Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-12-19

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 19 Δεκεμβρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Αφιέρωμα στις έρευνες για το Ουκρανικό αεροσκάφος)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [02] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΙΝΤΟΝ

  • [03] ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ Η ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ

  • [04] 200 ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ ΕΦΟΡΙΩΝ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ" ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

  • [05] ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΕΠΑΝΑΘΕΤΕΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ

  • [06] ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

  • [08] ΜΕ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ

  • [09] ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ S-300 ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ "ΦΑΪΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΪΜΣ"

  • [10] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΟΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ- ΑΥΛΩΝΑ

  • [11] ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΑ Ο ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ

  • [12] ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

  • [13] Η ΡΩΣΙΑ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΙΟ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Αφιέρωμα στις έρευνες για το Ουκρανικό αεροσκάφος)

  • [14] Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  • [15] Τ.ΜΑΝΤΕΛΗΣ: Ο ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΠΙΛΟΤΟΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΟΥ

  • [16] ΧΤΕΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΓΕΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΑ ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

  • [17] ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΑΒΑΚΣ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΠΡ. ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ

  • [18] ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΤΩΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ

  • [19] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

  • [20] ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ

  • [21] Η ΤΕΔΚ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Αυξήσεις μισθών όχι μεγαλύτερη του 4,5% στον ιδιωτικό τομέα υπέδειξε εμμέσως ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

    Ο κ.Παπαντωνίου δεσμεύτηκε για ταχύτερη προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, ενώ υποσχέθηκε και μείωση των φορολογικών συντελεστών σε δύο με τρία χρόνια. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως την οικονομική πολιτική που άρχισε.

    [02] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Να ασκήσει πίεση στην τουρκική κυβέρνηση ζητούν οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις με επιστολή τους στον Αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον.

    Η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή σε επιστολή της προς τον πρόεδρο Κλίντον, τονίζει ότι η πιθανότητα επιτυχίας των προσπαθειών του Αμερικανού προέδρου στην Κύπρο και το Αιγαίο θα ενισχυθούν σημαντικά εάν ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ επιστρέψει στην Τουρκία, παίρνοντας ένα σωστό μήνυμα από τις συναντήσεις του, αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ.

    Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η μόνη οδός για την επίτευξη των στόχων της είναι ο σεβασμός προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο και κυριαρχία ή μη -χρήση ή απειλή χρήση βίας. Ενα σωστό αμερικανικό μήνυμα αυτή την εβδομάδα θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια επιτυχία, το 1998, στο Αιγαίο και την Κύπρο, τονίζει στην επιστολή.

    Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο, που έστειλε επίσης επιστολή στον πρόεδρο Κλίντον προ ημερών, σε ανακοίνωση του υπογραμμίζει ότι η Ε.Ε. απαιτεί από την Τουρκία να σεβαστεί τους κοινώς αποδεκτούς κανόνες συμπεριφοράς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Οι ΗΠΑ έχουν δικαίωμα να απαιτήσουν το ίδιο από την Τουρκία και η επίσκεψη του κ.Γιλμάζ στο Λευκό Οίκο προσφέρει την ευκαιρία να υπενθυμίσουν αυτά τα βασικά σημεία στην Τουρκία.

    [03] ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ Η ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ

    Σχετικά περιορισμένη είναι η ξενοφοβία στη Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς η πλειονότητα των βορειοελλαδιτών δεν αντιμετωπίζει τους αλλοδαπούς ως ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα. Αυτό προέκυψε από έρευνα που διεξήγε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, βάσει ερωτηματολογίων που συμπληρώθηκαν από αντιπροσωπευτικό δείγμα 1200 κατοίκων. Η έρευνα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είχε ως φορέα- χρήστη τη γενική γραμματεία νέας γενιάς.

    Ενδεικτικό ως προς τα υψηλά ποσοστά ανοχής των βορειολλαδιτών απέναντι στους ξένους είναι και το γεγονός ότι, το 60% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η παρουσία αλλοδαπών ωφελεί συγκεκριμένους κλάδους των τοπικών οικονομιών, ενώ η εγκατάστασή τους στην ευρύτερη περιοχή δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους ντόπιους. Επιπλέον, οι έξι στους 10 δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο συνεταιρισμού τους με άτομα από βαλκανικές χώρες, ενώ οι 7 στους 10 δεν θα είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα να εργαστούν σε επιχειρήσεις που διευθύνονται από κατοίκους των κρατών αυτών.

    Πάντως, παρά τη σχετικά θετική στάση των βορειοελλαδιτών απέναντι στους αλλοδαπούς, υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν ότι για την αύξηση της ανεργίας ευθύνονται οι ξένοι. Παράλληλα, το 50% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι ξένοι στη χώρα μας είναι πάρα πολλοί.

    Την πρώτη θέση στην κλίμακα του βαθμού συμπάθειας των βορειολλαδιτών ως προς τους αλλοδαπούς καταλαμβάνουν τα άτομα που προέρχονται από δυτικοευρωπαϊκές χώρες, ενώ με διαφορά ακολουθούν οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι. Αντίθετα, χαμηλά είναι τα ποσοστά συμπάθειας που επιδεικνύουν οι Μακεδόνες και οι Θράκες απέναντι στους Τούρκους, τους Αλβανούς και τους Σκοπιανούς.

    Σημειώνεται ότι τα χαμηλά ποσοστά ανοχής απέναντι στους ξένους είναι κυρίως συνάρτηση του χαμηλού μορφωτικού επιπέδου ορισμένων κοινωνικών στρωμάτων. Επιπλέον, η συχνότητα διατύπωσης ρατσιστικών απόψεων αυξάνεται στις μεγάλες ηλικίες και στα μέλη εκκλησιαστικών οργανώσεων. Τέλος, υπάρχουν άτομα που αυτοτοποθετούνται ιδεολογικά στον χώρο της ακροδεξιάς, επιδεικνύοντας σαφώς ρατσιστικές απόψεις.

