Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-02-11

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 11 Φεβρουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΗΜΙΤΗΣ - ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • [02] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ.ΣΗΜΙΤΗ - Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

  • [04] ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΕ ΑΡΧΕΣ ΜΑΪΟΥ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΖΟΥΜΑΚΑ-ΦΙΣΛΕΡ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΜΠΕΡΝΣ

  • [07] ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ

  • [08] ΠΤΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] O ΣΑΝΤΑΜ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗ ΜΟΣΧΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

  • [10] ΜΠ. ΕΤΖΕΒΙΤ: ΟΙ ΗΠΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΜΕΛΗΣΕΙ ΤΟ ΙΡΑΚ

  • [11] ΡΩΣΙΑ: ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΕΤΕ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

  • [12] ΤΟΝ ΙΓΚΟΡ ΓΚΙΟΡΓΚΑΖΝΤΕ ΖΗΤΑ Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

  • [13] Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑΣ ΚΑΤΑ ΣΕΒΑΡΤΝΑΤΖΕ

  • [14] ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ:ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΑΡΜΕΝΙΑ-ΓΕΩΡΓΙΑ

  • [15] ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΙΚΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

  • [16] Η ΠΛΑΒΣΙΤΣ ΠΙΘΑΝΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΡΤΣΚΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΗΜΙΤΗΣ - ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Διαδοχικές επαφές με στελέχη της κυβέρνησης έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στο πλαίσιο της τακτικής συνεργασίας tour με μέλη της κυβέρνησης για την προώθηση του έργου της.

    Το πρωί ο κ.Σημίτης συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της τακτικής συνεργασίας με τον πρωθυπουργό για ζητήματα που αφορούν στις προτεραιότητες του Υπουργείου Άμυνας. Συγκεκριμένα, τέθηκαν ζητήματα αλλαγής της δομής των ενόπλων δυνάμεων και εξοπλισμών.

    Στη συνέχεια, με τον πρωθυπουργό συναντήθηκαν οι υπουργοί Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τάσος Μαντέλης και Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, με αντικείμενο το θέμα της συνδρομητικής τηλεόρασης.

    Σε δηλώσεις του ο κ.Μαντέλης επισήμανε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα της εξυγίανσης των δημοσίων υπηρεσιών, τόνισε όμως ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην εξυγίανση της Ολυμπιακής.

    Στη συνέχεια ο κ.Σημίτης συναντήθηκε με την υπουργό Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου και αργότερα με τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Αλέκο Παπαδόπουλο.

    [02] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

    Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εξυγίανση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, διεμήνυσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, που ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει θέμα πώλησης του εθνικού αερομεταφορέα. Στόχος του προγράμματος εξυγίανσης είναι να γίνει η επιχείρηση ανταγωνιστική, είπε ο κ. Ρέππας.

    Με τη φράση “Η Ολυμπιακή δεν μπορεί να περιμένει”, ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης υπογράμμισε την αναγκαιότητα υλοποίησης του προγράμματος εξυγίανσης της εταιρείας. Ο κ. Μαντέλης σημείωσε χαρακτηριστικά: “Η Ολυμπιακή υποχρεωτικά προηγείται και από τον ίδιο τον νόμο που επισημαίνει ότι σε δύο μήνες πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Επομένως και ο νόμος το προσδιορίζει αλλά και οι ανάγκες και οι περιστάσεις”. Μετά την Ολυμπιακή το πρόγραμμα εξυγίανσης θα εφαρμοστεί στις αστικές συγκοινωνίες, τον ΟΣΕ και τα ΕΛΤΑ.

    Στο μεταξύ, η διοίκηση της Ολυμπιακής, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούνται στις πτήσεις από τις στάσεις εργασίας των εργαζομένων, προσανατολίζεται στη δρομολόγηση αεροσκαφών της αεροπλοϊας αλλά και στην ενοικίαση επιπλέον αεροσκαφών.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ.ΣΗΜΙΤΗ - Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

    Ο νέος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που είχε το απόγευμα με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος.

    Ο νέος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας επιφέρει ριζικές αλλαγές στο eqcasiaj| καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων. Οι αλλαγές που γίνονται μετά από 47 χρόνια προβλέπουν τροποποιήσεις του βαθμολογίου, των πειθαρχικών, των αδειών και άλλα ζητήματα.

