Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-06-02

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 2 Ιουνίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Οι εξελίξεις στην Ιονική)
  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΗΡΟΥ - ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [03] ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΛΕΡΜΟ
  • [04] Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ: ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΕΙΚΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΦΘΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ
  • [05] ΕΚΛΕΙΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΕΧΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΝΤΑΠΛΟ ΦΟΝΟ
  • [06] ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΩΝ
  • [07] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΤΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
  • [08] ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΑΠΟ ΡΕΠΠΑ
  • [09] Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΥΛΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΙΝΚΕΛ ΣΤΟΝ ΜΙΛΟ ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ
  • [11] ΟΙ ΗΠΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΠΙΑ
  • [12] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΡΑΚΙ
  • [13] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΘΑ ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΤΩΝ ΝΑΖΙ
  • [14] ΚΥΠΡΟΣ:2 ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΓΥΜΝΙΣΜΟ
  • [15] Ε.Ε: ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Ο ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΑΚΟΥΓΙΟΥ
  • [16] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Μ. ΧΑΝΤΖΙΣΚΙ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [17] NEΕΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Οι εξελίξεις στην Ιονική)

  • [18] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • [19] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΟΝΙΚΗ
  • [20] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΙΟΝΙΚΗ
  • [21] ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΟΤΟΕ ΚΑΙ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΟΝΙΚΗ
  • [22] ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΚΘ
  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • [23] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [24] ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [25] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΝΕΕΣ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ
  • [27] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΟΞΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ- ΕΝΟΠΛΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ
  • [28] Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [27] Φ. ΝΑΝΟ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [28] ΤΡΙΑ ΟΧΙ ΑΠΌ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [29] ΓΟΥΕΣΤΕΝΤΟΡΠ: ΠΥΡΙΤΙΔΑΠΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    "H Οικονομική και Νομισματική Ενωση δεν είναι εξαναγκασμός, αλλά είναι μια πρόσθετη δυνατότητα για να μπορέσει η χώρα να καταστεί ικανή να αντιμετωπίσει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό και για να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις".

    Αυτό υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, που έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με θέμα: "Η πορεία της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση, αλλά και ειδικότερα προς την ΟΝΕ", ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει εξαγγείλει, τις οποίες χαρακτήρισε απαραίτητες και αναγκαίες για να μπορέσει η Ελλάδα να μικρύνει την απόστασή της από τις ανεπτυγμένες χώρες.

    Παράλληλα, τόνισε ότι η ευημερία μιας χώρας εξαρτάται κυρίως από την υποδομή της οικονομίας, η οποία θα πρέπει να εξασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα. "Για να υπάρχει αυτή η προϋπόθεση πρέπει να υπάρχει χαμηλός πληθωρισμός, πρέπει να υπάρχει η εξυγίανση του δημοσιονομικού ελλείμματος και πρέπει να γίνονται επενδύσεις", ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Σημίτης κατέστησε σαφές ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, πρέπει να αναπροσαρμοστεί η πολιτική που εφαρμόζεται στα νέα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά δεδομένα, αναφέροντας ως παράδειγμα την αλλαγή στο τραπεζικό σύστημα, η οποία πραγματοποιείται όπως είπε, για να καταστεί ευέλικτο και ανταγωνιστικό.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε για μια ακόμη φορά τη θέση της κυβέρνησης ότι θα ολοκληρώσει το έργο της, χωρίς να υπάρξει καμία αλλαγή ή ταλάντευση, δίνοντας έτσι απάντηση και στη θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική.

    "Η ΟΝΕ, συνέχισε ο κ. Σημίτης, αφορά το βιοτικό επίπεδο όλων. Εχουμε πει και τονίσει ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι πανάκεια, δεν λύνει όλα τα προβλήματα. Βεβαίως και θα υπάρχουν προβλήματα. Ενα ενιαίο νόμισμα προϋποθέτει ενιαία πολιτική βούληση. Οι δυσκολίες που θα προκύψουν σημαίνει ότι θα υπάρξουν επίπονες διαδικασίες. Πρέπει να ετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε νέα προβλήματα, σε σχέση με τον ανταγωνισμό".

    "Χρειάζεται από τώρα παραγωγική αναδιάρθρωση και ανάπτυξη της οικονομίας μας. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση η Ελλάδα έχει προβλήματα. Αύριο θα βρεθεί σε ένα καλύτερο επίπεδο για να μπορέσει να λύσει κάποια από αυτά. Αλλά η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί για να γίνει η χώρα ισχυρή. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι ένα βήμα που μας φέρνει σε μια καλύτερη θέση, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί νέα προβλήματα", τόνισε ο κ. Σημίτης.

    "Το αποτέλεσμα είναι ότι, ενώ το 1993 η συμμετοχή στην ΟΝΕ vaim|tam άπιαστο όνειρο σήμερα είμαστε σε απόσταση αναπνοής. Σήμερα μπορούμε πολύ βάσιμα να υπολογίσουμε ότι θα πετύχουμε τον στόχο. Ο ελληνικός λαός μπορεί να δει ότι οι θυσίες του έπιασαν τόπο. Η αντιπολίτευση δεν έχει επιχειρήματα για να αντικρούσει την πολιτική μας. Η συμμετοχή μας στην ΟΝΕ είναι ένα βήμα σε μια πορεία, αλλά υπάρχουν και βήματα σημαντικά, που αφορούν στο τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης και σε άλλα ζητήματα", επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

    Τέλος, ο κ. Σημίτης, αφού επισήμανε ότι υπάρχει μια συντριπτική αποδοχή από την ελληνική κοινωνία για την πορεία της Ελλάδας προς την ευρωπαϊκή ολοκήρωση, παρατήρησε ότι από την άλλη, υπάρχει μια δυσανάλογη αντίδραση για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, προσθέτοντας ότι "η κυβέρνησή μας εγγυάται το μέλλον. Οσοι θέλουν ας ασχοληθούν με το παρελθόν, αλλά δεν πρόκειται να ανακόψουν την πορεία μας για μια Ελλάδα ισχυρή, μια Ελλάδα ισότιμη".

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΗΡΟΥ - ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση το κυριαρχικό δικαίωμα της άμυνας της Κύπρου, μιας χώρας - μέλους του ΟΗΕ, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γεώργιο Ντούνα, κυβερνήτη του εκπαιδευτικού πλοίου "’ρης", που πραγματοποιεί επίσκεψη στο λιμάνι της Λεμεσού.

    Ο κ.Ομήρου αναφερόμενος στα βρετανικά δημοσιεύματα για τους πυραύλους S -300, τόνισε ότι γίνεται μια προσπάθεια εκβιασμού της κυπριακής δημοκρατίας, αλλά και ενέργειες να πληγεί η οικονομία του τόπου. "Δυστυχώς αυτή η προσπάθεια είναι ενορχηστρωμένη, όμως δεν θα περάσει" υποστήριξε.

    Το ουσιαστικό μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με τον κυπριακό ελληνισμό σε αυτή τη δύσκολη ώρα και ότι μαζί θα αντιμετωπίσουμε τους εθνικούς κινδύνους, δήλωσε ο κ.Ομήρου, υπογραμμίζοντας ότι ο τουρκικός επεκτατισμός δεν απειλεί μόνο την Κύπρο, αλλά και το Αιγαίο, τα νησιά και τη Θράκη.

