Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-09-10

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 10 Σεπτεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΗΓΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ - ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [02] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕ
  • [03] Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΟΡΙΣΜΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [04] Η ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ
  • [05] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η ΘΕΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
  • [06] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
  • [07] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ THN ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ
  • [08] ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΑΠΟ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ-ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ Ο ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ- ΝΕΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ Ο ΠΡΙΜΑΚΟΦ
  • [10] ΡΩΣΙΑ: ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΥΠΕΡ ΠΡΙΜΑΚΟΦ
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΙΤΙ-ΤΖΑΦΕΡΙ
  • [12] ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • [13] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ
  • [14] ΡΩΣΙΑ:ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [15] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΝΤΕΗΤΟΝ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΗΓΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ - ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Με τη συμμετοχή πολιτικών προσωπικοτήτων, ακαδημαϊκών, ιστορικών και διευθυντών μερικών από τα σημαντικότερα μέσα ενημέρωσης από όλες τις βαλκανικές χώρες, αρχίζει αύριο (σήμερα) Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ, το διήμερο διαβαλκανικό συνέδριο, που διοργανώνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με θέμα "η επίδραση των ιδεών του Ρήγα Βελεστινλή στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η ανάγκη της διαβαλκανικής συνεργασίας σήμερα".

    Σε μήνυμά του προς τους συνέδρους, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εκφράζει την ελπίδα οι παρακαταθήκες και τα οράματα του Q^ca για τη Βαλκανική, να αποτελέσουν μία νέα πηγή έμπνευσης, για την περαιτέρω διεύρυνση μιας πολύπτυχης διαβαλκανικής συνεργασίας, προκειμένου η περιοχή μας να μετατραπεί σε χώρο ειρήνης, ανάπτυξης, συνεργασίας και φιλίας των λαών. Ενώ ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής τονίζει ότι στην ταραγμένη και πάλι Χερσόνησο μας, προκύπτει ανάγλυφα σήμερα η ανάγκη της εκ νέου μελέτης, ανάδειξης και αξιοποίησης των ιδεών του Νεοέλληνα Διαφωτιστή, ανάγκη την οποία υπηρετεί το διοργανούμενο από το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων συνέδριο.

    Μηνύματα προς το συνέδριο, απηύθυναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος, οι υπουργοί Εξωτερικών και Πολιτισμού κ.κ. Θ. Πάγκαλος και Ευ. Βενιζέλος, εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων και προσωπικότητες του πνεύματος, των επιστημών και του πολιτισμού.

    Χαιρετισμό, στην εναρκτήρια εκδήλωση του συνεδρίου, θα απευθύνουν ο Πρύτανης του ΑΠΘ Μιχ. Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Δ. Δημητριάδης, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Δ. Γουσίδης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Κ. Παπαδόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Στ. Περράκης και ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, ενώ ο υπουργός Τύπου Δημ. Ρέππας θα κηρύξει την έναρξη.

    Στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου, που έχει ως θέμα "ο Ρήγας Βελεστινλής και το όραμα της βαλκανικής συνεργασίας", θα παρουσιάσουν εισηγήσεις τους ο Βόσνιος Ακαδημαϊκός Milan Vasic, Πρύτανης της Φιλοσοφικής Σχολής του Σεράγεβο, ο αλβανός καθηγητής Luan Omari, αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών των Τιράνων, ο βούλγαρος ακαδημαϊκός Agop Garabedian, Διευθυντής του Ινστιτούτου Βαλκανικών Σπουδών της Σόφιας, ο πρόεδρος του ΜΠΕ, καθηγητής Παύλος Πετρίδης, ο τ. υπουργός Παιδείας και τ. Πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Δημήτρης Φατούρος, η γιουγκοσλάβα καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας του πανεπιστημίου Βελιγραδίου Ksenia Gadjanski και ο ελληνικής καταγωγής ακαδημαϊκός και τέως βουλευτής του ρουμανικού κοινοβουλίου Antonios Nikolaou.

    Το μήνυμα του Πρωθυπουργού

    Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης στο μήνυμά του προς το διοργανούμενο από το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων συνέδριο για το Ρήγα Βελεστινλή, υπογραμμίζει ότι διακόσια χρόνια από μαρτυρικό θάνατο του Ρήγα και ο απόηχος των βαθύτατα επαναστατικών και ανθρωπιστικών ιδεών του, είναι περισσότερο παρά ποτέ επίκαιρος.

