Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MAcedonian Press Agency: News in Greek, 98-05-08

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 8 Mαϊου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ:ΜΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΝΕ
  • [02] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΛΑΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΕ
  • [03] ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟ ΣΤΟ ΕΥΡΩ" ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [04] ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [05] ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΕΡΙΟΔΕΥΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
  • [06] Ο ΦΑΤΟΣ ΝΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [07] ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [08] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΞΥΣΤΟ ΚΑΙ ΙΟΝΙΚΗ
  • [09] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΚΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΕ ΚΑΙ ΤΟ "ΕΥΡΩ"
  • [10] ΑΥΡΙΟ Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΝΑΝΟ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
  • [12] ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [13] Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
  • [14] ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
  • [15] ΚΟΣΟΒΟ: ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΣΕΡΒΩΝ
  • [16] ΤΣΙΖΟΦ: Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [17] Ο ΜΠΕΡΕΖΟΒΣΚΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
  • [18] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.
  • [19] ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [20] Ο ΟΤΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ:ΜΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΝΕ

    Μονόδρομο χαρακτήρισε την πολιτική που οδηγεί στην ΟΝΕ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Ακης Τσοχατζόπουλος σε ομιλία του σε ημερίδα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για την ΟΝΕ.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι η άποψη σύμφωνα με την οποία η σταθεροποίηση μπορεί να φέρει την επίτευξη των κριτηρίων του Μάαστριχτ, φέρνει μόνο οριακά αποτελέσματα και τόνισε ότι μόνο η οικονομική μεγέθυνση και η ανάπτυξη μπορεί να φέρει την πραγματική σύγκλιση παράλληλα με την ονομαστική.

    Ο υπουργός Άμυνας τάχθηκε υπέρ της έναρξης της συζήτησης για tgm εφαρμογή του 35ώρου για το οποίο είπε ότι εάν συνδυαστεί με την ανάπτυξη θα επιδράσει θετικά στον τομέα της προσφοράς και προέβλεψε ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κερδοφορίας των παγίων κεφαλαίων.

    Απαντώντας σε σχόλιο του ακροατηρίου ότι υπήρξε μείωση μισθών τα τελευταία χρόνια, ο υπουργός είπε ότι όχι μόνο μείωση δεν υπήρξε αλλά αντίθετα σημειώθηκε πραγματική και ονομαστική αύξηση.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος πρότεινε τη δημιουργία μιας νέας λαϊκής πλειοψηφίας με αριστερή προοπτική ως αντίπαλο δέος στο νεοφιλελευθερισμό ο οποίος, όπως είπε, έχει αποκτήσει σοβαρά ερείσματα στην κοινωνία.

    Είπε χαρακτηριστικά ότι στο πρότυπο των προτάσεων των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων των δεκαετιών του 60, του 70 και του 80, πρέπει να συναφθούν νέα κοινωνικά συμβόλαια μεταξύ ευρύτερων πολιτικοκοικωνικών πλειοψηφιών αυτών που ωφελούνται κι αυτών που χάνουν από την πορεία σύγκλισης των οικονομιών της ΕΕ.

    Την πολιτική στήριξη του μπλοκ των νικητών αυτής της πορείας θα έχει κατά τον υπουργό Άμυνας μία ανασυγκροτημένη αριστερά, με υπέρβαση λογικών που έχουν ηττηθεί και υιοθέτηση προτάσεων που στηρίζουν νέες λαϊκές πλειοψηφίες, οι οποίες, όπως είπε, θα διαχειρισθούν και την επόμενη φάση της ΟΝΕ μετά το 2002.

    [02] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΛΑΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΕ

    Τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τις προτάσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία, επιβεβαίωσε ο υπουργός άμυνας κ. Ακης Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα "El Mundo", με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην ισπανική πρωτεύουσα και της συνάντησής του με τον Ισπανό ομόλογό του.

    Τόνισε, όμως, με έμφαση, ότι η Τουρκία είναι αυτή που συνεχίζει να αμφισβητεί το στάτους των συνόρων στο Αιγαίο και δεν υποχωρεί από τις εδαφικές της διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Απαντώντας στην ερώτηση, αν μπορεί να προσδιορίσει "σε ποιό σημείο βρίσκεται η συμφωνία της Μαδρίτης, μεταξύ Σημίτη- Ντεμιρέλ, που υπογράφτηκε, πρίν ένα περίπου χρόνο" ο υπουργός υπογράμμισε, ότι "μέχρι τώρα δεν υπήρξε δυνατή καμιά προσέγγιση, διότι η Τουρκία επιμένει να φέρνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όλες τις μονομερείς διεκδικήσεις της, ορισμένες από τις οποίες, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο είναι ανυπόστατες".

