Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-02-09

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 9 Φεβρουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΡΕΠΠΑΣ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [02] ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΥΕΛΙΚΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  • [03] ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

  • [04] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

  • [05] ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΙΝΑΝ ΣΤΟ “ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ”

  • [06] ΑΠΟΚΟΛΛΗΘΗΚΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΑΡΑΞΕΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ ΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΝΔ

  • [08] ΝΕΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΔΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [10] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟΝ “ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΌ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ”

  • [11] ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΩΣΙΑΣ-ΙΤΑΛΙΑΣ

  • [12] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΡΩΣΙΑΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΖΗΤΑ Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ

  • [13] ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ PATRIOT ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ

  • [14] ΑΥΡΙΟ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΕΛΛΗΝΟ-ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [15] Ο ΝΤΟΝΤΙΚ ΑΠΕΙΛΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΝ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΜΠΡΤΣΚΟ

  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΡΑΚ-ΠΛΑΒΣΙΤΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΡΕΠΠΑΣ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ικανοποίηση επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ από τις δημοκρατικές διαδικασίες των εσωκομματικών εκλογών, όπως προκύπτει από δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα. Ερωτηθείς κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αν ο πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, ap\mtgse ότι ‘’όλοι όσοι ανήκουμε στο ΠΑΣΟΚ είμαστε ικανοποιημένοι για τις διαδικασίες, οι οποίες ήταν δημοκρατικότατες. Διαδικασίες που αποδεικνύουν ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τον κυρίαρχο παράγοντα για την πολιτική σταθερότητα στην πατρίδα μας.’’

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην έναρξη του συνεδρίου της νεολαίας την επόμενη Παρασκευή δήλωσε ότι ο κ. Σημίτης θα είναι παρών και θα μιλήσει κατά την έναρξη του συνεδρίου.

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ η βάση της Σούδας ή να τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής, απάντησε ότι δεν υπάρχει καμιά ειδοποίηση, κανένα μήνυμα μέχρι σήμερα από την αμερικανική κυβέρνηση.

    Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο πρωθυπουργός την Τετάρτη στη Βουλή θα απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις για θέματα που αφορούν στους αγρότες. Οι ερωτήσεις έχουν κατατεθεί από την κ. Παπαρήγα, τον κ. Κωνσταντόπουλο και τον κ. Σιούφα.

    Επίσης την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τον κ. Παπαδόπουλο και άλλους συναρμοδίους υπουργούς για θέματα που αφορούν στους δημόσιους υπαλλήλους ενώ αύριο θα έχει σύσκεψη με τους κυρίους Παπαντωνίου, Μαντέλη, Παπαιωάννου για θέματα που αφορούν στις ΔΕΚΟ.

    Τέλος ο κ. Ρέππας είπε ότι την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός θα δεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον αντιπρόεδρο του Βιετνάμ, κ. Μανχ Καμ.

    [02] ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΥΕΛΙΚΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Υπέρ αλλαγών, όπως το ευέλικτο ωράριο εργασίας, στο δημόσιο τομέα τάχθηκε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Ζάππειο σε συνδικαλιστές από ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε: “Η ευθύνη για την εξισορρόπηση αντιθέτων ή αντίρροπων επιδιώξεων, όπως σίγουρα θα είναι αυτές των εργοδοτών και των εργαζομένων και στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο ανήκει στους κοινωνικούς εταίρους”.

    Σημείωσε όμως ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο στενό δημόσιο τομέα, που θα πρέπει να περιλαμβάνουν το ευέλικτο ωράριο εργασίας, γεγονός που σημαίνει ότι ορισμένες μέρες οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εργάζονται 10 ώρες και άλλες έξι. Την αντίδρασή της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξέφρασε η διοίκηση της ΑΔΕΔΥ που επιμένει στο σημερινό εργασιακό καθεστώς.

