Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-02-19

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 19 Φεβρουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ GENERAL MOTORS

  • [02] ΡΗΞΗ ΣΤΗ Ν. ΠΑΣΟΚ

  • [03] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ

  • [04] ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

  • [05] ΜΟΛΙΣ 32% Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΤΗΝ Α.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ

  • [06] Στην Ξάνθη τα πρωτεία

  • [07] Λιγότερο ευνοημένη η Δυτική Μακεδονία

  • [08] "Μεταφερόμενες" επενδύσεις

  • [09] "Ανεκπλήρωτοι οι στόχοι", τονίζουν επιχειρηματίες

  • [10] 200.000 ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ

  • [11] ΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΦΙΛΟΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

  • [12] ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ Ε. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΑΥΡΙΟ Ο ΑΝΑΝ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ;

  • [14] ΝΤΕΜΙΡΕΛ: ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΘΑ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

  • [15] ΣΙΡΑΚ:Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

  • [16] ΜΟΥΡΑΤΟΦ: ΟΙ S-300 ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [17] Ο ΜΙΡΚΟ ΜΑΡΙΑΝΟΒΙΤΣ ΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

  • [18] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Τ. ΜΙΛΕΡ

  • [19] ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΓΚΟΒΑ-ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

  • [20] ΓΕΩΡΓΙΑ: ΟΠΛΟΦΟΡΟΙ ΑΠΑΓΑΓΟΥΝ 4 ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

  • [21] 25 ΑΤΟΜΑ ΠΕΘΑΝΑΝ ΑΠΟ ΠΕΙΝΑ ΣΕ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ GENERAL MOTORS

    Την πεποίθηση ότι "είναι πολύ πρόωρο να καταλήξουμε σε συμπεράσματα και να πούμε ποιοι είναι αυτοί που έκαναν τη sucjejqil]mg πράξη, για ποιους λόγους την έκαναν ή με τι άλλο συνδέουν την πράξη τους αυτή", εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στη χθεσινή έκρηξη στη General Motors.

    Ο κ. Ρέππας, διαβεβαίωσε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα από την αστυνομία, η οποία διεξάγει έρευνα, ενώ επεσήμανε ότι "ασφαλώς η τοποθέτηση ενός εκρηκτικού μηχανισμού δεν είναι ευχάριστη πράξη. Τρομοκρατική ενέργεια είναι. Αλλά είναι πρόωρο να πούμε οτιδήποτε για τους λόγους που οδήγησαν τους υπαίτιους στην πράξη αυτή".

    [02] ΡΗΞΗ ΣΤΗ Ν. ΠΑΣΟΚ

    Εντείνεται η κρίση στο εσωτερικό της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ ύστερα από το αδιέξοδο που παρατηρήθηκε στη χτεσινή κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ και της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νεολαίας.

    Ο γραμματέας της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης πρότεινε την αναβολή του συνεδρίου, αλλά η πρόταση δεν έγινε δεκτή από την ηγεσία της Νεολαίας και η γραμματέας της Τόνια Αντωνίου είπε στους δημοσιογράφους ότι θα τους δει αύριο στην έναρξη του συνεδρίου.

    Την αναβολή του συνεδρίου ζήτησε και ο Γιάννης Παπαδημητρίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν. ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σε δήλωση του υπογραμμίζει:"Η κρίση που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της Ν. ΠΑΣΟΚ τραυματίζοντας επικίνδυνα την εικόνα της οργάνωσης μας είναι απαραίτητο να τερματιστεί. Αποτελεί υποχρέωση όλων μας, η υπέρβαση του αδιεξόδου, η ανάληψη των ευθυνών μας, η αναγνώριση του οριακού χαρακτήρα των πράξεων όλων μας. Η Ν. ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να υπάρξει πάνω και πέρα από προσωπικούς ρόλους, φιλοδοξίες, συσχετισμούς και εσωκομματικές σκοπιμότητες. Οφείλει να επανασυνδεθεί με τη γενιά μας, να εκφράσει τις αγωνίες και ελπίδες, να απαντήσει στα μεγάλα θέματα της ανεργίας, της εκπαίδευσης, της ποιότητας ζωής, της πρόσβασης στην πληροφορία, να κινηθεί στους ρυθμούς της εποχής μας".

    Με δήλωση του ο κ. Σκανδαλίδης άφησε να εννοηθεί ότι αν γίνει τελικά το συνέδριο της Νοελαίας το ΠΑΣΟΚ θα κρατήσει αποστάσεις από αυτό. "Είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ, μετά από αυτή τη θέση, έχει μια απόσταση από ένα συνέδριο που θα διεξαχθεί με αυτό τον τρόπο που πάει να διεξαχθεί", είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ.

    Σήμερα θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της Ν. ΠΑΣΟΚ και αν δεν αναβληθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, το συνέδριο, είναι αμφίβολο αν θα παραστούν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ παραμένει άγνωστο τι στάση θα κρατήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    [03] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ

    Το συνέδριο της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Ρέππα.

    Ο κ. Ρέππας απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα παραστεί ο pqyhupouqc|r, Κώστας Σημίτης στο συνέδριο, παρέπεμψε σε χθεσινές του δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες, "ο κ. Σημίτης παρευρίσκεται σε συνέδρια του Κινήματος, που είναι συνέδρια του Κινήματος και σε συνέδρια της Νεολαίας που είναι συνέδρια της Νεολαίας".

    Ακόμα, σε ερώτηση αν ένα συνέδριο στο οποίο δεν εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις, είναι συνέδριο της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογράμμισε ότι "δεν είναι δυνατόν να μιλούμε για θέματα που αφορούν κομματικές διαδικασίες. Υπάρχουν καταστατικά, κανονισμοί λειτουργίας που προβλέπουν όσα θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί για να είναι ένα Συνέδριο ανοιχτό, δημοκρατικό, ενωτικό, ένα Συνέδριο προοπτικής".

    Πρόσθεσε δε, ότι "νομίζω ότι υπάρχουν κριτήρια για να βγάλει κάποιος συμπέρασμα, για την ποιότητα, τον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία ενός Συνεδρίου".

