Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-11-13

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 13 Νοεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ - ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 500 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ
  • [02] ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [03] ΡΕΠΠΑΣ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΊΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΔΡΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ- ΣΟΦΙΑΝΣΚΙ
  • [05] ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ 20% ΣΤΟ ΠΤΗΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
  • [06] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΟ 39ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
  • [07] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
  • [08] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΟΤΣΑΛΑΝ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
  • [10] Ο ΟΤΣΑΛΑΝ ΖΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [11] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Α.ΟΤΣΑΛΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [12] ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΓΙΕΛΤΣΙΝ ΚΑΙ ΠΡΙΜΑΚΟΦ ΣΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ
  • [13] ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ, ΑΝ ΟΧΙ ΩΡΩΝ, Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΛΜΑΖ
  • [14] Ο ΧΙΚΜΕΤ ΤΣΕΤΙΝ ΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [15] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ Η ΠΟΛΙΙΤΙΚΗ ΣΡΕΝΤΕΡ
  • [16] ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [17] Η ΓΑΛΛΙΑ «ΠΙΣΩ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ - ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 500 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ

    Για τη Βενετία αναχώρησε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 500 χρόνια της εκεί ελληνικής κοινότητας. Ο κ. Στεφανόπουλος συνοδεύεται από τον υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος θα μεταβεί τη Δευτέρα στη Ρώμη, όπου συγκαλείται η υπουργική Σύνοδος της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.

    Για τη Βενετία αναχώρησε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 500 χρόνια της eje_ ελληνικής κοινότητας;. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Δέρκων, Κωνσταντίνο και τον μητροπολίτη Φιλαδελφείας, Μελίτωνα και τον πατριαρχικό διάκο Ταράσιο, θα επισκεφθεί το Ινστιτούτο Βυζαντινών και μεταβυζαντινών σπουδών και τη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη, ενώ θα παρακαθήσουν σε γεύμα που θα παραθέσει η ελληνική κοινότητα της Τεργέστης.

    [02] ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Συγνώμη από τον ελληνικό λαό για τις ανησυχίες που έχουν προκαλέσει εγκληματικά στοιχεία της χώρας του ζήτησε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Παντελί Μάικο στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας ζήτησε από τους Ελληνες να δείχνουν κατανόηση όταν διαβάζουν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τους Αλβανούς και να μην ταυτίζουν τα εγκληματικά στοιχεία με όλους τους μετανάστες Αλβανούς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Ισως φαίνονται κακοντυμένοι αλλά είναι πολιτισμένοι, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως οι Αλβανοί έχουν πλούσια ψυχή και πολιτισμό.

    Ο κ. Κακλαμάνης από την πλευρά του είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες της γειτονικής χώρας να περάσει στη σύγχρονη κοινοβουλευτική δημοκρατία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα από τη συνεργασία των κυβερνήσεων των δύο χωρών θα εξαλειφθούν οι εξαιρέσεις, όπως χαρακτήρισε τις περιπτώσεις εγκληματικής δραστηριότητας Αλβανών, που δημιουργούν προβλήματα στην Ελλάδα.

    [03] ΡΕΠΠΑΣ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΊΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΔΡΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    «Δεν υπάρχει άλλο πρακτορείο με τον τίτλο «Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων» παρά μόνο αυτό που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη». Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να εμφανιστεί την άλλη Πέμπτη στο Συνέδριο της ΄Ενωσης Βαλκανικών Πρακτορείων, που θα γίνει στη Σόφια της Βουλγαρίας άλλο πρακτορείο ειδήσεων από την ΠΓΔΜ με το ίδιο όνομα.

    «Δεν είναι δυνατόν να λάβει μέρος με ψευδή τίτλο οποιοδήποτε Πρακτορείο σε μια διεθνή συνεργασία» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τύπου.

    Σημειώνεται ότι τις παραμονές των εκλογών στην ΠΓΔΜ, η τότε κυβέρνηση Τσερβενκόφσκι, έθεσε για καθαρά προεκλογικούς λόγους σε λειτουργία ένα νέο ειδησεογραφικό πρακτορείο, υπό το όνομα «Macedonian Information Agency» (MIA), δηλαδή με τίτλο που συμπίπτει ακριβώς με τον τίτλο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη ακόμη από το έτος 1991, πριν δηλαδή ακόμη τη δημιουργία του κράτους της ΠΓΔΜ.

