Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-12-18

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 18 Δεκεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕΛΟΜΑ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

  • [02] KAI ANΔΡΕΣ ΤΗΣ ΕΜΑΚ ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

  • [03] Η ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

  • [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

  • [05] Τ. ΜΑΝΤΕΛΗΣ: ΘΑ ΑΠΟΔΩΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ

  • [06] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

  • [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΟΥ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

  • [08] Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

  • [09] "ΠΑΓΩΝΙΑ" ΣΚΕΠΑΣΕ ΤΗΝ ΑΙΑΝΗ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΕΠΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΟΝΙΚΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

  • [10] ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

  • [11] ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΕΑΤΗ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ - Β. ΜΑΤΒΙΕΝΚΟ

  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΦΟΥΡΑ - Α. ΝΤΑΝΤΕ

  • [15] ΣΕΙΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ

  • [16] ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΤΟ ΝΕΩΤΕΡΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

  • [17] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΑΕΚ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [18] ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [19] ΣΧΟΛΙΑ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ''15''

  • [20] ΣΑΦΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΣΗΜΗ Η ΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [21] Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΡΕΤΗΣ

  • [22] Ο ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

  • [23] ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ Ο ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΚΡΟΑΤΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

  • [24] ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΥΣ: ΣΥΝΔΡΑΜΕΤΕ ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ

  • [25] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΡΟΑΤΩΝ- ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

  • [26] ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΓΙΑ ΗΠΑ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - Ε.Ε.

  • [27] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Π. ΜΙΛΟ - Λ. ΝΤΙΝΙ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

  • [28] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕΛΟΜΑ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

    Στην περιοχή Σέλομα, κοντά στο πεδίο βολής Λιτοχώρου, κατευθύνεται μονάδα των ειδικών δυνάμεων μετά από την πληροφορία που έχει δοθεί, σύμφωνα με την οποία έχουν εντοπιστεί συντρίμμια του αεροπλάνου εκεί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αποστολή της μονάδας δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία αυτή.

    Συνολικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι οποίες έχουν γίνει στην κινητοποίηση σήμερα συμμετείχαν τουλάχιστον 1.500 άτομα, ενώ εκτιμάται ότι εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα μέχρι αργά το βράδυ ή αύριο η κινητοποίηση θα γιγαντωθεί με τη συμμετοχή τουλάχιστον 4.000 ατόμων από τον κρατικό μηχανισμό. Σε αυτόν τον αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται οι ιδιώτες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση να βοηθήσουν

    [02] KAI ANΔΡΕΣ ΤΗΣ ΕΜΑΚ ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

    Σαράντα άνδρες της ΕΜΑΚ, διμοιρία αλπινιστών και επίλεκτες μονάδες των καταδρομέων συμμετέχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του μοιραίου αεροσκάφους της ουκρανικής εταιρίας "Αεροσουίφτ", από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Όπως έγινε γνωστό, στις έρευνες παίρνουν μέρος δύο μεταγωγικά αεροσκάφη "C-130" και τέσσερα ελικόπτερα " Σινούκ" που "χτενίζουν" την περιοχή της Πιερίας, με επίκεντρο την Κάτω Μηλιά. Όπως πάντως, εξακριβώθηκε από τους 42 Ελληνες, που επέβαιναν στο ουκρανικό αεροσκάφος, οι 22 ήταν μηχανικοί και τεχνικοί, που εργαζόταν στην κατασκευαστική εταιρία "Μηχανική" του κ. Πρ. Εμφιετζόγλου, στην Ουκρανία και επέστρεφαν στην Ελλάδα, για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

    [03] Η ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

    Υπό δύσκολες συνθήκες χαμηλής νέφωσης, χιονόπτωσης και γενικά δυσμενών καιρικών συνθηκών συνεχίζεται στις περιοχές Σφηκιάς και Συκιάς Ημαθίας το έργο επίγειων, εναέριων και θαλάσσιων δυνάμεων για τον εντοπισμό του αεροπλάνου JAK-42 Γιάκοβλεφ του οποίου η τύχη αγνοείται από χθες το βράδυ στις 9.15, όταν προσπάθησε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και μετά από εντολή του πύργου ελέγχου να κάνει έναν κύκλο και να επιστρέψει, χάθηκε εντελώς.

    Το μεσημέρι δόθηκε στη δημοσιότητα η απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας μεταξύ του πύργου ελέγχου και του μοιραίου αεροσκάφους που αρχίζει στις 21.10.18. Ο πιλότος του αεροσκάφους σημειώνει ότι βρίσκεται στα 28 μίλια, όμως η συνομιλία σε αυτό το σημείο δεν ακούγεται καλά και έτσι δεν γίνεται γνωστός ο προσανατολισμός του αεροσκάφους. Ο πύργος ελέγχου ρωτά τον πιλότο αν είναι ικανός να ajokouh^sei τα άλλα δύο βοηθήματα για προσέγγιση. Ο πιλότος απαντά θετικά και δηλώνει ότι θα τα ακολουθήσει. Ο πύργος ελέγχου ρωτά αν ο πιλότος γνωρίζει τη διαδικασία προσέγγισης. Ο πιλότος δηλώνει ότι βρίσκεται στα 3.500 πόδια. Ο πύργος ελέγχου λέει στον πιλότο να πάει στο σημείο έναρξης καθόδου. Ο χειριστής απαντά εντάξει. Η συνομιλία σταματά στις 21.10. 32 δευτερόλεπτα. Στις 21.12.43 το αεροσκάφος δηλώνει στον πύργο ελέγχου ότι θα αναφέρει ότι θα φτάσει στο σημείο έναρξης καθόδου. Αυτά είναι τα τελευταία λόγια του πιλότου του αεροσκάφους προς τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου. Στη συνέχεια αρχίζει η αναζήτηση του μοιραίου αεροσκάφους.

    [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

    "Όλοι τελούμε υπό το κράτος της οδύνης για την αεροπορική τραγωδία", δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, λίγο πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ.Στεφανόπουλος επικοινώνησε με τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, ο οποίος του είπε ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο για τις έρευνες.

    Ο κ.Σημίτης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι συμμετέχουν και C -130 και ελικόπτερα του ναυτικού και της αεροπορίας και χαρακτήρισε αντιφατικές τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι τώρα.

    [05] Τ. ΜΑΝΤΕΛΗΣ: ΘΑ ΑΠΟΔΩΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ

    Σε άμεσο καταλογισμό ευθυνών θα προχωρήσει η κυβέρνηση, μόλις έχει στα χέρια της το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για τα αίτια του αεροπορικού ατυχήματος στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα μα τον υπουργό Μεταφορών-Επικοινωνιών Τάσο Μαντέλη.

