Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-02-06

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 6 Φεβρουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

  • [02] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗ Ν.Δ.

  • [03] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

  • [04] ΥΦΕΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

  • [05] Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

  • [06] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

  • [07] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΟΝΕ

  • [08] ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΩΝ ΑΕΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ

  • [09] Ε.ΒΟΛΚΑΝ: ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1999 Η ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΡΩΣΙΑ: ΑΝΟΙΧΤΗ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΟΥΜΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

  • [11] Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ, ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ

  • [12] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - 7 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

  • [13] ΡΩΣΙΑ: ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΙ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΣΟΥΜΠΑΪΣ ΚΑΙ ΝΕΜΤΣΟΦ

  • [14] ΝΕΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΟΥΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΑΦΗ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

  • [15] ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

  • [16] Ο ΚΙΝΚΕΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Την αισιοδοξία τους για το μέλλον των επενδύσεων στην Ελλάδα, εξέφρασαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Papamtym_ou, καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου οι οποίοι συμμετείχαν σε ειδική ημερίδα για την ελληνική οικονομία που οργάνωσε στο Λονδίνο ο Σύνδεσμος Βρετανικών Βιομηχανιών.

    Σε συνέντευξή του στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, ο κ.Παπαντωνίου, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να καταδειχθεί στον αγγλικό επιχειρηματικό κόσμο και γενικότερα στην αγγλική αγορά ότι "η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει πάρα πολύ μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια", κάτι που, όπως είπε, "ίσως δεν είναι τόσο γνωστό όσο θα θέλαμε εδώ στην Αγγλία". Η πρόοδος αυτή τόσο στον τομέα της μακροοικονομίας, (πληθωρισμό, ελλείμματα κλπ.) όσο και στον τομέα της πραγματικής οικονομίας, που είναι τα έργα που πραγματοποιούνται και οι δυνατότητες επενδύσεως που προσφέρονται δημιουργούν νέες προοπτικές για να ενισχυθεί η οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, υπογράμμισε ο κ.Παπαντωνίου.

    Ακόμη, πρόσθεσε, "θέλουμε να γίνει αντιληπτό ότι εάν θέλουν οι Αγγλοι να παίξουν ένα ρόλο οικονομικό στα Βαλκάνια και στην παρευξείνια περιοχή, οι Ελληνες είμαστε πολύ καλοί εταίροι σε τέτοιες προσπάθειες σε τέτοιες πρωτοβουλίες". Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι "ελληνικές και αγγλικές επιχειρήσεις μπορούν να συνεργαστούν να αναπτύξουν εξαγωγικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες σε όλο αυτό το χώρο, στον οποίο η Αγγλία πάντα ήθελε να παίξει ένα σημαντικό ρόλο".

    Στην ημερίδα παραβρέθηκε και ο πρόεδρος των Ελλήνων Βιομηχάνων, Ιάσων Στράτος, ο οποίος μιλώντας στο BBC, επισήμανε ότι ο τομέας της βιομηχανίας στην Ελλάδα είναι υγιής και βιώσιμος αλλά παράλληλα προσφέρεται για περαιτέρω ανάπτυξη και συνεργασία με ξένους επενδυτές. "Νομίζω ότι έχουν τεθεί όλα τα βασικά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τη χώρα μας", τόνισε ο κ.Στράτος. Παρατηρώντας ότι η ελληνική βιομηχανία έχει μικρή σχετικά συμμετοχή στο ΑΕΠ, εκτίμησε ότι υπάρχει μεγάλο δυναμικό για να αυξηθεί αυτή η συμμετοχή. "Οι τοπικοί πόροι για να δημιουργηθεί η ανάπτυξη η οποία θα εξασφαλίσει και την απασχόληση την οποία επιθυμούμε δεν είναι επαρκείς και ως εκ τούτου θα πρέπει να βασιστούμε σε ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, να μετέχουν ακριβώς σε συνεργασίες στο βιομηχανικό τομέα", επισήμανε.

    Στους βασικούς στόχους του Χρηματιστηρίου Αθηνών αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ιδρύματος κ.Ξανθάκης εκτιμώντας ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξή τους. "Ο ένας στόχος είναι να μπορέσουμε να καταδείξουμε ότι έχουμε ακριβώς τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά που έχουν και άλλες αγορές αναπτυγμένες. Και αυτό στην ουσία υπονοεί, να περάσουμε από την ομάδα των αναπτυσσόμενων, των αναδυόμενων κεφαλαιαγορών στις λεγόμενες αναπτυγμένες και ο δεύτερος, να επικεντρώσουμε την προσοχή των ξένων σε κάποια πλεονεκτήματα που πιθανόν έχει η ελληνική κεφαλαιαγορά, η οποία είναι από τις λίγες αναπτυγμένες στην ευρύτερη περιοχή της".

    [02] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗ Ν.Δ.

    Το 47% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζεται αν sulvyme_ με την απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου για διαγραφή των βουλευτών, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος".

    Το 44% διαφωνεί με τις διαγραφές και το 8,7% των ερωτηθέντων δεν θέλησαν να απαντήσουν στο σχετικό ερώτημα.

    Από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 31,4% συμφωνεί με τις διαγραφές, το 53,1% διαφωνεί και το 15,4% δεν απάντησε.

    Στο σύνολο των ερωτηθέντων το 33,2% αυτών εμφανίζεται να συμφωνεί με την ποινή, το 44,8% διαφωνεί και το 22% δεν απάντησε.

