Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-12-08

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 8 Δεκεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Η ΙΣΟΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

  • [02] ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 136.000 ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ ΣΤΟΧΕΥΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [03] ΛΗΓΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ 55.000 ΑΙΤΗΣΕΙΣ

  • [04] ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΤΗΣ TVX HELLAS ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

  • [05] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

  • [06] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η 5Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ

  • [07] ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  • [08] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] Ο Μ.ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒΙΤΣ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

  • [10] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΜΑΝΤΕΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

  • [12] ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΝΟΜΕΝΚΛΑΤΟΥΡΑΣ

  • [13] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ “ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΑΤΕ” Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

  • [14] ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΝ

  • [15] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΟΔΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Η ΙΣΟΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

    Το θέμα της συμφωνίας για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ κυριάρχησε στη sum]mteung Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος. Ο κ. Τσοχατζόπουλος κατέστησε σαφές ότι με τη νέα δομή εξασφαλίζεται η ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στη βορειοατλαντική Συμμαχία, αφού η Ελλάδα αποκτά το δικαίωμα του βέτο σε στρατιωτικές ασκήσεις οι οποίες δεν συνάδουν με τα εθνικά συμφέροντα.

    Αναφορικά με τον επιχειρησιακό έλεγχο του εναέριου χώρου του Αιγαίου, ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η χώρα μας διατηρεί το δικαίωμα του βέτο αν κάτι δεν την ικανοποιεί, για παράδειγμα αν οριστεί τούρκος διοικητής για στρατιωτική άσκηση στο Αιγαίο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ακόμη ότι η νέα συμφωνία του ΝΑΤΟ έρχεται σε συμφωνία με τη γενικότερη στρατηγική της χώρας έτσι όπως αυτή χαράχθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ ερωτηθείς για τις επικρίσεις που δέχτηκε ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι ορισμένοι συνεχίζουν να κρίνουν με βάση δεδομένα του παρελθόντος και όχι με τα σημερινά δεδομένα που αλλάζουν συνεχώς. Εξέφρασε ακόμη τη λύπη του για τις επικρίσεις που δέχτηκε, ενώ ακόμη βρισκόταν στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι πολλοί έσπευσαν να τον επικρίνουν χωρίς να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες.

    Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν έχει δείξει δείγματα ότι ανοίγει τις πόρτες της όταν δεν θέλει και τόνισε με έμφαση ότι οι ρυθμίσεις που θα διασφαλίσει η χώρα μας για τη λειτουργία του ΝΑΤΟ δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που προωθεί ο Χαβιέ Σολάνα για το Αιγαίο, ούτε βεβαίως με την πρωτοβουλία των ΗΠΑ για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

    [02] ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 136.000 ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ ΣΤΟΧΕΥΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Η ανεργία τίθεται στο “στόχαστρο” της κυβέρνησης την επόμενη διετία, αφού σχεδιάζεται η δημιουργία 136.000 νέων θέσεων εργασίας για το 1998 και το 1999. Η φιλόδοξη αυτή προσπάθεια για την απασχόληση 68.000 νέων εργαζόμενων ανά έτος, στηρίζεται στην προωθούμενη αύξηση των επενδύσεων με ρυθμό άνω του 13% ετησίως και στην πλήρη αξιοποίηση των πόρων του δεύτερου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    Εάν η προσπάθεια της κυβέρνησης για την απασχόληση αποδώσει τα αναμενόμενα, το ποσοστό της ανεργίας, το οποίο φέτος ξεπέρασε το όριο του 10%, θα μειώνεται χρόνο με το χρόνο με ρυθμό 0,4%, επιφέροντας θετικές αλλαγές στο τοπίο της αγοράς εργασίας.

    Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν από την κυβέρνηση στα επόμενα δύο χρόνια, αφορούν τον τομέα της παροχής υπηρεσιών.

