Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-03-27

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 27 Μαρτίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία)

[Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

  • [03] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  • [04] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΔΕΚΟ ΘΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ

  • [05] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ 13 ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ 5ο ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [06] ΣΑΕ ΚΑΙ ΑΧΕΠΑ ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΖΑΣ

  • [07] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] Α.ΜΑΛΛΙΑΣ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ

  • [09] ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

  • [10] Η ΡΩΣΙΑ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S-300 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [11] ΘΑΡΡΑΛΕΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΗΜΙΤΗ ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

  • [12] Ο Σ.ΚΙΡΙΕΝΚΟ ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

  • [13] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Η ΕΔΡΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ;

  • [14] Ο ΓΟΥΕΣΤΕΝΤΟΡΠ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

  • [15] ΑΡΜΕΝΙΑ: ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο ΚΟΤΣΑΡΙΑΝ

  • [16] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΧΑΤΖΙΝΣΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [17] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ-ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία)

  • [18] Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΚΑΜΙΑ ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

  • [19] ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΩΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [20] ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Μ.ΕΒΕΡΤ


  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • [21] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Η ΝΑΝΤΕΖΝΤΑ ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ

  • [22] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΙ ΠΡΙΣΤΙΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ

  • [23] ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ

  • [24] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ "ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΑΦΗΣ"

  • [25] Η ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ Ο.Δ.Γ. ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Με τη συνεργασία Ελλάδας-Αλβανίας μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του οργανωμένου εγκλήματος, του λαθρεμπορίου και της λαθρομετανάστευσης, τόνισε ο πρόεδρος της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι, σχολιάζοντας το ζήτημα της εγκληματικότητας από Αλβανούς λαθρομετανάστες που απασχολεί τις ελληνικές αρχές.

    Ο κ. Μεϊντάνι κάλεσε τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης να στείλουν μήνυμα φιλίας στην κοινή γνώμη, στο πλαίσιο ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, και όπως είπε το μήνυμα φιλίας είναι η απάντηση σε όσους επιθυμούν τη συλλογική τιμωρία των Αλβανών μεταναστών και τους κατηγορούν συλλήβδην. Κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται χωριστά, επισήμανε ο πρόεδρος της Αλβανίας απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων λίγο πριν την τελετή αναγόρευσης του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Για το Κοσσυφοπέδιο παρατήρησε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, όπως είχε συμβεί και στη Βοσνία. Ζήτησε να αξιοποιηθεί ο χρόνος για να επιλυθούν τα προβλήματα στο Κόσοβο σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόσθεσε, όμως, ότι παλιές νοοτροπίες που θέλουν τους ανθρώπους καταπιεσμένους δεν έχουν μέλλον.

    Στη διάρκεια της τελετής μίλησαν ο πρύτανης του ΑΠΘ Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής Γεώργιος Κανελλής, ενώ ο κ. Μεϊντάνι έδωσε διάλεξη με θέμα: "Από τους υγρούς κρυστάλλους μέσω των βιολογικών εφαρμογών, μέχρι τα προβλήματα της δημόσιας, κοινωνικής και πολιτικής ζωής".

    Ο Ρετζέπ Μεϊντάνι γεννήθηκε στα Τίρανα το 1944. Πήρε το πτυχίο Φυσικής στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων το 1966 και στη συνέχεια πήγε στη Γαλλία όπου πήρε τον τίτλο του διδάκτορος από το Πανεπιστήμιο των Παρισίων το 1976. Έκτοτε εργάστηκε ως επιστημονικός επισκέπτης σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως στο Παρίσι, το Ντάλας, τη Βοστόνη και τη Θεσσαλονίκη. Θεωρείται ειδήμων στον τομέα της στατιστικής φυσικής, είναι ιδρυτικό μέλος της Βαλκανικής Ένωσης Φυσικής και έχει τιμηθεί με διακρίσεις. Είναι πρόεδρος του αλβανικού κέντρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μέλος της αλβανικής επιτροπής για τη συνεργασία στα Βαλκάνια. Το 1996 εκλέχτηκε γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας.

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

    Έκκληση στους πολίτες να μην παρασύρονται από το κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας, απηύθυνε το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής.

    "Η συντριπτική πλειοψηφία των Αλβανών εντάσσεται ομαλά και sulb\kkei καθοριστικά στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία μας. Τους ευχαριστούμε και είναι υποχρέωσή μας να τους δώσουμε μια ανθρώπινη υπόσταση στην κοινωνία μας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    [03] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα λόγω της κακοκαιρίας, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αλλά και η εγκληματικότητα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

    Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός στον έσχατο βαθμό και να αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση αλλά και να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα.

    Σε ό,τι αφορά στην εγκληματικότητα αποδοκιμάστηκαν φαινόμενα ρατσισμού και αποκλεισμού Αλβανών, ενώ επισημάνθηκε ότι σε αυτή την κατάσταση συνέβαλε θετικά και ο Τύπος. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι τα σύνορα φυλάσσονται αποτελεσματικά ενώ εξετάστηκαν επιπλέον τρόποι για την άμβλυνση του προβλήματος της εγκληματικότητας.

    Η κατάσταση στην οικονομία, μετά την είσοδο της δραχμής στο Σύστημα Συναλλαγματικών Ισοτιμιών εξετάστηκε διεξοδικά από τους υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι διατύπωσαν προτάσεις για την εξοικονόμηση εσόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο πλαίσιο εξυγίανσης των δημοσίων υπηρεσιών προβλέπεται η αποκρατικοποίηση 12 ΔΕΚΟ καθώς και των Τραπεζών Κρήτης, Κεντρικής Ελλάδος και Ιονικής.

    [04] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΔΕΚΟ ΘΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ

    Το Μάϊο θα κατατεθεί στη Βουλή, το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο δε θα περιλαμβάνει μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, αλλά θα έχει σκοπό να βάλει τάξη στο σύστημα. Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. Σύμφωνα με τον υπουργό, και αυτό το νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε κάποιες εξοικονομήσεις μέσα από τις εισφορές των αλλοδαπών που νομιμοποιούνται και από μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής.

    Σε ό,τι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανακοίνωσε ότι οι μικρότερες ΔΕΚΟ, μη στρατηγικού χαρακτήρα θα ιδιωτικοποιηθούν πλήρως και όχι μόνο κατά το 49%. "Υπάρχει όπως γνωρίζετε το όριο του 49% σε ό,τι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων. Οι μικρότερες ΔΕΚΟ, μη στρατηγικού χαρακτήρα, μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως εφόσον αυτό προτείνει ο σύμβουλος στις ιδιωτικοποιήσεις", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαντωνίου.

