Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-04-13

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 13 Απριλίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

  • [02] ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

  • [03] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [04] ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΘΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ ΤΟ ''ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ'' ΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [05] ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

  • [06] ΑΥΡΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΝΤΕΛΗ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΤΑ

  • [07] INTRACOM: ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΚΟΙΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] EΓΚΩΜΙΑ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ

  • [09] ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ Ρ. ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΩΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

  • [10] ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ "ΚΟΜΜΑΤΙ" ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [11] ΝΕΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

  • [12] Ι.ΤΖΕΜ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ

  • [13] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

  • [14] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΠΡΩΗΝ ΗΓΕΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΡΚΚ ΑΠΟ ΑΝΔΡΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

  • [15] ΡΩΣΙΑ:ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΘΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΚΙΡΙΕΝΚΟ

  • [16] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Απέτυχε η προσπάθεια αποσύνδεσης, του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, από τον αναπνευστήρα.

    Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι θεράποντες ιατροί διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, για μια νεότερη προσπάθεια αποσύνδεσης του Προέδρου από τον αναπνευστήρα, για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος αφορά στην επίδραση των κατασταλτικών φαρμάκων που λειτουργούν κατά περιόδους και ο δεύτερος στο ενδεχόμενο μη ετοιμότητας του οργανισμού του κ. Καραμανλή να αποσυνδεθεί από το μηχάνημα, λόγω της λοίμωξης που τον ταλαιπωρεί. Ίσως πάντως epiweiq^soum πάλι αύριο το πρωί, να αποσυνδέσουν τον αναπνευστήρα, αν το επιτρέψει η κατάστασή του.

    [02] ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

    Το ύστατο χαίρε απηύθυνε το μεσημέρι ο ελληνισμός και η ορθοδοξία στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας. Λίγο πριν την ταφή, ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, Κλεόπας, μίλησε στον Αρχιεπίσκοπο σαν να ήταν εν ζωή και έρανε την σορό του με χώμα από τη γενέτειρά του, το Αρτεσιανό Καρδίτσας. Στη συνέχεια εψάλη το "Χριστός Ανέστη". Η αρχιεπισκοπική μήτρα, η αρχιεπισκοπική ράβδος, το εγκόλπιο και το Ευαγγέλιο παραδόθηκαν στον τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο. Τον αρχιεπίσκοπο αποχαιρέτισε πλήθος κόσμου.

    Νωρίτερα, μετά την ολοκλήρωση της εξοδίου ακολουθίας, στην οποία παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι πατριάρχες Σερβίας και Ρουμανίας και αντιπροσωπείες όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ακολούθησαν οι επικήδιοι.

    Στη συνέχεια ξεκίνησε η νεκρώσιμος πομπή από τη Μητρόπολη προς στο Α΄Νεκροταφείο. Την πομπή, επικεφαλής της οποίας τέθηκε μεικτό τάγμα των ενόπλων δυνάμεων, ακολούθησε η πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας καθώς και πλήθος κόσμου. Όταν η σορός έφτασε μπροστά από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, η πομπή σταμάτησε για λίγα λεπτά. Κατά τη διάρκεια της πομπής ακούστηκαν είκοσι ένας κανονιοβολισμοί από την πυροβολαρχία του Λυκαβηττού, ενώ σμήνος πολεμικών αεροσκαφών έκανε χαμηλές πτήσεις πάνω από την Αθήνα. Στο Α' Νεκροταφείο την πομπή υποδέχτηκε άγημα των ενόπλων δυνάμεων που επέδωσε τιμές στον Αρχιεπίσκοπο, ενώ ακούστηκαν και πάλι από το Λυκαβηττό είκοσι ένας κανονιοβολισμοί και επαναλήφθηκαν οι πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών. Π.Γ.

    [03] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    H συγκρότηση περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης με έδρα τη Θεσσαλονίκη, πρόταση την οποία είχε κάνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ι.Κοστώφ, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος αναχωρεί αύριο το πρωί για διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία.

    Οι συνομιλίες Σημίτη-Κόστωφ στη Σόφια θα αφορούν μια σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος τα οποία σχετίζονται με την ασφάλεια, τη συνεργασία και την πρόοδο στα Βαλκάνια.