    Ο κώδικας καταρτίστηκε από ειδική επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών και εγκρίθηκε στις γενικές του αρχές από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ακολούθησε επεξεργασία του νομοσχεδίου, το οποίο παρουσίασε στον πρωθυπουργό ο κ. Παπαδόπουλος.

    [04] ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΕ ΑΡΧΕΣ ΜΑΪΟΥ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

    Διευκρινίσεις για τις εξετάσεις που θα δίνουν οι εκπαιδευτικοί προκειμένου να διοριστούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση έδωσε το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης.

    Η σχετική υπουργική απόφαση υπογράφηκε σήμερα. Στους διαγωνισμούς, που θα διεξαχθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου ή το πρώτο του Μαϊου, στο πρότυπο των Γενικών Εξετάσεων, θα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν περίπου 150.000 αδιόριστοι νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές, καθώς και αναπληρωτές και ωρομίσθιοι. Οι εξετάσεις θα γίνονται κάθε δύο χρόνια, ενώ οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε δύο θεματικές ενότητες που αφορούν στο γνωστικό αντικείμενο και τη διδακτική του και στην παιδαγωγική επάρκεια και τη γνώση της ψυχολογίας του παιδιού και του εφήβου.

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας, επισήμανε ότι οι λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή των εξετάσεων θα δοθούν σύντομα στη δημοσιότητα με προκήρυξη από το ΑΣΕΠ.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΖΟΥΜΑΚΑ-ΦΙΣΛΕΡ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση στον αγροτικό τομέα, έθεσε υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας στον αρμόδιο για αγροτικά θέματα, επίτροπο, Φρανκ Φίσλερ, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

    Ο κ.Τζουμάκας δήλωσε ικανοποιημένος από τις συνομιλίες, αν και όπως σχολίασαν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας, σε θέματα γεωργικής πολιτικής, όπως οι επιδοτήσεις των βαμβακοπαραγωγών και καπνοπαραγωγών και η εμπορία των προϊόντων τους

    Ο Ελληνας υπουργός μεταξύ άλλων έθεσε στον κ.Φίσλερ τα συγκεκριμένα προβλήματα και αιτήματα των βαμβακοπαραγωγών τα οποία, ο κοινοτικός επίτροπος υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει ευνοϊκά.

    Ωστόσο, όπως σχολίασε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, o κ.Τζουμάκας θα πρέπει να δώσει πραγματική μάχη σε μια από τις προσεχείς συνεδριάσεις του συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς υπάρχει έτοιμο σχέδιο κανονισμού για το βαμβάκι στο οποίο εμμέσως πλην σαφώς απορρίπτονται τα βασικά ελληνικά αιτήματα.

    Σχετικά με το ελαιόλαδο οι θέσεις της Ελλάδας και της Επιτροπής δεν διαφέρουν κατά πολύ μεταξύ τους. Με ορισμένες δευτερευούσης sglas_ar διευθετήσεις, όπως η δυνατότητα αποθήκευσης από ιδιώτες 30 χιλιάδων τόνων ελαιολάδου θα αποδεχόταν η ελληνική πλευρά τη ρύθμιση και όσων άλλων εκκρεμοτήτων παραμένουν ακόμη ανοιχτές.

    Στο θέμα που διαπιστώθηκε η μεγαλύτερη διάσταση απόψεων είναι η εμμονή της Κομισιόν στην απόφασή της να μειώσει τις κοινοτικές δαπάνες για την καλλιέργεια του καπνού και ιδιαίτερα των χαμηλής ποιότητας ποικιλιών του που καλλιεργούνται πολύ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της γεωργικής δημοσιονομικής της πολιτικής.

    Ο κ.Φίσλερ επανέλαβε στον Ελληνα υπουργό, την πρόθεση της Επιτροπής να προχωρήσει σε μια ριζική αναμόρφωση της κοινοτικής νομοθεσίας που διέπει την καλλιέργεια και εμπορία του καπνού στην κοινότητα, αναμόρφωση που αν εγκριθεί από το συμβούλιο υπουργών θα έχει βραχυπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα των Ελλήνων καπνοπαραγωγών.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΜΠΕΡΝΣ

    Με τον αμερικανό πρέσβη Νίκολας Μπερνς συναντήθηκε σήμερα ο επίτιμος αρχηγός της Ν.Δ. και πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    Η συνάντηση έγινε στο πολιτικό γραφείο του κ. Μητσοτάκη και αμέσως μετά ο πρέσβης των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι συζήτησαν για την εξωτερική πολιτική και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. “Είχαμε μια καλή συζήτηση με τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος είναι φίλος των ΗΠΑ εδώ και πολύ καιρό “, είπε ο κ. Μπερνς.

