Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-06-30

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 30 Ιουνίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΟΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΑΣΕΠ
  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [03] ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΑΤΣΗ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ
  • [04] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
  • [05] ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΗΚΚΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • [06] ΚΑΤΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΣΕ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ Η ΜΟΝΑΔΑ ΠΟΛΥΠΡΟΠΥΛΕΝΙΟΥ ΤΩΝ ΕΛΠΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [07] 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΟΝΙΚΗ
  • [08] ΠΤΩΣΗ 1,77% ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [09] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΕ ΣΙΑΤΙΣΤΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΤΙΝΗ
  • [10] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
  • [11] ΔΙΔΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
  • [12] ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΛΗΣ ΠΑΙΔΩΝ ΚΑΙ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 9 ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ
  • [13] ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΦΗΒΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [14] ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΗΚΕ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • [16] ΝΕΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
  • [17] EΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [18] ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΕΡΒΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ
  • [19] ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ Α.Σ.Κ.
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΙΛ ΜΕ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΚΑΙ ΡΟΥΓΚΟΒΑ
  • [21] ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α.Σ.Κ.
  • [22] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΝΑΡΙΟΥ
  • [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ-ΤΑΛΜΠΟΤ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
  • [24] ΑΝΟΧΥΡΩΤΕΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΟΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΑΣΕΠ

    Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε το μεσημέρι στην οδό Αμερικής, στο κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του Προέδρου του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού. Προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και το ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας".

    Ο ωρολογιακός μηχανισμός εξεράγη μισή ώρα μετά, ενώ από την έκρηξη εκτινάχτηκαν τζάμια σε μεγάλη απόσταση με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ο φρουρός του κτιρίου Παναγιώτης Αλπατσίδης και ο αστυφύλακας της ομάδας "Ζήτα" της Άμεσης Δράσης, Χάρης Καλουδάκης, οι οποίοι προσπαθούσαν να απομακρύνουν από την περιοχή το προσωπικό της Εμπορικής Τράπεζας που στεγάζεται στο ισόγειο του κτιρίου.

    Την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση ανέλαβε η οργάνωση "Επαναστατικοί Πυρήνες" που έχει αναλάβει την ευθύνη και για τις βομβιστικές επιθέσεις στα γραφεία του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, Στέλιου Παπαθεμελή, στο Σύνταγμα, του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασίλη Κόκκινου, στα Εξάρχεια και στις εγκαταστάσεις του Λιμενικού Σώματος στον Πειραιά.

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Με την πώληση της Τράπεζας Κρήτης επιβεβαιώνεται ότι η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και των ΔΕΚΟ είναι ο κατάλληλος τρόπος για να βγει η χώρα από το τέλμα, δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, μετά από σύσκεψη για την εξυγίανση των συγκοινωνιακών φορέων που ανήκουν στο δημόσιο.

    "Η κυβέρνηση βαδίζει συντεταγμένα στην πορεία αυτή η οποία είναι η μόνη που μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη επιτυχία την οικονομική μας πολιτική", είπε ο κ. Παπαντωνίου και πρόσθεσε: "Δεν αρκεί μόνο η σύγκλιση, δεν αρκούν οι δείκτες, οι αριθμοί. Πρέπει να προχωρήσουν και οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μετοχοποιήσεις ώστε ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα ο εργαζόμενος, να απολαύσει πλήρως τους καρπούς των οικονομικών μας επιτυχιών".

    Καταλήγοντας ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης στο παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας τις προσφορές για την τράπεζα Κρήτης.

    [03] ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΑΤΣΗ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ

    Στα χέρια του ομίλου Λάτση περνάει η Τράπεζα Κρήτης, έναντι ιδιαίτερα εντυπωσιακού τιμήματος, ύψους 93 δισ.δρχ. Αιφνιδιάζοντας τους έταιρους διεκδικητές της τράπεζας, η Eurobank κατοχυρώνει τη δεύτερη θέση μεταξύ των ελληνικών ιδιωτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μετά την Alpha Πίστεως.

    Η προσφορά της Eurobank -που κατατέθηκε μέσω της "Consolidated Εurofinance Holding SA" του Λουξεμβούργου- απείχε μακράν έναντι της -αμέσως επόμενης- κοινής πρότασης των Τραπεζών Peiqai~r και Μακεδονίας-Θράκης. Οι δύο τράπεζες επρόκειτο να προσφέρουν -με ποσοστό συμμετοχής 75% η πρώτη και 25% η δεύτερη- 52,37 δισ. Στο κενό έπεσε και η πρόταση της Τράπεζας Εργασίας, που πρόσφερε 48,1 δισ., καταβλητέα εφάπαξ, σε ένα μήνα από την κατοχύρωση του διαγωνισμού.

    Με την απόκτηση και της τράπεζας Κρήτης, ο όμιλος Λάτση πραγματοποίησε την τέταρτη στρατηγική παρέμβαση στην ελληνική τραπεζική αγορά. Πρόσφατα εξαγόρασε το 67% της Τράπεζας Αθηνών, σε τιμή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κόστους, ενώ παλιότερα απέκτησε την Interbank και την Credit Lyonnais.