    Κεντρικά θέματα των συνομιλιών των δύο πρωθυπουργών θα είναι η περιφερειακή ασφάλεια, η υποψηφιότητα της Βουλγαρίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ (πριν από λίγες ημέρες για το θέμα της ένταξης της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ βρισκόταν στη Σόφια ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Χαβιέ Σολάνα) , οι διμερείς σχέσεις και η υλοποίηση, όσων είχαν αποφασιστεί στην διαβαλκανική διάσκεψη κορυφής της Κρήτης.

    Ο κ.Σημίτης είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Ι.Κοστώφ στις 12 Μαρτίου στο Λονδίνο, στο περιθώριο της πρώτης ευρωπαϊκής διάσκεψης και είχαν βάλει τις βάσεις για τα όσα θα συζητήσουν αύριο και μεθαύριο στη Σόφια.

    Το γεγονός ότι οι Σημίτης και Κοστώφ θα έχουν δύο συναντήσεις καθώς και το ότι ο κ.Σημίτης θα συναντηθεί και με τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλγαρίας, καταδεικνύει τη σημασία της επίσκεψής του στη Βουλγαρία.

    Πέραν των συνομιλιών των δυο πρωθυπουργών θα υπάρξουν και συνομιλίες των δυο πλευρών. Μετά τη λήξη των συνομιλιών θα δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου και θα ακολουθήσει δεξίωση της ελληνικής πρεσβείας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Σόφιας με τη συμμετοχή και του Βούλγαρου πρωθυπουργού.

    Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του ο κ.Σημίτης θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της βουλγαρικής Βουλής, κ.Σοκόλωφ.

    Αύριο το απόγευμα ο κ.Σημίτης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, κ.Στογιάνωφ, ενώ το βράδυ μετά τη συνάντησή του με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, θα παρακαθήσει σε δείπνο, που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

    Τη Μεγάλη Τετάρτη το πρωί, μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ο κ.Σημίτης θα επισκεφθεί το ναό του Αλεξάντερ Νέφσκι και την κρύπτη και ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη της Βουλγαρίας Μάξιμο.

    Η Ελλάδα τίθεται στο πλευρό της Βουλγαρίας και των άλλων βαλκανικών χωρών για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως αυτές τις προσπάθειες των βαλκανικών κρατών και σε όλες τις διασκέψεις κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει θέσει το θέμα της ισότιμης συμμετοχής όλων των βαλκανικών χωρών στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

    Στην τελευταία συνάντηση στη Σαντορίνη, στις 11 Απριλίου, των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρου Πάγκαλου, της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχαήλοβα και της Ρουμανίας, Αντρέι Πλέσου, αποφασίστηκε ότι η συνεργασία των βαλκανικών χωρών πρέπει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί και στη διακήρυξή τους οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών τονίζουν ότι: "Η σταθερότητα του συνόλου της Ευρώπης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη".

    Στη συνάντηση της Σαντορίνης οι τρείς υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν επίσης και για τη λύση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου και συμφώνησαν ότι η λύση πρέπει να στηρίζεται στις αποφάσεις της δήλωσης της Σόφιας (10 Μαρτίου) και της Βόννης (25 Μαρτίου).

    Είναι θετικό το γεγονός ότι οι υπουργοί Εξωτερικών στη Σαντορίνη ακολουθώντας πιστά το πνεύμα της διαβαλκανικής διάσκεψης της Κρήτης συμφώνησαν ότι "το νέο πνεύμα συνεργασίας των χωρών της περιοχής για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που υπάρχουν", σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τα Βαλκάνια.

    Επίσης, στη διακήρυξη της Σαντορίνης, οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών τονίζουν ότι: "η συνεργασία των χωρών τους συνέβαλε σημαντικά στην προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην Ευρώπη" και υπογραμμίζουν πως: "θα συμβάλλουν στην αποτελεσματική εφαρμογή των αρχών της καλής γειτονίας, του apaqabi\stou των συνόρων, της μη επεμβάσεως στα εσωτερικά, της αποφυγής βίας, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ των χωρών της περιοχής, περιλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο".

