Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-11-28

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 28 Νοεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ Σ.Α.Ε. ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ Ο Α. ΑΘΕΝΣ

  • [02] ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [03] ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΠΕΡΙΟΔΕΥΕΙ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

  • [04] ΤΑ ΜΜΕ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

  • [05] ΝΕΟ ΚΥΚΛΟ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΣΤΑ Ι.Χ. ΠΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο Γ. ΔΡΥΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [07] ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΛ-ΓΙΛΜΑΖ;

  • [08] “ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ” ΑΠΗΧΘΗ Ο ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [09] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ

  • [10] ΤΟΥΡΚΟΦΩΝΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΖΗΤΑΝΕ ΔΙΚΑΙΩΣΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ Σ.Α.Ε. ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ Ο Α. ΑΘΕΝΣ

    Την πρόθεσή του να επανεκλεγεί στο αξίωμα του Προέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και για την ερχόμενη διετία 1998- 2000, ανακοίνωσε ο σημερινός πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Αντριου Αθενς, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, που έδωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ενόψει των εργασιών της Α Τακτικής Συνέλευσης της ολομέλειας των αντιπροσώπων του Συμβουλίου, η οποία αρχίζει τη ερχόμενη Δευτέρα στη πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Ο κ. Αθενς αιτιολογώντας την απόφασή του να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΑΕ, τόνισε πως “θέλει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε ο ίδιος και οι συνεργάτες του, αφού ο πρώτος χρόνος της θητείας μας enamtk^hgje μόνο για την οργάνωση και για την εξεύρεση χρημάτων, που δεν πήραμε για ένα χρόνο από την πολιτεία”.

    Στην εισαγωγή του ο κ. Αθενς, αφού ευχαρίστησε για την έμπρακτη στήριξή τους στο νέο θεσμό τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Φ. Πετσάλνικο, το Νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλο, το Δήμαρχο της πόλης K. Κοσμόπουλο, καθώς και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, που αγκάλιασαν το ΣΑΕ, ως έδρα και πρωτεύουσα των απόδημων Ελλήνων, αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο που επιτέλεσε το σημερινό προεδρείο, όπως στα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα το Κυπριακό, καθώς και την ηθική και την υλική συμπαράσταση προς τους ελληνικούς πληθυσμούς των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης( Γεωργία, Ουκρανία, Ρωσσία, Αρμενία, Καζακστάν κ.α.)

    Αναφορικά με τις ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί ήδη από την ιδρυτική συνέλευση του ΣΑΕ, σε σχέση με την αντιπροσωπευτικότητα του σώματος των 300 εκπροσώπων και τον αποκλεισμό οργανώσεων των αποδήμων, ο κ. Αθενς σημείωσε ότι η σχετική εισήγηση ΄του Προεδρείου του ΣΑΕ έγινε δεκτή από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, χωρίς όμως να απαντήσει στις αιτιάσεις και καταγγελίες, που ακούστηκαν τόσο από το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο, όσο και από τις ελληνικές κοινότητες της Αδελαίδας και του Σίδνευ στην Αυστραλία , για “αποκλεισμούς συνέδρων και οργανώσεων”.Αντίθετα ο κ. Αθενς, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις καταγγελίες χαρακτήρισε “ψεύτη και φαντασμένο, τον οργανισμό εκείνο, που διακηρύσσει αντίστοιχες απόψεις, οι οποίες είναι παραπλανητικές”.

