Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-06-07

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Τελευταία Ενημέρωση: 23:25 Ώρα Ελλάδος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • [Β] ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Δ] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • [Ε] ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [ΣΤ] ΕΥΡΩΠΗ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

  • [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
  • [02] ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ - ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ
  • [Β] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [03] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΣΗΜΙΤΗ - Τ. ΜΠΛΕΡ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  • [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΟΝΙΚΗ
  • [07] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΙΧ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • [08] ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
  • [09] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [10] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
  • [11] ΣΤΙΣ ΜΟΝΕΣ ΙΒΗΡΩΝ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΟΙ ΑΓΑ ΧΑΝ, ΣΥΜΕΩΝ Ο Β΄ ΚΑΙ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΡΟΜΑΝΩΦ
  • [12] ΑΙΜΑΤΗΡΗ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
  • [Δ] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

  • [13] ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΙΒΟΥ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΟ ΜΠΡΟΥΝΟ ΖΑΟΥΛΙ
  • [Ε] ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [14] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΕ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
  • [ΣΤ] ΕΥΡΩΠΗ

  • [15] ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΦΘΟΡΕΣ ΣΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

    [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 15:25 Ώρα Ελλάδος
    Νέα Υόρκη, 07/06/1998 (MΠΕ) του απεσταλμένου μας Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη

    Με την ολοκλήρωση των εισηγήσεων ολοκληρώθηκε και το ουσιαστικό μέρος της επιστημονικής ημερίδας που οργάνωσαν οι Ποντιακές Ομοσπονδίες από ολόκληρο τον κόσμο στη Νέα Υόρκη, με θέμα "Τουρκικές κυβερνήσεις και εθνικές εκκαθαρίσεις 1914 - 1923". Οι εισηγήσεις κάλυψαν το ιστορικό, νομικό και κοινωνιολογικό περιεχόμενο της γενοκτονίας και ανέλυσαν με τον πιο σαφή και αναντίρρητο τρόπο το έγκλημα της γενοκτονίας που έγινε κατά την παραπάνω χρονική περίοδο σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου.

    Στην εισήγησή του ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης, Πολυχρόνης Ενεπεκίδης, τόνισε ότι μέσα από τις αποκαλύψεις των μυστικών αρχείων της Γερμανίας και της Αυστρίας καθίσταται σαφές πως το έγκλημα της γενοκτονίας επιτελέστηκε στο βαθμό που τόσο η Γερμανία όσο και η Αυστρία ήταν δύο χώρες σύμμαχοι προς την Τουρκία.

    Στην δική του εισήγηση ο διδάκτωρ νεοελληνικής ιστορίας, συγγραφέας κ. Αχτσίδης τόνισε πως οι εθνικές εκκαθαρίσεις στον Πόντο αλλά και στην υπόλοιπη Μικρά Ασία υπήρξαν το μέσο μετατροπής μιας πολυεθνικής περιοχής σε εθνικό κράτος των Τούρκων. Από το 1911 ο τουρκικός εθνικισμός, σημείωσε ο κ. Αχτσίδης, είχε λάβει την απόφαση να εξοντώσει τις γηγενείς χριστιανικές ομάδες. Τα σχέδιά του εφαρμόστηκαν με επιτυχία την περίοδο 1915-1923 και το αποτέλεσμα ήταν η εξόντωση 353.000 από συνολικό αριθμό 700.000 χριστιανών Ελλήνων. Οι επιζήσαντες κατέφυγαν πρόσφυγες κυρίως στην Ελλάδα και τη Σοβιετική Ένωση. Για πρώτη φορά ο Ελληνισμός περιορίστηκε στα ελεύθερα εδάφη του βαλκανικού νότου. Η υπερεβδομηκονταετής αποσιώπηση της τραγωδίας του Πόντου, παρά το γεγονός ότι από το 1922 υπήρχε η Μαύρη Βίβλος, αποστέρησε από τον ελληνισμό τη δυνατότητα κατανόησης των σύγχρονων γεωπολιτικών ισορροπιών της ευρύτερης περιοχής μας καθώς και της δημιουργίας του Τουρκικού έθνους - κράτους. Η αναγνώριση από την Ελληνική Βουλή το 1994 και λίγο αργότερα από την Κυπριακή Βουλή των τραγικών γεγονότων και η θέσπιση της 19ης Μαϊου ως ημέρας μνήμης σηματοδότησε την αλλαγή στην αντιμετώπιση του ζητήματος από ελλαδικής πλευράς.

