Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-12-30

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 30 Δεκεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300
  • [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΙ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ S-300
  • [03] ΑΠ'ΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300
  • [04] ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
  • [05] ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ 1998
  • [06] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [07] ΕΠΤΑ ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΣΕ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΟΛΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΩΡΑ
  • [08] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΛΥΣΑΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
  • [09] TO 1998 H ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] Η ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300
  • [11] ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S300
  • [12] ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΔΕΚ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [13] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ AΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300
  • [14] ΥΠΕΞ: «ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ» Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ S-300 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
  • [15] ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300
  • [16] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΙ Ο ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [17] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [18] ΓΕΛΤΣΙΝ ΠΡΟΣ ΚΛΙΝΤΟΝ: ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΧΡΗΣΗ ΒΙΑΣ
  • [19] ΙΔΡΥΟΝΤΑΙ 6 ΝΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300

    Αναταράξεις στην Ελλάδα και την Κύπρο, ικανοποίηση στις ΗΠΑ και την Ευρωπαική Ενωση προκάλεσε η απόφαση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη να μην εγκατασταθούν στην Κύπρο οι πύραυλοι S-300 και να γίνουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για πιθανή εγκατάσταση τους στην Κρήτη.

    Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου τρία κόμματα (Δημοκρατικός Συναγερμός, ΑΚΕΛ, Ενωμένοι Δημοκράτες) συμφώνησαν με tgm απόφαση του κ. Κληρίδη και τρία (ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, Νέοι Ορίζοντες) εξέφρασαν διαφωνία και δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί πολιτική κρίση ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης απέναντι στην κυβέρνηση.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει πλήρως την απόφαση Κληρίδη και θα συνεχιστεί η στρατιωτική συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού δόγματος. Υπογράμμισε ακόμα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προωθήσει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση, όπως το έχει κάνει μέχρι σήμερα.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Αρης Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι σήμερα εισπράττουμε τα αποτελέσματα εσφαλμένων επιλογών στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση Σημίτη και πρόσθεσε:»Ουδείς ποτέ εξήγησε στον ελληνικό λαό πως, γιατί και με ποιο στόχο και προσδοκία αποφασίστηκε η προμήθεια και εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο. Ούτε τι πραγματικά εξυπηρετεί η σημερινή απόφαση για την πιθανή μεταφορά τους στην Κρήτη, την οποία μάλιστα θα διαπραγματευθεί η κυπριακή ηγεσία».

    Το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι αποκρύπτεται η πορεία διχοτόμησης της Κύπρου και πως χρεωκόπησε πλήρως η πολιτική του ενιαίου αμυντικού δόγματος. Ο ΣΥΝ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για λανθασμένους χειρισμούς και το μεσημέρι ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος δίνει συνέντευξη τύπου για το θέμα. Το ΔΗΚΚΙ μιλάει για άτακτη υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ Αντώνης Σαμαράς σημειώνει ότι η κυβέρνηση Σημίτη γίνεται συνένοχος σε μια υποχώρηση χωρίς ανταλλάγματα.

    Την ικανοποίηση της αμερικανικής πλευράς εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Λι Μακλένι, ο οποίος δήλωσε:»Χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε την απόφαση του προέδρου Γλαύκου Κληρίδη να μην φέρει τους πυραύλους S-300 στην Κύπρο. Επαινούμε την κυβέρνηση της Κύπρου γιατί έκανε αυτό το σημαντικό βήμα για τη μείωση της έντασης στο νησί. Αυτή η ενέργεια θα δώσει σημαντική ώθηση στην πρωτοβουλία της 30ης Σεπτεμβρίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για τη μείωση της έντασης και την προώθηση μιας δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης της διένεξης στην Κύπρο».

