Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-10-29

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 29 Οκτωβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΞΑΓΓΕΛΕΙ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [02] Ν.ΜΠΕΡΝΣ: ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [03] ΡΕΠΠΑΣ: ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [04] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [05] ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΟΝΑΖΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [06] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΗΤΑΝ ΕΝΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΟΝΑΖΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [07] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [08] ΝΕΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΜΑΣΤΡΟΠΩΝ ΕΞΑΡΘΡΩΣΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
  • [09] ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΑΠΕΤΥΧΕ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ
  • [11] ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
  • [12] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ Ν.ΜΠΕΡΝΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [13] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [14] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΞΑΓΓΕΛΕΙ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, την άλλη εβδομάδα.

    Κατά πληροφορίες στα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνονται η πρόσληψη 1000 αστυνομικών, η εντατικοποίηση των περιπολιών, η μετάταξη αστυνομικών από διοικητικές υπηρεσίες σε μάχιμα πόστα και η ενίσχυση του εξοπλισμού της ελληνικής αστυνομίας.

    Ο κ.Σημίτης αναμένεται να ανακοινώσει και δέσμη μέτρων για την υγεία, κυριότερο εκ των οποίων θα είναι η επέκταση των εφημεριών στα νοσοκομεία και τις απογευματινές ώρες.

    [02] Ν.ΜΠΕΡΝΣ: ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Tη συμβολή της Ελλάδας στην εκτόνωση της κρίσης του Κοσυφοπεδίου, εξήρε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, μιλώντας σε συνέδριο για τις ελληνο-αμερικανικές επιχειρηματικές σχέσεις, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Νέα Υόρκη. Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ.Μπερνς γνωστοποίησε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις Χόλμπρουκ-Μιλόσεβιτς, ο Αμερικανός αξιωματούχος, ζήτησε δύο φορές την παρέμβαση της Αθήνας προς το Βελιγράδι. Επιδιωκόμενος στόχος της κίνησης Χόλμπρουκ ήταν να καταδειχθεί η ενότητα και η αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ, ενώ η Αθήνα απάντησε θετικά στο αίτημά του.

    Χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως de facto ηγέτη της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, ο κ.Μπερνς στάθηκε υπέρ της παραπομπής του θέματος των Ιμίων στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Προέτρεψε δε, τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές να εφαρμόσουν πλήρως το μνημόνιο που υπέγραψαν Κάρολος Παπούλιας και Μεσούτ Γιλμάζ το 1988.

    Αναφερόμενος στο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ο κ.Μπερνς υπενθύμισε την πρόσφατη απόφαση αγοράς του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος «PATRIOT».

    «Οι ΗΠΑ έλαβαν τη μερίδα του λέοντος στο ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, γιατί τα οπλικά μας συστήματα έχουν αξιοπιστία και χρησιμοποιούνται και από εμάς τους ίδιους», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός διπλωμάτης.

    Πάντως, ο κ. Μπερνς εμφανίστηκε απαισιόδοξος όσον αφορά την αντιμετώπιση του κυπριακού ζητήματος. Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Αλέξανδρος Φίλων, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, τόνισε ότι το κυπριακό δεν είναι ελληνο-τουρκική διαφορά, αλλά αποτελεί διεθνές θέμα παράνομης εισβολής και κατοχής. Πρέπει συνεπώς να αντιμετωπιστεί με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    [03] ΡΕΠΠΑΣ: ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Ουδείς μπορεί να ανατρέψει την πολιτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος επεσήμανε ότι ορισμένα κράτη παρεμβάλουν "συστηματικά εμπόδια στην ενταξιακή διαδικασία", αλλά τόνισε ότι "όλα αυτά αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο των οργάνων της ΕΕ".

