Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-12-04

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 4 Δεκεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Αφιέρωμα στο ΣΑΕ)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΜΟΝΩΤΙΣΜΟΥ - ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ

  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

  • [03] ΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [04] ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ

  • [05] ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΗ" ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [06] ΚΑΤΑ 9,5 ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΡΟΥΜΠΑΤΗΣ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [08] ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο Ι.ΡΟΥΓΚΟΒΑ

  • [09] ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒΙΤΣ: "ΚΟΣΟΒΟ Η ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ"

  • [10] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΤΩΝ ΝΑΖΙ

  • [11] Α. ΜΑΛΛΙΑΣ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ ΕΝΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

  • [12] "ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ" Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΤΣΙΓΑΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

  • [13] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Αφιέρωμα στο ΣΑΕ)

  • [14] ΜΗΝΥΜΑ ΣΗΜΙΤΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ

  • [15] Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΑΕ

  • [16] ΑΘΕΝΣ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ

  • [17] ΙΔΡΥΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΖΗΤΟΥΝ ΑΡΧΗΓΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ

  • [18] ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΣΑΕ Η ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

  • [19] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑ Σ.Α.Ε ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

  • [20] ΣΤΟΝ 16ο ΑΙΩΝΑ ΑΝΑΓΕΤΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΜΟΝΩΤΙΣΜΟΥ - ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ

    Την πολιτική του εθνικιστικού απομονωτισμού, την πολιτική της απόσυρσης της Ελλάδος, μια πολιτική που θα οδηγήσει στο να πάρει η Τουρκία όλα τα όπλα στα χέρια της, καταδίκασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά την έξοδο του από το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, του οποίου οι επίσημες εργασίες ξεκίνησαν σήμερα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πως σχολιάζει την αποδοκιμασία ενός υπουργού από έναν άλλο υπουργό, ο κ.Σημίτης επεσήμανε "Ο κ.Τσοχατζόπουλος μίλησε σύμφωνα με τις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις του ΚΥΣΕΑ. Το ΚΥΣΕΑ είναι σύμφωνα με το νόμο, αρμόδιο γι αυτές τις αποφάσεις και οι αποφάσεις που πάρθηκαν ανταποκρίνονται στις εντολές που δόθηκαν. Θα ήθελα να παρατηρήσω γενικά", τόνισε ο πρωθυπουργός, "ότι ορισμένοι επιδιώκουν μια πολιτική εθνικιστικού απομονωτισμού, να αποσυρθεί η Ελλάδα. Αλλά με αυτό τον τρόπο θα πάρει η Τουρκία όλα τα όπλα στα χέρια της. Εμείς θέλουμε μια Ελλάδα ισχυρή, μια Ελλάδα που έχει φωνή, μια Ελλάδα που έχει παρουσία, μια Ελλάδα που καθορίζει τις εξελίξεις. Αυτό γίνεται μονάχα", κατέληξε ο πρωθυπουργός, "με πρωτοβουλίες, αυτό γίνεται μονάχα με καθορισμό νέων πολιτικών". Α.Τ.

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

    Οι βουλευτές κρίνονται για τις πράξεις τους και κρίνονται πρώτα από τον ελληνικό λαό και στη συνέχεια από τα αρμόδια όργανα, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Γεράσιμου Αρσένη, ο οποίος άφησε αιχμές κατά του κ. Τσοχατζόπουλου για τη συμφωνία Ελλάδας Τουρκίας που αφορά στον επιχειρησιακό έλεγχο του εναέριου χώρου στο Αιγαίο.

    Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι δεν πρόκειται για ζήτημα ενόχλησης του πρωθυπουργού αλλά για θέμα ευθύνης του καθενός και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να καλέσει στο γραφείο του τον Γεράσιμο Αρσένη.

    Αύριο συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της νέας δομής του ΝΑΤΟ και να διατυπωθούν οι όποιες διαφωνίες έτσι ώστε να εγκριθεί τελικά η δομή της Συμμαχίας.

    Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της νέας δομής του ΝΑΤΟ άσκησαν σήμερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Σημίτη και μάλιστα εν κρυπτώ οδηγεί σε μεγάλα ερωτηματικά για το καθεστώς που επικρατεί στο Αιγαίο. "Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Σημίτη και μάλιστα εν κρυπτώ, κι αυτό e_mai εξαιρετικά σημαντικό, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε τέτοιου μεγέθους θέματα, είναι μια πολιτική που ηθελημένα ή αθέλητα οδηγεί σε μεγάλα ερωτηματικά για το καθεστώς που επικρατεί στο Αιγαίο και αυτό είναι ένα θέμα που δεν μπορούμε να το περνάμε στα εύκολα ούτε στους αφορισμούς", είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι είναι αναφαίρετο το δικαίωμα της υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαίων. "Είναι υπόθεση τόσο μεγάλης προτεραιότητας που δεν μπορεί να ευτελίζεται, με δηλώσεις σαν αυτές που ακούσαμε από τον πρωθυπουργό", κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ έκανε λόγο για μυστικοπάθεια στα εθνικά θέματα και τόνισε ότι το δικαίωμα του βέτο δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη πολιτική. Ζήτησε μάλιστα τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για το θέμα των υποστρατηγείων.

    Την επικύρωση της συμφωνίας των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για τη νέα στρατιωτική δομή του από τη Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 28 του συντάγματος ζητεί με επίκαιρη ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κ. Παπαρήγα σημειώνει ότι με τη νέα δομή οι ΗΠΑ γίνονται απόλυτοι ρυθμιστές των εξελίξεων στην περιοχή μας ιδιαίτερα στο Αιγαίο και η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ αντικειμενικά διευκολύνει την τουρκική κυβέρνηση.

    Επισημαίνει ακόμη ότι ακυρώνεται η δυνατότητα της χώρας να υπερασπίζεται τα σύνορά της και τα εδάφη της και η απόφαση αυτή έρχεται σε παράβαση του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ.

    "Απαράδεκτη" χαρακτήρισε την εικόνα της κυβέρνησης ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος λέγοντας ότι "μπροστά στα μάτια των πολιτών, οι υπουργοί αλληλοκατηγορούνται σαν να είναι ξένοι στο ίδιο σπίτι. Η κυβέρνηση συνολικά και κάθε υπουργός ατομικά έχουν την ευθύνη της πολιτικής που εφαρμόζεται", δήλωσε ο κ.Κωνσταντόπουλος.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού υπογράμμισε ότι "ο πρωθυπουργός της χώρας οφείλει να μη μιλά, ούτε με υπαινιγμούς, ούτε με συγκεκαλυμμένες κατηγορίες, σχολιάζοντας έτσι τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι δηλαδή κάποιοι επιθυμούν τη στρατηγική του "εθνικιστικού απομονωτισμού". "Δεν νοείται ο πρωθυπουργός", υπογράμμισε ο κ.Κωνσταντόπουλος, "να μετατρέπεται σε διάδικο και αντίδικο των υπουργών του. Αντ΄ αυτού θα έπρεπε να έχει εξασφαλίσει πολιτική συνεννόηση και εθνική στρατηγική".

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο κ.Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι "είναι απαράδεκτη η νοοτροπία της κυβέρνησης να μην ενημερώνει και να πληροφορούμαστε όλοι, ακόμη και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τις εξελίξεις που αφορούν τη χώρα μας, από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Τέλος επανέλαβε την πρόταση του για σύγκλιση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    "Δουλοπρεπή και εξαρτημένη" χαρακτήρισε την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας. "Η κυβέρνηση θυσιάζει τα εθνικά συμφέροντα, τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο στο βωμό των ισχυρών δυνάμεων που θέλουν να μετατρέψουν το Αιγαίο, σε αγωγό διέλευσης των πετρελαίων της Κασπίας για να τον εκμεταλλευτούν οι ΗΠΑ".

    Κατήγγειλε την κυβέρνηση γι αυτή την απαράδεκτη και βλαπτική όπως τη χαρακτήρισε, για την Ελλάδα συμφωνία, με την οποία jahieq~mei πέρα και έξω από τη συνθήκη της Λωζάνης την αμυντική συναρμοδιότητα με τους Τούρκους του Αιγαίου και επικυρίαρχο το ΝΑΤΟ.

    Ο κ.Τσοβόλας κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τη βουλή και παράλληλα να φέρει αυτή τη συμφωνία στη βουλή προς κύρωση. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ επικαλέστηκε μάλιστα το άρθρο 28 παράγραφος 2 του συντάγματος, που απαιτεί τη πλειοψηφία 180 βουλευτών στο Κοινοβούλιο. "Διαφορετικά η κυβέρνηση, είπε ο κ.Τσοβόλας ολισθαίνει σε ποινικό αδίκημα, κακουργηματικής μορφής".

    Ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε το ερώτημα προς την κυβέρνηση, "εάν η Ελλάδα θα μπορεί να ασκήσει βέτο στην περίπτωση που ο διοικητής του ΝΑΤΟ, επιλέξει περιοχή άσκησης μέσα στο Αιγαίο" γιατί ο ίδιος είναι πεπεισμένος πως η Ελλάδα δεν έχει αυτό το δικαίωμα.

    "Αυτό κάνει την Τουρκία" επισήμανε ο κ.Σαμαράς, "συγκυρίαρχο στο Αιγαίο με νατοϊκό μανδύα. Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει" κατέληξε ο κ.Σαμαράς.

    [03] ΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Η συμφωνία για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική του πτέρυγα, την οποία υπέγραψε η κυβέρνηση πριν δύο μέρες, βρέθηκε σήμερα στο στόχαστρο των βουλευτών τόσο από το κυβερνών κόμμα όσο και από την αντιπολίτευση κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

    Στην αρμόδια επιτροπή είχε κληθεί ο ΥΠΕΞ Θεόδωρος Πάγκαλος προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της για το σχέδιο νόμου σχετικά με το νέο οργανισμό του υπουργείου του.