    Στην εισήγησή του ο διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, αναφέρθηκε στις διεθνείς νομικές ρυθμίσεις για το έγκλημα της γενοκτονίας και αφού ανάλυσε επί μακρόν όλα τα διεθνεί έγγραφα και τις διεθνείς καταστατικές προβλέψεις για το έγκλημα της γενοκτονίας, τόνισε πως στην περιοχή του Πόντου συμπληρώνονται και αντιμετωπίζονται όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που προσδίδουν στο έγκλημα τον χαρακτηρισμό της γενοκτονίας. Πρότεινε δε στην κατακλείδα της ομιλίας του τη συγκρότηση μιας διαρκούς επιτροπής από πολιτικούς, εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους των ποντιακών ομοσπονδιών η οποία θα αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμα το όλο ζήτημα.

    Ο διδάκτωρ νομικών επιστημών, συγγραφέας και ιστορικός Αχιλλέας Ανθεμίδης αναφέρθηκε στη νομική και φιλολογική έννοια του εγκλήματος της γενοκτονίας καθώς και στις διατάξεις του παγκοσμίου δικαίου από τις απαρχές της εμφάνισής του, ενώ ο συγγραφέας και ιστορικός Χάρης Βιρτσινίδης στην ομιλία του υπογράμμισε την ιστορική τεκμηρίωση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου μέσα από τα Γαλλικά αρχεία. Τέλος η ιστορικός κ. Εύη Κουσίδου αναφέρθηκε στη γενοκτονία ως πρόκληση και πρόταση, ουσιαστικά συνοψίζοντας τα συμπεράσματα και τα ψηφίσματα της επιστημονικής ημερίδας.

    Αργά χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε χοροεσπερίδα σε αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου της Αστόρια, ενώ το πρωί έγινε εκκλησιασμός με τον οποίο έκλεισε το τελετουργικό μέρος της επιστημονικής ημερίδας. Κορύφωση των όλων διαδικασιών θα αποτελέσει η αυριανή παράδοση του υπομνήματος - αιτήματος για τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην διαδικασία αναγνώρισης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

    [02] ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ - ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 12:55 Ώρα Ελλάδος
    Νέα Υόρκη, 07/06/1998 (MΠΕ) του απεσταλμένου μας Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη

    Με τη φράση "είναι το πρώτο βήμα ενός δύσκολου και μακροχρόνιου αγώνα και δρόμου" σφράγισαν τους χαιρετισμούς τους οι τέσσερις παρόντες βουλευτές εκπρόσωποι των ελληνικών κομμάτων και της ελληνικής Βουλής στο επιστημονικό συνέδριο για την αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, από τις Ποντιακές ομοσπονδίες όλου του κόσμου.

    Στο χαιρετισμό του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Χάρης Καστανίδης, επισήμανε ότι η υποβολή του υπομνήματος - αιτήματος για την αναγνώριση του ποντιακού ολοκαυτώματος στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αποτελεί βήμα ιστορικής σημασίας και σπουδαιότητας για την προβολή του αιτήματος στη διεθνή Κοινότητα. Παράλληλα ο κ. Καστανίδης επισήμανε ότι είναι τώρα η ώρα για μια στροφή στην πορεία και στην κατεύθυνση του συγκεκριμένου αγώνα. "Ο αγώνας μας" είπε ο κ. Καστανίδης "από εσωστρεφής, δηλαδή από τις αναφορές στον ποντιακό και τον ελλαδικό χώρο, πρέπει να γίνει εξωστρεφής, πρέπει δηλαδή να κατευθύνεται πλέον προς τη διεθνή κοινότητα, τα διεθνή φόρα και τα κοινοβούλια όλου του κόσμου".