    Ο ίδιος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", παραδέχθηκε ότι το ατύχημα ίσως είχε αποφευχθεί, αν το αεροδρόμιο διέθετε ραντάρ. Τόνισε ωστόσο ότι είναι γνωστό διεθνώς ότι οι προσγειώσεις και απογειώσεις στη Θεσσαλονίκη γίνονται με τη διαδικασία ILS.

    Εξήγησε ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει ήδη προμηθευτεί το ραντάρ κι έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι για την τοποθέτησή του σε περιοχή εκτός του αεροδρομίου. Ωστόσο δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί, διότι περίοικοι αντιδρούν, επικαλούμενοι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή.

    Ο κ. Μαντέλης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπήρξαν προβλήματα στην επικοινωνία του κυβερνήτη του αεροσκάφους με τον πύργο ελέγχου, το οποίο όμως θα ξεκαθαρίσει με την εύρεσή του και με την απομαγνητοφώνηση της χθεσινοβραδινής συνομιλίας.

    "Δε χρειάζεται να προβαίνουμε τώρα σε εικασίες. Τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν με την απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας και την εύρεση του αεροσκάφους και τα πραγματικά αίτια θα διερευνήσει ειδική επιτροπή, σε συνεργασία με Ουκρανούς εμπειρογνώμονες", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός για να καταλήξει: "Τότε θα δούμε ποιες είναι οι ευθύνες και πως κατανέμονται, για να αποδοθούν δίκαια και σωστά".

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Pets\kmijor, αναφέρθηκε στις δυνάμεις, επίγειες, εναέριες και θαλάσσιες, που διενεργούν τις έρευνες για τον εντοπισμό του σκάφους.

    Αυτή τη στιγμή, το αεροσκάφος αναζητούν συνολικά έξι ελικόπτερα, του στρατού της αεροπορίας και του ναυτικού και ένα ειδικό αεροσκάφος C-130. Aπό θαλάσσης, τέσσερα περιπολικά του λιμενικού, ένα ρυμουλκό, ένα φορτηγό και 39 αλιευτικά, που χτενίζουν όλη την περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου, ενώ καταφθάνει και φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού. Στην ξηρά, υπάρχουν αναπτυγμένες ειδικές δυνάμεις των αντικαταδρομών, αλπινιστές και στρατιώτες, που συνεπικουρούνται και από δυνάμεις εθελοντών, ορειβατών και ομάδες που έχει οργανώσει η τοπική αυτοδιοίκηση, κυρίως στο νομό Ημαθίας και Πιερίας. Ειδικά στην Πιερία, έρευνες διενεργεί σημαντική δύναμη από την 24η τεθωρακισμένη ταξιαρχία και ειδική μονάδα ΕΜΑΚ.

    Όπως τόνισε, "παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες (χαμηλή νέφωση χιονοπτώσεις, μικρή ορατότητα) η προσπάθεια θα συνεχιστεί και θα ενταθεί.

    [06] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας εξέφρασε με δηλώσεις του τη λύπη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την αεροπορική τραγωδία στη Βόρεια Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν ότι είναι δυνατόν για να έχουν επιτυχία οι έρευνες.

    Τόνισε επίσης ότι όλες οι υπηρεσίες τέθηκαν σε ετοιμότητα αμέσως, ενώ χρησιμοποιούνται όλα τα τεχνικά μέσα για τον εντοπισμό του αεροσκάφους ή τμημάτων του. Τις ενέργειες συντονίζουν οι υπουργοί Μεταφορών Τάσος Μαντέλης και Μακεδονίας Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Σε ερωτήσεις σχετικά με την καθυστέρηση της τοποθέτησης του νέου ραντάρ στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" ανέφερε ότι αν υπάρχουν ευθύνες θα καταλογιστούν. Απέδωσε ευθύνες επίσης για τη μη τοποθέτηση ραντάρ τόσο σε υπηρεσιακούς παράγοντες, όσο και σε τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι διαφωνούσαν με την τοποθέτηση του, τονίζοντας ότι την πολιτική ευθύνη έχει η κυβέρνηση, αλλά για να πετύχει στο έργο της χρειάζεται και τη συνδρομή των αρμόδιων κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων.

    Σε σχετική ερώτηση, ο κ.Ρέππας ανέφερε ότι για την ώρα και πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες δεν μπορούμε να ταυτίσουμε την πτώση του ουκρανικού αεροσκάφους με την καθυστέρηση της τοποθέτησης του νέου ραντάρ.

    Σε άλλη ερώτηση για τον αποτελεσματικό έλεγχο του FIR Αθηνών, ο κ.Ρέππας είπε ότι ο έλεγχος είναι πάρα πολύ καλός.

    Ο κ.Ρέππας ανακοίνωσε ότι αύριο το υπουργικό συμβούλιο στην καθιερωμένη συνεδρίαση του θα ασχοληθεί με θέματα του υπουργείου Μεταφορών, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή με θέμα την πορεία των μεγάλων έργων.

    [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΟΥ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

    Την ικανοποίηση του όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές αρχές χειρίζονται το θέμα του αεροσκάφους ΥAK - 42 των ουκρανικών αερογραμμών, που χάθηκε χθες βράδυ, εξέφρασε ο επιτετραμμένος της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Βλαδίμηρος Σκουρόφ.

    Ο κ.Σκουρόφ εμφανίστηκε αισιόδοξος όσον αφορά τον εντοπισμό του αεροσκάφους, στο οποίο, σημειωτέον, επέβαιναν και 42 Έλληνες, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι όσο περνούν οι ώρες, οι πιθανότητες να υπάρχουν επιζώντες εκμηδενίζονται.

    Αναστατωμένος εμφανίστηκε ο Μίκαελ Σεντσούκ, εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας "AEROSWEET", στην οποία ανήκει το αεροσκάφος. Πάντως ο κ.Σεντσούκ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση που του έγινε όσον αφορά τις φήμες που διέρρευσαν ότι ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους ανήκει στη "μαύρη λίστα" των ευρωπαϊκών αεροδρομίων και συνεπώς δεν μπορεί να λάβει άδεια προσγείωσης σε αυτά.

    [08] Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

    Την πεποίθηση ότι η χθεσινή αεροπορική τραγωδία ενδεχομένως θα είχε αποφευχθεί, εάν το αεροδρόμιο "Μακεδονία" διέθετε το απαιτούμενο ραντάρ παρακολούθησης της πορείας των αεροσκαφών και ασφαλής προσέγγισης τους στον αερολιμένα της Θεσσαλονίκης, εξέφρασε ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας Γιάννης Βογιατζής, ζητώντας εισαγγελική παρέμβαση για να διευκρινιστούν τα αίτια του ατυχήματος.

    Ο κ.Βογιατζής τόνισε ότι αν λειτουργούσε το ραντάρ, οι πιθανότητες να εντοπιστούν επιζώντες θα ήταν σαφώς μεγαλύτερες, αφού ο εντοπισμός του αεροσκάφους θα μπορούσε να γίνει σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα.