    [04] ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Τη διαβεβαίωση ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δεν έχει υποβάλει στο υπουργείο Εξωτερικών, προσχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

    Ο κ. Ρέππας, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να εκδηλωθεί πλήρως η πρωτοβουλία, όταν ο κ. Χόλμπρουκ επισκεφθεί την Κύπρο και αρχίσει συζητήσεις με παράγοντες, οι οποίοι εμπλέκονται στην αναζήτηση λύσης του προβλήματος.

    "Θα φαινόταν άλλωστε παράδοξο να ισχυρίζεται κανείς ότι έχει ένα σχέδιο λύσης του Κυπριακού. Χρειάζεται να γίνει πολλή προσπάθεια. Προτάσεις υπάρχουν, ιδέες διατυπώνονται. Αυτό απέχει παρά πολύ από το να μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι υπάρχει ένα σχέδιο, το οποίο είναι και σχέδιο λύσης του Κυπριακού", κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [05] ΜΟΛΙΣ 32% Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΤΗΝ Α.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ

    Χαμηλή εμφανίζεται η απορροφητικότητα των επενδύσεων του αναπτυξιακού νόμου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αφού, σύμφωνα με μελέτη της Περιφέρειας, δεν ξεπέρασε το 32% από το 1991 έως το 1996.

    Συγκεκριμένα, η απορροφητικότητα στις επενδύσεις κάτω των 200 εκατ.δρχ. -συνολικού ύψους 38,2 δισ- έπεσε στο 17,2% το 1996, από 82% πέντε χρόνια πριν. Για επενδύσεις από 200 εκατ. μέχρι 1 δισ. -ύψους 181 δισ- το αντίστοιχο ποσοστό μειώθηκε στο 22% από 103%. Κατακόρυφη ήταν η πτώση του ποσοστού και για τις άνω του 1 δισ. επενδύσεις - ύψους 217 δισ- καθώς δεν ξεπέρασε το 4,5%, από 77%.

    Τα πρωτεία στην απορροφητικότητα κατέχουν οι υπηρεσίες, η γεωργία και το έτοιμο ένδυμα με ποσοστά άνω του 50%. Ακολουθούν η βιομηχανία δέρματος (47%), τα ορυχεία και λατομεία (46,7%), τα μέσα epijoimym_ar (43%) και οι μεταφορές (42%). Σχεδόν μηδενική απορροφητικότητα παρουσιάζει η οικοδομή.

    [06] Στην Ξάνθη τα πρωτεία

    Τις περισσότερες εκταμιεύσεις έχει να επιδείξει ο νομός Ξάνθης. Κάλυψαν το 53% των προϋπολογισθέντων, έναντι 45% του αμέσως επόμενου νομού, της Ροδόπης, για επενδύσεις μεταξύ 200 εκατ. και 1 δισ. (στην πενταετία 1991-96). Στο 39% διαμορφώθηκε το αντίστοιχο ποσοστό στον Έβρο, στο 37% στην Καβάλα και στο 32% στη Δράμα.

    Η Ξάνθη προηγείται και στις επενδύσεις άνω του 1δισ. Η απορροφητικότητα φτάνει το 47%, για να κυμανθεί σε πολύ κατώτερα επίπεδα στη Ροδόπη (19%) και στον Έβρο (14%). Τα ποσοστά διαφοροποιούνται για επενδύσεις κάτω των 200 εκατ. Τα "σκήπτρα" κρατάει ο νομός Καβάλας με 61%. Έπονται ο Έβρος με 42%, η Ξάνθη με 40%, η Δράμα με 34% και -τέλος- η Ροδόπη με 23%. Συνολικά, πάντως, εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο 1.206 επενδύσεις, για τις οποίες έχουν εγκριθεί επιχορηγήσεις πλέον των 275 δισ.

    [07] Λιγότερο ευνοημένη η Δυτική Μακεδονία

    Εκατόν πέντε επενδύσεις, κάτω των 500 εκατ. και συνολικού προϋπολογισμού 26,5 δισ., υπήχθησαν στα κίνητρα του αναπτυξιακού για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, κατά την τελευταία τριετία. Από την υλοποίησή τους, που επιχορηγείται με 10 δισ., προβλέπεται να δημιουργηθούν 1.033 θέσεις εργασίας. Το μεγαλύτερο κομμάτι "της πίτας" αναλογεί στο νομό Κοζάνης, όπου εγκρίθηκαν 63 επενδύσεις. Ακολουθεί η Φλώρινα με 16. Δεκατέσσερις υπαγωγές αφορούν στην Καστοριά και 12 στα Γρεβενά.

    Στη Δυτική Μακεδονία, από τον αναπτυξιακό νόμο επωφελούνται κυρίως οι επιχειρήσεις του δευτερογενή τομέα. Εγκρίθηκαν 79 σχετικές αιτήσεις, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στον τριτογενή τομέα είναι 20 και στον πρωτογενή μόλις έξι.

    [08] "Μεταφερόμενες" επενδύσεις

    Σε μετεγκατάσταση παραγωγικών μονάδων της Θεσσαλονίκης προς περιοχές που κρίνονται ως φθίνουσες "προέτρεψαν" τα κίνητρα που παρέχονται προς την κατεύθυνση αυτή. Τουλάχιστον 19 επιχειρήσεις πήραν τον δρόμο μόνο για το Κιλκίς κατά τα έτη 1996-1997. Μεταξύ αυτών, τις τρεις μεγαλύτερες επενδύσεις πραγματοποίησαν η σωληνουργία "Κων.Χίτζος" (3,5 δισ), τα κεραμεία "Αλλατίνη" (2,8 δισ) και η σοκαλατοποιϊα "Ritos Foods" (1 δισ).

    Ενδεικτικά της τάσης είναι, άλλωστε, και τα στοιχεία για τις επενδύσεις μέχρι 500 εκατ., που υπήχθησαν στον αναπτυξιακό νόμο: περισσότερες από 110, επί συνόλου 386, αναλογούν στο Κιλκίς. Από τις υπόλοιπες, 84 αφορούν στη Θεσσαλονίκη, 38 στην Πέλλα, 27 στη Χαλκιδική, από 22 στην Πιερία και τις Σέρρες και 20 στην Ημαθία. Τη "μερίδα του λέοντος" κατέχει ο δευτερογενής τομέας με 272 επενδύσεις και ακολουθεί ο τριτογενής με 54. Παντελώς "απουσιάζει" ο πρωτογενής. Με την υλοποίηση των επενδύσεων προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν 2.950 θέσεις εργασίας.

