Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-12-05

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 5 Δεκεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Αφιέρωμα στο ΣΑΕ)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΣΕΝΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [02] ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

  • [03] ΚΡΙΣΙΜΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

  • [04] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η 5Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ

  • [05] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [06] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΖΗΤΟΥΝ ΠΕΠΟΝΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

  • [07] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ARMEN TELECOM ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΤΕ

  • [08] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η 1Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Η ΔΕΘ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΥΠΑΡΚΤΗ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ"

  • [10] ΑΜΦΙΡΟΠΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒΙΤΣ-ΣΕΣΕΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

  • [11] Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [12] ΣΕΡΒΙΑ: Ο ΝΤΡΑΓΚΑΝ ΤΟΜΙΤΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

  • [13] ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΧΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο Φ.ΝΑΝΟ

  • [14] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ "ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΓΟΡΓΟΝΑΣ"

  • [15] ΠΓΔΜ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΟΤΗΣΗ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [16] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Αφιέρωμα στο ΣΑΕ)

  • [17] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ Ο ΑΝΤΡΙΟΥ ΑΘΕΝΣ

  • [18] ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: ΕΝΙΑΙΑ ΠΟΡΕΙΑ

  • [19] ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

  • [20] ΓΕΝΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΣΕΝΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Τα εθνικά θέματα και η νέα δομή του ΝΑΤΟ, καθώς και οι αντιδράσεις που διατυπώθηκαν για το ζήτημα αυτό, ήταν το κύριο θέμα της πολύωρης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του τόνισε ότι δεν είναι νοητό να υπάρχει εικόνα δημόσιας διάστασης από υπουργούς μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν οι υπουργοί που χειρίζονται τα θέματα αυτά απουσιάζουν στο εξωτερικό. Ο κ. Σημίτης συνέστησε να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις Αρσένη διαμορφώνουν αρνητική εντύπωση για την κυβέρνηση και δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό επίπεδο απόδοσης του κυβερνητικού έργου.

    Χρήσιμη χαρακτήρισε τη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος επανέλαβε τις ενστάσεις του για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας, αναφορικά με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και τη συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας για τον επιχειρησιακό έλεγχο του εναέριου χώρου στο Αιγαίο. "Δόθηκε η ευκαιρία σήμερα να εκθέσω λεπτομερώς τις απόψεις μου για το θέμα των νατοϊκών στρατηγείων", είπε ο κ. Αρσένης και πρόσθεσε ότι η σημερινή συζήτηση θα ήταν ακόμη πιο χρήσιμη αν γινόταν πριν από τις 2 Δεκεμβρίου.

    Κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και διευκρίνισε ότι δεν έχει σχέση η νέα δομή του ΝΑΤΟ και η συμφωνία που υπεγράφη με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Το λόγο πήραν όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που τόνισαν την ανάγκη οι δηλώσεις που αναφέρονται στα εθνικά θέματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και υπογράμμισαν ότι η νέα συνθήκη που υπεγράφη στις Βρυξέλλες ήταν η καλύτερη δυνατή.

    Για μυστικότητα και εν κρυπτώ συναλλαγές στα εθνικά θέματα κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Ο Γιώργος Σουφλιάς ζήτησε από τον πρωθυπουργό ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων και χαρακτήρισε απαράδεκτη τη μη συλλογική λειτουργία της κυβέρνησης.

    [02] ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

    Τη θέση των ΗΠΑ για επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών μέσω ενός αμοιβαία αποδεκτού μηχανισμού διευθέτησης των προβλημάτων, όπως το Διεθνές Δικαστήριο, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    "Η Ελλάδα και η Τουρκία, σημείωσε, συμφώνησαν καταρχήν στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της διοικητικής δομής του ΝΑΤΟ. Αντιμετωπίζουμε τη συμφωνία αυτή ως αξιοσημείωτο βήμα προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο."

    [03] ΚΡΙΣΙΜΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Το κρίσιμο ζήτημα του καθορισμού των μεριδίων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρωσίας στην εταιρία Transbalkan Pipeline, που θα αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, θα αποτελέσει το αντικείμενο της σημερινής διαπραγμάτευσης των εμπειρογνωμόνων των τριών πλευρών, στο πλαίσιο της διήμερης συνάντησής τους στην Αθήνα.

    Χθες, πρώτη μέρα της συνάντησης, οι αξιωματούχοι υπέγραψαν πρωτόκολλο για τη δημοπράτηση της μελέτης για την κατασκευή του αγωγού, προϋπολογισμού 1 δισεκατομμυρίου δραχμών, που θα χρηματοδοτηθεί κατά 70% από την Ευρωπαϊκή Ενωση και κατά 30% από τους δύο ελληνικών συμφερόντων ομίλους που θα συμμετάσχουν στο έργο, τους ομίλους Λάτση και Κοπελούζου.

    Σημειώνεται ότι το καθορισμός των μεριδίων αποτελεί σημείο αιχμής για την εξέλιξη του έργου, καθώς οι τρεις πλευρές δεν έχουν κατορθώσει να συμφωνήσουν στα ακριβή ποσοστά συμμετοχής τους στην εταιρία. Σε σκόπελο για την πορεία του έργου έχει εξελιχτεί, μάλιστα, η απαίτηση της Βουλγαρίας να συμμετάσχει με ποσοστό 25%.

    Στη σύσκεψη παίρνουν μέρος, από ελληνικής πλευράς, εκπρόσωποι των υπουργείων Ανάπτυξης και Εξωτερικών και των δύο ομίλων. Τη Ρωσία εκπροσωπούν αξιωματούχοι των υπουργείων Πετρελαίου και Ερευνας, Εξωτερικών και της Προεδρίας της Κυβέρνησης και τη Βουλγαρία εμπειρογνώμονες από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εξωτερικών, από την Επιτροπή Ενέργειας και εμπλεκόμενες εταιρίες.

    [04] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η 5Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ

    Περισσότεροι από 40 υπουργοί Τύπου από κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκπρόσωποι χωρών-παρατηρητών και συνδεμένων με το Συμβούλιο διεθνών οργανισμών και οργανώσεων θα βρίσκονται την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχουν στην 5η Ευρωπαϊκή Υπουργική Διάσκεψη για την πολιτική στα ΜΜΕ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

    Η συνάντηση διοργανώνεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το ελληνικό υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ, και είναι η πρώτη φορά που έχει ανατεθεί στην Ελλάδα μια τόσο σημαντική συνάντηση, στον τομέα της επικοινωνίας και της ενημέρωσης.

