Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-02-05

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 5 Φεβρουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

  • [02] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

  • [03] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΛΥΜΠΕΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΑ ΙΜΙΑ

  • [04] ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΝΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Ν.Δ.

  • [05] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΠΟ Α.ΣΑΜΑΡΑ

  • [06] ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ AWACS ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [07] ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΣΤΑ ΜΑΛΓΑΡΑ

  • [08] ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΛΕΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ

  • [09] ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

  • [10] ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

  • [11] ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟ 1998

  • [12] ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΘΕΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

  • [13] Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΤΟΥΣ "ΚΑΛΑΣ"

  • [14] ΜΟΝΟ ΝΙΚΗ ΘΕΛΕΙ ΑΠΟΨΕ Η ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

  • [15] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΤΟ ΕΤΟΣ 2000

  • [16] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [17] Ο ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

  • [18] ΤΟΥΡΚΙΑ: 570 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΦΑΝΤΟΜ

  • [19] ΓΙΛΜΑΖ: " ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΟΚΤΑΜΗΝΟ"

  • [20] ΣΤΙΣ ΚΡΟΑΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ 393 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΒΑΡ

  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ-ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

  • [22] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: 16 ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑΣ

  • [23] ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

  • [24] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

  • [25] Ι.ΚΟΣΤΟΦ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [26] Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Τριμερής υπουργική συνάντηση Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας πραγματοποιείται από το πρωί στον ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς" και στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται θέματα κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς των μεταφορών , του περιβάλλοντος και των δημοσίων έργων.

    Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση μετέχουν οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, Μεταφορών Τάσος Μαντέλης, Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος και οι υφυπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Χρήστος Βερελής και Θεόδωρος Κολιοπάνος. Από Βουλγαρικής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Evgeniy Bakardjiev και οι υπουργοί Μεταφορών Wilhelm Krauss και Περιβάλλοντος Ebdokia Maneva, ενώ από Ρουμανικής οι υφυπουργοί Μεταφορών Aleodor-Marian Francu και Περιβαλλοντικής Προστασίας Viorel Raicu.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι υπουργοί αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη συνεργασίας τους για την ανάπτυξη του αναγκαίου δικτύου υποδομών μεταφορών, τη διευκόλυνση των υπηρεσιών μεταφορών καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα θα ασχοληθούν με το θέμα της ολοκλήρωσης των πανευρωπαικών και διευρωπαικών δικτύων υποδομών μεταφορών, με τα έργα της Εγνατίας οδού και της ΠΑΘΕ, ζητήματα που αφορούν θεσμικά, κανονιστικά και φορολογικά μέτρα για την αποτελεσματική διενέργεια των μεταφορών, καθώς και άλλα που σχετίζονται με τη διασυνοριακή συνεργασία για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Στο τέλος της συνάντησης οι υπουργοί των τριών χωρών θα υπογράψουν κοινή δήλωση.

    Μιλώντας στην έναρξη των εργασιών της συνάντησης ο κ. Λαλιώτης παρουσίασε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και υπογράμμισε τη σημασία που δίνει η ελληνική κυβέρνηση σ αυτή τη συνάντηση.

    Ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης τη χαρακτήρισε "εξαιρετικής σημασίας" και αναφέρθηκε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Ρουμανίας-Βουλγαρίας, που είχε γίνει στις 23 Οκτωβρίου του 1997 στη Ρουμανία, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η στενή συνεργασία των τριών χωρών. Υπογράμμισε την ανάγκη μείωσης των φόρων στις μεταφορές και πρόσθεσε πως η συνάντηση αφορά στην υλοποίηση πολιτικών που έχουν μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη των συγκεκριμένων χωρών.

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, μίλησε για την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας-Ρουμανίας-Βουλγαρίας και ζήτησε άρση των περιορισμών που υφίστανται ακόμη και παρεμποδίζουν τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς. Αναφέρθηκε, επίσης stir πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης και του ΥΜΑ-Θ για την προώθηση της διαβαλκανικής συνεργασίας. Ανάμεσα σ αυτές τις πρωτοβουλίες τόνισε τις προπτυχιακές υποτροφίες για νέους από χώρες της Βαλκανικής, προκειμένου να σπουδάσουν στη Θεσσαλονίκη, όπως και η λειτουργία Κέντρων Επιμόρφωσης νομικών και υπαλλήλων μεθοριακών σταθμών από βαλκανικές χώρες.

    [02] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    · Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το οποίο υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη . Στο νομοσχέδιο καθορίζεται - μεταξύ άλλων - η σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής, που θα προεδρεύεται από τον πρωθυπουργό και στην οποία εκπροσωπούνται: · Τα πολιτικά κόμματα · Η Τοπική αυτοδιοίκηση · Η Εκκλησία της Ελλάδος · Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού · Παραγωγικές δυνάμεις του τόπου · Ο αθλητικός κόσμος καθώς και · οι διάφορες όψεις της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής, πνευματικής, καλλιτεχνικής και αθλητικής ζωής .

    Σε ότι αφορά στην ανώνυμη εταιρία ''ΑΘΗΝΑ 2004 '' η οποία θα λειτουργήσει ως Οργανωτική Επιτροπή των αγώνων, προβλέπεται ότι δεν ανήκει στο δημόσιο και θα ακολουθεί τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας .

    Τέλος, στην έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους επί του προϋπολογισμού της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων προβλέπεται ότι τα έσοδα θα φθάσουν στα 13 δις δρχ.

    Ειδικότερα εκτιμάται ότι οι συνολικές δαπάνες θα φθάσουν στα 445 δισ. δρχ. ενώ τα έσοδα θα είναι της τάξεως των 458 δισ. δρχ.

    [03] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΛΥΜΠΕΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΑ ΙΜΙΑ

    Στο θέμα των δηλώσεων του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Λυμπέρη αναφέρθηκε μετά από σχετικές ερωτήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση τί λέει ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και τόνισε ότι παρουσίασε τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα με την οποία διαφωνεί η κυβέρνηση.

    [04] ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΝΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Ανοιχτό αφήνουν το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος τα διαγραφέντα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

    Για μικρή ομάδα στη Νέα Δημοκρατία που διακατέχεται από ιδιοκτησιακή αντίληψη και δημιουργεί κόμμα στα μέτρα της, έκανε λόγο o Γιώργος Σουφλιάς, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα συνεχίσει τη μάχη για την αναγέννηση και την νικηφόρα προοπτική της παράταξης.

    Οι εκλογές δεν κερδίζονται με διαγραφές, όμως η ζημιά που έγινε θα διορθωθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, δήλωσε ο Στέφανος Μάνος.

    Η ηγεσία αδυνατεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο επισήμανε ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος.

    Λανθασμένη απόφαση που προκάλεσε χωρίς λόγο ρήγμα στο κόμμα χαρακτήρισε τις διαγραφές, ο Γιώργος Ράλλης.

