Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-02-24

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 24 Φεβρουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΠΙΔΙΔΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΖΕΜ

  • [02] ΘΕΤΙΚΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ

  • [03] ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΛΕΡ ΠΡΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗ

  • [04] ΕΠΙΘΕΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΕΒΕΡΤ

  • [05] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΠΕ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [06] ΡΕΒΑΝΣΙΣΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο Θ. ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΙΡΑΚ

  • [08] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗ ΠΑΡΟΧΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ S-300

  • [09] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΛΕΡ ΠΡΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ S-300 ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ

  • [10] ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [11] ΟΙ ΗΠΑ “ΑΝΤΑΜΟΙΒΟΥΝ” ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ

  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΟΜΑΝΟ ΠΡΟΝΤΙ - ΙΒΑΝ ΚΟΣΤΟΦ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [13] ΕΚΡΗΞΗ ΚΑΙ ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΜΟΣΤΑΡ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

  • [14] ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΠΙΔΙΔΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΖΕΜ

    Την απάντηση της Ελλάδας στις προτάσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ επιδίδει σήμερα ο πρέσβης μας στην Αγκυρα Δημήτρης Νεζερίτης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο αναφέρεται ότι η τουρκική πλευρά έχει απορρίψει στο σύνολο της τις ελληνικές προτάσεις για βήμα προς βήμα προσέγγιση, ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν μέσω των διεθνών οργανισμών και του διεθνούς δικαστηρίου, ενώ θα διευκρινίζεται ότι cia την ελληνική πλευρά εκκρεμές θέμα παραμένει αυτό της υφαλοκρηπίδας.

    Επίσης γίνεται ειδική αναφορά στη συμφωνία της Μαδρίτης και στην επιτροπή σοφών που έμπρακτα έχει απορρίψει η Τουρκία.

    Ακόμη θα επισημαίνεται ότι οι υπουργοί των δύο χωρών θα μπορούν να συναντώνται σε τακτά χρονικά διαστήματα χωρίς όμως να συζητούν τα θέματα επί της ουσίας.

    [02] ΘΕΤΙΚΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ

    Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι όλες οι χώρες της περιοχής, θα πρέπει να συμμετέχουν σε μια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτό απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Ρέππα, σε επιστολή της ομολόγου του από τη Βουλγαρία, Ναντέζνα Μιχαήλοβα, που πρότεινε την ανάπτυξη τετραμερούς πρωτοβουλίας που θα αναλάμβαναν η Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρουμανία και Τουρκία για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Οπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε στην απάντηση την ανάγκη συμμετοχής όλων των χωρών της περιοχής, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η συγκεκριμένη πρωτοβουλία φαίνεται ότι είναι αμερικανικής έμπνευσης.

    [03] ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΛΕΡ ΠΡΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗ

    “Η κυβέρνηση τοποθετείται αρνητικά στις προτάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλέρ, στα πλαίσια της επιστολής του προς τον κ. Κληρίδη για την ισότιμη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και την μη εγκατάσταση των πυραύλων S- 300 στην Κύπρο”.

    Αυτό υπογράμμισε σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι “η Ελλάδα επιθυμεί τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν θα οδηγούσε στην αναγνώριση του ψευδοκράτους και δεν θα δημιουργούσε προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου”.

    Αναφερόμενος στην εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Κύπρου να εξοπλίζεται προκειμένου, να υπερασπιστεί την κυριαρχία της.

    [04] ΕΠΙΘΕΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΕΒΕΡΤ

    Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για την πολιτική που ακολουθεί στην οικονομία και τα εθνικά θέματα, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στο ρόλο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Μιλτιάδη Εβερτ, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε το μεσημέρι στο γεύμα της Ενωσης Amtapojqit~m Ξένου Τύπου.

    Το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης είναι ότι εφαρμόζει πολιτική που αποσκοπεί στην ονομαστική και μόνο σύγκλιση με τα κριτήρια του Μάαστριχτ, αλλά κι αυτή δεν πηγαίνει καλά, είπε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε πως το κρίσιμο στοίχημα για τη χώρα είναι αν θα συμμετάσχει ισότιμα, μαζί με τις άλλες χώρες, στο ευρωπαικό γίγνεσθαι, η θα μείνει στο περιθώριο των εξελίξεων.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση για λάθη και παραλείψεις, μίλησε για παρατεινόμενη παρακμή, ανεπάρκεια και αδυναμία προώθησης της αναγκαίας πολιτικής και υπογράμμισε ότι παρατηρείται μια διαρκής φορολογική επιβάρυνση των πολιτών, ενώ παρεμποδίζονται η ακόμα καταδιώκονται στη χώρα μας οι επενδυτικές δραστηριότητες.