    Εξάλλου, ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει ο διάλογος με τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ για τη θεσμοθέτηση συλλογικών συμβάσεων στο δημόσιο τομέα. “Προχωρούμε σε μια ολοκληρωμένη πολιτική ανθρώπινου δυναμικού από την πρόσληψη ως την αποχώρηση αλλά και στη θεσμοθέτηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο τομέα”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

    [03] ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

    Μπορεί οι ελληνικές εξαγωγές να βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης τα τελευταία χρόνια, λόγω της διαρκούς αύξησης του μεριδίου τους στις acoq]r κυρίως της Βαλκανικής και της Ανατολικής Ευρώπης, ωστόσο η Ελλάδα πραγματοποιεί τις λιγότερες εξαγωγές από όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων συρρικνώνεται στους παραδοσιακούς πελάτες της Δυτικής Ευρώπης.

    Η διαπίστωση αυτή είναι κοινός τόπος στους κόλπους των φορέων της Θεσσαλονίκης, που διοργανώνουν το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ανάπτυξης των Εξαγωγών στην πόλη. Καταδεικνύεται, όμως, και από σχετική μελέτη που εκπόνησε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και θα παρουσιαστεί αναλυτικά στο συνέδριο.

    Στα βασικά συμπεράσματα της μελέτης, που αναφέρεται στην πενταετία 1992-96, πέρα από την τροποποίηση της γεωγραφικής κατανομής των ελληνικών εξαγωγών, περιλαμβάνεται η μείωση του ελληνικού ποσοστού στις συνολικές εξαγωγές της Ευρώπης. Τα θετικά στοιχεία που καταγράφονται είναι ο εμπλουτισμός του καταλόγου των σημαντικότερων εξαγωγών με νέα προϊόντα και η δυνατότητα προώθησης διαφόρων προϊόντων, κυρίως από τους κλάδους των τροφίμων, των μηχανών και συσκευών, που έδωσε το άνοιγμα των αγορών της Ανατολικής Ευρώπης.

    Τη συρρίκνωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και την απώλεια μεριδίου των εξαγωγών στις παραδοσιακές αγορές, ο ΣΕΒΕ αποδίδει “στην πολιτική της σκληρής δραχμής που υπερτιμήθηκε στη 10ετία 1987-1997 κατά 30%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της επιτροπής Σπράου”, όπως είπε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, με την ευκαιρία της διοργάνωσης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Απόστολος Γενίτσαρης.

    Ανάλογη είναι και η εκτίμηση του προέδρου το Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Δημήτρη Μπακατσέλου. Στη δική του παρέμβαση, μοίρασε τις ευθύνες για την “κακοδαιμονία” των ελληνικών εξαγωγών στην ακολουθούμενη πολιτική αλλά και στους επιχειρηματίες.

    Εκανε λόγο για υπονόμευση των ελληνικών εξαγωγών, σε μια περίοδο χαμηλής εσωτερικής ζήτησης, από την πολιτική της σκληρής δραχμής, που διατηρεί το κόστος του χρήματος σε υψηλά επίπεδα. “Περισσότερο δυσχεραίνουν τον Ελληνα εξαγωγέα γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες, ελλείψεις σε βασικά έργα υποδομής, μειωμένα κίνητρα και πολλές φορές αντικίνητρα που δημιουργούν, τόσο ο νέος φορολογικός όσο και ο αναπτυξιακός νόμος”, τόνισε ο κ. Μπακατσέλος για να συμπληρώσει στα παραπάνω “την ανάγκη αναβάθμισης των εμπορικών ακολούθων στο εξωτερικό, ενίσχυσης σημαντικών εργαλείων, όπως του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, δημιουργίας ελεύθερων μεταποιητικών ζωνών και απλούστευσης των διαδικασιών εισόδου-εξόδου από τη χώρα”.

    Το δικό τους μερίδιο ευθύνης έχουν και οι επιχειρηματίες, σύμφωνα με τον ίδιο, που οφείλουν “να αυξήσουν την παραγωγικότητα, να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους, να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες παραγωγής και διοίκησης και να προσέξουν ιδιαίτερα τους τομείς συσκευασία και ονομασία”.