    Σημειώνεται ότι το ραντάρ έχει αγοραστεί, αλλά παραμένει εδώ και καιρό σε αχρηστία, αφού δεν έχει προς το παρόν εγκατασταθεί η κεραία που το συνοδεύει.

    "Πρέπει κάποιοι να πληρώσουν για ότι έγινε" υπογράμμισε ο κ.Βογιατζής, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την "απαράδεκτη", όπως τη χαρακτήρισε, σιωπή που τήρησε η υπηρεσία της πολιτικής αεροπορίας από τις 9 χθες το βράδυ μέχρι σήμερα τα χαράματα, όσον αφορά το αεροπορικό δυστύχημα.

    "Η πολιτεία πρέπει να παρέμβει άμεσα για να εγκατασταθεί το ραντάρ, διότι αν δεν γίνει ο διεθνής αντίκτυπος θα είναι ιδιαίτερος αρνητικός, αφού η Ελλάδα θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που δεν θα διαθέτει τον απαραίτητο αυτό εξοπλισμό", κατέληξε ο κ.Βογιατζής.

    [09] "ΠΑΓΩΝΙΑ" ΣΚΕΠΑΣΕ ΤΗΝ ΑΙΑΝΗ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΕΠΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΟΝΙΚΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

    Πάγωσε από χθες η Αιανή Κοζάνης. Επτά από τους 42 Ελληνες αγνοούμενους, που επέβαιναν στο ουκρανικό αεροσκάφος, είναι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, στην πλειοψηφία τους παντρεμένοι με παιδιά. Συγγενείς και φίλοι των επτά υπαλλήλων της Μηχανικής ζουν πλέον με την ελπίδα εύρεσης επιζώντων.

    Ο Ηλίας και ο Δημήτρης Ζαρκάδας του Ιωάννη, αδέλφια, ο Ce~qcior Κουμπούρας του Ιωάννη, ο Γεώργιος Κοντός του Δημητρίου, ο Αλέξανδρος Νατσιόπουλος του Αθανασίου, γαμπρός του δημάρχου Αιανής, ο Νικόλαος Στάμος του Χαρισίου, ο Κωνσταντίνος Πελέκας του Ζήση, "στην πλειοψηφία τους νεαροί σε ηλικία, όλοι έγγαμοι εκτός από τον τελευταίο, πολλοί με μικρά παιδιά, αποφάσισαν να δουλέψουν σε οικοδομικές εργασίες για τη "Μηχανική" στην Οδησσό για ένα καλύτερο μεροκάματο, σπρωγμένοι από την ανεργία που μαστίζει την περιοχή", είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάτοικος της Αιανής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

    Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, αποφάσισαν να γυρίσουν στην Ελλάδα, στα σπίτια τους στην Αιανή, για να περάσουν μαζί με τις οικογένειές τους την εορταστική περίοδο. Σήμερα αγνοούνται, και στο χωριό, οικογένειες, φίλοι, κάτοικοι, όλοι λίγο πολύ συγγενείς μεταξύ τους, συγκεντρωμένοι γύρω από την τηλεόραση και πάνω από το τηλέφωνο, περιμένουν κάποιο νέο από το μέτωπο της αναζήτησης του αεροσκάφους, με την κρυφή ελπίδα της εύρεσης επιζώντων να εναλλάσσεται με την αγωνία και την απόγνωση.

    "Πάγωσε όλο το χωριό. Κανείς δεν έχει τίποτα να πει, απλά περιμένουμε. Κι όλα αυτά λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα..."

    Ανάλογη είναι η κατάσταση σε δεκάδες άλλα σπίτια στη Βόρεια Ελλάδα, από όπου προέρχονται οι περισσότεροι από τους 23 εργαζόμενους της Μηχανικής, που επέβαιναν στο μοιραίο αεροσκάφος, όπως είπε στο ΜΠΕ η εκπρόσωπος της εταιρίας που κατασκευάζει εμπορικό κέντρο στην πλατεία Ελλήνων, στην Οδησσό, κόρη του προέδρου της Μηχανικής Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, Μελίνα Εμφιετζόγλου.

    Αρκετοί είναι και από τη Θεσσαλονίκη, άλλοι από την Κρήτη και από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Στην Οδησσό απέμειναν περίπου επτά, υπάλληλοι αλλά και συγγενείς των αγνοουμένων που δεν επιβιβάστηκαν στο ουκρανικό αεροσκάφος. Αυτοί θα επιστρέψουν στην Ελλάδα με αεροπλάνο της Ολυμπιακής, ναυλωμένο από την εταιρία.

    "Ολοι είναι δικά μας παιδιά και κάνουμε ότι μπορούμε. Ανθρωποί μας είναι στην Οδησσό και στη Θεσσαλονίκη, σε διαρκή επικοινωνία με τις οικογένειες. Ηδη στέλνουμε αεροσκάφος στην Ουκρανία να τους φέρει στην Ελλάδα. Θα κάνουμε ότι είναι ανθρώπινα δυνατό", είπε η κ. Εμφιετζόγλου.

    Οι ελπίδες για εύρεση του αεροσκάφους, μέχρι το μεσημέρι, φαίνεται πάντως να πέφτουν στο κενό. Οι εντυπώσεις κατοίκων περιοχών γύρω από το αεροδρόμιο ότι έχουν δει κάποια λάμψη ή έχουν ακούσει κάποιο εκκωφαντικό θόρυβο διαψεύδονται από χθες το βράδυ, και το αεροσκάφος με τους 70 επιβάτες παραμένει κρυμμένο στη δύσβατη περιοχή και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

    "Οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν μέχρι στιγμής. Το σκάφος μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε σε ακτίνα 25 μιλίων γύρω από το αεροδρόμιο" είπε στο ΜΠΕ ο υποδιοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Γιώργος Σουλαδάκης.

    Ο ίδιος εξήγησε ότι η πτώση του αεροσκάφους δεν συνδέεται με τη λειτουργία του αεροδρομίου. "Δύο φορές προσπάθησε ο πύργος να καθοδηγήσει το πλήρωμα να ακολουθήσει τη διαδικασία ILS. Δεν είχε αναφερθεί κάποια βλάβη. Κάποια στιγμή, όμως, χάθηκε κάθε επικοινωνία μεταξύ αεροσκάφους και πύργου ελέγχου".

    Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή αναζητείται το αεροσκάφος και όχι οι αιτίες της πτώσης, "τις οποίες θα διερευνήσει ήδη sustahe_sa επιτροπή".

    [10] ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

    Με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και οι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας εξέφρασαν την αντίθεση τους στον προυπολογισμό της κυβέρνησης για το 1998 που από χτες συζητείται στη Βουλή.

    Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στο χώρο μπροστά από το κτίριο του Εργατουπαλληλικού Κέντρου και στους συγκεντρωμένους μίλησαν ο Κώστας Παγκαρλιώτας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΘ, ο γενικός γραμματέας Θεόδωρος Κυριακίδης και ο πρόεδρος της Ενωσης Δημοσιουπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κίτσιος.

    Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε ο προυπολογισμός χαρακτηρίζεται "αντιλαικός" και "αντιαναπτυξιακός" που σηματοδοτεί νέα φορολογική επιβάρυνση των εργαζομένων και των συνταξιούχων, παραπέρα μείωση του πραγματικού εισοδήματος, μείωση των κοινωνικών παροχών. Προβάλλονται επίσης τα αιτήματα για καθιέρωση εργασίας 35 ωρών χωρίς μείωση αποδοχών. Ουσιαστική προστασία των ανέργων με επίδομα ίσο προς το 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, την Υγεία, ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, ριζική φορολογική μεταρρύθμιση με βάση την αρχή της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών.

    Αμέσως μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία των συνδικαλιστών στο δημόσιο τομέα η συμμετοχή στην απεργία κυμάνθηκε στο 50% ενώ στον ιδιωτικό υπήρξαν εργοστάσια όπου η συμμετοχή έφτασε στο 100% , άλλά και εργοστάσια που λειτούργησαν κανονικά. Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες πραγματοποιούν 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι.

    [11] ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του Λουξεμβούργου ενημέρωσε το μεσημέρι τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ενημέρωσε τον κ. Στεφανόπουλο για όλες τις εξελίξεις στο Λουξεμβούργο και τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα διακρίνεται από συνέπεια, σταθερότητα και ψυχραιμία.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΕΑΤΗ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη είχε σήμερα ο νέος Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας στην Αθήνα, Byung Yong Soh.

    Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και η κοινή βούληση για ακόμη στενότερη συνεργασία stom οικονομικό και σε άλλους τομείς.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κορέα θα ψηφίσει υπέρ της υποψηφιότητας της χώρας μας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αίτημα το οποίο, όπως ανέφερε ο Κορεάτης διπλωμάτης, η χώρα του θα υποστηρίξει.

    Τέλος, ο Byung Yong Soh ευχαρίστησε τον κ. Κακλαμάνη για την επίσπευση επικύρωσης από τη Βουλή της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας, πράγμα που θα διευκολύνει την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ - Β. ΜΑΤΒΙΕΝΚΟ

    Εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη είχε σήμερα η νέα Πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα, Βαλεντίνα Ματβιένκο.

    Η Ρωσίδα διπλωμάτης μετέφερε στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου τη μεγάλη ικανοποίηση του ομολόγου της Ρωσικής Δούμα, για την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε πέρυσι στην Ελλάδα, καθώς και πρόσκλησή του προς τον κ. Κακλαμάνη να επισκεφθεί και πάλι τη Μόσχα.

    Η κ. Ματβιένκο εξήρε το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας και τη στήριξη που η Βουλή των Ελλήνων έχει προσφέρει στους Διεθνείς Οργανισμούς προς το Ρωσικό Κοινοβούλιο. Ζήτησε δε, τη συνδρομή του κ. Κακλαμάνη για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας των Κοινοβουλίων των δύο χωρών, καθώς και τη μέριμνά του για την ταχεία επικύρωση δύο εκκρεμουσών συμφωνιών για τον ηλεκτρικό σταθμό της Φλώρινας και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Ο κ. Κακλαμάνης διαβεβαίωσε τη Ρωσίδα Πρέσβη ότι ως Πρόεδρος της Βουλής, θα μεριμνήσει για την επίσπευση επικύρωσης των παραπάνω συμφωνιών και τόνισε ότι αναμένουμε στις αρχές του νέου έτους την πραγματοποίηση της επίσκεψης στην Ελλάδα της Ομάδας Φιλίας του Ρωσικού Κοινοβουλίου και αργότερα του Προέδρου της Ανω Βουλής της Ρωσίας.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι στη μεταψυχροπολεμική περίοδο δεν είναι δυνατό να εδραιωθεί οποιοδήποτε αξιόπιστο σύστημα ασφαλείας για την Ευρώπη, χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΦΟΥΡΑ - Α. ΝΤΑΝΤΕ

    Τον υφυπουργό Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα επισκέφθηκε σήμερα αντιπροσωπεία από την Αλβανία με επικεφαλής την Υπουργό Πολιτισμού, Νεότητας και Αθλητισμού, Αρτε Ντάντε.

    Οι δύο υπουργοί συζήτησαν θέματα αθλητικής συνεργασίας ενόψει της επικείμενης μορφωτικής συμφωνίας, (Πρωτόκολλο Συνεργασίας) που θα υπογραφεί με την Αλβανία.

    Η συμφωνία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αθλητικές ανταλλαγές, ανεύρεση ταλέντων και συμμετοχή Αλβανών αθλητών σε προολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο κ. Φούρας αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί την Αλβανία μέσα στον Ιανουάριο.

    [15] ΣΕΙΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ

    Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με κεντρικό θέμα την ιστορική φυσιογνωμία του Μεγάλου Αλεξάνδρου πλαισιώνουν την έκθεση "Μέγας Αλέξανδρος-Βιβλία από όλο τον κόσμο" που εγκαινιάστηκε χτες στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στον ίδιο χώρο πραγματοποιείται αύριο η εκδήλωση "Ο Μέγας Αλέξανδρος στο δημοτικό μας τραγούδι" στη διάρκεια της οποίας θα ακουστούν αποσπάσματα από τη συλλογή "Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος" καθώς και αφηγήσεις, τραγούδια, σκοποί, νανουρίσματα και γητέματα, την επιμέλεια των οποίων έχει ο δημοσιογράφος-ερευνητής Γιώργης Μελίκης.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικό απόγευμα με τρία κλαρίνα στις 22 Δεκεμβρίου, παράσταση καραγκιόζη από το καραγκιοζοπαίχτη Γιάννη Χατζή, με το έργο "Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο καταραμένος όφις" στις 28 του μήνα ενώ την επομένη θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με κιθάρα και φλάουτο.

    Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 25 Ιανουαρίου με μουσικά απογεύματα, διαλέξεις και παραστάσεις καραγκιόζη. Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης "Μέγας Αλέξανδρος-Βιβλία από όλο τον κόσμο" θα υπάρχουν Internet stations για ενημέρωση σε θέματα βιβλιογραφίας, συνεδρίων , άρθρων , ανακοινώσεων για τον Μ. Αλέξανδρο, TV-games με τον Μέγα Αλέξανδρο, καθώς επίσης και συνεχής βιντεοπροβολή με σχετικές ταινίες.

    [16] ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΤΟ ΝΕΩΤΕΡΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

    Ο διευθυντής του Κέντρου Προηγμένων Ερευνών του Χιούστον, Δημήτρης Νανόπουλος, 48 ετών, είναι από χθες το νεώτερο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Η επιστημονική του κατάρτιση θεωρήθηκε από τις πλέον πρωτοποριακές της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και για το λόγο αυτό εξελέγη και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

    Ο Δημήτρης Νανόπουλος προτίθεται να δημιουργήσει ένα κέντρο αντίστοιχο με αυτό του Χιούστον στην Ελλάδα. Ο Δημήτρης Νανόπουλος γεννήθηκε στην Παλλήνη Αττικής. Τέλειωσε το Γ' Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών (1966) και το Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών (1971). Δύο χρόνια αργότερα πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ της Αγγλίας.

