Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-02-04

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 4 Φεβρουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗ Ν.Δ. ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

  • [02] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΕ ΟΥΤΕ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

  • [03] Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

  • [04] ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ Η Ν.Δ.

  • [05] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΝΔ

  • [06] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΑΛΛΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

  • [07] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ Η ΔΕΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΑΡΜΕΝΙΑ: Η ΒΟΥΛΗ ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

  • [09] ΓΕΛΤΣΙΝ:Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΠΟΛΕΜΟ

  • [10] ΚΟΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [11] Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [12] ΣΕΡΒΙΑ: 16 ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ ΑΛΚΟΟΛ

  • [13] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

  • [14] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ

  • [15] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΤΣΜΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗ Ν.Δ. ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

    Σύσκεψη υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή και με τη συμμετοχή των Δ. Σιούφα, Στ. Δήμα, Μ. Λιάπη και Α. Σπηλιωτόπουλο βρίσκεται σε εξέλιξη στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης, ενώ εντός της ημέρας αναμένονται δηλώσεις των Γ. Σουφλιά, Στ. Μάνου και Β. Κοντογιαννόπουλου για το τι προτίθεται να πράξουν μετά τις διαγραφές τους.

    Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε εναντίον των στενών συνεργατών του Κώστα Καραμανλή λέγοντας πως “μια μικρή ομάδα επίδοξων κηδεμόνων προετοίμασε και εξετέλεσε προγραφές με μια μεθολογία που είναι ξένη και άγνωστη προς τη δημοκρατική παράταξη μας”.

    Σε δηλώσεις του ο Μιχάλης Λιάπης υπογράμμισε πως η Ν.Δ. με καθαρή γραμμή απαλλαγμένη από εσωστρέφειες και χωρίς να αλληθωρίζει προς τον Κώστα Σημίτη ξαναβρίσκει το δρόμο της, ενώ ο Γιώργος Αλογοσκούφης σημείωσε πως η απόφαση αυτή ήταν μονόδρομος έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα. Ο Σάββας Τσιτουρίδης, από την πλευρά του, επισήμανε ότι η απόφαση για παραπομπή βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τις αποφάσεις του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

    [02] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΕ ΟΥΤΕ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή κατηγόρησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως υπεύθυνους για τις διαγραφές στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Μια μικρή ομάδα συμβούλων προετοίμασε και εκτέλεσε τις προγραφές, είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε πως κανείς δεν αμφισβήτησε ούτε υπονόμευσε το κ. Καραμανλή.

    [03] Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Δεν υπάρχει θέμα διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Αρης Σπηλιωτόπουλος.

    Όπως είπε, “στην προκειμένη περίπτωση έχουμε μια απόφαση ενός συλλογικού οργάνου του κόμματος η δικαιοδοσία του οποίου απορρέει από το καταστατικό. Αρα έχουμε διαγραφή και επ ουδενί μια διαγραφή δεν συνιστά διάσπαση. Η ενότητα ενός κόμματος, πολύ περισσότερο μιας παράταξης, σφυρηλατείται όχι γύρω από πρόσωπα. Σφυρηλατείται γύρω από ιδέες, ιδανικά και κυρίως το συγκεκριμένο πρόγραμμα”.

    [04] ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ Η Ν.Δ.

    Στα πρόθυρα της διάσπασης βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία ύστερα από την απόφαση του πειθαρχικού της συμβουλίου να θέσει οριστικά εκτός κόμματος τον Γιώργο Σουφλιά, το Στέφανο Μάνο και τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο, και να επιβάλλει την ποινή της διαγραφής για ένα χρόνο στους βουλευτές Νίκο Κάκαλο, Πέτρο Τατούλη και Αναστάση Παπαληγούρα.

    Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα πράξουν οι τρεις διαγραφέντες, ο επίτιμος αρχηγός του κόμματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε χτες πρώτος τον κίνδυνο της διάσπασης ενώ ο κ. Σουφλιάς είπε πως οι διαγραφές μπορεί να σημαίνουν την αρχή του τέλους του κόμματος αλλά όχι και το τέλος της παράταξης.