    Πάντως, ο νέος νόμος προβλέπει παύση της επιδότησης μετεγκατάστασης. "Το υπουργείο εκτιμά πως η συγκεκριμένη πρόβλεψη εκπλήρωσε το στόχο της, δηλαδή την αποκατάσταση της ισορροπίας στην κατανομή των επενδύσεων ανάμεσα στο κέντρο και την επαρχία", εξήγησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός γραμματέας ιδιωτικών επενδύσεων και ανάπτυξης του ΥΠΕΘΟ, Ηλίας Πλασκοβίτης. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ανάμεσα στο ΄94-΄98, οι επενδύσεις στη Θράκη ανήλθαν σε 450 δισ., ενώ την περίοδο ΄90-΄93 δεν ξεπέρασαν τα 75.

    [09] "Ανεκπλήρωτοι οι στόχοι", τονίζουν επιχειρηματίες

    Αναγκαία θεωρούν τη διατήρηση των κινήτρων, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, παραγωγικοί φορείς. "Τα επενδυτικά κίνητρα δεν πρέπει να μειωθούν, ιδιαίτερα στη Θράκη, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι απαραίτητες υποδομές και η ελληνική οικονομία εξυγιανθεί πλήρως", υπογράμμισε, μιλώντας στο ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Βασίλειος Τακάς. Αναφερόμενος σε επιμέρους διατάξεις του νέου αναπτυξιακού, ο κ.Τακάς έκρινε σκόπιμο: - Να παραμείνει η Θεσσαλονίκη στη δεύτερη ζώνη κινήτρων - Να γίνει σαφής ορισμός της τρίτης ζώνης και θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων και διαφανών διαδικασιών για την ένταξη περιοχών σε αυτή - Να αλλάξει το ανώτατο όριο επιχορήγησης -15 εκατ. ανά θέση εργασίας- που αποτρέπει επενδύσεις έντασης κεφαλαίου - Να αυξηθεί -τουλάχιστον κατά 200 εκατ.- το όριο αρμοδιότητας εγκρίσεων των Περιφερειών - Να αρθεί η διάκριση των επιχειρήσεων σε νέους και παλιούς φορείς, που εξαιρεί από τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού τις παλιές επιχειρήσεις

    Στο τελευταίο ζήτημα αναφέρεται και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών Ροδόπης, Γεώργιος Δαμιανός: "Περίπου 60 βιομηχανίες στη Θράκη, που ξεκίνησαν γύρω στο ΄80 και χρίζουν εκσυγχρονισμού, μένουν έξω από το νέο αναπτυξιακό. Θα οδηγηθούν εκτός ανταγωνισμού και αναγκαστικά θα κλείσουν". Ο ίδιος χαρακτηρίζει πλασματική την αύξηση των επενδύσεων στη Θράκη: "Οι εγκρίσεις έχουν αυξηθεί πολύ, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί ούτε οι μισές επενδύσεις". Α.Γ.-Μ.Ν.

    [10] 200.000 ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ

    Δέκα χιλιάδες καρναβαλιστές τριάντα σύλλογοι και δεκάδες άρματα μετέχουν στο φετινό Καρναβάλι της Ξάνθης ενώ περισσότεροι από 200.000 χιλιάδες επισκέπτες φτάνουν αυτές τις ημέρες στην πόλη για να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εδώ και 33 χρόνια. Τα ξενοδοχεία της πόλης, που έχουν μόνο 1000 κλίνες, είναι πλήρη εδώ και πολλές ημέρες ενώ ο δήμαρχος της πόλης, Φίλιππος Αμοιρίδης, συνιστά στους επισκέπτες να μένουν στη γειτονική Καβάλα ή την Κομοτηνή.

    Το κόστος της διοργάνωσης των εκδηλώσεων ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια δραχμές, εκ των οποίων τα 80 προέρχονται από τον δήμο, τα 200 από τους 30 συλλόγους και το υπόλοιπο ποσό συμπληρώνεται από di\voqour χορηγούς."Το υπουργείο Πολιτισμού δεν χρηματοδοτεί το Καρναβάλι της Ξάνθης γιατί ισχυρίζεται ότι το Καρναβάλι δεν είναι πολιτισμός" τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος της πόλης υπενθυμίζοντας όμως ότι πέρσι χορηγός του Καρναβαλιού της Πάτρας ήταν το ΠΡΟ-ΠΟ.

    Ο κ Αμοιρίδης υποστήριξε ότι το Καρναβάλι της Ξάνθης είναι πιο συντονισμένο και πιο οργανωμένο από εκείνο της Πάτρας. "Καρναβάλια γίνονται παντού, και ας γίνονται. Σκοπός μας δεν είναι να τα ανταγωνιστούμε. Εμείς έχουμε το δικό μας χρώμα και αυτό θέλουμε να διατηρήσουμε. Όπως η Νότια Ελλάδα έχει το Καρναβάλι της Πάτρας έτσι η Βόρεια Ελλάδα έχει το Καρναβάλι της Ξάνθης" είπε.

    Κάθε χρόνο οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων Καρναβαλιού της επόμενης χρονιάς αρχίζουν μετά το Πάσχα ενώ μέχρι τον Ιανουάριο όλα είναι έτοιμα για το Καρναβάλι. Ο Δήμος αναλαμβάνει τα έξοδα για την κατασκευή των αρμάτων και οι σύλλογοι τα έξοδα των στολών. Έτσι έχουν δημιουργηθεί στην πόλη βιοτεχνίες που ως αποκλειστικό τους αντικείμενο έχουν την κατασκευή αρμάτων καρναβαλιού και των αποκριάτικων στολών.

