Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-04-28

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 28 Απριλίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Ο ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΤΙΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

  • [02] ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΗΥΘΥΝΕ Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

  • [03] ΑΡΣΕΝΗΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

  • [04] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ 4 ΝΗΣΙΩΝ

  • [05] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

  • [06] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

  • [07] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΙΛΟΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

  • [08] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ 1998

  • [09] Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ

  • [10] ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΠΟ 13 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

  • [11] ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛ

  • [12] ΑΥΡΙΟ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΣΤΙΣ 2 ΜΑΪΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ - ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [14] ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΙΜΣ

  • [15] H TOYΡΚΙΑ ΘΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΕΙ ΜΕ 1000 ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ

  • [16] Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΟΥΣ S-300 ΣTHN KΥΠΡΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

  • [17] ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [18] ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [19] ΠΓΔΜ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΩΝ ΣΤΟ ΝΤΕΜΠΑΡ

  • [20] "XΩΡΙΖΟΥΝ" ΚΑΙ ΣΤΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΑ

  • [21] ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΘΑ ΙΔΡΥΘΕΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Ο ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΤΙΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

    Ο μέχρι πρότινος Μητροπολίτης Δημητριάδος Χριστόδουλος, 59 ετών εκλέχθηκε από την ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Όταν η τρίτη ψηφοφορία ανέδειξε τον νέο Αρχιεπίσκοπο άναψαν τα φώτα και ήχησαν οι καμπάνες της Μητρόπολης Αθηνών.

    Στο εσωτερικό του ναού πραγματοποιήθηκαν οι τελετές του μικρού και του μεγάλου μηνύματος, δηλαδή η ανακοίνωση του αποτελέσματος, εκ μέρους του τοποτηρητή, Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χροσόστομου. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος εισήλθε στην αίθουσα του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου και στη συνέχεια δέχτηκε τα συγχαρητήρια και τους ασπασμούς κλήρου και λαού.

    Τον νέο Αρχιεπίσκοπο υποδέχτηκε ο πρωτοσύγγελος της Αρχιεπισκοπής Μελίτων. Σε πέντε μέρες θα πρέπει να υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα και στη συνέχεια να γίνει η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου.

    [02] ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΗΥΘΥΝΕ Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

    Μήνυμα ενότητας όλης της ιεραρχίας της Εκκλησίας, αγάπης και συμπαράστασης όλων απηύθυνε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, μέχρι πρότινος Μητροπολίτης Δημητριάδος. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος στο μήνυμά του μετά την εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, υπογράμμισε την αφοσίωσή του προς το συνοδικό σύστημα της εκκλησίας και απηύθυνε πρόσκληση προς όλες τις κατευθύνσεις για συμπαράσταση στο νέο Αρχιεπίσκοπο, ''ώστε από κοινού άπαντες να φέρουν εις πέρας το έργο της Εκκλησίας''. Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη να γίνουν νέα ανοίγματα της Εκκλησίας προς τον κόσμο, στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων του λαού.

    "Θέλω να διαβεβαιώσω όλους σας ότι θα πρέπει να κάνουμε τα απαραίτητα ανοίγματα της Εκκλησίας μας προς τον κόσμο, βεβαίως μη ανθιστάμενοι της παραδόσεώς μας η οποία αποτελεί τον βασικότερο πλούτο και το κεφαλαιώδες κληρονόμημα τον οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά ωστόσο προσδίδοντας στην Εκκλησία μας ένα νέο πρόσωπο εκσυγχρονισμού και ανανεώσεως, επιβάλλοντας μια αξιοκρατία μέσα στην Εκκλησία, εις τρόπον ώστε να τονίζεται η ακεραιότης του φρονήματος όλων ημών αλλά και εν συνεχεία η βούλησίς μας να προσφέρουμε στον ελληνικό λαό τον θησαυρό της Ορθοδόξου παραδόσεώς μας αλλά και τον φερέγγυο λόγο της Εκκλησίας μας προς επίλυσιν και αντιμετώπιση των προβλημάτων και των άλλων ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο μέσος Έλλην", είπε ο νέος Αρχιεπίσκοπος υπογραμμίζοντας ότι το μήνυμα αγάπης και συνεργασίας όλων θα αποτελέσει το πιο σπουδαίο μήνυμα της ηγεσίας της Εκκλησίας προς τον λαό και προς τον ιερό κλήρο.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τόνισε ότι δεν επιθυμεί να καταθέσει αυτή την ώρα σχέδια αναδιοργανώσεως της Εκκλησίας, εξέφρασε όμως τη βεβαιότητα ότι ''όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη της εσωτερικής μεν αναδιοργάνωσής μας και της προς τα έξω δυναμικής και ζωντανής παρουσίας της Εκκλησίας''.