    Ο κ Αθενς ξεκαθαρίζοντας τη φιλοσοφία λειτουργίας του συμβουλίου τόνισε ότι “το ΣΑΕ έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα, δεν είναι ούτε κοινοβούλιο , ούτε κυβέρνηση, δεν μπορεί να ζητά την αντικατάσταση των μελών οργανισμών μας, ούτε να κρίνει την εξωτερική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Είμαστε προσκεκλημένοι της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού”, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, “ για να εκφράσουμε τις απόψεις μας σε θέματα που μας αφορούν ως απόδημοι. Καθόσον το ελληνικό κράτος είναι το μόνο που μπορεί να ζητά απόψεις, θεωρώ ότι είναι το μόνο να ζητά τη γνώμη αυτών , τους οποίους επιλέγει ως συμβούλους του”.Σε ερώτηση επί αυτής της αναφοράς του κ. Αθενς, “αν αισθάνεται επιλογή του ελληνικού κράτους, ή εκλεγμένος πρόεδρος των αποδήμων”, ο πρόεδρος του ΣΑΕ τόνισε ότι “εμείς οι απόδημοι έχουμε δικαίωμα να λέμε τις ιδέες μας , να κάνουμε τις προτάσεις μας στην ελληνική κυβέρνηση, όχι να κάνουμε εμείς πολιτική. Εγώ αισθάνομαι ότι απευθύνομαι και απαντώ στους αποδήμους, αλλά δουλεύουμε μαζί με την ελληνική κυβέρνηση. Δεν αισθάνομαι τοποθετημένος από την ελληνική κυβέρνηση”.

    Αναφορικά με τη στελέχωση και τη λειτουργία των Γραφείων του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη ο κ. Αθενς τόνισε ότι οι επιλογές έχουν γίνει, αλλά δεν ανακοινώθηκαν από σεβασμό στην εκλογική διαδικασία που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή και η οποία μπορεί να αναδείξει ένα άλλο προεδρείο.

    [02] ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    Την ικανοποίησή τους για την κατ’ αρχήν αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του προγράμματος “ΔΙΑΥΛΟΣ”, που εκπόνησε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για τη δορυφορική διασύνδεση όλων των ειδησεογραφικών πρακτορείων της Βαλκανικής με τη Θεσσαλονίκη, όπου εδρεύει η “Βαλκανική Τράπεζα Ειδήσεων”, εξέφρασαν οι Γενικοί Διευθυντές των Εθνικών Πρακτορείων Ειδήσεων των βαλκανικών χωρών, στη διάρκεια της τακτικής Γενικής Συνέλευσής τους, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

    Τα μέλη της “Ένωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων”, αποφάσισαν να εντείνουν τις σχετικές προσπάθειες για την τελική έγκριση του προγράμματος “ΔΙΑΥΛΟΣ” από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, απέρριψαν την αίτηση του ιδιωτικού τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων “ΙΗΑ” να ενταχθεί ως τακτικό μέλος της Ένωσης, καθώς μέλη της γίνονται δεκτά μόνο τα εθνικά επαγγελματικά πρακτορεία ειδήσεων των Βαλκανίων.

    [03] ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΠΕΡΙΟΔΕΥΕΙ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Υπέρ της ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους κατοίκους της Θράκης, χριστιανούς και μουσουλμάνους, τάχθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, που από το πρωί πραγματοποιεί τριήμερη περιοδεία στη Θράκη.

    Σε ομιλία του στον Εχίνο ο κ. Καραμανλής υπογράμμμισε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το καθεστώς της ισονομίας και ισοπολιτείας, ενώ οι κάτοικοι τον υποδέχτηκαν με διαμαρτυρίες εναντίον της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο “Καποδίστριας” κρατώντας μαύρες σημαίες και πανώ.

    Ο πρόεδρος της κοινότητας Εχίνου, Νεζντέπ Μολά πρόσφερε στον κ. Καραμανλή ένα κοράνιο μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισκέφθηκε το χωριό Μύκη που είχε υποστεί μεγάλες ζημιές στις πλημμύρες και σχολεία για τα παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητας.

    Το απόγευμα θα επισκεφθεί τη Γεννησέα και στις 8.30’ το βράδυ θα μιλήσει σε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου της Ξάνθης.

    Αύριο θα περιοδεύσει στο νομό Ροδόπης και την Κυριακή στο νομό Εβρου. Και στους δύο νομούς θα έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και των τοπικών αρχών.