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κ.Πάγκαλος και Πλέσου και η κ.Μιχαήλοβα επισήμαναν την επιτυχία που είχε η διάσκεψη της Κρήτης και τόνισε ότι προσδοκούν να υπάρχει ανάλογη επιτυχία στην υπουργική διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη η οποία θα γίνει στις 8 και 9 Ιουνίου του τρέχοντος έτους και επίσης στη διάσκεψη κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια της Τουρκίας.

    Πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών δεν παρέλειψαν να συζητήσουν και για το θέμα της ειδικής μονάδας ταχείας ενέργειας (τα πρακτικά μέτρα θα συζητηθούν από τα υπουργεία Αμυνας των χωρών τον επόμενο μήνα) και επίσης αποφάσισαν να προωθήσουν τα προγράμματα υποδομής του ευρωπαϊκού πλαισίου, τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των βαλκανικών χωρών, τη λήψη κοινών δράσεων κατά της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και των ναρκωτικών.

    Είναι αξιομνημόνευτο το γεγονός ότι υπήρξε ταυτότητα απόψεων των τριών υπουργών Εξωτερικών για μια σειρά εξαιρετικού ενδιαφέροντος θέματα και η εκδήλωση της ικανοποίησής τους για την απόφαση να συναντηθούν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στο Ναύπλιο στις 30 και 31 Μαίου.

    Είναι προφανές ότι η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στη Βουλγαρία θα προετοιμάσει και τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν στα τέλη του επόμενου μήνα στο Ναύπλιο.

    [04] ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΘΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ ΤΟ ''ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ'' ΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Τη χορήγηση δύο εκατομμυρίων δολαρίων για την ανέγερση εκκλησίας στην πόλη Ρουντοζέμ της Νότιας Βουλγαρίας, έχει υποσχεθεί το ''Ιδρυμα Ωνάση".

    Αυτό μετέδωσε το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ), επικαλούμενο δηλώσεις του δημάρχου της βουλγαρικής πόλης, Νικολάι Μπογιατζίεφ, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα χρήματα θα διατεθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Η εκκλησία θα φέρει το όνομα "Αγ. Αλέξανδρος", στη μνήμη του γιου του Αριστοτέλη Ωνάση και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες ανέγερσής της σε κεντρικό σημείο του Ρουντοζέμ. K.K.

    [05] ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

    Ως την Τρίτη, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, θα κλείσει το θέμα πώλησης της Μακεδονίας-Θράκης και συγκεκριμένα για το 36,98% της τράπεζας, το οποίο κατέχει ο όμιλος της Εθνικής.

    Οι προσφορές που κατατέθηκαν στο Χρηματιστήριο την Παρασκευή, φέρνουν ως γνωστόν πρώτη την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία πλειοδότησε με 111.770 δρχ. ανά μετοχή. Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, apet]kese ένα από τα αντικείμενα συζήτησης της διοίκησης της Εθνικής, η οποία συνεδρίασε ήδη το Σάββατο.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπόλοιπο ποσοστό της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης είναι εντελώς κατακερματισμένο, ενώ κάποιες πηγές αναφέρουν ότι αν η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη αποκτήσει μέσω Χρηματιστηρίου, ένα ποσοστό ακόμη 4% -υπήρξαν την προηγούμενη εβδομάδα κάποιες ρευστοποιήσεις από ξένους θεσμικούς επενδυτές στο Χ.Α.Α.- τότε εμφανίζεται ακόμη περισσότερο ενισχυμένη μέσα από την διαδικασία αυτήν ως προς τον έλεγχο της Τράπεζας. Οι τελευταίες, ωστόσο, αυτές πληροφορίες, αν και πιθανές, δεν είναι απολύτως επιβεβαιωμένες.

    [06] ΑΥΡΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΝΤΕΛΗ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΤΑ

    Αυξήσεις στα τιμολόγια κατά 20%, κρατικές επιδοτήσεις, διαγραφή του ελλείματος, αύξηση του έργου, καθώς επίσης και νέο κανονισμό εργασίας που θα προβλέπει εθελουσία έξοδο, σταδιακή μείωση του προσωπικού χωρίς απολύσεις, ελαστικό ωράριο και δυνατότητα απολύσεων περιλαμβάνει το πρόγραμμα εξυγίανσης των Ελληνικών Ταχυδρομείων που έχει υποβάλλει η διοίκηση του Οργανισμού στην ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα η Ομοσπονδία εργαζομένων στα ΕΛΤΑ εξέφρασε την ανησυχία της για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι σε όλες τις ΔΕΚΟ, σύμφωνα με την οποία πρέπει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των Δημοσίων Οργανισμών.