    [07] ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ

    Αποσύρει την υποψηφιότητα του για τη δημαρχία Θεσσαλονίκης ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Την απόφαση του αυτή κοινοποίησε με γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρει τα εξής:”Μετά τα τελευταία γεγονότα και τη φημολογούμενη απόφαση, που είδε το φως της δημοσιότητας, για Τρίτη λύση στο Δήμο Θεσσαλονίκης, από σήμερα για να κρατήσω την αξιοπρέπεια μου, να μη γίνω μέρος του προβλήματος και για να διευκολύνω τον Πρόεδρο, αποσύρω τη δική μου υποψηφιότητα, μιας και πιστεύω ότι θα είναι μια λύση αξιόπιστη, που θα έχει την ψυχική δύναμη να αγωνιστεί, ενωτική και κομματικά μάχιμη που θα τιμά τους αγωνιστές της Παράταξης.

    “Προσωπικά, όπως πάντα έτσι και τώρα, έκανα το καθήκον μου. Κατά τα άλλα για το καλό της πόλης και της παράταξης δηλώνω πάντα παρών και πιστεύοντας ότι η παράταξη ξεπερνώντας την κρίση θα βαδίσει ανενόχλητη και ενωμένη-πράγμα που εύχομαι και αγωνίζομαι γι αυτό- συνεχίζουν να ισχύουν όλα όσα επανειλημμένα τον τελευταίο καιρό έχω δηλώσει δίνοντας τη μάχη καθαρά και αταλάντευτα μαζί με όλο το λαό της πόλης για μια ισχυρή και νοικοκυρεμένη Θεσσαλονίκη”.

    [08] ΠΤΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

    Πτώση παρουσιάζει σήμερα η στάθμη του ποταμού Έβρου. Παραμένουν, yst|so, σε επιφυλακή οι υπηρεσίες της νομαρχίας.

    Το ύψος της στάθμης σήμερα το πρωί ήταν στα 5,24 μέτρα στο σταθμό του Πυθίου, και εκτιμάται ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

    Στο νομό Έβρου έχουν πλημμυρίσει 167.000 στρέμματα, ενώ καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν καλυφθεί από τα νερά και στην πλευρά της Τουρκίας.

    Όπως είπε ο νομάρχης Έβρου, Γ. Ντόλιος, τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστησαν οι βαμβακοκαλλιεργητές.

    Για πέμπτη συνεχή ημέρα παραμένει αποκομμένη η σιδηροδρομική γραμμή στην περιοχή Πυθίου Διδυμοτείχου.

    Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 28χρονου Γαλατσίδα από τα Τρίκαλα Ημαθίας που χάθηκε το περασμένο Σάββατο, όταν βγήκε για κυνήγι στον Έβρο. Σήμερα, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έστειλε τέσσερις δύτες στην περιοχή, προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του Γαλατσίδα.

    Παράλληλα, δικαστική έρευνα για το θέμα των πλημμύρων διενεργεί από χτες ο εισαγγελέας πρωτοδικών Ορεστιάδας, Ευάγγελος Μιχαήλος. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, θα ερευνηθεί αν λόγω κάποιων δραστηριοτήτων των κατοίκων προκλήθηκαν βλάβες στα αναχώματα του ποταμού Έβρου, με συνέπεια σε ορισμένα σημεία να υποχωρήσουν και να πλημμυρίσουν μεγάλες εκτάσεις. Υπό εξέταση, τέλος, θα τεθεί και ο βαθμός επάρκειας των μέτρων που πήραν οι κρατικές υπηρεσίες του νομού, για την αντιπλημμυρική προστασία.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] O ΣΑΝΤΑΜ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗ ΜΟΣΧΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Μήνυμα με το οποίο επιβεβαιώνει ότι δεν θα επιτεθεί κατά του Ισραήλ, έστειλε σήμερα ο Ιρακινός Πρόεδρος, Σαντάμ Χουσεϊν, προς το εβραϊκό κράτος, μέσω της Ρωσίας, σύμφωνα με δήλωση δυτικού διπλωμάτη στο Αμμάν.