    ΄Όπως είχε τονίσει σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του ΜΠΕ, η χρησιμοποίηση του τίτλου «Μακεδονικό Πρακτορείο», συνιστά ευθέως σφετερισμό του τίτλου του, όπως αυτός είναι και διεθνώς αναγνωρισμένος από το 1991, με κατάθεση και κατοχύρωση στα Cqave_a Σημάτων των 30 σημαντικότερων χωρών του κόσμου, και προκαλεί αναμφισβήτητα ηθική και υλική βλάβη στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λόγω του σφετερισμού της ονομασίας και της σύγχυσης ως προς την προέλευση των ειδήσεων. Την ενέργεια, το Δ.Σ. του ΜΠΕ την κατήγγειλε ως παράνομη, καταχρηστική και αντιδεοντολογική και ανακοίνωσε ότι προχωράει στη λήψη κάθε μέτρου που θα διασφαλίζει τον τίτλο και τα συμφέροντά του.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ- ΣΟΦΙΑΝΣΚΙ

    Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των πρωτευουσών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας πρόκειται να υπογραφεί σύντομα.

    Αυτό έγινε γνωστό μετά τη σημερινή συνάντηση των δημάρχων Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Σόφιας, Στέφαν Σοφιάνσκι, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης «Σταθερή ανάπτυξη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη σε τοπικό επίπεδο» που διεξάγεται στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

    Ο κ. Αβραμόπουλος προσκάλεσε τον Βούλγαρο δήμαρχο να επισκεφτεί την Αθήνα, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες συνεργασίας στην επίλυση των προβλημάτων των δυο πρωτευουσών. Κ.Κ.

    [05] ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ 20% ΣΤΟ ΠΤΗΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

    Αναδρομική αύξηση κατά 20% πτητικού επιδόματος των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας, θα ισχύει απο την 1η Ιουλίου του 1998.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αποστολάκης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη. Παράλληλα σημείωσε ότι έχει ήδη δοθεί αύξηση 10% έναντι της κατάργησης των φορολογικών απαλλαγών από τις 11 Ιουνίου και 4,7% από την 1η Ιανουαρίου.

    Ο υφυπουργός Άμυνας αντέκρουσε εξάλλου τα όσα υποστήριξε ο κ. Βαρβιτσιώτης για αθρόες παραιτήσεις ιπταμένων αξιωματικών της πολεμικής εξαιτίας της ουσιαστικής -όπως είπε- συρρίκνωσης του πτητικού επιδόματος, τονίζοντας ότι παραιτήθηκαν 5 από τους 19 πιλότους της Μοίρας Ναυτικής Συνεργασίας και 6 από τους 45 πιλότους της 365ης Μοίρας Μεταφορών. Συμπλήρωσε δε ότι οι συγκεκριμένες παραιτήσεις δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα στην αντιμετώπιση των αναγκών και υπενθύμισε ότι στις βουλευτικές εκλογές του 1993 παραιτήθηκαν 178 πιλότοι και στις Ευρωεκλογές του 1994 άλλοι 181. Τέλος, ο κ. Αποστολάκης υπογράμμισε ότι και άλλες χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα με παραιτήσεις ιπταμένων αξιωματικών προκειμένου να εργαστούν στην Πολιτική Αεροπορία.

    [06] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΟ 39ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

    «Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα χίλια πρόσωπα αυτής της πόλης, που χρωμάτισαν τη διαδρομή της στο δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα και σήμερα στο κατώφλι του 21ου αιώνα, εξακολουθεί να είναι ένα από τα γεγονότα που συμβάλλουν stgm καθιέρωση της πόλης μας ως πνευματικού και καλλιτεχνικού κέντρου των Βαλκανίων και της Ευρώπης».

    Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης απευθύνοντας χαιρετισμό κατά την έναρξη του 39ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο «Ολύμπιον».

    Ο κ. Μαγκριώτης υπογράμμισε ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι ένας από τους λίγους θεσμούς στην Ελλάδα που επέδειξαν αντοχή και εξέλιξη. «Εδώ στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου επωάστηκε, ενθαρρύνθηκε, αναδείχτηκε και γιορτάστηκε ο ελληνικός κινηματογράφος, συνεχίζει να καθρεφτίζεται ο δύσκολος, αλλά ελπιδοφόρος αγώνας των δημιουργών, από όλο τον κόσμο, για την επιβίωση, την ανάπτυξη και την εξάπλωση της 7ης Τέχνης», τόνισε.