    Ωστόσο, η στάση των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ αναμένεται να καθοριστεί από την αυριανή συνάντηση του υπουργού Μεταφορών, Τάσου Μαντέλη με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Οργανισμό.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εργαζόμενοι θα ζητήσουν από τον υπουργό να τους ενημερώσει αν η κυβέρνηση δέχεται το επιχειρησιακό σχέδιο όπως αυτό προτείνεται από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ και μεταξύ άλλων προβλέπει:

    Την καταβολή σε δόσεις όλου του ποσού του ελλείμματος των ΕΛΤΑ από το Ελληνικό Δημόσιο (υπολογίζεται ότι μέχρι 31.12.98 θα ανέρχεται σε περίπου 59 δισ.).

    Την επιχορήγηση 5 δισ. δρχ ετησίως για να συνεχίσει ο Οργανισμός να εκτελεί τον κοινωνικό του ρόλο.

    Την καταβολή των χρεών του ελληνικού δημοσίου προς τα ΕΛΤΑ (5 δισ. δρχ το 1997)

    Την υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ύψους 41 δισ. δρχ.

    Την αύξηση των τιμολογίων κατά περίπου 21%.

    Την αύξηση του έργου των ΕΛΤΑ κατά 10%.

    Την αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 2% ωρίμανση και 2% καθαρή αύξηση.

    Τη μείωση κατά περίπου 1000 άτομα του προσωπικού μέχρι το 2000 (αντιστοιχία που αφορά πέντε αποχωρήσεις και μια πρόσληψη)

    Ηδη οι εργαζόμενοι έχουν υπογράψει σύμβαση με την οποία δέχονται τη μεταθετότητα και τη στελέχωση του Οργανισμού, ενώ αντιδρούν, όπως επισημαίνουν, σε τέσσερα βασικά σημεία: ελαστικοποίηση του ωραρίου,μείωση των θέσεων εργασίας, μείωση των αποδοχών τους αλλά και ιδιωτικοποίηση μέρους του Οργανισμού.

    Ειδικότερα, στα άμεσα μέτρα εξυγίανσης των ΕΛΤΑ περιλαμβάνεται η κατάρτιση νέου Γενικού Κανονισμού Εργασίας, με παρεμβάσεις σε σχέση με τον υφιστάμενο στα ακόλουθα σημεία:

    1.Η χρονική διάρκεια του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου μπορεί να αυξάνεται ή να μειώνεται κατά τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας, σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας που θα καθορίζεται, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες.

    2. Δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού μερικής απασχόλησης.

    3. Κίνητρα για οικειοθελή αποχώρηση προσωπικού που κατέχει το βαθμό διευθυντή ή τομεάρχη ή τμηματάρχη με 25 χρόνια υπηρεσίας και δε θα επιλεγεί σε θέσεις προϊσταμένου.

    4. Απόλυση, λόγω αποδεδειγμένης επαγγελματικής ανεπάρκειας.

    5. Ειδικά υποχρεωτικά προγράμματα επιμόρφωσης 1 έως 3 εβδομάδων.

    6. Θέσπιση αυστηρών ποινών για ορισμένα πειθαρχικά αδικήματα.

    7. Δυνατότητα πρόσληψης εξειδικευμένων συνεργατών με σύμβαση αορίστου χρόνου για κάλυψη θέσεων ευθύνης εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμοι στον οργανισμό.

    8. Κατάργηση κλάδων του προσωπικού που θα έχει ειδικότητες ανάλογα με την εμπειρία του και τα προσόντα του, αλλά σε περίπτωση που είναι υπεράριθμο στην ειδικότητα που κατέχει θα μπορεί να εκτελεί έργο άλλης ειδικότητας.

    9. Εξέλιξη του προσωπικού σε πέντε βαθμούς.

    10. Η πλήρωση των κενών θέσεων προϊσταμένων θα γίνεται από επιτροπή αξιολόγης με κριτήρια τις ακαδημαϊκές ή άλλες γνώσεις, την εμπειρία, τη γενική παρουσία.

