Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-09-29

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 29 Σεπτεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕΙΝΑΜΕ ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΝΑΝΟ
  • [02] ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ
  • [03] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
  • [04] ΝΕΑ ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
  • [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΣΟΡΙΝ ΜΑΤΕΪ
  • [06] ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
  • [07] ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΩΝ
  • [08] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΩΝ
  • [09] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΟΝΕ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ
  • [10] ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [11] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΝΑΝΟ: ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
  • [13] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Ο Π.ΜΑΪΚΟ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ Φ.ΝΑΝΟ
  • [14] ΟΙ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΙΚΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ
  • [16] Ο ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΑΤΟΣ ΝΑΝΟ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ - ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
  • [18] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΜΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [19] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [20] ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [21] ΜΟΣΧΑ:ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΠΌ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [22] ΓΕΡΜΑΝΙΑ:ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕΙΝΑΜΕ ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΝΑΝΟ

    "Μείναμε όλοι έκπληκτοι από την παραίτηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Φατός Νάνο", δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και σημείωσε ότι αναμφισβήτητα η εξέλιξη αυτή σημαίνει νέα πολιτική κρίση και κρίση του πολιτικού συστήματος στη γειτονική χώρα.

    Η Ελλάδα, είπε, μαζί με τις άλλες χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης sum]bake και συμβάλλει στην εμπέδωση των δημοκρατικών διαδικασιών μετά τη λαίλαπα της ένοπλης εξέγερσης. Αυτή τη φορά οφείλουμε να σεβαστούμε τις δημοκρατικές διεργασίες ώστε να μπορέσουμε και πάλι να βοηθήσουμε στην εδραίωση της δημοκρατικής ομαλότητας στην Αλβανία.

    Σε ερώτηση αν αυξάνονται οι πιθανότητες επιστροφής του Σαλι Μπερίσα στην εξουσία απάντησε ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο πολύ περισσότερο που έχει αρθεί η βουλευτική του ασυλία.

    [02] ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ

    Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι με αντικείμενο την αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, και Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης καθώς και οι υφυπουργοί Μεταφορών, Μανώλης Λουκάκης, και ΠΕΧΩΔΕ, Χρήστος Βερελής. Σε δηλώσεις του ο κ. Μαντέλης επισήμανε ότι συζητήθηκε η λήψη μέτρων που θα συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων, ενώ διευκρίνισε ότι το πόιντ σύστεμ θα γίνει αυστηρότερο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέτρα που θα ληφθούν περιλαμβάνονται η δημιουργία πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής, η εξάπλωση του θεσμού του σχολικού τροχονόμου, η εντατικοποιήση των αλκοτεστ, η αύξηση των ελέγχων ταχύτητας και ο εκσυγχρονισμός των ΚΤΕΟ.

    [03] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

    Αίρεται η απαγόρευση της χορήγησης του ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας των ανασφάλιστων αυτοκινήτων.

    Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου και Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, στοο νομοσχέδιο που αφορά "Ρυθμίσεις δασμολογικού και φορολογικού περιεχομένου", η συζήτηση του οποίου άρχισε απόψε στο Γ' θερινό Τμήμα της Βουλής.

    Τόσο ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς όσο και ο εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος, Γιώργος Αδαμόπουλος υπεραμύνθηκαν του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι έρχεται να θεραπεύσει πολλές παρενέργειες οι οποίες υπήρχαν από προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις προς όφελος όχι μόνο της δημοσιονομικής αρχής αλλά και των πολιτών. Παράλληλα - όπως είπαν - θεσπίζεται νέα διαδικασία παροχής διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, καθορίζονται οι αρμοδιότητες των αρμόδιων οργάνων και προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις εξέτασης των αιτημάτων των οφειλετών.

    Αντίθετα, η αντιπολίτευση, παρά το γεγονός ότι συμφώνησε με ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, εν τούτοις δήλωσε ότι το καταψηφίζει χαρακτηρίζοντας το αναποτελεσματικό, αναχρονιστικο και αποσπασματικό που εξυπηρετεί μόνο καθαρά προεκλογικούς σκοπούς.

    Ειδικότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιώργος Αλογοσκούφης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως περίεργο συνδυασμό εξυπηρέτησης προεκλογικών σκοπιμοτήτων και νέων φορολογικών epibaq}mseym.

    Ταυτόχρονα επέκρινε έντονα τη δυνατότητα που παρέχεται, με σχετικές διατάξεις, στον υπουργό Οικονομικών, να κρίνει αν θα χορηγηθούν διευκολύνσεις για ληξιπρόθεσμες προς το δημόσιο οφειλές, άνω των 100 εκ. δρχ.

    Ακόμα, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η κυβέρνηση καταφεύγει σε χαριστικού τύπου ρυθμίσεις για ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις επιβεβαιώνοντας έτσι το αδιέξοδο της φορολογικής της πολιτικής και επιβραβεύοντας τους ασυνεπείς φορολογούμενους. Τέλος έκανε λόγο για θεαματική αύξηση στις τιμές των παραβόλων και πενταπλασιασμό των χαρτοσήμων.

    Εισπρακτικό, ρουσσφετολογικό και αντιλαϊκό χαρακτήρισε από την πλευρά του το νομοσχέδιο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νικόλαος Γκατζής. Πρόσθεσε δε, ότι η εξαγγελία του πρωθυπουργού για φοροαπαλλαγή των αγροτών ως προς τα καύσιμα και η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας απεδείχθη "σαπουνόφουσκα".

    Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΝ, Ευάγγελος Αποστόλου τόνισε ότι καταδεικνύει την άνιση φορολογική μεταχείριση των πολιτών. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν διατάξεις που τακτοποιούν ορισμένα θέματα, πρόσθεσε όμως ότι άλλες είναι ρουσφετολογικές και διέπονται από λαϊκίστικες τακτικές.

    Ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, Γεώργιος Ρόκκος ανέφερε ότι το μόνο που επιτυγχάνει η κυβέρνηση είναι η γρήγορη και άμεση είσπραξη κάποιων φορολογικών εσόδων για την κάλυψη των αναγκών της.

    Την αντίθεση του στο νομοσχέδιο και ιδιαίτερα σε δύο άρθρα τα οποία χαρακτήρισε απαράδεκτα, εξέφρασε και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Στέφανος Μάνος.