    Το απόγευμα ο Κύπριος υπουργός Αμυνας θα βρίσκεται στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογο του, ’κη Τσοχατζόπουλο και να προγραμματίσουν την κοινή αμυντική πορεία των δύο χωρών. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα έχει επαφές με τον Γάλλο υπουργό Αμυνας, Αλέν Ρισάρ.

    [03] ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΛΕΡΜΟ

    Μια νέα τουρκική πρόκληση έγινε αυτή τη φορά στη Διάσκεψη των προέδρων των Κοινοβουλίων των μεσογειακών χωρών που πραγματοποιείται στο Παλέρμο της Ιταλίας, από τον πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Χικμέτ Τσετίν.

    Ο κ. Τσετίν απαντώντας στην επίκληση των τραγικών γεγονότων της Κύπρου και στην έκκληση του προέδρου της κυπριακής Βουλής, Σπύρου Κυπριανού για παρέμβαση των χωρών της Μεσογείου με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, ισχυρίστηκε ότι η χώρα του συμμετέχει έμμεσα στην κρίση, σε αντίθεση με την Ελλάδα που έχει άμεση εμπλοκή.

    Αμεση υπήρξε η αντίδραση του προέδρου του Ελληνικού Joimobouk_ou, Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος κάλεσε τον κ. Τσετίν να σεβαστεί τη νοημοσύνη των ακροατών του και να μην επιχειρεί να πείσει τους συμμετέχοντες οτι η εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο που συνεχίζεται για 24 χρόνια, παρά τις αποφάσεις του ΟΗΕ και την καταδίκη της διεθνούς γνώμης, είναι μια έμμεση και μόνο εμπλοκή της Τουρκίας στο Κυπριακό.

    "Ομολογώ ότι με κατέπληξε και υποθέτω όχι μόνο εμένα, η απάντηση που έδωσε ο κ. Τσετίν", δήλωσε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι "η Τουρκία προχωρεί σε διαδικασίες ενσωμάτωσης της κατεχόμενης Κύπρου και απειλεί την πλήρη ενσωμάτωσή της, αφού στο μεταξύ έχει μεταφέρει εκεί δεκάδες χιλιάδες εποίκων από τα βάθη της Ανατολίας".

    Ο κ. Κακλαμάνης κατήγγειλε επίσης, τη λεηλασία ορθόδοξων εκκλησιών και την προσπάθεια εξαφάνισης κάθε είδους πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής, που όπως είπε, παραβιάζουν βάναυσα τις αρχές της Διακήρυξης της Βαρκελώνης.

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, όλοι σχεδόν οι πρόεδροι των Κοινοβουλίων αναφέρθηκαν στην πρωτοβουλία του κ. Κακλαμάνη και στα αποτελέσματα για την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία της Διάσκεψης των Αθηνών.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κακλαμάνης ευχαρίστησε τους ομολόγους του για την αναγνώριση αυτή και εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για την προώθηση διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των λαών της Μεσογείου.

    Επίσης χαιρέτισε την πρωτοβουλία για την εγκαθίδρυση ενός ευρωμεσογειακού φόρουμ, τονίζοντας ότι ουσιώδες στοιχείο για τη σύστασή του θα πρέπει να είναι η πρόβλεψη μιας οργανικής διασύνδεσής του με τις πρωτοβουλίες των εθνικών Κοινοβουλίων και με τη Διάσκεψη των Προέδρων, για την εξασφάλιση ενός διαύλου επικοινωνίας μεταξύ τους, του οποίου το κέντρο βάρους θα είναι στη Μεσόγειο.

    [04] Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ: ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΕΙΚΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΦΘΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ

    "Τα δύο νέα κρούσματα παράβασης των νόμων που διαπιστώθηκαν σήμερα, εκθέτουν το σύνολο των τίμιων αστυνομικών που εύορκα εκτελούν το καθήκον τους και αμαυρώνουν το όνομα της Ελληνικής Αστυνομίας και τους υπηρετούντες σε αυτήν".

    Αυτό υπογράμμισε σε δηλώσεις του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη σύλληψη δύο αστυνομικών στη Χίο και στην Αθήνα.

    Ο κ. Ρωμαίος τόνισε ότι "οι εντολές που έχουν δοθεί προς τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας είναι σαφέστατες: Καμία επιείκεια προς αυτούς, τους ευτυχώς ελάχιστους και ειδικά όταν πρόκειται για αξιωματικούς".

    Καταλήγοντας τόνισε ότι "η Ελληνική Αστυνομία καθημερινά αντιπαλαίει το έγκλημα, τα ναρκωτικά και κάθε μορφής εγκληματικότητα. Οπως όμως έχει διαπιστωθεί μπορεί να αντιπαλέψει με την βοήθεια και τον σεβασμό των πολιτών και τους διεφθαρμένους αστυνομικούς, προκειμένου να εξακολουθεί να υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο, με οδηγό την ανθρωπιά, την αλήθεια και πάνω από όλα την πίστη στις αιώνιες αξίες".

    [05] ΕΚΛΕΙΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΕΧΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΝΤΑΠΛΟ ΦΟΝΟ

    Έκλεισε σήμερα οριστικά από ποινικής πλευράς, στο Κακουργοδικείο Κομοτηνής η πολύκροτη υπόθεση του βαρυποινίτη Θεόφιλου Σεχίδη, δράστη των πέντε δολοφονιών συγγενών του στη Θάσο πριν από δύο χρόνια.

    Ο 26χρονος, πρώην φοιτητής της νομικής, που είχε καταδικαστεί τον περασμένο Ιούνιο από το Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο Δράμας πέντε φορές ισόβια, εμφανίστηκε σήμερα στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Θράκης και με δήλωσή του έκανε γνωστό ότι δεν επιθυμεί να δικαστεί - ανακαλώντας την έφεσή του - με αποτέλεσμα να διατηρηθεί η πρωτόδικη απόφαση.

    Ο δράστης των φρικιαστικότερων ίσως εγκλημάτων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στα αστυνομικά χρονικά της χώρας δεν εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να μην υποστηρίξει την έφεσή του, αλλά σύμφωνα με νομικούς κύκλους ο πρώην φοιτητής της νομικής, που είναι γνώστης της ποινικής δικονομίας, πιθανόν να προέβλεψε ότι ήταν σχεδόν αδύνατον να πετύχει μείωση της ποινής.

    Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, συγγενείς και φίλοι της ατυχής οικογένειαςςς Σεχίδη, που είχαν συγκεντρωθεί στα δικαστήρια επιτέθηκαν εναντίον του και επιχείρησαν να τον προπηλακίσουν. Αστυνομικοί σχημάτισαν προστατευτικό κλοιό γύρω από τον βαρυποινίτη και τον απομάκρυναν από τα δικαστήρια.

