Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-01-08

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 8 Ιανουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΙΣ 100.000 ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ

  • [02] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • [03] ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ;

  • [04] ΝΕΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΣΚΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΝΟΜΙΣΜΑ

  • [05] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ

  • [06] ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΦΗΣΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

  • [07] ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΡΕΠΠΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

  • [08] Ο Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

  • [09] ΤΟΥΡΚΟΣ ΕΜΠΟΡΟΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΟ ΣΟΥΦΛΙ ΕΒΡΟΥ

  • [10] ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ - ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΤΣΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΣΤΙΣ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

  • [12] ΟΞΥΝΕΤΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ-ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [13] ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ 1998

  • [14] ΟΗΕ: 55 ΔΙΣ ΔΡΑΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • [15] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • [16] ΚΡΟΑΤΙΑ: 11 ΘΑΝΑΤΟΙ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΣΗΨΑΙΜΙΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΖΑΓΚΡΕΜΠ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΙΣ 100.000 ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ

    Ξεπέρασαν τις 100.000 οι αλλοδαποί, υπήκοοι κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έσπευσαν στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν, για να εξασφαλίσουν νόμιμη παραμονή και εργασία στην Ekk\da. Εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις έχουν διανεμηθεί σε ολόκληρη τη χώρα, και ξεπερνούν τις 25.000 οι αλλοδαποί που υπέβαλαν, μέχρι σήμερα το πρωί, συμπληρωμένα τα σχετικά έντυπα.

    Μόνο στην Κεντρική Μακεδονία, μοιράστηκαν μέχρι στιγμής τουλάχιστον 100.000 αιτήσεις στους 5.000 αλλοδαπούς που προσήλθαν στα γραφεία των νομών της Περιφέρειας, και υποβλήθηκαν συμπληρωμένες 600 από αυτές, το 50% των οποίων αναλογεί στη Θεσσαλονίκη, όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειακός διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΑΕΔ, Θεόκλητος Μαργαρίτης.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η κίνηση αυξάνεται με αριθμητική πρόοδο, καθώς ολοένα και περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες ενημερώνονται για το μέτρο και σήμερα είναι μεγαλύτερη από όλες τις προηγούμενες ημέρες. "Ωστόσο, εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τους υπαλλήλους, που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για το σκοπό αυτό".

    Πάντως, εκτιμάται ότι τα χρονικά περιθώρια είναι αρκετά για να εξυπηρετηθεί το σύνολο των αλλοδαπών που επιθυμούν να λάβουν την πράσινη κάρτα εργασίας, καθώς η προθεσμία λήγει στο τέλος Μαϊου, με δυνατότητα παράτασης για δύο μήνες.

    Βασικό πρόβλημα και στην Κεντρική Μακεδονία είναι η αδυναμία συνεννόησης, λόγω μη γνώσης της ελληνικής γλώσσας από τους αλλοδαπούς, το 80% των οποίων προέρχονται από την Αλβανία. "Πρόβλημα που αναμένεται, όμως, να διευθετηθεί με την κυκλοφορία των ξενόγλωσσων εντύπων με σχετικές οδηγίες, η οποία είναι ζήτημα χρόνου".

    Κρούσματα προσπάθειας εκμετάλλευσης των αλλοδαπών σημειώθηκαν ελάχιστα και είναι μεμονωμένα στην Κεντρική Μακεδονία. Στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ έφτασαν μόνο δύο σχετικές καταγγελίες.

    [02] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Συνεχίζεται σήμερα και αύριο η μεγάλη τουρκική άσκηση στο κεντρικό Αιγαίο, ανάμεσα στην Ικαρία και τη Μύκονο, που μονομερώς δέσμευσε η Άγκυρα.

    Αν γίνουν παραβιάσεις θα αντιμετωπιστούν δυναμικά, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος κάλεσε την Άγκυρα να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

    Στο μεταξύ, η Άγκυρα έθεσε θέμα βραχονησίδων και εθνικού εναέριου χώρου. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι η κυριότητα των νησίδων και των βραχονησίδων δεν έχει δοθεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμβάσεις.

