Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-01-07

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 7 Ιανουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Αφιέρωμα στη μεγάλη έξοδο των Κούρδων)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

  • [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [03] Κ. ΜΠΙΚΑΣ : Η ΑΓΚΥΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΟΞΥΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

  • [04] ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

  • [05] ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΓΙΑ ΔΙΕΚΟΛΥΝΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ

  • [06] ΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

  • [07] ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΡΜΗΣ ΑΠΟ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ

  • [08] ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΓΥΝΑΙΚΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΤΟΥΡΚΙΑ: 47 ΜΕΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΟ ΕΡΖΕΡΟΥΜ-ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ

  • [10] ΘΑ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΧΑΝΕΪ

  • [11] Η ΙΟΡΔΑΝΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

  • [12] ΠΓΔΜ: ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΒΟΜΒΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

  • [13] ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [14] ΣΙΝΟ-ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΙΔΡΥΘΕΙ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

  • [15] ΜΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

  • [16] ΡΩΣΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΚΤΟΞΕΥΕΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Αφιέρωμα στη μεγάλη έξοδο των Κούρδων)

  • [17] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΜΕΙΖΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ

  • [18] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ

  • [19] ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ "ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ" ΣΤΗ ΛΑΘΡΑΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [20] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΠΑΝΕΙΣΔΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

  • [21] ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΙΤΑΛΙΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

    Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος και συζήτησαν την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, το Κουρδικό αλλά και τις κοινές ασκήσεις Τουρκίας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά τη συνάντηση ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι έγινε μια συζήτηση για όλα τα σημαντικά θέματα που θα βρεθούν στο προσκήνιο το 1998, όπως είναι και οι δημοτικές εκλογές και η υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων στον τομέα αυτό.

    Σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε: "Η Τουρκία βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση και έχει γίνει επίκεντρο της κριτικής όλων των ευρωπαϊκών χωρών γιατί τελικά αποκαλύπτεται η αδυναμία της να δώσει μια αποδεκτή πολιτική λύση στο Κουρδικό θέμα, κάτι που οδηγεί σε αυτές τις μαζικές εξορμήσεις και τη λαθρομετανάστευση". Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η πίεση της κοινής γνώμης θα φέρει αποτελέσματα και θα γίνει συνειδητό στην Τουρκία ότι το θέμα της λαθρομετανάστευσης την αφορά πλήρως και θέλει πολιτικές λύσεις γιατί δεν λύνεται με στρατιωτικά μέσα.

    Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδας αν αύριο εισέλθουν τα τουρκικά μαχητικά στον εθνικό εναέριο χώρο, ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι η αντίδραση της Ελλάδας θα είναι αυτή που είναι πάντα, δηλαδή τα ελληνικά αεροσκάφη θα προβούν σε αναχαιτίσεις. Από εκεί και πέρα, συμπλήρωσε ο υπουργός, η χώρα μας ελπίζει ότι η Άγκυρα θα επιδείξει ωριμότητα που θα δώσει προοπτική σε μια συνειδητοποίηση ορισμένων κανόνων και αρχών για να αποφεύγονται αυτού του είδους οι εντάσεις.

    [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αυτοκαταστροφική, χαρακτήρισε την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

    Ο κ. Ρέππας, με αφορμή τις αεροναυτικές ασκήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο, επεσήμανε ότι η Τουρκία με την πολιτική που ακολουθεί απομακρύνεται από την Ευρώπη, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και ότι η πολιτική που ακολουθεί συμβαδίζει με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία προκαλεί συνεχώς προβλήματα.

    Σε ότι αφορά τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη την ημέρα των Θεοφανίων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι παραβιάσεις αυτές στην πραγματικότητα αχρηστεύουν τη Διακήρυξη της Μαδρίτης και το μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ.

    Πρόσθεσε δε, ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί την απομόνωση της Τουρκίας, αλλά αντίθετα την προσέγγισή της με την Ευρώπη, θεωρώντας ότι η απομόνωση της, εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις κοινές αεροναυτικές ασκήσεις Τουρκίας - ΗΠΑ - Ισραήλ στην περιοχή της Μεσογείου, ο κ. Ρέππας sgle_yse ότι οι χώρες μπορεί να μετέχουν σε γυμνάσια, αλλά η Ελλάδα θεωρεί ότι η πολιτική αξόνων δεν συμβάλει στην εδραίωση της διαρκούς σταθερότητας της ειρήνης.

    Εξάλλου, σε ότι αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα, εφόσον όμως τηρούνται οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

    [03] Κ. ΜΠΙΚΑΣ : Η ΑΓΚΥΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΟΞΥΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

    Για επιχείρηση αμφισβήτησης του νομικού καθεστώτος στο Αιγαίο, που εντάσσεται στην προσπάθεια της Αγκυρας να οξύνει την κατάσταση, κατηγορεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την Τουρκία.