    11. Μετάθεση με αντικειμενικά κριτήρια, όπως η αρχαιότητα, τόπος προϋπηρεσίας, κοινωνικά κριτήρια και πειθαρχικό μητρώο.

    [07] INTRACOM: ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΚΟΙΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ

    Σε split των μετοχών της θα προχωρήσει η ελληνική βιομηχανία τηλεπικοινωνιών Ιντρακόμ, ενώ και οι προνομιούχες μετοχές θα μετατραπούν σε κοινές, σε έκτακτη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούνιο.

    Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ιντρακόμ, Σωκράτης Κόκκαλης κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων, που είναι κάτοχοι κοινών ονομαστικών μετοχών, το περασμένο Σάββατο στην Παιανία, ενώ μεταξύ άλλων προανήγγειλε την εισαγωγή της τρίτης κατά σειράς εταιρίας του Ομίλου Intralot στη Σοφοκλέους.

    Ο κ. Κόκκαλης, στην ομιλία του προς τους μετόχους, ανακοίνωσε ότι για το 1998 η Ιντρακόμ θα εμφανίσει κύκλο εργασιών 80 δισ. δρχ. και καθαρά κέρδη ύψους 12,5 δισ. δρχ., ενώ για την πενταετία 1998-2002 υπογράμμισε ότι η εταιρία στοχεύει σε τζίρο τουλάχιστον 560 δισ. δρχ. και εξαγωγές που θα ξεπεράσουν τα 170 δισ. δρχ.. Ο πρόεδρος της Ιντρακόμ, τόνισε ότι οι επενδύσεις για την τρέχουσα πενταετία, θα ξεπεράσουν τα 135 δισ. δρχ., ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τη συμμετοχή της Ιντρακόμ στα αμυντικά προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως και στις δορυφορικές επικοινωνίες, όπου η εταιρία συνεργάζεται με εταιρία του Ομίλου MURDOCH.

    Επίσης ο κ. Κόκκαλης τόνισε τη σημασία της υπογραφής των προγραμματικών συμφωνιών της Ιντρακόμ με τον ΟΤΕ, συνολικού ύψους 223 δισ. δρχ., ενώ επεσήμανε ότι στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των κρατικών τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

    Στη διάρκεια της συνέλευσης των μετόχων, που είναι κάτοχοι κοινών ονομαστικών μετοχών, εγκρίθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 3,57 δισ. δρχ. με την κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και την έκδοση 5.105.295 νέων μετοχών, ονομαστικής αξίας 700 δρχ. της καθεμιάς που θα διανεμηθούν δωρεάν στους παλαιούς μετόχους της εταιρίας σε αναλογία 1 νέα μετοχή έναντι 3 παλαιών. Αντίθετα, η συνέλευση των μετόχων που είναι κάτοχοι προνομιούχων ονομαστικών μετοχών, δεν είχε την απαιτούμενη απαρτία, με αποτέλεσμα να επαναληφθεί μετά από 20 μέρες. Η Ιντρακόμ για το 1997 θα διανείμει συνολικό μέρισμα ύψους 250 δρχ.ανά μετοχή.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] EΓΚΩΜΙΑ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ

    Ως "αποφασιστικό πλήγμα στο θανάσιμο", όπως τονίζει "εχθρό όλων των βαλκανικών κρατών και λαών, τον εθνικισμό", χαρακτηρίζει τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρου Πάγκαλου στην εφημερίδα "Ντνέβνικ" των Σκοπίων, ο Λιούμπισα Γκεοργκίεφσκι, υποψήφιος του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE για το αξίωμα του Προέδρου στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές.

    Σε άρθρο του που δημοσιεύει η ίδια εφημερίδα, ο Γκεοργκίεφσκι αφού πλέκει το εγκώμιο του Ελληνα υπουργού, τονίζει ότι ο κ.Πάγκαλος απάντησε στις ερωτήσεις που του ετέθησαν με "τη σοφία του Οδυσσέα, το θάρρος του Αχιλλέα, τη σαφήνεια του Πλάτωνα και την περιεκτικότητα του Αριστοτέλη". Η συνέντευξή του, θεωρείται σαν ιστορική στροφή της ελληνικής πολιτικής έναντι της ΠΓΔΜ, τονίζει ο Γκεοργκίεφσκι.

