Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-12-04

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 4 Δεκεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ
  • [02] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 1999
  • [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΦΙΣΕΡ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ
  • [05] Α. ΑΘΕΝΣ: «ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΟ 2000»
  • [06] ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΕΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΕ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΑΘΕΝΣ
  • [07] ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΙΣΚΗ
  • [08] ΝΕΚΡΟΣ Ο ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΣΥΜΠΛΟΚΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
  • [09] ΣΤΟ 4,2% ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΕΣ ΤΟΥ ΕΤΖΕΒΙΤ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ
  • [12] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟ 100 ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ
  • [13] ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΊΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [14] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [15] ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΝΟΔΟ Ε.Ε. - ΝΑΤΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ

    Η κυβέρνηση προχώρησε στην πολιτική επιστράτευση των τελωνειακών υπαλλήλων. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, μετά από σύντομη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Δρυ, ο οποίος τον πληροφόρησε ότι η νέα συνάντησή του με τους τελωνειακούς υπαλλήλους απέβη άκαρπη. Οι τελωνειακοί δεν παρουσίασαν προτάσεις, καθώς όπως είπαν δεν συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ομοσπονδίας τους. Την απόφαση για πολιτική επιστράτευση προσυπογράφουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Oijomolij~m και Εθνικής Οικονομίας.

    Ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι είναι υποχρέωση των τελωνειακών να προσέλθουν από το βράδυ στους χώρους εργασίας τους και να διεκπεραιώσουν τον εκτελωνισμό των καυσίμων και πολλών ευπαθών προϊόντων ώστε να ομαλοποιηθεί η λειτουργία της αγοράς. «Η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαλόγου με τους τελωνειακούς για τη λύση της απεργίας που έχει κάνει ζημιά στην εθνική οικονομία και έχει προκαλέσει προβλήματα στην λειτουργία της αγοράς και την καθημερινή ζωή των πολιτών», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Σε κάθε Σύνταγμα δημοκρατικής κοινωνίας υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας όταν κινδυνεύει η εθνική ασφάλεια». Εκτίμησε τέλος ότι οι ανάγκες σε καύσιμα για το Σαββατοκύριακο μπορούν να καλυφθούν από τις ποσότητες που είναι έτοιμες να εκτελωνιστούν, ενώ συνέστησε ψυχραιμία στους καταναλωτές.

    [02] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 1999

    Δεν έχει κανένα λόγο το ΠΑΣΟΚ να κάνει διπλές εκλογές (ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές μαζί) τον Ιούνιο του 1999, δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, Κώστας Σκανδαλίδης, και παρατήρησε ότι όσοι υποστηρίζουν αυτή την εκδοχή έχουν αποδεχτεί και τη λογική της ήττας.

    Αν το ΠΑΣΟΚ πάει στο 5ο συνέδριό του και βγει ενδυναμωμένο και ανανεωμένο, τότε θα τις κερδίσει τις εκλογές, είπε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας» και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να μετατραπεί σε κόμμα αξιωματούχων αλλά σε ένα ανοιχτό, μαζικό κόμμα αυτόνομων και ενεργών πολιτών.

    Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι στην πρώτη σύσκεψη κορυφής στελεχών της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για την τακτική ενόψει των ευρωεκλογών, υπήρξε συμφωνία ως προς τους άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί η τακτική του κινήματος, ώστε να υπάρξει συσπείρωση των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος και επιδοκιμασία της πορείας που ακολουθεί η κυβέρνηση προς την ΟΝΕ.

    Σχετικά με τις ευρωεκλογές είπε ότι ο χαρακτήρας της αναμέτρησης ευνοεί μεν τη χαλαρή ψήφο προς τα μικρά κόμματα, πρόσθεσε όμως ότι αυτή τη φορά η πολιτικοποίηση των εκλογών λόγω της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης θα λειτουργήσει θετικά υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

    [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

    Δεν τίθεται θέμα αναστολής στην εφαρμογή ορισμένων σημείων της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ή διόρθωσης άλλων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και για να μην αφήσει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες υπογράμμισε:Ο νόμος έχει ψηφιστεί, μας βρίσκει σύμφωνους, μας καλύπτει, αυτό το νόμο θα εφαρμόσουμε. Παράλληλα πρόσθεσε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης και θα προχωρήσει η εφαρμογή της γιατί οι συνθήκες είναι ώριμες για μια τέτοια τομή στην εκπαίδευση.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΦΙΣΕΡ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ

    Συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, είχε απόψε στη Φρανκφούρτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που πραγματοποιεί από σήμερα τριήμερη επίσκεψη στη Γερμανία.