    Ειδικότερα, σε γραπτή ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Μπίκας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, με τις οποίες η Αγκυρα αμφισβητεί τις νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο, που δεν κατονομάζονται στις Διεθνείς Συνθήκες, καθώς και το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, τονίζει : ''Πρόκειται για τις γνωστές τουρκικές απειλές, με τις οποίες επιχειρείται αμφισβήτηση του νομικού καθεστώτος στο Αιγαίο και που εντάσσονται στο πλαίσιο της οξύτητας που επιχειρεί η Αγκυρα''. ''Οι απόψεις αυτές'' καταλήγει ο κ. Μπίκας, ''έχουν επανειλημμένως τεκμηριωθεί και απορριφθεί από την ελληνική πλευρά''.

    [04] ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο θεσμοθετούνται δώδεκα νέοι φόροι που κρίθηκαν αναγκαίοι για να στηρίξουν τον προϋπολογισμό του 1998. Από την εφαρμογή του νομοσχεδίου η κυβέρνηση προσδοκά επιπλέον έσοδα 300 δισεκατομμυρίων δραχμών.

    Με τα άρθρα του νομοσχεδίου καθορίζεται το περιεχόμενο των νέων φορολογιών και οι υπόχρεοι για την καταβολή τους.

    Οι νέες φορολογίες θα ισχύσουν με τη ψήφιση του νομοσχεδίου - με εξαίρεση την αύξηση από 7,5 σε 10% του φόρου στα έντοκα γραμμάτια και τα ομόλογα του δημοσίου, που ισχύει από 1ης Ιανουαρίου- και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, αύξηση από 15 σε 20% της παρακράτησης φόρου για όσους πληρώνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και ανάλογη αύξηση στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος στους μισθωτούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν πρόσθετες αμοιβές.

    Επίσης αύξηση του φόρου στις ονομαστικές μετοχές που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, αύξηση στα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης, αύξηση στη φορολογία Αμοιβαίων Κεφαλαίων, επιβολή φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, επιβολή τέλους στα κινητά τηλέφωνα κ.α.

    Με το ίδιο νομοσχέδιο, καθορίζεται επίσης η νέα τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα, καθώς και σημαντικά φορολογικά θέματα που αναφέρονται στην πρώτη κατοικία, στο φόρο ιδιοκατοίκησης κ.α.

    Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής και στη συνέχεια θα εισαχθεί cia συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια. Το νομοσχέδιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των πολιτικών κομμάτων αλλά και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου και ο υφυπουργός κ.Δρυς, εισηγητές του νομοσχεδίου, δηλώνουν ότι δεν θα δεχθούν τροπολογίες.

    [05] ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΓΙΑ ΔΙΕΚΟΛΥΝΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ

    Ενας στους πέντε αλλοδαπούς (100.000 σε σύνολο 500.000 εκτιμάται ότι βρίσκονται παράνομα στο χώρα), έσπευσαν μέσα στο πρώτο τριήμερο της απογραφής να πληροφορηθούν από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, τη διαδικασία απόκτησης της προσωρινής κάρτας διαμονής και εργασίας, ενώ οι 25.000 από αυτούς υπέβαλαν ήδη σχετικές αιτήσεις.

    Τα στοιχεία, που δείχνουν το αυξημένο ενδιαφέρον των οικονομικών μεταναστών για τη νομιμοποίησή τους, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, παραδεχόμενος ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες, ελλείψει προσωπικού και ανάλογης εμπειρίας, εμφανίστηκαν απροετοίμαστες.

    "Η προσέλευση ήταν έξω από τις εκτιμήσεις μας", υπογράμμισε ο υπουργός, τονίζοντας ότι ήδη λαμβάνονται μέτρα (άνοιγμα περισσότερων παραρτημάτων του ΟΑΕΔ, διανομή δελτίων προτεραιότητας, υπερωριακή απασχόληση των υπαλλήλων, καμπάνια ενημέρωσης κ.α.) με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να εξομαλύνεται.

    Μάλιστα, ο κ. Παπαϊωάννου προέβλεψε ότι λόγω της αθρόας προσέλευσης που παρατηρείται, δεν θα χρειαστεί να εξαντληθεί ούτε και το διάστημα των πέντε μηνών που έχει οριστεί ως ελάχιστος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απογραφής των αλλοδαπών.