    Το σημείο της συνέντευξης, που καταδεικνύει "το μέγεθος της σοφίας του Ελληνα υπουργού", γράφει, είναι η πρότασή του οι δύο πλευρές να εγκαταλείψουν τις ιστορικές διαφορές και να συνεργαστούν, να γίνουν περισσότερες πραγματιστές. "Να γίνουμε σε τελευταία ανάλυση περισσότερο δημοκράτες", τονίζει ο Γκεοργκίεφσκι.

    Το μοναδικά σημεία της συνέντευξης, που βρίσκουν εντελώς αντίθετο τον Γκεοργκίεφσκι, είναι η ξεκάθαρη θέση του Ελληνα υπουργού για την δήθεν υπάρξη "μακεδονικής" μειονότητας στην Ελλάδα.

    Καταλήγοντας ο Γκεοργκίεφσκι σημειώνει ότι ενδεχομένως τα γραφόμενά του να προξενήσουν εντύπωση στην κοινή γνώμη της ΠΓΔΜ, επειδή υποστηρίζονται από ένα μέλος του εθνικιστικού, όπως χαρακτηρίζεται, κόμματος. "Το VMRO-DPMNE δεν είναι και δεν ήταν ποτέ εθνικιστικό. Κατηγορήθηκε ως εθνικιστικό διότι ζητούσε την απόσχιση από την ενιαία Γιουγκοσλαβία", τονίζει.

    [09] ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ Ρ. ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΩΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

    Η κυπριακή κυβέρνηση αποδέχεται τον Αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, υπογράμμισε s^leqa σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπός της, Χρήστος Στυλιανίδης, σχολιάζοντας αν η κυβέρνηση "ανησυχεί" για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Αμερικανού αξιωματούχου.

    "Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Χόλμπρουκ είναι γνωστές, η επιλογή του έγινε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και όπως αντιλαμβάνεστε η κυπριακή κυβέρνηση αποδέχεται τον προεδρικό απεσταλμένο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

    Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος προέβη στις δηλώσεις αυτές, με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας, η οποία τονίζει ότι έκθεση του αμερικανικού Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για άσκηση πιέσεων έναντι της Τουρκίας στο Κυπριακό από το Πεντάγωνο.

    Στο δημοσίευμα, γίνεται λόγος για ανησυχία στην Κύπρο και την Ελλάδα, από την ανάμειξη του κ. Χόλμπρουκ σε επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.

    [10] ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ "ΚΟΜΜΑΤΙ" ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Τη διαβεβαίωση ότι οι Τουρκοκύπριοι πολίτες αποτελούν "κομμάτι" της Κυπριακής Δημοκρατίας και μπορούν να κατέχουν κυπριακά διαβατήρια, έδωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Χρήστος Στυλιανίδης, με αφορμή δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου που ανέφεραν ότι το λεγόμενο "υπουργικό συμβούλιο" στα κατεχόμενα ενέκρινε "νομοσχέδιο" για απαγόρευση κατοχής από τους Τουρκοκυπρίους, διαβατηρίων και ταυτοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    "Η κυβέρνηση, επεσήμανε ο κ. Στυλιανίδης, παρακολουθεί το θέμα και είναι έτοιμη να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες όταν αυτό κριθεί σκόπιμο. Η πάγια θέση μας είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    [11] ΝΕΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

    Nέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των σερβικών αρχών θα πραγματοποιήσουν σήμερα το μεσημέρι στην Πρίστινα οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου.

    Η χθεσινή συγκέντρωση στην οποία συμμετείχαν αρκετές χιλιάδες αλβανόφωνοι, -όπως και οι προηγούμενες των τελευταίων ημερών - έγιναν ήρεμα χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

    Τις καθημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας συνδιοργανώνουν 13 πολιτικά κόμματα Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, των οποίων ηγείται η Δημοκρατική Συμμαχία Κοσσυφοπεδίου (LDK) του μετριοπαθούς ηγέτη Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    Ενώ αυτά συμβαίνουν στην Πρίστινα, στο Βελιγράδι συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 23 Απριλίου, σχετικά με την αποδοχή ή όχι ξένου μεσολαβητή στις συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου.

