Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in English, 98-05-22

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 22 Mαϊου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
  • [02] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
  • [03] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
  • [04] ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ
  • [05] Ο ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
  • [06] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ
  • [07] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΧΩΡEI ΣΕ ΑΚΡΙΤΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • [08] ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ
  • [09] ΚΟΘ ΚΚΕ: ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ 50 ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [11] Δ.ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: " ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
  • [12] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΑΓΓΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΝΤΡΕΟΥ ΝΤΙΣΜΟΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΛΓΙΝΕΙΩΝ
  • [13] ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΖΗΜΙΑ ΣΤΟ ΠΕΤΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ
  • [14] ΟΙ ''ΤΑΪΜΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ'' ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΡΒΙΚΗΣ - ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ
  • [16] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
  • [17] Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΣΧΙΣΗ ΕΑΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΟΙ S- 300 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [18] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [19] ΡΩΣΙΑ: ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΟ ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ
  • [20] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΖΗΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [21] ΡΩΣΙΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΟΥΣ
  • [22] ΠΓΔΜ: ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ DPA
  • [23] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
  • [24] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΠΥΡΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

    Οι αρχές και οι κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία της δορυφορικής ψηφιακής τηλεόρασης οριστικοποιήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ που συνήλθε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη.

    Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τον Ιούνιο στη Βουλή αφού προηγηθεί διάλογος με τους αρμόδιους φορείς, τα κόμματα και τους ενδιαφερόμενους. Επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα θα είναι ίσως η πρώτη χώρα που θα έχει ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία της ψηφιακής τηλεόρασης.

    Αναφορικά με τη διαδικασία βάσει της οποίας θα κρίνονται οι ενδιαφερόμενοι, σύμφωνα με τον κ. Ρέππα, θα υπάρχει πρόσκληση ενδιαφέροντος από τον Υπουργό Τύπου, το όργανο που θα ελέγχει και θα αξιολογεί θα είναι το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και η τελική απόφαση θα λαμβάνεται από τον υπουργό Τύπου.

    Ο κ. Ρέππας ανέφερε ακόμη ότι άδεια θα πάρουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, προϋποθέσεις, όπως π.χ. η αποφυγή συγκέντρωσης δύναμης και διασφάλιση οικονομικής βιωσιμότητας της επιχείρησης.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν είναι υποχρεωμένος να συνεργαστεί με την ΕΡΤ ή τον ΟΤΕ για την παροχή αυτής της υπηρεσίας, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι δημόσιοι αυτοί φορείς να συνεργάζονται με τους ενδιαφερόμενους.

    Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στο θέμα των αποκωδικοποιητών είπε ότι αυτές τις μέρες επικυρώνει με Π.Δ. την κοινοτική οδηγία 9547 και επισήμανε ότι κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο αποκωδικοποιητή αρκεί να είναι συμβατός και εγκεκριμένος από ευρωπαϊκό όργανο.

    [02] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

    Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν το μεσημέρι έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια πορείας αναπληρωτών και ωρομίσθιων καθηγητών στο κέντρο της Αθήνας. Οι καθηγητές που διαμαρτύρονται για τη σταδιακή κατάργηση της επετηρίδας και το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στο δημόσιο, όταν έφτασαν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν να εισβάλλουν στο κτίριο, σπάζοντας την τζαμαρία της εισόδου.

    Τα επεισόδια δεν επεκτάθηκαν χάρη στην επέμβαση των πιο ψύχραιμων συγκεντρωθέντων. Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί κατευθύνθηκαν στη Βουλή και μετά στο Υπουργείο Παιδείας.

    [03] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για τις κινητοποιήσεις στον κλάδο της παιδείας, χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την αναταραχή και πρόσθεσε ότι κάποιοι αντιδρούν στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αντιστρατεύοντας και τα δικά τους συμφέροντα.

    Ο κ. Ρέππας ανέφερε ακόμα ότι δεν είναι δυνατόν το 1998 να διατηρείται η επετηρίδα και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών στους οποίους εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας.

    Τέλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθιμένη να νοθεύσει την πολιτική της.

    [04] ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ

    "Η σημερινή απρόκλητη επίθεση, οι βανδαλισμοί και τα απαράδεκτα συνθήματα στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης αδιόριστων αναπληρωτών καθηγητών αποτελεί οργανωμένο σχέδιο, που αμαυρώνει την εικόνα του εκπαιδευτικού κινήματος και υπονομεύει το δημοκρατικό μας σύστημα", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για τα σημερινά επεισόδια που προκλήθηκαν.

    "Σήμερα, συνεχίζει η ανακοίνωση, οι θεσμοί της Δημοκρατίας δέχθηκαν πλήγμα. Η ηγεσία των αδιόριστων αναπληρωτών καθηγητών φέρει τεράστιες ευθύνες, αφού τα επεισόδια άρχισαν χωρίς λόγο, ενώ αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ συζητούσε με αντιπροσωπεία τους, ενώ μετά από παράκληση του ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε αστυνομική παρέμβαση".

    ΤΟ ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι η συνδικαλιστική ηγεσία των αδιόριστων αναπληρωτών καθηγητών οφείλει να προβληματιστεί πάνω στο ερώτημα που θέτουν σήμερα οι πολίτες της Αθήνας, που ήταν μάρτυρες αυτών των πρωτοφανών επεισοδίων.

    "Είναι δυνατόν αυτοί που προκάλεσαν τους βανδαλισμούς να φέρουν την ιδιότητα του εκπαιδευτικού και να διδάσκουν τα παιδιά μας;", καταλήγει το ΠΑΣΟΚ. Ε.Σ.

    [05] Ο ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

    Με το Συντονιστικό Οργανο των αναπληρωτών καθηγητών συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας του Τομέα Παιδείας, Πολιτισμού και Νέας Γενιάς του Κινήματος, Χρήστος Σμυρλής - Λιακατάς.

    Σε δηλώσεις του, τόνισε ότι υπήρξε ένας ειλικρινής διάλογος, καθώς και ότι μετέφερε τις θέσεις του υπουργείου Παιδείας, βάσει των οποίων θα προχωρήσει στον προγραμματισμένο διαγωνισμό τον Ιούνιο και μετά τον διαγωνισμό, εφόσον προκύψουν κάποια προβλήματα θα υπάρξουν ρυθμίσεις για εκείνους τους αναπληρωτές καθηγητές, οι οποίοι πραγματικά θα έπρεπε μέσα από τον διαγωνισμό να προσληφθούν.

    Ακόμα, ο κ. Σμυρλής - Λιακατάς, καταδίκασε τα επεισόδια που προκλήθηκαν στην πορεία των αδιόριστων αναπληρωτών καθηγητών. Ε.Σ.

    [06] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

    Η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα σε εθνικό ναυάγιο με τον αποκλεισμό της από την πρώτη φάση της ΟΝΕ, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, που περιοδεύει στο νομό Πιερίας.

    Ο κ.Καραμανλής μίλησε για χαμένη δεκαετία του '80 και χαμένη τριετία διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση Σημίτη, ενώ για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, είπε, ότι είναι αποκομμένος από την κοινωνία.

    Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν έχει πολιτική βούληση και δεν λέει την αλήθεια, διότι δεν θέλει να έρθει αντιμέτωπη με το κομματικό κράτος που η ίδια έχει χτίσει εδώ και χρόνια.

    "Η Ολυμπιακή Αεροπορία πεθαίνει, γιατί η κυβέρνηση δεν τολμάει να πει την αλήθεια", είπε ο κ.Καραμανλής, ενώ σημείωσε πως στην Ιονική Τράπεζα έγιναν 1.500 προσλήψεις με κομματικά και μόνο κριτήρια τον τελευταίο χρόνο.

    Η κυβέρνηση απέτυχε και στα προβλήματα του αγροτικού τομέα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και στον υπουργό Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα.

    Ως προς τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, είπε ότι "έχουμε ανάγκη από όλους και κυρίως από άφθαρτους ανθρώπους". Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όχι μόνο θα κερδίσει τις εκλογές το κόμμα του, αλλά θα σχηματίσει και μια ισχυρή κυβέρνηση χωρίς εξαρτήσεις από οποιαδήποτε συμφέροντα.

    Ο κ.Καραμανλής συναντάται σήμερα με το μητροπολίτη, το νομάρχη, το δήμαρχο Κατερίνης, θα επισκεφτεί δήμους του νομού Πιερίας και το βράδυ θα μιλήσει στη Μελίκη Ημαθίας και στη Βέροια.

    [07] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΧΩΡEI ΣΕ ΑΚΡΙΤΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Με το προεδρείο της ομοσπονδίας εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, και συζήτησε μαζί τους τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση.

    Σε δηλώσεις τους, μετά τη συνάντηση, τόσο ο κ. Τσοβόλας, όσο και οι συνδικαλιστές της ΕΥΔΑΠ τόνισαν οτι "η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, στην οποία επιχειρείται να ιδιωτικοποιηθεί ακόμη και το νερό, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να παραδίδεται στα χέρια μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, τα οποία ασφαλώς το πρώτο που θα πράξουν είναι να αυξήσουν τα τιμολόγια, στο βωμό του κέρδους".

    Ο κ. Τσοβόλας επεσήμανε ότι "είναι απαράδεκτο να μεθοδεύει η κυβέρνηση την ιδιωτικοποίηση μιας κερδοφόρας επιχείρησης, όπως η ΕΥΔΑΠ", προσθέτοντας ότι "όπως προκύπτει από τα στοιχεία που μου παρέδωσαν, το 1997 η εταιρεία είχε κέρδη 10 δισ. δραχμές".

    Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κάλεσε την κυβέρνηση "να αναλογισθεί τις τεράστιες ευθύνες της για τις άκριτες ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί προς όφελος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και του ελληνικού λαού". Ε.Σ.

    [08] ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ

    Τη μνήμη του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη που δολοφονήθηκε πριν από 35 χρόνια από το παρακράτος τιμούν οι Θεσσαλονικείς. Απλοί πολίτες άρχισαν από νωρίς το πρωί να jatah]toum λουλούδια στο μνημείο Λαμπράκη , στο χώρο όπου δολοφονήθηκε ο αγωνιστής της ειρήνης. Στον ίδιο χώρο εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων θα τιμήσουν την μνήμη του Λαμπράκη με ομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο τριήμερων εκδηλώσεων τις οποίες διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ)

    Αντιπροσωπεία της πολιτικής επιτροπής του Συνασπισμού κατέθεσε το μεσημέρι στεφάνι στο μνημείο του μαραθονοδρόμου της ειρήνης ενώ στις 8 το βράδυ θα καταθέσουν στεφάνια βουλευτές , εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων της πόλης και λίγο αργότερα η ορχήστρα της ΕΤ-3 θα δώσει πανηγυρική συναυλία στην πλατεία Αριστοτέλους.

    Οι εκδηλώσεις μνήμης θα κορυφωθούν την Κυριακή το πρωί με την καθιερωμένη πορεία ειρήνης που θα αρχίσει από το στρατόπεδο "Νταλίπη" και θα καταλήξει στη διασταύρωση των οδών Σπανδωνή και Ελευθερίου Βενιζέλου, στο σημείο όπου στις 23 Μαΐου του 1963 οι παρακρατικοί τραυμάτισαν θανάσιμα με ρόπαλα τον βουλευτή της αριστεράς.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΔΥΕΘ αναφέρεται ότι σήμερα οι φιλειρηνικοί-αντιπολεμικοί αγώνες στους οποίους πρωτοστάτησε την περίοδο εκείνη ο Γρηγόρης Λαμπράκης παίρνουν επιτακτικό χαρακτήρα. "Αν οι λαοί δεν ξεσηκωθούν κινδυνεύουν να συρθούν σε νέες αιματοχυσίες ή να καταδικαστούν στη σιωπή της υποδούλωσης των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ" καταλήγει η ανακοίνωση.

    [09] ΚΟΘ ΚΚΕ: ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ

    "Ανήμερα της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, οι βάνδαλοι ξανακτύπησαν", καταγγέλει σε ανακοίνωση της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, η οποία καταδικάζει τους βανδαλισμούς που έγιναν στο μνημείο του βουλευτή της ΕΔΑ, χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χθες τη νύχτα άγνωστοι χτύπησαν με γκαζάκια προσπαθώντας να πυρπολήσουν το μνημείο του Γ. Λαμπράκη, ενώ σήμερα το πρωί "ένας άλλος βάνδαλος με προσωπείο εκσυγχρονιστή εσύλησε το μνημείο. Η πλάκα τσίγκου που προσπάθησε να εντοιχίσει φανερώνει το επίπεδο της αισθητικής του καλλιέργειας και τη σχέση του στο χώρο. Η αναγραφή ότι ο Γρ. Λαμπράκης υπήρξε ανεξάρτητος βουλευτής της Αριστεράς φανερώνει την ανεπάρκεια των γνώσεων του", τονίζει η ανακοίνωση.

    Καταλήγοντας αναφέρει ότι "οι βάνδαλοι θα πάρουν την απάντησή τους από το ίδιο το λαϊκό κίνημα με τη μαζική του συμμετοχή στην πορεία προς τιμή του πρωτομάρτυρα της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, την Κυριακή 24 Μαίου στο στρατόπεδο Νταλίπη". Ε.Σ.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ 50 ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Διεθνής συνάντηση κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων από 50 χώρες πραγματοποιείται από σήμερα στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ.

    Βασικός στόχος της διεθνούς συνάντησης είναι η ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων μεταξύ των κομμάτων, για τα προβλήματα που amtiletyp_fei η εργατική τάξη σε ολόκληρο τον κόσμο και η από κοινού δράση για την αντιμετώπισή τους.