    [04] 200 ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ ΕΦΟΡΙΩΝ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ" ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    Στο "μικροσκόπιο" του Υπουργείου Οικονομικών τίθεται τις επόμενες ημέρες η ηγεσία των δημόσιων οικονομικών υπηρεσιών, αφού προγραμματίζονται ευρείες ανακατατάξεις σε επίπεδο προϊσταμένων.

    Αναλυτικότερα, 200 προϊστάμενοι, αλλά και επόπτες ελέγχου των κατά τόπους εφοριών θα κριθούν από το υπηρεσιακό συμβούλιο του Υπουργείου Οικονομικών για το έργο που επιτέλεσαν την τελευταία τριετία και αναλόγως η θέση τους θα αναβαθμιστεί ή θα υποβαθμιστεί.

    Οι έλεγχοι που θα διενεργηθούν, οι οποίοι θα διαρκέσουν δύο μήνες, θα επικεντρωθούν στην αποδοτικότητα και τη συμπεριφορά των προϊσταμένων, αλλά και στις προσπάθειες που καταβάλλουν αυτοί, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, για την αύξηση των εσόδων του δημοσίου.

    Παράλληλα, οι αναπληρωτές και οι επόπτες θα κριθούν με βάση τα μέτρα που έχουν λάβει για την είσπραξη των προστίμων από φορολογικές παραβάσεις. Αμέσως μετά την αξιολόγηση των προϊσταμένων, θα ακολουθήσει η διενέργεια ελέγχων για τους τμηματάρχες των εφοριών.

    [05] ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΕΠΑΝΑΘΕΤΕΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ

    Σύντομα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα κλειστά ναυπηγεία "Fore More" στο Κουίνσι των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού ο Έλληνας ιδιοκτήτης τους, Σωτήριος Εμμανουήλ, κατόρθωσε να εξασφαλίσει ομοσπονδιακή βοήθεια ύψους αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, που θα του επιτρέψει να εκσυγχρονίσει τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις.

    Σημειώνεται ότι ο κ.Εμμανουήλ είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της εταιρίας "Massachusetts Heavy Industries Inc", που ιδρύθηκε για να αγοράσει τα ναυπηγεία Fore River. Το δάνειο των 53,5 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο εγκρίθηκε ύστερα από συνάντηση που είχε ο Έλληνας επιχειρηματίας με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους επί των συγκοινωνιών, θα του επιτρέψει να εκσυγχρονίσει τα ναυπηγεία που παραμένουν σε αχρησία από το 1986, οπότε τα έκλεισε η "General Dynamics".

    Η επαναλειτουργία των ναυπηγείων θα είναι μια σημαντική οικονομική ενίσχυση για την περιοχή, όπου θα δημιουργηθούν 1000 θέσεις απασχόλησης για εξειδικευμένους εργάτες, μέσα σε πέντε χρόνια. Παράλληλα, η λειτουργία τους θα αποτελέσει προσωπική νίκη για τον Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος πριν από τρία χρόνια μετακόμισε στη Μασαχουσέτη, με μοναδικό σκοπό να επιτύχει την επαναλειτουργία των ναυπηγείων.

    [06] ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Από τον 2ο αιώνα μ.Χ. αναφέρεται στους χάρτες η Θεσσαλονίκη. Η πρώτη χαρτογραφική αναφορά της πόλης γίνεται από τον Πτολεμαίο στη "Γεωγραφία", χειρόγραφο της οποίας ανήκει στη Ιερά Μονή Βατοπαιδίου και περιλαμβάνεται στα εκθέματα της Έκθεσης του Αγίου Όρους. Σε όλους τους έντυπους χάρτες από τον 15ο μέχρι τον 18 αιώνα αναγράφεται σημειακά η Θεσσαλονίκη ενώ ο πρώτος χάρτης με επιφανειακή αναπαράσταση της πόλης είναι μία γαλλική έκδοση του 1784. Σημαντικότερος θεωρείται ο χάρτης του 1898 στον οποίο η Θεσσαλονίκη αποτυπώνεται σε κλίμακες εξαιρετικής απόδοσης και από τοπογραφική και από σχεδιαστική άποψη. Αυτά ανέφερε παρουσιάζοντας τον "Χάρτη της Θεσσαλονίκης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης" ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και μέλος της ομάδας που δημιούργησε τον χάρτη Ε. Λιβιεράτος.

    Η ανάγκη για έναν νέο χάρτη της Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε από τη διαπίστωση ότι κανείς από αυτούς που κυκλοφορούσαν δεν ικανοποιούσε τις απαιτήσεις του ΟΠΠΕΘ. Η δεύτερη μεγάλη χαρτογράφηση της πόλης μετά το 1898 έγινε το 1917 από το τότε υπουργείο Συγκοινωνιών ύστερα από την μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε τη πόλη. Από το 1920 μέχρι και το 1940 επεκτάθηκε ο χάρτης του 1917 στις περιοχές γύρω από το κέντρο της πόλης . Το 1943 η RAF εξέδωσε έναν πολύ ενδιαφέροντα χάρτη της Θεσσαλονίκης ως μέρος της σειράς χαρτών Townplans of Greece ενώ οι επόμενες σημαντικές χαρτογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1946-1947 από τα υπουργεία Κοινωνικής Πρόνοιας και Οικισμού και Ανοικοδόμησης. Μετά το 1950 η Θεσσαλονίκη εμφανίστηκε σε χάρτες διαφορετικών κλιμάκων που αναθεωρήθηκαν στις αρχές και τα τέλη της δεκαετίας του 70. Τέλος το ΥΠΕΧΩΔΕ εξέδωσε το 1986 φωτογραμμετρικά διαγράμματα της πόλης από φωτοληψίες του 1982.

