Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-05-15

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 15 Mαϊου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΑΓΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

  • [02] K. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

  • [03] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ: ΠΑΡΤΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

  • [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ: ΥΠΕΡΑΜΥΝΘΗΚΕ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

  • [05] ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ - ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΗΝ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [06] Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΜΑΣ

  • [07] ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

  • [08] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

  • [09] ΣΧΟΛΙΑ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300

  • [10] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Θ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ

  • [11] ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ 1% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

  • [12] Ο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [13] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΜΟΥΡΑΤΟΦ

  • [15] ΓΕΝΕΥΗ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΟΥΡΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [16] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ

  • [17] Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ G-8

  • [18] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΡΩΣΙΑΣ-ΕΕ ΣΤΟ ΜΠΕΡΜΙΝΓΧΑΜ

  • [19] Ι.ΚΟΣΤΟΦ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • [20] " AΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΗ" Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [21] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΒΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΡΟΥΓΚΟΒΑ

  • [22] ΡΟΥΓΚΟΒΑ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΑΓΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Τις πάγιες και γνωστές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την αναθέρμανση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, επανέλαβε στις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση των μονίμων διπλωματικών αντιπροσώπων των κρατών μελών της Ενωσης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας, πρέσβης Παύλος Αποστολίδης.

    Ο κ.Αποστολίδης απέρριψε για μια ακόμη φορά την πρόταση για άρση του βέτο της χώρας μας στην κοινοτική χρηματοδοτική βοήθεια προς την Τουρκία, ύψους 375 εκατομμυρίων ecu, υπο μορφή δωρεάν βοήθειας και της δανειοδότησής της από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όσο η Αγκυρα δεν δεσμεύεται ότι θα αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, για την επίλυση της διαφοράς, που ισχυρίζεται ότι έχει με την Ελλάδα σχετικά με τα Ιμια.

    Ο Ελληνας πρέσβης, σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, επέμεινε στη συζητήση για τη διατύπωση του κειμένου μιας κοινής θέσης, που κανονικά θα πρέπει να υιοθετήσουν και να παρουσιάσουν οι "15" στο συμβούλιο σύνδεσης με την Τουρκία - που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Μαίου- ότι, όσο οι κοινοτικοί εταίροι της Ελλάδας δεν δέχονται να ενσωματωθεί σ' αυτό η παράγραφος 35 των συμπερασμάτων του συμβουλίου κορυφής του Λουξεμβούργου, που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκεται να δεχθεί άλλου περιεχομένου κείμενο.

    Στην παράγραφο αυτή οι "15", τονίζουν ότι η ενίσχυση των δεσμών της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση εξαρτάται και από τη συνέχιση των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχει αρχίσει η τουρκική κυβέρνηση. Ιδιαίτερα τονίζουν ότι η Τουρκία πρέπει να ευθυγραμμίσει τα πρότυπα και την πρακτική στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς τα πρότυπα που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ενίσχυση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων, εξαρτάται επίσης από το σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων, από την καθιέρωση ικανοποιητικών και σταθερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, από την αποδοχή της Αγκυρας της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση όποιων διαφορών, καθώς από τη συμβολή της στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίλυση του κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Πρόθεση της βρετανικής προεδρίας, όπως η ίδια ανήγγειλε, είναι να επαναφέρει προς συζήτηση όλα τα σχετικά με τις τουρκοκοινοτικές σχέσεις ζητήματα στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων, την προσεχή Πέμπτη.

    Το Λονδίνο ελπίζει, ότι τα επιχειρήματα και οι προτάσεις που θα παρουσιάσει την Τρίτη, κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρομπιν Κουκ στον Τούρκο ομόλογο του Ισμαήλ Τζεμ, μπορεί να πείσουν την Τουρκία ότι έχει και η ίδια συμφέρον να κάνει μερικές υποχωρήσεις στις προϋποθέσεις που θέτει η Ελλάδα και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για μια εποικοδομητική συνεδρίαση -δύο μέρες αργότερα στις Βρυξέλλες- της επιτροπής των μονίμων διπλωματικών αντιπροσώπων, σχολίασε το BBC.

    [02] K. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ STOM ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

    Πυρά κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    "Τις μέρες αυτές τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν μια νέα επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, εγκαταλείποντας τελείως το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης", είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:"Αποκλειστική τους φροντίδα η σκανδαλολογία, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, η απειλή εξεταστικών επιτροπών και δικαστηρίων. Υποχρέωση μου είναι να διαπιστώσω πρωτα απ όλα ότι η εξέλιξη αυτή δείχνει την έλλειψη πολιτικών προτάσεων και επιχειρημάτων, την αδυναμία, να προβάλλουν μια συγκροτημένη πολιτική άποψη, την έμμεση αναγνώριση ότι η μάχη δεν κερδίζεται από αυτούς σε επίπεδο αντιπαράθεσης για την πολιτική. Η σκανδαλολογία είναι η διέξοδος τους από το αδιέξοδο ιδεών και προτάσεων".