    [04] ΤΑ ΜΜΕ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Τα εθνικά θέματα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε σχέση με τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ενώ ο ρόλος του εθνικού συμφέροντος είναι σχετικός και μπορεί να λειτουργήσει σαν μπούμερανγκ εναντίον κυβέρνησης και δημοσιογράφων. Αυτά επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια πρώτης ενότητας της ημερίδας με θέμα “Εξωτερική πολιτική και ΜΜΕ” που διοργάνωσαν το τμήμα δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και το Ελληνικό Ίδρυμα Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής.

    Ο δημοσιογράφος καθίσταται ένοχος και ενίοτε συνένοχος στο όνομα της εθνικής στρατηγικής καταγράφοντας τις θέσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων επισήμανε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας “Καθημερινή”, Κώστας Ιορδανίδης, στη διάρκεια της ημερίδας. Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι εθνικοί στόχοι διακυμαίνονται σε μείζονα εθνικά θέματα όπως πΧ το Κυπριακό ή το θέμα των Σκοπίων. Σύμφωνα με τον κ Ιορδανίδη στο θέμα των Σκοπίων κυβέρνηση και ΜΜΕ διαψεύστηκαν. Ο ρόλος των ΜΜΕ υπήρξε αντιφατικός και υπήρξε πλήρης σύγχυση και στην πολιτική και στη δημοσιογραφία, με εξαίρεση τη στάση του ΚΚΕ, πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.

    Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν “πουλάνε” ενώ αντιθέτως στον χώρο των ΜΜΕ υπάρχει ζήτηση για εθνικά θέματα, τα οποία δημιουργούν αντιπαλότητες και αντιπαραθέσεις, τόνισε η δημοσιογράφος και επίκουρος καθηγήτρια του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Άννα Παναγιωταρέα. Η κ Παναγιωταρέα πρόσθεσε ότι τα ΜΜΕ προβάλλουν τα εθνικά θέματα παραμελώντας τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και δημιουργούν με αυτό τον τρόπο μία “αγορά εθνικών θεμάτων”. Πρόσθεσε δε ότι ο δημοσιογράφος αναγκάζεται να ακολουθεί την γραμμή του μέσου στο οποίο εργάζεται.

    Η εξωτερική πολιτική ασκείται με το μάτι στραμμένο στην εσωτερική πολιτική και υπολογίζοντας το κόστος επισήμανε στη συνέχεια ο δημοσιογράφος του “Οικονομικού Ταχυδρόμου” Άγγελος Στάγκος, ο οποίος τόνισε ότι οι πολιτικοί λαμβάνουν αποφάσεις αγνοώντας το εκλογικό σώμα. Ο κ Στάγκος ανέφερε το παράδειγμα των ΗΠΑ υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι αμερικανοί πρόεδροι, με εξαίρεση μέχρι στιγμής τον Μπίλ Κλίντον, δημιούργησαν διεθνείς κρίσεις ή πολέμους για να ενδυναμώσουν τη θέση τους. Στη συνέχεια ο κ Στάγκος έκανε μια ιστορική αναδρομή στο πέρασμα από το πολιτικό ρεπορτάζ στο διπλωματικό, που στην Ελλάδα έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 80, και σκιαγράφησε το προφίλ του διπλωματικού συντάκτη.