    Ωστόσο, ο βουλευτής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Έβερτ, στην αρχή της συνεδρίασης έθιξε το θέμα των νέων στρατηγείων, ζητώντας να ενημερώσει η κυβέρνηση τη Βουλή, με προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, για το ακριβές περιεχόμενο του κειμένου που υπεγράφη.

    Παράλληλα με κοινή επιστολή τους, που κατέθεσαν προς το προεδρείο, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Καψής και Στέλιος Παπαθεμελής, επισημαίνουν ότι επιβάλλεται να ενημερωθεί σε βάθος η Επιτροπή από τον υπουργό Άμυνας και να κατατεθούν όλα τα συναφή ντοκουμέντα της συμφωνίας.

    Ανάλογη επιστολή είχε αποστείλει χθες και ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

    Εξάλλου και ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ, Γιώργος Ρόκκος ζήτησε, με επιστολή του, να κληθεί στην Επιτροπή ο υπουργός Άμυνας. Ταυτόχρονα σημειώνει ότι η οποιαδήποτε συνθήκη ή συμφωνία με την οποία αναγνωρίζονται σε όργανα διεθνών οργανισμών, αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα της Ελλάδας, πρέπει να έχουν την έγκριση της Βουλής με αυξημένη πλειοψηφία.

    Ο ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλος υπογράμμισε πάντως ότι το κείμενο ήταν ένα μνημόνιο κατανόησης που η τελική του επικύρωση θα γίνει στις 16 Δεκεμβρίου στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

    Ο κ. Πάγκαλος πρόσθεσε ότι την ερχόμενη Τρίτη, που θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Σύγκλιση, μπορεί να συζητηθεί και το θέμα αυτό.

    [04] ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ

    Αγκάθια για όσους ροχαλίζουν έχει η αγκαλιά του Μορφέα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το ροχαλητό, που συνοδεύεται από το σύνδρομο υπνικής άπνοιας, εκτός από ενοχλητικό, μπορεί να είναι και επικίνδυνο για τη ζωή του πάσχοντος και κυρίως, αυτού που είναι παχύσαρκος ή έχει αρτηριακή υπέρταση, γιατί προκαλεί σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες ή ακόμη και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Σύμφωνα με πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη, που ανακοινώθηκε κατά τη σημερινή πρώτη μέρα των εργασιών του 9ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νοσημάτων Θώρακος, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη με την Προεδρία του αναπληρωτή καθηγητή πνευμονολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Λάζαρου Σιχλετίδη, από υπνική άπνοια πάσχει το 15-20% των ατόμων, που ροχαλίζουν και τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι άνδρες.

    Στο γενικό πληθυσμό ενηλίκων το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας, που μπορεί να συμβαίνει εκατοντάδες φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου, παρουσιάζεται σε ποσοστό 4%, στους επαγγελματίες όμως οδηγούς εκτινάσσεται στα ύψη και φθάνει το 62%, όπως έδειξε έρευνα του εργαστηρίου ύπνου και της παθολογικής κλινικής των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης "Γεώργιος Παπανικολάου" και "Αγιος Παύλος" αντίστοιχα, που ανακοινώθηκε στο συνέδριο.

    Οπως τόνισαν στις εισηγήσεις τους οι ειδικοί επιστήμονες οι συχνές διαταραχές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου προκαλούν στον ασθενή σεξουαλικές διαταραχές, νευρικότητα, κατάθλιψη και αδυναμία συγκέντρωσης και μνήμης. Στη διάρκεια της ημέρας οι πάσχοντες από υπνική άπνοια εμφανίζουν συνήθως ποικίλου βαθμού υπνηλία, με τις αντίστοιχες φυσικά επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην πνευματική τους απόδοση. Υπολογίζεται ότι σε ένα ποσοστό περίπου 8% στα τροχαία ατυχήματα, αιτία είναι η υπνηλία λόγω της υπνικής άπνοιας. Το αντίστοιχο ποσοστό σε ατυχήματα που συμβαίνουν στις βιομηχανίες από την ίδια αιτία είναι 1-1,5%.

    Μια άλλη πρόσφατη μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτίμησε ότι 40.000.000 Αμερικανοί έχουν ποικίλες διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο και 38.000 θάνατοι ετησίως από καρδιαγγειακά επεισόδια συσχετίζονται με την ύπαρξη του συνδρόμου αποφρακτικών απνοιών στον ύπνο. Δύο δισεκατομμύρια δολάρια από το ετήσιο κονδύλιο για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων δαπανάται για τους ασθενείς που πάσχουν από αυτά λόγω του συνδρόμου υπνικής άπνοιας, το οποίο δεν έχει διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Στην Ελλάδα ο αριθμός των ανδρών που περιλαμβάνονται στο εύρος των ηλικιών από 25 εως 60 χρόνων ανέρχεται σε 2.500.000 και από αυτούς οι 24.200, που βρίσκονται στην παραγωγική τους ηλικία πάσχουν από σύνδρομο υπνικής άπνοιας, το οποίο απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Το εφ' άπαξ άμεσο κόστος για τη θεραπεία των ατόμων αυτών ανέρχεται σε 14 δισεκατομμύρια δραχμές.

    [05] ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΗ" ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εγκαινίασε το μεσημέρι την Ejhesg "Ο Μέγας Αλέξανδρος και Ανατολή" η οποία στεγάζεται στο Κυβερνείο και οργανώνεται από τον Οργανισμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

    "Η Εκθεση αν και αφορά το μεγαλείο της Ελλάδας πριν από πολλούς αιώνες είναι μια Εκθεση που μας δείχνει πως μπορούμε να δημιουργήσουμε το μεγαλείο της Ελλάδας του σήμερα", είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε:"Όταν ο Αλέξανδρος εκτελώντας την εντολή των πανελλήνων ξεκίνησε για την Ασία, δεν ξεκίνησε μόνο για να κατακτήσει, για να υποτάξει, για να κυριαρχήσει. Όπως έδειξε η πολιτεία του βάση της προσπάθειας του ή πίσω κι από αυτή την προσπάθεια του ήταν η σκέψη του Αριστοτέλη. Η σκέψη που επικρατούσε στην Ελλάδα ότι μεταφέρουμε έναν πολιτισμό, δημιουργούμε έναν πολιτισμό, δημιουργούμε κάτι διαφορετικό, κάτι που δεν υπάρχει. Και γι αυτό ο Αλέξανδρος, πράγμα που δεν έκαναν οι κατακτητές, και προώθησε τους μικτούς γάμους, δηλαδή τη συναδέλφωση των λαών, και απελευθέρωσε λαούς και προχώρησε την πολιτιστική του προσπάθεια, δημιούργησε όλο αυτόν το χώρο ο οποίος χαρακτήρισε τα ελληνιστικά χρόνια".

    Απ αυτό το παράδειγμα, είπε ο πρωθυπουργός, από αυτή την Εκθεση μπορούμε να συγκρατήσουμε ότι και στη σημερινή εποχή η προσπάθεια μας πρέπει να είναι μια προσπάθεια που θα επικεντρώνεται στο καινούριο, στο δημιουργικό, στον πολιτισμό, σε εκείνο με το οποίο θα δώσουμε στον ελληνικό λαό σε όλους τους ανθρώπους ιδεώδη, στόχους οράματα.

    Στην ομιλία του ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, επισήμανε ότι ο μύθος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι ο πιο γνωστός και πιο ισχυρούς από τους ελληνικούς μύθους που έχουν μια οικουμενικότητα και είναι παράδοξο γιατί αφορά ένα ιστορικό πρόσωπο.

    Όπως είπε, ο Αλέξανδρος μας θυμίζει σήμερα ότι έχουμε προνομιακούς αλλά όχι αυταπόδεικτους δεσμούς με ένα τεράστιο πολιτιστικό τόξο που δεν περιλαμβάνει μόνο την Ευρώπη, τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο, την Παρευξείνια περιοχή, αλλά και πολλούς άλλους τόπους αναφοράς του ελληνισμού. "Εχουμε λοιπόν την υποχρέωση χωρίς έπαρση, με συστολή, με σεμνότητα ιστορική να αναζωπυρώσουμε και να αναζητήσουμε τους δεσμούς μας, κυρίως τους πολιτιστικούς, με τους χώρους αυτούς".

    Το λόγο πήρε και ο καθηγητής του ΑΠΘ και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Παντερμαλής, ο οποίος έκανε μια σύντομη παρουσίαση των εκθεμάτων και του τρόπου με τον οποίο εξασφαλίστηκαν από τα διάφορα μουσεία και αναφέρθηκε στην πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Επίσης χάρισε στον πρωθυπουργό ένα αντίγραφο παράστασης αγγείου σε καμβά.

    Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Πασχαλίδης και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

    [06] ΚΑΤΑ 9,5 ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

    Μειώνονται από τη Δευτέρα κατά 9,5% οι λιανικές τιμές πώλησης των φαρμάκων. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εμπορίου, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, η μείωση οφείλεται στην αφαίρεση των φόρων υπέρ tq_tym που είχαν ενσωματωθεί στη λιανική τιμή.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΡΟΥΜΠΑΤΗΣ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Την άμεση παρέμβαση του Συμβουλίου Υπουργών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητά ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Γιάννης Ρουμπάτης, με αφορμή τη νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

    Ειδικότερα, στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Τουρκία κατηγορείται για βαρύτατες παραβιάσεις από βασανισμούς ανηλίκων μέχρι εκτελέσεις ή εξαφανίσεις κρατουμένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, το 1997 στην Τουρκία 25 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους ενώ άλλα 23 αγνοούνται μετά τη σύλληψή τους.