    Ο κ. Παπαϊωάννου, υπενθυμίζοντας ότι όσοι δεν νομιμοποιηθούν θα κινδυνεύουν μετά τις 31.12.1998 με απέλαση, κάλεσε τους εργοδότες να συμβάλλουν και εκείνοι στην όλη διαδικασία, που όπως είπε, θα βάλει τέλος στη "μαύρη εργασία".

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν νωρίτερα, σε σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, Κ. Ευστράτογλου, περισσότερο οργανωμένοι προσέρχονται στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ οι πιο πολυάριθμες κοινότητες των αλλοδαπών, ενώ για την αποσυμφόρηση των κεντρικών γραφείων του ΟΑΕΔ (όπως στην οδό Πειραιώς όπου και σήμερα υπήρχε μεγάλη ουρά ενδιαφερομένων), οι υπάλληλοι τους στέλνουν σε περιφερειακά παραρτήματα, στα οποία άρχισαν να συνωθούνται οι ενδιαφερόμενοι.

    Ο κ. Παπαϊωάννου παραδέχθηκε πάντως ότι "αυτή τη στιγμή οι αλλοδαποί υφίστανται ταλαιπωρία", που όμως, όπως είπε, "είναι αναγκαία για να νομιμοποιηθούν". Μετά την υποβολή στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ αίτησης με έξι φωτογραφίες, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό υγείας από κρατικά νοσοκομεία και στη συνέχεια πιστοποιητικά ποινικού μητρώου. Για τη διευκόλυνση των αλλοδαπών, το υπουργείο ζήτησε τη συνδρομή του υπουργείου Υγείας, της Εισαγγελίας και των αρμόδιων υπαλλήλων.

    [06] ΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    Με πάρα πολύ καλούς ρυθμούς εξελίσσεται η υγεία του Δημήτρη Τσοβόλα, όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" Κώστας Καλλέργης, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε καμιά επιπλοκή και ο ασθενής αποσυνδέθηκε από τον αναπνευστήρα

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ επικοινωνεί πλήρως με το περιβάλλον, χτες το βράδυ συνομίλησε για λίγο με το γιο του, Κώστα, και σήμερα με τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας του. Από τη μονάδα εντατικής θεραπείας θα εξέλθει κατά πάσα πιθανότητα αύριο

    Ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΔΗΚΚΙ, Γιώργος Ρόκος, με τον οποίο επικοινωνήσαμε δήλωσε ικανοποιημένος από την όλη εξέλιξη και ανυπόμονος να δει τον πρόεδρο του κόμματος και πάλι στα έδρανα της Βουλής.

    [07] ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΡΜΗΣ ΑΠΟ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ

    Αναστάτωση προκάλεσε ο θάνατος από μηνιγγίτιδα του 37χρονου δασκάλου του 2ου δημοτικού σχολείου Θέρμης , Θανάση Ταντανόζη, ο οποίος κηδεύτηκε χτες. Η διεύθυνση του σχολείου ζήτησε από τη Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης να γίνει απολύμανση, πράγμα του οποίο δεν έγινε αποδεκτό με την αιτιολογία ότι δεν συντρέχει κίνδυνος τους μαθητές και τους δασκάλους. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει σημειωθεί κρούσμα μηνιγγίτιδας σε κανένα μαθητή του 1ου και 2ου δημοτικού σχολείου της Θέρμης.

    "Δεν χρειάζεται να ληφθεί κανένα επιπρόσθετο μέτρο διότι το μικρόβιο της μηνιγγίτιδας δεν ζει εκτός του οργανισμού και γιατί ο δάσκαλος προσεβλήθη από την νόσο και πέθανε σε περίοδο που τα σχολεία ήταν κλειστά" δήλωσε ο νομίατρος Χρήστος Αχλάδας μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο κ Αχλάδας επισήμανε ότι και αν ακόμη το σχολείο ήταν σε περίοδο λειτουργίας δεν θα υπήρχε κίνδυνος αλλά θα μπορούσαν να ληφθούν κάποια προληπτικά μέτρα. Το σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά αύριο ενώ δεν πρόκειται να γίνει καμία απολύμανση.

    [08] ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΓΥΝΑΙΚΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

    Αναβιώνει αύριο σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας το έθιμο της γυναικοκρατίας που έχει τις ρίζες του στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών της Ανατολικής Ρωμυλίας από όπου το έφεραν οι πρόσφυγες. Στη Μονοκκλησιά Σερρών, το Κίτρος Πιερίας , στην κοινότητα Άσπρου του Κιλκίς, στις Σάπες και την Ξυλαγανή, τον Ίμερο, τη Στρύμη και το Φανάρι του νομού Ροδόπης, στην κοινότητα του Σκεπαστού στο Λαγκαδά, οι γυναίκες με κρασί, γλέντι και τραγούδια αναλαμβάνουν το ρόλο της σύγχρονης "Λυσιστράτης". Για μια ημέρα παίρνουν την εξουσία στα χέρια ενώ οι άντρες παραμένουν αυστηρά περιορισμένοι στο σπίτι για να φροντίσουν τα παιδιά και να κάνουν το νοικοκυριό.