    Από την πλευρά του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Παπαδόπουλος, κατήγγειλε τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και την παρατεινόμενη τουρκική βαρβαρότητα, έτσι όπως εκφράζεται σήμερα στην Κύπρο, ενώ ο βουλευτής του Συνασπισμού, Νίκος Αποστόλου, μετέφερε μήνυμα συμπαράστασης του προέδρου του κόμματος, Νίκου Κωνσταντόπουλου, προς τον αγώνα του ποντιακού ελληνισμού. Τέλος ο εκπρόσωπος, πρώην βουλευτής της Πολιτικής Άνοιξης, Γιώργος Συμπιλίδης επισήμανε ότι η ενότητα του ποντιακού χώρου αποτελεί ικανή και αναγκαία προϋπόθεση για την προώθηση του αιτήματος της αναγνώρισης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού από τη διεθνή Κοινότητα.

    [Β] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [03] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Καταχωρήθηκε: 12:55 Ώρα Ελλάδος
    Αθήνα, 07/06/1998 (MΠΕ) Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, σε αποκλειστική του συνέντευξη στον "Ελεύθερο Τύπο", εκφράζει την αισιοδοξία ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κερδίσει τις εκλογές "ακόμη κι αν γίνουν αύριο το πρωϊ", όπως λέει, ενώ χαρακτηρίζει πλήρως αποτυχημένη την πολιτική της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε φάση παρακμής.

    Οπως αναφέρει συγκεκριμένα : "Αύριο το πρωϊ εάν γίνουν εκλογές, η ΝΔ θα τις κερδίσει. Σας το λέω κατηγορηματικά. Εγω το λέω πολύ καιρό αυτό και βλέπω συχνά την ευγενική δυσπιστία στα μάτια των συνομιλητών μου. Η δυσπιστία αυτή όμως "χάνεται" μέρα με τη μέρα που περνά και μεταβάλλεται σε βεβαιότητα εκλογικής νίκης".

    Ο κ. Καραμανλής, διαπιστώνει εμμέσως πλην σαφώς αποξένωση του πρωθυπουργού κ. Σημίτη από τις ρίζες του κόμματός του, ενώ τον κατηγορεί για αλαζονική συμπεριφορά.

    Σχετικά με τη διαφορετική αντιπολιτευτική τακτική, που ο κ. ΄Εβερτ δήλωσε κατηγορηματικά ότι θα ακολουθήσει, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημειώνει ότι είναι θεμιτό το να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ειδικά σε τακτικά ζητήματα. προσθέτοντας ότι "ένας πολιτικός και ειδικά ένας πρώην πρόεδρος της ΝΔ, φυσικό είναι να έχει ένα λόγο παραπάνω στα κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας.

    Τέλος, αναφορικά με τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη που ζήτησε να υπάρξει περισσότερη δημοκρατία στα κομματικά όργανα, ο κ. Καραμανλής σημειώνει ότι θεωρεί τις επισημάνσεις αυτές ως καλοπροαίρετες. Ενώ όσον αφορά τον κ. Μητσοτάκη, λέει : "Από τη δική μου πλευρά δεν έχω χάσμα με κανέναν. Ακόμη και αν διαφωνώ με κάποιον, αυτό δεν έχει τη μορφή προσωπικής- συναισθηματικής φόρτισης. Μια και αναφερθήκατε στον πρώην πρωθυπουργό, οφείλω να σας πω ότι τρέφω απέναντί του αισθήματα σεβασμού και εκτίμησης. Σε ότι αφορά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου, έκρινα-νομίζω ορθώς- ότι έπρεπε να γίνει μια οριοθέτηση των σχέσεων, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζω όχι μόνο την προσφορά του αλλά και τη σημερινή του παρουσία στα δημόσια πράγματα".