    [03] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Τρεις νεκροί και τεράστιες καταστροφές στο οδικό δίκτυο και τις αγροτικές καλλιέργειες είναι ο απολογισμός της κακοκαιρίας που πλήττει από χθες την κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Δύο άνθρωποι πνίγηκαν στη Θάσο και τον Έβρο, ενώ ένας ογδοντάχρονος βρέθηκε σήμερα πνιγμένος σε δεξαμενή, στην περιοχή της Άρτας. Ο νομός Έβρου έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και εφαρμόζεται το σχέδιο "Ξενοκράτης", καθώς έσπασαν τα φράγματα στα Λάβαρα και τους Ψαθάδες.

    Οι αρχές εκκένωσαν τα περισσότερα χωριά στις όχθες του ποταμού Έβρου. Στην Καβάλα, τη Δράμα, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν και καλλιεργημένες εκτάσεις καταστράφηκαν. Λόγω, εξάλλου, των χιονοπτώσεων, τα αυτοκίνητα κινούνται με αντιολισθητικές αλυσίδες σε πολλές περιοχές του οδικού δικτύου στους νομούς Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών και Θεσσαλονίκης.

    Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που λαμβάνονται σε ανάλογες περιπτώσεις, δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, ερωτηθείς για τη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τη βόρεια Ελλάδα. Ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα με ζημιές που δεν έχουν πάρει μεγάλη έκταση μέχρι στιγμής.

    Παράλληλα, παρακολουθείται η στάθμη των υδάτων του Έβρου που έχει ανεβεί, αλλά, όπως είπε ο κ. Πετσάλνικος, έχουν ληφθεί τα μέτρα που λαμβάνονται σε αυτές τις περιπτώσεις. "Με τον Έβρο έχουμε σχεδόν κάθε χρόνο πρόβλημα, δεδομένου ότι είναι και η περίοδος που λιώνουν τα χιόνια στη γειτονική Βουλγαρία και μεταφέρονται μεγάλες υδάτινες μάζες στην περιοχή", επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πετσάλνικος.

    [04] ΥΦΕΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Υφεση παρουσιάζει από το πρωί η κακοκαιρία στο Νομό Εβρου, ύστερα από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, οι ζημιές όμως που υπέστησαν οι κάτοικοι, ιδίως του βόρειου Εβρου, τεχνικές και υλικές, είναι πολύ μεγάλες.

    ''Είχαμε καιρικά φαινόμενα, των οποίων η ένταση ήταν ακραία. Η ένταση αυτή είχε να παρουσιασθεί πάρα πολλά χρόνια. Το παράδειγμα του Ερυθροποτάμου είναι χαρακτηριστικό και λέει ότι η στάθμη του ξεπέρασε και το ανάχωμα, κάτι το οποίο οι μελετητές δεν το είχαν προβλέψει για μια πεντηκονταετία'', επισήμανε το μεσημέρι κατά τη διάρκεια sum]mteungr Τύπου ο Νομάρχης Εβρου, Γιώργος Ντόλιος, δίνοντας την εικόνα της επόμενης μέρας.

    Αναφερόμενος στο μέγεθος της καταστροφής, που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στο νομό, ο κ. Ντόλιος τόνισε ότι πράγματι είναι μεγάλο το κόστος των ζημιών, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να υπολογισθεί αμέσως. ''Μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, οι υπηρεσίες της Νομαρχίας θα επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές, θα κάνουν μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών και θα διατυπώσουν πρόταση για το πως μπορούν να αντιμετωπισθούν αυτές οι ζημιές'', σημείωσε ο Νομάρχης Εβρου.

    Ηδη, όπως είπε ο κ. Ντόλιος, με έγγραφό της η Νομαρχία Εβρου ζητά από την κυβέρνηση έκτακτη επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκλήθηκαν.

    Συγκεκριμένα, ένας πρώτος απολογισμός των ζημιών αναφέρει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην Κοιλάδα του Ερυθροποτάμου, όπου την άνοιξη πρόκειται να δημοπρατηθεί το έργο της υπερύψωσης των αντλιοστασίων, ύψους 300 εκατ. δρχ. Ζημιές υπάρχουν σε αρκετές εκτάσεις καλλιεργειών, έχει πληγεί όλο το αποστραγγιστικό δίκτυο του Νομού από την υπερχείλιση των χειμάρρων, ενώ σε ορισμένες περιοχές έχει καταστραφεί ολοσχερώς η αγροτική οδοποιϊα. Ακόμη, υπάρχουν δύο ρήγματα στο ανάχωμα Αμορίου - Μάνδρας, πολλά τοπικά νερά στο Σουφλί και τις Φέρες και ζημιές στα αντλιοστάσια Λαβάρων και Αμορίου.

    Ωστόσο, μια ανάσα στην όλη εικόνα της καταστροφής είναι ότι έσπασε το φράγμα από την πλευρά της Τουρκίας στο ύψος του Διδυμοτείχου, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των νερών να φύγει προς τη γειτονική χώρα.

    Παρ' όλα αυτά, στάθμη του Εβρου έχει ανέβει στα 5,88 μέτρα, γεγονός που δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε επιφυλακή.