    Ο 25χρονος δολοφόνησε στις 19 και 20 Μαϊου 1996, στο Λιμένα της Θάσου τον πατέρα του Δημήτρη, 55 χρόνων, την 50χρονη μάνα του Ελένη, την αδελφή του Ερμιόνη, 32 ετών, τη γιαγιά του Ερμιόνη 75 χρόνων και τον 57χρονο θείο του Βασίλη Σεχίδη, χωρίς να δώσει μέχρι σήμερα κάποια λογική εξήγηση.

    Εφαρμόζοντας ένα οργανωμένο σχέδιο, παρόμοιο με σενάριο κινηματογραφικής ταινίας τρόμου, εξόντωνε ένα-ένα τα θύματά του, τεμάχιζε τα πτώματά τους και τα τοποθετούσε σε πλαστικές σακούλες. Στη συνέχεια τα μετέφερε με το αυτοκίνητό του κκαι με το πλοίο της γραμμής από τη Θάσο στην Καβάλα όπου τα έθαβε σε σκουπιδότοπο.

    Ο νεαρός επικαλέστηκε ότι πάσχει από ψυχική νόσο, αλλά το πόρισμα της ομάδας εμπειρογνωμόνων ψυχιάτρων αναφέρει το αντίθετο. Να σημειωθεί ότι η υπόθεση μεταφέρθηκε και στα πολιτικά δικαστήρια με σειρά καταθέσεων που διεκδικούν συγγενείς, οι οποίοι διεκδικούν τη μεγάλη περιουσία της εύπορης οικογένειας Σεχίδη, στη Θάσο.

    [06] ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΩΝ

    H ενίσχυση της συνεργασίας των βαλκανικών χρηματιστηρίων, αποφασίστηκε στη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της αμερικανικής πρωτοβουλίας "SECI" στα Τίρανα. Το αντικείμενο των διαβαλκανικών συμμαχιών στο χώρο των κεφαλαιαγορών αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί σε συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων στην Κωνσταντινούπολη, στις 14 και 15 Ιουνίου.

    Εξάλλου, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφάλειας των επιχειρήσεων, στοχεύει η ίδρυση -στο Βουκουρέστι- του Κέντρου κατά της διαφθοράς και της εγκληματικότητας. Η λειτουργία του Κέντρου, που αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά όσες επιχειρήσεις emdiav]qomtai να δραστηριοποιηθούν σε περιοχές με μειωμένη ασφάλεια, αποφασίστηκε επίσης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "SECI".

    Στη διάρκεια της συνεδρίασης στα Τίρανα συζητήθηκε, ακόμη, η ελληνική πρόταση για την άνετη διέλευση οχημάτων και εμπορευμάτων από τους μεθοριακούς σταθμούς των βαλκανικών χωρών, ενώ προτάθηκε η σύναψη ελληνοϊταλικής συμφωνίας, για τη χρηματοδότηση των δυναμικών και εξωστρεφών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    [07] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΤΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

    Προβλήματα δημιουργούνται εκ νέου στις πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας, αφού οι πιλότοι του εθνικού μας αερομεταφορέα, παραβιάζοντας την πρόσφατη συμφωνία τους με τη διοίκηση, αρνούνται να προσφέρουν υπερεργασία.

    Οι πιλότοι με αυτό τον τρόπο αντιδρούν στην περικοπή δρομολογίων, όπως το Ντουμπάι - Μπανγκόκ καθώς επίσης και στην απόφαση της διοίκησης της Ολυμπιακής να προσλάβει 45 πιλότους, έναντι 75 που είχε ζητήσει η Ενωση Χειριστών.

    [08] ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΑΠΟ ΡΕΠΠΑ

    Πλήρη κάλυψη στον υπουργό Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλο, παρείχε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας σχετικά με το περιεχόμενο των δηλώσεών του για τον Έλληνα επίτροπο Χρ. Παπουτσή.

    Ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι ο κ. Παπουτσής υπερέβη τα όρια μέσα στα οποία θα πρέπει να κινείται και πρόσθεσε ότι η αναφορά του στην "αισθητική" και το "ήθος" του κ Πάγκαλου είναι ανεπιτυχής και ανεπίτρεπτη.

    Αναφερόμενος στον υπουργό Εξωτερικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο κ. Πάγκαλος έχει διακριθεί στις προσπάθειες και στην μάχη που δίνει για τα εθνικά συμφέροντα, κάτι το οποίο δεν πρέπει να το αμφισβητεί κανείς. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο υπουργός Εξωτερικών έχει τεθεί σε πολλές δοκιμασίες ενώπιον του λαού και έχει εκλεγεί πολλές φορές βουλευτής.

    Ο κ. Ρέππας είπε ακόμη ότι δεν πρέπει να ακούγονται φωνές που τον αδικούν και αδικούν τη νοημοσύνη και την κοινή λογική και ανέφερε χαρακτηριστικά: "άλλο πράγμα ο διάλογος και άλλο οι πολιτικοί χαρακτηρισμοί".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι ο Έλληνας Επίτροπος νομίμως είναι στις Βρυξέλλες και μπορεί να συνεχίσει να είναι και είναι θέμα δικό του αν θα επιλέξει άλλη πορεία. Πρόσθεσε ακόμη ότι όλοι έχουν το απεριόριστο δικαίωμα να εκθέτουν τις απόψεις τους αλλά όμως μέσα στα όρια, λέγοντας ότι έχει υπάρξει κατάχρηση των ορίων από βουλευτές.

    Τέλος ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο η κυβέρνηση να χάσει τις εκλογές αφού όπως είπε θα κερδίσει με το έργο της.

    [09] Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΥΛΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

    "Είναι πάγια η θέση μου και σύμφωνα με αυτήν ψηφίζω πάντα, ότι με εξαίρεση εκείνες τις πράξεις που αφορούν πολιτικές και μόνο δραστηριότητες του βουλευτή, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις πρέπει ma αίρεται η ασυλία".

    Αυτό υπογράμμισε σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, κατά την άφιξή του στο Παλέρμο της Ιταλίας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το θεσμό της ασυλίας των βουλευτών.

    "Αυτό, συνέχισε ο κ. Κακλαμάνης, δεν έχει σχέση με τη διατύπωση συγκεκριμένης διάταξης του Συντάγματος, αλλά με το πως εμείς αντιλαμβανόμαστε τη σημασία και το σκοπό του θεσμού της ασυλίας, ο οποίος υπάρχει για να προστατεύει την πολιτική λειτουργία του βουλευτή, ώστε να μη φαλκιδεύεται η δύναμη των κομμάτων μέσω διώξεων, οι οποίες ουσιαστικά αποσκοπούν σε αυτό και δεν αφορά πράξεις που εμπίπτουν στο κοινό Ποινικό Δίκαιο και μπορεί να βαρύνουν τον βουλευτή".

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΙΝΚΕΛ ΣΤΟΝ ΜΙΛΟ ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ για τη νίκη στις κοινοβουλευτικές εκλογές στο οποίο υπόσχεται την υποστήριξη γερμανικής κυβέρνησης στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο Μαυροβούνιο.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί ενθαρρυντικό και ιδιαίτερα θετικό βήμα προς τον εκδημοκρατισμό της Γιουγκοσλαβίας και τη σταθεροποίηση στην περιοχή.

