Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-07-09

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 9 Ιουλίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ 15% ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΟΤΕ, ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
  • [02] Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
  • [03] ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Ο ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
  • [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΝΤΕΛΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [06] Ν.ΣΚΟΥΛΑΣ: Η Ε.Ε ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ
  • [07] ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [08] ΤΙΣ 2.700 ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΛΗΣΙΑΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ
  • [10] ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
  • [11] ΕΠΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
  • [12] Ε.Ε.: ΣΤΟ 11.2% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΙΟ ΣΤΙΣ 11 ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ
  • [13] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ "ΜΕΣΤΑ- ΝΕΣΤΟΣ ΄98"
  • [14] ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Ο ΝΤΕΜΙΡΕΛ
  • [15] ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ Ο ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • [16] ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΙΝΚΕΛ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [17] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΚΑΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠ.ΑΜΥΝΑΣ
  • [18] ΡΩΣΙΑ:ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [19] ΝΑΤΟ:ΘΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ
  • [20] ΡΕΚΟΡ ΑΦΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ 15% ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΟΤΕ, ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ JIMGSG

    Tgm εκτίμηση ότι η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο ενός ακόμη πακέτου 15% των μετοχών του ΟΤΕ θα είναι η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή κίνηση στην ιστορία της ελληνικής οικονομίας, διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. Η εισαγωγή του 15% των μετοχών του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε το πρωί στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι η κίνηση αυτή αντανακλά την αυξανόμενη δύναμη του ΟΤΕ και πρόσθεσε ότι το συνολικό ποσό που θα προκύψει από τη διάθεση μετοχών 15%, την αύξηση του μετοχικού

    [02] Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφέρθηκε στις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος με τον ομόλογο του, Ουϊλιαμ Κοέν και τόνισε ότι το θέμα της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ήταν μια ιδέα - πρόταση της χώρας μας, η οποία έχει συζητηθεί άλλα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη λόγω της άρνησης της Τουρκίας.

    Ερωτηθείς για το αν ασκήθηκαν πιέσεις στον Έλληνα υπουργό Αμυνας, κατά τις επαφές που είχε με Αμερικανούς αξιωματούχους, για το θέμα των πυραύλων S - 300 ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την επιθυμία να μην πραγματοποιηθεί η παράδοση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο.

    Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δείξει καλή θέληση με την αναβολή των S - 300, ενώ υπογράμμισε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να παραμένει εσαεί αιχμάλωτη των διαθέσεων της Τουρκίας.

    [03] ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Ο ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Συνάντηση μεταξύ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποιείται από σήμερα μέχρι την Κυριακή στο Μόναχο.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα μεταβεί στο Μόναχο το Σάββατο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

    Αντικείμενο των συζητήσεων που θα έχουν ο κ. Τσοχατζόπουλος και οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ με τους Γερμανούς συναδέλφους τους, το Δήμαρχο του Μονάχου Κρίστιαν Ούντε, τους βουλευτές Γκιούντερ Βερχούγκεν και Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ (μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του SPD και υπεύθυνη για τις σχέσεις με την Ελλάδα) καθώς και το Δημοτικό Σύμβουλο, Τέο Γαβρά, θα είναι η πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στις δύο χώρες, οι τελευτείας κοινοτικές εξελίξεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Κάρντιφ, η ξενοφοβία και η ενσωμάτωση των μεταναστών καθώς και η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία και η κινητοποίηση των ψηφοφόρων του εξωτερικού. Προβλέπονται ακόμη συναντήσεις με εκπροσώπους και μέλη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Γερμανίας και της Ελληνικής Κοινότητας του Μονάχου.

    Η εν λόγω επίσκεψη πραγματοποιείται μετά από σχετική pq|sjkgsg των ευρωβουλευτών του SPD σε ανταπόδοση της επίσκεψης της γερμανικής αντιπροσωπείας το Σεπτέμβριο του 1997 στην Αθήνα.