    Όπως έγινε γνωστό, στις συνομιλίες κυριάρχισαν οι διμερείς σχέσεις, τα εθνικά μας θέματα, η πορεία της χώρας μας προς την Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση, οι διεθνείς εξελίξεις και οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν.

    Ήταν η πρώτη στα χρονικά συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με ανώτατο αξιωματούχο της νέας κεντροαριστερής γερμανικής κυβέρνησης, μετά την αλλαγή στη Βόννη και την ανάληψη της εξουσίας από συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων. Ο κ.Σημίτης έφτασε στη Γερμανία στις 6 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας και για δύο ημέρες θα παραμείνει ιδιωτικά στη Φρανκφούρτη, όπου ζει μόνιμα ο αδερφός του, Σπύρος. Την Κυριακή το βράδυ ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Βόννη, όπου την επομένη θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον υπουργό Οικονομικών και Πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Όσκαρ Λαφοντέν. Μετά τις συνομιλίες, ο κ. Σημίτης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, και το απόγευμα της ίδιας ημέρας, λίγο πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα, θα λάβει μέρος σε κομματική σύσκεψη με στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Γερμανία.

    [05] Α. ΑΘΕΝΣ: «ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΟ 2000»

    Το ρόλο της ελληνικής ομογένειας στην Αμερική, πάνω στα εθνικά θέματα και την πρόθεση να αναληφθεί μια νέα πρωτοβουλία, «πρωτοβουλία για Ειρήνη», επισήμανε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Ανδρέας Αθενς, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε με την ολοκλήρωση των εργασιών της τρίτης συνάντησης του προεδρείου στη Θεσσαλονίκη.

    Παρουσία όλων των μελών του προεδρείου, του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Σταύρου Λαμπρινίδη, του προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής Γρηγόρη Νιώτη, των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Ηλία Βλαχόπουλου, της Ν.Δ. Βασίλη Πάπα και του Κ.Κ.Ε. Σταύρου Παναγιώτου, καθώς και του προεδρικού εντεταλμένου, για θέματα Κυπρίων Αποδήμων, της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστοφίδη, ο πρόεδρος του ΣΑΕ έκανε λόγο για μια νέα πολιτική του ελληνικού στοιχείου στην Ουάσιγκτον, που δεν θα στηρίζεται μόνο στις ιστορικές αναφορές για τις σφαγές των Τούρκων και θα προσπαθεί να έχει στο επίκεντρό της την έννοια της Ειρήνης, γι' αυτό και ονομάστηκε «Pease initiative», δηλαδή πρωτοβουλία ειρήνης. Δίνοντας ένα παράδειγμα ο κ. Αθενς αναφέρθηκε στην μάχη των εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και αναρωτήθηκε: «πώς μπορείς να έχεις ειρήνη και να καθίσεις κάτω με το άλλο κράτος, αν υπάρχει μία κατάσταση, όπου ο ένας έχει 10 και συ 3 όπλα; Ασφαλώς άμα δεν έχεις δύναμη κανείς δεν πρόκειται να σε κοιτάξει».

    Παρεμβαίνοντας στο σημείο αυτό ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΑΕ J~star Παππάς, εμφανίστηκε να διαφωνεί και να διαφοροποιείται πλήρως από τον κ. Αθενς, τονίζοντας επί λέξει ότι «ως προεδρείο του ΣΑΕ δεν έχουμε συζητήσει, πολιτική ειρήνης και φιλίας με την Τουρκία, με ένα μάλιστα κεμαλικό καθεστώς. Δεν μπορεί να δεσμεύεται το προεδρείο από τον πρόεδρο σε πολιτικές που δεν έχει συζητήσει''.

    Απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τον τόπο τέλεσης της Παγκόσμιας Συνέλευσης του Ελληνισμού το 2000, τόσο ο πρόεδρος του ΣΑΕ Ανδρέας Αθενς, όσο και ο Πρόεδρος της Διακομματικής Γρηγόρης Νιώτης τόνισαν με έμφαση ως αυτονόητη απάντηση την πόλη της Θεσσαλονίκης: «Η Συνέλευση θα γίνει εδώ στη Θεσσαλονίκη», ήταν η απάντηση του κ. Αθενς.

    Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Σταύρος Λαμπρινίδης τόνισε με έμφαση «τη μεγάλη επιτυχία της δημιουργίας του Ιδρύματος του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη. Η νομική υπηρεσία της Γ.Γ.Α.Ε. με τους νομικούς του ΣΑΕ συνεργάστηκαν τους τελευταίους μήνες εντατικά και πλέον υπογράφηκε, πριν από τρεις ημέρες και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η δημιουργία ιδρύματος του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου θα αποτελείται από το εννεαμελές προεδρείο του ΣΑΕ. Πλέον το ΣΑΕ αποκτά νομική προσωπικότητα και η γόνιμη αγωνία όλων από την πρώτη ημέρα ίδρυσης του ΣΑΕ παίρνει ένα δημιουργικό τέλος, σε σχέση με τη νομική κατοχύρωσή του, αφού από τώρα και στο εξής θα μπορεί απρόσκοπτα να στηρίζεται και να υποστηρίζεται στις δράσεις του, να έχει δυναμικότερη παρουσία στη Θεσσαλονίκη, να έχει οικονομική στήριξη από ιδιώτες, δωρητές, χορηγούς και άλλους φορείς. Κάτι τέτοιο, χωρίς τη νομική ταυτότητα, που αποκτά σήμερα το ΣΑΕ, δε θα ήταν εφικτό και επιτρέψτε μου να απευθύνω μία έκκληση, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη να στηριχθεί ο θεσμός αυτός από όλους. Μπορεί πλέον να γίνει, χωρίς καμία φορολογική επιβάρυνση για το χορηγό και το δωρητή (το ίδρυμα που δημιουργήθηκε, με βάση το καταστατικό του, δεν υπόκειται σε φορολογία)''.

    Αναφερόμενος στην απόδημη νεολαία ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε ότι τα περιφερειακά ΣΑΕ νεολαίας, που θα κορυφωθούν με τη διοργάνωση, κατά πάσα πιθανότητα, το Σεπτέμβριο του 1999 στη Θεσσαλονίκη, της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Απόδημης Νεολαίας, αποτελούν πρωτοβουλία, η οποία άρχισε από το προεδρείο του ΣΑΕ, πρώτα στην Ευρώπη και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο. «Είναι πάρα πολύ σημαντική η προσέγγιση με τη νεολαία. Το ΣΑΕ έχει οργανώσεις, που έχουν μέσα τους νέο κόσμο, αλλά δυστυχώς πολλοί από αυτούς τους νέους δεν είναι πρόεδροι και αντιπρόεδροι ή κάτι άλλο και σπανίως εμφανίζονται στην ολομέλεια του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη. Επομένως η βασική ιδέα είναι να μπορέσουν αυτοί οι νέοι καταρχάς να πλησιασθούν, να ακουσθούν οι προβληματισμοί τους, στο πλαίσιο του σημαντικού συμβουλευτικού ρόλου του ΣΑΕ και να μπορέσουν να γίνουν εισηγήσεις από τους ίδιους. Οι συνεδριάσεις αυτές πρέπει να είναι ανοιχτές, να μην τίθεται δηλαδή ζήτημα του ποιος θα έρθει και ποιος όχι, να μπορούν να κληθούν και να έρθουν απόδημοι νέοι από κάθε περιφέρεια, που ενδιαφέρονται και ασχολούνται. Αυτά τα συνέδρια, τα τόσο σημαντικά, που μπορούν να δώσουν και έναυσμα, ώστε οι νέοι στις οργανώσεις τους πια, να έχουν μεγαλύτερο λόγο, ανακοίνωσα στο προεδρείο του ΣΑΕ ότι η Γενική Γραμματεία, θα τα στηρίξει καθοριστικά, στην διοργάνωσή τους, αλλά και οικονομικά. H]ky να υπογραμμίσω έντονα ότι τα συνέδρια των νέων αποδήμων είναι μια πρωτοβουλία του ΣΑΕ, είναι μια ιδέα του προεδρείου και μια εφαρμογή του. Ετσι πάντα πρέπει να λειτουργούμε. Ο Απόδημος Ελλληνισμός ανεξάρτητος από την Ελλάδα, με δικές του πρωτοβουλίες, δικές του δράσεις. Εκεί βρίσκεται η μεγάλη επιτυχία».