    Η έναρξη της διάσκεψης, την προεδρία της οποίας έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, θα γίνει την Πέμπτη από τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρη Ρέππα, και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Hans Christian Kruger. Χαιρετιστήριο μήνυμα θα αποστείλουν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, και ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

    Ο κ. Ρέππας θα κάνει και τη γενική εισήγηση της ελληνικής αντιπροσωπείας, επικεφαλής της οποίας είναι ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης, Γιάννης Νικολάου, με θέμα "Η κοινωνία των πληροφοριών: μια πρόκληση για την Ευρώπη". Γύρω από το βασικό αυτό θέμα θα περιστραφούν οι συζητήσεις των μελών των αντιπροσωπειών. Τα δύο υποθέματα "Η επίδραση των νέων τεχνολογιών στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες" και "Η επανεξέταση του ρυθμιστικού πλαισίου των ΜΜΕ" θα αναπτύξουν η ιταλική, το πρώτο, και οι αντιπροσωπείες της Γαλλίας και Μεγάλης Βρετανίας, το δεύτερο.

    Κατά τη διάρκεια του διημέρου, οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν τις δυνατότητες που διαθέτουν οι κυβερνήσεις για την ανάληψη κοινής πολιτικής, σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίες και τις νέες υπηρεσίες επικοινωνίας-ενημέρωσης. Τους υπουργούς θα απασχολήσει και η σύνταξη ρυθμιστικού πλαισίου, για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς και των θεμελιωδών αρχών της Δημοκρατίας, έναντι της αλματώδους ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών.

    Η διάσκεψη θα αποτελέσει, παράλληλα, σημαντική ευκαιρία για τους υπουργούς να συζητήσουν συγκεκριμένα μέτρα που θα λάβουν οι κυβερνήσεις, τόσο σε εθνικό επίπεδο (ενίσχυση παραγωγής, διαμόρφωση κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου κ.λπ.) όσο και σε διεθνές (ενδυνάμωση συνεργασίας προγραμμάτων, ανάπτυξη τεχνολογιών κ.λπ).

    [05] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δικαστικό μέγαρο και πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, πραγματοποίησαν σήμερα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής του νομού Θεσσαλονίκης.

    Το συλλαλητήριο των Θεσσαλονικέων αγροτών πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη συμπαράστασης προς τα 15 στελέχη της πανθεσσαλικής συντονιστικής επιτροπής αγώνα, που δικάζονται σήμερα στη Λάρισα, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παρακώλυση της συγκοινωνίας, κατά τις περσινές κινητοποιήσεις. Έναυσμα για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας αποτελεί ακόμη η ποινική δίωξη 6000 αγροτών, για τον αποκλεισμό βασικών οδικών αρτηριών πέρυσι. Προς αυτή, μάλιστα, την κατεύθυνση, δεκαμελής αντιπροσωπεία των αγροτών και των κτηνοτρόφων επέδωσε σήμερα ψήφισμα στον εισαγγελέα πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, με αίτημα την παύση των ποινικών διώξεων κατά συναδέλφων τους.

    Οι διαδηλωτές διεκδικούν ακόμη την άμεση ικανοποίηση ορισμένων οικονομικών αιτημάτων, αφού, σύμφωνα με το ψήφισμα που εξέδωσε το συντονιστικό όργανο αγώνα αγροτών-κτηνοτρόφων Ν.Θεσσαλονίκης, "οι αγρότες έχουν φτάσει πια στα πρόθυρα της οριστικής χρεοκοπίας". Μεταξύ των αιτημάτων τους κυριαρχούν η άμεση απόδοση των επιδοτήσεων απευθείας στους δικαιούχους παραγωγούς, η απόσυρση του ασφαλιστικού νόμου και του "αντιλαϊκού", όπως των χαρακτηρίζουν, νέου προϋπολογισμού, ο εθνικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, η χορήγηση καυσίμων σε τιμές τράνζιτ και η παροχή ρεύματος για αγροτική χρήση στο μισό κόστος. Παράλληλα, ζητούν τη ρύθμιση των χρεών αγροτών και κτηνοτρόφων και την κατάργηση της αύξησης κατά 50% της εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ.

    Τον φόβο ότι οι αγρότες θα κάνουν φέτος "μαύρα Χριστούγεννα", εξέφρασε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών δημοκρατικών συλλόγων, Σωτήρης Παρλαπάνης, σημειώνοντας ότι οι επιδοτήσεις για τα σιτηρά, που θα έπρεπε να πληρωθούν στους δικαιούχους μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, δεν έχουν ακόμη δοθεί. Παράλληλα, ο κ.Παρλαπάνης έκανε λόγο για "ληστρική" πολιτική των τραπεζών απέναντι στους acq|ter και για "τοκογλυφικό ρόλο" της ΑΤΕ. Δεν παρέλειψε, ακόμη, να αναφερθεί στη διαφορά που υπάρχει μεταξύ της χαμηλής τιμής στην οποία διαθέτουν οι παραγωγοί τα προϊόντα τους και της τελικής υψηλής τιμής διάθεσής τους στην αγορά, τονίζοντας ότι η ψαλίδα ανοίγει διαρκώς.

    Για την ανάγκη οικοδόμησης μιας "μεγάλης ρωμαλέας συμμαχίας εργατών, αγροτών και νεολαίας", έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Κυριακίδης, επισημαίνοντας ότι οι διεκδικήσεις των τριών αυτών τάξεων, που βάλλονται από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, συμπίπτουν.

    Σημειώνεται ότι ένταση σημειώθηκε έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όταν οι αγρότες δεν βρήκαν εκεί τον Φίλιππο Πετσάλνικο, παρόλο που, σύμφωνα με τον κ.Παρλαπάνη, αυτός είχε ειδοποιηθεί εγκαίρως για τη σημερινή επίσκεψη των διαδηλωτών.

    [06] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΖΗΤΟΥΝ ΠΕΠΟΝΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

    Να κατατεθούν στη Βουλή τα κείμενα των αποφάσεων για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, που υπέγραψε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, καθώς και τυχόν έγγραφα που έχουν προσαρτηθεί- οποιοδήποτε χαρακτήρα κι αν έχουν, ζήτησαν ο Αναστάσιος Πεπονής και ο Παντελής Οικονόμου.

    Στη σχετική αίτηση που κατέθεσαν στη Βουλή επικαλούνται το άρθρο 133 του κανονισμού λειτουργίας της.

