Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-08-06

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 6 Αυγούστου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
  • [02] ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [03] ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ Η ΑΧΕΠΑ
  • [04] ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΗΣ ΧΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΠΟΥ ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
  • [05] Δ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ
  • [06] ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ROLLING STONES
  • [07] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [08] ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΡΙΑΝΟ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΤΟΝΤΟΡ ΖΙΦΚΟΦ
  • [10] ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΤΟΝΤΟΡ ΖΙΦΚΟΦ
  • [11] Χ. ΦΛΩΡΑΚΗΣ: "Ο ΖΙΒΚΟΦ ΕΠΕΔΙΩΞΕ ΠΑΝΤΑ ΤΗ ΦΙΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"
  • [12] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • [13] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΘΑ ΕΧΕΙ Ο ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
  • [14] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [15] ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ: ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΗ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [16] ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ "ΑΔΕΛΦΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ"

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Δεκάδες πυρκαγιές μαίνονται σε όλη τη χώρα, ενώ χάρη στις συντονισμένες ενέργειες της πυροσβεστικής και οπλιτών του ναυτικού σβήστηκε η φωτιά που ξέσπασε το πρωί στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

    Οι διωκτικές αρχές καταζητούν δύο αγνώστους που πυροβόλησαν εναντίον πυροσβεστών χθες στην Αττική.

    Στο μεταξύ, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Αθηνών παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν κινήθηκαν έγκαιρα ή όχι οι δυνάμεις πυρόσβεσης.

    Οπως ανακοινώθηκε από τη γαλλική πρεσβεία, φτάνουν σήμερα στην Αθήνα τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα και 12 ειδικευμένοι Γάλλοι πυροσβέστες για να συνδράμουν στο έργο των Ελλήνων συναδέλφων τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

    Στο μεταξύ, για 14η μέρα μαίνεται η πυρκαγιά στην Κρανιά Ολύμπου. Αντίγραφα των προχθεσινών δελτίων ειδήσεων ζήτησε από τα τηλεοπτικά κανάλια το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο για την παρουσίαση των πυρκαγιών.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος γνωστοποίησε ότι έξι άτομα συνελήφθησαν ως υπαίτιοι εμπρησμών και εξετάζονται τουλάχιστον είκοσι αντικείμενα, όπως φωτοβολίες και γκαζάκια, που βρέθηκαν σε καμένες περιοχές.

    [02] ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Ελληνική στρατιωτική δύναμη θα πάρει μέρος στην πολυεθνική άσκηση με την επωνυμία "COOPERATIVE ASSEMBLY '98" που θα γίνει έξω από τα Τίρανα από τις 17 μέχρι τις 22 Αυγούστου.

    Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος "Σύμπραξη για την Ειρήνη", αποτελεί πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ και θα πάρουν μέρος χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις από την Αλβανία, την Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Λιθουανία, την Τουρκία και τη Ρωσία.

    Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με ένα λόχο αλεξιπτωτιστών, μια κινητή οδοντιατρική μονάδα, δύο ελικόπτερα, τέσσερις επιτελείς, ένα μεταγωγικό C-130 και τρία μαχητικά αεροσκάφη.

    [03] ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ Η ΑΧΕΠΑ

    Οι ΗΠΑ έχουν εθνική ευθύνη για την Κυπριακή τραγωδία αναφέρεται σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στο 76ο συνέδριο της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ.

    Η ΑΧΕΠΑ κατηγορεί ευθέως τις ΗΠΑ ενθάρρυναν το πραξικόπημα σε βάρος του εθνάρχη Μακαρίου το 1974 και στη συνέχεια την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.και ζητάει από την αμερικανική κυβέρνηση: -Να εκδώσει σαφή δήλωση ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει κυριαρχικό δικαίωμα στην αυτοάμυνα, συμπεριλαμβανομένου και της απόκτησης των S-300, και ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου θα αντιμετωπιστεί από τις ΗΠΑ. -Να τερματίσει τη σημερινή προσέγγιση της και να δηλώσει ότι οι μελλοντικές συνομιλίες θα διεξάγονται στη βάση της επαναφοράς του καθεστώτος πριν το 1974. -Να υποδείξει την Τουρκία ως την πλευρά που φέρει την ευθύνη για το Κυπριακό και να την πιέσει να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. -Να υποστηρίξει την αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην Ε.Ε.