    [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Τις μεροληπτικές υπέρ της Τουρκίας εκτιμήσεις που περιέχονται στην έκθεση του αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τουρκία, Βρετανού Μάικ Λέικ, σχολίασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

    Ο Υπουργός Τύπου δήλωσε έκπληκτος για τη στάση του αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος κάνει λόγο για αρνητικές συνέπειες από τη συμπεριφορά της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν αξιωματούχοι της κοινότητας, που υποτίθεται ότι προωθούν τα συμφέροντα της, να δρουν έτσι ώστε να προωθούν συμφέροντα μιας άλλης χώρας και γνωστοποίησε ότι η Αθήνα έχει ζητήσει από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ τη διερεύνηση του θέματος και την απόδοση ευθυνών.

    [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΝΤΕΛΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Διήμερη επίσκεψη στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, πραγματοποιεί από σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τάσος Μαντέλης, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τους ομοσπονδιακούς υπουργούς Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών, κ.κ. Ντέγιαν Ντρομπνιάνοβιτς και Ντόϊτσιλο Ραντόγιεβιτς, αντίστοιχα, ενώ θα γίνει δεκτός από τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό της Γιουγκοσλαβίας, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς.

    Οι επαφές του κ. Μαντέλη θα αφορούν κυρίως την ανάπτυξη διμερών θεμάτων στους τομείς των συγκοινωνιών, επικοινωνιών και μεταφορών, ενώ αναμένεται να υπογραφεί και συμφωνία για τις οδικές συγκοινωνίες μεταξύ Ελλάδας και Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας.

    Τον κ. Μαντέλη συνοδεύουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Η ελληνική αποστολή θα επισκεφθεί τη γιουγκοσλαβική επιχείρηση σιδηροδρομικών μεταφορών και τον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό του Βελιγραδίου.

    Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο υπουργός Μεταφορών ίσως συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

    [06] Ν.ΣΚΟΥΛΑΣ: Η Ε.Ε ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ

    Την εκτίμηση ότι οι ξένοι τουρίστες που θα επισκεφτούν την Ελλάδα θα είναι φέτος περισσότεροι κατά 10%-12%, διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Νίκος Σκουλάς, επικαλούμενος τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία των πρώτων μηνών του 1998. Η θετική πορεία του εισερχόμενου τουρισμού εκτιμάται ότι θα επιβεβαιώσει περαιτέρω την ανοδική τάση που άρχισε να διαμορφώνεται ήδη από πέρυσι.

    H περασμένη χρονιά έκλεισε με αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών κατά 8,24% σε σχέση με το 1996. Διψήφια αύξηση, της τάξης του 12,66%, παρουσίασαν και οι διανυκτερεύσεις των αλλοδαπών episjept~m στα ξενοδοχειακά καταλύματα ανά τη χώρα, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό για τους ημεδαπούς διαμορφώθηκε στο 7,43%.

    Συνολικά, ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέφτηκαν πέρυσι την Ελλάδα ξεπέρασε και τον ίδιο τον πληθυσμό της χώρας, φτάνοντας στα 10,5 εκατ. Aυτά ανακοίνωσε σήμερα ο κ.Σκουλάς, στη διάρκεια ομιλίας του στη συνάντηση της Επιτροπής 5 των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη Θεσσαλονίκη.

    Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο αριθμός των κλινών στα υπάρχοντα τουριστικά καταλύματα προσεγγίζει το 1 εκατ., ενώ μισό εκατομμύριο Ελληνες κερδίζουν τα προς το ζην ασκώντας επαγγέλματα που σχετίζονται με τον κλάδο. Η σημαντικότατη συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία πιστοποιείται περαιτέρω από το ποσοστό του ΑΕΠ που αντιπροσωπεύει, το οποίο ανέρχεται σε 14,7%, υπερβαίνοντας το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σχολιάζοντας, εξάλλου, το διεθνές σκηνικό εντονότατου ανταγωνισμού που διαμορφώνεται σταδιακά ανά την υφήλιο, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ επεσήμανε ότι η εθνική τουριστική βιομηχανία χρίζει κοινοτικής προστασίας, η οποία δεν θα αναλώνεται στο επίπεδο της οικονομικής ενίσχυσης."Προστασία σημαίνει μια κοινοτική πολιτική για την τουριστική βιομηχανία. Η Ε.Ε πρέπει επειγόντως να περιλάβει τον τουρισμό στην ατζέντα της, γιατί αλλιώς κινδυνεύει να βρεθεί εκτός των εξελίξεων που κινούνται ραγδαία", υπογράμμισε ο κ.Σκουλάς.

    Αναφερόμενος δε, στη στρατηγική που εφαρμόζει ο ΕΟΤ για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού, ο κ.Σκουλάς υπενθύμισε ότι αρμοδιότητες και υπηρεσίες του Οργανισμού μεταβιβάζονται με ταχείς ρυθμούς στις περιφέρειες και την αυτοδιοίκηση, για τη δρομολόγηση αποτελεσματικότερων δράσεων σε τοπικό επίπεδο.

    Στο μεταξύ, τη χάραξη ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής και την κωδικοποίηση -σε Βίβλο- των μέχρι σήμερα κοινοτικών παρεμβάσεων στον τομέα του τουρισμού, ζήτησε ο δήμαρχος Καλαμαριάς και αντιπρόεδρος της Επιτροπής 5, Θρασύβουλος Λαζαρίδης, κεντρικός εισηγητής στη σημερινή συνεδρίαση.

    Με ποσοστό 58,8% επί των παγκόσμιων αφίξεων, η Ευρώπη μπορεί να παραμένει ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός ανά την υφήλιο, αλλά, τα τελευταία χρόνια, τα 15 κράτη-μέλη χάνουν διαρκώς έδαφος και για αυτό απαιτούνται αποφασιστικές δράσεις. Ενδεικτικό, προς αυτή την κατεύθυνση, είναι το γεγονός ότι -την τελευταία δεκαετία- η συμμετοχή της Κοινοτικής Ευρώπης στις αφίξεις στο σύνολο της γηραιάς ηπείρου μειώθηκε σε 68,7% από 74%, ενώ οι εισπράξεις έπεσαν στο 76,7% από 82,9%.

    Πάντως, σύμφωνα με τον κ.Λαζαρίδη, ακόμη και έτσι, τα 15 κράτη-μέλη εξακολουθούν να συνιστούν δέλεαρ για τους τουρίστες. Οι αφίξεις στην ενωμένη Ευρώπη ξεπέρασαν πέρυσι τα 247,951 εκατ., με εισπράξεις που ανήλθαν σε 167,156 δισ.δολάρια. Παράλληλα, 11 κράτη- μέλη περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 20 σημαντικότερων παγκόσμιων προορισμών για το 1997 -από την άποψη των αφίξεων- ενώ οι 12 από τους 15 κατατάσσονται στην αντίστοιχη λίστα των εισπράξεων.

    Χαιρετισμό στη συνάντηση απηύθυνε ο Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος. Επισημαίνοντας ότι η Θεσσαλονίκη πληροί τις προϋποθέσεις για να έλξει τουρίστες από όλο τον κόσμο, ο κ.Πετσάλνικος υπενθύμισε τα προγράμματα προώθησης του τουρισμού -και ιδίως των εναλλακτικών μορφών του- που δρομολογεί την τελευταία διετία το Υπουργείο.

    Το "παρών" στη διοργάνωση έδωσαν επίσης ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος και ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Γιάννης Μαγκριώτης.

    [07] ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα, έδειξαν μεταξύ άλλων, την ανάγκη έγκαιρης σύνδεσης της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος με τεχνολογική αναβάθμιση και οικονομική ανάπτυξη, όπως προκύπτει από ερώτηση Ελληνα ευρωβουλευτή για την ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ενωση υλικοτεχνικής υποδομής δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.