    Οι εργασίες άρχισαν με την ομιλία της Γ.Γ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, η οποία υπέβαλε σειρά προτάσεων για τη χάραξη κοινής στρατηγικής των κομμουνιστικών κομμάτων. Ανάμεσα σε άλλα, πρότεινε "την πραγματοποίηση τον επόμενο χρόνο νέας διεθνούς συνάντησης, με αντικείμενο την πολυμερή συμφωνία για τις επενδύσεις που έχει επεξεργαστεί ο ΟΟΣΑ, την υιοθέτηση δήλωσης υποστήριξης του κομμουνιστικού μανιφέστου, την από κοινού υπεράσπιση της Κούβας, την διοργάνωση ειδικής συνάντησης κατά του ΝΑΤΟ και της διεύρυνσής του, την έκφραση αλληλεγγύης προς τους λαούς που πέφτουν θύματα των ιμπεριαλιστικών συμφωνιών και σχεδίων, όπως είναι οι Παλαιστίνιοι, οι λαοί της πρώην Γιουγκοσλαβίας και ο λαός της Κύπρου, καθώς και την έκδοση κοινού περιοδικού των κομμουνιστικών κομμάτων".

    Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την άποψη ότι η συνεργασία των κομμουνιστών προϋποθέτει την επίλυση πολλών προβλημάτων, "όπως είναι οι σοβαρές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων".

    Αναφερόμενη στη σημερινή πολιτική κατάσταση, η γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι "η απάντηση στη νεοφιλελεύθερη πολιτική δε δίνεται με τα γιατροσόφια της κλασικής και νεόκοπης σοσιαλδημοκρατίας. Δίνεται μέσα από γραμμή πάλης και μέσα από ρήξεις με το καπιταλιστικό σύστημα, μέσα από τον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό".

    Οι εργασίες της διεθνούς συνάντησης θα ολοκληρωθούν την Κυριακή το απόγευμα.

    [11] Δ.ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: " ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

    Την απόφασή του να προσπαθήσει για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων ,που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της πόλης εξέφρασε, μιλώντας στο Μακεοδνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Δημητριάδης.

    Μία μέρα μετά την εκλογή του, από τη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας, με 22 ψήφους υπέρ και 2 λευκά, ο κ. Δημητριάδης επιθεώρησε τα έργα που γίνονται στην πόλη, για να διαμορφώσει προσωπική γνώμη, να δώσει κατευθύνσεις και να ζητήσει επίσπευση των εργασιών, ώστε να αποδοθούν γρήγορα για χρήση στους κατοίκους.

    " Πρώτο μέλημά μου, είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο νέος δήμαρχος, η άμεση αντιμετώπιση , όλων αυτών των μικροπροβλημάτων, που μπορεί να μην θεωρούνται βασικά προβλήματα της πόλης, ωστόσο όμως, επηρεάζουν τη ζωή των κατοίκων. Οπως θα έχετε παρατηρήσει και σείς, όπως άλλωστε και όλοι, σε πολλές περιοχές εκτελούνται έργα σε δρόμους και πεζοδρόμια, τα οποία έχουν ως στόχο, την ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, τους "κουράζει" όμως η κατασκευή τους, αφού - και είναι λογικό αυτό- δημιουργεί μικροπροβλήματα στην καθημερινή τους ζωή."

    Δηλώνει συνεχιστής του έργου της παράταξης, που κερδίζει τις εκλογές στο δήμο από το 1986 "με δημάρχους άξιους και ικανούς, τον Σωτήρη Κούβελα και τον Ντίνο Κοσμόπουλο".

    "Εγώ είμαι ο Δημητριάδης, προσθέτει, δεν είμαι κανενός η συνέχεια. Είμαι 12 χρόνια αντιδήμαρχος αυτής της πόλης, γνωρίζω τα προβλήματά της, ακούω τα παράπονα των συνδημοτών μας. Γι΄αυτό ιεραρχώντας τα προβλήματα βάζω πρώτο το κυκλοφοριακό. Πρέπει, επιτέλους, να δώσουμε μια "ανάσα" στην πόλη μας. Σε συνεργασία με όλους τους φορείς θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις."

    Ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, για τον οποίο πολλοί λένε, ότι "έχει ημερομηνία λήξης" αφού θα παραμείνει στη θέση του, ως τις 31 Δεκεμβρίου, δεν φαίνεται να επηρεάζεται, από λόγια και 'ψιθύρους".

    " Το μόνο που γνωρίζω, είναι ότι η πόλη χρειάζεται πολλή δουλειά. Πολλή δουλειά από μας, που πρέπει,αφού έχουμε την εντολή να υπηρετήσουμε τους συνδημότες μας, να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο και να προσπαθήσουμε για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Δεν με αγγίζουν πρόσωπα και καταστάσεις. Εχω ένα και μόνο σκοπό. Να προσφέρω στην πόλη, γιατί η Θεσσαλονίκη μας είναι πάνω απ΄όλα και απ΄όλους."

    Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε ακόμη, στα προβλήματα που αντιμετωπ΄ζιουν τα σχολικά κτίρια και πρόσθεσε, ότι η συμμετοχή του δήμου θα είναι απεριόριστη.

    "Ελπίζουμε ,είπε, η νέα σχολική χρονιά, να είναι μια χρονιά χωρίς προβλήματα, τουλάχιστον όσο αυτό εξαρτάται από την πλευρά μας. Θα πρέπει, όμως, να κατανοήσουν όλοι, ότι για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα στα σχολεία μας, δεν φτάνει μόνον το ενδιαφέρον του δήμου. Χρειάζεται πρώτα απ΄όλα η κρατική μέριμνα, που δυστυχώς δεν υπάρχει."

    Ο δήμαρχος, που για να ασκεί πλήρως τα καθήκοντά του περιμένει τη διαπιστωτική πράξη του γενικού γραμματέα της περιφέρειας κ. Σοφιανού, δηλώνει , ότι θα προβεί σε κάθε ενέργεια, για να υποστηρίξει τα αιτήματα της πόλης και των κατοίκων της. Στα σχέδιά του είναι να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, όπως και κάθε αρμόδιο υπουργό. Δεν αποκλείεται μάλιστα, η συνάντηση αυτή να γίνει πολύ σύντομα.

    [12] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΑΓΓΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΝΤΡΕΟΥ ΝΤΙΣΜΟΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΛΓΙΝΕΙΩΝ

    Την εκτίμηση ότι οι βρετανικές αρχές θα αναθεωρήσουν τις απόψεις τους προκειμένου, μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, τα μάρμαρα του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Ελλάδα, διατυπώνει ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Τόνι Μπλέρ, Άντρεου Ντίσμορ. Ο Βρετανός κυβερνητικός βουλευτής υπογράμμισε ακόμη η Τουρκία οφείλει να ανταποκριθεί σε ορισμένα κριτήρια προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας επίσης ότι δεν έχουν γίνει παραχωρήσεις από την τουρκική πλευρά για τη διευθέτηση των Ελληνοτουρκικών διαφορών και του Κυπριακού προβλήματος. Ο κ. Ντισμόρ καθ' οδόν προς το Άγιο Όρος επισκέφτηκε το μεσημέρι τις εγκαταστάσεις του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, όπου και ενημερώθηκε από το Γενικό Διευθυντή του ΜΠΕ, Σπύρο Κουζινόπουλο για τη Βαλκανική Τράπεζα ειδήσεων που δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Αντρεου Ντίσμορ εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του Εργατικού Κόμματος το 1997, ενώ από το 1974 apoteke_ ενεργό μέλος του Κόμματος. Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Βρετανός βουλευτής στο ΜΠΕ, τόνισε: Ποιά είναι η θέση της βρετανικής κυβέρνησης για την επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων; Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν πολύ σημαντικό και δύσκολο θέμα. Ο νέος υπουργός Πολιτισμού Κρις Σμίθ, λίγο μετά την εκλογή του σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου για το θέμα των Ελγινείων έδωσε άμεσα αρνητική απάντηση και αυτό νομίζω γιατί ο ίδιος καθώς και η κυβέρνηση δεν είχαν χρόνο να σκεφτούν σοβαρά το θέμα. Είναι όμως αρκετοί οι βουλευτές μέσα στους οποίους ανήκω και εγώ που υποστηρίζουμε την επιστροφή των Ελγινείων. Η επίσημη άποψη της κυβέρνησης δεν αποτελεί κύριο θέμα αυτή τη στιγμή καθώς είναι πολλοί αυτοί που θέλουν την επιστροφή τους. Δηλαδή εάν δεν είχε γίνει αυτή η ερώτηση θα είχαν πάρει διαφορετική τροπή τα πράγματα; Αυτό που πιστεύω είναι ότι θα υπήρχε περισσότερος χρόνος για να εντρυφήσει η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα και να το λάβει σοβαρά υπόψη της.

    Παράλληλα υπάρχει και ο φόβος, τον οποίο εγώ προσωπικά τον θεωρώ αβάσιμο, καθώς σε βρετανικά μουσεία υπάρχουν πολλά έργα τα οποία ανήκουν σε διάφορες χώρες, ότι έτσι θα μειωθούν τα εκθέματα, εάν αρχίσει η διαδικασία επιστροφής των μαρμάρων στην Ελλάδα.. Τα Ελγίνεια Μάρμαρα κρύβουν μεγάλη προϊστορία, φιλοσοφία για το ελληνικό έθνος. Αναπόφευκτα όμως τα μάρμαρα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα τώρα ή αργότερα, άποψη μου προσωπική είναι ότι μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 πρέπει να έχουν επιστρέψει, είναι απαραίτητος όμως κάποιος χρόνος για να αναθεωρήσει τις απόψεις του το βρετανικό κοινοβούλιο, γεγονός που ελπίζω πως θα γίνει σύντομα. Είναι αλήθεια ότι η βρετανική κυβέρνηση προσεγγίζει πιο φιλικά την Τουρκία από ότι την Ελλάδα, όσον αφορά στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Πιστεύετε ότι ισχύει αυτό το γεγονός; Όχι, νομίζω ότι η κυβέρνηση και το Εργατικό Κόμμα στο οποίο ανήκω πιστεύουν ότι η Τουρκία οφείλει να ανταποκριθεί σε ορισμένα κριτήρια προκειμένου να ενταχθεί στην Ε.Ε. Όπως γνωρίζετε τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται στην Τουρκία, η δημοκρατία της είναι εύθραυστη, ενώ τη Βρετανία την απασχολεί έντονα το θέμα της Κύπρου, καθώς υπάρχουν πολλοί Έλληνες ψηφοφόροι κυρίως στο βόρειο Λονδίνο όπου ανήκω και εγώ.

    Το πρόβλημα εντοπίζεται στους Τουρκοκύπριους της βόρειας Κύπρου οι οποίοι δεν θέλουν την ύπαρξη μίας ''μικρής Κύπρου'' στην οποία θα υπάρξει διευθέτηση έτσι ώστε να μοιράζονται από κοινού τα προνόμια της Ε.Ε. Ευρωπαϊκοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να συνυπάρχουν δύο κοινότητες στην Κύπρο. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό είναι εφικτό, το πρόβλημα δημιουργείται καθώς η τουρκική πλευρά και ο κ. Ντενκτάς εμμένει στις απόψεις του.

    Νομίζω ότι έχουν γίνει πολλές παραχωρήσεις για τη διευθέτηση αυτού του κρίσιμου ζητήματος από την ελληνική πλευρά, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την τουρκική η οποία πεισματικά αρνείται να συμβιβαστεί. Η βρετανική κυβέρνηση πρόκειται να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία έτσι ώστε να επιλυθεί ειρηνικά το ζήτημα.. Πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, το κόμμα σας την πρόκληση της ψηφιακής τηλεόρασης Εκεί οδηγεί η εξέλιξη της τεχνολογίας και προβλέπω ότι η βρετανική τηλεόραση θα εκπέμπει ψηφιακά σε 15 χρόνια.

    [13] ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΖΗΜΙΑ ΣΤΟ ΠΕΤΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ

    Ψευδη χαρακτηρίζει η προϊσταμένη της ΙΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Μαρία Ακαμάτη, τα δημοσιεύματα του τύπου σύμφωνα με τα οποία αποδίδεται στην Εφορεία η ευθύνη για το ράγισμα στο κρυστάλλινο πέταστρο που προστατεύει τον τάφο του Φιλίππου στη Βεργίνα, ενώ παράλληλα τονίζει ότι η ζημιά θα αποκατασταθεί σύντομα.

    Η ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διαπίστωσε πριν περίπου ένα μήνα ότι έσπασε το κάτω μέρος του κρυστάλλινου πετάσματος του τάφου του Φιλίππου . Αφού κάλεσε τον μηχανικό της εταιρείας που τοποθέτησε το πέτασμα, και ο οποίος είπε ότι η ζημιά προκλήθηκε από τις ωθήσεις της σκάλας στο χώμα που τοποθετήθηκε ανάμεσα σε αυτή και τον τάφο, ενημέρωσε τη Διεύθυνση Αναστηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού.

    Η κ Ακαμάτη με επιστολή που έστειλε σήμερα στον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού επισημαίνει ότι είναι ασύστατοι οι ισχυρισμοί πως η Εφορεία ευθύνεται για τη ζημια καθώς δεν έχει κάνει εργασίες στον συγκεκριμένο χώρο από το 1993 που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο διευθυντής αναστηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού, Ιωάννης Δημακόπουλος, φέρεται ότι ανέφερε κατά τη πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου πως η ΙΖ΄ Εφορεία με πρόσφατη επέμβαση της τοποθέτησε χώμα ανάμεσα στο τάφο και τη σκάλα που οδηγεί στο εσωτερικό των τάφων.

    "Περιμένουμε την τεχνική έκθεση των μηχανικών του υπουργείου για την αιτία της ζημιάς" τόνισε η κ Ακαμάτη μιλώντας το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και υπογράμμισε ότι η ΙΖ΄ εφορεία έχει ήδη παραγγείλει το κρύσταλλο στην Ιταλία και σύντομα θα αποκατασταθεί η ζημιά.

