Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-10-13

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 13 Οκτωβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΑΛΕΙΑ
  • [02] ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [03] Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [04] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ECOFIN
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [05] Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ - ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ
  • [06] ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [07] ΚΟΣΣΥΦΟΠΟΕΔΙΟ:ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • [08] ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΑΤΤΑΛΕΙΑΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΑΛΕΙΑ

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά τη λήξη των εργασιών της δεύτερης συνάντησης των ηγετών των βαλκανικών χωρών στην Αττάλεια, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η συνάντηση αυτή ήταν επιτυχής αλλά σημείωσε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα από τέτοιες συναντήσεις.

    Ταυτόχρονα, ο Ελληνας πρωθυπουργός εξήρε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιοχή των Βαλκανίων και επεσήμανε ότι 3.500 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια. «Διαθέτουμε αρκετά κεφάλαια για πιστωτικές διευκολύνσεις στα Βαλκάνια και μπορούμε να αναπτύξουμε και άλλες πρωτοβουλίες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Εξήρε δε το γεγονός ότι οι ηγέτες των Βαλκανίων συμφώνησαν να δημιουργηθεί ένα κέντρο εμπορίου στην περιοχή, ώστε να διευκολυνθούν οι εμπορικές σχέσεις.

    Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεσούτ Γιλμάζ, δεν ήταν μια επιδίωξη για να υπάρξει μια αλλαγή όλης της πολιτικής της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι όσο εκκρεμεί το θέμα των εκλογών στην Τουρκία η τουρκική πολιτική θα μείνει στην ίδια γραμμή. «Επανέλαβα στον κ. Γιλμάζ ότι μπορεί να λυθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και ότι όσες διαφορές νομίζουν οι Τούρκοι ότι υπάρχουν, όσο το δυνατόν γρηγορότερα να τις πάνε στη Χάγη», είπε ο κ. Σημίτης.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Γιλμάζ, ο Τούρκος ομόλογός του έθεσε το θέμα του ΡΚΚ και το θέμα των σχέσεων Τουρκίας - Συρίας και επισήμανε ότι η Τουρκία πρόκειται να κάνει μια παρέμβαση στην Συρία εάν αυτή δεν συμμορφωθεί.

    O κ. Σημίτης απάντησε στον κ. Γιλμάζ ότι δεν πιστεύει σε παρεμβάσεις, οι οποίες δεν στηρίζονται σε αποφάσεις διεθνών οργανισμών και του Συμβουλίου Ασφαλείας «γιατί τότε μπορούμε να οδηγηθούμε σε αυθαιρεσία».

    «Ελπίζω», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «ότι η Τουρκία θα καταλάβει ότι ο δρόμος για συνεννόηση και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση περνά από τους διεθνείς κανόνες. Σήμερα τα προβλήματα λύνονται μέσα από θεσμικές διαδικασίες». Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, ο κ. Σημίτης είπε ότι δεν υπάρχει, αλλά έχουν συμφωνηθεί ορισμένα σημεία και ότι υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος επεσήμανε ότι «εμείς έχουμε τη θέση κάθε τι που συμφωνείται να εφαρμόζεται, ενώ οι Τούρκοι πιστεύουν ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε όλα για να υπάρξει μια συνολική προσέγγιση στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

    Για το διάλογο με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το χειρότερο δυνατό που έχεις να κάνεις είναι να μη μιλάς ποτέ όταν η Διεθνής Κοινότητα περιμένει από σένα να κάνεις διάλογο. Είναι θετικό να ακούμε και να προβάλλουμε τις απόψεις μας».

