Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-05-29

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 29 Mαϊου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας στη Θεσσαλονίκη)
  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ-ΟΛΜΠΡΑΪΤ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
  • [03] ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
  • [04] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
  • [05] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ
  • [06] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ" ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [07] ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ "RDA" ΕΞΑΓΟΡΑΣΕ Η "ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε"
  • [08] ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΙ ΛΑΞΕΥΤΟΙ ΤΑΦΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ ΤΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] "ΝΑΙ" ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΔΑΝΟΙ
  • [10] ΡΗΞΗ ΣΤΙΣ ΓΑΛΛΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ
  • [11] Ο ΟΗΕ ΚΑΛΕΙ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΜΠΧΑΖΙΑ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ
  • [12] ΜΕΥΘΑΡΙΟ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [13] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΑΠΟΛΥΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΗΣ ROSNEFT
  • [14] ΤΟ ΔΝΤ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΔΑΝΕΙΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [15] ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ "ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΕΝΓΚΕΝ" ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [16] ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας στη Θεσσαλονίκη)

  • [17] ΚΑΤΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΖΕΥΓΟΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
  • [18] ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΖΕΥΓΟΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
  • [19] ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΞΕΝΑΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΖΕΥΓΟΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • [20] ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [21] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΔΕΧΕΤΑΙ Ο Ι.ΡΟΥΓΚΟΒΑ
  • [22] ΑΓΝΩΣΤΟ ΑΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΡΙΣΤΙΝΑΣ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ

    "Ο ελληνικός λαός στην συντριπτική του πλειοψηφία απαιτεί γενναίες και υπεύθυνες πολιτικές, που διασφαλίζουν τον ισότιμο ευρωπαϊκό ρόλο της χώρας και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και της κοινωνίας. Αυτό προσδοκά από εμάς, αυτή είναι η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση και αυτή θα υλοποιήσει", τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Ακόμα και ο κ. Σημίτης είπε ότι η κυβέρνηση δεν αδιαφορεί αλλά ούτε αγνοεί τα προβλήματα που συναντά ο εργαζόμενος, ο μισθωτός, ο αγρότης, ο συνταξιούχος.

    Η κυβέρνηση, συνέχισε ο πρωθυπουργός, "αναγνωρίζει τις δυσκολίες και τις αγωνίες του πολίτη μπροστά σε μια κοινωνία που βρίσκεται αντιμέτωπη με τις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις, αλλά ανάμεσα σε ένα διαχειριστικό και ένα μεταρρυθμιστικό μοντέλο διακυβέρνησης διάλεξε το μεταρρυθμιστικό γιατί αυτό επιβάλλουν οι ανάγκες της κοινωνίας".

    Απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Σημίτης επεσήμανε ακόμη ότι δεν έχουν προταθεί άλλες πολιτικές που να εξασφαλίζουν αυτή την πορεία που έχει επιλέξει ο ελληνικός λαός και δήλωσε με έμφαση ότι αν μέναμε στη συνταγή του παρελθόντος, η χώρα μας θα έμενε σε μια ανεπιθύμητη γωνιά των Βαλκανίων.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "πρώτος και κύριος στόχος μας είναι η ολοκλήρωσε του έργου και γι' αυτό θα κριθούμε στις επόμενες εκλογές".

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ-ΟΛΜΠΡΑΪΤ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

    Tα ελληνοτουρκικά, το κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, θα συζητήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Μαντλίν Ολμπράιτ, με την οποία θα συναντηθεί σήμερα στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώνεται σήμερα.

    Ο κ.Πάγκαλος σε δηλώσεις του, εμμέσως πλην σαφώς, διαχώρησε τη συνάντησή του με την κ.Ολμπράιτ, από τη συνάντηση που θα έχει η Αμερικανίδα υπουργός με τον Τούρκο ομόλογό της Ισμαήλ Τζεμ. "Η κ.Ολμπράιτ μπορεί να συναντήσει τον Τζεμ και όποιον άλλο κρίνει σκόπιμο ότι πρέπει να συναντήσει", είπε, αποκλείοντας έτσι κάθε ερμηνεία συσχετισμού των συναντήσεων της Ολμπράιτ με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας.

    Οσον αφορά το περιεχόμενο των συνομιλιών, ο Ελληνας υπουργός τόνισε, ότι δεν έχει την πρόθεση να θίξει στην κ.Ολμπράιτ θέματα που αναφέρονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, εκτός και αν η ίδια του κάνει αναφορά σ'αυτό το ζήτημα οπότε και αυτός, όπως είπε "θα της απαντήσει ανάλογα".

    Απαντώντας στην ερώτηση αν θα συναντηθεί με τον Τούρκο ol|koc| του, ο κ.Πάγκαλος είπε ότι δεν θα αρνηθεί μια συνάντηση εφόσον ο ίδιος ο Ισμαήλ Τζεμ το ζητήσει. Τόνισε ωστόσο ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να επιδιώξει μια τέτοια συνάντηση διότι, όπως εξήγησε, "δεν έχει τίποτε καινούργιο να του πεί".

    Σε ερώτηση για μια ενδεχόμενη συζήτηση των "15" ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με την εξομάλυνση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων στη διάρκεια του συμβουλίου κορυφής, στο Κάρντιφ στις 15 Ιουνίου, ο κ.Πάγκαλος είπε ότι αν κάτι εξαρτιόταν από την Ελλάδα, "η θέση μας είναι ότι είναι περιττό να συζητήσουμε πάλι για την Τουρκία. Αλλά δεν είμαστε εμείς που συντάσσουμε την ημερήσια διάταξη των εργασιών του συμβουλίου κορυφής".

    Πριν τη συνάντησή του με την κ.Ολμπράιτ, ο κ.Πάγκαλος θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Γεβγκένι Πριμακώφ.