    “Ο Ιρακινός Πρόεδρος είπε στο μήνυμά του ότι δεν έχει την ικανότητα, αλλά ούτε και την πρόθεση να χτυπήσει το Ισραήλ”, υποστήριξε ο διπλωμάτης, καθώς η κοινή γνώμη ανησυχεί για πιθανή επίθεση του Ιράκ με χημικά και βιολογικά όπλα.

    Στην Αδάνα στη νότια Τουρκία, περίπου 1.000 υποστηρικτές του αριστερού Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας κατά του πολέμου και της χρήσης της βάσης του Ιντσιρλίκ από τις ΗΠΑ, φωνάζοντας συνθήματα κατά της Αμερικής, όπως “κάτω τα χέρια από το Ιράκ”. Ο πρόεδρος του κόμματος, Ουφούκ Ουράς δήλωσε ότι η παράταξή του είναι κατηγορηματικά αντίθετη στο ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το κύριο σλόγκαν τους είναι “ούτε Σαμ ούτε Σαντάμ, μόνο ειρήνη τώρα”. Ε.Ρ.

    [10] ΜΠ. ΕΤΖΕΒΙΤ: ΟΙ ΗΠΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΜΕΛΗΣΕΙ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Με δυσπιστία αντιμετωπίζει ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα Μαρκ Πάρις σχετικά με τις προθέσεις που έχουν οι ΗΠΑ για το Ιράκ. Ο Αμερικανός πρέσβης είχε δηλώσει ότι η χώρα του δεν στοχεύει ούτε στον διαμελισμό του Ιράκ ούτε στη δημιουργία κουρδικού κράτους. Ο Μπουλέντ Ετζεβίτ αξιολογώντας τη δήλωση του κ Πάρις τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν πείθουν και ότι ουσιαστικά έχουν διαμελίσει το Ιράκ. Παράλληλα επισήμανε ότι υπάρχουν πιθανότητες να βρεθεί η Τουρκία μπλεγμένη στον πόλεμο. “Ευτυχώς όμως”, είπε “οι ΗΠΑ δεν μας έχουν ζητήσει τίποτα μέχρι στιγμής”. Ο κ Ετζεβίτ υπογράμμισε ότι μπορεί ένα αμερικανικό αεροσκάφος που θα εκτελέσει αναγνωριστική πτήση από τη βάση του Ιντζιρλίκ να ισχυριστεί ότι δέχεται πυρά και αυτό να έχει ως αποτέλεσμα βομβαρδισμό του Ιράκ και κατά συνέπεια εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης η Τουρκία υφίσταται ήδη ζημίες παρότι δεν έχει ακόμη ξεσπάσει ο πόλεμος.

    Στο μεταξύ κινητικότητα παρατηρείται στη βάση του Ιντζιρλίκ από χτες τα ξημερώματα. Όπως δημοσιεύει η “Μιλλιέτ” χτες εκτελούσαν συνεχώς πτήσεις τα 8 από τα 15 αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού που βρίσκονται στη βάση του Ιντζιρλίκ, καθώς επίσης και αεροσκάφη F-16 και Tornado. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στα δυτικά της βάσης του Ιντζιρλίκ, Τούρκοι στρατιώτες άρχισαν να συναρμολογούν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Rapier αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για εγκατάσταση πυραύλων Patriot.

    Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ ζήτησε από την Τουρκία να αποσύρει τις μονάδες της από το Βόρειο Ιράκ προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης. Όπως μετέδωσε χτες το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράκ, Μαχμούτ Μουχαμεντί, δήλωσε ότι η κρίση μεταξύ Ιράκ και ΟΗΕ κλιμακώθηκε με τον ενδεχόμενο της αμερικανικής επέμβασης και η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή θα συνέβαλε στην περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα είχε στείλει προχτές επτά χιλιάδες στρατιώτές της στο Βόρειο Ιράκ προκειμένου να εμποδίσουν το κύμα προσφύγων που θα επιχειρήσουν να περάσουν στην Τουρκία σε περίπτωση πολέμου.

