Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-04-03

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 3 Απριλίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

[Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (του Χρίστου Μάτη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΝΕΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΣΦΙΧΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

  • [03] Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΖΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

  • [04] Ο Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

  • [05] ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  • [06] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΑΡΧΙΣΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

  • [08] ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Ο ΚΛΙΝΤΟΝ

  • [09] Σ.ΜΠΡΟΚΑΪ:ΑΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

  • [10] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΠΓΔΜ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ

  • [11] ΑΡΜΕΝΙΑ:Ο ΗΤΤΗΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

  • [12] ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΓΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [13] ΓΙΕΛΤΣΙΝ: ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • [14] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

  • [15] ΓΙΑ "ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ" ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΟΙ

  • [16] ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΝΑΝΟ

  • [17] ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΠΓΔΜ- Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [18] ΡΟΥΓΚΟΒΑ:ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [19] ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ: ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΡΡΑΞΗ


  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (του Χρίστου Μάτη)

  • [20] Ο ΓΓ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ ΜΠΕ ΓΙΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΡΑΤΣΙΣΜΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΝΕΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΣΦΙΧΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Νέα σύσταση για εφαρμογή σφιχτής οικονομικής πολιτικής απηύθυνε στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να γίνει δυνατή η ένταξη στην ΟΝΕ.

    Στην τελευταία οδηγία της νομισματικής επιτροπής αναφέρεται η ανάγκη να προχωρήσουν τα διαρθρωτικά μέτρα χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση και επισημαίνει τον κίνδυνο αύξησης του πληθωρισμού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δεν είναι διατεθειμένος να υπονομεύσει την πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ σε κανένα σημείο της δύσκολης διαδρομής μέχρι την ένταξη της δραχμής στο Ευρώ.

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Πρόταση για τη συγκρότηση διαρκούς διάσκεψης, με έδρα τη χώρα μας, για την επίλυση των προβλημάτων ασφαλείας της περιοχής, διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, σε ομιλία του, κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανατολική Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

    "Η Ελλάδα έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε μια προσέγγιση σε βάθος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα επιδείξει την απαραίτητη σωφροσύνη, μετριοπάθεια και γενναιότητα, που απαιτούν οι σύγχρονες περιστάσεις, ώστε να οικοδομηθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις του 21ου αιώνα στη στέρεη βάση του διεθνούς συνοριακού στάτους κβο, του διεθνούς δικαίου, της αμοιβαίας ασφάλειας και συνεργασίας". είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Το συνέδριο οργάνωσε το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη, το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής και το Ινστιτούτο Phillip Morris.

    [03] Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΖΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

    Την οριστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπεται σε Ελληνες πολίτες να επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς βίζα, έλαβε η Αμερικανική Γερουσία του Κογκρέσου.Με αυτή την πράξη, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή σε μερικές εβδομάδες η Γερουσία ανέτρεψε την προηγούμενη θέση της, η οποία θα απαιτούσε από την Ελλάδα να συνεχίσει το πρόγραμμα βίζας για δύο ή περισσότερα χρόνια.

    Σε δηλώσεις του, ο Αντριου Μανάτος, της Εθνικής Συντονιστικής Προσπάθειας των Ελλήνων της Αμερικής, επισήμανε ότι "αυτό το νομοσχέδιο θα σταλεί τώρα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ για την υπογραφή του και για εφαρμογή".

    "Μετά το κάλεσμα του Αντριου Αθενς στις 10 Μαρτίου για κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες και σε συνέχεια της συνάντησης ενότητας Ελληνο-Αμερικανών Ηγετών και Oργανώσεων (HALO), που συγκλήθηκε από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Σπυρίδωνα, Ελληνες από όλα τα μέρη των ΗΠΑ δούλεψαν μαζί μας, στην αντιμετώπιση του Αμερικανικού Κογκρέσου, με έναν αποτελεσματικό και συντονισμένο τρόπο", είπε ο κ. Μανάτος.

    "O ηγετικός ρόλος στην Αμερικανική Γερουσία του γερουσιαστή Τέντ Κένεντι και του προέδρου της Μεταναστευτικής Υποεπιτροπής της Γερουσίας, γερουσιαστή Σπένσερ Εϊμπραχαμ, καθώς και η στρατηγική παρέμβαση του Λευκού Oίκου και η επίκαιρη επίσκεψη στην Oυάσιγκτον του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Νίκολας Μπέρνς, βοήθησαν να φέρουν μια σημαντική επιτάχυνση σ' αυτή την εξέλιξη στη Γερουσία", κατέληξε ο κ. Μανάτος.

    [04] Ο Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

    Συγκεκριμένες προτάσεις για την άμεση ενίσχυση της διαβαλκανικής συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο, κομίζει το Κέντρο Διαβαλκανικής Συνεργασίας Κοζάνης (ΚΔΣ), που ξεκινά τη λειτουργία του την Κυριακή, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννου Κρανιδιώτη.

    Η τοπική συνεργασία μπορεί να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο τις γενικότερες προσπάθειες διακρατικών συμμαχιών στα Βαλκάνια, υποστηρίζουν οι εμπνευστές του κέντρου και υπόσχονται ότι οι δράσεις τους δεν θα αναλωθούν σε γενικόλογες επαφές: στο πλαίσιο αυτό, ο νεόπλαστος θεσμός προετοιμάζεται να προωθήσει δυναμικές παρεμβάσεις στο επίπεδο της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Χερσόνησο του Αίμου.

    Διευκρινίζοντας ότι ο ρόλος του κέντρου στα Βαλκάνια θα είναι συμπληρωματικός των κυβερνητικών δράσεων, αφού αυτό είναι ενταγμένο στην εθνική πολιτική του Υπουργείου Εξωτερικών, ο νομάρχης Κοζάνης, Πάσχάλης Μητλιάγκας, επεσήμανε: "Η ειδοποιός διαφορά των δράσεων του κέντρου από πρωτοβουλίες άλλων φορέων, είναι ότι αυτό έχει ήδη έρθει σε επαφή με τοπικούς φορείς και με τις πρεσβευτικές αρχές και των έξι βαλκανικών χωρών. Η ανταπόκρισή τους ήταν μεγάλη". Συγκεκριμένες δράσεις έχουν ήδη αναληφθεί στην Κορυτσά, ενώ ακολουθούν η Βουλγαρία και η ΠΓΔΜ.