    Εργάστηκε ως ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών στη Γενεύη, στο οποίο είναι πλέον μόνιμο μέλος, στην Εκόλ Νορμάλ Σουπεριέρ στο Παρίσι και στο Χάρβαρντ. Διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν (1986-1988) και από το 1989 μέχρι σήμερα παραμένει με τον τίτλο του διακεκριμένου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 440 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σε μεγάλα διεθνή περιοδικά και πάνω από 10 μονογραφίες.

    Υπάρχουν 18.000 αναφορές για το έργο του και στη δεκαετία του '80 ήταν στον κατάλογο των 100 επιστημόνων όλων των κλάδων που είχαν τις πιο πολλές αναφορές στο έργο τους. Α.Τ.

    [17] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΑΕΚ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

    Με τους αγώνες μπάσκετ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, okojkgq~metai απόψε η πρώτη φάση των ομίλων της Ευρωλίγκα.

    Οι "ερυθρόλευκοι" υποδέχονται στις 9 το βράδυ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την Μακάμπι Τελ Αβίβ, με στόχο να σφραγίσουν την πρωτιά στον όμιλο τους. Από την ομάδα του Ολυμπιακού, θα λείψει ο Ντράγκαν Τάρλατς, ο οποίος είναι τραυματίας.

    Την ίδια ώρα, η ΑΕΚ δίνει κρίσιμο αγώνα στο Βερολίνο με την Αλμπα. Η "Ενωση" θέλει μόνο τη νίκη για να τερματίσει στην πρώτη τριάδα του 4ου ομίλου.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [18] ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ

    Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα πραγματοποιήθηκε μία ακόμη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων Ελλάδας και ΠΓΔΜ για τη διευθέτηση της ονομασίας της γειτονικής χώρας, καθώς η σκοπιανή πλευρά επανέλαβε για μία ακόμη φορά την αμετακίνητη στάση της κυβέρνησης όσον αφορά τη χρήση της συνταγματικής, όπως αποκαλείται, ονομασίας "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    Όπως μετέδωσε το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων Makpress, επικαλούμενο δήλωση εκπροσώπου του γραφείου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στον ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στο τέλος Ιανουαρίου.

    [19] ΣΧΟΛΙΑ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ''15''

    Στις αντιδράσεις της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς στην απόφαση των "15" της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στο Λουξεμβούργο, αναφέρονται οι σημερινές εφημερίδες στην Τουρκία και στα κατεχόμενα.

    Προβάλλουν ιδιαίτερα την πρόθεση της Τουρκίας, όπως εκδηλώθηκε μέσα από τις δηλώσεις, Μεσούτ Γιλμάζ, να αποσύρει την αίτηση ένταξης στην Ένωση, αν εντός έξι μηνών δεν αναθεωρήσει τη στάση της απέναντί της.

    Στα κατεχόμενα, ο Ραούφ Ντενκτάς, υποδεχόμενος αντιπροσωπεία επαγγελματικών οργανώσεων από την Τουρκία δήλωσε ότι υπαίτιοι για την διακοπή των διακοινοτικών συνομιλιών δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι, αλλά η ΕΕ, η οποία με τον τρόπο αυτό (αποφάσεις στο Λουξεμβούργο) τους απάλλαξε από ένα φορτίο.

    Εξέφρασε ικανοποίηση για τη διακοπή των διακοινοτικών συνομιλιών, από μέρους της ΕΕ, και πρόσθεσε: "Αν δήλωνα ότι οι Ελληνοκύπριοι δε θέλουν την ομοσπονδιακή λύση, την ισότητα και την κατανομή των εξουσιών, δε θα με πίστευε κανείς γιατί η ελληνοκυπριακή προπαγάνδα είναι πολύ αποτελεσματική".

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, πρόσθεσε ότι οι διακοινοτικές συνομιλίες ήταν ένα φορτίο, ένα βάρος για τον ίδιο επειδή γνώριζε ότι δε θα καταλήξουν πουθενά.

    Επανέλαβε τις θέσεις του περί της ισότητας των δύο πλευρών και είπε ότι για να λυθεί το Κυπριακό, απαραίτητη είναι η σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας και του παράνομου κατοχικού καθεστώτος του.

    [20] ΣΑΦΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΣΗΜΗ Η ΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Σαφή και ταυτόσημη θέση τήρησαν για πρώτη φορά όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέναντι στην Τουρκία στη χτεσινή συνεδρίαση για τον απολογισμό της λουξεμβουργιανής προεδρίας της ΕΕ. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν χρειάστηκε να παρέμβουν Έλληνες euqyboukeut]r , γεγονός που εκφράζει υιοθέτηση και κατανόηση των ελληνικών θέσεων που αποδεικνύονται σαφείς και δίκαιες.

    Ο προεδρεύων του Συμβουλίου, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ Junker αναφερόμενος στο θέμα της διεύρυνσης αλλά και στις διεθνείς σχέσεις της ΕΕ δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θέλησε να πει όχι στην Τουρκία διότι είναι μία μεγάλη χώρα και η θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί ένα κεκτημένο . "Η ΕΕ δεν αποτελεί μία λέσχη χριστιανών αλλά μία λέσχη με κανόνες. Κατά συνέπεια για να γίνει η Τουρκία μέλος της λέσχης αυτής πρέπει να τηρεί τους κανόνες της. Η ΕΕ αντιμετώπισε με αξιοπρέπεια την Τουρκία αλλά αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί και τη δική της αξιοπρέπεια" πρόσθεσε.

    Παράλληλα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ Santer αναφερόμενος στην Τουρκία υπογράμμισε ότι όταν ηρεμήσουν τα πράγματα θα καταστεί προφανές ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου αποτέλεσε ένα κρίσιμο βήμα της σχέσης της ΕΕ με αυτόν το σημαντικό εταίρο. "Για πρώτη φορά εδώ και καιρό η ΕΕ διαμόρφωσε μία ενιαία και ξεκάθαρη θέση έναντι της Τουρκίας. Αυτό που ζητάει η ΕΕ είναι ο σεβασμός της καλής γειτονίας , η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε περίπτωση εδαφικών διαφορών , η συμβολή στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Αυτά δεν απαίτηση για έναν εταίρο που θέλει να προσχωρήσει στην Ένωση" τόνισε ο κ Santer.