    Σε ερωτήσεις του προς το Συμβούλιο Υπουργών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο κ. Ρουμπάτης ζητά να πληροφορηθεί από το δύο θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

    ποια μέτρα σκοπεύουν να λάβουν προκειμένου να σταματήσει ο εμπαιγμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις και να λάβει τέλος η συνεχιζόμενη απαράδεκτη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

    Τι σκοπεύουν να κάνουν ώστε να γίνει επιτέλους συνείδηση στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας ότι δεν μπορούν να συνεχίζουν να βασανίζουν και να σκοτώνουν τους ίδιους τους πολίτες της χώρας τους τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αποτροπιασμό τις εξελίξεις αυτές.

    [08] ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο Ι.ΡΟΥΓΚΟΒΑ

    "Επικίνδυνη και με απρόβλεπτες συνέπειες" χαρακτήρισε σε συνέντευξη τύπου την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ενόψει των νέων εκλογών στη Σερβία, ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα.

    Ο ίδιος, σύμφωνα με την εφημερίδα "Κόχα Γιον", διέψευσε τις φήμες για ύπαρξη της οργάνωσης "Στρατός για την απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου".

    Ο Ρουγκόβα αναφέρθηκε επίσης και στη διαβαλκανική διάσκεψη της Κρήτης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "κατ' αρχήν δεν τάσσεται κατά της συνάντησης" και ότι "για λόγους ισορροπίας θα έπρεπε να είχαν κληθεί στην Κρήτη και εκπρόσωποι των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου".

    Οι εφημερίδες των Τιράνων υπογραμμίζουν ότι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου δήλωσαν αποχή από τις σερβικές προεδρικές εκλογές της 7ης Δεκεμβρίου και ότι δεν δέχονται να συναντηθούν με τον υποψήφιο για το προεδρικό αξίωμα, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ο οποίος απέρριψε τόσο τη γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία για το Κοσσυφοπέδιο όσο και το αίτημα του Ρουγκόβα για μεσολάβηση των ΗΠΑ ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις συνομιλίες Πρίστινα-Βελιγραδίου.

    [09] ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒΙΤΣ: "ΚΟΣΟΒΟ Η ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ"

    Ο Μιλαν Μιλουτινοβιτς υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος του προεδρικού αξιώματος στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής, δήλωσε ότι η κατάσταση στο Κοσοβο αποτελεί "εσωτερικό πρόβλημα" για την Γιουγκοσλαβία και κατά συνέπεια δε θα επιτραπεί η διαμεσολάβηση κανενός, σε ένα τέτοιο πρόβλημα.

    Είναι ενδεικτικό ότι ο Μιλουτινοβιτς, χαρακτήρισε το Κοσοβο ως "την Ιερουσαλήμ" των Σέρβων, οι οποίοι σύμφωνα με τα λεγόμενα του σέρβου αξιωματούχου "ποτέ δε θα δεχτούν να γίνουν μειονότητα, μέσα στην ίδια τους τη χώρα".

    Είναι σαφές ότι η αντίδραση του Μιλουτινοβιτς έχει αποδέκτες τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις τους, που καλούσαν το Βελιγράδι να προχωρήσει στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για τη χορήγηση καθεστώτος αυτοδυναμίας, στη συγκεκριμένη περιοχή. Ν.Χ.

    [10] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΤΩΝ ΝΑΖΙ

    Τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς ταμείου για τα θύματα του ολοκαυτώματος, στο οποίο η Βρετανία θα συνεισφέρει ένα εκατομμύριο λίρες ανήγγειλε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, μιλώντας στη διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιείται στο Λονδίνο, με στόχο την εξακρίβωση της προέλευσης της τεράστιας ποσότητας χρυσού που κατέσχεσαν οι ναζί κατά τη διάρκεια του β' παγκοσμίου πολέμου.

    Τη διάσκεψη, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα, διοργάνωσε η "τριμερής επιτροπή χρυσού", που αποτελείται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από 40 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και εκπροσώπων πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Στην πρωτοβουλία του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών συμφώνησαν οι ΗΠΑ οι οποίες θα συνεισφέρουν στο νέο ταμείο 2,3 εκατομμύρια λίρες.

    Σχολιάζοντας τη βρετανική πρωτοβουλία, ο βρετανικός τύπος, σημειώνει ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι οι συνεισφορές αυτές θα ενθαρρύνουν τις χώρες, που βρέθηκαν υπό την κατοχή των ναζί και στις οποίες οφείλονται τα 40 εκατομμύρια λίρες σε χρυσό, να παραιτηθούν από τις διεκδικήσεις τους και να εκχωρήσουν τα χρήματα αυτά στο νέο ταμείο.

    Την πρωτοβουλία της Βρετανίας και των ΗΠΑ, δεν φαίνεται να ενστερνίζονται, η Γαλλία η οποία θέλει να διανείμει τα χρήματα στους Γάλλους Εβραίους, ενώ η Ολλανδία επέδειξε απροθυμία. Η τελική απόφαση πάντως αναμένεται να ληφθεί σήμερα με τη λήξη των εργασιών της διάσκεψης.

    Εξάλλου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της διάσκεψης, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου, Εντγκαρ Μπρόφμαν, δήλωσε ότι η Ελβετία οφείλει στους Εβραίους 3 δις δολάρια, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελβετικής αντιπροσωπείας.

    [11] Α. ΜΑΛΛΙΑΣ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ EKKADAS-ΠΓΔΜ ΕΝΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

    Την αναγκαιότητα θέσπισης αξιόπιστου νομοθετικού πλαισίου στην ΠΓΔΜ, ώστε να διασφαλιστούν οι ελληνικές επενδύσεις στο γειτονικό κράτος, τόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες διασυνοριακής συνεργασίας, που διοργάνωσε σήμερα στα Σκόπια το Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο (ΔΙΠΕΚ), στο πλαίσιο της 1ης Εκθεσης Ελληνικών Επιχειρήσεων στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, με πρωτοβουλία της HELEXPO-ΔΕΘ.

    "Η αξιοπιστία πρέπει να ελέγχεται διαρκώς και να τηρούνται όσα έχουν συμφωνηθεί" επισήμανε ο κ. Μαλλιάς, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι "η δημιουργία προβλημάτων ή η αθέτηση συμφωνιών εκ μέρους των Σκοπίων, όπως συνέβη στην περίπτωση δύο ελληνικών επενδύσεων στο γειτονικό κράτος, κλονίζουν σοβαρά την αξιοπιστία της χώρας".

    Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλήματα δημιουργήθηκαν με τις επενδύσεις που υλοποίησαν στο γειτονικό κράτος η καπνοβιομηχανία "Μιχαηλίδης ΑΕ" και η εταιρία ελληνορωσικών συμφερόντων "East Power Corporation". Στη δεύτερη μάλιστα περίπτωση, ενώ κατοχυρώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός και υπογράφηκε προσύμφωνο, η συμφωνία αθετήθηκε.

    Πάντως, ο κ. Μαλλιάς τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα όσον αφορά την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Ενδεικτικό ως προς αυτή την κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι οι Ελληνες επενδυτές βρίσκονται στην πρώτη θέση μεταξύ των αλλοδαπών που δραστηριοποιούνται στο γειτονικό κράτος. Παράλληλα, σημαντικά αναμένεται να διευκολύνει τους Σκοπιανούς επιχειρηματίες η συμφωνία που ισχύει από την 1η Νοεμβρίου του 1997, για τη χορήγηση βίζας απεριόριστων ταξιδιών στη διάρκεια ενός έτους. Η ρύθμιση αυτή αποτελεί απόρροια σχετικής συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

    Ο κ. Μαλλιάς αναφέρθηκε, ακόμη, στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα για την ανέλιξη της οικονομίας των βαλκανικών κρατών. "Σήμερα η Ελλάδα αποτελεί την ευρωπαϊκή χώρα στην οποία εισρέει το μεγαλύτερο επενδυτικό κεφάλαιο, σε σχέση με όλη την Ευρώπη. Η απογείωση των επενδύσεων στην Ελλάδα δίνει την ευκαιρία σε όλα τα γειτονικά κράτη να αξιοποιήσουν το γεγονός αυτό", σημείωσε ο Ελληνας πρέσβης. Δεν παράλειψε, ωστόσο, να αναφερθεί στην απουσία από την εκδήλωση διακεκριμένων στελεχών της σκοπιανής κυβέρνησης, που επρόκειτο να χαιρετίσουν τις εργασίες της ημερίδας. "Η πραγματοποίηση της ημερίδας του ΔΙΠΕΚ, στο πλαίσιο της 1ης Εκθεσης Ελληνικών Επιχειρήσεων που διοργανώνει στα Σκόπια η HELEXPO, αποδεικνύει την καλή θέληση της ελληνικής πλευράς. Ελπίζω ότι η απουσία του υπουργού Οικονομικών της FYROM, Τάκι Φίττι, και του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Ντούσαν Πετρέφσκι, δε σημαίνει έλλειψη αντίστοιχης βούλησης εκ μέρους της ΠΓΔΜ", κατέληξε ο κ. Μαλλιάς.

    Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε και ο πρόεδρος του ΔΙΠΕΚ και της HELEXPO-ΔΕΘ, Αντώνης Κούρτης.

    Για τα δελεαστικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα που παρέχει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, προκειμένου να προσελκύσει ξένους epemdut]r, μίλησε στην εκδήλωσε ο γενικός γραμματέας του σκοπιανού υπουργείου Οικονομικών, κ. Ασόρφσκι. Σύμφωνα με τον κ. Ασόρφσκι, μέχρι το Μάρτιο του 1998 αναμένεται να ψηφιστούν διατάγματα για τη μείωση των γραφειοκρατικών διατυπώσεων, όσον αφορά τις ξένες επενδύσεις, ενώ στις αρχές του νέου έτους, θα επέλθουν ευνοϊκές "μεταλλαγές" στο τελωνειακό καθεστώς του γειτονικού κράτους. "Δέλεαρ" για τους ξένους επενδυτές αποτελεί και η προωθούμενη ρύθμιση για επέκταση, από τρία σε πέντε χρόνια, του χρόνου απαλλαγής των αλλοδαπών επιχειρηματιών από τη φορολόγηση του 15% των συνολικών κερδών τους. Ο κ. Ασόρφσκι αναφέρθηκε και στο τραπεζικό και πιστωτικό σύστημα της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ότι σήμερα λειτουργούν στη χώρα 21 τράπεζες, από τις οποίες οι 16 είναι ιδιωτικές, κι ένα υποκατάστημα ξένης τράπεζας.

