Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-05-26

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 26 Mαϊου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [02] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
  • [03] ΓΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΖΕΥΓΟΥΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΠΑΡΕΘΕΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [04] ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
  • [05] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 400 ΣΥΝΕΔΡΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗΣ
  • [08] ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ
  • [09] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
  • [10] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • [11] ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΕΜΒΕΛΕΙΑ ΑΠΟΚΤΑ Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [12] ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [13] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [14] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΕΝΑ ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΗ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ
  • [16] Ο ΤΖΟΥΓΚΑΝΟΒΙΤΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΕ ΕΝΑΝΤΙ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [17] ΓΟΥΕΣΤΕΡΝΤΟΡΠ: ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ
  • [18] KATAΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΠΧΑΖΙΑΣ
  • [19] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ
  • [20] ΜΟΥΡΑΤΟΦ: ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300
  • [21] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • [22] ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
  • [23] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 10000 ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ
  • [24] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΠΕΝΤΕ ΑΛΒΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [25] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΝΕΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΕΡΒΩΝ ΜΕ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ
  • [26] ΣΚΛΗΡΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [27] ΜΕΪΝΤΑΝΙ: ΑΥΤΑΠΑΤΗ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [28] Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "TIMES" ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης, άνοδο της Ν.Δ. και πτώση της δημοτικότητας του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Τα Νέα".

    Η δημοτικότητα της κυβέρνησης έπεσε στο 15% το Μάιο του 1998 από 17,7% που ήταν το Μάρτιο ενώ της Ν.Δ. αυξήθηκε στο 15,4% από 10,5% που ήταν το Μάρτιο. Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα οι θετικές γνώμες για τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη μειώθηκαν στο 31,2% από 40,7% και για τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή μειώθηκαν στο 41,9% από 49%.

    Από τους πολιτικούς αρχηγούς πρώτος σε δημοτικότητα παραμένει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος με 56,2% και ακολουθούν ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας (49,6%), ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής (41,9%), ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης (31,2%), η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα (23,9%) και ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ Αντώνης Σαμαράς με 15,9%.

    Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ τη μεγαλύτερη δημοτικότητα έχει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος (67,1%) και ακολουθούν: Κώστας Σημίτης (56,5%), Δημήτρης Τσοβόλας (55,2%), Αλέκα Παπαρήγα (23,8%), Κώστας Καραμανλής (21%), Αντώνης Σαμαράς (15,9%). Στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. προηγείται ο Κώστας Καραμανλής (79,9%) και ακολουθούν: Νίκος Κωνσταντόπουλος (51,3%), Δημήτρης Τσοβόλας (46,4%), Κώστας Σημίτης (14,5%), Αλέκα Παπαρήγα (12,9%), Αντώνης Σαμαράς (12,9%).

    Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι το 65% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πετύχει την ένταξη της στην ΟΝΕ.

    [02] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας "Τα Νέα", είπε ότι η κυβέρνηση έχει προκύψει από εκλογές και όχι από δημοσκοπήσεις. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το έργο της και όταν έρθει η ώρα θα κριθεί θετικά για αυτό.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο λαός αποδοκιμάζει τον πρωθυπουργό. "Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον πρωθυπουργό ο οποίος κρίνεται από το έργο του και στους πολιτικούς ηγέτες που κρίνονται από τους λόγους τους" είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι για τα δεδομένα της δημοτικότητας των πρωθυπουργών της Ελλάδας, η δημοτικότητα του Κ. Σημίτη είναι υψηλή.

    [03] ΓΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΖΕΥΓΟΥΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΠΑΡΕΘΕΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Γεύμα προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας παρέθεσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Προηγήθηκε η συνάντηση sto Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με τον βασιλιά Χουάν Κάρλος και τη βασίλισσα Σοφία. Στο επίσημο γεύμα παρακάθησαν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ορισμένοι τραπεζίτες, επιχειρηματίες και διπλωμάτες.

    Στην προσφώνησή του ο πρωθυπουργός εξήρε τη συμβολή του βασιλικού ζεύγους στην στερέωση της δημοκρατίας στην Ισπανία και χαρακτήρισε την επίσκεψη αυτή ως σημαντικό γεγονός, που δείχνει ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι χώρες της Μεσογείου επιδιώκουν και επιτυγχάνουν λύσεις σε κοινά προβλήματα, όπως είναι η οικονομική σύγκλιση με τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά.

    Στη προσφώνηση ο Ισπανός βασιλιάς Χουάν Κάρλος αναφέρθηκε, στην αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των δύο χωρών και υπογράμμισε την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας - Ισπανίας.

    Το πρωί το βασιλικό ζεύγος επισκέφθηκε την Ακρόπολη όπου ξεναγήθηκε στον ιερό βράχο, αλλά και τη Μητρόπολη όπου παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Το βασιλικό ζεύγος μετέβη έπειτα στη Βουλή όπου συναντήθηκε με τον Απόστολο Κακλαμάνη.

    [04] ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

    Τετραήμερος γολγοθάς περιμένει από σήμερα τους Θεσσαλονικείς, καθώς γενικεύονται οι απεργίες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού της πόλης, αφού από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή δεν κυκλοφορούν αστικά λεωφορεία για έξι ώρες ημερησίως.

    Αναλυτικότερα, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ προχωρούν σε στάσεις εργασίας από τις 6 έως τις 8.30 το πρωί,με αποτέλεσμα οι Θεσσαλονικείς που πρέπει να μεταβούν στο χώρο εργασίας τους να περιμένουν επί ώρα στις στάσεις των λεωφορείων ή να κινούνται με ταξί. Εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς πρέπει να αναζητήσουν οι κάτοικοι και από τις 8.30 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα, καθώς ούτε αυτές τις ώρες υπάρχουν αστικά.

    Πάντως, προβληματικές δεν θα είναι μόνο οι εντός πόλης διαδρομές, αφού και οι σιδηρόδρομοι θα υπολειτουργήσουν, λόγω της συμμετοχής των υπαλλήλων στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 27ης Μαΐου. Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ) ανακοίνωσε ότι λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η πανελλήνια ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΣ), την Τετάρτη θα κυκλοφορήσουν λιγότερες αμαξοστοιχίες.