    Ο κ. Σημίτης παρατηρεί ότι οι ιδέες του Ρήγα για την οργάνωση του νέου κράτους και την κοινή προσπάθεια όλων των Βαλκανικών χωρών για ένα μέλλον πιο δυναμικό και αισιοδοξο, διατηρούν τη φρεσκάδα και την επικαιρότητά τους και επισημαίνει ότι και η Σύνοδος Κορυφής των Αρχηγών και Κυβερνήσεων των χωρών της Ν.Α. Μεσογείου πέρυσι στην Κρήτη, δεσμεύτηκε σ΄αυτές ακριβώς τις θεμελιώδεις αρχές.

    "Πιστεύω", συνεχίζει ο Πρωθυπουργός, "ότι αποτελεί κοινή πεποίθηση όλων των βαλκανικών χωρών πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, χωρίς περιφερειακή συνεργασία. Αυτή την περιφερειακή συνεργασία πρέπει όλες οι χώρες μαζί να προωθήσουμε. Μια διαβαλκανική συνεργασία που δεν θα είναι ευκαιριακή, αλλά θα κατοχυρώνεται σε μόνιμη βάση. Μια diabakjamij^ συνεργασία που θα στηρίζεται πάνω σε αυτονόητες αρχές: Στο κράτος δικαίου, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο απαραβίαστο των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας, στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στην τήρηση των Διεθνών Συνθηκών".

    Και ο κ. Σημίτης συμπληρώνει : "Τη συζήτηση, που αρχίσαμε πέρυσι στην Κρήτη, θα τη συνεχίσουμε φέτος στην Αττάλεια, στο πλαίσιο πολυμερών και διμερών επαφών, με ειλικρίνεια και τόλμη. Χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς σκεπτικισμούς, χωρίς να μας βαραίνουν οι κληρονομιές του παρελθόντος. Θα τη συνεχίσουμε με γνώμονα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό ως αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης όλων των βαλκανικών χωρών. Θα τη συνεχίσουμε με στόχο τη δημιουργία ενός συνεκτικού χώρου συνεργασίας σε όλους τους τομείς: Επενδυτικό, επιστημονικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, αθλητικό, καθώς και σε εκείνους των υποδομών (μεταφορές - επικοινωνία - ενέργεια)".

    Το μήνυμα Καραμανλή

    ΄Όπως τονίζει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κων. Καραμανλής, "σήμερα, στην ταραγμένη και πάλι Χερσόνησο μας προκύπτει ανάγλυφα η ανάγκη της εκ νέου μελέτης, ανάδειξης και αξιοποίησης των ιδεών του Νεοέλληνα Διαφωτιστή. Ανάγκη την οποία υπηρετεί το Συνέδριο σας. Η πραγματοποίηση του στην Θεσσαλονίκη, κέντρο Ελληνικού - Βυζαντινού πολιτισμού με σημαντική πολιτισμική επίδραση στην βαλκανική ενδοχώρα, έχει και αυτή τον συμβολισμό της".

    Ο κ. Καραμανλής, προσθέτει ότι "η διερεύνηση της Διαβαλκανικής Συνεργασίας είναι ένα δυναμικό αίτημα, που προωθεί την ειρήνη", παρατηρώντας ότι "η Ένωση των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων, παρέχει ένα ενδιαφέρον και δυναμικό παράδειγμα των δυνατοτήτων συνεργασίας". Και καταλήγοντας επισημαίνει: "Αν και όλο και περισσότερο αισθανόμαστε κάτοικοι ενός 'πλανητικού χωριού' για να θυμηθώ τον Marshal Mashuhan, εντούτοις είναι χρήσιμο να πληροφορούμαστε πρώτα τι συμβαίνει στην άμεση γειτονιά μας. Μέσω της πληροφόρησης γνωρίζουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον και ανάλογα διαμορφώνουμε την συμπεριφορά μας".

    Το συνέδριο για το Ρήγα Βελεστινλή, θα συνεχισθεί το Σάββατο από τις 9:00 το πρωί στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Sun Beach, στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης με εισηγήσεις των συνέδρων, μεταξύ των οποίων του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο και του υπουργού Πληροφοριών της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς.