    " Τα όρια ευθύνης επί του Αιγαίου, είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, προσδιορίστηκαν από τις συνθήκες της Λωζάνης και του ΠΑρισιού. Συνεπώς, κατέληξε, δεν υπάρχει τίποτε για να συζητήσουμε. Εάν θέλουν να εκδηλώσουν τη διαφωνία τους, πρέπει να απευθυνθούν στο Δικαστήριο της Χάγης και να σταματήσουν τις αποσταθεροποιητικές τους ενέργειες. Το ζήτημα ξεπερνάει τις διμερείς σχέσεις και επηρεάζει όλη την περιοχή."

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος επανέλαβε,ακόμη, την πάγια ελληνική θέση , ότι δηλαδή, η Ελλάδα, σε καμιά περίπτωση δεν αντιτίθεται στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, αλλά αντίθετα, συμβάλλει μέσα από την Ε.Ε. να γίνει πράξη.

    Αναφερόμενος στο Κοσσυφοπέδιο, ο υπουργός δήλωσε ότι "είναι pok} σοβαρή η κρίση για την Ελλλάδα".

    " Δεν φοβόμαστε περισσότερο από την FYROM, που είναι πλησιέστερα και προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην εκτόνωσή της. Επιθυμούμε να αρχίσουν οι δύο πλευρές, έναν άμεσο και άνευ προϋποθέσεων διάλογο, όχι για να μιλήσουν για ανεξαρτησία, αλλά για τη δημιουργία μιας αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης, εντός της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας. Εάν δεν εξευρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, με καταλαμβάνει τρόμο, όταν σκέφτομαι τις εντάσεις, που στο μέλλον , μπορεί να προκύψουν" κατέληξε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    [03] ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟ ΣΤΟ ΕΥΡΩ" ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Τη σημαντική πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, στην πορεία της προς την οικονομική και νομισματική ενοποίηση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε ομιλία του εγκαινιάζοντας την έκθεση "Από το ήλεκτρο στο ευρώ", που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πορεία προς το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

    "Έχουμε πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στο οικονομικό μέτωπο τα τελευταία χρόνια. Έχουμε βελτιώσει κατά πολύ τις οικονομικές μας επιδόσεις και μπορούμε να πούμε ότι έχουμε φτάσει σε απόσταση αναπνοής από το στόχο", είπε ο κ. Σημίτης. Παρεμβαίνοντας ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Αναστασόπουλος, επισήμανε ότι πρέπει να μελαγχολούμε γιατί η Ελλάδα δεν κατάφερε να μπει στην πρώτη φάση της ΟΝΕ. Απαντώντας ο κ. Σημίτης είπε: "Ίσως κάποιοι αυτές τις μέρες θα ήθελαν να έχουμε προχωρήσει πιο γρήγορα αλλά η μελαγχολία αυτή θα ταίριαζε πολύ περισσότερο σε κάποιες στιγμές του παρελθόντος όταν θέσαμε στόχους και πέσαμε πολύ έξω, όταν εκεί υπήρξαν οι ρίζες της αποτυχίας".

    Εξάλλου, ο Έλληνας κοινοτικός επίτροπος, Χρήστος Παπουτσής, εκτίμησε ότι με την καθιέρωση του ευρώ και στην ελληνική οικονομία θα υπάρξει μείωση του συναλλαγματικού κόστους.

    [04] ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Η ίδρυση ενιαίου φορέα ελέγχου τροφίμων και ποτών καθώς και θέματα ανταγωνισμού του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Όσον αφορά στο πρώτο θέμα το υπουργικό συμβούλιο κατέληξε στο γενικό πολιτικό πλαίσιο του ενιαίου φορέα τροφίμων και ποτών, ενώ όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τους θερινούς μήνες στη Βουλή.

    Σχετικά με το θέμα αυτό κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ των υπουργών Ανάπτυξης, Γεωργίας για το υπουργείο που θα έχει την ευθύνη για το φορέα.

    Ωστόσο όμως όπως ανέφερε ο κ. Ρέππας την εποπτεία του φορέα ελέγχου τροφίμων και ποτών θα έχει τελικά το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο φορέας αυτός θα παρέχει στον πολίτη τις πληροφορίες για τα αγαθά που καταναλώνει δηλαδή αν πληρούν ή όχι τις προϋποθέσεις ποιότητας και καταλληλότητας.

    Για το δεύτερο θέμα το υπουργικό συμβούλιο επαναβεβαίωσε την πρόταση της κυβέρνησης για μετοχοποιήσεις των οργανισμών λιμένος Πειραιά και Θεσσαλονίκης ενώ αποφασίστηκε να ενισχύσει το λιμενικό s~la με πλωτά σκάφη, ελικόπτερα παντός καιρού και πρόσληψη προσωπικού.

    Ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και στην υποστηρικτική δήλωση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την οποία και χαρακτήρισε επιτυχή.

    Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο πρωθυπουργός συνέστησε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να συνεχίσουν το κυβερνητικό έργο με την ίδια ένταση λέγοντάς τους ότι δε δικαιολογείται καμία χαλάρωση στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ.