    [11] ΡΩΣΙΑ: ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΕΤΕ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Η Ρωσία έκανε έκκληση σήμερα στην Τουρκία να μην επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τη βάση του Ιντσιρλίκ για πιθανή επίθεση κατά του Ιράκ. “Η Ρωσία εκτιμά τη στάση της Τουρκίας, η οποία ευνοεί πολιτικές και διπλωματικές μεθόδους προκειμένου να εξευρεθεί λύση στην κρίση στο Ιράκ. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα διατηρήσει τη στάση αυτή και θα συνεχίσει να μην επιτρέπει τη χρήση του εδάφους της για οποιαδήποτε μονομερή άσκηση βίας εναντίον του Ιράκ, χωρίς τις ανάλογες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Χθες, στο μεταξύ, έντονη δραστηριότητα σημειώθηκε στη βάση του Ιντσιρλίκ, όπου βρετανικές και αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις epibk]poum τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που έχει επιβληθεί στο βόρειο Ιράκ από το 1991 για την προστασία των Κούρδων προσφύγων που κατέφυγαν εκεί, ύστερα από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον της Βαγδάτης. Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, πραγματοποιήθηκαν πολύ περισσότερες πτήσεις απ’ ότι συνήθως, αλλά δεν επισημάνθηκαν οι αιτίες της δραστηριότητας αυτής.

    Μέχρι τώρα οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αντιτεθεί σε πιθανή χρήση της βάσης για επιθέσεις εναντίον του Ιράκ, ο πρωθυπουργός της χώρας Μεσούτ Γιλμάζ, πάντως, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι σε περίπτωση που τεθεί το σχετικό αίτημα από τις ΗΠΑ, θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να το εγκρίνει.

    Σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να προστατέψει τα σύνορά της από πιθανή μαζική εισροή Κούρδων προσφύγων, ανάλογη μ’ αυτή που είχε ακολουθήσει την αποτυχημένη εξέγερση τους κατά το ξέσπασμα του πολέμου, όταν 500 χιλιάδες Κούρδοι είχαν συγκεντρωθεί στα τουρκικά σύνορα, η Άγκυρα διέψευσε τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι ήδη περίπου 7.000 στρατιώτες έχουν εισέλθει στο βόρειο Ιράκ, προκειμένου να δημιουργήσουν προστατευτική ζώνη. Ο ΟΗΕ επίσης ανακοίνωσε ότι δεν παρατηρήθηκαν κινήσεις ενίσχυσης των τουρκικών δυνάμεων τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή, όπου όπως υπολογίζεται βρίσκονται περίπου 5.000 Τούρκοι στρατιώτες, από τις επιχειρήσεις εκκαθάρισης που πραγματοποιήθηκαν το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

    Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας παραδέχτηκε ότι η Τουρκία “έχει σχέδια προκειμένου να εμποδίσει μια μαζική είσοδο προσφύγων”. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να στήσει προσφυγικούς καταυλισμούς, στους οποίους θα διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια. Λ.Π.

    [12] ΤΟΝ ΙΓΚΟΡ ΓΚΙΟΡΓΚΑΖΝΤΕ ΖΗΤΑ Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Η γεωργιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επαναλάβει το αίτημά της προς την Ρωσία για την έκδοση του πρώην αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών Ιγκόρ Γιορκατζε, ο οποίος πιστεύεται ότι είχε οργανώσει την απόπειρα δολοφονίας κατά του Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε τον Αύγουστο του 1995 και κατέφυγε στη Ρωσία όταν απέτυχε να ανατρέψει τον Γεωργιανό Πρόεδρο.

    Μέχρι στιγμής ωστόσο οι ρωσικές αρχές δεν προχώρησαν στην έκδοση του Γκιορκαζντε ισχυριζόμενες ότι δε γνωρίζουν που βρίσκεται. Όπως δήλωσε ο Γεωργιανός εισαγγελέας, Ντζάμλετ Μπαμπιλασβίλι το αίτημα των γεωργιανών αρχών είναι καθ’ όλα νόμιμο αλλά προέβλεψε ότι στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών αναμένεται να εμποδίσουν την υλοποίησή του.

    Χθες ο Γεωργιανός Πρόεδρος υπαινίχθη, σε δηλώσεις του, ότι η Ρωσία κρύβεται πίσω από την προχθεσινή επίθεση εναντίον του και όπως υπογράμμισε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Γεωργίας, Αβταντίλ Ιοσελιάνι, το γεγονός ότι ο Γκιορκαζντε ζει στη Μόσχα αποδεικνύει ότι για κάποιο λόγο είναι χρήσιμος εκεί.

    Σήμερα, ωστόσο, η ρωσική εφημερίδα “Nasavisimaya Gazeta” περνάει stgm αντεπίθεση υποστηρίζοντας ότι ο Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε μπορεί να σχεδίασε την όλη επίθεση ο ίδιος δεδομένου, μετά από κάθε απόπειρα ενισχύεται η εξουσία του. Σ.Α.