    Mάλιστα, με την εντυπωσιακή προσφορά του για την Κρήτης, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ο πανίσχυρος όμιλος αποκτά προβάδισμα και στην περίπτωση της Ιονικής, πείθοντας την κυβέρνηση για την οικονομική ισχύ του και αποθαρρύνοντας την Πίστεως, που, mutatis mutandis, θα έπρεπε να αντιπροτείνει 130-150 δισ.

    Σημειώνεται ότι η προσφορά των 93 δισ. για την Τράπεζα Κρήτης προκάλεσε σεισμό στους τραπεζικούς κύκλους. Εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι αν δόθηκε τέτοιο ποσό για τα 87 καταστήματα του συγκεκριμένου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, η προσφορά για την Ιονική θα έπρεπε να ξεπεράσει τα 100 δισ. τουλάχιστον.

    Σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή της, η Eurobank αναφέρει: "Η δυναμική διεκδίκηση της τράπεζας Κρήτης καταδεικνύει την εμπιστοσύνη του Ομίλου Λάτση στο μέλλον του ελληνικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική εισόδου της Ελλάδας στην ΟΝΕ". Στο μεταξύ, συγχαρητήρια επιστολή στον όμιλο Λάτση απηύθυνε η Τράπεζα Πειραιώς, έταιρος μνηστήρας της "Κρήτης".

    [04] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

    Την ικανοποίηση της κυβέρνησης όσον αφορά την ιδιαίτερα αποδοτική πώληση της Τράπεζας Κρήτης, μετέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

    Ο κ.Ρέππας υπογράμμισε ότι η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει "το θετικό δείκτη εμπιστοσύνης για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας" και πρόσθεσε ότι ουσιαστικά πρόκειται για αναγνώριση του έργου που επιτελεί η κυβέρνηση.

    Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Κρήτης περιήλθε στην κυριότητα της "Eurobank" του ομίλου Λάτση έναντι 93 δισ.δρχ., υπερβαίνοντας και τις ίδιες τις προσδοκίες της κυβέρνησης, που θα ήταν ικανοποιημένη με έναν διακανονισμό 40 δισ.

    [05] ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΗΚΚΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    "Οι άκριτες ιδιωτικοποιήσεις και μάλιστα κερδοφόρων και στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων του Δημοσίου, δε λύνουν, αλλά αυξάνουν τα προβλήματα της οικονομίας και του λαού", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, κατά την επίσκεψή του στο κεντρικό εργοστάσιο του ΟΣΕ στον Πειραιά.

    Ο κ. Τσοβόλας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "μεθοδεύει στον ΟΣΕ και στους άλλους συγκοινωνιακούς φορείς, νέα επέμβαση στα atolij\ και συλλογικά δικαιώματα και στις αποδοχές των εργαζομένων. Παράλληλα παραδίδει σε ιδιώτες μέρος των υπηρεσιών των οργανισμών αυτών και αποδιοργανώνει την παραγωγική βάση της χώρας".

    Καταλήγοντας ο κ. Τσοβόλας τόνισε ότι το ΔΗΚΚΙ καλεί τον εργαζόμενο λαό "σε δημοκρατική αντίσταση, απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού, που ευτελίζει τις ανθρώπινες αξίες και εξαθλιώνει τους εργαζόμενους". Ε.Σ.

    [06] ΚΑΤΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΣΕ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ Η ΜΟΝΑΔΑ ΠΟΛΥΠΡΟΠΥΛΕΝΙΟΥ ΤΩΝ ΕΛΠΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Το δρόμο της υλοποίησης παίρνει, ύστερα από καθυστερήσεις ετών, η απόφαση για την κατασκευή μονάδας πολυπροπυλενίου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) ΑΕ στη Θεσσαλονίκη. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας κατακύρωσε χθες το έργο -ύψους 35 δισ. δρχ.- στην ιταλική κοινοπραξία Tecknimont/Montell.

    Η προσφορά της Tecknimont/Montell επιλέχθηκε ανάμεσα σε επτά προτάσεις, στο πλάσιο του διαγωνισμού που ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο. Στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού προκρίθηκαν, με βάση την επιλογή της τεχνολογίας, η Tecknimont/Montell και η γερμανική Targor. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η οικονομική προσφορά της τελευταίας -188 εκατ. μάρκα- υπολειπόταν κατά πολύ εκείνης της ιταλικής κοινοπραξίας -238 εκατ. μάρκα. Ωστόσο, ύστερα και από βελτίωση της προσφοράς της Tecknimont/Montell κατά 3 δισ. δρχ., κατακυρώθηκε σε αυτήν ο διαγωνισμός, καθώς κρίθηκε καλύτερη η πρότασή της από άποψη τεχνολογίας.

