Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-11-21

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 21 Νοεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] EΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Η ΝΑΥΤΙΛΙΑ, ΕΙΠΕ Ο ΣΟΥΜΑΚΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

  • [02] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΩΝ

  • [03] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΥΨΟΥΣ 76 ΔΙΣ.ΔΡΧ ΕΝΕΚΡΙΝΑΝ ΟΣΕ-ΟΤΕ

  • [04] ΑΝΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

  • [05] ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

  • [06] ΣΕ ΠΤΑΙΣΜΑΤΟΔΙΚΗ ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ Η Α.ΑΘΗΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ Δ.ΛΙΑΝΗ

  • [07] Η Ε.Ε ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΛΚΙΣ

  • [08] ΧΩΡΙΣ ΝΤΕΡΜΠΙ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ Η 11Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

  • [09] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΓΚΙΛΜΑΝ ΘΑ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙ Ο ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [11] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ: ΕΝΤΟΝΑ ΠΟΛΩΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΩΝ

  • [12] ΒΟΣΝΙΑ: ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΚΡΟΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ Η ΠΛΑΒΣΙΤΣ

  • [13] ΒΟΛΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ Ρ.ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ

  • [14] ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΛΜΑΖ

  • [15] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΚΑΤΩΤΕΡΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

  • [16] Φ.ΝΑΝΟ: ΑΜΕΣΟΤΕΡΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] EΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Η ΝΑΥΤΙΛΙΑ, ΕΙΠΕ Ο ΣΟΥΜΑΚΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    “Εθνική υπόθεση για την Ελλάδα” χαρακτήρισε ο υπουργός κ. Στ. Σουμάκης τη ναυτιλία της χώρας. Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογράμμισε ότι “η ναυτιλία είναι από τις σημαντικότερες ekkgmij]r βιομηχανίες, που συνεπάγεται μικρό κόστος για το κράτος, αλλά μεγάλα οφέλη για την οικονομία της χώρας”. Ο υπουργός τόνισε, ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κλάδο και ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης και ο ίδιος θα έχουν ενδιαφέρουσες συναντήσεις στο Λονδίνο, με εκπροσώπους διεθνών εταιρειών, αλλά και με την ελληνική επιτροπή ναυτιλιακής συνεργασίας. “ Δεν κρύβουμε, είπε, ότι η ελληνική σημαία κοστίζει περισσότερο. Θέλουμε όμως υγιή ναυτιλία και όχι σημαία ευκαιρίας. Αυτό επιτάσσουν άλλωστε, οι νέοι όροι που μπάινουν στη ναυτιλία διεθνώς και οι νέες διεθνείς αποφάσεις. Στο συμβούλιο των αρμοδίων υπουργών στο Λουξεμβούργο τονίστηκε, ότι δεν μπορεί να υπάρχει κοινοτική ναυτιλία χωρίς κοινοτικούς ναυτικούς, χωρίς Ελληνες ναυτικούς. Και ο εφοπλιστικός κόσμος αντιλαμβάνεται πως στελέχη των επιχειρήσεών τους προέρχονται ακριβώς από το χώρο αυτό.” Ο υπουργός είπε ακόμη, ότι οι Ελληνες εφοπλιστές στη Νέα Υόρκη λειτουργούν κατά συνείδηση, αγωνιούν για την Ελλάδα και αντιμετωπίζουν πολύ θετικά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι πιθανό να εκδηλωθεί ομογενειακό επενδυτικό ενδιαφέρον στο χώρο της ναυτιλίας, σε σχέση με την ακτοπλοϊα , όπου απαιτείται ανανέωση του στόλου μέχρι το 2004, ενώ ταυτόχρονα προχωρεί η ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων.

    [02] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΩΝ

    Σύσκεψη των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών και υπηρεσιακών παραγόντων πραγματοποιείται σήμερα στο Πεντάγωνο.

    Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η διαμόρφωση της ελληνικής στάσης στο θέμα των νατοϊκών στρατηγείων κατά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας και των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των κρατών - μελών της συμμαχίας στις 2 και 3 Δεκεμβρίου.