    "Πιστεύουμε ότι με όποια κριτήρια και εάν κριθεί η Κύπρος έχει μια πλεονεκτική θέση σε σχέση με όλες τις άλλες ενδιαφερόμενες προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρες, για αυτό ακριβώς δεν είναι δυνατό να εμποδισθεί αυτή η προοπτική για την Κυπριακή Δημοκρατία", είπε ο κ. Ρέππας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού επεσήμανε ότι "η πολιτική απόφαση είναι δεδομένη" για την ένταξη της Κύπρου και ότι "ουδείς μπορεί να την αλλάξει" τόνισε ότι η ένταξη του νησιού στην Κοινότητα "είναι θέμα χρόνου", επαναλαμβάνοντας ότι η διαδικασία ένταξης για όλες τις χώρες "θα απαιτήσει κάποια χρόνια προκειμένου ma ολοκληρωθεί".

    Τέλος, αναφερόμενος στις θετικές, όπως τις χαρακτήρισε, εξελίξεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Ρέππας περιέλαβε και την εφαρμογή του δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, που "δημιουργεί νέες ισορροπίες και νέα δεδομένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου".

    [04] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία πραγματοποιεί αντιπροσωπεία της επιτροπής ευρωπαϊκών θεμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου και πρόεδρο της επιτροπής, Λουκά Αποστολίδη. Σήμερα η ελληνική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικής πολιτικής και ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, με τον αντιπρόεδρο της βουλγαρικής Βουλής, Ιβάν Κούρτεφ και με την υφυπουργό Εξωτερικών, Αντοανέτα Πριματάροβα. Την Παρασκευή οι επισκέπτες θα γίνουν δεκτοί από τον αντιπρόεδρο της Βουλγαρίας, Τόντορ Καβαλτζίεφ, όπως μετέδωσε το ΒΤΑ.

    [05] ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΟΝΑΖΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Με άκρα μυστικότητα 150 νέοι μέλη ακροδεξιών και φιλοναζιστικών οργανώσεων από χώρες της Ευρώπης συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της εθνικιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

    Το γεγονός της συνάντησης αποκαλύπτει με σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» και όπως έγινε γνωστό ήταν ενήμερες οι αρχές Ασφάλειας.

    Η συνάντηση έγινε το Σάββατο 24 Οκτωβρίου σε νυχτερινό κέντρο έξω από τη Θεσσαλονίκη, κοντά στο Φίλυρο, και στη διάρκεια αυτής οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ανάγκη συντονισμού της δράσης των οργανώσεων τους ενώ διασκέδασαν με εμβατήρια και δημοτικά τραγούδια. Η διακόσμηση της αίθουσας είχε γίνει με ναζιστικά σύμβολα και οι νέοι που συμμετείχαν στη συνάντηση είχαν κουρεμένα τα μαλλιά τους κατά το πρότυπο των νεοναζί.

    Τυπικά οργανωτής της συνάντησης υπό τον τίτλο «5ο Πανευρωπαικό Συνέδριο Νεολαίας» εμφανίστηκε η «Ελληνική Συντονιστία Περιηγητικών Ομάδων». Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» στη συνάντηση πήραν μέρος μέλη ακροδεξιών οργανώσεων από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Δανία, τις ΗΠΑ και τη Ν. Αφρική, μεταξύ αυτών και μια μακρινή συγγενής του Χίτλερ.

    Ο χώρος της συνάντησης κρατήθηκε μυστικός μέχρι την τελευταία στιγμή και υπήρχε φρούρηση του μέχρι και σε απόσταση 100 μέτρων με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Οι νέοι ήταν ντυμένοι ομοιόμορφα και φώναζαν συνθήματα υπέρ του Χίτλερ.

    [06] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΗΤΑΝ ΕΝΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΟΝΑΖΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες ήταν ενήμερες για τη συνάντηση νεοναζί στη Θεσσαλονίκη, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, apamt~mtar σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν συνέβησαν πράξεις ή δραστηριότητες που παραβιάζουν τους νόμους.

    [07] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Υποκριτική, παραπλανητική και αναμενόμενη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας την αντίδραση της Τουρκίας στο ελληνικό μνημόνιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που επέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών θεόδωρος Πάγκαλος στους ευρωπαίους ομολόγους του.