    [05] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΠΟ Α.ΣΑΜΑΡΑ

    Παρέμβαση μετά τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία επιχείρησε σήμερα και ο Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας την ανάγκη συγκρότησης αντισημιτικού μετώπου.

    "Αυτό το πολιτικό τοπίο πρέπει να ξεκαθαριστεί κατά την άποψη της Άνοιξης στο πλαίσιο αυτού του μετώπου που έχουμε προτείνει κατά της πολιτικής Σημίτη. Αυτό το αντισημιτικό μέτωπο πρέπει να απευθυνθεί σε όλους, κόμματα, πολιτικούς, πνευματικούς ανθρώπους, επιχειρηματικό κόσμο, ανθρώπους που αγωνιούν για την Ελλάδα και αντιτίθενται σε αυτή την επικίνδυνη πολιτική Σημίτη", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Σαμαράς.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι η πολλαπλή συρρίκνωση του τελευταίου καιρού πυροδοτεί σε όλο το πολιτικό σκηνικό σθεναρές αντιδράσεις από όλους τους χώρους.

    [06] ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ AWACS ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Δημοσίευμα της αμυντικής επιθεώρησης "DEFENSE DAILY" αναφέρει ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αναμένεται να ανακοινώσουν μέχρι τη 15η Φεβρουαρίου, τη προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για τη προμήθεια αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης (AWACS) αξίας 600 εκατ. δολαρίων.

    Όπως η κατάσταση εξελίσσεται στο διαγωνισμό θα λάβουν μέρος οι εταιρίες Northrop Grumman, Lockheed Martin (ΗΠΑ) και η σουηδική Ericsson. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προμήθεια του αναφερόμενου συστήματος υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, το οποίο και βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ουσιαστική βαρύτητα δίνεται από την ελληνική πλευρά στο κόστος απόκτησης του συστήματος, εξαιτίας των γνωστών οικονομικών περιορισμών.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα από πλευράς επιχειρησιακής αξιοποίησης επικρατέστερα θεωρούνται τα αεροσκάφη Hawkeye 2000, που χρησιμοποιούνται ήδη ως πλατφόρμες έγκαιρης προειδοποίησης από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αίγυπτο τη Σιγκαπούρη, την Ταϊβαν, αλλά και το Ισραήλ. Ωστόσο, σε καθαρά οικονομικό επίπεδο μάλλον φαίνεται επικρατέστερη η σουηδική πρόταση. Ν.Χ.

    [07] ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΣΤΑ ΜΑΛΓΑΡΑ

    Την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος των Μαλγάρων απέκλεισαν οι αγρότες της Μακεδονίας. Ο αποκλεισμός είναι συμβολικός και θα κρατήσει μέχρι να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της επιτροπής αγώνα. Η κίνηση στην εθνική οδό γίνεται από παρακαμπτήριο.

    Επίσης οι αγρότες της Θεσσαλίας αποφάσισαν να αποκλείσουν τον εθνικό δρόμο Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος της Βιοκαρπέτ. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στην Καρδίτσα, ενώ το απόγευμα οι αγρότες θα συγκεντρωθούν στα Τρίκαλα.

    Ο Πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Γιάννης Πατάκης, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους καθώς, όπως είπε, απορρίφθηκε το αίτημά τους για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκλιμακωθεί η ένταση, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με αντιπροσωπεία των αγροτών.

    Το μεσημέρι αποκλείστηκε το αεροδρόμιο "Καζαντζάκης" από ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης, ενώ στα Χανιά έγινε νέο συλλαλητήριο έξω από τη νομαρχία.

    [08] ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΛΕΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ

    Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις κινητοποιήσεις των αγροτών και αναγνωρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα στον αγροτικό χώρο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει καταβάλει ιδιαίτερες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά και εκτίμησε ότι μέσα από τη συνεννόηση και τη συνεργασία μπορούν να προκύψουν θετικά αποτελέσματα.

    "Η αντιπαράθεση και η διαίρεση δεν οδηγούν πουθενά", είπε ο κ. Ρέππας, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Γεωργίας έχει επιδιώξει τη στενή συνεργασία με τον αγροτικό κόσμο. Ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι προβλήματα έχουν κυρίως οι ελαιοπαραγωγοί και οι παραγωγοί εσπεριδοειδών που αντιμετωπίζουν μια κρίσιμη κατάσταση.

    [09] ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

    Εικόνα λιμνοθάλασσας παρουσιάζει από τα ξημερώματα σήμερα ολόκληρος ο νομός Ροδόπης από πλημμύρες που προκλήθηκαν από συνεχείς βροχοπτώσεις που πλήττουν την περιοχή εδώ και δύο μέρες.

    Όλα τα ποτάμια ''φούσκωσαν'', η στάθμη τους ανέβηκε επικίνδυνα και σε πολλά σημεία το νερό έφθασε το ύψος των γεφυρών. Η περιοχή Σάλπης αποκλείσθηκε εντελώς και από χθες το απόγευμα δεν υπάρχει καμιά επαφή των 1.000 κατοίκων και των 20 κυνηγών από τα Αμάραντα, Φύλακα και Κομοτηνή που έχουν αποκλεισθεί. Μόνο μεγάλα αυτοκίνητα που κατασκευάζουν τα έργα στην περιοχή έχουν πρόσβαση με δυσκολία και αυτό, προκειμένου να μεταφέρουν αρρώστους και τρόφιμα.

    Στις κοινότητες Βραγιά και Πάσο δεν υπάρχει πόσιμο νερό, καθώς έσπασε το δίκτυο του νερού και η μεταφορά του γίνεται μόνο με υδροφόρες του Στρατού. Οπου υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν φράγματα έχουν αποσταλεί μηχανήματα της Νομαρχίας, η οποία έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο ''Ξενοκράτης''. Το επαρχιακό δίκτυο κόπηκε σε πολλά σημεία, όπως στο δρόμο Κρανοβουνίου - Παγουρίων, στην Καλλιθέα κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν αποθήκες, στο Παλλάδιο 1.000 μεγάλα ζώα δεν είναι δυνατό να τροφοδοτηθούν γιατί αποκλείστηκαν.

    Προβλήματα παρουσιάζει ο δρόμος Κρωβύλης, όπου έσπασε ανάχωμα στο έργο Μαυροματίου και καταστράφηκε το αντλιοστάσιο, ενώ ένα μαντρί κάτω από τη γέφυρα Ξυλαγανής έχει παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου. Η κατάσταση σε όλα τα ποτάμια του νομού είναι οριακή. Μέχρι το μεσημέρι έβρεχε στα βουνά με κίνδυνο να κατέβουν νέοι όγκοι νερού στην πεδιάδα.

    Γίνονται εκκλήσεις συνεχώς προς τους κατοίκους της Ροδόπης να μη κινούνται στα οδικά δίκτυα γιατί υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθούν από τα νερά. Σε οικίσκο της Ισμαρίδας λίμνης έχουν στο μεταξύ αποκλεισθεί ψαράδες η ζωή των οποίων κινδυνεύει. Και στην Κομοτηνή δημιουργήθηκαν προβλήματα από πλημμύρες σε μια κατοικία και σε υπόγεια. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει αναφερθεί θάνατος ανθρώπων ή ζώων, αλλά αν συνεχισθούν τα ίδια φαινόμενα θα χρειασθεί να εκκενωθούν χωριά.