    Οσον αφορά τα ίδια τα ζητήματα ελέγχου και διαφάνειας στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας ο κ. Σημίτης κάλεσε όσους καταγγέλλουν να καταθέσουν στον εισαγγελέα τα στοιχεία που διαθέτουν και επισήμανε:"Ο δρόμος προς την εισαγγελία είναι γνωστός. Οποιος προβάλλει δήθεν σκάνδαλα αλλά αγνοεί το δρόμο προς την εισαγγελία συμπεριφέρεται ανεύθυνα και απέναντι στον τόπο και απέναντι στο πολιτικό μας σύστημα. Το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση υποστηρίζουν σταθερά τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου, του ελληνικού λαού, απέναντι στα διάφορα οικονομικά συμφέροντα που επιδιώκουν να προωθήσουν τις επιδιώξεις τους. Η στάση μας αυτή βεβαίως και ενοχλεί. Και βεβαίως οι ενοχλούμενοι ενορχηστρώνουν διαμαρτυρίες, πιέζουν , προσφεύγουν σε επιχειρηματολογίες, όπου αποκρύπτουν με επιμέλεια τι επιδιώκουν, στρατεύουν υπερασπιστές για την πολιτική τους, για να γίνουν πιο πιστευτοί".

    Και για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι σε όλα αυτά ξεκαθάρισε:"Αυτές οι προσπάθειες δεν πρόκειται να μας φοβίσουν ούτε να μας σπρώξουν σε άλλους δρόμους από εκείνους που πιστεύουμε ότι ανταποκρίνονται στα συμφέροντα του τόπου. Ας το καταλάβουν όλοι καλά. Εμείς αισθανόμαστε ηθικό χρέος να ακολουθήσουμε μια στάση που δίνει κύρος και αξιοπρέπεια στη χώρα, στην πολιτεία, στους πολίτες. Αυτή τη στάση θα τηρήσουμε χωρίς δισταγμούς, αποφασιστικά. Γιατί είναι η μόνη που δικαιώνει τον αγώνα μας, η μόνη που εκφράζει τους Ελληνες".

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ είναι μονόδρομος και σημείωσε πως η ΟΝΕ δεν είναι βεβαίως πανάκεια, αλλά θα υπάρξουν και αρνητικά φαινόμενα όπως η ανεργία κ.α. Για την κυβέρνηση το κοινωνικό κράτος είναι μέσο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και προπαντός κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν είναι ένα σύστημα επιδομάτων που χορηγούνται χωρίς κριτήρια για τις πραγματικές ανάγκες των επιδοτούμενων, χωρίς καμιά αξιολόγηση για το αποτέλεσμα που έχουν.

    Παρουσίασε στοιχεία για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής τα προηγούμενα χρόνια καθώς και τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για την ανεργία, τις κοινωνικές δαπάνες, την απασχόληση, τους αγρότες, τη φορολογία. Σχολιάζοντας την κριτική της amtipok_teusgr ως προς τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο δημόσιο τομέα, υπογράμμισε:"Λέμε όχι στο ξεπούλημα που προτείνει η Νέα Δημοκρατία. Γιατί αυτή η τυφλή λογική της ιδιωτικοποίησης και του ξεπουλήματος φανερώνει ότι η Ν.Δ. δεν έχει ούτε σχέδιο, ούτε όραμα για τη χώρα. Ο κ. Καραμανλής μέσα στην ένδεια των προτάσεων του είναι ο μόνος πολιτικός στην Ευρώπη που μετά είκοσι έτη γοητεύεται από τον γηράσκοντα Θατσερισμό. Λέμε το ίδιο κατηγορηματικά όχι στην καταστροφική στασιμότητα στην οποία μας καλεί η δήθεν αριστερή κριτική της αντιπολίτευσης. Δεν έχει καμιά σχέση το συντεχνιακό κράτος με την αριστερά, οποιαδήποτε Αριστερά. Εμείς δεν θεωρούμε ότι η ελληνική κοινωνία υπάρχει για να συντηρεί το δημόσιο τομέα".

    [03] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ: ΠΑΡΤΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

    Εκκληση προς τους Ελληνες επιχειρηματίες να λάβουν άμεσα πρωτοβουλίες, ώστε να αντιμετωπίσουν δυναμικά τις προκλήσεις του 2001, απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Προς αυτή την κατεύθυνση, προέτρεψε τις επιχειρήσεις να δρομολογήσουν ενέργειες εξοικίωσης στις νέες συνθήκες και να προχωρήσουν στις απαιτούμενες αναπροσαρμογές, χωρίς να χάσουν περισσότερο χρόνο.

    "Η παρουσία του ευρώ θα δημιουργήσει νέες συνθήκες. Εκτός από τα θετικές συνέπειες, θα υπάρξουν και δυσκολίες. Οι επιχειρήσεις θα συναντήσουν προβλήματα, όπως η αδυναμία πρόσβασης στην πληροφόρηση, η ανάγκη μηχανογράφησης και η έλλειψη κατάλληλου προσωπικού, που είναι ιδιαίτερα έντονη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις", υπογράμμισε ο κ.Σημίτης.

    Στη διάρκεια εκδήλωσης για την καθιερωμένη απονομή των φετινών βραβείων του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), ο πρωθυπουργός επεσήμανε, ακόμη, ότι η Ελλάδα χρειάζεται πλέον πιο μεγάλες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Διευκρίνισε δε, ότι οι αλλαγές στην αγορά εργασίας αποτελούν αναγκαίες παρεμβάσεις, τόσο για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας όσο και για τη βελτίωση της απασχόλησης.