    Ο κ. Μάνος υπογράμμισε ότι το άρθρο 28, με το οποίο αυξάνεται το ποσό προβεβαίωσης αμφισβητούμενου φόρου από 20 σε 25% και καταργείται το δικαίωμα προσφυγής του φορολογούμενου στο Διοικητικό Πρωτοδικείο παρέχεται στους προϊσταμένους των ΔΟΥ ανεξέλεγκτη εκβιαστική δύναμη σε βάρος των φορολογουμένων. Επίσης τάχθηκε κατά της διάταξης σύμφωνα με την οποία παρατείνεται από 6 σε 11 χρόνια η παραγραφή για τις χρήσεις 1992, 1993, 1994 και 1995.

    [04] ΝΕΑ ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

    Νέα πενθήμερη απεργία πραγματοποιούν από σήμερα έως τη Δευτέρα οι νοσοκομειακοί γιατροί στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, με επίμαχο αίτημα την οικονομική κάλυψη των εφημεριών.

    Στη Θεσσαλονίκη, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε χθες στο "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο, να τεθεί το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ εκτός γενικής εφημερίας την Πέμπτη.

    Οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφάσισαν να προβούν σε καταλήψεις δημοσίων κτιρίων. Αύριο θα προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη του γραφείου του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με παράλληλη γνωστοποίησή του ότι την Πέμπτη αποσύρεται από τη γενική εφημερία το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

    Την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συμβολική κατάληψη του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης με περικύκλωση όλου του τετραγώνου tou κτιρίου, επίσκεψη στον υπουργό και κρέμασμα της ιατρικής μπλούζας στα κάγκελα του υπουργείου.

    [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΣΟΡΙΝ ΜΑΤΕΪ

    Η έρευνα για την εξακρίβωση του συνθηκών θανάτου του Σορίν Ματέι θα προχωρήσει σε βάθος και θα διεξαχθεί σύμφωνα με το νόμο. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος. "Σημασία έχει ότι είναι ένας άνθρωπος για τον οποίο η ελληνική Πολιτεία, η ελληνική Δημοκρατία και η ελληνική κυβέρνηση έχει καθήκον να εφαρμόσει το νόμο", είπε ο κ. Γιαννόπουλος και εκτίμησε ότι η έρευνα θα ρίξει άπλετο φως προς όλες τις κατευθύνσεις.

    Αναφερόμενος στο θέμα ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι, μέσα σε συνθήκες κράτους δικαίου, ισονομίας και ασφάλειας των πολιτών, να καταπολεμούμε την εγκληματικότητα, το οργανωμένο έγκλημα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, αλλά σεβόμενοι πάντα το Σύνταγμά μας και όσες εγγυήσεις σέβεται κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Ο 26χρονος Ρουμάνος κηδεύτηκε χθες από το Νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων Αττικής.

    [06] ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

    Για τη Βουλγαρία αναχωρεί το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Μείζονος και Υπερτελούς Συνόδου, που θα συνεδριάσει στη Σόφια υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο, στον ιερό καθεδρικό ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι, ύστερα από πρόταση του πατριάρχη Σόφιας και πάσης Βουλγαρίας, Μάξιμου.

    Τον Μακαριότατο θα συνοδέψουν στη Βουλγαρία οι μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, καθώς και ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

    [07] ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΩΝ

    Πάνω από 25 επώνυμοι περιλαμβάνονται στην πρώτη "μαύρη λίστα" του Υπουργείου Οικονομικών, που δίδεται σήμερα στη δημοσιότητα. Το ύψος της φοροδιαφυγής των 25, ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές.

    Στη διάρκεια εντατικών ελέγχων που διενήργησαν πανελληνίως οι υπάλληλοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), διαπιστώθηκε ότι φοροδιαφεύγουν πέντε πασίγνωστοι επαγγελματίες από την Αθήνα και ισάριθμοι από τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, στο δέλεαρ της φοροδιαφυγής δεν αντιστάθηκαν και πολλοί επαγγελματίες από την Πάτρα, τη Ρόδο, τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο.

    Μεταξύ των 25 περιλαμβάνονται -σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής γνωστά στοιχεία- ο γνωστός πλαστικός χειρούργος, Ανδρέας Φουστάνος, η τραγουδίστρια Αννα Βίσση και ο εν διαστάσει σύζυγός της, συνθέτης Νίκος Καρβέλλας, ο δημοφιλής τραγουδιστής, Νότης Σφακιανάκης, καθώς και ο δικηγόρος Λιακόπουλος, που έχει αναλάβει σημαντικές δίκες εντός και εκτός των συνόρων της Ελλάδας.

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, αναμένεται να αιτιολογήσει τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των επώνυμων παραβατών, τονίζοντας ότι λόγω της θέσης τους, οφείλουν να αποτελούν το καλό παράδειγμα. Πάντως, έπεται και συνέχεια, καθώς στα μέσα του επόμενου μήνα θα δοθεί στη δημοσιότητα δεύτερη λίστα επώνυμων φοροφυγάδων, ενώ στος τέλος του Νοεμβρίου θα ακολουθήσει τρίτη.

    [08] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΩΝ

    Η πρακτική της δημοσιοποίησης των ονομάτων των φοροφυγάδων θα συνεχιστεί, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα κατάλογο με τα ονόματα προσώπων που φοροδιαφεύγουν. Η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτε, είπε ο υπουργός και επισήμανε ότι στην περίπτωση των φοροφυγάδων δεν υπάρχει κανένα καθεστώς ασυλίας.

    "Και ο μικρομεσαίος πρέπει να υποστεί κυρώσεις, αλλά κυρίως ο μεγάλος και επώνυμος που παραβιάζει τους βασικούς κανόνες της φορολογικής νομοθεσίας και σκανδαλωδώς αποφεύγει να εκπληρώσει τις φορολογικές υποχρεώσεις", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι οι ανακοινώσεις που έγιναν σήμερα είναι το πρώτο αποτέλεσμα της έρευνας που έγινε και των εμπειρικών ελέγχων που διήρκεσαν έξι μήνες και κάλυψαν όλα τα πεδία δραστηριότητας αυτών των πολιτών. Κατέστησε δε σαφές ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι κύκλοι ανακοινώσεων για ζητήματα φοροδιαφυγής.

    [09] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΟΝΕ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

    Την πεποίθηση ότι η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση θα κατοχυρώσει την οικονομική σταθερότητα της χώρας, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη, καθώς και ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί από την επιτάχυνση των επενδύσεων, η οποία θα βελτιώσει την ευημερία του ελληνικού λαού, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου.

    Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα "Le Republica", τόνισε ότι ο κυριότερος λόγος που παρακινεί την Ελλάδα να μπει στο ευρώ είναι το γεγονός ότι "το θέλουν όλα τα πολιτικά κόμματα", προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι η 1η Ιανουαρίου του 2001 είναι η ημερομηνία, που επέλεξε η Ελλάδα για την είσοδό της στην ΟΝΕ.