    Η Τουρκία είπε ανήκει στις χώρες εκείνες που δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, δεν είναι διατεθειμένη να συμμορφωθεί με τα δεδομένα στην Ευρωπαική Ενωση και η στάση της αυτή βλάπτει και την ίδια.

    [08] ΝΕΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΜΑΣΤΡΟΠΩΝ ΕΞΑΡΘΡΩΣΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

    Θύμα κυκλώματος μαστροπών έπεσε μια ακόμη νεαρή γυναίκα από τη Βουλγαρία που κατήγγειλε στην αστυνομία ότι τα μέλη του κυκλώματος την εξανάγκαζαν με απειλές να εκδίδεται σε άντρες.

    Από την αστυνομική διεύθυνση Χαλκιδικής συνελήφθη ο 25χρονος σιδηρουργός, Κώστας Τσολερίδης, κάτοικος Θεσσαλονίκης και ο κτηνοτρόφος, Στάμος Μελίσσης, από τη Συκιά Χαλκιδικής, ενώ αναζητούνται άλλα πέντε άτομα.

    Οπως κατήγγειλε στην αστυνομία η 20χρονη Μ.Ι. πριν από ενάμιση περίπου μήνα ο Τσολερίδης, αφού της απέσπασε το διαβατήριο, την εγκατέστησε σε διαμέρισμα στην οδό Ολυμπιάδος 4 στη Θεσσαλονίκη, όπου τις έκλεινε ραντεβού με διάφορους άντρες και εισέπραττε ο ίδιος τα χρήματα. Στη συνέχεια, τη μετέφερε σε νυχτερινό κέντρο στην περιοχή Επανομή Θεσσαλονίκης, όπου ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, Αντώνης Σιάμος, για διάστημα 10 ημερών, με τον ίδιο τρόπο, την εξέδιδε σε πελάτες.

    Τα μέλη του κυκλώματος περιέφεραν τη νεαρή σε μπαρ στην περιοχή Σιθωνίας Χαλκιδικής και στη συνέχεια με τη βοήθεια συνεργατών τους την παρέδωσαν στο Μελίσση, άγνωστο με ποια ανταλλάγματα. Χθες το βράδυ η 20χρονη Βουλγάρα ξεγέλασε τον κτηνοτρόφο βγήκε από το σπίτι και πήγε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου κατήγγειλε τα όσα είχε υποστεί στην Ελλάδα.

    [09] ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΑΠΕΤΥΧΕ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ

    Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων απέτυχε να εμποδίσει δικαστικώς την πώληση του παλίμψηστου του Αρχιμήδη σε δημοπρασία του οίκου Κρίστις, η οποία θα γίνει στις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδας, στο Μανχάταν.

    Το Πατριαρχείο διεκδίκησε την ιδιοκτησία του μοναδικού εγγράφου της επιστολής που έστειλε τον 3ο αιώνα πΧ ο μεγάλος μαθηματικός στον Ερατοσθένη υποστηρίζοντας ότι έχει κλαπεί. Ο δικηγόρος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων δήλωσε ότι δε θα ληφθούν μέτρα για την παρεμπόδιση της δημοπρασίας, αλλά θα συνεχίσει το δικαστικό αγώνα για την ανάκτηση του χειρογράφου από τον αποψινό pkeiod|tg.

    Ο οίκος Κρίστις υποστηρίζει ότι το χειρόγραφο αποκτήθηκε από Γάλλο υπήκοο με νόμιμα μέσα τη δεκαετία του 1920.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

    Διάσκεψη των υπουργών Αμυνας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Νοεμβρίου στη Βιέννη, ύστερα από σχετική πρόσκληση του υπουργού Αμυνας της Αυστρίας, Βέρνερ Φάσλαμπεντ.

    Σύμφωνα με τον κ.Φάσλαμπεντ, κυρίαρχο θέμα της διάσκεψης θα είναι η ενίσχυση της πανευρωπαϊκής αμυντικής ταυτότητας και η αντιμετώπιση κρίσεων, θέμα που απασχόλησε και την άτυπη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, που πραγματοποιήθηκε στο Πέρτσαχ της Αυστρίας το περασμένο Σαββατοκύριακο.