    Στη συνέχεια απηύθυνε ευχαριστίες προς τον υπουργό Παιδείας για την παρουσία του στη σημερινή διαδικασία και ζήτησε να μεταφέρει στην κυβέρνηση τη ζωηρή επιθυμία "για τη συνέχεια μιας στενής, γονίμου και επί βάσεως ισοτιμίας συνεργασίας Εκκλησίας και πολιτείας για το συμφέρον του λαού και την προώθηση των πολλών ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν".

    Ευχαρίστησε ακόμη θερμά όλους τους ποιμενάρχες της εκκλησίας και τους διαβεβαίωσε ότι η Εκκλησία, στο σύνολό της θα βρίσκεται p\mta στο πλευρό της πατρίδας και του λαού. Π.Γ.

    [03] ΑΡΣΕΝΗΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

    "Είναι μια ιστορική στιγμή γιατί σήμερα η Ιερά Σύνοδος της ιεραρχίας της Εκκλησίας μας, εξέλεξε τον νέο αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Ελλάδας. Η στιγμή αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί η εκλογή του νέου αρχιεπισκόπου έγινε με βάση το νόμο, με απόλυτη τάξη, με δημοκρατικές διαδικασίες και κατά έναν τρόπο ιδιαίτερα υποδειγματικό".

    Αυτό υπογράμμισε στο μήνυμά του αμέσως μετά την εκλογή του νέου προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεράσιμος Αρσένης.

    Ο κ. Αρσένης επεσήμανε ότι "παρακολούθησα εκ μέρους της κυβέρνησης όλες τις διαδικασίες για την εκλογή και θέλω να υπογραμμίσω την τάξη, με την οποία διεξήχθησαν οι διαδικασίες".

    Απευθυνόμενος στο νέο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλο, είπε: "Μακαριότατε Αρχιεπίσκοπε, αναλαμβάνετε το τιμόνι της Εκκλησίας της Ελλάδος, δύο χρόνια πριν από την αυγή του 21ου αιώνα. Σε μια νέα εποχή, που χωρίς αμφιβολία η Εκκλησία μπορεί και πρέπει να παίξει έναν αυξημένο ρόλο. Ο ρόλος αυτός φυσικά προϋποθέτει αγαστή συνεργασία ανάμεσα στην Πολιτεία και στην Εκκλησία".

    Ο κ. Αρσένης, εκ μέρους της κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι "θα συνεχίσουμε το πνεύμα της συνεργασίας που χαρακτήρισε όλα αυτά τα χρόνια τη συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας και θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να σας βοηθήσουμε στο δύσκολο έργο σας".

    "Είμαι βέβαιος, συνέχισε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ότι και εσείς από την πλευρά σας θα προσεγγίσετε το θέμα της συνεργασίας με το ίδιο πνεύμα που το προσέγγισε και ο αείμνηστος ο προκάτοχός σας. Θέλω να σας συγχαρώ θερμότατα για την εκλογή σας και προσβλέπω σε μια στενή και προσωπική συνεργασία μεταξύ μας στο μέλλον". Ε.Σ.

    [04] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ 4 ΝΗΣΙΩΝ

    Νέα πρόκληση της Τουρκίας κατά της Ελλάδας. Σύμφωνα με δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου στο χθεσινό συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο, η Αγκυρα αμφισβητεί την ελληνικότητα τεσσάρων νησιών. Πρόκειται για τα νησιά Φούρνοι, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Ψέριμο. Ο κ.Πάγκαλος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να άρει το βέτο στη δωρεάν κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας αν η χώρα αυτή δεν προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για τις διεκδικήσεις της έναντι της χώρας μας.

    [05] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ PQOJKGSG

    Pqobkglatisl|r, αλλά και ψυχραιμία επικρατεί στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, έναντι τεσσάρων νησιών του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

    Η Τουρκία, συνεχίζοντας την προκλητική της τακτική απέναντι στην Ελλάδα, δεν δίστασε να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών Φούρνοι, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι και Ψέριμο, όπως αποκάλυψε με το μνημόνιο που έδωσε στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο χθεσινό συμβούλιο γενικών υποθέσεων, στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στις πιέσεις των ομολόγων του για την άρση του ελληνικού βέτο και την άμεση χρηματοδότηση της Τουρκίας, απέδειξε με επιχειρήματα, ότι η Ελλάδα πάντα τήρησε μετριοπαθή στάση στα πλαίσια σεβασμού των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμβάσεων, αλλά τόνισε προς κάθε κατεύθυνση, ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να άρει τις επιφυλάξεις πάνω στο θέμα, δεδομένου, ότι από την πλευρά της Άγκυρας δεν έχει γίνει κανένα βήμα προς την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Κατέθεσε , μάλιστα, δύο μνημόνια, με πρόσφατα παραδείγματα προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας.