    Ο νομάρχης Ροδόπης από τις 3 τα ξημερώματα επισκέπτεται τα πληγέντα χωριά, ενώ πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις στις 8 το πρωί και στις 3 το μεσημέρι με τεχνικές υπηρεσίες και το συντονιστικό νομαρχιακό όργανο που το αποτελούν στελέχη του στρατού, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, των τεχνικών υπηρεσιών. Ανακοίνωση της Νομαρχίας Ροδόπης

    Από το νομαρχιακό διαμέρισμα Ροδόπης και λόγω της κατάστασης που διαμορφώθηκε με τις συνεχείς βροχοπτώσεις εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο οδικό δίκτυο του νομού, στο οποίο σε πολλά σημεία έχει παρατηρηθεί διέλευση του νερού πάνω από το οδόστρωμα.

    ''Είναι αναγκαίο'', επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ''να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις κυρίως δε σε αγροτικούς δρόμους και κατά τις νυχτερινές ώρες. Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της νομαρχίας ελέγχουν την κατάσταση, είναι δε σε επιφυλακή όλο το 24ωρο, για να παράσχουν τη βοήθειά τους, όταν και όποτε ζητηθεί''.

    [10] ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν τεθεί από το πρωί οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Εβρου λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων, ενώ σε εφαρμογή έχει τεθεί το σχέδιο "Ξενοκράτης".

    Για προληπτικούς λόγους σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος ΠΣΕΑ της Νομαρχίας Εβρου, έχει διακοπεί η συγκοινωνία του ΟΣΕ στην περιοχή μεταξύ του Τυχερού και Σουφλίου, λόγω υπερχείλισης του ποταμού. Συγκεκριμένα στο 63ο χιλ. της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης- Oqlem_ou, το μήκος της πλημμυρισμένης σιδηροδρομικής γραμμής είναι περίπου 400 μ. και οι επιβάτες στο σημείο αυτό εξυπηρετούνται με λεωφορεία.

    Στο επαρχιακό και κοινοτικό δίκτυο Πύργος-Λαγός (περιοχή Ορεστιάδας), Φυλακτό-Λαγυνά (περιοχή Τυχερού) και στο 1ο χιλ. Μικρού Δερείου-Σουφλίου έχει διακοπεί η οδική συγκοινωνία, ενώ ενημερώθηκαν οι κτηνοτρόφοι των επικίνδυνων περιοχών να πάρουν μέτρα για την προστασία των ποιμνίων τους.

    Επίσης προβλήματα και δυσχέρειες υπάρχουν στο Εθνικό Δίκτυο Αλεξανδρούπολης-Κομοτηνής (Γέφυρα Δικέλλων-ΕΟΤ) από λιμνάζοντα νερά και κατολισθήσεις χωμάτων και βράχων.

    Στο χωριό Πύργος Ορεστιάδας, λόγω της βροχόπτωσης, υπερχείλησε το υπάρχον ρέμα, με αποτέλεσμα να αποκλεισθεί μια οικία και να πλημμυρίσει ένα ποιμνιοστάσιο ιδιοκτησίας Κωνσταντίνου Σταυρίδη που είχε σαν συνέπεια τον πνιγμό 4 προβάτων.

    Επίσης στο Διδυμότειχο, πλημμύρισε ο συνοικισμός των Ψαράδων με αποτέλεσμα να εισέλθουν νερά σε μερικά υπόγεια κατοικιών, χωρίς μέχρι στιγμής να καταγραφούν τυχόν προκληθείσες ζημιές.

    Συνεργεία του Δήμου Διδυμοτείχου με την πυροσβεστική υπηρεσία καταβάλλουν προσπάθειες για την άντληση των νερών.

    Η στάθμη των νερών του ποταμού Εβρου είναι 4.35 μ. στο σταθμό του Πυθίου. Οριο το οποίο θεωρείται φυσιολογικό. Σύμφωνα όμως με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του τμήματος ΠΣΕΑ της Νομαρχίας Εβρου αναμένεται τις προσεχείς ημέρες αύξηση των νερών λόγω των έντονων χιονοπτώσεων στη γειτονική Βουλγαρία.

    Σε όλους τους τοπικούς χειμάρρους (Καμηλοπόταμο-Διαβολόρρεμα- Ερυθροπόταμος κ.λ.π) η στάθμη των νερών έχει ανέβει σε επικίνδυνο σημείο, με αποτέλεσμα ν' αρχίζουν σε πολλά σημεία τους να υπερχειλίζουν και να προκαλούν πλημμύρες στις γύρω αγροτικές εκτάσεις, ενώ όλες οι παρέβριες περιοχές αρχίζουν και κατακλύζονται από μεγάλες ποσότητες νερών.

    Η όλη κατάσταση παρακολουθείται και ελέγχεται από κλιμάκια τεχνικών της 1ης ΔΕΚΕ Αλεξανδρούπολης, των στρατιωτικών αρχών και της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    [11] ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟ 1998

    Χρονιά ορόσημο για την άρση των τεχνικών και οργανωτικών προβλημάτων, με στόχο τη δημιουργία ενιαίου διαβαλκανικού σιδηροδρομικού δικτύου, θα αποτελέσει το 1998, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) κ. Ιωάννης Μουρμούρης, με την ευκαιρία της 12ης συνόδου της ομάδας γενικών διευθυντών των βαλκανικών οργανισμών σιδηροδρόμων, στη Θεσσαλονίκη.

    "Ήδη, άλλωστε, από καθαρά τεχνικής πλευράς, είμαστε έτοιμοι να συνδεθούμε με τα Σκόπια και την Κωνσταντινούπολη, ακόμη και με Intercity", τόνισε ο κ. Μουρμούρης, συμπληρώνοντας ότι οι προθέσεις είναι ιδιαίτερα θετικές από όλες τις χώρες των Βαλκανίων, ώστε ο diabakjamij|r σιδηρόδρομος να παράγει έργο, σε επίπεδο ανάλογο με αυτό των ευρωπαϊκών χωρών. Μάλιστα, "μελετάται πρόταση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για αξιοποίηση της επετείου των 100 χρόνων από την έναρξη σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Σκοπίων, προς την κατεύθυνση αυτή".

    Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται σε ζητήματα καθαρά τεχνικής και οργανωτικής φύσης και κυρίως τελωνειακά, καθώς είναι απαραίτητο να μειωθεί το μεταφορικό κόστος από χώρα σε χώρα και να φτάσει στα επίπεδα των διαμεταφορών μεταξύ χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης, βασικό είναι το πρόβλημα της απομόνωσης της περιοχής της πρώην Γιουγκοσλαβίας, λόγω των γεγονότων τα προηγούμενα χρόνια. "Πρόβλημα που όμως εκτιμάται ότι θα λυθεί σύντομα", σημείωσε ο κ. Μουρμούρης.