    Στις εγγενείς δυσκολίες που παρουσιάζει η κάλυψη των εξελίξεων στην εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα, μια χώρα όπου τα εθνικά θέματα είναι πολιτικά φορτισμένα και εξακολουθούν να υφίστανται ευδιάκριτες εξωτερικές απειλές που δεν αντιμετωπίζουν τα άλλα κράτη, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος” Γιώργος Χαρβαλιάς. Ο ομιλητής τόνισε ότι τα θέματα που άπτονται εθνικών συμφερόντων στο διπλωματικό ρεπορτάζ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι των κυβερνήσεων για την άσκηση μυστικής διπλωματίας αλλά και για τους διωγμούς των δημοσιογράφων που αποκαλύπτουν με ντοκουμέντα μυστικές συνεννοήσεις της κυβέρνησης με τα ξένα κράτη. Η έννοια του κρατικού ή εθνικού μυστικού , είπε, δεν πρέπει να συγχέεται με το κυβερνητικό ή κομματικό απόρρητο, η τήρηση του οποίου δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αλλά η αποκάλυψη του εντάσσεται στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής αποστολής. Ανέφερε δε ως παράδειγμα ότι ο ίδιος κατηγορήθηκε για κατασκοπεία όταν αποκάλυψε μυστικές διαπραγματεύσεις Αθηνών-Σκοπίων για το θέμα του ονόματος. Τέλος ο κ Χαρβαλιάς τόνισε ότι οι πολιτικοί και οι διπλωμάτες δεν θα πρέπει να συγχέουν τους στόχους τους με το ρόλο των δημοσιογράφων.

    Ο καθηγητής του ΑΠΘ Κώστας Χατζηκωνσταντίνου συμμερίστηκε την \poxg των προηγούμενων ομιλητών ότι σήμερα τα διεθνή θέματα δεν ενδιαφέρουν παρά μόνον αν είναι εθνικά. Παράλληλα επισήμανε ότι το δικαίωμα του δημοσιογράφου για ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφόρηση εδράζεται στην ανάγκη του πολίτη για τη διαμόρφωση της γνώμης του και τόνισε ότι πρόσβαση στις πηγές δεν σημαίνει ενημέρωση μόνον από επίσημες πηγές.

    [05] ΝΕΟ ΚΥΚΛΟ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΣΤΑ Ι.Χ. ΠΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο Γ. ΔΡΥΣ

    Νέο κύκλο απόσυρσης στα Ι.Χ. παλιάς τεχνολογίας και την αντικατάστασή τους με αντιρρυπαντικά προανήγγειλε ο Γιώργος Δρυς.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το σύστημα θα είναι παρόμοιο με αυτό που ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το πρόγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2004 και σύμφωνα με τους υπολογισμούς αφορά στην αντικατάσταση ενός εκατομμυρίου Ι.Χ. και θα δοθεί προτεραιότητα στο λεκανοπέδιο Αττικής. Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Η αλβανική κυβέρνηση δεν επιδιώκει ούτε προτίθεται να εκπροσωπήσει ή να αντικαταστήσει τις τοπικές και πολιτικές ηγεσίες των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο και την ΠΓΔΜ, ωστόσο σέβεται τα αιτήματα που εκφράζουν χωρίς να τα υποβαθμίζει ή να τα μεγαλοποιεί. Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο, σε συνέντευξή του στη γιουγκοσλαβική εφημερίδα “Νάσα Μπόρμπα”.

    Ο κ.Νάνο επισήμανε ότι η υποστήριξη των συγκεκριμένων αιτημάτων εναρμονίζεται πλήρως με τις αρχές οι οποίες περιλαμβάνονται στη κοινή δήλωση που υιοθετήθηκε στη διαβαλκανική σύνοδο της Κρήτης, για την οποία ο Αλβανός πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά.

    Η κοινή δήλωση περιέχει τις σημαντικές αρχές όπως τί είναι το κράτος δικαίου, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο διάλογος μεταξύ των εθνοτήτων. Επιβεβαιώθηκαν οι αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, της Συνθήκης των Παρισίων για μια νέα Ευρώπη και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, κάτι που σημαίνει ισότητα, σεβασμό της κυριαρχίας και του απαραβιάστου των συνόρων, επίλυση των διενέξεων με ειρηνικό τρόπο, αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων για αυτοδιάθεση, δραστηριοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής και επιβεβαίωση του ευρωατλαντικού προσανατολισμού τους, τόνισε ο κ.Νάνο.