    Κάνοντας ειδική αναφορά στο θέμα των σχέσεων με την Άγκυρα ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ , υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου κ. Poos δήλωσε πως η προφορά της ΕΕ προς την Τουρκία να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη είναι σοβαρή ουσιαστική και αξιόπιστη. "Απομένει πλέον στις τουρκικές αρχές να δεσμευτούν προς αυτή την κατεύθυνση. Η ΕΕ είναι κοινότητα αξιών και στόχων και η Τουρκία πρέπει να δείξει ότι τη συμμερίζεται" συνέχισε ο κ Poos.

    Από την πλευρά των πολιτικών ομάδων ο Γερμανός εκπρόσωπος των σοσιαλιστών κ Hansch χαρακτήρισε γενναιόδωρη την πρόταση που έγινε στην Τουρκία, η οποία, όπως είπε, "θα πρέπει να σκεφτεί το συμφέρον της και να πάψει να κλαίγεται". Ο Βέλγος εκπρόσωπος των χριστιανοδημοκρατών κ Martens δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να στηρίζεται στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. "Η ρήξη του πολιτικού διαλόγου μαζί της δεν θα πρέπει να διαιωνιστεί. Δεν είναι δυνατόν να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού αν δεν υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη, δεν θα πρέπει όμως να προσφεύγει στις απειλές και τους εκβιασμούς" πρόσθεσε ο κ Martens. Ο Λουξεμβουργιανός εκπρόσωπος των φιλελευθέρων κ Goeners δήλωσε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο σεβασμός των μειονοτήτων αποτελούν αξίες που διέπουν τα κράτη-μέλη. "Τα κριτήρια αυτά έχουν προσυπογραφεί από όλους ακόμα και από την Τουρκία , η οποία θα πρέπει να σεβαστεί τις αρχές που η ίδια έχει προσυπογράψει" τόνισε ο κ Goeners. Τέλος ο ισπανός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς κ Puerta αναφερόμενος στο θέμα της Τουρκίας τόνισε ότι η χώρα θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια ένταξης. Ειδικότερα δε για την Κύπρο, επισήμανε ότι "μόνο μία είναι η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας και με αυτή πρέπει να συνεργάζεται η ΕΕ"

    [21] Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΡΕΤΗΣ

    Ο δικηγόρος του Νετζμετίν Ερμπακάν , Ισμαήλ Αλπτεκίν είναι ο αρχηγός του νέου Κόμματος Αρετής το οποίο ιδρύθηκε χτες και θα αποτελέσει την εναλλακτική λύση για τους ισλαμιστές σε περίπτωση που αύριο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφασίσει την παύση της λειτουργίας του Κόμματος Ευημερίας. Ο Ισμαήλ Αλπτεκίν παραιτήθηκε από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του Κόμματος Ευημερίας για ιδρύσει το νέο κόμμα.

    Η εφημερίδα "Χουρριέτ" επισημαίνει ότι ο 54χρονος Ισμαήλ Αλπτεκίν δεν έχει φοιτήσει σε θρησκευτικό λύκειο, πράγμα που τον διαφοροποιεί από την πλειοψηφία των στελεχών του Κόμματος Ευημερίας. Στα 34 ιδρυτικά μέλη του νέου κόμματος δεν περιλαμβάνεται ούτε μία γυναίκα, ενώ οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι και προέρχονται από τα προάστια της Άγκυρας. Τα ιδρυτικά μέλη του Κόμματος Αρετής δεν υπήρξαν μέλη του Κόμματος Ευημερίας. Εξάλλου , σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Μιλλιέτ" το μεγαλύτερο μέρος των ιδρυτικών μελών του Κόμματος Αρετής προέρχεται από το Δικηγορικό Σύλλογο του οποίου πρόεδρος είναι ο βουλευτής Τραπεζούντας του Κόμματος Ευημερίας Σερέφ Μαλκότς.

    Ο αρχηγός του νέου κόμματος γεννήθηκε στο Μπολού και σπούδασε στην νομική σχολή του πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης. Υπήρξε συνεργάτης του Ερμπακάν από την εποχή του κόμματος Εθνικής Τάξης ενώ ήταν πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής του κόμματος Εθνικής Σωτηρίας του οποίου ηγήθηκε ο Ερμπακάν. Ο Αλπτεκίν υπερασπίστηκε τον Ερμπακάν και άλλους αρχηγούς κομμάτων στο Δικαστήριο Έκτακτης Ανάγκης την περίοδο της δικτατορίας του Εβρέν.

    Σύμφωνα με τη "Μιλλιέτ" το Κόμμα Αρετής είναι το πρώτο που ιδρύεται ως εναλλακτική λύση σε περίπτωση που θα αποφασιστεί η παύση της λειτουργίας του Κόμματος Ευημερίας ενώ αναμένεται να ιδρυθούν και άλλα. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να παραιτηθούν μέλη της Κεντρικής εκτελεστικής επιτροπής του Κόμματος Ευημερίας.

    [22] Ο ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η συνάντηση που θα έχει αύριο στο Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον.

    Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και η εμμονή της τουρκικής κυβέρνησης να μην λαμβάνει υπόψη της τις παραινέσεις και αυτών που πρόσκεινται φιλικά προς την Τουρκία, ότι δηλαδή η τακτική που ακολουθεί αποβαίνει σε βάρος της, έχει προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που επικαλείται η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, αναμένεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ζητήσει από τον Τούρκο πρωθυπουργό τη γεφύρωση των διαφορών της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση τονίζοντας ότι θα πρέπει να apodewhe_,τουλάχιστον, μερικούς από τους όρους που έχει θέσει η κοινότητα προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας. Ο κ.Κλίντον θα επισημάνει ότι η Ουάσιγκτον κάνει ότι μπορεί για να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της να δεχθούν την Τουρκία σαν μία από τις υποψήφιες χώρες για τον επόμενο γύρο των ενταξιακών διαδικασιών, ενώ θα ζητήσει από τον Μεσούτ Γιλμάζ να δεχθεί πρώτος την παραπομπή του θέματος των Ιμίων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και την επίτευξη προόδου στο κυπριακό.

    Χθες ο Αμερικανός μεσολαβητής για το κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, συναντήθηκε με στελέχη του Λευκού Οίκου με τα οποία συζήτησε την τακτική και την στρατηγική που θα τηρήσει η αμερικανική κυβέρνηση απέναντι στην Αγκυρα.

    Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, κ.Φόλει, δήλωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει πως η Τουρκία θα πρέπει να γίνει σύντομα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο ίδιος αναγνώρισε το δικαίωμα της κοινότητας να θέτει όρους για την ένταξη μιας χώρας, τόνισε ωστόσο ότι η Τουρκία είναι μια χώρα με τεράστια στρατηγική σημασία.

    Στο πρόγραμμα του Τούρκου πρωθυπουργού περιλαμβάνονται συναντήσεις με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών.

    Εκτός του Αμερικανού Προέδρου, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ, ο κ.Γιλμάζ θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Αλ Γκορ, με τον οποίο θα υπογράψει συμφωνία συμπαραγωγής αεροσκαφών μεταξύ της "Boing" και των τουρκικών αερογραμμών, την υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Ρόμπερτ Ρούμπιν και τον υπουργό Ενέργειας, Φεντερίκο Πένια.