    "Για αυτό μέχρι το τέλος του 1999, θα πρέπει να πληρούμε τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Την επόμενη χρονιά θα αποφασιστεί η ένταξή μας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου του 2001. Σύμφωνα με την μέχρι τώρα πορεία της οικονομίας μας φαίνεται ότι αυτό είναι επιτεύξιμο".

    Σε ερώτηση για τα πολιτικά κίνητρα σχετικά με την ένταξη στην ΟΝΕ, ο κ. Παπαντωνίου υπογράμμισε ότι "ασφαλώς και υπάρχουν", σημειώνοντας: "Υπάρχει και το θέμα της εθνικής ασφάλειας, δεδομένου ότι η Τουρκία αποτελεί για εμάς μια διαρκή απειλή. Πιστεύουμε λοιπόν, ότι η νομισματική ενοποίηση αποτελεί επίσης το πρώτο βήμα για την πολιτική ενοποίηση, κάτι που, μας διασφαλίζει από πλευράς asv\keiar".

    Το οικονομικό πρόβλημα στην Ελλάδα που δεν έχει επιλυθεί ακόμη, είπε ο κ. Παπαντωνίου, είναι ο πληθωρισμός. "Τώρα βρισκόμαστε στο 5%. Πρέπει να τον μειώσουμε κατά το ήμισυ μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου".

    Στην ερώτηση τι έχει λειτουργήσει καλύτερα μέχρι τώρα στη συμφωνία για το ευρώ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επεσήμανε: "Σίγουρα η νομισματική και η οικονομική πολιτική. Προσωπικά βλέπω, για παράδειγμα, ότι, παρά τη διαρκούσα διεθνή κρίση, τα νομίσματα στην Ευρώπη παραμένουν σταθερά.Και αυτό είναι μια σημαντική επιτυχία". "Χρειαζόμαστε έναν καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την ανεργία, το μεγαλύτερο πρόβλημα των λαών της Ευρώπης. Επίπεδα της τάξεως του 11% είναι απαράδεκτα", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαντωνίου.

    Καταλήγοντας και στην ερώτηση ποια χώρα πιστεύει ότι θα υποστηρίξει την ένταξη της Ελλάδας στο Ευρώ, ίσως η Ιταλία, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας τόνισε: "Πιστεύω πως η ένταξη στο ευρώ θα είναι αποτέλεσμα της δικής μας οικονομικής πολιτικής. Εχουμε πολλούς φίλους στην Ευρώπη και η Ιταλία είναι μια από τις χώρες, με τις οποίες μας δένουν στενές και ιστορικές σχέσεις".

    [10] ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Μειώσεις στις τιμές ορισμένων ειδών που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Συγκεκριμένα μειώνονται κατά 3 έως 33% οι τιμές 250 προϊόντων.

    Οι πιο σημαντικές μειώσεις θα γίνουν σε προϊόντα όπως το λάδι, τα είδη καθαρισμού και οι παιδικές τροφές. Οι μειώσεις θα αναγράφονται σε αυτοκόλλητη ετικέτα πάνω στο προϊόν και θα ισχύσουν από 1η Οκτωβρίου. Στόχος της ενέργειας αυτής του υπουργείου Ανάπτυξη είναι η μείωση του πληθωρισμού.

    [11] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Μικρή άνοδο 0,34% σημείωσε κατά τη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, ο Γενικός Δείκτης Τιμών και διαμορφώθηκε στις 2.159,75 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 33,496 δισ. δραχμές.

    Στις τραπεζικές μετοχές, η Εθνική έκλεισε στις 39.400 δρχ., η Κτηματική στις 20.205 δρχ., η Ιονική στις 10.280 δρχ., η Εμπορική στις 22.605 δρχ., η Εργασίας στις 24.070 δρχ. και η Πίστεως στις 21.770 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό κλάδο, η ΔΕΛΤΑ(κ) έκλεισε στις 3.105 δρχ., η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις 2.575 δρχ., ο ΟΤΕ στις 6.775 δρχ., η Ιντρακόμ(κ) στις 11.000 δρχ., η ΤΙΤΑΝ(κ) στις 17.665 δρχ. και η ΑΓΕΤ Ηρακλής(κ) στις 7.550 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΝΑΝΟ: ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

    Την παραίτηση του στον πρόεδρο της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι υπέβαλε ο πρωθαυπουργός της χώρας Φάτος Νάνο αργά χθες το βράδυ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης ικανής να δώσει τέλος στην πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα του.

    Αυτά αναφέρονται χαρακτηριστικά στην επιστολή του κ. Νάνο η οποία ανακοινώθηκε αργά χθες το βράδυ από την κρατική τηλεόραση. "Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου για οτιδήποτε η κυβέρνηση μου δεν μπόρεσε να πετύχει, είτε εξαιτίας λαθών είτε λόγω της πίεσης που της ασκήθηκε από όλες τις πλευρές", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νάνο.

    Η ανακοίνωση της παραίτησης του ήρθε λίγο μετά την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Περικλή Τέτα, ο οποίος υποστήριξε: "υποβάλλω την αμετάκλητη παραίτηση μου επειδή δεν μπορώ να συνεργαστώ με μία διεφθαρμένη πολιτική ηγεσία". Ο κ. Τέτα ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να αναμειχθεί ξανά στην πολιτική τόνισε ότι "οι Αλβανοί πολιτικοί δεν είναι άξιοι βοήθειας ενώ παράλληλα είναι ανίκανοι να οδηγήσουν την Αλβανία εκτός κρίσης".

    Το προεδρείο του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος πρότεινε τον Παντελί Μάικο, το γενικό γραμματέα ως πρωθυπουργό της Αλβανίας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Μούσα Ουλκίνι στον ιδιωτικό σταθμό Αρμπία. Η επιλογή του κ.Μάικο αναμένεται ότι θα επικυρωθεί με άνεση από το εθνικό συμβούλιο του κόμματος που συνεδριάζει σήμερα. Λ.Μ

    [13] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Ο Π.ΜΑΪΚΟ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ Φ.ΝΑΝΟ

    Ο γενικός γραμματέας και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, Παντελί Μάικο, επελέγη από το Εθνικό Συμβούλιο μετά από πρόταση του προεδρείου του κόμματος, ως πρωθυπουργός της χώρας, μετά την παραίτηση που υπέβαλε ο Φατός Νάνο, ενώ απομένει ο διορισμός του να εγκριθεί και από τον πρόεδρο, Ρετζέπ Μεϊντάνι.