    Στο σημείο αυτό τόνισε πως για την αντιμετώπιση των προβλημάτων απαιτείται μια νέα πολιτική προσέγγιση. Μια κυβέρνηση που θα έχει ισχυρή πολιτική βούληση και θα είναι έτοιμη, χωρίς εξαρτήσεις, να αναλάβει δράση και να προχωρήσει σε τολμηρές και διαρθρωτικές αλλαγές.

    Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επισήμανε ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας διολισθαίνει, γίνεται πιο ήπια απέναντι στην Τουρκία, την ώρα που η γειτονική χώρα κλιμακώνει ακόμα περισσότερο τις προκλήσεις της σε βάρος της χώρας μας. Σημείωσε ότι η Τουρκία δεν καλύπτει καμιά από τις προυποθέσεις για να εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και να παγιωθεί η ειρήνη, ενώ για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης παρατήρησε ότι αυτό είναι αρμόδιο για ζητήματα όπως αυτό της υφαλοκρηπίδας, αλλά όχι προβλήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων τα οποία θέτει η Αγκυρα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα εσωκομματικά, το ρόλο του Κ. Μητσοτάκη και τις σχέσεις του με τον Μ. Εβερτ ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι είναι αποφασισμένος να “γυρίσει σελίδα” και να μην επιτρέψει επανάληψη νοσηρών φαινομένων στο εσωτερικό του κόμματος.

    Για τον κ. Μητσοτάκη είπε ότι ως πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται πάνω από τα κομματικά όργανα και δεν θα συμμετέχει στη διαδικαστική ζωή του κόμματος παρά μόνο όταν υπάρχουν μείζονα ζητήματα. Για τον κ. Εβερτ απάντησε ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με τις απόψεις του και υπενθύμισε πως έχει μαζί του έναν προσωπικό σύνδεσμο μακράς διαρκείας. Υπογράμμισε ότι υπηρέτησε και τους δύο πρώην προέδρους του κόμματος χωρίς να τους δημιουργήσει πρόβλημα και ζήτησε από τους κ.κ. Μητσοτάκη και Εβερτ να ενισχύσουν και να στηρίξουν το δύσκολο αγώνα που δίνει.

    [05] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΠΕ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Υπεγράφη χθες στο Βελιγράδι συμφωνία για την ανάπτυξη και προώθηση της συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) και του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Γιουγκοσλαβίας.

    Τη συμφωνία υπέγραψαν από ελληνικής πλευράς, ο πρόεδρος του ΟΠΕ, Γιάννης Τζεν και από γιουγκοσλαβικής πλευράς, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Μιχάϊλο Μιλόγεβιτς.

    Σκοπός της συμφωνίας είναι η διευκόλυνση της μελλοντικής sumeqcas_ar των ελληνικών με τις γιουγκοσλαβικές επιχειρήσεις, να καταστεί πιο εύκολη η ανταλλαγή πληροφοριών για την αγορά και την ζήτηση προϊόντων στις δύο χώρες και να προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γιουγκοσλαβικών εταιριών στον τομέα του μάρκετινγκ και της παρουσίασης των προϊόντων σε διεθνείς εκθέσεις.

    Ο πρόεδρος του ΟΠΕ υπογράμμισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για επενδύσεις σε βιομηχανίες της Γιουγκοσλαβίας, οι οποίες αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν λόγω έλλειψης πόρων και πρόσθεσε ότι η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών θα μπορούσε να προωθηθεί ακόμη περισσότερο με την από κοινού συμμετοχή τους σε αγορές τρίτων χωρών.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μιλόγεβιτς τόνισε ότι η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται σε συνεχή άνοδο. “Η Ελλάδα τη στιγμή αυτή αποτελεί τον έκτο στη σειρά, εταίρο της Γιουγκοσλαβίας στις εμπορικές ανταλλαγές. Ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών ανήλθε στα 296 εκατομμύρια δολάρια για το 1997. Εκτός αυτού, η συμμετοχή του ΟΤΕ με ποσοστό 20% στις σερβικές τηλεπικοινωνίες, για την οποία ο ΟΤΕ διέθεσε 640 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα, αντιπροσωπεύει το 34% του συνόλου των ξένων κεφαλαίων που επενδύθηκαν στη Γιουγκοσλαβία, στη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ σε συνεργασία με την ιταλική STET αγόρασε το προηγούμενο καλοκαίρι το 49% των μετοχών του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας.