    Ο κ. Κίνκελ τόνισε ότι οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τη διεξαγωγή των εκλογών, γεγονός που αποδεικνύει ότι με την κατάλληλη πολιτική βούληση επιτυγχάνεται πρόοδος στην επίλυση των πολιτικών συγκρούσεων και στην εξασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή.

    "Τα παραπάνω αποδείχθηκαν από τις εξελίξεις στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και μπορούν να αποδειχθούν στο Κοσσυφοπέδιο", υποστήριξε ο κ. Κίνκελ.

    Θετικό βήμα προς την οικοδόμηση της δημοκρατίας στην Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας χαρακτήρισε τη διεξαγωγή και το αποτέλεσμα των κοινοβουλευτικών εκλογών στο Μαυροβούνιο και ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρντμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν.

    Ο κ. Ρούμπιν δήλωσε ότι ο κ. Τζουκάνοβιτς επιδιώκει την επανένταξη του Μαυροβουνίου μεταξύ των μοντέρνων ευρωπαϊκών χωρών και ότι οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τη στάση του.

    Κ.Γ.

    [11] ΟΙ ΗΠΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΠΙΑ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υποστηρίζουν το σχέδιο κατασκευής του αγωγού μέσω της Κασπίας Θάλασσας που θα μεταφέρει αέριο από το Τουρκμενιστάν στις παγκόσμιες αγορές, δήλωσε ο υφυπουργός Εμπορίου, Ντέιβιντ ’αρον, στην ομιλία που απηύθυνε στην έναρξη της πέμπτης διεθνούς έκθεσης για το "Πετρέλαιο και το Αέριο από την Κασπία", σήμερα στο Μπακού.

    Ο Αμερικανός υφυπουργός τόνισε ότι η χώρα του υποστηρίζει την ποικιλία όσον αφορά στις οδούς μεταφοράς της ενέργειας, όπως και το συγκεκριμένο σχέδιο εξαγωγής πετρελαίου μέσω του αγωγού Μπακού - Τζεϊχάν. Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν υποστηρίζουν την κατασκευή αγωγών μέσω του Ιράν, γι' αυτό δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν τέτοιου είδους σχέδια στη χώρα.

    Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Γκεϊντάρ Αλίγιεφ και ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Μουσταφά Τζουμχούρ Ερσουμέρ, εξέφρασαν ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού, ενώ ο Τούρκος υπουργός επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θα κάνει τα πάντα για να μειώσει τα έξοδα του σχεδίου, τουλάχιστο κατά δύο φορές.

    Σύμφωνα με υπολογισμούς της Τουρκίας, η υλοποίηση του σχεδίου κοστίζει μέχρι στιγμής 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ε.Ρ.

    [12] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΡΑΚΙ

    Την παραγωγή του ποτού "ρακί", που μέχρι σήμερα αποτελούσε κρατικό μονοπώλιο, θα επιτρέψει σε ιδιώτες η τουρκική κυβέρνηση.

    Με την απόφαση αυτή "σπάει" το πιο χαρακτηριστικό τουρκικό μονοπώλιο και στο εξής η παραγωγή του εθνικού ποτού της χώρας θα γίνεται με βάση τις προδιαγραφές του ιδιωτικού τομέα. Σ.Α.

    [13] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΘΑ ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΤΩΝ ΝΑΖΙ

    "Η Τουρκία δεν έχει τίποτα να κρύψει" δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας στην αμερικάνικη έκθεση σχετικά με την εμπλοκή της στην τύχη του χρυσού που ρευστοποίησαν οι Ναζί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Ο κ. Νετσάτι Ουτκάν υπογράμμισε πως "είναι πολύ σημαντικό να μη γίνουν βασικά λάθη" στην υπόθεση αυτή και πως η ’γκυρα είναι έτοιμη να συνεργαστεί γύρω από το ζήτημα.

    Έκανε ακόμη γνωστό πως ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουκρού Σίνα Γκουρέλ, καταβάλει προσπάθειες για το χειρισμό του ζητήματος και "εξετάζει σε βάθος" το θέμα για να απαντήσει στους "ισχυρισμούς" της σχετικής έκθεσης.

    Σ.Α.

    [14] ΚΥΠΡΟΣ:2 ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΓΥΜΝΙΣΜΟ

    Με την κατηγορία της απρεπούς εμφάνισης και της διατάραξης της ησυχίας παρέπεμψε χθες σε δίκη ο δημόσιος κατήγορος της Κύπρου δύο Βρετανούς στρατιώτες, οι οποίοι έκαναν μπάνιο γυμνοί σε πολυσύχναστη παραλία της Πάφου.

    Η κυπριακή αστυνομία είχε συλλάβει την Κυριακή τους δύο αδελφούς ’λαν και Τζέφρεϊ Μποουκ, οι οποίοι υπηρετούν στη βρετανική βάση της Επισκοπής και τους παρέδωσε στη στρατιωτική αστυνομία, ύστερα από καταγγελίες έκπληκτων λουόμενων ότι τέσσερις στρατιώτες έχουν γδυθεί στην παραλία, η οποία φιλοξενεί πολύ κόσμο και κυρίως οικογένειες. Οι δύο συλληφθέντες ήταν μαζί με άλλους d}o φίλους τους, οι οποίοι αναζητούνται από την αστυνομία για να ασκηθεί σε βάρος τους η ίδια διωξη.

    Κατά καιρούς έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά στα οποία εμπλέκονται άντρες της βρετανικής δύναμης, και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την απαγόρευση της μετάβασής τους στο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο της Αγία Νάπα.

    Η απαγόρευση η οποία είχε προσωρινά ακυρωθεί τέθηκε πάλι σε ισχύ τον περασμένο Απρίλιο, όταν Βρετανοί στρατιώτες που υπηρετούν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ κατηγορήθηκαν για επίθεση εναντίον συμπατριώτη τους τουρίστα, ο οποίος έχασε το ένα του μάτι. Λ.Π.

    [15] Ε.Ε: ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Ο ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΑΚΟΥΓΙΟΥ

    Η λήψη μέτρων, όχι μόνο για την αντιμετώπιση, αλλά την πρόληψη της περαιτέρω διάδοσης των πυρηνικών όπλων μετά την κρίση στο Πακιστάν και την Ινδία, άρχισε να γίνεται αισθητή στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.

    Ο Ελληνας ευρωβουλευτής, Νικήτας Κακλαμάνης, έθεσε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το θέμα του κινδύνου επέκτασης του "πυρηνικού εφιάλτη" στην Τουρκία.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζοντας τη βαθιά της ανησυχία για την περιφρόνηση των εκκλήσεων της Διεθνούς Κοινότητας από το Πακιστάν, τονίζει σε ανακοίνωση της, ότι τόσο η Ινδία, όσο και το Πακιστάν θα έπρεπε να αφιερώνουν τους οικονομικούς πόρους κατά προτεραιότητα για την επίλυση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

    Την ίδια άποψη έχει και το ΝΑΤΟ, το οποίο σε ανακοίνωσή του καταγγέλει την προοπτική επικίνδυνου και πολυέξοδου περιφερειακού ανταγωνισμού εξοπλισμών.