    Η μονάδα, δυναμικότητας 130.000 τόνων πολυπροπυλενίου ετησίως, αναμένεται να έχει αποπερατωθεί μέσα σε δύο χρόνια. Θα χωροθετηθεί κοντά στις εγκαταστάσεις της ΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη και θα απασχολεί γύρω στα 500 άτομα. Στην πλειοψηφία τους θα μεταταχθούν στο εργοστάσιο από άλλες δραστηριότητες της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη, όπως ο τομέας χημικών. Θα τροφοδοτείται με πρώτη ύλη από τα Ελληνικά Διυλιστήρια στον Ασπρόπυργο

    Με την αποπεράτωσή της, η χώρα θα εξοικονομήσει σημαντικό συνάλλαγμα που σήμερα διοχετεύεται στην εισαγωγή 60.000 τόνων πολυπροπυλενίου ετησίως, ενώ στόχος των ΕΛΠΕ είναι να αποκτήσει η μονάδα και εξαγωγικό προσανατολισμό.

    Εκτιμάται ότι οι εξελίξεις στη μονάδα πολυπροπυλενίου ανοίγουν ουσιαστικά το δρόμο και για την κατασκευή της μονάδας φιλμ πολυπροπυλενίου στην Κομοτηνή, ύψους 10 δισ δρχ. Τα δύο έργα εντάσσονται στο επενδυτικό πρόγραμμα των Ελληνικών Πετρελαίων, συνολικού ύψους 200 δισ. Στη Βόρεια Ελλάδα αντιστοιχούν 73 δισ.

    [07] 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΟΝΙΚΗ

    Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία κατέρχονται την Παρασκευή οι υπάλληλοι της Ιονικής Τράπεζας, ύστερα από σχετική απόφαση που έλαβε ο σύλλογός τους.

    Πάντως, στις κινήσεις των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των 4.300 εργαζομένων της Ιονικής, αρχίζουν να διαφαίνονται πιο pqosejtijo_ χειρισμοί, όσον αφορά τους πελάτες της τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι ανέβαλαν την προγραμματισμένη για σήμερα τετράωρη στάση εργασίας, λόγω των αυξημένων τραπεζικών συναλλαγών που διενεργούνται κατά την τελευταία ημέρα του μήνα.

    Ωστόσο, το αρνητικό κλίμα στις σχέσεις τους με την κυβέρνηση και τη διοίκηση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, εξακολουθεί να υφίσταται, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την απεργία της Παρασκευής.

    [08] ΠΤΩΣΗ 1,77% ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Με πτώση 1,77% έκλεισε σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.365,45 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών έφτασε στα 64,9 δις δραχμές.

    Στο τραπεζικό κλάδο, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στις 38.990 δρχ., η Κτηματική στις 19.050, η Ιονική στις 14.350, η Εργασίας στις 26.005,και η Αλφα Τράπεζα Πίστεως στις 24.665 δρχ.

    Στο βιομηχανικό κλάδο, η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε στις 7.800 δρχ., η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις 2.980 και η κοινή μετοχή της Ιντρακόμ στις 10.305 δρχ.

    [09] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΕ ΣΙΑΤΙΣΤΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΤΙΝΗ

    Την υπόσχεση ότι η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για την έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, έδωσε σήμερα σε κατοίκους της Σιάτιστας ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής.

    Στη πόλη, όπου μετέβη στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψής του στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, τον υποδέχτηκε ομάδα κατοίκων, με αναρτημένο πανό. Η αναγραφή "άμεση απαίτηση των Μακεδόνων να λειτουργήσει το νοσοκομείο Παπαγεωργίου" είχε την υπογραφή "Κίνηση Πολιτών". Παρών ήταν και ένας εκ των δωρητών, ο Νίκος Παπαγεωργίου, που είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον πρόεδρο της ΝΔ.

    Με την ευκαιρία της επίσκεψής του κ. Καραμανλή, πραγματοποιήθηκε και η επίσημη τελετή μετονομασίας της οδού Μητροπόλεως σε Κωνσταντίνου Καραμανλή.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέβη σήμερα και στη Γαλατινή, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης, με απόφαση κοινοτικού συμβουλίου. Σε ομιλία του αναφέρθηκε στο πρόγραμμα "Καποδίστριας". Δεσμεύτηκε ότι -όταν το κόμμα του θα αναλάβει την εξουσία- θα διενεργήσει τοπικά δημοψηφίσματα στις περιοχές, όπου εκφράστηκαν διαφωνίες για το σχέδιο των συνενώσεων.

    [10] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

    Τη μονάδα της ΔΕΗ στο νότιο πεδίο του νομού Κοζάνης επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της τετραήμερης περιοδείας του στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας.

    Σε δήλωση που έκανε αμέσως μετά την ενημέρωση που είχε και την περιοδεία στη μονάδα, ο κ. Καραμανλής εξήρε τον πρωταγωνιστικό q|ko που έχει η ΔΕΗ και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς της, ώστε να καταστεί ισχυρή.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ανοίγει για την επιχείρηση ευρύ πεδίο στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Υποστήριξε ότι το κράτος πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ΔΕΗ και να διατηρήσει την εποπτεία της, καθώς έχει και ενδιαφέρον και συμμετοχή.