    Ο νέος χάρτης που εξέδωσε ο ΟΠΠΕΘ, όπως τόνισε ο κ Kibieq\tor, είναι ο πρώτος που έγινε με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές από ελληνικό πανεπιστήμιο και έρχεται να συμπληρώσει ένα μεγάλο κενό στη χαρτογράφησης της Θεσσαλονίκης με υποδειγματικές μεθόδους παραγωγής χαρτογραφίας. Ο χάρτης ολοκληρώθηκε σε 8 μήνες και κόστισε 10 εκατομμύρια δραχμές ενώ εκδόθηκε σε 13.000 αντίτυπα. Η επιστημονική χαρτογραφική ομάδα ήρθε αντιμέτωπη με αρκετά προβλήματα κατά τη διαδικασία χαρτογράφησης , όπως την επιλογή του υπάρχοντος χαρτογραφικού υλικού της πόλης, την αξιολόγηση και ενημέρωσή του, τον καθορισμό της κλίμακας και τον a posteriori ποιοτικό έλεγχο του γεωμετρικού υποβάθρου. Σημαντικά θέματα μελέτης αποτέλεσαν ο καθορισμός των θεματικών πληροφοριών και επιπέδων του χάρτη με βάση τον σχεδιασμό της πολιτιστικής υποδομής του ΟΠΠΕΘ αλλά και τη γενικότερη πολιτιστική υποδομή της πόλης, το επίπεδο γενίκευσης, ο σχεδιασμός συμβόλων, η επιλογή χρωματικών υποβάθρων και τέλος η εργονομία του , ώστε να αποτελεί ένα χρηστικό εργαλείο. Ο χάρτης κυκλοφορεί επίσης και σε CD-ROM.

    Στη διάρκεια της παρουσίασης του χάρτη ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΠΕΘ Κώστας Λοϊζος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται για τη δημιουργία μουσείο χαρτών στο στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά με τη χρηματοδότησης του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης και του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Ο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, υποψήφιος του αριστερού συνασπισμού (Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας-Γιουγκοσλαβική Αριστερά-Νέα Δημοκρατία) και ο Βόισλαβ Σέσελι, πρόεδρος του εθνικιστικού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, διεκδικούν το αξίωμα του Προέδρου της Σερβίας στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί την Κυριακή.

    Στον πρώτο γύρο, στις 7 Δεκεμβρίου, ο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς συγκέντρωσε ποσοστό 43,7% έναντι 32,2% του Βόισλαβ Σέσελι.

    Η διαφορά αυτή, εκτιμάται ότι καθιστά τον Μιλουτίνοβιτς ως τον επικρατέστερο νικητή στις εκλογές της Κυριακής.

    Απαραίτητη προϋπόθεση για να θεωρηθούν έγκυρες οι εκλογές είναι το ποσοστό συμμετοχής του εκλογικού σώματος να ξεπεράσει το 50%. Στον πρώτο γύρο το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 52%.

    Ο τρίτος της εκλογικής αναμέτρησης του πρώτου γύρου, ο Βουκ Ντράσκοβιτς, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 15% κάλεσε τους ψηφοφόρους του να απέχουν από τις εκλογές της Κυριακής.

    Το γεγονός αυτό αλλά και η εμφανής αδιαφορία που επιδεικνύουν οι Σέρβοι για τις εκλογές αυτές, δημιουργεί ερωτηματικά για το αν το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές της Κυριακής ξεπεράσει τελικά το 50%.

    Η προεκλογική εκστρατεία των δυο υποψηφίων που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα, περιορίστηκε μόνο σε ξεχωριστές τηλεοπτικές εμφανίσεις, ενώ δεν έγιναν προεκλογικές συγκεντρώσεις.

    Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης προέβαλαν ιδιαίτερα το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες του υποψηφίου των σοσιαλιστών, ενώ απέναντι sto Βόισλαβ Σέσελι στάθηκαν ιδιαίτερα επικριτικά και του αφιέρωσαν πολύ λίγο χρόνο.

    Η στάση αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις του Σέσελι, ο οποίος σε δηλώσεις του έκανε λόγο για "δύο μέτρα και δύο σταθμά στην προβολή των υποψηφίων από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης".

    Σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής ξεπεράσει το 50% και νικητής αναδειχθεί ο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς τότε δεν αναμένονται κάποιες θεαματικές αλλαγές σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Σερβία.

    Πολιτικοί παρατηρητές στο Βελιγράδι εκτιμούν ότι πιθανή επικράτηση του Μιλουτίνοβιτς θα σήμαινε και ενδυνάμωση στο εσωτερικό της χώρας της θέσης του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Μιλόσεβιτς, ο οποίος και πρότεινε την υποψηφιότητα Μιλουτίνοβιτς. Στην περίπτωση αυτή, η πορεία εξέλιξης της Σερβίας θα συνεχίσει να εξαρτάται από τις αποφάσεις του Μιλόσεβιτς ο οποίος παραμένει ο ισχυρός άνδρας στη χώρα και ελέγχει πλήρως τον κρατικό μηχανισμό.

    Σε αντίθετη όμως περίπτωση, αν δηλαδή νικητής των εκλογών αναδειχθεί ο Βόισλαβ Σέσελι, τότε είναι δυνατόν να αλλάξουν ριζικά τα δεδομένα. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση εκλογής του Σέσελι στο αξίωμα του Προέδρου της Σερβίας θα αποτελούσε άμεση απειλή για την εξουσία του ίδιου του Μιλόσεβιτς. Εκτός αυτού η πορεία ανάπτυξης της Σερβίας θα διαγραφόταν αβέβαια καθόσον η διεθνής κοινότητα δεν επιθυμεί να συνεργαστεί μαζί του εξαιτίας των ακραίων απόψεών τους για δημιουργία της "Μεγάλης Σερβίας" και της αναθεώρησης της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέητον.