    [07] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ARMEN TELECOM ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΤΕ

    Ξεκινούν οι τελικές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του ΟΤΕ και της αρμενικής κυβέρνησης, για την εξαγορά του 90% του Αρμενικού Τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού (Armen Telecom), έναντι ποσού 125 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο ΟΤΕ επιδιώκει να εξασφαλίσει τουλάχιστον το 51% των μετοχών του αρμενικού οργανισμού, ενώ ποσοστό 10% αναμένεται να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, 10% στον όμιλο Λεβέντη, ενώ ποσοστό μετοχών δεν αποκλείεται να λάβει και ο γαλλικός οργανισμός τηλεπικοινωνιών (France Telecom), με τους οποίους ενδέχεται να συνεργαστεί ο ελληνικός φορέας.

    Επίσης, προϋπόθεση για την επίτευξη τελικής συμφωνίας έχει θέσει την τροποποίηση των κανονιστικών πλαισίων της Αρμενίας για τις τηλεπικοινωνίες και τη διασφάλιση των ξένων επενδύσεων, που ήδη δρομολογείται από την κυβέρνηση της χώρας.

    Η αρχική συμφωνία των δύο πλευρών αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ.

    [08] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η 1Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Η ΔΕΘ

    Ο καθοριστικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η οικονομική συνεργασία, προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης ευνοϊκού πολιτικού κλίματος μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της 1ης έκθεσης ελληνικών επιχειρήσεων που διοργανώνει στα Σκόπια η HELEXPO-ΔΕΘ, με τη συμμετοχή 146 εκθετών. Paq\kkgka, ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις σχετικά με τη σταδιακή προσέγγιση των δύο χωρών στο οικονομικό επίπεδο, έγιναν κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα τις επιχειρηματικές ευκαιρίες διασυνοριακής συνεργασίας, που διοργάνωσε, στο πλαίσιο της έκθεσης, το Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο (ΔΙΠΕΚ).

    Ενδεικτικό της βαρύτητας που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, είναι και το γεγονός ότι ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Αλέξανδρος Μπαλτάς, εγκαινιάζοντας την έκθεση, ανακοίνωσε τη λειτουργία εμπορικού γραφείου της Ελλάδας στα Σκόπια από τις αρχές του 1998. Αναφερόμενος στη μέχρι σήμερα πορεία των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ο κ. Μπαλτάς επεσήμανε ότι υπάρχουν ιδιαίτερα στενοί επιχειρηματικοί δεσμοί. Ο Έλληνας υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες που έχουν αναπτύξει στο γειτονικό κράτος ημεδαποί επιχειρηματίες.

    Υπενθυμίζεται ότι οι εκθέτες που συμμετέχουν στη διοργάνωση προέρχονται από ολόκληρη την Ελλάδα και δραστηριοποιούνται στους χώρους των δομικών και ηλεκτρολογικών ειδών, των επίπλων, των τροφίμων και των ποτών, των αυτοκινήτων, των γεωργικών μηχανημάτων, των ειδών θέρμανσης, διακόσμησης και οικιακού εξοπλισμού, κ.ά. Μεταξύ των εκθετών περιλαμβάνονται 64 επιχειρήσεις και μία ομάδα εταιριών της Θεσσαλονίκης και 17 επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας. Επίσης, στη διοργάνωση συμμετείχαν με σταντ και φορείς όπως το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο ΕΟΤ, η ΔΕΗ, η ΕΛΒΟ, η ΕΒΖ, το Ελληνογερμανικό οικονομικό επιμελητήριο, το ΔΙΠΕΚ, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, ο ΟΛΘ, η ΠΑΣΕΓΕΣ και η Ολυμπιακή Αεροπορία.

    Εξάλλου, την αναγκαιότητα θέσπισης αξιόπιστου νομοθετικού πλαισίου στην ΠΓΔΜ, ώστε να διασφαλιστούν οι ελληνικές επενδύσεις στο γειτονικό κράτος, τόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες διασυνοριακής συνεργασίας, που διοργάνωσε στα Σκόπια το ΔΙΠΕΚ.

    "Η αξιοπιστία πρέπει να ελέγχεται διαρκώς και να τηρούνται όσα έχουν συμφωνηθεί" επισήμανε ο κ. Μαλλιάς, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι "η δημιουργία προβλημάτων ή η αθέτηση συμφωνιών εκ μέρους των Σκοπίων, όπως συνέβη στην περίπτωση δύο ελληνικών επενδύσεων στο γειτονικό κράτος, κλονίζουν σοβαρά την αξιοπιστία της χώρας". Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλήματα δημιουργήθηκαν με τις επενδύσεις που υλοποίησαν στο γειτονικό κράτος η καπνοβιομηχανία "Μιχαηλίδης ΑΕ" και η εταιρία ελληνορωσικών συμφερόντων "East Power Corporation". Στη δεύτερη μάλιστα περίπτωση, ενώ κατοχυρώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός και υπογράφηκε προσύμφωνο, η συμφωνία αθετήθηκε. Πάντως, ο κ. Μαλλιάς τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα όσον αφορά την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

    Ωστόσο, δεν πέρασε απαρατήρητη η απουσία -από την εκδήλωση- διακεκριμένων στελεχών της σκοπιανής κυβέρνησης, που επρόκειτο να χαιρετίσουν τις εργασίες της ημερίδας. Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο κ.Μαλλιάς εξέφρασε την ελπίδα ότι η απουσία του υπουργού Οικονομικών της FYROM, Τάκι Φίττι, και του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Ντούσαν Πετρέφσκι, δεν σημαίνει έλλειψη jak^r θέλησης εκ μέρους της ΠΓΔΜ.