    [03] ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ;

    Νέες εξελίξεις παρουσιάζονται στη λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, αφού οι δικαστικές αρχές προσανατολίζονται στην αναστολή της λειτουργίας των σταθμών που εκπέμπουν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, χωρίς άδεια λειτουργίας.

    Αφορμή για αυτό, αποτελεί η πρόσφατη αεροπορική τραγωδία του αεροσκάφους των ουκρανικών αερογραμμών YAK-42. Ετσι, συγκαλείται σύσκεψη όλων των εκπροσώπων των αρχών που εμπλέκονται σε θέματα woq^cgsgr αδειών και ασφάλειας πτήσεων, την ερχόμενη Δευτέρα για να εξεταστεί το θέμα, μετά από απόφαση του προϊστάμενου της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Χαρ. Βουρλιώτη.

    Στη διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ άλλων και το "σχέδιο δράσης", όπως χαρακτηρίστηκε από τους δικαστικούς κύκλους, που θα ακολουθήσουν οι αστυνομικές αρχές για την εφαρμογή του νόμου.

    Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών, όσοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν χωρίς την απαιτούμενη άδεια εκπομπής από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΡΣ) θα πρέπει να ανακόψουν αμέσως τη λειτουργία.

    Παράλληλα, διευκρινίστηκε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία των ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών θα είναι η άδεια του ΕΡΣ και όχι η άδεια για την εγκατάσταση της κεραίας που χορηγείται από τις νομαρχιακές υπηρεσίες.

    Υπενθυμίζεται ότι το γενικό επιτελείο αεροπορίας κατήγγειλε παρενοχλήσεις και παρεμβολές στις συχνότητες κατά τη διάρκεια των πτήσεων, ενώ ανάλογες καταγγελίες γίνονται κατά καιρούς και από πιλότους ξένων αεροπορικών εταιριών, στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν με τα αεροσκάφη το αεροδρόμιο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" της Θεσσαλονίκης.

    Ετσι, από την περασμένη εβδομάδα, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ζήτησε τη διενέργεια εμπεριστατωμένης έρευνας - καταγραφής όλων των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών που εκπέμπουν στην ευρύτερη περιοχή, ενώ έδωσε εντολή στην ασφάλεια, εκτός από το σχηματισμό δικογραφιών να προχωρά ακόμα και σε κατάσχεση κεραιών.

    Τέλος, σημειώνεται ότι στην περιοχή του Χορτιάτη είναι εγκατεστημένες περίπου ενενήντα κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών ιδιωτικών σταθμών, από τις οποίες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της εισαγγελίας, οι 60 εκπέμπουν χωρίς άδεια.

    [04] ΝΕΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΣΚΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΝΟΜΙΣΜΑ

    Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή μέρα για την αντοχή του εθνικού μας νομίσματος, μετά τις έντονες πιέσεις που δέχτηκε χθες, καθώς ξένοι επενδυτές ρευστοποίησαν τα κεφάλαια τους σε δραχμές για να τοποθετήσουν σε άλλες αγορές, λόγω και της συνεχιζόμενης αναταραχής στα χρηματιστήρια της Ανατολής.

    Μόνη εξαίρεση αποτέλεσε το χρηματιστήριο του Τόκιο, όπου ο δείκτης των μετοχών Νίκεϊ σημείωσε κατά την έναρξη της πρωινής συνεδρίασης άνοδο κατά 1,24%.

    Στο χρηματιστήριο του Χόνγκ - Κόνγκ ο δείκτης σημείωσε νέα πτώση κατά 4,49%. Χθες σημειώθηκε εκροή συναλλάγματος ύψους 750 εκατομμυρίων δολαρίων.

    [05] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ

    Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία βρίσκεται υπό έλεγχο και η δραχμή πάει καλά, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του στη Βουλή όπου συμμετέχει σε συζήτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το φορολογικό νομοσχέδιο.

    Ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι αν χρειαστεί η κυβέρνηση θα λάβει τα γνωστά μέτρα, υπονοώντας την αύξηση των επιτοκίων.

    Στο μεταξύ η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται σε επιφυλακή μετά τις έντονες πιέσεις που δέχτηκε χθες το εθνικό μας νόμισμα, καθώς ξένοι επενδυτές ρευστοποίησαν τα κεφάλαια τους σε δραχμές για να τοποθετήσουν σε άλλες αγορές, λόγω και της συνεχιζόμενης αναταραχής στα χρηματιστήρια της Ανατολής.

    Η Κεντρική Τράπεζα ανέβασε το επιτόκιο δανεισμού των εμπορικών τραπεζών στο 23%.

    Κατά την κατάθεση χθες στη Βουλή του φορολογικού νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ωστόσο έντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

    [06] ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΦΗΣΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Το ενδεχόμενο να υπάρξουν βελτιώσεις και τροποποιήσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο άφησε ανοιχτό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος χρησιμοποίησε τη φράση "μια συζήτηση πρέπει να είναι παραγωγική".

    Τη δήλωση αυτή έκανε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ και όπως είπε βασικά μεγέθη που προβλέπονται στο φορολογικό νομοσχέδιο είναι ενσωματωμένα στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 1998 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρήθηκαν στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας ότι δεν προηγήθηκε συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου πριν από την κατάθεση του και επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν τη Δευτέρα στη νέα συνεδρίαση του ΚΤΕ.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναφέρθηκε και στο θέμα των πιέσεων που δέχεται η δραχμή λέγοντας ότι "η σταθερή δραχμή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής μας πολιτικής. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και το έχει αποδείξει και στο παρελθόν, να λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη στήριξη της δραχμής". Στην ερώτηση ποια θα είναι αυτά τα μέτρα, απάντησε: "οποιαδήποτε μέτρα νομισματικής πολιτικής και πολιτικής επιτοκίων, οποιαδήποτε μέτρα λαμβάνονται σε παρόμοιες περιπτώσεις για τη στήριξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Εξάλλου, και στο παρελθόν, το 1994 και το 1997, αντιμετωπίσαμε προβλήματα, όπως όλες οι χώρες του κόσμου, και τα αντιμετωπίσαμε με μεγάλη επιτυχία, χάρη στην αποφασιστικότητα και τη συνέπεια που αποδείξαμε με αυτή την πολιτική".

    [07] ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΡΕΠΠΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

    Αδικαιολόγητη, άδικη, μικρόψυχη και απρεπή, χαρακτήρισε τη συνέντευξη του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    Ο κ. Ρέππας εξαπέλυσε επίθεση κατά του επίτιμου προέδρου tgr Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή συνέντευξη του, με την οποία επέκρινε την εξωτερική πολιτική του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.

    Ο κ. Ρέππας επεσήμανε ότι οι χαρακτηρισμοί για την συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη, ισχύουν πολύ περισσότερο τώρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν υπάρχει πια, η πολιτική του οποίου, όπως είπε ήταν εθνικά συμφέρουσα και ωφέλιμη.

    [08] Ο Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

    Την ανάγκη να βρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα των Κούρδων λαθρομεταναστών επισήμανε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Αν δεν υπάρξει πολιτική λύση, το Κουρδικό θα είναι μια συνεχής ανοιχτή πληγή, είπε ο κ. Κρανιδιώτης και σημείωσε πως η Ελλάδα τονίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με πολιτικά μέσα σε όλες τις συναντήσεις που γίνονται στο πλαίσιο της Συνθήκης του Σένγκεν και της Ευρωπαικής Ενωσης.

    Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα του πυρηνικού εργοστασίου στο Κοζλοντούι υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τη Βουλγαρία αν επιμείνει να μην εφαρμόζει τη συμφωνία της Ε.Ε. για κλείσιμο του. Είπε ακόμα ότι εκτός από τα χρήματα που έχουν δοθεί ήδη στη Βουλγαρία από την Ε.Ε. για εκσυγχρονισμό του πυρηνικού εργοστασίου, προβλέπονται και νέες χρηματοδοτήσεις-ενόψει των ενταξιακών διαδικασιών-για εναλλακτικές μορφές ενέργειας με τη χρήση φυσικού αερίου.