    Μάλιστα, η διοίκηση του κέντρου -που εδρεύει στην Κοζάνη- έχει ήδη έρθει σε επαφή με τις αρχές άλλων πόλεων της Βόρειας Ελλάδας και των Βαλκανίων, ώστε να δημιουργηθούν γραφεία-"κυψέλες" (παραρτήματα), για την επέκταση του δικτύου του ΚΔΣ και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό και συνεργασία.

    Μια από τις πρώτες δράσεις του Κέντρου θα είναι η διοργάνωση μεγάλης συνάντησης των νομαρχών της Βαλκανικής στην Κοζάνη: η ηγεσία του θεσμού προετοιμάζει εδώ και τρεις μήνες τη συγκέντρωση εκπροσώπων των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων της Χερσονήσου του Αίμου, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο 1998. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης της Κοζάνης, εκπρόσωποι των βαλκανικών ιστορικών βιβλιοθηκών θα συναντηθούν στην πρωτεύουσα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους και να αναπτύξουν συνεργασίες.

    "Παράλληλα με τη μεγάλη γέφυρα προς τα Βαλκάνια που στήνει σήμερα η Ελλάδα, εμείς επιχειρούμε να δημιουργήσουμε μικρότερα cev}qia και δίαυλους επικοινωνίας", συνόψισε ο κ.Μητλιάγκας, που είναι και εμπνευστής της ιδέας δημιουργίας του Κέντρου. Καταλήγοντας, ο κ.Μητλιάγκας ευχαρίστησε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη συμβολή του στη διοργάνωση της συνέντευξης τύπου, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε το Κέντρο.

    Σκιαγραφώντας τους στόχους του Κέντρου, ο πρόεδρός του, Κώστας Δελίδης, επικεφαλής του ΤΕΙ Κοζάνης, τόνισε: "Στόχος μας είναι η υποστήριξη των φορέων που ασχολούνται με τις πολιτιστικές και κοινωνικές ανταλλαγές, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν το υπόβαθρο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής συνεργασίας. Επιδιώκουμε έτσι, να δημιουργήσουμε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να κινηθεί ευκολότερα η επιχειρηματική δραστηριότητα". Πρόσθεσε ότι σκοπός του κέντρου δεν είναι η οικονομική διείσδυση στα Βαλκάνια, αλλά η επιδίωξη της συνανάπτυξης και της συνεργασίας.

    Ακόμη, το Κέντρο συμπορεύεται με επιχειρηματικούς φορείς που προωθούν την οικονομική συνεργασία στα Βαλκάνια, έχει τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά και ευέλικτη διοικητική δομή, βοηθά σε κάθε πρωτοβουλία προστασίας του περιβάλλοντος διασυνοριακά και συμβάλει στην αλληλοκατανόηση των λαών, με σκοπό την προαγωγή και την προάσπιση της ειρήνης.

    [05] ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Τα Ιωάννινα επισκέπτεται από σήμερα μέχρι την Κυριακή ο Έλληνας βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σουηδίας Νίκος Παπαδόπουλος προκειμένου να συναντηθεί με τους επαναπατρισθέντες από τη Σουηδία αλλά και να συμμετάσχει σε εκδήλωση του δήμου, στη διάρκεια της οποίας θα μιλήσει για τον Ούλαφ Πάλμε. Ο κ Παπαδόπουλος λίγες ώρες πριν την αναχώρηση για τα Ιωάννινα επισκέφτηκε τα γραφεία του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Ο Έλληνας βουλευτής , που εξελέγη το 1994, αναφερόμενος στον ελληνισμό της Σουηδίας, που σήμερα αριθμεί περίπου 20 χιλιάδες άτομα, μίλησε για θέματα παιδείας και πολιτισμού. "Επί χούντας ήμασταν γύρω στους 24.000 . Πολλοί επαναπατρίστηκαν ενώ άλλοι βγήκαν σε σύνταξη και ήρθαν στην Ελλάδα. Όμως τα παιδιά τους και οι άλλες γενιές παραμένουν στη Σουηδία και σήμερα πιστεύω είμαστε 20-21 χιλιάδες πρώτης και δεύτερης γενιάς. Οι επαναπατρισθέντες πρέπει να είναι γύρω στις 10 χιλιάδες. Ελληνικά γνωρίζουν όλοι . Οπωσδήποτε δεν μιλάνε τόσο καλά όπως οι Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα. Το 80% όμως μιλούν πάρα πολύ καλά, σπουδάζουν στη Σουηδία και προοδεύουν. Εγώ πιστεύω στη νέα γενιά" λέει κ Παπαδόπουλος.

    Το μάθημα της ελληνικής γλώσσας έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των δημόσιων σχολείων της Σουηδίας από την εποχή της χούντας που πολλοί Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες έφτασαν στη χώρα. Όπως μας πληροφορεί ο κ Παπαδόπουλος στα δημόσια σχολεία η ελληνική γλώσσα διδάσκεται για ένα δίωρο την εβδομάδα. "Εκτός από τα απογευματινά σχολεία για Ελληνόπουλα, τα οποία στηρίζονται από την ελληνική πρεσβεία και την ελληνική πολιτεία , οι γονείς και κηδεμόνες, οι οποίοι έχουν οργανωθεί, έχουν ένα δικό τους σαββατιάτικο σχολείο. Σε αυτό φοιτούν γύρω στα 600 παιδιά στη Στοκχόλμη και μαθαίνουν ελληνικά 4-5 ώρες κάθε Σάββατο. Έτσι κρατούν ζωντανή τη γλώσσα και tom πολιτισμό" συνεχίζει ο κ Παπαδόπουλος.