    Το "παρών" στην ημερίδα έδωσε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, Απόστολος Γενίτσαρης, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι ελληνικές επενδύσεις και εξαγωγές στα Σκόπια πρόκειται να αυξηθούν. "Ελληνες και Σκοπιανοί επιχειρηματίες μπορούν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη του διαμεσολαβητικού εμπορίου, για την προώθηση ελληνικών προϊόντων, προς όλα τα κράτη που αποτελούσαν την πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά και προς την Αλβανία και τη Βουλγαρία", κατέληξε ο κ. Γενίτσαρης.

    Τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου των Σκοπίων εκπροσώπησε στην ημερίδα ο γενικός γραμματέας του φορέα, Μπόρις Τσαλόφσκι. Ο κ. Τσαλόφκσι αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνεργασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των τοπικών ιδιωτικών οργανώσεων των δύο χωρών, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης επιχειρηματική προσέγγιση, που θα έχει ως μακροπρόθεσμη συνέπεια τη σταθεροποίηση του πολιτικού κλίματος.

    [12] "ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ" Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΤΣΙΓΑΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

    Δεν είναι πλέον βέβαιη η ψήφιση της απαγόρευσης της διαφήμισης τσιγάρων που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επρόκειτο να εγκριθεί σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού την τελευταία στιγμή η Ισπανία απέσυρε την υποστήριξή της, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Η κίνηση αυτή εξέπληξε τους αρμόδιους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που "βασίζονταν" στην υποστήριξη της Ισπανίας για την προώθηση της νομοθεσίας, στην οποία αντιτίθενται η Αυστρία, η Γερμανία, η Ελλάδα και η Δανία, η ψήφοι των οποίων δεν επαρκούσαν για να μπλοκάρουν την πρόταση. "Αυτή ή κίνηση αποτελεί μια ασυνήθιστη μεταστροφή", είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Μπάρμπαρα Νόλαν.

    Η Γερμανία, η οποία είναι η πιο ισχυρά αντιτιθέμενη στην απαγόρευση αυτή και η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις τελευταίες εβδομάδες έχει ασκήσει έντονη διπλωματική πίεση προκειμένου να μην υιοθετηθεί η νομοθεσία αυτή.

    Όπως είπε ο Ισπανός υπουργός υγείας κ. Ρομέι Μπεκαρία, η Ισπανία δεν θα μπορούσε να ψηφίσει υπέρ αυτής της νομοθεσίας από τη στιγμή που υπάρχει τόσο ισχυρή αντιπαράθεση.

    [13] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ BOUKCAQIAS

    O αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Βουλγαρίας, Μίχο Μίχοφ και ο υπουργός Αμυνας, Γκεόργκι Ανάνιεφ, συμμετέχουν στην πρώτη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής του Συμβουλίου Ευρωατλαντικής Συνεργασίας, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

    Οπως γράφει η εφημερίδα "Κοντενέντ" της Σόφιας, ο κ.Ανάνιεφ θα ενημερώσει τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες για τα αποτελέσματα της συνάντησης των υπουργών Αμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια στις 5 Οκτωβρίου.

    Ο Βούλγαρος υπουργός Αμυνας σε συναντήσεις που θα έχει με τους ομολόγους του από την Ελλάδα και τη Ρουμανία, θα εξετάσει το θέμα της δημιουργίας κοινών περιφερειακών ειρηνευτικών δυνάμεων.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Αφιέρωμα στο ΣΑΕ)

    [14] ΜΗΝΥΜΑ ΣΗΜΙΤΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ

    "Οσοι στην περιοχή οραματίζονται αλλαγές συνόρων , αλλαγές στο στάτους κβο, στην ουσία οραματίζονται την αστάθεια και τον πόλεμο. Η Ελλάδα του 2000, η Ελλάδα της Ευρώπης, αλλά και οι 700.000 Ελληνες της διασποράς, στεκόμαστε μαζί εμπόδιο σε τέτιοιυ είδους σχέδια".

    Το μήνυμα αυτό έστειλε προς την Τουρκία ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, από το βήμα του συνεδρίου του ΣΑΕ και πρόσθεσε:"Οι διαφορές στον πολιτισμένο κόσμο λύνονται σήμερα με προσφυγές στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όχι με προσφυγές στον πόλεμο ή στην απειλή πολέμου. Καμία πολιτισμένη χώρα που οραματίζεται την είσοδο της στην Ευρωπαική Ενωση δεν έχει το δικαίωμα να θέτει εμπόδια στην αντίστοιχη πορεία άλλων χωρών. Και καμία πολιτισμένη χώρα δεν επιτρέπεται να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο στο εσωτερικό της όσο και στο εξωτερικό,όπως συνεχίζει να κάνει η Τουρκία με τον κατοχικό της στρατό στην Κύπρο. Ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στις διεθνείς συμφωνίες είναι η μόνη βάση για βιώσιμες και δίκαιες λύσεις".

    Αναφερόμενος στο ΣΑΕ ο πρωθυπουργός είπε ότι με την πρωτοβουλία της ελληνικής πολιτείας η συνένωση των δυνάμεων του ελληνισμού-ελλαδικού, απόδημου και κυπριακού-αποτελεί πλέον γεγονός. Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, η οργάνωση-ομπρέλα κάτω από την οποία δραστηριοποιείται το απανταχού της γης ελληνικό στοιχείο, αποτελεί πλέον πραγματικότητα. "Κατα τη διετία 1995-97, διάστημα ενεργούς δράσης του ΣΑΕ, αποδείξατε ότι ο Απόδημος Ελληνισμός δεν είναι ποτέ μακριά. Οτι οι δυνάμεις του εχουν τεθεί στη διάθεση της κοινής υπόθεσης: Εκείνης που προβάλλει και διαχέει στην οικουμένη τις πανανθρώπινες αξίες της αρχαίας , αλλά και της σύγχρονης Ελλάδας, της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, μιας Ελλάδας που προοδεύει στηριγμένη στις αρχές αυτές".

    Η ελληνική κυβέρνηση, όλος ο ελληνικός λαός και οι πολιτικές του δυνάμεις, είπε ο κ. Σημίτης, με την παρουσία στο συνέδριο και με τη στήριξη στο ΣΑΕ, στέλνουμε το μήνυμα ότι ο θεσμός αυτός αποτελεί φορέα ζωτικής σημασίας για τον ελληνισμό και αποτελεί τον πραγματικό δίαυλο επικοινωνίας και επαφής της Ελλάδας με τον ελληνισμό της διασποράς. Απευθυνόμενος προς τους συνέδρους επισήμανε:"Είστε η φωνή της Ελλάδας σε όλη τη γη. Συσπειρώστε τις δυνάμεις σας, κάντε τη φωνή σας πιο δυνατή, κάντε την Ελλάδα πιο δυνατή. Μπορούμε όλοι μαζί να διαμορφώσουμε το πρόσωπο της νέας Ελλάδας του 2000".

    Στη συμβολή του ΣΑΕ αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος στη συνέχεια κατηγόρησε την Τουρκία για την τακτική που ακολουθεί και σημείωσε:"Η τουρκική πλευρά, την οποία η δική μας πολιτική έχει αφήσει διεθνώς εκτεθειμένη, αντιλαμβάνεται ότι πράγματι πλησιάζει η ώρα της αλήθειας. Γι αυτό και προσπαθεί να εκβιάσει εκτοξεύοντας απειλές. Διαπιστώνει, όμως, ότι οι εκβιασμοί της δεν αποδίδουν λόγω της δικής μας αποφασιστικότητας αλλά και της σταθερής θέσης του διεθνούς παράγοντα να προωθήσει την ένταξη της Κύπρου στην E.Ε. και να ασκήσει την επιρροή του για μια σύντομη λύση του Κυπριακού. Εχω πει πολλές φορές ότι το κλειδί του Κυπριακού βρίσκεται στην Αγκυρα. Και με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι πυκνώνουν οι κινήσεις προς την Αγκυρα, κυρίως από πλευράς μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαικής Ενωσης".

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, επισήμανε ότι το παρόν και το μέλλον του ελληνικού έθνους μπορούν να είναι λαμπρά. Χρειάζεται, όμως, να το πιστεψουμε όλοι. Να εννοήσουμε ότι πρέπει να συνεργαστούμε, ενωμένοι και μακριά από τα γνωστά πάθη που μας ταλανίζουν εδώ και αιώνες. Να πιστεψουμε ότι είμαστε άξιοι και ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τις ερχόμενες γενιές.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε ότι ο Απόδημος Ελληνισμός αντικατοπτρίζει τη ζωντανή απόδειξη της οικουμενικότητας του ελληνισμού που είναι πάνω από κρατικά μορφώματα και συμβολίζει τις αξίες και τις αρχές του ελληνικού πολιτισμού. Παράλληλα τόνισε ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα του εθνους είναι η ποιοτική υπεροχή. Σημείωσε επίσης την ανάγκη για ομοψυχία, ενότητα και συσπείρωση όλου του ελληνισμού για να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα προβλήματα στα εθνικά θέματα.

    Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οι πράξεις της δεν συμβαδίζουν με τα λόγια και το ζητούμενο, όπως είπε, είναι η αποτελεσματικότητα.