    Οπως εκτιμούν οι αναλυτές, η Σερβία θα απομονωνόταν ακόμη περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο και το γεγονός αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα έκρηξη εθνικισμού στη χώρα με απρόοπτες ίσως εξελίξεις.

    [08] ΜΕ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ

    Νέες απειλές για διχοτόμηση της Κύπρου και κατηγορίες κατά του Γερμανού καγκελάριου Χέλμουτ Κολ, εκτόξευσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον και λίγες μόνο ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, προειδοποίησε ότι η εσφαλμένη, όπως τη χαρακτήρισε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αποκλείσει τη χώρα του από τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει στη μόνιμη διχοτόμηση της Κύπρου.

    Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η λύση της ομοσπονδίας για την Κύπρο, είναι να έχουν ίση μεταχείριση οι δύο κοινότητες του νησιού, τόνισε ο κ. Γιλμάζ, ενώ αναφέρθηκε στην προνομιακή, όπως είπε, μεταχείριση των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι αναγνωρίζονται από όλα τα κράτη πλην της Τουρκίας και λαμβάνουν ολόκληρη τη διεθνή βοήθεια σε αντίθεση με τους Τουρκοκύπριους οι οποίοι, "ζουν σε πλήρη απομόνωση και υποφέρουν εξαιτίας του διεθνούς εμπάργκο". Κατά τους ισχυρισμούς του κ.Γιλμάζ η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθεί να αναγκάσει την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να αποδεχθούν την ελληνική, όπως είπε, λύση. "Υπό αυτές τις συνθήκες πολύ φοβούμαι ότι καθίσταται αδύνατη η λύση της Ομοσπονδίας και η διχοτόμηση e_mai αναπόφευκτη", υπογράμμισε.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενος στα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου του Λουξεμβούργου, έβαλε και κατά ευρωπαϊκών κύκλων, φωτογραφίζοντας τη Γερμανία και τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, ισχυριζόμενος ότι προσπαθούν να μετατρέψουν την Ευρώπη σε μια λέσχη χριστιανικών χωρών η οποία δεν θα περιλαμβάνει τη μουσουλμανική Τουρκία.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Τζιμ Φόλεϊ σε δηλώσεις του σχετικά με τις απειλές του Μεσούτ Γιλμάζ για προσάρτηση των κατεχόμενων στην Τουρκία, επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν τη διαδικασία των συνομιλιών των Ηνωμένων Εθνών με στόχο τη δημιουργία διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. "Αυτή η λύση είναι η μόνη εφικτή και αποδοτική και η μόνη που μπορεί να φέρει ειρήνη και προσέγγιση στο νησί και είναι μια λύση που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν", είπε χαρακτηριστικά.

    Ακόμη, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως ένα θετικό γεγονός, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα για λύση των προβλημάτων μεταξύ των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο.

    [09] ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ S-300 ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ "ΦΑΪΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΪΜΣ"

    Το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει στην πώληση των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 προς την Κύπρο, υπό τον όρο ότι θα αποζημιωθεί για την ακύρωση της παραγγελίας, άφησε να γίνει γνωστό η Ρωσία, αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η βρετανική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", επικαλούμενη κύκλους του ΝΑΤΟ.

    Στο σχετικό άρθρο της εφημερίδας, απόσπασμα του οποίου μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC αναφέρεται ότι το σχετικό μήνυμα διαβιβάστηκε από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Γεβγκένι Πριμακώφ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

    Η αποκάλυψη των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", έρχεται σε αντίθεση με τα όσα δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Γκεόργκι Μουράτωφ, ότι η οικονομική συνεργασία της χώρας του με την Τουρκία δεν πρόκειται να επηρεάσει τις σχέσεις της με την Κύπρο και ότι η Μόσχα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Κύπρο όσον αφορά τους πυραύλους S-300. Για το θέμα αυτό ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βίκτωρ Τσερνομίρντιν, ήταν απολύτως σαφής στις συνομιλίες που είχε στην Αγκυρα, τόνισε ο κ.Μουράτωφ.

    Οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" εκτιμούν ότι η ρωσική κίνηση για την ακύρωση τηςπαραγγελίας προσφέρει μια "αμοιβή ελπίδας" στην αυξανόμενη κρίση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, όσον αφορά το κυπριακό.

    "Τόσο οι ΗΠΑ αλλά και ορισμένα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας βλέπουν με ανησυχία τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί όσον αφορά το κυπριακό γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε πόλεμο δύο μέλη της συμμαχίας, την Ελλάδα και την Τουρκία" σημειώνει η εφημερίδα και παραθέτει τη σχετική δήλωση που έκανε ένας διπλωμάτης του ΝΑΤΟ: "Η πιθανή πολεμική αναμέτρηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μας το 1998".

    Κύκλοι του ΝΑΤΟ, συνεχίζουν οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", εκτιμούν |ti οι λόγοι για τους οποίους αποφάσισε η Ρωσία να πουλήσει τους πυραύλους S-300 στην Κύπρο ήταν μάλλον οικονομικοί. "Δεν πιστεύεται δηλαδή ότι η Μόσχα ήθελε να σπείρει τη διχόνοια μέσα στους κόλπους του ΝΑΤΟ", τονίζουν.

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος επιδεικνύει το ενδιαφέρον του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κυπριακό, πιστεύεται σημειώνει η εφημερίδα, ότι η Ουάσιγκτον επεξεργάζεται τη φόρμουλα που θα εμποδίσει την Τουρκία να πραγματοποιήσει την απειλή της ότι θα προσφύγει δηλαδή στα όπλα προκειμένου να αποτρέψει την εγκατάσταση των πυραύλων στο έδαφος της Κύπρου.