    Οι εκδηλώσεις του Καρναβαλιού άρχισαν στις 14 Φεβρουαρίου με αφιέρωμα στο ελληνικό τραγούδι ενώ στις 16 Φεβρουαρίου δόθηκε συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου. Την Κυριακή το απόγευμα αρχίζει το κυνήγι του χαμένου θησαυρού ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί παρέλαση 20 λαογραφικών συλλόγων με αναπαραστάσεις εθίμων και την είσοδο του Θρακιώτη Καρνάβαλου στην κεντρική πλατεία της πόλης. Την ίδια μέρα ο Μανώλης Μητσιάς θα δώσει συναυλία στην αίθουσα του δημοτικού αμφιθεάτρου. Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα δοθούν αντίστοιχα οι συναυλίες της Πόλης Πάνου και της Αναστασίας Μουτσάτσου ενώ στις 25 Φεβρουαρίου θα εμφανιστεί το λατινοαμερικάνικο συγκρότημα Los Paraguayos de aregua. Στις 28 Φεβρουαρίου θα γίνει η απονομή των βραβείων χαμένου θησαυρού ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την 1η Μαρτίου με παραδοσιακούς χορούς, την παρέλαση του ξανθιώτικου καρναβαλιού και το κάψιμο του Τζάρου.

    [11] ΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΦΙΛΟΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος αποδοκίμασε σήμερα από το βήμα της Βουλής την παρουσία των βουλευτών της ΝΔ, Γιώργου Καρατζαφέρη και Παναγιώτη Ψωμιάδη σε φιλοβασιλικές δραστηριότητες, καθώς και τις θετικές αναφορές τους σε ακροδεξιές οργανώσεις, όπως η ''Χρυσή Αυγή''.

    ''Είναι επίορκοι αυτοί οι βουλευτές. Διαπράττουν επιορκία ενώπιον Θεού και ανθρώπων και καλά θα κάνουν να το "βουλώσουν"'', σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

    Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του Συνασπισμού, Πέτρος Κουναλάκης, με αφορμή αφενός την πρόσφατη ομιλία του κ. Ψωμιάδη σε εκδήλωση βασιλοφρόνων στα Γιαννιτσά και αφετέρου τις υποσχέσεις του κ. Καρατζαφέρη από το κανάλι του ότι θα δοθεί στη ''Χρυσή Αυγή'' υφυπουργείο, όταν έρθει στην εξουσία η ΝΔ.

    Ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε ότι έχει αναθέσει στο υπουργείο του να c_mei έρευνα για τη δράση της ''Χρυσής Αυγής'', τονίζοντας ότι η ιδεολογία της είναι καθαρός φασισμός και πρότεινε στον κ. Κουναλάκη να καταθέσει επερώτηση για να συζητηθεί το θέμα διεξοδικά.

    ''Να έρθει ο κ. Καρατζαφέρης να δώσει εξηγήσεις, γιατί αν συνεχίσει έτσι μπορεί να σταματήσει να είναι βουλευτής, αν θελήσουμε να τον παραπέμψουμε'', τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

    Από την πλευρά των θιγομένων βουλευτών αντέδρασε μόνο ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος σε γραπτή του δήλωση επιτίθεται κατά του κ. Κουναλάκη, κάνοντας λόγο για ''αστειότητες'' και υποστηρίζοντας ότι οι βασιλόφρονες και η ''Χρυσή Αυγή'' λειτουργούν με δικαστική άδεια.

    [12] ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ Ε. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

    Την άμεση απελευθέρωση της Εύας Ανδρουτσοπούλου σε περίπτωση που καταδικαστεί σε φυλάκιση στη σημερινή της δίκη ζητά με ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία.

    Η Εύα Ανδρουτσοπούλου κατηγορήθηκε το Μάιο του 1995, ότι "έκανε συχνές αναφορές σε Βουδισμό και σε άλλες ανατολικές θρησκείες" κατά τη διάρκεια μαθήματος γερμανικών που δίδασκε σε φροντιστήριο της Κομοτηνής.

    Σήμερα δικάζεται με την κατηγορία ότι παραβίασε το άρθρο 4 του νόμου 1363/1938 περί "απόπειρας άμεσης ή έμμεσης παρέμβασης στα θρησκευτικά πιστεύω ατόμων διαφορετικής θρησκευτικής πίστης, με σκοπό την υπονόμευση της πίστης αυτής" και αν βρεθεί ένοχη, χωρίς μάλιστα να είναι η ίδια βουδίστρια, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης από 10 ημέρες έως πέντε έτη και πρόστιμο από 1.000 έως 50.000 δραχμές.

    Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι η παραπομπή της Εύας Ανδρουτσοπούλου στη δικαιοσύνη αποτελεί παραβίαση του άρθρου 9 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Θεμελιώδεις Ελευθερίες και του άρθρου 18 της Διεθνούς Συνθήκης για τα πολιτικά δικαιώματα, που αφορούν στο σεβασμό του δικαιώματος της ελευθερίας της σκέψης της συνείδησης και της θρησκευτικής πίστης. Σ.Α.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΑΥΡΙΟ Ο ΑΝΑΝ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ;

    Σε εικοσιτέσσερις ώρες περίπου και με την πλήρη υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Κοφί Ανάν θα βρίσκεται στη Βαγδάτη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σαντάμ Χουσεϊν και άλλους αξιωματούχους της χώρας, σε μια τελευταία προσπάθεια να αποτραπεί ο πόλεμος στο Ιράκ.

    Ο κ. Ανάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποστήριξη από όλα τα μέλη του Συμβουλίου ασφαλείας και πρόσθεσε ότι τον ενθαρρύνει το γεγονός ότι το μήνυμα που λαμβάνει από τη Βαγδάτη είναι ότι οι αξιωματούχοι εκεί είναι έτοιμοι να αξιοποιήσουν την επίσκεψή του εποικοδομητικά, προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Όπως είπε στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό ORT ο κ. Ανάν, θεωρεί ότι διαθέτει "λογικές πιθανότητες" να πετύχει το σκοπό του, δηλαδή να πείσει το Ιράκ να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να επιτρέψει τις επιθεωρήσεις των οπλοστασίων του, παρόλο που οι ΗΠΑ δεν του δίνουν πολλές ελπίδες επιτυχίας.