    Στο συνέδριο αναγνώστηκε μήνυμα του οικουμενικού πατριάρχη Κωνσταντινούπολης κ. Βαρθολομαίου στο οποίο υπογραμμίζεται ο οικουμενικός χαρακτήρας της Ορθοδοξίας και ότι το οικουμνικό πατριαρχε'ιο αγκαλιάζει όλους τους Ελληνες όπου γης. Ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε όλους όσους εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους προς το οικουμενικό πατριαρχείο για τη βομβιστική επίθεση που δέχτηκε.

    [15] Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΑΕ

    "Η Ελλάδα είναι υπερήφανη για τα παιδιά της, τους Απόδημους Ελληνες. Η Ελλάδα δεν αντέχει στην απώλεια ούτε ενός απο αυτούς", υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Α'`τακτικής συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, στη Θεσσαλονίκη.

    Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους Ομογενείς για ενότητα, ομοψυχία και συσπείρωση, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί απο κοινού με την Ελληνική Πολιτεία και το ΣΑΕ να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο κύρος απο αυτό που ήδη διαθέτει.

    "Ο κ. Αθενς είπε ότι πριν απο δύο χρόνια δεν μιλούσε καλά ελληνικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι Ελληνας, γιατί Ελληνας ειναι αυτός που έχει ελληνικά αισθήματα και την πατρίδα στην ψυχή του", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στη συνέχεια, επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης και ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ του μητροπολιτικού κέντρου και των Απόδημων Ελλήνων, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των πολιτιστικών "παρεμβάσεων" απο πλευράς του ελλαδικού κράτους, για τη διάδοση και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. "Δεν είναι Απόδημοι Ekkgmer μόνο εφοπλιστές, οι μετέχοντες στις κυβερνήσεις. Ελληνισμός είναι και οι φτωχοί εργάτες στη Γερμανία, στην Ουκρανία, είναι αυτοί που είναι Ελληνες στη ψυχή".

    Ο κ. Στεφανόπουλος κατέστησε επιτακτική την ανάγκη της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας, ενώ τόνισε ότι ο ρόλος της Εκκλησίας είναι σοβαρότατος και σημαντικός, καθώς και οτι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί κάτι τέτοιο. "Η Ελλάδα είναι υπερήφανη για κάθε έναν απο εσάς τους Αποδημους Ελληνες ξεχωριστά", κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    "Ο Απόδημος Ελληνισμός τιμά τις ρίζες του, εδώ στη Θεσσαλονίκη, η οποία προετοιμάζεται εδώ και πολύ καιρό για τη συνάντηση αυτή, ο Ελληνισμός ενώνει την πόλη", υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε στους συνέδρους της Α' τακτικής συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Οικουμενικότητα του Ελληνισμού εκφράζεται μέσα απο τους Απόδημους Ελληνες, καθώς και στην υιοθέητηση των αξιών. "Ο Οικουμενικός Ελληνισμός μας αναδεικνύει ως πρωταγωνιστές των πιο ευγενών αξιών της ανθρωπότητας. Οι αξίες αυτές ταυτίζονται με τους σημερινούς μας στόχους για μια Ελλάδα ισχυρή, αλλά και τους αγώνες πολλών άλλων λαών τις αξίες, δηλαδή του ανθρωπισμού, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

    Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς, τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η ενότητα στο ΣΑΕ. "Είμαστε όλοι μια οικογένεια, είπε ο κ. Αθενς, και είναι καλό να υπάρχουν και διαφωνίες για να υπάρχει ένας εποικοδομητικός διάλογος".

    Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις σχέσεις που έχει το ΣΑΕ με την ελληνική κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ότι "το γεγονος ότι έχουμε καλές σχέσεις με την κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε δουλειά. Οι καλές σχέσεις και ο αμοιβαίος σεβασμός αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, κατέληξε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

    Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του και τη συγκίνηση που βρίσκεται στην πόλη, από όπου οι εκπρόσωποι του ΣΑΕ ξεκινούν εκστρατεία επίλυσης των προβλημάτων των Ελλήνων του εξωτερικού, εξέφρασε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Πέτρος.

    Μιλωντας για τα προβλήματα των Ελλήνων της Αφρικής, επεσήμανε ότι είναι ίδια με εκείνα των Αποδημων Ελλήνων, ενώ όπως είπε το βασικό πρόβλημα των Αποδημων της Αφρικής είναι η διάσωση της Ορθοδοξίας και της ελληνικής γλώσσας. "Χωρίς τη γνώση της γλώσσας δεν μπορεί να διαδοθεί η Ορθοδοξία", υπογράμμισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

    Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι η σχέση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας με το ΣΑΕ, "οφείλει να είναι προσωπική και ηθικοθρησκευτική για να αποφευχθεί η τραγική τύχη του γνωσιολογικού αφελούς πραγματισμού, του υπερβατικού εμπειρισμού , του υπερβατικού ορθολογισμού και του κριτισμού. Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας δεν θέλει να μένει στη θεωρια των προβλημάτων, αλλα να δώσει τις λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα των Ορθοδόξων της αφρικανικής ηπείρου".

    [16] ΑΘΕΝΣ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ

    Τη διαβεβαίωση οτι το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού εκπλήρωσε τους στόχους που είχαν τεθεί απο την ίδρυσή του, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς, μιλώντας στις εργασίες της A' τακτικής συνέλευσης του ΣΑΕ.

    Η συνολική προσέγγιση του προεδρείου του ΣΑΕ, συνέχισε ο κ. Αθενς είχε τέσσερις βασικούς κατευθυντήριους άξονες: Την επίλυση των οργανωτικών θεμάτων του ΣΑΕ σε όλο τον κόσμο, τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου, τον προσδιορισμό των θεσμικών πλαισιών για την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ Ελλήνων του εξωτερικού και της Ελληνικής Πολιτείας, καθώς και την ενεργοποίηση του προγράμματος "Αποδήμων για Απόδημους", δηλαδή προγράμματα Ελλήνων του εξωτερικού για τη στήριξη άλλων Ελλήνων του εξωτερικού.

    "Είμαι πολύ υπερήφανος που μπορώ να σταθώ μπροστά σας και να δηλώσω ότι επιτύχαμε την επίτευξη των στόχων μας. Μας ζητήσατε να οργανωθούμε σε σώμα και να συνεργαστούμε με το μητροπολιτικό κέντρο. Και αυτό πράξαμε. Αφιερώσαμε τον πρώτο χρόνο προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε σε διάφορες χώρες, των οποίων τα κοινωνικά συστήματα και το νομικό καθεστώς είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους", υπογράμμισε ο κ. Αθενς.

    Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΑΕ προσδιόρισε τα κύρια προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει το προεδρείο απο την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού. Ενα πρόβλημα ήταν το οικονομικό, για το οποίο και εκτίμησε οτι με το πέρασμα του χρόνου το ΣΑΕ θα στηρίζεται στον ιδιωτικό τομέα και τους Ελληνες του εξωτερικού. Για το λόγο αυτό, συστάθηκε μια επιτροπή για να μελετήσει όλες τις δυνατότητες και να προτείνει πιθανές πηγές οικονομικής στήριξης.

    Ο δεύτερος στόχος, υπογράμμισε ο κ. Αθενς ήταν να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο δίκτυο. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Αθενς πραγματοποίησε πολλές επισκέψεις σε περιοχές όπου υπήρχαν ιδιαίτερες ανάγκες, όπως οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, ενώ μια άλλη διάσταση του δικτύου αυτού, όπως είπε είναι και οι τακτικές συνεδριάσεις που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη το 9μελές προεδρείο του ΣΑΕ, όπου συζητήθηκαν τα διεθνή προγράμματα και οι δράσεις του Συμβουλίου.

    Παράλληλα, σημείωσε ο κ. Αθενς, "μια μεγάλη δύναμη δημιουργήθηκε, η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Ελληνισμού. Ειναι μια μη κομματική πολιτική ένωση που έχει ως σκοπό την παγκόσμια δικτύωση και συνεργασία μεταξύ κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ελληνικής καταγωγής με κοινό εθνικό αίσθημα, όπως τη στενή συνεργασία με όλα τα κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο". Μια άλλη σημαντική εξέλιξη είναι η διαμόρφωση μιας παγκόσμιας στρατηγικής που αφορά τα εθνικά θέματα και συντονίζεται απο το ΣΑΕ.

    Ο τρίτος στόχος, είναι η ενίσχυση και σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των Απόδημων Ελλήνων και του ελληνικού κράτους. "Για την επιτυχή έκβαση του στόχου αυτού κινηθήκαμε έμπρακτα. Ξεκινήσαμε μια διαδικασία εξεύρεσης μεθόδων και μέσων επικοινωνίας με το μητροπολιτικό κέντρο και σημειώθηκε πολύ μεγάλη πρόοδος. Είμαστε ευγνώμονες για τη συνεχή υποστήριξη του πρωθυπουργού, Κώστα Sgl_tg, το θαυμάσιο επίπεδο συνεργασίας με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου και τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, Σταύρο Λαμπρινίδη", είπε ο κ. Αθενς.

    "Μας ζητήσατε να γίνουμε πρεσβευτές της πολιτικής της Ελλάδας, δηλαδή μιας πολιτικής ειρηνικών σχέσεων και σχέσεων συνεργασίας με όλες τις χώρες του κόσμου. Εχουμε εκπληρώσει πιστά αυτούς τους στόχους. Για να γίνω περισσότερο σαφής επιτρέψτε μου να επισημάνω οτι εμείς δεν είμαστε ούτε διπλωμάτες, ούτε πολιτικοί, ούτε διεκδικούμε απο την Ελλάδα δικαιοδοσίες σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων", διευκρίνισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

    Στη συνέχεια, έκανε λογο για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Απόδημοι Ελληνες, τον οποίο χαρακτήρισε ενεργό, ενώ τόνισε οτι "δηλώνουμε σήμερα στη Μητέρα Ελλάδα ότι είμαστε πρόθυμοι και άξιοι να μοιραστούμε το φορτίο της στήριξης των παιδιών της οπουδήποτε και αν βρίσκονται. Και αυτό θα είναι το πρόγραμμα του ΣΑΕ για το άμεσο μέλλον, εφοσον με θέλετε να υπηρετήσω ως πρόεδρος αυτής της εξαιρετικής οργάνωσης".