    Σχολιάζοντας διάφορα δημοσιεύματα και αναφορές για την πολιτική στον Απόδημο Ελληνισμό ο κ. Λαμπρινίδης υπενθύμισε και αναρωτήθηκε: «το ξέρετε ότι το 1995 δεν είχε ποτέ δει Ελληνας της Αμερικής, Ελληνα της Ουκρανίας; Το ΣΑΕ έφερε και συσπείρωσε ψυχές, ανθρώπους, Ελληνες από όλο τον κόσμο. Ξεφύγαμε και ελπίζω να ξεφεύγουμε όλο και περισσότερο από ένα μοντέλο πολιτικής για τον απόδημο, που έχει σα σημείο αναφοράς τον υπουργό, το γενικό γραμματέα, το βουλευτή της Ελλάδας. Προχωρήσαμε σε ένα μοντέλο ομογενειακής πολιτικής πια, όχι ομογενειοπατέρων. Ενα μοντέλο, το οποίο επιτρέπει τη διασύνδεση των Ελλήνων ανά τον κόσμο μεταξύ τους. Βλέπουμε τι μεγάλα πράγματα μπορούν να βγούν, όταν οι Ελληνες του Εξωτερικού βοηθούν τους Ελληνες του Εξωτερικού. Οταν μπολιάζει ο ένας με ιδέες τον άλλον».

    Αναφορικά με τα προβλήματα των παλλινοστούντων ο κ. Λαμπρινίδης ανακοίνωσε ότι «η Γενική Γραμματεία των Αποδήμων αναμένει επιστολή της Γενικής Γραμματείας Παλιννοστούντων του ΥΜΑ- Θ και τον κ. Καμενίδη, με στοιχεία για το πρόγραμμα των μαθημάτων ελληνικής γλώσσας του υπουργείου, το οποίο και η Γ.Γ.Α.Ε. θα στηρίξει οικονομικά. Οι παλλινοστούντες της περιοχής θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρχουν πολύ περισσότερα μαθήματα ελληνικής γλώσσας στο μέλλον. Επίσης το πρόγραμμα «ΙΑΣΩΝ», που γίνεται με τη συνεργασία του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία 11 βιβλιοθηκών στην πρώην Σοβιετική Ενωση έχει ήδη εξαιρετική επιτυχία. Εχουν δημιουργηθεί ήδη οι έξι πρώτες βιβλιοθήκες και έχουν εγκαινιασθεί, σύγχρονες νεοελληνικές βιβλιοθήκες, επιστημονικά επεξεργασμένη λίστα των βιβλίων από τους καθηγητές του πανεπιστημίου, με την πλήρη οικονομική κάλυψη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Οι υπόλοιπες βιβλιοθήκες θα εγκαινιαστούν στις αρχές του 1999. Δημιουργούμε, χωρίς πυροτεχνήματα, έδρες ελληνικών σπουδών στην πρώην Σοβιετική Ενωση, για να μπορούν να έχουν ελπίδα και μέλλον οι προσπάθειες που γίνονται». Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό Γρηγόρης Νιώτης σημείωσε «με ικανοποίηση την αναβάθμιση του ρόλου του ΣΑΕ, στον οργανωτικό τομέα με τη θεσμοθέτηση του Ιδρύματος του Απόδημου Ελληνισμού, με πλήρη αυτονομία του Συμβουλίου και με δυνατότητα εντός του επομένου διμήνου να απολαμβάνει ειδικών προνομίων (ρύθμιση για την φοροαπαλλαγή), κάτι που έχει ήδη αναγνωρισθεί στις ΗΠΑ, για το ΣΑΕ της Αμερικής, ως φιλανθρωπικού ιδρύματος, και κάτι τέτοιο θα πρέπει να επιδιωχθεί και στις άλλες περιφέρειες, από τα άλλα περιφερειακά ΣΑΕ».