    Ερωτηθείς για το θέμα ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, που παραβρέθηκε στην τελετή παράδοσης της προεδρίας της ομάδας από την Ελλάδα στη Γιουγκοσλαβία, τόνισε ότι η προσπάθεια για σιδηροδρομική σύνδεση των βαλκανικών χωρών, εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου. "Σχεδιασμό που στόχο έχει να καταστεί η Ελλάδα κομβικό σημείο των συνδυασμένων μεταφορών, στην περιφέρεια της νοτιοανατολικής Ευρώπης".

    [12] ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΘΕΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Στο Ινδικό Καύκασο, στο Τσιτράλ, το Σουάτ, στη Χούνζα, στο Γκιλγκίτ, στο Σκαρτού οι απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου , οι Καλάς πεθαίνουν. "Δεν έχουν ψωμί να φάνε, δεν έχουν καθαρό νερό να πιουν. Οι διάρροιες και τα παράσιτα τους θερίζουν" . Αυτά τα λόγια ανήκουν στον Αθανάσιο Λερούνη, τον εκπαιδευτικό που συνάντησε τους Καλάς όταν πριν τέσσερα χρόνια πήγε για ορειβασία στο Πακιστάν. Από τότε ξεκίνησε έναν αγώνα για την διατήρηση της παράδοσης της φυλής των Καλάς, που φέρει πολλά αρχαία ελληνικά στοιχεία, μέσω του συλλόγου "Οι φίλοι των Καλάς". Συγκεντρώθηκαν χρήματα και χτίστηκε το σχολείο τους που εγκαινιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι. Συγκεντρώθηκαν τρόφιμα και φάρμακα. "Οι Καλάς μας ξέρουν σαν τους ανθρώπους που του φέρνουν δωρεάν φάρμακα" τόνισε ο Αθανάσιος Λερούνης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε με αφορμή τον τηλεοπτικό μαραθώνιο, για την ενίσχυση των Καλάς και το χτίσιμο ενός νέου σχολείου, ο οποίος θα μεταδοθεί αύριο από την ΕΤ3. Ο κ Λερούνης απήθυνε έκκληση σε όλους τους Έλληνες να συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων των Καλάς και τη διατήρηση των παραδόσεών τους.

    Δώδεκα μικροί Καλάς ,αγόρια και κορίτσια που από σήμερα φιλοξενούνται στο δήμο Καλαμαριάς , επισκέφτηκαν τον περασμένο Δεκέμβρη τη Βεργίνα. "Είδαμε τους βασιλικούς τάφους, το τάφο του Φιλίππου, τα αρχαιολογικά ευρήματα και διαπιστώσαμε ότι εμείς οι Καλάς έχουμε πολλές ομοιότητες με τους αρχαίους Μακεδόνες" λέει ο δάσκαλός τους Ανίζ Ουμάρ . Όσο για τα παιδιά, ενθουσιάστηκαν όχι μόνο από τη Βεργίνα αλλά γενικότερα από την Ελλάδα και την φιλοξενία που τους παρασχέθηκε.

    Η Ντουρντανά, η Σαμίκ, η Γκιουλμπιγκίμ, η Γκιουλινάζ, ο Ναμπέκ , ο Ζαχμαχμάτ, ο Καϊσάρ, ο Καριίν, ο Γκουλαάμ είναι μερικά από τα παιδιά των Καλάς που ήρθαν στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του συλλόγου "Οι φίλοι των Καλάς". Κάθε παιδί έχει και την ιστορία του. Η μάνα της Ντουρντανά γέννησε την περασμένη εβδομάδα αλλά μετά από λίγες ημέρες έχασε το μωρό της καθώς είχε μείνει αποκλεισμένη από τα χιόνια στο Μπασάι, το ναό της μητρότητας. Ο δάσκαλος που τα συνοδεύει ο Ανίζ Ουμάρ πιστεύει πως το επίθετό του σχετίζεται με τον Ομηρο.

    "Δε θέλουμε να φύγουμε. Θα θέλαμε να μείνουμε εδώ" λένε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μακριά όμως στο Πακιστάν τους περιμένουν οι μανάδες , οι πατεράδες και τα αδέλφια τους. Οι μικροί Καλάς, που ήρθαν στην Ελλάδα στις 19 Δεκεμβρίου , φεύγουν στις είκοσι του μήνα. Μαζί τους θα μεταφέρουν δείγματα της αγάπης των Ελλήνων που τους αγκάλιασαν.

    Ο δήμος Καλαμαριάς αποφάσισε να υιοθετήσει έναν από τους 30 οικισμούς των Καλάς , να αναλάβει την κατασκευή δικτύου ύδρευσης και αποχεύτευσης και την οικοδόμηση πολιτιστικού κέντρου που θα φέρει το όνομα "Θεσσαλονίκη". Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θρασύβουλος Λαζαρίδης προτίθεται να προτείνει στην ΚΕΔΚΕ να υιοθετήσουν άλλοι 29 δήμοι της Μακεδονίας αντίστοιχους οικισμούς των Καλάς . Ο γνωστός ζωγράφος γλύτπης και αρχιτέκτονας Ευθύμης Βαρλάμης προσέφερε 500 έργα του ( λιθογραφίες του Μεγάλου Αλεξάνδρου) που πωλούνται προς 20.000 το καθένα και τα έσοδα θα διατεθούν στους Καλάς. Επίσης ανέλαβε να κάνει τα σχέδια των κτιρίων που θα γίνουν στους οικισμούς των Καλάς. Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή που θα φιλοξενήσει τους μικρούς Καλάς το Σαββατοκύριακο προτίθεται να στείλει στο Πακιστάν γεωπόνους για να βοηθήσουν τους Καλάς στις καλλιέργειες. Η Πολιτιστική Εταιρεία "Μακεδνός" προσφέρει ένα ποσό από τα έσοδα των πωλήσεων της, ενώ το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη του αλλά και όλους τους Θεσσαλονικείς να συμμετάσχουν στον αυριανό τηλεοπτικό μαραθώνιο.

    Υπενθυμίζεται ότι τον τηλεοπτικό μαραθώνιο, που έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων για το πρόγραμμα δημιουργίας σχολείων και εκπαίδευσης των παιδιών των Καλάς, οργανώνει η ΕΤ-3 σε συνεργασία με το δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, το πρόγραμμα βραχέων του σταθμού Μακεδονίας, τη ΝΕΤ, την ΟΛΜΕ-ΔΟΕ, το υπουργείο Παιδείας και την ομάδα "Οι φίλοι των Καλάς" . Η εκπομπή θα μεταδοθεί από την ΕΤ-3 αύριο στις 9.30 το βράδυ.