    Η Τουρκία, σκοπεύει να εγκαταστήσει πυρηνικό αντιδραστήρα όπως αυτών του Πακιστάν και της Ινδίας, στην περιοχή Ακουγιου, ο οποίος "είναι ο μόνος που έχει τη δυνατότητα κατά την καύση φυσικού ουρανίου να παράγει σχεδόν καθαρό πλουτόνιο, υλικό κατάλληλο για την κατασκευή πυρηνικών βομβών", επεσήμανε ο κ. Κακλαμάνης.

    Ο Ελληνας ευρωβουλευτής, χαρακτήρισε πρόκληση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση τα σχέδια της Τουρκίας για εγκατάσταση "τέτοιου τύπου αντιδραστήρα, ελάχιστα μίλια από την Κοινοτική επικράτεια".

    Εξάλλου, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Σεργκέι Λαβροφ, σε δηλώσεις του τόνισε ότι "διακυβεύεται το μέλλον όχι μόνο της Νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά και της ευρύτερης ζώνης".

    Τέλος, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ και ο Αμερικανός εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, Μπιλ Ρίτσαντσον ζήτησαν από τη Διεθνή Κοινότητα να προβεί σε άμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων.

    [16] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Μ. ΧΑΝΤΖΙΣΚΙ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Στη σύναψη συμφώνου φιλίας και συνεργασίας με την ΠΓΔΜ, επιθυμεί να προχωρήσει η Ρουμανία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Βασίλε Ράντου, όμως η σκοπιανή πλευρά, θέτει έναν όρο.

    Οπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι στον κ. Ράντου, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Ρουμανία, ένα τέτοιο σύμφωνο θα υπογραφεί από τους προέδρους των δύο χωρών, Κίρο Γκλιγκόροφ και Εμίλ Κονσταντινέσκου αντίστοιχα, εφόσον στο τελικό κείμενο η ΠΓΔΜ αναγράφεται με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    Ο κ. Χαντζίσκι, έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Ρουμανίας, Εμίλ Κονσταντινέσκου, τον πρωθυπουργό και τον ομόλογό του, Αντρέϊ Πλέσου. Σε όλες τις συνομιλίες που είχε κυριάρχησαν θέματα διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον οικονομικό τομέα.

    Πάντως, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ότι στο άμεσο μέλλον η χώρα του σκοπεύει να ιδρύσει στα Σκόπια ένα πολιτιστικό κέντρο, με στόχο την ενδυνάμωση της πολιτιστικής συνεργασίας.

    Ο κ. Χαντζίσκι συναντήθηκε και με άλλους αξιωματούχους και το απόγευμα αναχώρησε για τα Σκόπια.

    [17] NEΕΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

    Δύο σημαντικά πετρελαϊκά συμβόλαια ύψους πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, πρόκειται να υπογραφούν σήμερα στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης Caspian Oil and Gas Exhibition.

    H πρώτη συμφωνία περιλαμβάνει έρευνα και ανάπτυξη του υποσχόμενου πετρελαϊκού πεδίου του Κουρντάσι, 150 χιλιόμετρα νότια από το Μπακού το οποίο ανήκει στην επικρατεια του Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία Θάλασσα.

    Οι συμμετέχοντες στο συμβόλαιο των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα είναι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαίτζάν SOCAR, η Ιταλική Agip, η Ιαπωνική Mitsui, και η Τουρκική Petroleum, με 50, 25, 15 και 10% αντίστοιχα. Τα αποθέματα του Κουρντάσι υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 100 εκατομμύρια τόννους.

    Το δεύτερο συμβόλαιο θα υπογραφεί από τη SOCAR με την Union Texas Petroleum και την Καναδοβρετανική Oil Refining για την ανάπτυξη της πηγής του Κομπιστάν, (20, 40 και 40 % των μετοχών αντίστοιχα) περίπου 35 χιλιόμετρα έξω από το Μπακού.

    Η τιμή του συμβολαίου για τα αποθέματα των 20 εκατομμυρίων τόννων πετρελαίου και των 12 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου υπολογίζεται στα 800 δισεκατομμύρια δολάρια. Λ.Μ

    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Οι εξελίξεις στην Ιονική)

    [18] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, επανέλαβε και σήμερα ότι η διαδικασία πώλησης της Ιονικής Τράπεζας θα ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι "τίποτε δε θα οδηγήσει σε αναστολή ή αναβολή της απόφασης".

    Διέψευσε ακόμη το δημοσίευμα της εφημερίδας "Εξουσία" λέγοντας ότι δεν υφίσταται θέμα αποτίμησης αξίας της Ιονικής και πρόσθεσε: "Δε γνωρίζω γιατί κάποιοι θέτουν τέτοια θέματα".

    Ερωτηθείς αν υπήρξαν διαφωνίες στη χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι δεν ακούστηκαν επικρίσεις και συμπλήρωσε ότι όλες οι απόψεις είναι χρήσιμες για την κυβέρνηση. Πρόσθεσε, τέλος, ότι "δεν υπάρχει πολιτική διαφωνία ούτε υπόστρωμα για να αναπτυχθεί διαφωνία".

    [19] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΟΝΙΚΗ

    Αντιδράσεις προκάλεσε στο εσωκομματικό πεδίο του ΠΑΣΟΚ η δήλωση του Χρήστου Παπουτσή για την Ιονική Τράπεζα, ότι αποκρατικοποιήσεις με ΜΑΤ δεν γίνονται. Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι MEGA, επισήμανε ότι ο επίτροπος, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Ευρώπης, παρεμβαίνει με αχαρακτήριστο και ακραίο τρόπο στην εσωτερική πραγματικότητα της Ελλάδας.

    Εξάλλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, επισήμανε ότι ο κ. Παπουτσής ο οποίος είναι επίτροπος της Κοινότητας θα πρέπει να ασχολείται με τις υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του αλλά όχι να παρεμβαίνει παρατύπως στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση.

    Απαντώντας ο κ. Παπουτσής σημείωσε ότι δεν απαλλοτριώνεται το δικαίωμά του να εκφράζει τις απόψεις του και δεν αμφισβητείται η ευρωπαϊκή του πορεία.

    [20] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΙΟΝΙΚΗ

    Ελπίδες για λύση στο θέμα της Ιονικής "γεννάει" η πρόσκληση διαλόγου, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην υπό ιδιωτικοποίηση τράπεζα, που απηύθυνε η κυβέρνηση στους απεργούς.

    Την πρόταση εξετάζουν από κοινού τα προεδρεία της ΟΤΟΕ, της ΓΣΕΕ και του συλλόγου εργαζομένων στην Ιονική. Στο μεταξύ, εκκρεμεί συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου με τις διοικήσεις της γενικής συνομοσπονδίας και της ομοσπονδίας τραπεζοϋπαλλήλων.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματίσει η ΟΤΟΕ έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου σήμερα εκδικάζεται η αγωγή της διοίκησης της Ιονικής εναντίον των απεργιακών κινητοποιήσεων.

    Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συναυλία έξω από το μηχανογραφικό κέντρο της Ιονικής στον Πειραιά. Στο μεταξύ, συνεχίζονται σήμερα και αύριο οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Ιονική τράπεζα.

    Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναμένεται να διασταυρώσουν το ap|ceula στη Βουλή τα ξίφη τους για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την ΟΝΕ που πραγματοποιείται σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

    [21] ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΟΤΟΕ ΚΑΙ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΟΝΙΚΗ

    Η έναρξη διαλόγου με την κυβέρνηση για το θέμα της Ιονικής αποφασίστηκε σε κοινή σύσκεψη των προεδρείων της ΟΤΟΕ, της ΓΣΕΕ και του συλλόγου εργαζομένων στην τράπεζα. Συγκεκριμένα, στις 5.30 το απόγευμα οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές θα συναντηθούν με τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου και Εργασίας, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.

    Στο διάλογο αυτό οι εργαζόμενοι θα θέσουν το αίτημά τους για συγχώνευση της Ιονικής με την Εμπορική Τράπεζα. Παγίδα χαρακτήρισαν το διάλογο η ΕΣΑΚ και η Αυτόνομη Παρέμβαση που ζήτησαν από τη ΓΣΕΕ να μην νομιμοποιήσει το διάλογο που προτείνει η κυβέρνηση.

    [22] ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΚΘ

    Σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΑΣΚΕ θα γίνει αύριο το μεσημέρι στην Αθήνα, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στα ζητήματα των ιδιωτικοιήσεων ύστερα από την απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής, για την Ιονική Τράπεζα, και τις επαφές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με τα συνδικαλιστικά στελέχη του κόμματος με σκοπό την εκτόνωση της κρίσης.

    Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει με προσεκτικά βήματα στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, στην ανάπτυξη των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και αναφέρονται σε κρίσιμους τομείς, τονίζει στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του εργατουπαλληλικού κέντρου Θεσσαλονίκης και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται η προοπτική της συγχώνευσης ομοειδών επιχειρήσεων με ταυτόχρονη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Ερ. Δίνεται η εντύπωση στον κόσμο ότι η ΠΑΣΚΕ πάει να βάλει νερό στο κρασί της, τι άλλαξε; Απ. Είναι φανερό ότι υπάρχει κρίση στρατηγικής για το συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο δεν ήταν έτοιμο, δεν είχε επεξεργασμένη συνολική πρόταση για το φαινόμενο των ιδιωτικοποιήσεων. Πιάστηκε απροετοίμαστο και αντέδρασε όπως αντέδρασε. Για μένα πρώτιστο στοιχείο αποτελεί η διασφάλιση της απασχόλησης και η διατήρηση υπό τον έλεγχο του δημοσίου των κρίσιμων για την ανάπτυξη της χώρας επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα. Και, βεβαίως, για τη Θεσσαλονίκη, της ΔΕΘ, του Λιμένα, του ΟΥΘ και του ΟΑΘ. Από κει και πέρα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρχει διάλογος με την κυβέρνηση και όχι χρησιμοποίηση αυταρχικών και κατασταλτικών μεθόδων, να αποφύγει τους αιφνιδιασμούς και τη μονοσήμαντη αυτή λογική που τη διακατέχει, δηλαδή ιδιωτικοποιήσεις ή ιδιωτικοποιήσεις, για να διαφυλάξει το δημόσιο πλούτο της χώρας. Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις πρέπει κάθε στιγμή να εκτιμούν τι θέλουν. Με την Ιονική Τράπεζα έχουμε έρθει σε αδιέξοδο, που θα p\ei; Είναι ένα ζήτημα αυτό. Πες ότι πωλείται αύριο η Ιονική, τι θα γίνει μετά; Ερ. Η χτεσινή ομόφωνη απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής αποτελεί εχέγγυο; Απ. Τα εχέγγυα δεν στηρίζονται στους λόγους και στις αποφάσεις αλλα στην πράξη και απ ότι αποδείχτηκε μέχρι τώρα έχουν παρουσιαστεί πολλές παλινωδίες. Γι αυτό είμαστε επιφυλακτικοί.

    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

    [23] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των σερβικών δυνάμεων και των αλβανόφωνων με αποτέλεσμα δεκάδες άτομα να χάσουν τη ζωή τους, ενώ δύο χιλιάδες περίπου αλβανόφωνοι κατέφυγαν ήδη στην Αλβανία.

    Την ίδια ώρα η αλβανική κυβέρνηση του Φάτος Νάνο, κατηγόρησε τη σερβική ότι επιδιώκει την εθνική εκκαθάριση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και απηύθυνε δραματική έκκληση στη διεθνή κοινότητα να επέμβει, προκειμένου να αποτραπεί η ανάφλεξη στη σερβική αυτή επαρχία. Εκκληση στη διεθνή κοινότητα απηύθυνε και ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα από τη Νέα Υόρκη, λίγο πριν συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Με ανακοίνωσή της η αλβανική κυβέρνηση, τονίζει ότι το νέο κύμα προσφύγων είναι άμεσο προϊόν μιας συνεχιζόμενης πολιτικής της Σερβίας η οποία σκοπεύει στην εθνική εκκαθάριση του Κοσσυφοπεδίου και εκφράζει την άποψή της, ότι υπό αυτές τις συνθήκες, ο διάλογος που άρχισε μετά από μια δυναμική επέμβαση της διεθνούς διπλωματίας και ιδιαίτερα της αμερικανικής, "κινδυνεύει να αποτύχει ανεπανόρθωτα". Στην ανακοίνωση απευθύνεται έκκληση για άλλη μια φορά προς τις ΗΠΑ την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις χώρες της "ομάδας επαφής" να επεμβούν δυναμικά και άμεσα, ώστε να σταματήσουν την εθνική εκκαθάριση του Κοσσυφοπεδίου, η οποία, όπως τονίζεται, "είναι το προτελευταίο βήμα προς ένα αιματηρό πόλεμο".

    Καταλήγοντας εκφράζεται η εκτίμηση ότι ο αριθμός των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο προς τη βόρειο Αλβανία αναμένεται να αυξηθεί τις προσεχείς μέρες.

    Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC: "Πρώτα από όλα πρέπει η διεθνής κοινότητα να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να σταματήσουν οι Σέρβοι τις εθνικές εκκαθαρίσεις στο Κοσσυφοπέδιο και στη συνέχεια, κατέληξε, θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά γράμμα τα μέτρα που αποφάσισε η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Λουξεμβούργο", τόνισε ο κ.Μίλο.

    Την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και για το κύμα προσφύγων, που καταφεύγει στην Αλβανία εξέφρασαν και οι ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, δήλωσε στο ΒBC, ότι η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο μπορεί να λυθεί μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ανοιχτό διάλογο και όχι στο πεδίο της μάχης.

    Η κλιμάκωση της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο και ιδιαίτερα το μαζικό κύμα προσφύγων προς την επικράτεια της Αλβανίας είναι το jemtqij| θέμα των αλβανικών εφημερίδων.Ενδεικτικά, η ανεξάρτητη εφημερίδα "Κόχα Γιον" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Νάνο:Πλησιάζει ο πόλεμος", αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το πρώτο μαζικό κύμα που πέρασε στην Αλβανία θα ακολουθήσει άλλο μεγαλύτερο, από 5 χιλιάδες Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου. Κατά την εφημερίδα, οι αλβανόφωνοι αυτοί είναι κρυμμένοι στα δάση, κοντά στα σύνορα και περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να περάσουν στη χώρα.