    Εν αναμονή των εξελίξεων που είναι ραγδαίες ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της Ν.Δ. στο νομό Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βουδούρης, όπως και οι πρόεδροι των τριών τομέων και της Β’ peqiv]qeiar τάχθηκαν στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή και σε επιστολή τους τονίζουν ότι ήταν επιβεβλημένη η επιβολή κυρώσεων και καλούν τα μέλη και τα στελέχη να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης απέδωσε όσα συμβαίνουν στη Νέα Δημοκρατία στην έλλειψη σαφούς πολιτικής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [05] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΝΔ

    Στις εξελίξεις που ταλανίζουν τη Νέα Δημοκρατία και προκαλούν αναταραχή στους κόλπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

    Ο κ. Ρέππας επεσήμανε ότι η ΝΔ είναι δέσμια του αναχρονιστικού και παλαιοκομματικού της παρελθόντος και ότι έχει μετατραπεί σε πολιτικό παρατηρητήριο, ενώ αναφερόμενος στην ρευστότητα που επικρατεί, την απέδωσε στην ασάφεια της πολιτικής και στην προγραμματική αδυναμία της ΝΔ.

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τους διαγραφέντες βουλευτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται αν οι διαγραφέντες έχουν απόψεις κοντά σε ορισμένες θέσεις της κυβέρνησης και δεν προτίθεται να στείλει κανένα μήνυμα προς αυτούς.

    Επίσης, σημείωσε ότι η μόνη πρόταση για μια ισχυρή Ελλάδα του 21ου αιώνα είναι η πρόταση της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ.

    [06] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΑΛΛΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

    Οδυνηρή αλλά απαραίτητη χαρακτήρισε τη διαδικασία των διαγραφών ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Γιώργος Ορφανός, με δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    “Νομίζω ήταν μια οδυνηρή διαδικασία, η οποία, όμως, είχε στόχο να αναδείξει ότι η Ν.Δ. έχει πολιτικό λόγο και δεν είναι θολό τοπίο”, σημείωσε ο κ. Ορφανός και πρόσθεσε πως εκ των πραγμάτων ήταν απαραίτητο να ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία.

    Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει ζήτημα διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας γιατί δεν βλέπει βουλευτές να ακολουθούν τους διαγραμμένους.

    [07] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ Η ΔΕΗ

    Σημαντική εξοικονόμηση ρεύματος και χρημάτων θα έχουν στο εξής οι κάτοικοι της Θράκης, χάρη στο νέο πρόγραμμα που εφαρμόζει η ΔΕΗ, δίνοντας στους πελάτες της την ευκαιρία να χρησιμοποιούν τους καινούργιους λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης. Αναλυτικά στοιχεία για τη λειτουργία του προγράμματος έδωσαν οι εκπρόσωποι της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χτες, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Epilekgt^qio Αλεξανδρούπολης.

    Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΔΕΗ για εξοικονόμηση ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα. Ξεκίνησε από την Κρήτη και, μετά την επιτυχία που σημείωσε, επεκτείνεται στα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη. Βάσει αυτού, οι καταναλωτές θα πρέπει να αντικαταστήσουν τους λαμπτήρες απλής πυράκτωσης με αυτούς της χαμηλής κατανάλωσης.

    “Η ΔΕΗ έχει προγραμματίσει να στείλει μαζί με τον τρέχοντα λογαριασμό ένα κουπόνι, με το οποίο οι καταναλωτές θα μπορούν να πηγαίνουν σε οποιοδήποτε κατάστημα της Θράκης και να παραλαμβάνουν από έναν έως τέσσερις λαμπτήρες, οι οποίοι θα εξοφλούνται σε έξι διμηνιαίες δόσεις, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Με τη σύμφωνη γνώμη των συμβεβλημένων εταιριών, η τιμή των λαμπτήρων ορίστηκε σε 3.450 δραχμές έκαστος, ποσό το οποίο εξοφλείται ανταποδοτικά με την κατανάλωση, σε διάστημα περίπου ενός έτους”, διευκρίνισε, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο βοηθός διευθυντής εκμετάλλευσης διανομής της ΔΕΗ στην Αθήνα, Δημήτρης Παπαθεοδώρου.