    Στον άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης το επιβατικό κοινό θα εξυπηρετηθεί από τις αμαξοστοιχίες 500/501. Ειδικότερα, η αμαξοστοιχία 500 θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη στις 8.25 το πρωί, ενώ το αντίστροφο δρομολόγιο θα πραγματοποιήσει στις 8.02 η 501. Στον άξονα Θεσσαλονίκης-Δικαίων-Θεσσαλονίκης θα κινηθούν οι αμαξοστοιχίες 604 και 613. Η 604 θα αναχωρήσει από Θεσσαλονίκη στις 8.25 το πρωί, ενώ η 613 θα αφήσει το σταθμό των Δικαίων στις 6.55.

    Eπίσης, μπροστά σε κλειστές πόρτες βρίσκονται σήμερα οι πελάτες των τραπεζών, αφού στο πλαίσιο των κυλιόμενων κινητοποιήσεων του κλάδου, απεργούν οι εργαζόμενοι στην Ιονική, tgm την ΕΤΒΑ και την ΕΤΕΒΑ. Παράλληλα, αύριο απεργούν όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

    Παραλύει αύριο η Θεσσαλονίκη, αφού στο χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ μπαίνουν -εκτός από τα λεωφορεία, τα τρένα και τις τράπεζες- τα σχολεία, τα νοσοκομεία, οι εφορίες και οι υπηρεσίες τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, απεργούν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, τα πλοία, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την ύδρευση, τα ΕΛΤΑ και τις μεγάλες βιομηχανίες και βιοτεχνίες.

    Στο μεταξύ, διακυβεύεται και η ομαλή τροφοδοσία της βορειοελλαδικής αγοράς με καύσιμα. Με παραγωγή μειωμένη κατά 50% λειτουργούν από χτες και μέχρι το Σάββατο οι μονάδες παραγωγής των χημικών εργοστασίων της πρώην ΕΚΟ, ενώ διακόπηκε κάθε εργασία συντήρησης στο διυλιστήριο του συγκροτήματος. Στο ίδιο διάστημα, δεν γίνεται καμία φορτοεκφόρτωση και διακίνηση καυσίμων και χημικών, ενώ απεργούν και οι εργαζόμενοι στη ράμπα φόρτωσης- εμπορίας πετρελαιοειδών, στη νησίδα και το αγκυροβόλιο, στα τρένα, στο γραφείο Καλοχωρίου και στη διακίνηση.

    Την απόφαση για τις κινητοποιήσεις έλαβε η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων "Ελληνικών Πετρελαίων", διαμαρτυρόμενη για "τον εμπαιγμό σε βάρος της λειτουργίας του βιομηχανικού συγκροτήματος, που συνεχίζεται και ολοκληρώνεται με την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο".

    Στο μεταξύ, ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την αυριανή πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, καθώς και για το παμμακεδονικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν, την ίδια ημέρα, στην Πλατεία Αριστοτέλους τα Εργατικά Κέντρα των πόλεων της Βορείου Ελλάδος.

    Από τη γενική ταλαιπωρία των απεργιών ξεφεύγουν εν μέρει οι μαθητές, αφού οι πρόεδροι των τοπικών ενώσεων εκπαιδευτικών αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στη 48ωρη απεργία που είχε προτείνει η ΟΛΜΕ για τις 1 και 2 Ιουνίου. Ετσι, οι απολυτήριες εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά. Η ολομέλεια των προέδρων αποφάσισε να προχωρήσει σε 48ωρη απεργία στις 11 και 12 Ιουνίου, συμμετέχοντας παράλληλα στην αυριανή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

    [05] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 400 ΣΥΝΕΔΡΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗΣ

    Με τη συμμετοχή 400 συνέδρων, στην πλειοψηφία τους αλλοδαπών, θα αρχίσει στις 4 Ιουνίου το 2ο Συνέδριο συνδυασμένων μεταφορών και διαμετακόμισης Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διοργανώνουν η HELEXPO-ΔΕΘ και το Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής του ΑΠΘ.

    Το συνέδριο, που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Ιουνίου, αναμένεται να κομίσει σημαντικές προτάσεις για την ευόδωση προβλημάτων που σήμερα δυσχεραίνουν τις συνδυασμένες μεταφορές στα Βαλκάνια.

    Παράλληλα, στη διάρκειά του, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί ατζέντα βασικών προτεραιτοτήτων, που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών στο μέλλον. Αυτά τονίστηκαν στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, για την παρουσίαση του συνεδρίου.

    Οι 35 εισηγήσεις που θα γίνουν στη διάρκεια των οκτώ συνεδριάσεων κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις γειτονικές της χώρες, καθότι οι συνδυασμένες μεταφορές αντιπροσωπεύουν σήμερα το 60-70% της διακίνησης εμπορευμάτων και το 5-10% της συνολικής μετακίνησης επιβατών.

    Μάλιστα, αναμένεται αύξηση των σχετικών ποσοστών στο μέλλον, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δίδει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το είδος μεταφορών (π.χ., με τη δημιουργία υποδομών, στο πλαίσιο του προγράμματος PHARE).

    Ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών φαίνεται ότι λειτουργούν οι καθυστερήσεις στην διάσχιση των συνόρων μεταξύ των βαλκανικών χωρών. Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει το πρόβλημα στον άξονα των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όπου οι καθυστερήσεις μπορεί να ξεπεράσουν τις πέντε ώρες για το επιβατικό κοινό και τις 24 για τα προϊόντα. Σε μικρότερο βαθμό -3,5 ώρες- παρουσιάζεται το πρόβλημα και στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας- Ρουμανίας. Πάντως, η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί με την επανεργοποίηση του άξονα 10, που προωθούν οι οργανισμοί σιδηροδρόμων της ευρύτερης περιοχής.