    Στην υπογραφή της χθεσινής συμφωνίας παρευρέθηκε και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Παναγιώτης Βλασσόπουλος.

    [06] ΡΕΒΑΝΣΙΣΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο Θ. ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ

    Στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε ο Θεόδωρος Τσουκάτος, μέλος του Ε. Γ. του Κινήματος και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι επιδιώκουν να πάρουν ρεβάνς από τον Κώστα Σημίτη για όσα έγιναν στο 4ο συνέδριο του κόμματος.

    Με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό “Φλας” ο κ. Τσουκάτος δεν κατονόμασε αυτά τα στελέχη αλλά διευκρίνισε ότι δεν συμπεριλαμβάνεται ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Ο μέχρι τώρα επικρατέστερος για τη θέση του νέου γραμματέα της Ν.ΠΑΣΟΚ, Νίκος Μαδεμλής, τόνισε ότι εφόσον εκλεγεί στη θέση αυτή θα ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και σημείωσε πως για το ΠΑΣΟΚ και τη Νεολαία του προέχει η μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του Οκτωβρίου.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΙΡΑΚ

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν πρόκειται να επικοινωνήσει σήμερα τηλεφωνικά με τους ηγέτες των κρατών-μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους σχετικά με την κατάσταση στο Ιράκ και την υπογραφή της συμφωνίας am\lesa στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τον αντιπρόεδρο της ιρακινής κυβέρνησης Ταρέκ Αζίζ.

    Στο μεταξύ χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας κ. Γέλτσιν και των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, αποφάσισαν από κοινού να ετοιμάσουν το προσχέδιο ενός ψηφίσματος που θα προταθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με τη συμφωνία που υπόγραψε ο κ. Κόφι Ανάν.

    Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου κ. Γιαστρέμπσκι, κατά τη συνομιλία τους οι δύο άντρες τόνισαν την “πολύ θετική σημασία” της συμφωνίας, ενώ για την προετοιμασία του σχετικού ψηφίσματος πρόκειται να επακολουθήσουν εντατικές επαφές ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Μαντλίν Ολμπράιτ και Γεβγκένι Πριμακόφ.

    Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Γιαστρέμπσκι, ο κ. Γέλτσιν απέστειλε γραπτά μηνύματα στους κ. Κλίντον, Ανάν και στον Κινέζο πρόεδρο Γιάνγκ Ζεμίν, στα οποία καλωσόριζε τα αποτελέσματα της αποστολής του κ. Ανάν στη Βαγδάτη.

    Αργά χθες το βράδυ ο κ. Κλίντον ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχονται τη συμφωνία που υπογράφηκε, αλλά επιφυλάσσονται μέχρι να διαπιστωθεί η εφαρμογή των όρων της από το Ιράκ.

    Ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν ευχαρίστησε τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας για τον “ανεκτίμητο ρόλο” τους στην αποκλιμάκωση της κρίσης, στη διάρκεια συζήτησης που είχε με το Ρώσο απεσταλμένο Βίκτορ Ποσιβάλιουκ, ο οποίος είχε μεταβεί στη Βαγδάτη από τις 26 Ιανουαρίου, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης. Ο κ. Ποσιβάλιουκ πρόκειται να παραμείνει στο Ιράκ μέχρι να συσκεφθούν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εκτιμήσουν τη συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Ανάν. Λ.Π.

    [08] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗ ΠΑΡΟΧΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ S-300

    Κυβερνητικές πηγές στο Τελ-Αβιβ, διαβεβαιώνουν ότι το Ισραήλ δε προχώρησε στη διάθεση οποιασδήποτε πληροφορίας προς τη Τουρκία, αναφορικά με κινήσεις ρωσικών πλοίων που μπορεί να μεταφέρουν το ρωσικό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300 στη Κύπρο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι πύραυλοι επρόκειτο να φτάσουν στη Μεγαλόνησο τον Απρίλιο, αλλά κατόπιν άσκησης αμερικανικών πιέσεων η παράδοση τους θα καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο.