    Τα κρατικά και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης αποδίδουν μεγάλη σημασία στο δημοψήφισμα εκτιμώντας, ότι η συντριπτική πλειοψηφία του σερβικού λαού θα απορρίψει την ανάμειξη ξένων δυνάμεων, όπως αναφέρουν, σε ένα εσωτερικό ζήτημα της χώρας.

    Ο πρόεδρος της Βουλής της Σερβίας, Ντράγκαν Τόμιτς, εξαπέλυσε wher νέα επίθεση κατά της διεθνούς κοινότητας κατηγορώντας την για απροκάλυπτη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Σερβίας. Τόνισε ότι το δημοψήφισμα θα είναι σημαντικό για τη χώρα, διότι, "σ' αυτό θα εκφραστεί η αποφασιστικότητα του λαού για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας".

    [12] Ι.ΤΖΕΜ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ

    Η Τουρκία δεν έχει διακόψει τον πολιτικό διάλογο με την ΕΕ δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζέμ, στη διάρκεια της εκπομπής "Ο σφυγμός της πολιτικής" της κρατικής τουρκικής τηλεόρασης TRT. Aναφερόμενος στο θέμα της ενοποίησης της κατεχόμενης Κύπρου με την Τουρκία τόνισε ότι η χώρα του θα εξετάσει σοβαρά το θέμα και θα προχωρήσει στην πραγματοποίησή του εφόσον θα συντρέχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Ο κ Τζέμ πρόσθεσε ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι η κατεχόμενη Κύπρος θα δεχτεί μοιρολατρικά να συνεχιστεί "η ανισότητα και η αδικία εις βάρος της" .

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση της χώρας του ότι μπορεί να υπάρξει εξέλιξη προς την κατεύθυνση μιας ομοσπονδίας στην Κύπρο μόνο εφόσον αυτή συγκροτηθεί από δύο ίσες και ανεξάρτητες πολιτικές μονάδες.

    Αναφερόμενος στο θέμα των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ τόνισε ότι η Τουρκία δε θα παρακαλέσει για να εξασφαλίσει ένα "εισιτήριο 3ης θέσης στο τρένο για την ΕΕ". Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι σχέσεις και ο πολιτικός διάλογος με την ΕΕ συνεχίζονται, όπως συνεχίζονται και οι διμερείς επαφές με τις χώρες μέλη της ΕΕ.

    [13] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

    Συνεδριάζει σήμερα η ηγεσία του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, η οποία θα συζητήσει προτάσεις για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Οι προτάσεις θα γίνουν στη βάση της εισήγησης, που ανέπτυξε πριν δύο μέρες ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο, προς το υπουργικό συμβούλιο. Τις περισσότερες επικρίσεις στην εισήγηση του κ.Νάνο, δέχθηκαν τα υπουργεία Εσωτερικών, Μεταφορών, Πολιτισμού και Αμυνας, στα οποία ο πρωθυπουργός καταλόγισε κακοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι έχουν υποβάλει το μικρότερο αριθμό νομοσχεδίων για την ανασυγκρότηση των υπηρεσιών τους. Υπογράμμισε επίσης, ότι τα συγκεκριμένα υπουργεία δεν κατόρθωσαν να αποσπάσουν την έγκριση της Βουλής σε ένα μεγάλο αριθμό νομοσχεδίων που κατέθεσαν.

    Tις προτεινόμενες από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού κόμματος αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης, θα συζητήσουν ακολούθως οι πέντε αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

    H εφημερίδα "Σέκουλι" εκτιμά, αναφερόμενη στην εισήγηση του κ.Νάνο, ότι ο πρωθυπουργός φωτογράφησε τους υπουργούς που θα απομακρυνθούν πρώτοι από την κυβέρνηση. "Δεν είναι άλλοι από τους υπουργούς Αμυνας, Εσωτερικών, Πολιτισμού και Μεταφορών", γράφει η εφημερίδα.