    Η "Ρεπούμπλικα", στο κύριο άρθρο της, εξάλλου υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, ότι "το Βελιγράδι έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιό της για εθνική εκκαθάριση στο Κοσσυφοπέδιο".

    [24] ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Νέο κύμα βίας ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες στο Κοσσυφοπέδιο, δημιουργώντας κλίμα πανικού στους κατοίκους της σερβικής αυτής επαρχίας και αυξάνοντας τη φημολογία για γενίκευση της σύρραξης. Δεκάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ το πρώτο μαζικό κύμα προσφύγων Αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο κατέφυγε στην Αλβανία.

    Σύμφωνα με το κέντρο πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου, από το περασμένο Σάββατο μέχρι σήμερα έχασαν τη ζωή τους 45 Αλβανοί, σε συγκρούσεις στην περιοχή μεταξύ Τζακοβίτσα - Πετς και της Ντέτσανε.

    Το "Μέντια Τσένταρ" στην Πρίστινα που πρόσκειται στους Σέρβους δημοσιογράφους στο Κοσσυφοπέδιο, μετέδωσε ότι η αστυνομία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την "εξόντωση δεκάδων τρομοκρατών" στις επιχειρήσεις στα χωριά Βράνοβατς, Ιστινιτς, Βέλογκ και Τσίρνομπρεγκ. Σύμφωνα με το "Μέντια Τσένταρ", στο χωριό Πόκλεκ του δήμου Γκλόγκοβατς σκοτώθηκε ένα αστυνομικός, ενώ ένας άλλος, που τραυματίστηκε βαριά στην περιοχή της Ντέτσανε, εξέπνευσε στο νοσοκομείο της Πρίστινα.

    Το "Μέντια Τσένταρ" υποστήριξε ότι μεταξύ των θυμάτων στην αλβανική πλευρά υπάρχουν και μισθοφόροι από την Αλβανία και τη Βοσνία, αναφέροντας χαρακτηριστικά την ύπαρξη ενός με την επωνυμία "Ρώσος" που είχε σχέση με μουζαχεντίν από το Αφγανιστάν, και ο οποίος ονομάστηκε έτσι επειδή είχε αναλάβει την εξόντωση των Ρώσων κοζάκων εθελοντών στη Βοσνία.

    Στο μεταξύ έλλειψη τροφίμων παρατηρείται στις περιοχές όπου μαίνονται οι συγκρούσεις. Ομάδα Αλβανών διανοουμένων από τη Ντέτσανε επισκέφθηκε το κέντρο πληροφοριών των ΗΠΑ στην Πρίστινα και ζήτησε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε φάρμακα και σε τρόφιμα.

    Το κέντρο πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου, που πρόσκειται στον Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ανακοίνωσε ότι σήμερα τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και ένα νήπιο, από τις επιθέσεις των σερβικών δυνάμεων σε χωριό της περιοχής Γκλόγκοβατς. Το ίδιο ανέφερε, ότι σήμερα παρατηρήθηκε συγκέντρωση σερβικών στρατιωτικών στη Μιτροβίτσα, προκαλώντας ένταση στους κατοίκους της κωμόπολης. Μέχρι στιγμής πάντως δεν αναφέρθηκαν συγκρούσεις στην περιοχή.

    [25] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΝΕΕΣ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

    Συνεχίζονται οι επιθέσεις από τις σερβικές δυνάμεις σε πέντε χωριά του δήμου Ντετσάνι στο Κοσσυφοπέδιο, όπως μετέδωσε το Κέντρο Pkgqovoqi~m του Κοσσυφοπεδίου.

    Στην ανακοίνωση του Κέντρου πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου την οποία αναμεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου αναφέρεται ότι οι επιθέσεις σημειώνονται στα χωριά Μπάμπαλοτς, Γκλοτζάνι, Γκράμοτσελ, Ντόμπριτς και Φιράγια και ότι εξαιτίας της διακοπής των τηλεφωνικών συνδέσεων και του αποκλεισμού του οδικού δικτύου δεν υπάρχουν στοιχεία για τις συνέπειες των επιθέσεων.

    Τα πέντε χωριά βρίσκονται ανατολικά από τη Ντετσάνι, βόρεια του δρόμου που συνδέει την πόλη με τη Τζακόβιτσα η οποία βρίσκεται σε απόσταση 17 χιλιομέτρων.

    Στην ανακοίνωση του Κέντρου Πληροφόρησης του Κοσσυφοπεδίου αναφέρεται ότι η κατάσταση είναι δραματική και ειδικά στο χωριό Μπατούσα που βρίσκεται στη συνοριακή γραμμή με την Αλβανία και έχει περικυκλωθεί από σερβικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το χωριό και διέφυγαν στη γειτονική Αλβανία.

    Επίσης εδώ και τέσσερις ημέρες αποκλεισμένη είναι και η Τζακόβιτσα.

    Κ.Γ.

    [27] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΟΞΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ- ΕΝΟΠΛΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ

    Επιθέσεις με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες από ένοπλες ομάδες αλβανών δέχονται οι αστυνομικές δυνάμεις που προσπαθούν να αποκαταστήσουν την επικοινωνία στο δρόμο Ντετσάνι - Τζακόβιτσα, όπως μετέδωσε το επίσημο Κέντρο Ενημέρωσης στην Πρίστινα.

    Σε σύγκρουση στο χωριό Τσρνομπεγκ σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας σκοτώθηκε ένας αστυνομικός κατά τη διάρκεια ''εκκαθαριστικής επιχείρησης μεγάλης ομάδας τρομοκρατών''.

    Τα μέλη της αστυνομίας δέχθηκαν πυροβολισμούς από σπίτια και οχυρά στα χωριά που βρίσκονται κοντά στο δρόμο Τζακόβιτσα - Ντετσάνι.

    Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές στο χωριό Γκλοτζάνι βρίσκεται ένα από τα κέντρα του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

    Όπως μετέδωσε επίσης το Κέντρο Ενημέρωσης από την Πρίστινα οι τοπικές αρχές κάλεσαν σήμερα τους κατοίκους των συνοριακών χωριών Πονόσεβατς, Σμόνιτσα, Μπρόβινα και Στούμπλα, οι οποίοι εξαιτίας των ένοπλων συγκρούσεων εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, να επιστρέψουν στις εστίες τους.

    Οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών στην πρόσκληση η οποία μεταδόθηκε από τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Τζακοβιτσα τονίζουν ότι είναι εγγυημένη η ασφάλεια όλων των πολιτών εφόσον δεν συμμετέχουν σε τρομοκρατικές ενέργειες.

    Κ.Γ.

    [28] Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Αυστηρές προειδοποιήσεις απηύθυνε η αμερικανική ηγεσία στον pq|edqo της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να αποσύρει χωρίς αναβολές τις δυνάμεις καταστολής από το Κοσσυφοπέδιο και να επιτρέψει την έλευση των εκπροσώπων των διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών των διπλωματών και των δημοσιογράφων στις συνοριακές περιοχές, οι οποίες όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης αποτελούν πεδία σοβαρών συγκρούσεων και μαζικού κύματος προσφύγων.