    Στο όλο θέμα αναφέρεται δημοσίευμα της αμερικανικής επιθεώρησης “DEFENSE NEWS”, παρουσιάζοντας σχετική ανταπόκριση από το Τελ-Αβιβ, με έμφαση στην έκκληση της Ρωσίας και της Κύπρου προς το Ισραήλ να μην αναμιχθεί στα σχέδια της Μόσχας για την παράδοση του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος στη Λευκωσία.

    Από την πλευρά τους κυβερνητικοί κύκλοι στο Ισραήλ επαναλαμβάνουν ότι η αμυντική συνεργασία τους με την Τουρκία “δε στρέφεται σε βάρος Ρωσίας και της Κύπρου” επισημαίνοντας ότι η εγκατάσταση των S-300 στη Κύπρο δεν αποτελεί “απειλή” για την εθνική ασφάλεια του κρατιδίου.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μόσχα θεωρεί την πώληση και παράδοση των S-300 ως βασικό τεστ των προσπαθειών της για ανανέωση των πωλήσεων των ρωσικών οπλικών συστημάτων στη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με δεδομένο τον ανταγωνισμό με την αμερικανική αμυντική βιομηχανία, αλλά και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στις αγορές της νοτιοανατολικής Ασίας, που οδηγούν σε ακύρωση σημαντικό ποσοστό παραγγελιών της διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας, που είχαν δρομολογηθεί.

    Σύμφωνα με τις ισραηλινές πηγές, το Ισραήλ κάνει προσπάθειες για να ισορροπήσει τις σχέσεις του με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία, θέτοντας ως παράδειγμα την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του Τελ-Αβιβ και της Λευκωσίας που αφορούν κοινούς εχθρούς, περιλαμβανομένης και της μεταφοράς όπλων στο Ιράν. Ωστόσο, η κυπριακή πολιτική ηγεσία φαίνεται να έχει πεισθεί ότι η στρατηγική συνεργασία Ισραήλ-Τουρκίας επηρεάζει αρνητικά τα συμφέροντα της Κύπρου.

    Στον τομέα των εξοπλισμών, αμυντικές πηγές στη Λευκωσία αναφέρουν ότι η ισραηλινή αμυντική βιομηχανία πούλησε στη Κύπρο πυραυλάκατους Super Drova Mark II, χωρίς εξοπλισμό. Η εξέλιξη της κατάστασης, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μόνο οι Ρώσοι είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν ολοκληρωμένα οπλικά συστήματα στην Εθνική Φρουρά, σε αντίθεση με το Ισραήλ, που κατά την εκτίμηση της κυπριακής κυβέρνησης έχει πουλήσει οπλικά συστήματα στην Τουρκία, τα οποία έχουν εγκατασταθεί στα κατεχόμενα. Μεταξύ αυτών και ηλεκτρονικά αντίμετρα που χρησιμοποιούνται για τη πρόκληση παρεμβολών στα κυπριακά ραντάρ, προσφέροντας προστασία στις υπερπτήσεις των τουρκιών μαχητικών στη διάρκεια των παραβιάσεων του τουρκικού εναέριου χώρου.

    Σε καθαρά διπλωματικό επίπεδο είναι εμφανές ότι η στρατηγική προσέγγιση της Τουρκίας και του Τελ-Αβιβ έχει βαθύτερες αιτιάσεις με επίκεντρο την εξυπηρέτηση των αμερικανικών γεωπολιτικών και ενεργειακών συμφερόντων στο τρίγωνο Ανατ. Μεσόγειος-Μέση Ανατολή- Κεντρική Ασία. Ν.Χ.

    [09] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΛΕΡ ΠΡΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ S-300 ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έστειλε επιστολή στον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, με την οποία του επισημαίνει την αντίθεσή του στην εγκατάσταση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, στην Κύπρο. Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε., κάνει λόγο για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, που πρόκειται να αρχίσουν στις 30 Μαρτίου.