    Για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι «είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο για εμάς» και εξήρε το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση της Αττάλειας, το οποίο όπως είπε, έφερε κοντά χώρες, παρά τα προβλήματα και τις διαφορές που υπάρχουν, τα οποία θα λυθούν σιγά - σιγά. «Δεν είναι παραδεισένια η κατάσταση, αλλά σας διαβεβαιώ ότι η κατάσταση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι πολύ καλύτερη από ότι ήταν ενάμισυ χρόνο πριν», είπε. Οσον αφορά την πολυεθνική δύναμη και αν θα συμμετάσχει η Ελλάδα ο κ. Σημίτης απάντησε: «Το βλέπουμε πολύ θετικά», ενώ ο κ. Πάγκαλος σημείωσε ότι «η δημιουργία πολυεθνικής δύναμης είναι μια πρόταση την οποία είχε κάνει η Ελλάδα πριν δύο μήνες στην Γιουγκοσλαβία και θα συμμετέχουμε σε αυτήν την πολυεθνική δύναμη με παρατηρητές με ειδικές γνώσεις. Αυτοί θα είναι και πολιτικοί και στρατιωτικοί».

    Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κοινό ανακοινωθέν και ειδικότερα στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι η Αλβανία και η Γιουγκοσλαβία οι οποίες έχουν διαφορετικές απόψεις για το Κοσσυφοπέδιο συνέπεσαν στο κοινό ανακοινωθέν και στην ανάγκη ειρηνικής επίλυσης, την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και μια ευρεία αυτονομία στο Κοσσυφοπέδιο. Ακόμη μίλησε για την ευρωπαϊκή προοπτική όλης της περιοχής των Βαλκανίων και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να βρίσκονται μεταξύ τους οι ηγέτες των βαλκανικών κρατών και να ανταλλάσουν απόψεις.

    [02] ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ UPOXGVIYM ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αλλεπάλληλες συσκέψεις στα επιτελεία των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών Θεσσαλονίκης και των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιούνται με θέμα την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

    Και τα δύο κόμματα ρίχνουν στη μάχη όλα τα στελέχη τους και απευθύνουν εκκλήσεις για τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση. Παράλληλα σχεδιάζουν πως θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν οι υποψήφιοι τους και τους ψηφοφόρους που την πρώτη Κυριακή επέλεξαν άλλους συνδυασμούς.

    Χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, στην οποία έγινε μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος του πρώτου γύρου. Συζητήθηκαν επίσης οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν μέσα στις επόμενες μέρες και επικεντρώνονται στην προσπάθεια να κερδίσει το Δήμο Θεσσαλονίκης ο Θρασύβουλος Λαζαρίδης και να μην χάσει τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ο Κώστας Παπαδόπουλος. Και στις δύο περιπτώσεις το κλειδί είναι η εξασφάλιση των ψηφοφόρων των συνδυασμών που έμειναν εκτός β' γύρου, με τη διαφορά ότι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έχει μεγάλο προβάδισμα έναντι του Θρασύβουλου Λαζαρίδη, ενώ ο Κώστας Παπαδόπουλος και ο Χρήστος Κοσκινάς έχουν συγκεντρώσει περίπου το ίδιο ποσοστό.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι στον κ. Βούγια και στους ψηφοφόρους του συνδυασμού του πρέπει να τεθεί το ερώτημα αν θα επιτρέψουν, με τη στάση τους στο β' γύρο, στη συντηρητική διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης να συνεχίσει τη θητεία της για μια ακόμη τετραετία. Ταυτόχρονα σήμανε συναγερμό για συστράτευση όλων των κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική μάχη. Παράλληλα οι υποψήφιοι για τη δημαρχία και τη νομαρχία, Θρασύβουλος Λαζαρίδης και Κώστας Παπαδόπουλος, ξεκινούν επαφές με τους επικεφαλής των άλλων συνδυασμών.

    Στη Νέα Δημοκρατία αναμένεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο βουλευτής και τομεάρχης Βαγγέλης Μειμαράκης, ο οποίος έχει και την ευθύνη από την ηγεσία του κόμματος για την παρακολούθηση της προεκλογικής δραστηριότητας στο νομό. Στο επιτελείο του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου επικρατεί αισιοδοξία λόγω της μεγάλης διαφοράς (13 μονάδες) του πρώτου γύρου και έχει ληφθεί απόφαση να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι της αντιπαράθεσης. Οι συνεργάτες του Χρήστου Κοσκινά τονίζουν ότι η μάχη για το δεύτερο γύρο ξεκινά από το μηδέν και η στάση των ψηφοφόρων δεν καθορίζεται αποκλειστικά από το τι ψήφισαν την πρώτη Κυριακή. Και οι δύο υποψήφιοι πρόκειται να συναντηθούν με τους συνυποψηφίους τους.