    [05] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ 13 ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ 5ο ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Παρουσία κυβερνητικών στελεχών και επιχειρηματιών από 13 χώρες ανά τον κόσμο, ξεκινάει τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη το 5ο diehm]r φόρουμ για τις αναδυόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κεντρικό στόχο του διήμερου συνεδρίου αποτελεί η ανάδειξη των Βαλκανίων και της Παρευξείνιας περιοχής σε ενιαίο επενδυτικό πόλο, που, έχοντας ξεπεράσει τα προβλήματα του παρελθόντος, "ανοίγει" στο διεθνές κεφάλαιο.

    Με εξειδικευμένη πλέον θεματολογία και σαφώς διεθνή προσανατολισμό, το φόρουμ αναμένεται να λειτουργήσει ως "γέφυρα" μεταξύ Βαλκάνιων και δυτικοευρωπαίων επιχειρηματιών και πολιτικών. Μάλιστα, τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος, ξεφεύγουν φέτος από το θεωρητικό επίπεδο και αντιμετωπίζονται ως συγκεκριμένες προοπτικές στην πράξη.

    "Επιχειρηματίες και πολιτικοί θα συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη, για να συζητήσουν συγκεκριμένα πλέον θέματα, όπως είναι τα κίνητρα και τα αντικίνητρα για επενδύσεις, η εξοικίωση των επιχειρηματιών των βαλκανικών χωρών με τη δυτική νοοτροπία του επιχειρείν, η ρύθμιση των νόμων που βοηθάνε την επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και ο ρόλος της Ελλάδας ως της μόνης βαλκανικής χώρας-μέλους της ενωμένης Ευρώπης", δήλωσε ο Νίκος Ευθυμιάδης, επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και υπεύθυνος διοργάνωσης του φόρουμ.

    Αναφερόμενος γενικότερα στους στόχους του συνεδρίου, ο κ.Ευθυμιάδης τόνισε ότι το ενδιαφέρον μετατοπίζεται φέτος, από την πολιτική στην οικονομία: "Τα προηγούμενα χρόνια επικεντρωνόμασταν περισσότερο σε πολιτικά θέματα. Φέτος η θεματολογία εξειδικεύεται. Για παράδειγμα, στο συνέδριο θα παραβρίσκονται δύο πολύ σημαντικά πολιτικά πρόσωπα, οι αντιπρόεδροι της Βουλγαρίας και της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, Μποσκώφ και Βούσιτς, άλλα η έμφαση θα δοθεί στο γεγονός ότι είναι υπεύθυνοι για τις ιδιωτικοποιήσεις στις χώρες τους".

    Το κλίμα αισιοδοξίας προς την επιδιωκόμενη κατεύθυνση ενισχύει, σύμφωνα με τον κ.Ευθυμιάδη, και η αμερικανική πρωτοβουλία SECI, ειδικά σε ό,τι αφορά στη διευκόλυνση του εμπορίου και τη δημιουργία ενιαίου εγγράφου διακίνησης αγαθών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Η πρωτοβουλία αυτή παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, τη στιγμή μάλιστα, που σε εξέλιξη βρίσκεται η δανειοδότηση των χωρών της περιοχής με 70 εκατομμύρια δολάρια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για την αναβάθμιση των διασυνοριακών σταθμών. Μάλιστα, ο κ.Ευθυμιάδης διατύπωσε την εκτίμηση ότι τη Δευτέρα θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

    [06] ΣΑΕ ΚΑΙ ΑΧΕΠΑ ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΖΑΣ

    Μετά τη Γερουσία, και η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε ειδική τροπολογία η οποία προβλέπει κατάργηση της βίζας για τους Ελληνες και Πορτογάλους υπηκόους που επιθυμούν να επισκεφθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες για 90 μέρες. Η εξέλιξη αυτή ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, που πραγματοποιήθηκε ύστερα από σφοδρές πιέσεις του "Ελληνικού Λόμπι", που εντάθηκαν , χαιρετίστηκε από τους ηγέτες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της μεγάλης ομογενειακής εφημερίδας των ΗΠΑ "ΠΡΩΪΝΗ".

    Υπέρ της τροπολογίας, που κατέθεσαν οι βουλευτές Πάτρικ J]memti, Μπάρνεϊ Φρανκ (Δημοκρατικοί), Μάικ Πάππας (Ελληνοαμερικανός) και Ρίτσαρντ Πόμπο (Ρεπουμπλικάνοι), ψήφισαν 360 συνάδελφοι τους και κατά μόνο 46. Σύμφωνα με τον κ. Πάππα, "η τροπολογία, αυξάνει το ανώτατο όριο απόρριψης αιτήσεων για βίζα από τις διπλωματικές αρχές των ΗΠΑ από 2% που είναι σήμερα σε 3%". Η Ελλάδα και η Πορτογαλία ήταν οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι υπήκοοι των οποίων χρειάζονταν θεώρηση για να επισκεφθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Για να τεθεί σε ισχύ η τροπολογία, πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον το κείμενο που αποφάσισαν από κοινού η Βουλή και η Γερουσία, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα.

    Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο κ. Πάππας δήλωσε: "Πρέπει να τονίσω τη σύμπτωση να γίνεται η ψηφοφορία αυτή την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Η Αμερική χτίστηκε πάνω στο ελληνικό ιδεώδες της δημοκρατίας. O ποιητής Σέλι έγραψε κάποτε: "Oι νόμοι μας, η λογοτεχνία μας, η θρησκεία μας, οι τέχνες μας έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα". Αν δεν εγκρινόταν η τροποποίηση θα ντροπιάζαμε αυτή τη δήλωση". "Χαίρομαι, είπε ο ομογενής βουλευτής , επειδή το Κογκρέσο εκδήλωσε με αυτή τη μεγάλη πλειοψηφία την υποστήριξή του προς τον λαό της Ελλάδας. Ως Ελληνοαμερικανός είμαι περήφανος για την ψηφοφορία. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εργάζομαι για τα σημαντικά θέματα της Ελλάδας", κατέληξε ο κ. Πάππας.