    Ο κ. Μπακατσέλος αναφέρθηκε και σε στατιστικά στοιχεία των ελληνικών εξαγωγών. Όπως είπε, οι εξαγωγές που στις αρχές τις δεκαετίας του ’90 βρίσκονταν σε ύφεση, ανακάμπτουν σταδιακά τα τελευταία χρόνια, και το 1996 αυξήθηκαν κατά 3,1%, φτάνοντας τα 11.303 εκατομμύρια δολάρια.

    Το 50% της ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας κατευθύνεται προς τις χώρες της ΕΕ. Η ανάπτυξη, όμως, του εξωτερικού εμπορίου τα τελευταία χρόνια συνοδεύτηκε από αλλαγή του εξαγωγικού προσανατολισμού. Αύξηση των εξαγωγών παρατηρείται προς τις χώρες της Βαλκανικής, κυρίως προς την Αλβανία, τη Γιουγκοσλαβία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όχι μόνο κατ’ απόλυτο τιμή αλλά και ως ποσοστό των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ.

    Σε ό,τι αφορά τις Παρευξείνιες χώρες, ιδιαίτερα δυναμικές είναι οι εξαγωγές προς τη Ρωσία και την Τουρκία, αλλά και προς άλλες μικρές γειτονικές χώρες, όπως η Κύπρος, η Μάλτα, ο Λίβανος, κυρίως σε βιομηχανικά προϊόντα. Εντυπωσιακή αύξηση παρουσίασαν οι εξαγωγές προς αναδυόμενες αγορές της Ασίας και της Αφρικής, αν και σε απόλυτες τιμές το επίπεδό τους είναι ακόμη χαμηλό.

    Η σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών είναι 26,7% πρώτες ύλες, 12% καύσιμα, 45% βιομηχανικά προϊόντα, 16,2% έτοιμα ενδύματα και 0,05% κλωστοϋφαντουργικά.

    Εκεί, που οι απόψεις όλων των συνδιοργανωτών -ΣΕΒΕ, ΕΒΕΘ, Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, Βιοτεχνικού Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, HELEXPO-ΔΕΘ- συναντώνται είναι η ανάγκη σχεδιασμού εθνικής στρατηγικής και συντονισμού όλων των φορέων που ασχολούνται με τις ελληνικές εξαγωγές.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO-ΔΕΘ, Αντώνης Κούρτης, σήμερα παρατηρείται κατακερματισμός των φορέων αυτών. “Απαραίτητος είναι ο συντονισμός τους, προκειμένου οι επιμέρους ενέργειες να έχουν κοινό άξονα, και τα αποτελέσματα των προσπαθειών να είναι περισσότερα και με μικρότερο κόστος”. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον ίδιο, σχετική προσπάθεια καταβάλλει σήμερα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (ΥΠΕΘΟ).

    Από τις σημαντικότερες εισηγήσεις στο πλαίσιο του συνεδρίου, που τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΘΟ και έχει κύριο χορηγό την Εγνατία Τράπεζα, χαρακτηρίστηκαν αυτές του υφυπουργού Οικονομικών, Νίκου Χριστοδουλάκη, του ειδικού συμβούλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Van Tran Thin, και του κ. Αγγελου Παγκράτη, από τη γενική διεύθυνση Ι της ΕΕ.

    [04] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Η νέα δομή του ΝΑΤΟ ήταν το θέμα σύσκεψης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό τον αρμόδιο υπουργό, Άκη Τσοχατζόπουλο.

    Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμη οι υφυπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Γιάννος Κρανιδιώτης και Δημήτρης Αποστολάκης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το ζήτημα της οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, που προτείνει ο Γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας Χαβιέ Σολάνα.

    [05] ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΙΝΑΝ ΣΤΟ “ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ”

    Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης εκδικάζεται σήμερα η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν συγγενείς των θυμάτων του μοιραίου ουκρανικού αεροσκάφους “Γιάκοβλεφ”, το οποίο συνετρίβη στα Πιέρια Όρη, κατά της εταιρείας “Αεροσουϊτ”.