    [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Καταχωρήθηκε: 12:25 Ώρα Ελλάδος
    Αθήνα, 07/06/1998 (MΠΕ) Συνεδριάζει την Τρίτη το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Στη συνεδρίαση αυτή θα συζητηθούν τρόποι για να τιμηθεί η μνήμη του ιδρυτή του κόμματος, Ανδρέα Παπανδρέου. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου θα δοθεί στο νεοανεγειρόμενο νοσοκομείο στο Χαϊδάρι Αττικής.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΣΗΜΙΤΗ - Τ. ΜΠΛΕΡ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    Καταχωρήθηκε: 12:25 Ώρα Ελλάδος
    Αθήνα, 07/06/1998 (MΠΕ) Με τον βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλέρ θα συναντηθεί την Παρασκευή στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Η συνάντηση χαρακτηρίζεται άτυπη, ενώ στο επίκεντρό της θα βρεθεί το θέμα της άρσης του ελληνικού βέτο για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας, ενόψει της συνόδου Κορυφής στο Κάρντιφ.

    "Η Τουρκία δεν έχει τη βούληση να εφαρμόσει στην πράξη τις νομικές δεσμεύσεις", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας σχετικά με το αίτημα της Άγκυρας για νομική κάλυψη του συμφώνου της Μαδρίτης.

    [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΟΝΙΚΗ

    Καταχωρήθηκε: 14:55 Ώρα Ελλάδος
    Αθήνα, 07/06/1998 (MΠΕ) Κρίσιμη είναι η επόμενη εβδομάδα για την Ιονική καθώς οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα θα συνεχίσουν την απεργία τους μέχρι την Τετάρτη με την κάλυψη της ΓΣΕΕ. Την Τρίτη το δικαστήριο θα συζητήσει την νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η διοίκηση της τράπεζας προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί και η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων που αναμένεται να αποφασίσει συνέχιση της απεργίας, τροποποιώντας τα αιτήματα.

    Στο μεταξύ, η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι η απόφαση για την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής Τράπεζας έχει ληφθεί και θα υλοποιηθεί, ωστόσο ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο ΠΑΣΟΚ η στάση δύο στελεχών του κυβερνώντος κόμματος στη συνεδρίαση της ΓΣΕΕ που αποφάσισε να καλύψει την απεργία των εργαζομένων στην Ιονική μέχρι την Τετάρτη.

    [07] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΙΧ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    Καταχωρήθηκε: 14:25 Ώρα Ελλάδος
    Αθήνα, 07/06/1998 (MΠΕ) Επαναφορά του μέτρου της απόσυρσης από το 1999, αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και νέο φόρο στις μεταβιβάσεις αυτοκινήτων προβλέπει νομοσχέδιο που προωθείται στην οικονομική επιτροπή της κυβέρνησης.

    Ως αποτέλεσμα των αλλαγών που επιφέρει το νομοσχέδιο στο χώρο του ΙΧ αυτοκινήτου, θα υπάρξουν μικρές αυξομοιώσεις στις τιμές πώλησης των καινούριων αυτοκινήτων, ενώ στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα θα ισχύει ο συντελεστής παλαιότητας που θα μειώσει τη σημερινή τιμή τους.

    Το τέλος που θεσπίζεται για όλες τις μεταβιβάσεις θα επιβαρύνει τα αγοραζόμενα από δεύτερο χέρι αυτοκίνητα. Συγκεκριμένα η επιβάρυνση θα είναι μέχρι 45.000 δραχμές για τα αυτοκίνητα με 900 κυβικά, 72.000 δραχμές για 1200 κυβικά, 105.000 δραχμές για 1400 κυβικά, 160.000 δραχμές για 1600 κυβικά και 225.000 δραχμές για 1800 κυβικά.