    Στις Σάπες του νομού Ροδόπης, όπως κάθε χρόνο οι γυναίκες θα βγουν στους δρόμους με παραδοσιακά όργανα, θα επισκεφθούν την "μαμή" στο Κέντρο Υγείας, στη συνέχεια θα την περιφέρουν σε σπίτια, στην πλατεία και σε καταστήματα ενώ το βράδυ θα γίνει λαϊκό γλέντι στο κέντρο των Σαπών. Στη Μονοκκλησιά των Σερρών st^momtai φράγματα για να εμποδίζουν τον ανδρικό πληθυσμό από άλλες περιοχές να μπει στο χωριό. Αντίθετα, ευπρόσδεκτες είναι όσες γυναίκες επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις. Οι άντρες που θα αψηφίσουν την εξουσία των γυναικών καταβρέχονται και δεν γλυτώνουν τον "ξυλοδαρμό" και το γδύσιμο. Στη Μονοκκλησιά, το έθιμο της γυναικοκρατίας -που έφτασε στις Σέρρες μαζί με τους πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη- επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, από το 1922. Στη διάρκεια της ημέρας οι παντρεμένες γυναίκες επισκέπτονται στην μπάμπω δηλαδή την πιο ηλικιωμένη γυναίκα του χωριού που συμβολίζει τη μαμή που κάποτε ξεγεννούσε της γυναίκες. Της πηγαίνουν νερό και σαπούνι και το βράδυ οι γυναίκες του χωριού καταφεύγουν στην ταβέρνα και στήνουν το μεγάλο γλέντι τους, στο οποίο επιτρέπεται και η συμμετοχή των ανδρών.

    Την ημέρα της μαμής ο περιγράφει ο Γ. Μέγας στην επετηρίδα του Λαογραφικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών. Από το πρωί, γράφει, οι γυναίκες κάθε χωριού βρίσκονται σε συναγερμό. Ντύνονται με τα καλύτερά των ρούχα και περνούν στον λαιμό τους φλουριά. Απoβραδίς έχουν ετοιμάσει καλά φαγητά και κρασί, και το πρωί παίρνοντας μαζί και μια μεγάλη πλάκα-σαπούνι, πηγαίνουν με τα εφόδια αυτά στο σπίτι της μαμής του χωριού τους. Εκείνη περιμένει τις γυναίκες ,ντυμένη με τα καλύτερά της ρούχα. Κάθε νεοφερμένη πλένει συμβολικά τα χέρια της μαμής, με το σαπούνι που έφερε, και της το αφήνει, ώστε έτσι η μαμή να εξασφαλίζει σαπούνι για όλο τον χρόνο. Ύστερα οι γυναίκες στολίζουν με τα φλουριά τους την μαμή και αρχίζει το γλέντι. Η μαμή έχει μαγειρέψει και αυτή τα φαγητά της. Το τραπέζι είναι απέραντο. Το κρασί τρέχει χωρίς τελειωμό και οι γυναίκες διηγούνται διάφορα ανέκδοτα που δεν επιτρέπεται να τ΄ακούσει αφτί ανδρός. Στη συνέχεια οι γυναίκες ξεχύνονται στους δρόμους ενώ από τους άνδρες οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα "ασυλία" ήταν ο καφετζής του καφενείου και ο γκαϊτατζής που με την ήχο της γκάιντας συνοδεύει την τελετή.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΤΟΥΡΚΙΑ: 47 ΜΕΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΟ ΕΡΖΕΡΟΥΜ-ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ

    Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται έξι Κούρδοι αυτονομιστές, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές Ερζερούμ, στην ανατολική Τουρκία, λόγω της απεργίας πείνας που πραγματοποιούν εδώ και 47 ημέρες, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της Οργάνωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της χώρας, Ακίν Μπιρντάλ.

    "Οι έξι κρατούμενοι είναι σχεδόν νεκροί", δήλωσε ο κ.Μπιρντάλ, μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ολτάν Σουγκουρλού, για να ζητήσει τη βοήθειά του προκειμένου να σταματήσει η απεργία πείνας των φυλακισμένων. Ο υπουργός από την πλευρά του παραδέχτηκε την κρισιμότητα της κατάστασης, ενώ τόνισε ότι "εάν δεν σταματήσει σύντομα η απεργία πείνας, θα πρέπει επειγόντως οι κρατούμενοι να μεταφερθούν στο νοσοκομείο για να αποφύγουμε κάτι χειρότερο".