    [03] ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

    Νέα επεισόδια μεταξύ των εργαζομένων της Ιονικής και της αστυνομίας έγιναν το πρωί έξω από το μηχανογραφικό κέντρο στον Πειραιά, όταν οι συγκεντρωμένοι εμπόδισαν τα ΜΑΤ που διευκόλυναν την είσοδο του προσωπικού ασφαλείας στο κτίριο. Κατά τη συμπλοκή που ακολούθησε τραυματίστηκε ένας εργαζόμενος.

    Ο πρόεδρος των εργαζομένων, Γιάννης Μαρκάκης, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στην Ιονική δεν θέλουν να γίνουν απεργοσπάστες και σημείωσε ότι τα ΜΑΤ επιτέθηκαν για να διευκολύνουν την είσοδο στο κτίριο σε υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρείας που επρόκειτο να προσπαθήσουν να λειτουργήσει το μηχανογραφικό κέντρο. Πρόσθεσε ακόμη ότι στο κτίριο επιχείρησαν να μπουν δύο άτομα τα οποία ούτως ή άλλως δεν μπορούν να λειτουργήσουν το κέντρο, δεδομένου και του γεγονότος ότι τα στοιχεία είναι απόρρητα.

    Από το μεσημέρι συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ προκειμένου να αποφασίσει αν θα στηρίξει ή όχι τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφάσισαν στη Γενική τους Συνέλευση οι εργαζόμενοι της Ιονικής. Ο Πρόεδρος των εργαζομένων Γιάννης Μαρκάκης στην ομιλία του ζήτησε την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ και διάλογο με την κυβέρνηση στο πλαίσιο της πρότασης για συγχώνευση της Ιονικής Τράπεζας με την Εμπορική.

    Ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δημήτρης Κουσελάς ζήτησε και αυτός την αποχώρηση των ΜΑΤ και χαρακτήρισε ως διάτρητη την απόφαση για πώληση της Ιονικής μέσα από το Χρηματιστήριο.

    Σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες Μακεδονίας - Θράκης και Πειραιώς, ενώ οι υπάλληλοι της Ιονικής θα πραγματοποιήσουν στις 7.30 το βράδυ νέα συγκέντρωση.

    Το θέμα της Ιονικής εξετάζεται μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

    Πάντως η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash τόνισε ότι το πρόγραμμα πώλησης της Ιονικής θα προχωρήσει όπως σχεδιάστηκε. "Από τη στιγμή που τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιλέγουν την ανοιχτή διαφοροποίηση σε κοινωνικό επίπεδο μέσα από μέσα ενημέρωσης και όχι μέσα στο πλαίσιο του κόμματος, αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά αντιπολίτευση", είπε η κ. Διαμαντοπούλου και πρότεινε το θέμα να εξετάσει η Κεντρική Επιτροπή.

    [04] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

    Οι σχέσεις κράτους και Εκκλησίας, αποτέλεσαν ένα σημείο αναφοράς, στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Ρέππα.

    Ο κ. Ρέππας, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλου, ο οποίος έκανε λόγο για "γραικύλους" και μίλησε με ιδιαίτερα σκληρά λόγια κατά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, τόνισε χαριτολογώντας ότι "θέλει αρετή και τόλμη η δημοκρατία".

    Πρόσθεσε δε, ότι "οι βουλευτές έχουν ένα προνόμιο, να εκλέγονται από τους πολίτες. Ουδείς άλλος έχει την εξουσιοδότηση να μιλά έτσι".

    [05] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ

    Την άμεση αποζημίωση των αγροτών οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν από χαλαζόπτωση ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του από τη Λάρισα. Ο κ. Καραμανλής ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη Θεσσαλία ζήτησε ακόμη την αναστολή των εισπράξεων των φόρων των αγροτών και την άμεση εκτίμηση των ζημιών από το χαλάζι.

    Το πρωί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε στεφάνι στο Κιλελέρ στο μνημείο των εξεγερμένων κολίγων ενώ επισκέφθηκε τις πληγείσες από το χαλάζι περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου καθώς και την έδρα της πρώτης στρατιάς στη Λάρισα.

    Χθες το βράδυ σε συγκέντρωση στο Βόλο ο Κώστας Καραμανλής μίλησε για φθαρμένη τριετία Σημίτη και εκσυγχρονισμό που έμεινε στα λόγια και ανέφερε περιπτώσεις αδιαφάνειας στο δημόσιο. Αύριο ο κ. Καραμανλής θα επισκεφθεί περιοχές της Καρδίτσας και την Κυριακή τα Τρίκαλα.

    [06] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ" ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    'Τα άλματα της κυβέρνησης θα ήταν πιο αποδοτικά, αν υπήρχε συνεννόηση όλων των στελεχών", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, κληθείς σχολιάσει τις εσωκομματικές τριβές στο ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Ρέππας παραδέχθηκε ότι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από την εικόνα που δίνει η κυβέρνηση με αφορμή τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, όμως προσπάθησε να αμβλύνει την όλη υπόθεση λέγοντας ότι "σημασία έχει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθειά της με την στήριξη του συνόλου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ".

    Πρόσθεσε δε, "η προσπάθεια της κυβέρνησης θα ήταν πιο εύκολη, αν υπήρχε συνεννόηση όλων των κυβερνητικών και κομματικών δυνάμεων, ώστε τα άλματα να είναι πιο αποδοτικά".

    Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έκανε λόγο για φαινόμενο διαφωνιών που παρουσιάζεται σε όλα τα κόμματα, αλλά η κυβέρνηση προσμετρώντας όλα αυτά μένει αταλάντευτα στις θέσεις της.

    [07] ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ "RDA" ΕΞΑΓΟΡΑΣΕ Η "ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε"

    Tη ρουμανική εταιρία RDA εξαγόρασε η "Mυτιληναίος A.E"., πραγματοποιώντας δυναμική είσοδο στην αγορά της Pουμανίας, αλλά και στον χαλυβουργικό τομέα.

