Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-09-14

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 14 Σεπτεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΗΛΩΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [02] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [03] ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [04] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [05] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [06] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΑΝΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΛΑΟ
  • [08] ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΧΑΪΝΤΑΡΙ
  • [09] ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ
  • [10] ΠΕΝΤΕ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [11] ΤΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ
  • [12] ΧΑΩΔΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [13] ΣΥΓΚΕΧΥΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [14] ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ, ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [15] ΤΙΡΑΝΑ: ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΠΑΝΑΚΤΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ
  • [16] ΔΙΑΤΑΧΘΗΚΕ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΠΕΡΙΣΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ
  • [17] ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ Η ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [18] ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [19] ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΙΜΑΚΟΦ
  • [20] ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2000 Ο ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ
  • [21] "ΣΟΒΑΡΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ" ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ G7

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΗΛΩΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Την ανάγκη εκτόνωσης της κατάστασης στην Αλβανία με πολιτικά μέσα και όχι με τη βία υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

    Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός δήλωσε: "Αυτό το οποίο κατακτήθηκε με ένα χρόνο δουλειάς, δηλαδή η καλύτερη λειτουργία της πολιτείας στην Αλβανία, η περισσότερη ασφάλεια και η βελτίωση tym οικονομικών συνθηκών δεν πρέπει να χαθεί". Ο κ. Σημίτης πρόσθεσε ότι "η Αλβανία είναι μια χώρα που έχει καθυστερήσει πολύ και κάθε νέα αναμέτρηση είναι μια αναμέτρηση που μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει".

    [02] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον την κατάσταση στην Αλβανία και βρίσκεται σε επικοινωνία με την κυβέρνησης της φιλικής χώρας μέσω της διπλωματικής οδού, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Οπως είπε η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει τις πράξεις βίας αλλά δεν θα πρέπει η δολοφονία ενός πολιτικού να γεννήσει μια νέα κρίση. Ολοι έχουν ευθύνες και πρέπει να τις αναλάβουν.

    Σε ερώτηση αν υπάρξει κύμα Αλβανών μεταναστών προς την Ελλάδα απάντησε πως δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις και οι δυνάμεις που φρουρούν τα σύνορα είναι έτοιμες να αντιμετωπίζουν κάθε ενδεχόμενο.

    [03] ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποδέχονται την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για δημιουργία συνομοσπονδίας δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο και υποστηρίζουν τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ως λύση για το Κυπριακό. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, κατά την άφιξή του στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι τις σχετικές διαβεβαιώσεις έδωσε ο Αμερικανός Συντονιστής για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον ίδιο και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Σε ερώτηση σχετικά με τη συνάντησή του με τον κ. Μίλερ, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι "η αμερικανική πλευρά, όπως τουλάχιστον αφήσε να νοηθεί ο κ. Μίλερ, δεν αποδέχεται τις τουρκικές προτάσεις περί συνομοσπονδίας, αντίθετα υποστηρίζουν ότι βάση της λύσης του Κυπριακού είναι τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, που προβλέπουν τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία".

    Ανέφερε, επίσης, ότι ο κ. Μίλερ έδωσε διαβεβαιώσεις για τη θέση αυτή των ΗΠΑ στη συνάντηση που είχε με τον ίδιο και τον κ. Πάγκαλο στην Αθήνα. Επεσήμανε, εξάλλου, ότι "οι προτάσεις αυτές των Τούρκων δεν αιφνιδιάζουν κανένα, διότι πρόκειται για προτάσεις τις οποίες και στο παρελθόν έχουν διατυπώσει κάτω από άλλο μανδύα και βεβαίως είναι απαράδεκτες".

    Οι προτάσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από τη διεθνή κοινότητα, η οποία με αποφάσεις, με ψηφίσματα έχει δεχθεί ότι μόνο η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία μπορεί να αποτελέσει βάση για την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό, πρόσθεσε.

    Ο κ. Κρανιδιώτης εξέφρασε, ακολούθως, την πεποίθηση ότι "οι απαντήσεις που δόθηκαν από τις ευρωπαϊκές χώρες ήταν σαφείς".

    Σε ερώτηση σχετικά με τη συζήτηση σήμερα στο Συμβούλιο της Ευρώπης της υπόθεσης της Τιτίνας Λοϊζίδου, ο κ. Κρανιδιώτης είπε: "Είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση, η οποία με ισχυρά νομικά επιχειρήματα αποδεικνύει το παράνομο της τουρκικής εισβολής και jatow^r, το παράνομο του σφετερισμού ξένης περιουσίας και καταδικάζει την Τουρκία ότι έχει παραβιάσεει τη Σύμβαση των Ανθρωπίων Δικαιωμάτων και ζητά μάλιστα αποκατάσταση της ζημιάς και αποζημίωση".

    Ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι είναι "η ελληνική προεδρία που έθεσε το θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή Υπουργών", προσθέτονταςς ότι "είμαστε σε στενότερη συνεργασία με την κυπριακή πλευρά για την παρουσίαση των θέσεών μας". Είπε, επίσης, ότι "έχουμε προβεί σε μια σειρά διαβήματα προς όλες τις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ακριβώς για να υπάρξει μια σοβαρή συζήτηση γύρω από το θέμα και να τεθεί η Τουρκία μπροστά στις ευθύνες της".

    "Η Τουρκία", συνέχισε, "είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου", προσθέτοντας ότι "δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου μία χώρα δεν σεβάστηκε τις αποφάσεις του Δικαστηρίου" και ότι "μια αθέτηση αυτής της υποχρέωσης συνεπάγεται και κυρώσεις, μεταξύ των οποίων είναι ακόμη και η αποπομπή της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης". Αλβανία

    Σε ερώτηση με την κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι η Ελλάδα "ανησυχεί" για την κατάσταση και επεσήμανε ότι "η Ελλάδα έχει προσπαθήσει τα τελευταία δύο χρόνια να παίξει ένα ρόλο υπέρ της ειρήνης και σταθερότητας της πολιτικής ζωής της Αλβανίας κι έχει συμβάλει στην ομαλοποίηση που παρατηρήθηκε από τα περσινά γεγονότα μέχρι σήμερα με κάθε τρόπο, με διεθνείς πρωτοβουλίες, με διμερή προσπάθεια και συνεργασία".

    Ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έξαρση της βίας, οι πολιτικές δολοφονίες μας ανησυχούν, διότι είναι φαινόμενα που μπορούν να επεκταθούν και να δημιουργήσουν μια γενικότερη αναστάτωση και ανωμαλία στην περιοχή".

    "Η Ελλάδα", συνέχισε, "θα προσπαθήσει να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα", προσθέτοντας ότι ήδη ήρθε "σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση υπέρ της αυτοσυγκράτησης, του περιορισμού της βίας, της αποκατάστασης του νόμου και της τάξης, καιι με κάθε τρόπο, σε διμερές επίπεδο, θα βοηθήσουμε την κυβέρνηση της Αλβανίας να αποκαταστήσει το νόμο".