    Στα δελεαστικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα που παρέχει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, προκειμένου να προσελκύσει ξένους επενδυτές, αναφέρθηκε, μιλώντας στην εκδήλωση, ο γενικός γραμματέας του σκοπιανού υπουργείου Οικονομικών, κ. Ασόρφσκι. Σύμφωνα με τον κ. Ασόρφσκι, μέχρι το Μάρτιο του 1998 αναμένεται να ψηφιστούν διατάγματα για τη μείωση των γραφειοκρατικών διατυπώσεων, όσον αφορά τις ξένες επενδύσεις. Παράλληλα, στις αρχές του νέου έτους, ενδέχεται να επέλθουν ευνοϊκές μεταρρυθμίσεις στο τελωνειακό καθεστώς του γειτονικού κράτους. "Δέλεαρ" για τους ξένους επενδυτές αποτελεί και η προωθούμενη ρύθμιση για επέκταση -από τρία σε πέντε χρόνια- του χρόνου απαλλαγής των αλλοδαπών επιχειρηματιών από τη φορολόγηση του 15% των συνολικών κερδών τους. Οι αλλοδαποί επιχειρηματίες απαλλάσσονται από τη φορολογία, με την προϋπόθεση ότι θα επαναεπενδύσουν τα κέρδη τους εντός των Σκοπίων. Ο κ. Ασόρφσκι αναφέρθηκε, ακόμη, στο τραπεζικό και πιστωτικό σύστημα της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ότι σήμερα λειτουργούν στη χώρα 21 τράπεζες, από τις οποίες οι 16 είναι ιδιωτικές, κι ένα υποκατάστημα ξένης τράπεζας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΥΠΑΡΚΤΗ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ"

    Για πρώτη φορά στελέχη της ηγεσίας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου αναγνώρισαν δημόσια την ύπαρξη της οργάνωσης "Απελευθερωτικός στρατός του Κοσσυφοπεδίου". Το γεγονός αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα υποστήριξε λίγες μόνο ημέρες νωρίτερα, ο ηγέτης των Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου (LDK), Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, ο οποίος υποστήριξε ότι η οργάνωση ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας των μυστικών υπηρεσιών της σερβικής αστυνομίας οι οποίες και τον επινόησαν για να εκθέσουν το ειρηνικό κίνημα των Αλβανών.

    Ο αντιπρόεδρος του LDK, Φεχμί Αγκάνι σε δηλώσεις του στην αλβανόγλωσση εφημερίδα της Πρίστινα, "Κόχα Ντιτόρε", είπε ότι η εμφάνιση τριών μελών του "Απελευθερωτικού στρατού του Κοσσυφοπεδίου" στην κηδεία του Αλβανού δασκάλου στο χωριό Λόουσα, "είναι ίσως το πλέον θεαματικό γεγονός το οποίο πιστοποιεί ότι αυτή η δύναμη δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί".

    Κατά τον Αγκάνι, η δημόσια εμφάνιση των μελών της οργάνωσης "δεν ήταν μόνο πράξη θάρρους προς τους Αλβανούς και πρόκλησης στη σερβική αστυνομία, αλλά επιβεβαίωση ότι μια νέα δύναμη έχει εμφανιστεί στην πολιτική σκηνή του Κοσσυφοπεδίου.

    Εξάλλου ο Μπαϊράμ Κοσούμι, αντιπρόεδρος του Κοινοβουλευτικού Κόμματος Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ότι ο "Απελευθερωτικός στρατός του Κοσσυφοπεδίου", είναι "συνέπεια της στρατοκρατικής πολιτικής της Σερβίας απέναντι στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και συνέπεια της αποτυχημένης πολιτικής του ηγέτη του LDK, Iμπραχίμ Ρουγκόβα".

    Ο αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Κοσσυφοπεδίου Ταντέι Ροντίτσι εκτιμά, ότι η δημόσια εμφάνιση τριών μελών της οργάνωσης "αποτελεί μήνυμα όχι μόνο στην κοινή γνώμη του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη να επιταχύνουν την ep_kusg του προβλήματος του Κοσοβου".

    Αναμενόμενη φυσιολογική εξέλιξη, "όπως συμβαίνει σε όλα τα απελευθερωτικά κινήματα του κόσμου", χαρακτήρισε εξάλλου η πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Λιουλιέτα Πούλια- Μπετσίρι την εμφάνιση της ένοπλης αντίστασης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Σύμφωνα με τη γιουγκοσλαβική εφημερίδα "Ντνέβνι Τέλεγκραφ", στις 30 Νοεμβρίου συνεδρίασε στο Γκόρνι Πρέκαζ της περιοχής Σίρμπιτσα, το στρατιωτικό συμβούλιο του "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου" και εξέτασε τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις σε πολλές περιοχές στο Κοσσυφοπέδιο, στις οποίες έχασε τη ζωή του ένας αστυνομικός και ένα μέλος της οργάνωσης.

    Η εφημερίδα επικαλούμενη πληροφορίες γράφει ότι στη συνεδρίαση ανακοινώθηκαν και νέες επιθέσεις του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου".

    [10] ΑΜΦΙΡΟΠΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒΙΤΣ-ΣΕΣΕΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Πιέσεις στον υπουργό Εξωτερικών Μίλαν Μιλουτίνοβιτς ασκεί ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ενόψει των προεδρικών εκλογών της Κυριακής. Ο Μιλουτίνοβιτς επελέγη από τον ίδιο τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς ως υποψήφιος για τη σερβική προεδρεία ύστερα από την αδύναμη εμφάνιση της παράταξής του στις εκλογές τις 5ης Οκτωβρίου, οι οποίες και κρίθηκαν άκυρες λόγω της προσέλευσης λιγότερου από το 50% του εκλογικού σώματος.

    Εκτιμάται, ωστόσο, ότι ο νυν Υπουργός Εξωτερικών θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να επικρατήσει έναντι του βασικού αντιπάλου του Βόισλαβ Σέσελι ο οποίος έχει ισχυρή λαϊκή υποστήριξη ιδιαίτερα στην επαρχία. Ακόμα και αν επικρατήσει, όμως, ο Μιλουτίνοβιτς θα έχει πρόβλημα στο σχηματισμό κυβέρνησης καθώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα δε διαθέτει πλέον πλειοψηφία στη Βουλή.

    Ο πρόεδρος που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της Κυριακής καλείται να επιλέξει νέο πρωθυπουργό, αν όμως το κοινοβούλιο δε στηρίξει την επιλογή του θα οδηγήσει σε παράλυση τους κυβερνητικούς μηχανισμούς της Σερβίας.

    Η προεδρεία της Σερβίας έμεινε κενή μετά την αποχώρηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ο οποίος έγινε πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας, ένα πόστο με περισσότερο εθιμικές αρμοδιότητες παρά ουσιαστικές. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μιλόσεβιτς προωθεί τον Μιλουτίνοβιτς προκειμένου να έχει έναν "δικό" του άνθρωπο ο οποίος θα ελέγχει τη Σερβία, η οποία είναι και η κυρίαρχη δημοκρατία στη Γιουγκοσλαβική ομοσπονδία μαζί με το Μαυροβούνιο.