    Στη διάρκεια της εκπομπής θα παρουσιαστούν 13 βίντεο διάρκειας 5- 10 λεπτών το καθένα με θέματα: το ιστορικό της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στιγμιότυπα από την έκθεση του Ευθύμη Βαρλάμη "Αλέξανδρος 2000", συζήτηση για την Ελλάδα και το Πακιστάν με τον εκπρόσωπο των "Φίλων των Καλάς" Αθανάσιο Λερούνη, συζήτηση με τον δάσκαλο των παιδιών των Καλάς Αννίς Ουμάρ, το ιστορικό των Καλάς, εικόνες από την επίσκεψη του καθηγητή Γιώργου Χουρμουζιάδη στο Τατζικιστάν, παρεμβάσεις του πρέσβη του Πακιστάν και καθηγητών, συνεντεύξεις που έγιναν στο Πακιστάν, στιγμιότυπα από ξεναγούς που προσέφεραν χρηματικό ποσό για την ενίσχυση των Καλάς, τον Ναβέκ, ένα μικρό Καλάς να μιλάει για τον Αλέξανδρο στο χώρο της Βεργίνας, paq]lbasg του υφυπουργού Παιδείας Γιάννη Ανθόπουλου και τέλος στιγμιότυπο με παιδιά από τα Γιάννενα. Παρεμβάσεις θα κάνουν τα μέλη της διακομματικής επιτροπής για τον απόδημο ελληνισμό, εκπρόσωποι του ΣΑΕ, υπουργοί , πολιτικοί , δήμαρχοι, επιστήμονες και αθλητές. Επίσης θα παρουσιαστούν χορευτικά από τη Φλώρινα, την Αλεξάνδρεια, η χορωδία του Βίκτωρα Γλυκίδη καθώς επίσης και παιδιά Πομάκων από τη Θράκη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο της εκπομπής όπου μια κοπέλα από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας ντύνεται με την παραδοσιακή ενδυμασία και της πλέκονται οι πλεξούδες, όπου ο θεατής έχει την ευκαιρία να δει τις ομοιότητες με τους Καλάς.

    Οι ενδιαφερόμενοι για τη συμμετοχή στο μαραθώνιο αλλά και για την παροχή χορηγίας για το κτίσιμο του σχολείου των Καλάς μπορούν να απευθύνονται στην ΕΤ-3 στα τηλέφωνα 031-857 175 και 815385, στην ΟΛΜΕ 01-3230073, τη ΔΟΕ 01-3236547 και στους "Φίλους των Καλάς"(κ.Λερούνη) στο 01-8329067.

    [13] Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΤΟΥΣ "ΚΑΛΑΣ"

    Ένα από τα 30 χωριά των Καλάς-των απογόνων των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου-στο Πακιστάν θα υιοθετήσει ο Δήμος Καλαμαριάς, ο οποίος θα αναλάβει την κατασκευή δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και ενός πολιτιστικού κέντρου που θα φέρει το όνομα της αδελφής του Μ. Αλεξάνδρου, "Θεσσαλονίκη".

    Αυτό ανακοίνωσε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θρασύβουλος Λαζαρίδης, ο οποίος σημείωσε ότι τη σχετική απόφαση θα λάβει το δημοτικό συμβούλιο την επόμενη Πέμπτη και στην προσπάθεια αυτή θα συνεισφέρουν όλοι οι δημότες μέσω των σχολείων. Με την ιδιότητα του α' αντιπροέδρου της ΚΕΔΚΕ ο κ. Λαζαρίδης θα προτείνει επίσης 29 Δήμοι της Μακεδονίας να υιοθετήσουν τα υπόλοιπα χωριά των Καλάς.

    Δώδεκα παιδιά των Καλάς, ηλικίας μέχρι 15 ετών, φιλοξενούνται αυτές τις ημέρες από το Δήμο καλαμαριάς με αφορμή τον τηλεοπτικό μαραθώνιο για την ενίσχυση των Καλάς που θα μεταδοθεί αύριο το βράδυ από την ΕΤ-3. Στόχος του τηλεμαραθώνιου είναι η συγκέντρωση χρημάτων για την ανέγερση σχολείου.

    Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου "Οι φίλοι των Καλάς" Αθανάσιος Λερούνης απηύθυνε έκκληση για συγκέντρωση και αποστολή βοήθειας στους Καλάς, για τους οποίους είπε ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Τα πιο σημαντικά είναι η έλλειψη τροφίμων και καθαρού νερού, με αποτέλεσμα να σημειώνονται θάνατοι από πείνα. Επίσης χρειάζονται σχολεία και ναούς, ενώ είναι απαραίτητη η διατήρηση εθίμων από την αρχαία ελληνική παράδοση.

    Ο γνωστός ζωγράφος και γλύπτης Ευθύμης Βαρλάμης θα προσφέρει 500 εργα του (λιθογραφίες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα οποία θα πουληθούν προς 20.000 δραχμές το καθένα και τα χρήματα θα διατεθούν για την ενίσχυση των Καλάς.

    [14] ΜΟΝΟ ΝΙΚΗ ΘΕΛΕΙ ΑΠΟΨΕ Η ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

    Μόνο νίκη θέλει απόψε η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, για να ελπίζει στην κατάκτηση μιας από τις δύο προνομιούχες θέσεις του ομίλου του, στη διοργάνωση της Ευρωλίγκα. Κάθε άλλο αποτέλεσμα για την ομάδα του Σβι Σερφ θα σημαίνει πολλά προβλήματα, στη συνέχεια της διοργάνωσης.

    Ο "Δικέφαλος" θα υποδεχτεί στις 6:15 το απόγευμα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης, τους Ρώσους, χωρίς τον κορυφαίο του παίχτη, τον Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς. Όμως ούτε ο Γιάννης Γιαννούλης βρίσκεται στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση, αφού αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα τραυματισμού.

    Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας του ομίλου του με 20 βαθμούς, ενώ η ΤΣΣΚΑ είναι στη δεύτερη θέση με 21. Απομένουν για τους Θεσσαλονικείς, εκτός από το σημερινό παιχνίδι, άλλα δύο με Λιμόζ εκτός έδρας και Ρεάλ Μαδρίτης εκτός.

    Στο μεταξύ, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο Ολυμπιακός και ΑΕΚ συνέχισαν με νίκες την πορεία τους στη διοργάνωση της Ευρωλίγκα. Οι "ερυθρόλευκοι", αν και δυσκολεύτηκαν στο πρώτο ημίχρονο, κέρδισαν τελικά την Πορτογαλική Πόρτο με 73 - 54, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την πρώτη θέση του ομίλου τους.

    Η ΑΕΚ μετά τη νίκη που πέτυχε χθες επί της Χάποελ Ιερουσαλήμ με 65 - 51, θέλει μόνο μια νίκη, θα αγωνιστεί με την Παρτιζάν εντός έδρας, για να τερματίσει και αυτή στην κορυφή της βαθμολογίας και να εξασφαλίσει το πλεονέκτημα έδρας για τα πλέι οφ της Ευρωλίγκα.