    Είπε, επίσης, ότι "υπάρχει ελληνική παρουσία εκεί, η οποία έχει πολύμορφη διάσταση, υπάρχει η πρεσβεία, υπάρχουν δύο προξενεία, υπάρχει ένα ελληνικό στρατιωτικό απόσπασμα που βοηθά στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών στην Αλβανία, κι επίσης σειρά συμβούλων κι εμπειρογνωμόνων".

    Τόνισε, εξάλλου, ότι "η προσπάθεια της Ελλάδας είναι έκδηλη". Σε ερώτηση σχετικά με την επιστροφή στην Κύπρο της εικόνας της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας από την εκκλησία του Αντιφωνητή κοντά στον Άγιο Αμβρόσιο της επαρχίας Κερύνειας, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι αποτελεί "ιδιαίτερη τιμή" για τον ίδιο που συμμετέχει στην επιστροφή της εικόνας.

    Ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι "δεν είναι μόνο ένα ειδικό χρέος, αλλά ένα εθνικό χρέος", προσθέτοντας ότι "ο πολιτισμός κάθε λαού, κάθε χώρας, που είναι δημιούργημα αιώνων, αντιπροσωπεύει σε τελευταία ανάλυση και την εθνική του υπόσταση και την εθνική του ταυτότητα".

    "Με την έννοια αυτή", είπε, "η προστασία, η περιφρούρηση του πολιτισμού είναι ύψιστο καθήκον".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι "στην προσπάθεια αποκατάστασης της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, που έχει επιφέρει η τουρκική εισβολή και κατοχή, αρωγός είναι η Ελλάδα, είναι ο ελληνισμός σε ολόκληρο τον κόσμο, γιατί η κοινή αυτή πολιτιστική κληρονομιά είναι κληρονομιά όλου του ελληνισμού, ολόκληρου του ευρωπαϊκού κόσμου αλλά και παγκόσμια κληρονομιά". "Είναι χρέος και υποχρέωση της ανθρωπότητας στο σύνολό της να βοηθήσει ώστε να επιστραφούν στην Κύπρο οι κλεμμένοι θησαυροί".

    [04] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τις έντονες ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στην Αλβανία μετά τη δολοφονία του βουλευτή Αζέμ Χαιντάρι εκφράζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ο οποίος με δήλωση του υπογραμμίζει:"Η ελληνική πλευρά καταδικάζει τη δολοφονία του Αλβανού βουλευτή και πιστεύει ότι η σύλληψη και η προσαγωγή σε δίκη των δραστών της εγκληματικής αυτής πράξης θα αποκαταστήσει το κοινό αίσθημα δικαίου. Η εκτροπή των διαδηλώσεων και η κατάσταση αποσταθεροποίησης που τείνει να δημιουργηθεί στη χώρα, με αφορμή το θλιβερό αυτό γεγονός, προκαλούν έντονες ανησυχίες για τις περιπέτειες που μπορεί να οδηγηθεί η Αλβανία και ο λαός της. Οι προσπάθειες του τελευταίου χρόνου για αποκατάσταση της λειτουργίας ενός δημοκρατικού κράτους και δημιουργίας συνθηκών σταθερότητας θα πάνε χαμένες εάν όλες οι πλευρές του πολιτικού κόσμου δεν επιδείξουν σύνεση και αυτοσυγκράτηση. Η αποχή από τη βία είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να αποτρέψει την αποσταθεροποίηση στην Αλβανία.

    Η Ελλάδα, που έχει καταβάλλει και προγραμματίσει για το μέλλον ισχυρές προσπάθειες ανοικοδόμησης και ανάπτυξης της αλβανικής οικονομίας και έχει συμμετάσχει σε όλες τις διεθνείς πρωτοβουλίες για τη σταθεροποίηση, έχει εύλογο ενδιαφέρον για την ελληνική κοινότητα που ζει εκεί και θα παρακολουθήσει από κοντά όλες τις εξελίξεις".

    [05] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης, αναχώρησε σήμερα για την Αθήνα, όπου θα συναντηθεί αύριο με τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας, Αλέκο Παπαδόπουλο, για να συζητήσει θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την τοπική αυτοδιοίκηση.

    Θα συναντηθεί, επίσης, με τον Υπουργό Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Δημήτρη Ρέππα, με τον οποίο θα συζητήσει το θέμα της ενσωμάτωσης κυπριακών προγραμμάτων στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ προς τον απόδημο ελληνισμό των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

    Ακολούθως θα μεταβεί στη Βόννη, όπου θα πάρει μέρος σε σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών των χωρών μελών της Σύμβασης του Σιέγκεν με τους Υπουργούς Εσωτερικών των χωρών που υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου.

    Αναφέρουμε ότι με τη συνθήκη του Άμστερνταμ, η Σύμβαση του Si]cjem καθίσταται υποχρεωτικά ευρωπαϊκό κεκτημένο για τις χώρες που θα ενταχθούν μελλοντικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η Σύμβαση του Σιέγκεν προνοεί την κατάργηση του διαβατηριακού ελέγχου στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ και την εφαρμογή της κοινής πολιτικής όσον αφορά τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από υπηκόους τρίτων χωρών. Στο πλαίσιο της συνόδου, ο κ. Μιχαηλίδης θα συναντηθεί με το Γερμανό ομόλογό του, Μάνφρεντ Κάνθερ. Θα επισκεφθεί, επίσης, με τους άλλους ομολόγους του το αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης, για επιτόπου ενημέρωση πάνω στις διαδικασίες Σιέγκεν.

    [06] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στη Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών σημείωσε άνοδο κατά 3,15% και διαμορφώθηκε στις 2.225,08 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 34 δισ. δραχμές.

    Στις τραπεζικές μετοχές, η Εθνική έκλεισε στις 41.155 δρχ., η Κτηματική στις 21.170 δρχ., η Εργασίας στις 24.590 δρχ., η Ιονική στις 10.545 δρχ., η Εμπορική στις 23.190 δρχ. και η Πίστεως στις 24.350 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό κλάδο, η ΔΕΛΤΑ(κ) έκλεισε στις 3.100 δρχ., η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις 2.930 δρχ., ο ΟΤΕ στις 6.935 δρχ., η Ιντρακόμ(κ) στις 11.793 δρχ., η ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 7.770 δρχ. και η ΤΙΤΑΝ(κ) στις 19.150 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΑΝΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΛΑΟ

    Εκκληση στον αλβανικό λαό να μην επιτρέψει τη δημιουργία επεισοδίων και να μην "γυρίσει σε άλλες εποχές" απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Φάτος Νάνο, το πρωί, λίγο πρίν από την κηδεία του δολοφονηθέντα βουλευτή του Δημοκρατικού κόμματος Αζέμ Χαϊντάρι.