    Το σημερινό πρόγραμμα των επισκέψεων του Καραμανλή περιλάμβανε κοινότητες του νομού Κοζάνης. Μετέβη και στη Σιάτιστα, όπου επισκέφθηκε το Μητροπολίτη και το Κέντρο Γούνας.

    [11] ΔΙΔΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

    Δίδεται αύριο στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για την ψηφιακή- συνδρομητική τηλεόραση. Αυτό υπενθύμισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, επιβεβαιώνοντας -χρονικά- σχετικές εξαγγελίες που είχε κάνει στις 27 Μαΐου, στη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της Βουλής.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις του κ.Ρέππα, το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει θέματα που αφορούν τον αποκλεισμό από την ψηφιακή αγορά όσων ενέχονται σε δημόσια έργα και προμήθειες. Επίσης, θα καθορίζονται λεπτομέρειες γύρω από τις προϋποθέσεις οικονομικής βιωσιμότητας και το πόθεν έσχες των επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο χώρο της ψηφιακής- συνδρομητικής τηλεόρασης.

    [12] ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΛΗΣ ΠΑΙΔΩΝ ΚΑΙ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 9 ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

    Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα πάλης παίδων και κορασίδων, που αρχίζει αύριο στο Μάντσεστερ θα πάρουν μέρος εννέα Έλληνες αθλητές και αθλήτριες.

    Οι νεαροί αθλητές μας βρίσκονται ήδη στην Αγγλία με στόχο τα μετάλλια και τις διακρίσεις στη διοργάνωση, που θα ολοκληρωθεί στις 5 Ιουλίου. Η ελληνική αποστολή αποτελείται από τους: Κεσανίδη, Κωνσταντινίδη, Παυλίδη, Γιαγιά, Παπαδόπουλο και τις Βλαχάβα, Κοντογιάννη, Χριστοδουλάκη και Παπαγεωργίου.

    Στο μεταξύ, με μετάλλια επέστρεψαν από διεθνές τουρνουά της Γερμανίας, οι αθλητές μας της ελληνορωμαϊκής πάλης. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Ελγκιάν και το χάλκινο ο Αβράμης.

    [13] ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΦΗΒΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Για τη Βουλγαρία αναχωρεί αύριο η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των εφήβων, προκειμένου να πάρει μέρος στο 18ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που αρχίζει την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί στις 12 Ιουλίου.

    Στόχος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, σύμφωνα με τον προπονητή Νίκο Αποστολίδη, είναι η πρόκριση στην τετράδα και stg συνέχεια ίσως κάποιο μετάλλιο. Αντίπαλοι της εθνικής μας στην πρώτη φάση των αγώνων θα είναι η Σλοβενία, Τουρκία, Γαλλία, Λετονία και Ρωσία. Στη διοργάνωση παίρνουν μέρος τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα 12 χωρών.

    Οι παίχτες που αποτελούν την ελληνική ομάδα είναι οι: Μαντζανάς, Παπαμακάριος, Παππάς, Πετρόπουλος, Δορκοφίκης, Φώτσης, Διαμαντόπουλος, Κόγιας, Πέττας, Παπαδόπουλος, Αγαδάκος και Γλυνιαδάκης. Στη Βάρνα θα ταξιδέψει και ο διεθνής διαιτητής Στέλιος Κουκουλεκίδης.

    [14] ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Την προετοιμασία για τη νέα αγωνιστική περίοδο ξεκινά σήμερα η ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ. Οι παίχτες του "Δικεφάλου" και τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα, θα συγκεντρωθούν στις 6 το απόγευμα στο γήπεδο της Τούμπας για να ξεκινήσουν οι προπονήσεις. Ο Άγγελος Αναστασιάδης θα έχει όλους τους παίχτες στη διάθεση του, στην πρώτη παρουσίαση του ΠΑΟΚ. Στο δυναμικό του "Δικεφάλου" ανήκουν από χθες που υπέγραψαν τα συμβόλαια τους οι Παντελής Κωνσταντινίδης και Τάσος Κατσιαμπής.

    Δύο νέους παίχτες αναμένεται να εντάξει τις επόμενες μέρες στο δυναμικό της η ομάδα του Άρη. Οι "κίτρινοι", σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποκτήσουν τον Γερμανό, Ράινερ Ράουφμαν, πρώτος σκόρερ στην Κύπρο και τον Βόσνιο, Πρέντραγκ Ερακ. Στην ομάδα του Άρη θα αγωνίζεται και τη νέα χρονιά, ο αρχηγός του, Μανώλης Μητσόπουλος, ο οποίος ανανέωσε τη συνεργασία του με τους "κίτρινους". Στο μεταξύ, σήμερα θα συναντηθούν στην Αθήνα ο νέος ιδιοκτήτης του Άρη, Δημήτρης Κοντομηνάς με τον Λάκη Ιωαννίδη προκειμένου να συζητηθούν όλα τα οικονομικά και διοικητικά θέματα που απασχολούν τον σύλλογο.