    Στην ανακοίνωση του Υπ.Εξωτερικών των ΗΠΑ σημειώνεται ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο επιδεινώνεται δραματικά και τονίζεται ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προχωρήσουν πάλι στην επιβολή κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο κ. Μιλόσεβιτς φέρει ιδιαίτερη ευθύνη προκειμένου να επιτευχθεί ειρηνική επίλυση για το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρντμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν.

    Η εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς" σε άρθρο αναφέρει ότι δυτικοί διπλωμάτες από το Βελιγράδι εκτιμούν ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς άρχισε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση για τη διάλυση του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου και ότι πριν το τέλος των επιχειρήσεων δεν μπορούν να αναμένονται συγκεκριμένα αποτελέσματα από τον διάλογο που άρχισε το Βελιγράδι με την αλβανική πλευρά

    Κ.Γ..

    [27] Φ. ΝΑΝΟ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου που εγκαταλείπουν τις εστίες τους και εισέρχονται στο έδαφος της Αλβανίας. Σήμερα το πρωί, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, περίπου 600 Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου πέρασαν τα σύνορα και μετέβησαν στην πόλη Τροπόγια.

    Στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των τραυματιών. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από τις αρχές της πόλης Τροπόγια στα βουνά της ευρύτερης περιοχής βρίσκονται και άλλοι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, ο αριθμός των οποίων ίσως υπερβαίνει τους 500. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Βλαντιμίρ Σέχου, δήλωσε ότι η μαζική φυγή των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου αυξάνεται συνεχώς.

    Εξάλλου, σήμερα συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο με αντικείμενο την τεταμένη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τα κύματα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου που έρχονται στα εδάφη της Αλβανικής Δημοκρατίας.

    Ο πρωθυπουργός, Φατός Νάνο, στην ομιλία του τόνισε ότι η πολιτική του Βελιγραδίου επιδιώκει την κατάρρευση των συνομιλιών που άρχισαν στην Πρίστινα, μεταξύ της σερβικής και της αλβανικής πλευράς, εφαρμόζοντας εθνική εκκαθάριση στο Κοσσυφοπέδιο.

    Η αλβανική κυβέρνηση, συνέχισε ο κ Νάνο, θα πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της προς τις πλευρές που εμπλέκονται σε αυτήν την κρίση, εάν το Βελιγράδι συνεχίζει την ίδια τακτική απέναντι στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να ενταθούν οι διπλωματικές επαφές ζητώντας από την Ομάδα Επαφής να ασκήσει πιέσεις στο Βελιγράδι, προσθέτοντας ότι στο Κοσσυφοπέδιο η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει πάρει τα όπλα στα χέρια του "και τώρα πια η οργάνωσή τους είναι μια πραγματικότητα pou δεν μπορεί να αγνοηθεί".

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός, υπενθύμισε ότι ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, παραμένει ο βασικός παράγοντας των συνομιλιών, ενώ διευκρίνισε ότι η στάση της αλβανικής κυβέρνησης δεν έχει παρουσιάσει καμία αλλαγή, αφού επιδίωξη είναι η επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου με ειρηνικά μέσα, λέγοντας όμως ότι αυτή η στάση θα προσαρμοστεί στις νέες καταστάσεις.

    Ο κ. Νάνο χαιρέτισε τη νίκη των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων στις εκλογές του Μαυρουβουνίου, που εκφράζονται μέσα από τον συνασπισμό του προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, μετά τη συνεδρίαση τόνισε σε δηλώσεις του, ότι αντιπροσωπεία της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο, Μπασκίμ Φίνο, αύριο θα επισκεφθεί τις βορειο - ανατολικές περιοχές της χώρας, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο κ. Μίλο επεσήμανε ότι η αλβανική κυβέρνηση θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πρέπει να ασκήσουν πιέσεις στον πρόεδρο της Ο. Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, γιατί όπως είπε, το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι απλώς αλβανικό, αλλά διεθνές θέμα.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι "όλοι θα πληρώσουν μια υψηλή τιμή για αυτό, κυρίως οι Ευρωπαίοι γιατί οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου δεν θα παραμείνουν στην Αλβανία, αλλά θα περάσουν την Αδριατική και θα σκορπιστούν παντού στην Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι αυτή που θα πληρώσει πιο ακριβά, ακόμα και από τον πόλεμο της Βοσνίας, αν δεν σταματήσει η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο".

    [28] ΤΡΙΑ ΟΧΙ ΑΠΌ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Η θέση της Ρωσίας για την επίλυση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο χαρακτηρίζεται από τρία "όχι" δήλωσε σήμερα στη Βέρνη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Εβγένι Πριμακόφ.

    Το πρώτο "όχι" σχετίζεται με τη διαφύλαξη του στάτους κβο στο Κοσσυφοπέδιο, είπε ο κ. Πριμακόφ και προσέθεσε "θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο".

    Το δεύτερο "όχι" είναι στην απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία και τη Γιουγκοσλαβία.

    "Η Μόσχα θεωρεί ότι η απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου θα οδηγήσει σε πόλεμο και αιματοχυσίες και για αυτό το λόγο η Ρωσία προτείνει αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου στο πλαίσιο της Σερβίας, της οποίας μεμονωμένα στοιχεία θα οδηγούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

    Σύμφωνα με τον κ. Πριμακόφ η τρίτη άρνηση της Ρωσίας αφορά στην εφαρμογή βίας και στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή. "Η Ρωσία λέει όχι σε διεθνή στρατιωτική παρέμβαση εφόσον δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο η Γιουγκοσλαβία. Το Κοσσυφοπέδιο δεν παύει να είναι εσωτερικό ζήτημα της Γιουγκοσλαβίας", είπε ο κ. Πριμακόφ.

    Η συγκεκριμένη θέση της Ρωσίας τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δε σημαίνει ότι η Ρωσία θα μείνει αμέτοχη και θα παρατηρεί απλώς την εξέλιξη των γεγονότων.

    "Εμείς κάνουμε και θα κάνουμε τα πάντα για να σημειωθεί epituw_a στις συνομιλίες ανάμεσα στον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας και τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα και θεωρούμε ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω διαλόγου" κατέληξε ο κ. Πριμακόφ σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελβετίας, Φλάβιε Κότι.

    Κ.Γ.

    [29] ΓΟΥΕΣΤΕΝΤΟΡΠ: ΠΥΡΙΤΙΔΑΠΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων χαρακτήρισε το Κοσσυφοπέδιο ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Κάρλος Γουέστεντορπ, σε συνέντευξή του στο βρετανικό πρακτορείο "Reuters".

    Ο κ.Γουέστεντορπ τόνισε ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο οξύνεται συνεχώς "εξαιτίας των ισχυρών πιέσεων που ασκούν ο γιουγκοσλαβικός στρατός και η αστυνομία" και επισήμανε ότι ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς πρέπει να δεχτεί την μεσολάβηση του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας, Φιλίπε Γκονζάλες, προκειμένου να αποφύγει πολεμική σύρραξη στην περιοχή. Ε.Π.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Tuesday, 2 June 1998 - 20:26:21 UTC