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός, που είχε όλη τη νύχτα διαβουλεύσεις με τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και τον πρόεδρο Ρετζέπ Μεϊντάνι, απέφυγε να απαντήσει στο τελεσίγραφο του Σαλί Μπερίσα, με το οποίο ο τελευταίος τον καλεί να παραιτηθεί. Αφησε , όμως, να εννοηθεί, ότι δεν πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του. Κάλεσε του Αλβανούς να "κωφεύσουν στις σειρήνες και να μην δεχθούν παζαρέματα, που βάζουν σε κίνδυνο το μέλλον των παιδιών και του έθνους".

    Κατηγόρησε το Σαλί Μπερίσα, ότι αυτός υποκίνησε τα αιματηρά επεισόδια έξω από τα κυβερνητικά κτίρια και χαρακτήρισε την επίθεση "βάρβαρη πράξη"

    [08] ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΧΑΪΝΤΑΡΙ

    Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο χώρος μπροστά από τα κυβερνητικά κτίρια της Akbam_ar. Χιλιάδες οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος, που συγκεντρώθηκαν στην αλβανική πρωτεύουσα, για την κηδεία του δολοφονημένου βουλευτή Αζέμ Χαϊντάρι, μετέτρεψαν την κηδεία στη μεγαλύτερη και βιαιότερη αντικυβερνητική διαδήλωση. Μόλις η πομπή με το φέρετρο του Χαϊντάρι και του σωματοφύλακά του έφθασε μπροστά στο κτίριο όπου στεγάζεται η κυβέρνηση και το πρωθυπουργικό γραφείο, άρχισαν οι ριπές από αυτόματα όπλα Καλάσνικοφ, εναντίον της φρουράς των κυβερνητικών κτιρίων. Οι εθνοφύλακες ανταπέδωσαν τα πυρά και σε λίγα δευτερόλεπτα, ολόκληρη η περιοχή έδινε την εικόνα πεδίου μάχης. Το πλήθος έτρεχε πανικόβλητο να προφυλαχθεί από τα καταιγιστικά πυρά εκατέρωθεν, ενώ οι πρώτες πληροφορίες, αν και συγκεχυμένες, κάνουν λόγο για αρκετούς τραυματίες.

    Οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί του Σαλί Μπερίσα φάνηκαν από νωρίτερα αποφασισμένοι να δημιουργήσουν επεισόδια, ενώ από το πρωί ο ραδιοσταθμός "Ράδιο- Κοντάκτ" που ελέγχεται από τον Μπερίσα, καλούσε τους Αλβανούς να δολοφονήσουν τον πρωθυπουργό Φάτος Νάνο. Η ώρα της κηδείας, άλλωστε, συνέπιπτε χρονικά με την εκπνοή του "τελεσίγραφου" που έστειλε ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας στον πρωθυπουργό Φάτος Νάνο, καλώντας τον να παραιτηθεί. Με συνθήματα "βεντέτα", " ή τώρα ή ποτέ" και "εμπρός παιδιά για τη λευτεριά" οι οπαδοί του Δημοκρατικού κόμματος παρακινούσαν τους πολίτες εναντίον της κρατικής εξουσίας.

    "Το φυτίλι άναψε" ο πύρινος λόγος του Σαλί Μπερίσα, που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Φάτος Νάνο και την κυβέρνηση για τη δολοφονία του Χαϊντάρι, τον οποίο αποκάλεσε "ήρωα της δημοκρατίας". Ο Μπερίσα έκανε λόγο και "για τον κίνδυνο του κομμουνισμού" και κάλεσε τους οπαδούς του να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

    Στην κηδεία παρέστη σύσσωμη η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς και όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, που απαρτίζουν το συνασπισμό "Ενωση για τη Δημοκρατία".

    Μία ώρα μετά την κηδεία συνεχιζόταν οι πυροβολισμοί στο κέντρο των Τιράνων, μπροστά στα κυβερνητικά κτίρια.

    [09] ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ

    Ισχυρές εκρήξεις συγκλονίζουν το κέντρο των Τιράνων, μπροστά στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Τα πρώτα άρματα μάχης, έκαναν την εμφάνισή τους για να εμποδίσουν την κατάληψη του προεδρικού και του πρωθυπουργικού μεγάρου, από τους οπαδούς του Δημοκρατικού Κόμματος. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδες διαδηλωτών κατάφεραν να καταλάβουν δύο άρματα μάχης και να τα θέσουν σε κίνηση εναντίον του γραφείου του πρωθυπουργού. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κατόρθωσαν να εισβάλλουν στον περίβολο του μεγάρου, από το χώρο του παρκινγκ των κρατικών αυτοκινήτων.

    Στο μεταξύ, αυξάνονται οι ανησυχίες για τον αριθμό των τραυματιών, καθώς το πλήθος, που συμμετείχε στην κηδεία του δολοφονημένου βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, βρέθηκε σε διασταυρούμενα πυρά. Αυτόπτες μάρτυρες είδαν αιμόφυρτους ένα 15χρονο αγόρι και δύο ακόμη πολίτες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από άλλους σε νοσοκομεία για την παροχή πρώτων βοηθειών.

    Το χάος που επικρατεί στην αλβανική πρωτεύουσα επιτείνουν και οι πληροφορίες, που μεταδίδονται από ιδιωτικούς ραδιοσταθμούς, ότι o πρωθυπουργός Φάτος Νάνο έχει παραιτηθεί. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, αλλά η κατάσταση στα Τίρανα είναι συγκεχυμένη.

    Στο μεταξύ, άλλοι διαδηλωτές - οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος επέστρεψαν στην κεντρική πλατεία της αλβανικής πρωτεύουσας περιφέροντας και τη σορό του Αζέμ Χαϊντάρι, με πρόθεση να συνεχίσουν την εν πομπή μεταφορά της στο νεκροταφείο. Διαδραματίζονται απερίγραπτες σκηνές, καθώς παντού υπάρχουν φωτιές, κατεστραμμένα αυτοκίνητα και ακούγονται ριπές από Καλάσνικοφ.

    [10] ΠΕΝΤΕ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    (MΠΕ - του Σπύρου Κουζινόπουλου)

    "Πως πάνε τα πράγματα στη χώρα σας;", ρωτούσαμε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής τον υφυπουργό Παιδείας της Αλβανίας Αντρέα Μάρτο, που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη συμμετέχοντας στο συνέδριο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το Ρήγα Βελεστινλή. "Δόθηκαν πληροφορίες στην κυβέρνησή μας ότι επίκειται σύντομα κάποιο μεγάλο χτύπημα, με στόχο την αναταραχή και την αποσταθεροποίηση στην Αλβανία", ήταν η απάντησή του. ΄Ένα ακριβώς 24ωρο αργότερα, έπεφτε νεκρός από ριπή καλάσνικοφ το κορυφαίο στέλεχος του αντιπολιτευόμενου "Δημοκρατικού Κόμματος" Αζέμ Χαϊντάρι, ανοίγοντας τον νέο κύκλο βίας που συγκλονίζει τη γειτονική μας χώρα.