    «Το 1960, μία μικρή ομάδα φωτισμένων και διορατικών ανθρώπων συνέλαβαν την ιδέα και οργάνωσαν σε αυτήν την πόλη το πρώτο Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Τριάντα οκτώ χρόνια αργότερα, το όραμα αυτών των ανθρώπων φαίνεται να ολοκληρώνεται και να βρίσκει τη δικαίωσή του».

    Αναφέρθηκε ακόμη στην εξάπλωση του Φεστιβάλ από το 1995 σε πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, με τις «Περιφερειακές Εκδηλώσεις», η οποία συμβάλλει στην πολιτιστική αποκέντρωση και στη δημιουργία κινηματογραφικής υποδομής στην περιφέρεια.

    Τόνισε επίσης το ειλικρινές ενδιαφέρον με το οποίο το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στηρίζει ηθικά και υλικά το Φεστιβάλ, γιατί πιστεύει ότι η δημιουργία και η επικοινωνία της Τέχνης αποτελούν επιτακτική ανάγκη για τον άνθρωπο στο κατώφλι της τρίτης χιλιετίας.

    «Χαιρετίζουμε όλους τους ανθρώπους που με οποιονδήποτε τρόπο συμμετέχουν στο 39ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Εσείς έχετε το όνειρο, εμείς έχουμε τη βούληση. Ας ενώσουμε το όραμα και τον έρωτα μας για την 7η Τέχνη για να συναντήσουμε μαζί το μέλλον», κατέληξε ο κ. Μαγκριώτης.

    [07] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

    Οι οικονομικές προοπτικές του νομού Φλώρινας βρέθηκαν στο επίκεντρο Ενημερωτικής Ημερίδας που διοργάνωσαν σήμερα στην πόλη η Τοπική Αναπτυξιακή Εταιρία και το γραφείο Βιομηχανικής Αλλαγής.

    Την ημερίδα παρακολούθησαν ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Βασίλης Τακάς και Αναστάσιος Αλεξανδρίδης, καθώς επίσης και 17 εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος της Θεσσαλονίκης που έλαβαν την απαραίτητη ενημέρωση, ώστε να παρουσιάσουν στις χώρες του τα επενδυτικά, «θέλγητρα» της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

    Απευθύνοντας χαιρετισμό στη διοργάνωση ο κ. Τακάς τόνισε ότι η Φλώρινα εξελίσσεται σταδιακά σε ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, χάρη στη βαθμιαία ολοκλήρωση των υποδομών, τους υδάτινους πόρους και τον ορυκτό της πλούτο, αλλά και την παραγωγή ηλετρικής ενέργειας που καλύπτει το 70% της χώρας.

    Ο κ. Τακάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο αναπτυξιακό σχέδιο για το βορειοελλαδικό τόξο που υπό τον τίτλο «Εγνατία-Ανάπτυξη» θα δόσει περαιτέρω ώθηση στην ανέλιξη της Δυτικής Μακεδονίας με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα αποσπάσει την απαραίτητη χρηματοδότηση ap| το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    Το «παρών» στην ημερίδα έδωσε και ο Νομάρχης Φλώρινας Τραϊανός Πετσάμης επισημαίνοντας την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη της περιοχής και την υποστήριξη των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ενδεικτικά ανέφερε το «νεόπλαστο» Γραφείο Βιομηχανικής Αλλαγής Φλώρινας τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης και τις πρωτοβουλίες που δρομολογούνται για την κατάρτιση του εργατικού δυναμικού και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

    Για τη σημερινή θέση και τις προοπτικές του Νομού, καθώς επίσης και για τις υποδομές και τα εκτελούμενα έργα, μίλησε η Βιολέτα Χριστοπούλου διευθύντρια Προγραμματισμού και Σχεδιασμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    Από την πλευρά του ο Αριστείδης Αριστείδου, πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Φλώρινας παρουσίασε την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές του Νομού, ενώ η Χριστίνα Γκόλνα διευθύνουσα σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Φλώρινας ανέλυσε τα κοινοτικά προγράμματα που εφαρμόζει ο Νομός σε συνεργασία με άλλες χώρες.

    Τέλος ο Θωμάς Σίσκος συνεργάτης του Γραφείου Βιομηχανικής Αλλαγής Φλώρινας παρουσίασε το οικονομικό profile του Νομού.