    Ο κ. Νιώτης υπογράμμισε την πρόοδο των παράλληλων προς το ΣΑΕ δικτύων, όπως αυτό των ομογενών δημοσιογράφων, που θα συνέλθει το επόμενο δίμηνο στη Θεσσαλονίκη, ως Παγκόσμιο Συνέδριο Ομογενειακών Μέσων Ενημέρωσης, ενώ αναφερόμενος στη διεθνή δραστηριότητα του ΣΑΕ για την υποστήριξη των εθνικών δικαίων της Ελλάδας, υπογράμμισε τη σημασία της χθεσινής συνάντησης της ekkgmoaleqijamij^r ηγεσίας στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό σύμβουλο ασφάλειας Σάντι Μπέργκερ.

    Επίσης ο Πρόεδρος της Διακομματικής έκανε λόγο για το ενιαίο δόγμα Ελλάδας-Κύπρου-Ομογένειας, με αφορμή την παρουσία του αρμοδίου για θέματα αποδήμων Κυπρίων κ. Χριστοφίδη, αλλά και την επίσκεψη του προεδρείου του ΣΑΕ στην Κύπρο, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

    «Η Διακομματική σημείωσε αρνητικά», είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο κ. Νιώτης, «την καθυστέρηση επίλυσης δραματικών προβλημάτων των παλιννοστούντων και προς αυτή τη κατεύθυνση θα αναζητήσουμε την αιτία καθυστερήσεως κατάθεσης του νόμου για τους παλλινοστούντες, για 1,5 χρόνο». Επίσης ο κ. Νιώτης στην ίδια κατηγορία κατέταξε προβλήματα εκπαιδευτικά, φορολογικά, τα οποία, όπως διευκρίνισε, δεν προχωρούν.

    [06] ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΕΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΕ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΑΘΕΝΣ

    Μέσα σε πολύ καλό και εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη, συνάντηση του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννη Μαγκριώτη, και του προέδρου του ΣΑΕ Ανδρέα Αθενς, με πρωτοβουλία του πρώτου. Ο κ. Μαγκριώτης υπογράμμισε στον κ. Αθενς την σημασία που αποδίδει στην παρουσία και τη λειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ως θεσμού εκπροσώπησης των 7 εκατ. αποδήμων Ελλήνων, που έχει ως μόνιμη έδρα του τη Θεσσαλονίκη. Ο ΥΜΑ-Θ επαναβεβαίωσε την πολιτική βούληση να υπάρξει αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση στο έργο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και τη συνέχιση της γενναίας οικονομικής συνδρομής για την αντιμετώπιση των λειτουργικών εξόδων των γραφείων του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη (καταβολή του ποσού των 25 εκατ. για την πληρωμή του ενοικίου στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης). Ο κ. Μαγκριώτης διαβεβαίωσε τον κ. Αθενς ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ώστε στη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο, το ΣΑΕ να αποκτήσει τη δική του μόνιμη στέγη.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΑΕ ευχαρίστησε τον κ. Μαγκριώτη για την πλήρη και αποτελεσματική τους συνεργασία, καθώς και για την ιδιαίτερη ευαισθησία , που επιδεικνύει στα θέματα των Αποδήμων.

    [07] ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΙΣΚΗ

    Συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία διαμαρτυρίας στην Τσιμισκή πραγματοποίησαν το μεσημέρι οι μαθητές των λυκείων της Θεσσαλονίκης.