    Οι πληροφορίες αυτές για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα, δεν ήταν οι μοναδικές. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, στις 27 Αυγούστου, η ανεξάρτητη εφημερίδα "Σέκουλι" των Τιράνων, αποκάλυπτε σχέδιο βίαιης ανατροπής της σημερινής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι οι μυστικές υπηρεσίες χωρών του ΝΑΤΟ έχουν ήδη ενημερώσει την αλβανική μυστική υπηρεσία SHIK. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, το σχέδιο έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή. "Στην πόλη Σκόδρα εκπαιδεύονται 500 μισθοφόροι στις τάξεις του αυτοαποκαλούμενου "Αντικομμουνιστικού Απελευθερωτικού Στρατού". Στόχος τους είναι η εξέγερση η οποία, κατά την εφημερίδα, θα άρχιζε από το βορρά, με αφορμή κάποιο μεγάλο χτύπημα, στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ ο "Αντικομμουνιστικός Απελευθερωτικός Στρατός" προσπαθεί να στρατολογήσει στις γραμμές του οπαδούς του Δημοκρατικού Κόμματος του Μπερίσα και να συγκεντρώσει οπλισμό", έγραφε η εφημερίδα, που έπεσε έξω από τις πληροφορίες της μόνο κατά δύο μέρες. Και το χτύπημα, αντί για τις 10, έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου.

    ΄Όμως εκείνο το δημοσίευμα, δεν ήταν το μοναδικό, καθώς την ίδια μέρα, μία άλλη ανεξάρτητη αλβανική εφημερίδα, η γνωστή για τους δημοκρατικούς της αγώνες "Κόχα Γιον", κάτω από τους προφητικούς τίτλους "Τώρα εμφύλιος πόλεμος" και "Η βία θα αρχίσει μετά τις 31 Αυγούστου", δημοσίευε δηλώσεις του αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα ο οποίος διακήρυσσε την με κάθε μέσο ανατροπή της κυβέρνησης του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Φατός Νάνο, καθώς και τις δηλώσεις του δολοφονημένου προχθές Αζέμ Χαϊντάρι, ο οποίος καλούσε τον αλβανικό λαό να πάρει τα όπλα με σύνθημα "ελευθερία ή θάνατος"!.

    Ποιοι όμως μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτή την αποτρόπαια δολοφονία, η οποία ανοίγει και πάλι τον κύκλο του αίματος στη γειτονική μας χώρα, κάνοντας το λαό της να ζήσει εκ νέου σκηνές, όπως αυτές που εκτυλίχθηκαν την άνοιξη του 1997, κατά τη λαϊκή εξέγερση που ανέτρεψε τον Μπερίσα μετά το σκάνδαλο με τις παρατράπεζες; Πέντε τουλάχιστον είναι προς το παρόν οι εκδοχές: -Να εκτελέσθηκε ο Χαϊντάρι από την αντικομμουνιστική οργάνωση που ανέφερε στο δημοσίευμά της η εφημερίδα "Σέκουλι", πολύ περισσότερο που η βόρεια Αλβανία, η οποία θεωρείται "προπύργιο" του Μπερίσα, έχει κατακλυσθεί από κάθε είδους ακραία, φασιστικά στοιχεία, ενώ η diaj_mgsg οπλισμού γίνεται σχεδόν κάτω από τα μάτια των αρχών. -Να οργανώθηκε η εκτέλεση από το ελεγχόμενο από τον Αντέμ Ντεμάτσι εξτρεμιστικό τμήμα του αυτοαποκαλούμενου "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (ΑΣΚ). Οι εξτρεμιστές αυτοί, εδώ και καιρό, κατηγορούν την κυβέρνηση Νάνο για "εθνική προδοσία", επειδή δεν υιοθετεί την άποψή τους για ένωση του Κοσσυφοπεδίου στην Αλβανία, αλλά αποδέχεται τις θέσεις της διεθνούς κοινότητας για επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου με διευρυμένη αυτονομία εντός των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας. Και απειλούν ότι θα εισβάλουν στα Τίρανα για να "ελευθερώσουν την Αλβανία από την κομμουνιστική κυβέρνηση", όπως λένε. -Να είναι προβοκάτσια των φανατικών ισλαμικών κύκλων με στόχο την ανατροπή της σημερινής σοσιαλιστικής κυβέρνησης, η οποία, με το κλείσιμο κέντρων εκπαίδευσης που οργάνωναν άραβες προπαγανδιστές, εμπόδισε τα σχέδια για τη μετατροπή της Αλβανίας σε ορμητήριο για την εξάπλωση του ισλαμικού φονταμενταλισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. -Να μην υπάρχουν πολιτικά κίνητρα στη δολοφονία, αλλά να οφείλεται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών εμπόρων όπλων που θησαυρίζουν διακινώντας καλάσνικοφ προς το Κοσσυφοπέδιο. Και το τελευταίο διάστημα αρκετές φορές είχε εμπλακεί το όνομα του δολοφονημένου Χαϊντάρι σε παρόμοιες ιστορίες. ΄Όπως τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν διαπιστώθηκε ότι επικεφαλής μίας πομπής έξι κλεμμένων αυτοκινήτων, που μετέφεραν μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών από την πόλη Σκόδρα στα Τίρανα, βρισκόταν ο Χαϊντάρι. -Τέλος, να πρόκειται για "χακμάριε", όπως λέγεται στα αλβανικά η ευρύτατα διαδεδομένη στα βόρεια της χώρας βεντέτα, δεδομένου ότι λόγω του εριστικού πολλές φορές χαρακτήρα του, ο δολοφονημένος βουλευτής συχνά εμπλέκονταν σε καυγάδες. Και ο αστυνομικός της Τροπόγια που από την αρχή θεωρήθηκε ως ύποπτος της δολοφονίας, είχε αρκετές φορές λογομαχήσει με τον Χαϊντάρι.

    Φυσικά, υπάρχει και η υπερβολική εκτίμηση των οπαδών του σοσιαλιστικού κόμματος ότι "τον Χαϊντάρι δολοφόνησε ο ίδιος ο Μπερίσα για να πετύχει ανατροπή της κυβέρνησης". Όπως ανάξια σχολιασμού είναι και η άποψη του Μπερίσα και των στελεχών του, ότι ο βουλευτής δολοφονήθηκε από τον πρωθυπουργό Νάνο ή με προσωπική εντολή του.