    Ο κ. Αθενς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους Ελληνες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, λέγοντας ότι ήδη το ΣΑΕ έχει καταρτίσει προγράμματα τα οποια σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εφαρμοστούν. Ενα απο αυτά αφορά στην χρηματοδότηση κάθε μικρής επιχείρησης που θα ιδρύεται απο Ελληνες των πρωην Σοβιετικών Δημοκρατιών, ενώ ένα άλλο θα επιτρέψει σε 10.000 οικογένειες Ποντίων να μετεγκατασταθούν απο τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μια εξαίρεση στη νομοθεσία που ρυθμίζει τα θέματα της μετανάστευσης, την οποία ενέκρινε το Αμερικανικό Κογκρέσο.

    Καταλήγοντας, απηύθυνε έκκληση στους Ελληνες όπου γης, να παραμείνουν ενωμένοι, γιατί "έχουμε αποδείξει ότι οι Ελληνες ενωμένοι μπορούμε να φθάσουμε στο μεγαλείο. Είναι μεγαλείο ενός ονείρου που γίνεται πραγματικότητα, ενός οραματισμού για ένα πανίσχυρο οικουμενικό Ελληνισμό που έγινε πραγματικότητα μέσω του ΣΑΕ".

    [17] ΙΔΡΥΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΖΗΤΟΥΝ ΑΡΧΗΓΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ

    Την αναγκαιότητα χάραξης μιας κοινής στρατηγικής για την προβολή του Ελληνισμού όπου γης, καθώς και την υποστήριξη των Απόδημων Ελλήνων, επεσήμανε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε στους συνέδρους που συμμετέχουν στις εργασίες της Α'`τακτικής συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

    "Εδώ στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, όλοι οι Ελληνες απανταχού της γης, συζητούμε τα προβλήματα του Ελληνισμού, τις προοπτικές και τις δυνατότητες του και θα χαράξουμε μια στρατηγική προβολής του στην ιστορική, εθνική και πολιτιστική του διάσταση. Η Θεσσαλονίκη ήταν πάντα πόλη - σταυροδρόμι για τους Απόδημους Ελληνες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πετσάλνικος.

    Παράλληλα επεσήμανε τα επιτεύγματα των Αποδήμων Ελλήνων στις χώρες που ζουν, κάτι που όπως είπε, τους κατέστησε πολλές φορές συμπαραστάτες, πρωτοπόρους και αγωνιστές στα προβλήματα που amtilet~pife κατά καιρούς ο Ελληνισμός. Το ΣΑΕ, συνέχισε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, κατάφερε να συντονίσει τις ενέργειες των Αποδήμων Ελλήνων, ούτως ώστε να έχουν ενιαία φωνή και να καθίστανται αποτελεσματικές οι παρεμβάσεις τους.

    Αναφερόμενος στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο κατώφλι του 21ου αιώνα, ο κ. Πετσάλνικος τόνισε οτι η Βόρεια Ελλάδα μετατρέπεται σε γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα σε λαούς, αλλά μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια δυναμική, ειρηνική και δημιουργική εξόρμηση του Ελληνισμού σε όλα τα επίπεδα. Μια εξόρμηση, που με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα εμπεδώσει την ειρήνη στην περιοχή και θα προωθεί την οικονομική και πολιτιστική συνεργασία και ανάπτυξη.

    "Ο Ελληνισμός της Διασποράς μπορεί και πρέπει να προβάλλει την ιστορία του τόπου μας και την πολιτιστική δημιουργία, όχι μόνο του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος. Μπορεί να συμβάλλει στη στήριξη και την προώθηση των διεθνών μας δικαίων. Μπορεί να βοηθήσει ώστε το όραμα μιας ισχυρής Ελλάδας με κύρος και αξιοπρέπεια να γίνει πραγματικότητα", υπογράμμισε ο κ. Πετσάλνικος, μιλώντας για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο Απόδημος Ελληνισμός σε καίρια θέματα.

    Για την υλοποίηση του στόχου αυτού, συνέχισε ο κ. Πετσάλνικος, επιδιώκουμε να καταστεί η Θεσσαλονίκη, στην πράξη έδρα του Οικουμενικού Ελληνισμού, το οικουμενικό στρατηγείο για την προβολή της ελληνικής ταυτότητας στον 21ο αιώνα. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ελήφθησαν πρωτοβουλίες που αφορούν στην δημιουργία κόμβου Internet στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στη στήριξη και οικονομική ενίσχυση της λειτουργίας των εδρών Νεοελληνικών Σπουδών σε πανεπιστήμια της Αυστραλίας και της Αμερικής, καθώς και σε μια άλλη σειρά θεμάτων που απασχολούν έντονα τον Απόδημο Ελληνισμό.

    Καταλήγοντας, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης επεσήμανε ότι μέσα απο την εξασφάλιση της εθνικής ομοψυχίας και την αξιοποίηση της δημιουργικότητας των Ελλήνων όπου γης, "μπορούμε ως Ελληνισμός να ατενίζουμε με αισιοδοξία τη νέα εποχή που προβάλλει και να χαράσουμε με σιγουριά και αυτοπεποίθηση το μέλλον μας".

    Απο την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατέστησε ως επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης και ενδυνάμωσης του ΣΑΕ, μέσα απο τους ίδιους τους Απόδημους, για να γίνει όπως είπε, στήριγμα της Ελλάδας και να υπάρχει αποτελεσματικότητα στις αποφάσεις που υλοποιούνται. "Το ΣΑΕ πρέπει να είναι μακριά απο σκοπιμότητες και να υπηρετεί πιστά τους σκοπούς και τους στόχους που έχει θέσει", επεσήμανε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στα λάθη του παρελθόντος, τα οποία οπως ειπε δεν πρέπει να τα επαναλάβουμε, αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά και να προασπίσουμε τα συμφέροντα του Ελληνισμού όπου γης.

    "Εκείνο που έχει σημασία είναι τα λόγια να συμβαδίζουν με τα έργα και να γινονται καθημερινά πράξη. Επιβάλλεται ομοψυχία, εθνική αυτοπεποίθηση και να αποκτήσουμε μια ενιαία εθνική στρατηγική με την ευθύνη της μητροπολιτικής Ελλάδας, η οποία οφείλει να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων όπου γης", τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας.

    Παράλληλα επέκρινε την κατάργηση του υφυπουργείου Απόδημου Ekkgmislo}, κάτι που αποτέλεσε αρνητική συνιστώσα για την πορεία του Οικουμενικού Ελληνισμού, ενώ καταλήγοντας σημείωσε οτι ειναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η ενότητα, η ομοψυχία και η συσπείρωση για την διαμόρφωση μιας στρατηγικής που να προβάλλει τα δίκαια του Ελληνισμού.

    Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επεσήμανε οτι το ΣΑΕ πρέπει να μείνει μακριά απο πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ αναφερόμενος στην τουρκική προκλητική πολιτική, τόνισε ότι "το μήνυμα του Ελληνισμού όπου γης, είναι ότι οταν απειλείται ο Ελληνισμός, τότε συσπειρώνεται ακόμη περισσότερο για να υπερασπίσει τα εθνικά του δίκαια".

    Ο κ. Σαμαράς πρότεινε την επανίδρυση του υφυπουργείου Απόδημου Ελληνισμού και να αποκτήσει το ΣΑΕ μια οικονομική αυτοτέλεια.

    Τέλος, σημείωσε ότι για την προβολή του Ελληνισμού, επιβάλλεται να γίνουν δίκτυα πληροφοριών, να δημιουργηθούν ινστιτούτα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, να ενισχυθούν οι έδρες Νεοελληνικών Σπουδών, έτσι ώστε το όραμα του Οικουμενικού Ελληνισμού και η διατήρηση της ελληνικότητας να είναι πραγματικότητα.

    Στον χαιρετισμό του, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, τόνισε οτι το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, καλείται να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό και σημαντικό ταυτόχρονα ρόλο για την ανάδειξη του Ελληνισμού όπου γης, αλλά και για την προάσπιση των εθνικών δικαίων.

    Το ΣΑΕ έχει λογους ύπαρξης και μάλιστα πολύ σημαντικούς, υποστήριξε στη συνέχεια, ενώ καταλήγοντας τονισε οτι τα ψηφίσματα στα οποία θα καταλήξει το ΣΑΕ μετά το τέλος των εργασιών της Α' τακτικής συνέλευσης θα πρέπει να γίνουν έργα και να μην παραμείνουν μόνο στα χαρτιά.

    Την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει το ενδεχόμενο ίδρυσης του υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη, κάτι που αποτελεί και αίτημα των φορέων της πόλης, εξέφρασε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, απευθύνοντας χαιρετισμό στους συνέδρους που συμμετέχουν στις εργασίες της Α' τακτικής συνέλευσης του ΣΑΕ.

    Η ίδρυση υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος θα συμβάλλει και στην πράξη στην εδραίωση του ρόλου της Θεσσαλονίκης ως πρωτεύουσας του Οικουμενικού Ελληνισμού. Πρόσθεσε δε, ότι αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση το πόσο σημαντική για τον Ελληνισμό και την πόλη της Θεσσαλονίκης υπήρξε η ίδρυση του ΣΑΕ, ενώ αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης για την ενίσχυση και ενδυνάμωση των σχέσεων και δεσμών επικοινωνίας με τους Απόδημους Ελληνες.