    Οι μαθητές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις καταλήψεις των σχολείων τους και τις διαμαρτυρίες μέχρι να αποσυρθεί ο νόμος για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Οι μαθητές διένυσαν την Τσιμισκή μέχρι την Ίωνος Δραγούμη κι από κει κατευθύνθηκαν

    προς τη ΧΑΝΘ, όπου διαλύθηκαν. Οι οδηγοί ήταν αυτοί που για ακόμη μια φορά εισέπραξαν την ταλαιπωρία του αποκλεισμού των δρόμων.

    [08] ΝΕΚΡΟΣ Ο ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΣΥΜΠΛΟΚΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

    Νεκρός από τα πυρά κακοποιών έπεσε ο πρώην διευθυντής ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Καραγκούνης, στη διάρκεια της αιματηρής απόπειρας ληστείας που σημειώθηκε στην οδό Καλλίδου 17 στην Καλαμαριά.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο πρώην αστυνομικός -που μετά την αποστρατεία του λειτουργούσε ιδιωτική εταιρία μεταφοράς χρηματαποστολών- γύρω στις 9:30 το πρωί στάθμευσε το αυτοκίνητο του μπροστά από την πολυκατοικία όπου διαμένει με την οικογένεια του και ανέβηκε για λίγο στο διαμέρισμα του.

    Δύο άγνωστοι, που όπως αποκαλύπτεται γνώριζαν πολύ καλά ότι ο πρώην διευθυντής ασφάλειας μετέφερε χρήματα, πλησίασαν το συνοδηγό -που περίμενε στο αυτοκίνητο- και με την απειλή όπλων ζήτησαν να τους παραδώσει το σάκο. Την ώρα εκείνη έβγαινε από την είσοδο της πολυκατοικίας ο Καραγκούνης που μόλις αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί επιχείρησε να ακινητοποιήσει τους δύο κακοποιούς, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα τους με κράνη. Ενας από αυτούς όμως πυροβόλησε από μικρή απόσταση στην κοιλιακή χώρα τον πρώην αστυνομικό και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Ο συνεργάτης του Καραγκούνη, αλλά και ο γιος του που άκουσε τον πυροβολισμό και βγήκε στο μπαλκόνι, άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των δύο κακοποιών οι οποίοι με τη σειρά τους απάντησαν στα πυρά με αποτέλεσμα να σημειωθεί πανδαιμόνιο. Στον τόπο της συμπλοκής έφθασαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και μέχρι αυτή την ώρα κρατούν αποκλεισμένο ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο.

    [09] ΣΤΟ 4,2% ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

    Πτώση σημείωσε το μήνα Νοέμβριο ο πληθωρισμός, που έπεσε στο 4,2% από 4,7% που ήταν τον Οκτώβριο.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, επισήμανε ότι η εξέλιξη αυτή καθιστά απόλυτα εφικτό το στόχο της κυβέρνησης για πληθωρισμό 2% στο τέλος του 1999, ώστε να επιτευχθεί η ένταξη της Ελλάδας στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΕΣ ΤΟΥ ΕΤΖΕΒΙΤ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ θα ξεκινήσει τις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Αγκυρα αύριο, όπως δήλωσε συνεργάτης του.

    Ο κ.Ετσεβίτ θα συναντήσει τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ ως επικεφαλής του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, ενώ τη Δευτέρα την πρώην πρωθυπουργό Τανσού Τσιλέρ από το κόμμα του Ορθρού.

    Τα κόμματα αυτά μαζί με τη Δημοκρατική Αριστερά του κ.Ετζεβίτ συγκεντρώνουν συνολικά 296 έδρες στο κοινοβούλιο, δηλαδή 20 περισσότερες από όσες απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία. Ε.Ρ.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

    Tην υπόσχεση ότι θα παρέμβει προσωπικά στο κυπριακό και θα καταβάλλει προσπάθειες για την επίτευξη λύσης του, στα δύο χρόνια που απομένουν για τη λήξη της θητείας της προεδρίας του, εξέφρασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον στην αντιπροωπεία της ελληνοαμερικανικής ομογένειας με την οποία συναντήθηκε στο Λευκό Οίκο.