    Με το πρώτο, αποκαλύπτεται η αμφισβήτηση από την Τουρκία της ελληνικής κυριαρχίας επί των τεσσάρων νησιών, που έγινε στις 26 Μαρτίου, την ώρα , που επιδίδετο διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας, προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, από τουρκικά μαχητικά.

    Το δεύτερο μνημόνιο, αναφέρεται στην άρνηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ να μεταβεί στην Ρόδο στις 11 και 12 Μαίου, στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα είχε συνάντηση με τον κ. Πάγκαλο, ως δείγμα της τουρκικής αδιαλλαξίας.

    [06] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

    "Η χώρα μας δεν αναγνωρίζει και αποκρούει τις ανιστόρητες τουρκικές αξιώσεις που στρέφονται εναντίον των διεθνών συνθηκών που ρυθμίζουν το καθεστώς του Αιγαίου", δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, αναφερόμενος στην αμφισβήτηση της ελληνικότητας τεσσάρων νησιών από την Τουρκία.

    Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι "η Αγκυρα με την προκλητικότητα που επιδεικνύει, προσπαθώντας να δημιουργήσει προβλήματα στην περιοχή και προβάλλοντας επιχειρήματα που κινούνται εκτός πάσης λογικής και εναντίον του Διεθνούς Δικαίου, επιφέρει τελικά αρνητικές συνέπειες στην ίδια".

    Πρόσθεσε δε, ότι η σταθερή εξωτερική πολιτική της Ελλάδας επί σειρά ετών "με επιμονή, νηφαλιότητα και αίσθημα ευθύνης υπερασπίζεται τα δίκαιά της και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, και έχει συμβάλλει στη θετική στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης έναντι των ελληνικών θέσεων".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν πρέπει η ελληνική εξωτερική πολιτική να γίνει "πιο επιθετική", ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι η επιθετικότητα διακρίνεται από την ουσία των θέσεων και τη staheq|tgt\ τους και όχι από κινήσεις που δείχνουν έλλειψη ψυχραιμίας ή γίνονται για εσωτερικούς λόγους και τελικά φέρνουν αρνητικά αποτελέσματα, όπως συμβαίνει με την Τουρκία. Ε.Σ.

    [07] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΙΛΟΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

    Νέες συνομιλίες με τους πιλότους της Ολυμπιακής έχει η διοίκηση της εταιρείας. Ο Πρόεδρός της Θεόδωρος Τσακιρίδης δήλωσε ότι μέχρι σήμερα υπήρχε ένα καθεστώς συνδιοίκησης με αποτέλεσμα να χαθεί το διευθυντικό δικαίωμα από την Ολυμπιακή να καθορίζει το πού θα πάει η εταιρεία, το πώς θα πετάξει σε ποιους προορισμούς και με ποια δεδομένα. Τόνισε ότι στο εξής θα ασκείται το διευθυντικό δικαίωμα και θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να κερδίσει η εταιρεία το χαμένο έδαφος, και την εμπιστοσύνη που έχασε.

    [08] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ 1998

    Την πεποίθηση ότι σήμερα εγκαινιάστηκε επί της ουσίας ο ανεξάρτητος και αυτοτελής ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, παραλαμβάνοντας την έκθεση για τη νομισματική πολιτική του προηγούμενου και του τρέχοντος έτους, από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκά Παπαδήμο.

    Ο κ. Κακλαμάνης προέβη στη διατύπωση αυτή, αφού είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η διαδικασία υποβολής της έκθεσης στη Βουλή, η οποία και θα διανεμηθεί στους βουλευτές και θα συζητηθεί στη διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του κοινοβουλίου.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδήμος, χαρακτήρισε ως "πράξη δημοκρατικού ελέγχου" την εφαρμογή του νόμου, με βάση τον οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος υποβάλλει την έκθεση στο Κοινοβούλιο και διέψευσε φήμες, σύμφωνα με τις οποίες, στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επαναπροσδιορισθούν οι ισοτιμίες των νομισμάτων. Ε.Σ.