    Ο κ.Μπιρντάλ δήλωσε ότι ομάδα της Οργάνωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επισκέφθηκε πρόσφατα τις φυλακές Ερζερούμ, όπου είχε επαφές με αξιωματούχους των φυλακών αλλά και φυλακισμένους.

    Σημειώνεται ότι στα μέσα του Νοεμβρίου δεκάδες πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές του Ερζερούμ, πολλοί από τους οποίους είναι μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) ή μέλη αριστερών εξτρεμιστικών οργανώσεων, πραγματοποίησαν απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τις άσχημες συνθήκες των φυλακών.

    Οι δικηγόροι των απεργών πείνας είχαν πολλές φορές συνομιλίες με αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης για να τους ενημερώσουν σχετικά με το κείμενο που συνέταξαν οι κρατούμενοι, στο οποίο περιλαμβάνονται περίπου 30 αιτήματά τους, χωρίς όμως να συμφωνήσουν.

    [10] ΘΑ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΧΑΝΕΪ

    Την εκτίμηση ότι η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Βρετανία θα συμβάλλει στην εντατικοποίηση των διπλωματικών πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της επίλυσης του κυπριακού, εκφράζει ο μεσολαβητής της Βρετανίας για το κυπριακό, σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, σε συνέντευξή του στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, στην οποία εκθέτει τις θέσεις της χώρας του για το μελλοντικό καθεστώς των δύο κοινοτήτων.

    "Μου έχει ανατεθεί ο ρόλος του μεσολαβητή από δύο διαδοχικούς υπουργούς Εξωτερικών και διεκπεραιώνω την αποστολή αυτή τα δύο τελευταία χρόνια. Δεν είναι επομένως μόνο η προεδρία της κοινότητας που θα ωθήσει τη βρετανική κυβέρνηση να εστιάσει τις διπλωματικές προσπάθειες στην εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο κυπριακό. Αναμφισβήτητα η προεδρία της ΕΕ θα μας βοηθήσει να διαδραματίσουμε ακόμα μεγαλύτερο ρόλο", υπογραμμίζει ο κ.Χάνεϊ. Σημειώνοντας ότι προς το παρόν η ρευστή πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών έχει αναστείλει κάθε διπλωματική πρωτοβουλία, εκφράζει την ελπίδα μετά τις 15 Φεβρουαρίου "τόσο η επόμενη κυβέρνηση της Κύπρου όσο και η διεθνής κοινότητα θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στις δύο κοινότητες και οι προσπάθειες αυτές θα στραφούν κυρίως στη λύση εκκρεμοτήτων και προβλημάτων πρακτικής φύσεως".

    [11] Η ΙΟΡΔΑΝΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

    Η Ιορδανία υπερασπίζεται το ρόλο της στις ναυτικές ασκήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται από κοινού από το Ισραήλ, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι η ανάμειξη της περιορίζεται σε σωστικές επιχειρήσεις στη θάλασσα.

    "Η Τουρκία αποτελεί αδερφή χώρα και εμείς συνάψαμε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ", δήλωσε ο υπουργός εσωτερικών της Ιορδανίας Ναζίρ Αχμάντ Ρασίντ, προσθέτοντας: " προσκληθήκαμε σε αυτές τις επιχειρήσεις ως παρατηρητές και η συμμετοχή μας θα περιοριστεί σε πιθανές σωστικές επιχειρήσεις".

    Καθώς οι ναυτικές ασκήσεις συνεχίζονται και η ανάμειξη της Ιορδανίας προκαλεί την έντονη δυσφορία αρκετών Αραβικών κρατών, ο Ρασίντ δηλώνει ότι καμιά αραβική χώρα δεν καταδίκασε τις sucjejqil]mer επιχειρήσεις.

    [12] ΠΓΔΜ: ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΒΟΜΒΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Η παράνομη οργάνωση "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου", η οποία υποστηρίζει ότι εκφράζει τα συμφέροντα των αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, ανέλαβε την ευθύνη για τις εκρήξεις βομβών στην Π.Γ.Δ.Μ., με ανακοίνωσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα στις εφημερίδες του Κοσσυφοπεδίου.

    Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση που μοιράστηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Αλβανίας και προέρχεται από την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, αναφέρει ότι "μετά από εντολή των επικεφαλής της οργάνωσης, οι επιθέσεις έχουν ξεκινήσει στη δεύτερη ζώνη, στην ΠΓΔΜ". Ο ΑΣΚ υποστηρίζει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τις εκρήξεις στο δικαστήριο της πόλης Γκόστιβαρ, στις 16 Δεκεμβρίου, καθώς και στα δύο αστυνομικά τμήματα στο Κουμάνοβο και Πρίλεπ, στις 4 Ιανουαρίου.

    Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο ΑΣΚ εμφανίζεται να διευρύνει τον κύκλο ευθυνών ή βομβιστικών επιθέσεων, έξω από το κατοικούμενο, κατά 90% από Αλβανούς, Κοσσυφοπέδιο, στο δυτικό τμήμα της ΠΓΔΜ, όπου κατοικούν μεγάλοι αλβανικοί πληθυσμοί.

    [13] ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Παρέμβαση στα εσωτερικά του Μαυροβουνίου, της μικρότερης από τις δύο ομοσπονδίες της Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας, με άγνωστες προεκτάσεις πραγματοποίησε το Ανώτατο Δικαστήριο της Γιουγκοσλαβίας, το οποίο χθες χαρακτήρισε εσφαλμένη την αλλαγή των εκλογικών καταλόγων της Δημοκρατίας κατά το χρονικό διάστημα ανάμεσα στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο των εκλογών, κατά τις οποίες αναδείχθηκε πρόεδρος ο μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός Μίλο Τζουκάνοβιτς.

    O απερχόμενος πρόεδρος Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, με πρωτοβουλία του οποίου είχε παραπεμφθεί η υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, είχε αμφισβητήσει έντονα το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Το Γιουγκοσλαβικό δικαστήριο απαίτησε τη διαγραφή περίπου 3.800 ονομάτων από τις εκλογικές λίστες, δεν μπορεί να εκτιμηθεί, ωστόσο, αν η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να μεταβάλει ουσιαστικά το αποτέλεσμα των εκλογών υπέρ του Μπουλάτοβιτς, που είναι πολιτικός φίλος του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Μίλο Τζουκάνοβιτς θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 15 Ιανουαρίου. Ωστόσο, ο Μόμιρ Μπουλάτοβιτς δήλωσε ότι παρόλο που θα αποχωρήσει από το αξίωμά του, θα συνεχίσει το δικαστικό αγώνα για την ακύρωση των εκλογών.

    [14] ΣΙΝΟ-ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΙΔΡΥΘΕΙ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Σινο-γιουγκοσλαβική τράπεζα με αρχικό κεφάλαιο ύψους πέντε εκατομμυρίων δολαρίων, αναμένεται να ιδρυθεί σύντομα στο γειτονικό κράτος, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δηλώσεις της διευθύντριας της ΒΕΟΒΑΝΚΑ, Μπόρκα Βούσιτς.

    Η κ.Βούσιτς γνωστοποίησε ότι η Τράπεζα της Κίνας και πέντε γιουγκοσλαβικά πιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την ίδρυση ενός κοινού σχήματος, που φιλοδοξεί να προσελκύσει σημαντική μερίδα καταθετών. Το σύνολο του ενεργητικού της σινο- γιουγκοσλαβικής τράπεζας αναμένεται να διαμορφωθεί στα 70 εκατομμύρια δολάρια.

    [15] ΜΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

    Η τσιμεντένια σαρκοφάγος που περιβάλει τον πυρηνικό αντιδραστήρα του εργοστασίου Τσερνομπίλ ο οποίος είχε εκραγεί το 1986 κινδυνεύει να καταρρεύσει όπως δηλώνουν οι αρχές του πυρηνικού σταθμού.

    Ο υποδιευθυντής του σταθμού του Τσερνομπίλ κ. Βαλεντίν Κούπνι, δήλωσε χθες ότι η σαρκοφάγος του αντιδραστήρα, η οποία τότε είχε χτιστεί πολύ βιαστικά μετά το φοβερό πυρηνικό δυστύχημα, βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση και υπάρχει κίνδυνος να διαλυθεί. Έκανε ακόμα γνωστό ότι οι εργασίες επισκευής της σαρκοφάγου που είχαν σχεδιαστεί, δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ λόγων έλλειψης οικονομικών πόρων καθώς το κόστος των εργασιών ανέρχεται στα 760 εκ. δολάρια, από τα οποία η Ουκρανία θα διαθέσει τα 50.

    Ωστόσο, 50 ακόμα κράτη δεσμεύθηκαν το Νοέμβριο ότι θα προσφέρουν άλλα 37 εκατομμύρια δολάρια για την ανακατασκευή της σαρκοφάγου, ενώ ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι επτά πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν 300 εκ. δολάρια για το σκοπό αυτό.

    [16] ΡΩΣΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΚΤΟΞΕΥΕΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑΣ

    Η Ρωσία πρόκειται να λάβει προληπτικά μέτρα, προβαίνοντας σε επιθέσεις εναντίον "των γκάγκστερς" στην Τσετσενία λόγω της έντασης στη Δημοκρατία του βόρειου Καυκάσου, προειδοποίησε ο Ρώσος υπουργός εσωτερικών Ανατολί Κουλίκοφ.