    [05] Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    "Η Ελληνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές εκ των προτέρων προς την αμερικανική πλευρά, δια του Υπουργού Άμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο εμπλοκής της Ελλάδας σε όποιες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, χωρίς προηγούμενη απόφαση του Ο.Η.Ε." Αυτό δήλωσε σήμερα στη βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κ.Κ.Ε., Χαράλαμπου Αγγουράκη, σχετικά με την κρίση στο Ιράκ και για το αν επιτρέψει η κυβέρνηση την χρησιμοποίηση των στρατιωτικών βάσεων στη Σούδα και το Άκτιο ή θα συμμετάσχει η χώρα μας με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σε τέτοιες ενέργειες. Πρόσθεσε δε ότι κανένα αίτημα δεν διατυπώθηκε από την Αμερικανική πλευρά, προς τις ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, για παροχή ελληνικής βοήθειας ή διευκόλυνσης σε περίπτωση που αποφασιστεί επέμβαση στο Ιράκ και συνεπώς δεν υπάρχει καμία δέσμευση της χώρας μας προς τις Η.Π.Α.

    Ο κ. Αποστολάκης υπογράμμισε ακόμα ότι η Ελλάδα είναι αντίθετη στην στρατιωτική επέμβαση και θεωρεί ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα pq]pei να προβεί σε μια αντικειμενική αποτίμηση της κατάστασης ως προς το θέμα των εξοπλισμών του Ιράκ. "Είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια στρατιωτικής λύσης του προβλήματος και καταβάλλουμε πολλές προσπάθειες ώστε να δοθεί μια διπλωματική λύση στο πρόβλημα", είπε ο κ. Αποστολάκης και συμπλήρωσε ότι "αν υπάρξει απόφαση του Ο.Η.Ε. είμαστε δεσμευμένοι να υπακούσουμε".

    Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κατέληξε λέγοντας ότι δεν είναι απαραίτητο να συμμετάσχουμε στρατιωτικά ή να παράσχουμε στρατιωτικές δυνάμεις . "Αυτό θα το κρίνουμε εκείνη τη στιγμή ανάλογα με τις αρχές τις οποίες πιστεύουμε και υποστηρίζουμε και την επιδίωξη του εθνικού συμφέροντος", είπε.

    Από την πλευρά του ο κ. Αγγουράκης ζήτησε η κυβέρνηση να έχει πιο ξεκάθαρη θέση, για να μην βρεθούμε μπλεγμένοι σε μια νέα περιπέτεια των Αμερικανών στο Ιράκ, να μην συμμετάσχει σε στρατιωτική επιχείρηση, αν αποφασιστεί, και να μην δώσει κανενός είδους διευκόλυνσης ή βοήθειας σε οποιοδήποτε της ζητηθεί.

    Στο μεταξύ, τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στον Περσικό κόλπο ενισχύουν οι ΗΠΑ με 2000 πεζοναύτες. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για χρήση πυρηνικών όπλων, όμως προειδοποίησε ότι η απάντηση σε ενδεχόμενη χρήση βιολογικών όπλων από τους ιρακινούς θα είναι άμεση και καταστροφική.

    Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση στις ΗΠΑ να μην επιτεθούν στο Ιράκ, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που θα διεξαχθούν στο Ναγκάνο της Ιαπωνίας, από τις 7 μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κοέν, απέρριψε την έκκληση ολυμπιακής εκεχειρίας.

    [06] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    ''Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι αγρότες δεν πρέπει να προχωρήσουν στην αποκοπή των οδικών αρτηριών'', τόνισε το μεσημέρι κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

    "Παρακολουθούμε τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Οι αγρότες οργανώνουν συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις αυτές τις μέρες", είπε ο υπουργός Τύπου και τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στη διάθεση των αγροτών για να συζητηθούν τα προβλήματά τους. "Μια τέτοια πρόσκληση πρέπει να θεωρείται διαρκής και με αυτή την έννοια πιστεύουμε ότι θα αξιοποιηθεί από την πλευρά των αγροτών", είπε ο κ. Ρέππας.

    [07] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΟΝΕ

    Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ικανοποιήσει τους όρους και τα κριτήρια της συνθήκης του Μάαστριχτ, ώστε να ενταχθεί στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο.

    "Είναι σημαντικό ότι η αγορά της Αγγλίας έχει μια πλήρη αίσθηση cia το τι συμβαίνει και τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα", τόνισε ο κ. Παπαντωνίου, ενώ επανέλαβε για μια ακόμη φορά την θέση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει με σταθερότητα και συνέπεια στην εφαρμογή της οικονομικής της πολιτικής, με στόχο "να υποβάλουμε την αίτησή μας για ένταξη στην ΟΝΕ".

    Για να καταστεί εφικτή η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ο κ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι θα πρέπει ο πληθωρισμός και το έλλειμμα να πέσουν στα όρια της συνθήκης του Μάαστριχτ, αλλά και να προωθηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και ιδιαίτερα στο δημόσιο τομέα.

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, ο Ελληνας υπουργός επεσήμανε ότι τα κύρια θέματα αφορούσαν στην παγκόσμια νομισματική κρίση, την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς και το θέμα της διεύρυνσης των ίδιων πόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σχετικά με την ελληνική οικονομία ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Μπράουν για τις προοπτικές και το ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η Ελλάδα στα Βαλκάνια και στις παρευξείνιες περιοχές, καθώς και τη δυνατότητα συνεργασίας με Αγγλους επιχειρηματίες.

    Ακόμα, ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι σε επαφές που είχε με εκπροσώπους αγγλικών εταιρειών, διαπίστωσε το ενδιαφέρον επενδύσεων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε τομείς όπως ο τραπεζικός και ο ασφαλιστικός, καθώς και στον τουρισμό.