    Ο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς θεωρείται στενός φίλος του Μιλόσεβιτς και της συζύγου του Μίρα Μάρκοβιτς και συνεπής υποστηρικτής των θέσεών τους. Δεν έχει ωστόσο το χάρισμα να γοητεύει το πλήθος, το οποίο διαθέτει ο Σέσελι και αυτό πιστεύεται πως είναι ο λόγος για τον οποίο απέφυγε να συμμετάσχει σε τηλεοπτική αναμέτρηση μαζί του.

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα χρησιμοποίησε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και με μια εξαιρετικά επιθετική εκστρατεία επιχείρησε να αντιμετωπίσει την ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητα του αντιπάλου υποψηφίου.

    Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος έχει κατά καιρούς jatakoc_sei στον Βόισλαβ Σέσελι ότι επιχειρεί να παρασύρει τη Σερβία σε ένα πόλεμο με όλους τους γείτονές της, κάνοντας λόγο για τη "Μεγάλη Σερβία" ενώ από την πλευρά του ο Σέσελι τον χαρακτηρίζει ως το χειρότερο δυνατό υποψήφιο που θα μπορούσε να επιλέξει η σοσιαλιστική παράταξη.

    Και οι δύο, ωστόσο, συμφωνούν στο ότι απορρίπτουν κάθε εξωτερική παρέμβαση στο πρόβλημα της Σερβίας με τους Αλβανούς του Κοσυφοπεδίου, και αρνούνται ανοιχτές συνομιλίες με τους ηγέτες τους.

    [11] Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    "Το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορεί να αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της Σερβίας, ακόμα δε περισσότερο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας". Αυτό τονίζεται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του πρωθυπουργού της Αλβανίας, σε απάντηση των πρόσφατων δηλώσεων του Γιουγκοσλάβου υπουργού Εξωτερικών, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

    Ο κ.Μιλουτίνοβιτς είχε τονίσει ότι το Βελιγράδι δεν προτίθεται να αλλάξει ο,τιδήποτε αφορά το στάτους του Κοσσυφοπεδίου, τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι εσωτερικό θέμα της Σερβίας και "είμαστε οι μόνοι αρμόδιοι για το θέμα αυτό". Το Κοσσυφοπέδιο έχει την αυτονομία του εντός της Σερβίας και δεν γίνουν αλλαγές υπό την έννοια αυτή, είπε ο κ.Μιλοτούνοβιτς, απορρίπτοντας παράλληλα την γερμανο-γαλλική πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε για την επίλυση του προβολήματος.

    Στην ανακοίνωση του Αλβανού πρωθυπουργού, την οποία δημοσιεύει ο αλβανικός τύπος, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, ως ζήτημα των εθνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Αλβανών, κρίνοντας και από την μέχρι τώρα τοποθέτηση της διεθνούς κοινότητας, όπως επίσης και από τις κυρώσεις σε βάρος της Σερβίας, δεν μπορεί να αποτελεί εσωτερικό θέμα της Γιουγκοσλαβίας. "Οι μόνες νόμιμες αρχές που μπορεί να διαπραγματευτούν και να εκφράσουν τη βούληση των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου είναι εκείνες που επέλεξαν οι ίδιοι οι Αλβανοί που ζουν στην περιοχή", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [12] ΣΕΡΒΙΑ: Ο ΝΤΡΑΓΚΑΝ ΤΟΜΙΤΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Μετά από σχετική απόφαση του σερβικού νομοθετικού σώματος, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ο Ντραγκαν Τομιτς επανεξελέγη στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ενώ παράλληλα θα εκτελεί τα καθήκοντα του προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας, μέχρι την πλήρωση της θέσης.

    [13] ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΧΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο Φ.ΝΑΝΟ

    Την παραμονή του ελληνικού λόχου που σταθμεύει στην Αλβανία ζήτησε να εγκρίνει το κοινοβούλιο η κυβέρνηση Νάνο.

    Οπως τόνισε ο γραμματέας Επικρατείας στο υπουργείο Αμυνας, Περικλί Τέτα, οι 250 άνδρες του ελληνικού λόχου, θα φρουρούν το στρατιωτικό νοσοκομείο και θα βοηθήσουν στη διανομή της βοήθειας που η Ελλάδα υποσχέθηκε να προσφέρει για την αναδιοργάνωση του αλβανικού στρατού. Παράλληλα θα προετοιμάσουν το έδαφος για τους Ελληνες στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα επισκέπτονται συχνά την Αλβανία προκειμένου να συμβάλλουν στην αναδιοργάνωση των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων.

    [14] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ "ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΓΟΡΓΟΝΑΣ"

    Η πολυσυζητημένη ναυτική άσκηση με την κωδική ονομασία "Εμπιστευτική Γοργόνα" και με τη συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων από την Τουρκία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, θα πραγματοποιηθεί τελικά το διήμερο 5-9 Ιανουαρίου, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.

    Η διεξαγωγή της άσκησης θα ξεκινήσει από το λιμάνι της Χαϊφα στα βόρεια του Ισραήλ, ενώ η Τουρκία θα συμμετέχει με δύο φρεγάτες και ένα ελικόπτερο ναυτικής συνεργασίας.

    Οι λεπτομέρειες διεξαγωγής της άσκησης θα συζητηθούν στη διάρκεια της επίσκεψης του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιτζακ Μορντεντσαϊ, που ξεκινά τη Δευτέρα.

    Παράλληλα, σε "πονοκέφαλο" εξελίσσεται ο εκσυγχρονισμός των 54 F- 4, της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, μετά το τουρκικό αίτημα για το διπλασιασμό των πυραύλων (stand off) Ποπαϊ. Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορεί έντονη φημολογία για την κακή οικονομική κατάσταση της αεροκατασκευαστικής βιομηχανίας του Ισραήλ (ΙΑΙ), που σύμφωνα με τις πληροφορίες λειτουργεί υποστηριζόμενη από τον κρατικό προϋπολογισμό του κρατιδίου. Το παραπάνω αίτημα της Άγκυρας επιφέρει αύξηση του συνολικού κόστους εκσυγχρονισμού των F-4, πέρα από το ποσό των 634 εκατ. δολαρίων, που είχε αρχικά συμφωνηθεί.

    Στο μεταξύ, η ηγεσία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών προετοιμάζεται για να πραγματοποιήσει επίσημες επισκέψεις στην Αίγυπτο και το Ισραήλ τον ερχόμενο Απρίλιο. Ν.Χ.