    Αν μπορεί ή όχι να ενισχύσει η ΕΕ την αγορά πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων ή άλλης σχετικής υλικοτεχνικής υποδομής, ρώτησε ο Ελληνας ευρωβουλευτής, Νικήτας Κακλαμάνης την Επιτροπή της Κοινότητας, επισημαίνοντας ότι οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα αποκάλυψαν τραγικές ελλείψεις της χώρας σε σύγχρονο και επαρκές υλικό δασοπροστασίας και εναέριας πυρόσβεσης, με αποτέλεσμα να μην είναι γρήγορη η κατάσβεση πυρκαγιών, οδηγώντας σε καταστροφή τεράστιου δασικού πλούτου, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ανάπτυξη της χώρας.

    Συγχρόνως, ο κ. Κακλαμάνης ζητά να πληροφορηθεί κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη υποβάλλει σχετική πρόταση χρηματοδότησης στα πλαίσια των δράσεων για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 1994-1999, επισημαίνοντας σε δηλώσεις του ότι κινδυνεύει σήμερα να χαθεί μέρος αυτών των κονδυλίων για μη απορρόφηση, ενώ θα καθυστερούσε πολύ η εξέταση άλλων προτάσεων. Η ευθύνη για τις "βραδυφλεγείς βόμβες" που συνιστούν οι παράνομες χωματερές δεν αφορά μόνο κοινοτάρχες και δημάρχους, αλλά και όσους έδωσαν άδεια κατασκευής δρόμων για χρήση απορριματοφόρων με κατεύθυνση τις χωματερές, υποστηρίζει ο κ. Κακλαμάνης.

    Την "ενσωμάτωση" της πολιτικής Περιβάλλοντος με την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική υποστηρίζει στο μεταξύ σχέδιο ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου που θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο, με βάση την έκθεση του Βρετανού ευρωβουλευτή Ρίτσαρντ Χοβιτ, για τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε με καθυστέρηση η Επιτροπή της ΕΕ, για το σύνολο των Διαρθρωτικών Ταμείων στην περίοδο που λήγει το επόμενο έτος.

    Για την αποφυγή καθυστερήσεων που συνέβαλαν στη δημιουργία προβλημάτων απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων προ ετών, οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σύνολο των Διαρθρωτικών Ταμείων πρέπει να εκδίδονται 6 με 9 μήνες πριν από την παρουσίαση των εθνικών προγραμμάτων, τονίζεται σε ψήφισμα που υιοθέτησε η Επιτροπή Περιφερειών, ζητώντας να υιοθετηθούν νέες κατευθύνσεις, την επόμενη περίοδο 2000-2006 και να δοθούν καταλληλες πληροφορίες, συμβουλές και κατάρτιση στους οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες των Περιφερειών.

    Παράλληλα, το Ευρωκοινοβούλιο θα συζητήσει την τελική μορφή του νέου προγράμματος της ΕΕ για το περιβάλλον, που υιοθετήθηκε σε συμφωνία με το Συμβούλιο Υπουργών.

    Τέλος, επιβολή "πράσινων δασμών" για μόλυνση ή άλλη βλάβη του peqib\kkomtor ζητά ειδικό σχέδιο ψηφίσματος στη βάση έκθεσης Σουηδού ευρωβουλευτή, του Καρλ Ολσον.

    [08] ΤΙΣ 2.700 ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΛΗΣΙΑΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Συνέχισε και σήμερα την ανοδική του πορεία ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.674,28 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 1,75%. Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 214,3 δισ. δρχ.

    Στον τραπεζικό τομέα η μετοχή της Τράπεζας Εργασίας έκλεισε στις 35.341 δρχ., (συνολικά διακινήθηκαν 3.625.804 μετοχές, μέσα σε αυτές είναι σίγουρα και το πακέτο μετοχών του κ. Εφραίμογλου), η Πίστεως στις 27.930 δρχ., η Ιονική στις 17.590 δρχ., η Κτηματική στις 24.405 δρχ. και η Εθνική στις 47.600δρχ.