    Σε ό,τι αφορά την απόσυρση, το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ το 1999 και θα διαρκέσει μέχρι το 2004. Τα κίνητρα που θα δίνονται για τις αποσύρσεις θα κυμαίνονται μεταξύ τριακοσίων και εξακοσίων χιλιάδων δραχμών.

    [08] ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 13:55 Ώρα Ελλάδος
    Αλεξανδρούπολη, 07/06/1998 (MΠΕ) "Η Θράκη έχει μέλλον αρκεί να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις όπως η κυβερνητική βοήθεια, τα κίνητρα και η πολύ συντονισμένη δουλειά". Αυτό ήταν το συμπέρασμα ημερίδας με θέμα "Θράκη - Ελληνική γέφυρα προς το βορρά και την Ανατολή" που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αλεξανδρούπολη με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.

    Σε δηλώσεις του ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Απόστολος Φωτιάδης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα για την ανάπτυξη της Θράκης παρά μόνο το να στραφεί το βλέμμα της ανάπτυξης προς το βορρά. "Μέχρι πρόσφατα η Θράκη ήταν σφηνωμένη μεταξύ των τειχών που χώριζαν Ανατολή και Δύση και της εχθρότητας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με αποτέλεσμα να έχει όλα τα μειονεκτήματα μιας απομακρυσμένης περιοχής από τα κέντρα διάθεσης των προϊόντων. Έτσι οι επιχειρήσεις της Θράκης δεν ήταν ανταγωνιστικές για αυτονόητους οικονομικούς λόγους", είπε ο κ. Φωτιάδης και πρόσθεσε ότι σήμερα αυτό το μειονέκτημα μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε πλεονέκτημα, καθώς πια η Θράκη βρίσκεται κοντά στα κέντρα διάθεσης των προϊόντων αλλά και στις νέες ευοίωνες αγορές των Βαλκανικών χωρών, των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Εξέφρασε την ελπίδα να αναδειχθεί ο κυρίαρχος ρόλος και η γεωστρατηγική σημασία της περιοχής και πρόσθεσε ότι η πολιτεία, το κράτος και η κυβέρνηση πρέπει να δώσουν τα κατάλληλα κίνητρα τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και αναφορικά με τη δημιουργία των κατάλληλων θεσμών.

    Ο Νομάρχης Έβρου κ. Ντόλιος τόνισε από την πλευρά του ότι στόχος των αναπτυξιακών στρατηγικών θα πρέπει να είναι η στήριξη της περιοχής ώστε να μπορεί από μόνη της να σταθεί στο διεθνή ανταγωνισμό των περιφερειών. "Οι ευκαιρίες δεν θα μας παρέχονται πάντα. Η δημιουργία αυτών των όρων και των προϋποθέσεων είναι δική μας υπόθεση", πρόσθεσε ο κ. Ντόλιος.

    Στην ημερίδα αίσθηση προκάλεσε η εισήγηση του περιφερειολόγου του Πανεπιστημίου "Μακεδονία" κ. Λαμπριανίδη, ο οποίος μίλησε για τα λάθη του σχεδίου δημιουργίας ελεύθερης βιομηχανικής ζώνης οικονομικών συναλλαγών στο Ορμένιο και τα προβλήματα που ενδεχομένως θα προκύψουν. Αυτά εστιάζονται σε δύο σημεία: τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού εργατικού δυναμικού από τη Βουλγαρία και τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Ο κ. Λαμπριανίδης χαρακτήρισε λάθος την έκκληση του κράτους προς τους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη βάση του φθηνού κόστους εργασίας και πρόσθεσε πως είναι ανάγκη η χώρα μας να παράγει ποιοτικά προϊόντα.