    Η επιστολή Μπλερ, σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία του BBC, εστάλη στις 18 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με αυτήν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας “υπενθυμίζει” στον κ. Κληρίδη, ότι τόσο ο ίδιος, όσο και άλλοι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση των πυραύλων, με το αιτιολογικό, ότι όχι μόνο δεν θα συμβάλλει στην εκτόνωση της έντασης, αλλά τουναντίον ha δημιουργήσει νέα, σε βάρος των πιθανοτήτων εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

    “ Αν πιστεύετε, σημειώνει ο Μπλερ προς τον Κληρίδη, ότι η Βρετανία μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της ματαίωσης εγκατάστασης των πυραύλων, να είστε σίγουρος ,ότι θα το κάνει.”

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισημαίνει ακόμη, ότι το άλλο κρίσιμο σημείο είναι η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν στις 30 Μαρτίου. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι περιμένει από τον κ. Κληρίδη, να κάνει μια “καλή και ειλικρινή προσφορά, ώστε να θεωρηθεί πως αντιμετωπίζονται οι Τουρκοκύπριοι ως ίση κοινότητα”. Βέβαια, διευκρινίζει, ότι το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής δεν εξαρτάται μόνον από τον κ. Κληρίδη.

    “ Εμείς, καταλήγει ο Βρετανός πρωθυπουργός, θα σας περιμένουμε στη συνάντηση που θα έχουμε, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διάσκεψης, στις 12 Μαρτίου, με συγκεκριμένες προτάσεις, επί των θεμάτων αυτών.”

    [10] ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Σε πρόωρες εκλογές θα οδηγηθεί πάσα πιθανότητα τον Ιούνιο η Τουρκία. Ωστόσο ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ δεν αντιμετωπίζει θερμά το ενδεχόμενο τον εκλογών παρά το γεγονός ότι δέχεται πιέσεις από οργανώσεις συνδικαλιστών και οικονομικών φορέων. Η εφημερίδα “Χουρριέτ” σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τον τίτλο “Εκλογές τον Ιούνιο” αναφέρει ότι το προεδρείο του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας αποφάσισε παράλληλα με τις ενδιάμεσες εκλογές να διεξαχθούν και πρόωρες βουλευτικές εκλογές ενώ ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ θα συζητήσει το θέμα πρώτα με τους κυβερνητικούς του εταίρους και στη συνέχεια θα το θέσει στα άλλα κόμματα.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε χτες ότι το Κόμμα Μητέρας Πατρίδας και η κυβέρνηση πιστεύουν ότι οι εκλογές δεν θα είναι προς όφελος της χώρας και τόνισε ότι για να ληφθεί τέτοια απόφαση απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και των άλλων κομμάτων. Ο Μεσούτ Γιλμάζ είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τις επαφές με τα άλλα πολιτικά κόμματα και για το θέμα των εκλογών αλλά και για να αξιολογηθεί η πολιτική κατάσταση της χώρας όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά την απαγόρευση της λειτουργίας του κόμματος Ευημερίας. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό το θέμα των εκλογών θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη εφόσον παράλληλα με την πολιτική σταθερότητα δεν υπάρχει και οικονομική. “Οι πρόωρες εκλογές θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική σταθερότητα και μπορεί να ζημιωθεί και η πολιτική σταθερότητα” είπε χαρακτηριστικά ο Μεσούτ Γιλμάζ.

    Στο μεταξύ πέντε συνδικαλιστικές οργανώσεις καθώς και οργανώσεις οικονομικών φορέων σε κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες ενώ παράλληλα υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση δεν υλοποίησε μέχρι σήμερα τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά μέτρα που εξήγγειλε. Οι πρόεδροι των οργανώσεων DISK,Turk- Is, TISK, TOBB και TESΚ μετά από συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χτες ep]jqimam την κυβέρνηση για την πολιτική της στο θέμα του πληθωρισμού και την προειδοποίησαν ότι θα προβούν σε κινητοποιήσεις εφόσον δεν προβεί σε καμία αλλαγή της πολιτικής της. “Οι πολιτικές εξουσίες που δεν επιτυγχάνουν στον αγώνα κατά του πληθωρισμού θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία. Είμαστε αντίθετοι στις προσεγγίσεις που θεωρούν ανύπαρκτη την κοινωνική δικαιοσύνη στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων” επισήμαναν οι πρόεδροι των ανωτέρω οργανώσεων τονίζοντας ότι τα πολιτικά κόμματα πρέπει να δείχνουν ευαισθησία στις ανάγκες του λαού.