    Όπως και να έχουν τα πράγματα και ανεξάρτητα από το ποιοι μπορεί να κρύβονται πίσω από την οργάνωση και εκτέλεση της δολοφονίας του υπαρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, γεγονός είναι ότι η γειτονική μας χώρα επέστρεψε στην εποχή της αστάθειας, της βίας και της αβεβαιότητας, όπως κατέδειξαν και τα αιματηρά επεισόδια που διαδραματίσθηκαν στο κέντρο των Τιράνων την ώρα της κηδείας . Σοβαρή ευθύνη γι' αυτή την έκρηξη της βίας, έχουν τόσο ο Σαλί Μπερίσα, που εδώ και μήνες καλλιεργούσε με τις καθημερινές εμπρηστικές δηλώσεις του ένα κλίμα εμφυλίου πολέμου στη χώρα, όσο και η παρούσα κυβέρνηση Νάνο, η οποία στον ένα χρόνο που βρίσκεται στην εξουσία, δεν πήρε γενναία και αποφασιστικά μέτρα τόσο για την συγκέντρωση του οπλισμού που βρίσκεται στα χέρια των πολιτών, όσο και για την εμπέδωση του κλίματος ασφάλειας και ηρεμίας που έπρεπε να επικρατούν στη χώρα.

    Πάντως, η διεθνής κοινότητα, που αμήχανα και άτολμα τις πρώτες ώρες μετά τη δολοφονία και τις βιαιότητες που diadqalat_fomtai στην Αλβανία παρακολούθησε τις δυσάρεστες αυτές εξελίξεις, δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει τη μικρή αυτή χώρα, την πιο φτωχή της Ευρώπης, να μετατραπεί σε ζούγκλα. Ούτε και θα επιτρέψει έναν εμφύλιο πόλεμο, όπως θα συνέβαινε σε περίπτωση επιστροφής του ρεβανσιστή Σαλί Μπερίσα στην εξουσία.

    [11] ΤΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ

    Στο κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης κατευθύνονται, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, οι οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα.

    Κατά τις πληροφορίες αυτές, την προσπάθεια των διαδηλωτών να καταλάβουν το κτίριο της ραδιοτηλεόρασης ενισχύουν και τα δύο άρματα μάχης τα οποία κατελήφθησαν από τους οπαδούς του Μπερίσα, μπροστά από το πρωθυπουργικό γραφείο.

    Την ίδια ώρα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ομάδες διαδηλωτών κατέλαβαν το στρατόπεδο, που βρίσκεται κοντά στην αλβανική βουλή και το λεηλάτησαν. Πήραν όπλα και πυρομαχικά και κατευθύνθηκαν προς τα κυβερνητικά κτίρια, όπου συνεχίζεται η ανταλλαγή πυροβολισμών.

    Παρά το γεγονός, ότι οι ραδιοσταθμοί μεταδίδουν πως ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο έχει παραιτηθεί, ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ στα Τίρανα Ντάν Εβερτς φέρεται να δήλωσε, ότι ο πρωθυπουργός παραμένει στη θέση του, αν και εξέφρασε την άποψη σε ξένους διπλωμάτες, πως αν πρόκειται να αποφύγει η χώρα του την αιματοχυσία, δεν θα διστάσει να παραιτηθεί για να την αποτρέψει.

    [12] ΧΑΩΔΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Σε πεδίο μάχης συνέχιζε να παραμένει και το μεσημέρι η κεντρική πλατεία των Τιράνων "Σκεντέρμπεϊ", όπου οι οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα, εξακολουθούσαν να παραμένουν συγκεντρωμένοι και μετά την κηδεία του δολοφονημένου βουλευτή, Αζέμ Χαϊντάρι.

    Οπαδοί του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος κατέλαβαν το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, χωρίς να συναντήσουν αντίσταση από τους εργαζόμενους εκεί, ενώ ο κ. Μπερίσα, με μήνυμα που απηύθυνε μέσω της τηλεόρασης, κάλεσε τους οπαδούς του κόμματός του να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην προβούν σε καταστροφές κυβερνητικών κτιρίων.

    Ο κ. Μπερίσα στο μήνυμα που απηύθυνε, επανέλαβε το αίτημα για παραίτηση του πρωθυπουργού, Φατός Νάνο, υποστηρίζοντας ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ενάντια στις πράξεις βίας.

    Η κατάσταση μπροστά από το προεδρικό και το πρωθυπουργικό μέγαρο εξακολουθεί να είναι χαώδης, αφού πολλοί οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν ανέβει σε άρματα μάχης και δημιουργούν πανικό.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις συνεχίζουν να παραμένουν στην κεντρική πλατεία, χωρίς όμως να επεμβαίνουν. Το μεσημέρι, από την αστυνομική διεύθυνση των Τιράνων ανακοινώθηκε ότι υπάρχουν 10 ελαφρά τραυματίες και δύο σοβαρά τραυματισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι ήδη μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία.

    [13] ΣΥΓΚΕΧΥΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Συγκεχυμένη πλήρως ήταν μέχρι νωρίς το βράδυ η κατάσταση στην Αλβανία, καθώς κανείς δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα ποιος έχει τον έλεγχο της εξουσίας, η κυβέρνηση ή οι ένοπλες ομάδες των υποστηρικτών του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Σαλί Μπερίσα, οι οποίες κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της κηδείας του δολοφονημένου βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Αζέμ Χαϊντάρι, επιδόθηκαν σε βανδαλισμούς, λεηλασίες και άλλες βιαιότητες καταλαμβάνοντας παράλληλα το πρωθυπουργικό γραφείο και τα κτίρια της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

    Από το μεσημέρι και μέχρι τις 5 το απόγευμα υπήρχε η εντύπωση ότι ο Μπερίσα ελέγχει απολύτως την εξουσία, όμως η εμφάνιση το απόγευμα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο των Τιράνων, οι πληροφορίες ότι χιλιάδες αστυνομικοί καταφθάνουν στην αλβανική πρωτεύουσα από όλα τα σημεία της χώρας, αλλά και οι πρώτες εμφανίσεις κυβερνητικών στελεχών σε ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, ανέτρεψαν πλήρως την μέχρι τότε κρατούσα αντίληψη.

    Την ώρα που κηδευόταν ο Αζέμ Χαϊντάρι, αρκετοί από τους οπλοφόρους του Μπερίσα που συμμετείχαν στις ταραχές, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν δεκάδες καταστήματα στο κέντρο των Τιράνων, ένα δε από αυτά, ήταν και το ελληνικής ιδιοκτησίας κατάστημα ηλεκτρικών ειδών "Pasific", από το οποίο οι βάνδαλοι αφαίρεσαν όλα τα εμπορεύματα και στη συνέχεια το έβαλαν φωτιά.

    Ο υπουργός Οικονομικών, Αρμπέν Μαλάϊ, που εμφανίστηκε στις 6 το απόγευμα στον τηλεοπτικό σταθμό "KLAN", κατήγγειλε τον Μπερίσα ότι επιχείρησε με πραξικόπημα να καταλάβει την εξουσία και δήλωσε ότι σχεδόν όλοι οι υπουργοί συνεχίζουν να παραμένουν στις θέσεις τους. Στον ίδιο σταθμό, εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Κόμματος "Δημοκρατική Συμμαχία", τέως υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νεριτάν Τσέκα, που τόνισε την ανάγκη να παραμείνει η σημερινή κυβέρνηση στη θέση της "για να μην επικρατήσει η αναρχία στη χώρα" προσθέτοντας ότι αργότερα θα πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές στον κυβερνητικό και κρατικό μηχανισμό, που θα οδηγήσουν στην απομάκρυνση ακόμη και του κ. Νάνο.

    Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Φατός Νάνο, Μπεν Μπλούσι, σε δήλωσή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, δήλωσε ότι ο κ. Νάνο δεν πρόκειται να παραιτηθεί υπό την πίεση των οπλοφόρων του Μπερίσα, χαρακτηρίζοντας την κινητοποίησή τους ως πραξικόπημα. Ζήτησε δε, την παρέμβαση της Διεθνούς Κοινότητας, η οποία δεν πρέπει να είναι μόνο πολιτική. Ο κ. Μπλούσι είπε ακόμη ότι η κατάσταση στη χώρα εξακολουθεί να παραμένει εκτός ελέγχου, προσθέτοντας ότι εάν η αναταραχή εξαπλωθεί και έξω από τα Τίρανα, τότε αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει καταστροφή όχι μόνο για την Αλβανία, αλλά και για τα Βαλκάνια.

    Επί πολλές ώρες, το πρωθυπουργικό γραφείο, η ραδιοτηλεόραση και μερικά ακόμη κυβερνητικά κτίρια, ελέγχονταν πλήρως από τους οπλοφόρους του κόμματος Μπερίσα, ενώ είναι άγνωστο ποιος έχει τον έλεγχο του στρατού και της αστυνομίας. Αργά το απόγευμα, αστυνομικοί άρχισαν να περιπολούν στο κέντρο των Τιράνων, επαναφέροντας το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Επίσης, συγκεχυμένο ήταν για αρκετές ώρες, το που βρίσκονται ο pqyhupouqc|r, Φατός Νάνο και τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, κατήγγειλε ότι ο Μπερίσα προσπαθεί να καταλάβει με τη βία την εξουσία, ενώ ο προερχόμενος από την ελληνική μειονότητα, βουλευτής Θεόδωρος Μπέη, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε ότι ο Μπερίσα εκμεταλλευόμενος την αποτρόπαια δολοφονία του Αζέμ Χαϊντάρι, προσπαθεί να εγκαθιδρύσει στη χώρα μια πολιτική και στρατιωτική χούντα.

    Ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Τιράνων, που ελέγχεται πλήρως από τους οπλοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος, αφιέρωσε ολόκληρη το απογευματινό δελτίο ειδήσεων στις 17:00 ώρα, στη μετάδοση δηλώσεων του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα και της ελεγχόμενης από αυτόν "Ενωση για τη Δημοκρατία" που συγκροτείται από μικρά σε δύναμη κεντροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα. Αντίθετα, στο ίδιο δελτίο ειδήσεων δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά στις απόψεις της κυβέρνησης Νάνο σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν πριν, στη διάρκεια και μετά το τέλος της κηδείας Χαϊντάρι και τα οποία οδήγησαν στην κατάληψη της εξουσίας.

    Στις αναφορές για τα γεγονότα που οδήγησαν στην σημερινή έκρυθμη κατάσταση, ο πρωθυπουργός Νάνο χαρακτηρίζονταν ως "τρομοκράτης" και η κινητοποίηση των οπλοφόρων ως "έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας".

    Οπως φαίνεται, από τους πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες της χώρας ο μόνος που βρίσκονταν στο γραφείο του ήταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, ο οποίος είχε συνεχείς διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των κομμάτων στην προσπάθεια για την εξεύρεση κάποιας λύσης.

    Σύμφωνα πάντα με τον ραδιοσταθμό των Τιράνων, την προστασία των κυβερνητικών κτιρίων, των τραπεζών και όλων των δημόσιων χώρων, έχουν αναλάβει ομάδες ενόπλων, οι οποίοι έχουν εντολή κατά όσων επιχειρήσουν να πλησιάσουν στα κτίρια αυτά.

    Σε δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν από τον ίδιο ραδιοσταθμό, ο Σαλί Μπερίσα, έκανε έκκληση για ηρεμία και ζήτησε από όλους τους πολίτες αυτοσυγκράτηση, ενώ επανέλαβε το αίτημα για άμεση παραίτηηση εντός της ημέρας του πρωθυπουργού, Φατός Νάνο, την πρωθυπουργία του οποίου χαρακτήρισε ως την "πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της Αλβανίας".

    Η "Ενωση για τη Δημοκρατία" των κεντροδεξιών κομμάτων, σε ανακοίνωσή της ζήτησε την εντός της ημέρας σύγκλιση στρογγυλής τράπεζας των πολιτικών κομμάτων της χώρας για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα και θα προετοιμάσει το έδαφος για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

    Το πραξικόπημα στην Αλβανία - όπως χαρακτήρισε την κατάληψη της εξουσίας - ο υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, μιλώντας σε ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό, συντελέστηκε από 3.000 οπαδούς του Μπερίσα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα Τίρανα από διάφορες περιοχές της χώρας, είπε κυβερνητικό στέλεχος, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Παντελή Μάϊκο σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, διαβεβαίωσε ότι θα sumew_sei τις επαφές του, τόσο με τον κ. Μεϊντάνι, όσο και με τους εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας για την εξεύρεση λύσης.

    Επίσης, επέρριψε ευθύνες στον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, ότι αυτός προκάλεσε την αποσταθεροποίηση στην Αλβανία και τόνισε ότι οι επαφές του Σοσιαλιστικού Κόμματος θα συνεχιστούν με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, εκτός από αυτούς του Δημοκρατικού Κόμματος. ΦΟΒΟΣ ΣΤΟ ΝΟΤΟ

    Η κατάσταση στον αλβανικό Νότο είναι ιδιαίτερα τεταμένη. Από το πρωί η κίνηση στην εθνική οδό Αργυροκάστρου - Κακαβιάς έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

    Στο Αργυρόκαστρο, μετά τις 12 το μεσημέρι, αφού έγιναν γνωστά τα επεισόδια στα Τίρανα, έκλεισαν όλα τα εμπορικά καταστήματα, ενώ ο πληθυσμός λαμβάνει μέτρα άμυνας. Στο χωριό Λαζαράτι, γνωστό προπύργιο του Σαλί Μπερίσα, έχει στηθεί μπλόκο και έχει αποκλείσει την οδική επικοινωνία με την Κακαβιά.

    Στο ίδιο μπλόκο, σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι κακοποίησαν τον δημοσιογράφο, Αλέξανδρο Τσίπα, του BBC. Αυτή την ώρα ακούγονται πυροβολισμοί μέσα στο Αργυρόκαστρο και στις γύρω περιοχές, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί μόλις βραδιάσει. Η ΚΗΔΕΙΑ

    Από το πρωί το κέντρο των Τιράνων είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης, καθώς περίπου 3.000 οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος, που συγκεντρώθηκαν στην αλβανική πρωτεύουσα, για την κηδεία του δολοφονημένου βουλευτή Αζέμ Χαϊντάρι, επιδόθηκαν σε βιαιότητες και βανδαλισμούς.