    Οι λόγοι που ώθησαν τη ΔΕΗ να περιλάβει στο πρόγραμμα τη Θράκη είναι δύο. Αφενός, πρόκειται για ακριτική περιοχή και αφετέρου έχει 170.000 μόνιμους και όχι εποχιακούς καταναλωτές, όπως συμβαίνει στα νησιά.

    Εκτός, όμως, από την προώθηση των ηλεκτρονικών λαμπτήρων στη Θράκη, θα πραγματοποιηθούν και άλλα προγράμματα και έργα, όπως η εφαρμογή on-line μηχανογραφικού συστήματος για την ενημέρωση και την εξυπηρέτηση του πελάτη από οποιοδήποτε σημείο της χώρας. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η αισθητική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στις πόλεις, η ηλεκτροδότηση όλων των Πομακοχωρίων, καθώς και η ολοκλήρωση της διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης, με υποβρύχιο καλώδιο.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΑΡΜΕΝΙΑ: Η ΒΟΥΛΗ ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

    Η αρμενική βουλή έκανε σήμερα δεκτή, με απόλυτη πλειοψηφία, την παραίτηση του προέδρου της δημοκρατίας Τερ Πετροσιάν, του προέδρου και του αντιπροέδρου του κοινοβουλίου, καθώς και ενός αριθμού προέδρων κοινοβουλευτικών επιτροπών, υποστηρικτών του κ. Πετροσιάν.

    Μετά την υποβολή της παραίτησής του χθες, ο πρόεδρος είπε στην κρατική τηλεόραση ότι του ζήτησαν να παραιτηθεί και εκείνος δέχτηκε προκειμένου να μην προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Όπως δήλωσε “στην παρούσα κατάσταση, το να εξασκήσω τα προβλεπόμενα από το σύνταγμα δικαιώματα του προέδρου θα απειλούσε απειλή για τη αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα, γι’ αυτό δέχομαι το αίτημα και παρουσιάζω την παραίτησή μου”.

    Στη συνέχεια, ο κ. Πετροσιάν έκανε έκκληση για συγκράτηση, διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή, προκειμένου να διοργανωθούν “νόμιμες, πολιτισμένες εκλογές για το νέο πρόεδρο.

    Τα καθήκοντα του προέδρου, μέχρι να εκλεγεί νέος, θα αναλάβει ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Κοτσαριάν, καθώς ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Lp\lpjem Αραλτσιάν αρνήθηκε να αναλάβει και υπέβαλε και αυτός την παραίτησή του.

    Όσον αφορά στους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών που ανήκαν στην προσκείμενη στον πρώην πρόεδρο πολιτική ομάδα “Χανραπετούτιουμ”, σύμφωνα με το αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων Νογιάν Ταπάν, πρόκειται για τον πρόεδρο της Επιτροπής Επιστημών, Εκπαίδευσης και Νεότητας κ. Τερ Ιουσίκ Λαζαριάν, τον πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας, Ασφαλείας και Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Σαμβέλ Γκεβορτζιάν και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κρατικών και Νομικών Θεμάτων Βιγκέν Καχατριάν, ενώ την παραίτησή του υπέβαλε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Καραπέτ Ρουμπιανιάν.

    Στο εξής, οι συνεδριάσεις της βουλής θα προεδρεύονται από τον πρεσβύτερο βουλευτή και πρόεδρο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών κ. Φαντέι Σαργκσιάν, μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος.

    Η κρίση στην Αρμενία ξέσπασε ύστερα από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά την οποία συζητήθηκαν οι προτάσεις της Ρωσίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ, που έγιναν κατά τη σύσκεψη του ΟΑΣΕ στο Μινσκ, σχετικά με τη ρύθμιση του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Κατά τη συνεδρίαση εκείνη, ο κ. Πετροσιάν και το Πανεθνικό Κίνημα της Αρμενίας που τον υποστήριζε πρότειναν να γίνουν δεκτές οι προτάσεις, ενώ ο πρωθυπουργός, ο οποίος μέχρι την προηγούμενη άνοιξη ήταν ο πρόεδρος της μη αναγνωρισμένης “Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ”, απέρριψε κατηγορηματικά την πιθανότητα να επιστραφούν στο Αζερμπαΐτζάν, στο οποίο ανήκε διοικητικά το Ναγκόρνο Καραμπάχ επί Σοβιετικής Ένωσης, περιοχές με αρμενικό πληθυσμό που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου που κράτησε τέσσερα χρόνια.

    Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass, ο κ. Πετροσιάν χαρακτήρισε το πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ ως πρόσχημα στην κρίση που προέκυψε και οδήγησε στην παραίτησή του. Όπως σχολίασε, το πραγματικό πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο και συνδέεται με το πλαίσιο αντίληψης της κρατικής οντότητας, με την επιλογή ειρήνη ή πόλεμος. Λ.Π.

    [09] ΓΕΛΤΣΙΝ:Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΠΟΛΕΜΟ

    Επικίνδυνες να προκαλέσουν παγκόσμιο πόλεμο θεωρεί τις ενέργειες του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον σχετικά με το Ιράκ, ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν.

    “Οι ενέργειες του κ. Κλίντον θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παγκόσμιο πόλεμο. Συμπεριφέρεται ξεδιάντροπα. Πρέπει κανείς να είναι πιο προσεκτικός με τέτοια όπλα κι όχι να απειλεί με αεροπλάνα και βόμβες”, είπε ο κ. Γέλτσιν κατά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ανατόλι Τσουμπαΐς.

    Η Ρωσία προειδοποίησε χθες τις ΗΠΑ να μην προβούν σε στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ και έδωσε οδηγίες στον απεσταλμένο της στη Βαγδάτη να ασκήσει πίεση προκειμένου να επιλυθεί η κρίση. Ο κ. Γέλτσιν είπε ότι έκανε ότι μπορούσε για να αποκλιμακωθεί η ένταση και τώρα και τα άλλα κράτη παρεμβαίνουν για να τερματιστεί η amtipaq\hesg. Τόνισε πάντως ότι η Ρωσία δεν συμφωνεί με την πολιτική χρήσης ένοπλης ισχύος και πρόσθεσε ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα την καταψηφίσουν.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, εξάλλου, εξέφρασε την άποψη ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα να προβούν σε στρατιωτικές ενέργειες εναντίον του Ιράκ, καθώς οι υπάρχουσες αποφάσεις του ΟΗΕ δεν εξυπακούονται κάτι τέτοιο.

    Στο μεταξύ για τη Βαγδάτη αναχώρησε σήμερα ο αρχηγός του Αραβικού Συνδέσμου Ασμέτ Αμπντέλ Μεγκουίντ σε μία προσπάθεια μεσολάβησης για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, πάντως, επιστρέφοντας από την επίσκεψή της στις Αραβικές χώρες είπε ότι θα μεταφέρει στον πρόεδρο Κλίντον την υποστήριξη των Αράβων ηγετών σε μια σκληρή στάση προς το Ιράκ. Λ.Π.

    [10] ΚΟΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Κοινή πολιτική αποφάσισαν να ακολουθήσουν η Γερμανία και η Γαλλία στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έπειτα από σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας και των αρμόδιων διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας.

    Στην κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη εξωτερικής πολιτικής που διεξήχθη στο Πέτερσμπεργκ έξω από τη Βόννη, οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Κλάους Κίνκελ και Υμπέρ Βεντρίν συνυπέγραψαν ένα κείμενο που τιτλοφορείται “Κοινές γερμανογαλλικές θέσεις επί επικαίρων θεμάτων της ευρωπαϊκής πολιτικής” όπου κωδικοποιείται ενιαία στάση των δυο χωρών σε σειρά θεμάτων ευρωπαϊκής πολιτικής. Δεσμεύονται για το συντονισμό των ενεργειών τους εστιάζοντας το αντικείμενό τους κυρίως στα θέματα της διεύρυνσης και των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας.