    [03] Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Για βαθύτατη υποκρισία κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννης Νικολάου, λέγοντας ότι από τη μια μιλάει για ακομμάτιστες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και από την άλλη προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής με δηλώσεις στελεχών της για «ράπισμα» emamt_om της κυβέρνησης.

    Στις εκλογές αυτές κρίνονται δήμαρχοι, νομάρχες και προγράμματα για την τοπική αυτοδιοίκηση, είπε ο κ. Νικολάου και πρόσθεσε: Η κυβέρνηση πήρε το πολιτικό μήνυμα το οποίο δεν σχετίζεται με τη συνολική της πορεία.

    Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι οι πολίτες δεν θα ξεγελαστούν ούτε θα παρασυρθούν από την υποκριτική στάση της Ν.Δ που εμφανίζεται ως «αγαθό πρόβατο» και ενδέχεται πίσω της να κρύβεται ο «κακός λύκος».

    Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου σχετικά με τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής σχολίασε χαρακτηριστικά:»Και αυτός συμφωνεί μαζί μου και εγώ συμφωνώ μαζί του».

    [04] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ECOFIN

    Την ικανοποίησή του για την απόφαση του συμβουλίου ECOFIN - το οποίο ενέκρινε το πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 1998-2001 - εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή ως σημαντική.

    Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι η ικανοποίηση αυτή στηρίζεται στην έγκριση του προγράμματος από το ECOFIN και στο γεγονός ότι παρόμοια έγκριση σημαίνει εμπιστοσύνη στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου, σημαίνει ότι «η εθνική οικονομία βαδίζει σταθερά στην πορεία σύγκλισης και ένταξης στην ΟΝΕ, ότι η πορεία του ΑΕΠ είναι σταθερή και ανοδική, ότι η Ελλάδα μπορεί να φθάσει το στόχο του 2,5% στο πληθωρισμό κατά μέσο όρο το 1999 και το 2% τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου». Το πρόγραμμα σύγκλισης που εγκρίθηκε δεν είναι μόνο πρόγραμμα ονομαστικής σύγκλισης, είναι παράλληλα και ουσιαστικά πρόγραμμα πραγματικής σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας προς τις ευρωπαϊκές οικονομίες, υπογράμμισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «η απόφαση του συμβουλίου ECOFIN αποτελεί ακόμη ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα προς τις διεθνείς αγορές».

    Για το δεύτερο θέμα που απασχόλησε το συμβούλιο, την Agenda 2000, ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι παρουσιάσθηκαν οι ελληνικές θέσεις που αναφέρονται στην ενδεχόμενη ανάγκη αύξησης του ποσοστού 1,27% για τους ίδιους πόρους της Κοινότητας, τη διάθεση του 0,46% του ΑΕΠ για τη στήριξη των διαρθρωτικών πολιτικών και κυρίως της πολιτικής συνοχής και τέλος τη διατήρηση του Ταμείου Συνοχής με τη σημερινή δομή και λειτουργία του.

    Οπως είπε ο κ. Παπαντωνίου «αυτές οι θέσεις συνοψίζονται σε μια βασική αρχή, την οποία σταθερά προωθεί η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Σε ότι αφορά το σύστημα των ιδίων πόρων της Κοινότητας, η Ελλάδα, υποστήριξε ότι οποιαδήποτε βελτίωση του ισχύοντος συστήματος θα πρέπει να στηρίζεται στην αναπροσαρμογή του συστήματος εισφορών, στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης προοδευτικότητας. Μεγαλύτερη προοδευτικότητα, είπε ο υπουργός, σημαίνει μεγαλύτερη συνάρτηση με τον δείκτη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος που αποτελεί και τον ασφαλέστερο δείκτη σχετικής ευημερίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Καταλήγοντας, ο κ. Παπαντωνίου επεσήμανε ότι η Ελλάδα απορρίπτει οποιαδήποτε γενίκευση διορθωτικού μηχανισμού, τύπου Αγγλίας, διότι αντιστρατεύεται την αρχή της αναλογικότητας και προοδευτικότητας.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [05] Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ - ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