    [08] ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΩΝ ΑΕΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ

    Την αντίθεση τους στις προσλήψεις του προσωπικού των ερευνητικών προγραμμάτων των ΑΕΙ μέσω της διαδικασίας που προβλέπει το ΑΣΕΠ εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή του οι πρόεδροι και γραμματείς των Επιτροπών Ερευνών των πανεπιστημίων όλης της χώρας και ζητούν από την πολιτεία να προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις.

    Η έλλειψη νομοθετικής ρύθμισης έχει γίνει αφορμή να παραπεμφθεί τον ανακριτή ο πρώην αντιπρύτανης του ΑΠΘ Παναγιώτης Λαδάς με την κατηγορία ότι δεν τήρησε την διαδικασία που προβλέπει το ΑΣΕΠ στην πρόσληψη προσωπικού ερευνητικών προγραμμάτων. Η υπόθεση αυτή , όπως διευκρίνισε σήμερα ο νυν αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Αντωνόπουλος, είχε φτάσει μέχρι το Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο έκρινε ότι ορθά ενήργησε ο κ Λαδάς. Παρά τη δικαίωσή του όμως από το Συμβούλιο Επικρατείας ο πρώην αντιπρύτανης παραπέμπεται στον ανακριτή.

    "Η σύνοδος των προέδρων και γραμματέων των ειδικών λογαριασμών των ΑΕΙ, που είναι πιο γνωστές ως Επιτροπές Ερευνών, εξέφρασε την αγωνία της γιατί η πολιτεία δεν προχωρά με νομοθετική ρύθμιση στη διευκρίνιση ότι ο καταρτισμός συμβάσεων με το πάσης φύσεως προσωπικό που προσλαμβάνεται από αυτές δεν ακολουθεί τη διαδικασία ΑΣΕΠ. Από αυτή την έλλειψη ο τέως αντιπρύτανης του ΑΠΘ έχει οδηγηθεί στον ανακριτή. Είναι προφανές ότι αυτό το γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε τεράστια προβλήματα χρηματοδότησης της έρευνας από ανταγωνιστικά προγράμματα από φορείς όπως η ΕΕ καθώς και στην απορρόφηση κονδυλίων tou Β΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης αφού όλοι μας θα είμαστε εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της ανάκρισης" τόνισε ο κ. Αντωνόπουλος, ο οποίος προήδρευσε της συνόδου, οι εργασίες της οποίας άρχισαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Ο αντιπρύτανης πρόσθεσε ότι το θέμα των προσλήψεων προσωπικού για εκτέλεση των ερευνητικών έργων που χειρίζονται οι Επιτροπές Ερευνών δεν πρέπει να συγχέονται με την πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων.

    Το θέμα αυτό θα τεθεί αύριο και στη σύνοδο των πρυτάνεων η οποία είναι αρμόδια να πάρει τις τελικές αποφάσεις . Ο κ Αντωνόπουλος επισήμανε ότι το γεγονός ότι οι προσλήψεις στα ερευνητικά προγράμματα δεν γίνονται με τη διαδικασία που προβλέπει το ΑΣΕΠ δεν σημαίνει αδιαφάνεια αλλά εφαρμογή επιστημονικών κριτηρίων και επιλογή ατόμων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μόνο σε περίπτωση ισοδυναμίας. Παράλληλα τόνισε ότι αν κλείσουν οι ειδικοί λογαριασμοί και δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις των ανθρώπων που βοηθούν στην πραγματοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων αυτά δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και επομένως να απορροφήσουν τα κονδύλια που στην περίπτωση του ΑΠΘ και του Μετσοβείου ανέρχονται στα 9 δισεκατομμύρια για το καθένα. Σημειώνεται ότι στα ερευνητικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη εμπλέκονται 14.000 άτομα (φοιτητές, μεταπτυχιακοί, ΕΔΠ, επιστήμονες κλπ). Ο κ Αντωνόπουλος επισήμανε ότι το θέμα θα τεθεί αύριο στον υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη, αν αυτός έρθει στην σύνοδο των πρυτάνεων στην οποία έχει προσκληθεί, και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα αυτό προέκυψε από τότε που δημιουργήθηκε το ΑΣΕΠ. Ο αντιπρύτανης υπενθύμισε ακόμη ότι ο υπουργός Παιδείας είχε στείλει επιστολή στην οποία ανέφερε ότι σύντομα θα επιληφθεί του θέματος.

    [09] Ε.ΒΟΛΚΑΝ: ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1999 Η ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ

    Την εκτίμηση ότι η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου θα είναι σε θέση να λειτουργήσει αποτελεσματικά με χρονικό ορίζοντα το 1999, διατύπωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Τούρκος πρόεδρος της Παρευξείνιας, Έρσοϊ Βόλκαν. Ο κ.Βόλκαν ορίστηκε και επισήμως επικεφαλής του Συμβουλίου Διοικητών της Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης συνόδου του σώματος. Η σύνοδος ολοκληρώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με τη συνάντηση του Συμβουλίου Διευθυντών της Παρευξείνιας.