    Παράλληλα, από τις 4 ως τις 6 Ιουνίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν σημαντικά βήματα στο επιχειρηματικό επίπεδο, μεταξύ των εταίρων του κλάδου. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί Business forum για την προώθηση συνεργασιών μεταξύ των σιδηροδρομικών οργανισμών, αλλά και των λιμανιών των χωρών στις οποίες αναπτύσσονται συνδυασμένες μεταφορές.

    Την παρουσίαση των θεμάτων των συνεδριάσεων, έκανε ο πρόεδρος του συνεδρίου, Γ.Γιαννόπουλος, καθηγητής συγκοινωνιακής τεχνικής του ΑΠΘ, που πρότεινε τη θεσμοθέτηση της διοργάνωσης. Το συνέδριο θα περιλαμβάνει εισηγήσεις για τα προβλήματα στη διάβαση συνόρων, τις νέες τεχνολογίες και τα νομικά θέματα συνδυασμένων μεταφορών, τα εμπορευματικά κέντρα και τους τερματικούς σταθμούς, τις γραμμές και τα δίκτυα.

    Aναφερόμενος στο συνέδριο, ο πρόεδρος της HELEXPO, Αντώνης Κούρτης, διατύπωσε την εκτίμηση ότι αυτό θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία από πέρυσι. "Αν τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από το συνέδριο, προκαλέσουν πολιτικές παρεμβάσεις, τότε αυτό θα έχει επιτελέσει το στόχο του", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κούρτης.

    Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου αναμένεται να κηρύξει ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τάσος Μαντέλης. Το διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωσης εγγυάται η παρουσία επιφανών συνέδρων από το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, την Ολλανδία, τη Δανία, τη Βρετανία, την Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

    [08] ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

    Η Oμογένεια της Νέας Υόρκης και του Κονέκτικατ είχε την ευκαιρία να φιλοξενήσει για τρία εικοσιτετράωρα , τον Oικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, να λάβει τις ευλογίες του και να εκδηλώσει τα αισθήματα αγάπης και σεβασμού προς την κεφαλή της Oρθοδοξίας. Στη διάρκεια της σύντομης παραμονής του, ο παναγιότατος επισκέφθηκε την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Oσίας Eiq^mgr Χρυσοβαλάντου, στην Αστόρια και μίλησε σε 1.500 περίπου ομογενείς.

    Επισκέφθηκε επίσης την Κυριακή την κοινότητα της Αγίας Τριάδας, στο Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ - προεξάρχησε της πατριαρχικής θείας λειτουργίας- και λίγο πριν αναχωρήσει, μετέβη στο πανεπιστήμιο Γέιλ του Κονέκτικατ, όπου και του απενεμήθη ο τίτλος του επιτίμου διδάκτορος. Αμέσως μετά αναχώρησε με ιδιωτικό αεροσκάφος για την Oτάβα, ξεκινώντας την επίσημη πολυήμερη πρώτη πατριαρχική επίσκεψη στον Καναδά. Α.Τ.

    [09] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Επέστρεψε το απόγευμα ο Έλληνας σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος, που κέρδισε στο Φεστιβάλ Καννών τον χρυσό Φοίνικα. Υποδεχόμενος τον κ. Αγγελόπουλο, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτήρισε την επιτυχία του Έλληνα σκηνοθέτη ως απόδειξη της ευρύτατης διεθνούς καταξίωσής του ενώ έκανε λόγο για απόδειξη των μεγάλων δυνατοτήτων που κρύβει ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός και ο σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος.

    Γνωστοποίησε ακόμη ότι ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος αποδέχτηκε την πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού να αναλάβει την προεδρία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Ο θριαμβευτής του Φεστιβάλ των Καννών ευχαρίστησε όλους όσους τον συνεχάρησαν και τόνισε ότι η επιτυχία του στο Φεστιβάλ μπορεί να είναι μια ευκαιρία για να ζητηθεί από την πολιτεία, να υπογραμμίσει την παρουσία της στο χώρο του κινηματογράφου και γενικότερα στο χώρο του πολιτισμού.

    [10] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, διέψευσε το δημοσίευμα της εφημερίδας "Τζουμ Χουριέτ" ότι έχει ξεκινήσει ελληνοτουρκικός διάλογος. Ο μόνος διάλογος που υπάρχει είναι αυτός στα πλαίσια του ΝΑΤΟ που γίνεται για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, τον οποίο προωθεί ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Χαβιέ Σολάνα, πρόσθεσε ο κ. Ρέππας.

    Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι εμμένουμε στις θέσεις μας και η θέση μας για το βέτο στις χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία παραμένει ίδια και δεν αλλάζει.

    [11] ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΕΜΒΕΛΕΙΑ ΑΠΟΚΤΑ Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Μεγάλος αριθμός νεφροπαθών από τις βαλκανικές χώρες εξυπηρετείται τα τελευταία χρόνια στην κλινική μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

    Δεκάδες είναι εκείνοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου. Παράλληλα, όσοι έχουν υποβληθεί ήδη στην επέμβαση επισκέπτονται υποχρεωτικά, εφεξής, την κλινική.

    Από τις χώρες της περιοχής, περισσότερες μεταμοσχεύσεις κάνουν οι Αλβανοί, έπονται οι Βούλγαροι και οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ και της Ρουμανίας. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, πολλοί ^tam και οι Σέρβοι που προσέτρεχαν στο Ιπποκράτειο.

    Στην κλινική του νοσοκομείου που είναι μοναδική για μεταμοσχεύσεις στη Βόρεια Ελλάδα και αποτελεί το μοναδικό κέντρο παιδικών μεταμοσχεύσεων σε ολόκληρη τη χώρα, πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 17 χρόνια 669 μεταμοσχεύσεις νεφρών. Κάθε χρόνο υποβάλλονται σε πτωματική μεταμόσχευση ήπατος 5-10 Ελληνες. Ο αριθμός των νεφροπαθών και ηπατοπαθών που εξυπηρετείται από την κλινική αγγίζει τους 3.500-4.000 το χρόνο.