    [14] ΟΙ ''ΤΑΪΜΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ'' ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

    Εκτενές δημοσίευμα για τις ηλεκτρονικές εκδόσεις στο Internet σχετικά με το ΄Αγιο ΄Ορος, παρουσίασαν οι "Τάϊμς της Νέας Υόρκης", με την ευκαιρία της λήξης στη Θεσσαλονίκη της έκθεσης των θησαυρών της χερσονήσου του ΄Αθω, κάνοντας ειδική αναφορά στο αφιέρωμα του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    ΄Οπως σημειώνει η μεγάλη αυτή αμερικανική εφημερίδα, το αφιέρωμα του ΜΠΕ "οριοθετεί το τοπίο γι αυτούς που ξέρουν ότι θα δουν κάτι ξεχωριστό. Σύντομες, ουσιώδεις σελίδες για τη θέση του ΄Ορους στην ιστορία, το φυσικό περιβάλλον, την αρχιτεκτονική του, τη ζωή και τη λατρεία, τους θησαυρούς του μουσείου, όχι μόνο περιγράφουν τα εκθέματα, αλλά και αποτελούν μια εισαγωγή σ΄αυτό που αποτελεί "μια ονειροχώρα για τους δυτικούς και ένα καταφύγιο για τον ορθόδοξο πιστό που επιθυμεί να προσευχηθεί".

    Στο δημοσίευμα προστίθεται ότι το ηλεκτρονικό αφιέρωμα του ΜΠΕ "έχει links σε 16 μοναστήρια των οποίων εκθέματα περιλαμβάνονταν στην έκθεση. Αν τα επισκεφτεί κανείς, μπορεί να δει εικόνες από το jah]ma, όπως επίσης και κάποια ιστορικά στοιχεία. Παράλληλα μπορεί να επωφεληθεί κανείς και να μάθει θαυμάσιες νέες λέξεις, ανάμεσα στις οποίες "το τυπικόν", το βιβλίο κανόνων και κανονισμών των μοναχών, "ο νάρθηκας", ο εγκάρσιος πρόδομος μιας εκκλησίας και "το ιδιόρυθμον", ή αυτοκανονισμός".

    Αναλυτικά η εφημερίδα The New York Times σημειώνει τα ακόλουθα, με αφορμή τον τερματισμό της έκθεσης των θησαυρών του Αγίου ΄Ορους στη Θεσσαλονίκη :

    "Η 30η Απριλίου έχει περάσει, και μαζί μ΄ αυτή τη μέρα και η ευκαιρία να δει κανείς μια έκθεση, σαν κι αυτές που γίνονται μία φορά στο εκατομμύριο: εικόνες, σπάνια χειρόγραφα, ασημένια και χρυσά σκεύη, λαμπερά άμφια και άλλα αντικείμενα τέχνης από τα ορθόδοξα μοναστήρια του Άθω, τα οποία εκτίθεντο στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης από τον περασμένο Ιούνιο.

    >>Η έκθεση 600 θησαυρών, οι οποίοι χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα και δεν είχαν ποτέ πριν βγει έξω από τα μοναστήρια, υπήρξε η πιο δημοφιλής έκθεση τέχνης στην Ευρώπη.

    >>Τι μπορείτε να κάνετε; Επισκεφθείτε το Όρος Άθως στο Internet, όπου περιμένουν τον ταξιδιώτη που ξεκινά από το γραφείο του, αρκετές διευθύνσεις σχετικά με τα είκοσι μοναστήρια που μοιάζουν με φρούρια (για τις γυναίκες, η είσοδος απαγορεύεται στη χερσόνησο του Άθω, που κατοικείται αποκλειστικά από μοναχούς, ένα τέτοιο εναλλακτικό ταξίδι είναι ο μόνος τρόπος να τα επισκεφτούν. Εξάλλου, ακόμη και οι άντρες πρέπει να εξασφαλίσουν άδειες για να εισέλθουν).

    >>Η διεύθυνση Treasures of Mount Athos (http://www.hri.org/MPA/other/Agio_Oros) οριοθετεί το τοπίο γι αυτούς που ξέρουν ότι θα δουν κάτι ξεχωριστό. Σύντομες, ουσιώδεις σελίδες για τη θέση του Όρους στην ιστορία, το φυσικό περιβάλλον, την αρχιτεκτονική του, τη ζωή και τη λατρεία, του θησαυρούς του μουσείου, όχι μόνο περιγράφουν τα εκθέματα, αλλά και αποτελούν μια εισαγωγή σ' αυτό που αποτελεί "μια ονειροχώρα για τους δυτικούς και ένα καταφύγιο για τον ορθόδοξο πιστό που επιθυμεί να προσευχηθεί".

    >>Η διεύθυνση έχει links σε 16 μοναστήρια των οποίων εκθέματα περιλαμβάνονταν στην έκθεση. Αν τα επισκεφτεί κανείς, μπορεί να δει εικόνες από το καθένα, όπως επίσης και κάποια ιστορικά στοιχεία. Παράλληλα μπορεί να επωφεληθεί κανείς και να μάθει θαυμάσιες νέες λέξεις, ανάμεσα στις οποίες "το τυπικόν", το βιβλίο κανόνων και κανονισμών των μοναχών, "ο νάρθηκας", ο εγκάρσιος πρόδομος μιας εκκλησίας και "το ιδιόρυθμον", ή αυτοκανονισμός.

    >>Η διεύθυνση Treasures of Mount Athos περιέχει φωτογραφίες, αλλά όχι αρκετές αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι μοναχοί, οι οποίοι είναι περίπου 2.000 στον αριθμό, διαθέτουν τέτοιου είδους συλλογές ξακουστές σ΄ όλο τον κόσμο. Για να δει κανείς τέτοιες εικόνες πρέπει ν' απευθυνθεί σε μια άλλη διεύθυνση http://www.duth.gr/Athos. (Ξεκινάει μια περιγραφή του Αγίου Όρους ως εξής: "Στις φράντζες του Αιγαίου, στις άκρες της Μακεδονίας, μια γη βραχώδης, χωρίς φιλόξενα λιμάνια, καλυμμένη με πυκνή άγρια βλάστηση, εχθρική στην ανθρώπινη παρουσία, κλεισμένη ανάμεσα στα ανήσυχα νερά...). Αλλά αξίζει τον κόπο.

    >>Οπωσδήποτε έχεις μια ολοκληρωμένη εικόνα της τοποθεσίας του Άθω, της ιστορίας και της σημασίας του, συν έναν πολύ λεπτομερή odgc| της χερσονήσου, για όσους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν. Ο οδηγός προτείνει δρομολόγια, δίνει συμβουλές για τον καιρό και για τις προμήθειες. Η αληθινή αξία της διεύθυνσης είναι προφανής όταν επισκεφτεί κανείς τα links των είκοσι μοναστηριών. Σε κάθε σελίδα σε περιμένει μια πανοραμική θέα, η οποία ακολουθείται από ένα σύντομο και καμιά φορά απλοϊκό σημείωμα για το αξιοπρόσεχτο του μοναστηριού, μετά ένα-δυο close up και τέλος μια εικόνα, ένα χειρόγραφο, μια τοιχογραφία. Είναι μια λαμπρή ανταμοιβή.