    [09] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Καταχωρήθηκε: 12:55 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 07/06/1998 (MΠΕ) Ποικίλα είναι τα θέματα που θίγουν στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματά τους οι Κυριακάτικες εφημερίδες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, που αναφέρονται κυρίως στις πολιτικές εξελίξεις στα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας, την υπόθεση Καραμηνά, τα διαδραματιζόμενα στην αστυνομία αλλά και τα σοβαρά οικονομικά θέματα που απασχολούν το λαό και τη χώρα. Αναλυτικά :

    - AΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ : Μετρά την υπόθεση του βουλευτή Καραμηνά. Κάλυψη ή ασυδοσία ; Το ιστορικό της συνταγματικής κατοχύρωσης του θεσμού. Τοποθέτηση για το θέμα από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

    - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ : Νέα "κόμματα" στη Βουλή. Βουλευτές θέτουν τα..διαπλεκόμενα υπεράνω του κόμματός τους. - Π. Κρητικός : ΄Εχουμε αλλοίωση της δημοκρατίας.

    - ΝΕΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ : Κύμα νεόπτωχων προβλέπει ο Καραμανλής. ΄Ετυχε ενθουσιώδους υποδοχής στη Φθιώτιδα.- Η "Νέα Μακεδονία" θα κυκλοφορεί κάθε Κυριακή.- 3.500 τσιγγάνοι εγκλωβισμένοι στη μικροπολιτική.

    - ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (Μήτσης) : Η Αννα Διαμαντοπούλου ομολογεί για την Ολυμπιακή : Αποτύχαμε, την πουλάμε. - Εφορία : Πως να κλείσετε τις εκκρεμείς υποθέσεις σας.

    - ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) : Χιλιάδες οδηγοί στον αέρα. Βούλιαξε το Επικουρικό με 114 δις έλλειμμα. - Ηλεκτρονικό ευρωφακέλωμα στα τελωνεία των συνόρων.

    - ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ : ΄Αρση ασυλίας για εκατό βουλευτές. ΄Ενας στους τρεις εθνοπατέρες υπόλογος απέναντι στο νόμο. Επιδρομή "Γκρίζων Λύκων" στην Κρήτη.

    - ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ : 2 Δις υπερωρίες. Ξεχνάνε τη λιτυότητα που μας επιβάλλουν.- 44 τρις στα χέρια κομματικών του ΠΑΣΟΚ.

    - ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ : ΄Ολο το νομοσχέδιο για μεταχειρισμένα ΙΧ.

    - ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ : Θέλουν να φιμώσουν την Εκκλησία. Ανορθόδοξα χτυπήματα του πρωθυπουργού στον Χριστόδουλο- Μ. Λιάπης : Ανασχηματισμός στην ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

    - ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ : Ο αρχηγός ξεσπαθώνει : Θα πάρω κεφάλια στην αστυνομία. Πολλοί έχουν βίλες που δεν δικαιολογούνται. οριστικά στο σπίτι του όποιος θα τιμωρείται.

    - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ : "Κάντε κάτι κύριε Σημίτη...". Αγωνιώδης έκκληση υπουργών αλλά και στενών συνεργατών για να βγει η κυβέρνηση από το τέλμα.- Τρεις καίριες αλλαγές στην αγορά εργασίας.

    - ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : Μπλακ άουτ στο ΠΑΣΟΚ. Η "αμηχανία διαρκείας" νέα απειλή για τον Κ. Σημίτη.

    - ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ : Πολύμορφη επέλαση στα δικαιώματα του λαού. Αντιδράσεις γεννά η "δια πυρός και σιδήρου" πορεία προς την ΟΝΕ.- Παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος : Υποκριτικές κορόνες από τους καταστροφείς της φύσης.

    - ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ : Πορεία Εξουσίας. Αποκλειστική συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Κώστας Καραμανλής : Και αύριο αν γίνουν εκλογές θα τις κερδίσουμε. Οι σχέσεις μου με τον Μητσοτάκη και την Ντόρα. Γιατί απέτυχε πλήρως η πολιτική του Σημίτη.