    [02] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕ

    "Η ανάπτυξη και η πύκνωση της επικοινωνίας της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας με τη "φωτισμένη" Δύση δε θα μπορούσε παρά να επηρεάσει και τον Ελλαδικό χώρο. Το μεγάλο άνοιγμα προς τη Δύση επηρέασε καθοριστικά την πνευματική κίνηση και τους διανοούμενους με κορυφαίο το Ρήγα Βελεστινλή, που ήταν εκείνος που συνέλαβε την αναγκαιότητα για τη συγκρότηση μίας εθνικής παιδείας". Αυτά επισημαίνει ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος στο χαιρετισμό του για το διήμερο συνέδριο που διοργανώνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με θέμα: "Η ep_dqasg των ιδεών του Ρήγα Βελεστινλή στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η ανάγκη της διαβαλκανικής συνεργασίας σήμερα".

    "Ο ορθός λόγος και οι νέες φιλοσοφικές θεωρίες βρήκαν πρόσφορο έδαφος στην ψυχή του Ρήγα ο οποίος αποτέλεσε τον κατ' εξοχήν εκπρόσωπο του ριζοσπαστικού διαφωτισμού όχι μόνο στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα αλλά και σε όλη την περιοχή της βαλκανικής. Ο Ρήγας θα σαλπίσει την κατάλυση του τουρκικού ζυγού και την επανάσταση, ταυτοχρόνως όμως και τη συνεργασία όλων των συνυποδούλων για τα κοινά ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας", αναφέρει ο κ. Βενιζέλος μεταξύ άλλων.

    Καταλήγοντας, τονίζει: "Ο Ρήγας δεν οραματίστηκε απλώς μία Ελλάδα ελεύθερη από τον τουρκικό ζυγό. Το μεγαλόπνοο όραμά του περιελάμβανε όλους τους λαούς της Βαλκανικής ως συγκατοίκους και συγκληρονόμους μίας ιδανικής πολιτείας χωρίς εθνικούς ή άλλους αποκλεισμούς. Ο εορτασμός του Έτους Ρήγα είναι μία θαυμάσια ευκαιρία για να ξανασκεφτούμε την κοινή πολιτιστική -συχνά και ιστορική μοίρα- των λαών της Βαλκανικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σε μία περιοχή η οποία στα τέλη του 20ου αιώνα τραυματίστηκε από τον πόλεμο, το όραμα του Ρήγα για ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των λαών παραμένει πάντοτε ιδιαίτερα επίκαιρο. Και είναι ασφαλώς πολλά τα διδάγματα που μπορούμε να αποκομίσουμε από την μελέτη του έργου του και κυρίως της "Χάρτας" του. Και αυτά ακριβώς τα διδάγματα μπορούν να συμβάλουν στην εμπέδωση της πεποίθησης ότι η εθνική ταυτότητα δεν είναι κατ' ανάγκη αποτρεπτική για τη συγκρότηση μίας κοινής προσπάθειας για ένα καλύτερο μέλλον".

    [03] Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΟΡΙΣΜΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Δεν τίθεται θέμα ορισμού αντιπροέδρου στη κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννης Νικολάου κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου.

    Ο κ.Νικολάου τόνισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ορισμένες σκέψεις σε μια άτυπη συζήτηση.

    [04] Η ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ

    Η εξέλιξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών και η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και στη γύρω περιοχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Θεόδωρου Πάγκαλου και Ζιβαντιν Γιοβάνοβιτς.

    Οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν - αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν - τη στενή συνεργασία, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, των δύο χωρών, στο πλαίσιο της προώθησης της βαλκανικής πολιτικής.

    Ειδικότερα, σε ότι αφορά την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Πάγκαλος εκτίμησε ότι υπάρχει μεταβολή των συνθηκών προς το καλύτερο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει για ειρηνική λύση σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα, μέσα πάντα sto πλαίσιο των υφισταμένων συνόρων και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Πάντως, εξέφρασε την αντίθεσή του στην πολιτική των κυρώσεων, χαρακτηρίζοντας την αναποτελεσματική, ενώ επεσήμανε ότι πρέπει η Γιουγκοσλαβία να ενσωματωθεί στην ευρωπαϊκή ζωή.

    Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο κ. Γιοβάνοβιτς, τονίζοντας ότι "με κυρώσεις και απομονώσεις κανείς δεν πετυχαίνει τίποτα. Αντίθετα, πολλά μπορούν να επιτευχθούν μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς".