    Η αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από 16 στελέχη της ελληνοαμερικανικής ομογένειας, ζήτησε την προσωπική παρέμβαση του Μπιλ Κλίντον στην επίλυση του κυπριακού και στη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών, όπως έκανε στις περιπτώσεις της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και στο θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας.

    Κοινή εκτίμηση των μελών της αντιπροσωπείας ήταν ότι η συζήτηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ήταν ουσιαστική και ότι ο Κλίντον έδειξε ότι γνωρίζει καλά τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος.

    Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Σάντι Μπέργκερ, ο διευθυντής του συμβουλίου ασφαλείας για θέματα Ευρώπης, Ντόναλτ Μπάτλερ, ο ειδικός συντονιστής για το κυπριακό στο Στέητ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ και ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, στρατηγός Νόναλτ Κέντρικ.

    [12] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟ 100 ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

    Τις παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου από εκατό τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που σημειώθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου, κατήγγειλε με επιστολή τους προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Σώτος Ζακχαίος.

    Στην επιστολή τονίζεται ότι οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν τους διεθνείς οργανισμούς εναέριας κυκλοφορίας, ενώ έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, που αναφέρουν ότι τέτοιες υπερπτήσεις αυξάνουν την ένταση στο νησί.

    Υπογραμμίζεται ακόμη ότι οι συνεχιζόμενες υπερπτήσεις από την τουρκική αεροπορία, αλλά και η παρουσία των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων, αποτελούν τις πραγματικές αιτίες έντασης στην Κύπρο.

    [13] ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΊΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε το Βελιγράδι εναντίον των ΗΠΑ, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, με τις οποίες ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς χαρακτηρίζεται ως παράγοντας αστάθειας για την περιοχή των Βαλκανίων και με την αναγγελία της αμερικανικής κυβέρνησης για στροφή της πολιτικής της έναντι της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας και του Προέδρου Μιλόσεβιτς.

    Εντελώς ξαφνικά χθες, η ομοσπονδιακή Βουλή της Γιουγκοσλαβίας στη συνεδρίασή της, ψήφισε διακήρυξη στην οποία τονίζεται μεταξύ \kkym ότι «η γιουγκοσλαβική ηγεσία παρακολουθεί με αγανάκτηση τις τελευταίες ημέρες σειρά σκληρών επιθέσεων εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας και των ζωτικών εθνικών της συμφερόντων και θεσμών».

    Στη διακήρυξη εκτιμάται ότι οι πιέσεις των ΗΠΑ αποτελούν «ανοιχτή υποστήριξη στους τρομοκράτες Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου» και προστίθεται ότι επιβεβαιώνουν «τη σωστή εθνική πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος της χώρας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς».

    Υπογραμμίζεται ότι «κανείς ξένος παράγοντας δεν μπορεί σύμφωνα με τη θέλησή του να αντικαταστήσει όλα τα νόμιμα εκλεγμένα συνταγματικά όργανα της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας».

    Η διακήρυξη ψηφίστηκε αργά χθες το βράδυ στη συνεδρίαση της γιουγκοσλαβικής Βουλής, χωρίς να είναι μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

    Με το κείμενο της διακήρυξης διαφώνησε μερικά κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι «μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στο Κοσσυφοπέδιο». Η διακήρυξη δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά επιβεβαίωση της κρίσιμης καμπής που παρατηρείται στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Βελιγράδι, εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές στο Βελιγράδι, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες ότι η επιδείνωση των σχέσεων αυτών είναι δυνατόν να επηρεάσει ακόμα και την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και να θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία.

    [14] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Νέος στρατιωτικός εξοπλισμός από τις Ηνωμένες Πολιτείες παραδόθηκε σήμερα στα Σκόπια.

    Περίπου 41 οχήματα Humnee, 15 φορτηγά και εξοπλισμός για 120 στρατιώτες μεταφέρθηκαν στο βασικό στρατιωτικό εκπαιδευτικό κέντρο των Σκοπίων, παρουσία του Αμερικανού πρεσβευτή και απεσταλμένου της Ουάσινγκτον στο Κοσσυφοπέδιο Κρίστοφερ Χιλ και του νέου υπουργού Αμυνας της ΠΓΔΜ Νικόλα Κλιούσεφ.