    Με την εξαγορά της εταιρίας διανοίγονται εξαιρετικά ευοίωνες προοπτικές για τον Ελληνα επιχειρηματία, δεδομένου ότι η RDA είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της ρουμανικής μεταλλουργίας, σε πρώτες ύλες.

    Παράλληλα, η παραγωγή της ξεπερνά τους 100.000 τόνους ετησίως, ενώ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της Pουμανίας σε χαλυβουργικά και μεταλλουργικά προϊόντα.

    H RDA δραστηριοποιείται στην ρουμανική αγορά από την δεκαετία του 1970. Aπό το 1987 διαθέτει ιδιόκτητο συγκρότημα γραφείων στο Bουκουρέστι, ενώ διατηρεί γραφεία στο Galatsi και την Costanza.

    [08] ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΙ ΛΑΞΕΥΤΟΙ ΤΑΦΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ ΤΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ

    Εκατοντάδες τάφοι μακεδονικής αρχιτεκτονικής, οι μοναδικοί στον κόσμο που είναι λαξεμένοι σε βράχους , στα νότια της Ιορδανίας, συνθέτουν την νεκρόπολη της Πέτρας, που άκμασε από τον 2ο π.Χ. μέχρι τον 2ο μ.Χ. αιώνα. Τοιχογραφίες με ζωγραφικό διάκοσμο που απεικονίζει μορφές ανθρώπων, σκηνές από κυνήγι, καθώς και παραστάσεις από τον φυτικό κόσμο παραπέμπουν στη Μακεδονία, ενώ η πρόσοψη με το αέτωμα φέρει καθαρά τα στοιχεία της μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Οι εντυπωσιακοί τάφοι, που αποκαλύφτηκαν για πρώτη φορά το 1870, συλημένοι στο σύνολό τους, έχουν ύψος 45 και πλάτος 43 μέτρα, είναι λαξεμένοι σε βράχους από ψαμμίτη και όπως τονίζει ο επίκουρος καθηγητής αρχιτεκτονικής στο πανεπιστήμιο του Αμμάν Naif Haddad είναι "οι μοναδικοί στον κόσμο λαξευτοί τάφοι μακεδονικής αρχιτεκτονικής". Οι τάφοι της Πέτρας τράβηξαν τον ενδιαφέρον του "τρομερού παιδιού" του αμερικάνικου σινεμά, Στήβεν Σπίλμπεργκ, που πρόσφατα γύρισε εκεί ταινία με τον Σόν Κόνερι.

    Όπως επισήμανε ο κ. Haddad στην ανακοίνωσή του στο συνέδριο με θέμα "Αλέξανδρος ο Μέγας: από την Μακεδονία στην οικουμένη", από όλα τα αρχιτεκτονικά ευρήματα της ελληνιστικής περιόδου οι μακεδονικοί τάφοι συνοψίζουν το πνεύμα της ελληνιστικής αρχιτεκτονικής και αποτελούν τα μόνα εξ ολοκλήρου σωζόμενα οικοδομήματα από το σύνολο της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής.

    Η πόλη της Πέτρας ιδρύθηκε από τους Ναβαταίους, οι οποίοι είχαν πολύ καλές σχέσεις με τους Έλληνες και έλεγχαν τον εμπορικό δρόμο από την Αίγυπτο στην Ινδία. Ωστόσο τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής των μακεδονικών τάφων δεν πέρασαν στην Πέτρα απευθείας από την Μακεδονία, αλλά από την Αλεξάνδρεια των Πτολεμαίων. "Με βάση στοιχεία από περισσότερους από 90 τάφους μπορούμε να υποστηρίξουμε με ασφάλεια την επίδραση της ελληνιστικής αρχιτεκτονικής (εξ ολοκλήρου δημιούργημα του μακεδονικού πνεύματος) στην αρχιτεκτονική των ταφικών μνημείων της Πέτρας της Ιορδανίας που επιτεύχθηκε μέσω της επίδρασης της Αλεξάνδρειας της εποχής των Πτολεμαίων, της μητρόπολης των ekkgmistij~m χωρών" λέει ο κ Haddad.

    Σύμφωνα με τον Ιορδανό καθηγητή οι μακεδονικοί τάφοι αποτέλεσαν το μοντέλο της πρώιμης ελληνιστικής αρχιτεκτονικής. Έτσι ξεκίνησε η εφαρμογή μιας καμαρωτής λειτουργικής κατασκευής τελείως ανεξάρτητης, η οποία καλύπτεται από μια μορφολογικά διαμορφωμένη πρόσοψη, με επίκεντρο το αναγκαίο κεντρικό άνοιγμα. "Η χρήση της καμάρας ως μορφολογικού στοιχείου των παλαιότερων μακεδονικών τάφων συναντάται ως αντανάκλαση της ελληνιστικής αρχιτεκτονικής επίδρασης σε ομάδα ταφικών μνημείων της Πέτρας (πάνω από 30) γνωστών ως τάφων με αψίδες του 2ου αιώνα π.Χ." συνέχισε ο καθηγητής.

    Η αρχιτεκτονική των προσόψεων της Πέτρας, που αποτελεί την καλλιτεχνική έκφραση της εξέλιξης των προσόψεων των μακεδονικών τάφων, δεν σχετίζεται με το υπόλοιπο κτίριο και επιτρέπει ελευθερία εκτέλεσης του έργου του αρχιτέκτονα ως γλύπτη. Η καθοριστική επίδραση της ελληνιστικής αρχιτεκτονικής των μακεδονικών τάφων αποδεικνύεται και από την αρχιτεκτονική διακόσμηση με χρωματισμένα κονιάματα. "Όλη η αρχιτεκτονική διαμόρφωση των προσόψεων των ταφικών μνημείων της Πέτρας καθώς και η διακοσμητική τους με γύψινα κονιάματα φανερώνουν την ευρεία πολιτιστική επαφή των Ναβαταίων με το ελληνιστικό μακεδονικό πνεύμα, που αγαπάει την Ανατολή όπως και ο ίδιος ο Αλέξανδρος. Αυτή η νέα ελληνιστική αντίληψη της αρχιτεκτονικής είναι εκείνη που θα δώσει την ώθηση για την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής των ταφικών μνημείων της Αλεξάνδρειας και της Πέτρας", συνέχισε ο κ Haddad.