    Πάντως, το τοπίο γύρω από την οργανωτική δομή και τη λειτουργία της Τράπεζας αναμένεται να ξεκαθαρίσει περισσότερο στις 14 Μαρτίου, οπότε θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου των Διοικητών, αφού η χθεσινή δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τις εργασίες της. Επίσης, ο χρόνος που είχαν -αυτό το διήμερο- στη διάθεσή τους οι διοικητές της Παρευξείνιας, δεν ήταν αρκετός για να οριστούν οι αντιπρόεδροι της Τράπεζας, τα ονόματα των οποίων αναμένεται να γνωστοποιηθούν μέχρι τις 14 του επόμενου μήνα.

    Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Παρευξείνια Τράπεζα θα εδρεύει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Βόλκαν επεσήμανε πως αυτό είναι καλό, τόσο για το νεόπλαστο οικονομικό οργανισμό, όσο και για την ίδια την p|kg. "Η επιλογή της Θεσσαλονίκης ως έδρας είναι σωστή, διότι η Ελλάδα είναι το μοναδικό πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια. Επιπλέον, θα ωφεληθεί και η ίδια η Θεσσαλονίκη, αφού η λειτουργία της τράπεζας θα βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη και αναδιοργάνωση της πόλης. Τέλος, θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για να προβληθεί η Θεσσαλονίκη έναντι της Αθήνας", υπογράμμισε ο κ.Βόλκαν, ο οποίος θα εγκατασταθεί μόνιμα στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας.

    Ο πρώτος πρόεδρος της τράπεζας εμφανίστηκε αισιόδοξος όσον αφορά τη μελλοντική πορεία της, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αυτή θα πρέπει να λειτουργήσει αποκλειστικά και μόνο βάσει οικονομικών κριτηρίων και στόχων. "Η Παρευξείνια Τράπεζα είναι διεθνής οικονομικός οργανισμός και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργεί με καθαρά οικονομικά κριτήρια και όσο πιο μακριά γίνεται από πολιτικές παρεμβάσεις. Σκοπεύουμε να θεσπίσουμε κριτήρια τέτοιου είδους, που θα διασφαλίσουν την ελευθερία της διοίκησης", τόνισε.

    Υπενθυμίζεται ότι η ιδέα δημιουργίας της Παρευξείνιας Τράπεζας υιοθετήθηκε από τα ιδρυτικά μέλη της ΟΣΕΠ έξι χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Κορυφής της Κωνσταντινούπολης, προκειμένου να βοηθηθεί η μετάβαση των κρατών-μελών στην οικονομία της αγοράς. Η ιδρυτική συμφωνία υπεγράφη το 1994 στην Τυφλίδα.

    Το μεγαλύτερο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατέχουν η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ρωσία με 16,5% η καθεμία, ενώ ακολουθούν η Ρουμανία, η Ουκρανία και η Βουλγαρία με 13,5% και το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία, η Γεωργία, η Μολδαβία και η Αλβανία με 2% έκαστη. Το αρχικό εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

    Η Ελλάδα, η Ρωσία, η Τουρκία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ουκρανία και η Μολδαβία, συνολικά επτά κράτη, έχουν μέχρι σήμερα καταθέσει το σύνολο ή μέρος των συμμετοχών τους στο καταβλητέο μετοχικό κεφάλαιο, οι οποίες αθροιστικά ανέρχονται στο 91%. Τρεις ακόμη χώρες, η Αλβανία (έχει καταβάλει 20.000 δολάρια και θα δώσει τα υπόλοιπα μέσα στο 1998), η Αρμενία και η Γεωργία εκτιμάται ότι θα καταβάλλουν εντός των ημερών το μερίδιό τους. Το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει καταβάλει κανένα τμήμα του ποσού που του αντιστοιχεί και για αυτό δεν θεωρείται πλέον μέλος της Παρευξείνιας.

    Επιπλέον, σύμφωνα με απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΟΣΕΠ, κατά την τρίτη σύνοδό τους στη Σόφια το 1993, η Ελλάδα έχει οριστεί ως θεματοφύλακας της συμφωνίας ίδρυσης της Παρευξείνιας. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBDR) αναλαμβάνει ρόλο καταπιστευματοδόχου του κεφαλαίου της τράπεζας, μέχρι την έναρξη της λειτουργίας της.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΡΩΣΙΑ: ΑΝΟΙΧΤΗ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΟΥΜΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Μετά την ψήφιση απόφασης που καλούσε τον πρόεδρο Γιελτσιν να αναθεωρήσει τη στάση της Ρωσίας απέναντι στην εφαρμογή του διεθνούς εμπορικού αποκλεισμού κατά του Ιράκ, στη περίπτωση εκδήλωσης στρατιωτικής επίθεσης κατά της Βαγδάτης, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Δουμα επανήλθε στο συγκεκριμένο θέμα με την τροποποίηση του νόμου για τις ρωσο- ιρακινές εμπορικές σχέσεις.

    Με ψήφους 290 υπέρ, 7 κατά και 3 αποχές, ο αναφερόμενος νόμος αποτελεί τροποποίηση των διατάξεων που ψηφίστηκαν τον περασμένο χρόνο από τη Δουμα και απορρίφθηκαν από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο. Σύμφωνα με το πρακτορείο interfax, η εφαρμογή του νόμου απαγορεύει τη χορήγηση ομοσπονδιακών κεφαλαίων στη διατήρηση του οικονομικού αποκλεισμού κατά της Βαγδάτης, εκτός και αν αυτά τα κεφάλαια εντάσσονται σε ειδικό τμήμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

    Παράλληλα, ο νέος νόμος ανοίγει το δρόμο για τη καλλιέργεια εμπορικών σχέσεων μεταξύ ρωσικών εταιριών και της Βαγδάτης.