    [15] ΠΓΔΜ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΟΤΗΣΗ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Την πρόταση της ΠΓΔΜ για συγκρότηση πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης παρουσίασε στον ανώτερο στρατιωτικό διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Ουάσλι Κλάρκ, ο Σκοπιανός υπουργός Άμυνας, Λάζαρ Κιτάνοφσκι.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, στη συνάντηση που είχαν οι δύο αξιωματούχοι στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, έγινε λόγος και για την πρόταση της ΠΓΔΜ για ίδρυση κέντρου εκπαίδευσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο πρώην πεδίο βολής του Γιουγκοσλαβικού στρατού "Κρίβολακ", νοτιοανατολικά των Σκοπίων, ενώ συζητήθηκαν και οι σχέσεις της χώρας με τα κράτη-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

    [16] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ

    Εκπρόσωπος της ρουμανικής εθνικής τράπεζας σε δηλώσεις του, επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχείων, το θησαυροφυλάκιο της τράπεζας δεν έχει ούτε ένα γραμμάριο από χρυσό, που να ανήκε σε θύματα του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος.

    Η δήλωση αυτή, έγινε μετά από τη γνωστοποίηση αναφοράς ελβετών ιστορικών σύμφωνα με την οποία την περίοδο 1939-1944, η Ρουμανία αγόρασε ποσότητες χρυσού από τη Γερμανία αξίας 54 εκατ. δολαρίων, που pqo]qwomtam από τις περιουσίες των Εβραίων. Η σημερινή αξία του χρυσού έχει δεκαπλασιαστεί, αγγίζοντας τα 540 εκατ. δολάρια.

    Η εθνική ρουμανική τράπεζα παραδέχεται ότι την περίοδο 1934- 1935, έλαβε ποσότητες χρυσού από το Βερολίνο σε ανταπόδοση των ποσοτήτων πετρελαίου, που είχε εξάγει προς τη Γερμανία. Εκτιμάται όμως, ότι το όλο θέμα που δημιουργήθηκε θα έχει συνέχεια, καθώς σε άλλο σημείο της αναφοράς γνωστοποιείται η ύπαρξη αυστριακών αρχείων, που κάνουν λόγο για μεταφορά 1,510 ράβδων χρυσού από τη κεντρική γερμανική τράπεζα στη Ρουμανία το 1943. Ν.Χ.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Αφιέρωμα στο ΣΑΕ)

    [17] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ Ο ΑΝΤΡΙΟΥ ΑΘΕΝΣ

    Με συντριπτική πλειοψηφία έναντι του Θεόδωρου Σπυρόπουλου, επανεξελέγη πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ο Αντριου Αθενς. Συγκεκριμένα, ο κ. Αθενς έλαβε 243 ψήφους έναντι 55 του κ. Σπυρόπουλου.

    Για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του ΣΑΕ επανεξελέγη ο Κώστας Παππάς με 184 ψήφους.

    Στις θέσεις των Περιφερειακών Προέδρων -Αντιπροέδρων του Παγκόσμιου ΣΑΕ εξελέγησαν οι εξής: Στο ΣΑΕ Αμερικής ο Χρήστος Τομαράς με 108 ψήφους, στο ΣΑΕ Ευρώπης ο Αγαθάγγελος Ασλανίδης με 71 ψήφους, στο ΣΑΕ Ωκεανίας ο Κωνσταντίνος Βερτσάγιας με 21 ψήφους και στο ΣΑΕ Ασίας - Αφρικής παμψηφεί ο Στέφανος Ταμβάκης.

    Για τις θέσεις των τριών γραμματέων του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού εξελέγησαν οι εξής: 1) Δημήτρης Κωνσταντινίδης (από Αυστραλία) με 148 ψήφους, 2) ο Κώστας Γεωργανάς (από Καναδά) με 85 ψήφους και 3) ο Χρήστος Καρυπίδης (από Σουηδία) με 78 ψήφους.

    Εγγεγραμένοι στους καταλόγους ήταν 316. Ψήφισαν 313. Εγκυρα βρέθηκαν 298, άκυρα 12 και λευκά 3.

    [18] ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: ΕΝΙΑΙΑ ΠΟΡΕΙΑ

    Ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η Ορθόδοξη Εκλησία στις χώρες διασποράς του απόδημου Ελληνισμού, αλλά και στις δυσκολίες κάτω από τις οποίες προσπαθεί να επιτελέσει το έργο της, αναφέρθηκαν οι περισσότεροι ομιλητές, στη διάρκεια της ενδιαφέρουσας συζήτησης που διεξήχθη στην ενότητα "Ορθοδοξία και απόιδημος Ελληνισμός" στην α΄τακτική συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

    Ηταν χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις που ανέφερε, μιλώντας προς τους συνέδρους, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Πέτρος, υπογραμμίζοντας ότι οι περίπου 300.000 νέγροι ορθόδοξοι χριστιανοί για να λειτουργηθούν, αναγκάζονται να περπατούν τρεις και τέσσερεις μέχρι τον κοντινότερο τόπο λατρείας, καθώς αρκετές φορές η λειτουργία γίνεται σε καλύβες, σε ανοιχτούς χώρους ή κάτω από δέντρα, καθώς λείπουν οι εκκλησίες.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, σημείωσε ακόμη stgm εισήγησή του οτι η εκκλησία ενώνει τον Ελληνισμό. "Πλάθουμε μια κοινωνία. Οι Απόδημοι Ελληνες δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην Ορθοδοξία. Είναι το στήριγμά τους στις δύσκολες ώρες και στα τυχόν προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο Απόδημος Ελληνισμός, όπου και να κατοικεί, έχει πίστη και συμπορεύεται με την Εκκλησία, συνέχισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ενώ καταλήγοντας σημείωσε ότι το πνεύμα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, πρέπει να φθάσει ακόμα και στους λαούς που δεν έχουν "ακούσει ποτέ μήνυμα του Κυρίου".

    "Δίνουμε σπέρματα αγάπης, τις ιδέες της ελληνικής φιλοσοφίας και του πολιτισμού. Η Εκκλησία πρέπει να γίνει Οικουμενική, να μην έχει πατρίδα, σύνορα, να είναι η εκκλησία του ανθρώπου όπου γης, ανεξαρτήτως θρησκείας", είπε με τη σειρά ο Μητροπολίτης Καρθαγένης.

    Πρόσθεσε δε, ότι η έννοια της Ορθοδοξίας δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στους Απόδημους Ελληνες, γιατί πλέον όπως είπε, ζούμε σε μια νέα εποχή, είμαστε στο κατώφλι του 21ου αιώνα, της τρίτης χιλιετίας απο τη γέννηση του Χριστού. Παράλληλα, επεσήμανε την αναγκαιότητα "μετάδοσης" του πνεύματος της ορθόδοξης πίστης.