    Το αλβανικό ζήτημα στα Βαλκάνια η κυβέρνησή του το χειρίζεται στο πνεύμα της σύγχρονης εποχής, χρησιμοποιώντας τις εμπειρίες των άλλων χωρών, δηλαδή την ανάπτυξη των διακρατικών σχέσεων και τη δημιουργία όσο το δυνατόν καλύτερων συνθηκών για την επίλυση των όποιων διαφορών με το διάλογο.

    Απαντώντας στις κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν από το Κόσοβο για τη συνάντηση Μιλόσεβιτς-Νάνο ότι “η Αλβανία πούλησε το Κοσσυφοπέδιο στην Jq^tg”, ο κ.Νάνο είπε χαρακτηριστικά: “Για να πουλήσεις κάτι πρέπει να το έχεις. Εμείς δεν πήγαμε στην Κρήτη για να εμπορευθούμε κάτι αλλά για να δώσουμε μια μικρή συμβολή στον εκδημοκρατισμό του κλίματος στα Βαλκάνια”. Yπογράμμισε ότι η συνάντησή του με τον Μιλόσεβιτς στόχευε στην απεμπλοκή των διακρατικών σχέσεων και την αποκατάσταση ενός πνεύματος διαλόγου.

    Ο κ.Νάνο είπε μεταξύ άλλων ότι ζήτησε από τον Μιλόσεβιτς να αρχίσει το διάλογο και να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τον Ιμπραχίμ Ρουγκόβα για το εκπαιδευτικό στο Κοσσυφοπέδιο.

    Οσον αφορά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο, είπε ότι ήταν αναμενόμενες, διότι “έτσι συμβαίνει όταν καταργούνται τα ταμπού, δημιουργείται μια διέξοδος όταν χαλάει η ηρεμία ορισμένων “δεδηλωμένων πατριωτών” που αρνούνται να ενεργήσουν με τις απαιτήσεις των νέων καιρών και να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που τους παρέχονται”.

    Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι με τη συνάντησή του με τον Μιλόσεβιτς η αλβανική κυβέρνηση απέδειξε ότι είναι “σε θέση να σκέφτεται με το πνεύμα των καιρών και να ενεργεί προς την κατάλληλη κατεύθυνση συμβαδίζοντας με τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια”.

    [07] ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΛ-ΓΙΛΜΑΖ;

    Τη δεύτερη, σε διάστημα μόλις ενάμισι μήνα, συνάντηση ενδέχεται να έχει τις παραμονές της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο. ο Γερμανός καγκελάριος, Χέλμουτ Κολ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ,

    Οπως μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, τo ενδεχόμενο της έκτακτης αυτής συνάντησης θα αποφασιστεί σήμερα σε τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ανδρών και η συνάντησή τους θα καθορίσει και την τελική στάση της Γερμανίας στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σύμφωνα πάντα με το ΒΒC, παρά το γεγονός ότι επίσημα δεν υπάρχει σχετικό ραντεβού για τη συνάντηση, αυτό που εκκρεμεί για τον καθορισμό της είναι η αξιολόγηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Κ.Γιουγκερ και Ζ.Πόος στην Αγκυρα και οι προοπτικές μιας συμβιβαστικής λύσης που θα μπορούσε να επωμιστεί προσωπικά ο καγκελάριος Κολ ως υποστηρικτής της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας.

    Στο μεταξύ, σε διπλωματική εκστρατεία για την αναγνώριση του καθεστώτος του έχει αναγάγει την επίσκεψή του στη Γερμανία ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος βρίσκεται στο Ντίσελντορφ.

    Ο κ.Ντενκτάς αναμένεται σήμερα να παρουσιάσει για πρώτη φορά τις θέσεις του για το κυπριακό και την επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στον Γερμανό υφυπουργό Πέτερ Χόργκμαν και τον εντεταλμένο της κυβέρνησης για το κυπριακό, κόμη Ροντσαου.

    Πάντως, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου, δήλωσε στο BBC, ότι η γερμανική πλευρά αποποιείται κάθε σκέψης περί διπλωματικής amab\hlisgr του Ντενκτάς και η Γερμανία αναγνωρίζει μόνο την κυπριακή Δημοκρατία και δεν αναμένει επι της ουσίας από τη συνάντηση αυτή τίποτε το νεώτερο.