    Η αρχιτεκτονική επίδραση των ελληνιστικών χρόνων γενικότερα αποδεικνύεται από τις 115 ελληνιστικές θέσεις που έχουν ως τώρα ανακαλυφθεί μόνο στην βόρεια Ιορδανία, σε ένα σύνολο επτά εκ των δέκα ελληνιστικών πόλεων και συγκεκριμένα, στις πόλεις Πέλλα, Gadara, Capitolias, Abila, Δίον, Philadelphia και Gerosa. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η ελληνιστική εγκατάσταση στη βόρεια Ιορδανία αποτελεί ουσιαστικά την απαρχή της ελληνιστικής αναγέννησης . "Λαμβάνοντας ως βασικό μέτρο την αρχιτεκτονική μπορούμε εύλογα να καταλάβουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές άλλες επιδράσεις στον πολιτισμό των λαών της Μέσης Ανατολής με σημάδια που διακρίνονται ως σήμερα. Και τέτοια σημάδια είναι η απόδοση θεϊκής και ηρωικής ταυτότητας στο Μ. Αλέξανδρο, που είναι κοινός τόπος στην προφορική παράδοσή τους, αλλά και οι ιδιαίτερα τιμητικές γραπτές αναφορές που υπάρχουν ακόμη και στο Κοράνι. Όλα αυτά αποδεικνύουν πως ο Μ. Αλέξανδρος έτυχε του σεβασμού, της εκτίμησης και της αγάπης όλων των λαών, όπως ακριβώς και ο ίδιος την επέδειξε προς αυτούς ενδυόμενος ακόμη και τα ενδύματά τους και ενστερνιζόμενος τις συνήθειές τους" κατέληξε ο κ Haddad.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] "ΝΑΙ" ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΔΑΝΟΙ

    "Ναι" στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση είπαν οι Δανοί πολίτες. Με ποσοστό 55,1% ψήφισαν υπέρ της συνθήκης του Άμστερνταμ, η οποία υπογράφηκε από τους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου και οριοθετεί το πλαίσιο της διεύρυνσης της ΕΕ, em~ 44,9% την καταψήφισαν.

    Tην ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας Πάουλ Νίρουπ Ρασμούσεν, ο οποίος, πανηγυρίζοντας μαζί με τους υποστηρικτές του με τραγούδια και χειροκροτήματα στο κοινοβούλιο, είπε ότι αισθάνεται "χαρούμενος και ανακουφισμένος, καθώς τώρα είναι εξασφαλισμένο το μέλλος της Δανίας. "Το αποτέλεσμα", είπε, "δεν είναι ένα μεγάλο ναι, αλλά πάντως είναι ένα ξεκάθαρο ναι", σ' ένα δημοψήφισμα κατά το οποίο η διαφορά προβλέπονταν μικρότερη από 10 μονάδες.

    O υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νιλς Χέλβεγκ Πέτερσεν είπε ότι το χθεσινό αποτέλεσμα αποτελεί "εντολή" του λαού προς την κυβέρνηση "να συνεχίσει το έργο της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας μάχες για τα καυτά ζητήματα, όπως το περιβάλλον, η εργασία, η διαφάνεια και πάνω απ' όλα, η διεύρυνση της ΕΕ προς τα ανατολικά".

    Απογοήτευση προκάλεσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στους αντιπάλους της ΕΕ, οι οποίοι πιστεύουν ότι η εξάλειψη των συνόρων θα άνοιγε τις πύλες για την παράνομη μετανάστευση, το οργανωμένο έγκλημα και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

    "Είναι απογοητευτικό που η χώρα είναι τόσο διαιρεμένη, είπε ο επικεφαλής του Κινήματος Ευρωσκεπτικισμού, Ντρούντε Ντάλερουπ, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ρασμούσεν ότι ώθησε τους Δανούς να ψηφίσουν ναι στη συνθήκη του Άμστερνταμ, τρομοκρατώντας τους με προειδοποιήσεις για απομόνωση στην αντίθετη περίπτωση. O ηγέτης του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος, Χόλγκερ Νίλσεν, είπε ότι οι Δανοί που ήταν αντίθετοι "σε "περισσότερο Ένωση" δεν τόλμησαν να απορρίψουν τη συνθήκη φοβούμενοι τις καταστροφικές συνέπειες και το χάος που προέβλεψε ο πρωθυπουργός".

    Το χθεσινό δημοψήφισμα ήταν το πέμπτο μέσα σε δεκαπέντε χρόνια σχετικά με το ζήτημα της ΕΕ. Το 1992 οι ψηφοφόροι είχαν απορρίψει τη συνθήκη του Μάαστριχτ, για να την ψηφίσουν τον επόμενο χρόνο, οπότε και προκλήθηκαν επεισόδια ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές.

    Σήμερα το πρωί, 100 περίπου μέλη ομάδας που αυτοαποκαλείται "οι Αυτονομιστές" πραγματοποίησαν πορεία προς το κοινοβούλιο, διαμαρτυρόμενοι για το δημοψήφισμα, ενώ αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην περιοχή Νοερέμπρο, προμαχώνα των αντιτιθέμενων στη συνθήκη του Άμστερνταμ, όπου συγκεντρώθηκαν κατόπιν, προκειμένου να προληφθούν επεισόδια σαν κι αυτά του 1993. Λ.Π.