    Στα πλαίσια των επαφών του θα συναντηθεί με τον διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τους προέδρους των εταιρειών "Bechtel" και "Conoco" καθώς και τον πρόεδρο της κατασκευαστικής εταιρείας αεροσκαφών "Boing"

    Ακόμη, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της "Unoco Oil", προέδρους εβραϊκών οργανώσεων ενώ ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του θα συναντηθεί με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους και τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Μπεντ Σκρόουκροφτ.

    [23] ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ Ο ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΚΡΟΑΤΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Έφτασε σήμερα στην Ολλανδία ο Κροάτης Άντο Φουρούντζια που συλλήφθηκε χθες, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ως ύποπτος για εγκλήματα πολέμου. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Δύναμης Σταθεροποίησης Πίτερ Κλάρκ, σύντομα πρόκειται να φτάσει στη Χάγη και ο δεύτερος Κροάτης που συνελήφθη, ο Βλάτκο Κούπρεσκιτς, ο τραυματίστηκε από τους πυροβολισμούς των Δανών στρατιωτών της Δύναμης Σταθεροποίησης.

    Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Κούπρεσκιτς ήταν μέλος των Δυνάμεων των Κροατών της Βοσνίας και κατηγορείται για συμμετοχή στη σφαγή Μουσουλμάνων τον Απρίλιο του 1993. Το Διεθνές Dijast^qio της Χάγης τον θεωρεί υπεύθυνο για εγκλήματα πολέμου εις βάρος Μουσουλμάνων πολιτών στην κοιλάδα Λάσβα, κοντά στο Βιτέζ.

    Λέγεται ότι ο Κούπρεσκιτς ήταν μέλος της ομάδας των παραστρατιωτικών δυνάμεων των Κροατών της Βοσνίας, "Κούπρεσκιτς και άλλοι", μαζί με τους εξαδέλφους του Ζόραν και Μίριαν Κούπρεσκιτς, οι οποίοι ήδη κρατούνται από το Διεθνές Δικαστήριο. Ο Μίριαν Κούπρεσκιτς ήταν, μαζί με το Ντάριο Κόρντιτς, ανάμεσα στους δέκα Κροάτες που παραδόθηκαν εθελοντικά τον Οκτώβριο.

    Μια από τις χειρότερες σφαγές που διαπράχθηκαν στην περιοχή της κοιλάδας Λάσβα, ήταν αυτή στο χωριό Άχμιτσι, όπου ζούσε ο Κούπρεσκιτς, τον Απρίλιο του 1993, οπότε και δολοφονήθηκε ολόκληρος ο μουσουλμανικός πληθυσμός, 356 από τους 466 κατοίκους.

    Το όνομα του άλλου συλληφθέντα, Άντο Φουρούντζια, που βρίσκεται ήδη στην Ολλανδία και πρόκειται να φυλακιστεί στο Σεβένινγκεν, κοντά στη Χάγη, δεν βρίσκεται στον κατάλογο των 78 ατόμων που καταζητούνται από το Διεθνές Δικαστήριο και ακόμη παραμένουν άγνωστες οι κατηγορίες εναντίον του.

    [24] ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΥΣ: ΣΥΝΔΡΑΜΕΤΕ ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Τη βοήθεια των Σερβοβοσνίων στη σύλληψη και την παράδοση στο Δικαστήριο της Χάγης των υπόπτων για εγκλήματα πολέμου ζήτησε με επιστολή του προς τον Σέρβο αντιπρόσωπο στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας Μόμτσιλο Κράισνικ, ο Διοικητής της Δύναμης Σταθεροποίησης στη Βοσνία, στρατηγός Έρικ Σινσέκι.

    "Η Δύναμη Σταθεροποίησης ξεκίνησε τις ενέργειες σύλληψης και μεταφοράς των καταζητούμενων στο Δικαστήριο", έλεγε ο κ. Σινσέκι στην επιστολή του, αναφερόμενος στη χθεσινή σύλληψη των δύο Κροατών. "Προσδοκώ να κάνετε οτιδήποτε βρίσκεται στις δυνάμεις σας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα παραδοθούν όσοι καταζητούμενοι βρίσκονται μέσα στα σύνορα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης".

    Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο το σερβικό πρακτορείο SRNA, ο κ. Σινσέκι ζήτησε επίσης από τους Σέρβους να αποφύγουν οποιεσδήποτε δηλώσεις και ενέργειες που θα μπορούσαν να χειροτερέψουν την κατάσταση στη Βοσνία.

    Μέχρι τώρα η ηγεσία των Σερβοβοσνίων έχει αρνηθεί να παραδώσει τους 50 περίπου Σέρβους που καταζητούνται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, λέγοντας ότι το σύνταγμα της Σερβικής Δημοκρατίας δεν επιτρέπει την έκδοση πολιτών.

    [25] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΡΟΑΤΩΝ-ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Εκατοντάδες Κροάτες βετεράνοι πολέμου της Βοσνίας μπλοκάρισαν κεντρικό δρόμο κοντά στο Βιτέζ της κεντρικής Βοσνίας σήμερα το πρωί, ύστερα από τη σύλληψη των δύο Κροατών, υπόπτων για εγκλήματα πολέμου.

    Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, αποφάσισαν να προβούν σ' αυτή την ενέργεια διαμαρτυρόμενοι γιατί οι στρατιώτες της D}malgr Σταθεροποίησης συνεχίζουν να φυλάνε το σπίτι του συλληφθέντα Βλάτκο Κούπρεσκιτς, όπου βρίσκονται η γυναίκα του και τα δύο παιδιά του. Μέχρι τώρα, μόνο στο δήμαρχο του Βιτέζ και στον επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του Κροατικού δημοκρατικού Κόμματος έχει επιτραπεί η είσοδος στο σπίτι.

    Σύμφωνα με την τοπική τηλεόραση, πάντως, οι πολίτες του Βιτέζ άρχισαν να συγκεντρώνονται στους δρόμους με την υποκίνηση κροατικών ενώσεων για να διαμαρτυρηθούν για τη χθεσινοβραδινή επιχείρηση της σύλληψης στο σπίτι του Κούπρεσκιτς.

    [26] ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΓΙΑ ΗΠΑ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - Ε.Ε.

    Ωφελούνται οι στρατιωτικές βιομηχανίες Η.Π.Α. και Ισραήλ από τη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε., καθώς, τώρα, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υπογράψουν με την Τουρκία συμφωνίες εφοδιασμού αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Όπως δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης, η χώρα του επιθυμεί οι αμερικάνικες και ισραηλινές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν, το συντομότερο δυνατό, στις απαιτήσεις εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, ενώ πρόσθεσε πως αυτό θα έχει άσχημες επιπτώσεις στη στρατιωτική βιομηχανία της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας.