    "Χάρη στη νίκη μας σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Έλληνες πολίτες δεν θα χρειάζονται πια βίζα για να επισκεφτούν τις Ηνωμένες Πολιτείες", είπε ο Άντριου Άθενς, πρόεδρος του Ενωμένου Ελληνοαμερικανικού Κογκρέσου και πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ). "Είμαστε ικανοποιημένοι που το Κογκρέσο ψήφισε υπέρ της έκκλησής μας της 10ης Μαρτίου για την τροποποίηση της πολιτικής, βάσει της οποίας η Ελλάδα ήταν μία από τις δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας οι πολίτες χρειάζονταν βίζα για να επισκεφτούν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η απόφαση θα θέσει τέλος στη δυσμενή μεταχείριση μιας από τις καλύτερες συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών", είπε ο κ. Άθενς. "Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη του Κογκρέσου που τέθηκαν επικεφαλής αυτής της προσπάθειας συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών Πάτρικ Κένεντι (Δημοκρατικός, Ροντ Αϊλαντ), Μάικ Πάππας (Ρεπουμπλικανός, Νιού Τζέρσεϊ), Ρίτσαρντ Πόμπο (Ρεπουμπλικανός, Καλιφόρνια), Μπάρνεϊ Φρανκ (Δημοκρατικός, Μασαχουσέτη) (πρότειναν την τροποποίηση που υιοθετήθηκε) και τους βουλευτές Μάικλ Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικανός, Φλόριδα) και Καρολίν Μαλόνι (Δημοκρατικός, Νέα Υόρκη) (συμπρόεδροι της επιτροπής του Κογκρέσου για ελληνικά θέματα) καθώς και τον γερουσιαστή Τεντ Κένεντι (Δημοκρατικός, Μασαχουσέτη) που τέθηκε επικεφαλής της προσπάθειας στη Γερουσία", είπε ο κ. Άθενς. "Επίσης εκτιμούμε ιδιαίτερα τις προσπάθειες όλων των παραγόντων της ομογένειας σε όλη τη χώρα που ανταποκρίθηκαν στην έκκλησή μας να επικοινωνήσουν με τα μέλη του Κογκρέσου και τους παρακίνησαν να υποστηρίξουν τη σημαντική αυτή προσπάθεια".

    Η τροποποίηση του νόμου για την απαλλαγή από τη υποχρέωση βίζας για τους Έλληνες πολίτες εγκρίθηκε χάρη στην αύξηση του ποσοστού των επιτρεπομένων απορρίψεων στην έκδοση βίζας από 2 σε 3%. Η τροποποίηση αφορά εκτός από την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Η απαλλαγή από την υποχρέωση βίζας ισχύει για μικρής διάρκειας παραμονή στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι 3 μήνες. Η Γερουσία είχε ecjq_mei νωρίτερα την αύξηση του ποσοστού απορρίψεων από 2 σε 3%. Ωστόσο, έπρεπε η πρόταση για την τροποποίηση να εγκριθεί και από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Η επιτροπή του Κογκρέσου που ασχολείται με τα ελληνικά θέματα συνέβαλε στη συγκέντρωση των απαραίτητων ψήφων για την τροποποίηση της νομοθεσίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να συμμετάσχει στο πιλοτικό πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση της βίζας.

    Την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων χαιρέτισε και η ΑΧΕΠΑ με ανακοίνωσή της. "Η ΑΧΕΠΑ είναι ενθουσιασμένη για την υποστήριξη και των δύο κομμάτων στη ψήφιση της τροπολογίας. Αποδεικνύει την πρόθεση του Κογκρέσου να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας", είπε ο πρόεδρος της Στιβ Μάντας.

    [07] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Σύσκεψη για την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος των λαθρομεταναστών πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία Έβρου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

    Στη διάρκειά της, τονίσθηκε ότι το πρόβλημα στο νομό είναι μεν μεγάλο, δεν αγγίζει όμως τις δραματικές διαστάσεις που έχει πάρει στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

    Διαπιστώθηκε ότι οι τρόποι αντιμετώπισής του εστιάζονται αποκλειστικά στη φύλαξη των συνόρων. Ωστόσο, "σε εκκρεμότητα είναι ο εξοπλισμός των αστυνομικών υπηρεσιών, με τζιπ, αυτοκίνητα κλπ.", υπογράμμισε ο νομάρχης, Γιώργος Ντόλιος.

    Σε ό,τι αφορά την υποδοχή και φιλοξενία των λαθρομεταναστών, για το διάστημα της παραμονής τους στη χώρα, επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι: "Ο χώρος που δημιουργήθηκε στις Φέρες, δεν είναι ο καταλληλότερος", τόνισε χαρακτηριστικά ο νομάρχης. Μάλιστα, συστάθηκε επιτροπή που θα προτείνει κάποια δημόσια κτίρια για τη φιλοξενία και φύλαξή τους.

    Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την ανάγκη λήψης μέτρων, για την πρόληψη της μετάδοσης κάποιων ασθενειών από τους λαθρομετανάστες στο ντόπιο πληθυσμό

    Το πακέτο των προτάσεων, που θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, θα υποβληθεί στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και, στη συνέχεια, θα προωθηθεί στην κυβέρνηση για έγκριση.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] Α.ΜΑΛΛΙΑΣ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ

    Θετική χαρακτήρισε την πορεία ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδος- Σκοπίων ο επικεφαλής του ελληνικού Γραφείου Σύνδεσης στην ΠΓΔΜ, Αλέξανδρος Μαλλιάς, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση των Σκοπίων.

    Ο κ. Μαλλιάς επεσήμανε ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, τόνισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επίλυση των διαφορών όσο το δυνατόν συντομότερα.

    Αναφερόμενος στα γεγονότα του Κοσσυφοπεδίου, ο επικεφαλής του ελληνικού Γραφείου Σύνδεσης εξέφρασε την ικανοποίηση για την, όπως είπε, "ταύτιση απόψεων Αθήνας-Σκοπίων στο θέμα των μέτρων, που pq]pei να ληφθούν για την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων". Ε.Π.

    [09] ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Τιμητική διάκριση στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο, καθώς και στον πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα, Κων.Πρεβεδουράκη για την προσφορά τους, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, απένειμε η ΕΛΔΑΛ.

    Ο διοικητής της ελληνικής δύναμης που σταθμεύει στην Αλβανία, ταγματάρχης Φ. Ζιμπερίκας, απένειμε στον κ. Αναστάσιο, αμέσως μετά τη δοξολογία για την 25η Μαρτίου, στο προαύλιο της ελληνικής πρεσβείας, τιμητική πλακέτα με το έβλημα της ΕΛΔΑΛ-2, ως ελάχιστη ένδειξη της αναγνώρισης της πνευματικής προσφοράς και του έργου του.