    >>Είστε έτοιμοι για περισσότερα; Το κλειδί για μια πιο φιλόδοξη διεύθυνση. Καλώς ήρθατε στο Όρος Άθως (http://www.medialab.ntua.gr/athos.html) και διαλέξτε αν θέλετε την αγγλική ή την ελληνική γλώσσα. Στο πάνω μέρος υπάρχει ένας χάρτης της χερσονήσου, όπου σημειώνεται με αριθμούς το κάθε μοναστήρι και ένας κατάλογος των μοναστηριών, σύμφωνα με την ορθόδοξη ιεράρχηση. Επιλέξτε σύμφωνα με τον αριθμό ή το όνομα, ένα από τα εννιά μοναστήρια που έχουν τη δική τους σελίδα και ξεκινήστε την επίσκεψή σας στο καθένα πιέζοντας μία από τις 12 ως 25 επιλογές που εμφανίζονται. Όμορφες εικόνες σ' ολόκληρη την οθόνη δείχνουν το εσωτερικό εκκλησιών, αυλές, εικόνες, τοιχογραφίες, διάδρομους, ξυλόγλυπτες πόρτες, μικρά εκκλησάκια. Τρεις από τις διευθύνσεις αυτών των μοναστηριών (Ιβήρων, Γρηγορίου και Βατοπεδίου) προσφέρουν μια πραγματική ευχαρίστηση: την ευκαιρία ν' ακούσει κανείς καμπάνες και ύμνους που έχουν καταγράψει οι μοναχοί.

    >>Πίσω στην πρώτη σελίδα, ανακαλύψτε πως είναι να μπαίνει κανείς σε μία μονή - η είσοδος μέσα από μια βαριά ξύλινη πόρτα, το κέρασμα του τσίπουρου (κείμενο: η προσφορά ενός ποτού από σταφύλια που λέγεται τσίπουρο), το φαγητό την ώρα του γεύματος (φασόλια, λαχανικά, φρούτα και ψωμί) και οι λειτουργίες (εσπερινοί, όρθροι). Αν διεγέρθηκε η πνευματική σας όρεξη, συνεχίστε στο: "πως να κλείσετε μια επίσκεψη" και μάθετε τι χρειάζεται για να επισκεφθείτε πραγματικά το Άγιο Όρος.

    >>Η γεωγραφία, η ιστορία και οι καθημερινές πράξεις της μοναστικής ζωής είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση http://poseidon.csd.auth.gr/athos, αλλά για το πραγματικό αποκορύφωμα πηγαίνετε απευθείας στο link των τεχνών, όπου γράφει: "Ο Άθως διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή έργων χριστιανικής τέχνης στον κόσμο". Επιλέξτε "manuscript codices", "mural paintings", ή "portable icons". Σε κάθε ένα μπορεί κανείς να δει τέσσερις μεγάλες, κυλιόμενες εικόνες, λεπτομέρειες των έργων.

    >>Τι άλλο; Ο σύλλογος "Οι Φίλοι του Άθω", ο οποίος δημιουργήθηκε το 1990, οργανώνει διαλέξεις, συνέδρια και εκθέσεις, παράγει εκδόσεις, οι οποίες έχουν σκοπό να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με το Άγιο Όρος, και βρίσκεται στη διεύθυνση http://sneezy.bates.edu:80/~rallison/friends.".

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΡΒΙΚΗΣ - ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ

    Συναντήθηκαν σήμερα οι ομάδες εργασίας της σερβικής και της αλβανικής πλευράς για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

    Η συνάντηση διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες και μετά τη λήξη της, ο εκπρόσωπος της αλβανικής αντιπροσωπείας, Μπλέμιρ Ζάγια ανέφερε ότι σε αυτή συζητήθηκε η λήψη μέτρων για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και το πολιτικό μέλλον του Κοσσυφοπεδίου.

    Πρόσθεσε δε, οτι παρά τις διαφορές απόψεων των δύο πλευρών, εκφράστηκε η ετοιμότητα για την επίλυση των προβλημάτων του Κοσσυφοπεδίου, μέσω του διαλόγου.

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Κρίστοφερ Χιλ, ο οποίος βρισκόταν στο κτίριο όπου διεξήχθησαν οι συνομιλίες, χαρακτήρισε τη συνάντηση ως ένα πρώτο θετικό βήμα. Ο Χιλ ανέφερε ακόμη ότι οι συζητήσεις των δύο πλευρών θα συνεχιστούν και πρόσθεσε ότι η ημερομηνία της επόμενης συνάντησης θα πρέπει να συμφωνηθεί από τον πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα.

    Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο κτίριο που στεγάζεται η Δημοκρατική Συμμαχία του Κοσσυφοπεδίου, το κόμμα του Ρουγκόβα.

    Επικεφαλής της σερβικής πλευράς, ήταν ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Ράτκο Μάρκοβιτς, ενώ της αλβανικής πλευράς, ο Φέχμι Αγκάνι, σύμβουλος του Ιμπραχίμ Ρουγκοβα.

    Η σημερινή συνάντηση ήταν η πρώτη των ομάδων εργασιών των δύο πλευρών για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. Τη διεξαγωγή συμφώνησαν οι κ.κ. Μιλόσεβιτς και Ρουγκόβα στη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Βελιγράδι.

    [16] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

    Ιδιαίτερα ενοχλημένη εμφανίστηκε σήμερα η Άγκυρα για τις δηλώσεις του προέδρου της βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, αναφορικά με τη γενοκτονία των Ποντίων.

    Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει λάθος και μυθοπλασία το ζήτημα του Πόντου, το οποίο, όπως υποστηρίζει, δημιουργήθηκε με σκοπό να διαβάλει την Τουρκία.

    Χαρακτηρίζει ακόμη "αβάσιμους ισχυρισμούς" τις δηλώσεις του Απόστολου Κακλαμάνη και καταδικάζει "την ελληνική στάση που αποσκοπεί στη δυσφήμιση της Τουρκίας". Σ.Α.

    [17] Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΣΧΙΣΗ ΕΑΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΟΙ S- 300 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απείλησε σήμερα ότι σε περίπτωση που εγκατασταθεί το αμυντικό πυραυλικό σύστημα S-300 στην Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι θα διακόψουν τις διαπραγματεύσεις ακόμα και αν αναγνωριστεί η ύπαρξη δύο διαφορετικών κρατών στο νησί.

    Μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρέσβη στην Κύπρο, Γκεόργκι Μουρατοφ, ο Ντενκτάς ανακοίνωσε ότι η στάση αυτή της τουρκοκυπριακής πλευράς έχει κοινοποιηθεί στον ΟΗΕ με σχετική γραπτή δήλωση.

    Από την πλευρά του ο κ. Μουράντοφ διευκρίνισε ότι δεν έχει σημειωθεί καμία μεταβολή στη ρωσική πολιτική αναφορικά με την πώληση των πυραύλων στην Κύπρο και υπογράμμισε πως η Ρωσία έχει το dija_yla να αναπτύσσει σχέσεις με όλες τις χώρες στον στρατιωτικό τομέα. Σ.Α.

