Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-04-14

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 13 Απριλίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Επίσκεψη Σημίτη στη Σόφια)

[Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Συνέντευξη Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα στο ΜΠΕ)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

  • [02] ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΤΑΧΥΤΑΤΑ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

  • [03] ΣΤΙΣ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

  • [04] ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΝΕΟΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

  • [05] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [06] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 70ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΥΠΕΡΗΛΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [07] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

  • [08] Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΛΗΞΑΣΑ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΠΛΗΡΕΣ ΡΗΓΜΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΜΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

  • [10] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΟ ΝΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [11] ΜΟΣΧΑ:ΟΙ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΨΑΝ ΤΗ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ

  • [12] ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΔΙΩΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [13] ΚΙΡΙΕΝΚΟ: ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

  • [14] ΠΓΔΜ: ΕΓΚΩΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Επίσκεψη Σημίτη στη Σόφια)

  • [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΣΟΦΙΑ

  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΚΟΣΤΩΦ

  • [17] ΕΥΟΙΩΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [18] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [19] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΕΛΙΚΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ


  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Συνέντευξη Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα στο ΜΠΕ)

  • [20] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ: "ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ"


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

    Διεξοδική συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του τραπεζικού συστήματος της χώρας, ενόψει της ένταξης της Ελλάδας στην οικονομική και νομισματική ένωση, έγινε κατά τη διάρκεια σύσκεψης, υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου. Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο υφυπουργός, Χρήστος Πρωτόπαπας, ο γενικός γραμματας του Υπουργείου, Γιώργος Παπαϊωάννου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος, οι διοικητές των τραπεζών, Εθνικής, Κτηματικής, ΕΤΒΑ, ΑΤΕ και το προεδρείο της ΟΤΟΕ.

    Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης επισημάνθηκε το γεγονός ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αντιμετωπίσει έναν πάρα πολύ έντονο ανταγωνισμό ενόψει της ένταξης της Ελλάδας στην νομισματική ένωση το 2000. Ενόψει αυτού του ανταγωνισμού υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα εκσυγχρονισμού των ελληνικών τραπεζών και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους, είπε ο υπουργός και εκτίμησε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν σημαντική καθώς, όπως είπε, ξεκίνησε μια διαδικασία διαλόγου και συναίνεσης που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να δημιουργήσει. Π.Γ.

    [02] ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΤΑΧΥΤΑΤΑ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

    Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την εκτέλεση του Ενιαίου Προγράμματος Κρατικών Προμηθειών, η ισχύς του οποίου ορίζεται για το μεν πρόγραμμα που αφορά Πιστώσεις του 1998 μέχρι το τέλος του έτους, ενώ για τις Πιστώσεις του 1999 για το τέλος του 1999.

    Εντός του προαναφερομένου χρόνου, θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς τουλάχιστον να δημοσιεύσουν τις διακηρύξεις των σχετικών διαγωνισμών ή να έχουν υπογράψει σχετική απόφαση για την διενέργεια της προμήθειας με διαπραγμάτευση.

    Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφουν οι υφυπουργοί Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης και Άννα Διαμαντοπούλου, εντός 6 μηνών από την υπογραφή της κατακυρωτικής απόφασης, θα πρέπει ο υπόχρεος φορέας να υποβάλλει αναλυτικά απολογιστικά στοιχεία, σχετικά με την εκτέλεση των προμηθειών του, διαφορετικά επιβάλλεται σε αυτόν χρηματική ποινή ύψους έως 5% της κατακυρωθείσης αξίας της προμήθειας.

    Από τη στιγμή που οι αρμόδιοι φορείς, έχουν εμπρόθεσμα δημοσιεύσει τη διακήρυξη του διαγωνισμού, έχουν το δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις λοιπές διαδικασίες πραγματοποιήσεως των προμηθειών και μετά τα οριζόμενα χρονικά όρια, με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίσουν τις σχετικές πιστώσεις και η υπογραφή της σχετικής σύμβασης θα πρέπει να γίνει μέσα σε έξι μήνες από τη λήξη ισχύος του προγράμματος.

    Εξαίρεση από την ισχύ των ορισμένων προθεσμιών, αποτελούν οι περιπτώσεις προμηθειών που χρηματοδοτούνται από την Διεθνή Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τον ΟΟΣΑ, τα ταμεία της EE και άλλους διεθνείς οργανισμούς, έστω και για μέρος της αξίας τους και ο χρόνος ισχύος του προγράμματος, στις περιπτώσεις αυτές, παρατείνεται μέχρι την πλήρη πραγματοποίηση τους, ανάλογα και με τα προβλεπόμενα στις σχετικές συμβάσεις χρηματοδοτήσεως από τους οργανισμούς αυτούς.

    Σε περίπτωση που δεν έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί μέχρι τη λήξη του προγράμματος, για προμήθειες ειδών που έχουν ενταχθεί στο Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών (ΕΠΠ) για το 1998, επαναπρογραμματίζονται στο επόμενο ΕΠΠ και οι διαδικασίες πραγματοποίησης τους επαναπρογραμματίζονται εξ΄ αρχής, εφόσον ο φορέας εξακολουθεί να ενδιαφέρεται.

    Σημειώνεται ότι από το ΕΠΠ για το 1998, εξαιρούνται οι προμήθειες των ειδών των φορέων, των οποίων ο προϋπολογισμός κατά κωδικό αριθμό είδους, δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 6 εκατ. δρχ. με ΦΠΑ και καθορίστηκε ο τόπος υλοποίησης τους από τους ιδίους.

    Εξάλλου, προμήθειες με προϋπολογισθείσα δαπάνη μέχρι 10 εκατ. δρχ. θα εντάσσονται στο ΕΠΠ, αλλά θα υλοποιούνται από τους ίδιους τους φορείς, είτε με διαδικασίες διαπραγμάτευσης μέχρι του ποσού των 7 εκατ. δρχ. με ΦΠΑ ετησίως κατά κωδικό του είδους, είτε με συνοπτικές διαδικασίες μέχρι του ποσού των 8 εκατ. δρχ. με ΦΠΑ ετησίως, ενώ απαγορεύεται η κατάτμηση των προμηθειών σε ποσότητα και αξία, προκειμένου να ενταχθούν στις προαναφερόμενες ρυθμίσεις. Για τις προμήθειες που θα εκτελεστούν από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, οι φορείς οφείλουν εντός ενός μηνός να αποστείλουν στην Διεύθυνση Πολιτικής Προμηθειών, τις Τεχνικές Προδιαγραφές των υπό προμήθεια ειδών, διαφορετικά οι προμήθειες διαγράφονται από το ΕΠΠ. Σε περίπτωση δε που οι φορείς επιθυμούν την υλοποίηση τους, θα πρέπει να ζητήσουν επανένταξη τους. Αιτήσεις για επανεντάξεις και συμπληρωματικές εντάξεις, οφείλουν να συνοδεύονται από τεχνικές προδιαγραφές, αλλιώς δεν προωθούνται.

    Σε προκηρύξεις επαναληπτικών διαγωνισμών, λόγω μη επαρκούς συμμετοχής προμηθευτών ή λόγω απαράδεκτων προσφορών, λαμβάνεται μέριμνα ευρύτερης γνωστοποιήσεως και πρέπει να εξετάζεται ενδεχόμενη ανάγκη τροποποιήσεως ή προσαρμογής των τεχνικών προδιαγραφών στα δεδομένα της αγοράς, χωρίς να αποβαίνει εις βάρος της ποιότητας του είδους.

    Διαγωνισμοί που δημοσιεύονται μέχρι 31-12-98, μπορούν να επαναλαμβάνονται, εντός όμως της εντασσόμενης με την παρούσα προθεσμία υπογραφής των συμβάσεων.

    Τροποποιήσεις του ΕΠΠ επιτρέπονται στην περίπτωση που αφορούν :

    α)Αλλαγή του τρόπου προμήθειας, πληρωμής και παραδόσεως ή αλλαγή κριτηρίου κατακυρώσεως και του έτους πίστωσης, με την προϋπόθεση ότι κατά τη διαδικασία εκτελέσεως συγκεκριμένης προμήθειας αποδειχθεί αδύνατον να εκτελεστεί αυτή σύμφωνα με τα καθορισμένα από το ΕΠΠ 1998.