    Με δεύτερο ψήφισμα της η ΑΧΕΠΑ καταδικάζει τις απειλές της Αγκυρας σε βάρος της Ελλάδας, αν ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα της για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Καλεί επίσης τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα σε σχέση με το Αιγαίο.

    [04] ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΗΣ ΧΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΠΟΥ ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

    Διακόσια περίπου χρόνια μετά την εκτύπωσή του, το αντίτυπο της Χάρτας του Ρήγα, που φυλάσσεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, κρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο.

    Με παλαιότερη υπουργική απόφαση, όλα τα σωζώμενα αντίτυπα της Χάρτας είχαν χαρακτηριστεί ως ιστορικά μνημεία, εκτός από το sucjejqil]mo της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.

    Το αντίτυπο της Χάρτας φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη της Κοζάνης από το 1853, μετά τη δωρεά του Ευφρονίου Ραφίλ Πόποβιτς.

    [05] Δ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ

    Ξεκινά στις 15 Αυγούστου το Δ' παγκόσμιο συνέδριο Θρακών, στη Νέα Ορεστιάδα, με κεντρικό θέμα "Η Θράκη μπροστά στην τρίτη χιλιετία". Το συνέδριο, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, έχει ως στόχο να προβάλλει παγκοσμίως την ιστορία, τον πολιτισμό τις ανάγκες και τις προοπτικές του Θρακικού Ελληνισμού, καθώς και να προσελκύσει επενδυτές, που θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα συζητηθούν οι ενότητες "Θράκη- Βαλκάνια-Παρευξείνιες χώρες", "Ανάπτυξη-Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης-Πολιτισμός" και "Θράκη-Ευρώπη-Μεσόγειος-Τουρκία". Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, ακόμη, ξεναγήσεις σε ιστορικά αξιοθέατα της περιοχής και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    Τη συμμετοχή τους στο συνέδριο έχουν ήδη δηλώσει οι ομοσπονδίες των Θρακικών Συλλόγων Αυστραλίας, Αμερικής, Γερμανίας, Κεντρικής Ευρώπης και Ελλάδας, ενώ οι εκπρόσωποι των απανταχού Θρακιωτών, που θα παραστούν, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα τετρακόσια άτομα.

    [06] ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ROLLING STONES

    Τη δυνατότητα παρακολούθησης της συναυλίας των Rolling Stones στην Αθήνα, στις 16 Σεπτεμβρίου, παρέχουν στους φίλους του συγκροτήματος από τη Βόρεια Ελλάδα ο ταξιδιωτικός οργανισμός Arabella Tours και η Welcome Car Rental. Διοργανώνουν το "καραβάνι" για τους Rolling Stones, στο οποίο μπορούν να ενσωματωθούν οι ενδιαφερόμενοι από κάθε πόλη της Μακεδονίας και της Θράκης.

    Η συνεργασία των δύο εταιριών με τους διοργανωτές της συναυλίας εξασφαλίζει στους φίλους των επί δεκαετίες κυρίαρχων στη σκηνή του Rock εισιτήρια για τη συναυλία, μετάβαση στην Αθήνα με λεωφορείο ή αεροπλάνο, καθώς και διαμονή για όσους το επιθυμούν. Αναχωρήσεις έχουν προγραμματιστεί σχεδόν από κάθε πόλη της Βόρειας Ελλάδας.

    Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το "καραβάνι για τους Rolling Stones" στα τηλέφωνα 031/235-969 και 226-111.

    [07] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Μετά τη χθεσινή σημαντική πτώση, ανοδικά κινήθηκε σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα, σημείωσε άνοδο 0,49% και διαμορφώθηκε στις 2.706,06 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 34,5 δισ. δραχμές.

    Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 53.300 δρχ., η Κτηματική στις 20.450 δρχ., η Ιονική στις 17.185 δρχ., η Εργασίας στις 30.610 δρχ. και η Πίστεως στις 28.010 dqawl]r.

    Στο βιομηχανικό κλάδο, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έκλεισε στις 3.500 δρχ., η ΤΙΤΑΝ (κ) στις 22.800 δρχ., η ΑΓΕΤ στις 8.400 δρχ. και ο ΟΤΕ στις 8.250 δραχμές.

    [08] ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΡΙΑΝΟ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Την προετοιμασία της ενόψει του αυριανού κρίσιμου αγώνα με την Ισπανία για τα προημιτελικά του 13ου παγκοσμίου πρωταθλήματος συνεχίζει η εθνική μας ομάδα μπάσκετ.

    Οι διεθνείς μας, όπως και οι υπόλοιπες εθνικές ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωση έχουν και σήμερα ρεπό, με στόχο να ξεκουραστούν, να ανασυγκροτηθούν και να διορθώσουν τυχόν λάθη τους, ώστε να είναι έτοιμοι για τη δύσκολη συνέχεια του Μουντομπάσκετ.

    Οι παίχτες του Παναγιώτη Γιαννάκη αισιοδοξούν ότι το αποτέλεσμα του αυριανού αγώνα με τους Ισπανούς θα είναι θετικό και ότι θα προκριθούν στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Αρκεί βέβαια, να μην επαναλάβουν τις άσχημες εμφανίσεις των δύο τελευταίων αγώνων, με Ρωσία και Γιουγκοσλαβία.

    Αβαντάζ για την εθνική μας θα είναι η συμπαράσταση των Ελλήνων φιλάθλων. Ήδη τα εισιτήρια για τον αυριανό προημιτελικό, που θα ξεκινήσει στις 10 το βράδυ στο ΟΑΚΑ, έχουν εξαντληθεί αφού η δίψα των Ελλήνων είναι μεγάλη τόσο για τη νίκη, όσο και για την κατάκτηση ενός μεταλλίου.

    Ακόμη και η ιστορία μεταξύ των δύο ομάδων είναι υπέρ της εθνικής μας. Μπορεί οι Ισπανοί να έχουν σε δέκα συνολικά παιχνίδια έξι νίκες, όμως έχουν να κερδίσουν τους διεθνείς μας από το 1987. Οι Ισπανοί που βασικός τους στόχος ήταν η πρόκριση στην οχτάδα, το μόνο που φοβούνται -μετά τις καλές τους εμφανίσεις στο Μουντομπάσκετ- είναι η άσχημη παράδοση τους.

    Σε περίπτωση που το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα προκριθεί στην επόμενη φάση, στα ημιτελικά της διοργάνωσης, θα συναντήσει το νικητή της συνάντησης Γιουγκοσλαβία - Αργεντινή. Αύριο εκτός από τις αναμετρήσεις για τα προημιτελικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος θα διεξαχθούν και οι αγώνες κατάταξης για τις θέσεις από 9 έως 12.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΤΟΝΤΟΡ ΖΙΦΚΟΦ

    To θάνατο του επί 35 χρόνια ηγέτη της Βουλγαρίας την κομμουνιστική περίοδο Τοντόρ Ζίφκοφ ανακοίνωσε σήμερα ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της χώρας.

    Ο Τ.Ζίφκοφ ήταν 86 χρονών και υπέφερε το τελευταίο διάστημα από τις επιπτωσεις της πνευμονίας από την οποία είχε προσβληθεί τον Ιούλιο, ενώ το Μάιο είχε νοσηλευθεί για αναπνευστικά προβλήματα.

    Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο θάνατος του σημειώθηκε χθες στι 8:05 το βράδυ. Την τελευταία του πνοή άφησε, χθες το βράδυ, στο νοσοκομείο της Σόφιας, ο άλλοτε πανίσχυρος ηγέτης της Βουλγαρίας Τεοντόρ Ζίβκοφ, σε ηλικία 87 χρόνων. Ο Ζίβκοφ γεννήθηκε στις 7 Septelbq_ou 1911 στο χωριό Πράβετ . Υπήρξε μέλος του βουλγαρικού κομμουνιστικού κόμματος από το 1932, πήρε μέρος στην εθνική αντίσταση και από το 1948 έως το 1990 είναι βουλευτής. Γενικός γραμματέας της επιτροπής του βουλγαρικού κομμουνιστικού κόμματος από το 1981 έως το 1989. Τον Νοέμβριο του 1989 μετά από εσωκομματικό πραξικόπημα έχασε την εξουσία. Τον Σεπτέμβριο του 1992 καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκιση, για κατάχρηση εξουσίας, αλλά η ποινή δεν εκτελέστηκε , λόγω της ηλικίας και της κακής κατάστασης της υγείας του. Τέθηκε σε περιορισμό κατ΄ οίκον, αλλά τον Φεβρουάριο του 1996 δικαιώθηκε, με απόφαση του εφετείου.

    [10] ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΤΟΝΤΟΡ ΖΙΦΚΟΦ

    O Τοντόρ Ζίφκοφ γενννήθηκε το 1912 κι έγινε μέλος της Κομμουνιστικής νεολαίας στα 18 του, το 1930. Δύο χρόνια αργότερα εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα.

    Την εποχή της αντίστασης κατά των Γερμανών, συμμετείχε στις ανταρτικές ομάδες και μετά την απελευθέρωση και τη κυριαρχία των κομμουνιστών στη Βουλγαρία, αναδείχθηκε σε κορυφαίο στέλεχος της οργάνωσης της κόμματος στη Σόφια και το 1948 έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

    Το 1951 έγινε μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΒ και το 1954 αποτέλεσε τη συμβιβαστική λύση όλων των εσωκομματικών τάσεων για τη διαδοχή του Βάλκο Τσερβέκνοφ στη θέση του πρώτου γραμματέα του κόμματος, η οποία σημάδευσε την είσοδο της Βουλγαρίας στη μετασταλινική περίοδο.

    Την περίοδο από το 1962 έως το 1971 άσκησε και καθήκοντα πρωθυπουργού, ενώ από το 1971 έως το 1989 ήταν πρόεδρος της Βουλγαρίας, θέση από την οποία ανατράπηκε κατά την περίοδο των αλλαγών στο σοβιετικό μπλοκ.

    Η διακυβέρνηση του χαρακτηρίστηκε περίοδος σταθερότητας για τη Βουλγαρία και ο εκλιπών πρόεδρος της Βουλγαρίας, ο οποίος χαρακτηριζόταν ως ο πιστότερος δορυφόρος της Μόσχας, ανέπτυξε τόσο τις προσωπικές φιλικές του σχέσεις με το Κ.Καραμανλή και τον Αν.Παπανδρέου όσο και τη συνολική πολιτική συνεργασίας ανάμεσα στην Σόφια και την Αθήνα.

    Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο Τ.Ζίφκοφ προώθησε την πολιτική του εκβουλγαρισμού της τουρκικής μειονότητας της χώρας, η οποία στοίχισε στη Σόφια καθώς προκάλεσε οξείες αντιδράσεις και μαζική μετανάστευση στην Τουρκία.

    Μετά την ανατροπή του, καταδικάσθηκε για κατάχρηση δημοσίου χρήματος και παρέμεινε σε κατ΄ οίκο περιορισμό στο σπίτι της εγγονής του μέχρι το 1996 όταν και απελευθερώθηκε με απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου.

    Το 1998 εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας που αποτέλεσε την μετεξέλιξη του ΚΚΒ, ασκώντας όμως οξύτατη κριτική στην ηγετική του ομάδα.

    Σε δημοσκόπηση που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων το 1996, το 29% των Βουλγάρων είχε εκφράσει θετική γνώμη για το πρόσωπο του.