    [09] Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ

    Για σταθερή ισοτιμία της δραχμής, έναντι των ξένων νομισμάτων, κάνει λόγο ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος, στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική του 1998, που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Η βασική αυτή γραμμή που διέπει την έκθεση, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς έρχεται σε μία στιγμή που οι φήμες για νέα υποτίμηση προκαλούν αναταραχή στην αγορά, ενόψει μάλιστα της επικείμενης συνόδου κορυφής, στη διάρκεια της οποίας θα "κλειδωθούν" οι συναλλαγματικές ισοτιμίες.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδήμος τονίζει ότι η δραχμή, κατά τη διάρκεια του έτους, δε θα αποκλίνει -σε ποσοστό περισσότερο από 2,5%- από τις ισοτιμίες που ορίστηκαν στις 13 Μαρτίου και ότι η ισοτιμία της δραχμής θα παραμείνει σταθερή έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών νομισμάτων που συμμετέχουν στο μηχανισμό sumakkaclatij~m ισοτιμιών.

    Βασικός στόχος της νομισματικής πολιτικής της Τραπέζης της Ελλάδος είναι, πέρα από τη σταθερότητα της δραχμής, η πτώση του πληθωρισμού στο 2%, στο τέλος του 1999, που αποτελεί το βασικό κριτήριο για τη συμμετοχή της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Προβλέπει, ωστόσο, πρόσκαιρη άνοδο του πληθωρισμού, λόγω της υποτίμησης της δραχμής και ζητά από τις επιχειρήσεις περιορισμένες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Στην υποτίμηση της δραχμής αποδίδει η έκθεση και την αργή αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

    Προτάσεις της Τραπέζης της Ελλάδος είναι οι αυξήσεις στους μισθούς να μην υπερβαίνουν το ποσοστό αύξησης της παραγωγικότητας και η δημοσιονομική πολιτική να είναι ιδιαίτερη αυστηρή.

    [10] ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΠΟ 13 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Ο πόλεμος στη Βοσνία και κυρίως οι οικονομικές κυρώσεις, προκάλεσαν ασφυξία στη γιουγκοσλαβική οικονομία, η οποία άγγιξε το χαμηλότερο σημείο της το 1993 (πτώση εθνικού προϊόντος κατά 27,7%) και στις αρχές του 1994.

    Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε σε πρωτοφανή ύψη και μαζί του η μαύρη αγορά. Τα βασικά στοιχεία της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στη Σερβία είναι τα εξής : η Τρία Έψιλον(3Ε), εξαγόρασε τη μεγαλύτερη εταιρία αναψυκτικών την IBP Beograd, και παράλληλα έχει συνεργασία με τοπικές εταιρίες διανομής αναψυκτικών. Η ΔΕΗ, συμμετέχει στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός κοινού βαλκανικού δικτύου υψηλής τάσης. Ο ΟΤΕ, εργάζεται για την τοποθέτηση καλωδίου οπτικών ινών από την Κέρκυρα στο Μαυροβούνιο, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό των τηλεπικοινωνιών στη Βοϊβοντίνα.

    Η Ολυμπιακή Αεροπορία, άρχισε τον Απρίλιο του 1996 τακτικές πτήσεις προς το Βελιγράδι. Η ΕΛΒΟ, εξάγει οχήματα και συνεργάζεται με σερβικές εταιρίες για την προμήθεια εξαρτημάτων. Η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, συνεργάζεται με την ασφαλιστική εταιρία DUNAV. Η εταιρία "ΑΛΜΑ", ανέλαβε από κοινού με σερβική διαφημιστική εταιρία την εκμετάλλευση των διαφημιστικών ταμπλό του δήμου Βελιγραδίου. Η σοκολατοβιομηχανία "ΙΟΝ", σχεδιάζει τη δημιουργία εργοστασίου στο Βελιγράδι. Οι εταιρίες "ΤΕΓΕΑ FRUIT", "ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣΗΣ" και "ΠΑΣΧΑΛΗΣ" εξάγουν φρούτα, αλλά όχι συστηματικά και σε μεγάλες ποσότητες.

    Στον τουριστικό τομέα, λειτουργούν 10 τουριστικά γραφεία, εκ των οποίων τα τέσσερα έχουν λεωφορειακή σύνδεση του Βελιγραδίου με την Αθήνα.

    [11] ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛ

    Εντός των ημερών αναμένεται να υλοποιηθεί η πώληση της βορειοελλαδικής χαρτοβιομηχανίας "ΜΕΛ" στην εταιρία εμπορίας και επεξεργασίας χάρτου "Διαμαντίδης". Τα προβλήματα που καθυστερούσαν την ιδιωτικοποίηση της χαρτοβιομηχανίας φαίνεται ότι άρχισαν να υποχωρούν, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) να προχωρά στην υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης της.

    Υπενθυμίζεται ότι η χαρτοβιομηχανία περιέρχεται τελικά στην κυριότητα της "Διαμαντίδης Α.Ε", έναντι τιμήματος 2,17 δισ.δρχ και με την υποχρέωση πραγματοποίησης επενδύσεων ύψους 2,4 δισ., σε διάστημα τριών χρόνων. Επιπλέον, ο κ.Διαμαντίδης -που προτίθεται να εξοφλήσει τοις μετρητοίς το 1,5 δισ. του τιμήματος- υποχρεούται να διατηρήσει 165 από τους εργαζομένους στη ΜΕΛ.