    Ο κ.Μάικο, 30 ετών, εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή για πρώτη φορά με το φοιτητικό κίνημα του 1990, μετέχοντας στις διαδηλώσεις του Δεκεμβρίου, ενώ στη μέχρι σήμερα θέση του διορίστηκε τον Ιούλιο του 1997.

    Δεν υπήρξε ποτέ μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Αλβανίας, ενώ συνεργάστηκε στενά με τον Αλβανό πρόεδρο στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό του πολυκομματικού συνασπισμού που σήμερα κυβερνά τη χώρα. Ο κ.Νάνο διατηρεί τη θέση του προέδρου του κόμματος. Ε.Ρ.

    [14] ΟΙ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ του Σπύρου Κουζινόπουλου

    Οι σαρωτικές αλλαγές, που όλοι περίμεναν ότι θα συμβούν στην Αλβανία, ώστε να μπορέσει η γειτονική μας χώρα να επιστρέψει στην ομαλότητα και στις δημοκρατικές διαδικασίες, άρχισαν με την δραματική παραίτηση, τη νύχτα της Δευτέρας, του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Φατός Νάνο. Απομένουν πλέον να γίνουν τα επόμενα βήματα, που θα είναι όχι μόνο ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης, αλλά και η παραίτηση του αρχηγού του "Δημοκρατικού Κόμματος" Σαλί Μπερίσα, προκειμένου να εκλείψουν από την αλβανική πολιτική σκηνή οι δύο εκείνοι πόλοι που προκαλούσαν την έντονη αντιπαράθεση και την οξύτητα. Και κυρίως ο χαρακτηριζόμενος ως "ταραξίας" Μπερίσα.

    Τις τελευταίες ημέρες στα Τίρανα, ακούγονταν έντονα τα σενάρια που ανέφεραν ότι ασκούνταν έντονες πιέσεις για παραίτηση του Αλβανού πρωθυπουργού. Ενώ υπέρ των ραγδαίων αλλαγών στην κυβέρνηση συνασπισμού, που από τον Ιούνιο του 1997 κυβερνά την Αλβανία, είχε ταχθεί ευθέως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Μεϊντάνι. Οι πιέσεις για την απομάκρυνση του Φ. Νάνο από το πολιτικό προσκήνιο, προέρχονταν όχι μόνο από τους εταίρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας στον πεντακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά ακόμη και από τους κόλπους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, της οποίας ηγείται ο πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος Σερβέτ Πελούμπι, που ανοικτά είχε ταχθεί υπέρ της παραίτησης του Νάνο. Κάτι που επίσης ζήτησαν δημόσια ο εκ των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού, πρόεδρος του κόμματος της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" και πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Νεριντάν Τσέκα και ο δημοφιλής ποιητής και βουλευτής, Ντ. Αγκόλι.

    Την απομάκρυνση του μέχρι χθες πρωθυπουργού από τη θέση του, είχε ζητήσει και ο πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλβανός πρόεδρος κατά τη συνάντησή του με την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε το προπερασμένο Σάββατο τα Τίρανα, ανέφερε ότι είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό κ.Νάνο να παραιτηθεί, μερικές ημέρες πριν την απόπειρα πραξικοπήματος της 14ης Σεπτεμβρίου. Με την ευκαιρία πρέπει να αναφερθεί ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών - που ήταν τυπικές από την περασμένη άνοιξη, όταν οι προτροπές του Προέδρου για τη λήψη αυστηρών μέτρων πάταξης της διαφθοράς, θεωρήθηκε ότι στρεφόταν κατά της κυβέρνησης - επιδεινώθηκαν τις τελευταίες μέρες και ιδιαίτερα λίγο μετά τις ταραχές τις οποίες προκάλεσαν οι οπλοφόροι οπαδοί του Μπερίσα. Καθώς, όπως κυκλοφόρησε, ο κ. Νάνο, που για 48 ώρες κρυβόταν στο βουνό Τάϊτι, πάνω από τα Τίρανα, φρουρούμενος από 300 σωματοφύλακες, δεν είχε την παραμικρή τηλεφωνική επαφή με τον κ. Μεϊντάνι, ο οποίος προσπαθούσε στο Προεδρικό Μέγαρο για την εξεύρεση κάποιας λύσης προκειμένου να μην βυθιστεί η Αλβανία στον εμφύλιο πόλεμο.

    Την περασμένη Τετάρτη, ο κ. Νάνο δέχτηκε σκληρές επιθέσεις στη συνεδρίαση του Προεδρείου του Σοσιαλιστικού Κόμματος από μερικά στελέχη που τον κατηγόρησαν ότι υποστηρίζει τους αποτυχημένους υπουργούς της κυβέρνησης και δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, καλώντας τον να παραιτηθεί. Μάλιστα, μετά τη συνεδρίαση αυτή, η έγκυρη εφημερίδα "Κόχα Γιον" των Τιράνων που μέχρι τώρα υποστήριζε τον Νάνο, παρουσίασε δύο εκδοχές του νέου jubeqmgtijo} σχήματος που θα προέκυπτε από τον ανασχηματισμό. Στη μία εμφανίζονταν πρωθυπουργός ο Νάνο και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο μέχρι τώρα υπουργός Προεδρίας Καστριότ Ισλάμι και στη δεύτερη εκδοχή, πρωθυπουργός ο Ισλάμι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο

    Υπέρ της απομάκρυνσης του Φατός Νάνο, είχε ταχθεί και ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βασίλης Μέλος, που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Ο κ Μέλος, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε αποδώσει ευθύνη στον πρωθυπουργό Φάτος Νάνο για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα, τονίζοντας ότι, από τότε που ανέλαβε την εξουσία δεν έκανε τίποτα για τον εκδημοκρατισμό της Αλβανίας και την βελτίωση της οικονομίας, ενώ δημιούργησε έντονη δυσαρέσκεια στους κόλπους της αντιπολίτευσης. "Περιμένουμε μία πολιτική λύση με ανθρώπους αποδεκτούς, που θα προέρχονται από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού" έλεγε στις 15 Σεπτεμβρίου. Προσθέτοντας ότι " η παραίτηση του Νάνο μαζί με την αποχώρηση του Μπερίσα θα είναι για το καλό της χώρας". Τέλος, υπέρ της παραίτησης Νάνο, είχε ταχθεί και ο εκ των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού Νεριτάν Τσέκα, πρόεδρος του κόμματος "Δημοκρατική Συμμαχία" και πρώην Υπουργός Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας. Υπογραμμίζοντας ότι ο παραιτηθείς πρωθυπουργός, απέτυχε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

    "Τα πεπραγμένα του Μπερίσα αποσταθεροποίησαν την κατάσταση στην Αλβανία, αλλά ο πρώην πρόεδρος δεν είναι ο μόνος υπαίτιος για τα δεινά της χώρας. Η κυβέρνηση διέπραξε μεγάλα λάθη. Στα υπουργικά κλιμάκια συχνά ήταν τα κρούσματα διαφθοράς, ανευθυνότητας και αναξιοπιστίας, τα οποία επιβάλλεται πλέον να αντιμετωπιστούν", δήλωνε ο κ.Τσέκα.

    Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης

    Σημαντικές αλλαγές αναμένεται ότι θα υπάρξουν στους κόλπους του κυβερνώντος κεντροαριστερού συνασπισμού, μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, που θα περιλαμβάνουν όχι μόνο την τοποθέτηση νέων προσώπων, αλλά επίσης και απομακρύνσεις ανωτάτων κρατικών στελεχών και πιθανή αντικατάσταση.

    Στη θέση του υπουργού Δημόσιας Τάξης λέγεται ότι θα τοποθετηθεί ο Ιλίρ Μέτα, ενώ ακούγεται και το όνομα του Ντρε Λεγκίσι, που είχε διατελέσει υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, όταν υπουργός ήταν ο πρόεδρος του κόμματος "Δημοκρατική Συμμαχία" Νεριντάν Τσέκα. Το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών θα αναλάβει η Ερμελίντα Μέξι, ενώ αποπμακρύνεται ο μέχρι τώρα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Αυτοδιοίκησης, Μπασκίμ Φίνο. Μεταξύ των υπουργών που φαίνεται ότι παραμένουν στις θέσεις τους, είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Προεδρίας Καστριότ Ισλάμι και ο υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο. Αν και ένα σενάριο, που την Παρασκευή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Κόχα Γιον" φέρει τον κ. Μίλο ως αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και στη θέση του τον Ιλίρ Μέτα, ενώ στη θέση του υπουργού Δημόσιας Τάξης τον Πέτρο Κότσι.

    Σαρωτικές αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό

    Σαρωτικές όμως αλλαγές, αναμένεται να γίνουν και στον κρατικό μηχανισμό, με την απομάκρυνση στελεχών που αδράνησαν ή εγκατέλειψαν τις θέσεις τους το χρονικό διάστημα που οι επίδοξοι πραξικοπηματίες προσπαθούσαν να καταλάβουν την εξουσία. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν, την ημέρα των ταραχών στα Τίρανα, αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της αστυνομίας εγκατέλειψαν τα γραφεία τους και μερικοί από αυτούς, που ήταν οπαδοί του Μπερίσα, πέρασαν στις γραμμές των οπλοφόρων ταραξιών. Με βάση αυτά, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα απολυθούν περίπου 40 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της αστυνομίας. Πρέπει δε στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου, την ημέρα των ταραχών, έλληνες στρατιώτες της ΕΛΔΑΛ φρούρησαν για μερικές ώρες το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στα Τίρανα και απομακρύνθηκαν όταν η αλβανική αστυνομία αποκατέστησε τη τάξη.

    Μέχρι στιγμής έχουν υπογραφεί από την εισαγγελία 43 εντάλματα σύλληψης, ενώ η αστυνομία έχει συλλάβει 27 άτομα τα οποία κατηγορούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 14ης Σεπτεμβρίου.

    Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι οι πολιτικοί και διπλωμάτες στα Τίρανα που πιστεύουν ότι η ομαλότητα στην Αλβανία, θα επανέλθει από την ώρα που θα αποχωρήσει από το πολιτικό προσκήνιο ο Μπερίσα.΄Οταν πριν από οκτώ χρόνια άρχισε να πλησιάζει το τέλος της Μαοϊκού τύπου δικτατορίας, που είχε εγκαθιδρύσει για μισό αιώνα ο Ενβέρ Χότζα, ο άλλοτε προσωπικός του γιατρός Σαλί Μπερίσα, είχε θεωρηθεί τόσο στην Αλβανία όσο και στη Δύση, ως ακτίνα φωτός για την δημοκρατική ανόρθωση της χώρας. ΄Όμως ο ίδιος, όχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκε για τη δημιουργία δημοκρατικών δομών, αλλά άφησε πίσω του καμένη γη, όταν υποχρεώθηκε από τη λαϊκή εξέγερση του Μαρτίου 1997 να εγκαταλείψει την εξουσία. Ενώ με τη στάση του, ύστερα από την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπηματικής κατάληψης της εξουσίας, στις 14 Σεπτεμβρίου, εμπόδιζε την συνεννόηση στη χώρα και την επάνοδο στην ομαλότητα. Είναι χαρακτηριστική εν προκειμένω η δήλωση του γενικού γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Παντελή Μάικο, ότι το κόμμα του είναι πρόθυμο να αρχίσει συνομιλίες άνευ όρων με εκπροσώπους του Δημοκρατικού Κόμματος, όχι όμως με το Μπερίσα, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για όσα έγιναν.

    Το ζητούμενο σήμερα, είναι το κατά πόσο ο Μπερίσα θα δεχθεί να αποχωρήσει ομαλά από το πολιτικό προσκήνιο. Διαφορετικά, θα υπάρχει ο κίνδυνος να επιβεβαιωθούν εκείνοι οι ξένοι αναλυτές που προβλέπουν ότι ο Μπερίσα δεν πρόκειται να υποκύψει στις παροτρύνσεις του διεθνούς παράγοντα, εάν προηγουμένως δεν πάρει τη ρεβάνς για την ανατροπή του από την εξουσία το Μάρτιο του 1997, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι μπορεί έτσι να βυθίσει ολόκληρη τη χώρα στο χάος. Και εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η φωτιά που θα ανάψει στην Αλβανία, θα καψαλίσει σίγουρα και τα υπόλοιπα Βαλκάνια...

    [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΙΚΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ

    Ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, Παντελή Μάικο, εκλέχθηκε από την ηγεσία του κόμματος, ως πρωθυπουργός της χώρας, μετά την παραίτηση που υπέβαλε ο Φατός M\mo, ενώ απομένει ο διορισμός του και από τον πρόεδρο της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι.

    Ο κ. Μάικο, στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έλαβε 52 ψήφους, έναντι 29 του Ιλίρ Μέτα και 28 του Καστριότ Ισλάμι.

    Σε δηλώσεις του μετά την εκλογή του, τόνισε ότι μαζί με τους φίλους και τους συμμάχους θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση, ενώ αναφερόμενος στη στάση του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, καθώς και σε δηλώσεις του ότι θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση, ο νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας επεσήμανε ότι ο κ. Μπερίσα θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για διάλογο.