    Η ίδια πλακέτα απονεμήθηκε και στον κ. Πρεβεδουράκη σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Ιzberish. Κατά την απονομή ο διοικητής της ΕΛΔΑΛ, επισήμανε την προσφορά του κ. Πρεβεδουράκη στην εγκατάσταση της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη φάση.

    Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου εορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα στην Αλβανία καθώς η δεξίωση που παρέθεσε η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα χαρακτηρίστηκε ως σημαντικό πολιτικό γεγονός. "Η ελληνική πρεσβεία ένωσε όλους τους πολιτικούς, όλα τα μέλη της αλβανικής κυβέρνησης και το διπλωματικό σώμα της Ευρώπης στα Τίρανα", έγραψε χαρακτηριστικά η εφημερίδα "Bulebard".

    Στη δεξίωση παρέστη ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας, πρώην υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού, πολιτιστικού, καλλιτεχνικού και επιχειρηματικού κόσμου, αρχηγοί των θρησκευτικών κοινοτήτων, εκπρόσωποι κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων κ.α.

    [10] Η ΡΩΣΙΑ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S-300 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Η Ρωσία θα προμηθεύσει την Κύπρο με τους πυραύλους S-300, όπως έχει προγραμματιστεί, ενώ δεν θα τηρήσει τη συμφωνία μόνο στην περίπτωση που η Μεγαλόνησος αποστρατιωτικοποιηθεί πλήρως, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα της Κύπρου.

    Η συμφωνία για την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο προκάλεσε την "απρεπή" αντίδραση της Τουρκίας, όπως υποστηρίζει ο κ. Τσιζόφ, και αυτό γιατί η Άγκυρα έχει στο νησί αρκετά μαχητικά αεροσκάφη τα οποία της επιτρέπουν να έχει την πλήρη κυριαρχία στον κυπριακό εναέριο χώρο. Με την εφαρμογή όμως της συμφωνίας η κυριαρχία της θα περιοριστεί, προσέθεσε ο κ. Τσιζόφ, υπογραμμίζοντας ότι τα ρωσικά όπλα είναι για καθαρά αμυντικούς σκοπούς.

    Πάντως ο κ. Τσιζόφ, παραδέχτηκε ότι θα ήταν αθώος, όποιος περίμενε η Άγκυρα να δεχτεί με ενθουσιασμό αυτή τη συμφωνία, υπάρχουν όμως δείγματα ότι η αντίδραση της Τουρκίας καταλαγιάζει.

    Αρχικά η Τουρκία είχε απειλήσει με προληπτικές επιθέσεις τώρα όμως υπάρχουν αρκετά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι κατανοεί την jat\stasg, ενώ τόνισε, ότι η συμφωνία είναι νόμιμη και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την νομιμότητα της.

    Κατά τη διάρκεια συνομιλιών στη Γενεύη με τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για το κυπριακό Ντιέγκο Γκορντοβέζ, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιζόφ, καταλήξαμε στο συμπέρασμα, ότι η συμφωνία για τη διευθέτηση του Κυπριακού, η οποία περιλαμβάνει ως αναπόσπαστο τμήμα της την αποστρατιωτικοποίηση του νησιού, θα έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι απαραίτητη η αποστολή ρωσικών πυραύλων. Λ.Μ

    [11] ΘΑΡΡΑΛΕΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΗΜΙΤΗ ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

    Θαρραλέες χαρακτηρίζει τις αποφάσεις της κυβέρνησης Σημίτη ο Τούρκος δημοσιογράφος-πολιτικός αναλυτής Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, σε σειρά άρθρων του στην εφημερίδα "Σαμπάχ" τονίζοντας ότι τα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης θα έχουν σαν αποτέλεσμα μία διαφορετική Ελλάδα. "Από δω και πέρα θα πρέπει να φοβόμαστε την αποτελεσματικότητα της Αθήνας" τονίζει επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αποφάσισε να προστατεύσει την ασφάλειά της όχι κάτω από την πολιτική ομπρέλα της ΕΕ αλλά κάτω από την οικονομικής της ομπρέλα και μάλιστα σημειώνοντας θαρραλέα βήματα..

    Ο Μπιράντ θεωρεί πολύ σημαντική αυτή την εξέλιξη τόσο για το θέμα του Αιγαίου όσο και για το Κυπριακό. "Ας μη γελιόμαστε" λέει "Άσχετα αν είμαστε μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι, μία Τουρκία η οποία έχει πληθωρισμό 90% ετησίως και δεν μπορεί να διευθετήσει τα της οικονομίας της, θα δει μακροπρόθεσμα ότι διευρύνεται η απόστασή της από την Ελλάδα , ότι η ΕΕ υπερασπίζεται περισσότερο την Ελλάδα και ότι τα σύνορα της ΕΕ περνούν δίπλα από τα νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο. Ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής υποστηρίζει ότι αν η Τουρκία δεν διευθετήσει το ταχύτερο τα οικονομικα της και αντί του συναγωνισμού στους εξοπλισμούς δεν αρχίσει οικονομικό συναγωνισμό με την Ελλάδα στην αρχή του 21ου αιώνα θα δει ότι έχει χάσει την παλιά βαρύτητά της .

    Ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ πιστεύει ότι η τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης Σημίτη που αφορούν την οικονομία και την υποτίμηση της δραχμής , αύξησαν την αυτοπεποίθηση του ελληνικού λαού τονίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι εύκολο μία κοινωνία που έχει συνηθίσει στην άνεση να πειστεί ότι θα πλουτίσει στο μέλλον περισσότερο αν φτωχύνει για μία περίοδο. "Ο Σημίτης μιλά λίγο και συμπεριφέρεται ακριβώς σαν τέλειος τεχνοκράτης" συνεχίζει ο Μπιράντ προσθέτοντας ότι: " Η άνευ περιεχομένου και με πολλά λόγια πολιτική του Παπανδρέου, η οποία στηριζόταν στην εχθρότητα προς τους Τούρκους δεν υπάρχει πια. Ο Σημίτης εφόσον προκύψει ανάγκη μεταδίδει τα μηνύματά του για την εξωτερική πολιτική πότε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Πάγκαλου και πότε μέσω άλλων υπουργών. Ο ίδιος δεν αναμειγνύεται στις διαμάχες και μένει μακριά από την μικροπολιτική. Ακολουθεί μια ασυνήθιστη για την ελληνική κοινή γνώμη πολιτική".