    Από την άλλη μεριά, η εξέλιξη της κατάσταση δείχνει ότι το Κρεμλίνο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολύπλευρα την ένταση στις σχέσεις του Ιράκ με τις ΗΠΑ, με σηματοδοτώντας την "επιστροφή" του στις γεωπολιτικές και λοιπές εξελίξεις της Μέσης Ανατολής, μετά μάλιστα και την "πυροσβεστική" δράση της ρωσικής διπλωματίας στην εκτόνωση της έντασης, στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου.

    Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, παρά τα πολεμικά δημοσιεύματα του δυτικού τύπου, επικρατεί σκεπτικισμός για τα οφέλη από τη χρήση στρατιωτικής βίας και ενώ Μπιλ Κλιντον και Τονι Μπλερ δίνουν σήμερα, κοινή συνέντευξη τύπου. Οι συσχετισμοί στη Μέση Ανατολή έχουν διαφοροποιηθεί σε σύγκριση με τα δεδομένα του 1991, ενώ ο αραβικός κόσμος δυσπιστεί για τα πραγματικά κίνητρα των αμερικανικών προθέσεων.

    Μια άλλη διάσταση της συντήρησης κλίματος έντασης εστιάζεται στη πτωτική πορεία των πωλήσεων της δυτικής αμυντικής βιομηχανίας και κυρίως της αμερικανικής, που μετά την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης στη νοτιοανατολική Ασία, ανησυχεί έντονα για τη διατήρηση των γραμμών παραγωγής αρκετών σύγχρονων και ταυτόχρονα πανάκριβων οπλικών συστημάτων.

    Έτσι, η αναζωογόνηση των πωλήσεων όπλων στη Μέση Ανατολή, που βρίσκεται για τους αμερικανικούς αμυντικούς κολοσσούς στη κορυφή της λίστας των διεθνών αμυντικών πωλήσεων (διαμέσου συντήρησης του κλίματος έντασης με το Ιράκ), φαίνεται ότι εξυπηρετεί προφανείς σκοπιμότητες.

    Η αναμέτρηση Ρωσίας-ΗΠΑ στο τομέα των πωλήσεων αμυντικών συστημάτων γίνεται όλο και σκληρότερη, καλλιεργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για "κτυπήματα κάτω από τη ζώνη".

    Σε διπλωματικό επίπεδο, η ταύτιση απόψεων Ρωσίας-Κίνας- Γαλλίας προς την κατεύθυνση της διπλωματικής λύσης, θεωρούνται δηλωτικές των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η αμερικανική διπλωματία, ενώ από την άλλη μεριά, αποκτούν πρακτική βάση στα παιχνίδια ενεργειακών συμφερόντων, που παίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ν.Χ.

    [11] Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ, ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ

    Η λύση του κυπριακού προβλήματος δεν βρίσκεται στην Λευκωσία, ούτε στην Αθήνα, αλλά στην Αγκυρα επισημαίνουν Αμερικανοί διπλωμάτες, που προσθέτουν, ότι , στην τουρκική πρωτεύουσα "το κλίμα για το κυπριακό είναι τελείως αρνητικό και δεν υπάρχει ούτε ένας έγκυρος συνομιλητής".

    Την αμερικανική ηγεσία απασχολεί το θέμα των προεδρικών εκλογών και όπως μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, οι ειδικοί αναλυτές του υπουργείου Εξωτερικών έχουν βάλλει στο "μικροσκόπιο" τα υπέρ και τα κατά των δύο υποψηφίων, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα περάσουν στο δεύτερο γύρο και θα διεκδικήσουν την προεδρία.

    Όπως αναφέρεται, η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, με συνεχείς εκθέσεις ενημερώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι θα η εκλογική διαδικασία θα είναι μια σκληρή αναμέτρηση "με επουσιώδεις διαφορές προτιμήσεων, ανάμεσα στους δύο υποψηφίους".

    Οι Αμερικανοί εκτιμούν, ότι ο κ. Κληρίδης έχει αποκξτήσει μια πολύ μικρή δυναμική τις τελευταίες μέρες, ενώ εξετάζουν με ενδιαφέρον το γεγονός, ότι ο σημερινός πρόεδρος συγκεντρώνει ένα μεγάλο ποσοστό της προτίμησης των νέων.

    Η ανταπόκριση του BBC, από την Ουάσιγκτον, επισημαίνει ότι " οι Αμερικανοί δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη, ποιόν επιθυμούν στην προεδρία".

    " Η Ουάσιγκτον, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θεωρεί τον κ. Κληρίδη έγκυρο συνομιλητή, γνωστή προσωπικότητα, που έχει αποκαταστήσει σημαντικά κανάλια επικοινωνίας με τους στενούς του συνεργάτες κ.κ. Κασουλίδη και Κούρο. Θα μπορούσε, πιστεύεται στην αμερικανική πρωτεύουσα, ως βετεράνος πολιτικός να επωμιστεί το πολιτικό βάρος μιας έντιμης και ρεαλιστικής λύσης, όπως την χαρακτηρίζουν."