    [08] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Μικρή άνοδο της τάξεως του 0,24% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κατά τη σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.234,26 μονάδες. Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 38,972 δισ. δραχμές. Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 42.490 δρχ., της Ιονικής στις 11.775 δρχ., της Εμπορικής στις 24.200 δρχ., της Εργασίας στις 25.800 δρχ. και της Πίστεως στις 23.300 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 3.440 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 2.560 δρχ., του ΟΤΕ στις 6.325 δρχ., η κοινή μετοχή της Ιντρακόμ στις 11.995 δρχ., της ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 6.530 δρχ. και η κοινή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στις 17.100 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΟΤΣΑΛΑΝ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

    Οι ιταλικές αρχές επιβεβαίωσαν δημοσιεύματα της Άγκυρας τα οποία αναφέρουν ότι ο ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος ΡΚΚ , συνελήφθη στη Ρώμη. Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν συνελήφθη χθες στο αεροδρόμιο της Ρώμης στις 10 το βράδυ, στην προσπάθεια του να εισέλθει στην Ιταλία χρησιμοποιώντας πλαστό διαβατήριο, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της τουρκικής ασφάλειας Νεκάτι Μπιλιτσάν, στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος καταζητείται στην Τουρκία, βρίσκεται σε κλινική της Ρώμης και e_mai υπό ιταλική επιτήρηση.

    Ο ηγέτης των Κούρδων που επιδιώκει την ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στην νοτιοανατολική Τουρκία, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, βρισκόνταν στη Ρωσία, από τη στιγμή που εγκατέλειψε τη Συρία μετά τις έντονες πολιτικές πιέσεις που άσκησαν οι τουρκικές αρχές στη Δαμασκό. Λ.Μ

    [10] Ο ΟΤΣΑΛΑΝ ΖΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Ο ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ζήτησε πολιτικό άσυλο από την Ιταλία, αμέσως μετά τη σύλληψή του, σύμφωνα με πληροφοριές που μετέδωσε ο ελεγχόμενος από το ΡΚΚ τηλεοπτικός σταθμός, Med-TV. Σε γραπτή ανακοίνωση του κ.Οτσαλάν που μετέδωσε ο κουρδικός σταθμός, υποστηρίζεται ότι ο καταζητούμενος από τις τουρκικές αρχές ηγέτης των Κούρδων αυτονομιστών «βρισκόταν στην Ιταλία εν γνώση της ιταλικής κυβέρνησης» και ζητά από αυτήν πολιτικό άσυλο.

    Εκπρόσωπος του τηλεοπρικού δικτύου Med-TV δήλωσε ότι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν είχε αποδεχτεί πρόσκληση να μιλήσει τηλεφωνικά στο σταθμό αργότερα σήμερα. Ε.Ρ.

    [11] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Α.ΟΤΣΑΛΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Την έκδοση του ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ζήτησε η Τουρκία από την Ιταλία.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στην Αγκυρα ότι εξέφρασε το αίτημα αυτό στην ιταλική πρεσβεία στην Τουρκία, ενώ ο Τούρκος πρεσβευτής στη Ρώμη υπέβαλε το ίδιο αίτημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας. Δικαστικές πηγές της Ρώμης αναφέρουν ότι η Ιταλία χρειάζεται 40 μέρες για να αποφασίσει σχετικά με το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης.

    Ο κ.Γιλμάζ κατέστησε υπεύθυνο τον κ.Οτσαλάν για το θάνατο περίπου 31.000 ατόμων κατά τις συγκρούσεις του ΡΚΚ με τον τουρκικό στρατό που ξεκίνησαν το 1984. Ε.Ρ.

    [12] ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΓΙΕΛΤΣΙΝ ΚΑΙ ΠΡΙΜΑΚΟΦ ΣΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ

    Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Ιράκ παρέδωσε επιστολή του προέδρου, Μπορίς Γιέλτσιν, στον Ιρακινό ομόλογό του, Σαντάμ Χουσεϊν, με την οποία του ζητά να προχωρήσει σε πολιτική απόφαση για την επίλυση του προβλήματος που προέκυψε από τη διακοπή στις επιθεωρήσεις όπλων από τους παρατηρητές του ΟΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράκ, ΙΝΑ.

    Ο Ρώσος πρεσβευτής μετέφερε παρόμοια επιστολή του πρωθυπουργού, Γεβγκένι Πριμακόφ, χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της. Ο κ.Χουσεϊν, μόλις έλαβε την επιστολή του Ρώσου προέδρου, δήλωσε από την πλευρά του ότι «υποστηρίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα ικανοποιήσει τα δίκαια και ισορροπημένα αιτήματα της χώρας του».