    β)Επαύξηση της προυπολογισμένης αξίας, όπου κατά την διαδικασία εκτελέσεως αποδειχθεί ότι δεν επαρκεί για την προμήθεια του είδους. Εφόσον το ύψος της επαύξησης ανέρχεται μέχρι του ποσοστού 20% επί της προϋπολογισθείσας αξίας κατά κωδικό είδους και φορέα προγραμματισμού δεν υπερβαίνει το ποσό των 50 εκατ. δρχ. δεν απαιτείται απόφαση έγκρισης τροποποίησης του ΕΠΠ και ο φορέας pqowyqe_ σε αύξηση με δική του ευθύνη.

    γ)Αιτήματα για τροποποίηση του ΕΠΠ, λόγω επαύξησης της αρχικά προϋπολογισθείσας αξίας πέραν του 20%, η οποία προκύπτει είτε βάσει αποτελεσμάτων διαγωνισμού είτε βάσει κατακύρωσης προμήθειας για μεγαλύτερη ποσότητα κατά 40% δύναται να υποβληθούν και μετά τη λήξη ισχύος του ΕΠΠ και μέχρι την προθεσμία υπογραφής των συμβάσεων.

    δ)Αντικαταστάσεις ειδών με άλλα διαφορετικού κωδικού αριθμού, σε περιπτώσεις που εκτιμάται ότι τα είδη αυτά δεν αναγκαιούν πλέον στον φορέα και προέκυψε η ανάγκη προμήθειας άλλων ειδών ή σε περιπτώσεις που κατά την υποβολή των προδιαγραφών προκύπτει διαφοροποίηση κωδικοποιήσεως του είδους.

    [03] ΣΤΙΣ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

    Στις 28 Απριλίου θα γίνει από τους 77 Μητροπολίτες, παρουσία του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεράσιμου Αρσένη, η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου.

    Διεκδικητές προβάλουν οι Μητροπολίτες Αλεξανδρούπολης Άνθιμος, ο Θηβών Ιερώνυμος και ο Δημητριάδος Χριστόδουλος, οι οποίοι στέλνουν μήνυμα ενότητας της ιεραρχίας.

    [04] ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΝΕΟΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

    Την ανάγκη να ανοίξει νέος συνοριακος σταθμός επεσήμαναν Έλληνες επιχειρηματίες από τον νομό Πέλλας, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες στην πόλη Καβαντάρτσι της ΠΓΔΜ με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης των δήμων της περιοχής και με Σκοπιανούς επιχειρηματίες.

    Όπως ανακοίνωσε η γραμματεία πληροφοριών των Σκοπίων, η επίσκεψη των Ελλήνων επιχειρηματιών είχε ως στόχο τη διερεύνηση των ευκαιριών για ανάπτυξη της συνεργασίας του δήμου Πέλλας με τους δήμους της περιοχής αυτής της ΠΓΔΜ. Σκοπιανοί και Έλληνες επιχειρηματίες υποστήριξαν από κοινού το άνοιγμα νέου συνοριακού σταθμού, ο οποίος θα βρίσκεται μεταξύ των συνοριακών σταθμών "Metzitlia" και "Bogorodica" και σε μικρή απόσταση από την Αριδαία. Ε.Π.

    [05] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Ιδιαίτερη επιτυχία είχε το συνέδριο ενημέρωσης ξένων επενδυτών για την ελληνική οικονομία που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη. Το συνέδριο με θέμα "O στρατηγικός ευρωπαϊκός επιχειρηματικός σύνδεσμος στη Νοτιανατολική Ευρώπη", διοργάνωσαν οι εταιρείες "Συμεών Τσομώκος" και η "Κάπιταλ Λίνκ" του Νίκου Μπορνόζη που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Χορηγοί του συνεδρίου ήταν η Ιονική Τράπεζα και η "Σ -Χρηματιστηριακή" .

    Το συνέδριο παρακολούθησαν 380 διευθυντικά στελέχη θεσμικών επενδυτών, επενδυτικών και εμπορικών τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών που έχουν συναλλαγές με την Ελλάδα και τον ευρύτερο χώρο και πολλοί εκπρόσωποι του τύπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, jah~r και σημαντικοί επιχειρηματικοί παράγοντες από την ομογένεια.

    Την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου έκανε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τόμας Νάιλς. Ο Αμερικανός διπλωμάτης, αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες που επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα στην Νοτιανατολική Ευρώπη, αναφέρθηκε στα προγράμματα των ΗΠΑ για την περιοχή αυτή δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην τοπική ανάπτυξη. Καταλήγοντας επισήμανε την προσοχή που πρέπει να δοθεί στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ενωμένης Ευρώπης και της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της ΠΓΔΜ.

    Την ικανοποίηση του για την επιτυχία του συνεδρίου εξέφρασε, μιλώντας στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, ο εκ των διοργανωτών, Νίκος Μπορνόζης, της εταιρείας "Κάπιταλ Λινκ", εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων η οποία προσπαθεί να αναπληρώσει την έλλειψη του κενού που υπάρχει στο χώρο της πληροφόρησης, όσον αφορά τις εξελίξεις στη χώρα μας και για τις οποίες πρέπει να είναι ενήμεροι οι ξένοι επενδυτές.

    "Σκοπός και επιθυμία μας ήταν να οργανώσουμε ένα συνέδριο με τεχνοκρατικά κριτήρια, να απευθυνθούμε στους Αμερικανούς επενδυτές, στη γλώσσα τους, και να τους δώσουμε να καταλάβουν έμπρακτα το νέο αέρα που πνέει στην Ελλάδα. Και αυτό νομίζω ότι το πετύχαμε. Ολοι οι ομιλητές κατείχαν το θέμα τους παρα πολύ καλά, και αυτό πραγματικά δημιούργησε μια θετικότατη εικόνα στο ακροατήριο", υπογράμμισε ο κ.Μπουρνόζης.

    Οπως είπε ο κ.Μπουρνόζης, οι συμμετοχές ήταν περισσότερες από 380 εκ των οποίων οι 200 ήταν Αμερικανοί, τεχνικοί επενδυτές που ήρθαν ακριβώς για να πληροφορηθούν το τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα. "Παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή τη θεματολογία του συνεδρίου, αφιέρωσαν όλη την ημέρα τους για να παρακολουθήσουν το τι συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας και έμπρακτα αυτό καταδεικνύει το ενδιαφέρον τους", επισήμανε.

    [06] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 70ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΥΠΕΡΗΛΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Ενας εβδομηντάχρονος συνταξιούχος είναι ο δράστης της δολοφονίας του υπερήλικα, που βρέθηκε χθες νεκρός μέσα στο διαμέρισμα του στην περιοχή Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη.

    Πρόκειται για τον Πασχάλη Βλαχόπουλο, ο οποίος ομολόγησε στην ασφάλεια ότι έπνιξε τον 93χρονο συγκάτοικο και φίλο του Χρήστο Μπέλλιο, επειδή τον απειλούσε ότι θα άλλαζε τη διαθήκη. Ο Βλαχόπουλος, τα τελευταία χρόνια, φρόντιζε τον 93χρονο με αντάλλαγμα ότι θα εξασφάλιζε το ισόγειο διαμέρισμα του, σε πολυκατοικία στην οδό Πέραν 16, στους Αμπελόκηπους.

    Χθες το πρωί οι δύο συνταξιούχοι λογομάχησαν και ο Μπέλλιος είπε στο Βλαχόπουλο ότι θα άλλαζε τη διαθήκη. Τότε ο 70χρονος του έκλεισε το πρόσωπο με μια κουβέρτα και τον έπνιξε και λίγο αργότερα, αφού βεβαιώθηκε ότι είχε πεθάνει πήρε μέσα από το σπίτι μια προθεσμιακή κατάθεση, ύψους 8.000.000 δραχμών, 100.000 δραχμές σε μετρητά και ένα βιβλιάριο καταθέσεων.