    Όσον αφορά τα κυριότερα προβλήματα που έδρασαν ως τροχοπέδη στην πώληση της ΜΕΛ, αξίζει να αναφερθεί το αίτημα του αγοραστή να μην επιβαρυνθεί με τους φόρους μεταβίβασης. Το ζήτημα αυτό αντιμετωπίστηκε, μετά από γνωμοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών ότι η υπό ιδιωτικοποίηση εταιρία δεν εντάσσεται στο καθεστώς αυτό.

    Επίσης, την ιδιωτικοποίηση της ΜΕΛ καθυστέρησαν οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι -ενδιαφερόμενοι για την εξαγορά της- επιχειρηματίες Ζερίτης και Κοσκινίδης, εξασφαλίζοντας προσωρινή διαταγή παύσης των διαδικασιών πώλησης της επιχείρησης. Η διαταγή απεσύρθη στις 23 Φεβρουαρίου, μετά από σχετική δικαστική απόφαση, ανοίγοντας το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ΜΕΛ.

    [12] ΑΥΡΙΟ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Μετά από 9 χρόνια, Παναθηναϊκός και Πανιώνιος, θα ξαναβρεθούν αντίπαλοι σε έναν τελικό του κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο. Αύριο στις 8 το βράδυ οι δύο ομάδες θα μονομαχήσουν στο στάδιο Καραϊσκάκη για την κατάκτηση του τροπαίου.

    Μπορεί οι "πράσινοι" να είναι το φαβορί, όμως σε έναν τελικό όλα μπορούν να συμβούν. Το γεγονός αυτό τονίζει στους παίχτες του και ο προπονητής των "πρασίνων" Βασίλης Δανιήλ, οποίος θεωρεί κλειδί για την κατάκτηση του κυπέλλου τη μη υποτίμηση του αντιπάλου.

    Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στον τελικό, αφού κατόρθωσε να περάσει το εμπόδιο του Ηρακλή στον ημιτελικό, ενώ ο Πανιώνιος απέκλεισε από τη διοργάνωση τον ΠΑΟΚ.

    Οι παίχτες του "τριφυλλιού" συμμετείχαν και πέρσι στον τελικό της διοργάνωσης, όμως δεν κατόρθωσαν να σηκώσουν το κύπελλο, αφού νικήτρια αναδείχθηκε η ΑΕΚ. Αντίθετα, ο Πανιώνιος επανέρχεται σε τελικό μετά από 9 ολόκληρα χρόνια. Και τότε αντίπαλος του ήταν ο Παναθηναϊκός.

    Όσον αφορά τα εισιτήρια του αγώνα, παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα από τους φιλάθλους και των δύο ομάδων, οι οποίοι θέλουν να βρεθούν στο πλευρό των παιχτών τους και να τους οδηγήσουν στη νίκη.

    Στο μεταξύ, το πόρισμα που εξέδωσε η Νομαρχία Πειραιά για ακαταλληλότητα του γηπέδου του σταδίου Καραϊσκάκη προκάλεσε ανησυχίες. Φαίνεται όμως ότι με την παρέμβαση της ΕΠΟ το πρόβλημα θα λυθεί. Εκπρόσωπος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας διαβεβαίωσε ότι στις λίγες ώρες που απομένουν για τον τελικό θα γίνουν βελτιωτικές κινήσεις και συνεπώς δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΣΤΙΣ 2 ΜΑΪΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ - ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Την ετοιμότητα του να παρακαθίσει σε διάσκεψη με τη συμμετοχή της Ελλάδας, των Ελληνοκυπρίων, της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, για την οποία θα πρέπει να υπάρξει και σχετική προεργασία, εξέφρασε ο Ραούφ Ντενκτάς σε συνέντευξη που δημοσιεύει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις".

    Ο Ντενκτάς υποστήριξε οτι ενοποίηση των κατεχόμενων με την Τουρκία δεν σημαίνει ένωση. Όσον αφορά την επίσκεψη του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου για το κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη Μεγαλόνησο, είπε ότι θα τον συναντήσει στις 2 Μαίου.

    Αναφερόμενος στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, προκειμένου να αρχίσουν οι διακοινοτικές συνομιλίες, ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι "στον κόσμο υπάρχουν κράτη που έχουν αναγνωριστεί και άλλα όχι. Εμείς θέλουμε να γίνει αποδεκτή η οντότητα μας ως κράτος. Θέλουμε να αποδεχτούν ότι έχουμε αυτό το δικαίωμα".