    Ο βουλευτής επισημαίνει ότι ο ελληνισμός της Σουηδίας διατηρεί στενή επαφή με την πατρίδα και ένα ποσοστό 95% έρχεται τα καλοκαίρια στην Ελλάδα. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι οι Έλληνες είναι πολύ καλά οργανωμένοι. "Υπάρχει η ελληνική Ομοσπονδία η οποία είναι πάρα πολύ ισχυρή και πιστεύω" προσθέτει ο κ Παπαδόπουλος "ότι είναι από τις καλύτερες Ομοσπονδίες που έχουμε δημιουργήσει μέσα στην Ευρώπη. Οι Κοινότητες, οι οποίες βρίσκονται σε κάθε περιοχή, είναι ένας χώρος συνεργασίας και επαφής των Ελλήνων. Πιστεύω ότι εκλαϊκεύονται οι Κοινότητες για να μπορέσουν να μπουν και οι νέοι. Γιατί οι νέοι θα είναι αυτοί που στο μέλλον θα κρατήσουν τις κοινότητες. Αλλιώς είναι καταδικασμένες να σβήσουν".

    Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις της Στοκχόλμης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 1998, ο κ Παπαδόπουλος τονίζει ότι ο δήμαρχος της Σουηδικής πρωτεύουσας προγραμματίζει μια ελληνική εβδομάδα στην οποία θα συμμετάσχει και ο δήμος Καλαμαριάς από τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι οι Σουηδοί βλέπουν πολύ θετικά τους Έλληνες.

    Τέλος ο κ Παπαδόπουλος αναφερόμενος στο ομογενειακό περιοδικό του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Ελληνική Διασπορά" το χαρακτηρίζει σαν ένα από τα καλύτερα περιοδικά στο χώρο της ομογένειας. " Η "Ελληνική Διασπορά" μαζί με τον "Αριστοτέλη" που εκδίδεται στη Σουηδία, πιστεύω ότι είναι από τα καλύτερα περιοδικά που υπάρχουν σήμερα", καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος. Α.Φ.

    [06] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ

    Διαπραγματεύσεις για την αγορά της ζυθοποιίας του Μοναστηρίου διεξάγουν εκπρόσωποι της ελληνικής οινοποιίας "Μπουτάρης", της ζυθοποιίας "Fosters" από την Αυστραλία και του ελβετικού ομίλου ζυθοποιιών "MTI", αποκαλύπτει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" των Σκοπίων.

    Η αξία της ζυθοποιίας του Μοναστηρίου ανέρχεται σε 3,5 εκατομμύρια μάρκα. Η οινοποιία "Μπουτάρης" εμφανίζεται πρόθυμη να εξαγοράσει το 51% της ζυθοποιίας και να αναλάβει την αποπληρωμή των χρεών προς τους εργαζόμενους και προς μικρότερους χρηματοδότες της ζυθοποιίας.

    Σε περίπτωση που η "Μπουτάρης" αναλάβει το 51% της ζυθοποιίας του Μοναστηρίου, θα δεσμευτεί να διατηρήσει τους 120 από τους150εργαζόμένους της και να επενδύσει σε διάστημα δύο ετών 10,5 εκατομμύρια μάρκα για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων. Ε.Π.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΑΡΧΙΣΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Η οικονομική συνεργασία Ευρώπης και Ασίας είναι το επίκεντρο της διεθνούς διάσκεψης που άνοιξε σήμερα και επίσημα, μετά την άτυπη έναρξή της χθες το απόγευμα στο Λονδίνο. Στη διάσκεψη μετέχουν είκοσι πέντε χώρες, ενώ τη χώρα μας εκπροσωπεί ο pqyhupouqc|r, Κώστας Σημίτης, που ηγείται της ελληνικής αντιπροσωπείας.

    Χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός στους 25 ηγέτες, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στις ελληνικές προσπάθειες για την ένταξη της χώρας μας στην οικονομική και νομισματική ένωση. Ο κ. Σημίτης θα έχει επαφές με Ευρωπαίους και Ασιάτες αξιωματούχους, στο πλαίσιο της αξιοποίησης και προβολής του πλεονεκτήματος της χώρας μας η οποία αποτελεί το συνδετικό κρίκο της Ευρώπης με τις αγορές των Βαλκανίων.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παραμείνει στο Λονδίνο μέχρι την Τρίτη, προκειμένου να παραστεί και στη σύνοδο των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων.

    [08] ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Ο ΚΛΙΝΤΟΝ

    Αρνητικές εξελίξεις σχετικά με την πρόοδο των προσπαθειών για την επίλυση του κυπριακού, διαπιστώνει για πρώτη φορά, ύστερα από αρκετό διάστημα, στη διμηνιαία έκθεσή του προς το Κογκρέσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

    Στην έκθεση, που καλύπτει την περίοδο Δεκέμβριος 1997- Ιανουάριος1998, ο κ.Κλίντον τονίζει, ότι υπήρξαν εξελίξεις στην Κύπρο, η κυριότερη των οποίων ήταν η απόφαση των Τουρκοκυπρίων να διακόψουν τις διακοινοτικές συνομιλίες.

    Ως αρνητική επίσης εξέλιξη καταγράφεται και η ανάληψη ελέγχου από την εθνική φρουρά της αεροπορικής βάσης στην Πάφο, η οποία, όπως αναφέρεται στην έκθεση, "αναβαθμίστηκε και χρησιμεύει ως βάση μαχητικών αεροσκαφών".

    Αναφορικά με το θέμα των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, τονίζει ότι η αμερικανική κυβέρνηση επανέλαβε στην ελληνοκυπριακή πλευρά τις ανησυχίες της σχετικά με την προώθηση της αγοράς τους, ενώ εκτιμά ότι "είναι ένα σοβαρό εμπόδιο στην επίτευξη λύσης στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας".

    Αναφορά γίνεται επίσης και στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης- Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η Τουρκία εξέλαβε την απόφαση του Λουξεμβούργου "ως οπισθοδρόμηση στην προσπάθειά της για ένταξη στην Ενωση", ενώ τονίζει, ότι στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Μεσούτ Γιλμάζ στην Ουάσιγκτον, τον κάλεσε "να παραμείνει αφοσιωμένος στο μακροπρόθεσμο ενδιαφέρον της Τουρκίας προς την Ευρώπη". Ε.Τ.