    Στη συνέχεια, αφού έκανε άνω κάτω το διαμέρισμα για να παραπλανήσει την αστυνομία ειδοποίησε τους γείτονες και προσποιήθηκε ότι δήθεν ο φίλος του έπεσε θύμα ληστείας από αγνώστους.

    Οι έρευνες της αστυνομίας στράφηκαν εναντίον του από την πρώτη κιόλας στιγμή και λίγες ώρες αργότερα ομολόγησε ότι είναι ο δράστης του εγκλήματος.

    [07] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Άκαρπες απέβησαν οι προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, να τον αποδεσμεύσουν από τον αναπνευστήρα, καθώς ο οργανισμός του δεν αντέδρασε θετικά στην σταδιακή διακοπή της παροχής οξυγόνου. Το ιατρικό δελτίο που εκδόθηκε το μεσημέρι αναφέρει ότι η κατάσταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή παραμένει αμετάβλητη, εξακολουθεί η ενίσχυση της αναπνοής και η αποσύνδεση από τον αναπνευστήρα θα λάβει χώρα όταν η κατάσταση το επιτρέπει.

    Στο μεταξύ, μετά από επιθυμία της οικογένειας του ασθενή, αποφασίστηκε να εκδίδεται μόνο ένα δελτίο κάθε μέρα και να μην δίδεται περισσότερη ενημέρωση από τους γιατρούς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάσταση του ασθενή δεν επιτρέπει νέα προσπάθεια, εκ μέρους των γιατρών, ώστε να αποσυνδεθεί από τον αναπνευστήρα.

    [08] Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΛΗΞΑΣΑ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Λήξασα χαρακτήρισε την αντιπαράθεση μεταξύ της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου και των συνεργατών του πρωθυπουργού, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπρόσωπου, γραμματέας του υπουργείου, Γ. Νικολάου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει θέμα.

    Ο κ. Νικολάου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός "τα είπε" με την υπουργό Ανάπτυξης σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη ενόψει του σημερινού ταξιδιού του στη Βουλγαρία και πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση δεν ασχολείται με την παραπολιτική των κύκλων και άλλων γεωμετρικών σχημάτων, αλλά με την πολιτική της''.

    Τέλος όσον αφορά στους χαρακτηρισμούς περί "καραγκιόζηδων" και άλλα ο κ. Νικολάου τόνισε ότι κανείς δεν χαρακτήρισε κανέναν.

    Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας "Βραδυνή" σχετικά με την επιστολή του πρέσβη Χρ. Ζαχαράκη, ο κ. Νικολάου αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο λέγοντας ότι δεν μπορεί, να γίνει δημόσιος διάλογος για απόρρητο έγγραφο. Κ.Β.-Κ.Ε.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΠΛΗΡΕΣ ΡΗΓΜΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΜΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Σοβαρή πολιτική κρίση σωβεί πλέον στην Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία, καθώς οι σχέσεις ανάμεσα στην ηγεσία της Ομοσπονδίας, δηλαδή τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς και τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς έχουν οδηγηθεί σε πλήρη ρήξη.

    Σήμερα σε σνέντευξη του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP, ο κ.Τζουγκάνοβιτς, ο οποίος εξελέγη τον προηγούμενο Οκτώβριο, νικώντας τον μέχρι τότε πρόεδρο και στενό σύμμαχο του κ.Μιλόσεβιτς, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει, έτσι ώστε να σταματήσει η πορεία του κ.Μιλόσεβιτς, στον opo_o καταλόγισε ότι ασκεί καταστροφική πολιτική.

    O κ.Τζουγκάνοβιτς, ο οποίος αύριο θα επισκεφθεί το Παρίσι, όπου θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο Σιράκ και στη συνέχεια θα πάει σε Ρώμη, Ουάσιγκτον, Βόννη και Βιέννη, εξέφρασε την ελπίδα του ότι η διεθνής κοινότητα θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός μπλοκ μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, ικανού να σταματήσει τις καταστροφική πολιτική που προσωποποίησε στον κ.Μιλόσεβιτς

    Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο μαυροβούνιος πρόεδρος έχει αποδώσει την ευθύνη στο γιουγκοσλάβο πρόεδρο και για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην χώρα του, ενώ ο κ.Μιλόσεβιτς του έχει καταλογίσει για αποσχιστικές τάσεις.

    Οι δύο άνδρες έχουν σαφώς αποκλίνουσες απόψεις και σε ότι αφορά στο Κοσσυφοπέδιο, όπου ο κ.Τζουγκάνοβιτς υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δοθεί "αυτονομία υπό διεθνή επιτήρηση" στους Αλβανούς που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της σερβικής επαρχίας, που είχε καθεστώς αυτονομίας μέχρι το 1989 και υποστηρίζει ότι ο Μιλόσεβιτς δεν προσπάθησε να επιλύσει αλλά να συγκαλύψει το πρόβλημα τα τελευταία 10 χρόνια.

    "O Mιλόσεβιτς είναι πίσω από την εποχή σε ότι αφορά στις εκτιμήσεις του", είπε ο 36χρονος πρόεδρος του Μαυροβουνίου, της μικρότερης από τις δύο Δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας, κατηγορώντας τον επίσης ότι στερείται της επιθυμίας να αντιμετωπίσει το Μαυροβούνιο ισότιμα με την άλλη δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, τη Σερβία.

    "Αν δεν μπορούμε να συνεργαστούμε για το κοινό καλό, αυτό που μας απομένει είναι να προσπαθήσουμε να γίνουν οι ιδέες μας αποδεκτές στη γιουγκοσλαβική πολιτική σκηνή και να ανοίξουμε τη χώρα σε νέες προοπτικές, παρά τις αντιθέσεις του Βελιγραδίου", είπε ο κ.Τζουγκάνοβιτς, ο οποίος προειδοποίησε ότι, εάν η Σερβία δεν αλλάξει πολιτική, ο ίδιος δεν σκοπεύει να αποδείξει "την αδελφική αλληλεγγύη του στο Σερβικό λαό στη συλλογική αυτοκτονία που προτείνει ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος".

    Ο κ.Τζουγκάνοβιτς δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για την τελευταία του αναφορά αλλά πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ήταν για το δημοψήφισμα που οργανώνει ο κ.Μιλόσεβιτς στις 23 Απριλίου, στο οποίο καλεί τους Σέρβους πολίτες να απαντήσουν εάν "επιθυμούν να υπάρξει διεθνής διαμεσολάβηση για το Κοσσυφοπέδιο.

    [10] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΟ ΝΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Επιστολή στον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Φάτος Νάνο, απέστειλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στην οποία εκφράζει την ανησυχία του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και ζητά τη συνεργασία των Τιράνων για την εξεύρεση λύσης.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος εκτιμά ότι ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο θα θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέητον και εκφράζει την ανησυχία του για την πιθανότητα επέκτασης της κρίσης "σε Ανατολή και Νότο", όπως χαρακτηριστικά τονίζει. Καταλήγοντας, εκφράζει την επιθυμία στενότερων επαφών και διαβουλεύσεων με την αλβανική κυβέρνηση για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου στην αναζήτηση λύσης του προβλήματος. "Μόνο αν ενεργήσουμε μαζί, σύντομα και με αποφασιστικότητα θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο για την ειρήνη στην Motioamatokij^ Ευρώπη", τονίζει στην επιστολή του.

    Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης, ο κ.Κλίντον ενημερώνει τον Αλβανό πρωθυπουργό ότι τις επόμενες ημέρες θα στείλει στα Τίρανα αντιπροσωπεία του Στέητ Ντιπάρτμεντ, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στρομπ Τάλμποτ.

    Στο μεταξύ, έκκληση στη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις προσπάθειες των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων που μπορούν να ανακόψουν την επιζήμια, όπως τη χαρακτηρίζει, πολιτική του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, απηύθυνε ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

    Ο κ.Τζουκάνοβιτς επέρριψε ευθύνες για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο στον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας και επανέλαβε τη θέση του για πλήρη αυτονομία και εκδημοκρατισμό της σερβικής αυτής επαρχίας, υπό την εποπτεία της διεθνούς κοινότητας.