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, επανέλαβε ότι η χώρα του είναι σταθερά προσανατολισμένη στην επίλυση όλων των προβλημάτων με ειρηνικό τρόπο και με πλήρη σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων, σε ότι αφορά τις εθνικές μειονότητες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Εμφανίστηκε αισιόδοξος, ως προς τις εξελίξεις που σημειώνονται στο Κοσσυφοπέδιο, διευκρινίζοντας ότι η αισιοδοξία του οφείλεται σε τέσσερα βασικά στοιχεία: Την επιστροφή ήδη 60.000 προσφύγων στο Κόσοβο, την εφαρμογή εκπαιδευτικής συμφωνίας, την επιστροφή οπλισμού και την ομαλοποίηση της οικονομικής ζωής.

    "Ολα αυτά, συμπλήρωσε, εξασφαλίζουν την επανάληψη διαλόγου για την επίλυση όλων των ανοικτών θεμάτων που υπάρχουν". Ο κ. Γιοβάνοβιτς δεν παρέλειψε να επισημάνει με έμφαση την εξαιρετική - όπως είπε - συνεισφορά της Ελλάδας σε επίπεδο αλληλεγγύης και ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

    Σημειώνεται ότι μετά από σχετική ερώτηση, τόσο ο κ. Πάγκαλος, όσο και ο ομόλογός του, τόνισαν ότι οι δύο χώρες πιστεύουν και υποστηρίζουν μια συνάντηση των ηγετών των βαλκανικών χωρών και όπως είπε ο κ. Πάγκαλος, ελπίζει οτι στη πρωτοβουλία αυτή της Ελλάδας θα υπάρξει θετική ανταπόκριση.

    Οι δύο άνδρες εκτίμησαν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα εξελίσσονται με θετικό ρυθμό μέσα από ένα συνεχή και ανοικτό διάλογο που υπάρχει. Ιδιαίτερα, σε ότι αφορά τον οικονομικό τομέα, ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ο πρώτος ξένος επενδυτής στη Γιουγκοσλαβία, ενώ φέτος οι οικονομικές ανταλλαγές αυξήθηκαν κατά 26%.

    [05] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η ΘΕΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

    Την έκπληξή του εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος σχετικά με το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την άποψή του να υπάρχει αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση, ο οποίος θα αναπληρώνει τον πρωθυπουργό.

    Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι εξέφρασε μια θεωρητική άποψη και δεν καταλαβαίνει πως συνδέθηκε με ανασχηματισμό και αλλαγές στην κυβέρνηση.

    [06] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

    Συνεχίζονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, που συνεδριάζει μία φορά το χρόνο se διάφορα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στόχος του οργάνου είναι να εξετάσει το βαθμό στον οποίο οι κοινοτικές δαπάνες είναι νόμιμες και εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο έχουν προβλεφθεί.

    Στο 15μελές προεδρείο του ανώτατου ελεγκτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες από τα 15 κράτη-μέλη, ενώ πρόεδρος έχει οριστεί ο Μπ.Φρίντμαν.

    Η επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κηρύχθηκε χτες το απόγευμα από τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, ενώ ο Υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, ενημέρωσαν τους αρμόδιους επιτρόπους για τη συμβολή των κοινοτικών πόρων στην Ελλάδα.

    Η σημερινή συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί στη Θεσσαλονικη το απόγευμα, κεκλεισμένων των θυρών.

    [07] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ THN ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ

    Το θέμα των δημοτικών εκλογών δεν αφορά την κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννης Νικολάου και πρόσθεσε ότι η Μαρία Δαμανάκη δίνει τη δική της μάχη για τις εκλογές του δήμου της Αθήνας.

    Ο κ.Νικολάου χαρακτήρισε ως σημαντική και αξιόλογη την προσπάθεια της κ.Δαμανάκη και υπογράμμισε ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου τόνισε ότι καμία μάχη δεν είναι χαμένη πριν δοθεί και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι η μάχη για το δήμο της Αθήνας θα έχει θετικό αποτέλεσμα.

    [08] ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΑΠΟ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ-ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

    Ο Συνασπισμός στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη στο Δήμο Αθηναίων, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, όταν ρωτήθηκε για την κριτική που άσκησε ο Γιάννης Σουλαδάκης, σχετικά με τη στάση του λέγοντας ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος δεν έχει πααρστεί σε καμιά εκδήλωση της κ. Δαμανάκη.