    [03] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΥΨΟΥΣ 76 ΔΙΣ.ΔΡΧ ΕΝΕΚΡΙΝΑΝ ΟΣΕ-ΟΤΕ

    Προγραμματικές συμφωνίες ύψους 50 και 26 δισεκατομμυρίων δραχμών αντίστοιχα, εγκρίθηκαν χτες από τις διοικήσεις των Οργανισμών Σιδηροδρόμων και Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, στο πλαίσιο της προσπάθειας εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    Αναλυτικότερα, οι προγραμματικές συμβάσεις που υπέγραψε ο ΟΣΕ αφορούν την προμήθεια 29 ελαφρών αυτοκινηταμαξών μερικής και κανονικής γραμμής, δαπάνης 23 δισ.δρχ, την αγορά 63 κινητήρων για παλιά τρένα ελιγμών, προϋπολογισμού 3,32 δισ.δρχ και την απόκτηση 250 φορταμαξών, ύψους 27 εκατ.δρχ εκάστη και 100, δαπάνης 41 εκατ.δρχ η καθεμία. Το δυναμικό του ΟΣΕ θα αυξηθεί και με την προμήθεια 50 ακόμη φορταμαξών, από την κοινοπραξία Ελληνικά Ναυπηγεία-Colmex Πολωνίας.

    Στο μεταξύ, ο ΟΤΕ αποφάσισε τη σύναψη προγραμματικών συμφωνιών, ύψους 26 δισ.δρχ, για το έργο εμποτισμού των στύλων (δαπάνης 5 dis.δρχ), την προμήθεια -σε συμφωνία με το Υπουργείο Γεωργίας- εγχώριων στύλων (3,5 δισ.δρχ), την αγορά θερμοσυστελλόμενων υλικών (1,35 δισ.) και μεταλλικών ιστών-κατόπτρων (590 εκατομμύρια) και την απόκτηση υλικού ψηφιακού δικτύου για τη μετάδοση δεδομένων υψηλών ταχυτήτων “Hellascom II” (5 δισ.). Παράλληλα, προγραμματικές συμφωνίες εγκρίθηκαν για την αγορά υλικών γραφείου, κόστους 3,2 δισ.δρχ και την προμήθεια υλικών και υπηρεσιών για την υλοποίηση καλωδιακών ζεύξεων στο Αιγαίο, δαπάνης 7,4 δισεκατομμυρίων δραχμών.

    [04] ΑΝΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

    Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους, το πρωί οι νοσοκομειακοί γιατροί, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση της ομοσπονδίας.

    Εκτιμήθηκε ότι η νέα πρόταση της κυβέρνησης για το θέμα των εφημεριων κινείται σε θετική κατεύθυνση.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών είχαν συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, για το θέμα του ιατρικού μισθολογίου.

    [05] ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Συνεδριάζουν σήμερα στη Λάρισα τα μέλη της Πανθεσσαλικής συντονιστικής επιτροπής αγροτών, για να αποφασίσουν την μορφή των κινητοποιήσεων που θα εξαγγείλουν μετά τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση τους με τον υπουργό Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα.

    Αναφερόμενος στα αιτήματα που του έθεσαν οι αγρότες, ο κ.Τζουμάκας δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια, ώστε να μην καταβληθεί η εισφορά συνυπευθυνότητας, το ποσό δηλαδή που παρακρατεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν μια χώρα υπερβαίνει την ποσότητα της παραγωγής βάμβακος.

    Για την επιστροφή του Φ.Π.Α., ο υπουργός Γεωργίας παρέπεμψε τους αγρότες στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ ανακοίνωσε ότι από τις 17 Δεκεμβρίου αρχίζει η καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς του Θεσσαλικού κάμπου που επλήγησαν από τις πλημμύρες και το χαλάζι.

    Για το μέτρο του φθηνού πετρελαίου, ο κ.Τζουμάκας δήλωσε ότι θα εξετάσει για ποιες ομάδες αγροτών θα ισχύσει, ενώ για το θέμα της παραγραφής των αδικημάτων τους τόνισε ότι το θέμα βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης.

    Ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Πανθεσσαλικής συντονιστικής επιτροπής και βουλευτής του ΚΚΕ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων αποκλεισμών οδικών κόμβων.

    [06] ΣΕ ΠΤΑΙΣΜΑΤΟΔΙΚΗ ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ Η Α.ΑΘΗΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ Δ.ΛΙΑΝΗ

    Στον 24ο πταισματοδίκη Αθηνών θα απολογηθεί το μεσημέρι η Αναστασία Αθήνη, κατηγορούμενη για απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση σε βάρος της Δήμητρας Λιάνη. Η κατηγορία, αφορά το χαστούκι που είχε δώσει η Αναστασία Αθήνη στην κ.Λιάνη κατά την παρουσίαση του βιβλίου της.

    Η ποινική δίωξη είχε ασκηθεί εναντίον της αυτεπαγγέλτως από την εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών, παρά το γεγονός ότι η κ.Λιάνη δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη της.

    [07] Η Ε.Ε ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΛΚΙΣ

    Διεθνές εμπορευματικό κέντρο και σταθμό συνδυασμένων μεταφορών ενδέχεται να αποκτήσει σύντομα το Κιλκίς, αφού η 16η γενική διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ταμείο Συνοχής ενέκριναν την εκπόνηση σχετικής μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας-σκοπιμότητας και ανέλαβαν την πλήρη χρηματοδότησή της.

    Την εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας ανέλαβε πριν από λίγες ημέρες, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχθηκε, ελληνική εταιρία συμβούλων επενδύσεων.

    [08] ΧΩΡΙΣ ΝΤΕΡΜΠΙ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ Η 11Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Χωρίς το “μεγάλο” ντέρμπι θα διεξαχθεί η 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α’ εθνικής κατηγορίας.

    Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αγώνας του Ιωνικού με τον Ολυμπιακό, στη Νίκαια. Η ομάδα του Γιάτσεκ Γκμοχ, η οποία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις βαθμολογίας, θέλει τη νίκη ώστε να αποδείξει πως φέτος αποτελεί, μια από τις καλύτερες ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Άλλωστε ο Ιωνικός μέχρι στιγμής έχει νικήσει ΑΕΚ, ΟΦΗ και ΠΑΟΚ και θέλει να προσθέσει στη συλλογή του βαθμούς και από τον Ολυμπιακό.

    Οι “ερυθρόλευκοι” από την πλευρά τους, γνωρίζουν πως με μια ήττα θα μείνουν πίσω από τους βασικούς τους αντιπάλους, για την κατάκτηση του τίτλου, γι αυτό και θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να πάρουν τους βαθμούς. Στο μεταξύ, ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς, εμφανίζεται δυσαρεστημένος από ορισμένους παίχτες του. Ο προπονητής του Ολυμπιακού, έχει παράπονα από κάποιους ποδοσφαιριστές, στους οποίους έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστούν, χωρίς όμως να προσφέρουν θετικό αποτέλεσμα στην ομάδα.

    Ο ΠΑΟΚ, θα αντιμετωπίσει στον Πύργο τον Πανηλειακό. Οι παίχτες του Αγγελου Αναστασιάδη, με ανεβασμένο το ηθικό μετά τις νίκες επί του Παναθηναϊκού και της Προοδευτικής για το πρωτάθλημα και το κύπελλο αντίστοιχα, θέλουν τους τρεις βαθμούς, προκειμένου να καλύψουν το χαμένο έδαφος, από τους πρωτοπόρους.

    Ο Ηρακλής, μετά τη σπουδαία εμφάνιση επί του Ολυμπιακού για το κύπελλο, υποδέχεται στο Καυτατζόγλειο στάδιο την Καβάλα. Η ομάδα του Γιώργου Παράσχου, φέτος δείχνει σημάδια βελτίωσης, ενώ παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο.