    [11] ΜΟΣΧΑ:ΟΙ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΨΑΝ ΤΗ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ

    Τη λύπη του για τις λανθασμένες προβλέψεις των συναδέλφων του οι οποίοι απέτυχαν να προβλέψουν τη χιονόπτωση που σε αρκετές περιοχές έφτασε τα 20-30 εκατοστά με αποτέλεσμα να καλυφθούν οι δρόμοι της Μόσχας, εξέφρασε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετεωρολογίας της Ρωσιας Αλεξάντερ Μπεντρίσκι, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν τέτοια καιρικά φαινόμενα λόγω της αιφνίδιας αλλαγής της κατάστασης.

    Ο κ. Μπεντρίτσι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτές οι χιονοπτώσεις να είναι οι πιο ισχυρές του αιώνα, ενώ υποστήριξε ότι πολλά από τα λάθη στις μετεωρολογικές προβλέψεις δεν οφείλονται σε προσωπική αμέλεια αλλά στην αντικειμενική πραγματικότητα.

    Η κυβέρνηση της Μόσχας άσκησε δριμεία κριτική στην Υπηρεσία, η οποία είχε προβλέψει ότι η θερμοκρασία για τις 12 Απριλίου θα κυμανθεί στους 8-10 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μηδέν, ενώ απείλησε ότι θα τερματίσει το συμβόλαιο της με αυτήν και θα δημιουργήσει τη δική της Μετεωρολογική Υπηρεσία

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ισχυρές χιονοπτώσεις είναι σπάνιο φαινόμενο για τον μήνα Απρίλιο. Λ.Μ

    [12] ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΔΙΩΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Δέκα εννέα δημοσιογράφοι τέθηκαν υπό κράτηση τον περασμένα μήνα στην Τουρκία ενώ διενεργήθηκαν έρευνες από τις αρχές στα γραφεία δέκα εφημερίδων, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν προσκείμενες στην αριστερά.

    Σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης που παρουσίασε η Ένωση Συντακτών Τουρκίας, τον περασμένο Μάρτιο δέκα τέσσερις δημοσιογράφοι δέχτηκαν επιθέσεις, ενώ κατασχέθηκαν τα φύλλα δέκα εφημερίδων και περιοδικών της αριστεράς και απαγορεύτηκε προσωρινά η έκδοση τεσσάρων από αυτά. Στην έκθεση αναφέρεται ότι το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο τον περασμένο Μάρτιο επέβαλε ποινή επίπληξης σε δέκα επτά ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθούς και ποινές παύσης 1-30 tqi\mta ημερών σε έξι τηλεοπτικούς σταθμούς.

    [13] ΚΙΡΙΕΝΚΟ: ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

    "Το έγκλημα αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας", είπε χαρακτηριστικά ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ρωσίας Σεργκέι Κιριένκο, στους αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι το έγκλημα εμποδίζει την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιtar-tass.

    Παράλληλα, ο Κιριένκο άσκησε δριμεία κριτική στις αστυνομικές αρχές τις οποίες κατηγόρησε για αποτυχία στην πάταξη του εγκλήματος, ενώ υποστήριξε ότι τα στατιστικά στοιχεία, που δημοσιεύονται από την αστυνομία δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις, καθώς δεν εγγράφονται όλα τα εγκλήματα.

    "Τα μέτρα που έχουν ληφθεί τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε τοπικό επίπεδο δεν άλλαξαν ριζικά την κατάσταση, ενώ οι άνθρωποι δε νοιώθουν ασφαλείς ούτε στα σπίτια τους ούτε στο χώρο εργασίας τους", υπογράμμισε ο εντολοδόχος Ρώσος πρωθυπουργός. Λ.Μ

    [14] ΠΓΔΜ: ΕΓΚΩΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Τη θετική πορεία της συνεργασίας με την Ελλάδα εγκωμιάζει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα των Σκοπίων "Νόβα Μακεντόνια", με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη Ελλήνων επιχειρηματιών στη ΠΓΔΜ και τη συνάντησή τους με οικονομικούς παράγοντες της χώρας.

    Σε σχόλιό της με τίτλο "Αρχή που υπόσχεται", η εφημερίδα αναφέρει πως τα μηνύματα που έρχονται από την Ελλάδα είναι θετικά, δεδομένου ότι η αρχική συνεργασία των δύο χωρών, η οποία ήταν περιορισμένη στις επενδύσεις Ελλήνων επιχειρηματιών στον κλάδο της ζαχαροπλαστικής, έχει επεκταθεί πλέον και σε άλλους κλάδους, όπως στην καπνοβιομηχανία και στην κλωστοϋφαντουργία.

    Η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού Οικονομικού Επιμελητηρίου, Ντούσαν Πέτρεφσκι - ο οποίος επισήμανε πως η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα - και επισημαίνει πως αυτό αποδεικνύει την ανοδική πορεία των σχέσεων Αθήνας-Σκοπίων, ενώ αναφέρει επίσης ότι οι γραφειοκρατικοί φραγμοί που δυσκόλευαν τη διέλευση των Σκοπιανών επιχειρηματιών από τα ελληνικά σύνορα έχουν καταρριφθεί και από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα πάνω από 1500 επιχειρηματίες έχουν προμηθευτεί την ετήσια βίζα εισόδου στην Ελλάδα.

    Η "Νόβα Μακεντόνια" χαιρετά επίσης και την πρωτοβουλία των δύο πλευρών για εκσυγχρονισμό του δικτύου μεταφορών και για το άνοιγμα νέων συνοριακών σταθμών στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, καθώς και την πρωτοβουλία για άνοιγμα γραφείου του Εμπορικού Οικονομικού Επιμελητηρίου της ΠΓΔΜ στη Θεσσαλονίκη. Ε.Π.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Επίσκεψη Σημίτη στη Σόφια)

    [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΣΟΦΙΑ

    H ανάπτυξη των διμερών σχέσων και η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, είναι μεταξύ των θεμάτων που θα κυριαρχήσουν στις συνομιλίες που θα έχει στη Σόφια με την πολιτική ηγεσία της Βουλγαρίας ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, ο οποίος αρχίζει σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στη γειτονική χώρα.

    Σε συνέντευξή του στο επίσημο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων, ο κ.Σημίτης, επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί ουσιαστικά και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη. "Οι συχνές επαφές κυβερνητικών και πολιτικών παραγόντων των δυο χωρών, το τελευταίο διάστημα, συνεισφέραν σημαντικά στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων", υπογράμμισε ο κ.Σημίτης.

    Επισήμανε επίσης την αξιόλογη συνεργασία που έχουν αναπτύξει Ελλάδα και Βουλγαρία για τη διαφύλαξη της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή, σημειώνοντας ότι οι συντονισμένες ενέργειες της Αθήνας και της Σόφιας με άλλες χώρες των Βαλκανίων, συνέβαλαν -για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης στην πρώην Γιουγκοσλαβία- ώστε στη συνεδρίαση της "ομάδας επαφής" στη Βόννη, τον περασμένο Μάρτιο να συζητηθεί συνολική πρόταση για το Κοσσυφοπέδιο.

    Οσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις, ο κ.Σημίτης, ανέφερε ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών το 1997 ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια, γεγονός που καταδεικνύει, όπως είπε, το άριστο επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του στην ενταξιακή πορεία της Βουλγαρίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. "Η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για την περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων", είπε.

    Καταλήγοντας, εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, επισημαίνοντας ότι η κατασκευή του έργου θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη των δυο γειτονικών χωρών και θα αναδείξει την παρουσία τους στα γεωπολιτικά σχέδια για την εξασφάλιση ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΚΟΣΤΩΦ

    Mε τον Βούλγαρο ομόλόγο του Ιβάν Κοστώφ, συναντήθηκε το πρωί στη Σόφια ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που άρχισε διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σόφια.

    Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν σειρά θεμάτων, που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και για τις δυο πλευρές, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν θέματα ασφαλείας και οικονομικής συνεργασίας και ειδικότερα η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και η συγκρότηση περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης για την αντιμετώπιση κρίσεων στα Βαλκάνια.

    Ιδιαίτερη σημασία, όπως είναι γνωστό, προσδίδει ο κ.Σημίτης, όπως έχει πει και σε δήλωσή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στις περιφερειακές πρωτοβουλίες οι οποίες ενδιαφέρουν άμεσα τόσο την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και τις ΗΠΑ.

    Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ.Κοστώφ ο κ.Σημίτης θα έχει συνομιλίες συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής, Ι.Σοκόλωφ και θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παρεθέσει ο κ.Σοκόλωφ προς τιμήν του.

    Στις 3.30 το απόγευμα ο κ.Σημίτης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνωφ, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των βουλγαρικών κομμάτων.Το βράδυ θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο το οποίο θα παραθέσει προς τιμήν του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

    Στο πλαίσιο των περιφερειακών πρωτοβουλιών για τη διατήρηση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τόσο η Ελλάδα όσο και η Βουλγαρία καταβάλλουν προσπάθειες για μια άριστη συνεργασία και αυτή σε μέγα βαθμό έχει επιτευχθεί, έχει δηλώσει ο κ.Σημίτης.

    Η συνεργασία με τη Βουλγαρία στο πλαίσιο των περιφερειακών πρωτοβουλιών είναι σημαντική και ουσιαστική και στη διαβαλκανική συνεργασία οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει σημαντικότατες πρωτοβουλίες, τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει ο κ.Σημίτης στο πλαίσιο της περιφερειακής ασφάλειας, είναι και η πρόταση του υπουργού Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, για τη συγκρότηση της στρατιωτικής περιφερειακής δύναμης με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

    Ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και τα έργα υποδομής που χρειάζονται και ενδιαφέρουν την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, είναι επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων που πραγματοιούνται στη Σόφια μεταξύ των δυο πλευρών.

    Ο κ.Σημίτης έχει δηλώσει απαντώντας σε ερώτηση του βουλγαρικού ειδησεογραφικού πρακτορείου ότι "η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης είναι στρατηγικής σημασίας έργο και για τις δύο χώρες και για την οικονομική τους ανάπτυξη αλλά και για την ειδικότερη παρουσία τους στην γεωπολιτική του ενεργειακού ανεφοδιασμού της Ευρώπης". Ηδη τον περασμένο Δεκέμβριο υπεγράφη το πρωτόκολλο και το μνημόνιο τεχνικής συνεργασίας και αποφασίστηκε να προχωρήσει η μελέτη σκοπιμότητας που πράγματι προκηρύχθηκε από την κατασκευαστική κοινοπραξία πριν από ένα περίπου μήνα, στις 19 Μαρτίου. "Προσβλέπουμε στην προσεχή έναρξη της κατασκευής του έργου, πράγμα που θα μπορέσει, όπως ελπίζουμε, να γίνει σύντομα. Η λύση αυτή pqosv]qei αξιόπιστη εναλλακτική ενεργειακή οδό. Οταν ο αγωγός κατασκευαστεί θα μείνει για πάντα στο έδαφος των δυο χωρών μας και θα παράγει εισόδημα και θέσεις εργασίας στο διηνεκές".

    Η υπουργός Ανάπτυξης κ.Βάσω Παπανδρέου, απαντώντας στην ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων εάν υπάρχει κάποιο εμπόδιο στην κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι "δεν μένει παρά να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός".

    Τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στην επίσημη επίσκεψή του στη Βουλγαρία συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρης Ρέππας, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Αλέξανδρος Μπαλτάς, ενώ την ελληνική αποστολή πλαισιώνουν και 14 επιχειρηματίες που αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα στο βουλγαρικό έδαφος..

    Να σημειωθεί ότι τόσο ο κ.Σημίτης όσο και ο κ.Κοστώφ ευελπιστούν ότι θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία και "η ουσιαστική πρόοδος στις σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας".

    Εκτός των συνομιλιών για διμερή θέματα, τους δύο πρωθυπουργούς απασχόλησαν η κοινή συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως το "PHARE" και το "INTERREG".

    Για το ζήτημα αυτό ο κ.Σημίτης έχει δηλώσει ότι "οι προοπτικές είναι πραγματικά λαμπρές και οι συνθήκες ευνοϊκές. Εναπόκειται στους εκατέρωθεν επενδυτές να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που προσφέρονται".

    [17] ΕΥΟΙΩΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Eυοίωνες διαγράφονται οι προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων, σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλώσει τόσο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, όσο και ο Βούλγαρος ομόλογός του, Ιβαν Κοστώφ.

    Στη Βουλγαρία λειτουργούν ήδη υποκαταστήματα τριών ελληνικών τραπεζών, της Ιονικής, της Εθνικής και της Χίου. Η Αγροτική και η Μακεδονίας-Θράκης διατηρούν γραφεία στη βουλγαρική πρωτεύουσα, ενώ η τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης έχει πάρει προφορικό μήνυμα, ότι δεν θα της δοθεί άδεια για τη λειτουργία υποκαταστήματος.

    Οι συνολικές άμεσες επενδύσεις στη Βουλγαρία ανέρχονται στα 1,3 δις δολάρια. Πρώτοι επενδυτές είναι οι Γερμανοί με ποσοστό 21%, ακολουθεί το Βέλγιο με 20%, και η Ελλάδα με 10%, κυρίως με επενδύσεις στον κλάδο τροφίμων και ποτών.

    Από την ελληνική πλευρά κύριοι επενδυτές στη Βουλγαρία είναι οι εταιρείες "3Ε", η "Ιντρακόμ", η "Δέλτα", η "Τσιπίτα", η "Χαρτοποιϊα Θράκης", η "Νίκας", η "Γκούντις", η "Φλώρινα" και άλλες μικρότερες.

    Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, στο βουλγαρικό έδαφος δραστηριοποιούνται 450 ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν 28 χιλιάδες άτομα. Μεταξύ αυτών 100 επιχειρήσεις δίνουν φασόν για έτοιμο ένδυμα στη νότιο Βουλγαρία και απασχολούν 24 χιλιάδες άτομα.

    Στον τομέα των επενδύσεων η Κύπρος κατέχει την 14η θέση με posost| 2,2% και η Τουρκία τη 16η με 1,2%.

    Ο νέος νόμος για τις επενδύσεις στη Βουλγαρία που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο του 1997, προβλέπει 10ετή φοροαπαλλαγή του 50% των κερδών, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις έχουν επενδύσεις τουλάχιστον ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων, ή απασχολούν τουλάχιστον 100 εργαζομένους ή έχουν επενδύσεις σε περιοχές της Βουλγαρίας όπου η ανεργία ξεπερνά το μέσο επίπεδο ανεργίας στη χώρα.

    Οσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις στη Βουλγαρία, παρατηρείται καθυστέρηση και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε επίσημη πηγή στη Σόφια, "τώρα πωλούνται τα πάντα".

    Οι ελληνικές εξαγωγές στη Βουλγαρία είναι κυρίως τρόφιμα και ποτά. Η Ελλάδα εισάγει από τη Βουλγαρία πρώτες ύλες, κυρίως προϊόντα χάλυβα, χημικά, ξυλεία και λιπάσματα.

    Κατά το 1997, σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας, οι ελληνικές εξαγωγές στη Βουλγαρία κάλυψαν με 314 εκατομμύρια δολάρια το 2,8% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών και το 18,5% των εξαγωγών στις βαλκανικές χώρες.

    Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις εισαγωγές από τη Βουλγαρία (415 εκατομμύρια δολάρια) είναι 1,6% και 36,3%.

    Από την πλευρά της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, σημειώνεται ότι οι προοπτικές αύξησης των ελληνικών εξαγωγών είναι ιδιαίτερα περιορισμένες όσο ισχύει ο θεσμός του Νομισματικού Συμβουλίου που καθηλώνει τις αποδοχές και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών στα σημερινά επίπεδα.