    [15] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΤΟ ΕΤΟΣ 2000

    Η Θεσσαλονίκη διεκδικεί την διοργάνωση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας που θα πραγματοποιηθεί το έτος 2000. Σχετική πρόταση υπέβαλε λίγο πριν τη λήξη της θητείας του το Διοικητικό Συμβουλίου του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη ΄97". Για την πρόταση, την οποία υποστηρίζει και ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει ενημερωθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου. Στην απαντητική επιστολή του ο Πατριάρχης τονίζει μεταξύ των άλλων ότι θα αξιοποιηθεί η πρόταση του ΟΠΠΕΘ και ότι η επιστολή έχει παραπεμφθεί στην Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων Ζητημάτων η οποία μελετά το θέμα.

    [16] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

    Προβλήματα αναμένονται από σήμερα στις πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας, λόγω έλλειψης ιπτάμενου προσωπικού καθώς το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας αποφάσισε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις 64 αεροσυνοδών και φροντιστών που εργαζόταν επί σειρά ετών στην Ολυμπιακή ως εποχικοί.

    Ήδη ματαιώθηκαν δύο πτήσεις της εταιρίας προς την Τζέντα και την Κέρκυρα, ενώ η Ένωση Ιπτάμενων Συνοδών και Φροντιστών εκτιμά ότι σήμερα θα δημιουργηθούν 90 κενά στις πτήσεις της εταιρίας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [17] Ο ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Ο Γλαύκος Κληρίδης προηγείται στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο των κυπριακών προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, που διενήργησε αυτή τη φορά ο τηλεοπτικός σταθμός "Σίγμα". Η έρευνα έγινε στο διάστημα 30 Ιανουαρίου έως 3 Φεβρουαρίου, σε δείγμα 1.456 ατόμων.

    Ο κ.Κληρίδης στον πρώτο γύρο φαίνεται να παίρνει το 35,5% και ο Γιώργος Ιακώβου το 34,7%. Ο Βάσος Λυσσαρίδης βρίσκεται στην τρίτη θέση με 8,7%, ενώ ακολουθούν οι Γιώργος Βασιλείου με 6%, Αλέξης Γαλανός με 4,3%, Νίκος Κουτσού με 1,5% και Νίκος Ρολάνδης με 0,8%.

    Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο κ.Κληρίδης καταλαμβάνει το 42%, ενώ ο βασικότερος αντίπαλος του, κ.Ιακώβου το 40,5%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 13,6%, ενώ το λευκό είναι στο 3,4%.

    [18] ΤΟΥΡΚΙΑ: 570 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΦΑΝΤΟΜ

    Ο τούρκος υπουργός Άμυνας Ισμετ Σεζγκιν με έγγραφη απάντηση του, σε επερώτηση βουλευτών του κοινοβουλίου, επιβεβαίωσε το οικονομικό ύψος του κόστους εκσυγχρονισμού των 54 αεροσκαφών Φαντομ της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας από την κρατική αεροπορική βιομηχανία του Ισραήλ, στα 570 εκατ. δολάρια.

    Ο Σεζγκιν αναφέρει στην απάντηση του ότι η συμφωνία υπογράφτηκε κατόπιν σχετικής κυβερνητικής απόφασης, ενώ το όλο πρόγραμμα προωθείται μέσω δανειοδότησης της κυβέρνησης του Τελ- Αβιβ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό το εκτεταμένο πρόγραμμα δομικής συντήρησης και αντικατάστασης των συστημάτων ναυτιλίας και ηλεκτρονικής υποστήριξης των αεροσκαφών, κατέστησε αναγκαία τη συμμετοχή της Τουρκίας, με το παραπάνω ποσό. Σημειώνεται ότι ο εκσυγχρονισμός 26 αεροσκαφών θα ολοκληρωθεί στο Ισραήλ, ενώ τα υπόλοιπα 28 θα εκσυγχρονιστούν στις εγκαταστάσεις του Εσκι Σεχιρ, όπου και λειτουργεί τμήμα τεχνικής υποστήριξης αεροσκαφών.

    Το όλο θέμα δημιουργήθηκε από πληροφορίες που ανέβαζαν το κόστος συντήρησης στο 1 δις δολάρια, μετά την απόφαση της Άγκυρας να διπλασιάσει από 100 σε 200 την παραγγελία των πυραύλων Popeye (Ποπαϊ), αλλά και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κρατική αεροπορική βιομηχανία του Ισραήλ (ΙΑΙ). Ν.Χ.

    [19] ΓΙΛΜΑΖ: " ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΟΚΤΑΜΗΝΟ"

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε κατηγορηματικά, ότι δεν υπάρχει περίπτωση διεξαγωγής εκλογών στο προσεχές οκτάμηνο. Εσπευσε, όμως, να διευκρινίσει, ότι εξαιτίας της στάσης που τηρεί τελευταία, το Λαίκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ στη Βουλή "δεν βλέπει μεγαλύτερο μέλλον για την κυβέρνηση sumaspislo}".

    Όπως γράφει η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τραπεζούντα, αποκάλυψε, ότι "δεν είναι μέσα στους σχεδιασμούς του η προσφυγή στις κάλπες".

    "Αν πιστέψω, είπε, ότι οι εκλογές θα είναι χρήσιμες για τη χώρα, θα αποφασίσω τη διενέργειά τους. Ωστόσο , η εφαρμογή ενός σχεδίου χρειάζεται χρόνο. Το ιδεώδες σχέδιο που έχω στο μυαλό μου, είναι τέτοιο, που για την πλήρη εφαρμογή του απαιτούνται τρία χρόνια, ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για το λαό."

    Ο Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε ακόμη, πως το πολιτικό φάσμα στην Τουρκία κινείται σε δύο άξονες, το φιλελεύθερο - συντηρητικό χώρο και τη σύγχρονη αριστερά. Αναφερόμενος στο κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ, υπογράμμισε με έμφαση ότι " το κόμμα αυτό, όπως και η Τσιλέρ, έχουν τερματίσει την αποστολή τους". Ενώ για το κόμμα Ευημερίας, υποστήριξε, ότι "τα στελέχη του δεν έχουν κατανοήσει, ακόμη, τη δημοκρατία".

    " Οσες ψήφους και αν πάρει το κόμμα αυτό, είπε, αν δεν υιοθετήσει τους κανόνες του παιγνιδιού, δεν πρόκειται να ανέλθει στην εξουσία".

    Όμως, η εφημερίδα "Γενί Γιουζγίλ" γράφει, πως τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού " εχουν συμφωνήσει για τη διενέργεια των εκλογών το φθινόπωρο".

    Διευκρινίζει ,πάντως, ότι η οριστική απόφαση, μεταξύ των κομμάτων, θα ληφθεί ανάλογα με τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα του Μπαϊκάλ. Ο ηγέτης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος έχει ταχθεί υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες, υποστηρίζοντας, ότι θα δώσουν " διέξοδο στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας".

    [20] ΣΤΙΣ ΚΡΟΑΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ 393 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΒΑΡ

    Η επιτροπή αγνοουμένων της Γιουγκοσλαβίας παρέδωσε στις αρχές της Κροατίας τα ιατρικά αρχεία 393 ατόμων του Βούκοβαρ των οποίων η τύχη αγνοείται από την εποχή του πολέμου στη Βοσνία, όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο της Κροατίας.