    [11] Χ. ΦΛΩΡΑΚΗΣ: "Ο ΖΙΒΚΟΦ ΕΠΕΔΙΩΞΕ ΠΑΝΤΑ ΤΗ ΦΙΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

    " Ο Ζίβκοφ υπήρξε ένας μεγάλος ηγέτης της Βουλγαρίας, που προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στην πατρίδα του" δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ κ. Χαρίλαος Φλωράκης.

    Ο επί σειράν ετών ηγέτης του ΚΚΕ δέχθηκε με συγκίνηση την είδηση του θανάτου του Βούλγαρου πολιτικού, τον οποίο θεωρεί ως "μιά από τις ιστορικές μορφές του κομμουνιστικού κινήματος".

    "Ο Ζίβκοφ επεδίωξε πάντοτε, τη συνεργασία και τη φιλία μεταξύ των λαών της βαλκανικής. Ιδιαίτερα με την Ελλάδα, με την πολιτική ηγεσία της οποίας, συνδέθηκε και με προσωπική φιλία, τόσον με τον Κ. Καραμανλή, όσο και με τον Ανδρ. Παπανδρέου και εμένα. Διέβλεπε, ότι η ανάπτυξη των Βαλκανίων προϋποθέτει την συνεργασία μεταξύ των λαών. Και εργάστηκε σκληρά προς την κατεύθυνση αυτή."

    "Πιστεύω, ότι η ιστορία θα κρίνει θετικά το μεγάλο έργο του Βούλγαρου ηγέτη, που προσέφερε πολλά στο λαό του" είπε.

    Στην παρατήρηση ότι το έργο του Ζίβκοφ αμφισβητήθηκε , ακόμη και από τα ίδια τα μέλη του κομμουνιστικού κόμματος της Βουλγαρίας, τόνισε, ότι "ο Ζίβκοφ δικαιώθηκε όχι τόσο με την απόφαση του δικαστηρίου, πρίν από δύο περίπου χρόνια, αλλά από την πορεία της Βουλγαρίας, μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος".

    "Αλλωστε, κατέληξε, όλοι οι μεγάλοι ηγέτες, κατά καιρούς αμφισβητήθηκαν".

    [12] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Ευρεία σύσκεψη για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Στέητ Ντιπάρτμεντ υπό την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ. Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος οι πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Αθήνα, την Άγκυρα και τη Λευκωσία.

    Εξάλλου, την παραμονή των Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Τόμας Μίλερ στη θέση των μεσολαβητών για το Κυπριακό αποφάσισε ο αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον.

    [13] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΘΑ ΕΧΕΙ Ο ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Οι συνομιλίες που θα έχει με τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, που αρχίζει από αύριο επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, θα επικεντρωθούν στις αμερικανικές προτάσεις για το "μορατόριουμ" πτήσεων . Ομως η μετατόπιση της έμφασης από το θέμα των πυραύλων S-300 στην ουσία του Κυπριακού και την ενταξιακή πολιτική της Κύπρου αποτελούν την κυρίαρχη επιδίωξη της κυπριακής κυβέρνησης και θα βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών Κληρίδη-Κρανιδιώτη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητος Αθήνα και Λευκωσία διευκρινίζουν ότι ο κ. Κρανιδιώτης δεν θα μεταφέρει στην κυπριακή κυβέρνηση τις αμερικανικές προτάσεις για μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο. Αφού σύμφωνα με ανώτερη κυπριακή διπλωματική πηγή οι προτάσεις αυτές είναι ήδη γνωστές στον κ. Κληρίδη και κρίνονται ανεπαρκείς.

    Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο η κυπριακή κυβέρνηση θα επιδιώξει να στρέψει το ενδιαφέρον των ξένων μεσολαβητών στην ανάγκη επανέναρξης απευθείας συνομιλιών στο Κυπριακό και σε διάλογο για μείωση των εξοπλισμών στο νησί και για συμφωνία για σταδιακή αποστρατικοποίηση.