    Πάντως, στην πορεία για το ευρώ, οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν θα είναι μόνες, αφού η κυβέρνηση προτίθεται να τους παράσχει υποστήριξη, στο πλαίσιο της κατάρτισης ολοκληρωμένου πλαισίου αναπτυξιακής στρατηγικής. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έδωσε προτεραιότητα στην κατασκευή σύγχρονων ιδιωτικών υποδομών με τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για τις Βιομηχανικής και Επιχειρηματικές Περιοχές (ΒΕΠΕ) και δικτύων clusters. Παράλληλα, έμφαση δίδεται στην ενίσχυση των εφαρμογών σύγχρονης τεχνολογίας, στην προώθηση προγραμμάτων για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και τη βελτίωση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιων και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

    Ο κ.Σημίτης υπενθύμισε τις θετικές κρίσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας και επεσήμανε ότι η πολιτική της κυβέρνησης θα οδηγήσει σύντομα σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων και του πληθωρισμού και σε υψηλότερους αναπτυξιακούς ρυθμούς.

    [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ: ΥΠΕΡΑΜΥΝΘΗΚΕ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    Το πρόγραμμα της κυβέρνησης, είπε ο υπουργός κινείται σε τρεις άξονες: Εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό σύστημα, εξυγίανση Δημόσιου Τομέα.

    Ειδικότερα αναφερόμενος στην εξυγίανση του Δημόσιου Τομέα ανέφερε ότι αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης προς τον πολίτη να έχουμε δημόσιες επιχειρήσεις που να προσφέρουν ποιότητα, και να είναι ανταγωνιστικές. Με τον τρόπο αυτό επισήμανε ότι διασφαλίζεται και η θέση των εργαζομένων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι χωρίς ανάπτυξη δεν υπάρχει απασχόληση.

    Κριτική για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις καθώς και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, άσκησε ο πρώην υπουργός Αν. Πεπονής.

    Ειδικότερα ο κ. Πεπονής στην παρέμβασή του αναρωτήθηκε ποια είναι τα κριτήρια για να παραμείνουν ή όχι οι επιχειρήσεις στο Δημόσιο και πού αποβλέπουν οι συγκεκριμένες εισπράξεις.

    Από την πλευρά του ο κ. Γ. Ανωμερίτης αναφερόμενος στο εσωκομματικό πεδίο τόνισε ότι σαφώς υπάρχουν διαφορές απόψεων στο ΠΑΣΟΚ, αλλά κανείς δεν υπονομεύει κανέναν.

    Τέλος ο Αντ. Κοτσακάς, μέλος της Κ.Ε., επισήμανε ότι δεν αμφισβητείται η στρατηγική συμφωνία για την επίτευξη του στόχου ένταξης στην ΟΝΕ, αλλά θεωρεί αυτονόητο για την επίτευξη του στόχου την διατύπωση διαφορετικών απόψεων.

    [05] ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ - ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΗΝ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    "Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η κοινωνική πολιτική, η κοινωνική συνοχή και η αλληλεγγύη δεν αποτελούν ούτε σύνθημα εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ούτε και ρητορική ωραιοποίηση σκληρών αποφάσεων" υποστήριξε ο κοινοτικός Επίτροπος Χρ. Παπουτσής στην ομιλία του στη Σύνοδο της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπουτσής ζήτησε μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πολιτική γιατί όπως είπε στην ΟΝΕ δεν κρίνεσαι μόνο αν θα μπορείς να συμμετάσχεις αλλά και από τη δυνατότητα να παραμείνεις χωρίς πρόβλημα και κλυδωνισμούς".

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του διευκρίνισε ότι η Κοινότητα δεν επιβάλλει την αποκρατικοποίηση ούτε προσδιορίζει ποια θα είναι η βάση της φορολογίας.

    Τέλος αφού έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου "για την ρευστοποίηση του εθνικού πλούτου" ζήτησε ένα νέο αναπτυξιακού και κοινωνικό σύμφωνο για να προωθηθούν μακρόπνοες επενδυτικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

    Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδης υπεραμύνθηκε της κοινωνικής πολιτικής και της κοινωνικής αλληλεγγύης λέγοντας χαρακτηριστικά "οι σοσιαλιστές ενδιαφέρονται για την κοινωνική συνοχή, δεν την αποδιαρθρώνουν".

    Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και το μέλος του Ε.Γ. Π. Οικονόμου, τονίζοντας ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που γίνονται είναι αγοραπωλησίες.

    Ο κ. Οικονόμου ζήτησε να γίνουν πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές. Αναφερόμενος στην σκανδαλολογία που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα ζήτησε "να μπει τέλος" λέγοντας ότι "Η Κυβέρνηση δεν πρέπει ούτε να δίνει ούτε να είναι και δεν φαντάζομαι ότι είναι συμπαίκτης σε κύκλους συμφερόντων".-

    [06] Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΜΑΣ

    Τις κατευθύνσεις και τους στόχους στους οποίους ο ελληνικός λαός θα πρέπει να ανταποκριθεί στο επόμενο 18μηνο μέχρι την ένταξη της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σύνοδο της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και γραμματέας του τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΚΕ, Γιάννης Μαγκριώτης.

    Αναφερόμενος στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα της οικονομίας, ο κ. Μαγκριώτης τόνισε ότι η πολιτική αυτή υπήρξε στις προγραμματικές εξαγγελίες και του 1993 και του 1996, αλλά ποτέ δεν έγινε κυβερνητική πραγματικότητα.