    Μόλις η πομπή με το φέρετρο του Χαϊντάρι και του σωματοφύλακά του έφθασε μπροστά στο κτίριο όπου στεγάζεται η κυβέρνηση και το πρωθυπουργικό γραφείο, άρχισαν οι ριπές από αυτόματα όπλα Καλάσνικοφ, εναντίον της φρουράς των κυβερνητικών κτιρίων. Οι εθνοφύλακες ανταπέδωσαν τα πυρά και σε λίγα δευτερόλεπτα, ολόκληρη η περιοχή έδινε την εικόνα πεδίου μάχης. Το πλήθος έτρεχε πανικόβλητο να προφυλαχθεί από τα καταιγιστικά πυρά εκατέρωθεν.

    Από το πρωί, ο ελεγχόμενος από τον Μπερίσα ραδιοσταθμός "Ράδιο Κοντακτ" καλούσε τους αλβανούς να δολοφονήσουν τον πρωθυπουργό Φάτος Νάνο. Η ώρα της κηδείας, άλλωστε, συνέπιπτε χρονικά με την εκπνοή του "τελεσιγράφου" που έστειλε ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας στον πρωθυπουργό Φατός Νάνο, καλώντας τον να παραιτηθεί. Με συνθήματα "βεντέτα", " ή τώρα ή ποτέ" και "εμπρός παιδιά για τη λευτεριά" οι οπαδοί του Δημοκρατικού κόμματος παρακινούσαν τους πολίτες εναντίον της κρατικής εξουσίας.

    "Το φυτίλι άναψε" ο πύρινος λόγος του Σαλί Μπερίσα, που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Φατός Νάνο και την κυβέρνηση για τη δολοφονία του Χαϊντάρι. Ο Μπερίσα έκανε λόγο και "για τον κίνδυνο του κομμουνισμού" και κάλεσε τους οπαδούς του να ανατρέψουν την κυβέρνηση. ΤΟ ΝΑΤΟ

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, απηύθυνε έκκληση στις αρχές και τους διαδηλωτές της Αλβανίας να δείξουν "τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση", έτσι ώστε να εμποδιστεί η αναρχία στη χώρα.

    Σε ανακοίνωσή του ο κ.Σολάνα ζήτησε από όλες τις πλευρές να de_noum αυτοσυγκράτηση και να δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα οδηγήσουν σε ειρηνική και σταθερή κατάσταση σε όλη τη χώρα" και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει τις προσπάθειες υποστήριξης του στρατού της Αλβανίας. "Το ΝΑΤΟ δεσμεύεται ότι θα προωθήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη χώρα" και ότι θα συνεχιστούν τα προγράμματα συνεργασίας της συμμαχίας, τόνισε. ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Την "έντονη ανησυχία" της για τα γεγονότα βίας στην Αλβανία, μετά τη δολοφονία του στελέχους του Δημοκρατικού Κόμματος αντιπολίτευσης, Αζέμ Χαϊντάρι, εξέφρασε η βρετανική κυβέρνηση.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τόνι Λόιντ, αναφέρεται: "Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα γεγονότα βίας στην Αλβανία και για τον κίνδυνο αντίκτυπου στην περιοχή", ενώ τονίζεται ότι "η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικά μέσα".

    Ο κ.Λόιντ δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαλί Μπερίσα, κατά την οποία ζήτησε τόσο από τον ίδιο όσο και από τους οπαδούς του να δείξουν αυτοσυγκράτηση, και πρόσθεσε ότι παρόμοια επικοινωνία είχε και με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, από τον οποίο ζήτησε να "προσαχθούν οι δράστες της δολοφονίας στη δικαιοσύνη".

    [14] ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ, ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία εξέδωσαν το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από συνάντηση αντιπροσωπειών τους.

    Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι η χρήση βίας για πολιτικές επιδιώξεις είναι κατακριτέα και σημειώνεται: "οι ηγέτες όλων των Αλβανικών πολιτικών κομμάτων πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τη συμπεριφορά των οπαδών τους και οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας έχουν την υποχρέωση να βρουν μια ειρηνική λύση με σεβασμό προς τη δημοκρατία. Η διεθνής κοινότητα δεσμεύεται να υποστηρίξει οποιοδήποτε πακέτο μέτρων θα αποφέρει κάποιας μορφής λύση, ενώ όσοι δε συνεργαστούν θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες".

    [15] ΤΙΡΑΝΑ: ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΠΑΝΑΚΤΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ

    Οι αστυνομικές δυνάμεις της Αλβανίας επανάκτησαν τον έλεγχο του κοινοβουλίου, των κτιρίων της κυβέρνησης και των τηλεοπτικών σταθμών, που είχαν καταληφθεί νωρίτερα από τους οπαδούς του πρώην προέδρου Σαλί Μπερίσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, Αρταν Μπίζχα. Ο κ.Μπίζχα δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έχασαν τη ζωή τους τρεις διαδηλωτές και τραυματίστηκαν άλλοι 14, στο πλαίσιο της εφαρμογής προηγούμενης ανακοίνωσης του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Περικλί Τέτα, ότι οι αστυνομικές δυνάμεις θα πυροβολούν κατά συμμοριών που θα συνεχίσουν να επιτίθενται σε κυβερνητικά κτίρια, χωρίς να προειδοποιούν.

    [16] ΔΙΑΤΑΧΘΗΚΕ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΠΕΡΙΣΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Η αλβανική κυβέρνηση διέταξε τον πρώην πρόεδρο Σαλί Μπερίσα να εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι τις 5 τα ξημερώματα της Τρίτης, διαφορετικά διατρέχει κίνδυνο σύλληψης, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, Αρταν Μπίζχα.

    Ωστόσο, ο κ.Μπερίσα απάντησε στην αλβανική Κυβέρνηση μέσω του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων : "Σε καμία περίπτωση δεν θα φύγω από την Αλβανία".

    [17] ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ Η ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να υπερασπιστεί με κάθε μέσο την νομιμότητα και την τάξη στη χώρα, διακήρυξαν τα σημαντικότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου σε εμφανίσεις τους στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της χώρας, ο οποίος επανήλθε στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων, μετά την εκδίωξη των οπλοφόρων ταραξιών που για πέντε περίπου ώρες είχαν καταλάβει το κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

    Οπως δήλωσε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Περικλή Τέτα, η αλβανική αστυνομία ελέγχει πλήρως την κατάσταση στα Τίρανα και όλα πλέον τα κρατικά κτίρια βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αρχών. Τονίζοντας δε, ότι οι αστυνομικοί θα υπερασπίσουν και με τη ζωή τους την έννομη τάξη, παρατήρησε: "Δεν θα επιτρέψουμε στα αντικοινωνικά στοιχεία να επαναλάβουν παρόμοια επεισόδια".