    Παράλληλα Λευκωσία και Αθήνα μελετούν το ενδεχόμενο διασύνδεσης του θέματος των πυραύλων με διαβεβαιώσεις από την Ε.Ε.για την απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Αυτό που διευκρινίζουν με σαφήνεια Κύπριοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι ότι δεν τίθεται θέμα οριστικής ματαίωσης της εγκατάστασης των πυραύλων στο νησί. Αυτό που συζητούμε ανέφερε Κύπριος αξιωματούχος είναι μία αναβολή στην εγκατάσταση των πυραύλων, διατηρώντας το δικαίωμα ανακίνησης του θέματος σε περίπτωση αθέτισης των όσων συμφωνηθούν.

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το θέμα των πυραύλων, πριν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, όταν ο Αμερικανός ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ έχει ολοκληρώσει την περιοδεία του σε Αγκυρα και Αθήνα.

    [14] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δήλωσε ότι έχουν αυξηθεί δραματικά οι πιθανότητες να επέμβει η δύση στρατιωτικά για να θέσει τέρμα στις συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των σερβικών δυνάμεων εναντίον των αλβανόφωνων αυτονομιστών.

    [15] ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ: ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΗ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Βαλκάνια Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δήλωσε ότι έχουν τώρα αυξηθεί δραματικά οι πιθανότητες να επέμβει η Δύση στρατιωτικά για να θέσει τέρμα στις συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο μετά τις τελευταίες επιχειρήσεις των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας κατά των αλβανόφωνων αυτονομιστών.

    Ο κ. Χόλμπρουκ κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς ότι δεν τήρησε την υπόσχεση που έδωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι δηλαδή θα σταματήσει τις επιχειρήσεις που έχουν αναγκάσει, όπως υπολογίζουν οι ξένες ανθρωπιστικές οργανώσεις, σχεδόν 200.000 κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    "Δεν νομίζω να έχει δώσει καμία εγγύηση ο Μιλόσεβιτς, είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης, στην ελληνική υπηρεσία του ΒΒC. Αυτό που είπε στους απεσταλμένους της Ε.Ε.είναι ότι θα σταματούσε τις πολεμικές επιχειρήσεις, κάτι που φανερά δεν ήταν αλήθεια.Διανύουμε μία περίοδο κατά την οποία ο Μιλόσεβιτς εξαπολύει τεράστιες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων του απελευθερωτικού στρατού του Κοσσυφοπεδίου. Αποτέλεσμα των επιχειρήσεων των Σέρβων είναι τα τεράστια κύματα προσφύγων.

    "Η κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι φρικιαστική" λέει ο κ. Χόλμπρουκ.

    Αναφορικά με την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στη στάση Μιλόσεβιτς και την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο ο κ. Χόλμπρουκ είπε: "Αν ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς νομίζει ότι αγνοούμε το πρόβλημα έχει παρεξηγήσει τη φύση των δημοκρατικών καθεστώτων, κάτι που νομίζω ότι είχε κάνει και στο παρελθόν. Τα δημοκρατικά καθεστώτα αργούν να αντιδράσουν γιατί οι αποφάσεις λαμβάνονται μετά από δημόσια συζήτηση, γι' αυτό και κάποιοι νομίζουν ότι διστάζουν, αλλά όταν αποφασίσουν να δράσουν είναι πολύ αποφασιστικά.

    Πρίν από ακριβώς τρία χρόνια ο κόσμος νόμιζε ότι δεν θα αντιδρούσε κανείς στην κατάσταση που επικρατούσε στη Βοσνία. Λίγες μόνο μέρες μετά όμως άρχισαν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ, λέει ο Αμερικανός αξιωματούχος.