    Και οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" καταλήγουν με την εκτίμηση "ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ φοβούνται ότι η Λευκωσία δεν έχει και πολλά περιθώρια κινήσεων στο θέμα των πυραύλων, ιδιαίτερα ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν το Φεβρουάριο στη Κύπρο".

    [10] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΟΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ- ΑΥΛΩΝΑ

    "Περισσότερο προσοδοφόρο και πιο αποτελεσματικό" θεωρούν εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρίας ΑΜΠΟ τον πετρελαιαγωγό που θα αρχίζει από το Μπουργκάς και θα καταλήγει στον Αυλώνα.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της βουλγαρικής εφημερίδας "24 Ωρες" ο εκπρόσωπος της εταιρίας Ρ. Νικόλωφ, φέρεται ότι δήλωσε, πως " ο πετρελαιαγωγός έως την Αλβανία είναι πιο αποτελεσματικός από τον πετρελαιαγωγό προς την Αλεξανδρούπολη, γιατί ο Αυλώνας έχει έξοδο, απ' ευθείας προς τις ευρωπαϊκές αγορές".

    Προειδοποίησε, ωστόσο, τη βουλγαρική πλευρά, ότι "το πετρέλαιο της Κασπίας, μπορεί να παρακάμψει τη Βουλγαρία, εάν το 1998 δεν αρχίσει η μελέτη του σχεδίου Μπουργκάς - Αυλώνα".

    Είπε, ακόμη, ότι η πιθανότητα αυτή θα ενισχυθεί, από την περίπτωση, που η Ρουμανία, η οποία διεξάγει τώρα, συνομιλίες με εταιρίες της κοινοπραξίας της Κασπίας, για τον πετρελαιαγωγό, από την Κωνστάντζα, ως την Τεργέστη, συμφωνήσει στην κατασκευή του. Η προτεινόμενη , αυτή, λύση εκτιμάται ότι αποτελεί μέσο πίεσης της αμερικανικής εταιρίας και προς τη Βουλγαρία, αλλά και προς τη Ρουμανία, με σκοπό να μειώσει και το κόστος, αλλά και τα μερίδια εκμετάλλευσης, που διαπραγματεύονται οι χώρες, από τις οποίες θα διέρχεται ο αγωγός.

    Πάντως, μέχρι την 1η Ιανουαρίου οι εταιρείες, που συμμετέχουν στην κοινοπραξία της Κασπίας, πρέπει να έχουν την έγκριση της Ρωσίας για τον πετρελαιαγωγό, από την Κασπία ως το Νοβοροσίσκ.

    [11] ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΑ Ο ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ

    Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, απέρριψε κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματός του στην κοινοβουλευτική επιτροπή κατάρτισης του νέου Συντάγματος της Αλβανίας.

    Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Μπερίσα, επανέλαβε το αίτημά του για διενέργεια το ταχύτερο δυνατόν νέων εκλογών στην Αλβανία. Κατά τον Μπερίσα οι λόγοι που επιβάλλουν την προσφυγή στις κάλπες είναι οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στη χώρα, η έλλειψη δημόσιας τάξης, η αύξηση του λαθρεμπορίου και της ecjkglatij|tgtar κ.α. οι οποίες, υποστήριξε, "καθιστούν αδύνατη τη σύνταξη νέου Συντάγματος".

    Παράλληλα ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και το σχηματισμό νέας, από τεχνοκράτες, "ικανής να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές".

    [12] ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Ασαφή χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος τύπου του βουλγαρικού υπουργείου εξωτερικών, Ράτκο Βλάικοφ, την άποψη που διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόρωφ σχετικά με τις σχέσεις της χώρας του με τη Βουλγαρία.

    Σχολιάζοντας την ομιλία του κ.Γκλιγκόρωφ στη Βουλή, ο κ.Βλάικοφ υποστήριξε ότι ο Σκοπιανός πρόεδρος "προσπάθησε να επιρρίψει τις ευθύνες σε άλλους παράγοντες" και χαρακτήρισε απαράδεκτη της προσπάθεια της ΠΓΔΜ "να υιοθετεί διπλή στάση όσον αφορά τις σχέσεις της με τα γειτονικά κράτη".

    Τέλος, ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου εξωτερικών της Βουλγαρίας είπε πως η χώρα του είναι έτοιμη να υπογράψει τις συμφωνίες με τα Σκόπια στις επίσημες γλώσσες των δύο χωρών, επισήμανε, ωστόσο, ότι "η Σόφια δεν θα δεχτεί ποτέ να πλαστογραφείται η ιστορία".

    [13] Η ΡΩΣΙΑ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΙΟ

    Σύμφωνα με δημοσίευμα των "Τάϊμς" της Νέας Υόρκης, η ρωσική εταιρία φυσικού αερίου Gazprom ακύρωσε συμφωνία με την τράπεζα Εισαγωγών - Εξαγωγών των ΗΠΑ, αψηφώντας τις αμερικανικές πιέσεις για μη συνέχιση των εμπορικών της συμφωνιών με το Ιράν.

    Η εν λόγω τράπεζα είχε συμφωνήσει να εγγυηθεί τη χρηματοδότηση με 750 εκατομμύρια δολάρια της Gazprom, προκειμένου να αγοράσει αμερικανικά εξαρτήματα και υπηρεσίες. Η παροχή των δανειακών αυτών εγγυήσεων επικρίθηκε έντονα στο αμερικανικό Κογκρέσο, λόγω της απόφασης της Gazprom να συνάψει συμφωνία με το Ιράν. Η κυβέρνηση Κλίντον σκεφτόταν μάλιστα και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία.