    [14] ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΙΜΣ

    " Καταστροφικούς στρατηγούς" χαρακτηρίζει την στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας η αμερικανική εφημερίδα "Τhe New York Times" σε άρθρο της, με το οποίο αποδοκιμάζει την τακτική που ακολουθούν, καθώς και τις παρεμβάσεις τους στην πολιτική ζωή της χώρας.

    Στο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας υπογραμμίζεται, ότι "με τις κινήσεις τους οι στρατηγοί της Τουρκίας οδηγούν τη χώρα σε κρίση και παρεμποδίζουν τις δημοκρατικές λύσεις στα προβλήματά της". Ως τελευταία απαράδεκτη ενέργεια χαρακτηρίζεται η καταδίκη του ισλαμιστή δήμαρχου της Κωνσταντινούπολης, Ταγίπ Ερντογάν. Οπως επισημαίνεται στο άρθρο, η καταδίκη αυτή "ακολουθεί την βίαιη απομάκρυνση ( με την έννοια του εξαναγκασμού σε παραίτηση) μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, του Κόμματος Ευημερίας και του Κόμματος του Ορθού Δρόμου".

    Τονίζεται, ακόμη, ότι με την παρέμβαση των στρατηγών κινήθηκε η διαδικασία για να τεθεί εκτός νόμου το Κόμμα Ευημερίας " το μεγαλύτερο σε κοινοβουλευτική δύναμη, σύμφωνα με το εκλογικό αποτέλεσμα του Δεκεμβρίου του 1995" ενώ απαγορεύθηκε η πολιτική δραστηριότητα , επί μία πενταετία, στον αρχηγό του, πρώην πρωθυπουργό Νετσμεντίν Ερμπακάν. Ως συνέχεια της πολιτικής αυτής, αναφέρονται οι "διωγμοί" ισλαμιστών αξιωματικών από τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία, οι φυλακίσεις εκλεγμένων δημάρχων, το κλείσιμο θρησμευτικών σχολείων, ακόμη και οι συλλήψεις επιχειρηματιών, με την κατηγορία της χρηματοδότησης των ισλαμιστών.

    [15] H TOYΡΚΙΑ ΘΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΕΙ ΜΕ 1000 ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ

    Έντεκα διεθνείς αμυντικές βιομηχανίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το σχέδιο παραγωγής 1.000 τάνκς , στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Σαμπάχ" το υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας στοχεύει να εκσυγχρονίσει τα τεθωρακισμένα της χώρας, ώστε να πληρούν τα στάνταρντ των τανκς των χωρών του ΝΑΤΟ. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα των τουρκικών τεθωρακισμένων είναι, ότι εκτοξεύουν βλήματα διαμετρήματος 105 wikiost~m, ενώ τα τανκς των χωρών του ΝΑΤΟ έχουν τη δυνατότητα να εκτοξεύουν βλήματα διαμετρήματος 120 χιλιοστών.

    Το σχέδιο του τουρκικού υφυπουργείου αμυντικής βιομηχανίας σε πρώτη φάση προβλέπει την παραγωγή 1.000 τεθωρακισμένων, των οποίων το κόστος υπολογίζεται στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Μακροπρόθεσμα το σχέδιο προβλέπει την παραγωγή 3.000 τεθωρακισμένων.

    Οι αμυντικές βιομηχανίες, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό που προκήρυξε το τουρκικό υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας είναι: η American General Dynamics Ladn Systems που παράγει τα τανκς Μ1Α2, η American United Defense, η αγγλική Vickers Defense Systems που παράγει τα Challenger 2E, η γερμανική Kauss-Marfei, η κινέζικη NORINCO, η γαλλική Giat, η ισραηλινή ΙΜΙ που παράγει τα τανκς Μerkava, η ιταλική Alenia-OTOBreda, η ρουμανική La Gia, η σλοβακική EARMEX, που παράγει τα Τ-72 και η ουκρανική Ukrspetexprot που παράγει το πιο προηγμένο μοντέλο των Τ- 72.

    [16] Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΟΥΣ S-300 ΣTHN KΥΠΡΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

    Toν Αύγουστο πρόκειται να παραδώσει η Ρωσία στην Κύπρο τους αμυντικούς πυραύλους S-300, ανακοίνωσε σήμερα ο Γεβγένι Ανανίεφ, επικεφαλής της κρατικής εταιρείας όπλων.