    Συμφωνία για την ανάπτυξη αποστολής του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ του προέδρου της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του Αμερικανού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Ο κ.Χόλμπρουκ δήλωσε σε συνέντευξή τύπου ότι στο Κοσσυφοπέδιο θα αποσταλούν περίπου 2000 διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ, οι οποίοι θα επιβλέπουν την εφαρμογή της συμφωνίας στην περιοχή. Ταυτόχρονα θα υπάρξει και εναέρια παρακολούθηση από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας .

    Ο κ.Χόλμπρουκ συμπλήρωσε ότι η συμφωνία έχει διαρκή και όχι προσωρινή ισχύ, κάτι που υπονοεί ότι η αποστολή του ΟΑΣΕ θα παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα στο Κοσσυφοπέδιο.

    Η επίτευξη της συμφωνίας επιβεβαιώθηκε και από το γραφείο του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι στη σημερινή συνάντηση συμφωνήθηκε ο ΟΑΣΕ να αναλάβει την παρακολούθηση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο. Ύστερα από αυτό, αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Γιουγκοσλαβία αναμένει να σταματήσουν οι λανθασμένες, ανακριβείς και κακοήθεις εντυπώσεις για τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο. Στην ανακοίνωση προστίθεται, ότι στη συνάντηση εκτιμήθηκε πως έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις, οι οποίες αναμφισβήτητα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για διαρκή πολιτική λύση, η οποία θα εξασφαλίσει στο Κοσσυφοπέδιο αυτονομία εντός των συνόρων της Σερβίας.

    [06] ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Συμφωνία για την επίλυση των προβλημάτων στο Κοσσυφοπέδιο με ειρηνικό τρόπο και με πολιτικά μέσα, επιτεύχθηκε, μετά τις ύστατες προσπάθειες του Αμερικανού απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το λαό, μέσω της κρατικής τηλεόρασης, ανέφερε: «Οι συμφωνίες που εξασφαλίσαμε απομακρύνουν τον κίνδυνο στρατιωτικής επέμβασης κατά της χώρας μας. Οσον αφορά την πολιτική λύση αυτή θα προσανατολισθεί στην επιβεβαίωση της εθνικής ισότητας των πολιτών και όλων των εθνικών κοινοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο».

    «Σε αυτές τις μεγάλες πιέσεις που είχαμε εκτεθεί», συνέχισε ο κ. Μιλόσεβιτς, «θα έλεγα ότι τα περασμένα χρόνια και ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες και ημέρες, υπερίσχυσε ο προσανατολισμός ότι μόνο με ειρηνικό τρόπο μπορεί να υπάρξουν καλές λύσεις. Οι συμφωνίες που εξασφαλίσαμε στο σύνολό τους είναι σύμφωνες με τα συμφέροντα της χώρας μας, τα συμφέροντα της Δημοκρατίας της Σερβίας και όλων των πολιτών της και σύμφωνα με τα συμφέροντα όλων tym πολιτών και όλων των εθνικών κοινοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο».

    Οπως είπε ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, «το καθήκον τώρα είναι να επιταχυνθεί η πολιτική διαδικασία και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας συνολικά», ενώ καταλήγοντας, υπογράμμισε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες της χώρας μας που μου έστειλαν όλο αυτό το διάστημα μηνύματα μεγάλης υποστήριξης. Τα μηνύματα αυτά υπογράμμιζαν την υποχρέωση να διατηρηθεί η κυριαρχία και η εθνική ακεραιότητα της χώρας μας και η αξιοπρέπειά της και από την άλλη πλευρά να εξασφαλιστεί, η επίλυση με ειρηνικό τρόπο των προβλημάτων, που επιβαρύνουν τη ζωή στη νότια σερβική επαρχία. Νομίζω αυτό το πετύχαμε».