    Η ελληνική πρεσβεία θεωρεί ότι σημαντικό πρόβλημα για τους Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία είναι η εφαρμογή του νέου νόμου για τις επενδύσεις ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από 1ης Ιανουρίου 1998 και ο οποίος προβλέπει τη φορολόγηση αλλοδαπών φυσικών προσώπων και για τα εισοδήματά τους που αποκτώνται στο εξωτερικό (εκτός Βουλγαρίας) εφόσον έχουν παραμονή στη Βουλγαρία πέραν των 183 ημερών ετησίως. Αυτό πρακτικά, αφορά μόνο τους Ελληνες, δεδομένου ότι είναι εντονότερη η φυσική τους παρουσία στη Βουλγαρία, ενώ παράλληλα ισχύουν συνθήκες αποφυγής διπλής φορολόγησης με όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σε συνδυασμό με τη μη κύρωση της συνθήκης αποφυγής της διπλής φορολόγησης με την Ελλάδα από το βουλγαρικό κοινοβούλιο, η νέα νομοθεσία "συστημένη επιστολή", προς τους Ελληνες επιχειρηματίες είναι καταστροφική για εκείνους που χρειάζεται να βρίσκονται στη Βουλγαρία για την παρακολούθηση, από κοντά, των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους, πχ. αυτών που ασχολούνται με το φασόν.

    Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει στη βουλγαρική κυβέρνηση να εξαιρεθούν από το νόμο οι πολίτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η μέχρι πρόσφατα βαθιά οικονομική κρίση που είχε ως συνέπεια την αισθητή μείωση της κατανάλωσης λόγω της μεγάλης πτώσης της αγοραστικής δύναμης των Βούλγαρων πολιτών είχε σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων που είναι εγκατεστημένες στη Βουλγαρία και των ελληνικών εταιρειών που πραγματοποιούν εξαγωγές κυρίως καταναλωτικών προϊόντων στη Βουλγαρία, με συνέπεια οι ελληνικές εξαγωγές στη Βουλγαρία κατά το 1997 να έχουν μειωθεί αισθητά σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

    Παρόλα αυτά, τηρουμένων των αναλογιών, τα συγκριτικά pkeomejt^lata της Ελλάδας, (καλή ποιότητα σε σχετικά καλές τιμές, στις οποίες συμβάλλουν τα χαμηλά μεταφορικά και χαμηλά έξοδα διοίκησης) διατηρούνται, εδώ έχουν δημιουργηθεί κανάλια προώθησης μέσω Βουλγαρίας σε τρίτες χώρες, κυρίως στη Ρωσία την Ουκρανία και τη Γεωργία.

    Εκτιμάται ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές δεν υπόσχονται εντυπωσιακή βελτίωση του επιπέδου κατανάλωσης δεδομένης της λειτουργίας του θεσμού του Νομισματικού Ταμείου. Ως εκ τούτου το επίπεδο των ελληνικών εξαγωγών εκτιμάται ότι θα παραμείνει προσωρινά σταθερό. Οι μακροπρόθεσμες όμως προοπτικές των εμπορικών και ευρύτερα των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας, παρά τα σημερινά προβλήματα, παρουσιάζονται ως ιδιαίτερα θετικές.

    Οσον αφορά τον εμπορικό τομέα, η απορροφητικότητα της βουλγαρικής αγοράς προβλέπεται να κρατήσει σε ικανοποιητικό επίπεδο την πορεία των ελληνικών εξαγωγών. Οι Βούλγαροι καταναλωτές φαίνεται να έχουν εξοικειωθεί σε μεγάλο βαθμό με τα ελληνικά προϊόντα τα οποία χαίρουν καλής φήμης.

    Παράλληλα, αναμένεται, μέσω Βουλγαρίας, να αξιοποιηθούν σε μεγαλύτερο του σημερινού βαθμού δίκτυα διανομής, κυρίως ειδών διατροφής και διαρκών καταναλωτικών αγαθών για κάλυψη αναγκών στις χώρες της ευρύτερης περιοχής του Ευξείνου Πόντου.

    Σταθερή είναι η παρουσία της Ελλάδας σε δύο διεθνείς εκθέσεις κάθε χρόνο στη Φιλιππούπολη. Για την πενταετία 1995-1999 έχει αποφασιστεί το βάρος των προγραμμάτων που αφορούν τη διασυνοριακή συνεργασία στα πλαίσια του κοινοτικού προγράμματος PHARE, να δοθεί στη βελτίωση των δυο εμπορικών αρτηριών που συνδέουν την Εγνατία μέσω Προμαχώνα-Κούλατα με τη Σόφια με κατεύθυνση την κεντρική Ευρώπη και μέσω Ορμενίου-Σβίλεγκραντ με τη μοναδική γέφυρα που συνδέει τη Βουλγαρία με τη Ρουμανία με κατεύθυνση την Ουκρανία, Ρωσία, Πολωνία και τις Βαλτικές Δημοκρατίες.

    Αλλα κοινά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα μερικώς από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο της εν λόγω διασυνοριακής συνεργασίας αφορούν κυρίως το περιβάλλον, τα κοινωφελή έργα, τον τουρισμό, την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη μεταφορά τεχνολογίας, την εκπαίδευση κ.α.

    Η γενικότερη προσπάθεια ενσωμάτωσης της βουλγαρικής οικονομίας στο θεσμικό σύστημα της ευρωπαϊκής και ευρύτερα της παγκόσμιας οικονομίας θα συμβάλει στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας. Η Βουλγαρία αναμένεται να γίνει σύντομα μέλος της CEFTA (συμφωνία ελευθέρου εμπορίου κεντρικής Ευρώπης) και ένα σημαντικό βήμα αποτέλεσε η αποδοχή της Βουλγαρία όσον αφορά την ταυτόχρονη έναρξη των συνομιλιών για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 10 χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και της Κύπρου.

    Ως γνωστό στις 12 Μαρτίου στο Λονδίνο, στο περιθώριο της ευρωπαϊκής διάσκεψης οι κ.Σημίτης και Κοστώφ συζήτησαν για την είσοδο της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για τις διμερείς σχέσεις.

    Τα περισσότερα βιομηχανικά προϊόντα της Βουλγαρίας εισάγονται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αδασμολόγητα, εξαιρουμένων των κλωυστοϋφαντουργικών.

    Η βουλγαρική ευρωπαϊκή προοπτική εξυπηρετεί και τα ελληνικά συμφέροντα, διότι με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία μέλη της Euqypazj^r Ενωσης, η αγορά των βαλκανικών χωρών προβλέπεται στα πλαίσια της αγοράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να αποτελέσει ένα σημαντικό σε καταναλωτές υποσύνολο σε ένα χώρο που έχει αποδειχθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να διακριθεί.

    [18] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    "Αρχίζει μια νέα εποχή στα Βαλκάνια", δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, η οποία διήρκεσε πάνω από μισή ώρα.

    Ο κ. Σημίτης, χαρακτήρισε πολύ φιλική και εγκάρδια τη συνομιλία που είχε με τον κ. Στογιάνοφ, καθώς και τη συνάντησή του με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Ιβάν Κόστοφ.

    "Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα εποχή στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής, όχι μόνο γιατί δεν υπάρχουν οι διαχωρισμοί που υπήρχαν παλιά, αλλά κυρίως γιατί αυτή η περιοχή βρίσκεται σε βάση σύνδεσής της με την Ευρωπαϊκή Ενωση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

    Πρόσθεσε δε, ότι "η σύνδεση με την Ε.Ε. θα οδηγήσει σε ταχύτερες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές".

    Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους τόνισε ότι το κεντρικό θέμα σε αυτή τη φάση της εξέλιξης είναι η υπερεθνική συνεργασία, η συνεργασία ανάμεσα στις χώρες. "Ιδίως εμείς στη Βαλκανική πρέπει να προωθήσουμε αυτή τη συνεργασία, ώστε τα Βαλκάνια να διαδραματίσουν στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο ένα σημαντικό ρόλο".