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, καταγγέλλοντας για μια ακόμη φορά ότι ο Μπερίσα προσπάθησε να οργανώσει πραξικόπημα στη χώρα με την άγρια τρομοκρατία των οπλοφόρων οπαδών του, δήλωσε ότι η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας έχει την πλήρη υποστήριξη της Διεθνούς Κοινότητας από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες μέχρι τα γειτονικά κράτη. "Η Διεθνής Κοινότητα κατάλαβε για μια ακόμη φορά ποιος πραγματικά είναι ο κ. Μπερίσα", είπε ο κ. Μίλο.

    Με τη σειρά του, ο υπουργός Αμυνας, Λουάν Χαινταράγκα, υπογράμμισε ότι ο αλβανικός στρατός είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να εξασφαλίσει όχι μόνο την εδαφική ακεραιότητα, αλλά και την ασφάλεια των πολιτών της χώρας.

    Οπως δε έγινε γνωστό, το βράδυ στρατιωτικές δυνάμεις και άρματα μάχης μεταφέρθηκαν στην αλβανική πρωτεύουσα από κοντινές προς τα Τίρανα περιοχές της χώρας.

    Επίσης, ο υπουργός Πολιτισμού, Εντι Ράμα, χαρακτήρισε "τρομοκράτη" τον Μπερίσα, ενώ ο Γενικός Διευθυντής της ραδιοτηλεόρασης, Αρτιάν Λόσι, ανέφερε ότι οι οπλοφόροι του Μπερίσα, που εισέβαλαν στο κτίριο της ραδιοτηλεόρασης, λειτούργησαν ως συμμορίτες.

    Στο μεταξύ, αντιφατικές ήταν οι πληροφορίες σχετικά με την είδηση που μετέδωσε το ιδιωτικό ραδιόφωνο "Κόχα", ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών - Δημόσιας Τάξης, Αρτάν Μπίζκα, μετά τα σημερινά γεγονότα, κάλεσε τον Μπερίσα να εγκαταλείψει τη χώρα, διαφορετικά θα συλληφθεί. Μέχρι αργά το βράδυ, το υπουργείο δεν είχε εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για το θέμα αυτό, ενώ ο Μπερίσα έσπευσε να δηλώσει ότι δεν είναι διατεθειμένος να απομακρυνθεί την Αλβανία.

    [18] ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Μικρή έκταση δίνει ο Τύπος της Γιουγκοσλαβίας στην κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία, μετά τη δολοφονία του Αζέμ Χαϊντάρι, ηγετικού στελέχους του Δημοκρατικού Κόμματος, του Σαλί Μπερίσα.

    Οι γιουγκοσλαβικές εφημερίδες, που δεν έχουν ανταποκριτές στα Τίρανα, χρησιμοποιούν ως πηγή τα τηλεγραφήματα των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων. Μόνον η "Πολίτικα" αναφέρεται στο βασικό της θέμα στην κατάσταση στην Αλβανία, την οποία χαρακτηρίζει "δραματική".Η εφημερίδα επισημαίνει, ότι ο Χαϊντάρι είναι " το πρώτο υψηλόβαθμο πολιτικό πρόσωπο, που δολοφονήθηκε τα τελευταία οκτώ χρόνια, από τότε που άρχισε η διαδικασία εκδημοκρατισμού στη χώρα". Η εφημερίδα, επικαλούμενη τηλεγράφημα του Ρόιτερ, επισημαίνει, ότι ο Αλβανός πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι "διέκοψε την επίσκεψή του στην Ελλάδα και επέστρεψε εσπευσμένα στα Τίρανα".

    Από κυβερνητικής πλευράς στο Βελιγράδι δεν υπάρχει καμιά επίσημη αντίδραση. Είναι προφανές, ότι η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής και περιμένει την εξέλιξη, που τυχόν θα υπάρξει στη διάρκεια της σημερινής μέρας.

    Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι στα γεγονότα του Μαρτίου του 1997, ο Μιλόσεβιτς είχε ταχθεί υπέρ της σημερινής αλβανικής ηγεσίας, προσδοκώντας, ότι η παρουσία του Φάτος Νάνο θα οδηγούσε στην βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    [19] ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΙΜΑΚΟΦ

    H κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί για την σταθεροποίηση της κατάστασης στη Ρωσία και για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Γεβγένι Πριμακόφ στην πρώτη συνεδρίαση της νέας κυβέρνησης, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος Γιούρι Μασλούκοφ και ο νέος πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Βίκτορ Γκερατσένκο.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν κοινωνικό νόημα. Σχολιάζοντας κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι πρόκειται περί "κόκκινης κυβέρνησης" έσπευσε να απαντήσει ότι δεν είναι υποστηρικτής αυτού του χρώματος και ότι πρόκειται για κυβέρνηση που υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα.

    Στο μεταξύ ο κ. Μαλιούκοφ τόνισε, ότι η κυβέρνηση αρχικά θα διευθετήσει το πρόβλημα με τους απλήρωτους μισθούς και τις συντάξεις. Λ.Μ

    [20] ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2000 Ο ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ

    Tην πρόθεση του να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2000 επιβεβαίωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Βίκτορ Τσερνομίρντιν, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    Ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν απέσυρε την προηγούμενη εβδομάδα την υποψηφιότητα του από την πρωθυπουργία της χώρας, καθώς δέχτηκε την ]mtomg αντίδραση της Δούμα, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο το δρόμο για τον Γεβγένι Πριμακόφ.

    Στο μεταξύ, ο Τσερνομίρντιν δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ-Τας λίγο μετά τη συνάντηση, που είχε με το νέο πρωθυπουργό, ότι υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις για το τι πρέπει να εφαρμοστεί στον οικονομικό τομέα, τόνισε, ωστόσο, ότι η νέα κυβέρνηση θα αποφασίσει τελικά για την πολιτική που θα ακολουθήσει. Λ.Μ

    [21] "ΣΟΒΑΡΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ" ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ G7

    Η ομάδα των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών G7 είναι έτοιμη να παράσχει επιπλέον βοήθεια προς τη Ρωσία με την προϋπόθεση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα βοήθειας που έχει υποστηρίξει μέχρι σήμερα "υπέστη σοβαρή αποτυχία", όπως δήλωσε Βρετανός αξιωματούχος.

    "Είναι καιρός να σκεφτούμε όλα όσα συνέβησαν μέχρι τώρα για να βγάλουμε συμπεράσματα", είπε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι η ομάδα θα εξετάσει τις αιτίες αποτυχίας του προγράμματος βοήθειας προς τη Ρωσία για να βγάλει τα ανάλογα συμπεράσματα, τονίζοντας ότι η Δύση αποδέχεται "τη σημασία της κοινωνικής προστασίας της Ρωσίας".

    Η σύσκεψη των αξιωματούχων της G7 πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λονδίνο με τη συμμετοχή αντιπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας, ενώ τα αποτελέσματα των συνομιλιών τους θα παρουσιαστούν στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των χωρών της G7, στις 3 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον. Ε.Ρ.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Monday, 14 September 1998 - 19:37:40 UTC