    Το θέμα έθεσε στην Επιτροπή ο βουλευτής της Ν.Δ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος επικαλέστηκε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έχει ανατρέψει τη συμφωνία με την Ε.Ε. που προβλέπει το κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων στο Κοζλοντούι μέχρι το 2001.

    [09] ΤΟΥΡΚΟΣ ΕΜΠΟΡΟΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΟ ΣΟΥΦΛΙ ΕΒΡΟΥ

    Νέο ισχυρό πλήγμα στα κυκλώματα Τούρκων εμπόρων ναρκωτικών που διακινούν μεγάλες ποσότητες ηρωίνης στην Ελλάδα - μέσω του ποταμού Έβρου - κατάφεραν οι αστυνομικές αρχές της Μακεδονίας και της Θράκης με τη σύλληψη ενός 34χρονου από τη γειτονική χώρα.

    Αστυνομικοί της ασφάλειας Θεσσαλονίκης κατάφεραν, ύστερα από μακροχρόνιες έρευνες να διεισδύσουν στο κύκλωμα του λευκού θανάτου που το αποτελούν τουλάχιστον 3 άτομα, τουρκικής καταγωγής.

    Τα ξημερώματα της 7ης Ιανουαρίου, οι αστυνομικοί συνέλαβαν σε παραμεθόρια περιοχή κοντά στο Σουφλί Έβρου, τον Εκρέμ Αρσλάν Νούρι Αχμέτογλου από το Μέρικ της Τουρκίας, ο οποίος μετέφερε στην Ελλάδα, διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο με πλαστική βάρκα, 1,5 κιλό καθαρή ηρωίνη.

    Οι Έλληνες αστυνομικοί αναζητούν άλλα δύο άτομα που παρέμειναν στην τουρκική όχθη και δεν πέρασαν τα ελληνικά σύνορα. Πρόκειται για τον Τούρκο υπήκοο Γιούκσελ και τη σύζυγο του Σεμίνα, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

    Η αστυνομία είχε πληροφορίες ότι το κύκλωμα αυτό διακινεί lec\ker ποσότητες ηρωίνης στην Ελλάδα. Κάποιος αστυνομικός εμφανίστηκε σαν αγοραστής, κέρδισε την εμπιστοσύνη τους και τις μέρες των Χριστουγέννων διαπραγματεύτηκε την πώληση της ηρωίνης έναντι του ποσού των 5 εκατομμυρίων.

    Τα ξημερώματα της 7ης Ιανουαρίου, οι αστυνομικοί της ασφάλειας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με συναδέλφους από την Αλεξανδρούπολη, οργάνωσαν ολόκληρη επιχείρηση στην παραμεθόρια περιοχή του Έβρου και μόλις ο 34χρονος αποβιβάστηκε από την πλαστική βάρκα στο ελληνικό έδαφος τον συνέλαβαν.

    Ο Νούρι Αχμέτογλου ανακρίνεται στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων μελών του κυκλώματος.

    Στο μεταξύ, άνδρες της ασφάλειας Θεσσαλονίκης εντόπισαν στην περιοχή Ταγαράδες, μέσα σε βαρέλι που ήταν θαμμένο σε αγροτική περιοχή, 20 κιλά χασίς. Τα ναρκωτικά ανίχνευσε εκπαιδευμένο σκυλί της αστυνομίας. Από την ασφάλεια αναζητείται Αλβανός λαθρομετανάστης ο οποίος διέμενε σε κοντινό παράπηγμα, όπου βρέθηκαν τα ναρκωτικά.