    Ο Μητροπολίτης Αυστρίας και Μεσευρώπης, Μιχαήλ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Απόδημοι Ελληνες όπου γης, σημειώνοντας ότι η πορεία της Ορθοδοξίας θα πρέπει πλέον να καθοριστεί και να "προσαρμοστεί" στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί.

    Εξάλλου, σε αποκλειστική δήλωσή του, στο Μακεδονικο Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μητροπολίτης Αυστρίας και Μεσευρώπης, επεσήμανε ότι η Εκκλησία ήταν πάντοτε και θα συνεχίσει να είναι το στήριγμα του Ελληνισμού. "Οι Απόδημοι Ελληνες πρώτα έχτιζαν και χτίζουν τις εκκλησίες τους, τα σχολεία τους και μετά οργανώνουν τις κοινότητές τους. Η ορθόδοξη πίστη ενώνει τους Ελληνες σε μια κοινή πορεία για την ανάπτυξη τους, στις χώρες που τους υποδέχονται".

    Το δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει η Ορθοδοξη Εκκλησία σε χώρες οπου ο πολιτισμός είναι αφοιμοιωτικός, όπως η Αμερική, επισήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο ιστορικός Κώστας Καρράς, ο οποίος έχει επιμεληθεί την έκδοση του βιβλίου "Ζώντας την Ορθοδοξία".

    Ο κ. Καρράς, υπογράμμισε ότι στο μέλλον θα πρέπει να δοθεί ακόμη περισσότερη έμφαση στην έννοια της Ορθοδοξίας, η οποία τις περισσότερες φορές συνεπάγεται και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, ενώ μιλώντας για την απόδημη νεολαία, είπε οτι η Ορθόδοξη Εκκλησία προσεγγίζει την νεολαία

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Νίκος Χατζηφώτης μίλησε για τη διαχρονική πορεία της Ορθοδοξίας, επεσήμανε ότι η ελληνική γλώσσα είναι η γλώσσα της Ορθοδοξίας, ενώ καταλήγοντας υποστήριξε ότι πλέον στη νέα εποχή, η Ορθοδοξία καλείται να συνεχίσει το έργο της και να συμπαραστέκεται στουςω Απόδημους Ελληνες.

    Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της συζήτησης ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ.Μιχαήλ, επισημαίνονται ότι σκοπός της Εκκλησίας είναι να αποτελεί τον διάκονο του γένους, αναφέρθηκε στην μεγάλη επιτυχία της πρόσφατης περιοδείας του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Baqhokola_ou στις ΗΠΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η επιτυχία εκείνη, δεν οφείλονταν μόνο στην προσωπικότητα του Πατριάρχη αλλά και στο Ορθόδοξο Χριστιανικό πλήρωμα που υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες και το οποίο αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή του Ελληνισμού στη μεγάλη αυτή χώρα. "Να είστε βέβαιοι ότι η Εκκλησία αποτελεί η μητέρα που θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των αποδήμων μας", διαβεβαίωσε ο Μητροπολίτης Αυστρίας και μεσευρώπης Μιχαήλ, κλείνοντας την ομιλία του.

    [19] ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Ένας Έλληνας που ζει και εργάζεται στη Γερμανία, ο ηθοποιός Κώστας Παπακωνσταντίνου, τάχθηκε εδώ και λίγα χρόνια στο πλευρό του ελληνισμού της Γεωργίας. Δέκα νταλίκες ανθρωπιστικής βοήθειας, αξίας 16 εκατομμυρίων μάρκων, συγκεντρώθηκαν στη Γερμανία από το ΄92 μέχρι σήμερα χάρη σε μια καμπάνια που ξεκίνησε ο Κώστας Παπαναστασίου και παραδόθηκαν στον ελληνισμό της Τυφλίδας. Οι Έλληνες της Γερμανίας για να βοηθήσουν τους ομοεθνείς τους της Γεωργίας έκαναν έρανο και έστειλαν κι αυτοί τη συνδρομή τους. Στην όλη προσπάθεια, όπως λέει ο Κώστας Παπαναστασίου, συνέβαλε και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών καταβάλοντας τα έξοδα μεταφοράς που για κάθε νταλίκα ανέρχονταν στα δύο εκατομμύρια.

    Ο Κώστας Παπαναστασίου είχε πάει το 1991 στη Τυφλίδα ως τουρίστας και εκεί γνώρισε του Έλληνες που οι ρίζες τους ανάγονταν στην αρχαιότητα, την εποχή της Κολχίδας, αλλά και στον 16ο και 17ο αιώνα. "Δεν είναι ξένοι, είναι Έλληνες και το παράπονό τους είναι ότι όταν έρχονται στην Ελλάδα τους λένε περιφρονητικά Ρωσοπόντιους" τόνισε ο κ Παπαναστασίου στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί προς τιμή του, αλλά και προς τιμή των Γκρεκάνων της Κάτω Ιταλίας και της βραβευμένης με βραβείο "Ιπεκτσί" Τουρκοκρητικιάς από το Αϊβαλί, Τανζού Ιζμπέκ.

    Σήμερα, είπε ο κ Παπαναστασίου, στην Τυφλίδα υπάρχουν περίπου 80.000 Έλληνες που δεν έχουν ρεύμα, δεν έχουν γκάζι, δεν έχουν θέρμανση. Ο πόλεμος που έγινε το ΄91-΄92 έπληξε του Γεωργιανούς και μαζί με αυτούς και τους Έλληνες της περιοχής. Εκείνη την εποχή ο Κώστας Παπαναστασίου βλέποντας ότι στα νοσοκομεία τους δεν υπήρχε ούτε μία ασπιρίνη μάζεψε μια βαλίτσα φάρμακα και τους τα πήγε. Τα παρέλαβε ο υφυπουργός υγείας της Γεωργίας. Από τότε ο Κώστας Παπαναστασίου ξεκίνησε ένα αγώνα προσφοράς στον Ελληνισμό της Γεωργίας, που την έχει επισκεφτεί 12 φορές μεταφέροντας ρούχα φάρμακα, νοσοκομειακό εξοπλισμό και είδη πρώτη ανάγκης. Ως αναγνώριση του έργου του το νοσοκομείο στην πόλη Ρουστάρι ονομάστηκε "Νοσοκομείο Κώστας Παπαναστασίου" και η πόλη τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη. Στη Τιφλίδα προμηθεύει νοσοκομειακό υλικό σε 10 νοσοκομεία και πρωτοστάτησε για την δημιουργία μια κλινικής ειδικά για τους Έλληνες της περιοχής. Για όλα αυτά τιμήθηκε ιδιαίτερα από τον Γεωργιανό πρόεδρο Σεβαρντνάτζε, ο οποίος σε μία από τις αποστολές τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο για να τον ευχαριστήσει προσωπικά.