    Oι δύο πλευρές συμφώνησαν από κοινού να προχωρήσουν στο συμβόλαιο, ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια των πυραύλων εδάφους αέρος, που υπεγράφη πέρσι τον Ιανουάριο, παρά την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

    Θέση της κυπριακής, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης είναι, ότι οι πύραυλοι θα χρησιμοποιηθούν για καθαρά αμυντικούς σκοπούς, ενώ η Άγκυρα αντιτίθεται στην εγκατάσταση τους, καθιστώντας σαφές, ότι εάν παραστεί ανάγκη θα χρησιμοποιήσει βία για να εμποδίσει την αποστολή τους. Λ.Μ

    [17] ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Oι ραγδαίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο με τη συχνότητα και την έκταση των καθημερινών πλέον συγκρούσεων μεταξύ του σερβικού στρατού και του αλβανικού πληθυσμού αυξάνουν τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για ενδεχόμενη έκρηξη στην ευαίσθητη αυτή περιοχή των Βαλκανίων.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, επανέλαβε, ότι δεν θα δεχθεί διεθνή μεσολάβηση για τη διευθέτηση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου και εμφανίστηκε αποφασισμένος να αγνοήσει τη χθεσινή έκκληση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για αποχώρηση των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας της Σερβίας από το Κοσσυφοπέδιο. Στη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της ένωσης, στο Λουξεμβούργο, αποφασίστηκε η επιβολή συμπληρωματικών κυρώσεων στο Βελιγράδι, αν δεν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας.

    Η προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης έγινε ενόψει της σύγκλισης των χωρών της "ομάδας επαφής", αύριο, στη Ρώμη, όπου θα sufgtghe_ η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και η ανάγκη επιβολής των συμπληρωτικών κυρώσεων.

    Η κρίση και οι δραματικές εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο ήταν εξάλλου μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του, Μόμτσιλο Πέρισιτς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας, πτέραρχος Αθανάσιος Τζογάνης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντησή τους, αναφέρεται ότι οι δύο άνδρες εξέτασαν την στρατιωτικοπολιτική κατάσταση στην περιοχή και εκτίμησαν ότι η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να επιλυθεί με πολιτικά μέσα.

    Ενοπλες συγκρούσεις σημειώθηκαν και χθες στο Κοσσυφοπέδιο. Ο γιουγκοσλαβικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένοπλη ομάδα Αλβανών τις πρώτες πρωινές ώρες χθες ανοιξε πυρ εναντίον μεθοριακής δύναμης του στρατού στα δυτικά του χωριού Ντέτσανι, στα σύνορα με την Αλβανία. Από τα επεισόδια που ακολούθησαν σκοτώθηκαν τρεις Αλβανοί και άλλοι τέσερις τραυματίστηκαν. Συγκρούσεις, μικρότερης όμως έντασης, σημειώθηκαν σε αρκετά τμήματα του δυτικού Κοσσυφοπεδίου, ενώ το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΒΕΤΑ μετέδωσε ότι ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν με τεθωρακισμένα άρματα στο χωριό Κλότζανε με το πρόσχημα της εξάρθρωσης ενός πυρήνα του λεγόμενου "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου". Σύμφωνα με το ΒΕΤΑ, κατά τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν οκτώ Αλβανοί. Ωστόσο, οι επίσημες σερβικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει τίποτε σχετικά με το επεισόδιο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, μόνο την τελευταία εβδομάδα, οι συγκρούσεις μεταξύ των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και του αλβανικού πληθυσμού στοίχισαν τη ζωή σε 26 Αλβανούς.

    [18] ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Εκρηκτική και άκρως επικίνδυνη χαρακτήρισε την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο ο βοηθός του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, αρμόδιος για πολιτικά ζητήματα, Κλάους-Πέτερ Κλάιμπερ, σε ομιλία του στη συνέλευση του συμβουλίου ευρωατλαντικής συνεργασίας , η οποία ολοκληρώνεται σήμερα στο Ελσίνκι.

    Όπως μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, ο κ.Κλάιμπερ τόνισε ότι οι λεπτές ισορροπίες που επικρατούν στο Κοσσυφοπέδιο, ενδεχομένως να αναγκάσουν το ΝΑΤΟ να επέμβει στην περιοχή αυτή της Γιουγκοσλαβίας, προκειμένου να αποτρέψει την επέκταση των συγκρούσεων στα γειτονικά κράτη. Ε.Π.

    [19] ΠΓΔΜ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΩΝ ΣΤΟ ΝΤΕΜΠΑΡ

    Διαδήλωση υπέρ της αποφυλάκισης του δημάρχου του Γκόστιβαρ, Ρούφι Οσμάνι πραγματοποίησαν χθες οι αλβανόφωνοι κάτοικοι της πόλης Ντέμπαρ.

    Όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, οι διαδηλωτές πέρασαν από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης κρατώντας στα χέρια τους αλβανικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του κ.Οσμάνι, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί, που αποδοκίμασαν την κυβέρνηση της χώρας και το δικαστήριο των Σκοπίων για την "άδικη", όπως ανέφεραν, ποινή που επέβαλαν στον Αλβανό δήμαρχο.

    Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε, υπό την επίβλεψη των ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια.

    Σημειώνεται, ότι τη διαδήλωση διοργάνωσε το Δημοκρατικό κόμμα των Αλβανών (DPA), το οποίο στα μέσα του μήνα αποφάσισε να αποσύρει τους βουλευτές του από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, καθώς και τους δημάρχους που έχουν εκλεγεί με την υποστήριξή του και να διοργανώνει κατά διαστήματα διαδηλώσεις των αλβανοφώνων.

    Εκπρόσωπος του κόμματος είχε ανακοινώσει τότε, ότι οι λόγοι που οδήγησαν το κόμμα να πάρει αυτή την απόφαση είναι η καθυστέρηση των δημοκρατικών διαδικασιών και των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, καθώς και το γεγονός ότι τα προβλήματα των Αλβανών παραμένουν άλυτα. Ε.Π.

    [20] "XΩΡΙΖΟΥΝ" ΚΑΙ ΣΤΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΑ

    Το Μαυροβούνιο αρνήθηκε να αναμεταδώσει το πρόγραμμα του νέου γιουγκοσλαβικού τηλεοπτικού σταθμού, RTJ, που ξεκίνησε να εκπέμπει τη Δευτέρα από το Βελιγράδι.

    Σε επιστολή του προς το Γιουγκοσλάβο ομόλογο του Γκόραν Μάτιτς, ο υπουργός Πληροφόρησης του Μαυροβουνίου Μπόζινταρ Γιάρεντιτς εξηγεί το σκεπτικό της άρνησης αυτής, λέγοντας, ότι δεν έχει νόημα για το Μαυροβούνιο να εγκαταστήσει ένα ομοσπονδιακό μέσο μετάδοσης, στο οποίο δεν παίρνει μέρος και στο οποίο δεν έχει καμία επιρροή. " Το Μαυροβούνιο δεν αντιτίθεται κατά βάση στην ιδέα της δημιουργίας μέσων σε επίπεδο Γιουγκοσλαβίας, με την προϋπόθεση ότι θα γίνονται από πριν οι απαιτούμενες προετοιμασίες ", είπε ο κ. Γιάρεντιτς, εξηγώντας ότι ως " προετοιμασίες " εννοεί, ότι η ίδρυση ενός νέου μέσου ενημέρωσης, η λογική της λειτουργίας του, ο διορισμός του διευθυντή και του αρχισυντάκτη του, καθώς και οι αποφάσεις που αφορούν σε τεχνικά και οικονομικά ζητήματα, πρέπει να γίνονται "μέσω των κατάλληλων καναλιών".

    "Θεωρούμε ότι τον παρόντα χρόνο δεν είναι κατάλληλη η στιγμή για τη δημιουργία ενός νέου ομοσπονδιακού μέσου, χωρίς μια συμφωνία ανάμεσα στους αντιπροσώπους των δύο δημοκρατιών και αυτών της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης ", πρόσθεσε ο υπουργός Πληροφόρησης του Μαυροβουνίου, ο οποίος παρατήρησε ότι " ήδη τα υπάρχοντα ομοσπονδιακά μέσα χρησιμοποιούνται για εκστρατείες κατά του Μαυροβουνίου ".

    Τα προγράμματα του RTJ, που σημαίνει Γιουγκοσλαβική Ραδιοτηλεόραση, αρχικά θα μεταδίδονται από το δεύτερο κανάλι της σερβικής τηλεόρασης. Λ.Π.

    [21] ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΘΑ ΙΔΡΥΘΕΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Το "πράσινο φως" για την ψήφιση νόμου, με τον οποίο θα ρυθμίζεται η λειτουργία της τράπεζας στήριξης της ανάπτυξης και των εξαγωγών έδωσε το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ.

    Η τράπεζα θα ιδρυθεί με κεφάλαια του κρατους και του Εμπορικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου της χώρας, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο συμμετοχής στην ίδρυσή της και ιδιωτών.

    Σημειώνεται, ότι το θέμα της ίδρυσης τράπεζας για τη στήριξη της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας και των εξαγωγών, τέθηκε στις αρχές του 1997, όταν ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τάκι Φίτι, επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης ξεχωριστού οικονομικού φορέα για τη στήριξη των δραστηριοτήτων, που αφορούν στην προώθηση των εμπορικών σχέσεων με το εξωτερικό. Ε.Π.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 28 April 1998 - 15:18:55