    [10] ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ - ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΤΣΑ

    Στις φυλακές οδηγήθηκαν σήμερα το απόγευμα οι δύο Αλβανοί λαθρομετανάστες που κατηγορούνται για κατοχή μεγάλης ποσότητας όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και ναρκωτικών, που κατασχέθηκαν από την ασφάλεια στο Δίον Πιερίας, ενώ για τη συγκατηγορούμενη στην υπόθεση Ελληνοαμερικανίδα, Ντόνα Ουίλκινς Καλτσά, θα αποφανθεί το συμβούλιο πλημμελειοδικών Κατερίνης.

    Η εισαγγελέας Κατερίνης, Β. Θεοδώρου, πρότεινε να προφυλακιστεί και η 42χρονη χήρα του κακοποιού Γιώργου Καλτσά, ενώ η τακτική ανακρίτρια Τ. Κυριακίδου, ήταν της γνώμης ότι έπρεπε να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου και εγγυοδοσία πέντε εκατομμυρίων δραχμών) μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση.

    Ετσι, μετά τη διαφωνία εισαγγελέως και ανακρίτριας, η υπόθεση αναπέμπεται στο συμβούλιο πλημμελειοδικών, το οποίο θα εκδώσει μέσα στις επόμενες μέρες βούλευμα. Μέχρι τότε, η 42χρονη θα αφεθεί ελεύθερη, σύμφωνα με την πρόταση της ανακρίτριας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες και οι τρεις συλληφθέντες επέρριψαν τις καταγγελίες ο ένας στον άλλον και για άλλη φορά υποστήριξαν ότι δεν είχαν καμία σχέση με τα όπλα και τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στο χοιροστάσιο της Ουίλκινς, όπου είχαν απασχοληθεί προσωρινά από την ίδια οι δύο Αλβανοί.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΣΤΙΣ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    Η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, επικαλούμενη πηγές της στο Υπουργείο Εσωτερικών, διέψευσε την ανακοίνωση του λεγόμενου "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" με την οποία η παράνομη αυτή οργάνωση ανέλαβε χθες την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στις 16 Δεκεμβρίου στο Γκόστιβαρ και στις 4 Ιανουαρίου στο Πρίλεπ και το Κουμάνοβο.

    Σε σχόλιό του, ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός αποκάλεσε "καθαρή εικασία" την ανακοίνωση του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" και επεσήμανε πως οι αστυνομικές αρχές της χώρας συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των υπευθύνων για τις βομβιστικές επιθέσεις.

    Στο μεταξύ, σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα "Ντνέβνικ" αναφέρει πως ο χώρος της ΠΓΔΜ ενδεχομένως επιλέχτηκε από τον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου" προκειμένου να μπορεί πιο εύκολα να διεθνοποιηθεί το πρόβλημα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και να επισπευτεί η λύση του.

    Σημειώνεται ότι το περιοδικό "Puls" στην πρωτοχρονιάτικη έκδοσή του, δημοσίευσε τον φάκελο με τίτλο "Η Δημοκρατία της "Μακεδονίας" - αποθήκη της αλβανικής παρανομίας", στον οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι στη χώρα δρουν τρεις αλβανικές παράνομες οργανώσεις που έχουν ως στόχο την δημιουργία της "Μεγάλης Αλβανίας". Το περιοδικό επισημαίνει πως οι οργανώσεις αυτές είναι το "Λαϊκό Κίνημα του Κοσσυφοπεδίου", το "Εθνικό Μέτωπο" και το "Εθνικό Κίνημα για την Απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου", χωρίς, ωστόσο, να αναφέρει το όνομα του λεγόμενου "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου".

    [12] ΟΞΥΝΕΤΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ-ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση στην Αλβανία, μετά τις καταγγελίες του Σαλί Μπερίσα εναντίον της κυβέρνησης και ιδιαίτερα κατά των σοσιαλιστών, τους οποίους κατηγόρησε ως άμεσα υπεύθυνους για την "πολιτική" όπως τη χαρακτήρισε, δολοφονία τριών πρώην μυστικών αστυνομικών, μελών του Δημοκρατικού Κόμματος στην πόλη Τροπόγια.