    [16] Ο ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΑΤΟΣ ΝΑΝΟ

    Πυρετός διαβουλεύσεων και διεργασιών στην Αλβανία ύστερα από τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που σημειώθηκαν χθες αργά το βράδυ, με την παραίτηση του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο.

    Ο Φάτος Νάνο υπέβαλε την παραίτησή του, ύστερα από μια μαραθώνια σύσκεψη των κομμάτων του αριστερού συνασπισμού. Στην επιστολή της παραίτησής του προς τον πρόεδρο της Αλβανίας, ο Φάτος Νάνο αποδίδει μεταξύ άλλων την απόφαση του στην ηθική κρίση που διέρχεται σήμερα η χώρα. Ο ίδιος δήλωσε ότι αναγκάστηκε να παραιτηθεί, καθώς δεν τυγχάνει της υποστήριξης των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού συμπεριλαμβανομένου και του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Tην παραίτηση του Νάνο χαιρέτησε ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος σε δηλώσεις του στη ραδιοφωνική υπηρεσία του ΒΒC, είπε χαρακτηριστικά: "τώρα υπάρχει μια προοπτική διαλόγου για τους Αλβανούς". Ανεπίσημες πηγές δήλωσαν στο BBC, ότι ο Φάτος Νάνο παραιτήθηκε μετά τις μεγάλες διαφορές με τους άλλους ηγέτες του συνασπισμού, τον πρόεδρο της Βουλής Σκεντέρ Γκινούσι, των Σοσιαλδημοκρατών και τον Νεριτάν Τσέκα πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας

    Στην επιστολή του προς τον Ρετζέπ Μεϊντάνι εκφράζει την άποψη ότι η ανευθυνότητα της πολιτικής τάξης της Αλβανίας έχει δημιουργήσει την εντύπωση στη διεθνή κοινότητα ότι το διώνυμο Νάνο- Μπερίσα εμποδίζει την πρόοδο της χώρας. Ο Φάτος Νάνο υπογραμμίζει, επίσης, ότι παρόλες τις προσπάθειες που κατέβαλε για το νέο ανασχηματισμό της κυβέρνησης δεν βρήκε την υποστήριξη των συμμάχων του και του κόμματός του.

    Της παραίτησης του Φάτος Νάνο προηγήθηκε η παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Περικλή Τέτα που ανήκει στο κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έκανε χθες γνωστό ότι ο νέος υποψήφιος για την πρωθυπουργία θα είναι ο 31χρονος γενικός γραμματέας του κόμματος, Παντελή Μάικο.

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ - ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Την πεποίθησή του ότι η Μείζονος Σύνοδος που αρχίζει αύριο στη Σόφια θα συμβάλει στην αποκατάσταση της ενότητας στη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, ο οποίος δέχτηκε σήμερα το απόγευμα τον Oijoulemij| Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Από την πλευρά του ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση.

    Να σημειωθεί ότι στις εργασίες της Συνόδου, που θα πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θηρών, θα λάβουν μέρος επτά Πατριάρχες και περίπου πενήντα μητροπολίτες και επίσκοποι. Παρόν θα είναι και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος. Κ.Κ.

    [18] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΜΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση που τήρησε η διεθνής κοινότητα στην πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνομοσπονδία, αλλά σημείωσε παράλληλα ότι δεν είναι ικανοποιημένος στο θέμα της υλοποίησης των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του στην Κύπρο από την Νέα Υόρκη, όπου μετέβη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης διερωτήθηκε πόσο καιρό θα επιτρέπει ο διεθνής οργανισμός σε μία χώρα, όχι μόνο να μην εφαρμόζει τα ψηφίσματά του, αλλά να τα παραβιάζει κατάφωρα.

    Σε ερώτηση εάν θα πρέπει να αναμένεται οτιδήποτε μετά από τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "ο Γενικός Γραμματέας μελετά κάποιες πρωτοβουλίες, τις οποίες δεν είναι έτοιμος ακόμη για να εξαγγείλει".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "σ' αυτό το στάδιο θα ήθελα πρώτα να ευχαριστήσω τους αρχηγούς των κομμάτων, των οποίων η συνεισφορά στο θέμα των επαφών υπήρξε εξαιρετική και αποδοτική". Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι "έχουμε συμφωνήσει ότι τα αποτελέσματα αυτά θα τα θέσουμε υπόψη του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο θα καλέσω στις 9 Οκτωβρίου κι εκεί θα παρθούν οι αποφάσεις".

    Κληθείς να αναφερθεί στις εκτιμήσεις του για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Αμερικανοί στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε της πεποίθηση ότι "συνεχίζουν να καταβάλλουν προσπάθειες", προσθέτοντας ότι "είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δια του στόματος των Υπουργών Εξωτερικών και όχι των υπηρεσιακών εκπροσώπων, αφού συνεδρίασαν, σε συνεδρία που ήταν όλοι οι Υπουργοί Εξωτερικών παρόντες, και η Μαντλίν Ολμπράιτ (ΗΠΑ), εξέδωσαν ένα ανακοινωθέν, στο οποίο καλούν και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν ή να αρχίσουν εντατικές παρατεταμένες συνομιλίες, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    "Και ξέρουμε όλοι", τόνισε, "τί προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι αυτό έγινε μετά την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, και του Πρωθυπουργού της χώρας, Μεσούτ Γιλμάζ, "ο οποίος φυσικά είδε και τα μόνιμα μέλη και προσπάθησε να πείσει ότι η μόνη λύση είναι αυτή που προτείνει ο κ. Ντενκτάς".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους πυραύλους S-300, ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι στην ομιλία του ενώπιον της Cemij^r Συνέλευσης του ΟΗΕ, είπε ότι "τότε μόνο θα αναβληθεί η άφιξη των πυραύλων εάν αρχίσουν συνομιλίες και αν τίθεται σε κίνδυνο η πρόοδος των συνομιλιών".

    Κληθείς να σχολιάσεει δημοσιεύματα ότι οι Αμερικανοί προωθούν μια συμφωνία ειδικά για τους πυραύλους μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε: "Το διάβασα κι εγώ στον Τύποο και με εξέπληξε".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ότι "τέτοιο πράγμα δεν είχε λεχθεί σε μένα, στην εκεί παρουσία μου, ούτε από τον κ. Μίλερ, ούτε από τον κ. Χόλμπρουκ". Είπε, επίσης, ότι από αμερικανικής πλευράς, τους μόνους που είδε ήταν ο κ. Χόλμπρουκ και ο κ. Μίλερ, προσθέτοντας ότι "στο γεύμα που είχε δώσει ο κ Κόφι Ανάν, όπου παρακάθησα στο ίδιο τραπέζι με τον Πρόεδρο Κλίντον, που απηύθυνε ο Πρόεδρος Κλίντον το ερώτημα τί πρέπει να κάνουμε στο Κυπριακό και του είπα τις γνωστές μας θέσεις".