    Παρά την βαλκανική εμβέλεια που απέκτησε, η κλινική αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα που αφορούν τόσο σε εγκαταστάσεις και τεχνολογικό και ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

    [12] ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αντιμετωπίστηκαν οι εμπλοκές σχετικά με την απομάκρυνση των αυθαίρετων καταληψιών και την παραχώρηση έκτασης του ΟΣΕ, για την απρόσκοπτη εξέλιξη του έργου της δυτικής εισόδου Θεσσαλονίκης, στο εντός σχεδίου τμήμα της.

    Υστερα από συνεννοήσεις που έγιναν με παρέμβαση και της κυβέρνησης, ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμφώνησαν να επιτραπεί η είσοδος του εργολάβου στην περιοχή, πριν καταβληθεί η αποζημίωση του 1,6 δισ. δρχ. στον ΟΣΕ., με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει έγγραφη διαβεβαίωση για την καταβολή της αποζημίωσης.

    Επιπλέον, κατεδαφίστηκε τμήμα του θερμοκηπίου που διατηρούσε ιδιώτης στην καταπατημένη περιοχή του δημοσίου, με αποτέλεσμα τα συνεργεία να εργασθούν κανονικά και να απελευθερωθεί ο χώρος του δημοσίου, με στόχο την άμεση έναρξη των εργασιών στο βασικό άξονα της οδού.

    [13] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    "Πολιτισμός και κοινωνική συνοχή: Μια πρόκληση για την ευρωπαϊκή αριστερά" είναι το θέμα της δημόσιας συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών.

    Στη συζήτηση αυτή, θα συμμετάσχει και ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Πολιτισμού, Βάλτερ Βελτρόνι, ο οποίος μαζί με τον Ελληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, θα αναφερθεί στην ελληνοϊταλική πολιτιστική συνεργασία και στις κοινές θέσεις των δύο χωρών, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Στη συνέχεια, ο κ. Βελτρόνι θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ενώ το απόγευμα θα παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης "Οράματα της Μελίνας" στο Ιδρυμα "ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ". Ε.Σ.

    [14] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΕΝΑ ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΗ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    "Ελλάδα, Κύπρος και Τουρκία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής emopo_gsgr", ήταν το θέμα της ομιλίας της βουλευτού της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη, στο συνέδριο του περιοδικού Economist που πραγματοποιείται στην Κύπρο.

    Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η θεμελιώδης σύγκρουση της πολιτικής κατεύθυνσης της Τουρκίας βρίσκεται πίσω από το επιθετικό και αδιάλλακτο φέρσιμό της, προσθέτοντας ότι η ολοένα αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα, το σαμποτάζ της κυπριακής ευρωπαϊκής πορείας με μποϊκοτάρισμα των διακοινοτικών συνομιλιών, περιφρόνηση των διεθνών μεσολαβητών και οι απειλές καταστροφής των αμυντικών όπλων της Κύπρου, οφείλονται στο γεγονός ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει ένα σοβαρό δίλημμα.

    "Η Τουρκία, διευκρίνισε η κ. Μπακογιάννη, θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ ενός εθνικιστικού μεγαλώματος και της ευρωπαϊκής προοπτικής. Το δίλημμα αυτό όχι μόνο δεν έχει αναλυθεί και απαντηθεί στη χώρα αυτή, αλλά τείνει να πάρει την παράλογη μορφή: Ενα επιθετικό μεγάλωμα και απόπειρα ευρωπαϊκής πορείας".

    "Ελλάδα, Κύπρος, Ε.Ε, ΗΠΑ, και ΝΑΤΟ θέλουν να δουν τη χώρα αυτή εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Αυτό όμως σημαίνει αποδοχή από την Τουρκία των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κανόνων δημοκρατικής και νομίμου διεθνούς συμπεριφοράς. Η Τουρκία επιθυμεί μια τέτοια πορεία, τουλάχιστον η τουρκική ελίτ. Αλλά ταυτόχρονα θέλει και τα κακώς νοούμενα "παλαιομοδίτικα" μεγαλεία της", ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ.

    Επίσης, επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν ακολουθεί μια σωστή τακτική προσέγγισης της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια νευρικότητα στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ σημείωσε ότι αν είχε επιδιωχθεί η δημιουργία μιας φιλικής ατμόσφαιρας, η οποία θα περιόριζε τις εντάσεις, τότε ίσως σήμερα το κλίμα να ήταν αλλιώτικο.

    Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε την ανάγκη σύνθετης ενεργού πολιτικής από την Ελλάδα, την Κύπρο και τις ΗΠΑ, όπως σαφή και ξεκάθαρη λύση του Κυπριακού.

    "Το Κυπριακό επιλυόμενο, πέραν της απομάκρυνσης της κυριότερης εστίας έντασης μεταξύ των δύο λαών, πρέπει να αποτελέσει για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, μέσω μιας βιώσιμης και όχι απλώς συμβατικής λύσης, το ουσιαστικό πρόκριμα για την αποδοχή της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας", τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

    Ακόμα, σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν απίστευτα καλή πίστη, αλλά δεν γίνεται να διαπραγματεύονται τρία πράγματα: Την ελευθερία, την εδαφική τους ακεραιότητα και το δικαίωμα της άμυνάς τους, ενώ ανέφερε ότι την ανάγκη ενός συμφώνου μη επίθεσης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως και ενός συμφώνου φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Καταλήγοντας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε μια δημοκρατική, ευημερούσα ευρωπαϊκή Τουρκία - και μόνο αυτή- μπορεί να είναι τελικά η Τουρκία του μέλλοντος, της ισχύος της οποίας θα πρέπει να βρίσκεται στο θεσμικό και κοινωνικό της εκσυγχρονισμό και όχι στην επιθετικότητα. Ε.Σ.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ACCEKOPOUKO

    Le εκτενή πρωτοσέλιδα αφιερώματα και ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια για την προσφορά του στην έβδομη τέχνη, ο ευρωπαϊκός τύπος προβάλλει την απονομή του βραβείου του Χρυσού Φοίνικα στο 51ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, που απέσπασε ο Ελληνας σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος, για την ταινία του "Μια αιωνιότητα, μια ημέρα".