    Η Ρωσία εξέφρασε την αισιοδοξία της σχετικά με τα πιθανά θετικά αποτελέσματα του ταξιδιού του κ. Ανάν. Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η διπλωματική επίλυση "είναι στις δυνατότητες ενός τόσο έμπειρου διπλωμάτη, όπως ο κ. Ανάν".

    Την αισιοδοξία του κ. Λαβρόφ συμμερίζεται εξάλλου και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γεβγκένι Πριμακόφ, ο οποίος από την Ουγγαρία χθες είπε ότι η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη Βαγδάτη "έχει δημιουργήσει μια πραγματική πιθανότητα να επιλυθεί η κρίση μέσω της διπλωματίας", ενώ το προηγούμενο βράδυ από τη Θεσσαλονίκη είχε πει ότι το Ιράκ είναι πρόθυμο "να επιδείξει τη μέγιστη διαπραγματευτική διάθεση" ενόψει αυτής της επίσκεψης.

    Ο κ. Λαβρόφ είπε ότι μια λύση θα έπρεπε να επικεντρωθεί "σε μια ειδική διαδικασία, η οποία θα αντανακλά την αναγκαιότητα των επιθεωρήσεων των προεδρικών μεγάρων, καθώς και το σεβασμό στην κυριαρχία του Ιράκ. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, "είναι περισσότερο διπλωματικό έργο, παρά πραγματικό πρόβλημα, αφού όλοι συμφωνούν ότι είναι αναγκαίο να γίνουν οι επιθεωρήσεις". Τα αποτελέσματα της επίσκεψης του κ. Ανάν θα τεθούν κατά την επιστροφή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας και πιθανόν να αποτελέσουν το αντικείμενο ψηφίσματος, πρόσθεσε ο κ. Λαβρόφ. Λ.Π.

    [14] ΝΤΕΜΙΡΕΛ: ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΘΑ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

    Την άποψη ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα διπλωματικά μέσα μέχρι την τελευταία στιγμή κι ότι πιθανή διαίρεση του Ιράκ, ως συνέπεια αμερικανικής στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του θα είχε καταστρεπτικές συνέπειες, εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ σε συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    "Η κρίση αυτή είναι πολύ σημαντική, πολύ πολύπλοκη. Φοβάμαι πως πιθανή στρατιωτική δράση θα δημιουργούσε πολλά νέα προβλήματα, όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για όλες τις γειτονικές χώρες", e_pe ο κ. Ντεμιρέλ, ο οποίος στη συνέχεια προειδοποίησε ότι πιθανή διαίρεση του Ιράκ και δημιουργία κουρδικού κράτους θα δημιουργούσε κατάσταση χειρότερη και προβλήματα πιο μακροχρόνια απ' αυτά που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της αραβοϊσραηλινής διένεξης.

    Την ανησυχία για την πιθανότητα δημιουργίας κουρδικού κράτους ύστερα από μια στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ είχε εκφράσει την προηγούμενη εβδομάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεσούτ Γιλμάζ. Σχετικά με την πιθανότητα αυτή είχε μιλήσει και ο υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ, πράγμα που προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας, η οποία ζήτησε από το Λονδίνο να επιβεβαιώσει ότι δεν υποστηρίζει διαίρεση του Ιράκ.

    Ωστόσο, σε συνέντευξή του σε ιαπωνική εφημερίδα, ο κ Ντεμιρέλ εμφανίζεται απαισιόδοξος για την πιθανότητα αποτροπής της στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράκ, λέγοντας πως αυτή επίκειται και μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.

    Μια επίθεση στο Ιράκ "είναι πολύ κοντά", αν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αποτύχει κατά το ταξίδι του στη Βαγδάτη να αποσπάσει τη συναίνεση του Ιράκ, είπε ο κ. Ντεμιρέλ , σύμφωνα με τον οποίο, "την ευθύνη για την κρίση την έχει το Ιράκ, το οποίο δεν συμμορφώνεται με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ".

    Στη συνέντευξή του αυτή, ο κ. Ντεμιρέλ είπε ότι το αν θα επιτραπεί η χρήση των αεροπορικών βάσεων της Τουρκίας από τους Αμερικανούς, θα εξαρτηθεί από το κοινοβούλιο. Πρόσθεσε ότι κατά την άποψή του, τα κράτη της Μέσης Ανατολής δεν θα επικρίνουν την Τουρκία για την υποστήριξή της προς τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της. Λ.Π.

    [15] ΣΙΡΑΚ:Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Η Τουρκία βρίσκεται στην Ευρώπη και πρέπει να συμμετάσχει στη διάσκεψη για τη διεύρυνση της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Όπως υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος, η Γαλλία υποστηρίζει την παρουσία της Τουρκίας στην Ευρώπη και είναι απαραίτητο να τονιστεί πως η Τουρκία είναι μέρος της Ευρώπης.

    Από την πλευρά του ο κ. Ντεμιρέλ επανέλαβε την οργή της Άγκυρας για τον αποκλεισμό της από την επόμενη φάση διεύρυνσης της Ε.Ε. και υπενθύμισε στον κ. Σιράκ, ότι η Τουρκία έχει θέσει υποψηφιότητα για ένταξη στην Ένωση εδώ και πολύ καιρό.

    "Η Τουρκία υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες εδώ και πολύ καιρό, και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τόνισε ο κ. Ντεμιρέλ και είναι δημοκρατική χώρα με ελεύθερη αγορά", ενώ πρόσθεσε πως ο στόχος της συμφωνίας που υπεγράφη το 1963 μεταξύ της χώρας του και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ήταν η μελλοντική πλήρης συμμετοχή της ως κράτος-μέλος της Ένωσης.

    Απαντώντας ο κ. Σιράκ διαβεβαίωσε πως η υποψηφιότητα της Τουρκίας για συμμετοχή στις διαδικασίες διεύρυνσης αντιμετωπίστηκε ισότιμα, όπως και οι υποψηφιότητες των υπολοίπων κρατών. Σ.Α.