    Για τρία ακόμη χρόνια θα φορά τη φανέλα του Ηρακλή, ο Σωτήρης Κωνσταντινίδης, ενώ οι "κυανόλευκοι" ενδιαφέρονται για την απόκτηση του Στέλιου Σφακιανάκη από τον Ολυμπιακό.

    Στην ΑΕΚ, όλοι ενδιαφέρονται για την καθοριστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου της Λοζάνης και για το αν θα αγωνίζεται η ομάδα την ερχόμενη περίοδο στην Ευρώπη. Οσον αφορά την προετοιμασία της ομάδας, το Σάββατο θα γίνει η πρώτη επίσημη παρουσίαση.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΗΚΕ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Παρουσία των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο μέγαρο της παλιάς όπερας της Φρανγκφούρτης η επίσημη τελετή ανάληψης των καθηκόντων του πρώτου διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίλχελμ Ντόιζενμπεργκ.

    Στην τελετή παρέστησαν επίσης οι υπουργοί εθνικής Οικονομίας από εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Από ελληνικής πλευράς, εκτός από τον πρωθυπουργό, την τελετή παρακολούθησαν και οι πρόεδροι της Εθνικής και της Τράπεζας Ελλάδος.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καθορίζει στο εξής τη νομισματική πολιτική των χωρών μελών που συμμετέχουν στη ζώνη του Ευρώ, ενώ θα καθορίζει τα επιτόκια στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τις αρχές του επόμενου έτους, αμέσως δηλαδή μετά την κυκλοφορία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

    Παράλληλα θα αρχίσει να λειτουργεί και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών που θα ρυθμίζει τις σχέσεις των εθνικών τραπεζών με την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

    [16] ΝΕΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Με μια απόφαση, σχεδόν ομόφωνη, κατά της Τουρκίας έκλεισε ο κύκλος των δημόσιων συνεδριάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο. Ο πρόεδρος Ρούντολφ Μπέρχαρντ επεσήμανε την ανθρώπινη διάσταση, που θέλησε να δώσει με τις αποφάσεις της η ΕΕΑΔ και δεν παρέλειψε να τονίσει, ότι στην πρώτη δημόσια συζήτηση ένα από τα τρία μέλη της ήταν και ο Ελληνας κ. Ευσταθιάδης.

    Η υπόθεση που επέλεξε το ευρωδικαστήριο για να γυρίσει την ιστορική αυτή "σελίδα" αφορούσε το θάνατο ενός Τούρκου 27χρονου, από σφαίρα στρατοχωροφύλακα, στην νοτιοανατολική Τουρκία.

    Σχεδόν ομόφωνα, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με ψήφους 29 υπέρ έναντι μιάς, καταλόγίζει ευθύνες στις τουρκικές αρχές και τις θεωρεί υπεύθυνες για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, λόγω αδικαιολόγητης χρήσης βίας, σύμφωνα με το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παράλληλα τις επέκρινε για έλλειψη έγκαιρης έρευνας.

    Μπροστά στα αδιάσειστα στοιχεία, ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Τσανκορέλ, δεν βρήκε τίποτε καλύτερο να κάνει, από το να κατηγορήσει την Αγγλίδα δικηγόρο της οικογένειας Αϊτεκίν, για " προκατειλημμένη πολιτική συμπεριφορά" ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει της έκθεση της ΕΕΑΔ "αναξιόπιστη".

    Οπως κατατέθηκε στη συζήτηση, παρόμοια τραγικά προβλήματα "είναι καθημερινό γεγονός στην νοτιοανατολική Τουρκία" και όπως τόνισε η Αγγλίδα δικηγόρος κα Ρέηντι οι πέντε παρόμοιες υποθέσεις, που έφθασαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, απέδειξαν ότι ποτέ η Τουρκία δεν διεξήγαγαν έρευνες για τον εντοπισμό των υπευθύνων, ούτε κάν stir 8 τελεσίδικες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δεν βρέθηκε καμμιά περίπτωση παροχής της οφειλόμενης αποτελεσματικής εννόμου προστασίας στις οικογένειες των θυμέτων, μέχρι σήμερα. Για πολλά χρόνια, η Αγκυρα ισχυριζόταν ότι ο θάνατος του 27χρονου Ριζά Αλί Αϊτεκίν επήλθε "κατά λάθος" από σφαίρα που είχε προορισμό " τα λάστιχα του αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαινε , αλλά εξοστρακίστηκε". Η εκδοψή αυτή απερρίφθη από την έκθεση Βρετανού πραγματογνώμονα.

    [17] EΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    To πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και η ύπαρξη των προϋποθέσεων για την περαιτέρω προώθηση της ολόπλευρης συνεργασίας, ιδιαίτερα στον διακοινοβουλευτικό τομέα, επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση της διακομματικής ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας με το μέλος της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής της ομοσπονδιακής Βουλής της Γιουγκοσλαβίας, Τσέντομιρ Μίρκοβιτς.

    Τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, Δημήτρης Αλαμπάνος (ΠΑΣΟΚ) και Γεώργιος Τζιτζικώστας (Ν.Δ.) που βρέθηκαν στο Βελιγράδι για να παραστούν στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το θάνατο του Ρήγα Φεραίου, ενημερώθηκαν την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γιουγκοσλαβίας και για τις προσπάθειες με πολιτικά μέσα που καταβάλλει για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούγκ", κοινή υπήρξε η εκτίμηση αναφορικά με τα αίτια της προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου και του Μετοχίου, που είναι οι αποσχιστικές τάσεις και πρόσφατα η τρομοκρατία.

    Οι Ελληνες βουλευτές, τονίζει το "Τανγιουγκ", συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει επειγόντως να επιδείξει την ξεκάθαρη αντίθεσή της στην τρομοκρατία και την υποστήριξή της στην επίλυση των προβλημάτων μέσω δημοκρατικού διαλόγου.

    Ο κ.Μίρκοβιτς από την πλευρά του επισήμανε ότι η επιστροφή της Γιουγκοσλαβίας στους διεθνείς οργανισμούς αυξάνει τη δυνατότητα για τη γρηγορότερη επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων αναφορικά με το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι και σε σχέση με αυτό υπογράμμισε τη σημασία των φιλικών χωρών, όπως η Ελλάδα.

    [18] ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΕΡΒΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

    Tην ανάγκη δημιουργίας μιας γενικής αντίληψης για την αλληλεγγύη των μικρών λαών στη Βαλκανική, έτσι ώστε "ενωμένοι να μπορέσουμε ανώδυνα να αντιμετωπίσουμε τα απροκάλυπτα συμφέροντα των μεγάλων", τόνισαν κατά τη συνάντησή τους στο Βελιγράδι οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Ιντιστούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων και του Σερβικού Ινστιτούτου Γεωπολιτικών Σπουδών.

    Ο Θαλής Μυλωνάς, διευθυντής του Αθηναϊκού Ινστιτούτου, δήλωσε χαραρκτηριστικά τονίζει η εφημερίδα "Πολίτικα", "καλύτερα ενωμένοι, παρά ο καθένας για τον εαυτό του". Υπογράμμισε ότι το Ελληνικό Ινστιτούτο από τη θέση του ειδικού συμβούλου, που κατέλαβε στην επιτροπή οικονομικού και κοινωνικού συμβουλίου του Oqcamislo} Ηνωμένων Εθνών, θα έχει την ευκαιρία να θέσει στην ημερήσια διάταξη του παγκόσμιου οργανισμού όλα τα θέματα που συνδέονται με τα Βαλκάνια και τους βαλκανικούς λαούς.

    "Θέση του Ινστιτούτου για τις Διαβαλκανικές Σχέσεις είναι ότι δεν πρέπει να μονοπωλήσουμε τη θέση μας και τη φωνή μας στον ΟΗΕ αλλά μέσω της διοργάνωσης συντονιστικών επιτροπών από αντιπροσώπους όλων των βαλκανικών χωρών να μεταφέρουμε στα Ηνωμένα Εθνη θέματα που συνδέονται με τα Βαλκάνια", επισήμανε ο κ.Μυλωνάς.

    Από την πλευρά του ο Ράντοβαν Ραντίνοβιτς, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Γεωπολιτικών Σπουδών, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δυο ινιστιτούτων, διευκρινίζοντας ότι το σερβικό είναι ένα εθνικό ίδρυμα που ασχολείται με τη θέση του σερβικού λαού στα Βαλκάνια και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για προγράμματα που σχετίζονται με θέματα μειονοτήτων στην περιοχή.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Ανδρέας Ζαίμης, του Ελληνικού Ινστιτούτου και Ζίβοτ Πάνιτς, πρόεδρος του Συμβουλίου του Ινστιτούτου του Βελιγραδίου καθώς και ο διευθυντής του Βλάνταν Ζιβούλοβιτς. Επίσης, αντιπροσωπεία του συλλόγου για τη διατήρηση των παραδόσεων των απελευθερωτικών πολέμων της Σερβίας μέχρι το 1918.

    [19] ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ Α.Σ.Κ.

    Nέες συγκρούσεις ξέσπασαν στο Κοσσυφοπέδιο μεταξύ των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και των αλβανόφωνων αυτονομιστών, ενώ την ίδια ώρα κατέφθασαν από τα Σκόπια οι πρώτοι εθελοντές που εντάχθηκαν στις δυνάμεις του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", για να πολεμήσουν στο πλευρό των ομοεθνών τους.

    Το κέντρο των εχθροπραξιών έχει μεταφερθεί στο Μπελάτσεβατς, όπου οι σερβικές δυνάμεις επιχείρησαν να το ανακαταλάβουν, καθώς την περασμένη εβδομάδα το είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι Αλβανοί αυτονομιστές. Οι καπνοί από τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με την αλβανική πλευρά, ήταν ορατοί και απο μερικά σημεία της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου, την Πρίστινα.