    [03] ΛΗΓΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ 55.000 ΑΙΤΗΣΕΙΣ

    Λήγει αύριο η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από αυτούς που emdiav]qomtai να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για τις 2353 προσλήψεις στο δημόσιο, ο οποίος θα διεξαχθεί πανελλαδικά στις 21 και 22 Φεβρουαρίου. Το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι μεγάλο, καθώς μέχρι την Παρασκευή κατατέθηκαν πανελληνίως 55.000 αιτήσεις, ενώ μόνο στη νομαρχία Θεσσαλονίκης αυτές πλησιάζουν τις 9000. Πάντως, οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι ο τελικός αριθμός των αιτήσεων, στο σύνολο της χώρας, θα ξεπεράσει τις 100.000.

    Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αρμόδια επιτροπή, μέχρι σήμερα το πρωί υποβλήθηκαν στη νομαρχία Θεσσαλονίκης 7725 αιτήσεις για τις θέσεις διοικητικού προσωπικού που θα πληρωθούν από άτομα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 518 για τις θέσεις που θα καταλάβουν υποψήφιοι τεχνολογικής εκπαίδευσης και 681 για εκείνες που θα κατοχυρωθούν σε απόφοιτους πανεπιστημιακών σχολών.

    Υπενθυμίζεται ότι οι θέσεις διοικητικού προσωπικού που θα πληρωθούν στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στη Θεσσαλονίκη, ανέρχονται σε 12 για άτομα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, σε 45 για τεχνολογικής εκπαίδευσης και σε 47 για δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όσον αφορά το σύνολο της χώρας, προβλέπονται 1022 θέσεις για άτομα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, 562 για τεχνολογικής εκπαίδευσης και 769 για δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός είναι γραπτός και θα διεξαχθεί με το σύστημα των πανελλήνιων εξετάσεων. Οι υποψήφιοι πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης θα εξεταστούν στο δημόσιο και ιδιωτικό δίκαιο και στη λογιστική. Παράλληλα, θα κληθούν να αναπτύξουν ελεύθερα θέμα γενικότερου ενδιαφέροντος και να αποδώσουν σε 60 έως 100 λέξεις, κείμενο δύο σελίδων. Οι απόφοιτοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα διαγωνιστούν, επιπλέον, στο δημόσιο οικονομικό και δημοσιονομικό δίκαιο.

    Στην κατηγορία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό θα κληθούν να αποδείξουν τις δυνατότητές τους όσον αφορά την ελεύθερη ανάπτυξη θέματος γενικών γνώσεων, τη συνοπτική απόδοση κειμένου μιας περίπου σελίδας σε 50 έως 70 λέξεις, την ιστορία του ελληνικού έθνους (1821-1941), τα στοιχεία δημοκρατικού πολιτεύματος και μαθηματικά (προβλήματα πρακτικής αριθμητικής).

    [04] ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΤΗΣ TVX HELLAS ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Την πεποίθηση ότι η εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας εκμετάλλευσης χρυσού στην Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη, εκφράζουν, με ανοιχτή επιστολή τους προς τους αρμόδιους φορείς, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα μεταλλεία της Κασσάνδρας.

    Τονίζοντας ότι οι “πόρτες” της βιομηχανίας επιβάλλεται να παραμείνουν ανοιχτές, οι 800 μεταλλωρύχοι της Κασσάνδρας επισημαίνουν τις θετικές συνέπειες που θα έχει για την αύξηση της απασχόλησης στην περιοχή η υλοποίηση της επένδυσης της “TVX HELLAS”.

    “Φτάνουν πια τα λουκέτα και η ανεργία. Όχι πια στην άρνηση για την άρνηση”, υπογραμμίζεται στο κείμενο της επιστολής. Αναφερόμενοι de, στο θόρυβο που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα γύρω από τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας και στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στην περιοχή, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τονίζουν: “Ας μην οικειοποιείται κανείς περισσότερες οικολογικές και περιβαλλοντολογικές ευαισθησίες από ό,τι πρέπει και από ό,τι κάνουμε εμείς που ζούμε την πραγματικότητα”.

    Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απευθύνουν, ακόμη, έκκληση στον πληθυσμό της περιοχής, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να δραστηριοποιηθούν, ώστε να μην εμποδιστεί η υλοποίηση της μεγαλύτερης ιδιωτικής επένδυσης των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα.

    “Αν υπάρχουν κάποιοι που θα προσπαθήσουν να υπονομεύσουν το ψωμί το δικό μας και των οικογενειών μας, να είναι σίγουροι ότι θα μας βρουν στο δρόμο τους. Δεν εκβιάζουμε καταστάσεις. Απλά προειδοποιούμε όποιους προσπαθήσουν να επιβουλευτούν το δικαίωμά μας στην εργασία και τη ζωή”, καταλήγει το κείμενο της επιστολής.

    [05] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

    Σεμινάριο, με κύριο αντικείμενο τα κλεμμένα οχήματα διοργανώνει αύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

    Στο σεμινάριο αυτό που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συμμετέχουν αξιωματικοί της ελληνικής αστυνομίας από όλη την Ελλάδα που υπηρετούν στις αρμόδιες υπηρεσίες, εξουσιοδοτημένοι εμπειρογνώμονες των αρμοδίων αρχών, ενώ έχουν προταθεί να συμμετάσχουν 20 αξιωματικοί από τη Βρετανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Αλβανία.

    Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εκπαίδευση και η ενημέρωση, όσον αφορά τη μεθοδολογία δράσης, την εθνικότητα των δραστών, το νομοθετικό πλαίσιο, τις πρακτικές αντιμετώπισης, τα προγράμματα πρόληψης και καταπολέμησης του φαινομένου σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

    Η αμοιβαία ενημέρωση θα συμβάλει σημαντικά στην καλύτερη και ουσιαστικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου, διότι η διακίνηση κλεμμένων οχημάτων παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση και αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    [06] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η 5Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ

    Ο Έλληνας Υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Δημήτρης Ρέππας και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Hans Christian Kruger, θα κηρύξουν την Πέμπτη την έναρξη της 5ης ευρωπαϊκής υπουργικής διάσκεψης για την πολιτική στα ΜΜΕ, που θα συγκεντρώσει στη Θεσσαλονίκη υπουργούς από 40 κράτη. Ο κ.Ρέππας θα κάνει και τη γενική εισήγηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με θέμα “Η κοινωνία των πληροφοριών: μια πρόκληση για την Ευρώπη”. Παράλληλα, waiqetist^qio μήνυμα θα απευθύνουν προς τη διάσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

    Σημειώνεται ότι η 5η ευρωπαϊκή διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στις 11 και 12 Δεκεμβρίου, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Ελλάδα θα φιλοξενήσει μια τόσο σημαντική συνάντηση, με θέμα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    Κατά τη διάρκεια του διημέρου, οι υπουργοί και οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης θα εξετάσουν τις δυνατότητες που διαθέτουν οι κυβερνήσεις για τη διαμόρφωση κοινής πολιτικής απέναντι στις νέες τεχνολογίες και τις νέες υπηρεσίες επικοινωνίας-ενημέρωσης. Οι υπουργοί πρόκειται, ακόμη, να εξετάσουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, καθώς και θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές, έναντι της αλματώδους ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών.

    Η διάσκεψη θα αποτελέσει, παράλληλα, σημαντική ευκαιρία για τους υπουργούς να συζητήσουν συγκεκριμένα μέτρα που θα λάβουν οι κυβερνήσεις, τόσο σε εθνικό επίπεδο (ενίσχυση παραγωγής, διαμόρφωση κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου κλπ), όσο και σε διεθνές (ενδυνάμωση συνεργασίας προγραμμάτων, ανάπτυξη τεχνολογιών κλπ).

    [07] ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

    Παρουσία 300 περίπου συνέδρων από όλη την Ευρώπη, αρχίζει την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη διήμερη συνάντηση με θέμα “Πανευρωπαϊκό συνέδριο για την αποδοχή των τηλεματικών εφαρμογών για την υγεία από τον ιατρικό κύκλο”.

    Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με την τεχνική βοήθεια του τμήματος τηλεματικών εφαρμογών για την υγεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το Σάββατο, ενώ κατά τη διάρκεια τους θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν επιτυχημένα παραδείγματα τηλεματικών εφαρμογών στην υγεία. Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα του συνεδρίου, θα παρουσιαστούν σε βιβλίο πρακτικών, το οποίο θα διανεμηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Μεταξύ των συμμετεχόντων θα είναι ειδικοί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως ο διευθυντής των τηλεματικών εφαρμογών της 13ης γενικής διεύθυνσης Μ.Richonnier, ο διευθυντής των τηλεματικών εφαρμογών για την υγεία καθηγητής J.C.Healy και ο ευρωβουλευτής Αντώνης Τρακατέλλης.

    [08] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ

    Ογδόντα πέντε διαφορετικά είδη πουλιών, από τα 422 που έχουν παρατηρηθεί στην Ελλάδα, τα οποία απαντώνται στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται στη “Θεσσαλονίκη των πουλιών”. Πρόκειται για ένα νέο και πρωτότυπο βιβλίο που εκδόθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης “Θεσσαλονίκη 97” και αναφέρεται αποκλειστικά στα πουλιά pou μπορεί κανείς να παρατηρήσει στην πόλη.

    Η Θεσσαλονίκη, αν και είναι ένα μεγάλο αστικό κέντρο, λόγω της γεωγραφικής θέσης και του κλίματός της είναι μοναδική σε αργυροπελεκάνους που κολυμπούν στην παραλία της και σε τσαλαπετεινούς που φωλιάζουν στα τείχη της. Το βιβλίο προτείνει ένα ορνιθολογικό περίπατο στην πόλη ξεκινώντας από την πανεπιστημιούπολη και συνεχίζοντας στην Άνω Πόλη, τα τείχη και τις αυλές των σπιτιών, τη Ροτόντα, την Αγία Σοφία, την Ρωμαϊκή Αγορά, την πλατεία Δικαστηρίων , την πλατεία Αριστοτέλους και καταλήγοντας στην παραλία.

    Με απλές ζωγραφιές και καλογραμμένο κείμενο το βιβλίο αναφέρεται στα διαφορετικά πουλιά που μπορεί κανείς να συναντήσει στην πόλη σε διάφορες εποχές του έτους, σε αυτά που κατοικούν μόνιμα και σε εκείνα που περνούν κατά την περίοδο της μετανάστευσης.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] Ο Μ.ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒΙΤΣ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Ο υποψήφιος των σοσιαλιστών στη Σερβία, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, αναδείχθηκε νικητής των χθεσινών προεδρικών εκλογών στη Σερβία, χωρίς όμως να αποσπά, σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα, ποσοστό άνω του 50% που απαιτείται για να εκλεγεί κάποιος Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο.

    Ετσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ακολουθήσει σε δύο εβδομάδες και δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης. Ο δεύτερος των χθεσινών εκλογών είναι ο εθνικιστής Σέρβος ηγέτης Βόισλαβ Σέσελι.

    Οπως ανακοίνωσε, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ο εκπρόσωπος τύπου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, Ιβιτσα Ντάτσιτς, ο υποψήφιος του αριστερού συνασπισμού (Σοσιαλιστικό Κόμμα- Γιουγκοσλαβική Αριστερά-Νέα Δημοκρατία) Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, με καταμετρημένο το 90% των ψηφοδελτίων συγκεντρώνει μέχρι στιγμής 1.573.392 ψήφους δηλαδή ποσοστό 44%.

    Ακολουθεί με 1.182.171 ψήφους, ποσοστό 33%, ο πρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι, ενώ τρίτος έρχεται ο πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς με 575.773 ψήφους, συγκεντρώνοντας το 16% των ψήφων.

    Ο Ντάτσιτς ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει πιθανότητα όπως το υπόλοιπο 10% των ψήφων που δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί, δώσει τη δυνατότητα στον Μίλαν Μιλουτίνοβιτς να συγκεντρώσει ποσοστό 50% οπότε δεν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος.