    [09] Σ.ΜΠΡΟΚΑΪ:ΑΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

    Aδικαιολόγητη χαρακτήρισε η αλβανική κυβέρνηση τη στάση της αντιπολίτευσης η οποία συνεχίζει να αντιδρά στην απόφαση για ανανέωση της θητείας της ελληνικής δύναμης (ΕΛΔΑΛ-2) στην Αλβανία, έως τις 25 Νοεμβρίου.

    O υπουργός Αμυνας, Σαμπίτ Μπροκάι, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση των Τιράνων χαρακτήρισε "γελοίες" τις κατηγορίες του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος για εθνική προδοσία και καταλόγισε αγνωμοσύνη στον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα. "Είναι τουλάχιστον ντροπή να συμπεριφέρονται έτσι σε μια χώρα, την Ελλάδα, που βοήθησε και συνεχίζει να βοηθά την Αλβανία σε όλους τους τομείς για την ανοικοδόμησή της", υπογράμμισε.

    Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης που ισχυρίζεται ότι η παρουσία της ελληνικής δύναμης στην Αλβανία είναι παράνομη επειδή δεν έχει εντολή από το ΝΑΤΟ, ο κ.Μπροκάι τόνισε ότι "τόσο οι Ελληνες στρατιώτες όσο και άλλες μικρότερες ομάδες διαφόρων χωρών βρίσκονται στη Αλβανία στα πλαίσια του προγράμματος του ΝΑΤΟ "Clearing house" στο οποίο συμμετέχει και η χώρα μας".

    [10] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΠΓΔΜ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ

    Άρχισαν χθες στα Σκόπια οι διαβουλεύσεις μεταξύ εκπροσώπων των υπουργείων Εξωτερικών Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ για την επίλυση του γλωσσικού προβλήματος και την υπογραφή των 22 διακρατικών συμφωνιών.

    Όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, οι διαβουλεύσεις διεξάγονται σε επίπεδο υφυπουργών εξωτερικών και με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τις δύο χώρες..

    Σημειώνεται, ότι ο τύπος των Σκοπίων χαρακτήρισε θετικό το κλίμα που επικρατεί σε Σκόπια και Σόφια και υπογράμμισε, ότι ποτέ άλλοτε οι δύο χώρες δεν ήταν τόσο κοντά, στην επίλυση του γλωσσικού ζητήματος.

    Υπενθυμίζεται, ότι το γλωσσικό ζήτημα τέθηκε από την βουλγαρική πλευρά τον Απρίλιο του 1994, όταν ο τότε υπουργός Παιδείας και Επιστημών της Βουλγαρίας, Μάρκο Τοντόρωφ, αρνήθηκε να υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τα Σκόπια διότι ήταν γραμμένο στην επίσημη γλώσσα της ΠΓΔΜ.

    Η τελευταία συμφωνία, που υπέγραψαν οι δύο χώρες, πριν από τη δημιουργία της γλωσσικής διαμάχης ήταν η συμφωνία οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας. Τη συμφωνία υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας τον Ιούλιο του 1993. Ε.Π.

    [11] ΑΡΜΕΝΙΑ:Ο ΗΤΤΗΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

    Σκληρή επίθεση εναντίον της κεντρικής εκλογικής επιτροπή πραγματοποίησε ο ηττημένος υποψήφιος των προεδρικών εκλογών της Αρμενίας, Καρέν Ντεμιρτσιάν, ο οποίος της καταλόγισε την ευθύνη για τις παρατυπίες στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων ενώ παράλληλα ζήτησε από τον αρμενικό λαό να απελευθερωθεί από τα προεκλογικά του πάθη.

    "Τα αρχικά εκλογικά αποτελέσματα, τα οποία κοινοποιήθηκαν από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, διαστρέβλωσαν την πραγματική εικόνα των αποτελεσμάτων ενώ διαιώνισαν το ψέμα και την απάτη", υποστήριξε ο κ. Ντεμιρτσιάν, ο οποίος μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στην πολιτική και θα συνεχίσει να αγωνίζεται στην πολιτική αρένα με πολιτισμένα μέσα και υπό το πλαίσιο του Συντάγματος. Λ.Μ

    [12] ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΓΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Στον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος δικτύου και στην αγορά εκτάσεων γύρω από τους αγωγούς φυσικού αερίου στη Βουλγαρία με σκοπό να κατασκευαστούν νέα τμήματα και να ενισχυθούν με αυτόν τον τρόπο οι δυνατότητές τους για μεταφορά φυσικού αερίου, στοχεύει η βουλγαρική κρατική εταιρία "Μπουλγκάργκαζ".

    Αυτό ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευγκένι Μπακαρτζίεφ, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα στη Σόφια με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής εταιρίας φυσικού αερίου "Γκάζπρομ", Μπόγκνταν Μπουντζούλιακ.

    Ο κ.Μπουντζούλιακ βρίσκεται στη Σόφια για την επικείμενη αναδιάρθρωση της βουλγαρορωσικής εταιρίας φυσικού αερίου "Τοπένερτζι", η οποία, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου που υπέγραψαν ο κ.Μπακαρτζίεφ και ο πρόεδρος της "Γκάζπρομ", Ρεμ Βιάχιρεφ, στις 20 Μαρτίου, στη Μόσχα, πρόκειται να γίνει ιδιοκτησία της "Γκάζπρομ".

    Κατά τη χθεσινή συνάντησή τους με τον κ. Μπουντζούλιακ οι εκπρόσωποι των βουλγαρικών εταιριών και τραπεζών που έχουν μετοχές της "Τοπένερτζι", συμφώνησαν να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους στη ρωσική πλευρά.

    Οι μετοχές που διαθέτει η βουλγαρική πλευρά στην "Τοπένερτζι" μοιράζονται ως εξής: Το 25,1% ανήκει στην κρατική "Μπουλγκάργκαζ", οι "Μούλτιγκρουπ" και "Οβεργκαζ" έχουν το 8,25%, η Μπούλμπανκ και η Πρώτη Ιδιωτική Τράπεζα το 3,2% και η "Χίμπιμπορτ" το 2%.