    Τέλος αποφασίστηκε δίμηνη εξόρμηση του ΠΑΣΟΚ από 15 Μαίου - 15 Ιουλίου στην περιφέρεια με επικεφαλής διυπουργική επιτροπή που θα αποτελείται από τους Κ. Λαλιώτη υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Αλ. Παπαδόπουλο υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Γ. Πασχαλίδη υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Χρ Πάχτα υφυπουργό Οικονομικών, Λ. Παπαδήμα υφυπουργό Εσωτερικών για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων της περιφέρειας στα οποία, ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συνέστησε μεγάλη προσοχή.

    [05] ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΕΡΙΟΔΕΥΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    Περιοδεία στο νομό Καβάλας θα πραγματοποιήσει αύριο ο πρόεδρος του ΔΗ.Κ.ΚΙ., Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος θα επισκεφθεί το Ελαιοχώρι Καβάλας και άλλες κοινότητες του νομού.

    Στις 7 το απόγευμα ο κ. Τσοβόλας θα δώσει συνέντευξη τύπου, ενώ η επίσκεψή του θα ολοκληρωθεί με ομιλία που θα πραγματοποιήσει στις 10.30 σε συνεστίαση του κόματός του. Ε.Ρ.

    [06] Ο ΦΑΤΟΣ ΝΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    "Πρέπει να σταματήσει η χρήση όπλων εναντίων πολιτών και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο Κοσσυφοπέδιο. Όταν θα συμβεί αυτό, τότε θα μπορέσουμε να φτάσουμε στην ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή", τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Φάτος Νάνο, σε δηλώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται προσκεκλημένος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

    Μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου, στο Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που τα επεισόδια θα σταματήσουν και τα προβλήματα στο Κόσοβο θα λυθούν με ειρηνικό τρόπο, η καλή συνεργασία Ελλάδας- Αλβανίας μπορεί να καταστεί σημαντικός παράγοντας για την εγκαθίδρυση της ειρηνικής συμβίωσης στην περιοχή.

    Ο Αλβανός ηγέτης που πραγματοποιεί από χθες τετραήμερη επίσκεψη στην πόλη, στη διάρκεια της παραμονής του στο Τεχνολογικό Πάρκο, ενημερώθηκε για τις δραστηριότητές του. Η παράλληλη πραγματοποίηση στις εγκαταστάσεις του, εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για τη Βιοτεχνολογία, έφερε τον κ. Νάνο τετ-α-τετ, με τον Ελληνα υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτα, συμμετέχοντα στην ημερίδα.

    Ο κ. Πάχτας επικρότησε την προσπάθεια που καταβάλλεται στην Αλβανία για ανόρθωση της χώρας και εξήρε το ρόλο του Αλβανού pqyhupouqco} στην κατεύθυνση αυτή. Επιπλέον, του ευχήθηκε γρήγορη επίτευξη του τελικού στόχου και είσοδο της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και υποσχέθηκε τη συνδρομή της Ελλάδας για αυτό.

    Ο κ. Νάνο εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη -ειδικά τη στιγμή που οι εξελίξεις τρέχουν στην ΕΕ- και σε ένα χώρο που η αμερικανική εμπειρία είναι παρούσα και προσιτή. "Ο συνδυασμός αυτών αποδεικνύει ότι η Θεσσαλονίκη είναι ένα σύμβολο ανανέωσης των αξιών των βαλκανικών λαών", υποστήριξε.

    Εκανε λόγο για διαρκώς αναπτυσσόμενη συνεργασία των κυβερνήσεων των δύο χωρών, "πράγμα που εγγυάται καλύτερο μέλλον για τη χώρα μου και το λαό μου. Σας ευχαριστώ που μου δίνεται αυτή την ευκαιρία", κατέληξε. Στο Τεχνολογικό Πάρκο, τον υποδέχτηκε ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Νίκος Ευθυμιάδης και η διοίκηση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

    Νωρίτερα, ο κ. Νάνο, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ, Βασίλη Τακά, επισκέφτηκε την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισήμανε ότι από τις επισκέψεις αυτές αποκομίζει πολύ καλή εμπειρία, την οποία θα μεταφέρει στην Αλβανία. "Προσπαθούμε να ανοικοδομήσουμε τη χώρα και οι επισκέψεις αυτές, η προώθηση των επαφών και της συνεργασίας είναι ένας πολύ καλός δρόμος προς την κατεύθυνση αυτή. Απευθύνουμε πρόσκληση σε όλους να επισκεφτούν τη χώρας μας και είμαστε σίγουροι ότι γρήγορα θα συμβεί αυτό".