    [16] ΜΟΥΡΑΤΟΦ: ΟΙ S-300 ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ APOSTQATIJOPOIGSGS ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Οι πύραυλοι S-300 αποτελούν σημαντικό και διαπραγματευτικό συστατικό της αποστρατικοποίησης της Κύπρου, δήλωσε ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Μεγαλόνησο Γκεορκι Μουράτοφ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. Παράλληλα επισημαίνει ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία για αποστρατικοποίηση οι πύραυλοι δεν θα έρθουν ή εάν ήδη βρίσκονται στην Κύπρο θα απομακρυνθούν.

    Ο κ. Μουράτοφ τόνισε ότι μετέφερε μήνυμα του Ρώσου Πρόεδρου, Μπόρις Γιέλτσιν, προς τον κ. Κληρίδη, στο οποίο όπως ανέφερε "εκφράζεται η ετοιμότητα της Ρωσίας για την παραπέρα συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση για το καλό των λαών μας και το καλό της επίλυσης του Κυπριακού για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή".

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που διαδραματίζει η Ρωσία την περίοδο αυτή ο κ. Μουράτοφ ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που συζητούνται και σημείωσε ότι προετοιμάζεται επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου της χώρας του Βλαντιμίρ Τσιζόφ που πιθανόν να γίνει εντός του Μαρτίου.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου Τόμας Μίλερ που φέρεται να είπε στο BBC ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν το παν ώστε να μην εγκατασταθούν οι ρώσικοι πύραυλοι στην Κύπρο, ο κ. Μουράτοφ υπογράμμισε ότι "η υλοποίηση του συμβολαίου ήδη άρχισε και προχωρά, αλλά δεν μπορώ να αναφερθώ σε τεχνικές λεπτομέρειες ή στο στάδιο που βρίσκεται γιατί θίγει την άμυνα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Τόνισε, επίσης, ότι "το συμβόλαιο θα τηρηθεί και είμαι σίγουρος θα υλοποιηθεί γιατί είναι ήδη ένα συστατικό του προβλήματος της αποστρατικοποίησης της Κύπρου".

    [17] Ο ΜΙΡΚΟ ΜΑΡΙΑΝΟΒΙΤΣ ΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τα πολιτικά κόμματα της Σερβίας, έδωσε στο σημερινό πρωθυπουργό, Μίρκο Μαριάνοβιτς την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Σερβία.

    Σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου του Σέρβου Προέδρου, αναφέρεται ότι ο Μίρκο Μαριάνοβιτς το διάστημα της θητείας του ως πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε με επιτυχία στα καθήκοντά του.

    Αναμένεται, εντός των ημερών, ο κ.Μαριάνοβιτς να ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησής του η οποία στη συνέχεια πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη σερβική Βουλή.

    Ο κ.Μαριάνοβιτς αποτελεί επιλογή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας. Ο αριστερός συνασπισμός ( Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας- Γιουγκοσλαβική Αριστερά-Νέα Δημοκρατία) έχει εκλέξει στις κοινοβουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου 110 βουλευτές. 82 βουλευτές εξέλεξε το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του εθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι και 45 βουλευτές το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις στη νέα κυβέρνηση θα συμμετέχουν ο αριστερός συνασπισμός και το κόμμα του Ντράσκοβιτς. O τελευταίος, προ ημερών, στη διάρκεια των διαβουλεύσεων με τον Σέρβο Πρόεδρο, είχε αναφέρει ότι συμφωνεί με το πρόγραμμα του Μιλουτίνοβιτς για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

    [18] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Τ. ΜΙΛΕΡ

    Εμμεσα θέση υπέρ των τουρκικών απόψεων πήρε ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για το κυπριακό, Τόμας Μίλερ, σε συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία του ΒΒC. Υποστήριξε, ότι οι δύο χώρες "πρέπει να καθήσουν στο τραπέζι των συνομιλιών και να εξετάσουν τρόπους για τη γεφύρωση των διαφορών τους". Τάχθηκε υπέρ της συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή διάσκεψη " άνευ όρων και προϋποθέσεων".

    Επανέλαβε ,επίσης, την πάγια αρνητική θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, στην εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναγνώρισης, του ψευδοκράτους, ως κρατικής οντότητας.

    Ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε, πάντως, σημαντική και ενδιαφέρουσα την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου για προσφυγή, εκ μέρους της Τουρκίας, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, επί όλων των διεκδικήσεων στο Αιγαίο.

    Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές διαφορές, ο συνεργάτης του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δήλωσε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των "δύο συμμάχων".

    "Είχαμε, είπε, πολλές συνομιλίες στην Αθήνα και στην Αγκυρα για τις ελληνοτουρκικές διαφορές οι οποίες είναι σοβαρές και σημαντικές και μας προβληματίζουν πάρα πολύ. Οταν δύο σύμμαχες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν αυτές τις διαφορές, εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να έχουμε τέτοιου είδους συνομιλίες.

    Εχουν γίνει προτάσεις για διεθνή μεσολάβηση, πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Θα σας επιστήσω όμως την προσοχή στη συνέντευξη που έδωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος στην τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ" πριν μερικές εβδομάδες. Ηταν μια πολύ σημαντική συνέντευξη, και νομίζω ότι είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Πάγκαλος στη συνέντευξή του, προτείνει την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όχι μόνο για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας αλλά και για άλλα προβλήματα. Τον καλύτερο ρόλο που μπορούν να παίξουν οι ΗΠΑ είναι να παράσχουν τη βοήθειά τους και στις δύο πλευρές. Πολλές φορές στα παρασκήνια, εάν υπάρχει ανάγκη, με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών. Πρώτα να πετύχουμε την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, στο Αιγαίο, και έπειτα να επιλύσουμε τα προβλήματα που συμβάλουν σ' αυτή την ένταση", είπε.

    Στην ερώτηση, αν η Τουρκία μπορεί να λάβει μέρος στην ευρωπαϊκή διάσκεψη, χωρίς να έχει εκπληρώσει τους όρους του Λουξεμβούργου, ο Αμερικανός διπλωμάτης απάντησε: "Εχουμε επίμονα ζητήσει από την τουρκική κυβέρνηση να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή διάσκεψη στο Λονδίνο στις 12 και 13 Μαρτίου. Οπως το αντιλαμβάνομαι και χωρίς να είμαι εκπρόσωπος της κοινότητας, ύστερα από συνομιλίες με κοινοτικούς αξιωματούχους, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις που η Τουρκία καλείται να εκπληρώσει πριν λάβει μέρος στη διάσκεψη. Οι προσκλήσεις για την ευρωπαϊκή διάσκεψη έχουν ήδη stake_, και στην περίπτωση της Τουρκίας εκτιμώ ότι δεν πρόκειται για όρους που θα πρέπει να ικανοποιήσει η Αγκυρα".