    Η μεταβίβαση των μετοχών αναμένεται να επικυρωθεί από τη γενική συνέλευση της "Τοπένερτζι" στις 5 Μαϊου στη Βάρνα.

    [13] ΓΙΕΛΤΣΙΝ: ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

    Τον κύριο λόγο για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης δήλωσε ότι θα έχει ο Ρώσος Πρόεδρος, Μπορίς Γιέλτσιν, ενώ απέρριψε τη δημιουργία υπουργικού συμβουλίου συνασπισμού με τους πολιτικούς του αντιπάλους και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή σκληρής οικονομικής πολιτικής.

    Χθες ο κ.Γιέλτσιν συμφώνησε να δώσει περιθώρια στους αντιπάλους του στο κοινοβούλιο να εκφράσουν τη γνώμη τους όσον αφορά στο πολιτικό και οικονομικό μέλλον της Ρωσίας, αλλά σήμερα επέμεινε ότι οι παραχωρήσεις του δεν πρόκειται να αφορούν στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ούτε στην αναθεώρηση της οικονομικής πορείας της χώρας.

    Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Σεργκέι Γιαστρεζέμπσκι, δήλωσε ότι ''ο Πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία να προχωρήσει σε διάλογο με το κοινοβούλιο για το σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υποστηρίζει μια κυβέρνηση συνασπισμού", προσθέτωντας |ti κάτι τέτοιο θα ήταν "απαράδεκτο". Παράλληλα, τόνισε ότι τόσο ο διορισμένος από τον Γιέλτσιν πρωθυπουργός, Σεργκέι Κιριγιένκο, όσο και η ομάδα του παραμένουν πιστοί στη δημοσιονομική πολιτική, το χαμηλό πληθωρισμό, το σταθερό επιτόκιο συναλλάγματος και τα δικαιώματα περιουσίας.

    Οι Κομμουνιστές που ζήτησαν το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, από το 1995 που αποτελούν την πλειοψηφία στη Βουλή, δήλωσαν ότι ο πολιτικός συμβιβασμός με τον κ.Γιέλτσιν μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εάν δεχτεί να αλλάξει την "καταστρεπτική" οικονομική του πολιτική.

    Στο μεταξύ ο Ρώσος Πρόεδρος απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να πληρώνουν τους φόρους, υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός των φορολογουμένων για το 1998 είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από το 1995, αλλά τα έσοδα της φορολογίας είναι ανεπαρκή. Ε.Ρ.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

    [14] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

    Συνεδριάζει εκτάκτως τη Δευτέρα η Βουλή της Σερβίας για να εγκρίνει την πρόταση του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την αποδοχή ή όχι ξένου διαμεσολαβητή στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

    Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η Βουλή θα κάνει αποδεκτή την πρόταση Μιλόσεβιτς, καθώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα του ίδιου και το εθνικιστικό κόμμα του εθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, εκφράστηκαν υπέρ της πρότασης του Γιουγκοσλάβου Προέδρου. Τα δύο αυτά κόμματα διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία στη σερβική Βουλή.

    Η νομοθεσία της Σερβίας προβλέπει ότι το δημοψήφισμα μπορεί να διεξαχθεί το νωρίτερο σε 30 ή το αργότερο σε 90 ημέρες από την ημέρα που θα προκηρυχθεί, ενώ για να θεωρηθεί έγκυρο απαιτείται η προσέλευση του 50% του εκλογικού σώματος.

    Ετσι, εκτός απροόπτου, το δημοψήφισμα για την αποδοχή ή όχι ξένου μεσολαβητή στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα μεταξύ 6 Μαίου και 6 Ιουλίου.

    Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη εξέφρασαν χθες την πεποίθηση, ότι η πλειοψηφία του σερβικού λαού θα απορρίψει τη συμμετοχή ξένου παράγοντα για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο αντιπρόεδρος της νέας σερβικής κυβέρνησης, Βόισλαβ Σέσελι."Ο σερβικός λαός δεν πρόκειται να αποδεχθεί ξένη μεσολάβηση για ένα ζήτημα εσωτερικό της χώρας όπως αυτό του Κοσσυφοπεδίου", δήλωσε ο Σέσελι.

    Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα στην πρόταση του Μιλόσεβιτς και σημείωσαν τις πρώτες αντιδράσεις απλών πολιτών. Σύμφωνα με αυτές, η συντριπτική πλειοψηφία του σερβικού λαού θα απαντούσε αρνητικά στην ερώτηση του δημοψηφίσματος αν αποδέχεται τη συμμετοχή ξένου εκπροσώπου για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου.

    [15] ΓΙΑ "ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ" ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΟΙ

    Ως παραπλανητικό ελιγμό για την αποφυγή της παρέμβασης ξένου παράγοντα στις χαρακτήρισαν οι ηγέτες των αλβανικών κομμάτων του Κοσσυφοπεδίου την πρόταση του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την αποδοχή ή όχι διεθνούς διαμεσολάβησης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο Φεχμί Αγκάνι, στέλεχος της Δημοκρατικής Συμμαχίας του Κοσσυφοπεδίου (LDK), σε δηλώσεις του, κατέστησε σαφές ότι οι αλβανόφωνοι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα, στην περίπτωση που η σερβική Βουλή αποφασίσει τη διεξαγωγή του.

    O Aγκάνι υποστήριξε ότι με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε ολόκληρη τη Σερβία ο Μιλόσεβιτς επιδιώκει να αποφύγει την παρέμβαση του ξένου παράγοντα.

    Εξάλλου επικριτές του Μιλόσεβιτς χαρακτήριζαν την πρότασή του, ως μια κυνική άσκηση δημοσίων σχέσεων και συσπείρωσης των οπαδών του.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, στην περίπτωση που η σερβική Βουλή αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος -κάτι που θεωρείται βέβαιο αφού οι σοσιαλιστές και οι εθνικιστές διαθέτουν την πλειοψηφία στη νέα σερβική κυβέρνηση- το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου θα επιταθεί. Και αυτό γιατί, ο σερβικός λαός θεωρείται επίσης βέβαιο ότι θα απορρίψει τη διεθνή διαμεσολάβηση με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η έναρξη του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, καθώς η αλβανική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς την παρουσία διεθνούς παράγοντα. Ε.Τ.