    Ο κ.Χιλ δήλωσε ότι «η βοήθεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του διμερούς προγράμματος για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση που έχει στόχο να βοηθήσει τις δυνάμεις της ΠΓΔΜ να γίνουν περισσότερο λειτουργικές με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ». Ο κ.Κλιούσεφ από την πλευρά του υποστήριξε ότι η αμερικανική βοήθεια και οι παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ συμβάλλουν στην «αποκλιμάκωση των ταραχών στα Βαλκάνια» και δίνουν την ευκαιρία στην ΠΓΔΜ να προσεγγίσει τη συμμαχία.

    Οι ΗΠΑ είχαν αποδώσει παλαιότερα 14 εκατομμύρια δολάρια για τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, καθώς και 1,9 εκατομμύρια για τη στρατιωτική εκπαίδευση. Ε.Ρ.

    [15] ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΝΟΔΟ Ε.Ε. - ΝΑΤΟ

    Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά θα πραγματοποιήσουν επίσημη σύνοδο στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, μετά την κίνηση Γαλλίας και Βρετανίας για τη δημιουργία αυτόνομου σώματος για την άμυνα της Ευρώπης, σύμφωνα με δήλωση aniylato}wou της συμμαχίας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Επικεφαλής της συνόδου θα έιναι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα και ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας που κατέχει την προεδρία της Ε.Ε. για το εξάμηνο αυτό, Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η σύνοδος, η οποία θα διεξάγεται μετά τις δύο συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, αποτελεί αίτημα του κ.Σιούσελ και θα είναι η πρώτη αυτού του είδους, ενώ ο κ.Σολάνα αποδέχτηκε την πρόταση του Αυστριακού υπουργού, χωρίς ωστόσο να έχουν προηγηθεί συνομιλίες για το θέμα ανάμεσα στα μέλη της συμμαχίας. Έτσι δεν είναι ακόμη σαφές εάν υπάρχει έγκριση των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Για τη σύνοδο δεν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα, αλλά οι δύο πλευρές πρόκειται να συζητήσουν «την ενίσχυση του διαλόγου» ανάμεσα στους δύο οργανισμούς, ο οποίος δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, ανέφερε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Ατυπες επαφές έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα ανάμεσα στον κ.Σολάνα και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Έπιτροπής Ζακ Σαντέρ, ενώ περιορισμένες σχέσεις υπάρχουν ανα΄μεσα στο ΝΑΤΟ και τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες θα χαθούν σε περίπτωση που η γαλλο-βρετανική πρόταση για τη δημιουργία αυτόνομου ευρωπαϊκού αμυντικού οργάνου γίνει πραγματικότητα.

    Η Αυστρία πήρε την πρωτοβουλία τον προηγούμενο μήνα για τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βιέννη, η οποία είχε άτυπη μορφή και δρομολόγησε τη διαδικασία για την κοινή άμυνα της Ευρώπης, μετά την ιδέα της Βρετανίας.

    Στο Λευκό Όρος της Γαλλίας, η Βρετανία και η Γαλλία «ανοιξαν το δρόμο σε μία νέα εποχή» για την ευρωπαϊκή άμυνα, χωρίς την Αμερική, υπογράφοντας διμερή συμφωνία που επιτρέπει κοινές επιχειρήσεις εκτός των εδαφών τους αλλά και αυτών των συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ.

    Η συμφωνία κρίθηκε ως παράδειγμα νέων δεσμών ανάμεσα στη Βρετανία και τη Γαλλία στο πλαίσιο της ανάγκης δημιουργίας ευρωπαϊκού αμυντικού οργάνου, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ αναμένεται να εκδόσουν ανακοινωθέν που θα υπογραμμίζει τη δέσμευσή τους για τη συνέχιση της νέας αρχιτεκτονικής για την ασφάλεια της Ευρώπης. Ε.Ρ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 4 December 1998 - 19:56:32 UTC