Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-04-18

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Τελευταία Ενημέρωση: 23:25 Ώρα Ελλάδος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [Δ] ΑΛΒΑΝΙΑ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] Ο Θ. ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ
  • [02] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [03] ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΠΤΗΣΗ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [04] ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ;
  • [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ
  • [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [06] ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [Δ] ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [07] ΡΗΞΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΝΑΝΟ - ΜΕΪΝΤΑΝΙ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] Ο Θ. ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

    Καταχωρήθηκε: 13:55 Ώρα Ελλάδος
    Αθήνα, 18/04/1998 (MΠΕ) Σε κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων για πρόωρες εκλογές και μάλιστα τον Ιούνιο προέβη το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Θόδωρος Τσουκάτος.

    Ο κ. Τσουκάτος, με δήλωσή του στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος της Κυριακής" χαρακτήρισε " αφελείς" και "εθνικά επικίνδυνους" όσους διαδίδουν τα σενάρια αυτά, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Σημίτης φέρεται να επιλέγει την προσφυγή στις κάλπες ως λύση, κυρίως για το ζήτημα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, η οποία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο κυβερνητικό έργο.

    Ο κ. Τσουκάτος, σύμφωνα πάντοτε με τον "Αγγελιοφόρο της Κυριακής", υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή ανασχηματισμού και αυτό για τους εξής λόγους: "Η κυβέρνηση προχώρησε στην υποτίμηση της δραχμής και έχει σημαντικά αποτελέσματα. Μπήκαμε στο δίκτυο των Συναλλαγματικών Ισοτιμιών και υπάρχει καλό κλίμα για την οικονομία μας".

    "Δεύτερον, συνέχισε ο συνεργάτης του πρωθυπουργού, υπάρχει το κυβερνητικό έργο, το οποίο τώρα αρχίζει να αποδίδει. Τα μεγάλα έργα και ο εκσυγχρονισμός των ΔΕΚΟ. Τρίτον, η κυβέρνηση θέλει να αποκαταστήσει μια ισορροπία και ως προς το κοινωνικό της πρόσωπο".

    Καταλήγοντας, ο κ. Τσουκάτος και αναφερόμενος στους "αντάρτες" του κυβερνώντος κόμματος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι "το ΠΑΣΟΚ προχωρά ενωμένο στις δημοτικές εκλογές. Οι αντάρτες είναι ελάχιστοι".

    [02] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Καταχωρήθηκε: 12:55 Ώρα Ελλάδος
    Αθήνα, 18/04/1998 (MΠΕ) Αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί.

    Ο κ. Καραμανλής παρουσίασε μικρό πυρετό και οι θεράποντες ιατροί έκαναν κάποιες μικρές τροποποιήσεις στη δοσολογία της αντιβίωσης που χορηγείται στον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Οι θεράποντες ιατροί, επεσήμαναν ότι δεν πρόκειται να επιχειρήσουν αποσύνδεση του κ. Καραμανλή από τον αναπνευστήρα, αφού οι αναπνευστικές λειτουργίες δεν κρίνονται ικανοποιητικές, ενώ απέφυγαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου.

    Εκφράζονται φόβοι ότι εκδηλώνεται λοίμωξη χωρίς ακόμη να μπορούν οι γιατροί να προσδιορίσουν εάν πρόκειται για νέα ή είναι η παλιά.

    [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [03] ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΠΤΗΣΗ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Καταχωρήθηκε: 14:25 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 18/04/1998 (MΠΕ) Το απόγευμα αναμένεται να φθάσει από τα Ιεροσόλυμα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130, το Αγιο Φως. Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού θα το υποδεχθούν με τιμές αρχηγού κράτους, εκπρόσωποι της Αρχιεπισκοπής και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης.

    Στη συνέχεια θα το παραλάβουν εκπρόσωποι Μητροπόλεων, ενώ με ειδική πτήση της Ολυμπιακής θα μεταφερθεί στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, όπου θα είναι συγκεντρωμένοι εκπρόσωποι των Μητροπόλεων της Μακεδονίας και της Θράκης, που θα το μεταφέρουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για την αναστάσιμη λειτουργία.

    [04] ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ;

    Καταχωρήθηκε: 13:55 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 18/04/1998 (MΠΕ) Μεγάλα κοιτάσματα χρυσού, στην περιοχή Πέραμα, 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αλεξανδρούπολης, ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε η αυστραλιανή εταιρία εξόρυξης ορυκτού πλούτου "Νόρμαντι Μάινιγκ".

    Σε ανακοίνωσή της προς τις εφημερίδες της Αυστραλίας, υποστηρίζει μάλιστα, ότι οι εργασίες της εξόρυξης θα αρχίσουν πολύ σύντομα. Η είδηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί στα ύψη η αξία των μετοχών της εταιρίας.