    [16] ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΝΑΝΟ

    Την επιβολή και άλλων κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου ζήτησε χθες από το Παρίσι, ο Αλβανός πρωθυπουργός Φάτος Νάνο προκειμένου να ασκηθεί πίεση στη σερβική κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική της στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν υποστηρίζει την αανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, από την Γιουγκοσλαβία.. Ο Φάτος Νάνο επιθυμεί την επιβολή οικονομικού εμπάργκο κατά του Βελιγραδίου, εκτός από το εμπάργκο όπλων, που αποφασίστηκε αυτήν την εβδομάδα από τον ΟΗΕ.

    "Η πίεση που ασκείται από τη διεθνή κοινότητα δεν είναι αρκετή για να λυγίσει τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ενώ το οικονομικό εμπάργκο ίσως επιφέρει αποτελέσματα", προσέθεσε ο Νάνο κατά τη διάρκεια συνάντησης του στο Παρίσι με το Γάλλο πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν, όπου και συζήτησαν το θέμα της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου.

    Παράλληλα, ο Νάνο υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε διευθέτηση πρέπει να γίνει εντός των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας ενώ εμφανίστηκε αντίθετος στην ιδέα της "Μεγάλης Αλβανίας". Λ.Μ

    [17] ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΠΓΔΜ- Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Νέο γύρο συνομιλιών για τον καθορισμό της συνοριακής γραμμής μεταξύ ΠΓΔΜ και Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας θα αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα στο Βελιγράδι εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

    Σημειώνεται ότι στην τελευταία συνάντηση των εκπροσώπων των δύο χωρών, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από επτά μήνες στο Βελιγράδι, δημιουργήθηκε πρόβλημα στον καθορισμό του τμήματος της συνοριακής γραμμής, μήκους 15 χιλιομέτρων, που διασχίζει το όρος Σαρ Πλάνινα, στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, ενώ υπήρχαν διαφορετικές απόψεις και για την περιοχή κοντά στο μοναστήρι Πρόχορ Πτσίνσκι, βορειοανατολικά των Σκοπίων.

    Υπενθυμίζεται ότι μετά την κλιμάκωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, επίσημοι κύκλοι των Σκοπίων εκφράζουν φόβους ότι ο μη σαφής καθορισμός της συνοριακής γραμμής θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα και στις δύο χώρες. Ο σκοπιανός Τύπους, μάλιστα, υποστήριξε σε δημοσιεύματά του ότι σερβικές αστυνομικές περίπολοι εισχώρησαν σε σκοπιανό έδαφος κατά τις έρευνες για εντοπισμό αλβανοφώνων τρομοκρατών. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα, τόνισε ωστόσο, ότι η ανάγκη καθορισμού της συνοριακής γραμμής προς την Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας είναι επιτακτική. Ε.Π.

    [18] ΡΟΥΓΚΟΒΑ:ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    "Aνεξαρτησία είναι η καλύτερη λύση για το Κοσσυφοπέδιο", δήλωσε σήμερα ο αρχηγός των Αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    "Οι διαπραγματεύσεις για το πρόβλημα που επικρατεί στην περιοχή πρέπει να πραγματοποιηθούν υπό τη μεσολάβηση μίας τρίτης δύναμης, ενώ η καλύτερη λύση είναι η ανεξαρτησία, την οποία υποστήριξαν με δημοψήφισμα το 1991, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου", προσέθεσε ο Ρουγκόβα.

    Ο Ρουγκόβα ο οποίος ηγείται του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου, υποστήριξε ότι η πρόταση του Βελιγραδίου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το αν πρέπει να υπάρξει διεθνής μεσολάβηση στο Κοσσυφοπέδιο, δεν είναι σοβαρή καθώς μπλοκάρει την επίλυση της κρίσης.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η σερβική ηγεσία αρνείται τη διεθνή μεσολάβηση γιατί όπως ισχυρίζεται, τα προβλήματα του Κοσσυφοπεδίου αποτελούν εσωτερική υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας. Λ.Μ

    [19] ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ: ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΡΡΑΞΗ

    Την πεποίθηση ότι οποιοσδήποτε διαμελισμός της χώρας του θα οδηγήσει σε πολεμική σύρραξη, με τεράστιες επιπτώσεις για τα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη διετύπωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ, σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Σουηδίας.

    Ο κ.Γκλιγκόρωφ τόνισε ότι η διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας του αποτελεί προϋπόθεση για tgm σταθερότητα στα Βαλκάνια. Υπογράμμισε επίσης της επιτακτική ανάγκη επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο, όπως είπε, επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    Αναφερόμενος στο στάτους των μειονοτήτων στην ΠΓΔΜ, ο Σκοπιανός πρόεδρος είπε ότι στόχος της ηγεσίας του κράτους είναι να επιτευχθεί αρμονική συμβίωση όλων των μειονοτήτων και τα προβλήματα που δημιουργούνται να λύνονται με διάλογο, εντός των κρατικών θεσμών.

    "Οι εντάσεις μεταξύ των μειονοτήτων στη χώρα μας δεν έχουν εξαλειφθεί πλήρως" τόνισε ο κ.Γκλιγκόρωφ, υπενθύμισε ωστόσο ότι η παρουσία εκπροσώπων της αλβανικής μειονότητας στη Βουλή και την κυβέρνηση αποτελεί έμπρακτο δείγμα για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων." Ε.Π.