    [10] ΡΗΞΗ ΣΤΙΣ ΓΑΛΛΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

    Eντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Αγκυρα η πρόταση νόμου που θα συζητηθεί σήμερα στη γαλλική εθνοσυνέλευση, σχετικά με την αναγνώριση της σφαγής εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων και της βίαιης μετακίνησής τους ως "Αρμενική γενοκτονία του 1915". Το νομοσχέδιο προωθείται από μέλη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Γαλλία και έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη όλων τα παρατάξεων της γαλλικής εθνοσυνέλευσης,

    Η τουρκική κυβέρνηση προειδοποίησε τη Γαλλία για το ενδεχόμενο σοβαρής ρήξης των διμερών σχέσεών τους, στην περίπτωση pou η εθνοσυνέλευση υιοθετήσει το επίμαχο νομοσχέδιο. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λουξεμβούργο, προειδοποίησε τον Γάλλο ομόλογό του, ότι η επίσημη αναγνώριση της Αρμενικής γενοκτονίας "θα προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις", ενώ ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ έκανε λόγο για "σοβαρή βλάβη των σχέσεων Τουρκίας-Γαλλίας".

    Πολιτικοί αναλυτές στην τουρκική πρωτεύουσα δεν αποκλείουν την αναβίωση του κλίματος της δεκαετίας του '80, όταν η Αγκυρα έκανε συντονισμένες προσπάθειες για να απαλείψει τις αναφορές στη γενοκτονία των Αρμενίων. Η Αρμενική διασπορά αλλά και η ακαδημαϊκή κοινότητα αντέδρασαν στην απόπειρα της Τουρκίας και ενθάρρυναν συμβολικές κινήσεις όπως την ανέγερση μνημείων, τον επίσημο εορτασμό της επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων, κ.α. Χρειάστηκαν μεγάλες εταιρείες δημοσίων σχέσεων και εκατοντάδες ώρες εκπροσώπων της κυβέρνησης των ΗΠΑ για να συγκρατηθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο πρόταση για την ανακήρυξη της 21ης Απριλίου ως επίσημης ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ οι γαλλοτουρκικές σχέσεις έφθασαν στο κατώτατο δυνατό σημείο, λόγων των μνημείων που ανεγέρθηκαν σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, σημείωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC.

    Ωστόσο, όπως εκτίμησε σε σχόλιό του το BBC, οι κινήσεις των Τούρκων πολιτικών αναφορικά με τη στάση προς τη Γαλλία, αναμένεται να είναι πιο προσεκτικές λόγω των οικονομικών σχέσεων των δυο χωρών και των σημαντικών γαλλικών επενδύσεων στην Τουρκία.

    [11] Ο ΟΗΕ ΚΑΛΕΙ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΜΠΧΑΖΙΑ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

    Έκκληση απηύθυνε τo Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις δυνάμεις της Γεωργίας και στους αυτονομιστές της Αμπχαζίας να σεβαστούν την εκεχειρία που υπογράφηκε μεταξύ των δύο πλευρών, τη Δευτέρα.

    Το δεκαπενταμελές συμβούλιο προέτρεψε τις δύο πλευρές να επιβλέψουν αυστηρά την κατάπαυση του πυρός και να μην καταφεύγουν στη βία για την επίλυση των διαφορών τους.

    Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη με χθεσινή ανακοίνωση τους, υποστηρίζουν ότι οι συνεχείς συγκρούσεις εμποδίζουν την απόσυρση όλων των δυνάμεων από τα σύνορα, η οποία είχε προγραμματιστεί για σήμερα.

    Την Τετάρτη, οι αυτονομιστές της Αμπχαζίας πήραν στα χέρια τους τον έλεγχο της περιοχής Γκάλι, η οποία μάλιστα αποτελεί το επίκεντρο των ένοπλων συγκρούσεων, καταπατώντας με αυτόν τον τρόπο τη συμφωνία.

    Αξίζει να σημειωθεί πως στη Γεωργία από το1993 τα Ηνωμένα Έθνη διατηρούν αποστολή 91 στρατιωτικών παρατηρητών, η οποία ανομάζεται UNOMIG. Λ.Μ

    [12] ΜΕΥΘΑΡΙΟ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Συνεχίζονται οι προετοιμασίες στο Μαυροβούνιο για τις μεθαυριανές καθοριστικές εκλογές. Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος Μόμιρ Μπουλάτοβιτς σε ομιλία του χθες στην Ποντγκόριτσα είπε ότι "οι επικείμενες εκλογές δεν θα είναι ούτε ελεύθερες ούτε δημοκρατικές διότι οι Αρχές του Μαυροβουνίου παραβιάζουν το σύνταγμα και τους νόμους".

    Ο Μπουλάτοβιτς τόνισε στους δημοσιογράφους ότι το κόμμα του θα ζητήσει αύριο την πιθανότητα αποχώρησης από τις εκλογές. Ωστόσο, δημοσιογραφικοί κύκλοι του Μαυροβουνίου θεωρούν απίθανη την αποχώρηση του Σοσιαλιστκού Λαϊκού Κόμματος από τις εκλογές.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ένα άτομο, που είχε στην κατοχή του εκρηκτική ύλη, συνελήφθη χθες στην Ποντγκόριτσα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσης του συνασπισμού του προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς "Για μία καλύτερη ζωή". Ε.Π.

    [13] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΑΠΟΛΥΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΗΣ ROSNEFT

    Στην απόλυση του διοικητικού προσωπικού της πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, προέβη χθες ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Σεργκέι Κιριένκο, μετά την αποτυχία των σχεδίων για ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και κυρίως μετά τη δήλωση του προέδρου της Gazprom, Ρεμ Βιαχίρεβ, ότι η Rosneft αξίζει το ένα τέταρτο του ποσού που ζητά η κυβέρνηση για την πώληση της.

    Ο Σεργκέι Κιριένκο απέλυσε το διευθυντή, Γιούρι Μπεσπάλοφ και τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Αλεξάντερ Πουτίλοφ, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιtar-tass.