    Αυτό δημοσιεύει η εφημερίδα "Νέα Μακεδονία", επισημαίνοντας ότι "την ύπαρξη κοιτασμάτων χρυσού στη συγκεκριμένη περιοχή, επιβεβαίωσαν κυβερνητικές πηγές, αναφερόντας ότι οι έρευνες στο Πέραμα, είχαν αρχίσει από το 1994, από την καναδική εταιρία 'Νιούκρεστ'".

    Οπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις της αυστραλιανής εταιρίας στην περιοχή Πέραμα εντοπίσθηκαν σημαντικά κοιτάσματα χρυσού. Στον όμιλο των εταιριών που πρόκειται να εκμεταλλευθούν τα κοιτάσματα χρυσού στο Πέραμα, εκτός της "Νόρμαντι" μετέχουν και οι εταιρίες Inmet Mining και Silver& Baryte Ores Mining.

    Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία "Γκολντ" είχε αναλάβει την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή της Ροδόπης από το 1994 και είχε προχωρήσει σε έρευνες υπεδάφους για να υπολογισθεί η συνολική ποσότητα του ορυκτού και εάν όντως είναι εκμεταλλεύσιμη και συμφέρουσα για την εταιρία.

    Σημειώνεται ότι το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) εδώ και πολλά χρόνια είχε γνωστοποιήσει σε κάθε αρμόδιο την ύπαρξη κοιτασμάτων χρυσού στη Θράκη, αλλά δεν προχώρησε καμία έρευνα.

    [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

    Καταχωρήθηκε: 12:55 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 18/04/1998 (MΠΕ) Ολοκληρώνεται σήμερα η έξοδος των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων προς την ύπαιθρο. Με τα συνήθη έκτακτα μέτρα η τροχαία προσπαθεί να διευκολύνει την κυκλοφορία των οχημάτων. Εκτακτα μέτρα θα ισχύσουν και τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, καθώς αναμένεται το μεγαλύτερο κύμα επιστροφής.

    Συνωστισμός επικρατεί στα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Τα κεντρικά λιμεναρχεία συνιστούν να μην πηγαίνουν στα λιμάνια όσοι δε διαθέτουν εισιτήριο. Έκτακτες αμαξοστοιχίες έχει δρομολογήσει και ο ΟΣΕ. Η μεγάλη κίνηση σε λιμάνια και σιδηροδρομικούς σταθμούς δικαιολογείται, εν πολλοίς, από την κατάσταση που επικρατεί στην Ολυμπιακή Αεροπορία και αναμένεται να συνεχιστεί ολόκληρη τη μεγάλη εβδομάδα. Ματαιώσεις πτήσεων, ταλαιπωρία και αντιδράσεις επιβατών συγκαταλέγονται στην ημερήσια διάταξη και σήμερα.

    Εξάλλου, μεγάλη κίνηση επικρατεί σήμερα στις κεντρικές αγορές της Κυριακής της Λαμπρής, οι καταναλωτές σπεύδουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το εορταστικό τραπέζι, αλλά και είδη ένδυσης-υπόδυσης. Με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, η Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων συμβουλεύει τους καταναλωτές για όλα τα σημεία που πρέπει να προσέχουν, κατά την προμήθεια των ειδών που θα στολίσουν το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι.

    [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    [06] ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 13:55 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 18/04/1998 (MΠΕ) Στις 15 Μαίου πρόκειται να υποβληθεί στην Κομισιόν το νέο πρόγραμμα σύγκλισης της εθνικής οικονομίας με αυτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με αυτό, όπως δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής" το 2001, πρώτο χρόνο ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ, η ελληνική οικονομία θα επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 5%, που θα είναι ο δεύτερος υψηλότερος στο χώρο της Ε.Ε.

    Ο πληθωρισμός κατά το δημοσίευμα θα έχει περιοριστεί στο 1,9% και θα έχουν δημιουργηθεί 400.000 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί στο 0,6% του Α.Ε.Π.

    Το νέο πρόγραμμα σύγκλισης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα προβλέπει τις εξής εξελίξεις στα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη. Το πρόγραμμα καταλήγει σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για φέτος, δηλαδή 3,5% έναντι 3,9% του προηγούμενου προγράμματος. Η υποχώρηση αυτή αποδίδεται στην υποτίμηση που μείωσε ορισμένα εισοδήματα και κυρίως στο συσταλτικό δημοσιονομικό πρόγραμμα. Το 1999 όμως ο ρυθμός ανάπτυξης, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα ανέβει και πάλι στο 3,9% για να προχωρήσει στο 4% το 2000 και στο 5% το 2001.