    [11] ΟΙ ΗΠΑ “ΑΝΤΑΜΟΙΒΟΥΝ” ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ

    Τέσσερα μέτρα με τα οποία οι ΗΠΑ πρόκειται να “ανταμείψουν” το Βελιγράδι για την ένδειξη καλής θέλησης στην εφαρμογή της συνθήκης του Ντέητον ανακοίνωσε, ύστερα από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Βαλκάνια Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ.

    Στα μέτρα που έχουν σκοπό τη “βελτίωση των σχέσεων” και την “ενθάρρυνση περαιτέρω κινήσεων” προς την εφαρμογή της ειρηνευτικής συνθήκης, περιλαμβάνεται η αναβάθμιση του επιπέδου διπλωματικής αντιπροσώπευσης της Γιουγκοσλαβίας στον ΟΗΕ και η δημιουργία προξενείου στις ΗΠΑ.

    Όπως είπε ο κ. Γκέλμπαρντ, η κυβέρνησή του επαινεί τη “σημαντική θετική επιρροή” της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς στο σχηματισμό μιας νέας, μετριοπαθούς ηγεσίας στη σερβοβοσνιακή δημοκρατία, την οποία υποστηρίζουν και οι ΗΠΑ. Ο κ. Μιλόσεβιτς έχει εκφράσει την υποστήριξή του στη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μίλοραντ Ντόντικ, αποσύροντας την υποστήριξή του από τους σκληροπυρηνικούς Σερβοβόσνιους.

    Στο πλαίσιο της προσπάθειας για “ενθάρρυνση περαιτέρω θετικών κινήσεων αναφορικά με τη διμερή συνεργασία των χωρών και προς την εφαρμογή της συνθήκης του Ντέητον”, ο κ. Γκέλμπαρντ ανακοίνωσε ότι “οι ΗΠΑ αποφάσισαν να λάβουν τέσσερα μέτρα, τα οποία θα δείχνουν την αναγνώριση της θετικής αυτής σχέσης που βρίσκεται στο ξεκίνημά της”.

    Εκτός από την αναβάθμιση της διπλωματικής αντιπροσώπευσης, οι ΗΠΑ προτίθενται να δεχτούν τη συμμετοχή της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας στην Πρωτοβουλία για τη Συνεργασία των Χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, στην οποία συμμετέχουν 16 χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και η Ιταλία, και επίσης να παραχωρήσουν το δικαίωμα προσγείωσης στις ΗΠΑ, στην γιουγκοσλαβική αεροπορική εταιρία JAT.

    “Αυτό θα πρέπει να ειδωθεί ως το πρώτο δείγμα της εισόδου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας στην παγκόσμια οικονομία και δείγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν λαμβάνονται οι απαραίτητες αποφάσεις”, είπε ο κ. Γκέλμπαρντ, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες θα συνεχίσουν να προοδεύουν και κατέληξε ότι “όλα είναι στα χέρια της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης”.

    Όπως είναι γνωστό, το Βελιγράδι υπόκειται ακόμη σε αριθμό διεθνών κυρώσεων, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχει τη dumat|tgta να συμμετέχει σε διεθνείς θεσμούς. Λ.Π.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΟΜΑΝΟ ΠΡΟΝΤΙ - ΙΒΑΝ ΚΟΣΤΟΦ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Την υποστήριξη της Ρώμης για την υποψηφιότητα της Βουλγαρίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, κατά τη διάρκεια της σημερινών συνομιλιών του με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ιβάν Κόστοφ, στη Σόφια.

    Στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης Ιταλού πρωθυπουργού στη Βουλγαρία, ο κ.Πρόντι χαρακτήρισε ως “στοιχείο σταθερότητας” τη σχεδιαζόμενη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. “Η Ιταλία υποστήριξε τις υποψηφιότητες της Ρουμανίας και της Σλοβενίας τη στιγμή που η Βουλγαρία δεν ήταν αρκετά έτοιμη. Τώρα η Ρώμη είναι η πλέον ενδιαφερόμενη χώρα από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στο Νότο”, είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

    Ενα από τα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης του βουλγαρο- ιταλικού διαλόγου ήταν οι προοπτικές για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού διαδρόμου 8, που θα συνδέει τα λιμάνια Μπουργκάς της Βουλγαρίας Δυρράχιο της Αλβανίας και Πρίντεζι της Ιταλίας.