    Το πρωί, ο Αλβανός πρωθυπουργός μετέβη και στο κολέγιο Ανατόλια. Το βράδυ θα μιλήσει στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΒΒΕ, όπως και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    [07] ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Μία επαναστατική μέθοδο θεραπείας του καρκίνου αναμένεται για εφαρμοστεί σύντομα στην Ελλάδα και για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη από την επιστημονική ομάδα μονάδας όγκου του νοσοκομείου "Παπανικολάου". Πρόκειται για τη γονιδιακή θεραπεία του καρκίνου και είναι, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, "μία εντοπισμένη χημειοθεραπεία" που "σκοτώνει" τα κύτταρα που έχουν προσβληθεί από τον καρκίνο χωρίς να καταστρέφει τα υγιή. Η μέθοδος αυτή βασίζεται στον συνδυασμό ενός γονιδίου με αντιμυκητιακό φάρμακο που δεν επιβαρύνει τον ήδη καταπονημένο οργανισμό του καρκινοπαθούς.

    Όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια του 5ου ελληνογιουγκοσλαβικού ιατρικού συνεδρίου που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη ο επίκουρος καθηγητής πνευμονολογίας στο ΑΠΘ Κώστας Ζαρογουλίδης, για την εφαρμογή της νέας αυτής μεθόδου χρησιμοποιείται ένας αδένας, από τον οποίο αφαιρείται το τμήμα που μπορεί να προκαλέσει μόλυνση και αντικαθίσταται από το γονίδιο.

    Με τη μέθοδο της "έγχυσης" ο ασθενής λαμβάνει μία μικρή ποσότητα αντιμυκητιακού φαρμάκου και ποσότητας του γονιδίου, που μετατρέπει το φάρμακο αυτό σε ακτινοπλαστικό, με ισχυρή δράση πάνω στον καρκίνο. "Με την εφαρμογή αυτής της μεθόδου δεν έχουμε την γενικευμένη χημειοθεραπεία, που η τοξική της δράση καταστρέφει και τα υγιή κύτταρα, αλλά μία εντοπισμένη χημειοθεραπεία που δρα πάνω στα καρκινικά κύτταρά" τόνισε ο κ Ζαρογουλίδης.

    Ο νέος αυτός τρόπος καταπολέμησης του καρκίνου εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις που ο καρκίνος δεν είναι μεταστατικός. Η l]hodor αυτή έχει εφαρμοστεί στις ΗΠΑ σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη και του μαστού. Στη χώρα μας έχει εφαρμοστεί μόνο σε μεμονωμένα κύτταρα που έχουν προσβληθεί από καρκίνο με επιτυχία 100%.

    [08] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΞΥΣΤΟ ΚΑΙ ΙΟΝΙΚΗ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, χαρακτήρισε σήμερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανυπόστατους άδικους και αστήρικτους τους ισχυρισμούς της εφημερίδας ''Ελευθεροτυπία'' για τη σύμβαση του ''Ξυστό''.

    Ανέφερε ότι τα στοιχεία είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου ενώ υπογράμμισε ότι όλες οι διαδικασίες έχουν γίνει με απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικότητα.

    Ερωτηθείς τι θα γίνει με την Ιονική Τράπεζα είπε, ότι σύντομα θα αποφασιστεί ποιος θα είναι ο φορέας που θα αναλάβει τη συγκεκριμένη τράπεζα.

    Υποστήριξε όμως ότι δεν είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις λέγοντας ότι θα υπάρξει μέριμνα για τη διασφάλιση του εργασιακού καθεστώτος.

    [09] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΚΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΕ ΚΑΙ ΤΟ "ΕΥΡΩ"

    Οφείλουμε να μην αποτύχουμε και το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι αυτό της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίς μέσα στο ευρωπαικό και διεθνές οικονομικό περιβάλον, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας αναφερόμενος στην πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ, στη διάρκεια ομιλίας του στη διήμερη διάσκεψη του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για την ΟΝΕ και το "Ευρώ".

    Η πολιτική της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια έχει αποδώσει σημαντικούς καρπούς, είπε ο κ. Πάχτας, και κάλυψε στον ίδιο χρόνο πολύ μεγαλύτερη απόσταση από αυτή των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαικής Ενωσης. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η μείωση του πληθωρισμού που στην Ελλάδα ήταν 8,9 εκατοστιαίες μονάδες και στις άλλες χώρες 2 μονάδες. Τα επιτεύγματα αυτά, πρόσθεσε, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να οδηγήσουν σε εφησυχασμό και επανάπαυση και η πολιτική της κυβέρνησης στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα εστιάζεται στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας και στην προσπάθεια για διεύρυνση και ποιοτική αναβάθμιση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας.

    Για τον περιορισμό και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών η μελέτη που έγινε έδειξε ότι 170 επιχορηγούμενοι φορείς του δημόσιου τομέα πρέπει να συγχωνευθούν, να καταργηθούν ή να μεταφερθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το διάστημα 1993-1997 αποκρατικοποιήθηκαν 45 επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα και διασφαλίστηκαν 5.500 θέσεις εργασίας. Μέσω της ανάπτυξης την ίδια περίοδο δημιουργήθηκαν 134.000 νέες θέσεις εργασίας και μόνο το 1997 δημιουργήθηκαν 50.000 θέσεις εργασίας.