    Ο Τούρκος δημοσιογράφος τονίζει ότι η εικόνα την οποία παρουσίαζε παλαιότερα η Ελλάδα προς την ΕΕ και τις ΗΠΑ άρχισε να μεταβάλλεται χάρη στη κυβέρνηση Σημίτη και υπογραμμίζει ότι η apovasistij^ πολιτική που ακολουθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός στον οικονομικό τομέα αλλά και η ψύχραιμη προσέγγισή του οδήγησε τη Δύση να αντιμετωπίζει πιο σοβαρά την Ελλάδα. Ο Μπιράντ καταλήγει ως εξής : "Από όλα αυτά δεν πρέπει να συνάγεται το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θεωρείται δικαιωμένη από κάθε άποψη. Το κύρος όμως της Αθήνας στο διεθνή τομέα όλο και αυξάνεται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια".

    [12] Ο Σ.ΚΙΡΙΕΝΚΟ ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

    Στο διορισμό του μέχρι σήμερα υπηρεσιακού πρωθυπουργού Σεργκέι Κιριένκο ως εντολοδόχου πρωθυπουργού της χώρας προχώρησε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν ο οποίος απείλησε το κοινοβούλιο ότι θα το διαλύσει σε περίπτωση που καταψηφίσει το κ. Κιριένκο.

    O 35χρονος Κιριένκο, υπουργός Ενέργειας και Καυσίμων και Φυσικών Πόρων στην κυβέρνηση που καθαιρέθηκε την Δευτέρα, αναδύθηκε κυριολεκτικά από την αφάνεια όταν ο κ. Γέλτσιν τον διόρισε αμέσως μετά υπηρεσιακό επικεφαλής της κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιnterfax, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι προέβη σε αυτήν την κίνηση επειδή θέλει μία νέα ομάδα, να δώσει νέα πνοή στο κυβερνητικό έργο και να αναλάβει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ προανήγγειλε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα έχει πολλά νέα πρόσωπα .

    Το ρωσικό Σύνταγμα προβλέπει ότι η έγκριση για το διορισμό του νέου πρωθυπουργού πρέπει να εγκριθεί από την κάτω βουλή, η οποία σε αντίθετη περίπτωση διαλύεται.

    Αξίζει να σημειωθεί πως οι απειλές του Γέλτσιν προέκυψαν όταν οι κομμουνιστές, οι οποίοι έχουν και την πλειοψηφία στο σώμα, ανακοίνωσαν ότι θα καταψηφίσουν τον Κιριένκο, επειδή δεν έχει την απαιτούμενη εμπειρία για να διοικήσει την χώρα. Λ.Μ

    [13] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Η ΕΔΡΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ;

    Στην ΠΓΔΜ θα εγκατασταθεί πιθανότατα η έδρα της διοίκησης των βαλκανικών πολυεθνικών ειρηνευτικών δυνάμεων, για τη συγκρότηση των οποίων θα αποφασίσουν στις 16 και 17 Απριλίου στο Βουκουρέστι οι εκπρόσωποι της Τουρκίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" των Σκοπίων.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, τον τελευταίο λόγο για τον καθορισμό της έδρας των βαλκανικών πολυεθνικών ειρηνευτικών δυνάμεων θα έχουν οι ΗΠΑ. "Παρόλο που η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν προσφερθεί να φιλοξενήσουν στο έδαφός τους τα αρχηγεία της δύναμης, η εγκατάσταση της έδρας στα Σκόπια θα είναι η καλύτερη λύση, προκειμένου να παρακαμφθεί ο ανταγωνισμός που υπάρχει μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας" καταλήγει η εφημερίδα.

    Σημειώνεται ότι τα πέντε κράτη κατέληξαν στη συμφωνία για τη δημιουργία των βαλκανικών πολυεθνικών ειρηνευτικών δυνάμεων στις 19 Μαρτίου, ύστερα από τριήμερη συναντηση στην Άγκυρα, στις οποίες συμμετείχαν και αντιπρόσωποι της Σλοβενίας και των ΗΠΑ, ως παρατηρητές. Αρχικά η ιδέα για τη δημιουργία των ειρηνευτικών δυνάμεων είχε συζητηθεί κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Άμυνας νοτιοανατολικών χωρών της Ευρώπης και των ΗΠΑ, στη Σόφια, τον Οκτώβριο. Ε.Π.

    [14] Ο ΓΟΥΕΣΤΕΝΤΟΡΠ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

    Με κυρώσεις κατά της Κροατίας προειδοποίησε τον πρόεδρο της χώρας Φράνιο Τούτζμαν, ο Ύπατος Αντιπρόσωπος στη Βοσνία Κάρλος Γουέστεντορπ, αν δε σημειωθεί πρόοδος στην εφαρμογή της συνθήκης του Ντέητον.

    "Η διεθνής κοινότητα θα ασκήσει πίεση, θα επιβάλει ακόμη και μέτρα εναντίον της Κροατίας αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση", είπε ο κ. Γουέστεντορπ, ύστερα από τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τη διεθνή επιτροπή για την αναδόμηση της Βοσνίας. "Χρειαζόμαστε κινήσεις μέσα σε δύο βδομάδες. Αν δε γίνουν, σύντομα θα επιβληθούν κυρώσεις και η διεθνής κοινότητα θα χάσει την υπομονή της", είπε στη συνέχεια ο διεθνής διπλωμάτης, ο οποίος επίσης προειδοποίησε ότι διακινδυνεύεται η υποψηφιότητα της Κροατίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως επίσης και οι σχέσεις της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι διεθνείς επενδύσεις στη χώρα.

    Ο κ. Γουέστεντορπ στη συνέχεια καταλόγισε το κύριο μέρος των ευθυνών για τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στη Βοσνία, στην Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία.

    Η επιστροφή των προσφύγων στις περιοχές που ελέγχονται από την Ομοσπονδία είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη, όπως στην περίπτωση των Σέρβων της Κράινα, είπε ο ύπατος αντιπρόσωπος, ενώ τόνισε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μεγαλύτερη ελευθερία από τα εθνικιστικά κόμματα.

    [15] ΑΡΜΕΝΙΑ: ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο ΚΟΤΣΑΡΙΑΝ

    Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας και υπηρεσιακός πρόεδρος Ρόμπερτ Κοτσαριάν τάσσεται υπέρ της τροποποίησης του συντάγματος του 1995, προς την κατεύθυνση περιορισμού των εξουσιών του προέδρου.