    Σε ερώτηση εάν επεξεργάζονται οι Αμερικανοί κάποια φόρμουλα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν έχει κάτι τέτοιο υπόψη του.

    Κληθείς να αναφέρει εάν αναμένεται να τροχιοδρομηθούν κάποιες εξελίξεις από την επίσκεψη στη Νέα Υόρκη του κ. Ντενκτάς, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι απ' ότι γνωρίζει, ο κ. Ντενκτάς "θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα και φυσικά ο Γενικός Γραμματέας θα μιλήσει και για την επανέναρξη των συνομιλιών με βάση τα ψηφίσματα". Σε ερώτηση εάν υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι η τουρκική πλευρά θα ανταποκριθεί σε πρόσκληση για συνομιλίες στη βάση του ΟΗΕ, παρά το γεγονός ότι τονίζουν (οι Τούρκοι) πως οι μόνες συνομιλίες θα διεξαχθούν στη βάση της εγκαθίδρυσης συνομοσπονδίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε:

    "Χωρίς να λέω ότι έχω διαβεβαιώσεις, είναι μία θέση, την οποία ασφαλώς οι Τούρκοι θα κρατήσουν για αρκετό καιρό, λέγοντας ότι πρέπει να τους αναγνωρίσουμε το χωριστό κράτος, να προχωρήσουμε με βάση τη συνομοσπονδία".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι "δεν είναι καινούργια θέση, διότι και όταν έλεγαν ότι διαπραγματεύονταν ομοσπονδία, είναι συνομοσπονδία που διαπραγματεύονταν, διότι ζητούσαν πάντοτε αναγνώριση του Τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους". Είπε, επίσης, ότι "θα εξαρτηθεί από τη διεθνή κοινότητα να μην δώσει καμία αφορμή που να τους δημιουργεί την εντύπωση ότι μπορεί να υπάρξει μια τέτοια διαδικασία, και είναι ίσως γι' αυτό που οι Υπουργοί Εξωτερικών των μονίμων μελών ξεκαθάρισαν αυτό το θέμα και ήταν επίκαιρο να το ξεκαθαρίσουν".

    Σε ερώτηση εάν είναι ικανοποιημένος από τη στάση της διεθνούς κοινότητας, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε ότι "σ'αυτό το θέμα ναι, είμαι ικανοποιημένος, στο παρόν στάδιο".

    Κληθείς να αναφέρει σε ποιο θέμα δεν είναι ικανοποιημένος, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε: "Υπάρχει ένα θέμα, το οποίο ήγηρα και στις ομιλίες μου: το θέμα της υλοποίησης των ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού", δηλαδή "πόσο καιρό θα επιτρέπουν σε μία χώρα, όχι μόνο να μην εφαρμόζει, αλλά και κατάφωρα να παραβιάζει τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι αυτό το τόνισε κι ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης.

    [19] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Επίσκεψη στην ΠΓΔΜ θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στις 2 και 3 Οκτωβρίου, μετά από πρόσκληση του προέδρου της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Ντεμιρέλ, αναμένεται να υπογραφούν δύο συμφωνίες για την προστασία του περιβάλλοντος και για συνεργασία στον τομέα της κτηνιατρικής, ενώ πιθανή είναι και η υπογραφή συμφωνίας για ζώνη ελεύθερου εμπορίου, όπως ήδη έχει η ΠΓΔΜ με Σλοβενία και Γιουγκοσλαβία. Επίσης, δεν αποκλείεται να δοθεί και η άδεια για τη λειτουργία στα Σκόπια του υποκαταστήματος της τουρκικής τράπεζας "Ziraat Bankas". Η "Ziraat Bankas" είναι από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Τουρκίας με 1.300 υποκαταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Το υποκατάστημα στην ΠΓΔΜ, στο οποίο θα επενδυθούν 25 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα, είναι το πέμπτο κατά σειρά στις τραπεζικές αγορές του εξωτερικού, καθώς λειτουργούν ήδη άλλα τέσσερα στη Νέα Υόρκη, Φραγκφούρτη, Λονδίνο και Σόφια.

    Οπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου εντάσσεται στις επαφές των δύο προέδρων, καθώς και ότι οι διμερείς σχέσεις θεωρούνται πολύ καλές και δεν υπάρχουν προβλήματα.

    Σύμφωνα πάντοτε με τον ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων, οι δύο χώρες αναπτύσσουν συνεργασία σε όλους τους τομείς, ακόμη και στον τομέα της άμυνας, δεδομένου ότι αξιωματικοί των Σκοπίων φοιτούν σε στρατιωτικές σχολές της Τουρκίας. Παρόλα αυτά, η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών δεν βρίσκεται στο επίπεδο των πολιτικών σχέσεων.

    Ηδη, πολυήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί τουρκική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του επιχειρηματικού κόσμου. Μέχρι στιγμής, τα μέλη της αντιπροσωπείας έχουν επισκεφθεί διάφορα έργα και ειδικότερα συζητούν για τα έργα που θα πρέπει να γίνουν στην κοιλάδα του ποταμού Αξιού, κυρίως σε ότι αφορά την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών και αρδευτικών έργων. Ε.Σ.

    [20] ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Αρχισε σήμερα η αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας από τις περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, όπου τις προηγούμενες μέρες είχαν διεξαχθεί ένοπλες συγκρούσεις με Αλβανούς αυτονομιστές αντάρτες.

    Οπως μεταδίδουν τα γιουγκοσλαβικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, μεγάλος αριθμός αστυνομικών επέστρεψε σήμερα στις βάσεις του, σε διάφορες πόλεις του Κοσσυφοπεδίου. Η αποχώρηση των δυνάμεων ασφαλείας πραγματοποιείται μια ημέρα μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού της Σερβίας, Μίρκο Μαριάνοβιτς, για μείωση της παρουσίας των κυβερνητικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο και μετά τη συνάντηση που είχαν χθες οι πρεσβευτές των χωρών - μελών της Ομάδας Επαφής με τον πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι για το θέμα αυτό.

    Ολα τα κόμματα που αντιπροσωπεύονται στο κοινοβούλιο της Seqb_ar χαιρέτισαν σήμερα με ανακοινώσεις τους, τις χθεσινές αποφάσεις της Βουλής για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, επισημαίνοντας ότι ο τερματισμός των επιχειρήσεων των δυνάμεων ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο και η μείωση της παρουσίας τους, αποτελούν ένδειξη της θέλησης της σερβικής πλευράς για ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος.