    Μέσα στο 1998 προβλέπεται η επιχορήγηση 50.000 νέων θέσεων εργασίας για νέους 20-27 χρονών, η κατάρτιση 20.000 ανέργων και η επιχορήγηση 12.000 θέσεων εργασίας για μακροχρόνια άνεργους.

    Στην ομιλία του ο υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαπας επισήμανε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του νέου ελληνικού κράτους δεν υιοθετεί την πολιτική του "βλέποντας και κάνοντας", αλλά υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και σαφής οριοθέτηση στόχων με προοπτική για τον τόπο και το λαό. Πρόσθεσε ακόμα ότι:"Η επιτυχία της πορείας προς την ΟΝΕ προυποθέτει κοινωνική συνοχή και ενισχύει την οικοδόμηση του νέου κοινωνικού κράτους που καθημερινά θεμελιώνουμε. Πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι είναι και ορατοί και υπαρκτοί για τα αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας, τους ηλικιωμένους, τους άνεργους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα που απειλούνται από την κοινωνική αποξένωση, την περιθωριοποίηση, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τους τοπικούς θύλακες ανεργίας. ταυτόχρονα, η κοινωνική ενσωμάτωση δεν επιτυγχάνεται αυτόματα, όπως στο παρελθόν. Τώρα το κράτος πρόνοιας καλείται να παίξει ουσιαστικό και όχι διακοσμητικό ρόλο στην κοινωνική συνοχή".

    Ο πρόεδρος του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται την Ευρώπη της απολυταρχίας του τραπεζικού και χρηματιστηριακού κεφαλαίου, της φτώχειας και της ανισότητας. Παρατήρησε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης αποσοκοπούν αποκλειστικώς και μόνο είτε στη συμπίεση του εργατικού κόστους, είτε στη μετατροπή του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων σε βάρος της εργασίας, είτε στην εξυπηρέτηση των εισπρακτικών αναγκών του κρατικού προυπολογισμού. Ζήτησε από την κυβέρνηση να ρίξει το βάρος στην κοινωνική πολιτική και να θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής της το αίτημα των συνδικάτων για εφαρμογή του 35ωρου, χωρίς μείωση αποδοχών, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανεργία.

    Το λόγο πήραν και εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης οι οποίοι επέκριναν την πολιτική της κυβέρνησης και χαρακτήρισαν θριαμβολογίες άνευ περιεχομένου όσα λένε ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί για την ΟΝΕ. Ν.Ρ.

    [10] ΑΥΡΙΟ Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

    Στο προεδρικό Μέγαρο θα μεταβεί σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, για να δώσει ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου το νενομισμένο όρκο.

    Η ενθρόνιση του προκαθήμενου της ελληνικής εκκλησίας θα γίνει αύριο στη Μητρόπολη Αθηνών. Θα παρευρεθούν οι ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου, εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων ορθοδόξων εκκλησιών.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΝΑΝΟ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

    Έκκληση τους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην χώρα του απηύθυνε από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κ.Φατός Νάνο σε ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας.

    Ο κ.Νάνο ευχαρίστησε την Ελλάδα για την βοήθεια που προσέφερε stgm ομαλοποίηση της ζωής της Αλβανίας πέρυσι και την παροχή δανείου 20 εκ. δολλαρίων ενώ επεσήμανε την παρουσία στην χώρα του μεγάλων ελληνικών τραπεζών αλλά και του ομίλου Σαραντόπουλου, που κατασκευάζει ιδιαίτερα σημαντικά για την ανάπτυξη της χώρας τους έργα κυρίως στο οδικό δίκτυο που θα συνεισφέρουν στην ένταξη της Αλβανίας στην οικονομική ζωή της περιοχής.

    Σε ότι αφορά στους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα, ο Αλβανός πρωθυπουργός επεσήμανε την συμβολή τους στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με το χαμηλό εργατικό κόστος που έχουν ενώ κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες να αναλογιστούν πόσο περισσότερο θα κερδίσουν από το χαμηλό εργατικό κόστος εάν επενδύσουν απευθείας στην χώρα του, σημειώνοντας τις ιδιαίτερα αυξημένες πλουτοπαραγωγικές της πηγές .

    Τους διαβεβαίωσε μάλιστα ότι η τάξη έχει αποκατασταθεί πλήρως και δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο εάν επενδύσουν εκεί χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις σχετικές ανησυχίες και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του έχει ξεκινήσει την πορεία των συνταγματικών, θεσμικών οικονομικών, δικαστικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες είπε ότι αποτελούν ''μία σύνθετη πορεία''.

    Ο κ.Νάνο παρουσίασε τους οικονομικούς στόχους της κυβέρνησης του επικαλούμενος τις πολύ θετικές εκθέσεις διεθνών οικονομικών οργανισμών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα .

    Είπε χαρακτηριστικά ότι θα μειωθεί ο πληθωρισμός στο 10%, και το έλλειμμα σε ποσοστό κάτω από το 10% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, ενώ προέβλεψε ότι στην επόμενη τριετία, η ανάπτυξη θα φθάσει το 7-8% και το έλλειμμα θα μειωθεί κάτω από το 6%.

    Ανακοίνωσε επίσης την έναρξη της διαδικασίας της ανάθεσης έργων με αυτοχρηματοδότηση και επανέλαβε την προσήλωση του στις αποκρατικοποιήσεις και ιδιαίτερα στην κατάργηση των μονοπωλίων στην χώρα του όπου το 80% των περιουσιακών στοιχείων ανήκουν στο κράτος ενώ δεσμεύτηκε ότι θα απλοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που σήμερα απαιτούνται για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και θα καταπολεμηθεί ολοκληρωτικά η διαφθορά.

    ''Είμαι πεπεισμένος, είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός, ότι ο δρόμος της συνεργασίας είναι ο μόνος δρόμος να επιτύχουμε τη σταθερότητα στα Βαλκάνια'΄, και προσέθεσε ότι η χώρα του παρέχει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για σοβαρούς επενδυτές, και κυρίως για τους έλληνες που έχουν το πλεονέκτημα να είναι οι πρώτοι μας γείτονες και οι δεύτεροι μας οικονομικοί εταίροι''.

    ''Τους καλούμε να πάρουν μέρος στην πρόοδο και την επιτυχία που θα έχουμε με την βοήθεια των δωρητών οργανισμών, είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε'', κατέληξε ο κ.Νάνο, ο οποίος περιορίστηκε σε μία μόνο αναφορά στο Κοσσυφοπέδιο καλώντας την διεθνή κοινότητα να πιέσει τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο.

    [12] ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Ένοπλη επίθεση δέχθηκαν κοντά στη μονή Βίσοκι Ντετσάνι στο Κοσσυφοπέδιο, εργάτες της εταιρείας ηλεκτροδότησης Ελεκτροκόσμετ, ενώ βρισκόταν στο όχημα της εταιρείας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο εργάτης Βέχμπια Μουσταφά, ένας να τραυματιστεί βαριά και άλλοι τρεις να τραυματιστούν ελαφρά.

    Όπως μετέδωσε το κέντρο ενημέρωσης στην Πρίστινα ''αγνώστων στοιχείων τρομοκράτες επιτέθηκαν με αυτόματα όπλα αλλά ο οδηγός του οχήματος κατάφερε και συνέχισε να οδηγεί και μετέφερε τους τραυματίες στο νοσοκομείο του Πετς''.

    Σύμφωνα με το κέντρο ενημέρωσης αργότερα στο χωριό Λάουσα στη Σρμπιτσα σημειώθηκε επίθεση σε αστυνομικό τμήμα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί.

    Εξάλλου, στο χωριό Λουγκότζια μεταξύ του Πέτς και του Ντετσάνι όπως μετέδωσε το κέντρο ενημέρωσης, ζευγάρι 70χρονων Σέρβων αναγκάστηκε να φύγει μετά από απειλές που δέχτηκε από Αλβανούς κατοίκους.

    Οι ηλικιωμένοι Σέρβοι ζήτησαν καταφύγιο στον Ερυθρό Στραρό ενώ από τα 42 χωριά στην περιοχή του Ντετσάνι έχουν φύγει πλέον όλοι οι Σέρβοι και Μαυροβούνιοι κάτοικοι.

    Κ.Γ.

    [13] Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

    O ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα επανέλαβε σήμερα το αίτημά του για ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ως την καλύτερη λύση για την κρίση που έχει ξεσπάσει και από την αρχή του χρόνου είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περισότερων από 130 ατόμων.

    "Η καλύτερη λύση είναι ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο με όλες τις εγγυήσεις για τους Σέρβους και τις άλλες εθνικότητες που ζουν εκεί, και με ένα διεθνές προτεκτοράτο ως μεταβατική φάση", είπε ο κ. Ρουγκόβα, ο οποίος εξέφρασε ξανά την ετοιμότητα του κινήματος του να συμμετέχει σε διάλογο με τις αρχές του Βελιγραδίου, σε τρίτη χώρα και παρουσία διεθνών παραγόντων".

    Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα περιέγραψε ως "δραματική και τεταμένη" την κατάσταση που επικρατεί στη σερβική αυτή επαρχία, η οποία κατά 90% κατοικείται από Αλβανούς, και πρόσθεσε ότι στα σύνορα με την Αλβανία συνεχίζουν να ενισχύονται οι δυνάμεις του γιουγκοσλαβικού στρατού, ενώ η σερβική αστυνομία "πολιορκεί χωριά" στις κεντρικές περιοχές Ντρένιτσα και Κλίνα , στις δυτικές περιοχές γύρω από την πόλη Ντέτσανι και στις βόρειες, γύρω από την πόλη Κόσοβσκα Μιτροβίτσα. Επίσης, απαίτησε να σταματήσει η στρατιωτική και αστυνομική δραστηριότητα των σερβικών αρχών στην επαρχία και ζήτησε "προληπτική δράση από τη διεθνή κοινότητα".