    Tη μεγάλη ικανοποίησή της για τις εξελίξεις στο θέμα των S- 300 εξέφρασε και η βρετανική κυβέρνηση. Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, χαρακτηρίζει την απόφαση Κληρίδη σημαντική συμβολή στις προσπάθειες που καταβάλλονται διεθνώς για τη μείωση της έντασης στην περιοχή. «Πρόκειται για μια ενέργεια που συμβάλλει επίσης στη δημιουργία των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης», τονίζει ο Ρ. Κουκ. Εξίσου θετική ήταν και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Βόλφγκανγ Σίσελ χαρακτήρισε την απόφαση μεγάλη επιτυχία της διακριτικής διπλωματίας της Ενωσης, της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Ο αυστριακός υπουργός προσέθεσε ότι αποτελεί σημαντική συνεισφορά στη σταθερότητα στην περιοχή. Στη Μόσχα ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Ραχμάνιν εξέφρασε την άποψη ότι το συμβόλαιο αγοράς των S-300 δεν είναι αυτό που δημιουργεί την ένταση στην Κύπρο και επισήμανε:»Η θέση μας είναι ότι πρόκειται για ένα καθαρό εμπορικό συμβόλαιο το opo_o αναμένουμε ότι θα ισχύσει. Δεν πιστεύουμε ότι αυτό το συμβόλαιο προκαλεί την ένταση στην Κύπρο. Η Ρωσία έχει προωθήσει ορισμένες ιδέες για το πως θα μειωθεί η ένταση στη νήσο. Η βασική πρόταση είναι η αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου».

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ τόνισε ότι οι πύραυλοι πρέπει να μείνουν στη Ρωσία, διότι αν εγκατασταθούν στην Κρήτη η Αγκυρα θα αντιδράσει, καθώς, όπως υποστήριξε, δεν μπορεί μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να εξοπλίζεται με ρωσικό οπολικό σύστημα και να το στρέφει εναντίον μιας άλλης χώρας της Συμμαχίας.

    [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΙ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ S-300

    Έντονη κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για τη στάση που κράτησαν στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S-300 άσκησε το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. «Ο κ. Σημίτης πρέπει πλέον να αντιληφθεί ότι ειδικά σε αυτά τα θέματα πρέπει να σταματήσουν οι επιπόλαιοι και οι πρόχειροι χειρισμοί» είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι «η μικροπολιτική δεν έχει θέση στα εθνικά θέματα». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε ακόμη τον πρωθυπουργό να αποδεχτεί την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση συμβουλίου εθνικής πολιτικής.

    [03] ΑΠ'ΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300

    Στις δηλώσεις του Κώστα Καραμανλή για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα των S-300 απάντησε με γραπτή του δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. «Ο κ. Καραμανλής με την όψιμη ανακοίνωσή του διαψεύδει κραυγαλέα τη μόνη ουσιαστική πρόταση από τις δηλώσεις του, αυτή που λέει ότι η μικροπολιτική δεν έχει θέση στα εθνικά θέματα», αναφέρει ο κ. Πάγκαλος και προσθέτει ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «επειδή νομίζει ότι μπορεί να αποκομίσει βραχυπρόθεσμα κομματικά οφέλη παραγνωρίζει το σύνολο των θετικών εξελίξεων που αφορούν το Κυπριακό και οφείλονται στη συνδυασμένη και συστηματική δραστηριότητα της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης».

    «Περαιτέρω ο κ. Καραμανλής τυφλωμένος από το μικροκομματικό του πάθος δεν αντιλαμβάνεται ότι με τις οξύτητες και τις ύβρεις που χρησιμοποιεί δημιουργεί προβλήματα ενότητας του εθνικού χώρου ο οποίος περιλαμβάνει εκτός από την κυβέρνηση της Ελλάδας και την κυβέρνηση της Κύπρου», καταλήγει ο υπουργός Εξωτερικών.

    [04] ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Στα Τίρανα βρίσκεται από το πρωί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, προσκεκλημένος του Αλβανού ομολόγου του Λουάν Χαϊνταράγκα. Ο κ.Τσοχατζόπουλος θα συναντηθεί με πρόεδρο της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον πρωθυπουργό Παντελί Μάϊκο, τον υπουργό Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο και τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.

    Επίσης θα επισκεφτεί το στρατόπεδο Ισμπερίς, όπου εδρεύει η Ekkgmij^ Δύναμη Αλβανίας, θα προσφέρει δώρα στους στρατευμένους και θα ανταλλάξει ευχές με το προσωπικό της δύναμης.