    Ο εκπρόσωπος τύπου των σοσιαλιστών πρόσθεσε ότι το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 50%. ` Κάπως διαφορετικά ωστόσο είναι τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα τα υπόλοιπα κόμματα που είχαν υποψηφίους στις χθεσινές εκλογές. Τα στοιχεία των κομμάτων αυτών αναφέρουν ότι θα υπάρξει σίγουρα δεύτερος γύρος στον οποίο θα αναμετρηθούν οι Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και Βόισλαβ Σέσελι.

    Τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών θα amajoim~sei σήμερα το μεσημέρι η εφορευτική επιτροπή της Σερβίας.

    Σε σχέση με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προηγούμενων προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 21 Σεπτεμβρίου, ο νέος υποψήφιος των σοσιαλιστών, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο κατά 5-7 ποσοστιαίες μονάδες από αυτό που απέσπασε ο προκάτοχός του στις προηγούμενες εκλογές, Ζόραν Λίλιτς.

    Αύξηση του ποσοστού του κατά 3 περίπου ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο γύρο εμφανίζει και ο Βόισλαβ Σέσελι, ενώ πτώση της τάξης του 4% σημειώνει ο Βουκ Ντράσκοβιτς.

    [10] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

    Συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενόψει της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Δεκεμβρίου στο Λουξεμβούργο.

    Η Ελλάδα, δια του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου αναμένεται να τηρήσει σκληρή στάση έναντι των θέσεων των κοινοτικών της εταίρων οι οποίοι στηρίζουν την πρόταση που προωθεί η Λουμεμβουργιανή Προεδρία για τη σύσταση μιας μόνιμης διαρκούς διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο της μελλοντικής διεύρυνσης της κοινότητας και στην οποία θα συμμετέχουν τα 15 κράτη- μέλη της, οι 11 υποψήφιες προς ένταξη χώρες και η Τουρκία.

    Σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, o κ.Πάγκαλος αναμένεται ότι θα εξηγήσει στους κοινοτικούς εταίρους ότι η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως η σύσταση αυτής της μόνιμης διάσκεψης δεν εξυπηρετεί στην παρούσα φάση σε τίποτε, καθόσον οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες μπορούν να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Η θέση αυτή αναμένεται να συναντήσει τις αντιδράσεις των κοινοτικών εταίρων οι οποίοι επιθυμώντας να προσφέρουν κάποιας μορφής σύνδεση της Τουρκίας με την κοινότητα, θα ασκήσουν πιέσεις προκειμένου να μεταπειστεί ο Ελληνας υπουργός, σχολίασε το BBC, εκτιμώντας παράλληλα ότι ενδεχόμενη αλλαγή της ελληνικής θέσης -- μολονότι απίθανη δεν είναι και αδύνατη- εφόσον οι κοινοτικοί εταίροι αποδεχθούν τις προϋποθέσεις που επανειλημμένα έχει διατυπώσει η Αθήνα και η Αγκυρα αναλάβει τη ρητή και δεσμευτική αποδοχή τους.

    Οι προϋποθέσεις αυτές είναι η αποδοχή από την Τουρκία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ανάληψη της υποχρέωσης ότι δεν θα παρεμποδίσει μέσω των Τουρκοκυπρίων που ελέγχει την ομαλή διεξαγωγή και εξέλιξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου που αρχίζουν τον Απρίλιο του 1998 καθώς η αναγνώριση από την Αγκυρα της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την επίλυση των διαφορών που ισχυρίζεται ότι έχει με την Ελλάδα σχετικά με τα Ιμια και την υφαλοκρηπίδα.

    Ακόμη, στο σημερινό συμβούλιο αναμένεται ο κ.Πάγκαλος να θέσει για πρώτη φορά και το οικονομικό κόστος της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης το οποίο μεσοπρόθεσμα απειλεί να οδηγήσει στη μείωση των πόρων που εισπράττει η ίδια από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΜΑΝΤΕΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Για τις επαφές του Κύπριου προέδρου Γλαύκου Κληρίδη στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, ενημερώθηκε ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας Ντέϊβιντ Μάντεν, κατά τη σημερινή συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στη Λευκωσία.