    Ως προς το ενδεχόμενο διεθνούς παρέμβασης ο κ. Χόλμπρουκ είπε. "Θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρος. Η απόφαση για πιθανή χρήση της δύναμης του ΝΑΤΟ θα ληφθεί στις ΗΠΑ από τον πρόεδρο Κλίντον. Αντίστοιχα στις άλλες χώρες μέλη της συμμαχίας την απόφαση θα πάρουν τα αρμόδια όργανα. Η απόφαση για παρέμβαση του ΝΑΤΟ θα ληφθεί σε αυτό το επίπεδο και μία δική μου τοποθέτηση θα φαινόταν ως προσπάθεια να την προκαταλάβω.Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο έχει εισέλθει σε μία νέα ιδιαίτερα επικίνδυνη φάση, κατέληξε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Στο μεταξύ με σκληρά λόγια κατά της Δύσης για τη στάση που τηρεί στο Κοσσυφοπέδιο μίλησε ο ηγέτης των ριζοσπαστών αλβανοφώνων της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Αρμπέν Τζαφέρι.

    "Η Δύση πρέπει να βρει τη λύση για το Κοσσυφοπέδιο, έχει ήδη καθυστερήσει. Είναι παράδοξη αυτή η καθυστέρηση. Είναι παράλογη γενικά η συμπεριφορά των δυτικών χωρών. Δεν θέλουν να προστατεύσουν το Κοσσυφοπέδιο.

    Αντί γι' αυτό παγώνουν τώρα και τις καταθέσεις των αλβανικών ανθρωπιστικών οργανώσεων στο εξωτερικό.Εκ νέου τιμωρούν το θύμα και επιβραβεύουν το θύτη.

    Η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι υπάρχει μία σερβική παράδοση γενοκτονίας των Αλβανών". Μ' αυτά τα γεμάτα πίκρα και οργή λόγια κατά της Δύσης, αλλά κυρίως κατά της Ευρώπης άρχισε να αναλύει την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, όπως διαμορφώνεται σήμερα ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών Αρμπέν Τζεφέρι.

    Βέβαια ο κύριος Τζεφέρι παραδέχτηκε ότι πάντοτε υπήρχε διαφορά μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ σχετικά με το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου και αυτή ακριβώς τη διαφορά όπως δήλωσε εκμεταλεύεται σήμερα ο Μιλόσεβιτς αξιοποιώντας και τη Ρωσία στην άσκηση της πολιτικής του. Πάντως ο ηγέτης των ριζοσπαστών Αλβανών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας θεωρεί αδιανόητο να υπάρχει κάποιο σενάριο για διχοτόμιση του Κοσσυφοπεδίου. Διότι κάτι τέτοιο δεν εφαρμόστηκε ούτε στη Βοσνία.Θα ήταν αντίθετο με το σύστημα αξιών της Δύσης.

    Αν εφαρμοστεί κάτι τέτοιο στο Κοσσυφοπέδιο τότε γιατί να μην εφαρμοστεί και στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ή στη Ρουμανία στην περιοχή της Τρανσυλβανίας.

    Σχετικά με την κατάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αν και αρχικά δηλώνει ότι οι Αλβανοί επιθυμούν να μείνουν στο πλαίσιο του κράτους και απευθύνει έκληση κατά της ριζοσπαστικοποίησης, εν τούτοις επισημαίνει: "Πρέπει όμως να δημιουργηθούν συνθήκες για ισότιμη συμβίωση. Η συναίνεση αποτελεί πρϋπόθεση της Δημοκρατίας σε πολυεθνικές κοινωνίες. Αν δεν υπάρξει suma_mesg θα έχουμε σύγκρουση. Η σημερινή πολιτική ηγεσία στα Σκόπια δημιουργεί προβλήματα και εμφανίζει κάθε αίτημά μας για ισοτιμία σαν προσπάθεια για τη δημιουργία της μεγάλης Αλβανίας.

