13 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με την τεχνική υποστήριξη του τμήματος τηλεματικών εφαρμογών για την υγεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν επιτυχημένα παραδείγματα τηλεματικών εφαρμογών στο χώρο της υγείας.

    Όπως τονίζει ο υπεύθυνος για τη διοργάνωση του συνεδρίου ευρωβουλευτής Αντώνης Τρακατέλλης η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του 4ου προγράμματος πλαισίου έχει θεσπίσει την υλοποίηση ειδικών τηλεματικών εφαρμογών σε θέματα υγείας. Η επιτυχημένη παροχή υπηρεσιών υγείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ροή πληροφοριών και γνώσεων προσθέτει ο κ Τρακατέλλης τονίζοντας ότι η αύξηση των ιατρικών γνώσεων και η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας κάνουν καθιστούν τα θέματα υγείας ιδιαίτερα πολύπλοκα. Η τηλεματική, δηλαδή ο συνδυασμός των τεχνολογιών της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, δίνει τη δυνατότητα αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων επιτρέποντας την ταχεία προσπέλαση των απαιτούμενων πληροφοριών και γνώσεων.

    Πρέπει να αναφερθεί ότι από μακρού υπάρχει διεθνής συνεργασία σε θέματα υγείας, τονίζει ο κ Τρακατέλλης και προσθέτει ότι αυτή η συνεργασία αναπτύσσεται με την ενδυνάμωση των σχέσεων των ειδικών επιστημόνων καθώς και των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Έτσι έχει αυξηθεί η παραγωγικότητα σε επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες αλλά και σε διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους.

    [06] ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.: ``ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ''

    Συνέντευξη προς τους Έλληνες μετανάστες και τα ομογενειακά μέσα emgl]qysgr παραχώρησε στη Νέα Υόρκη, η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και από εκεί θα μεταβεί και στον Καναδά, προσκεκλημένη από τα κομμουνιστικά κόμματα των χωρών αυτών.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι ``μείζον θέμα για τους Έλληνες μετανάστες αποτελεί πρωταρχικά το εκπαιδευτικό, καθώς τα παιδιά τους πρέπει να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, ιστορία, λογοτεχνία και γεωγραφία. Στον τομέα αυτό πρέπει να παίζει ρόλο το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και οι Σύλλογοι των μεταναστών και όχι η Εκκλησία, η οποία πρέπει να μένει στις θρησκευτικές της αρμοδιότητες'', υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας του Κ.Κ.Ε..

    Αναφερόμενη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κ. Παπαρήγα, εκτίμησε ότι περιπλέκονται λόγω της στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αιγαίο, του οποίου ήδη προωθείται η διχοτόμηση.

    Σε ερώτηση σχετικά με τη συγκρότηση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού είπε ότι η άποψη του κόμματος της είναι πως δεν εξασφαλίστηκε η αντιπροσωπευτικότητα του οργάνου αυτού που θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό πίεσης και κινητοποίησης των ομογενών. Α.Τ.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

    Οι ηγέτες της Ευρωπαικής Ενωσης, στηριζόμενοι στην επιτυχία των διαδικασιών για ένα κοινό νόμισμα, συγκεντρώνονται σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής στο Λουξεμβούργο, την Πέμπτη, στην οποία θα συζητηθεί η αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθεί το θέμα μιας ``κοινοτικής στρατηγικής '' την οποία η Κομισιόν αναγνώρισε ως το κλειδί για την προ ώθηση της απασχόλησης.Στην ουσία πρόκειται για κατευθυντήριες γραμμές, τις οποίες συστήνει η Κομισιόν στα κράτη-μέλη προκειμένου να επιτευχθεί η οικονομική σύγκλιση.

    Αντίθετα με το κοινό νόμισμα, οι δείκτες απασχόλησης θα έχουν τη μορφή υποδείξεων προς τα κράτη- μέλη και δεν θα απειλούνται κυρώσεις σε όσους δεν πληρούν τις προυποθέσεις.

    Η Γερμανία και η Ισπανία υποστηρίζουν ότι οι προτεινόμενοι στόχοι, όπως το ότι σε κάθε άνεργο πολίτη πρέπει να προσφέρεται, είτε μια θέση εργασίας, είτε να παρακολουθεί προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, πρέπει να αποτελούν απλά στόχους προς επίτευξη και όχι για δέσμευση.

    Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Ζανκερ πιστεύει ότι το καινούργιο σύστημα θα δημιουργήσει πολιτική πίεση για δράση. ``Όποιος δεν εκτελεί τα καθήκοντα του θα είναι υποχρεωμένος να δίνει εξηγήσεις'',όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

    ``Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βαίνουμε σε μια διαδικασία Ευρωπαικής Σύγκλισης για την απασχόληση των πολιτών'', δήλωσε η upouqc|r εργασίας της Γαλλίας, Μαρτιν Ομπρί.