    Η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει στη Νέα Φιλαδέλφεια την Παναχαϊκή, ενώ ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ την Προοδευτική. Και οι δύο ομάδες, αναμένεται να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα και να διατηρήσουν τις θέσεις τους στο βαθμολογικό πίνακα.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος podosva_qou είναι το εξής: Καλαμάτα - Εθνικός Ηρακλής - Καβάλα Αθηναϊκός - Βέροια Ιωνικός - Ολυμπιακός ΑΕΚ - Παναχαϊκή Παναθηναϊκός - Προοδευτική ΟΦΗ - Απόλλων Αθηνών Πανηλειακός - ΠΑΟΚ Ξάνθη - Πανιώνιος

    Συνεχίζεται αυτό το Σαββατοκύριακο και το πρωτάθλημα της Β’ εθνικής κατηγορίας, με την 9η αγωνιστική.

    [09] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΓΚΙΛΜΑΝ ΘΑ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙ Ο ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ

    Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που στοχεύει στη συνεχή επιμόρφωση των δασκάλων και των καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης, που υπηρετούν σε επαρχίες της Μακεδονίας και της Θράκης, χωρίς να χρειάζονται να μετακινηθούν από το χώρο διαμονής τους, θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα, στο πανεπιστήμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης.

    Στην έναρξη του προγράμματος “Τηλεπιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Απομακρυσμένων Περιοχών”, που καθιέρωσε το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης σε συνεργασία με τα τρία πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας, θα παραβρεθεί και ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του προγράμματος Χρίστος Τσολάκης, θα διδάξει στην έναρξη, το πρώτο μάθημα “Γλώσσα και Σκέψη” σε δασκάλους που βρίσκονται στις τηλετάξεις της Φλώρινας, της Καστοριάς και της Ξάνθης.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος θα βραβεύσει αύριο το βράδυ στο Κυβερνείο με την τιμητική διάκριση “Μέγας Αλέξανδρος”, τον πρόεδρο της επιτροπής διεθνών σχέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου Μπέντζαμιν Γκίλμαν.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Η Γαλλία και η Γερμανία απέστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με την οποία τον καλούν να αρχίσει διάλογο με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου. Στην ίδια επιστολή όπως μεταδίδουν τα γιουγκοσλαβικά ΜΜΕ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και Γερμανίας, Ιμπέρ Βερντίν και Κλάους Κίνκελ αντίστοιχα ζητούν ειδικό καθεστώς για την περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.

    Επιστολή παρόμοιου περιεχομένου οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών απέστειλαν και στον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Στην επιστολή τους προς τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς oi κ.κ. Βερντίν και Κίνκελ εκφράζουν την ετοιμότητά τους να συναντηθούν με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο για να του εκθέσουν ορισμένες προτάσεις χρήσιμες για την Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας. Τα γιουγκοσλαβικά ΜΜΕ αναφέρουν ακόμη ότι το Παρίσι και η Βόννη τάσσονται υπέρ της έναρξης διαλόγου μεταξύ Σέρβων και Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου με τη συμμετοχή και τρίτης πλευράς.

    Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν από τα Τίρανα τα ΜΜΕ του Βελιγραδίου το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι η Αλβανία τάσσεται υπέρ της παροχής αυτονομίας προς το Κοσσυφοπέδιο, ως μέσο και την επίλυση του προβλήματος της περιοχής.

    Ακόμη, εκπρόσωπος του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι η Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας ζήτησε πριν από δύο ημέρες από την Αλβανία, όπως οι δύο χώρες αναβαθμίσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις σε επίπεδο πρεσβευτών. Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε ότι η ιδέα για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών διατυπώθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Κρήτης και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές έχουν ήδη συμφωνήσει για την προώθηση της πρωτοβουλίας αυτής αναφέροντας ότι απομένει να επιλυθούν μόνο κάποια ζητήματα τεχνικού περιεχομένου.