    Ο κ. Σουλαδάκης ανακριβολογεί εν γνώσει του και ενισχύει παιγνίδια στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ή σε βάρος του ΣΥΝ είπε ο Ν. Κωνσταντόπουλος, ενώ χωρίς να κατονομάσει τον Θεόδωρο Πάγκαλο σημείωσε ότι ορισμένοι δεν μπορούν να ξεπεράσουν την προσωπική ηττοπάθεια από τη δική τους αποτυχία.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατά την επίσκεψη του κ. Σημίτη στη Θεσσαλονίκη αναγόρευσε σε μείζον πολιτικό ζήτημα την ωφελιμότητα του ξεφαντώματος και μίλησε για την εξουσία που την ημέρα είναι ψυχρή και μονόχνωτη ενώ το βράδυ "δερβισιάζεται για να φωτογραφίζεται".

    Οσον αφορά τον Αρχιεπίσκοπο τόνισε ότι η πρακτική του έχει έντονο παρεμβατικό χαρακτήρα και διεκδικεί πολιτικό ρόλο. Κάλεσε τον πρωθυπουργό αντί να δεοντολογεί για τις σχέσεις κράτους- εκκλησίας να δεχτεί έστω και τώρα την πρόταση του ΣΥΝ για συμπληρωματική αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να περιληφθεί διάταξη για τη διάκριση της εκκλησίας από το κράτος.

    Σχολιάζοντας τις ομιλίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη υπογράμμισε ότι ο Κ. Σημίτης προσπάθησε να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα, κάνοντας επιλεκτική χρήση δεικτών, προκειμένου να ανακοινώσει την εμμονή της κυβέρνησης του στην ίδια οικονομική και κοινωνική πολιτική.

    Σχετικά με την Ιονική Τράπεζα σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός κατήγγειλε ουσιαστικά την κυβέρνηση και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου, όταν είπε ότι εμφανίστηκαν κρούσματα κερδοσκοπίας, διότι αυτοί δημιούργησαν το ανάλογο κλίμα.

    Η κυβέρνηση Σημίτη έχει αποτύχει, αλλά το θέμα δεν είναι η ανάδειξη κυβέρνησης της Ν.Δ. είπε ο Ν. Κωνσταντόπουλος και πρότεινε το σχηματισμό κυβέρνησης που θα στηρίζεται σε προγραμματική συμφωνία μεταξύ των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, κατά το πρότυπο της κυβέρνησης Ζοσπέν στη Γαλλία.

    Οπως είπε, η Ελλάδα πιέζεται σε όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, στο Κυπριακό παρατηρείται αποδιεθνοποίηση, στρατιωτικοποίηση του προβλήματος και εγκλωβισμός στις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ, ενώ στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις.

    Για τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΝ στο δεύτερο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών απάντησε ότι τα στελέχη του κόμματος θα αποφασίσουν σε τοπικό επίπεδο κατά περίπτωση.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ Ο ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ- ΝΕΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ Ο ΠΡΙΜΑΚΟΦ

    Την απόφαση του να αποσύρει την υποψηφιότητα του για την ανάληψη της πρωθυπουργίας της χώρας ανακοίνωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη συνάντηση του κ. Τσερνομίρντιν με τον πρόεδρο Γέλτσιν στο Κρεμλίνο, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Γέλτσιν πρόκειται να παρουσιάσει τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών Γεβγένι Πριμακόφ ως υποψήφιο για την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Ρωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο. Λ.Μ

    [10 ] ΡΩΣΙΑ: ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΥΠΕΡ ΠΡΙΜΑΚΟΦ

    Οι βουλευτές της αριστεράς στο ρωσικό κοινοβούλιο θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Γεβγκένι Πριμακόφ για την πρωθυπουργία, κατά την αυριανή ψηφοφορία, όπως δήλωσε ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Γιούρι Βορόνιν, μετά τη σύσκεψη των αριστερών παρατάξεων.

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα, το Αγροτικό κόμμα και η Λαϊκή Εξουσία, οι τρεις παρατάξεις που συνιστούν την πλειοψηφία της Δούμα, συμφώνησαν ότι θα υπερψηφίσουν τη νέα επιλογή του Κρεμλίνου για τη θέση του επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου.