    Εν τούτοις όμως προσθέτει ότι δεν πιστεύει πως υπό άλλη πολιτική ηγεσία θα εξασφαλιστεί η ισοτιμία των Αλβανών. Αντίθετα θεωρεί ότι υπάρχει μία υστερία γύρω από τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Απευθύνει δε έκκληση στη Δύση να επέμβει ώστε να βρεθεί νομική λύση των προβλημάτων των Αλβανών, αλλιώς εκτιμά ως βέβαιη την συνεχή αποσταθεροποίηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

    [16] ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ "ΑΔΕΛΦΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ"

    Την αντίδραση της εκτός νόμου "Μουσουλμανικής Αδελφότητας" προκάλεσε η δημοσίευση στον αραβικό Τύπο πληροφοριών περί εσωτερικής διάσπασης της Αδελφότητας με την παραίτηση 7 μελών του πολιτικού της γραφείου τις οποίες όμως έσπευσαν να διαψεύσουν τόσο τα μέλη του πολιτικού γραφείου των Αδελφών Μουσουλμάνων όσο και ο Ανώτατος Καθοδηγητής τους, κ.Mustafa Mashhour.

    "Όλα αυτά είναι πολύκροτοι ισχυρισμοί που έχουν στόχο να αμαυρώσουν την εικόνα μας" δήλωσε ο κ. Mashhour στην αγγλόφωνη αιγυπτιακή εφημερίδα "Al Ahram Weekly".

    Ωστόσο, δημοσιεύματα του αιγυπτιακού Τύπου μιλούν για κλιμάκωση των διαφωνιών στους κόλπους της Αδελφότητας, η οποία φέτος συμπληρώνει 70 χρόνια από τη δημιουργία της.

    Τα μείζονα ζητήματα της αντιπαράθεσης είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα "Middle East Times", η περιθωριοποίηση της νεάς γενιάς της Αδελφότητας και η απομάκρυνσή της από τα κέντρα αποφάσεων σε συνδυασμό με την ασθενή αντιμετώπιση των "χτυπημάτων" του κράτους κατά της οργάνωσης από την ηγεσία του κινήματος.

    Τα προβλήματα στο εσωτερικό των Αδελφών Μουσουλμάνων, γράφει ο αιγυπτιακός Τύπος, προέρχονται από το χάσμα γενεών ανάμεσα στην "παλιά φρουρά" του Συμβουλίου Καθοδήγησης και την νέα γενιά του πολιτικού της γραφείου.

    Το Συμβούλιο Καθοδήγησης είναι το ιεραρχικά ανώτερο όργανο της Αδελφότητας και είναι ακριβώς αυτό που σχεδιάζει την πολιτική της δράση. Αντίθετα, το πολιτικό γραφείο έχει εκτελεστικό χαρακτήρα αφού προβαίνει στην πραγματοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Καθοδήγησης.

    Η διαμάχη αυτή των γενεών είδε το φως της δημοσιότητας το 1996 όταν μία ομάδα της νέας γενιάς της Αδελφότητας αποφάσισε την ίδρυση ενός πολιτικού κόμματος υπό την ονομασία "Wassat" χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Συμβουλίου Καθοδήγησης με αποτέλεσμα τα δύο πρόσωπα κλειδιά της Αδελφότητας ο κ. Mashhour και ο κ. El Hodeibi να καταδικάσουν την κίνηση ''ως πράξη μιας χούφτας ανθρώπων που θέλουν να βρίσκονται στην επικαιρότητα με οποιοδήποτε τίμημα''.

    Από τότε έως σήμερα η οργάνωση αντιμετώπισε κατά καιρούς εσωτερικές αντιπαραθέσεις και σύμφωνα με δημοσιεύματα του αραβικού Τύπου, κλειδί στις εξελίξεις πρόκειται να αποτελέσουν οι εκλογές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που αναμένεται να διεξαχθούν πριν το τέλος του χρόνου.

    Αν τότε η Αδελφότητα δεν χαράξει μια κοινή πορεία δίχως esyteqij]r διαφωνίες που να απειλούν την ενότητά της, ίσως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι βρεθούν στην δυσκολότερη φάση της πορείας τους στο κατώφλι του 21ου αιώνα.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Thursday, 6 August 1998 - 11:47:59 UTC