    “Πρόκειται για τη γνωστή Εγνατία οδός, που κανένας δεν έχει επισκευαστεί από τους καιρούς της αρχαίας Ρώμης”, σημείωσε ο κ.Πρόντι, σύμφωνα με το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, και πρόσθεσε ότι “δεν γίνεται λόγος απλώς για ένα δρόμο, αλλά για πρακτική επιβεβαίωση ορισμένης πολιτικής”.

    Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, χαρακτήρισε την υποστήριξη της Ρώμης για την ενταξιακή πορεία της Σόφιας προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ως “αποκατάσταση της εικόνας της Βουλγαρίας”.

    Να σημειωθεί ότι οι βουλγαρο- ιταλικές σχέσεις ήταν τεταμένες, ύστερα από την δολοφονική απόπειρα εναντίον του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β ΄ από τον Τούρκο Αχμέτ Αλί Αγκτζά. Οι μυστικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας είχαν κατηγορηθεί για ανάμειξη στην απόπειρα. Οι πολύχρονες ανακρίσεις των ιταλικών αρχών οδήγησαν στην αθώωση, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων του Βούλγαρου Σεργκέι Αντόνοφ, που ήταν κατηγορούμενος για “διοργάνωση” της δολοφονικής απόπειρας.

    Τον κ.Πρόντι συνοδεύουν περίπου 60 μεγαλοεπιχειρηματίες της Ιταλίας, οι επαφές των οποίων στη Σόφια αναμένεται να συνεισφέρουν στην αναζωογόνηση των διμερών οικονομικών σχέσεων. Οπως εκτιμούν οι οικονομικοί παρατηρητές, προς το παρόν οι Ιταλοί επιχειρηματίες δείχνουν σαφή προτίμηση στη Ρουμανία, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Κωνστάντζα - Τεργέστη.

    Στο μεταξύ, χθες η βουλγαρική κυβέρνηση ενέκρινε συμφωνία για την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών σχετικά με το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αυλώνα, το οποίο προωθεί η γνωστή εταιρία AMBO. H Σόφια θα ζητήσει πρόσθετη ενημέρωση από την αμερικανική εταιρία, πριν λάβει την απόφαση για ενδεχόμενη συμμετοχή της στο σχέδιο αυτό, σημειώνει ο Τύπος της Σόφιας, επικαλούμενος πηγές του αρμοδίου υπουργείου Δημοσίων Εργων και Χωροταξίας.

    [13] ΕΚΡΗΞΗ ΚΑΙ ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΜΟΣΤΑΡ

    Δύο άτομα τραυματίστηκαν από πέτρες που εκτοξεύθηκαν εναντίον τους χθες το βράδυ στο Μόσταρ, ενώ οδηγούσαν τα αυτοκίνητα τους, με κροατικές πινακίδες, ύστερα από έκρηξη που σημειώθηκε στην περιοχή της πόλης που ελέγχεται από τους μουσουλμάνους.

    Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ, Κέλλυ Μουρ, η οποία καταδίκασε τόσο εκείνους που βρίσκονται πίσω από την έκρηξη όσο και εκείνους που επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον των κροατικών οχημάτων, επτά οχήματα υπέστησαν ζημιές από πέτρες που εκτοξεύθηκαν εναντίον τους, μετά την έκρηξη σε εστιατόριο.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ανώτατου απεσταλμένου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Κάρλος Γουέστεντορπ, Σερ Μάρτιν Γκάροντ κατηγόρησε τις τοπικές αρχές ότι δεν κάνουν ότι χρειάζεται προκειμένου να αποτρέψουν τέτοιου είδους επεισόδια. Η τοπική ηγεσία πρέπει να σταματήσει αυτή την “τρελή και εγκληματική συμπεριφορά”, τόνισε ο κ. Γκάροντ, και υπογράμμισε πως δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής καμία σύλληψη για τα βίαια επεισόδια που σημειώνονται κατά καιρούς. Σ.Α.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

    [14] ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    Η ανάγκη να γίνει πράξη η περιφερειακή αποκέντρωση και ανάπτυξη, επισημάνθηκε στην επιτυχημένη ημερίδα, που διοργάνωσε στην Κομοτηνή η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με θέμα "Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Περιφερειακή Ανάπτυξη".