    Η αίτηση που αφορά στην καταβολή αποζημίωσης στους συγγενείς των θυμάτων, είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή κατάσχεση ενός Μπόινγκ της ουκρανικής αεροπορικής εταιρείας, το οποίο παραμένει καθηλωμένο επί 14 μέρες στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης.

    [06] ΑΠΟΚΟΛΛΗΘΗΚΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΑΡΑΞΕΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

    Αποκολλήθηκε αργά χθες βράδυ από θαλάσσια περιοχή της Κέρκυρας τουρκικό φορτηγό πλοίο.

    Το σκάφος, το οποίο μεταφέρει μαγνήσιο, προσάραξε την Παρασκευή, σε μια βραχονησίδα νοτιοανατολικά της Κέρκυρας. Ελληνικά πλοία το ρυμούλκησαν στο λιμάνι της Κέρκυρας για να επιδιορθωθούν οι ζημιές που υπέστη.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ ΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΝΔ

    Με επιτροπή της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Εργου Μακεδονίας - Θράκης του κόμματος της ΝΔ, συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, κατόπιν αιτήματος της επιτροπής.

    Ο κ. Πετσάλνικος ενημέρωσε εκτενώς τα μέλη της επιτροπής για τις πρωτοβουλίες και τις δραστηριότητες που αναπτύσσει το υπουργείο, με στόχο την ενίσχυση των παραμεθόριων περιοχών, την προώθηση της διαβαλκανικής συνεργασίας, την αποκατάσταση των παλιννοστούντων ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, καθώς και για άλλα επιμέρους θέματα.

    Επικεφαλής της επιτροπής της ΟΚΕ της ΝΔ, που επισκέφθηκε τον κ. Πετσάλνικο, ήταν ο βουλευτής Πέλλας, Χρήστος Βυζοβίτης και συμμετείχαν οι βουλευτές Ευγένιος Χαϊτίδης, Λεωνίδας Λυμπερακίδης, Βασίλης Παππάς και ο δημοσιογράφος Φαίδων Γιαγκιόζης.

    [08] ΝΕΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΔΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Ο υπουργός Μεταφορών της Βουλγαρίας, Βίλχελμ Κράους, ανακοίνωσε το σχέδιο σύνδεσης του Μπουργκάς με την Αλεξανδρούπολη με νέα σιδηροδρομική γραμμή και νέα οδική αρτηρία, μετά την επιστροφή του από πρόσφατη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη των αρμοδίων υπουργών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για την ανάπτυξη των υποδομών.

    Η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ των δυο πόλεων μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο με την κατασκευή του τμήματος μεταξύ των τελωνείων του Σβίλενγκραντ και του Ορμενίου μήκους 10 χλμ, διευκρίνισε ο κ.Κράους με δηλώσεις του στον σημερινό Τύπο της Σόφιας.

    Οπως εκτιμούν εμπειρογνώμονες του υπουργείου Μεταφορών της Βουλγαρίας, η νέα σιδηροδρομική και οδική σύνδεση μεταξύ των δυο πόλεων είναι στρατηγικής σημασίας ενόψει της μελλοντικής κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και ο νυν πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης θα διεκδικήσουν την Κυριακή την προεδρία της κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο πρώτος συγκέντρωσε 160.918 ψήφους, ποσοστό 40,6%, ενώ ο δεύτερος 158.763, ποσοστό 40,O6%. Ο Βάσος Λυσσαρίδης πήρε 41.978 ψήφους, ποσοστό 10,59%, ο Αλέξης Γαλανός 16.003, 4,04%, ο Γιώργος Βασιλείου 11.908, 3%, ο Νίκος Κουτσού 3.625, 0,91% και ο Νίκος Ρολάνδης 3.104 ψήφους, ποσοστό 0,78%.

    Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ήταν 446.732. Ψήφισαν 396.299, άκυρα 8.944 ποσοστό 2,2% και λευκά 4.736 ποσοστό 1,2%.