    Η Gazprom λοιπόν, ακύρωσε τις εγγυήσεις αυτές πριν προλάβουν καν να αποσυρθούν, υποστηρίζοντας ότι κατ' αυτό τον τρόπο εξαλείφεται η αμερικανική πίεση προς τις ρωσικές εταιρείες που θέλουν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στο εξωτερικό.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Αφιέρωμα στις έρευνες για το Ουκρανικό αεροσκάφος)

    [14] Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Οι έρευνες για τον εντοπισμό του ουκρανικού αεροσκάφους καθώς και η τεχνική υποδομή των αεροδρομίων της χώρας ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημέρωσε για τις έρευνες ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης ο οποίος έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες με όλες τις εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση, έτσι ώστε να διευκρινιστούν τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Μαντέλης τόνισε ότι η απουσία ραντάρ στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης δεν ευθύνεται για την πτώση του αεροσκάφους και έκανε λόγο για κακό χειρισμό και αποπροσανατολισμό του πιλότου. Τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να αναμένουμε το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων της επιτροπής που έχει συγκροτηθεί, για να προχωρήσει η διαδικασία απόδοσης ευθυνών. "Το ραντάρ δεν είναι η αιτία της πτώσης. Η αιτία της πτώσης εντοπίζεται στον πιλότο. Τα θέματα θα διευκρινιστούν εφόσον βρεθεί το αεροσκάφος. Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είναι απόλυτα ασφαλές χωρίς να υπάρχει πρόβλημα με το σύστημα της ενόργανης προσέγγισης", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαντέλης.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ζήτησε να επισπευσθεί η διαδικασία εγκατάστασης του ραντάρ στη Θεσσαλονίκη αλλά και τα αεροδρόμια του Ηρακλείου και της Ρόδου, ενώ στο θέμα παρενέβη ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σημείωσε πως όταν ήταν υπουργός Μεταφορών, ο ίδιος επικύρωσε την προμήθεια για τα τέσσερα ραντάρ. Τόνισε πάντως ότι η προμήθεια δεν είναι προμήθεια ενός μηχανήματος που εγκαθίσταται αλλά προμήθεια ενός συστήματος που σχεδιάζεται και εναρμονίζεται με άλλα παρόμοια συστήματα.

    Κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ωστόσο, εκφράστηκε η δυσφορία της κυβέρνησης για τον χειρισμό του όλου θέματος από τα μέσα ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι είναι ανεπίτρεπτο να συνδέεται ευθέως το ραντάρ με το ατύχημα και πρόσθεσε ότι είναι άδικο και υπερβολικό αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μας, κάθε φορά να μεγεθύνουμε, όπως είπε, τα συμβάντα δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις άδικες για τη χώρα μας.

    Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπως και όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας είναι απολύτως ασφαλή, είπε ο υπουργός Τύπου και χρησιμοποίησε ως επιχείρημα το γεγονός ότι πριν και μετά την πτώση του αεροσκάφους προσγειώθηκαν και απογειώθηκαν με ασφάλεια πολλά άλλα αεροσκάφη. Ανέφερε ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος διέθετε απηρχαιωμένο σύστημα αναφορικά με τον εντοπισμό του μέρους όπου βρισκόταν και κατέστησε σαφές ότι θα γίνει έρευνα προς κάθε κατεύθυνση.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ασχολήθηκε εξάλλου και με το θέμα των αστικών συγκοινωνιών. Το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο την Άνοιξη και για την προετοιμασία του θα συνεργαστούν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών.

    [15] Τ.ΜΑΝΤΕΛΗΣ: Ο ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΠΙΛΟΤΟΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΟΥ

    Τον προσανατολισμό του φαίνεται ότι είχε χάσει ο κυβερνήτης του ουκρανικού αεροσκάφους, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης, ο οποίος παρέδωσε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου την απομαγνητοφωνημένη συνομιλία του πιλότου με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου "Μακεδονία".

    Ο κ.Μαντέλης επικαλέστηκε τη συνομιλία πιλότου - πύργου ελέγχου και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αναμένεται ο εντοπισμός του αεροσκάφους για να εκτιμηθούν όλα τα στοιχεία.

    Ερωτηθείς για το ραντάρ προσέγγισης στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", ο υπουργός Μεταφορών απάντησε ότι εάν υπήρχε θα ήταν ακόμη ένα θετικό στοιχείο στη λειτουργία του αεροδρομίου, αλλά δεν απέδωσε στην έλλειψη του την αιτία του δυστυχήματος.

    Ο υφυπουργός Άμυνας Δημήτρης Αποστολάκης επισήμανε τις δυσκολίες της επιχείρησης εντοπισμού, καθώς υπάρχει πιθανότητα το χιόνι που πέφτει στην περιοχή να έχει σκεπάσει τα συντρίμμια.

    [16] ΧΤΕΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΓΕΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΑ ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

    "Ασφυκτικό κλοιό" γύρω από τα Πιέρια όρη, περιοχή που θεωρείται ως το πιθανότερο σημείο πτώσης του ουκρανικού αεροσκάφους, έχουν δημιουργήσει οι περισσότεροι από 4.000 στρατιώτες και εθελοντές που συμμετέχουν στην έρευνα για τον εντοπισμό του.

    Ξεκινώντας από τη Συκιά Ημαθίας, στο βόρειο άκρο της οροσειράς, το Σφενδάμι Πιερίας στην ανατολική πλευρά των Πιερίων, τη Μηλιά και τα Φωτεινά, κοινότητες του ίδιου νομού στα νοτιοδυτικά της οροσειράς, και τη Σφηκιά Ημαθίας, στη βορειοδυτική της πλευρά, αλλά και από άλλες κοινότητες στα Πιέρια, οργανωμένες ομάδες του στρατού, συνεπικουρούμενες από εθελοντές και κατοίκους των κοινοτήτων, γνώστες της δύσβατης περιοχής, χτενίζουν από τις 7 το πρωί, χιονισμένες πλαγιές, απότομες βουνοκορφές και κάθετες χαράδρες, με την ελπίδα εύρεσης όχι μόνο συντριμμιών αλλά και επιζώντων.