    "Τώρα αναδεικνύεται στο βασικό μοχλό της δημοσιονομικής εξυγίανσης και ανάπτυξης. Η κρίσιμη τομή για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας που είναι το ουσιαστικό ζητούμενο του προγράμματος σύγκλισης", τόνισε ο κ. Μαγκριώτης.

    Μπροστά στο κρίσιμο 18μηνο, όπως είπε ο κ. Μαγκριώτης, "πρέπει να πείσουμε, πρέπει να πετύχουμε την παραγωγική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, πρέπει να αποσαφηνίσουμε τα κριτήρια των επιλογών μας για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μικρές μετοχοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων, όπως η σχέση τους με την εθνική ασφάλεια και εάν προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες ή αγαθά".

    Σύμφωνα με τον κ. Μαγκριώτη, σήμερα απαιτείται συντεταγμένη πορεία με σχέδιο και αποφασιστικότητα, κοινωνική και πολιτική προετοιμασία για την πραγματοποίηση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς και πολλαπλασιασμός της αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών, κρατικών και κομματικών επιτελείων.

    "Η απόλυτη επιτυχία αυτών των στόχων μπορεί να μας οδηγήσει το 2001 στην ΟΝΕ, γεγονός που θα δημιουργήσει οικονομικές σταθερές και βεβαιότητες, απαραίτητες προϋποθέσεις για την αυτοτροφοδοτούμενη οικονομική ανάπτυξη με υψηλούς ρυθμούς που θα διασφαλίζει μεσοχρόνια σημαντικές εισοδηματικές βελτιώσεις για τα λαϊκά στρώματα και θέσεις απασχόλησης που θα κλείνουν την ψαλίδα της ανεργίας και θα επιτρέπουν στην Πολιτεία να ισχυροποιεί το κράτος πρόνοιας και την κοινωνία αλληλεγγύης", κατέληξε ο κ. Μαγκριώτης. Ε.Σ.

    [07] ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

    ''Δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα την πολιτική που έχουμε επιλέξει, γιατί πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον και των ίδιων των εργαζομένων'', δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας. Πρόσθεσε δε ότι οι κινητοποιήσεις στην Ιονική Τράπεζα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία της και μειώνουν την αξιοπιστία tgr, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά ''έχουν οδηγήσει σε ένα είδος αιχμαλωσίας εκείνους που την έχουν εμπιστευτεί και συναλλάσονται μ΄ αυτήν''.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ρέππας αρνήθηκε να σχολιάσει την αξία της τιμής της μετοχής της Ιονικής και πρόσθεσε ότι η αξία της επιχείρησης που θα πωληθεί θα αντιμετωπιστεί με διαφανείς διαδικασίες, λέγοντας ότι ''προέχει να έχουμε ισχυρά τραπεζικά συγκροτήματα ελληνικών συμφερόντων προκειμένου στον αυριανό ανταγωνισμό να επιβιώσουν''.

    Ερωτηθείς πως σχολιάζει η κυβέρνηση την υπογραφή διετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ανέφερε πως η συνεννόηση αυτή (μεταξύ των εταίρων) έχει ένα πάρα πολύ θετικό αποτέλεσμα και ανέφερε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να δραστηριοποιούνται με όρους που θα τις καταστήσουν ανταγωνιστικές.

    Κατέληξε λέγοντας ότι μέσα από τέτοιες συμφωνίες δημιουργείται ''ένα περιβάλλον εργασιακής ειρήνης''.

    [08] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για τις 30 και 31 Μαίου τριμερής συνάντηση των ηγετών Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας που θα γινόταν στους Δελφούς.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, λέγοντας ότι η αναβολή γίνεται λόγω αδυναμίας έλευσης στην χώρα μας, του Προέδρου της Ρουμανίας Εμίλ Κωνσταντινέσκου και πρόσθεσε ότι οι νέες ημερομηνίες συνάντησης θα καθοριστούν μετά από διαβουλεύσεις δια της διπλωματικής οδού.

    [09] ΣΧΟΛΙΑ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ερωτηθείς για το δημοσίευμα της εφημερίδας ''Φωνή της Ν. Υόρκης'' στο οποίο αναφέρεται ότι οι Αμερικανοί συμφωνούν με την πρόταση για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Κύπρο, ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση των S- 300, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Κύπρου. Πρόσθεσε δε ότι το θέμα της εγκατάστασης των S-300 είναι ευθέως συναρτημένο είτε με την πρόοδο των συνομιλιών, είτε με την έναρξη των διαδικασιών για την αποστρατικοποίηση του νησιού.

    Τόνισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει άλλο θέμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ανάκληση αυτής της απόφασης.

    [10] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Θ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ

    Με τον πρόεδρο της Ρουμανίας, Εμίλ Κονσταντινέσκου, συναντήθηκε σήμερα ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Καρατζάς.

    Επίκεντρο της συνάντησης ήταν η εθνική οικονομία της Ρουμανίας και οι προοπτικές της περαιτέρω ανάπτυξής της, ειδικότερα στον κλάδο των τραπεζών, ως αναπτυξιακού μοχλού της oijomol_ar.

    Ο κ. Κονσταντινέσκου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης, το οποίο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα του, ενώ ο κ. Καρατζάς τόνισε ότι η παρουσία της Τράπεζας στο Βουκουρέστι έχει ως στόχο την προσφορά ολόκληρου του φάσματος των τραπεζικών υπηρεσιών.