    Τέλος ο ηγέτης του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου, του μεγαλύτερου κόμματος των Αλβανών, απηύθυνε έκκληση προς τους Αλβανούς να "επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να μην εμπλακεί το Κόσοβο σ' ένα κύκλο βίας". Λ.Π.

    [14] ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Αλβανοί εξτρεμιστές ετοιμάζουν χτυπήματα σε παραγωγικές μονάδες του Κοσσυφοπεδίου με σκοπό να πλήξουν τις εργασίες των μονάδων αυτών και να αποθαρρύνουν ορισμένα σχέδια ξένων επενδυτών στην περιοχή, γράφει η εφημερίδα του Βελιγραδίου "NT PLUS", επικαλούμενη πληροφορίες από επιχειρηματικούς κύκλους στο Λονδίνο που ασχολούνται με την αγορά και πώληση μετάλλων.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό του Λονδίνου "Metal Bulletin" και τις οποίες αναδημοσιεύει η "NT PLUS", οι Αλβανοί εξτρεμιστές σχεδιάζουν να επιφέρουν χτυπήματα στο ορυχείο "Τρέπτσα" του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι τροφοδοτούν με ρεύμα την κεντρική Σερβία.

    Οι ίδιοι εξτρεμιστές σκοπό έχουν και να εμποδίσουν την υλοποίηση της συμφωνίας που υπέγραψε με το ορυχείο "Τρέπσα" η ελληνική εταιρεία ''Μυτηλιναίος Α.Ε.'''

    Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε το 1996, είναι πενταετούς διάρκειας και το ύψος της ανέρχεται σε 500 περίπου δισεκατομμύρια δολάρια.

    [15] ΚΟΣΟΒΟ: ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΣΕΡΒΩΝ

    Ένοπλη επίθεση δέχθηκε χθες το βράδυ ζευγάρι Σέρβων στο χωριό Τσερκέζ Σαντόβινα της κοινότητας Βιτίνα στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ομάδα ένοπλων άνοιξε πυρ έξω από το σπίτι των Σέρβων και όταν ο Μίρκο Βούκογια ανταπέδωσε τα πυρά αποχώρησε.

    Στο χωριό Ιγκλάρεβο στο δρόμο Πρίστινα - Πετς σήμερα στις 9.00 π.μ. σημειώθηκε επίθεση σε σερβική αστυνομική περίπολο.

    Σύμφωνα με το κέντρο ενημέρωσης στην Πρίστινα οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας από τους δράστες ο Αλβανός Αγκίμ Χασάναι (24) από το Ιγκλάρεβο, ο οποίος είχε στην κατοχή του όπλο και σάκο με 250 σφαίρες.

    Τα μέλη της σερβικής αστυνομίας έκαναν έρευνα στα σπίτια της περιοχής και συνέλαβαν δύο Αλβανούς από το ίδιο χωριό οι οποίοι θεωρήθηκαν ύποπτοι για συμμετοχή στην επίθεση κατά των αστυνομικών.

    Αργότερα σήμερα το πρωί στις 11.00 επίθεση δέχθηκαν αστυνομικοί στο δρόμο Τζακόβιτσα - Πονόσεβατς κοντά στο χωριό Σμόνιτσα.

    Σύμφωνα με το κέντρο ενημέρωσης άγνωστοι άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα, πυροβόλα και χειροβομβίδες σε αστυνομικά οχήματα με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ένας αστυνομικός και να σημειωθούν υλικές ζημιές. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά ενώ δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν θύματα μεταξύ των δραστών.

    Κ.Γ.

    [16] ΤΣΙΖΟΦ: Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Η Ρωσία εξακολουθεί να αντιτάσσεται στα σχέδια των δυτικών wyq~m για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας δήλωσε σήμερα στο Λονδίνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Τσίζοβ.

    Η θέση της Ρωσίας σχετικά με την άσκηση οικονομικών πιέσεων σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας παραμένει αμετάκλητη, η Μόσχα δεν υποστηρίζει τις συγκεκριμένες προθέσεις και δε συνδέεται με τα σχέδια αυτά, δήλωσε ο κ. Τζίζοβ, μέλος στη ρωσική αντιπροσωπεία που συμμετέχει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των οχτώ ισχυρότερων χωρών επικεφαλής της οποίας είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Εβγένι Πριμακόφ.

    Ο κ. Τσίζοβ επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι ένα από τα θέματα που θα εξεταστούν στη συνάντηση θα είναι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο καθώς από τις 9 Μαίου θα ισχύσει η απαγόρευση ξένων επενδύσεων στη Γιουγκοσλαβία, απόφαση την οποία υιθέτησε η Ομάδα Επαφής στις 29 Απριλίου στη Ρώμη.