    Τον καημό ενός άλλου κομματιού του Ελληνισμού, εκείνου της Κάτω Ιταλίας, μετέφερε ο Τζιόρτζιο Φιλίερι από την Απουλία. "Το πρόβλημα είναι ότι χάνεται η γλώσσα και δεν θέλουμε να χαθεί" είπε τονίζοντας ότι θεωρεί θετικό που πηγαίνουν στην Κάτω Ιταλία Έλληνες καθηγητές για να διδάξουν τη νεοελληνικά αλλά παράλληλα υπογράμμισε και την ανάγκη να διατηρηθεί η διάλεκτος τους που είναι γνωστή ως γκρίκο ή γκρεκάνικα . "Η γλώσσα είναι αυτή που μας κάνει να έχουμε επαφή με την Ελλάδα κι είναι καλό να τη μαθαίνουν τα παιδιά στα σχολεία" πρόσθεσε. Σήμερα στην Απουλία υπάρχουν εννέα ελληνόφωνα χωριά και στην Καλαβρία άλλα πέντε. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους μιλούν την ελληνική διάλεκτο αλλά όταν ένα άτομο στην οικογένεια δεν ξέρει αυτή τη γλώσσα αναγκάζονται όλοι να μιλούν ιταλικά, πράγμα που μπορεί σε λίγο καιρό να οδηγήσει στην εξαφάνιση της διαλέκτου αφού κανείς δεν θα την μιλά στο σπίτι του.

    Με τα κρητικά νανουρίσματα της γιαγιάς της και ακούγοντας τον παππού της να της διαβάζει Καζαντζάκη μεγάλωσε η Τανζού Ιζμπέκ που η ίδια γεννήθηκε στο Μοσχονήσι Cunda του Αϊβαλί αλλά οι πρόγονοί της εγκαταστάθηκαν εκεί από την Κρήτη με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Στα σχολικά της χρόνια άκουγε ελληνικά τραγούδια στο ραδιόφωνο και την ελληνική τηλεόραση και αργότερα όταν άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα "Μιλλιέτ" άρχισε να γράφει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με κύριο στόχο την κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Για τη δραστηριότητά της αυτή τιμήθηκε δύο φορές με το βραβείο "Ιπεκτσί", την πρώτη φορά το 1991 για το ρεπορτάζ "Δώσε μου το χέρι Κρήτη" και το 1994 για το ρεπορτάζ "Ανταλλαγή". Έχει γράψει για τον Καζαντζάκη, τη Διδώ Σωτηρίου, τον Γιώργο Σεφέρη, τον Γιάννη Ρίτσο, τον Βασίλη Βασιλικό, την Μάρω Δούκα και άλλους Έλληνες συγγραφείς και ποιητές. Σήμερα το 70% του πληθυσμού που ζει στα Μοσχονήσια είναι τουρκοκρητικοί και οι περισσότεροι μιλούν ή καταλαβαίνουν ελληνικά. "Οι πρόγονοί μου όταν ήρθαν από την Κρήτη δεν ήξεραν λέξη ελληνικά. Σήμερα οι νέοι καταλαβαίνουν αλλά δεν μιλούν όλοι τη γλώσσα" λέει η Τανζού Ισμπέκ.

    [20] ΓΕΝΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Με ανάμικτα συναισθήματα ικανοποίησης, αλλά και προβληματισμού, δέχτηκαν οι 320 σύνεδροι του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού την ολοκλήρωση της βασικής ενότητας της Α' τακτικής συνέλευσης, που κορυφώθηκε με τη διεξαγωγή των διαδικασιών εκλογής του 9μελούς προεδρείου.

    Πλησιάσαμε τους υποψηφίους, τους απλούς συνέδρους, εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων και των συλλόγων του εξωτερικού και τους ρωτήσαμε "πως είδαν τις εργασίες του ΣΑΕ μέχρι σήμερα".

    Ο Γιάννης Επιτροπάκης από τη Γερμανία τόνισε ότι "οι εργασίες ικανοποίησαν τους περισσότερους, ειδικά τις πρώτες δύο μέρες των εργασιών των περιφερειακών ΣΑΕ, όπου είχαμε σημαντική δουλειά".

    Μιλώντας για το ΣΑΕ Ευρώπης, ο κ.Επιτροπάκης είπε ότι "η λειτουργία του είναι καθαρά προεδροκεντρική και απαιτείται η αποκέντρωση των εξουσιών και η συλλογική λειτουργία".

    Πρόταση επίσης του κ.Επιτροπάκη είναι η δημιουργία περιφερειακών κέντρων γραμματειακής υποστήριξης των ΣΑΕ.

    Ο Ηρακλής Χοστελίδης από τον Καναδά, είπε ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να συζητηθούν σημαντικά θέματα, τόνισε όμως ότι "και μόνο το γεγονός ότι μαζευτήκαμε εδώ Έλληνες από 140 χώρες, αυτό αρκεί για να αποδείξει το ενδιαφέρον των αποδήμων για το ΣΑΕ".

    Ο Κώστας Κοτσαλίδης από τη Βοστώνη, επεσήμανε το ασφυκτικό του χρόνου και πρότεινε περισσότερες μέρες, για την πιο διεξοδική και αναλυτική παρουσίαση των προβλημάτων του Ελληνισμού της Διασποράς, ενώ ο Αλέκος Παναγιωτίδης από τη Μελβούρνη υπογράμμισε την ανάγκη της ενότητας πέρα από διαχωριστικές γραμμές και φιλοδοξίες.

    Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που υπογράφουν απόδημοι ηπειρωτικής καταγωγής επισημαίνεται προς τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού "η παράλειψη πρόσκλησης, έστω και ως παρατηρητή της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων, όπως και αντιπροσωπειών των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου". Την ανακοίνωση υπογράφουν οι πρόεδροι της Πανηπειρωτικής ΗΠΑ - Καναδά- Αυστραλίας κ.Χρήστος Κύρκος, ο κ.Παύλος Κοτριώτσιος, πρόεδρος Ηπειρωτών Φιλαδέλφειας και άλλοι επιφανείς Έλληνες ηπειρωτικής καταγωγής.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 5 December 1997 - 17:38:52