    Χαρακτηριστικό είναι, όπως είπε ο κ. Καρατζάς, ότι ήδη ο Ομιλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος μετέχει με ποσοστό 61% στην ασφαλιστική εταιρία GARANTA και η επενδυτική εταιρία του Ομίλου ΕΤΕΒΑ, έχει ενεργό παρουσία, ως σύμβουλος ιδιωτικοποιήσεων.

    Επίσης, ο κ. Καρατζάς είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Ντανιέλ Νταϊάνου, τον υπουργό Ιδιωτικοποιήσεων Σ. Ντιμιτρίου και τον πρόεδρο της Ενωσης Ρουμανικών Τραπεζών Ι. Γκίκα.

    Επίσης, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος συναντήθηκε και με τον πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Θεόκτιστο Ε.Σ.

    [11] ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ 1% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Με πτώση 1% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους κατά τη σημερινή συνεδρίαση και διαμορφώθηκε στις 2.469,84 μονάδες. Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 51,347 δισ. δραχμές.

    Στο limit up (+ 8%), βρέθηκαν οι μετοχές της Singular, της Ιντεάλ, της Μεσογειακής Επενδυτικής και της Sysware. Αντίθετα στο limit down, έκλεισαν οι μετοχές της Βαλκάν (-7,96%), η Νίκος Γκάλης(-7,76%), η Γενικών Αποθηκών (-6,18%) και η Βιοχάλκο (-5,50%)

    [12] Ο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Την απόφασή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το μεσημέρι, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Οπως είπε, στην απόφασή του αυτή τον οδήγησαν τρείς προϋποθέσεις, να τον θέλει ο λαός, να τον προτείνει το κόμμα του και να είναι ο μοναδικός υποψήφιος από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας.Ο κ.Παπαγεωργόπουλος είπε, ακόμη, ότι "διακατέχεται από αγωνία για το μέλλον της πρωτεύουσας της Μακεδονίας, την οποία έχει εγκαταλείψει στην τύχη της η κυβέρνηση Σημίτη" και κάλεσε τους Θεσσαλονικείς να αγωνιστούν ενωμένοι, χωρίς κομματικές αγκυλώσεις, για να αναδείξουν την Θεσσαλονίκη πόλη της νεολαίας, της ανάπτυξης και του πνεύματος.

    Απαντώντας σε ερώτηση πως οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή, ενώ στο παρελθόν είχε δηλώσει, ότι θα έθετε υποψηφιότητα, μόνον εάν απέσυρε την δική του ο σημερινός δήμαρχος Κ.Κοσμόπουλος, είπε, ότι εφόσον τον θέλει το κόμμα και ο λαός, πιστεύει, ότι τελικά θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

    [13] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

    Ένα εκατομμύριο γυναίκες σε όλο τον κόσμο προσβάλλονται κάθε χρόνο από καρκίνωμα του μαστού που αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου στις ηλικίες μεταξύ 40 και 49 ετών . Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του 13ου Βορειοελλαδικού Ιατρικού Συνεδρίου η συχνότητα νεοπλάσματος αυξάνεται με την ηλικία και, παρόλη τη μεγάλη προσπάθεια για τη διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο και την πρόοδο στη θεραπεία, η θνητότητα αυξάνεται.

    Τα προγράμματα προληπτικού μαζικού ελέγχου με τη μαστογραφία βοήθησαν στη μείωση της θνητότητας περίπου κατά 30% στις γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών ενώ δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχο όφελος στις γυναίκες νεαρής ηλικίας. Η σημερινή θεραπευτική τακτική που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις καρκινωμάτων του μαστού διαφέρει σημαντική από την αντιμετώπιση που εφαρμοζόταν πριν μερικά χρόνια. Η πρόοδος αυτή προήλθε από την εφαρμογή των αποτελεσμάτων διαφόρων κλινικών μελετών , οι οποίες αναφέρθηκαν στα οφέλη από την θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με καρκίνωμα μαστού σταδίου εξέλιξης Ι και ΙΙ με την εφαρμογή χειρουργικών τεχνικών .

    Οι ειδικοί επισημαίνουν πως πάνω από το 50% των ασθενών οι οποίες παρουσιάζονται με καρκίνωμα του μαστού σε πρώιμο στάδιο εξέλιξης θα υποτροπιάζουν μελλοντικά παρά την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση. Η παρατήρηση αυτή οδήγησε στην αναγκαιότητα χρησιμοποίησης της συμπληρωματικής συστηματικής θεραπείας ακόμη και σε ασθενείς με σχετικά πρώιμη μορφή νόσου.

    Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου εξετάστηκε και το θέμα της γονιδιακής θεραπείας για γενετικά και επίκτητα νοσήματα με τη χρήση ανασυνδυασμένων γονιδίων ή νουκλεϊκών οξέων και όχι συμβατικών φαρμακευτικών ουσιών. Όπως επισήμανε ο καθηγητής των τμημάτων παθολογίας και γενετικής του πανεπιστημίου τους Ουάσιγκτον Γ. Σταματογιαννόπουλος , σχεδόν όλες οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν αναπτύξει ερευνητικά προγράμματα γονιδιακής θεραπείας. "Η γονιδιακή θεραπεία θα αποτελέσει τη φαρμακολογία του μέλλοντος" τόνισε ο κ Σταμτογιαννόπουλος υπογραμμίζοντας ότι η μέθοδος αυτή έχει χρησιμοποιηθεί για τον καρκίνο ενώ υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός για την ανάπτυξη τεχνικών γονιδιακής θεραπείας για καρδιαγγειακά νοσήματα. Σημαντική για την Ελλάδα είναι η ανάπτυξη γονιδιακής θεραπείας για θαλασσαιμικά σύνδρομα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΜΟΥΡΑΤΟΦ

    "Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα η σύμφωνη γνώμη και των άλλων κρατών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκτός της Ρωσίας, για τη συζήτηση του Κυπριακού στο Σώμα", δήλωσε σήμερα ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Γκεόργκι Μουράτοφ.

    Μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, ο κ. Μουράτοφ τόνισε ότι τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρωσία και συγκεκριμένα για τις κατευθυντήριες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής.

    Ακόμα, επεσήμανε την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ενίσχυσης του ρόλου του, όσο και του ΟΗΕ για την επίλυση τοπικών προβλημάτων, κάτι που όπως ανέφερε ισχύει και για την περίπτωση της Κύπρου.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ρωσία θα μπορούσε να παρεμβληθεί στρατιωτικά στο Κυπριακό, ο κ. Μουράτοφ χαρακτήρισε αδύνατες στο σημερινό κόσμο τις στρατιωτικές παρεμβάσεις, τονίζοντας ότι αυτές οδηγούν στην καταστροφή.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα, λέγοντας ότι με τον κ. Μουράτοφ συζήτησαν για το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά από την επίσκεψη του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Καταλήγοντας, ο κ. Κυπριανού τόνισε οτι δεν μπορεί να αναβάλλεται επ' αόριστον η συζήτηση του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ε.Σ.

    [15] ΓΕΝΕΥΗ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΟΥΡΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Τριάντα Κούρδοι εισέβαλαν σήμερα στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη, ζητώντας άμεση συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστη του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για την "άδικη αντιμετώπιση" των Κούρδων στην Τουρκία.

    Την ίδια ώρα που οι τριάντα διαδηλωτές παρέμειναν στο εισόγειο του κτιρίου, κρατώντας κόκκινες σημαίες του ΡΚΚ και φωνάζοντας συνθήματα, δεκάδες άλλοι Κούρδοι πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρία κοντά στο κτίριο, αφού δεν κατάφεραν να εισέλθουν σε αυτό μετά από παρέμβαση της ελβετικής αστυνομίας.

    Οι υπάλληλοι του ΟΗΕ πρόσπαθησαν να πείσουν τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν το κτίριο, εκείνοι όμως επέμειναν στο αίτημά τους να συναντηθούν με την Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κ.Μαίρη Ρόμπινσον.

    Παρόμοια επεισόδια είχαν σημειωθεί και πέρσι στο Παλάτι των Εθνών όταν ομάδα Κούρδων κατέλαβαν χώρους του κτιρίου ζητώντας την καταδίκη της Τουρκίας για τη στρατιωτική της δράση στο Κουρδιστάν, όπου παρέμειναν για τέσσερις ώρες. Σ.Α.

    [16] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ

    Την ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης για τις δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων, που επιρρίπτουν αποκλειστική ευθύνη για τη μη επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου στην τουρκική πλευρά, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

    Τόνισε επίσης ότι "για να οδηγηθεί το κυπριακό σε συνολική διευθέτηση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ θα πρέπει η διεθνής κοινότητα και οι παράγοντες που πρωταγωνιστούν, να ασκήσουν την κατάλληλη πίεση ώστε να αλλάξει η τουρκική αδιάλλακτη και αναχρονιστική στάση".

    Ο κ.Στυλιανίδης επανέλαβε ότι το κυπριακό βρίσκεται σε κινητικότητα, για την οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταλήξει se επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου.

    [17] Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ G-8

    Ως κανονικό μέλος εμφανίζεται πλέον η Ρωσία στη συνάντηση κορυφής των οκτώ ισχυρότερων κρατών, η οποία πραγματοποιείται σήμερα στο Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιtar-tass.

    Παράλληλα, είναι η πρώτη φορά που στη συνάντηση κορυφής δε θα συζητηθεί το θέμα της Ρωσίας. Μέχρι τώρα, σε τέτοιου είδους συναντήσεις, αποτελούσε άγραφο νόμο η έκφραση συμπαράστασης στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ρωσίας. Αυτή όμως τη φορά η Ρωσία ζήτησε από τους εταίρους της να σταματήσει αυτή η"παράδοση", την οποία το Κρεμλίνο θεωρεί υποτιμητική.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η συνάντηση κορυφής θα υιοθετήσει μόνο ένα τελικό κείμενο. Στις προηγούμενες συνόδους στις οποίες ήταν παρούσα και η Ρωσία, όπως στην τελευταία σύνοδο στο Ντένβερ, εγκρίθηκαν δύο τελικά κείμενα, ένα από την G-7 και ένα από τη G-7 και τη Ρωσία.

    Θέματα όπως η ανεργία, η Ασιατική οικονομική κρίση, οι προσπάθειες αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, οι πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποιούνται στην Ινδία, καθώς και το πρόβλημα της παγκόσμιας ενέργειας, το οποίο θα προτείνει προς συζήτηση η Ρωσία, πρόκειται να απασχολήσουν την Ομάδα των Οκτώ. Λ.Μ

    [18] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΡΩΣΙΑΣ-ΕΕ ΣΤΟ ΜΠΕΡΜΙΝΓΧΑΜ

    Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, η διάσκεψη Ρωσίας-ΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μπέρμινγχαμ, με τη συμμετοχή του Ρώσου προέδρου, Μπόρις Γέλτσιν, του Βρετανού πρωθυπουργού και προεδρεύοντας του Ευρωποαίκού Συμβουλίου, Τόνι Μπλερ, και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ.