    Ρυθμιστής του β’ γύρου των εκλογών αναδεικνύεται ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Ο Γ.Κληρίδης δήλωσε ότι αρχίζει από σήμερα τις προσπάθειες του για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας γιατί αυτό απαιτεί το συμφέρον του κυπριακού λαού. Ταυτόχρονα εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι κατά την εκλογική διαδικασία επικράτησαν απόλυτη τάξη και ηρεμία.

    Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γ.Ιακώβου τόνισε ότι το 60% του λαού έχει αποδοκιμάσει την κυβέρνηση Κληρίδη και πως τείνει χείρα βοηθείας προς την ΕΔΕΚ και τους Ενωμένους Δημοκράτες. Επίσης υπογράμμισε ότι από σήμερα αρχίζει διαβουλεύσεις με όλες τις δυνάμεις, με στόχο ο δεύτερος γύρος να φέρει τη νίκη στις προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις.

    Ο Β.Λυσσαρίδης διαβεβαίωσε ότι θα ανταποκριθεί με συνέπεια και τιμιότητα στις προσδοκίες του λαού. Τόνισε ότι ο λαός με τη δύναμη της ψήφου του, ανέθεσε στην ΕΔΕΚ ένα σημαντικό ρόλο, τον οποίο θα ασκήσει με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον κυπριακό ελληνισμό και σε ολόκληρο το έθνος.

    Ο Γενικός Γραμματέας του Κ.Κ. Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας, είπε ότι το μήνυμα που βγαίνει από τον πρώτο γύρο των εκλογών είναι ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης παίρνουν τη μεγάλη πλειοψηφία.

    Την πεποίθηση ότι το 90% των ψηφοφόρων που ψήφισαν Αλέξη Γαλανό, θα ψηφίσει στο δεύτερο γύρο Γιώργο Ιακώβου, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

    [10] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟΝ “ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΌ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ”

    Σε υποστήριξη από το εξωτερικό αποδίδει τις ένοπλες επιθέσεις του λεγόμενου “Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου” η εφημερίδα SVecernje Novosti” του Βελιγραδίου, υποστηρίζοντας ότι τα μεγάλα χρηματικά ποσά με τα οποία η παράνομη αυτή οργάνωση προμηθεύεται τα όπλα προέρχονται από τους Αλβανούς της διασποράς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η οργάνωση “Λαϊκό Κίνημα του Κοσσυφοπεδίου”, την οποία έχουν ιδρύσει Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου που ζουν στο εξωτερικό, έχει εκδώσει ειδικές επιταγές, οι οποίες φέρουν την επιγραφή “Η πατρίδα καλεί” και διανέμονται στους Αλβανούς της διασποράς, προκειμένου να συνεισφέρουν ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του, στον αγώνα του “Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου”.

    Η εφημερίδα παραθέτει και δήλωση του προέδρου της οργάνωσης, Φαζίλ Βέλιου, ο οποίος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι οι Αλβανοί “δεν επιθυμούν πλέον να διεκδικούν τα δικαιώματά τους με διάλογο αλλά με πυροβολισμούς” και χαρακτήρισε δειλό τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, ο οποίος, σύμφωνα με την άποψή του, δεν μπορεί να αποδεχθεί το γεγονός ότι ο διάλογος δεν θα επιφέρει λύση στο πρόβλημα.

    [11] ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΩΣΙΑΣ-ΙΤΑΛΙΑΣ

    Σε νέα τροχιά εισέρχεται η επιχειρηματική συνεργασία Ιταλίας- Ρωσίας, καθώς, μέσα στο Φεβρουάριο επίκειται η υπογραφή οικονομικών συμφωνιών ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως στους κλάδους του φυσικού αερίου, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των δύο χωρών.

    Περισσότερα από 15 έγγραφα που αφορούν τη σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών, αναμένεται να υπογράψει ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν, στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στην Ιταλία, η οποία ξεκινάει από σήμερα. Μεταξύ των εγγράφων αυτών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το συμβόλαιο που θα επικυρώσει τη “συμμαχία” της ρωσικής εταιρίας φυσικού αερίου “Gazprom”, με την ιταλική ΕΝΙ.