    [11] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ: ΕΝΤΟΝΑ ΠΟΛΩΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΩΝ

    1,1 εκατομμύρια ψηφοφόροι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές του Σαββατοκύριακου στη Σερβική Δημοκρατία, εκλογές που αναμένεται να δώσουν ένα τέλος στη μάχη εξουσίας ανάμεσα στους σκληροπυρηνικούς Σερβοβόσνιους και την πρόεδρο Μπιλιάνα Πλάβσιτς.

    Οι εκλογές, οι οποίες θα επιβλέπονται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), πρόκειται να εκλέξουν τους 83 νέους αντιπροσώπους του κοινοβουλίου και θα γίνουν με το αναλογικό σύστημα. Σαράντα εννέα κόμματα, συνασπισμοί και ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδικούν τις έδρες αυτές, ενώ εννιά κόμματα και ένας συνασπισμός είναι της Κροατο-μουσουλμανικής Ομοσπονδίας.

    Η σύγκρουση ανάμεσα στην πρόεδρο Πλάβσιτς που έχει την έδρα της στη Μπάνια Λούκα και τους αντιπάλους της που έχουν την έδρα τους στο άλλο άκρο της Σερβικής Δημοκρατίας, το Πάλε, και διαθέτουν την πλειοψηφία στο τωρινό κοινοβούλιο, συνεχίζεται από τον Ιούλιο. Έχει παραλύσει τις κυβερνητικές διαδικασίες και απειλεί να διαιρέσει την πολιτική αυτή οντότητα, το ένα από τα δύο ημιαυτόνομα μέρη της μεταπολεμικής Βοσνίας. “Τίποτα δεν λειτουργεί, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Αυτές οι εκλογές είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο”, είπε δυτικός διπλωμάτης στη Βοσνία.

    Στον αγώνα αυτό, οι δυτικές δυνάμεις, στοχεύοντας στο να αποδυναμώσουν την κυριαρχία των σκληροπυρηνικών του Πάλε, ξεχνώντας το παρελθόν της, έχουν “στοιχηματίσει” στην κ.Πλάβσιτς, η οποία υπήρξε σύμμαχος του Κάρατζιτς. Μάλιστα είχε φτάσει στο σημείο, ως επιστήμονας, να αναπτύξει βιολογική θεωρία με την οποία επιχειρούσε να αιτιολογήσει τις εθνικές εκκαθαρίσεις, κατά τις οποίες οι μη S]qboi έπρεπε να εκδιωχθούν από τις σερβοκρατούμενες περιοχές της χώρας.

    Ωστόσο, το αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο, καθώς τοπικοί αναλυτές πιστεύουν ότι το χάσμα μπορεί να μεγαλώσει αν το ακροδεξιό Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα(SRS) κερδίσει έδαφος, εξέλιξη που αναμένεται. Το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα του Κάρατζιτς, που στο τωρινό κοινοβούλιο καταλαμβάνει τις 45 από τις 83 έδρες, στις δημοτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου είχε κάποιες απώλειες, οι οποίες, όμως ωφέλησαν κυρίως τους υποψηφίους του SRS.

    Οι προοπτικές για το κόμμα που δημιούργησε η Μπιλιάνα Πλάβσιτς, τη Σερβική Λαϊκή Συμμαχία είναι αβέβαιες. Οι τοπικοί αναλυτές προσδίνουν το 15-20% των εδρών, αλλά αρκετά μικρά κόμματα στην περιοχή όπου παρουσιάζει την μεγαλύτερη πυκνότητα υποστηρικτών, μπορεί να μειώσουν την ισχύ του.

    Το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα στο μεταξύ, έχει αρκετή απήχηση στα νοτιοανατολικά, αλλά σε όχι ιδιαίτερα πολυπληθείς περιοχές, οι οποίες θα του εξασφαλίσουν λίγες ψήφους σχετικά, στο σύνολο της σερβικής ολότητας.

    Για να ενισχύσει την Μπιλιάνα Πλάβσιτς, η διεθνής κοινότητα της έχει παραδώσει τον έλεγχο των επίσημων μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με παρατηρητές, όμως, η πρακτική αυτή μπορεί να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια πολλών ψηφοφόρων που πιθανόν να αντιμετωπίζουν την κ. Πλάβσιτς ως φορέα ξένης επιρροής, υπερβολικά πρόθυμη να συμβιβαστεί, εις βάρος των σερβικών συμφερόντων.