    Ο Κοτσαριάν υποστηρίζει τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων του προέδρου με τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, αλλά και το δικαστικό σύστημα, ενώ προτείνει την κατάργηση του προεδρικού δικαιώματος για την κατάλυση του κοινοβουλίου. Κατά την άποψη του, η εξουσία του προέδρου να αποφασίζει για την τύχη του κοινοβουλίου περιπλέκει την πολιτική κατάσταση, ενώ καταστρατηγεί διάταξη του συντάγματος που προβλέπει την αυτοδιάλυση της βουλής.

    Το γενικό πλαίσιο των πρωτοβουλιών του υπηρεσιακού προέδρου επιδιώκει την συγκρότηση διευρυμένου πολιτικού μετώπου, στον ορίζοντα του δεύτερου κύκλου των προεδρικών εκλογών. Ωστόσο, ουσιαστικό ρόλο στην πορεία των εξελίξεων παίζει η αρμενική διασπορά, η εκδήλωση πολιτικής υποστήριξης της οποίας, παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προτίμησης του εκλογικού σώματος. Ν.Χ.

    [16] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΧΑΤΖΙΝΣΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Την αισιοδοξία του για την επίλυση του γλωσσικού ζητήματος με τη Βουλγαρία εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι, μετά την επιστροφή του από τη Βόννη, όπου παραβρέθηκε στη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο.

    Ο Σκοπιανός υπουργός, ο οποίος συναντήθηκε στη Βόννη με την upouqc| Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μηχάιλοβα, ανακοίνωσε, πως ενδεχομένως την ερχόμενη Τρίτη, βουλγαρική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στα Σκόπια, προκειμένου να συνεχίσουν οι διαβουλεύσεις για το ζήτημα της γλώσσας.

    Ο κ. αντζίσκι χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη επίτευξης λύσης για το γλωσσικό ζήτημα καθώς, όπως είπε, πρέπει να προωθηθεί η υπογραφή των 22 διμερών συμφωνιών, που θα θέσουν τις βάσεις για την ανάπτυξη των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Τόνισε, επίσης, ότι η λύση του προβλήματος θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την υπογραφή της συμφωνίας φιλίας και συνεργασίας από τους προέδρους των δύο χωρών.

    Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν ανακοίνωσε σε ποιο επίπεδο θα γίνουν οι συνομιλίες στα Σκόπια για την επίλυση του γλωσσικού ζητήματος. Ε.Π.

    [17] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ-ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Συμφωνία οικονομικής συνεργασίας υπέγραψαν στην Ποντγκοριτσα οι πρωθυπουργοί της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και του Μαυροβουνίου, Μίλοραντ Ντόντικ και Φίλιπ Βουγιάνοβιτς. Όπως μετέδωσε το σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων SRNA, μετά την υπογραφή της συμφωνίας οι δύο πρωθυπουργοί εξέφρασαν από κοινού την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα δώσει σημαντική ώθηση στην αύξηση των οικονομικών συναλλαγών μεταξύ Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και Μαυροβουνίου.

    Ο Σερβοβόσνιος πρωθυπουργό αντάλλαξε απόψεις για την πορεία εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον και για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Τζουκάνοβιτς και Ντόντικ συμφώνησαν ότι τα προβλήματα των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να λυθούν με διάλογο και εντός των συνόρων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Ε.Π.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία)

    [18] Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΚΑΜΙΑ ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

    Έκκληση για μειωμένη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος απηύθυνε η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, η οποία επισήμανε ότι δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος νέου μπλακ - άουτ και προειδοποίησε ότι είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί ευστάθεια στο σύστημα ηλεκτροδότησης.

    "Το σύστημα δεν έχει αποκτήσει την πλήρη ευστάθειά του, θα έχουμε προβλήματα . Καταβάλλεται υπεράνθρωπη προσπάθεια από τα συνεργεία της ΔΕΗ να αποκατασταθούν και οι τελευταίες βλάβες", είπε η κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: "Καμία ολιγωρία δεν υπήρξε. Η ΔΕΗ έχει πει από καιρό ότι η τρίτη γραμμή ήταν απαραίτητη για να υπάρξει ευστάθεια για εξαιρετικές περιπτώσεις. Είχαμε μια εξαιρετική κακοκαιρία, δεν είναι κάτι σύνηθες".

    [19] ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΩΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Συνεχίζονται, κυρίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα, τα προβλήματα από την κακοκαιρία που εξακολουθεί να πλήττει τη χώρα. 37 χωριά παραμένουν αποκλεισμένα στη Φθιώτιδα, 16 στα Γρεβενά, 57 στα Τρίκαλα και 10 στα Γιάννενα. Η κυκλοφορία διακόπηκε σχεδόν σε όλο το επαρχιακό ορεινό δίκτυο της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας και στους εθνικούς δρόμους Τρικάλων - Άρτας και Καρπενησίου - Αγρινίου.

    Στην Αττική, οι διακοπές ρεύματος συνεχίζονται ενώ η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, επισήμανε ότι δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος νέου μπλακ-άουτ και προειδοποίησε ότι είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί ευστάθεια στο σύστημα ηλεκτροδότησης. Απηύθυνε δε έκκληση για περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος στο ελάχιστο. Η ΔΕΗ αποδίδει το πρόβλημα στην κακοκαιρία, ενώ μήνυση εναντίον της επιχείρησης υπέβαλε το μεσημέρι ο Μιλτιάδης Έβερτ. Τα σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες συνεχίζονται. Στα Άνω Λιόσια όπου πλημμύρισε έκταση τεσσάρων χιλιάδων στρεμμάτων διακόσιες οικογένειες έμειναν άστεγες και μεταφέρονται σε ξενοδοχεία.

    Στην Πελοπόννησο διακόπηκε η συγκοινωνία στους δρόμους Τρίπολης - Καλαμάτας, Τρίπολης - Σπάρτης, Τρίπολης - Πύργου, και Τρίπολης - Κορίνθου στη σήραγγα του Αρτεμισίου καθώς και σε όλο το ορεινό δίκτυο του νομού Αρκαδίας, Καλαβρύτων, Κορινθίας και Ηλείας.

    Το μεσημέρι οι καταδρομείς απεγκλώβισαν τους 28 εκδρομείς που είχαν αποκλειστεί με τα αυτοκίνητά τους στην περιοχή Έλατο του Παρνασσού.

    [20] ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Μ.ΕΒΕΡΤ

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ύστερα από τη μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου της ΔΕΗ που κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Έβερτ, για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην ηλεκτροδότηση της χώρας. "Και η ύπαρξη μόνο δύο βασικών αξόνων παροχής ρεύματος που έρχονται στην Αττική και στη νότια Ελλάδα εγκυμονεί εθνικούς κινδύνους", είπε ο κ. Έβερτ.