    Σύμφωνα, άλλωστε, με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Interfax, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το πακέτο των εγγράφων που θα υπογράψει ο κ.Γέλτσιν στην Ιταλία περιλαμβάνει και συμφωνία ύψους 850 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας FIAT και της ρωσικής GAZ. Η συμφωνία αφορά την κατασκευή 150.000 οχημάτων ετησίως.

    Παράλληλα, σχεδιάζεται η υπογραφή συμφωνίας, ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ της ρωσικής τράπεζας “Vneshekonmbank” και ομίλου ιταλικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

    Επιπλέον, μέσω των συμφωνιών που θα υπογραφούν, θα επιδιωχθεί η προσέλκυση ιταλικών επενδύσεων σε συγκεκριμένους τομείς της ρωσικής οικονομίας, ώστε να βοηθηθεί ο στόχος της Μόσχας για αύξηση του ξένου επενδυμένου κεφαλαίου στη χώρα. “Ελπίζω ότι η επίσκεψή μου θα γίνει αφορμή, ώστε οι Ιταλοί να είναι από τους πρώτους που θα αποκαλέσουν τη Ρωσία χώρα με οικονομία της ελεύθερης αγοράς”, τόνισε ο κ.Γιέλτσιν.

    Πάντως, οι επαφές του Ρώσου προέδρου στην Ιταλία δεν θα αναλωθούν μόνο σε οικονομικού ενδιαφέροντος θέματα, αλλά θα epejtaho}m σε διακυβερνητικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δρομολόγηση συμφωνίας συνεργασίας των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, για την επόμενη 20ετία.

    [12] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΡΩΣΙΑΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΖΗΤΑ Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ

    Ρωσία και Γερμανία έχουν καταφέρει να θέσουν σταθερά θεμέλια για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, από το τέλος του ψυχρού πολέμου και μετά, δήλωσε ο ρώσος πρεσβευτής στη Γερμανία Σεργκέι Κρίλοφ, ο οποίος προσέθεσε ότι η συνάντηση κορυφής των δύο χωρών με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών θα δώσει νέα πνοή στην ανάπτυξη των σχέσεων Ρωσίας- Γερμανίας.

    “Είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε την οικονομική συνεργασία με τη Γερμανία καθώς επίσης και την ανταλλαγή ειδών υψηλής τεχνολογίας”, είπε χαρακτηριστικά ο Σεργκέι Κρίλοφ, επισημαίνοντας ότι οι γερμανοί επιχειρηματίες μέχρι στιγμής νιώθουν επιφυλακτικοί για μία δραστική συνεργασία με τη Ρωσία και αυτό φαίνεται από το ότι οι ελβετικές επενδύσεις στη Ρωσία υπερβαίνουν τις γερμανικές. Τόνισε όμως ότι η Ρωσία δίνει μεγάλη σημασία στην προώθηση οικονομικών σχέσεων με τη Γερμανία και ενθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις.

    Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρεσβευτής Σεργκέι Κρίλοφ θεωρεί σημαντικό βήμα για τη συνεργασία των δύο χωρών τη συμφωνία για την κατασκευή του αεροσκάφους Αntonof-70, η οποία θα πραγματοποιηθεί από κοινού από τη Ρωσία την Ουκρανία και τη Γερμανία και θα επικυρωθεί πιθανότατα τον Απρίλιο του 1998. Λ.Μ.

    [13] ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ PATRIOT ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ

    Πυραύλους Patriot καθώς και συστοιχίες εκτόξευσής τους στέλνουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επίθεσης εκ μέρους του Σαντάμ Χουσείν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το περασμένο Σάββατο ζήτησε να εγκατασταθούν στη βάση του Ιντζιρλίκ και στην Β΄τακτική αεροπορική βάση του Ντιγιαρμπακίρ οι δύο συστοιχίες που θα αποσταλούν στην Τουρκία. Ο Μεσούτ Γιλμάζ, όπως δημοσιεύει η “Σαμπάχ” δήλωσε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να γίνει πόλεμος στο Ιράκ και τόνισε ότι είτε γίνει είτε δεν γίνει πόλεμος η χώρα του επηρρεάζεται. “Θα καταβάλουμε μέχρι την τελευταία στιγμή προσπάθειες για να μη γίνει πόλεμος αλλά θα πρέπει να λάβουμε και τα απαραίτητα μέτρα” είπε ο κ Γιλμάζ επισημαίνοντας ότι ένα υπουργείο θα πρέπει να αναλάβει συντονιστικό ρόλο ώστε όλες οι μονάδες να είναι έτοιμες. Παράλληλα επισήμανε ότι η χώρα του πρέπει να διαθέτει πυραύλους Patriot για την αντιμετώπιση τυχόν επίθεσης και υπενθύμισε ότι κατά την προηγούμενη κρίση οι ΗΠΑ είχαν διαθέσει Patriot που μεταφέρθηκαν από την Ολλανδία στη βάση του Ιντζιρλίκ.

    Οι πύραυλοι ΜΙΜ-104 Patriot, όπως δημοσιεύει η “Σαμπάχ”, χάρη sto ραντάρ που διαθέτουν εντοπίζουν τους πυραύλους του εχθρού και τους καταστρέφουν. Οι πύραυλοι αυτοί, που σχεδιάστηκαν τη δεκαετία του ΄70 για να πλήττουν τα εχθρικά αεροπλάνα, στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 μετατράπηκαν σε συστήματα εναέριας άμυνας έναντι των βαλιστικών πυραύλων. Οι πύραυλοι Patriot, που έχουν βεληνεκές 70 χιλιομέτρων, μπορούν να μεταφέρουν κεφαλές βάρους 1,1 τόνων. Κάθε σύστημα Patriot διαθέτει 8 εκτοξευτές και κάθε εκτοξευτής 4 πυραύλους. Για την καταστροφή μία κεφαλής πυραύλου Scud χρειάζονται τέσσερις Patriot.

    Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός είναι σε επιφυλακή ενόψει της αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ. Ο κ Ετζεβίτ τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να χτυπήσουν τον Σαντάμ έκανε έκκληση τους Τούρκους να μην πανικοβληθούν. “Μέχρι στιγμής” , είπε ο κ Ετζεβίτ, “δεν έγινε καμία πρόταση εκ μέρους των ΗΠΑ για την χρήση της βάσης του Ιντζιρλίκ και ελπίζουμε να μη γίνει”. Παράλληλα επισήμανε ότι η Τουρκία δεν αποτελεί στόχο για το Ιράκ και η χώρα του μπορεί να δεχτεί επίθεση από τον Σαντάμ μόνο στην περίπτωση που η ίδια θα χτυπήσει πρώτη.

    [14] ΑΥΡΙΟ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΕΛΛΗΝΟ-ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Αρχίζει αύριο στο δικαστήριο των Σκοπίων η εκδίκαση της προσφυγής που κατέθεσε στις 8 Ιανουαρίου η ελληνο-ρωσική εταιρία “East Power Corporation” εναντίον της δημόσιας υπηρεσίας ηλεκτρισμού της ΠΓΔΜ “Elektrostopanstvo” και αφορά το συμφωνητικό που είχαν υπογράψει η δύο πλευρές για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού “Κόζιακ” νοτιοδυτικά των Σκοπίων.

    Υπενθυμίζεται ότι η ελληνο-ρωσική εταιρεία υπέγραψε το προκαταρκτικό συμβόλαιο για την προμήθεια του υδροηλεκτρικού σταθμού με ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό πέρυσι τον Φεβρουάριο. Το Νοέμβριο ο διευθυντής της “Elektrostopanstvo”, Πάντε Λαζάρωφ ανακοίνωσε πως το έργο θα αναλάβει τελικά κινεζική εταιρεία, λόγω των “οικονομικών διευκολύνσεων” που αυτή πρόσφερε.