    [11] ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

    Το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας σε τρόφιμα από την Ουάσιγκτον, προκειμένου να ανταποκριθεί η Ρωσία στις απαιτήσεις του χειμώνα, πρόκειται να συζητήσει σήμερα ομάδα Αμερικανών αξιωματούχων με Ρώσους αρμόδιους για τη γεωργία. Αμερικανός διπλωμάτης επισήμανε ότι η αποστολή θα παραμείνει στη Ρωσία για τρεις ημέρες, έτσι ώστε να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες για την παροχή οικονομικού πακέτου 15 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η μικρή σοδειά σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση εξαθλίωσε τους κατοίκους αρκετών περιοχών της Ρωσίας. Στο μεταξύ, η ρωσική κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσει έκτακτο απόθεμα τροφίμων για δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μην πεινάσουν οι Ρώσοι πολίτες το χειμώνα.

    Ωστόσο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης υπογραμμίζουν, ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη τέτοιου είδους ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε βοήθεια από τις ΗΠΑ μπορεί να θεωρηθεί ως εμπορική συμφωνία, η οποία θα βοηθήσει και τους Αμερικάνους αγρότες και τους Ρώσους καταναλωτές. Η ρωσική εφημερίδα Izvestia αναφέρει ότι η Ρωσία αναζητά τρόπους για την εισαγωγή δημητριακών, των οποίων η αξία ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τουλάχιστον τα τρία εκατομμύρια θα προέλθουν από τις ΗΠΑ. Λ.Μ

    [12] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ Ν.ΜΠΕΡΝΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Tην υποστήριξη των ΗΠΑ στη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο, επανέλαβε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς, ο οποίος επέκρινε την Τουρκία και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, για τη στάση που επιδεικνύουν στο κυπριακό.

    Ο κ.Μπερνς μιλώντας στο «The Paul H.Nitze of Advaned International Studies (SAIS), της Ουάσιγκτον, ύστερα από πρόσκληση tou τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών και του Συνδέσμου Ελλήνων Φοιτητών, χαρακτήρισε το κυπριακό «πολύπλοκο πρόβλημα» το οποίο έχει, όπως είπε, «απορροφήσει στη διάρκεια των ετών το ταλέντο και τις δυνάμεις πολλών άξιων διπλωματών από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο, τη Βρετανία και τα Ηνωμένα Εθνη».

    Αναφερόμενος στην διπλωματική προσπάθεια που ανέλαβε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε μεταξύ άλλων την προθυμία του Προέδρου της Κύπρου, Γλαύκου Κληρίδη, που διαπίστωσε ο Χόλμπρουκ για να συζητήσει το μέλλον του νησιού και να προσπαθήσει να επιλύσει τα προβλήματα. Αντίθετα, τόνισε, ο Χόλμπρουκ διαπίστωσε ότι ο Ραούφ Ντεντκάς δεν επέδειξε την ανάλογη προθυμία. Ασκησε έντονη κριτική στην τουρκική πλευρά λέγοντας χαρακτηριστικά: «οι ΗΠΑ είναι πολύ απογοητευμένες με τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς, και με αυτό φυσικά εννοούμε ότι η Αγκυρα μαζί με τον Ραούφ Ντενκτάς δεν δείχνουν αρκετή ευελιξία και βαθμό συνεργασίας για να συζητήσουν για το κυπριακό, να δουλέψουν για την επίλυσή του».

    Ανακοίνωσε ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα το Δεκέμβριο για να έχει επαφές με Ελληνες και Τούρκους επιχειρηματίες και επανέλαβε ότι «οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού».

    Αναφερόμενος στο θέμα της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S- 300 στην Κύπρο, ο κ.Μπερνς είπε ότι «δεν βοηθά και εμποδίζει την πρόοδο στο κυπριακό». Εσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι οι ΗΠΑ δεν αμφισβητούν το δικαίωμα της Κύπρου να εξασφαλίσει την αυτοάμυνά της και επιπλέον «πιστεύουμε», πρόσθεσε, ότι «παρόλο το γεγονός ότι δεν υποστηρίζουμε την εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο, εάν τελικά εγκατασταθούν, καμία άλλη χώρα δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να το αντιμετωπίσει».