    "Θεωρούμε, και εγώ προσωπικά συμφωνώ, ότι η κατάσταση μας δίνει το δικαίωμα να προβούμε σε προληπτικές επιχειρήσεις στα κρησφύγετα αυτών των ληστών όπου και να βρίσκονται ακόμη και στην Τσετσενία", δήλωσε ο Κουλίκοφ στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό "NTV".

    Το ξέσπασμα του Κουλίκοφ παρακινήθηκε από την επιδρομή η οποία πραγματοποιήθηκε, τον προηγούμενο μήνα, από 120 οπλοφόρους Τσετσένους, οι οποίοι επιτέθηκαν στο ρωσικό στρατό της γειτονικής Δημοκρατίας του Νταγκεστάν.

    Ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Σαμπουραντίλοφ κατέστησε σαφές με δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS ότι ο Κουλίκοφ εξέφρασε την προσωπική του άποψη και δήλωσε ότι "τέτοιες προτάσεις δεν έχουν συζητηθεί με τον πρωθυπουργό ούτε έχουν παρουσιαστεί στον πρόεδρο της χώρας", ενώ ο εκπρόσωπος του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας είπε, ότι τα σχόλια του Κουλίκοφ θα δημιουργήσουν προβλήματα στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας Τσετσενίας.

    Ο Κουλίκοφ όμως, είπε χαρακτηριστικά, ότι τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι αυτοί οι γκάγκστερς δεν καταλαβαίνουν άλλη ck~ssa, γι αυτό και πρέπει να εξαλειφθούν, προσθέτοντας, ότι αυτές οι επιχειρήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε νέο πόλεμο με την Τσετσενία.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Αφιέρωμα στη μεγάλη έξοδο των Κούρδων)

    [17] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΜΕΙΖΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ

    Μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα είναι αυτό των Κούρδων λαθρομεταναστών, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η Τουρκία οφείλει να επιλύσει το πρόβλημα των Κούρδων με οικονομικά και πολιτικά μέσα στο εσωτερικό της.

    Πρόσθεσε δε, ότι η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να έχει ενιαία και συγκεκριμένη πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος. Επίσης, σημείωσε ότι στην κοινή σύσκεψη των αρχηγών των αστυνομικών δυνάμεων των ευρωπαϊκών χωρών θα συμμετάσχει και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αθανάσιος Βασιλόπουλος, προκειμένου να βρεθούν οι λύσεις για την περιστολή της λαθρομετανάστευσης.

    [18] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ

    Η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει τη γενοκτονία των Κούρδων και ενώνει τη φωνή της με την Ευρώπη.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση αν η Κύπρος αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να έρθουν στην Κύπρο οι Κούρδοι πρόσφυγες, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι δεν έχει τεθεί ενώπιον της κυπριακής κυβέρνησης τέτοιο θέμα.

    "Καταδικάζουμε τη γενοκτονία που πραγματοποιείται σε βάρος του κουρδικού έθνους και ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή της Ευρώπης", είπε.

    Σε ερώτηση αν έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα παρακολούθησης των ακτών, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ''οι ακτές μας ελέγχονται''.

    [19] ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ "ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ" ΣΤΗ ΛΑΘΡΑΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Οι Τούρκοι "έκαναν τα στραβά μάτια" στη λαθραία μεταφορά εκατοντάδων ατόμων στην Ιταλία με πεπαλαιωμένα φορτηγά πλοία. Αυτά ομολόγησε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουρριέτ", ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μουράτ Μπασεσγκίογλου. Η ευθύνη για τη μεταφορά των προσφύγων αποδίδεται στο ΡΚΚ και στη μαφία ενώ ο κ Μπασεσγκίογλου επισήμανε ότι οι πρόσφυγες μπήκαν νόμιμα στην Τουρκία αλλά αναγκάστηκαν να φύγουν παράνομα λόγω της στάσης που τηρεί η Ελλάδα. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ακόμη ότι το ΡΚΚ και η μαφία μεταφέρουν λαθραία τους πρόσφυγες έναντι πέντε χιλιάδων δολαρίων. Ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ αναφερόμενος στο θέμα των προσφύγων κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τόνισε ότι θα πρέπει να ενεργήσει η ΜΙΤ (Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών).