    Ο κ.Λαζάρωφ υποστήριξε τότε ότι ανασταλτικός παράγοντας για την ανάθεση του έργου στην “East Power Corporation” ήταν και το γεγονός ότι η εταιρεία αυτή “δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης για την εκμετάλλευση των υδάτων του ποταμού Αξιού”.

    Ο διευθυντής και ένας από τους ιδιοκτήτες της “East Power Corporation” Κωνσταντίνος Κελετζάκης, διέψευσε τον κ.Λαζάρωφ, τονίζοντας ότι το προσύμφωνο που υπεγράφη είναι δεσμευτικό και για τις δύο πλευρές και ανακοίνωσε πως θα προσφύγει στο δικαστήριο των Σκοπίων ζητώντας από την “Elektrostopanstvo” αποζημίωση 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

    [15] Ο ΝΤΟΝΤΙΚ ΑΠΕΙΛΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΝ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΜΠΡΤΣΚΟ

    Ο πρωθυπουργός των Σέρβων της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, pqoeidopo_gse σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα παραιτηθεί, εάν το Μπρτσκο δεν αποδοθεί στη Σερβική Δημοκρατία, αφού, όπως τόνισε, η πόλη είναι ασφαλής μόνο στα χέρια των Σέρβων και όχι της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας, η οποία επίσης το διεκδικεί.

    Συγκεκριμένα, ο κ.Ντόντικ, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στη Βιέννη, όπου συναντήθηκε με μέλη της διεθνούς διαιτησίας για το θέμα του Μπρτσκο, δήλωσε ότι “εάν φύγει το Μπρτσκο θα φύγουμε κι εμείς” και υποστήριξε ότι όσον αφορά στην επιστροφή των προσφύγων στην πόλη και στην αποστρατικοποίησή της, η κυβέρνησή του είναι η μόνη που μπορεί να καταφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

    Ο νέος πρωθυπουργός των Σερβοβοσνίων πρόκειται να καταθέσει αύριο στη διεθνή διαιτησία για να την πείσει ότι η πόλη πρέπει να περάσει στα χέρια της Σερβικής Δημοκρατίας, ενώ η τελική απόφαση για την τύχη της πόλης θα εκδοθεί στις 15 Μαρτίου.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σκέσελ, τόνισε ότι οι απειλές του κ.Ντόντικ πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, χωρίς όμως να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των συνομιλιών. Παράλληλα, χαιρέτησε τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης να συλλάβει τους υπόπτους για εγκλήματα πολέμου, καθώς και να εκπληρώσει όλους τους υπόλοιπους όρους της συνθήκης του Ντέιτον. “Πολλά έχουν αλλάξει στη Μπάνια Λούκα, στη Σερβική Δημοκρατία και στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα υπάρχει περισσότερη προθυμία να υποστηρίξουμε την κυβέρνηση”, είπε ο κ.Σκέσελ. Ε.Ρ.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΡΑΚ-ΠΛΑΒΣΙΤΣ

    Η Γαλλία θα ενθαρρύνει όλους όσους προωθούν την σταθερότητα και τη συνεργασία στη Βοσνία διαβεβαίωσε σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, την πρόεδρο των Σέρβων της Βοσνίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς.

    Κατά τη διάρκεια της 25λεπτης συνάντησής τους ο κ. Σιράκ τόνισε ότι θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την πλήρη εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκλογή του Μίλοραντ Ντόντικ στο πρωθυπουργικό αξίωμα της Σερβικής Δημοκρατίας αλλά και για το έργο του ανώτατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας Κάρλος Γουέστεντορπ.

    Από την πλευρά της η κ. Πλάβσιτς εξέφρασε την ευχή για πλήρη αποκατάσταση της ομαλότητας στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει την πολιτική συνεργασίας και εφαρμογής των ειρηνευτικών συμφωνιών.

    Κατά την επίσκεψή της στο Παρίσι, η πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας έγινε δεκτή με όλες τις τιμές, σε ένδειξη αναγνώρισης της προσπάθειας της για την προώθηση της εφαρμογής της συμφωνίας του Ντέητον. Σ.Α.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 9 February 1998 - 13:01:59