    Οπως προκύπτει από το κείμενο, το Παρίσι ευθυγραμμίζεται με τη Βόννη αναφορικά με την προσφορά της συνόδου κορυφής του Λουξεμβούργου προς την Τουρκία, υιοθετώντας έτσι τη γερμανική θέση, σύμφωνα με την οποία, η πρόσκληση της Αγκυρας στην ευρωπαϊκή διάσκεψη και η ειδική στρατηγική μέτρων για την προσέγγιση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελούν έναν ρεαλιστικό, όπως αναφέρεται, δρόμο για την ενσωμάτωση της Τουρκίας στην κοινότητα. Η προσφορά αυτή πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη το συντομότερο, αναφέρεται στο κείμενο, στο οποίο διατυπώνεται η ελπίδα ότι η Τουρκία θα μεταβάλλει την τωρινή της στάση απέναντι στη συμμετοχή της στην επικείμενη ευρωπαϊκή διάσκεψη και τονίζεται ότι η πρόσκληση για τις 12 Μαρτίου εξακολουθεί να ισχύει.

    Αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου, στο κείμενο τονίζεται ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία θα πρέπει να συμπεριλάβει και εκπροσώπους των Τουρκοκυπρίων και αξιώνουν από την κυπριακή κυβέρνηση να υποβάλλει σύντομα σχετική, αποδεκτή από όλες τις πλευρές πρόταση. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, πιστεύουν, όπως αναφέρεται στο κείμενο, ότι η απόφαση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Κύπρο πρέπει να aniopoighe_ ως μια νέα ώθηση στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού. Θεωρούν ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να παρακινηθούν να συνεχίσουν -παράλληλα με την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων- και τις ενδοκοινοτικές συνομιλίες, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ενώ εκτιμούν ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα ενισχυθούν εάν παραιτηθούν από τους περαιτέρω εξοπλισμούς με σύγχρονα οπλικά συστήματα, ώστε να μειωθεί η ένταση.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο κείμενο, δεν γίνεται καμία αναφορά στην απόρριψη όλων των προτάσεων από την Αγκυρα και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και την απαίτηση αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    Γαλλία και Γερμανία αναμένουν από την Τουρκία τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την εποικοδομητική της συμβολή στην επίλυση του κυπριακού και της διαμάχης στο Αιγαίο, εγκαταλείποντας από πλευράς γερμανικής διπλωματίας τουλάχιστον, την μόλις προ ημερών δημόσια συνηγορία του Κλάους Κίνκελ υπέρ της πρότασης Πάγκαλου για παραπομπή του συνόλου των ελληνοτουρκικών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.Κίνκελ και Βεντρίν απευθύνουν έκκληση προς την Ελλάδα να άρει τάχιστα το βέτο της και να μην παρεμποδίζει την υλοποίηση των αποφάσεων του Λουξεμβούργου υπογραμμίζοντας ότι η απελευθέρωση των χρηματοδοτικών πόρων που αποφασίστηκαν το 1995 για την Τουρκία, καθώς οι πόροι αυτοί θα μπορούσαν, όπως τονίζουν, να δώσουν νέα σημαντική νέα ώθηση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας.

    [11] Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Με αυστηρή τιμωρία απειλεί ο Ραούφ Ντενκτάς, όσους Τουρκοκύπριους έχουν στην κατοχή τους διαβατήρια της κυπριακής Δημοκρατίας και δεν θα τα παραδώσουν στις αρχές του ψευδοκράτους.

    Την απειλή αυτή, την εκτόξευσε ο Ντενκτάς μετά από συνάντηση που είχε με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ. Υπογράμμισε ο κατοχικός ηγέτης ότι όσοι έχουν διαβατήρια της κυπριακής Δημοκρατίας, δεν θα έχουν το δικαίωμα του “εκλέγειν και εκλέγεσθαι”, γιατί με την αίτηση που υπέβαλαν για απόκτηση διαβατηρίου, έχουν αποποιηθεί την τουρκοκυπριακή υπηκοότητα.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, οι Ντενκτάς και Μπριλ συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό.