    Ακόμη ο Ελληνας υπουργός θα μεταβεί στο Αργυρόκαστρο όπου θα επισκεφτεί το χώρο κατασκευής του Στρατιωτικού Νοσοκομείου, ενώ δεν αποκλείεται να μεταβεί και στους Αγιους Σαράντα καθώς και τα ελληνικά χωριά της Βορείου Ηπείρου.

    [05] ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ 1998

    Ποιο ήταν το πιο σημαντικό γεγονός του 1998 ρωτήσαμε πολιτικούς της Θεσσαλονίκης και οι επιλογές τους έχουν να κάνουν με γεγονότα που αφορούν στις εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και στη διεθνή σκηνή.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής θεωρεί ως το πιο σημαντικό γεγονός τη ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων S-300 στην Κύπρο, γιατί, όπως είπε, η απόφαση αυτή καταρρακώνει την αποτρεπτική αξιοπιστία του ελληνισμού για τριάντα χρόνια, για μια ολόκληρη γενιά.

    Ο βουλευτής της Ν.Δ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, την εκλογή του κ. Χριστόδουλου στη θέση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κι αυτό επειδή «ο κ. Χριστόδουλος τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα της ελληνικής κοινωνίας, διότι μας ξαναθύμισε αξίες, τις οποίες είχαμε λησμονήσει τα τελευταία χρόνοα, όπως η αγάπη και ο σεβασμός στην οικογένεια, στη θρησκεία, στην πατρίδα».

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Γκεσούλης, την απόλυτη κυριαρχία των προοδευτικών (σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών, εργατικών) δυνάμεων στην Ευρώπη, γιατί «δημιουργούν το τοπίο και το περιβάλλον εκείνο που μας φέρνει εκτός από την Ευρώπη του Μάαστριχτ στην κοινωνική Ευρώπη, των λαών και των εργαζομένων». Ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Ορφανός επικεντρώνει την προσοχή σε ένα γεγονός που μπορεί να φαίνεται ίσως χιουμοριστικό αλλά στο βάθος έχει τη σημασία του και είναι το σκάνδαλο των εξωσυζυγικών σχέσεων του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Η διαπίστωση, δηλαδή, ότι η μοναδική υπερδύναμη ασχολείται κυρίως με τους «λεκέδες» και δεν φρονίζει να λύσει ουσιαστικά προβλήματα.

    Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παρασκευάς Παρασκευόπουλος τονίζει ότι δεν υπήρξαν εντυπωσιακά γεγονότα το 1998 αλλά πολλά σημαντικά που ο ίδιος τα εντοπίζει στα επιτεύγματα της χώρας στον τομέα της οικονομίας, που έχουν ουσιαστική και διαχρονική σημασία.

    Ο Σωτήρης Κούβελας, που από το νέο χρόνο επανέρχεται στα έδρανα της Βουλής με τη Ν.Δ. επιλέγει την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, «επειδή ο κ. Χριστόδουλος συγκινεί τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνισμού και δημιουργεί ελπίδες».

    [06] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Η Θεσσαλονίκη αποτελεί το «κέντρο προώθησης» τμημάτων της πολυεθνικής δύναμης του ΝΑΤΟ, που θα επιτηρεί την κατάπαυση του πυρός στο Κοσσυφοπέδιο, μέρος της οποίας έχει ήδη εγκατασταθεί στην ΠΓΔΜ. Χιλιάδες στρατιώτες και δεκάδες μεταγωγικά πλοία και αεροσκάφη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ καταπλέουν και προσγειώνονται στη Hessakom_jg, με τελικό προορισμό τα Σκόπια όπου εδρεύει η δύναμη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

    Οπως είχε μεταδώσει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στα μέσα Δεκεμβρίου, σήμερα κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το γερμανικό μεταγωγικό πλοίο «Πέτεσμπουργκ», από όπου αποβιβάστηκαν στρατιώτες και εφόδια για την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ που εδρεύει σε διάφορα σημεία της ΠΓΔΜ. Από το ίδιο πλοίο εκφορτώθηκαν στρατιωτικά οχήματα και κοντέϊνερ με απόρρητο περιεχόμενο. Εξάλλου, στις 4 και 5 Ιανουαρίου αναμένονται άλλα τρία γαλλικά πλοία με προορισμό τα Σκόπια.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Δεκεμβρίου κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το βρετανικό φορτηγό πλοίο «SEA SENTURION», το οποίο μετέφερε 150 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, οπλίτες και 60 οχήματα. Οι άνδρες της βρετανικής δύναμης μεταφέρθηκαν στη συνέχεια με C-130 στο Τέτοβο. Επίσης, κατέπλευσαν στο λιμάνι της πόλης ένα ιταλικό οχηματαγωγό και ένα ολλανδικό φορτηγό πλοίο το «Ρότερνταμ» τα οποία μετέφεραν άνδρες που θα πλαισιώσουν την πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ.