    Το Κέντρο Διανομής Φορτίου της ΔΕΗ επισκέφθηκε το πρωί η υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη. Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι η κατάσταση εμφανίζεται σήμερα καλύτερη και πρόσθεσε ότι έλαβε από τη ΔΕΗ τη διαβεβαίωση ότι δεν θα παρουσιαστούν προβλήματα παρά μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Άσκησε ωστόσο έντονη κριτική στην κυβέρνηση σημειώνοντας: "η κρατική μηχανή ήταν τελείως ανεύθυνη και απαράδεκτα ανεύθυνη".

    "Όταν η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία ότι έρχεται η χειρότερη δυνατή κακοκαιρία και σήμερα αυτό το οποίο παρατηρούμε είναι απλώς να ρίχνει ο ένας κυβερνητικός υπεύθυνος τις ευθύνες στον άλλο κυβερνητικό υπεύθυνο, αυτό δεν είναι εικόνα που μπορεί να γίνει ανεκτή από τον ελληνικό λαό", είπε η κ. Μπακογιάννη.


    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

    [21] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Η ΝΑΝΤΕΖΝΤΑ ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ

    Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει αύριο στο Βελιγράδι η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό της, Ζιβοντίν Γιοβάνοβιτς και τον Πρόεδρο της Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Η Βουλγάρα υπουργός θα ενημερώσει το Βελιγράδι για τις θέσεις σχετικά με το θέμα αυτό, που διατύπωσαν με κοινή διακήρυξή τους πέντε βαλκανικές χώρες στις 10 Μαρτίου στη Σόφια και στις 25 Μαρτίου στη Βόννη.

    Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ράντκο Βλάικοφ, οι δυο πλευρές θα εξετάσουν και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

    [22] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΙ ΠΡΙΣΤΙΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ

    Διαδοχικές επισκέψεις σε Βελιγράδι και Πρίστινα θα πραγματοποιήσει σήμερα ο πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), και υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Μπόνισλαβ Γκέρεμεκ, με στόχο την προετοιμασία του εδάφους για έναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στο Βελιγράδι και τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.

    Χθες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Πρίστινα, οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ και της Βρετανίας, Τζέρεμι Γκρίνστογκ και Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ, τάχθηκαν υπέρ της διεθνούς διαμεσολάβησης για την επίλυση της κρίσης και επανέλαβαν την προειδοποίηση της "ομάδας επαφής" ότι θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα κατά του Βελιγραδίου, αν δεν ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, εντός τεσσάρων εβδομάδων.

    Όπως είναι γνωστό, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αντιτίθεται στην παρουσία διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις, επαναλαμβάνοντας ότι το θέμα του Κοσσυφοπεδίου είναι "καθαρά εσωτερική υπόθεση της Σερβίας". Αντίθετα η ηγεσία των αλβανόφωνων επιμένει στην πρότασή της ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποιος μεσολαβητής από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας στις συνομιλίες.

    Την πρόταση των αλβανόφωνων υποστήριξαν οι απεσταλμένοι της Βρετανίας και των ΗΠΑ με το επιχείρημα ότι υπάρχει τόση έλλειψη εμπιστοσύνης και από τις δυο πλευρές, που καθιστά σχεδόν αδύνατο το διάλογο. "Ακόμη και η Ρωσία παρά τις φιλικές της σχέσεις με τη Σερβία συμφωνεί τώρα πως είναι ανάγκη να παίξει κάποιο ρόλο η διεθνής κοινότητα στις συνομιλίες", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκρίνστογκ.

    Μέχρι στιγμής, το όνομα που φέρεται να αναλαμβάνει κατά πάσα πιθανότητα το ρόλο του διαμεσολαβητή, είναι του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες.

    Αν και δεν είναι βέβαιο ότι η Σερβία θα επιτρέψει τη συμμετοχή του Γκονζάλες στις συνομιλίες, ωστόσο ο ηγέτης των αλβανόφωνων, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, έχει ήδη συστήσει ένα συμβουλευτικό όργανο στην περίπτωση που αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τη σερβική κυβέρνηση.

    [23] ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ

    Ο προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Μπόνισλαβ Γκέρεμεκ, συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς, στον οποίο μετέφερε τις θέσεις του Οργανισμού για την έναρξη του διαλόγου μεταξύ της σερβικής και της αλβανικής πλευράς, για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο κ. Γκέρεμεκ σε δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον κ. Γιοβάνοβιτς έθεσε το ζήτημα της αποστολής του πρώην Ισπανού πρωθυπουργού, Φελίπε Γκονζάλες, στη Γιουγκοσλαβία, ως εκπροσώπου του ΟΑΣΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το θέμα της έναρξης του διαλόγου μεταξύ σερβικής κυβέρνησης και των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, υπό τη μορφή στρογγυλής τραπέζης.

    Ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ επεσήμανε ότι η προώθηση των σχέσεων της Γιουγκοσλαβίας, τόσο με τον Οργανισμό, όσο και με την Ε.Ε, εξαρτώνται πολύ από το εάν το Βελιγράδι αποδεχθεί την αποστολή του κ. Γκονζάλες, προσθέτοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση επίκειται η διεθνής απομόνωση της Γιουγκοσλαβίας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Γιοβάνοβιτς ανέφερε ότι το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας, αποφεύγοντας να απαντήσει αν το Βελιγράδι θα αποδεχθεί τελικά τη διαμεσολάβηση του κ. Γκονζάλες στον επικείμενο διάλογο μεταξύ της σερβικής και αλβανικής πλευράς.

    [24] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ "ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΑΦΗΣ"

    Οι αποφάσεις της "ομάδας επαφής" στη Βόννη συνεχίζουν να απασχολούν τον αλβανικό τύπο και τον πολιτικό κόσμο της χώρας, ο οποίος τις αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό και δυσπιστία καθώς προσδοκούσε την λήψη αυστηρότερων μέτρων κατά του Βελιγραδίου.

    Σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Φάτος Νάνο, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση της Βόννης "βήμα προς τα εμπρός" επειδή, όπως χαρακτηρστικά είπε, "το κάθε τι εντάχθηκε σε ένα σχέδιο δράσης ενώ οι ίδιες οι κυρώσεις θεωρούνται ως μέσο που ενθαρρύνει την εφαρμογή του σχεδίου", οι αρχηγοί των αντιπολιτευόμενων κομμάτων τη χαρακτήρισαν ως αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης.