    Εξάλλου, δραματική χαρακτηρίζει το κέντρο πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου που πρόσκειται στον Ιμπραήμ Ρουγκόβα, την κατάσταση στη Ντρένιτσα και τη Ντέτσανι. Στη Ντρένιτσα ένα τραυματισμένο οκτάχρονο παιδί, έχασε τη ζωή του εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την αλβανική πλευρά, στη Ντέτσανι κατέφθασαν οι πρώτοι Αλβανοί εθελοντές από την ΠΓΔΜ. Πρόκειται για 11 Αλβανούς από τις πόλεις Κουμάνοβο και Στρούγκα.

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΙΛ ΜΕ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΚΑΙ ΡΟΥΓΚΟΒΑ

    Κεκλεισμένων των θηρών συναντήθηκαν χθες στο Βελιγράδι ο Αμερικανός πρέσβης στην ΠΓΔΜ, Κρίστοφερ Χιλ και ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σύμφωνα με πληροφορίες του σερβικού πρακτορείου ειδήσεων ΒΕΤΑ.

    Η αμερικανική πρεσβεία στο Βελιγράδι απέφυγε να δώσει πληροφορίες για το θέμα της συνάντησης των δύο ανδρών, σύμφωνα, ωστόσο, με δημοσιογραφικές πηγές, η επίσκεψη αστραπή του Αμερικανού πρέσβη στη σερβική πρωτεύουσα είχε ως στόχο να aposp\sei από τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο την υπόσχεση ότι η σερβική ηγεσία θα πάρει τα αναγκαία μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Από το Βελιγράδι ο Αμερικανός πρέσβης, Κρίστοφερ Χιλ μετέβη στην Πρίστινα, όπου συναντήθηκε με τον ηγέτη των Αλβανών, Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Όπως ανακοίνωσε το κέντρο τύπου του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο πρόσκειται στην Δημοκρατική Ένωση του Κοσσυφοπεδίου, οι δύο άνδρες εξέφρασαν από κοινού την άποψη, ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι πολύ επικίνδυνη και τόνισαν την ανάγκη λήψης μέτρων για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων Πρίστινας-Βελιγραδίου.

    Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο βρετανικό πρακτορείο Reuters, ο Βέτον Σουρόι, μέλος της ομάδας των αλβανοφώνων που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις με το Βελιγράδι, σχολιάζοντας τη χθεσινή επίθεση των σερβικών δυνάμεων στο ανθρακωρυχείο Μπελάσεβιτς, επισήμανε ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο κινδυνεύει να τεθεί εκτός ελέγχου και να επεκταθεί σε άλλες περιοχές. "Σε περίπτωση που οι αντεπιθέσεις των σερβικών δυνάμεων συνεχιστούν, είπε ο Σουρόι, θα προκαλέσουν την ανάλογη αντίδραση του Απελευθερωτικού Στρατού και θα οδηγήσουν σε γενίκευση των συγκρούσεων". Ε.Π.

    [21] ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α.Σ.Κ.

    Διαμετρικά αντίθετες με τις διακηρυγμένες θέσεις των ΗΠΑ, σχετικά με τη συμμετοχή εκπροσώπων του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" στις διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι για την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, είναι οι θέσεις των περισσότερων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οι ΗΠΑ υπεραμύνονται της απόφασής τους για επαφές με τους αλβανόφωνους αυτονομιστές και ενδεχόμενη συμμετοχή εκπροσώπων τους στις συνομιλίες με το Βελιγράδι, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση επιβεβαίωσε την υποστήριξή της προς τον μετριοπαθή ηγέτη, Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, διαμήνυσε, χθες, ότι ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα παραμένει "ο νόμιμος ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και το μόνο πρόσωπο, με το οποίο θα διαπραγματευτεί η διεθνής κοινότητα".

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σε δηλώσεις που ουσιαστικά αποτελούν απάντηση στη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπογράμμισε ότι ο "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" διαθέτει και δύναμη, αλλά και υποστήριξη σημαντικής μερίδας αλβανόφωνων και επομένως η παρουσία εκπροσώπων του στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων δίνει μεγαλύτερες πιθανότητες για ειρήνευση στην περιοχή.

    Tη θέση των ΗΠΑ χαιρέτισε ο "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) . Ο εκπρόσωπος του UCK, Γιάκουπ Κρασνίκι σε συνέντευξή του που παραχώρησε εγγράφως στη "Φωνή της Αμερικής" όπως μετέδωσε το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων (ΑΤΑ), δήλωσε ότι η οργάνωση "δέχεται ευμενώς κάθε ρεαλιστική και φιλική θέση των ΗΠΑ".

    Ο ίδιος δήλωσε, επίσης, ότι ο UCK είχε και έχει την πολιτική του πτέρυγα. "Η πτέρυγα όμως αυτή, πρόσθεσε, θα δεχθεί το διάλογο, μόνο όταν εκπληρωθούν μερικές προϋποθέσεις, όπως η αποχώρηση των seqbij~m δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο και η διεθνής μεσολάβηση".

    [22] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΝΑΡΙΟΥ

    Ανοδική πορεία ακολουθεί τις τελευταίες μέρες η τιμή του ξένου συναλλάγματος στην μαύρη αγορά του Βελιγραδίου, σύμφωνα με την εφημερίδα "Nasa Borba" , η οποία επικαλείται τους λεγόμενους "έμπορους του δρόμου", δηλαδή τους διακινητές του ξένου συναλλάγματος στην μαύρη αγορά.