    [18] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

    Αρχισε σήμερα στα Τίρανα, η συνάντηση των υφυπουργών Αμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα "Συνεργασία για την ειρήνη". Στη συνάντηση αυτή συμμετέχουν αντιπροσωπείες από την Ελλάδα, με επικεφαλής τον υφυπουργό Αμυνας, Δημήτρη Αποστολάκη, την Ιταλία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Σλοβενία, Ρουμανία, Τουρκία και αντιπροσωπείες από τις ΗΠΑ και τον ΟΑΣΕ.

    Ο υπουργός Αμυνας της Αλβανίας, Λουάν Χατζαράγκα, μιλώντας στις εργασίες της συνάντησης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης για την στρατιωτική βοήθεια που έχει δοθεί στη χώρα του για την αναδιοργάνωση του αλβανικού στρατού, την ανασυγκρότησή και τον εκσυγχρονισμό του, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα.

    Πρόσθεσε δε, οτι "εμείς πρέπει να αποδείξουμε μέσω της δουλειάς μας ότι τα Βαλκάνια δεν είναι πυριτιδαποθήκη, και πρέπει να δουλέψουμε για να τα μετατρέψουμε σε μια ευρωπαϊκή Ριβιέρα".

    Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συνάντηση αυτή θα παίξει σημαντικό ρόλο στη συνέχιση και την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με το ΝΑΤΟ και τις χώρες της περιοχής, ενώ επεσήμανε ότι η συνάντηση αυτή δεν απευθύνεται εναντίον καμίας χώρας ή πλευράς, αφού ο σκοπός της είναι ο προσανατολισμός των χωρών που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

    Καταλήγοντας, αναφέρθηκε και στο θέμα της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης ειρήνης, τονίζοντας ότι η ενδεχόμενη υπογραφή στα Τίρανα της διακήρυξης προθέσεων για την δημιουργία μιας πολυεθνικής δύναμης ειρήνης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι μια άλλη απόδειξη της αύξησης της στρατιωτικής συνεργασίας, στη βάση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, απευθύνοντας χαιρετισμό στη συνάντηση, τόνισε ότι αυτή είναι σημαντική για τη δημιουργία και εδραίωση κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας στην περιοχή.

    Ο κ. Μεϊντάνι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου, λέγοντας ότι μόνο μια ενεργητική διεθνής παρουσία, τόσο στο Κοσσυφοπέδιο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή, μπορούν να εξασφαλίσουν τη συνέχεια των συνομιλιών μεταξύ της σερβικής και της αλβανικής πλευράς, εμποδίζοντας έτσι την κλιμάκωση της έντασης.

    Μιλώντας για τον εκσυγχρονισμό του αλβανικού στρατού, με νέες δημοκρατικές αντιλήψεις, ο κ. Μεϊντάνι εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα εξασφαλίσει την πιο γρήγορη ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ.

    "Η εξέλιξη μιας απλής και εποικοδομητικής πολιτικής διαλόγου και συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες, η εδραίωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ, με τον ΟΑΣΕ και με το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και η σαφής στρατηγική της Αλβανίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αποτελούν τις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής για tgm ασφάλεια", είπε ο κ. Μεϊντάνι.

    Μετά από τις συζητήσεις που είχαν, οι υφυπουργοί Αμυνας των χωρών που συμμετέχουν στη συνάντηση υπέγραψαν τη διακήρυξη προθέσεων για τη δημιουργία πολυεθνικής δύναμης ειρήνης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Πρόκειται για μια πολυεθνική στρατιωτική δύναμη, που θα αποτελείται από 2.000 μέχρι 3.000 στρατιώτες και θα "χρησιμοποιηθεί" για επέμβαση και αποτροπή των διενέξεων στα Βαλκάνια.

    Όπως ανακοινώθηκε τον προσεχή Οκτώβριο οι υπουργοί Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα "Συνεργασία για ειρήνη" θα συναντηθούν στα Σκόπια.

    [19] ΡΩΣΙΑ: ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΟ ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ

    Στη Μαχατσκάλα, έφτασε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Στεπαχίν για συνομιλίες με τους αξιωματούχους της περιοχής, μετά από τις χθεσινές συγκρούσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα της ρωσικής ομόσπονδης δημοκρατίας του Νταγκεστάν μεταξύ των αστυνομικών και ένοπλων οπαδών μουσουλμανικής κοινότητας.

    Ο Στεπαχίν συναντήθηκε με τον ομόλογο του Νταγκεστάν και με τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων ασφαλείας, ενώ είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο του τοπικού κοινοβουλίου, Μαγκόμεντ Αλι Μαγκομέντοφ.

    Περίπου 12.000 υποστηρικτές του Ναντίρσαχ Καρτσιλάγεφ, ηγέτη της Ρωσικής Ένωσης Μουσουλμάνων, συγκεντρώθηκαν χθες στην κεντρική πλατεία της Μαχατσκάλα έξω από το κτίριο του κυβερνήτη, ζητώντας την παραίτηση των τοπικών αρχών και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.

    Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ.Στεπαχίν, ο οποίος βρισκόνταν στο Στρασβούργο, διέκοψε την επίσκεψη του στη γαλλική πόλη μετά από αίτημα του προέδρου Γέλτσιν να σπεύσει στη Μαχατσκάλα για να ενημερωθεί και να διευθετήσει την κατάσταση. Λ.Μ

    [20] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΖΗΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, προκειμένου να συζητήσει με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και την ευρύτερη περιοχή.

    Σε αντίθεση με το Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλομπονταν Μιλόσεβιτς, ο κ. Τζουκάνοβιτς ακολουθεί μία πολιτική προσέγγισης με τη Δύση και υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητη η διεθνής μεσολάβηση στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

    Όσον αφορά τις σχέσεις του Μαυροβουνίου, το οποίο μαζί με τη Σερβία αποτελούν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, με τη Ρωσία, παραδοσιακά έχει αναπτυχθεί μια ισχυρή συμπάθεια ανάμεσα στις δύο χώρες. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η επίσκεψη του Μίλο Τζουκάνοβιτς τη Ρωσία έχει ως σκοπό να upemhul_sei στους ψηφοφόρους του Μαυροβουνίου, το οποίο αποτελείται από 800.000 κατοίκους, και οι οποίοι θα κληθούν στις κάλπες στις 31 Μαΐου, το τοπικό σύνθημα "Εμείς και οι Ρώσοι είμαστε 200 εκατομμύρια".

    Την επόμενη εβδομάδα, ο Μαυροβούνιος πρόεδρος πρόκειται να επισκεφτεί τις Βρυξέλλες, ύστερα από πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λ.Π.

    [21] ΡΩΣΙΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΟΥΣ

    Στην περιοχή Κουτσμπάς όπου για δεύτερη εβδομάδα πραγματοποιούνται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων, έστειλε εσπευσμένα ο πρωθυπουργός Σεργκέι Κιριένκο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης 'Ολεγκ Σουσούγεφ με στόχο προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση.