    O αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της "ομάδας επαφής", εκτίμησε ότι θα έπρεπε να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα κατά του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς διότι μόνο έτσι, "θα αποτραπεί εντελώς ο κίνδυνος ενός πολέμου στα Βαλκάνια". Kατά τον Μπερίσα, μόνο οι ΗΠΑ επέδειξαν αποφασιστικότητα να καταδικάσουν τον Μιλόσεβιτς. Οσο για την προθεσμία των τεσσάρων εβδομάδων που έδωσε η "ομάδα επαφής" στον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας για την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με τους αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου, ο Μπερίσα είπε χαρακτηριστικά: "Ενας μήνας προθεσμία, αποτελεί, ουσιαστικά, emh\qqumsg για τον δικτάτορα της Σερβίας (όπως αποκάλεσε τον Μιλόσεβιτς) να συνεχίσει την πολιτική εθνικής εκκαθάρισης στο Κοσσυφοπέδιο".

    Παράλληλα, η εφημερίδα "Ριλίντια Ντεμοκρατίκε", όργανο του Δημοκρατικού Κόμματος, στο κύριο άρθρο της με τίτλο "Ο Νάνο στη Βόννη εναντίον των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου", τονίζει μεταξύ άλλων ότι η συνάντηση της "ομάδας επαφής" απέδειξε για μια ακόμη φορά "την αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου".

    Νέες αιματηρές συγκρούσεις και επέκταση της διένεξης στα Βαλκάνια, διέβλεψε ότι θα επιφέρουν οι αποφάσεις της "ομάδας επαφής", ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, Σάμπρι Γκόντο. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε", ο κ.Γκόντο επέκρινε τον πρωθυπουργό Φάτος Νάνο ότι αγνόησε στη Βόννη "τη φωνή των πολιτικών κομμάτων για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου" και τον κάλεσε να διακηρύξει ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας του.

    Δυσαρέσκεια ωστόσο για τα αποτελέσμα της Βόννης φέρεται να έχουν εκδηλώσει και στελέχη της κυβέρνησης Νάνο. Συμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο από τη σουηδική πρωτεύουσα όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, φέρεται να δήλωσε ότι "οι αποφάσεις της Βόννης ήταν ένας συμβιβασμός", ενώ παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο "ο Μιλόσεβιτς να μετατρέψει το Κοσσυφοπέδιο σε μια νέα Βοσνία".

    Εξάλλου, τη δυσαρέσκειά του για τα αποτελέσματα της συνάντησης της "ομάδας επαφής" αλλά και για τη στάση που επέδειξε στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου η αλβανική κυβέρνηση εξέφρασε και ο αποκαλούμενος "πρωθυπουργός" του Κοσσυφοπεδίου, Μπουγιάρ Μπουκόσι. Μιλώντας στην αλβανόφωνη εκπομπή της ραδιοφωνικής υπηρεσίας του BBC, υπογράμμισε ότι "είναι τεράστιο λάθοες των Αλβανών πολιτικών και κυβερνητών να μιλούν για συγκεκριμένες λύσεις για το Κοσσυφοπέδιο". Κατά τον Μπουκόσι "ο μόνος που έχει δικαίωμα λόγου για οποιαδήποτε πρόταση επίλυσής του είναι ο λαός του Κοσσυφοπεδίου".

    [25] Η ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ Ο.Δ.Γ. ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Στις 15 και 16 Απριλίου θα συνεχιστεί η συζήτηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης επί της αίτησης ένταξης της Γιουγκοσλαβίας στο διεθνή οργανισμό.

    Στην απόφαση αυτή κατέληξαν, ύστερα από πολύωρη συζήτηση, ο μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών του Συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας πολλές χώρες -μέλη, με πρώτη την Αλβανία, αλλά και αυτές της πρώην Γιουγκοσλαβίας, υπέβαλαν πολλές ενστάσεις.

    Η Βρετανία, που εκπροσώπησε και τους 15 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε ότι πρέπει να εξεταστεί σε βάθος το γιουγκοσλαβικό αίτημα και ότι δίδεται η ευκαιρία, με την αίτηση ένταξης, στο Συμβουλίο της Ευρώπης, να διαδραματίσει σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο στην περιοχή, παρεμβαίνοντας ταυτόχρονα αποτελεσματικά στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα, ζήτησε εξέταση του θέματος σε μεταγενέστερο χρόνο, υποστηρίζοντας, ότι δεν είναι αναγκαία η παραπομπή του αιτήματος στην joimoboukeutij^ συνέλευση. Με την άποψη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συντάχθηκαν η Κύπρος, η Ρουμανία, η Τσεχία και η Νορβηγία.

    Από την πλευρά της η Ρωσία, υποστήριξε την ανάγκη να σταλεί επιστολή προς την γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, από τον πρόεδρο της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων, προς την κυβέρνηση του Βελιγραδίου, τόσο για την παραλαβή της αίτησης, όσο και τις επιδόσεις, που πρέπει να πετύχει η Γιουγκοσλαβία σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Με κοινή τροπολογία τους η Σλοβενία, η Κροατία και η ΠΓΔΜ ζήτησαν από τον πρόεδρο της επιτροπής υπουργών, διευκρινιστικό ανακοινωθέν, ότι η Γιουγκοσλαβία "αντίθετα από τα υπόλοιπα διάδοχα κράτη της πρώην Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, η οποία έπαψε να υπάρχει από τον Σεπτέμβριο του 1992, δεν έχει κανένα επίσημο καθεστώς και ότι υποβάλει αίτηση υποψηφιότητας να ενταχθεί ως νέο μέλος".

    Αντίθετα, η αλβανική αντιπροσωπεία ζήτησε επίμονα να υπάρξει ρητή αναφορά στην ανάγκη βελτίωσης της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, σαν απαραίτητος όρος για την αποδοχή της γιουγκοσλαβικής αίτησης. Παράλληλα, η Βρετανία πρότεινε να συμπεριληφθεί στο κοινό ανακοινωθέν, η " έκφραση σοβαρής ανησυχίας, για τις εξελίξεις στην Γιουγκοσλαβία και ειδικότερα στο Κοσσυφοπέδιο", ενώ η Τουρκία πρότεινε να μνημονευθεί στο ανακοινωθέν " ο κίνδυνος που διατρέχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε Σαντζάκι και Βοϊβοντίνα".

    Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών αποφάσισαν ακόμη να ενημερωθεί η κοινοβουλευτική συνέλευση για την αίτηση της Γιουγκοσλαβίας και να συζητηθεί το θέμα στις 23 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 27 March 1998 - 12:30:28