    Η άνοδος αυτή, επισημαίνει η εφημερίδα, έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των κατοίκων της πόλης, πολλοί από τους οποίους θεωρούν την μαύρη αγορά συναλλάγματος προάγγελο της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος.

    Η εφημερίδα, επικαλούμενη ανεπίσημες πληροφορίες, αποκαλύπτει πως οι τράπεζες της χώρας έχουν λάβει την εντολή να παγώσουν την πώληση του ξένου συναλλάγματος και να προσανατολιστούν μόνο στην αγορά του.

    Τις τελευταίες μέρες, εξάλλου, άνοδο παρουσιάζουν και οι τιμές πολλών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Οι Σέρβοι έμποροι προειδοποιούν, μάλιστα, πως αυτή είναι μόνο η αρχή και σύντομα θα ακολουθήσουν και νέες αυξήσεις. Ε.Π.

    [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ-ΤΑΛΜΠΟΤ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Το θέμα των τελευταίων εξελίξεων στο Κοσσυφοπέδιο και η επίδρασή τους στην σταθερότητα των γειτονικών βαλκανικών κρατών κυριάρχησε στη συνάντηση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Στρόουμπ Τάλμποτ και του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ο οποίος ολοκληρώνει αύριο την ολιγοήμερη επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

    Οι δύο άνδρες χαιρέτησαν τις προσπάθειες τις διεθνούς κοινότητας για αποκλιμάκωση της κατάστασης στην ευαίσθητη, όπως είπαν, περιοχή των Βαλκανίων και τάχθηκαν υπέρ την επανέναρξης του διαλόγου Πρίστινας-Βελιγραδίου, για την ειρηνική επίλυση της ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έθεσε και το θέμα της παράτασης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και πέραν τις 31 Αυγούστου, επισημαίνοντας, πως η παρουσία της UNPREDEP στη χώρα του θεωρείται απαραίτητη δεδομένου του κινδύνου που εγκυμονεί στο Κοσσυφοπέδιο.

    Σε συνέντευξή τύπου, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίηση από την πρόοδο, που σημειώνεται στις σχέσεις της χώρας του με τα Σκόπια και επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησής του, ότι η διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της ΠΓΔΜ είναι σημαντικός παράγοντας για την σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Σήμερα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα συναντηθεί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Αλ Γκορ, με τον αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζέιμς Γουόλφενσον και με τον διευθυντή του ΔΝΤ, Μισέλ Καντεσί. Ε.Π.

    [24] ΑΝΟΧΥΡΩΤΕΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

    Ο σεισμός που έπληξε το περασμένο Σάββατο τα Άδανα με αποτέλεσμα να χάσουν η ζωή τους 120 άτομα και να τραυματιστούν περισσότεροι από χίλιοι πολίτες φέρνει στην επικαιρότητα το θέμα της ανθεκτικότητας των κτιρίων στα χτυπήματα του Εγκέλαδου. Ενώ στα Άδανα και το Τζεϊχάν αναζητούνται και άρχισαν ήδη να εντοπίζονται οι εργολάβοι, οι οποίοι κατασκεύασαν τις πολυκατοικίες που κατέρρευσαν, μία έκθεση που εκπόνησαν ξένοι ειδικοί δείχνει, ότι οι μεγάλες πόλεις της Τουρκίας είναι ανοχύρωτες απέναντι στους σεισμούς.

    Η έκθεση που εκπονήθηκε για λογαριασμό της διεύθυνσης μαζικών κατοικιών της Τουρκίας με την χρηματοδότηση της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποιεί ότι πολλά δημόσια κτίρια της χώρας, ιδίως στη Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, θα καταρρεύσουν σε περίπτωση σεισμού. Στην έκθεση, που αποσιωπήθηκε μέχρι σήμερα, αναφέρεται ότι σε περίπτωση ενός σεισμού μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πρώτα θα καταρρεύσουν τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα δημόσια κτίρια της Κωνσταντινούπολης.

    Σύμφωνα με την έκθεση, οι εργολάβοι για να μειώσουν το κόστος κατασκευής "κλέβουν" από τα υλικά που χρησιμοποιούν για την κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων και δημοσίων κτιρίων, με αποτέλεσμα οι κατασκευές να μην αντέχουν στους σεισμούς και συνιστάται να γκρεμιστούν και να κατασκευαστούν εκ νέου.

    Η εφημερίδα "Χουρριέτ" σε σημερινό δημοσίευμά της επισημαίνει ότι ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στο Τόκιο, Γκιουντούζ Ακτάν, με επιστολή του είχε κάνει έκκληση στις τοπικές αυτοδιοικήσεις των σεισμογενών περιοχών να συνεργαστούν με τους Ιάπωνες στο θέμα της κατασκευής κτιρίων , αλλά δεν εισακούστηκε.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Tuesday, 30 June 1998 - 18:49:45 UTC