    Eξάλλου, η εφημερίδα "Κόχα Γιον" προβλέπει ότι η συζήτηση μεταξύ των πέντε πολιτικών αρχηγών οι οποίοι θα λάβουν και τις τελικές αποφάσεις "θα είναι σκληρή", ενώ σημειώνει δηκτικά ότι "ο Νάνο μπορεί να είναι αποφασισμένος για τον ανασχηματισμό, αλλά τα φρένα του παιχνιδιού δεν τα έχει μόνο ο ίδιος αλλά και ο Νεριτάν Τσέκα και ο Βασίλης Μέλιος".

    [14] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΠΡΩΗΝ ΗΓΕΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΡΚΚ ΑΠΟ ΑΝΔΡΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

    Συνελήφθη από τις ειδικές δυνάμεις του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας μαζί με τον αδελφό του ο Σεμντίν Σακίκ, που υπήρξε ένας από τους αρχηγούς τους ΡΚΚ. Ο Σακίκ έπεσε στη δυσμένεια της ηγεσίας του ΡΚΚ η οποία τον είχε υπό κράτηση σε καταυλισμό. Στις 15 Μαρτίου ο Σακίκ δραπέτευσε και ζήτησε καταφύγιο στους κόλπους του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος στο Βόρειο Ιράκ. Τότε οι ηγεσία του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού είχε ζητήσει την παράδοση του Σακίκ αλλά το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα αυτό. Έτσι το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού προέβη σε επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ στη διάρκεια των οποίων συνέλαβε τον Σακίκ.

    [15] ΡΩΣΙΑ:ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΘΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΚΙΡΙΕΝΚΟ

    Την αντίθεση του στην υποψηφιότητα του Σεργκέι Κιριένκο ως πρωθυπουργού της χώρας η οποία υπεβλήθη γιοα δεύτερη φορά από τον πρόεδρο Γέλτσιν στη ρωσικη βουλή εξέφρασε ο ηγέτης της κομμουνιστικής αντιπολίτευσης Γκενάντι Ζουγκάνοφ, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-tass.

    Kατά τη διάρκεια ζωντανού τηλεοπτικού προγράμματος ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο μάλιστα μαζι με τους σμμάχους του κατέχει σχεδόν την πλειοψηφία στη κάτω βουλή της Δούμα , θα ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να διευκρινίσει για το αν ο πρόεδρος Γέλτσιν έχει το δικαίωμα να υποβάλλει επανειλημμένα προς έγκριση για πρωθυπουργό της χώρας τον ίδιο υποψήφιο.

    Ο κ. Ζουγκάνοφ είπε χαρακτηριστικά ότι το Δικαστήριο αναμένεται να απαντήσει την Παρασκευή.

    Σύμφωνα με το Ρωσικό Σύνταγμα, η δεύτερη ψηφοφορία στη δούμα, όταν ο υποψήφιος που προτείνεται από τον πρόεδρο απορριφθεί στην πρώτη, πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα σε μία εβδομάδα.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η Δούμα απέρριψε την υποψηφιότητα του κ.Κιριένκο την Παρασκευή, οι ενδείξεις όμως οδηγούν στην εκτίμηση ότι οι πιθανότητες να εγκριθεί στη δεύτερη ψηφοφορία είναι αυξημένες.

    Σε προηγούμενη συνέντευξη του ο Ζουγκάνοφ ζήτησε η δεύτερη ψηφοφορία να είναι ανοιχτή προκειμένου να εμποδίσει, όπως υποστηρίζει, τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να επηρεάσουν τους βουλευτές. Λ.Μ

    [16] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Οι Πρόεδροι Πέταρ Στογιάνοφ,της Βουλγαρίας, Εμίλ Κονσταντινέσκου, της Ρουμανίας, και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, της Τουρκίας, πρόκειται να συναντηθούν τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή στην Αττάλεια για να συζητήσουν τη βελτίωση της συνεργασίας στα Βαλκάνια, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

    Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Σερμέτ Ατατσάνλι δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι "η τριμερής συνεργασία και η συνεργασία σε όλη τη Βαλκανική χερσόνησο θα είναι το θέμα της ατζέντας της διήμερης συνάντησης των προέδρων".

    Σημειώνεται ότι οι τρείς Πρόεδροι πραγματοποίησαν τις πρώτες συνομιλίες σε τριμερε΄ς επίπεδο πέρυσι στη Βουλγαρία. Ε.Ρ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 13 April 1998 - 14:28:38