    Μετά τη συνάντηση, ο Βρετανός αξιωματούχος απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Κληθείς να παραθέσει την επίσημη τοποθέτηση της βρετανικής κυβέρνησης για το θέμα των εποίκων, ο κ.Μάντεν ανέφερε ότι τα δύο μέρη που εμπλέκονται στο κυπριακό, θα πρέπει να αποφασίσουν για τις λεπτομέρειες που θα διέπουν τη λύση του προβλήματος.

    Ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας, συνέστησε υπομονή μέχρι τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου, σε ότι αφορά την υιοθέτηση της “Ατζέντα 2000” από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η προεκλογική περίοδος θα επηρεάσει τις εξελίξεις για το κυπριακό.

    [12] ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΝΟΜΕΝΚΛΑΤΟΥΡΑΣ

    Σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της κεντρικής διοίκησης στη Βουλγαρία ενέκρινε επί της αρχής σήμερα η κυβέρνηση Κόστοφ.

    Στο μεταξύ, προβλέπεται μέσα σε πέντε χρόνια από την έναρξη της ισχύος του νόμου, στελέχη της νομενκλατούρας του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος (νυν σοσιαλιστικού), καθώς και όλες οι κατηγορίες συνεργατών της πρώην Κρατικής Ασφάλειας να μην μπορούν να καταλαμβάνουν υψηλά αξιώματα στη δημόσια διοίκηση .

    Βασικός σκοπός του νόμου αυτού, σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Μάριο Ταγκαρίνσκι, είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας. Επιπλέον, θα προωθηθούν οι διαγωνισμοί για τους διορισμούς στο δημόσιο.

    [13] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ “ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΑΤΕ” Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    Ο ρουμάνος πρωθυπουργός Βικτορ Τσορμπεα παραδέχτηκε δημόσια ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών Ντανιελ Νταϊανου ήταν στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας του καθεστώτος Τσουσεσκου, της γνωστής “Σεκιουριτατε”, χωρίς όμως να εμπλέκεται στο πολιτικό της σκέλος.

    Σύμφωνα με τον Τσορμπεα ο Νταϊανου υπηρετούσε στον τομέα διεθνούς κατασκοπείας, χωρίς να εμπλέκεται σε υποθέσεις του πολιτικού (εσωτερικού )τομέα της αναφερόμενης υπηρεσίας. Από την άλλη μεριά, ο ρουμάνος πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι μετά την έγκριση σχετικού νόμου από το κοινοβούλιο για το άνοιγμα των φακέλων των μυστικών υπηρεσιών, ο φάκελος του Νταϊανου θα επανεξεταστεί.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρουμάνος υπουργός Οικονομικών είχε παραδεχτεί τη συνεργασίας του με τις μυστικές υπηρεσίες, από το 1990.

    Στο μεταξύ, στον απόηχο του κυβερνητικού ανασχηματισμού και των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων, η Ρουμανία προσπαθεί να εδραιώσει τη συνεργασία της με τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, ενώ ο Βικτορ Τσορμπεα έχει ξεκαθαρίσει ότι εάν δεν εκτελούνται οι οδηγίες του, θα παραιτηθεί, οδηγώντας στην κατάρρευση ολόκληρη την κυβέρνηση. Ν.Χ.

    [14] ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΝ

    Η Ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υπογράψει τη συνθήκη απαγόρευσης των ναρκών κατά προσωπικού της Οττάβα, που εντός “λογικού χρονικού διαστήματος”, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    Συγκεκριμένα ο Ρώσος εκπρόσωπος Γκενάντι Ταράσσοφ δήλωσε ότι η ακριβής ημερομηνία της υπογραφής θα εξαρτηθεί από το χρόνο που θα χρειαστεί η Ρωσία για να αντικαταστήσει τις νάρκες που μέχρι τώρα προστάτευαν τις στρατιωτικές και πυρηνικές της βάσεις.