    Στην Ελλάδα προσπαθεί να αποδώσει την παράνομη μεταφορά των Κούρδων προσφύγων στην Ιταλία η εφημερίδα "Μιλλιέτ", η οποία dglosie}ei ότι το πλοίο "Cometa", το οποίο μετέφερε λαθραία τους 386 πρόσφυγες που βρέθηκαν εγκαταλειμμένοι στις ακτές της Απουλίας, ήταν άδειο όταν βγήκε από τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με την εφημερίδα , η οποία επικαλείται δηλώσεις αρμοδίων, οι πρόσφυγες επιβιβάζονται σε πλοία από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, στα οποία πηγαίνουν με μικρές βάρκες ή με γιωτ, και στη συνέχεια μεταφέρονται στην Αλβανία ή τις ακτές της Ιταλίας.

    [20] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΠΑΝΕΙΣΔΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

    Σε αλλαγή πολιτικής προέβη η Άγκυρα σχετικά με το ζήτημα των Κούρδων που χρησιμοποιούν τη χώρα για να περάσουν παράνομα προς την Ευρώπη και οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν έχουν τουρκική υπηκοότητα.

    "Δεν έχουμε καμία υποχρέωση να δεχτούμε πίσω τους ξένους μετανάστες που προσπαθούν να διαφύγουν μέσω της Τουρκίας", είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, η οποία μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι όλοι μετανάστες που πέρασαν στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας θα μπορούσαν να επιστρέψουν, είτε είχαν τουρκική υπηκοότητα, είτε όχι.

    Η αλλαγή αυτή πολιτικής, όπως σημειώνει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, αποδίδεται στην έκκληση που απηύθυνε από την Ιταλία η οργάνωση Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Κουρδιστάν (ΕΑΜΚ), με την οποία ζητούσε την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης σχετικά με το ζήτημα της δημιουργίας κουρδικού κράτους, ως λύση για την αναχαίτιση του κύματος μετανάστευσης Κούρδων του Ιράν, του Ιράν και της Τουρκίας.

    Από τη Ρώμη, ο εκπρόσωπος του ΕΑΜΚ, ζήτησε σήμερα την σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης για τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, λέγοντας ότι η συνάντηση των φορέων της ευρωπαϊκής αστυνομίας που θα γίνει στη Ρώμη την Πέμπτη δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. "Το πρόβλημα είναι πολιτικό και απαιτεί ριζική επίλυση", είπε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, προσθέτοντας ότι το ΕΑΜΚ ζητά πρωτίστως να ξεκινήσει διάλογος, προκειμένου να σταματήσουν οι αποσχιστικές συγκρούσεις, παρά να γίνει άμεσα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων.

    Επίσης, ο εκπρόσωπος του ΕΑΜΚ ανακοίνωσε ότι το στρατιωτικό σκέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, που αποτελεί και το στρατιωτικό σκέλος του ΕΑΜΚ προσφέρεται να σταματήσει τις εχθροπραξίες, αν ξεκινήσει διάλογος.

    [21] ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΙΤΑΛΙΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Εκατόν εξήντα έξι πρόσφυγες οι οποίοι επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, συνέλαβαν οι τουρκικές αρχές, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις των δυτικοευρωπαϊκών κρατών που κατηγορούν την Τουρκία ότι εθελοτυφλεί μπροστά στη μαζική έξοδο των Κούρδων, κυρίως, προσφύγων προς την Ευρώπη.

    Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή", οι συνοριακοί φρουροί συνέλαβαν 40 Ιρακινούς, 10 Μαροκινούς, έξι Aic}ptiour, έξι Ιρανούς, δύο Ινδούς και δύο Πακιστανούς οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στη Βουλγαρία αλλά και στη χώρα μας.

    Χθες τη νύχτα η τουρκική αστυνομία, πραγματοποίησε έφοδο σε περιοχή της Κωνσταντινούπολης και συνέλαβε 41 Ιρακινούς οι οποίοι εργάζονταν παράνομα σε εργοστάσια. Ανάλογες επιχειρήσεις της αστυνομίας στις αρχές της εβδομάδας είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 301 παράνομων μεταναστών.

    Τις τελευταίες ημέρες, οι τουρκικές αρχές πραγματοποιούν μια τεράστια επιχείρηση προκειμένου να εμποδίσουν τους πρόσφυγες που κατευθύνονται προς τη Δυτική Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα κατηγορούν την Ιταλία ότι ενθαρρύνει την παράνομη μετανάστευση των Κούρδων μετά την απόφασή της να τους παραχωρήσει πολιτικό άσυλο.

    Η Άγκυρα δέχεται πυρά από παντού για την κακομεταχείριση των Κούρδων που ζουν στην Τουρκία, επιμένει, ωστόσο, ότι οι Κούρδοι πρόσφυγες δεν εγκαταλείπουν τη χώρα εξαιτίας των διώξεων, αλλά για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στις πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 7 January 1998 - 14:55:54