    Σε συνδυασμό με την προσδοκώμενη οικονομική άνοδο και την ώθηση προς την ανάπτυξη που θα επιφέρει η εισαγωγή του ``εύρο'' στα κράτη- μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης το1999, η εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών θα συμβάλει στο να δημιουργηθούν 12 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, στα επόμενα πέντε χρόνια, και θα μειώσει την ανεργία στο 7% από 10.6%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Επιτροπής.

    [08] ΚΛΙΜΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Σε τρεις μέρες θα γίνουν οι κοινοβουλευτικές εκλογές στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, οι οποίες έχουν σκοπό να δώσουν ένα τέλος στη μάχη εξουσίας ανάμεσα στους υποστηρικτές του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς και την πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς, που έχει την υποστήριξη των δυτικών κυβερνήσεων, μάχη που συνεχίζεται από το καλοκαίρι για το ποιος θα έχει τον έλεγχο αυτής της πολιτικής οντότητας, της μίας από τις δύο που δημιουργήθηκαν στη Βοσνία μετά το τέλος του πολέμου και σύμφωνα με τη συνθήκη ειρήνευσης του Ντέητον.

    Οι ηγέτες, ωστόσο, του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος του Κάρατζιτς (SDS), παρόλο που συμφώνησαν στο να γίνουν οι εκλογές, αμφισβητούν την πιθανότητα να βρεθούν ισορροπίες στη διαμάχη αυτή. ``Όποιο και να 'ναι το αποτέλεσμα, κανένα κόμμα δεν θα καταφέρει να αποσπάσει μια σταθερή ισορροπία στο κοινοβούλιο'', είπε ο Αλέξα Μπούχα, αρχηγός του κόμματος και πρόσθεσε: ``Πιστεύω ότι το SDS θα κερδίσει στις εκλογές, αλλά αυτό δεν έχει και μεγάλη αξία απ’ τη στιγμή που η Πλάβσιτς, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο''.

    Η πλειοψηφία του τωρινού κοινοβουλίου αποτελείται από βουλευτές του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος και του ακροδεξιού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, οι οποίοι συνεχίζουν να συνεδριάζουν και να παίρνουν αποφάσεις, παρόλο που τον Ιούλιο η πρόεδρος Πλάβσιτς διέλυσε το σώμα.

    Στο μεταξύ, σχετικά με τους άλλους θεσμούς που δημιουργήθηκαν για τη διακυβέρνηση του μεταπολεμικού κράτους, με τη συμφωνία του Ντέητον, την οποία υπέγραψαν όλες οι πλευρές, σε πολύ μικρό ποσοστό λειτουργούν όπως προβλέπεται. Η συλλογική προεδρία της Βοσνίας, που αποτελείται από τους αντιπροσώπους της Σερβικής Δημοκρατίας, των Κροατών και των Μουσουλμάνων της Βοσνίας, συνεδριάζει όποτε εμφανίζεται ο Σερβοβόσνιος αντιπρόσωπος Μόμτσιλο Κράισνικ. Οι διαφωνίες ανάμεσα στους Κροάτες και τους Μουσουλμάνους απ’ τη μια πλευρά και η αποχή του Κράισνικ από την άλλη, έχουν σταματήσει οποιαδήποτε πρόοδο στα σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.

    Η Κροατο-μουσουλμανική Ομοσπονδία, ως πολιτικός θεσμός που διοικεί το άλλο μισό της Βοσνίας, απέχει πολύ από το να λειτουργεί κανονικά, ενώ πολλά από τα δημοτικά συμβούλια δεν έχουν συνέλθει ακόμη, δύο μήνες μετά την εκλογή τους. Η κυβέρνηση, εξάλλου, η οποία συμπληρώνει ένα χρόνο θητείας δεν έχει καταφέρει να επιλύσει sglamtij\ θέματα, όπως η υπηκοότητα, τα διαβατήρια, η σημαία και το νόμισμα.

    Σχετικά με τη συνθήκη ειρήνευσης του Ντέητον, το τωρινό κοινοβούλιο των Σερβοβοσνίων εμποδίζει την εφαρμογή διαφόρων σημείων της, παρόλο που στα πλαίσια της αναγνωρίζεται το αυτοανακηρυγμένο σερβικό κράτος, αφού η λειτουργία των κεντρικών διοικητικών δομών που προβλέπονται θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να μοιραστούν την εξουσία με τους πρώην αντιπάλους τους, Κροάτες και Μουσουλμάνους και να ``χάσουν'' έτσι πολλά από τα κεκτημένα του πολέμου.