    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (του Χρίστου Μάτη)

    [20] Ο ΓΓ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ ΜΠΕ ΓΙΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΡΑΤΣΙΣΜΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    ΕΡ:Πώς βλέπετε την ένταξη της Γιουγκοσλαβίας στο ΣτΕ; ΑΠ.: Η Γιουγκοσλαβία υπέβαλε το σχετικό αίτημα πριν από λίγες μέρες και η γνώμη μου είναι θετική. Πιστεύω πως είναι σημαντικό για τη χώρα να γίνει μέλος. Βέβαια, υπάρχουν αρκετά εσωτερικά θέματα, τα οποία μπορεί να προκαλούν φόβους και ανησυχίες, με κυριότερο την τρέχουσα κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Κάθε χώρα που επιθυμεί ένταξη στο ΣτΕ οφείλει να ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά κριτήρια και τις βασικές αρχές της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπάρχουν, επομένως, πολλά θέματα, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη και να συζητηθούν στο διάλογο με τη Γιουγκοσλαβία. ΕΡ:Δηλαδή πριν την ένταξή στο ΣτΕ θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις ; ΑΠ:Φυσικά. Αυτό που έχουμε, μέχρι στιγμής, από τη Γιουγκοσλαβία, είναι μόνο μία αίτηση για ένταξη κι αυτό είναι η αρχή της διαπραγματευτικής διαδικασίας. ΕΡ:Τι άποψη έχετε σχηματίσει για τη Γιουγκοσλαβία; ΑΠ:Είναι αναγκαίο από την πλευρά της κυβέρνησης να καταβάλλει προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κρίσης και να διασφαλίσει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς, κατά τις τελευταίες εβδομάδες, είδαμε σοβαρότατες παραβιάσεις, ιδιαίτερα στο Κοσσυφοπέδιο. ΕΡ:Αυτό σημαίνει πως, η αίτηση της Γιουγκοσλαβίας δεν έχει ελπίδες αποδοχής; ΑΠ:Το αίτημα της Γιουγκοσλαβίας πρέπει να εξεταστεί μακροπρόθεσμα. Πρόκειται, ουσιαστικά, για είσοδο σε μία περίοδο προετοιμασίας για ένταξη και, φυσικά, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε μία σειρά θεμάτων, όπως είναι το Κοσσυφοπέδιο. Βεβαίως, θα υπάρχουν επαφές με τη βουλή και τις Γιουγκοσλαβικές αρχές, καθώς και διεθνής καθοδήγηση σχετικά με τις απαιτούμενες διαδικασίες για την ένταξη. Είναι, λοιπόν, εμφανές πως οι προϋποθέσεις για την ένταξη της Γιουγκοσλαβίας δεν ]woum ακόμη εκπληρωθεί. ΕΡ:Δεν θα δοθεί συγκεκριμένη απάντηση στις 24 Απριλίου, όταν το θέμα τεθεί στο ΣτΕ; ΑΠ.: Δεν θα δοθεί μία οριστική απάντηση. Θα δοθεί, πιθανώς, μία απάντηση σχετικά το πώς θα χειριστούμε το θέμα, ενώ οι υπουργοί της Επιτροπής θα έχουν σχετικές συνομιλίες με τη κοινοβουλευτική συνέλευση πριν καταθέσουν την αίτηση και, φυσικά, επιθυμούμε να είμαστε σε συνεχή επαφή με τη Γιουγκοσλαβία έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να επισημάνουμε κάποια από τα προβλήματα που πρέπει να διευθετηθούν. ΕΡ:Πως βλέπετε την ανάληψη της προεδρίας του ΣτΕ από την Ελλάδα; ΑΠ:Η Ελλάδα πρόκειται να αναλάβει την προεδρία σε μία περίοδο αρκετά κρίσιμη. Είχαμε πέρυσι τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία υιοθέτησε ένα σημαντικό σχέδιο δράσης, που η Ελληνική προεδρία πρέπει να το εφαρμόσει. Επιπλέον, ετοιμαζόμαστε για τη συγκρότηση του νέου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που θα αντικαταστήσει τα δύο προηγούμενα δικαστήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα.Έχουμε ήδη εκλέξει τα μέλη και η λειτουργία αυτού του δικαστηρίου θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής προεδρίας θα δοθεί, επίσης, έμφαση σε μία σειρά θεμάτων που αφορούν στη Μεσόγειο, και το ρόλο του ΣτΕ στην ενίσχυση της δημοκρατίας. Η Ελλάδα θα παρευρεθεί στη Λισσαβόνα, όπου θα πραγματοποιηθεί συνέδριο του ΣτΕ για τις εξαγωγές, ενώ το Μάιο πρόκειται να γίνει συνέδριο σχετικά με την οικονομία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Υπάρχει, λοιπόν, ένας μεγάλος αριθμός σημαντικών θεμάτων, των οποίων θα πρέπει να επιληφθεί η Ελλάδα. ΕΡ:Όταν η Ευρωπαϊκή Κοινότητα άρχιζε να εμφανίζεται στη διεθνή σκηνή, το ΣτΕ εστίασε τα ενδιαφέροντα του στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη. Στο μεταξύ η ΕΚ μετασχηματίσθηκε σε Ευρωπαϊκή Ένωση και περνάμε στην επόμενη φάση με την ανάπτυξη ενός ισχυρού εσωτερικού πυρήνα μέσα στην ΕΕ. Πως βλέπετε τον πυρήνα; ΑΠ:Να διευκρινίσω ότι είμαι υπέρ της επέκτασης της ΕΕ, οπότε δεν πιστεύω ότι τίθεται θέμα ανταγωνισμού. Το ΣτΕ συνεχίζει να έχει πολύ σημαντικές αρμοδιότητες σε τομείς για τους οποίους τα Ευρωπαϊκά κράτη δεν επιθυμούν να μεταβιβάσουν την εθνική τους κυριαρχία σε έναν κεντρικό φορέα, αλλά θέλουν, παράλληλα, και να συνεργαστούν. Αυτό καλύπτει πολλούς τομείς, όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η δικαιοσύνη. Άλλος τομέας τον οποίο χειρίζεται το Συμβούλιο είναι η επέκταση της συνεργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το ΣτΕ συνεργάζεται με την ΕΕ σε ποικίλους τομείς κι έτσι, επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Πιστεύω πως αυτές οι χώρες, ο πυρήνας -όπως είπατε- έχουν συμφέρον να επιδιώξουν τη συμμετοχή και συνεργασία με άλλα κράτη διότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει ασφάλεια στην Ευρώπη, αν η ασφάλεια αυτή δεν ισχύει για όλους. Μακροπρόθεσμα δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία, αν δεν δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις χώρες να αναπτύξουν τις οικονομικές τους δυνάμεις. Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά σημαντικό ο "πυρήνας" να μην αποκλείσει από τους κόλπους του άλλα κράτη, αλλά να ακολουθήσει μία ανοικτή πολιτική. ΕΡ:Η προσωπική ασφάλεια εξελίσσεται σε ένα από τα πιο σημαντικά ατομικά αγαθά του αιώνα Πόσο αποτελεσματικά μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα; ΑΠ:Πρόκειται για ένα συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα. Αυτό που έγινε κατά τα τελευταία 10-15 χρόνια ήταν η αντικατάσταση του κινδύνου για μία μεγάλης έκτασης αντιπαράθεση ανάμεσα στην ανατολική και δυτική Ευρώπη με περισσότερους, μικρότερους αλλά όχι λιγότερο σημαντικούς κινδύνους, όπως είναι η τρομοκρατία, η καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά και η "ιδιωτικοποίηση" στρατιωτικών δυνάμεων, η συγκέντρωση στρατού και όπλων στα χέρια ιδιωτών. Τα τελευταία 10 χρόνια η Ευρώπη είδε συγκρούσεις στη Βοσνία, την Τσετσενία, την Αλβανία, συγκρούσεις που συνιστούν αντιπροσωπευτικά παραδείγματα των προβλημάτων ασφάλειας που υπάρχουν. Αλλά και σε άλλες χώρες παρατηρούνται φαινόμενα όπως εμπόριο ναρκωτικών, εγκληματικότητα και, γενικά, προβλήματα για την αντιμετώπιση των οποίων είναι αναγκαία η διαμόρφωση ενός συστήματος ελέγχου, που έχει τόσο θετικά όσο και αρνητικά αποτελέσματα. Είναι γεγονός πως αντιμετωπίζουμε πρόβλημα συνεργασίας στην καταπολέμηση αυτών των κινδύνων, οι οποίοι δεν υφίστανται μόνο στις παραμεθόριες περιοχές. Σύμφωνα με το παλιό καθεστώς, οι δυνάμεις ελέγχου έπρεπε να βρίσκονται και να δρουν στα σύνορα των κρατών. Εμείς αποφασίσαμε να μην δίνουμε πλέον τόσο μεγάλη σημασία στα σύνορα. Τα σύνορα δεν θα είναι το επίκεντρο των ελέγχων. Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε από κοινού τους κινδύνους που μας απειλούν κι αυτό πρέπει να γίνει σε πολλά μέτωπα. Πρόκειται, όμως, για ένα θέμα το οποίο δεν σχετίζεται μόνο με τις δυνάμεις ασφαλείας αλλά και με τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τη δημοκρατία. Έχουμε, δηλαδή, και το πρόβλημα προστασίας της δημοκρατίας, το οποίο αποτελεί σημαντικότατο στοιχείο του συστήματος ασφάλειας της Ευρώπης. ΕΡ:Θα συζητούσατε την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών προκειμένου να περιοριστεί, κατά ένα μέρος, η εγκληματικότητα; ΑΠ:Πρόκειται, όπως γνωρίζετε, για ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Είχαμε χώρες, όπως η Ολλανδία, οι οποίες προχώρησαν στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, αλλά τα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη ακολουθούν μία συντηρητική πολιτική στον τομέα αυτό. Είναι ένα ζήτημα που βρίσκεται υπό συζήτηση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο του ΣτΕ έχουμε συστήσει ειδική ομάδα, που ασχολείται με τα ναρκωτικά. Οι αρμόδιοι υπουργοί συναντήθηκαν πέρυσι στη Νορβηγία με σκοπό μία αποτίμηση της κατάστασης με αποτελέσματα, που δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστα καθώς, ενώ είχε παρατηρηθεί σταθεροποίηση ή ακόμη και μείωση στα ποσοστά χρήσης, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε αύξηση, με αποτέλεσμα η κατάσταση σε πολλές χώρες να είναι ανησυχητική.Το θέμα έχει συζητηθεί εκτενώς, αλλά δε νομίζω να γίνουν σημαντικές αλλαγές. ΕΡ:Στην Ελλάδα σημειώθηκαν περιστατικά "Αλβανοφοβίας". Ανησυχείτε για το ρατσισμό και την ξενοφοβία στην Ευρώπη; ΑΠ:Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος διότι πρόκειται για φαινόμενα που υπάρχουν σε όλες τις χώρες και σχετίζονται, ως ένα βαθμό, με οικονομικά θέματα. Σε περιόδους οικονομικών δυσκολιών και ανερ- γίας παρατηρείται εχθρότητα προς τους ξένους.Το ΣτΕ έχει συμμετάσχει σε πολλές προσπάθειες αντιμετώπισης των φαινομένων αυτών και η Επιτροπή για τη ξενοφοβία, επικεφαλής της οποίας είναι ο κ.Φραγκάκης, προσπαθεί να εξετάσει τις δυνατότητες κάθε χώρας χωριστά για την καταπολέμηση του ρατσισμού.Είναι μία πρόκληση για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη. ΕΡ.: Είστε πιο αισιόδοξος σε ότι αφορά αυτόν τον τομέα παρά για τα ναρκωτικά; ΑΠ:Πιστεύω πως και στις δύο περιπτώσεις τίθεται περισσότερο θέμα ενεργητικότητας ή παθητικότητας παρά θέμα αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας. Εγώ είμαι υπέρ της δραστηριοποίησης και πιστεύω πως και στους δύο τομείς είναι αναγκαία η συλλογική δουλειά και η εντατικοποίηση των προσπαθειών κι όχι η υποχώρηση. Μόνο έτσι μπορεί να τεθεί το θέμα αισιοδοξίας-απαισιοδοξίας.

    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 3 April 1998 - 11:45:48