    [12] ΣΕΡΒΙΑ: 16 ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ ΑΛΚΟΟΛ

    Δεκαέξι είναι τα μέχρι στιγμής θύματα του νοθευμένου κονιάκ που διοχέτευε στην αγορά της Σερβίας η επιχείρηση παραγωγής και εμφιαλώσεων “Zivadinovic” από την πόλη Νίς.

    Όπως μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, τα περισσότερα θύματα είναι κάτοικοι της περιοχής του Νίς, ενώ οι υγειονομικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι το κύμα των δηλητηριάσεων μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Σερβίας, όπου έχουν διοχετευτεί φιάλες του νοθευμένου κονιάκ.

    Η σερβική αγορανομία κατέσχεσε χθες 7.500 φιάλες του επικίνδυνου κονιάκ και 185 λίτρα άλλων αλκοολούχων ποτών, για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι προέρχονται από την ίδια επιχείρηση.

    Σημειώνεται ότι οι πρώτοι οκτώ θάνατοι από το νοθευμένο αλκοόλ παρατηρήθηκαν το περασμένο Σάββατο. Την ίδια μέρα στα νοσοκομεία του Νίς είχαν διακομιστεί πάνω από 20 άτομα, με συμπτώματα δηλητηρίασης. Σήμερα στα νοσοκομεία της πόλης νοσηλεύονται μόνο 4 άτομα, από τα οποία το ένα είναι σε κώμα.

    Σύμφωνα με τις πρώτα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία της Σερβίας, η ιδιωτική επιχείρηση “Zivadinovac” λειτουργεί από το 1995. Η επιχείρηση διαθέτει δικά της καταστήματα πώλησης αλκοολούχων ποτών.

    [13] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

    Συλλαλητήριο σε ένδειξη συμπαράστασης στα αιτήματα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου διοργανώνει το αλβανικό εξωκοινοβουλευτικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Εθνικής Ενότητας, του οποίου ηγείται ο Νεβζάτ Χαλίλι, πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ευημερίας (PDP).

    Με ανακοίνωσή του, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα καλεί τον αλβανικό πληθυσμό της ΠΓΔΜ να συμμετάσχει μαζικά στη συγκέντρωση που θα γίνει στην κεντρική πλατεία του Τετόβου. “Στις κρίσιμες στιγμές που περνά ο αλβανικός λαός πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι προς τα αδέλφια μας, τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου”, τονίζεται στην ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται η συμπαράσταση του κόμματος στο αίτημα για ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο.

    Μέχρι στιγμής πάντως κανένα από τα δύο μεγαλύτερα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ δεν έχει δηλώσει επίσημα τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο.

    [14] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας ανήκει de facto στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Αυτό επιβεβαίωσε και ο Γραμματέας του Αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας Μάσιμο Ντ’ Αλέμα σε δηλώσεις του. Η αποδοχή του Σ.Κ.Α. ως μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα γίνει και de jure, καθώς έχει κατατεθεί το σχετικό αίτημα κατά το συνέδριό της τον περασμένο χρόνο, είπε ο γραμματέας εξωτερικών σχέσεων του κόμματος Μάκο Λακρόρι.

    Όπως είπε ο κ. Λακρόρι, το Σοσιαλιστικό Κόμμα από την ίδρυσή του προσανατολίζεται στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και αυτό αποδεικνύεται από το συνασπισμό του με το Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα. Λ.Π.

    [15] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΤΣΜΑ

    Η καθαίρεση του προέδρου της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα , ζήτησαν 194 βουλευτές από τους 327 που ήταν παρόντες, να περιληφθεί στις sufgt^seir της ενάτης συνόδου του κοινοβουλίου, λόγω της καθημερινής παραβίασης του συντάγματος.

    Καθώς βέβαια το κείμενο απαιτεί πλειοψηφία τριών τετάρτων, η εισήγηση τους έχει λίγες πιθανότητες επιτυχίας.

    “Ο πρόεδρος και τα μέλη της κυβέρνησης του παραβιάζουν σε καθημερινή βάση το σύνταγμα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βίκτορ Ομέλιτς βουλευτής του κόμματος του οποίου ηγείται ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Πάβλο Λαζαρένκο. Λ.Μ


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 4 February 1998 - 11:58:59