    «Η απόφαση του Ιράκ στις 5 Αυγούστου και στις 31 Οκτωβρίου δεν έχει στόχο να δημιουργήσει κρίση ή κλίμα μη συνεργασίας με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά του», δήλωσε ο Ιρακινός ηγέτης, αναφερόμενος στην απόφαση της Βαγδάτης να διακόψει τη συνεργασία με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ για τα όπλα.

    Όπως τόνισε «το Συμβούλιο Ασφαλείας και οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να δεσμευτούν ότι θα σεβαστούν τη νομιμότητα, όταν εφαρμόζονται οι αποφάσεις τους, με τον ίδιο τρόπο που και το Ιράκ τις έχει σεβαστεί τα τελευταία οχτώ χρόνια».

    Νωρίτερα ο κ.Γιέλτσιν επιβεβαίωσε την αντίθεση της χώρας του για τη χρήση βίας στη Βαγδάτη, αλλά πρόσθεσε ότι καθιστά υπεύθυνο για τη σημερινή κρίση το Ιράκ. Σημειώνεται ότι η Μόσχα έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε προηγούμενες κρίσεις για της επιθεωρήσεις όπλων στο Ιράκ, όπως το Νοέμβριο του προηγούμενου έτους. Ε.Ρ.

    [13] ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ, ΑΝ ΟΧΙ ΩΡΩΝ, Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΛΜΑΖ

    Θέμα ημερών, αν όχι ωρών, θεωρούν πολιτικοί παρατηρητές στην Τουρκία την πτώση της κυβέρνησης συνασπισμού, του Μεσούτ Γιλμάζ, που είναι η 55η κυβέρνηση από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    Ο Γιλμάζ έχασε τη «δεδηλωμένη» στην τουρκική βουλή, από χθές, όταν ο αρχηγός του Ριζοσπαστικού Λαϊκού κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ δήλωσε πως κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, μια μέρα μετά την πρόταση μομφής, που κατέθεσε το κόμμα της πρώην πρωθυπουργού Τανσού Τσιλλέρ. Ως χθές, παρά τις επιμέρους διαφορές και τις διαφωνίες - κυρίως για το χρόνο διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών- ο Μπαϊκάλ στήριζε ανοικτά την κυβέρνηση Γιλμάζ.

    Αμέσως μετά τη δήλωση Μπαϊκάλ, το κόμμα «Δημοκρατική Τουρκία» του Χουσαμεντίν Τζιντορούκ αποφάσισε να αποσύρει τη στήριξή του από την κυβέρνησ, στην οποία ως τότε συμμετείχε. Οι κινήσεις αυτές ήταν «η αρχή του τέλους» για την κυβέρνηση Γιλμάζ.

    Ο πρωθυπουργός σε διάγγελμά του προς τον τουρκικό λαό, που μεταδόθηκε από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, υποστήριξε ότι «πρόκειται για σκευωρία» και αντέκρουσε τις κατηγορίες που του αποδίδονται για σχέσεις με τη μαφία. Ομως, η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ τοποθέτησε το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις.

    «Γίνεται αντιληπτό, είπε, ότι η συνέχεια του βίου της κυβέρνησης, κάτω από αυτές της συνθήκες, είναι σχεδόν αδύνατη. Αν ανατραπεί η κυβέρνηση πρέπει να δούμε και να αξιολογήσουμε τη στάση μας, σωστά, για την μετέπειτα κατάσταση.Η κυβέρνηση αυτή, συνέχισε ο Ετζεβίτ, έχει αρχίσει και συνεχίζει τον αποφασιστικότερο αγώνα κατά της μαφίας και του οργανωμένου εγκλήματος και αυτό που έχει σημασία είναι να μη διακοπεί ο αγώνας αυτός.»

    Από την πλευρά της η Τανσού Τσιλλέρ έκανε προσωπική επίθεση στον Μεσούτ Γιλμάζ, ανάλογη με εκείνη που είχε δεχθεί από αυτόν, όταν η ίδια ήταν πρωθυπουργός: « Ο πρωθυπουργός Γιλμάζ, είπε, δεν μπορεί να διασωθεί από μια pqodos_a τόσο μεγάλων διαστάσεων, πληρώνοντας μόνο πολιτικό τίμημα. Οπως σήμερα οι πράξεις τους, τους έχουν δέσει τα πόδια, μία των ημερών οι χειροπέδες της Δικαιοσύνης θα δέσουν και τα χέρια τους.»