    Οι Σερβοβόσνιοι του Πάλε, εξάλλου, θεωρούν ως προδοσία τη φιλοδυτική στάση της κ. Πλάβσιτς, η οποία μετά την αποπομπή της από το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα έχει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και κατηγορούν τα δυτικά κράτη για αποτυχία να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους για ξεχωριστό σερβικό κράτος. Μόλις κατά τη συνέλευση του κοινοβουλίου τη Δευτέρα, μάλιστα, έκαναν λόγο για ένωση με τη Γιουγκοσλαβία.

    [09] ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Ευρεία σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα. Μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν η κλιμακούμενη κλίση στο Ιράκ και το ενδεχόμενο αμερικανικής επίθεσης, που θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε, αμέσως μετά, ότι τουλάχιστον προς το παρόν , δεν έχει τεθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες αίτημα για τη χρησιμοποίηση της βάσης του Ιντσιρλίκ. Ο υπουργός εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ χαρακτήρισε την κατάσταση ``πολύ επικίνδυνη'' και πρόσθεσε, ότι η Τουρκία προσπαθεί να `` διαδραματίσει ένα μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στο Ιράκ και στις Ηνωμένες Πολιτείες''. ``Το Ιράκ, είπε ο κ. Τζεμ, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Οι εξελίξεις ανησυχούν την Τουρκία, η οποία ζημιώνεται, μετά το Ιράκ, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ηδη, η οικονομία της νοτιοανατολικής Τουρκίας, που είναι αδύναμη, άρχισε να παρουσιάζει σημάδια κατάρρευσης''. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Χακί καρανταγί, οι αρχηγοί των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων και ο νέος βοηθός υφυπουργός εξωτερικών Χακτανίρ, που εξέθεσαν τις απόψεις τους για τη στάση της Τουρκίας, στην περίπτωση ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ. Στο μεταξύ, οι τουρκικές εφημερίδες δίνουν μεγάλη σημασία στη χρησιμοποίηση από αμερικανικά αεροσκάφη της βάσης του Ιντσιρλίκ. Η ``Χουρριέτ'' γράφει, ότι κατά τη σύσκεψη επικράτησε η άποψη , πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πλήξουν το Ιράκ από τα νότια, οπότε δεν θα χρειαστούν τη βάση, ενώ ταυτόχρονα αναφέρει τη δήλωση του στρατηγού ε.α. Νόρμαν Σβάρτσοκπφ, που ήταν διοικητής των συμμαχικών διυνάμεων στον πόλεμο του κόλπου, σύμφωνα με την οποία ``αυτή τη φορά, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να χτυπήσουν από τηην πλευρά της Τουρκίας''.

    [10] ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΑΓΩΓΟΥ

    Το ρώσικο σχέδιο για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου δια του Ευξείνου Πόντου δεν αποτελεί εναλλακτική του αγωγού που πρόκειται να κατασκευαστεί δια της βουλγαρικής επικράτειας.

    Αυτά διαβεβαίωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σόφια, Λεονίντ Κερεστεντζιάντς, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά προηγούμενες δηλώσεις του προέδρου της ρωσικής εταιρίας ``Γκάζπρομ'', Ρεμ Βιάχιρεφ.

    Ο κ.Κερεστεζιάντς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην πόλη Σλίβεν, σημείωσε ακόμη ότι ``κανείς δεν σκοπεύει να κρατά μυστικό το σχέδιο κατασκευής του αγωγού δια της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο θα είναι αρκετά διαφανές''.

    Στο μεταξύ, την υποστήριξή τους στην πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας, οι σχεδιαστές και επενδυτές του υποθαλασσίου αγωγού φυσικού αερίου να παρουσιάσουν έκθεση με εκτιμήσεις για τους οικολογικούς κινδύνους και συνέπειες που ενδεχομένως να έχει η πραγματοποίηση του έργου, υποστήριξαν οι πρεσβευτές της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Ρουμανίας, και της Τουρκίας στη Σόφια.

    Η υπουργός Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας, Εβντόκια Μάνεβα, όπως έγινε γνωστό μετά τη σημερινή της συνάντηση με τους πρεσβευτές των χωρών αυτών, έχει ήδη αποστείλει επιστολές στους ομολόγους της από τις παρευξείνιες χώρες, με αίτημα να εκφράσουν άποψη σχετικά με το ρωσικό σχέδιο.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 19 November 1997 - 12:55:56