    [07] ΕΠΤΑ ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΣΕ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΟΛΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΩΡΑ

    Πόση ώρα χρειάζεται για να ληστέψεις ένα πρατήριο καυσίμων; Απάντηση στο «ερώτημα» αυτό έδωσαν τέσσερις άγνωστοι, οι οποίοι με πρωτοφανή ευκολία διέπραξαν επτά ληστείες σε αντίστοιχα πρατήρια υγρών καυσίμων σε λιγότερο από μία ώρα και συγκεκριμένα από τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα έως τη 1:20 π.μ.

    Δεν πρόκειται για σκηνές από αστυνομική ταινία αλλά για περιστατικά που διαδραματίσθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Οι τέσσερις δράστες που φορούσαν κουκούλες, κινούμενοι με κλεμμένο Ι.Χ επιβατικό αυτοκίνητο διέπραξαν τις ληστείες σε πρατήρια στις οδούς Μπότσαρη 19 στο Κορδελιό, Μοναστηρίου 358, στη συμβολή περιφερειακής οδού και Λαχαναγοράς, στο 4ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης - Καλοχωρίου, στο 9ο και το 14ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Βέροιας και απέσπασαν από τους υπαλλήλους των πρατηρίων συνολικά 461.000 δραχμές. Μάλιστα στο 14ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Βέροιας οι δράστες λήστεψαν δύο πρατήρια που βρίσκονται σε αυτό το σημείο.

    Στη συνέχεια, οι ίδιοι δράστες κινούμενοι με άλλο Ι.Χ επιβατικό αυτοκίνητο κόκκινου χρώματος με τον ίδιο τρόπο μέσα σε δέκα λεπτά διέπραξαν δύο ληστείες στην οδό Γ. Σχολής 80 και 124 σε πρατήριο υγρών καυσίμων και σε περίπτερο αντίστοιχα και απέσπασαν συνολικά 400.000 δραχμές και 3 -4 κινητά τηλέφωνα. Από τα τμήματα ασφαλείας των παραπάνω περιοχών γίνεται προανάκριση, ενώ οι δράστες αναζητούνται.

    [08] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΛΥΣΑΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

    Την αισιοδοξία του για την πορεία της εθνικής οικονομίας, όχι μόνο κατά το 1999, αλλά και για την επόμενη δεκαετία κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, σε σημερινή συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό FLASH.

    Επανέλαβε επίσης την πρόβλεψή του για θεαματική μείωση των επιτοκίων κατά την επόμενη διετία και υποστήριξε πως η είσοδος στην ΟΝΕ και η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών, θα βελτιώσουν τους δείκτες ευημερίας και θα ενισχύσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της κυβερνητικής διαχείρισης.

    Το 1998, σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου, ήταν μια καλή χρονιά για την οικονομία, καθώς σημειώθηκε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων και έγιναν μεγάλα βήματα προς τη δημοσιονομική εξυγίανση καθώς περιορίστηκε η ελλειμματική βάση του δημόσιου τομέα.

    «Λύσαμε το οικονομικό μας πρόβλημα, πιάσαμε τον ταύρο από τα κέρατα, αυτή η υπόθεση τελειώνει. Η επόμενη χρονιά κουβαλάει λιγότερα βάρη»,υποστήριξε. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός του 1999, είναι ο πρώτος που δεν περιέχει νέους φόρους και περιλαμβάνει μείωση της φορολογίας, ενώ για τους φορολογικούς συντελεστές είπε πως το εισοδηματικό όφελος προέρχεται από τη μείωση των επιτοκίων με θετικές συνέπειες για τον προϋπολογισμό του μέσου ελληνικού νοικοκυριού.

    Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο κ. Παπαντωνίου εκτίμησε ότι το 1999 θα επιτευχθεί ο στόχος για 2%, ενώ προέβλεψε πως στα επόμενα δύο χρόνια τα επιτόκια θα πέσουν στο 6%-7%. Κατά συνέπεια, τόνισε, διευρύνονται τα περιθώρια για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων μέσα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, το σημαντικότερο πρόβλημα της οικονομίας και της κοινωνίας είναι το κράτος. Η αναποτελεσματικότητά του και η γραφειοκρατία. Παραδέχθηκε τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά υποστήριξε πως γίνονται βήματα βελτίωσης .

    [09] TO 1998 H ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Το 1998 αποτέλεσε την καλύτερη χρονιά για το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, καθώς συνολικά παίχθηκαν περισσότερα από 13,2 τρισ. δραχμές, από την αρχή του έτους μέχρι την Παραμονή των Χριστουγέννων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1997 οι συναλλαγές στη Σοφοκλέους ήταν λιγότερες από τις μισές, καθώς ο τζίρος δεν ξεπέρασε τα 5,9 τρισ. δραχμές. Τη φετινή χρονιά η άνοδος στη Σοφοκλέους είναι εντυπωσιακή αφού φθάνει το 124%. 'νοδο όμως σημείωσαν και οι τιμές των μετοχών του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

    Από την αρχή του 1998 μέχρι την Παραμονή των Χριστουγέννων, ο Γενικός Δείκτης από τις 1.486 μονάδες έφθασε στις 2.655 μονάδες παρουσιάζοντας αύξηση κατά 78,7%. Ουσιαστικά σε 5 βασικά σημεία στηρίζεται η πρόβλεψη των θεσμικών επενδυτών για συνέχιση του θετικού κλίματος στη Σοφοκλέους και κατά το νέο οικονομικό έτος 1999, όπως επίσης και ότι ο Γενικός Δείκτης θα σπάσει το φράγμα των 3.000 μονάδων . 1) Η βέβαιη εκπλήρωση του στόχου για ένταξη στην ΟΝΕ, 2) η πτώση του πληθωρισμού κάτω του 3% που θα ρίξει το πραγματικό καθαρό επιτόκιο στο τέλος του 1998 περίπου στο 6% και θα στρέψει το επενδυτικό κοινό για επενδύσεις στο Χ.Α.Α., 3) ο περιορισμός των χρηματοοικονομικών εξόδων των επιχειρήσεων, 4) τα μέτρα θωράκισης που θα ληφθούν για το Χρηματιστήριο από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και 5) η εισροή ξένων κεφαλαίων για επενδύσεις σε ομόλογα και μετοχές .

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] Η ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα επιμείνει στη θέση του, το συμβόλαιο για την πώληση των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 να γίνει σεβαστό από όλες τις πλευρές.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Βλαντιμίρ Ραχμάνιν δήλωσε ότι «η Ρωσία έχει μείνει πιστή στο συμβόλαιο χωρίς αμφιταλαντεύσεις και είναι σημαντικό και οι αποδέκτες του πυραυλικού συστήματος να εκπληρώσουν εξίσου τις υποχρεώσεις τους», συμπληρώνοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση έχει καταλάβει ότι η κυπριακή πλευρά συμμερίζεται την άποψη αυτή.

    Η ανακοίνωση αυτή αποτελέι την πρώτη επίσημη απάντηση της Ρωσίας στην απόφαση του Κύπριου προέδρου Γλαύκου Κληρίδη για μη εγκατάσταση των πυραύλων στη Μεγαλόνησο, χωρίς ωστόσο να γίνεται καμία αναφορά στην πρόταση του κ.Κληρίδη να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την εγκατάστασή τους στην Κρήτη. Στην πιθανότητα αυτή ο πρόεδρος της επιτροπής ασφαλείας της Δούμα Βίκτορ Ιλιούκιν εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη Ρωσία να εγκατασταθούν οι πύραυλοι στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Κρήτη, υποστηρίζοντας ότι «δεν θα ταράξει τις ισορροπίες των δυνάμεων στην περιοχή». Επιπλέον, ανέφερε ότι ήδη σε και σε άλλες χώρες έχουν εγκατασταθεί μικρά πυραυλικά συστήματα ρωσικής προέλευσης. Ε.Ρ.