    Η Τουρκία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ μετά τις Η.Π.Α., σκοπεύει, μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, να διαθέσει 150 δισ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της.

    Τα μεγαλύτερα στρατιωτικά της προγράμματα περιλαμβάνουν κατασκευή 1.000 τανκς και 145 μαχητικών ελικοπτέρων αξίας 5 και 3,5 δισ. δολαρίων αντίστοιχα, με τη συνεργασία ξένων συμμάχων.

    Σε αυτήν τη συνεργασία αποβλέπουν το Ισραήλ, η Γαλλία και η Ιταλία.

    Οι Η.Π.Α., παρόλο που ήταν, ανέκαθεν, ο κυριότερος προμηθευτής όπλων για την Τουρκία, τα τελευταία χρόνια, μετά το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διαμάχη της Άγκυρας με την Ελλάδα, έχουν διακόψει τη διανομή. Όσον αφορά, λοιπόν, στο πρόγραμμα των μαχητικών ελικοπτέρων, δεν έχουν δώσει, ακόμη, εντολή στις βιομηχανίες τους να προχωρήσουν σε συζητήσεις για συμφωνία. Αυτό σημαίνει πως οι γαλλικές και ιταλικές εταιρείες έχουν σημαντικές πιθανότητες να συμμετάσχουν.

    Ωστόσο, όσον αφορά στο πρόγραμμα των τανκς, είναι πιο πιθανή η συμμετοχή κρατών εκτός Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α. και του Ισραήλ.

    Τους νικητές στις δύο αυτές συμφωνίες θα ανακοινώσει η Τουρκία μέσα στο 1999.

    [27] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Π. ΜΙΛΟ - Λ. ΝΤΙΝΙ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Μπαράζ συναντήσεων είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λαμπέρτο Ντίνι σε σημερινή επίσκεψη του στην αλβανική πρωτεύουσα.

    Μετά από συνομιλίες με τον Αλβανό ομόλογό του Πασκάλ Μίλο, τον pqyhupouqc| Φατός Νάνο, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρετζέπ Μεϊντάνι και τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα, ο Λαμπέρτο Ντίνι και ο Πασκάλ Μίλο έδωσαν συνέντευξη τύπου σε Αλβανούς και ξένους δημοσιογράφους.

    "Πολύ θετική" χαρακτήρισαν την επίσκεψη αυτή οι δύο υπουργοί Εξωτερικών κάνοντας γνωστό ότι υπογράφτηκαν και τέσσερα πρωτόκολλα. Το πρωτόκολλο καλής συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών υπέγραψαν ο κ. Ντίνι και ο κ. Μίλο, ενώ υπογράφτηκαν και το πρωτόκολλο επείγουσας επέμβασης και συνεργασίας, το πρωτόκολλο τεχνικής συνεργασίας για την διετία 1998 - 1999 και το πρωτόκολλο τεχνολογικής και επιστημονικής συνεργασίας. "Οι τέσσερις αυτές συμφωνίες που έχουν πολιτικό και οικονομικό χαρακτήρα είναι ένα μεγάλο βήμα στην πρόοδο των σχέσεων μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας", δήλωσε ο κ. Ντίνι στη συνέντευξη τύπου.

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένη φαίνεται η αλβανική πλευρά λόγω της οικονομικής βοήθειας που θα δώσει η ιταλική πλευρά. Πρόκειται για 317,2 δισ. ιταλικές λιρέτες, επενδύσεις για τα τρία επόμενα χρόνια.

    Στην ερώτηση για το πως υποδέχθηκε η ιταλική κυβέρνηση την δήλωση του κ. Νάνο για ιταλικό προτέκτορα της Αλβανίας ο κ. Ντίνι απάντησε "Εμείς υποδεχθήκαμε θετικά την πνοή της δήλωσης του Νάνο εννοώντας στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών", προσθέτοντας ότι "απολύτως δεν γίνεται λόγος για προτέκτορα".

    "Η Ιταλία, τόνισε, ο κ. Ντίνι χαρακτηρίζεται από του Αλβανούς η πόρτα για ένταξη στην Ευρώπη και η Ιταλία είναι ενδιαφερόμενη να αφήσει ανοιχτή αυτήν την πόρτα.

    Σχετικά με την ερώτηση ενός δημοσιογράφου για το αν στην πρόσφατη συνάντηση με τον Μιλόσεβιτς συζήτησε και για το Κοσσυφοπέδιο ο κ. Ντίνι έδωσε την εξής απάντηση: "Βεβαίως το συζητήσαμε. Το Βελιγράδι θεωρεί δικό του εσωτερικό θέμα το Κοσσυφοπέδιο αλλά είναι και στην προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης. Μιλώντας για "πολιτιστική αυτονομία" του Κοσσυφοπεδίου" ο κ. Ντίνι δήλωσε ότι "μόνο ο διάλογος και τα διπλωματικά μέσα είναι η σωστή λύση και όχι οι βίαιες πράξεις".

    [28] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

    Στις 12 Ιανουαρίου του 1998 η "Σλαβοβουλγαρική ιστορία" που έγραψε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα στο Άγιο Όρος ο μοναχός Παϊσιος του Χιλανδαρίου θα επιστραφεί στη μονή Ζωγράφου. Αυτό έγινε γνωστό ύστερα από τη συνάντηση του προέδρου, Πέταρ Στογιάνοφ, με την υπουργό Πολιτισμού της Βουλγαρίας, Έμα Μόσκοβα.

    Το χειρόγραφο κείμενο, η σημασία του οποίου για την αναγέννηση του εθνικού πνεύματος των Βουλγάρων στους αγώνες, για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό θεωρείται ως ανεκτίμητη εδώ, θα φτάσει στη μονή Ζωγράφου με συνοδεία ειδικής βουλγαρικής φρουράς, την οποία θα ενισχύσει μονάδα της ελληνικής αστυνομίας.

    Υπενθυμίζεται, ότι η "Ιστορία του Παϊσιου" εμφανίστηκε μυστηριωδώς στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Βουλγαρίας εδώ και ενάμιση χρόνο ύστερα από εξίσου μυστηριώδη εξαφάνισή της από το Άγιο <qor, εξαφάνιση για την οποία ποτέ δεν δόθηκαν συγκεκριμένες αξιόπιστες εξηγήσεις.

    Αξιοσημείωτος είναι ο ρόλος του Βούλγαρου προέδρου, Πέταρ Στογιάνοφ, για την επίλυση του ευαίσθητου προβλήματος της επιστροφής του ιστορικού κειμηλίου στο νόμιμο ιδιοκτήτη του, τη μονή Ζωγράφου που είναι η μοναδική σωστή λύση που θα μπορούσε να δώσει στο θέμα η Βουλγαρία, ως δημοκρατικό κράτος δικαίου, όπως έχει τονίσει επανειλημμένως ο κ.Στογιάνοφ τους τελευταίους μήνες.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 18 December 1997 - 15:46:31