    [12] ΒΟΣΝΙΑ: ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΚΡΟΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ Η ΠΛΑΒΣΙΤΣ

    Η Μπιλιανα Πλαβσιτς σε συνάντηση της με τον Σαντακο Ογκατα, κομισάριο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των κροατών και μουσουλμάνων στη Σερβοβοσνιακή Δημοκρατία.

    Από την πλευρά του, ο Ογκάτα υποστήριξε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την εδραίωση της ειρήνης εντοπίζεται στην επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.

    Τον τελευταίο καιρό η Πλαβσιτς, τάσσεται υπέρ της επιστροφής των προσφύγων με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πλήρης αποκατάσταση των Σέρβων, που ζουν στην περιοχή.

    Σε πολιτικό επίπεδο, οι εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ αισιοδοξούν για την ομαλή πορεία της διαδικασίας των κοινοβουλευτικών εκλογών του Σαββατοκύριακου, στις οποίες σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία θα συμμετέχουν 1,1 εκατ. ψηφοφόροι.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της ΕΕ στο Σαράγιεβο δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε το ποσό των 1,4 εκατ. δολαρίων για την κάλυψη των αναγκών ομαλής διεξαγωγής των εκλογών. Παράλληλα, την επίβλεψη της εκλογικής διαδικασίας θα αναλάβουν 600 παρατηρητές στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ άλλοι 134 θα παραμείνουν μέχρι την τελική οριστικοποίηση του αποτελέσματος και των μετεκλογικών συνθηκών, στα μέσα Δεκεμβρίου. Ν.Χ.

    [13] ΒΟΛΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ Ρ.ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ

    Βολές εναντίον του πρώην προέδρου Ράντοβαν Κάτατζιτς, εκτόξευσε χθες από την Μπάνια Λούκα ο αρχηγός της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Πρέντραγκ Τσέρανιτς, κατηγορώντας τον ότι τον Μάρτιο του 1995 προσπάθησε να προμηθευτεί πυρηνικά όπλα από τη Ρωσία προκειμένου να κερδίσει τον πόλεμο.

    Όπως υποστήριξε ο κ. Τσέρανιτς, τα όπλα έφτασαν στο Πάλε μέσω του Ζάγκρεμπ, αλλά αποδείχθηκε τελικά πως επρόκειτο για απάτη, καθώς διαπιστώθηκε πως ήταν γεμάτα με υλικό παρόμοιο με τη ζελατίνη, το οποίο δεν είχε ραδιενεργές ιδιότητες.

    Η αξία των όπλων ανερχόταν σε 60 εκατομμύρια δολάρια και για την προμήθειά τους η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας υποθήκευσε τα διυλιστήρια πετρελαίου στο Μπόσανσκι Μπρόντ.

    [14] ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΛΜΑΖ

    Αύξηση παρουσίασαν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια της νέας κυβέρνησης συνασπισμού, υπό τον Μεσούτ Γιλμάζ.

    Αυτό επισήμανε η εκπρόσωπος της Ενωσης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μεράλ Μπεάρ, κατά την παρουσίαση έκθεσης για το μήνα Οκτώβριο.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, μόνο τον Οκτώβριο σημειώθηκαν 14 ανεξιχνίαστες δολοφονίες, 5 εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, 16 φόνοι και 37 τραυματισμοί πολιτών. Ακόμη 472 άτομα απελύθησαν από τις εργασίες τους, ενώ 29 βασανίστηκαν. Άλλοι 25 πολίτες που εργαζόταν σε μέσα μαζικής ενημέρωσης συνελήφθησαν και 3.687 άτομα κρατήθηκαν από τις αρχές Ασφαλείας, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

    [15] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΚΑΤΩΤΕΡΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