    Στο βιομηχανικό τομέα, η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε στις 8.290 δρτχ., η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις 3.740 δρχ. και η Ιντρακόμ στις 12.955 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ

    Νέες τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά αεροπλάνα σημειώθηκαν στις 30 Ιουνίου, καταγγέλει με επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, πρέσβης Σώτος Ζακχαίος.

    Στην επιστολή, που κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ, ο κ. Ζακχαίος τονίζει ότι οι παραβιάσεις αυτές αυξάνουν την πολιτική ένταση στο νησί και υπονομεύουν τις προσπάθειες για επίτευξη μιας τελικής διευθέτησης του προβλήματος.

    Επίσης, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της κυπριακής κυβέρνησης για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και επισημαίνει ότι οι παραβιάσεις αυτές έγιναν μια μέρα μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος 1179 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο καλεί για σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζητά να αποφεύγεται κάθε ενέργεια που μπορεί να βλάψει αυτήν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

    [10] ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Η κυβέρνηση της ΄Αγκυρας επανέλαβε σήμερα τον προκλητικό ισχυρισμό ότι δήθεν "παράνομα" εξοπλίζονται τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αμφισβητώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην περιοχή.

    Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Σερμέτ Αταντζαλί, απαντώντας σε προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Τύπου & ΜΜΕ Δημήτρη Ρέππα, ισχυρίστηκε ότι "η συμπεριφορά αυτή της Ελλάδος, πρωτίστως δείχνει την ασέβειά της χώρας αυτής προς το Diehm]r Δίκαιο και τις συμφωνίες της Λωζάνης και των Παρισίων, που δημιούργησαν μια ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο".

    Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτήρισε "αυθαίρετες αιτιολογίες και σχόλια" τις δηλώσεις του ΄Έλληνα υπουργού και ισχυρίστηκε ότι δήθεν η χώρα μας "με την παραβίαση των υποχρεώσεών της, εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, συμπεριφορά που δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή".

    Οι δηλώσεις Ρέππα, είχαν γίνει την Τρίτη, σε απάντηση διαβήματος της ΄Αγκυρας προς την ελληνική κυβέρνηση, με το οποίο ζητάει αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου.

    Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε "απαράδεκτες" τις αξιώσεις της Τουρκίας που προβάλλονται χωρίς λόγο και αφορμή. Πρόκειται, είπε, για "ισχυρισμούς απαράδεκτους ιστορικά", σημείωσε ότι με την ενέργεια της αυτή η Αγκυρα δυναμιτίζει τις σχέσεις των δύο χωρών και δεν συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα δεν είναι δυνατό να παραμείνει αδιάφορη και να μην οργανώνει την άμυνα της.

    [11] ΕΠΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

    Επτά άτομα , μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά ηλικίας τεσσάρων, έξι και επτά ετών έχασαν τη ζωή τους και 110 ακόμη τραυματίστηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα σε εμπορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

    Όπως διευκρινίζουν επειρογνώμονες των τουρκικών αρχών η έκρηξη οφείλεται σε ατύχημα και όχι σε τοποθέτηση βόμβας και προκλήθηκε από διαρροή αερίου σε κατάστημα τροφίμων στην είσοδο της ιστορικής αιγυπτιακής αγοράς της Κωνσταντινούπολης.

    Μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται και έντεκα ξένοι τουρίστες - τρεις Γάλλοι, δύο Νορβηγοί, δύο Ιρακινοί, τρείς Γερμανοί και ένας Ρουμάνος - καθώς πρόκειται για εξαιρετικά τουριστική περιοχή.

    Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή αμέσως μετά την έκρηξη και εκκένωσε το χώρο, ενώ αρχικά οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τοποθέτηση βόμβας καθώς τους τελευταίους επτά μήνες σημειώθηκαν τρεις ακόμη εκρήξεις στην Κωνσταντινούπολη οι οποίες οφείλονταν σε τρομοκρατικά χτυπήματα ισλαμικών και κουρδικών οργανώσεων. Σ.Α.

    [12] Ε.Ε.: ΣΤΟ 11.2% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΙΟ ΣΤΙΣ 11 ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

    Σταθερά στο 10.2% παρέμεινε για το μήνα Μάιο το ποσοστό ανεργίας στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε.

    Το ποσοστό αυτό παρέμεινε σταθερό από τον Μάρτιο αλλά σημειώθηκε μείωση σε σύτγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 1997 οπότε κυμαίνονταν στο 10.7%.

    Τα επίπεδα της ανεργίας για τις έντεκα χώρες οι οποίες θα υιοθετήσουν το ενιαίο νόμισμα από τον Ιανουάριο, κυμάνθηκαν στο 11.2%, με το Λουξεμβούργο να παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό (2.2%) και την Ισπανία το υψηλότερο (18.8%). Σ.Α.

    [13] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ "ΜΕΣΤΑ- ΝΕΣΤΟΣ ΄98"

    Στην ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των παραμεθόριων περιοχών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στοχεύει η ελληνοβουλγαρική έκθεση εμπορικών προϊόντων "Μέστα - Νέστος ΄98", την οποία εγκαινίασε σήμερα στην πόλη Γκότσε Ντέλτσεφ της Νότιας Βουλγαρίας, ο Αντιπρόεδρος της χώρας, Τόντορ Καβαλτζίεφ.

    Παρόντες στα εγκαίνια ήταν επίσης ο περιφερειάρχης Σόφιας, Στόιτσο Κατσάροφ και ο νομάρχης Δράμας, Σωκράτης Δημητριάδης, βουλευτές, επιχειρηματίες και διπλωμάτες.

    Πάνω από 15 ελληνικές και 30 βουλγαρικές εταιρίες εκθέτουν τα προϊόντα τους στους τομείς της ένδυσης και της υπόδησης, της βιομηχανίας τροφίμων, της επιπλοποιείας, της ηλεκτρονικής κά.

    Στο πλαίσιο της έκθεσης που θα διαρκέσει τρεις ημέρες και είναι καρπός της συνεργασίας του δήμου Γκότσε Ντέλτσεφ, της νομαρχίας της Δράμας και των εμπορικών επιμελητηρίων των δυο πόλεων, καθώς και της εταιρίας "Μπίζνεσφορουμ" - Σόφια, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνοβουλγαρικής διαμεθοριακής συνεργασίας.

    Κ.Κ.

    [14] ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Ο ΝΤΕΜΙΡΕΛ

    Την Αλβανία θα επισκεφθεί την ερχόμενη Τρίτη, ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ο οποίος όπως ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναμένεται ότι θα συζητήσει και την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο με τον Αλβανό ομόλογό του, Ρετζέπ Μεϊντάνι.

    "Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο επηρεάζουν άμεσα την Αλβανία και η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αυτές γιατί ανησυχεί για την ασφάλεια των πολιτών στις περιοχές αυτές," τονίζει η ανακοίνωσε και προσθέτει: "Η Τουρκία ειναι αποφασισμένη να συμμετέχει δραστικά στις προσπάθειες για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια". Σ.Α.

    [15] ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ Ο ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ

    Επίσκεψη στα κατεχόμενα θα πραγματοποιήσει στις 20 Ιουλίου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ και στο τέλος του μηνός ο πρόεδρος της χώρας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Οι κύριοι Γιλμάζ και Ντεμιρέλ θα συναντηθούν με τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς και τον ψευδοπρωθυπουργό, Ντερβίς Ερόγλου.