    Η διάσκεψη, που προηγείται της συνόδου κορυφής της Ομάδας των οκτώ ισχυρότερων βιομηχανικών κρατών, υπερέβη το προγραμματισμένο χρονικό όριο της μίας ώρας και επικεντρώθηκε στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και τη Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναζητά τρόπους πολιτικής ενσωμάτωσης, ενώ συζητήθηκαν, ακόμη, οι προοπτικές ενίσχυσης των σχέσων Ρωσίας-ΕΕ.

    Νωρίτερα ο κ. Γέλτσιν είχε μεμονωμένη συνάντηση με τον κ. Μπλερ, μετά από την οποία εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τον προγραμματισμό και την προετοιμασία της συνόδου από την πλευρά της Βρετανίας, η οποία και προεδρεύει.

    Σημειώνεται πως η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Οκτώ , η οποία ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί μεθαύριο, θεωρείται ως το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς, καθώς οι ηγέτες των 8 ισχυρότερων βιομηχανικών κρατων, της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ πρόκειται να εξετάσουν τα σοβαρότερα πολιτικά και οικονομικά παγκόσμια προβλήματα και να θέσουν κατευθυντήριες γραμμές για τις κυβερνήσεις τους και τον κόσμο.

    Κατά την άφιξή του στο Μπέρμινγχαμ, ο Ρώσος πρόεδρος d^kyse ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της συνόδου, τονίζοντας την προθυμία του να συνεργαστεί με "τους ηγέτες των μεγάλων κρατών του κόσμου", ενώ σημείωσε πως κατά τη σύνοδο αναμένεται να συζητηθούν πολλά θέματα που θα εγείρουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη το θέμα των πυρηνικών δοκιμών στην Ινδία.

    Eίναι η πρώτη φορά που η Ρωσία συμμετέχει σε τέτοιου είδους συνόδους ως ισότιμο μέλος. Π.Ν.

    [19] Ι.ΚΟΣΤΟΦ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Ένα χρόνο μετά από το σχηματισμό της, η κυβέρνηση των "Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων", κατόρθωσε να οδηγήσει τη Βουλγαρία στην πολιτική σταθερότητα και την εθνική συναίνεση για τις βασικές προτεραιότητες της χώρας, καθώς και στην αναζωογόνηση της οικονομίας της.

    Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, μιλώντας στη Βουλή και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του έχει ξεκινήσει ριζική αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, στο πλαίσιο της υποψηφιότητας της χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Μεταξύ των επιτευγμάτων της διακυβέρνησής των "Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων" ο κ.Κόστοφ ανέφερε το μειωμένο ποσοστό της εγκληματικότητας στη χώρα και την αύξηση κατά 20% της εξιχνίασης των οικονομικών εγκλημάτων κατά το 1997 σε σχέση με το 1996. Ισχυρίστηκε επίσης ότι έχει λυθεί το θέμα της αντιμετώπισης της παραγωγής πειρατικών cd και έκανε λόγο για αυξημένη εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

    Σύμφωνα με τον κ. Κόστοφ, ο αριθμός των ανέργων στη Βουλγαρία τον Μάρτιο του 1998 ήταν 524.130 που σημαίνει κατά 5,7% χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με αυτό της ίδιας περιόδου του 1997. Επίσης ο τριψήφιος πληθωρισμός του 1997 περιορίστηκε στο 11% για τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους.

    Τέλος, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ αποτελεί βασική εγγύηση για την εθνική ασφάλειά της. Κ.Κ.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

    [20] " AΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΗ" Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Aναγνωριστικού χαρακτήρα, εκτιμάται ότι θα είναι η πρώτη συνάντηση, σήμερα στο Βελιγράδι, του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, για συνομιλίες σχετικά με την εξέταση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου. Είναι η πρώτη συνάντηση των δυο ανδρών, από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    Πολιτικοί αναλυτές στο Βελιγράδι, εκτιμούν ότι δεν πρέπει να amal]momtai θεαματικά αποτελέσματα από τη συνάντηση, παρά μόνο ο καθορισμός του πλαισίου των συνομιλιών και η ανταλλαγή απόψεων και θέσεων για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

    Η αλβανική πλευρά θα επιμείνει στη θέση για ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο, ενώ η σερβική θα επιμείνει να χορηγηθεί περιορισμένη αυτονομία.

    Οπως έγινε γνωστό, τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα συνοδεύει στο Βελιγράδι, τετραμελής αντιπροσωπεία. Ο σύμβουλος του Ρουγκόβα, Φέχμι Αγκάνι, ο Μαχμούτ Μπακάλι πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κοσσυφοπεδίου, ο Παγιαζίτ Νούσι πρόεδρος της επιτροπής για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στο Κοσσυφοπέδιο και ο Βέτον Σουρόι εκδότης και διευθυντής της αλβανόγλωσσης εφημερίδας της Πρίστινας, "Κόχα Ντιτόρε".

    Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα αρχίσουν οι συνομιλίες. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα αρχίσουν μετά το μεσημέρι, στην προεδρική κατοικία.