    Ο Ιλία Λετσίνιετς, αντιπρόεδρος της εταιρείας, ο οποίος μάλιστα ήταν αρκετά χρόνια στο υπουργείο Ενέργειας, διορίστηκε νέος πρόεδρος της Rosneft; σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενώ ο κ. Πουτίλοφ αντικαταστάθηκε από την Ελένα Τελεγκουίνα, πρώην υφυπουργό Ενεργείας υπεύθυνη για τις διεθνείς σχέσεις και τις ξένες επενδύσεις.

    Στο μεταξύ, ο κ. Ρέμ Βιαχίρεβ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η πραγματική αξία της Rosneft κυμαίνεται από 470 έως 570 εκατομμύρια δολάρια και όχι 2 δισεκατομμύρια όπως πιστεύει το υπουργείο υπεύθυνο για τις ιδιωτικοποιήσεις. Η Gazprom αρχικά είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά της Rosneft χαρακτήρισε όμως αρκετά υψηλή την αρχική τιμή πώλησης της ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως οι όροι θα τροποποιηθούν κατά τη δεύτερη δημοπρασία.

    Η κυβέρνηση παραδέχτηκε προχθές ότι η πρώτη δημοπρασία απέτυχε λόγω έλλειψης προσέλευσης επενδυτών και ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί μια δεύτερη δημοπρασία με χαμηλότερη αρχική τιμή. Λ.Μ

    [14] ΤΟ ΔΝΤ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΔΑΝΕΙΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

    To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προτείνει στο Εκτελεστικό του Συμβούλιο την έγκριση για χορήγηση δανείου, ύψους 670 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αποτελεί τμήμα του δανειοδοτικού πακέτου των 10,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει παγώσει από τον Ιανουάριο, λόγω των χαμηλών φορολογικών εσόδων της Ρωσίας.

    Σε ανακοίνωση του το ΔΝΤ καλοσωρίζει την σημερινή απόφαση της κυβέρνησης της Ρωσίας για πάταξη της φοροδιαφυγής και ενίσχυση των εσόδων του κράτους, με τη λήψη αυστηρών πειθαρχικών μέτρων, ενώ αναφέρεται ότι ως αντάλλαγμα η διοίκηση του ΔΝΤ θα προτείνει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο την παροχή δανείου προς τη χώρα αυτή.

    Ωστόσο, ο διευθυντής του ΔΝΤ, Μισέλ Καμντεσούς, διεύψευσε χθες δημοσιεύματα πως το ΔΝΤ σχεδιάζει τη χορήγηση πρόσθετων πιστώσεων προς τη Ρωσία, με στόχο να αποτρέψει το ενδεχόμενο υποτίμησης του ρουβλίου. Λ.Μ

    [15] ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ "ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΕΝΓΚΕΝ" ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Θετικά αποτελέσματα είχε για τη Γερμανία, παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις, η εφαρμογή της "Συμφωνίας Σένγκεν". Η κατάργηση των συνόρων προς Δυσμάς και η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και των προσφύγων που ζουν μόνιμα στις χώρες μέλη της, δεν είχαν επιπτώσεις σε θέματα δημόσιας και κρατικής ασφάλειας, όπως φοβήθηκαν κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες στη Βόνη.

    Περισσότερο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν θετικά βήματα αν και η "Συμφωνία Σένγκεν" δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα στο σύνολο των διατάξεων της, ούτε άρχισε να λειτουργεί, στο αναμενόμενο επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Αστυνομία (Ευρωπόλ).

    Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έκθεση της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης εγκλήματος, που αναφέρεται στο oqcamyl]mo έγκλημα.

    Στην έκθεση σημειώνεται ότι κατά το 1997 ο αριθμός των ατόμων, που μετείχαν και δραστηριοποιούνταν σε οργανωμένα κυκλώματα, μειώθηκε σε 8.098 που ήταν το 1996. Ταυτόχρονα μειώθηκε και το ποσό από υλικές ζημιές, που προκάλεσαν τα διάφορα παρακλάδια της γερμανικής μαφίας. Το 1996 προξένησαν φθορές αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων μάρκων.

    Στα ίδια επίπεδα δηλαδή στα 730 εκατομμύρια μάρκα κυμάνθηκαν το 1997 τα κέρδη από τις δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος, κυρίως από διακίνηση ναρκωτικών στη Γερμανία και σε όλη τη Δυτική Ευρώπη, σε συνεργασία με σπείρες κακοποιών και λαθρεμπόρων, που έχουν την έδρα τους στην Τουρκία και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

    Τα στοιχεία αυτά διέψευσαν και τον ίδιο τον ομοσπονδιακό υπουργό εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα δημόσιας ασφάλειας, Μάνφρεντ Κάντερ , που υπολόγιζε ότι θα αυξηθούν, και μάλιστα αλματωδώς, οι δραστηριότητες της μαφίας. Διαψεύσθηκαν, επίσης και εκείνοι που εξέφραζαν φόβους για διείσδυση στη γερμανική κοινωνία της ρωσικής μαφίας, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη χώρα μας.

    Η υπηρεσία δίωξης εγκλήματος καταλογίζει ένα μικρό μόνο μέρος, των πάσης φύσεως αδικημάτων το 1997, σε άτομα από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης,

    [16] ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Αντιδράσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ρουμανίας προκάλεσε η ενέργεια του νέου υπουργού Bιομηχανίας, Ράντου Μπερσιάνου, ο οποίος καθαίρεσε το Διοικητικό Συμβούλιο της κρατικής εταρείας ROMGAZ, άλλαξε το Διοικητικό Συμβούλιο της RENEL και διόρισε νέο πρόεδρο του Διοικητικού Συμβούλιο της SNP PETROL, χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, Ράντου Βασίλε και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Εμίλ Κονσταντινέσκου. Τα περισσότερα κόμματα που συγκροτούν το κυβερνητικό συνασπισμό αντέδρασαν στην ενέργεια αυτή αν και ο πρωθυπουργός, Ράντου Βασίλε, που αρχικά είχε εκφράσει δημόσια τη δισαρέσκειά του για την ενέργεια του υπουργού, σημείωσε την επόμενη μέρα ότι ο υπουργός Βιομηχανίας είχε το δικαίωμα να διορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της SNP PETROL, αλλά θα ήταν καλύτερα ο κύριος Ράντου Μπερσιάνου να είχε συμβουλευτεί και εμένα.