    Ο Τ. Μίλερ ρωτήθηκε και για τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Απέφυγε να πάρει θέση και περιορίστηκε να δηλώσει ότι θέλει να προτείνει και στις δύο πλευρές "να μην αντιμετωπίζουν τις ελληνοτουρκικές διαφορές σαν ένα παιχνίδι που, όταν η μία πλευρά κερδίζει, η άλλη κατ' ανάγκη θα πρέπει να είναι χαμένη. Εάν ακολουθήσουν αυτή την τακτική, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να υπάρξει σημαντική βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών. Θα ήταν καλύτερο να καθήσουν στο τραπέζι των συνομιλιών και να εξετάσουν τρόπους που θα βοηθήσουν και τις δύο πλευρές. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για να γίνει κάτι τέτοιο".

    Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κατάφωρη παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και στην παρενόχληση του αεροσκάφους του υπουργού εθνικής άμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλου, από τουρκικά μαχητικά, επεισόδιο που το χαρακτήρισε " μια άστοχη κίνηση από την πλευρά της Αγκυρας".

    "Το γεγονός, είπε, το θυμάμαι πάρα πολύ καλά, διότι με τον Χόλμπρουκ είμασταν στην τουρκική πρωτεύουσα όταν συνέβη αυτό. Αυτό δείχνει αυτό που έλεγα προηγουμένως. Πως αν οι δύο χώρες βλέπουν τις διαφορές τους σαν μια αντιπαράθεση όπου θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να βελτιωθούν οι σχέσεις. Μόνο αν καταβληθούν προσπάθειες για την εξεύρεση τρόπων που θα επιτρέψουν μια επωφελή και για τις δύο πλευρές συνεργασία, τότε θα έχουμε σημαντική πρόοδο, όσον αφορά την αποκλιμάκωση της έντασης", είπε ο Μίλερ.

    Αναφερόμενος στο κυπριακό είπε, ότι οι ΗΠΑ θα εκμεταλλευθούν τις νέες ευκαιρίες, που διαμορφώνονται μετά την επανεκλογή του Κληρίδη στην προεδρία της Κύπρου. Υπογράμμισε, όμως, ότι η Ουάσιγκτον λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τους φόβους των Τουρκοκυπρίων και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πύραυλοι S-300 να μην εγκατασταθούν στην Κύπρο.

    "Τους τελευταίους έξι μήνες έχουμε καταβάλλει προσπάθειες για την επίτευξη λύσης. Μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο όρος πρωτοβουλία που υπονοεί ότι κάτι σημαντικό πρόκειται να γίνει δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση αυτή. Σίγουρα μετά τις κυπριακές εκλογές, έχουμε νέες ευκαιρίες και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εκμεταλλευθούμε αυτές τις ευκαιρίες. Εχουμε πολλές ιδέες για το πρόβλημα, τις οποίες τις εξετάζουμε. Θέλουμε να γνωρίζουμε τι σκέπτονται τα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη και δεν πρόκειται να πούμε: αυτές είναι οι ιδέες μας, τις αποδέχεσθε ή τις απορρίπτετε. Είναι μια συνεχής διαδικασία ανταλλαγής απόψεων. Μέσα στον επόμενο μήνα ελπίζω να είμαι σε θέση να επισκεφθώ την Κύπρο".

    Οσον αφορά το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί η τουρκοκυπριακή πλευρά ως ανεξάρτητη πολιτική οντότητα ο Μίλερ σημείωσε: "Το θέμα αυτό θα πρέπει να το συζητήσουμε με τους Τουρκοκυπρίους. Εχουν εκφράσει ορισμένες ανησυχίες, έχουν ορισμένα νόμιμα συμφέροντα και όπως έχουμε δείξει στο παρελθόν, λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τους φόβους και τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς".

    [19] ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΓΚΟΒΑ- LIKOSEBITS

    Amtidq\seir στους πολιτικούς κύκλους της Αλβανίας προκάλεσε η είδηση πιθανής συνάντησης του ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στα τέλη του μήνα, είδηση την οποία δημοσίευσε χθες η εφημερίδα του Βελιγραδίου "Μπλιτς".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Μπλιτς", ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απηύθυνε πρόσκληση στον Ιμπραήμ Ρουγκόβα για επίσκεψη στο Βελιγράδι πρόσκληση που συνδέεται με τη διαπίστωση από πλευράς της σοσιαλιστικής κυβέρνησης ότι "πρωτεύον συμφέρον της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας είναι η άρση του εξωτερικού τείχους των κυρώσεων". Της συνάντησης των δύο ανδρών θα προηγηθεί συνάντηση τεχνικού προσωπικού των δύο πλευρών, κατά την οποία θα μελετηθεί ο τρόπος εφαρμογής της εκπαιδευτικής συμφωνίας που υπογράφηκε από τον κ. Μιλόσεβιτς και τον κ. Ρουγκόβα το Σεπτέμβριο του 1996.

    Ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του αλβανικού κοινοβουλίου Σαμπρί Γκόντο και ηγέτης του ρεπουμπλικανικού κόμματος, είπε σχολιάζοντας την είδηση ότι σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, θα πρέπει να υπάρξουν διεθνείς εγγυήσεις, οι οποίες θα εξασφαλίσουν την πραγματοποίηση των τελικών συμφωνιών που θα υπογραφούν ανάμεσα στις δύο πλευρές. "Ο διάλογος είναι καλό πράγμα, δεν βλέπω τίποτα κακό σ' αυτή την κατεύθυνση, αλλά στην περίπτωση του Βελιγραδίου δεν μπορεί κανείς παρά να ανακαλέσει αυτά που έχουν συμβεί στο παρελθόν: ο κ. Μιλόσεβιτς υπέγραφε συμφωνίες, τις οποίες όμως δεν εφάρμοζε", είπε ο κ. Γκόντο, ο οποίος τόνισε την ανάγκη ύπαρξης διεθνών εγγυήσεων. "Το δικαίωμα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου για αυτοκαθορισμό, το οποίο βέβαια δεν μπορεί να ανακτηθεί από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά μέσω διαπραγματεύσεων και χωρίς παρακάμψεις από τον τελικό σκοπό, θα πρέπει να ληφθεί υπόψην κατά τις συνομιλίες", κατέληξε.

    Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, βουλευτής Ιλίρ Μέτα, υποστήριξε την ίδια άποψη για την ανάγκη ύπαρξης διεθνών παραγόντων στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον κ. Μιλόσεβιτς και τον κ. Ρουγκόβα. Σχετικά με τα θέματα που θα συζητηθούν, είπε ότι θα ήταν χρήσιμο να εγγυηθεί η εφαρμογή της εκπαιδευτικής συμφωνίας του 1996, προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία των διαπραγματεύσεων. Σχολίασε πάντως ότι η είδηση της εφημερίδας "Μπλιτς" "δεν έχει επιβεβαιωθεί σοβαρά", καθώς δεν κατονομάζεται η πηγή της.

    "Πιστεύουμε στο διάλογο ως το μόνο μέσο για την επίλυση της πρόσφατης κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο", είπε ο κ. Μέτα, ο οποίος στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η Αλβανία έχει δείξει καλή θέληση στις συναντήσεις ανάμεσα στον κ. Πασκάλ Μίλο και το Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και ανάμεσα στον πρωθυπουργό Φατός Νάνο και τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς, αλλά απ' ότι φαίνεται, το Βελιγράδι χρησιμοποιεί το διάλογο για να καθυστερεί την επίλυση των προβλημάτων και την εφαρμογή των συμφωνιών όσον αφορά τόσο στην εκπαιδευτική συμφωνία για το Κοσσυφοπέδιο, όσο και στη συμφωνία με την Αλβανία για το τελωνείο Χαν ι Χότι. Λ.Π.

    [20] ΓΕΩΡΓΙΑ: ΟΠΛΟΦΟΡΟΙ ΑΠΑΓΑΓΟΥΝ 4 ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Άγνωστοι οπλοφόροι απήγαγαν τέσσερις υπαλλήλους του ΟΗΕ, της Ύπατης Αρμοστείας των προσφύγων της Δυτικής Γεωργίας κοντά στην Αμπχαζία, όπως επιβεβαίωσαν επίσημοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

    Ο υπουργός εσωτερικών της Γεωργίας, Κάχα Ταργκραμάτζε, δήλωσε ότι πρόκειται για τρεις ξένους και για ένα γεωργιανό υπάλληλο, οι οποίοι βρίσκονταν σε αποστολή του ΟΗΕ στο Ζουγκντιντί, όπου μαζί με στρατιωτικούς παρατηρητές του ΟΗΕ ελέγχουν την περιοχή από το Μάιο του 1994.

    Σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας της Γεωργίας οι απαγωγείς οι οποίοι αρνούνται κάθε επαφή, κρατούν ομήρους τους υπαλλήλους σε κοντινό χωριό, ενώ ο υπουργός Ταργκραμάτζε υποστηρίζει ότι οι οπλοφόροι που πραγματοποίησαν την απαγωγή είναι υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Γεωργίας, Ζβίαντ Γκαμσαχούρντια. Λ.Μ.

    [21] 25 ΑΤΟΜΑ ΠΕΘΑΝΑΝ ΑΠΟ ΠΕΙΝΑ ΣΕ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

    Οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατήγγειλε σήμερα ότι το 1995 25 άτομα πέθαναν από πείνα σε ψυχιατρική κλινική της Ρουμανίας.

    Συγκεκριμένα, αποστολή της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων που υπάγεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης, επισκέφτηκε αρκετά αστυνομικά τμήματα, φυλακές και ψυχιατρικές κλινικές στην πόλη Ποϊάνα Μάρε, στη νότια Ρουμανία, τις συνθήκες των οποίων χαρακτήρισε, σε έκθεσή της, ως "απάνθρωπες" και "καταστροφικές".

    Η επιτροπή έλεγξε τα αρχεία της κλινικής για το διάστημα από τις 21 Φεβρουαρίου έως τις 29 Σεπτεμβρίου του 1995, κατά τον οποίο καταγράφηκαν 61 θάνατοι, οι 25 από τους οποίους λόγω "υποσιτισμού", όπως άλλωστε αναγράφεται και στα πιστοποιητικά των θανάτων.

    Η αποστολή που αποτελείται από γιατρούς, δικηγόρους και ειδικούς των φυλακών, υποστήριξε ότι ακόμη και όσοι επέζησαν από τις συνθήκες αυτές έχουν βάρος κατά πολύ μικρότερο από το κανονικό, ενώ τρέφονται δύο φορές τη μέρα με πατάτες και λαχανόσουπα, 20 λίτρα της οποίας αντιστοιχούν σε 100 άτομα. Αλλά και οι συνθήκες της κλινικής περιγράφηκαν ως άθλιες, αφού η οροφή του κτιρίου είναι ετοιμόρροπη και οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις επικίνδυνες. Διαπιστώθηκε, επίσης ότι υπάρχουν ψύλλοι και άλλα παράσιτα.

    Η αποστολή υποστηρίζει ότι κάποια από τα μέλη του προσωπικού χτυπούσαν τους ασθενείς και τους άφηναν χωρίς φαγητό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τους πίεζαν να γονατίσουν σε καρέκλες ή να σκύψουν σε δοκάρια και μετά άρχιζαν τα χτυπήματα με χέρια και πόδια. Το ίδιο φαινόμενο διαπιστώθηκε και στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων.

    Σημειώνεται ότι η έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων ανακοινώθηκε τώρα, επειδή έπρεπε να διαπιστωθούν τα γεγονότα και από τη ρουμανική κυβέρνηση. Ε.Ρ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 19 February 1998 - 13:15:23