    Τα αρχεία παραδόθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης της επιτροπής της Γιουγκοσλαβίας με την αντίστοιχη της Κροατίας, και, όπως είπε ο επικεφαλής της κροατικής επιτροπής, Ιβάν Γκρούγιτς, θα χρησιμεύσουν για την αναγνώριση των πτωμάτων που θα εκταφούν σε νεκροταφείο του Βούκοβαρ.

    Επίσης, όπως είπε ο κ. Γκρούγιτς, η επιτροπή έχει λάβει 350 φακέλους πτωμάτων που δεν έχουν αναγνωριστεί και έχει κάνει έρευνες για τα πτώματα Κροατών πολιτών τα οποία πιστεύεται ότι βρίσκονται σε γιουγκοσλαβικό έδαφος. Λ.Π.

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ-ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Πολύ καλές χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις ΠΓΔΜ-ΝΑΤΟ ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Χαβιέ Σολάνα, μετά τη συνάντησή του με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.

    Ο κ.Σολάνα χαιρέτησε τη συμμετοχή των Σκοπίων στο πρόγραμμα SΣυνεργασία για την ειρήνη" και υποστήριξε πως η συνέχιση της ανταλλαγής απόψεων και ιδεών μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΠΓΔΜ θα βοηθήσει όχι μόνο την ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο πλευρών αλλά και την παρακολούθηση της κατάστασης στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Σημειώνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, σε συνέντευξη που δημοσιεύει το σημερινό φύλλο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας των Σκοπίων "Νόβα Μακεντόνια", υποστήριξε ότι σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη προσέγγιση ΠΓΔΜ-ΝΑΤΟ.

    Ο κ.Σολάνα χαρακτήρισε θετική την πρόταση της κυβέρνησης για μετατροπή του πεδίου βολής Κρίβολακ, κοντά στα Σκόπια, σε στρατόπεδο όπου θα εκπαιδεύονται στρατιωτικές μονάδες των κρατών- μελών του ΝΑΤΟ, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι είναι νωρίς ακόμα για να ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση για την υλοποίηση αυτής της ιδέας.

    Θετικά σχόλια από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ απέσπασε και η πρόταση των Σκοπίων για δημιουργία στρατιωτικών μονάδων με την ιδιότητα ειρηνευτικών αποστολών, που θα απαρτίζονται από στρατιώτες της ΠΓΔΜ, Ελλάδας, Αλβανίας και Βουλγαρίας. "Παρόμοιες μονάδες υπάρχουν και σε άλλες περιοχές του κόσμου" σχολίασε ο Χαβιέ Σολάνα, χωρίς ωστόσο να αναφέρει αν το ΝΑΤΟ θα υποστηρίξει τελικά τη δημιουργία μεικτών στρατιωτικών μονάδων στα Βαλκάνια.

    [22] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: 16 ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑΣ

    Δεκαέξι μαθητές τραυματίστηκαν από την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στο Β' Οικονομικό Λύκειο του Βελιγραδίου.

    Όπως μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ΒΕΤΑ, η χειροβομβίδα εξερράγη κατά τη διάρκεια του μαθήματος στα χέρια ενός μαθητή, ο οποίος την επιδείκνυε προηγουμένως στους συμμαθητές του ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για ακίνδυνο αντίγραφο και όχι για αληθινή χειροβομβίδα.

    Σύμφωνα με την ιατρική ανακοίνωση, οι 12 από τους 16 μαθητές φέρουν ελαφρά τραύματα, ενώ ο μαθητής στα χέρια του οποίου εξερράγη η χειροβομβίδα, παρά τις προσπάθειες των χειρουργών, έχασε το χέρι του.

    Σημειώνεται ότι την ώρα της έκρηξης στην αίθουσα βρίσκονταν 38 μαθητές, οι οποίοι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, γλίτωσαν ως εκ θαύματος, καθώς η χειροβομβίδα εξερράγη κάτω από το θρανίο, το οποίο εμπόδισε το ωστικό κύμα να εκτονωθεί ελεύθερα.

    [23] ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

    Σε αντιπαράθεση βρίσκονται το Συνταγματικό Δικαστήριο και η γενική διεύθυνση νόμων και αποφάσεων της Τουρκίας, σχετικά με την έναρξη ισχύος της απόφασης, για την παύση της λειτουργίας των κόμματος των ισλαμιστών.

    Το πρόβλημα ανέκυψε, όταν ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ έθεσε ερώτημα , σχετικά με τη νομική υπόσταση του κόμματος της Ευημερίας και εάν μπορεί αυτό να λειτουργεί.

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε, ότι δεν μπορεί να jimghe_ καμμιά διαδικασία σε βάρος του "Ρεφάχ" , του αρχηγού του Νετσμεντίν Ερμπακάν και των άλλων στελεχών, στα οποία απαγορεύθηκε κάθε πολιτική δραστηριότητα, πριν "η αιτιολογημένη απόφαση για την απαγόρευσή του δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης".

    Όμως, η "γενική διεύθυνση νόμων και αποφάσεων" από την πλευρά της γνωμοδότησε, ότι αρκεί η αποστολή της περίληψης της απόφασης στο πρωθυπουργικό γραφείο.

    Η διχογνωμία των δύο δημόσιων υπηρεσιών καταδεικνύει την αμηχανία, που χαρακτηρίζει την τουρκική κοινωνία, όσον αφορά στις εξελίξεις, μετά την απαγόρευση της λειτουργίας του "Ρεφάχ".

    Οι τουρκικές εφημερίδες γράφουν, ότι ο Νετσμεντίν Ερμπακάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του είπε, ότι " όσοι ισχυρίζονται, πως μου απαγορεύεται να ασκήσω πολιτική δραστηριότητα, δεν καταλαβαίνουν αυτά που διαβάζουν. Θα μπορούσα να εκθέσω υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος, από τη λίστα κάποιου κόμματος".

    Ο ηγέτης των ισλαμιστών στην ομιλία του επέκρινε, έστω και συγκαλυμμένα την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, για τις διώξεις σε βάρος των αξιωματικών και των οπλιτών, επειδή είναι ενταγμένοι ή πρόσκεινται φιλικά προς το "Ρεφάχ".

    " Ενώ ο αμερικανικός στρατός παραθέτει δείπνο ραμαζανίου στους μουσουλμάνους στρατιώτες του, διακηρύσσοντας, ότι στρατός χωρίς πίστη δεν μπορεί να είναι πετυχημένος, εδώ απορούν, γιατί έχει παρατεθεί δείπνο ραμαζανίου σε εκπροσώπους της θρησκείας" είπε ο Ερμπακάν.

    [24] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

    Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν είπε χθες ότι η παραίτηση του προέδρου Τερ Πετροσιάν δεν θα επηρεάσει τις δραστηριότητες της κυβέρνησης και διαβεβαίωσε ότι οι επικείμενες προεδρικές εκλογές θα είναι ελεύθερες και δίκαιες.