    [13] Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑΣ ΚΑΤΑ ΣΕΒΑΡΤΝΑΤΖΕ

    Ήρεμη παραμένει η κατάσταση στη Γεωργία, 36 ώρες μετά την απόπειρα κατά του προέδρου της χώρας Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε.

    Όπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο έλληνας πρεσβευτής στην Τυφλίδα, κ.Κριεκούκης, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας της απόπειρας κατά του γεωργιανού προέδρου, η ζωή στην χώρα έχει επιστρέψει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς.

    Ο κ.Κριεκούκης μετέφερε χθες στον κ.Σεβαρτνάτζε τα συγχαρητήρια του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κ.Στεφανόπουλου για την διάσωση του από την δολοφονική απόπειρα ενώ ενημέρωσε και για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το γεγονός.

    Η απόπειρα κατά του κ.Σεβαρτνάτζε έγινε μπροστά στο ξενοδοχείο Μετέχι, όπου διαμένει προσωρινά ο έλληνας πρέσβης, ο οποίος και ήταν από τους πρώτους ξένους διπλωμάτες οι οποίοι επικοινώνησαν με το προεδρικό μέγαρο για την απόπειρα ενώ λίγα λεπτά αργότερα ενημερώθηκε για τη διάσωση του γεωργιανού προέδρου.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Κριεκούκης, η ενέδρα είχε στηθεί ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο, στο δρόμο παράλληλα με τον ποταμό Κούρα που οδηγεί στο προεδρικό μέγαρο.

    ‘‘Ακούστηκαν οι ριπές των όπλων και ο ουρανός γέμισε ξαφνικά λάμψεις από τις εκρήξεις των πυρομαχικών ενώ δύο τουλάχιστον από τα αυτοκίνητα της συνοδείας του κ.Σεβαρτνάτζε καταστράφηκαν αμέσως’’, είπε χαρακτηριστικά ο έλληνας πρέσβης.

    [14] ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ:ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΑΡΜΕΝΙΑ-ΓΕΩΡΓΙΑ

    Συγκλονισμένη εμφανίζεται η πολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν λίγες ώρες μετά την απόπειρα κατά του προέδρου της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρτνάτζε, την οποία ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαϊντάρ Αλίεφ, συνδυάζει με απειλές κατά της ζωής του και της χώρας του.

    Διπλωματικοί κύκλοι στο Μπακού, την πρωτεύουσα της πιο πλούσιας σε πετρέλαια χώρας της περιοχής, εξέφραζαν την άποψη ότι η εξουσία του κ.Αλίεφ, ενός από τους στενότερους συνεργάτες του Λεονίντ Μπρέζνιεφ, όταν κυβερνούσε τη Σοβιετική Ένωση, είναι απόλυτα σταθερή και δεν τίθεται ζήτημα αποσταθεροποίησης.

    Οι ίδιοι κύκλοι εκφράζουν την άποψη ότι οι έντονες ανησυχίες και η συνεχής φημολογία για απόπειρες κατά του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, οφείλονται περισσότερο στις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στο Μπακού παρά στο ενδεχόμενο ενός πραγματικού κινδύνου αποσταθεροποίησης από το εξωτερικό.

    Στο Μπακού ανησυχούν περισσότερο για το ενδεχόμενο να κυριαρχήσουν πλήρως στην Αρμενία οι σκληροπυρηνικοί του πρωθυπουργού Q|lpeqt Κοτσαριάν και να βρεθούν αντιμέτωποι με μία νέα ένταση με το Γερεβάν το οποίο αρνείται να αποδεχθεί τις προτάσεις της ομάδας Μινσκ για την επίλυση του προβλήματος για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

    Πρόκειται για την κατοικούμενη από αρμενικό πληθυσμό επαρχία του Αζερμπαϊτζάν, η οποία από το 1988 διεκδίκησε ένοπλα την ένωση της με την Αρμενία υπό την ηγεσία του κ.Κοτσαριάν, για τον οποίο στο Μπακού επισημαίνουν ότι είναι υπήκοος του Αζερμπαϊτζάν, άποψη που ίδιος ο αρμένιος πρωθυπουργός δεν διαψεύδει λέγοντας ότι δεν γνωρίζει εάν είναι αρμένιος υπήκοος.