    Ο γαλλικός τύπος στο σύνολό του αναφέρεται στην προσφορά του Ελληνα σκηνοθέτη στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κινητογράφο, ενώ η "L' Umanite"στο δισέλιδο αφιέρωμά της τονίζει μεταξύ άλλων τα πολλά θετικά στοιχεία της ταινίας καθώς και το γεγονός ότι παρά τις πολλές συμμετοχές του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στη διεθνή αυτή διοργάνωση, είναι η πρώτη φορά που κερδίζει μια τέτοια σημαντική διάκριση.

    Ιδιαίτερα ενθουσιώδης υπήρξε και η παρουσίαση από την εφημερίδα "Le Monde" στην οποία τονίζεται ότι "όχι μόνο άξιζε ο Αγγελόπουλος τη διάκριση αυτή, αλλά θα έπρεπε να του απονομεμηθεί από καιρό".

    "Κάννες: Θ.Αγγελόπουλος, επιτέλους χρυσό φοίνικα", είναι ο τίτλος της εφημερίδας "Le Figaro" η οποία αναφέρεται πρωτοσέλιδα στη βράβευση του Ελληνα σκηνοθέτη, ενώ ανάλογο είναι και το περιεχόμενο των αφιερωμάτων στις εφημερίδες "Les Echos" και "La Tribune".

    Moναδική εξαίρεση αποτελεί η εφημερίδα "Liberation" η οποία στο δισέλιδιο αφιέρωμά της ασκεί εντονότατη κριτική στην επιτυχία της ταινίας του Αγγελόπουλου και προβάλλει τη βράβευσή του με τον τίτλο: "Αλλοίμονο, ο Φοίνικας είναι λυπημένος". Τα σχόλια στο δημοσίευμα είναι αρνητικά τόσο για τον Ελληνα σκηνοθέτη όσο και για την ταινία του. Κατά την εφημερίδα, το έργο δεν περιέχει νεωτερισμούς και ο Αγγελόπουλος αποδεικνύεται μέσα από την ταινία του "δέσμιος της εμμονής του για την απόκτηση του Χρυσού Φοίνικα".

    "Η μαγική τέχνη του Αγγελόπουλου, η ομορφιά που έδειξε τον αρχιερέα του κινηματογράφου να διδάσκει και να αγγίζει καρδιές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της κριτικής επιτροπής, γλιστρώντας ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, τη ζωή και το θάνατο, τη νεότητα και τα γηρατειά. Σωστά του απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο", υπογραμμίζουν οι "Τάιμς" του Λονδίνου οι οποίοι τονίζουν μεταξύ άλλων ότι "ο Αγγελόπουλος έκανε πολλές άλλες ταινίες που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, να περάσουν εντελώς απαρατήρητες".

    Αναφορές στη βράβευση του Ελληνα σκηνοθέτη κάνει στο σύνολό του ο βρετανικός τύπος.

    Εξάλλου το εγκώμιο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου για την προσφορά του στον κινηματογράφο πλέκει η ρουμανική εφημερίδα "Curier National" η οποία αναφέρεται εκτενώς στη βράβευσή του στις Κάννες. Με ανάλογο περιεχόμενο αναφέρεται στον θρίαμβο του Ελληνα σκηνοθέτη και η εφημερίδα "Ziua".

    [16] Ο ΤΖΟΥΓΚΑΝΟΒΙΤΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΕ ΕΝΑΝΤΙ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Τη στήριξή της στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος επισκέπτεται τις Βρυξέλλες ενόψει των πρόωρων εκλογών της Κυριακής, εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Στις επικείμενες εκλογές ο κ.Τζουκάνοβιτς θα αντιμετωπίσει τον προκάτοχο του, στενό συνεργάτη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και άρτι διορισθέντα ομοσπονδιακό πρωθυπουργό, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης ανάμεσα στο Μαυροβούνιο και τη Σερβία.

    Ο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ απηύθυνε έμμεση προειδοποίηση στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, υπογραμμίζοντας πως οι εκλογές τις Κυριακής πρέπει να είναι "ελεύθερες και δίκαιες χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και τα αποτελέσματα πρέπει να γίνουν σεβαστά από όλους". Τόνισε μάλιστα, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναθεωρήσει της σχέσεις της με το Βελιγράδι, αν επιχειρήσει να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Από την πλευρά του ο Μίλο Τζουκάνοβιτς, διαβεβαίωσε ότι η εκλογική διαδικασία θα είναι δίκαιη καθώς "η κυβέρνηση οργανώνει τις εκλογές με τη βοήθεια του ΟΑΣΕ και σε συμφωνία με τους κανονισμούς της Βουλής. Στη συνέχεια καταδίκασε τις πιέσεις που ασκεί ο Μιλόσεβιτς κατηγορώντας τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο ότι υποκινεί πόλεμο των Μέσων Ενημέρωσης, και προωθεί το υποψήφιο της προτίμησής του, τον Μόμιρ Μπουλάτοβιτς.

    Χαρακτήρισε μάλιστα τον Μιλόσεβιτς "αυτιστικό" προσθέτωντας ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει τη Γιουγκοσλαβία ως "απολυταρχικός άρχων". Σ.Α.

    [17] ΓΟΥΕΣΤΕΡΝΤΟΡΠ: ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ

    Ο εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Καρλος Γουεστερντορπ δήλωσε στη Βαρκελώνη ότι επιδιώκει τη σύλληψη του Ραντοβαν Καρατζιτς από το ΝΑΤΟ και την παράδοση του, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    "Είχα δηλώσει πριν δύο μήνες ότι ο Καρατζιτς θα βρίσκεται στη Χάγη τον Απρίλιο. Ωστόσο δε βρίσκεται εκεί και λυπάμαι γι αυτό. Στην περίπτωση που δεν παραδοθεί εθελοντικά είναι ευθύνη των χωρών μας, να τον οδηγήσουν στο Διεθνές Δικαστήριο" τόνισε ο Γουεστερντορπ.