    Οι περισσότερες αντιδράσεις προήλθαν από το Εθνικό Αγροτικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα το οποίο απειλεί με αποχώρησή του από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ κάποιες εφημερίδες διαβλέπουν ακόμη και το ενδεχόμενο διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού και προσφυγής στις κάλπες.

    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας στη Θεσσαλονίκη)

    [17] ΚΑΤΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΖΕΥΓΟΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

    Κατενθουσιασμένοι από το ταξίδι τους στην Ελλάδα, έμειναν ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και η σύζυγος του Σοφία, s}lvyma με τον εκπρόσωπο τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ισπανίας, Χουακίν Περέζ Βιλανουέβα.

    Ο Ισπανός εκπρόσωπος μιλώντας στους Ελληνες δημοσιογράφους στη Βεργίνα, υπογράμμισε ότι: "Όλα πήγανε καλά. Στις επαφές με την ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ Ελλάδα και Ισπανία επιβεβαίωσαν συμφωνίες που έχουν ήδη υπογράψει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Ερωτηθείς ο κ.Βιλανούέβα για το αν υπήρξε πρόβλημα από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, δεν βρέθηκε στο αεροδρόμιο για να τους υποδεχτεί δήλωσε ότι "δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όλα πήγαν πολύ καλά. Ο καθένας έχει το πρόγραμμα του και εμείς το καταλαβαίνουμε".

    Το βασιλικό ζεύγος, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε και στο μουσείο της Βεργίνας, είχε συνάντηση με τους Ισπανούς δημοσιογράφους, στη διάρκεια της οποίας τόνισαν ότι έμειναν πολύ ευχαριστημένοι από την επίσκεψη. Η βασίλισσα Σοφία μάλιστα υπογράμμισε ότι της άρεσε πάρα πολύ η Θεσσαλονίκη.

    [18] ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΖΕΥΓΟΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

    Τους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας επισκέφτηκε το μεσημέρι το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας. Το βασιλιά Χουάν Κάρλος και τη σύζυγο του Σοφία, τους υποδέχτηκε στις 12 το μεσημέρι η προϊσταμένη της ΙΖ' εφορίας κλασικών αρχαιοτήτων, Δήμητρα Ακαμάτη, ενώ στη συνέχεια η αρχαιολόγος, Αγγελική Κοταρίδου, τους ξενάγησε στους τάφους.

    Παρά τα δρακόντεια μέτρα που είχε λάβει η αστυνομία, ορισμένοι από τους τριακόσιους περίπου φιλοβασιλικούς που βρέθηκαν στη Βεργίνα, κατάφεραν να πλησιάσουν τη βασίλισσα Σοφία, να της προσφέρουν λουλούδια και να μιλήσουν μαζί της.

    Μετά τη ξενάγηση, ο Χουάν Κάρλος είχε μια σύντομη συνομιλία με τους Ισπανούς δημοσιογράφους, τους οποίους τους ευχαρίστησε για την δημοσιογραφική κάλυψη της επίσκεψης του όλες αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα.

    Στη συνέχεια, το βασιλικό ζεύγος αναχώρησε για τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να γευματίσει στην Κρήνη, ενώ το απόγευμα θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" για τη Μαδρίτη.

    [19] ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΞΕΝΑΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΖΕΥΓΟΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

    Toν ιερό ναό της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, επισκέφτηκε το πρωί το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας.Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, η βασίλισσα Σοφία και ο συζυγός της, Χουάν Κάρλος, ξεναγήθηκαν στους χώρους του περίφημου σταυροειδούς ναού από τους ιερείς Λάζαρο, Γεώργιο και Θεόφιλο.

    Το βασιλικό ζεύγος συνομίλησε με τους ιερείς και θαύμασε τα μωσαϊκά του Η΄και του ΙΒ΄αιώνα και τις έξοχες τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον ΙΑ'. Στη συνέχεια άναψαν κεριά και προσκύνησαν.

    Τη Σοφία και τον Χουάν Κάρλος υποδέχτηκαν εκατοντάδες Hessakomije_r. Το "παρών" έδωσαν και μέλη φιλοβασιλικών παρατάξεων, που φώναζαν συνθήματα υπερ του Κωνσταντίνου.

    Η επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προκάλεσε έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, αφού η τροχαία απέκλεισε τις οδούς Αγίας Σοφίας, Αγγελάκη, Αλεξάνδρου Σβώλου και Τσιμισκή.

    Οι βασιλείς της Ισπανίας θα ολοκληρώσουν σήμερα την επίσκεψή τους στην Ελλάδα, μετά την ξενάγησή τους στους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας. Θα αναχωρήσουν για τη Μαδρίτη από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" το απόγευμα.

    Υπενθυμίζεται ότι χτες επισκέφτηκαν το βυζαντινό μουσείο και τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, ενώ το βράδυ παρακάθισαν σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τους, στο Κυβερνείο, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος.

    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

    [20] ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Παρά την φαινομενική ηρεμία που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο, οι γιουγκοσλαβικές ένοπλες δυνάμεις παίρνουν μέτρα για να εμποδίσουν τυχόν δραστηριότητες του αυτοαποκαλούμενο Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

    Το Γ' Σώμα του γιουγκοσλαβικού στρατού, που οποίου χώρος ευθύνης είναι το Κοσσυφοπέδιο, έχει αναπτύξει τις μονάδες του σε καταυλισμούς εκτός των στρατοπέδων του.

    Οι μετακινήσεις στρατιωτών προς τα σημεία διασποράς καταγράφηκαν και από τους ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονται στην περιοχή. Η διασπορά των μονάδων του Γ' Σώματος Στρατού έγινε με βάση τις εμπειρίες και τα διδάγματα που άντλησε ο γιουγκοσλαβικός στρατός από τα γεγονότα του 1991.