    Η συνάντηση Μιλόσεβιτς-Ρουγκόβα συμφωνήθηκε προχθές ύστερα από παρέμβαση του Αμερικανού διπλωμάτη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και θα διεξαχθεί χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας, όπως ήταν η πάγια θέση της σερβικής πλευράς.

    Ο Ρουγκόβα δέχθηκε έντονες επικρίσεις από ορισμένους Αλβανούς πολιτικούς του Κοσσυφοπεδίου για την απόφασή του να αποδεχθεί συνομιλίες με τον Μιλόσεβιτς χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας, ενώ δύο από τα μέλη της 15μελους συμβουλευτικής επιτροπής που είχε ορίσει για την περίπτωση έναρξη συνομιλιών με το Βελιγράδι, παραιτήθηκαν χθες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

    Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κυριότερος πολιτικός του αντίπαλος, Αντεμ Ντεμάτσι, ο οποίος τον κατηγόρησε για "συνθηκολόγηση και υποχώρηση από την αρχική θέση ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν μόνο με την παρουσία διεθνούς μεσολαβητή".

    Ωστόσο οι επικρίσεις αυτές δύσκολα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία των συνομιλιών και αυτό διότι ο Ρουγκόβα παραμένει στην πολιτική σκηνή του Κοσσυφοπεδίου ο κυριότερος παράγοντας και έχει την ευρεία υποστήριξη του αλβανικού πληθυσμού.

    Πρόβλημα για την αλβανική πλευρά, σχετικά με την πορεία των συνομιλιών θα μπορούσε να αποτελέσουν μόνο οι δραστηριότητες του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου". Ανώνυμο στέλεχος της οργάνωσης δήλωσε ότι δεν πιστεύει στις ενέργειες του Χόλμπρουκ και ότι ο "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" θα συνεχίσει τις ενέργειές της στο Κοσσυφοπέδιο.

    Από τη σερβική πλευρά, ο εκπρόσωπος τύπου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, Ιβιτσα Ντάτιτς, εμφανίστηκε χθες αισιόδοξος για την πορεία των συνομιλιών και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συνάντηση Μιλόσεβιτς-Ρουγκόβα "ανοίγει το δρόμο για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου"

    [21] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΒΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΡΟΥΓΚΟΒΑ

    Τη διεξαγωγή συνομιλιών σε εβδομαδιαία βάση για την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, αποφάσισαν οι Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και Ιμπραήμ Ρουγκόβα ύστερα από τη σημερινή, πρώτη συνάντησή τους η οποία διήρκεσε 1,5 ώρα στο προεδρικό μέγαρο του Βελιγραδίου.

    Σε ανακοίνωση της σερβικής ηγεσίας που μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tanjug, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση ως "το πρώτο βήμα για μια ειρηνική επίλυση του ζητήματος" και υπογράμμισε πως μόνο ο απ' ευθείας διάλογος θα αποφέρει μια ειρηνική, δίκαιη και μακροπρόθεσμη διευθέτηση του προβλήματος.

    Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πρόσθεσε πως οι αποφάσεις που θα ληφθούν οφείλουν να βασίζονται στην ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών και όλων των εθνικών κοινοτήτων του Κοσσυφοπεδίου.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμα ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε "με ανοιχτό πνεύμα" όπου η κάθε πλευρά εξέθετε τις δικές της απόψεις και θέσεις-κλειδιά για το χειρισμό του ζητήματος.

    [22] ΡΟΥΓΚΟΒΑ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Σημαντική χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ο. Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα.

    Ο κ. Ρουγκόβα δήλωσε ότι στη συνάντηση επικράτησε κλίμα αλληλοκατανόησης και ανεκτικότητας και αποτελεί το πρώτο βήμα για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, ενώ πρόσθεσε ότι την επόμενη Παρασκευή θα συναντηθούν στην Πρίστινα οι ομάδες εργασίας της σερβικής και της αλβανικής πλευράς για την εξέταση των προβλημάτων στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ακόμα, εκτίμησε ότι υπάρχει ετοιμότητα και από τις δύο πλευρές για ειρηνική επίλυση του ζητήματος και συμπλήρωσε ότι στη σημερινή συνάντηση εξετάστηκαν αρκετά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα της ασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο κ. Ρουγκόβα ανέφερε ότι εκτιμά ιδιαίτερα τις προσπάθειες των ΗΠΑ και του Αμερικανού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, καθώς και τις ενέργειες της Ομάδας Επαφής, οι οποίες κατέστησαν δυνατή την πραγματοποίηση της σημερινής συνάντησης.

    Ο Βεντόμ Σουρόϊ, μέλος της αντιπροσωπείας των Αλβανών, που συναντήθηκε σήμερα με τον κ. Μιλόσεβιτς τόνισε ότι οι σημερινές συνομιλίες μπορούν να χαρακτηριστούν ως αισιόδοξες, αλλά δεν πρέπει να δημιουργείται ευφορία, γιατί οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών είναι πολύ μεγάλες.

    Πρόσθεσε δε, ότι η αντιπροσωπεία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου ζήτησε από τον κ. Μιλόσεβιτς την αποχώρηση των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά αρνήθηκε να γνωστοποιήσει την απάντηση του Γιουγκοσλάβου προέδρου, λέγοντας ότι δεν είναι σωστό τη στιγμή αυτή να σχολιάζονται τα όσα λέχθηκαν στη συνάντηση.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 15 May 1998 - 15:33:41