    Κατά τον κ.Μπερνς οι S-300 δεν είναι λογική στρατιωτική κίνηση για την Κύπρο. «Αυτό που είναι λογικό είναι όλες οι πλευρές να πάρουν πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τη μείωση της έντασης και θα δημιουργήσουν τις βάσεις για διπλωματικές συνομιλίες. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ειρήνη στην Κύπρο», υπογράμμισε. Καταλήγοντας τόνισε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν τη διάθεση «να συναντήσουν την άλλη πλευρά στα μισά της διαδρομής, όπως συνέβη στην Ιρλανδία και στο Μεσανατολικό».

    [13] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Πραγματοποιείται αύριο στα Τίρανα η διεθνής διάσκεψη για την Αλβανία, η οποία θα έχει, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, πολιτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τον Αλβανό υπουργό, στη διάσκεψη θα εξεταστεί ο βαθμός εκπλήρωσης των στόχων, που τέθηκαν στην περυσινή διάσκεψη της Ρώμης και «ανάλογα με τις επιδόσεις του κυβερνητικού έργου και θα αποφασίσει για την επόμενη διάσκεψη των δωρητών για την Αλβανία».

    Oι αδυναμίες στη διακυβέρνηση της χώρας, όπως τις περιέγραψε ο Μίλο είναι, αδυναμία πρόσληψης επαγγελματιών στη δημόσια διοίκηση ικανών να απορροφήσουν τις πιστώσεις της διάσκεψης των Βρυξελλών, αδυναμία στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, μη επίτευξη των στόχων για την αποκατάσταση της τάξης και στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

    Eνόψει της διάσκεψης το συμβούλιο γενικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα, εξέφρασε την υποστήριξή του στην κυβέρνηση Μάικο, από τον οποίο αναμένει την τήρηση των δεσμεύσεών του για τις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε στις προγραμματικές του δηλώσεις και ενέκρινε τη συμβολή της Ενωσης στην αυριανή συνάντηση.

    Στο συμβούλιο παρουσιάστηκε, επίσης, η έκθεση της ιταλικής προεδρίας της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τις δυνατότητες πραγματοποίησης πιθανών διεθνών επιχειρήσεων της αστυνομίας στην Αλβανία. Ζητήθηκε από την ιταλική προεδρία να συνεχίσει τις κατάλληλες επαφές προκειμένου να υποβάλλει συστάσεις σε άλλη συνεδρίαση του συμβουλίου.

    [14] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Σε δεύτερη καταδίκη σε βάρος της Βουλγαρίας, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989, προέβη χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

    Η κατηγορία κατά του βουλγαρικού κράτους ήταν για αδικαιολόγητη άσκηση βίας σε βάρος ανηλίκου και για απροθυμία των αρχών να διερευνήσουν την υπόθεση. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το βουλγαρικό κράτος θα πρέπει να καταβάλει στον μηνυτή Αντόν Ασένοφ 6 εκατομμύρια λεβ (6.000 γερμανικά μάρκα) ως αποζημίωση για τον ξυλοδαρμό του και 22.460 λίρες Αγγλίας για τα δικαστικά έξοδα.

    Πριν από έξι χρόνια ο τσιγγάνικης καταγωγής Ασένοφ, 14 ετών τότε, συνελήφθη με την κατηγορία της ληστείας και ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς στα κρατητήρια της πόλης Σούμεν.

    Της υπόθεσης «Ασένοφ κατά Βουλγαρίας» προηγήθηκε η υπόθεση «Λουκάνοφ εναντίον Βουλγαρίας», στην οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε δικαιώσει, έστω και μετά θάνατον, τον πρώην πρωθυπουργό που δολοφονήθηκε στη Σόφια.

    Το βουλγαρικό κράτος είχε καταδικαστεί τότε στην καταβολή 40.000 γαλλικών φράγκων στην οικογένεια του εκλιπόντα. Κ.Κ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 29 October 1998 - 16:45:45 UTC