    [11] ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S300

    Βρετανία και Γερμανία χαιρετίζουν την απόφαση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για μη έλευση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S300 στην Κύπρο.

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και ο υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ χαιρετίζουν θερμά - σύμφωνα με ανακοίνωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών - την απόφαση του κ Κληρίδη για μη έλευση των S300 στην Κύπρο.

    Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «η απόφαση αυτή αποτελεί σημαντική συνεισφορά στις διεθνείς προσπάθειες, στις οποίες η Βρετανία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για μείωση της έντασης στην περιοχή».

    Ο κ. Κουκ επισημαίνει ότι η απόφαση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας βοηθά και στην δημιουργία των απαραίτητων προϋπόθεσεων για επίτευξη δίκαιης και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό. Ακόμα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει τη γραπτή δήλωση του κ. Μπλερ στις 23 Δεκεμβρίου μετά την έγκριση των ψηφισμάτων tou Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο, ότι η χώρα του «παραμένει δεσμευμένη να υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για περαιτέρω μείωση της έντασης στο νησί και να εργαστεί για συνολική πολιτική λύση». «Είναι απαραίτητο να παρασχεθεί τόσο στον ΓΓ, όσο και στην αντιπροσωπεία στην Κύπρο η πλήρης συνεργασία και των δύο πλευρών στην Κύπρο», σημειώνει στη γραπτή ανακοίνωσή του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

    Από την πλευρά της η Γερμανία με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, τονίζει ότι θα χαιρέτιζε επίσης και το ενδεχόμενο μείωσης της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο.

    Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Ερντμαν αναφέρει ότι «αυτή η απόφαση αποτελεί σημαντικό μήνυμα για απάληψη του επικίνδυνα μεγάλου οπλοστασίου στην Κύπρο», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «στόχος μας παραμένει η μείωση της έντασης στο διαιρεμένο νησί και η συνεισφορά σε μια δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού».

    [12] ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΔΕΚ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Την άμεση αποχώρηση της ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση αποφάσισε το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος. Τελική απόφαση θα ληφθεί από την Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ το ερχόμενο Σάββατο.

    Σε δηλώσεις του μετά τη δίωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ, ο πρόεδρος του κόμματος Βάσος Λυσσαρίδης τόνισε ότι «το κόμμα αποφάσισε τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Κληρίδη στη βάση της Πρότασης Ενότητας και Προοπτικής και με κύριο γνώμονα την προώθηση του εθνικού θέματος προς την ορθή κατεύθυνση».

    «Θεωρούμε την απόφαση για μη εγκατάσταση του αμυντικού συστήματος S300 στην Κύπρο λανθασμένη και βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα και διαφωνούμε με την αιτιολόγησή της», επεσήμανε ο κ. Λυσσαρίδης, προσθέτοντας ότι «η απόφαση αυτή θα έχει δυστυχώς, οδυνηρές συνέπειες για την Κύπρο και ολόκληρο τον Ελληνισμό». Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξήγησε ότι η απόφαση για μη εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο «καθιστά την πολιτική Ελλάδας και Κύπρου δορυφορική και εξαρτημένη από τις απειλές της Τουρκίας και τις πιέσεις ξένων δυνάμεων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ωμότερες απαιτήσεις από την Τουρκία σε βάρος της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας, υπονομεύει την αξιοπιστία του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και τέλος πληγώνει την εθνική ομοψυχία και διαβρώνει το ηθικό του Κυπριακού Ελληνισμού». Αναφερόμενος στα δύο τελευταία ψηφίσματα του ΟΗΕ, ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε ότι «δεν ικανοποιούν ούτε κατά ελάχιστον τις λογικές προϋποθέσεις που έθεσε η πλευρά μας για ακύρωση της εγκατάστασης των S300». «Αφού οι προϋποθέσεις δεν ικανοποιήθηκαν δεν συνέτρεχε κανένας λόγος για αλλαγή της αρχικής συναπόφασης Ελλάδας και Κύπρου, δεδομένου μάλιστα ότι οι συνθήκες έχουν έκτοτε διαφοροποιηθεί», είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