    Στη σύλληψη, ενός αξιωματικού πολέμου και δύο πολιτών, με την κατηγορία της υπονόμευσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας τους προέβησαν οι αστυνομικές αρχές της πόλης Νις στα βόρεια της Γιουγκοσλαβίας, την Πέμπτη, σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιεύματα της “Ντεβνί Τέλεγραφ”.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο αντισυνταγματάρχης Σρτζάν Ραντοβάνοβιτς, 40 ετών, υπεύθυνος για την ποιότητα ελέγχου στο Υπουργείο Αμυνας, ο Μίροσλαφ Ίλιτς ,50 ετών, και ο Γκραντιμιρ Σιμόνοβιτς, 57, διευθυντής και αναπληρωτής διευθυντής εισαγωγέων της Σόβα, αντίστοιχα κατηγορούνται για εισαγωγή στρατιωτικού υλικού κατώτερης ποιότητας , το οποίο χρησιμοποιείται για εξοπλισμό υψίστης σημασίας για το στρατό.

    [16] Φ.ΝΑΝΟ: ΑΜΕΣΟΤΕΡΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΗ

    Σε πρόσφατη ομιλία του στη Διοικούσα Επιτροπή του κόμματός του, ο Φάτος Νάνο τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων και μέσων αμεσότερης επικοινωνίας με τη βάση του κόμματος και, γενικότερα με κάθε Αλβανό πολίτη.

    “Μέχρι τώρα φαίνεται πως τα καταφέρνουμε να επικοινωνούμε πιο αποτελεσματικά με τους ξένους παρά με τους ίδιους τους ανθρώπους μας”, τόνισε ο κ.Νάνο, θίγοντας έτσι ένα ζήτημα, στη δημιουργία του οποίου συνέβαλε και ο ίδιος με το ακαδημαϊκό του ύφος.

    Η ουσία όμως του προβλήματος βρίσκεται αλλού. Δεν είναι δηλαδή το λιγότερο ή περισσότερο ακαδημαϊκό ή λαϊκιστικό ύφος που χρησιμοποιεί ή θα έπρεπε να χρησιμοποιεί ο Αλβανός πρωθυπουργός. Είναι κυρίως η αντίληψη πολλών Αλβανών για το χειρισμό της εξουσίας, σύμφωνα με την οποία η κυβερνητική παράταξη δικαιούται να έχει το πάνω χέρι σε όλα, να αυθαιρετεί και να παρανομεί στο όνομα της εξυπηρέτησης εκείνων που την έφεραν στην εξουσία.

    Πρόκειται λοιπόν για τη γνωστή και από άλλες χώρες ασθένεια, που στην περίπτωση της Αλβανίας παρουσιάζει έντονα συμπτώματα με δεδομένη τη δυσαναλογία του μεγέθους της “πίτας” και της “στρατιάς”, όσων διεκδικούν να λάβουν μέρος στο μοίρασμά της. Αυτονόητο είναι πως τέτοια φαινόμενα υπονομεύουν τις προσπάθειες για το ξεπέρασμα της κρίσης και το χτίσιμο του κράτους δικαίου και διαβρώνουν τον έτσι κι αλλιώς τραυματισμένο ιστό της αλβανικής κοινωνίας.

    Τα κρούσματα ευνοιοκρατίας και παράλληλης καταστρατήγησης της αξιοκρατίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν ξανά σε ένα φαύλο κύκλο που καμία σχέση δεν έχει με τη δημοκρατία και την ισονομία. Η ανάγκη επίσης, του σαφούς διαχωρισμού του ρόλου του κυβερνώντος κόμματος από εκείνο του κράτους, προβάλλει επιτακτικά στη σημερινή αλβανική πραγματικότητα. Οι κρατικές υπηρεσίες δεν είναι κομματικά γραφεία για την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση των “ημετέρων”, υπογράμμισε ο κ.Νάνο, ζητώντας να απαλλαχτούν από τα κομματικά τους πόστα όσοι εξελέγησαν βουλευτές ή τοποθετήθηκαν στην κρατική μηχανή.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 21 November 1997 - 15:27:29