    Όπως είναι γνωστό, η Δύση διατηρεί την παρουσία της στη Βοσνία, μέσω της νατοϊκής πολυεθνικής δύναμης που επιτηρεί συγκεκριμένες περιοχές, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν έχει οργανώσει επιχειρήσεις σύλληψης υπόπτων, για εγκλήματα πολέμου. Έτσι, με τη δήλωση του αυτή, ο Γουεστερντορπ εμμέσως πλην σαφώς, παροτρύνει τις δυτικές κυβερνήσεις μέσω της συμμετοχής τους στη δύναμη της συμμαχίας, να αναλάβουν δράση. Ν.Χ.

    [18] KATAΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΠΧΑΖΙΑΣ

    Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στο Γκάλι επιτεύχθηκε χθες ανάμεσα στους εκπροσώπους της Γεωργίας- Αμπχαζίας, οι οποίοι υπέγραψαν πρωτόκολλο, για την κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση των ένοπλων σχηματισμών και εγγυήσεις κατά των καταναγκαστικών επιχειρήσεων.

    Το έγγραφο το υπέγραψαν επίσης ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή, Λιβίου Μπόθα και ο διοικητής της Συλλογικής Ειρηνευτικής Δύναμης στην Αμπχαζία της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών, στρατηγός Σεργκέι Κορομπκόφ.

    Το πρωτόκολλο υποχρεώνει και τις δύο πλευρές να σταματήσουν την ανταλλαγή πυρών από τις 2 το μεσημέρι, και να αποσύρουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις.

    Παράλληλα, θα δημιουργηθούν ειδικές ομάδες που θα περιλαμβάνουν στρατιωτικούς παρατηρητές του ΟΗΕ και εκπροσώπους της Συλλογικής Ειρηνευτικής Δύναμης της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών, για να επιβλέπουν την τήρηση της εκεχυρίας. Αυτό θα διευκολύνει την επιστροφή των προσφύγων στην περιοχή Γκάλι.

    Το πρωτόκολλο επίσης απαιτεί την αποφυγή παράνομων πιεστικών δράσεων όσον αφορά στους κατοίκους της περιοχής Γκάλι της Αμπχαζίας, ενώ η Γεωργία οφείλει να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και για να εμποδίσει την εισβολή στρατευμάτων στην Αμπχαζία.

    Αμέσως μετά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας οι δύο πλευρές ξεκίνησαν να συζητούν τις αρχές που θα διέπουν την εργασία των ειδικών ομάδων.

    Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στην περιοχή Γκάλι, ενώ οι ειρηνευτικές της δυνάμεις έλαβαν την εντολή να σταματήσουν τις ένοπλες συγκρούσεις με ταξύ των δυνάμεων Γεωργίας και Αμπχαζίας.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η Αμπχαζία κατάφερε να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της, την οποία βέβαια ουδέποτε αναγνώρισε η Γεωργία, όταν νίκησε τα γεωργιανά στρατεύματα τον Αύγουστο του 1993, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 3000 άτομα. Λ.Μ

    [19] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ

    Στο "στόχαστρο" της τουρκικής δικαιοσύνης βρίσκεται η Ενωση Επιχειρηματιών MUSIAD, που υποστηρίζει ενεργά τους ισλαμιστές. Μετά την πρόσφατη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος είκοσι επιχειρηματιών που βοήθησαν ηθικά και οικονομικά το κόμμα της Ευημερίας, το οποίο τέθηκε εκτός νόμου από το συνταγματικό δικαστήριο, τώρα, η εισαγγελία του δικαστηρίου κρατικής ασφάλειας της Άγκυρας άσκησε δίωξη σε βάρος του προέδρου της Ενωσης Ερόλ Γιαράρ, με την κατηγορία ότι "υποδαύλισε το μίσος του λαού, κάνοντας θρησκευτικές διακρίσεις".

    Σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες, ο εισαγγελέας ζήτησε την απαγόρευση της λειτουργίας της Ενωσης Επιχειρηματιών και τη διάλυσή της. Κατά τα δημοσιεύματα, ο Γιαράρ διώκεται, επειδή σε ομιλία του εξέφρασε την αντίθεσή του στην καθιέρωση της οκτάχρονης upowqeytij^r βασικής εκπαίδευσης, από την κυβέρνηση συνασπισμού του Μεσούτ Γιλμάζ, απόφαση που οδήγησε στο κλείσιμο πολλών θρησκευτικών σχολών, που κατά τους στρατιωτικούς και τους υπερασπιστές του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, αποτελούσαν "φυτώρια" οργανωμένων οπαδών των ισλαμιστών.

    "Με την άθρησκη εκπαίδευση, είχε πεί ο Γιαράρ, καταβάλλονται προσπάθειες για τη δημιουργία υποδομής μετάβασης στην άθρησκη ζωή. Ακόμη και κατά την περίοδο της κατοχής της Ιστανμπούλ, οι Βρετανοί και οι Έλληνες στρατιωτικοί διοικητές δεν τόλμησαν να το πράξουν. Αυτοί οι οποίοι επιβάλλουν αυτό το σύστημα, δεν μπορεί να είναι πιστοί. Αρχίζουμε αγώνα δημοκρατικής ανεξαρτησίας, εναντίον αυτών, που υιοθετούν αυτό το νόμο. Επιβάλλεται οπωσδήποτε να αλλάξουν κεφάλια, διότι σε ενάντια περίπτωση θα κοπούν."

    [20] ΜΟΥΡΑΤΟΦ: ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300

    "Εμπάργκο δηλώσεων" θα υπάρχει μέχρι το φθινόπωρο για το θέμα των πυραύλων S-300, δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Γκεόργκι Μουράτοφ, διευκρινίζοντας ότι το εμπάργκο θα ισχύει μέχρι την εγκατάσταση των πυραύλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Επίσης, ο κ. Μουράτοφ διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες, οι οποίες φέρουν κάποια άτομα να ανησυχούν για το ότι οι Ρώσοι θα ελέγχουν την περιοχή με τα ραντάρ του συστήματος των S-300.