    Ο Μπερίσα σε δηλώσεις του έκανε λόγο για "κρατική βία" και κήρυξε τη σημερινή ημέρα "ημέρα πένθους για τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος", ενώ κάλεσε το λαό να συμμετάσχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο των Τιράνων.

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει "τις αποσταθεροποιητικές προσπάθειες του Σαλί Μπερίσα που στοχεύουν στη δημιουργία νέας κρίσης στη χώρα".

    Χθες εξάλλου, για πρώτη φορά, στη συνεδρίαση της joimoboukeutij^r ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, βουλευτές ζήτησαν τη σύλληψη του Σαλί Μπερίσα. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κόχα Γιον", ο βουλευτής Σπάρτακ Μπράβο, χαρακτήρισε τον Μπερίσα "εμπνευστή του οργανωμένου πολιτικού εγκλήματος", προειδοποιώντας ότι αν ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος δεν εκλείψει από την πολιτική σκηνή της χώρας "η Αλβανία δεν θα ησυχάσει ποτέ".

    Στο μεταξύ σε σημαντικές αλλαγές και μετακινήσεις στελεχών του στο υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε η κυβέρνηση Νάνο. Οι αλλαγές, αποσκοπούν στην ενίσχυση του αγώνα κατά της εγκληματικότητας και συνδέονται με τις πρόσφατες δολοφονίες αστυνομικών υπαλλήλων στο Πάτος, το Φίερι, την Τροπόγια και την Κορυτσά.

    Από τις σημαντικότερες θεωρούνται, η μετακίνηση του υφυπουργού Σοκολ Πορε στη θέση του γενικού διευθυντή της αλβανικής αστυνομίας καθώς και η απομάκρυνση του διευθυντή της αστυνομίας Τιράνων ο οποίος διορίζεται διευθυντής της αστυνομικής διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών.

    [13] ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ 1998

    Τη διαπίστωση ότι η πλειοψηφία των Ρουμάνων πολιτών δεν θα ζήσει με μεγαλύτερη οικονομική άνεση το 1998, διατύπωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας, Ντανιέλ Νταϊάνου.

    Παρ' όλα αυτά, ο κ. Νταϊάνου είπε ότι αναμένει ότι θα ωφεληθούν ορισμένες κοινωνικές ομάδες και θα βελτιωθούν ορισμένα οικονομικά μεγέθη, δηλαδή θα μειωθεί το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών από 4,5% του προηγούμενου χρόνου και θα κατέβει κάτω από 5% το έλλειμμα του τρέχοντος προϋπολογισμού. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να παραμείνει στο 30%.

    Απαισιόδοξος εμφανίσθηκε σχετικά με το μέλλον της οικονομίας της χώρας σε δημοσίευμα του τύπου και ο νεοδιορισθείς υπουργός Μεταρρυθμίσεων Ιλίε Σερμπανέσκου, ο οποίος παραδέχθηκε ότι "η οικονομία της χώρας προφανώς διέρχεται μια περίοδο ύφεσης μέχρι τώρα, καθώς ο πληθωρισμός δεν βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώνεται κατά 6-7%".

    Ο κ. Σερμπανέσκου τόνισε την ανάγκη να χαραχθούν συγκεκριμένες πολιτικές στον τομέα της οικονομίας, με στόχο την αναστροφή της πτωτικής τρέχουσας τάσης στη παραγωγή. Ο Ρουμάνος υπουργός πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της παραγωγής, ώστε να αυξηθούν και οι πιθανότητες της χώρας να επιτύχει τριετή συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αντί της τωρινής μονοετούς.