    "Πρέπει να αλλάξουμε την παλιά οξεία οπτική γωνία που βλέπει την πρωτεύουσα ως κέντρο εσωστρέφειας και οικονομικής εξάρτησης, με την αμβλεία γωνία που αγκαλιάζει την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, τον Εύξεινο Πόντο, μα και τη Μεσόγειο. Την οπτική των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και της αισιόδοξης προοπτικής αυτού του τόπου", υπογράμμισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Γενικός γραμματέας της Περιφέρειας κ. Σταύρος Καμπέλης, παρατηρώντας ότι τα περιφερειακά Μ.Μ.Ε. μπορούν να συμβάλουν στη χάραξη μιας επικοινωνιακής πολιτικής της Περιφέρειας με την ευρύτερη περιοχή, μιάς πολιτικής ενταγμένης στην ευνοϊκή συγκυρία της κατάρρευσης των εμποδίων στις επαφές των λαών και στις αρχές της ισοτιμίας για το εξωτερικό, της ισονομίας και ισοπολιτείας για το εσωτερικό.

    Ο κ. Καμπέλης, επισημαίνοντας ότι η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, κατέχει περίοπτη θέση στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη βαλκανική, σημείωσε :

    " Ζούμε δύο μεγάλες αλλαγές : τη δημιουργία ενός νέου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στις διεθνείς αγορές και τις νέες δυνατότητες επικοινωνίας και συνεργασίας με τα κράτη των Βαλκανίων, του Εύξεινου Πόντου και της Ανατολικής Ευρώπης. Οι πολιτικές letabok]r που συντελέστηκαν, προσφέρουν όχι μόνο την ευκαιρία μιάς διευρυμένης αγοράς στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, αλλά και την ευκαιρία επανασύνδεσης της με την ιστορία της: Επί αιώνες η Βαλκανική είχε τα γνωρίσματα ενός ενιαίου οικονομικού χώρου που η ομαλή εξέλιξή του διακόπηκε βίαια μόλις τα τελευταία χρόνια. Σ΄αυτό το χώρο, η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στις επιλογές των Βαλκανικών χωρών, σε σχέση με την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και να δημιουργήσει τις βασικές υποδομές σύνδεσής τους με τα διευρωπαίκά δίκτυα. Η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, είναι ο χώρος της τομής αυτών των δικτύων που δεν είναι μόνο οδικά ή σιδηροδρομικά. Είναι δίκτυα επίσης τηλεπικοινωνιακά".

    Στη διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από τους δημοσιογράφους Ν.Πετρίδη, Διευθυντή Ειδήσεων της "Δέλτα Τηλεόρασης", τον Διευθυντή της εφημερίδας "Νέα Εγνατία" Παν. Νεστορίδη, την Διευθύντρια της ΕΡΑ Κομοτηνής Βούλα Μιχαηλίσου, την Διευθύντρια της μειονοτικής εφημερίδας "Aile Birlik" Ρεφικά Ναζίμ, τον Γεν. Διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπ. Κουζινόπουλο και τους δημοσιογράφους Κώστα Αγγελόπουλο, Νικήτα Λιοναράκη, Αλκη Κούρκουλα, Στέλιο Κούλογλου κ.α..

    Επίσης, εισηγήσεις έγιναν από τον ειδικό επιστήμονα σε θέματα Αυτοδιοίκησης Π.Παπαγιάννη, τον Ειδικό Συνεργάτη του Υπουργείου Εσωτερικών Παν. Καρκατσούλη, τη δημοσιογράφο Εύη Δεμίρη, τον καθηγητή του Τμήματος της Επιστήμης των Υπολογιστών του πανεπιστημίου Κρήτης Στέλιο Ορφανουδάκη και τους εκπροσώπους των περιφερειακών ΜΜΕ : Ι.Λασκαράκη της εφημερίδας "Γνώμη", Κ.Λοϊζο του ραδιοφωνικού σταθμού "FM 12 Καλύμνου", Α.Δημητρίου του τηλεοπτικού σταθμού "Κρήτη FM", Σπ. Δούκα της εφημερίδας "Πελοπόννησος", Γ. Ιωαννίδη της εφημερίδας "Βήμα της Κω", Χ. Κωνσταντόπουλο του πολιτιστικού περιοδικού "Αλφειός" και Ν.Καρέλη του περιοδικού ποικίλης ύλης "Στιγμές".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 24 February 1998 - 13:02:54