    Ο κ. Μουράτοφ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτές οι πληροφορίες είναι "απόλυτα αβάσιμες σκέψεις", προσθέτοντας ότι "δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ραντάρ για αυτούς τους σκοπούς ιδιαίτερα αφού θα ανήκουν και θα ελέγχονται πλήρως από την κυπριακή Εθνική Φρουρά". Ε.Σ.

    [21] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

    Αποχή από τα μαθήματά τους κήρυξαν από σήμερα οι φοιτητές του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, καθώς η κυβέρνηση της Σερβίας δεν έκανε δεκτό το αίτημά τους για την απόσυρση του νέου νομοσχεδίου σχετικά με τη λειτουργία των πανεπιστημίων της χώρας.

    Το νομοσχέδιο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή προς ψήφιση, ενώ την ώρα της συζήτησής του, μπροστά στο κτίριο του Κοινοβουλίου συγκεντρώθηκαν μερικές χιλιάδες φοιτητές διαμαρτυρόμενοι για το νέο νόμο.

    Η αστυνομία χρησιμοποιώντας γκλομπς διέλυσε βίαια τους συγκεντρωμένους και συνέλαβε μερικούς από αυτούς. Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει τον περιορισμό της αυτονομίας των πανεπιστημίων της χώρας σχετικά με τη διοίκησή του, καθώς επίσης και ότι όσοι φοιτητές δεν προαχθούν στο επόμενο έτος θα πληρώνουν δίδακτρα.

    Σύμφωνα με αυτό, τον κοσμήτορα κάθε σχολής θα εκλέγει η κυβέρνηση και όχι το σώμα των καθηγητών. Λόγω της πληθώρας των αντιδράσεων που δημιούργησε η αναγγελία του νομοσχεδίου αυτού, η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε χθες να άρει κάποιες από τις τροπολογίες, οι οποίες όμως δεν θεωρήθηκαν ικανοποιητικές από τους φοιτητές και τους καθηγητές τους.

    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

    [22] ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Στην Ουάσιγκτον μετέβησαν σήμερα οι ηγέτες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραχίμ Ρουγκόβα και ο πρωθυπουργός της εξόριστης κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου Μπουγιάρ Μπουκόσι, συνοδευόμενοι από τους συμβούλους του κ. Ρουγκόβα, Φεχμί Αγκάνι και Βετόν Σουρόι.

    Εκπρόσωπος του Ρουγκόβα, μιλώντας στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, είπε ότι σκοπός της επίσκεψης είναι να δοθεί μεγαλύτερη δημοσιότητα στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, όπου από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησαν οι επιθέσεις της σερβικής αστυνομίας στα χωριά της επαρχίας, έχουν σκοτωθεί πάνω από διακόσια άτομα.

    Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις επαφές του κ. Ρουγκόβα δεν έγιναν γνωστές. Λ.Π.

    [23] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 10000 ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

    Περισσότεροι από 10.000 Αλβανοί πραγματοποίησαν σήμερα ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας στην Πρίστινα ενάντια στη συνεχιζόμενη, όπως καταγγέλλουν καταπίεση των σερβικών αρχών.

    Οι διαδηλωτές, ντυμένοι στα λευκά και κρατώντας άλβανικές και αμερικανικές σημαίες, φώναζαν συνθήματα όπως "ελευθερία, ανεξαρτησία" αλλά και συνθήματα υπέρ του ηγέτη τους, Ιμπραήμ Ρουγκόβα και του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, μιας παράνομης ένοπλης οργάνωσης που επιτίθεται σε σερβικούς στόχους

    Η διαδήλωση διήρκεσε μισή περίπου ώρα και έληξε χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο. Σ.Α.

    [24] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΠΕΝΤΕ ΑΛΒΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Πέντε Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου συνελήφθησαν με την κατηγορία της τρομοκρατίας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας του Βελιγραδίου "Πολίτικα".

    Οι πέντε κατηγορούνται για συμμετοχή στις επιθέσεις εναντίον Γιουγκοσλάβων φρουρών στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, το Σάββατο και την Κυριακή. Οι συλληφθέντες, σύμφωνα με την εφημερίδα, είχαν στην κατοχή τους αυτόματα όπλα, πυρομαχικά και χειροβομβίδες, ενώ ένας από αυτούς είναι ο αρχηγός τρομοκρατικής ομάδας με έδρα το χωριό Σμόνιτσα, κοντά στη Τζακόβιτσα.

    Οι πέντε Αλβανοί επρόκειτο να παραδοθούν στη στρατιωτική αστυνομία της πόλης Νις.

    Χθες, δύο άτομα, ένας Σέρβος αστυνομικός και ένας ηλικιωμένος Αλβανός, σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά περιστατικά που σημειώθηκαν στις δυτικές περιοχές της επαρχίας, ενώ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οχήματα του γιουγκοσλαβικού στρατού δέχτηκαν τρεις φορές επίθεση με αυτόματα και όλμους.

    [25] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΝΕΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΕΡΒΩΝ ΜΕ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ

    Ομάδες ένοπλων Αλβανών επιτέθηκαν χθες το απόγευμα με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες στο φυλάκιο Μορίνα, δυτικά της Τζακόβιτσα εναντίον μελών του Γιουγκοσλαβικού στρατού, όπως μετέδωσε το σερβικό κέντρο ενημέρωσης στην Πρίστινα.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι Γιουγκοσλάβοι στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά και απώθησαν τις ομάδες των ένοπλων Αλβανών χωρίς να υπάρξουν θύματα στις τάξεις τους.

    Σύμφωνα με πηγές του κέντρου ενημέρωσης η επίθεση διαπράχθηκε από ομάδες Αλβανών που βρίσκονται σε χωριά της συνοριακής γραμμής στη γιουγκοσλαβική πλευρά, οι οποίοι επανειλημμένα έχουν επιτεθεί σε Γιουγκοσλάβους στρατιώτες.

    Κ.Γ.

    [26] ΣΚΛΗΡΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Τη θέση ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι εσωτερικό ζήτημα της Σερβίας και ευαίσθητο θέμα που αγγίζει όλους τους Σέρβους υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Σερβικής Δημοκρατίας στο τριμελές προεδρείο της Βοσνίας, Μόμτσιλο Κράισνικ.

    Ο κ. Κράισνικ είπε ότι οι συνομιλίες της σερβικής πλευράς με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπέδιο πρέπει να συνεχιστούν και προσέθεσε ότι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να απολαμβάνουν δικαιώματα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όπως συμβαίνει με τις εθνικές μειονότητες στην Ισπανία, στη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

    Τόνισε ακόμη ότι το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στην εξεύρεση λύσης για το Κοσσυφοπέδιο με ομαλά μέσα προσθέτοντας ότι η επαρχία θα πρέπει να παραμείνει στο πλαίσιο της Σερβίας και ότι οι Αλβανοί δεν έχουν δικαίωμα να ταπεινώνουν και να εκδιώχνουν τους Σέρβους από την περιοχή.

    Ο κ. Κράισνικ δήλωσε ότι στηρίζει την πολιτική της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας που σχετίζεται με το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου." Είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε για το Κοσσυφοπέδιο με την ίδια φλόγα που αγωνιζόμαστε για τη Σερβική Δημοκρατία, είπε ο κ. Κράισνικ υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι το καθήκον του σερβικού λαού σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα.

    Κ.Γ.

    [27] ΜΕΪΝΤΑΝΙ: ΑΥΤΑΠΑΤΗ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Αυταπάτη αποτελεί ο διάλογος Πρίστινας-Βελιγραδίου, υποστήριξε ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, ο οποίος τόνισε., ότι σε περίπτωση που δεν πάρει μέρος και διεθνής μεσολαβητής, το Βελιγράδι, μέσω αυτού, θα εξυπηρετήσει τους στόχους του.

    Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων "Reuters" ο Αλβανός πρόεδρος εξέφρασε την άποψη, ότι ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αυτή τη στιγμή εκφράζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την έκβαση των εκλογών στο Μαυροβούνιο και όχι για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

    Τέλος, ο πρόεδρος της Αλβανίας απηύθυνε έκκληση προς τη diehm^ κοινότητα να επιβάλλει στρατιωτικό έλεγχο, προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία στο Κοσσυφοπέδιο. Ε.Π.

    [28] Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "TIMES" ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    "Ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς ολοκληρώνει αυτή τη δεκαετία με τον τρόπο που την είχε αρχίσει, δηλαδή ωθώντας τον αποπροσανατολισμένο και απομονωμένο λαό του σε έναν πόλεμο τον οποίο δεν μπορεί να κερδίσει" γράφει η εφημερίδα "Times" του Λονδίνου, σε σχόλιό της για το Κοσσυφοπέδιο.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Σερβικές δυνάμεις έχουν αρχίσει εκστρατεία για την εξάλειψη της παράνομης οργάνωσης των αλβανοφώνων "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου". Ο ανταποκριτής της εφημερίδας αναφέρει πως από το Σαββατοκύριακο στην φωτιά έχουν παραδοθεί τα χωρια της περιοχής Ντρένιτσα και Ντέτσανι, στα οποία σύμφωνα με τις υποψίες των σερβικών αρχών βρίσκονται τα αρχηγεία του Απελευθερωτικού Στρατού.

    Η εφημερίδα υποστηρίζει πως για το Ντέτσανι διεξάγεται εδώ και μία εβδομάδα μία κρυφή μάχη. Οι σερβικές δυνάμεις δρουν με τον τρόπο που είχαν προβλέψει οι σύμβουλοι πολέμου της Δύσης. Μετά τον βομβαρδισμό των χωριών εισέρχονται σ' αυτά και αποτελειώνουν τους αλβανόφωνους κατοίκους που επέζησαν τον βομβαρδισμό. Ο αριθμός των Αλβανών θυμάτων δεν είναι γνωστός, αλλά φαίνεται πως σκοπός των επιθέσεων είναι να εκτοπιστούν οι δυνάμεις του Απελευθερωτικού Στρατού από το Ντέντσανι προς τον Νότο, προκειμένου να βρεθούν στο κλοιό που θα σχηματίσουν οι ερχόμενες από την ανατολή ειδικές δυνάμεις του Γιουγκοσλαβικού στρατού και οι δυνάμεις του που βρίσκονται στα σύνορα με την Αλβανία.

    Επισημαίνοντας πως οι διαβουλεύσεις Πρίστινας-Βελιγραδίου αποτελούν προσπάθεια του Μιλόσεβιτς να αποφύγει έστω και μερικές από τις κυρώσεις με τις οποίες διεθνης κοινότητα απειλεί τη χώρα του, η εφημερίδα απευθύνει έκκληση προς τις μεγάλες δυνάμεις να επανεξετάσουν το θέμα των κυρώσεων, δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζει, στην περιοχή του Ντέτσανι όλα δείχνουν πως έχει αρχίσει επιχείρηση εθνικού καθαρισμού.

    Όπως σημειώνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας, το περασμένο Σάββατο οι αλβανόφωνοι κατασκεύαζαν χαρακώματα κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Πρίστινα-Πέτς και υπάρχει πιθανότητα ο Απελευθερωτικός Στρατός να κατορθώσει να διακόψει τους βασικούς οδικούς άξονες στην επαρχία, οδηγώντας τους Σέρβους σε αδιέξοδο.

    "Σε περίπτωση που οι συγκρούσεις συνεχιστούν και αυτό εξαρτάται από την ποσότητα των όπλων που θα κατορθώσει να προμηθευτεί από την Αλβανία ο Απελευθερωτικός Στρατός, τότε η μοναδική λύση για την περιοχή θα είναι η άμεση στρατιωτική επέμβαση της Δύσης" αναφέρει η εφημερίδα η οποία τονίζει πως οι αλβανόφωνοι βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση διότι είναι περισσότεροί σε αριθμό απ' ότι οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου. Ε.Π.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Tuesday, 26 May 1998 - 18:34:02 UTC