    Σχετικά με την οικονομική πρόοδο που επετεύχθη πριν αναλάβει τη θέση του υπουργού, Ο κ. Σερμπανέσκου είπε ότι έχουν γίνει κάποια βήματα προς την κατεύθυνση του επαναπροσδιορισμού των πολιτικών των τιμών και των τιμών συναλλάγματος.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού, Οικονομικών και Τραπεζών της Γερουσίας Βαρουγιάν Βοσγκανιάν σε συνέντευξή στην εφημερίδα "Romania Libera",είπε: " Η Ρουμανία δεν μπορεί πλέον να στηρίξει τη μακροοικονομική σταθεροποίηση. Το έργο aut| πρέπει να ολοκληρωθεί με την ανάπτυξη της οικονομίας της αγοράς, και με κίνητρα για επενδύσεις, μεταρρύθμιση στον τομέα της μικρο- οικονομίας και περιφερειακή ανάπτυξη".

    Ο κ. Βοσγκανιάν εξέφρασε την άποψη ότι στο μέλλον η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι επιλεκτική και να δίνει κίνητρα για την υποστήριξη επανεπενδύσεων και πρωτοβουλιών στον τομέα της τεχνολογίας και ότι τα νομισματικά αποθέματα δεν πρέπει να μένουν στα υπόγεια των τραπεζών, αλλά να απορροφούνται σε επενδύσεις. "Το εγχώριο κεφάλαιο θα επιφέρει σταθερότητα και η προστασία των Ρουμάνων επενδυτών θα προσελκύσει και ξένες επενδύσεις", πρόσθεσε.

    Ανακεφαλαιώνοντας σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Βοσγκανιάν σημείωσε ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με την έγκριση του νόμου για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και την ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν το καθεστώς της Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανίας, δηλαδή της κεντρικής τράπεζας, και το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών, ενώ ως μοναδική επιτυχία για το 1997 σε σχέση με τον προϋπολογισμό θεωρεί τη δυνατότητα ελέγχου του.

    Κατά τη γνώμη του γερουσιαστή Βοσγκανιάν, κύριος στόχος της δημοσιονομικής πολιτικής, πρέπει να είναι η οικονομική ανάπτυξη και η ισχυροποίηση της μεσαίας τάξης.

    [14] ΟΗΕ: 55 ΔΙΣ ΔΡΑΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας βρίσκεται στην πρώτη θέση στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που συγκεντρώνουν σήμερα τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων.

    Με βάση τα επίσημα στοιχεία που διαθέτουν τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 1.400.000 κάτοικοι της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εγκατέλειψαν τις εστίες τους κατά τη διάρκεια του πολέμου, που ταλαιπώρησε τη χώρα την περίοδο 1992-1995. Το μεγαλύτερο τμήμα τους - περίπου 550.000 - ζουν σήμερα στην Ο.Δ.Γ., δηλαδή τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, ενώ στην Κροατία έχουν καταγραφεί 430.000 πρόσφυγες.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της σερβικής εφημερίδας "Nasa Borba", η διευθέτηση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με το θέμα των προσφύγων αναμένεται να διευκολυνθεί σημαντικά με την απόφαση των ΗΠΑ να παραχωρήσουν φέτος 29 εκατομμύρια δολάρια (8,4 δις δραχμές) τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την επιστροφή των προσφύγων στη Βοσνία.

    Σημειώνεται ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να διαθέσει φέτος 187 εκατομμύρια δολάρια (54,2 δις δραχμές) για την χρηματοδότηση του προγράμματος επιστροφής των προσφύγων στη Βοσνία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, από τη στιγμή της υπογραφής της συμφωνίας του Ντέϊτον, το Νοέμβριο του 1995, έως σήμερα στη Βοσνία έχουν επιστρέψει περίπου 400.000 πρόσφυγες, ενώ περίπου μισό εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν εξασφαλίσει το δικαίωμα μόνιμης παραμονής στις χώρες στις οποίες διέφυγαν μετά την έναρξη του πολέμου.

    [15] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Δυσαρέσκεια για τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και την ένταση που έχει δημιουργηθεί στο Αιγαίο, εκφράζει η βρετανική κυβέρνηση η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνιστώντας παράλληλα αυτοσυγκράτηση και στις δύο πλευρές.