    Ο Φέχμι Αγκάνι σύμβουλος του ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, απέρριψε σήμερα κατηγορηματικά το ενδεχόμενο της συμμετοχής των Αλβανών της περιοχής στο προσωρινό διοικητικό σώμα, τη δημιουργία του οποίου αποφάσισε χθες η Βουλή της Σερβίας. Ο κ. Αγκάνι δήλωσε ότι οι Αλβανοί δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στο σώμα αυτό, γιατί όπως είπε, αποτελεί όργανο των σερβικών αρχών στο Κοσσυφοπέδιο και όχι όργανο της Αυτοδιοίκησης του Κοσσυφοπεδίου.

    Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή όρισε ως πρόεδρο του σώματος αυτού, τον υπουργό Αθλητισμού της Σερβίας, Ζόραν Αντζέλκοβιτς. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις όλων των πολιτικών φορέων των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι κατηγόρησαν τη σερβική πλευρά για προκατειλημμένες αποφάσεις, οι οποίες δε βοηθούν στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της περιοχής.

    [21] ΜΟΣΧΑ:ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΠΌ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Την άποψη ότι γίνονται προσπάθειες για να μειωθεί η συμμετοχή της Ρωσίας στις συνομιλίες για τα στρατιωτικά και πολιτικά προβλήματα στα Βαλκάνια, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα συμβάλλει στη σταθεροποίηση στην περιοχή, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Ραχμάνιν, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης των υπουργών Άμυνας των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, καθώς και των εκπροσώπων του ΟΑΣΕ, του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ πριν τρεις μέρες.

    "Η Ρωσία είναι θετική στις διεθνείς και περιφερειακές πρωτοβουλίες που προωθούν τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης και της συνεργασίας στον στρατιωτικό και πολιτικό τομέα", εξήγησε ο κ.Ραχμάνιν, επισημαίνοντας ότι "είναι φανερό ότι η πολιτική δημιουργίας υποπεριφερειακών δομών εξαρτάται πλήρως από συγκεκριμένους κύκλους και εξωγενείς οργανισμούς".

    Ο Ρώσος εκπρόσωπος, θυμίζοντας την προηγούμενη συνάντηση των υπουργών Άμυνας στη Σόφια, τον Οκτώβριο του 1997, δήλωσε ότι και τότε η Ρωσία είχε τονίσει στους οργανωτές ότι ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στη σύσκεψη, ενώ στην πρόσφατη συνάντηση η απάντηση της ΠΓΔΜ ήταν αρνητική.

    Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι "συγκεκριμένες χώρες των Βαλκανίων ελπίζουν ότι θα γίνουν δεκτές στο ΝΑΤΟ και συνεπώς υποστηρίζουν νέους διαχωρισμούς στη νοτιοανατολική και σε ολόκληρη την Ευρώπη". Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να εκτιμήσει διαφορετικά τέτοιου είδους χειρισμούς, παρά ως υποκρισία και χρήση διπλών προτύπων και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη πολιτική δεν θα οδηγήσει σε ένταση στην περιοχή, σε απομόνωση και απάρνηση της συνεργασίας. Ε.Ρ.

    [22] ΓΕΡΜΑΝΙΑ:ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Σοβαρούς τριγμούς, με ευρείες αλλαγές προσώπων, προκάλεσαν στο στρατόπεδο των ηττημένων τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, ενώ Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και Πράσινοι, αρχίζουν την Παρασκευή και επίσημα τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, που αναμένεται ότι δε θα ανακοινωθεί νωρίτερα από την ερχόμενη εβδομάδα.

    Το μόνο από τα κόμματα της μέχρι τώρα συμπολίτευσης, που δεν προτίθεται να αντικαταστήσει την ηγεσία του, είναι οι Φιλελεύθεροι του FDP, που θα συνεχίσουν και στην αντιπολίτευση τη συνεργασία τους με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), δημιουργώντας μια ισχυρή ομάδα.

    Ωστόσο, οι ανακατατάξεις στα δύο τελευταία κόμματα, είναι ραγδαίες. Το CDU θα πραγματοποιήσει έκτακτο συνέδριο, που ορίσθηκε για τις 7 Νοεμβρίου, προκειμένου να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος, μετά την παραίτηση του Χέλμουτ Κολ, που ανέλαβε όλη την ευθύνη για την ήττα.

    Ως αντικαταστάτης του μέχρι πρότινος καγκελάριου, φέρεται ο Βόλφανγκ Σόιμπλε. Σημαντικά καθήκοντα στο κόμμα φέρεται ότι θα αναλάβει και ο μέχρι τώρα υπουργός Αμυνας, Φόλκερ Ρίε, ο οποίος λέγεται ότι μπορεί να ορισθεί επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της CDU στην ομοσπονδιακή Βουλή της Βόννης.

    Σε έκτατο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί και αυτό τον Νοέμβριο, καταφεύγουν και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), ύστερα από την απρόσμενη παραίτηση του προέδρου του κόμματος και μέχρι τώρα ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών, Τεο Βάιγκελ. Φαβορί για την ηγεσία της CSU θεωρείται ο πρωθυπουγός του κρατιδίου της Βαυαρίας, Ετμουντ Στόιμπερ, που οδήγησε πρόσφατα το κόμμα σε μεγάλη νίκη στις τοπικές εκλογές.

    Στο μεταξύ, την Παρασκευή αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και τον καταμερισμό των υπουργείων.

    Εγινε γνωστό ότι υπήρξαν πιέσεις από διάφορες πλευρές (και από οικονομικούς κύκλους) να μην ανατεθεί το υπουργείο Εξωτερικών στον Γιόσκα Φίσερ των Πρασίνων και ίσως υπάρξουν αντιρρήσεις και για άλλα πρόσωπα του ίδιου κόμματος, που φέρονται να διεκδικούν υπουργεία.

    Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να συνέλθει η Βουλή για την εκλογή του νέου καγκελάριου, που φυσικά θα είναι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Στο μεταξύ, γίνεται λόγος από τώρα για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση Σρέντερ σε σχέση με την Ελλάδα και την Τουρκία. Με την εκλογή του Σρέντερ, αναμένεται νέα ώθηση στις ήδη καλές ελληνογερμανικές σχέσεις, ενώ σε ό,τι αφορά την Τουρκία θα πρέπει να επισημανθεί η τοποθέτηση του κ. Σρέντερ ότι δηλαδή η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Tuesday, 29 September 1998 - 19:49:36 UTC