    [07] ΚΟΣΣΥΦΟΠΟΕΔΙΟ:ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    «Μη αποδεκτή» χαρακτήρισε τη συμφωνία που εγγυάται την αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου στο πλαίσιο της Σερβίας, ο εκπρόσωπος του ΑΣΚ Μαχμούτι Μπάρντιλι. Ο κ. Μπαρντίλι δήλωσε από τη Γενεύη ότι ο ΑΣΚ θα απορρίψει τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν μετά από μαραθώνιο διαβουλεύσεων ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ενώ στην Πρίστινα οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου εμφανίστηκαν συγκρατημένοι.

    Ο εκπρόσωπος του Ιμπραήμ Ρουγκόβα χαιρέτισε τις τελευταίες εξελίξεις διατηρώντας όμως κάποιες επιφυλάξεις.

    «Χαιρετίζουμε την προσήλωση του ΝΑΤΟ στην αποφυγή γενοκτονίας και ανθρωπιστικής καταστροφής, πρέπει όμως να περιμένουμε και να δούμε κατά πόσο τα αιτήματα αυτά θα ικανοποιηθούν. Δυστυχώς έως τώρα το Βελιγράδι άλλα έλεγε και άλλα έπραττε. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να σεβαστούμε τα αιτήματα του ΝΑΤΟ και τις διατάξεις του Ψηφίσματος του Συμβουλείου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΑΣΚ Αντέμ Ντεμάτσι δήλωσε ότι θα απογοητευτεί αν η επικύρωση της συμφωνίας οδηγήσει στον αφοπλισμό των δυνάμεων του ΑΣΚ. Στην Πρίστινα θα μεταβεί σήμερα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ Κρίστοφερ Χιλ, ο οποίος θα ενημερώσει την αλβανική πλευρά για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Κ.Γ.

    [08] ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΑΤΤΑΛΕΙΑΣ

    Στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος προχώρησαν οι ηγέτες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που συμμετείχαν στην σύνοδο κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας.

    Στο ανακοινωθέν, οι ηγέτες υποστηρίζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο και καλούν όλα τα μέλη να τις εφαρμόσουν και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης.

    Στο ανακοινωθέν τονίζεται: «Υπογραμμίζουμε την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης των βιαιοπραγιών και την έναρξη επειγόντως ενός εποικοδομητικού διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις για την αναζήτηση πολιτικών λύσεων βασισμένων στην ευρεία αυτονομία και αυτοδιοίκηση για το Κοσσυφοπέδιο, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Olospomdiaj^r Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας».

    Οι ηγέτες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναφέρουν ότι όλοι υποστηρίζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας, με βάση την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων όλων των κατοίκων, πολιτών, εθνικών μειονοτήτων και κοινοτήτων: «Στη βάση της ισότητας, σύμφωνα με τον χάρτη του ΟΗΕ, των αρχών του Ελσίνκι και των κανόνων του ΟΑΣΕ». «Δίνουμε έμφαση», συνεχίζει το κοινό ανακοινωθέν, «στην ανάγκη για τη δημιουργία όλων των απαραίτητων συνθηκών στο Κοσσυφοπέδιο για τους πρόσφυγες και τα άτομα που έχουν εκδιωχθεί από τον τόπο τους, να επιστρέψουν ελεύθερα και με ασφάλεια στα σπίτια τους».

    Τέλος εκφράζουν την βαθιά ικανοποίησή τους για τις νέες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και την «επιδειχθείσα κατανόηση» και υποστηρίζουν ισχυρά την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, «επειδή αυτές μπορεί να επιφέρουν την τελική ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».

    Στο κοινό ανακοινωθέν οι ηγέτες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκφράζουν τη θέλησή τους για τη συνεργασία και την σταθερότητα στην περιοχή, την συνεργασία των κοινοβουλίων και θεωρούν ότι πολλά στοιχεία μπορούν να αξιοποιηθούν για τη στενότερη συνεργασία. Επίσης, κάνουν λόγο για υιοθέτηση μιας χάρτας καλών οικονομικών σχέσεων και θεωρούν την υπόθεση της Βοσνίας ως ένα τεστ για την Ευρώπη.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 13 October 1998 - 21:09:58 UTC