    Συνεχίζοντας, ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι "στον ευρωπαϊκό χώρο οι περιφέρειες στο μέλλον θα ανταγωνίζονται τη δική μας περιοχή. Τα Βαλκάνια θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν τις εξελίξεις. Διαπιστώσαμε και πάλι την ανάγκη να υπάρχει η στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και να αντιμετωπίζουμε από κοινού τα προβλήματα".

    Ενδεικτικά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "με τον κ. Στογιάνοφ είμαστε σύμφωνοι για τη γραμμή που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου".

    "Αποδοκιμάζουμε τη βία, τη χρήση βίας, θα πρέπει να βρούμε δρόμους συνεργασίας και οικοδόμησης για την ειρήνη", επεσήμανε ο κ. Σημίτης, ενώ υπογράμμισε ότι "πρέπει να αρχίσει μια νέα ευρύτερη συνεργασία με τη Βουλγαρία, η οποία θα χαρακτηρίζεται από την κοινή προσπάθεια των δύο χωρών και μιας κοινής αντιμετώπισης των θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "η ανάπτυξη της μιας χώρας βοηθά στην ανάπτυξη της άλλης και η κοινή συνεργασία θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις κοινές επιδιώξεις".

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η επίσκεψη του κ. Σημίτη θα δώσει νέα ώθηση σε αυτό", προσθέτοντας ότι "και οι δύο χώρες ενδιαφέρονται για την κατασκευή αυτού του έργου, γιατί θα αποτελέσει μια σύνδεση για το μέλλον. Εγώ είμαι βέβαιος ότι γενικά η πολιτική θα είναι πολιτική οικοδόμησης έργων υποδομής".

    Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι "για το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης έγινε η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη μελέτη του έργου. Οι προσφορές θα υποβληθούν στα μέσα Μαίου και σύντομα θα υπάρξει η σχετική απόφαση".

    "Με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, συνέχισε ο κ. Σημίτης, συμφωνήσαμε οι εμπειρογνώμονες για το θέμα δημιουργίας της εταιρίας που θα εκμεταλλευτεί τον αγωγό να συναντηθούν στις αρχές Μαίου".

    Υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ορισμένα θέματα, συμπλήρωσε, "τα οποία σχετίζονται με τις αποφάσεις της Ρωσίας και ελπίζουμε ότι θα λυθούν γρήγορα.

    Οσον αφορά στο θέμα της στρατιωτικής συνεργασίας στα Βαλκάνια και της δημιουργίας ειδικής στρατιωτικής δύναμης με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι η σχετική συζήτηση θα γίνει αύριο το πρωί.

    Ο κ. Στογιάνοφ, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού, τόνισε ότι "είναι ένα ύψιστο σημείο στον αμοιβαίο πολιτικό διάλογο", ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, λέγοντας ότι "η Ελλάδα αποτελεί μια γειτονική και φιλική χώρα".

    "Η Βουλγαρία συνορεύει με την Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω της Ελλάδας", είπε ο κ. Στογιάνοφ, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σύμπτωση απόψεων που διαπιστώθηκε με τον Ελληνα πρωθυπουργό για το Κοσσυφοπέδιο.

    [19] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΕΛΙΚΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος , που συνοδεύει τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στην Σόφια, συναντάται αυτή την ώρα με τα μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της βουλγαρικής βουλής.

    Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, που είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί, στις 30 και 31 Μαίου, θα πραγματοποιηθεί τελικά στην Αθήνα και όχι στο Ναύπλιο, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.


    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Συνέντευξη Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα στο ΜΠΕ)

    [20] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ: "ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ"

    Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ορθοδοξίας στη Δύση, παρουσιάζεται η ευκαιρία αυτή να εξαπλωθεί και να φέρει το μήνυμά της σε μεγαλύτερο κύκλο ανθρώπων, επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Σπυρίδων, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο 54χρονος ιεράρχης με την εντυπωσιακή μέχρι τώρα ποιμαντορία στις Εκκλησίες της Ιταλίας, της Ελβετίας και της Αυστρίας και την επιτυχημένη εκπροσώπηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Pacj|slio Συμβούλιο Εκκλησιών και διάφορες διεκκλησιαστικές αποστολές, από τις 21 Σεπτεμβρίου 1996, που ενθρονίστηκε Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στον αρχιεπισκοπικό καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, στη Νέα Υόρκη, προσπαθεί να φέρει ένα νέο άνεμο δημιουργίας και αναζωογόνησης της Ορθοδοξίας στις ΗΠΑ, όχι βέβαια πάντα χωρίς να προκαλούνται τριγμοί, όπως συνήθως συμβαίνει σε κάθε παρόμοια περίπτωση.

    ΄Εχοντας ο ίδιος γεννηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από οικογένεια Ροδίων, βαθύς γνώστης της αμερικανικής πραγματικότητας, διαπιστώνει ότι η αμερικανική κοινωνία διψάει για κάτι το καινούριο, το αυθεντικότερο, το γνησιότερο, το πνευματικότερο, έχοντας κουραστεί από τα διάφορα προπαγανδιστικά κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα. Ενώ ακόμη, απαντώντας σε κάποιους κύκλους στις ΗΠΑ, που επιζητούν να αποκοπεί η Ορθοδοξία από τις ελληνικές της ρίζες, ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνει ότι η Ορθοδοξία είναι από τη φύση της ελληνοορθόδοξη, για να προσθέσει ότι αντίθετα με ορισμένους, οι οποίοι με την "αμερικανοποίησή" τους πιστεύουν ότι θα ανέλθει το κοινωνικό τους επίπεδο, η συντριπτική πλειοψηφία των Ομογενών μας στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι περήφανοι για την ελληνική τους καταγωγή, ενώ παρατηρείται και μία αναζωογόνηση των ελληνικών γραμμάτων στις ΗΠΑ..

    Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Σπυρίδωνος στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής : - Σεβασμιότατε, παρά το μικρό διάστημα που βρίσκεστε σ' αυτή τη πολύ σημαντική Αρχιεπισκοπή, έχετε επιτελέσει ένα -θα έλεγα- αξιόλογο έργο, το οποίο αναγνωρίζεται τόσο στις ΗΠΑ όσο και ευρύτερα. Ποιοί είναι οι στόχοι σας για το επόμενο διάστημα;

    Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Δεν ξέρω βέβαια αν είναι αξιόλογο ή όχι, εκείνο το οποίον έχει επιτελεστεί κατά τους τελευταίους 18 μήνες είναι να τεθούν οι γερές και στερεές βάσεις, για να μπορέσει κατόπιν να επιτελεστεί ένα έργο ελπίζουμε αξιόλογο. Η Αρχιεπισκοπή αποβλέπει εν πρώτοις στην διατήρηση της ενότητας της Εκκλησίας μας και της ομογένειάς μας στην Αμερική. Αποβλέπει στο να καταστήσει τους πιστούς μας πιό ενσυνείδητους χριστιανούς και αυτό για να μπορέσουν να επιβιώσουν μέσα στην πλουραλιστική αυτή κοινωνία της Αμερικής. Παράλληλα προσπαθεί να καταστήσει τους ομογενείς μας υπερήφανους για την καταγωγή τους και αυτό βέβαια μπορεί να το επιτύχει μέσα από ένα καλά μελετημένο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα προσαρμοσμένο στις ανάγκες των εδώ ομογενών μας. Αυτοί είναι οι τρεις μεγάλοι στόχοι, τους οποίους θέτει η Ιερά Αρχιεπισκοπή για το προσεχές και απώτερο μέλλον και όλες οι ενέργειές της εντάσσονται μέσα σ' αυτούς τους τρεις μεγάλους χώρους. - Ποια θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η θέση της Αρχιεπισκοπής και γενικότερα της Ορθοδοξίας σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες ;