    Ο αρχηγός του κόμματος Φαζιλέτ, που είναι συνέχεια του κόμματος Ευημερίας, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί αμέσως και αν ο πρωθυπουργός δεν παραιτηθεί , τότε θα τον απομακρύνει με την ψήφος του το κοινοβούλιο. Εχει ανοίξει , τόνισε, ο δρόμος προς το Ανώτατο Δικαστήριο για τον πρωθυπουργό Γιλμάζ και τον υπουργό οικονομικών Τανέρ.»

    Παράλληλ, ο Χουσαμεντίν Τζιντορούκ δήλωσε, ότι «η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά ανατραπεί και απομένουν οι τυπικές και νομικές διαδικασίες, που θα πιστοποιήσουν την πτώση της».

    [14] Ο ΧΙΚΜΕΤ ΤΣΕΤΙΝ ΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Στη δίνη της κυβερνητικής κρίσης κινείται πλέον η Τουρκία, μετά τις αποκαλύψεις για τις διασυνδέσεις του πολιτικού κόσμου με την μαφία. Οι αποκαλύψεις αυτές και ιδιαίτερα η βιντεοκασέτα με τις αποκαλύψεις του επιχειρηματία Κορκμάζ Γιγίτ, ότι οι ενέργειές του ήταν εν γνώσει του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ και του υπουργού Οικονομικών Γκιουνές Τανέρ, προκάλεσαν την οργή των αντιπολιτευομένων κομμάτων, αλλά και του προέδρου του Ριζοσπαστικού Λαϊκού κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ, που κατέθεσε και αυτός πρόταση μομφής, κατά της κυβέρνησης Γιλμάζ.

    Στην Αγκυρα άρχισαν πλέον τα σενάρια για το επόμενο κυβερνητικό σχήμα, αφού οι αριθμητικοί συσχετισμοί στη βουλή έχουν αλλάξει και δεν αφήνουν περιθώριο ελιγμών στον Μεσούτ Γιλμάζ. Οπως γράφουν οι εφημερίδες, από την κυβερνητική κρίση «ο μόνος ενισχυμένος είναι ο πρόεδρος Ντεμιρέλ, που φαίνεται ότι θα έχει αποφασιστικό ρόλο στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης».

    Ετσι, η εφημερίδα « Σαμπάχ» προαναγγέλλει «κυβέρνηση προεδρικού μεγάρου» και τονίζει ότι η πρωτοβουλία περνά πλέον στον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Η «Ζαμάν» υποστηρίζει, ότι « επικρατέστερο κυβερνητικό σχήμα είναι αυτό που προωθείται από τον Ντεμιρέλ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Χικμέτ Τσετίν, ο οποίος απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του προέδρου».

    Οι εφημερίδες, όμως, παραθέτουν και άλλα σενάρια για το κυβερνητικό σχήμα. Ετσι, δεν αποκλείουν ένα σχήμα, στο οποίο θα συμμετέχουν το κόμμα του Γιλμάζ ΑΝΑΡ, το κόμμα της Τσιλλέρ DYP και το κόμμα του Ετσεβίτ, στο οποίο σχήμα πρωθυπουργός θα είναι ο Μπουλέντ Ετσεβίτ. Ακόμη, συζητείται το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία του Γιλμάζ με το κόμμα Αρετής και να υποστηριχθεί μια τέτοια κυβέρνηση από το κόμμα «Δημοκρατική Τουρκία» του Χουσαμεντίν Τζιντορούκ.

    Ομως, καταλυτική φαίνεται να είναι η δήλωση του Ντενίζ Μπαϊκάλ, προς τους στενούς συνεργάτες του, ότι νέος πρωθυπουργός θα είναι ο Χικμέτ Τσετίν ή ο βουλευτής του ΑΝΑΡ καγιά Ερντέμ, που διετέλεσε αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Τουργκούτ Οζάλ.

    [15] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ Η ΠΟΛΙΙΤΙΚΗ ΣΡΕΝΤΕΡ

    Στο ίδιο πλαίσιο με αυτό της κυβέρνησης Κολ κινείται και η κυβέρνηση Σρέντερ, όπως κατέστη σαφές από τις θέσεις που πήρε ο νέος υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας κ.Γιόσκα Φίσερ κατά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της εξόριστης -και μη αναγνωρισμένης επίσημα από καμία άλλη πλην της Αλβανίας χώρα-, κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου.