    Το σχέδιο της ομάδας Μινσκ περιλαμβάνει 6 σημεία τα οποία έχουν γίνει δεκτά από το Μπακού το οποίο σε ένδειξη καλής διάθεσης δεν αποκλείει την παραπομπή στο μέλλον του θέματος του διαδρόμου επικοινωνίας ανάμεσα στο Καραμπάχ και στην Αρμενία, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση η ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν ενώ το Γερεβάν επιθυμεί λύση πακέτο.

    [15] ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΙΚΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Η μικτή εταιρία “Διαβαλκανικός αγωγός” με συμμετοχή εκπροσώπων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρωσίας θα συγκροτηθεί κατά πάσα πιθανότητα, τον ερχόμενο Μάρτιο, με σκοπό να ξεκινήσει την προετοιμασία της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Ευγκένι Μπακαρτζίεφ, σύμφωνα με τον οποίο ο αγωγός θα κοστίσει περίπου 750 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο προϋπολογισμός του αγωγού Μπουργκάς - Αυλώνα (Αλβανίας), μέσω Σκοπίων, για τον οποίο η ιδέα προωθείται από την αμερικανική εταιρία ΑΜΒΟ, αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

    Σε συνέδριο ξένων επενδυτών στη Σόφια, ο κ.Μπακαρτζίεφ και άλλα μέλη της κυβέρνησης Κόστοφ παρουσίασαν τα σχέδια εκσυγχρονισμού των λιμένων του Μπουργκάς, της Βάρνας, του αεροδρομίου της Σόφιας και πολλές άλλες επενδυτικές ευκαιρίες, στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που έχει επεξεργαστεί η βουλγαρική κυβέρνηση.

    Κατόπιν συνεννόησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το βουλγαρικό δημόσιο είναι σε θέση να δώσει εγγυήσεις για τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, διαβεβαίωσε ο κ.Μπακαρτζίεφ.

    Τέλος, ως σημαντική και χρήσιμη πρωτοβουλία για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη Βουλγαρία, χαρακτήρισε το συνέδριο, ο πρόεδρος της διοργανώτριας Ομοσπονδίας των Ξένων Επενδυτών στη Βουλγαρία, Χρήστος Κατσάνης, ο οποίος είναι και εκτελεστικός διευθυντής του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας στη Σόφια.

    [16] Η ΠΛΑΒΣΙΤΣ ΠΙΘΑΝΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΡΤΣΚΟ

    Αμφιβολίες για το ενδεχόμενο κατάθεσής της στην επιτροπή της διεθνούς διαιτησίας, η οποία συζητά στη Βιέννη το θέμα της απόδοσης της πόλης Μπρτσκο στους Σερβοβόσνιους ή στους Κροατομουσουλμάνους, en]vqase σήμερα η Πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς.

    Η κ.Πλάβσιτς άφησε να εννοηθεί ότι πιθανώς ο αντιπρόεδρος της χώρας θα την αντικαταστήσει στην επιτροπή διαιτησίας, στην οποία επικεφαλής είναι ο Αμερικανός διπλωμάτης, Ρόμπερτ Όουεν, ενώ δεν διευκρίνισε την ακριβή ημερομηνία αναχώρησής της από τη Βιέννη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγή που πρόσκειται στην επιτροπή διαιτησίας, η κ.Πλάβσιτς αναμένεται να γίνει δεκτή αύριο.

    Στο μεταξύ, ο Μουσουλμάνος Πρόεδρος της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας, Αλία Ιζετμπέγκοβιτς, διαμαρτυρήθηκε για την υποδοχή της κ.Πλάβσιτς από τη γαλλική κυβέρνηση, με τις τιμές που αρμόζουν σε έναν επικεφαλής κράτους, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Γαλλία αυτή την εβδομάδα.

    “Υπενθυμίζουμε στη γαλλική κυβέρνηση ότι η Βοσνία είναι ένα κράτος και η Σερβική Δημοκρατία είναι απλά τμήμα του κράτους αυτού. Η στάση της Γαλλίας εκνεύρισε τη Βοσνία και τον λαό της”, δήλωσε ο κ.Ιζετμπέγκοβιτς, προσθέτοντας παράλληλα ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η συμπεριφορά της Γαλλίας απογοητεύει την κυβέρνηση της Βοσνίας, αναφερόμενος στην άρνηση της ευρωπαϊκής χώρας να επιτρέψει στους στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία να καταθέσουν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Ε.Ρ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 11 February 1998 - 12:36:39