    Οπωσδήποτε η Ορθοδοξία είναι μια από τα τέσσερα ανεγνωρισμένα θρησκεύματα στις ΗΠΑ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο πολύς κόσμος και οι μεγάλες μάζες έχουν γνώση της Ορθοδοξίας. Απομένει να γίνει ακόμη ένα τεράστιο έργο, ούτως ώστε να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε την παρουσία μας στον αμερικανικό χώρο και όχι γενικά και όχι μόνον σε ορισμένους ξεχωριστούς χώρους πολιτικούς ή \kkour. Στην ουσία πρόκειται για έργο, το οποίον έχει να κάνει με τα μέσα επικοινωνίας και νομίζω αυτός θα είναι τομέας, στον οποίον ήδη δίδεται και θα δοθεί μεγάλη σημασία. Διότι η κοινωνία αυτή είναι βασισμένη και λειτουργεί με κριτήρια επικοινωνιακά και πρέπει επιτέλους να το καταλάβουμε κι΄ εμείς και να κάνουμε την όσο το δυνατόν καλύτερη χρήση των μέσων αυτών. - Υπήρξαν κάποιες φωνές το τελευταίο διάστημα, κάποιες απόψεις ότι δεν χρειάζεται το ελληνορθόδοξη, να φύγει το πρώτο σύνθετο από τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής, να αμερικανοποιηθεί η Ορθόδοξη Εκκλησία στις ΗΠΑ. Τι λέτε εσείς για όλα αυτά ;

    Την γνωρίζω την κίνηση αυτή. Δυστυχώς πρόκειται για έναν ελάχιστο (και μιλάμε για λίγες δεκάδες ανθρώπων) αριθμό πιστών μας, οι οποίοι νομίζουν ότι η Ορθοδοξία πρέπει να αποσυνδεθεί από την ελληνική της χροιά και τον ελληνικό της χαρακτήρα. Νομίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι έξω από την πραγματικότητα. Διότι η Ορθοδοξία από τη φύση της είναι ελληνορθόδοξη όπως δηλώνουν και μη Έλληνες ακόμη ορθόδοξοι θεολόγοι. Δε νομίζω ότι θα μπορέσουν αν έχουν επιτυχία οι περιορισμένοι αυτοί κύκλοι. - Προσπαθούν να αποκόψουν την Ορθόδοξη Εκκλησία από την ελληνική γλώσσα, από τα Ιερά Κείμενα, από το Ευαγγέλιο, που είναι γραμμένο στην Ελληνική.....

    Ζούμε δυστυχώς το εξής παράλογο και οξύμωρο πράγμα. Ενώ στις ξένες θεολογικές σχολές οι φοιτητές διδάσκονται περισσότερα νεοδιαθηκικά και κλασσικά ελληνικά, στις δικές μας εδώ σχολές δεν δίνουμε σημασία καθόλου στον τομέα αυτό. Πάντως νομίζω ότι δεν μπορεί να έχουν επιτυχία οι κύκλοι οι οποίοι επιθυμούν να αποδεσμευτεί η Εκκλησία από την ελληνική της διάσταση. Νομίζω ότι το φαινόμενο αυτό συνδέεται άμεσα με ένα είδος συμπλέγματος ορισμένων ανθρώπων, οι οποίοι επιδιώκουν να αμερικανοποιηθούν για να ανέλθει το κοινωνικό τους και άλλο επίπεδο. Αλλά καμία προσπάθεια δεν μπορεί να είναι θετική όταν ξεκινάει από άρνηση και από σύμπλεγμα. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι η συντριπτική πλειοψηφία σήμερα μέσα στο χώρο των Ομογενών μας, υπερηφανεύονται για την ελληνική τους καταγωγή.

    Υπάρχουν σε πολλές κοινότητες κύκλοι ελληνικών μαθημάτων για ενηλίκους, οι οποίοι δεν μπόρεσαν σαν παιδιά να μάθουν ελληνικά και γενικά υπάρχει μια αναζωογόνηση στο χώρο των ελληνικών γραμμάτων. Βέβαια, είναι κρίμα που στο διάστημα των περασμένων δεκαετιών δεν δόθηκε η σημασία που έπρεπε στα ελληνικά γράμματα, κι 'ετσι έκλεισαν πολλά ελληνικά σχολεία σε διάφορες κοινότητες. Αντιθέτως σήμερα, παρατηρούμε μία ανάκαμψη αυτού του ρεύματος και θα μπορούσα κάλλιστα να μιλήσω για αναζωπύρωση και αναζωογόνηση των ελληνικών γραμμάτων στον ευρύτερο αμερικανικό χώρο, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης και τις ελληνικές ελληνορθόδοξες μας κοινότητες. - Έχετε προβληματιστεί καθόλου Σεβασμιότατε για το πώς τους ομογενείς τρίτης και τέταρτης γενιάς που λίγο γνωρίζουν τα ελληνικά αλλά παρ' όλα αυτά διατηρούν την ελληνικότητά τους, τη συνείδησή τους, πώς θα τους φέρετε πιο κοντά στην Εκκλησία; Ίσως με κάποια προγράμματα παρόμοια με αυτά που αναφέρατε προηγουμένως ....

    Ομιλήσατε για να φέρουμε πλησιέστερα στην Εκκλησία ανθρώπους, οι οποίοι διατήρησαν την ελληνική τους συνείδηση. Προηγούμενος αναφέρθηκα στην ανάγκη να καταστήσουμε περισσότερο ενσυνείδητους τους πιστούς για την πίστη τους. Στο χώρο αυτόν που ζούμε και όπου επικρατεί ο ρασιοναλισμός, ο ορθολογισμός και τα πάντα πρέπει να ελέγχονται από τη νόηση και την κατανόηση, πρέπει και εμείς να βοηθήσουμε τους πιστούς μας, τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί από την Εκκλησία, να κατανοήσουν την μοναδικότητα του Ορθοδόξου Μηνύματος. Αν δεν κατορθώσουμε να πείσουμε ή να βοηθήσουμε τους ανθρώπους μας να κατανοήσουν γιατί πρέπει να είναι να είναι ορθόδοξοι και όχι κάτι άλλο, νομίζω ότι στην κοινωνία αυτή στην οποία ζούμε δεν θα έχουμε κατορθώσει πολλά. Γιατί όλα βρίσκονται πάντοτε σε μία αέναη κίνηση συγκρίσεως και πρέπει να δεχθούμε και την πρόκληση, την οποία μας δίδει αυτή η κίνησις και να μπορέσουμε να βρούμε την κατάλληλη λύση μέσω διαφόρων προγραμμάτων θρησκευτικής εκπαιδεύσεως. - Πόσο αισιόδοξος είστε σεβασμιότατε για το μέλλον της Αρχιεπισκοπής και γενικότερα της Ορθοδοξίας στις ΗΠΑ, για την ανάπτυξή της;

    Από φύση μου ανήκω στον κύκλο των αισιόδοξων. Νομίζω ότι έχουμε τεράστιες δυνατότητες εδώ στην Αμερική. Η ελεύθερη αμερικανική κοινωνία, μας παρέχει μοναδικές ευκαιρίες για να μπορέσουμε να επιτελέσουμε ένα επιτυχές ιεραποστολικό έργο. Από εμάς εξαρτάται αν θέλουμε να συλλάβουμε τα μηνύματα των καιρών ή αν θέλουμε να παραμείνουμε στα ούτως ειπείν παραδοσιακά πλαίσια ποιμαντικής μερίμνης υπέρ των πιστών μας. Νομίζω ότι έχουμε τεράστιες ευκαιρίες, από τις οποίες πρέπει να επωφεληθούμε. Ο κόσμος διψάει για κάτι το πνευματικό, αυτή είναι η αλήθεια. Ο πολύς κόσμος και δεν μιλάω για τους πιστούς μόνο της εκκλησίας μας, γενικά η αμερικανική κοινωνία, διψάει για κάτι το αυθεντικότερο, κάτι το γνησιότερο, κάτι πνευματικότερο, έχει κουραστεί από τα μηνύματα τα προπαγανδιστικά, τα οποία προέρχονται από τους διάφορους κοινωνικούς ή πολιτικού χώρους. Και για μας πράγματι παρουσιάζεται, ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία της Ορθοδοξίας στη Δύση, η ευκαιρία να επεκταθεί, να εξαπλωθεί να φέρει το μήνυμά της σε μεγάλο κύκλο ανθρώπων.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 14 April 1998 - 15:47:58