    O κ.Φίσερ επανέλαβε για μία ακόμη φορά την άποψη που είχε η Γερμανία επί Κολ, να στηρίζει δηλαδή τον διεθνώς αποδεκτό ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα και παίρνοντας και πάλι αποστάσεις από τους ένοπλους αντάρτες του ΑΣΚ.

    Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι ο κ. Φίσερ συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στο εξωτερικό, Μπουγιάρ Μπουκόσι, χωρίς να χρησιμοποιηθεί ο όρος πρωθυπουργός, και με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Αλβανων του Κοσσυφοπεδίου στις συνομιλίες με το Βελιγράδι Φεχμί Αγκάνι, ο οποίος αποτελεί στενό συνεργάτη του κ.Ρουγκόβα. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών με εκπροσώπους των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου από τους οποίους ζήτησε να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που προσφέρεται για πολιτική επίλυση της κρίσης στο Κόσοβο εκφράζοντας την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί λύση εξαιτίας της βίας στην οποία καταφεύγουν ένοπλοι Αλβανοί.

    Οι κ.Φίσερ και Μπούκοσι συζήτησαν την εφαρμογή του ψηφίσματος 1203 του ΟΗΕ, και τις τρεις κύριες προϋποθέσεις που θέτει και οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση της συμφωνίας του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του Αμερικανού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δηλαδή η πολιτική επίλυση του προβλήματος, η επιστροφή των προσφύγων και η διεθνής επιτήρηση.

    Ο κ. Φίσερ υπογράμμισε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει τις προσπάθειες που καταβάλλει ως μέλος των διεθνών οργανισμών του ΟΗΕ, της Ομάδας Επαφής, του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι χάρη στις μεσολαβητικές προσπάθειες των ΗΠΑ και της ΕΕ, θα επιτευχθεί έως το τέλος του χρόνου πολιτική επίλυση.

    Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας χαιρέτισε τη στάση του ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα για την πολυετή πολιτική κατά της βίας που ακολουθεί και κάλεσε τους συνομιλητές του να συνεχίσουν να εφαρμόζουν την πολιτική αυτή. Κ.Γ.

    [16] ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Την απόφαση όπως η κυπριακή κυβέρνηση ζητήσει να της παραχωρηθεί χρόνος για συζήτηση του Κυπριακού στην επαναληπτική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, πήρε το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρία.

    Όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης κατά τη συνεδρία ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για θέματα που αφορούν στην ενταξιακή διαδικασία και ειδικά στο θέμα της έναρξης των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

    Έγινε ενημέρωση για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και από tom επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργο Βασιλείου. Επίσης έγινε ενημέρωση για θέματα που αφορούν στην ευρωπαϊκή πορεία και από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη και τον Υπουργό Άμυνας Γιαννάκη Ομήρου.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τη συνάντηση των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στην οποίαν παρέστη.

    Ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά σε ερώτηση εάν συζητήθηκε το θέμα των πυραύλων S-300 και ότι ισχύει η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου. Για τα θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γίνει ειδική σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου. Σε ερώτηση κατά πόσο η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη, ο κ.Στυλιανίδης τόνισε ότι δεν δημοσιοποιείται το περιεχόμενο των συζητήσεων στο Εθνικό Συμβούλιο και επανέλαβε ότι «αυτή είναι η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου». Αναφορικά με το θέμα της προσφυγής στην επαναληπτική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα είναι «το γνωστό αντικείμενο που αφορά στο σύνολο του κυπριακού προβλήματος» και πρόσθεσε ότι επιμέρους λεπτομέρειες δεν είναι σωστό να δημοσιοποιηθούν.

    Σε ερώτηση κατά πόσον η προσφυγή θα τεθεί υπό την αίρεση κάποιων εγγυήσεων στο Κυπριακό, είπε ότι «έχει παρθεί αυτή η απόφαση για να ζητηθεί χρόνος, αλλά ταυτόχρονα είναι επιθυμητό από όλους μας, νομίζω, εάν υπάρξουν θετικές εξελίξεις, το θέμα θα επανεξετασθεί».

    Είπε εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά ότι υπήρξε προβληματισμός και σημείωσε ότι πρόκειται για μια «κατ' αρχήν απόφαση».

    Αναφορικά με τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε δήλωση του Προέδρου Κληρίδη, ότι δηλαδή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προσκληθεί εδώ και καιρό από το Πανεπιστήμιο Πατρών για να μιλήσει και να τελέσει αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων Ελλαδιτών στην Κύπρο.