    Για τον κ. Ιακώβου οι απόψεις διίστανται. Παλαίμαχοι Αμερικανοί διπλωμάτες εκτιμούν, ότι "ήταν ο μοιραίος άνθρωπος που τορπίλισε τη λύση του κυπριακού το 1992, από την θέση τότε του υπουργού Εξωτερικών. Ταυτόχρονα, όμως, πιστεύουν, ότι έχει μετριοπαθείς απόψεις, για την ουσία του προβλήματος και ότι η σκληρή του στάση στο παρελθόν σε θέματα, όπως η εναλλασσόμενη προεδρία, ανάμεσα στις δύο κοινότητες της Κύπρου, οφειλόταν κυρίως σε τακτικούς πολιτικούς λόγους.

    Πάντως, οι Αμερικανοί πιστεύουν, ότι μπορούν να συνεργαστούν εξίσου καλά και με τους δύο υποψηφίους. Οσο για την αποστολή του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, εκτιμάται, ότι ακόμη και μετά τις προεδρικές εκλογές δεν θα ενεργοποιηθεί ο ίδιος, αλλά θα στείλει τον ειδικό απεσταλμένο του Τόμας Μίλλερ, για τις πρώτες επαφές με την νέα κυπριακή ηγεσία.

    [12] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - 7 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

    Επτά υποψήφιοι, ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία της Κύπρου, διεκδικούν το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, στις ]bdoler κατά σειρά προεδρικές εκλογές που διεξάγονται από την ίδρυση της κυπριακής Δημοκρατίας, το 1960, που θα διεξαχθούν την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου.

    Στις κάλπες θα προσέλθουν 446.731 ψηφοφόροι, ενώ για πρώτη φορά, μετά την τροποποίηση του συντάγματος το Νοέμβριο του 1997, θα ψηφίσουν οι νέοι ηλικίας 18 χρονών. Ο αριθμός των νέων ψηφοφόρων, που εκτιμάται ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, ανέρχεται στους 25.402.

    Οι εκλογείς θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 1023 εκλογικά κέντρα, σε όλες τις περιοχές της ελεύθερης Κύπρου, ενώ για τις ανάγκες των εγκλωβισμένων που θα έρθουν στις ελεύθερες περιοχές για να ψηφίσουν θα λειτουργήσουν τέσσερα ειδικά εκλογικά κέντρα σε όλες τις επαρχίες.

    Το εθνικό θέμα και οι νέες προσπάθειες, αμέσως μετά τις εκλογές, για την επίλυση του, καθώς και η έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δέσποσαν στην προεκλογική εκστρατεία των επτά υποψηφίων.

    Την προεδρία διεκδικούν: ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επίτιμος πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Γλαύκος Κληρίδης. Είναι η τέταρτη φορά που διεκδικεί την προεδρία ο κ.Κληρίδης.

    Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Ιακώβου 60 χρόνων, υπουργός Εξωτερικών για δέκα χρόνια επί κυβερνήσεων Κυπριανού και Βασιλείου. Υποστηρίζεται από τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.

    Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, 77 χρόνων. Διεκδικεί το προεδρικό αξίωμα για τρίτη φορά.

    Ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, 66 χρόνων, ο οποίος διεκδικεί την Προεδρία για τρίτη φορά. Στηρίζεται στη δύναμη του κόμματος Ενωμένων Δημοκρατών του οποίου ηγείται.

    Ο Νίκος Ρολάνδης 64 χρονών, πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του Κόμματος Φιλελευθέρων. Ο κ.Ρολάνδης στις προηγούμενες εκλογές είχε υποστηρίξει τον Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο πρώην αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Γαλανός, 57 χρονών, ο οποίος διεκδικεί τις εκλογές στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις και προβάλλοντας το επιχείρημα ότι αποτελεί τον γνήσιο εκφραστή του ΔΗΚΟ.

    Ο πρόεδρος του κόμματος Νέοι Ορίζοντες, Νίκος Κουτσού, 52 χρονών, που για πρώτη φορά εμφανίστηκε στην πολιτική ζωή του τόπου κατά τις βουλευτικές εκλογές το 1996.

    Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, θα υπάρξει και δεύτερος γύρος αφού κανείς από τους επτά υποψηφίους δεν διαφαίνεται ότι θα συγκεντρώσει στον πρώτο εκλογικό γύρο το απαιτούμενο ποσοστό 50% για την εκλογή του.

    [13] ΡΩΣΙΑ: ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΙ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΣΟΥΜΠΑΪΣ ΚΑΙ ΝΕΜΤΣΟΦ

    Οι δηλώσεις του προέδρου Γιελτσιν για τη διατήρηση στις θέσεις των αντιπροέδρων της ρωσικής κυβέρνησης, τόσο του Ανατολι Τσουμπαϊς, όσο και του Μπορις Νεμτσοφ μέχρι το 2000, λειτουργούν ενισχυτικά για τη συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Ρωσία.

    Παράλληλα, έχουν άμεση σχέση με την επίσκεψη που pqaclatopoie_ στη ρωσική πρωτεύουσα, κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), προκειμένου να εξετάσει την πορεία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων κατά το τελευταίο τρίμηνο του 1997. Έτσι, η δήλωση Γιελτσιν για την παραμονή των μεταρρυθμιστών στη κυβέρνηση κατά την επόμενη τριετία είχε σαφείς αποδέκτες, με έμφαση στην καλλιέργεια κλίματος οικονομικής σταθερότητας.

    Όπως είναι γνωστό, τον τελευταίο καιρό τα δύο κυβερνητικά στελέχη που είναι υπεύθυνα για την υλοποίηση του προγράμματος των μέτρων μακροοικονομικής σταθερότητας έχουν γίνει στόχοι επιθέσεων των κύκλων που θίγονται από την εφαρμογή της νέας οικονομικής φιλοσοφίας στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια του Κρεμλινου.