    "Το Λονδίνο ανέκαθεν τάσσεται εναντίον όλων των ενεργειών που υπονομεύουν τη σταθερότητα στο Αιγαίο", τόνισε αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC. Η βρετανική κυβέρνηση, όπως και στο παρελθόν, συνιστά στις δύο πλευρές αυτοσυγκράτηση.

    Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ωστόσο, σημείωσε το BBC, ότι τα σχόλια αυτά αντανακλούν μεν τις απόψεις της Βρετανίας αλλά δεν είναι επίσημες θέσεις της βρετανικής προεδρίας, δεδομένου ότι το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου δεν έχει τεθεί από την Αθήνα στα κοινοτικά όργανα ώστε να συζητηθεί από τις χώρες μέλη. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει στο επόμενο συμβούλιο γενικών υποθέσεων της Ενωσης, πρόσθεσε.

    Οσον αφορά τη διαδικασία των ελληνοτουρκικών επαφών μέσω των επιτροπών εμπειρογνωμόνων η οποία βρίσκεται σε στασιμότητα λόγω της επιθυμίας της Τουρκίας να δοθεί στις επαφές διμερής χαρακτήρας, ενώ η Ελλάδα επιμένει πως δεν πρέπει να αλλοιωθεί η αρχική τους μορφή και θέλει να παραμείνουν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η βρετανική κυβέρνηση δεν βλέπει πως θα μπορούσε να προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να δώσουν νέα ώθηση, σχολίασε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC.

    Για το θέμα αυτό, εκπρόσωπος του βρετανικού Φόρεϊν Οφφις ανέφερε ότι στην παρούσα φάση το Λονδίνο μελετά την κατάσταση που διαμορφώνεται στα ελληνοτουρκικά και αναζητά τρόπους δια των οποίων θα μπορούσε ίσως να αναζωογονήσει τη διαδικασία επαφών ανάμεσα στις δύο χωρες, αξιοποιώντας τις λεγόμενες "επιτροπές σοφών". Η βρετανική προεδρία εκτιμά πως προκειμένου να διαφυλάξει το ουσιώδες περιεχόμενο του διαλόγου δεν θα πρέπει να υπερεκτιμήσει τη μορφή των επαφών.

    Πάντως έστω και αν το πρόβλημα είναι δυσεπίλυτο περιθώρια προόδου εξακολουθούν να υπάρχουν. σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, αφού κατά την εκτίμησή του, Αθήνα και Αγκυρα δείχνουν διατεθειμένες να προωθήσουν τη διαδικασία.

    [16] ΚΡΟΑΤΙΑ: 11 ΘΑΝΑΤΟΙ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΣΗΨΑΙΜΙΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΖΑΓΚΡΕΜΠ

    Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Κροατία ο θάνατος στο Ζάγκρεμπ 11 παιδιών από σηψαιμία, μετά από εγχειρήσεις καρδιάς στις οποίες είχαν υποβληθεί σε κρατικό νοσοκομείο. Επίσημοι παράγοντες του χώρου της υγείας στην κροατική πρωτεύουσα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως τα δημόσια νοσοκομεία της πρώην αυτής δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε το 1991, δεν τηρούν tour βασικούς κανόνες υγιεινής.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της σερβικής εφημερίδας "Vecernje Novosti", οι θάνατοι των παιδιών έχουν σημειωθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στο νοσοκομείο του Ζάγκρεμπ "Rebro", μετά από εγχειρήσεις καρδιάς, τις οποίες εκτέλεσε ο ίδιος καρδιοχειρουργός, ο οποίος είναι και μοναδικός σ' αυτό το νοσοκομείο, καθώς οι υπόλοιποι ιατροί αυτής της ειδικότητας έχουν εγκαταλείψει το ίδρυμα και εργάζονται στο εξωτερικό ή σε ιδιωτικές κλινικές.

    Η εφημερίδα προσθέτει ότι προβλήματα με την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής υπάρχουν και στο κρατικό νοσοκομείο του Σίσακ, όπου μέχρι στιγμής, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, έχουν χάσει τη ζωή τους οι μισοί από τους νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 8 January 1998 - 15:33:57