    Στις επίγειες δυνάμεις έχουν εναποτεθεί, άλλωστε, και όλες οι ελπίδες εντοπισμού του αεροσκάφους, καθώς οι αντίξοες καιρικές συνθήκες και κυρίως η πυκνή ομίχλη που εξακολουθεί να καλύπτει την περιοχή, παρά τα σημάδια διάλυσής της το πρωί, εμποδίζουν το έργο των εναέριων δυνάμεων που επιστρατεύτηκαν για την έρευνα.

    Στα νοτιοδυτικά των Πιερίων, το κέντρο των επιχειρήσεων έχει στηθεί στην κοινότητα Μηλιά Πιερίας. Με το συντονισμό της νομαρχίας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δυνάμεις του στρατού, με τη συγκινητική συνδρομή εθελοντών -κατοίκων, ορειβατών, κυνηγών-, amafgto}m σημάδια του αεροσκάφους, γύρω από τους οικισμούς της κοινότητας -την Ανω, την Κάτω, τη Μεση Μηλιά και τις Καρυές- και γύρω από την κοινότητα Φωτεινά και τον οικισμό της Σκοτεινά.

    "Κυριολεκτικά χτενίζουν το βουνό. Από τις τοποθεσίες με το μεγαλύτερο υψόμετρο, το Χτένι και τους Πέντε Πύργους στα 1800 μέτρα, και κατεβαίνοντας προς την Ανω Μηλιά στα 1000, αλλά και πιο χαμηλά, περπατούν βήμα προς βήμα τη δύσβατη περιοχή, που επιπλέον είναι καλυμμένη με σχεδόν ένα μέτρο χιόνι", τόνισε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γραμματέας της Μηλιάς, Δημήτρης Παπαγεωργίου, για να συμπληρώσει: "Δυστυχώς, οι καιρικές συνθήκες δε βοηθούν, ελικόπτερα και αεροπλάνα που πετούν πάνω από τα χωριά δε μπορούν να διακρίνουν τι υπάρχει μέσα στην πυκνή ομίχλη, και οι ώρες περνούν. Η αγωνία μεγαλώνει".

    Το κλίμα φορτίζει και η παρουσία στην περιοχή συγγενών των αγνοούμενων, που συμμετέχουν στην προσπάθεια ανεύρεσης του αεροσκάφους, στο οποίο επέβαιναν οι δικοί τους άνθρωποι. Νωρίς το πρωί 42 τουλάχιστον συγγενείς των επτά αγνοούμενων από την Αιανή Κοζάνης, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Αιανής που είχε στο αεροπλάνο το γαμπρό του, μετέβησαν στα Φωτεινά από τη Σφηκιά Ημαθίας, όπου είχαν διανυκτερεύσει.

    "Ολο το βράδυ έμειναν ξάγρυπνοι. Ο δήμαρχος της Αιανής δεν ξεκόλλησε από το τηλέφωνο, και πρωί-πρωί έφυγαν για τα Φωτεινά", είπε στο ΜΠΕ ο γραμματέας της Σφηκιάς, Αθανάσιος Χειμώνας.

    Από το χωριό του, στη βορειοδυτική πλευρά των Πιερίων, αλλά και από την όμορη κοινότητα Ριζώματα Ημαθίας, ξεκίνησαν από το πρωί ομάδες των ειδικών δυνάμεων με οδηγούς χωριανούς. Στόχος η ανίχνευση ορισμένων από τα υψηλότερα σημεία των Ορέων στην Ημαθία, της περιοχής Τσούμες στα 1200 μέτρα, που κατεβαίνει σε κάθετο γκρεμό, και των περιοχών "Παπά χωράφ" και Λιάχα στα 1800 μέτρα. Παράλληλα, εκχιονιστικά μηχανήματα της νομαρχίας ανοίγουν το δρόμο για τις δυνάμεις διάσωσης.

    "Οι συνθήκες, ωστόσο, και εδώ είναι αντίξοες. Το δύσβατο της σκεπασμένης από 70 εκατοστά χιόνι περιοχής και η ομίχλη που έπεσε και πάλι πυκνή πάνω από την κορυφογραμμή δε διευκολύνουν το έργο των επίγειων και εναέριων δυνάμεων", σημείωσε ο ίδιος.

    Βορειότερα, στη Συκιά Ημαθίας, δυνάμεις του στρατού και κάτοικοι των γύρω χωριών από χθες περπάτησαν τα γύρω χιονισμένα βουνά, χωρίς αποτέλεσμα.

    "Σήμερα από το πρωί, δυνάμεις του στρατού, που έφθασαν από τη Βέροια και το Κιλκίς, ξεκίνησαν να ερευνήσουν την περιοχή γύρω από την Ελαφίνα, εγκαταλειμμένο οικισμό της κοινότητας Πολυδενδρίου, στα 800 μέτρα υψόμετρο, και το Πλατύδερμο, το υψηλότερο σημείο της βόρειας πλευράς των Πιερίων, με υψόμετρο μεγαλύτερο των 1000 μέτρων και κατεβαίνουν προς χαμηλότερα υψόμετρα", είπε στο ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Μελιόπουλος.

    Τις προσπάθειές τους ενισχύουν κάτοικοι της περιοχής, κυρίως κυνηγοί, που γνωρίζουν τα δύσβατα μέρη και τους οδηγούν, καθώς οι πτήσεις αεροσκαφών δεν αποδίδουν λόγω της πυκνής ομίχλης.

    Ο "κλοιός" γύρω από τα Πιέρια κλείνει στο Σφενδάμι Πιερίας, στα amatokij\ των Ορέων, όπου έχει εγκατασταθεί άτυπο επιχειρησιακό κέντρο.