    [10] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

    Καταχωρήθηκε: 12:25 Ώρα Ελλάδος
    Ηράκλειο, 07/06/1998 (MΠΕ) Συνεχίζονται στην Κρήτη οι έρευνες για την εξακρίβωση του ρόλου δύο Τούρκων οι οποίοι συνελήφθησαν στο νησί και θεωρείται ότι έχουν κάποια συμμετοχή σε υποθέσεις εμπρησμών δασών στην Κέρκυρα. Τις έρευνες διεξάγει η Ασφάλεια Ηρακλείου, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

    Ο πρώτος Τούρκος ονομάζεται Αμπούλ Καντέρ Αμπραχάμ, έχει Σουηδική υπηκοότητα και θα οδηγηθεί την Τρίτη στο αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο του Ηρακλείου για κλοπές κατά συρροή, οπλοφορία, κατοχή πλαστού διαβατηρίου και κατοχή ναρκωτικών. Ο Αμπραχάμ ισχυρίζεται τώρα ότι είναι άραβας και όχι Τούρκος.

    [11] ΣΤΙΣ ΜΟΝΕΣ ΙΒΗΡΩΝ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΟΙ ΑΓΑ ΧΑΝ, ΣΥΜΕΩΝ Ο Β΄ ΚΑΙ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΡΟΜΑΝΩΦ

    Καταχωρήθηκε: 12:25 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 07/06/1998 (MΠΕ) Τις Μονές Ιβήρων και Ζωγράφου επισκέπτονται σήμερα ο ηγέτης των Ισμαηλιτών, πρίγκιπας Αγά Χαν και οι διεκδικητές των θρόνων της Βουλγαρίας, Συμεών ο Β΄ και της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Ρομανόφ, στο πλαίσιο επίσκεψής τους στο Άγιο Όρος. Σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψή τους, εντάσσεται στο πλαίσιο δημιουργίας ενός κλαμπ φίλων του Βυζαντίου.

    [12] ΑΙΜΑΤΗΡΗ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

    Καταχωρήθηκε: 12:25 Ώρα Ελλάδος
    Αθήνα, 07/06/1998 (MΠΕ) Δεκαέξι νεκροί και διακόσιοι είκοσι τραυματίες σε εκατόν εβδομήντα οκτώ τροχαία δυστυχήματα σε ολόκληρη τη χώρα είναι μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός της εξόδου των κατοίκων των αστικών κέντρων, από την Παρασκευή μέχρι σήμερα το πρωί, για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Χθες στη γέφυρα του Στρωμώνα σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σε σύγκρουση τριών αυτοκινήτων. Σήμερα η κίνηση στο εθνικό οδικό δίκτυο διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

    [Δ] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

    [13] ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΙΒΟΥ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΟ ΜΠΡΟΥΝΟ ΖΑΟΥΛΙ

    Καταχωρήθηκε: 12:25 Ώρα Ελλάδος
    Αθήνα, 07/06/1998 (MΠΕ) Την πρώτη θέση κατέλαβε η εθνική μας ομάδα ανδρών στους αγώνες στίβου Μπρούνο Ζάουλι Α' κατηγορίας, που ολοκληρώθηκαν στη Βουδαπέστη. Η ελληνική ομάδα ανδρών συγκέντρωσε 120,5 βαθμούς και πήρε το "εισιτήριο" για τη σούπερ κατηγορία του ευρωπαϊκού στίβου. Η εθνική των γυναικών πήρε τη δεύτερη θέση, με 102,5 βαθμούς πίσω από τη Ρουμανία που συγκέντρωσε 135.

    [Ε] ΑΛΒΑΝΙΑ

    [14] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΕ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 13:25 Ώρα Ελλάδος
    Τίρανα, 07/06/1998 (MΠΕ - του Κλέαρχου Λιάτη) Η εφημερίδα "Κόχα Γιόνε" δημοσιεύει σήμερα αποκλειστική συνέντευξη ενός μαχητή του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος τις μέρες αυτές βρίσκεται στο βορρά της Αλβανίας, πιθανόν για να συγκεντρώσει όπλα, όπως σημειώνει η εφημερίδα.