    Οι παράγοντες που θα επιταχύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης από πλευράς ζήτησης θα είναι οι επενδύσεις και κυρίως οι δημόσιες, που θα διογκωθούν ιδιαίτερα με τα έργα της Ολυμπιάδας και από πλευράς προσφοράς, η αύξηση της παραγωγικότητας, λόγω διαρθρωτικών αλλαγών.

    Οσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, η υποτίμηση έχει συνολικό δημοσιονομικό κόστος φέτος περίπου 250 δισ. δραχμές, λόγω της ανόδου του κόστου εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, αλλά και της αύξησης της εθνικής συμμετοχής στα έργα των δημοσίων επενδύσεων. Το έλλειμμα του δημοσίου τομέα θα μειωθεί φέτος στο 2, 2% του ΑΕΠ έναντι του αρχικού σχεδιασμού του 2,4%, το 1999 θα πέσει στο 2%, το 2000 στο 1,5% και το 2001 στο 0,6% του ΑΕΠ.

    Ενας άλλος βασικός παράγοντας, η απασχόληση θα παρουσιάσει σύμφωνα με την εφημερίδα, ριζική αλλαγή. Ο δείκτης ανεργίας από 10,3% του εργατικού δυναμικού το 1997 θα πέσει στο 9,9% το 1998, στο 1999, στο 8,6% το 2000 και στο 7,6% το 2001.

    [Δ] ΑΛΒΑΝΙΑ

    [07] ΡΗΞΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΝΑΝΟ - ΜΕΪΝΤΑΝΙ

    Καταχωρήθηκε: 13:55 Ώρα Ελλάδος
    Τίρανα, 18/04/1998 (MΠΕ - Κλέαρχος Λιάτης) Σκληρά αντέδρασε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Φατός Νάνο, και το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατά του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, ο οποίος υπέγραψε μόνο για δύο νέα πρόσωπα στη νέα κυβέρνηση, που έχει προτείνει με νομοσχέδιο ο Νάνο.

    Ο πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του, κατηγορεί τον πρόεδρο Μεϊντάνι για υποκειμενική πράξη και ότι ενεργεί εκτός των αρμοδιοτήτων του. Η καθυστέρηση του προέδρου Μεϊντάνι για να δώσει την τελική έγκριση στις αλλαγές για τη νέα κυβέρνηση, χαρακτηρίζεται "επικίνδυνη για την αλβανική δημοκρατία", ενώ υποστηρίζεται ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εκρηκτική κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο".

    Σχεδόν με τα ίδια λόγια αντέδρασε και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο με ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι ο κ. Μεϊντάνι "έχει δημιουργήσει μια παράλογη κατάσταση". Επίσης, στην ανακοίνωση του κόμματος τονίζεται ότι "τέτοιες απαράδεκτες πράξεις έχουν την τιμή τους" και ότι "έχουν σοβαρές επιπτώσεις, όχι μόνο για την διατήρηση της σταθερότητας στην Αλβανία, αλλά και για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής".

    Εξάλλου, όλες οι αλβανικές εφημερίδες σήμερα γράφουν για μια σοβαρή διένεξη μεταξύ Νάνο και Μειντάνι". Η εφημερίδα "Κόχα Γιόν" σε πρωτοσέλιδο άρθρό της με τίτλο "Φατός Νάνο: Ο Μεϊντάνι βάζει σε κίνδυνο την Αλβανία" γράφει ότι χθες αργά το βράδυ η Αλβανία έπεσε σε μια πολιτική κρίση. Η πιο σοβαρή και η πρώτη στο είδος της στα τελευταία χρόνια του πλουραλισμού.

    Η "Γκαζέτα Σκιπτάρε" σε άρθρό της με τίτλο "Νάνο - Μεϊντάνι: ξεσπάει ο πόλεμος", δίνει το στίγμα της πολιτικής διένεξης, ενώ η εφημερίδα "Σέκουλι" επισημαίνει ότι η προεδρία προκαλεί εκλογές. Ακόμα για τη διένεξη Νάνο - Μεϊντάνι γράφουν με μεγάλους τίτλους και οι άλλες εφημερίδες, όπως η "Ριλίντια Ντεμοκράτικε", "Αλμπάνια", "Μπουλεβάρντ" και "Ρεπούμπλικα".

    Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ολοκληρωμένη λίστα που παρουσίασε ο κ. Νάνο στον κ. Μεϊντάνι, απομακρύνονται από την κυβέρνηση οκτώ υπουργοί και υφυπουργοί.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.00a run on Saturday, 18 April 1998 - 21:28:18 UTC