    Από την άλλη μεριά στο σημείο αυτό, γίνεται επίκαιρη να αναφερθεί η τάση που φαίνεται να έχει επικρατήσει στη Μόσχα, μετά την πρόσφατη αναδιανομή των κυβερνητικών καθηκόντων, που κατά την άποψη των πολιτικών αναλυτών έχει ευνοήσει της θέση του πρωθυπουργού Τσερνομιρντιν. Ν.Χ.

    [14] ΝΕΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΟΥΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΑΦΗ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

    Μια νέα συγκλονιστική μαρτυρία ενός Κούρδου, για ομαδική ταφή Ελληνοκυπρίων δολοφονημένων αιχμαλώτων από τους Τούρκους, βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας.

    Ο Κούρδος, ονόματι Αλί Χακ, υποστήριξε ότι έθαψε με εκσκαφέα 60 γυναικόπαιδα και στρατιώτες που είχαν εκτελεστεί από τους Τούρκους. Η μαρτυρία του περιέχεται σε βιντεοκασέτα, την οποία είχε στην κατοχή του ο δολοφονηθείς το 1994 Θεόφιλος Γεωργιάδης. Το περιεχόμενο της βιντεοκασέτας δημοσιεύεται στο κυπριακό περιοδικό "Σελίδες".

    Ο Κούρδος διατάχθηκε να ανοίξει τάφο βάθους 3 έως 4 μέτρων για να θάψει τους Ελληνοκύπριους, ενώ όπως ο ίδιος περιγράφει χρειάστηκε να καλύψει το πρόσωπο του με ένα κομμάτι ρούχο και να βάλει κολώνια για να μπορέσει να μαζέψει με τον εκσκαφέα τα πτώματα, τα οποία μύριζαν, γιατί είχαν υποστεί τυμπανισμό.

    Μεταξύ των δολοφονηθέντων ήταν παιδιά ηλικίας 7 έως 11 ετών , ενώ σύμφωνα με τον Κούρδο υπήρχαν και 20 - 25 στρατιώτες. Ο μάρτυρας υποστηρίζει ότι μπορεί να αναγνωρίσει το σημείο όπου βρίσκεται ο τάφος, ενώ αναφερόμενος στο γεγονός ότι είδε και τη δολοφονία άλλων έξι ατόμων, δήλωσε ότι δεν έδωσε στοιχεία διότι φοβόταν.

    [15] ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

    Την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα θα επισκεφθεί τη Δευτέρα η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, Λουίζ Άρμπουρ.

    Όπως δήλωσε το σερβικό πρακτορείο ΒΕΤΑ ο γενικός εισαγγελέας της Ποντγκόριτσα, η επίσκεψη της Λουίζ Άρμπουρ θα αποτελέσει επιβράβευση της θετικής συνεργασίας των αρχών του Μαυροβουνίου με το Διεθνές Δικαστήριο και της συνεισφοράς τους στην εφαρμογή της συμφωνίας του Ντέιτον.

    Σημειώνεται ότι η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ανήγγειλε την επίσκεψή της στο Μαυροβούνιο πέρυσι το φθινόπωρο. Η επίσκεψη αναβλήθηκε εξαιτίας της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρικές εκλογές και εξαιτίας της πολιτικής κρίσης που είχε ξεσπάσει στη δημοκρατία αυτή της Γιουγκοσλαβίας.

    Η Λουίζ Αρμουρ την Τρίτη θα αναχωρήσει για το Βελιγράδι.

    [16] Ο ΚΙΝΚΕΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ επανέλαβε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει την εν καιρώ συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα πληροί τους όρους που ισχύουν για τις υπόλοιπες υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

    Κατά τη διάρκεια διάλεξής του στο Λονδίνο, σε εκδήλωση της Τράπεζας της Βρετανίας, του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και του γερμανοβρετανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο κ.Κίνκελ αναφερόμενος στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι η Αγκυρα γνωρίζει ότι προς το παρόν η πλήρης ένταξή της δεν είναι εφικτή, επισήμανε ότι αυτό "δεν αποτελεί διακριτική σε βάρος της μεταχείριση". Τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τα ίδια κριτήρια όπως και οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και υπογράμμισε ότι αποφασιστικής σημασίας είναι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το κουρδικό ζήτημα, η εξέλιξη της οικονομίας καθώς και η αναγκαία, όπως είπε, πρόοδος όσον αφορά στις σχέσεις με την Ελλάδα και στο κυπριακό.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μαζική εισροή Κούρδων προσφύγων από την Τουρκία και το Ιράκ, εκτιμώντας ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενιαίας πολιτικής στα θέματα μετανάστευσης και προσφύγων και να τεθεί, το συντομότερο δυνατόν, το νέο σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ανέφερε ότι η Γερμανία ήδη φιλοξενεί μισό εκατομμύριο προσφύγων από την πρώην Γιουγκοσλαβία, αριθμός που ξεπερνά το αντίστοιχο σύνολο των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το 51,7% του συνολικού αριθμού των αιτήσεων ασύλου στις χώρες της Ενωσης, υποβάλλεται στη Γερμανία, είπε ο κ.Κίνκελ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη αλληλεγγύη και δικαιότερη κατανομή των βαρών.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 6 February 1998 - 13:02:20