    Ενδεικτικά, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε την ίδρυση του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο μέσα απο τα προγράμματα του προσφέρει σημαντική στήριξη στους Ελληνες των παρευξείνιων χωρών, καθώς και τη συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης στα προγράμματα φιλοξενίας παιδιών απο τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, υποστήριξε |ti αποτελεί προτεραιότητα η συσπείρωση του Ελληνισμού στη βάση της ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των Αποδήμων Ελλήνων και του μητροπολιτικού κέντρου. "Η Θεσσαλονίκη επιδιώκει πορεία ενίσχυσης και συσπείρωσης του όπου γης Ελληνισμού. Το έκανε στο παρελθόν συσπειρώνοντας τους όπου γης Μακεδόνες. Η Ελλάδα δέχεται συνεχώς προκλήσεις. Είναι ιστορική η απαίτηση για συσπείρωση του απανταχού Ελληνισμού", κατέληξε ο κ. Κοσμόπουλος.

    Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Σταύρος Λαμπρινίδης, επεσήμανε ότι "η μεγάλη ελπίδα του ΣΑΕ είναι οτι χέρι με χέρι με την Ελληνική Πολιτεία θα προωθεί την επίλυση των προβλημάτων που κατά καιρούς υπάρχουν". Παράλληλα σημείωσε ότι δεν υπάρχει αρκετή νεολαία στο ΣΑΕ, γιατί όπως είπε "δεν υπάρχει νεολαία στις κοινότητες των Αποδήμων".

    Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινίδη, πρώτιστη προτεραιότητα πρέπει να καταστεί για να υπάρξει επιτυχές αποτέλεσμα, η παγκοσμιοποίηση του Ελληνισμού. "Διαφορές έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε. Βρισκόμαστε εδώ για να δουλέψουμε για τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας πραγματικότητας", κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού.

    Τέλος, ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, εξέφρασε την άποψη οτι "υπάρχει ομοφωνία σχετικά με το ποιά είναι τα βασικότερα προβλήματα των Απόδημων Ελλήνων. Είναι η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και η επαγγελματική αποκατάσταση στις χώρες που ζουν".

    Καταλήγοντας τόνισε ότι ένα ακόμα καίριο πρόβλημα του Απόδημου Ελληνισμού είναι η αφομοίωση στο ξένο περιβάλλον, ειδικά των "αδύναμων" ελληνικών κοινοτήτων και επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη αποφυγής της αφομοίωσης αυτής για να διατηρηθεί η ελληνική ταυτότητα.

    [18] ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΣΑΕ Η ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

    Την σύσταση επιτροπής, για την ισότιμη συμμετοχή των οργανώσεων της ελληνικής ομογένειας σε κάθε τακτική συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, πρότεινε ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό της Βουλής των Ελλήνων, Γρηγόρης Νιώτης.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Νιώτης επεσήμανε οτι η επιτροπή αυτή θα πρέπει να αποτελείται απο μέλη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, του ΣΑΕ και της Διακομματικής Επιτροπής. Στη συνέχεια, έκανε έναν απολογισμό των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τους Απόδημους Ελληνες τη τελευταία διετία, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι προτεραιότητες της επιτροπής της Βουλής, είναι η οικοδόμηση των βάθρων της εθνικής στρατηγικής για τον Απόδημο Ελληνισμό.

    "Πρώτη βασική επιλογή είναι η συγκρότηση και λειτουργία της Παγκόσμιας Συνέλευσης του Ελληνισμού και η άμεση σύγκλισή της, η παράλληλη ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως μητροπολιτικού κέντρου συντονισμού του διεθνούς δικτύου των Αποδήμων Ελλήνων με τη δημιουργία Οργανισμού (Ιδρύματος) Απόδημου Ελληνισμού, καθώς και η αναβάθμιση της λειτουργίας των αρμοδιοτήτων και των πόρων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού", υπογράμμισε ο κ. Νιώτης.

    Στη συνέχεια, κατέστησε σαφές ότι το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, πρέπει να αποκτήσει οικονομική αυτοδυναμία και να αναδειχθεί ως ο κορυφαίος θεσμός της ενότητας των παγκόσμιων αυτο- οργανωμένων δυνάμεων του Ελληνισμού, ενώ τόνισε και τη σημασία της λήψης πρωτοβουλιών για τη συνεργασία της νεολαίας του μητροπολιτικού κέντρου με τη απόδημη νεολαία.

    Ακομη ανακοίνωσε ότι η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό με έγκριση του προέδρου του Σώματος, Απόστολου Κακλαμάνη προγραμματίζει τη σύγκλιση διακοινοβουλευτικού φόρουμ για την ευρωπαϊκή διασπορά.

    Ταυτόχρονα, επεσήμανε και τα βασικά σημεία παρεμβάσεων επείγουσας πολιτικής για τα Περιφερειακά ΣΑΕ Ευρώπης, Αμερικής, Ασίας - Αφρικής και Ωκεανίας, τα οποία αφορούν κυρίως σε θέματα εκπαίδευσης, πολιτιστικών ανταλλαγών, διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και διαφύλαξης της ελληνικότητας των Αποδήμων.

    Τέλος, απευθυνόμενος στους συνέδρους που συμμετέχουν στις εργασίες της Α΄τακτικής συνέλευσης του ΣΑΕ, τόνισε ότι "εσείς είστε η φυσική ηγεσία του Απόδημου Ελληνισμού, η ευθύνη πλέον για την ενότητα είναι στα χέρια σας".

    Αμέσως μετά,χαιρετισμο απηύθυναν εκπρόσωποι κομμάτων, μέλη της Διακομματικής Επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τον Αποδημο Ελληνισμό. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Καλαντζής, τόνισε ότι "σήμερα στέλνουμε απο εδώ ένα μήνυμα σε όλη την οικουμένη. Οτι ο Ελληνισμός είναι ενιαίος", ενώ σημείωσε οτι μετά τη λήξη των εργασιών της Α' τακτικής συνέλευσης του ΣΑΕ, "θα πρέπει να βγούμε απο εδώ ενωμένοι και αδελφωμένοι. Να αποδείξουμε ότι δεν χωράνε διχόνοιες". Καταλήγοντας σημείωσε ότι το ΣΑΕ πρέπει και οφείλει να λειτουργεί με διαφάνεια και δημοκρατικές διαδικασίες. "Πρέπει να πετύχουμε για να ]woule μια θετική μελλοντική πορεία, μητροπολιτικό κέντρο και Απόδημοι μαζί σε μια κοινή πορεία".

    Απο την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου, επεσήμανε ότι η Α' τακτική συνέλευση του ΣΑΕ πραγματοποιείται σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, λόγω των νέων δεδομένων που διαμορφώθηκαν απο την παγκοσμιοποίηση της αγοράς και απο τις νέες γεωπολιτικές ανακατατάξεις που σημειώνονται σε ολο τον κόσμο. "Το ΣΑΕ δεν πρέπει να εξυπηρετεί σκοπιμότητες, αλλά πρέπει να παραμένει πιστό στους στόχους του", συνέχισε ο κ. Παναγιώτου, ενώ κάνοντας λόγο για την ευθύνη της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης, είπε οτι "η κυβέρνηση οφείλει να ακολουθεί μια φιλική πολιτική προς τους Ελληνες ομογενείς και να μην τους 'εκμεταλλεύεται'. Να λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις και να πράττει ανάλογα με τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Απόδημοι Ελληνες".

    Στα αδύνατα σημεία του ΣΑΕ, όπως τα χαρακτήρισε, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Πέτρος Κουναλάκης. Οπως είπε το πρώτο αφορά στο προσωπο του ΣΑΕ, το δεύτερο στην ισότιμη συμμετοχή των αντιπροσώπων απο τις οργανώσεις των Αποδήμων και το τρίτο στην αυτονομία του σε σχέση με την ελληνική κυβέρνηση.

    "Το ΣΑΕ πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα τα προβλήματα όλων των Απόδημων Ελλήνων, πρέπει να ακολουθεί δημοκρατικές διαδικασίες για την επιλογή των αντιπροσώπων, έτσι ώστε να είναι δίκαιο" τονισε ο κ. Κουναλάκης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η αυτονομία του ΣΑΕ απέναντι στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση θα αποτελέσει σημαντικό σταθμό στην πορεία του, ειδικά για την οικονομική του αυτοδυναμία. "Η αυτοχρηματοδότηση του ΣΑΕ σταδιακά θα ωφελήσει το ίδιο, γιατί τότε δεν θα το αντιμετωπιζουν με καχυποψία κάποιοι Απόδημοι Ελληνες", είπε ο κ. Κουναλάκης.

    Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις σχέσεις εκκλησίας - ΣΑΕ τόνισε ότι, "η εκκλησία διαδραματίζει σημαντικό ρολο στη διατήρηση του Ελληνισμού και στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας", ενώ καταλήγοντας είπε: "Στο παρελθόν έγιναν πολλά λάθη, αλλά πρέπει να μην επαναληφθούν".

    Ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, Αναστάσιος Ιντζές, μίλησε για το ρόλο της Ελληνικής Διασποράς, λέγοντας ότι πάντοτε συμπαραστέκεται στο μητροπολιτικό κέντρο.Πρόσθεσε δε, ότι το ΣΑΕ πρέπει να καταστεί οικονομικά αυτοδύναμο, για να μιλά ισότιμα με την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση και να αποκτήσει περισσότερο κύρος.

    Τέλος, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς, σε παρέμβασή του, ευχαρίστησε τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη συνεργασία που είχε με το ΣΑΕ και σημείωσε οτι η συνεργασία αυτή στο μέλλον θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο για να υπάρξουν και τα επιθυμητά αποτελέσματα.