    Η παγκόσμια συνθήκη για την κατάργηση των ναρκών υπεγράφη στις 5 Δεκεμβρίου από 121 κράτη στην Οττάβα, εκτός από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ - και τα τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να διαθέσει 2.3 εκατομμύρια δολάρια για τις επιχειρήσεις εκκαθάρισης των ναρκών στη νότια Αφρική όπου θα αποστείλει και ομάδες ειδικών για την απομάκρυνση των ναρκών κατά προσωπικού που υπάρχουν στην περιοχή.

    [15] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΟΔΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

    Σε ουσιαστική προτεραιότητα για την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Βικτορ Τσορμπεα, εξελίσσεται η συμμετοχή της Ρουμανίας στα ευρωπαϊκά οδικά δίκτυα, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής εδραίωσης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού του Βουκουρεστίου.

    Υπό τη γενικότερη προσπάθεια ανάπτυξης της κατάλληλης υποδομής στα οδικά δίκτυα, αλλά και τις τηλεπικοινωνίες, η Ρουμανία προσπαθεί να εξελιχθεί σε εμπορικό σταυροδρόμι μεταξύ της Δυτικής Ευρώπης και της Ρωσικής Κοινοπολιτείας. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των προσπαθειών, δείχνουν ότι αρκετός δρόμος πρέπει να διανυθεί για να εκπληρωθούν οι στόχοι.

    Στο σημείο αυτό, είναι σκόπιμο να υπενθυμιστεί ότι στη πανευρωπαϊκή διάσκεψη των υπουργών Μεταφορών, που είχε πραγματοποιηθεί στη Κρήτη το 1994, αποφασίστηκε ότι οι οδικοί ευρωπαϊκοί άξονες 4 και 7, θα διέρχονται από την Ρουμανία, ενώνοντας τη Μαύρη Θάλασσα με τη Δυτ. Ευρώπη, με την υποσημείωση ότι ο ευρωπαϊκός οδικός άξονας 4 θα διασχίζει μικρό τμήμα της ρουμανικής επικράτειας στη διαδρομή Αραντ-Κραϊοβα-Βουκουρεστι, ενώ παράλληλα δρομολογήθηκε και η εναλλακτική οδική διακλάδωση 4C από το Πιτεστι στην Κονσταντζα, μέσω της ρουμανικής πρωτεύουσας. Αναφορικά με το διάδρομο 7 αυτός δεν συμπεριλάμβανε το κανάλι Μαύρης Θάλασσας - Δούναβη, που συντομεύει την πραγματική διαδρομή κατά μήκος του αναφερόμενου ποταμού, κατά 400 χιλιόμετρα.

    Η ολική σχεδίαση των οδικών δικτύων ευρωπαϊκού χαρακτήρα, επανεκτιμήθηκε από την κεντροδεξιά κυβέρνηση με αποτέλεσμα την αλλαγή της ρουμανικής στάσης στη δεύτερη πανευρωπαϊκή διάσκεψη των υπουργών Μεταφορών που πραγματοποιήθηκε φέτος. Έτσι, η διαδρομή του οδικού άξονα 4 οριστικοποιήθηκε ξεκινώντας από τη Γερμανία, διασχίζοντας την Πράγα, τη Βουδαπέστη και καταλήγοντας στα ρουμανικά σύνορα στην πόλη Αραντ. Παράλληλα, το κανάλι του Δούναβη-Μαύρης Θάλασσας συμπεριλήφθηκε στον οδικό άξονα 7.

    Η επιμονή της Ρουμανίας για τον ουσιαστικό της ρόλο στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών οδικών δικτύων θεωρείται αυτονόητη, εάν ληφθεί υπόψη η “άμεση σχέση” της ρουμανικής οικονομίας με την υλοποίηση πακέτων δανειοδοτικών προγραμμάτων από τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και την ΕΕ. Ν.Χ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 8 December 1997 - 16:45:59