    Τα τρια κόμματα έχουν 213 εκπροσώπους στη Δούμα, ενώ ο κ.Πριμακόφ χρειάζεται 226 ψήφους για να κερδίσει στην αυριανή ejkocij^ διαδικασία. Ωστόσο, βουλευτές και άλλων παρατάξεων στο κοινοβούλιο, όπως κορυφαία μέλη του κόμματος του Βίκτορ Τσερνομίρντιν "Σπίτι μας είναι η Ρωσία", εμφανλιστηκνα πρόθυμοι να στηρίξουν τον κ.Πριμακόφ, όπως και το κόμμα Yabloko του μεταρρυθμιστή Γκρέγκορ Γιαβλίνσκι το οποίο διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει το νέο υποψήφιο.

    Σημειώνεται ότι οι τρεις πρώτες παρατάξεις είχαν καταψηφίσει τον κ.Τσερνομίρντιν και είχαν δηλώσει ότι θα κάνουν το ίδιο και στην τρίτη ψηφοφορία. Ε.Ρ.

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΙΤΙ-ΤΖΑΦΕΡΙ

    Eνιαίο εκλογικό μέτωπο συγκρότησαν τα μεγαλύτερα κόμματα των Αλβανών της ΠΓΔΜ, το μετριοπαθές Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP) και το ριζοσπαστικό Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA), οι αρχηγοί των οποίων ανακοίνωσαν και επίσημα τη συνεργασία τους στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

    Τόσο ο πρόεδρος του PDP, Aμπτουραχμάν Αλίτι, όσο και ο αρχηγός του DPA, Αρμπεν Τζαφέρι διαβεβαίωσαν, ότι "η εκλογική τους συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον κανενός".

    Ο Αμπτουραχμάν Αλίτι χαρακτήρισε τη συνεργασία "ηθική υποχρέωση προς τους ψηφοφόρους των κομμάτων τους", ενώ ανέφερε ότι η συμφωνία των δυο κομμάτων προβλέπει συμμαχία μόνο κατά τις εκλογές. Αντίθετα ο Αρμπεν Τζαφέρι σε δηλώσεις του, υποστήριξε ότι τα δύο κόμματα, βάσει της συμφωνίας, δεσμεύονται να διατηρήσουν τη συμμαχία τους και μετά τις εκλογές.

    Το PDP και DPA δήλωσαν ότι "θα παλαίψουν για τη δικαίωση των αιτημάτων των Αλβανών", με πρωταρχικό τη συμπερίληψη του αλβανικού στοιχείου στο Σύνταγμα όχι ως μειονότητα αλλά ως συστατικό στοιχείο της ΠΓΔΜ. Επίσης θα απαιτήσουν τη νομιμοποίηση του παράνομου, όπως το έχει χαρακτηρίσει η κυβέρνηση των Σκοπίων, αλβανικού πανεπιστημίου του Τετόβου, την καθιέρωση της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης γλώσσας της ΠΓΔΜ, την αναλογική εκπροσώπηση των Αλβανών στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας και τη μεταφορά περισσότερων αρμοδιοτήτων στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα απαιτήσουν επίσης την απελευθέρωση των Αλβανών δημάρχων του Γκόστιβαρ και του Τετόβου, Ρούφι Οσμάνι και Αλαϊντίν Ντεμίρι.

    Η αναλογία των δυο κομμάτων στο κοινό ψηφοδέλτιο για την ανάδειξη των βουλευτών με το πλειοψηφικό σύστημα, βάσει της συμφωνίας, είναι 10 υποψήφιοι του PDP και 7 του DPA. Τα ονόματα των υποψηφίων των δυο κομμάτων στο ψηφοδέλτιο με το αναλογικό σύστημα, θα παραταχθούν εναλλάξ, με πρώτο το όνομα του Αρμπεν Τζαφέρι.

    Στο μεταξύ χθες, ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος VMRO- DPMNE, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του, έκανε λόγο για μια νέα βαλκανική πολιτική την οποία θα ακολουθήσει στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές του Οκτωβρίου. Η νέα αυτή πολιτική, θα στηρίζεται στη βάση της ανάπτυξης των σχέσεων της ΠΓΔΜ με όλα τα βαλκανικά κράτη, στην επίλυση των εκκρεμών προβλημάτων και στην αντιμετώπιση των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, η οποία όπως είπε waqajtgqistij\ ο Γκεοργκίεφσκι, "βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής".

    [12] ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Τη διεξαγωγή γενικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, η προσωρινή συμφωνία μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, την οποία προωθεί ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Γιουγκοσλαβία, πρέσβης στην ΠΓΔΜ, Κρίστοφερ Χιλ.

    Οπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου "Β92" επικαλούμενος πηγές που πρόσκεινται στον Αμερικανό διπλωμάτη, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν για τη διεξαγωγή των εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων που θα αρχίσουν στο άμεσο μέλλον.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι διαβουλεύσεις αυτές δεν θα είναι άμεσες, δεδομένης της έντασης που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά ο κ.Χιλ, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις ΗΠΑ, θα έχει μία νέα σειρά επαφών με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Μιλόσεβιτς και τον ηγέτη των Αλβανών, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα Ε.Π.

    [13] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ

    Ικανοποιητική είναι η κατάσταση της υγείας του προέδρου της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ ο οποίος την Τρίτη το πρωί εισήχθη επειγόντως στο κλινικό κέντρο των Σκοπίων με κάταγμα του βραχίονα, το οποίο προκλήθηκε κατά την πτώση του στο προαύλιο της προεδρικής κατοικίας.

    Σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν, η κατάσταση της υγείας του Σκοπιανού προέδρου, ο οποίος από χθες βρίσκεται στο σπίτι του, δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Ε.Π.

    [14] ΡΩΣΙΑ:ΑΝ;ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Αντιπαραγωγικές χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας τις οικονομικές κυρώσεις στη Γιουγκοσλαβία με αφορμή την απαγόρευση πτήσεων των αεροπλάνων της JAT.

    "Η στάση της ρωσικής πλευράς σχετικά με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας είναι γνωστή: θεωρούμε ότι είναι αντιπαραγωγικές, πλήττουν τους απλούς πολίτες και δεν συμβάλλουν στην επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Ραχμάνιν σε συνέντευξη τύπου.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την αντίδραση της Ρωσίας στην απαγόρευση των πτήσεων ο κ. Ραχμάνιν επεσήμανε ότι η Μόσχα πιστεύει ότι στη φάση αυτή είναι σημαντικό να μην λαμβάνονται αποφάσεις που περιπλέκουν την κατάσταση στο Κόσοβο και δημιουργούν επιπλέον δυσκολίες στην πορεία προς επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

    "Πολύ δύσκολα οι κυρώσεις που επέβαλλε η Ε.Ε. στη Γιουγκοσλαβία θα συμβάλουν στην εξομάλυνση της ανθρωπιστικής jat\stasgr στο Κόσοβο, η οποία σήμερα προκαλεί έντονη ανησυχία στις ίδιες τις χώρες της Ε.Ε.", υπογράμμισε ο Ρώσος διπλωμάτης ο οποίος δεν απέκλεισε οι κυρώσεις να επιδράσουν αρνητικά και στην ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση άλλων κρατών της περιοχής.

    Κ.Γ.

    [15] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΝΤΕΗΤΟΝ

    Επίσκεψη στο Τρέμπινιε πραγματοποίησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στη Βοσνία.

    Ο κ. Σολάνα ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Ομπράντ Γκάζντα και ευχαρίστησε τους κατοίκους για τις άριστες σχέσεις με τους με τους στρατιώτες της SFOR, διέψευσε τις πληροφορίες περί αναθεώρησης της Συνθήκης του Ντέητον υπογραμμίζοντας κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στη Συνθήκη.

    Ο γγ της Συμμαχίας δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ ολοκλήρωσε την εκπόνηση σχεδίων για πιθανή παρέμβαση για την επίλυση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, τονίζοντας ότι η Διεθνής Κοινότητα έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις, εφόσον θελήσει να αντιδράσει διευκρινίζοντας όμως ότι ''πρέπει να επιδιωχθεί πολιτική επίλυση του προβλήματος''.

    Στην επίσκεψη στο Τρέμπινιε το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ συνόδευσαν ο επικεφαλής της δύναμης του ΝΑΤΟ, στρατηγός Γουέσλι Κλερκ, ο επικεφαλής των δυνάμεων της SFOR στη Βοσνία, Έρικ Σινσέκι και ο στρατηγός της ισπανικής ταξιαρχάις στην ειρηνευτική δύναμη, Χοσέ Αντόνιο Ρίβας.

    Αύριο ο κ. Σολάνα θα έχει στο Σεράγεβο συναντήσεις με τους ανώτατους αξιωματούχους της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας.

    Κ.Γ.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Thursday, 10 September 1998 - 19:50:58 UTC