    [19] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑ Σ.Α.Ε ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

    ''Ο ρόλος μας, ο ρόλος της κυβέρνησης, είναι υποβοηθητικός. Θέλουμε να κάνουμε το ΣΑΕ χωρίς παρεμβάσεις'', τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας το απόγευμα στις eqcas_er της Α' Τακτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, έκανε λόγο για αυτονομία του ΣΑΕ, ενώ σημείωσε ότι το παράδοξο, η ιδιαιτερότητά του, είναι ότι ξεκίνησε ως επιθυμία των απανταχού της γης Ελλήνων, αλλά η γέννησή του έγινε από το ελληνικό κράτος. ''Είχε βεβαίως τη στήριξη όλων των κομμάτων, αλλά πρόκειται για πρωτοβουλία του κράτους'', είπε ο κ. Παπανδρέου.

    ''Βρίσκομαι σε πολύ δύσκολη θέση όταν καλούμαι να επιλέξω, ποιος είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός από τον άλλον ή όταν υπάρχει μία ΄΄σύγκρουση΄΄ θεσμών και καλούμεθα να λύσουμε τη διαφορά. Αυτά θα ήταν πιο σωστό να τα λύνει ο Ελληνισμός της Διασποράς'', επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.

    Στη συνέχεια, προσδιόρισε τις προτεραιότητες που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τον Απόδημο Ελληνισμό, αναφέροντας ως πρώτιστη την αναβάθμιση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού με την υποστήριξη της αυτοτέλειας και της αυτονομίας του.

    Υπογράμμισε δε, την ανάγκη ενίσχυσης των φορέων διδασκαλίας, διάδοσης και προβολής της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό, σημείων αναφοράς των δεσμών και σχέσεων με την Ελλάδα, την υποστήριξη και αρωγή των Ελλήνων της Διασποράς στις χώρες όπου ζουν και δημιουργούν, την έμφαση που πρέπει να δοθεί στον εξορθολογισμό των κρατικών φορέων, για την επίλυση των προβλημάτων Απόδημων και Παλιννοστούντων.

    Στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται ακόμα, η συνεχής, έγκαιρη και έγκυρη ροή ενημέρωσης των κρατικών φορέων του εξωτερικού, αλλά και οργανώσεων των αποδήμων, για τα δρώμενα στη σύγχρονη Ελλάδα, με τη χρήση της νέας τεχνολογίας για τη διασύνδεση των ελληνικών ανθρωποδικτύων, όπως είπε, όπου γης.

    Σημαντικός, ωστόσο θα είναι, όπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, και ο ρόλος των διεθνών οργανισμών, της ερευνητικής τους εμπειρίας, αλλά και των μηχανισμών τους, για τα θέματα μετανάστευσης και παλιννόστησης και τέλος, η αξιοποίηση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργού μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της περιοχής των Βαλκανίων, αλλά και της Μεσογείου.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην ανάληψη από τη χώρας μας, των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ότι τώρα ο Ελληνισμός έχει τη δέσμευση και την ιστορική ευθύνη να διαμορφώσει μια στρατηγική για την εμπέδωση ενός πολιτισμού της ειρήνης, της συνεργασίας και της φιλίας των λαών.

    ''Η Ελλάδα'', πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, ''αναγνωρίζοντας τον ειδικό ρόλο ευθύνης της, ανέλαβε δημόσια πρωτοβουλία να προωθήσει με πρακτικά βήματα την υλοποίηση των προσπαθειών των τελευταίων ετών για την αναβίωση του θεσμού της Ολυμπιακής <<ιεράς εκεχειρίας>>''.

    Ο υπουργός κάλεσε το ΣΑΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά, παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να αναληφθούν στην Αλβανία για τη στήριξη των ομογενών μας, στην Ιμβρο και την Τένεδο. ''Αλλά αυτά θα τα αποφασίσετε εσείς'', δήλωσε.

    Στις προθέσεις της κυβέρνησης, σημείωσε, είναι και η σύγκλιση emt|r του 1998 και της Παγκόσμιας Συνέλευσης του Ελληνισμού. Αποτελεί εξαγγελία η οποία θα τηρηθεί, αλλά πρέπει πριν τη θεσμοθέτησή της να διευθετήσουμε σειρά νομικών λεπτομερειών, για την απόλυτη αξιοποίηση του δύσκολου αυτού εγχειρήματος.

    Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, προέβη σε εκτενή αναφορά στην αναγκαιότητα μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας. ''Πρέπει να προωθήσουμε τη διαφοροποίηση και τη διαμόρφωση αξιών'', παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε ότι το σημαντικό για την Ελλάδα είναι ότι ''οι αξίες της Δημοκρατίας, του σεβασμού του Δικαίου, της αποδοχής μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας είναι παράδοση, ενώ για άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα αρκετές της Νοτιανατολικής Ασίας, δεν είναι παράδοση, αλλά γίνεται προσπάθεια να εστερνιστούν τις αξίες αυτές''.

    [20] ΣΤΟΝ 16ο ΑΙΩΝΑ ΑΝΑΓΕΤΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ

    Ένα μικρό κομμάτι του ελληνισμού, περίπου 2.500-3.000 Έλληνες που ζουν στο Περού, επιδιώκει να οργανωθεί ώστε να συνεχίσει την ύπαρξή του και να μπορέσει να έρθει σε επαφή και με τους άλλους ομοεθνείς του που βρίσκονται διάσπαρτοι στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η παρουσία των Ελλήνων στο Περού ανάγεται στον 16ο αιώνα, εποχή που ο Ισπανός κατακτητής Φραντσίσκο Πιζάρο μαζί με τον Ελληνα υπαρχηγό του Πέδρο Δεκάντια, δηλαδή τον Πέτρο από τα Χανιά, κατέλαβε την χώρα των Ινκας, λέει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Δημήτρης Μπαμπατζιάς, που ήρθε στη Θεσσαλονίκη να παρακολουθήσει τις εργασίες του ΣΑΕ ως εκπρόσωπος της ορθόδοξης εκκλησίας της Λίμα και της αρχιεπισκοπής του Μπουένος Αϊρες. Τα ίχνη του Πέδρο Δεκάντια, συνεχίζει ο κ. Μπαμπατζιάς, χάνονται στην ιστορία του Περού διότι πήγε ως απεσταλμένος για να προσφέρει το θρόνο της αυτοκρατορίας των Ινκας στον βασιλιά της Ισπανίας.

    Σήμερα στο Περού υπάρχουν περίπου 250 Έλληνες πρώτης γενιάς και άλλοι 2.500 δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς. Οι Έλληνες δεν μετανάστευσαν ποτέ επισήμως στο Περού. Όπως επισημαίνει ο κ. Μπαπάτζιας, ο οποίος για 23 συναπτά έτη υπήρξε γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Λίμα, οι Έλληνες του Περού μετανάστευσαν εκεί όχι από την Ελλάδα αλλά από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Βενεζουέλα. "Θυμάμαι", λέει, "κάποιον γέροντα που είχαμε, τον κ. Τακίδη, ο οποίος είχε δουλέψει στη διώρυγα του Παναμά το 1906. Επισήμως όμως από την Ελλάδα δεν ήρθαν ποτέ μετανάστες. ΄Ηρθαν μόνο από τις γύρω περιοχές".

    Σήμερα στη Λίμα υπάρχουν δύο ελληνικοί σύλλογοι και μία ορθόδοξη εκκλησία, η οποία μέχρι το 1991 υπαγόταν στην ρωσική εκκλησία διότι την είχαν χτίσει οι Ρώσοι. "Η εκκλησία αυτή όμως μας παραχωρήθηκε, την ανακαινίσαμε, ξοδέψαμε πολλά χρήματα και σήμερα υπάγεται στην αρχιεπισκοπή του Μπουένος Αϊρες, της οποίας αρχιεπίσκοπος είναι ο κ. Γενάδιος", συνεχίζει ο κ. Μπαμπατζιάς. Μετά την εγκατάσταση ελληνικής πρεσβείας στη Λίμα, η ελληνική πολιτεία έστειλε στο Περού έναν δάσκαλο που παραδίνει μαθήματα ελληνικών τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα στην αίθουσα της εκκλησίας. Όπως τονίζει ο κ. Μπαμπατζιάς up\qwei μεγάλο ενδιαφέρον για τα μαθήματα ελληνικής, τα οποία παρακολουθούν ενήλικες και παιδιά καθώς επίσης και γυναίκες Ελλήνων που έκαναν μεικτούς γάμους.

    "Προσπαθούμε τώρα δια μέσου του ΣΑΕ να ενωθούμε στη Λατινική Αμερική, διότι σε αυτή την αχανή περιοχή, οι αποστάσεις είναι τόσο μεγάλες και ο ελληνισμός είναι τόσο πολύ διάσπαρτος. Δια μέσου του ΣΑΕ λοιπόν προσπαθούμε να οργανωθούμε ώστε να αποκτήσουμε πόρους για να διατηρήσουμε τον ελληνισμό μας, μέσω της εκκλησίας με τη βοήθεια των ιερέων αλλά και των ντόπιων δασκάλων. Όταν έρχεται ένας δάσκαλος από την Ελλάδα για να διδάξει 3-4 χρόνια και να φύγει δημιουργείται πρόβλημα διότι δεν γνωρίζει τη νοοτροπία, τα ήθη, τα έθιμα, τη γλώσσα . Καταλαβαίνετε ότι το έργο του δεν είναι τόσο εύκολο. Γι αυτό προσπαθούμε να πείσουμε τα παιδιά των Ελλήνων που ζουν στο Περού να γίνουν αυτά δάσκαλοι της ελληνικής, ώστε να αισθάνονται ότι επιτελούν κάποιο έργο στη χώρα που γεννήθηκαν, το οποίο είναι ωφελεί και την Ελλάδα. Αυτός είναι ο σκοπός, τον οποίο έχουμε βάλει οι Έλληνες της Λατινικής Αμερικής και που τελεί υπό την αιγίδα του αρχιεπισκόπου μας κ. Γεναδίου", καταλήγει ο κ. Μπαμπατζιάς.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 4 December 1997 - 17:23:54