    Ο Ρώσος αντιπρόεδρος φτάνοντας σήμερα στην πόλη Κερέμοβα, αρνήθηκε να υποσχεθεί ότι θα δώσει στους ανθρακωρύχους τα 600 εκατομμύρια δολάρια τα οποία τους τα οφείλει η ρωσική κυβέρνηση. "Θα ήταν εύκολο να έρθω εδώ να σας δώσω τα χρήματα και μετά να επιστρέψω πίσω, σε λίγες όμως ημέρες θα επαναλαμβανόνταν η ίδια κατάσταση", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σουσούγεφ.

    Ο πρωθυπουργός ωστόσο δεν άφησε στον Σουσούγεφ αρκετά οικονομικά περιθώρια διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι ο προϋπολογισμός της χώρας δεν αντέχει ανοίγματα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να καταφύγει στη διανομή επιπρόσθετων χρημάτων επειδή αυτή η ομάδα των πολιτών ή οποιαδήποτε άλλη προβαίνει σε διαμαρτυρίες ή προβάλλει αιτήματα.

    Ο Νικολάι Μενένκο, ένας από τους επικεφαλής των απεργών στο Προκοπβιέσκ, υποστήριξε ότι οι ανθρακωρύχοι είναι προετοιμασμένοι να περιμένουν και 100 χρόνια εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

    "Θέλουμε να παραιτηθεί ο πρόεδρος. Εάν όντως παραιτηθεί τότε θα σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις", είπε χαρακτηριστικά ο Μενένκο. Λ.Μ

    [22] ΠΓΔΜ: ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ DPA

    Για μία ακόμα φορά, τρίτη σε σειρά σε διάστημα έξι μηνών, το Εφετείο της ΠΓΔΜ απέρριψε το αίτημα του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) για καταγραφή του στον επίσημο κατάλογο των πολιτικών κομμάτων της χώρας.

    Όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, το δικαστήριο έκρινε πως η σφραγίδα του κόμματος, στην οποία το όνομά του αναγράφεται και στην αλβανική γλώσσα, παραβιάζει το άρθρο του Συντάγματος, το οποίο καθορίζει ως μοναδική επίσημη γλώσσα του κράτους τη σλαβική.

    Η απόφαση του Εφετείου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ανώτερων στελεχών του κόμματος, τα οποία υποστηρίζουν πως το κόμμα προέρχεται από την συνένωση του Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας- Αλβανικό (PDP-A) και του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP), τα opo_a έχουν αναγνωριστεί επίσημα από τα όργανα του κράτους και επομένως δεν πρέπει δημιουργούνται προβλήματα με την αναγνώρισή του.

    Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, η ηγεσία του κόμματος θα ζητήσει εκ νέου από το Εφετείο των Σκοπίων να εξετάσει το θέμα της επίσημης αναγνώρισής του.

    Σημειώνεται, ότι ο συνασπισμός PDP-A και NDP διαθέτει 7 εκπροσώπους στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ. Στόχος του, όμως, είναι να πάρει μέρος στις κοινοβουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου, ως ενιαίο κόμμα και αυτό προϋποθέτει την εγγραφή του με την ονομασία Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών στον επίσημο κατάλογο των πολιτικών κομμάτων της χώρας. Ε.Π.

    [23] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

    Τις έντονες αντιδράσεις των Γιουγκοσλάβων καθηγητών έχει προκαλέσει νομοσχέδιο της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης που στοχεύει στην ενίσχυση του κρατικού ελέγχου στη λειτουργία του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.

    Το νομοσχέδιο δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να διορίζει πρυτάνεις και άλλα ακαδημαϊκά στελέχη, ενώ προβλέπει μεγάλη αύξηση στα δίδακτρα και στη δυσκολία εισαγωγής στο πανεπιστήμιο.

    Η ακαδημαϊκη κοινότητα του Βελιγραδίου έχει ξεσπάσει εναντίον της "ολοκληρωτικής" όπως την χαρακτηρίζουν, κυβέρνησης και του επίμαχου νομοσχεδίου το οποίο "δεν έχει προηγούμενο" στα γιουγκοσλαβικά χρονικά.

    Εδώ και λίγες ημέρες, φοιτητές και καθηγητές διαδηλώνουν καθημερινά μπροστά στη Φιλοσοφική Σχολή του Βελιγραδίού, ενώ απειλούν και με απεργίες αν το νομοσχέδιο περάσει από τη σερβική βουλή, την ερχόμενη Τρίτη.

    Το νομοσχέδιο "υπονομεύει και το τελευταίο ίχνος αυτονομίας που έχει μείνει στα πανεπιστήμια" δηλώνουν οι καθηγητές κατηγορώντας τις σερβικές αρχές ότι θέλουν να θέσουν το πανεπιστήμιου υπό κομματικό έλεγχο.

    Έξι πρώην καθηγητές στο πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου απηύθυναν έκκληση για αντίσταση "στο δικτάτορα, όπως τον αποκαλούν, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τις δυνάμεις καταστολής" Σ.Α.

    [24] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΠΥΡΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ

    Σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tanjug, oμάδα ένοπλων Αλβανών επιτέθηκε χθες το απόγευμα στα χωριά του Κοσσυφοπεδίου Μπάνια και Σούβο Γκρλο της κοινότητας Σρμπιτσα με αυτόματα όπλα.

    Η επίθεση κατά την οποία οι κάτοικοι ανταπέδωσαν τα πυρά διήρκεσε περίπου δύο ώρες, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

    Τα συγκεκριμένα χωριά είναι τα μοναδικά με σέρβικο πληθυσμό στην περιοχή Σρμπιτσα. Στο χωριό Μπάνια ζουν 95 οικογένειες Σέρβων και στο Σούβο Γκρλο 32.

    Την ίδια ώρα επίθεση με χειροβομβίδες και πυροβόλα όπλα σημειώθηκε σε αστυνομικό τμήμα του χωριού Ρούντνικ όπου οι αστυνομικοί απώθησαν τους δράστες, και δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αστυνομικών.

    Αργότερα στις 1.00 π.μ. άγνωστοι επιτέθηκαν με αυτόματα όπλα σε φοιτητική στέγη στο Πρίζρεν.

    Την ώρα της επίθεσης στη στέγη βρισκόταν 150 μαθητές και φοιτητές και περίπου ίδιος αριθμός Σέρβων προσφύγων από την Κροατία, αλλά δεν υπήρξαν θύματα. Οι περισσότεροι μαθητές και φοιτητές σήμερα εγκατέλειψαν τη φοιτητική στέγη.

    Σήμερα στο δρόμο Πρίζρεν - Ντούλιε βρέθηκε από τις ασυνομικές αρχές το πτώμα του αθίγγανου Μουχάμεντ Σοπέουα από το Πρίζρεν, τον οποίο σύμφωνα με τις τοπικές αρχές είχαν απαγάγει τη Τετάρτη Αλβανοί τρομοκράτες.

    Κ.Γ.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Friday, 22 May 1998 - 18:45:51 UTC