    [08] “ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ” ΑΠΗΧΘΗ Ο ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    “Κατά λάθος” απήγαγαν τον Σέρβο διοικητή του αστυνομικού τμήματος του Όμπιλιτς οι τρεις ένοπλοι το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας του Βελιγραδίου Πολίτικα Εξπρές, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Όταν αντιλήφθηκαν το λάθος τους οι απαγωγείς ελευθέρωσαν τον αστυνόμο Μπόζο Σπάσιτς. Πραγματικός στόχος της απαγωγής, σύμφωνα με την εφημερίδα, ήταν ένας από τους γείτονες του, εν ονόματι Σαγκίρ, ο οποίος χρωστούσε 150.000 δολάρια στο πρόσωπο που παρήγγειλε την απαγωγή.

    [09] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ

    Τα στοιχεία του αλβανικού ινστιτούτου στατιστικής δείχνουν ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού διογκώνεται όλο και περισσότερο καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη εισροής κεφαλαίων στη ντόπια οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το έλλειμμα σχεδόν πενταπλασιάστηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 1997 (15,301 τρις λεκ), έναντι 3,940 τρις λεκ κατά το πρώτο τρίμηνο.

    Η τάση αυτή διόγκωσης του ελλείμματος, ενισχύεται από την ραγδαία πτώση των κρατικών εσόδων, αλλά και την αύξηση των δαπανών.

    Κατά την κρατούσα άποψη, θεωρείται απαραίτητη η χορήγηση εξωτερικής οικονομικής βοήθειας, αλλά και η ενεργοποίηση προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο την έξοδο από την κατάσταση σοκ, στην οποία η αλβανική οικονομία περιήλθε μετά το ναυάγιο των παρα- οικονομικών πυραμιδικών σχημάτων και την κοινωνική αναρχία που ακολούθησε.

    Κατά τις εκτιμήσεις οικονομικών κύκλων η υλοποίηση οικονομικών μέτρων υποστήριξης πρέπει να συνοδεύεται και από την τακτική καταπολέμησης της παραοικονομίας, αλλά και των δραστηριοτήτων της αλβανικής μαφίας, που επιβαρύνουν την ευρύτερη βαλκανική περιοχή. Ν.Χ.

    [10] ΤΟΥΡΚΟΦΩΝΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΖΗΤΑΝΕ ΔΙΚΑΙΩΣΗ

    Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ετοιμάζονται να επιδώσουν σε εκπρόσωπο της οργάνωσης, αύριο στην Αγκυρα, οι μουσουλμάνοι μετανάστες στην Τουρκία από τη Βουλγαρία. Ζητείται η παρέμβαση του διεθνούς οργανισμού ώστε να διευκρινιστεί γιατί δεν έχει αναζητηθεί δικαστική ευθύνη από τους εμπνευστές και τους υπεύθυνους για την “πορεία αναγέννησης”, όπως το πρώην κομμουνιστικό καθεστώς του Τόντορ Ζίφκοφ αποκαλούσε τις προσπάθειες που κατέβαλλε για την αφομοίωση των τουρκόφωνων της Βουλγαρίας, αλλάζοντας μεταξύ άλλων και τα ονόματά τους σε σλαβικά.

    Ο ηγέτης της οργάνωσης των τουρκόφωνων μεταναστών από τη Βουλγαρία “Μπαλακανλίλαρ”, Γκουλτεκίν Καραμάν, δήλωσε στην εφημερίδα “24 Ωρες” της Σόφιας ότι από τον Μάιο του 1989 και μέχρι σήμερα, 750.000 τουρκόφωνοι έχουν μεταναστεύσει από τη Βουλγαρία, ενώ μόνο οι 450.000 από αυτούς έχουν πάρει τουρκικό διαβατήριο.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 28 November 1997 - 15:51:43