    [17] ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΑΒΑΚΣ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΠΡ. ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ

    Αίτημα προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, να μεσολαβήσει ώστε να διατεθούν αεροσκάφη τύπου αβακς-που σταθμεύουν στο Ακτιο της Πρέβεζας-για τη λήψη αεροφωτογραφιών στις περιοχές στις οποίες υπολογίζεται ότι μπορεί να έπεσε το αεροπλάνο των ουκρανικών αερογραμμών, διαβίβασε ο πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρίας "Μηχανική Α.Ε." Πρόδρομος Εμφιετζόγλου.

    Μεταξύ των Ελλήνων επιβατών του μοιραίου αεροπλάνου περιλαμβάνονται και 7 στελέχη της εταιρίας "Μηχανική Α.Ε." από την Αιανή Κοζάνης και συγγενείς τους μετέχουν στα συνεργεία διάσωσης που ερευνούν για τον εντοπισμό του αεροπλάνου.

    [18] ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΤΩΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ

    Τη συνδρομή γειτονικών βαλκανικών χωρών ζήτησαν συγγενείς των αγνοουμένων επιβατών του αεροσκάφους των ουκρανικών αερογραμμών, με επιστολή τους προς τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππο Πετσάλνικο.

    Την επιστολή υπογράφουν 14 άτομα τα οποία καλούν την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει τη συνδρομή των γειτονικών χωρών, δια της διπλωματικής οδού, επειδή δεν έχουν αποδώσει οι μέχρι τώρα έρευνες των συνεργείων διάσωσης. Κάνουν επίσης λόγο για το ενδεχόμενο να πέρασε τα ελληνικά σύνορα το αεροπλάνο και να κατέπεσε στο έδαφος γειτονικής χώρας.

    Ο κ. Πετσάλνικος μεταβίβασε την επιστολή στον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών Τάσο Μαντέλη.

    [19] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

    Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η καθυστέρηση, όπως αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους, της ενεργοποίησης των οργάνων της Πολιτείας για την ανεύρεση του ουκρανικού αεροσκάφους.

    Η διοικούσα επιτροπή της ΝΔ Θεσσαλονίκης, στην ανακοίνωσή της εκφράζει την λύπη της για το τραγικό αυτό συμβάν και υποστηρίζει ότι "για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση προσπαθεί με απαράδεκτες, για δημοκρατικές κοινωνίες, μεθοδεύσεις να παραπλανήσει το λαό και να μεταθέσει τις τεράστιες ευθύνες της για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα. Είναι γνωστό πια στο πανελλήνιο, ότι η κυβέρνηση αυτή είναι ανίκανη και επικίνδυνη".

    Από την πλευρά του η Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την πτώση του ουκρανικού αεροσκάφους και την συμπαράστασή της στην οδύνη των οικογενειών των δεκάδων επιβατών που επέβαιναν σε αυτό

    Παράλληλα, επισημαίνει ότι "θεωρούμε ότι έχει σοβαρές πολιτικές euh}mer η κυβέρνηση για τις τραγικές ελλείψεις του αεροδρομίου 'ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ'", κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η τραγική έκβαση.

    Τέλος, ο ΣΥΝ, υπογραμμίζει ότι "δύο μέρες μετά το συμβάν οι έρευνες για το αγνοούμενο αεροσκάφος δεν φαίνεται να αποδίδουν αποτελέσματα σε σχέση με την ανεύρεσή του, αναδεικνύουν όμως έντονα τα προβλήματα που αφορούν σε αντιλήψεις και πρακτικές της πολιτικής ηγεσίας".

    Καταλήγοντας, σημειώνει τα προβλήματα που εμφανίζει το αεροδρόμιο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" και σημειώνει ότι "ελπίζουμε τα τελευταία γεγονότα να αφυπνίσουν όλους τους υπεύθυνους. Πρέπει άμεσα, ανεξάρτητα όποιου κόστους, να ληφθούν όλα τα μέτρα που θα καταστήσουν το αεροδρόμιο ασφαλές και συμβατό με τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης".

    [20] ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ

    Ανακοίνωση για την απώλεια του αεροπλάνου των ουκρανικών γραμμών έκανε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπακυριαζής.

    Η ανακοίνωση έγινε προ ημερησίας διατάξεως και στη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε τη λύπη και την αλληλεγγύη της Ε.Ε. Υπογραμμίστηκε, επίσης, η ανάγκη της απόλυτης τήρησης των κανόνων ασφαλείας για τα αεροσκάφη και τα αεροδρόμια.

    [21] Η ΤΕΔΚ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

    Αβάσιμες και ανυπόστατες χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης, τις αιτιάσεις που αφορούν την εμπλοκή της κοινότητας Περαίας, στη μη τοποθέτηση του ραντάρ.

    Η ΤΕΔΚ στην ανακοίνωσή της, εκφράζει τη θλίψη της για την πτώση του ουκρανικού αεροσκάφους και επισημαίνει ότι η αρμοδιότητα και η ευθύνη εγκατάστασης του ραντάρ ανήκει αποκλειστικά στην Πολιτεία. "Οποιαδήποτε λοιπόν ατολμία και ευθύνη για την μη έγκαιρη τοποθέτησή του ανήκει σε αυτήν", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

    Εξάλλου, σημειώνει ότι η κοινότητα Περαίας δεν προέβαλε κανένα απολύτως εμπόδιο στην εγκατάσταση του ραντάρ, ούτε και είχε πρόθεση και ούτε έπραξε κάτι σχετικό. Καταλήγοντας, καταδικάζει "οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεις που υποκινούν ή στρέφονται με αφορμή αυτό το τραγικό γεγονός κατά του προέδρου της κοινότητας, Αντώνιου Ματζάρη".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 15 January 1998 - 16:17:57