    Ο πρωθυπουργός, ο οποίος σύμφωνα με το σύνταγμα έχει αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου, μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος, είπε, σύμφωνα με το αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων ότι θα ζητήσει τη συμβολή μειζόνων πολιτικών δυνάμεων προκειμένου οι νέες εκλογές να φέρουν ενότητα και όχι να διαιρέσουν το έθνος.

    Στη συνέχεια είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της χωρίς να προβεί σε αλλαγές στην τρέχουσα δημοκρατική πολιτική, τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τη διαδικασία εγκαθίδρυσης νέου δικαστικού συστήματος.

    Η Αρμενία θα συνεχίσει να τηρεί τις διεθνείς και άλλες υποχρεώσεις της, είπε ο κ. Κοτσαριάν, ενώ σχετικά με το ζήτημα το Ναγκόρνο Καραμπάχ είπε ότι η χώρα υποστηρίζει μια ειρηνική επίλυση κι ότι θα συνεχιστεί η συμμετοχή της στις συνομιλίες του ΟΑΣΕ. Αρνήθηκε πάντως να περιγράψει το νέο δόγμα της εξωτερικής πολιτικής λέγοντας ότι αυτό θα είναι αρμοδιότητα του νέου προέδρου.

    Σχετικά με τις πρόσφατες παραιτήσεις του προέδρου και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης, σχολίασε ότι στη χώρα υπάρχει "έλλειψη καλλιέργειας σχετικά με τις παραιτήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων και γι' αυτό κάθε παραίτηση αναπόφευκτα προκαλεί ewhq|tgter". Είπε ότι σκοπεύει να σπάσει την παράδοση μη σχολιάζοντας και μη περιγράφοντας τις λεπτομέρειες της παραίτησης του προέδρου Πετροσιάν, πάντως πρόσθεσε ότι ο πρώην πρόεδρος χρησιμοποίησε ανάρμοστη φρασεολογία όταν έλεγε ότι συγκεκριμένες ισχυρές δυνάμεις απαίτησαν την παραίτησή του. "Απλά, ο ίδιος ο κ. Πετροσιάν μας πρόσφερε δύο επιλογές κι εμείς διαλέξαμε αυτήν", είπε ο κ. Κοτσαριάν.

    Ο πρωθυπουργός σχολίασε τη δήλωση του Ρώσου προέδρου Μπόρις Γέλτσιν ότι "στην εξουσία της Αρμενίας ανέβηκαν σκληροί άνθρωποι" λέγοντας ότι δεν θεωρεί ότι οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Αρμενία βασίζονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Επίσης αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι η παρούσα διοίκηση είναι "κόμμα του πολέμου", και πρόσθεσε ότι "τα μέλη αυτού του κόμματος έκαναν ότι μπορούσαν για να εγκατασταθεί ειρήνη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ".

    Τέλος, ο κ. Κοτσαριάν είπε ότι δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία. Λ.Π.

    [25] Ι.ΚΟΣΤΟΦ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Δεν υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις Βουλγαρίας - Ελλάδας, δηλώνει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Κοντινέντ" της Σόφιας και σημειώνει ότι οι δυο χώρες συνεργάζονται στην κατασκευή της υποδομής για τις τρεις νέες διόδους στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

    Απαντώντας στις κριτικές ότι η κυβέρνησή του δεν αποδίδει την προσοχή που οφείλει στην πολιτική της με τις βαλκανικές χώρες, εξαιτίας της επιδίωξής της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, ο κ.Κόστοφ σημειώνει ότι η χώρα του έχει λύσει τα περισσότερα ανοιχτά προβλήματά της με την Τουρκία, ενώ εκκρεμούν ζητήματα γύρω από τη φιλελευθεροποίηση του εμπορίου και την επανένωση των οικογενειών που χωρίστηκαν ως συνέπεια της μετανάστευσης Βουλγάρων πολιτών στην Τουρκία

    Στη συνέχεια ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εκφράζει την ελπίδα ότι "τα πράγματα με την ΠΓΔΜ θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα", και επισημαίνει την πρόθεση για προσέγγιση στο "γλωσσικό πρόβλημα", που εκδήλωσαν πρόσφατα τα Σκόπια. "Με πραγματισμό και καλή θέληση μπορεί να βρεθεί κατάλληλη διπλωματική φόρμουλα, που να συμβιβάσει τις θέσεις των δυο πλευρών", τονίζει.

    "Είναι σαν να ζητάει κανείς από τη Γερμανία να αναγνωρίσει "αυστριακή" γλώσσα ή από τη Γαλλία - "βαλονική". Πρόκειται για απόλυτες ανοησίες και γελοιότητες", σημειώνει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός και καταλήγει "Εμείς ισχυριζόμαστε ότι έχουμε κοινή ιστορία - κάτι που οι "Μακεδόνες" δεν μπορούν να αρνηθούν. Και συνεπώς δεν μπορούν να έχουν παρόμοιες διεκδικήσεις".

    [26] Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

    Προϋπόθεση για να γίνει η Βουλγαρία μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι το κλείσιμο του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι.

    Αυτό αποφάσισε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ετοίμασε tir προϋποθέσεις ένταξης στην Ε.Ε. των 10 υποψηφίων πρώην σοσιαλιστικών χωρών.

    Με αφορμή την απόφαση, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, δήλωσε σήμερα στη Σόφια ότι πρόκειται για σύσταση και όχι για τελεσίγραφο, "αλλά είναι θέμα που όντως ανησυχεί την Ευρωπαϊκή Ενωση", όπως είπε.

    "Από ΄δω και στο εξής είναι κατανοητή η επιθυμία της Βουλγαρίας να εξασφαλίσει, τόσο την ασφάλειά της, όσο και τις ενεργειακές πηγές της", υπογράμμισε η κ.Μιχάιλοβα, προσθέτοντας ότι μεγάλη σημασία σε αυτή την κατεύθυνση θα έχουν τα πορίσματα ξένων ειδικών στους αντιδραστήρες του Κοζλοντούι.

    Ο σταθμός του Κοζλοντούι έχει συνολικά έξι αντιδραστήρες, οι δυο από τους οποίους με ισχύ 1.000 Μεγαβάτ ο καθένας, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις έχουν ισχύ 440 Μεγαβάτ ο καθένας. Το περασμένο έτος ο πυρηνικός σταθμός της Βουλγαρίας παρήγαγε το 46% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου της Σόφιας, η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας της Βουλγαρίας έχει υπολογίσει ότι το κλείσιμο του κάθε ενός από τους τέσσερις αντιδραστήρες με ισχύ 440 Μεγαβάτ, θα απορροφήσει μεταξύ 100 και 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

    "Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υποσχέθηκε να δώσει χρήματα. Εάν εκεί φοβούνται ένα καινούριο Τσέρνομπιλ, καλύτερα να δώσουν και κανένα ECU, αντί να ξοδεύουμε εκατομμύρια δολάρια για να ζούμε στο σκοτάδι και στο κρύο", σχολίασε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η εφημερίδα "Σταντάρτ".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 5 February 1998 - 13:17:33