    Ο κ. Τσίζοβ δεν απέκλεισε τέλος κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της ομάδας των 8 να εξεταστεί το θέμα της παράνομης αποστολής όπλων στον αποκαλούμενο Απελευθρωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου από υποστηρικτές των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

    Κ.Γ.

    [17] Ο ΜΠΕΡΕΖΟΒΣΚΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

    Την επιθυμία των προέδρων της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Λευκορωσίας να προωθήσουν τις σχέσεις τους με την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών διαπίστωσε ο νέος γενικός γραμματέας της ΚΑΚ, Μπορίς Μπερεζόβσκι, μετά από συναντήσεις που είχε μαζί τους.

    Όπως τόνισε ο κ.Μπερεζόβσκι, ιδιαίτερη έμφαση στις συνομιλίες δόθηκε στους τρόπους με τους οποίους η επιθυμία αυτή μπορεί να εκπληρωθεί με πράξεις και πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα μεγάλο, ανεκμετάλλευτο δυναμικό στις χώρες της Κοινοπολιτείας.

    Μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο γενικός γραμματέας επεσήμανε την ταύτιση των απόψεων σχετικά με τους στρατηγικούς στόχους της ΚΑΚ. Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε περίπου δύο ώρες κεκλεισμένων των θυρών, στην οποία ο κ.Λουκασένκο εξέφρασε την άποψη ότι ο Μπορίς Μπερεζόβσκι είναι ικανός να παράγει ιδέες που θα προωθήσουν τη δυναμική ανάπτυξη της ΚΑΚ. Ε.Ρ.

    [18] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.

    "Χρειάζεται να γίνει σκληρή δουλειά για την εναρμόνισή μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και πρέπει να παραδεχθούμε ότι δεν έχουμε κάνει τη δουλειά που πρέπει", τόνισε σήμερα ο Γιώργος Βασιλείου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε, στο συμπόσιο "Κύπρος και ΕΕ" που διοργανώνεται από το Intercollege.

    Ο κ. Βασιλείου επεσήμανε ότι δεν έχει γίνει βαθιά ανάλυση για την εναρμόνιση στον κάθε τομέα ξεχωριστά και πρόσθεσε ότι δεν έχει δει "οποιαδήποτε σοβαρή μελέτη, η οποία να εξετάζει τα προβλήματα tgr ένταξης για τον κάθε κλάδο της οικονομίας ξεχωριστά και για την κοινωνία γενικότερα".

    Ακόμα, υπογράμμισε ότι "πρέπει να μάθουμε να ζούμε σε ένα διαφορετικό κόσμο, σε μια ελεύθερη αγορά, που εξυπακούει ελευθερία διακίνησης των ανθρώπων, των αγαθών και του κεφαλαίου", υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει σύγχυση μεταξύ των κριτηρίων της αγοράς και της ένταξης στην Ε.Ε.

    [19] ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Τα κατεχόμενα της Κύπρου πρόκειται να επισκεφθεί το Σαββατοκύριακο ο αναπληρωτής αργηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ, προκειμένου να εκφράσει για μια ακόμη φορά την αλληλεγγύη της Άγκυρας προς τους Τουρκοκύπριους, σύμφωνα με πληροφορία που μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Anadolu".

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του ο κ.Μπιρ θα επισκεφθεί τις τουρκικές μονάδες που είναι εγκατεστημένες στα κατεχόμενα και θα συναντηθεί με Τουρκοκύπριους αξιωματούχους.

    Όπως επισημαίνει το τουρκικό πρακτορείο η επίσκεψη του κ.Μπιρ πραγματοποιείται μετά από την ανεπιτυχή αποστολή του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου για το κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος δεν κατάφερε να πείσει τον Κύπριο ηγέτη, Γλαύκο Κληρίδη, και τον Τουρκοκύπριο, Ραούφ Ντενκτάς, να επαναλάβουν τις συνομιλίες για την ειρήνη. Ε.Ρ.

    [20] Ο ΟΤΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

    Από 700 εκατομμύρια έως ένα δισεκατομμύριο δολάρια θα κυμανθεί η τιμή πώλησης της Βουλγαρικής Εταιρίας Τηλεπικοινωνιών (ΒΕΤ).

    Αυτό γράφει η εφημερίδα "168 Ωρες" της Σόφιας, σύμφωνα με την οποία οι πρώτες διαβουλεύσεις για την πώληση των βουλγαρικών Τηλεπικοινωνιών πραγματοποιήθηκαν στα τέλη του 1997.

    Ανάμεσα στους υποψήφιους αγοραστές της ΒΕΤ βρίσκονται ο ΟΤΕ, ο οποίος τον περασμένο Φεβρουάριο εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον του για τη βουλγαρική εταιρία, καθώς και θυγατρική εταιρία της γερμανικής D. TELECOM.

    Κ.Κ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.00a run on Friday, 8 May 1998 - 20:08:30 UTC