    Στο μεταξύ, φτάνει αύριο στα κατεχόμενα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός, Ισμαήλ Χακί Καρανταγί. Ο Καρανταγί θα παραμείνει στα κατεχόμενα δύο μέρες και θα επιθεωρήσει στρατιωτικές μονάδες, ενώ θα συναντηθεί με το Ραούφ Ντενκτάς.

    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

    [16] ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΙΝΚΕΛ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    "Η Διεθνής Κοινότητα δεν τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, αλλά υπέρ μερικής αυτονομίας του. Η καλύτερη λύση είναι αυτή, αλλά πάντοτε μέσα στο πλαίσιο της Σερβίας. Ξέρουν ότι οι Κοσσοβάροι και εκείνοι που τους υποστηρίζουν θα ήθελαν μια άλλη λύση, αλλά αυτό δεν μπορεί να το επιτρέψει η Διεθνής Κοινότητα".

    Αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, απο το αεροδρόμιο των Τιράνων, λίγο πριν αναχωρήσει για τα Σκόπια. Ο κ. Κίνκελ τόνισε ότι ζήτησε από την αλβανική κυβέρνηση να μην υποστηρίξει και να μην ενθαρρύνει εκείνους που είναι υπέρ της βίας, καθώς και να καταβάλλει προσπάθειες για να σταματήσει η διακίνηση όπλων στα σύνορά της.

    Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν για την ειρήνη και όχι για τον πόλεμο, ενώ απηύθυνε έκκληση στις εμπλεκόμενες πλευρές στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, να σταματήσουν τη βία και να αρχίσουν το διάλογο.

    Πρόσθεσε δε, οτι ο πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πρέπει να γνωρίζει ότι εάν δεν αποδεχθεί την ειρηνική επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, τότε δε θα υπάρξει δισταγμός για μια επέμβαση του ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Κίνκελ συναντήθηκε σήμερα στην πόλη Τροπόγια με δύο απεσταλμένους του ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα.

    [17] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΚΑΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠ.ΑΜΥΝΑΣ

    Καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές δεν έχει την πιθανότητα να επιτύχει στρατιωτική νίκη στο Κοσσυφοπέδιο, υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Βόλκερ Ρούε από τη Βόννη, όπου συνήλθε χθες η εξαεθνής "ομάδα επαφής" για να εξετάσει τρόπους για την αποκλιμάκωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

    "Η Βορειοαντλαντική συμμαχία οφείλει να καταστήσει σαφές στο Βελιγράδι και στους Αλβανούς ότι η πλευρά που κινδυνεύει από τη χρήση βίας αναπόφευκτα θα λάβει την υποστήριξη της συμμαχίας", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός στον τηλεοπτικό σταθμό ΑRD, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται αρκετές εναλλακτικές λύσεις για πιθανή επιχείρηση στο Κοσσυφοπέδιο- και πρώτα από όλα το σενάριο αεροπορικών επιδρομών κατά συγκεκριμένων στόχων στη Γιουγκοσλαβία.

    Παράλληλα, ο κ. Ρούε υπογράμμισε ότι οι ειδικοί του ΝΑΤΟ αναλύουν τις προοπτικές επέμβασης όχι μόνο μέσω αεροπορικών επιδρομών αλλά και την πιθανότητα άσκησης πίεσης με άλλους τρόπους. Κατέστησε ωστόσο σαφές ότι ο σχεδιασμός στρατιωτικών επιχειρήσεων σκοπεύει να ενθαρρύνει τις πολιτικές λύσεις για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

    Όσον αφορά στο καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, υποστήριξε ότι πρέπει να διασαφηνιστεί, ενώ παράλληλα τόνισε ότι οποιαδήποτε επέμβαση του ΝΑΤΟ πρέπει πρώτα να έχει την έγκριση ανώτατων διεθνών σωμάτων και να έχει παράλληλα νομική υπόσταση. Λ.Μ.