    Μ' αυτήν την ευκαιρία, πρόσθεσε, θα υπάρξει η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στις 27 του μήνα και είπε ότι είναι μια συνάντηση στην οποία θα συζητηθούν οι τρέχουσες εξελίξεις του κυπριακού προβλήματος και η συνεργασία των δύο κυβερνήσεων.

    Σε ερώτηση αν μετά την επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «δεν έχει καθορισθεί νέα συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου».

    Είπε εξάλλου, ότι «από την υπόλοιπη συζήτηση που αφορούσε κυρίως την ευρωπαϊκή πορεία κρίθηκε σκόπιμο και πάρθηκε απόφαση όπως γίνει ειδική σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου με θέμα την ευρωπαϊκή πορεία, στην οποία θα συζητηθούν τακτική και στρατηγική και επιμέρους χειρισμοί σ' αυτό το θέμα». Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν έχει καθορισθεί χρόνος πραγματοποίησης νέας συνεδρίας.

    Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «κρίθηκε σκόπιμο να γίνει η ειδική σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου «επειδή είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το θέμα της ενταξιακής διαδικασίας και δεν έχει καμία σχέση με δήθεν αναφερόμενες διγλωσσίες.

    [17] Η ΓΑΛΛΙΑ «ΠΙΣΩ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Η κοινή δήλωση για την Κύπρο που υπέγραψαν και κατέθεσαν χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Συμβούλιο Υπουργών την περασμένη Δευτέρα, αποτελεί πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης.

    Η διασταυρωμένη αυτή πληροφορία προέρχεται από διαφορετικές κοινοτικές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες το αρχικό κείμενο ήταν ακόμη σκληρότερο, αλλά μετριάσθηκε από τη Γερμανία.

    Σύμφωνα με τις πηγές αυτές το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών είχε στείλει σχέδιο της κοινής δήλωσης στις πρωτεύουσες των κρατών - μελών της ΕΕ, αφήνοντας εκτός διαδικασίας την Ελλάδα για ευνόητους λόγους. Στη συνέχεια, οι Γάλλοι βολιδοσκοπούσαν τους εταίρους εάν είναι διατεθειμένοι να υπογράψουν τη δήλωση.

    Πολλές χώρες αρνήθηκαν κατηγορηματικά και μεταξύ αυτών και η Σουηδία και η Αγγλία, η οποία θεώρησε ότι η δήλωση απευθύνεται σε άλλον αποδέκτη. Μάλιστα αυτό φάνηκε σαφέστατα και από την παρέμβαση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, στην κοινή συνάντηση ΕΕ - Κύπρου, όπου είχε καλέσει τους Τουρκοκύπριους να ξανασκεφθούν καλά το θέμα της συμμετοχής, διότι αυτοί είναι και οι πλέον κερδισμένοι από τη διεύρυνση.

    Ορισμένες χώρες αρνήθηκαν ευγενικά την γαλλική πρόταση να συνυπογράψουν τη δήλωση, η Ολλανδία τη δέχθηκε, ενώ η Γερμανία τη θεώρησε πολύ σκληρή και έθεσε ως προϋπόθεση την τροποποίησή της, κάτι που οι Γάλλοι δέχθηκαν διότι κινδύνευαν να μείνουν εντελώς μόνοι τους.

    Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή δήλωση της περασμένης Δευτέρας, οι χώρες που την υπογράφουν διαπιστώνουν ότι δεν κατέστη δυνατό εως τώρα να σημειωθεί πρόοδος προς την εξεύρεση πολιτικής λύσης, η οποία θα επιτρέψει τον τερματισμό της συνεχιζόμενης διαίρεσης της Κύπρου.

    Εκτιμούν επίσης ότι «στη συνέχεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας θα προκύψουν και ορισμένα άλλα προβλήματα που οφείλονται στην ιδιαίτερη κατάσταση της Κύπρου και κρίνουν, κατά συνέπεια, ότι πρέπει επειγόντως να βρεθεί πολιτική λύση, διότι αυτή είναι η μόνη οδός για την επίλυση των εν λόγω προβλημάτων».

    Καταλήγοντας, οι υπογράφοντες στη δήλωση «εφιστούν ιδίως την προσοχή στο γεγονός ότι η διχοτόμηση της νήσου θέτει βασικά προβλήματα για τη λειτουργία και τη συνοχή της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 13 November 1998 - 20:15:04 UTC