    Σύμφωνα με τον μαχητή, "ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου ιδρύθηκε το 1991 από ανθρώπους που δεν συμφωνούσαν με την διαλλακτική πολιτική του Ρουγκόβα". "Περίπου το ένα τρίτο του Κοσσυφοπεδίου είναι υπό τον έλεγχο του Απελευθερωτικού Στρατού", τονίζει, ενώ ερωτηθείς για το τί βοήθεια αναμένει η οργάνωση από την Αλβανία απαντά: " από την Αλβανία δεν θέλουμε ανθρωπιστική βοήθεια όπως λάδι, ζάχαρη και αλάτι, διότι εμείς και με χορτάρι θα αντέξουμε αλλά περιμένουμε όπλα".

    Όταν ο δημοσιογράφος της εφημερίδας "Κόχα Γιόνε" του υπενθύμισε ότι "όπλα από την Αλβανία φτάνουν συνεχώς στο Κοσσυφοπέδιο", ο μαχητής δήλωσε: "είναι όπλα που αγοράζουμε πολύ ακριβά, δεν μας τα χαρίζει κανείς. Δυστυχώς αντί να μας τα χαρίσει η Αλβανική κυβέρνηση ή να μας τα πουλήσει φτηνά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τα αγοράζουμε ακριβά από μεμονωμένα άτομα".

    Μιλώντας για τη στρατιωτική οργάνωση του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου ο μαχητής είπε ότι "ο στρατός είναι πάρα πολύ καλά οργανωμένος, έχει ένα γενικό επιτελείο και έναν αρχηγό που δεν τον γνωρίζει κανείς εκτός από τους ανθρώπους με τους οποίους επικοινωνεί". Στην ερώτηση ποιος χρηματοδοτεί τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου σημειώνει ότι τα χρήματα έρχονται από τους απανταχού Αλβανούς που στέλνουν εκατομμύρια στα κονδύλια με την ονομασία "η Γενέτειρα προσκαλεί", μέσω αριθμών λογαριασμών σε όλες τις δυτικές Τράπεζες".

    Όσον αφορά στην πολιτική θέση της Αλβανικής κυβέρνησης για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου ο μαχητής δηλώνει: "η αλβανική κυβέρνηση δυστυχώς συνεχίζει να ελπίζει στη διπλωματία και αυτό είναι ασυγχώρητο".

    [ΣΤ] ΕΥΡΩΠΗ

    [15] ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΦΘΟΡΕΣ ΣΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

    Καταχωρήθηκε: 14:25 Ώρα Ελλάδος
    Λονδίνο, 07/06/1998 (MΠΕ) Τα μάρμαρα του Παρθενώνα που φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο υπέστησαν σημαντικές φθορές, όπως αποκαλύπτει ο βρετανός ιστορικός και μελετητής Γουίλιαμ Σεντ Κλέρ στην αγγλική εφημερίδα "Sunday Mail".

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, ο Γουίλιαμ Σεντ Κλέρ, ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της κλασσικής Ελλάδας, τονίζει ότι τα γλυπτά υπέστησαν σημαντικές φθορές πριν από εξήντα χρόνια, όταν μετά από σχετική εντολή έγιναν επεμβάσεις στα μάρμαρα εκ μέρους του προσωπικού του βρετανικού μουσείου προκειμένου να αφαιρεθεί το επίχρισμα που είχε δημιουργηθεί από τα χρόνια.

    Ο Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο κ. Ζαφειρόπουλος, δηλώνει στην "Sunday Mail" ότι οι αποκαλύψεις αυτές συνιστούν πρόσθετο επιχείρημα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Sunday, 7 June 1998 - 20:40:14 UTC