    Τα στρατόπεδα του γιουγκοσλαβικού στρατού, σύμφωνα με το παλιό δόγμα που ίσχυε έως το 1989, βρίσκονται εντός των πολεοδομικών συγκροτημάτων. Το 1991 όμως τα στρατόπεδα αυτά στην Σλοβενία και την Κροατία πολιορκήθηκαν εύκολα και οι μονάδες του στρατού αναγκάστηκαν να παραδοθούν.

    Έτσι τώρα η διοίκηση του Γ' Σώματος Στρατού του Κοσσυφοπεδίου διέσπειρε τις δυνάμεις της για να αποφύγει αιφνιδιασμό από τους ένοπλους του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" και ανάλογες πολιορκίες. Ταυτόχρονα η διασπορά των μονάδων περιορίζει την ελευθερία των κινήσεων του "ΑΣΚ".

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ηγεσία του γιουγκοσλαβικού στρατού εκτιμά ως θετική μέχρι τώρα την απόδοση των στρατιωτικών μονάδων στο Κοσσυφοπέδιο, λαμβανόμενου υπόψη ότι από τις ως τώρα επιθέσεις των αλβανών ενόπλων κατά στρατιωτικών στόχων , ιδίως στην παραμεθόριο μόνον ένας στρατιώτης έχει σκοτωθεί, ενώ οι απώλειες των αλβανών ενόπλων ανέρχονται σε δεκάδες. Οι ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες επισημαίνουν ότι ο "ΑΣΚ" διαθέτει, εκτός από τα ατομικά πυροβόλα όπλα και πιο ανεπτυγμένα συστήματα όπως αντιαεροπορικούς πυραύλους SA-7(arrow- 2Μ) και αντιαρματικούς πυραύλους AT-3 Sager. Ε.Π.

    [21] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΔΕΧΕΤΑΙ Ο I.ΡΟΥΓΚΟΒΑ

    Δριμύτατες επικρίσεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους δέχθηκε ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, για τους χειρισμούς του στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου. Χαρακτήρισαν απαράδεκτες τις υποχωρήσεις του έναντι του Βελιγραδίου και τον κατηγόρησαν ότι "προσφέρει στον Μιλόσεβιτς σανίδα σωτηρίας για την πολιτική του επιβίωση".

    Ιδιαίτερα επικριτικός, ο κυριότερος αντίπαλος του Ρουγκόβα, ο αρχηγός του Κοινοβουλευτικού Κόμματος Κοσσυφοπεδίου, Αντεμ Ντεμάτσι, σε δηλώσεις του που δημοσιεύει η εφημερίδα "Γκλας Νοβόστι", έκανε λόγο για εξαπάτηση του αλβανικού λαού."Ο Ρουγκόβα δεν εκπροσωπεί κανέναν εκτός των κηφήνων, που ξεδιάντροπα σπαταλούν τα λεφτά του λαού και που εξακολουθούν να εξαπατούν τον αλβανικό λαό οδηγώντας τον σε διασπάσεις και αιματοχυσία", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ντεμάτσι.

    Ο ίδιος κατηγόρησε τον Ρουγκόβα ότι "οποτεδήποτε κινδυνεύει ο Μιλόσεβιτς του προσφέρει σανίδα σωτηρίας", υποστηρίζοντας ότι με τις ενέργειές του ο Ρουγκόβα απάλλαξε τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας από την πίεση που ασκείτο λόγω του Μαυροβουνίου και του Κοσσυφοπεδίου.

    Εξάλλου η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Λουλιέτα Πούλια-Μπετσίρι σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Ντεμοκράτσια", χαρακτήρισε τις υποχωρήσεις του Ρουγκόβα απαράδεκτες και υπογράμμισε ότι η αλβανική αντιπολίτευση αναγκάζει τώρα τον ηγέτη των αλβανόφωνων να επαναξετάσει τη συνέχεια του διαλόγου με το Βελιγράδι.

    Κατά την κ.Μπετσίρι, "η επιβολή ενός διεθνούς προτεκτοράτου είναι η καλύτερη λύση για το Κοσσυφοπέδιο αυτή τη στιγμή".

    [22] ΑΓΝΩΣΤΟ ΑΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΡΙΣΤΙΝΑΣ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Μετέωρες παραμένουν οι συνομιλίες Πρίστινας Βελιγραδίου, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σήμερα μεταξύ των αντιπροσωπειών των δυο πλευρών, ύστερα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του ηγέτη των αλβανόφωνων Ιμπραήμ Ρουγκόβα και του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας.

    Η σημερινή συνάντηση αναβλήθηκε λόγω της επίσκεψης του Ρουγκόβα στις ΗΠΑ, ωστόσο, η εφημερίδα "Ντνέβνι Τέλεγκραφ", γράφει επικαλούμενη αλβανικούς κύκλους στην Πρίστινα, ότι "είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρξει νέα συνάντηση μέχρις ότου οι σερβικές δυνάμεις επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους".

    Στο μεταξύ, στο Κοσσυφοπέδιο συνεχίζονται τα ένοπλα επεισόδια μεταξύ των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και των αλβανοφώνων.

    Το κέντρο πληροφόρησης Κοσσυφοπεδίου κατήγγειλε ότι σήμερα το πρωί οι σερβικές δυνάμεις διέταξαν γενική επίθεση εναντίον του χωριού Λάπουσνικ, στην περιφέρεια Γκλόμπαβατς, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    Χθες εξάλλου, σύμφωνα πάντα με το κέντρο πληροφόρησης του Κοσσυφοπεδίου, οι σερβικές δυνάμεις βομβάρδισαν το χωριό Λάουσα, το οποίο πιστεύεται ότι είναι πυρήνας του "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου".


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Friday, 29 May 1998 - 19:29:16 UTC