    [18] ΡΩΣΙΑ:ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Την ικανοποίηση της Ρωσίας για τις αποφάσεις της Ομάδας Επαφής, η οποία συνήλθε εχθές στη Βόννη, σχετικά με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, εξέφρασε, σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Ραχμάνιν.

    Ο κ. Ραχμάνιν χαρακτήρισε το κείμενο των προτάσεων της Ομάδας Επαφής ως έγγραφο εξαιρετικά ουσιαστικό και ισορροπημένο, ενώ επισήμανε πως είναι σημαντικό τα αιτήματα της Ομάδας να αφορούν εξίσου τις αρχές του Βελιγραδίου και την ηγεσία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

    Παράλληλα, ο κ. Ραχμάνιν εξέφρασε την ελπίδα οτι οι υποδείξεις της Ομάδας Επαφής θα γίνουν αποδεκτές και από τις δύο πλευρές και θα έχουν θετικές επιπτώσεις στη διευθέτηση της κρίσης στην περιοχή.

    Σημειώνεται πως στην απόφαση της Ομάδας Επαφής απευθύνει έκκληση προς τους Σέρβους και τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να θέσουν τέρμα στις εχθροπραξίες και να προχωρήσουν σε επανέναρξη του διαλόγου και τονίζεται η σημασία της εφαρμογής της συμφωνίας, στην οποία κατέληξαν η Μόσχα και το Βελιγράδι, κατά τη συνάντηση του Γιουγκοσλάβου προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με το Ρώσο ομόλογό του, Μπορίς Γέλτσιν, στη Μόσχα, στις 16 Ιουνίου. Π.Ν.

    [19] ΝΑΤΟ:ΘΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

    Την ετοιμότητα της Βορειαντλαντικής Συμμαχίας να υποστηρίξει τη διπλωματική επίλυση της κρισης στο Κοσσυφοπέδιο, αν υπάρξει ανάλογο αίτημα από την πλευρά της Διεθνούς Κοινότητας επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, από την Ουκρανία όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη.

    "Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο σε περίπτωση που παρουσιαστεί ανάγκη να παράσχει υποστήριξη για τη διπλωματική επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο", δήλωσε ο κ. Σολάνα σε δημοσιογράφους στο Κίεβο.

    "Δεν μπορώ να προτείνω τα άτομα που θα έπρεπε να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις καθώς κάτι τέτοιο δεν εντάσσεται στις αρμοδιότητες μου", υπογράμμισε ο κ. Σολάνα διευκρινίζοντας όμως ότι ο ηγέτης της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα θα έπρεπε να έχει βασικό ρόλο στις συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στη σερβική επαρχία.

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι πρόθεση της Συμμαχίας είναι η εξεύρεση επίλυσης με ειρηνικά και πολιτικά μέσα και τόνισε ότι στις συνομιλίες στο Κίεβο δεν συζητήθηκε το θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

    Κ.Γ.

    [20] ΡΕΚΟΡ ΑΦΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Ρεκόρ άφιξης προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο σημειώθηκε την Τρίτη στο Μαυροβούνιο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιτροπής προσφύγων της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, κατά τη διάρκεια της ημέρας από το Κοσσυφοπέδιο στο βόρειο τμήμα της γιουγκοσλαβικής αυτής δημοκρατίας εισήλθαν 707 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 150 ήταν ενήλικοι άνδρες, ενώ οι υπόλοιποι γυναίκες και παιδιά.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, από τη στιγμή της έναρξης των συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο έως σήμερα στο Μαυροβούνιο έχουν αναζητήσει καταφύγιο 11.000 πρόσφυγες. Αυτός, ωστόσο, είναι ο επίσημος αριθμός των προσφύγων, καθώς υπολογίζεται πως ο πραγματικός αριθμός των προσφύγων στην περιοχή είναι πολύ μεγαλύτερος. Ε.Π.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Thursday, 9 July 1998 - 19:56:16 UTC