    Πρόσθεσε δε, ότι «οι κίνδυνοι που επισείονται από όσους διαφοροποιούν τώρα τη στάση τους, δεν είναι πειστικοί και δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική». Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι που αναγκάζουν το κόμμα να αποχωρήσει από την κυβέρνηση Κληρίδη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι Sείπαμε τη διαφωνία μας με τη διαφοροποίηση της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης, δεν απεκρύψαμε ότι δεν συμφωνήσαμε με το αιτιολογικό, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση επικαλέσθηκε για αλλαγή της απόφασής της».

    «Ομως», πρόσθεσε, «εάν το Εθνικό Συμβούλιο ομόφωνα όπως ήταν, πλην των Ενωμένων Δημοκρατών, οι οποίοι είχαν δικαίωμα να πουν ότι αυτή η άποψη τους ήταν και η πάγια προηγούμενη άποψή τους - ελάμβανε την απόφαση ότι οι πύραυλοι πρέπει να έρθουν και εάν ο πρόεδρος διαβίβαζε μια τέτοια απόφαση στην Αθήνα δεν ξέρω ποια θα ήταν η τελική απόφαση».

    «Οταν όμως τα κόμματα αναζήτησαν προσχήματα στρουθοκαμηλικά για να διαφοροποιήσουν τη θέση τους, τότε διευκόλυναν την απόφαση αυτή», είπε ο κ. Λυσσαρίδης. Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η ΕΔΕΚ δέχθηκε οποιεσδήποτε πιέσεις για να παραμείνει στην κυβέρνηση ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως «αν θα γινόταν κάτι θα έπρεπε να προβληθούν επιχειρήματα, όχι πιέσεις και δεν προβλήθηκαν».

    [13] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ AΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300

    Iκανοποιημένος εμφανίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς από την απόφαση του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, να μην εγκατασταθεί το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300 στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, o Nτενκτάς χαρακτήρισε την απόφαση Κληρίδη, θετική και καλή εξέλιξη, έσπευσε ωστόσο να τονίσει ότι «το θέμα των πυραύλων δεν θα έπρεπε καν να είχε δημιουργηθεί».

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν παρέλειψε να επαναλάβει την πάγια θέση του, ότι το ψευδοκράτος πρέπει να αναγνωριστεί ως ισότιμος εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προτού αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία συνομοσπονδίας.

    [14] ΥΠΕΞ: «ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ» Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ S-300 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την πρόταση της Κύπρου για εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κρήτη. Ο αρμόδιος υπουργός Ισμαήλ Τζεμ υποστήριξε ότι η πιθανή εγκατάστασή τους στην Κρήτη «θα ήταν μεγάλο λάθος, καθώς θα προκαλούσε κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία» και τόνισε ότι οι ελληνοκυπριακές απειλές εναντίον της Τουρκίας δεν έλειξαν με την απόφαση μη εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο, υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία συνεχίζει να κατασκευάζει νέες στρατιωτικές βάσεις στη Μεγαλόνησο, στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού δόγματος που υπέγραψε με την Ελλάδα το 1993.

    Προειδοποίησε μάλιστα ότι «κανένας δεν πρέπει να πιστεύει ότι η Τουρκία θα παραμείνει απλός θεατής ενόψει της κατάστασης αυτής» και επεσήμανε ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί η εγκατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη θα χρειαστεί η παρουσία Ρώσων τεχνικών στο έδαφος μιας χώρας-μέλος του ΝΑΤΟ για «τουλάχιστον ένα χρόνο». Αναρωτήθηκε ακόμη πως θα αντιδράσουν τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ stgm παρουσία Ρώσων στρατιωτικών αξιωματούχων.

    Σχολιάζοντας την απόφαση εγκατάλειψης των σχεδίων εγκατάστασης δήλωσε ότι «αποτελεί καρπό της αποφασιστικότητας της Τουρκίας, η οποία αποκάλυψε την τραγική κωμωδία που οργάνωσαν Έλληνες σκηνοθέτες και εκτέλεσαν Ελληνοκύπριοι ηθοποιοί». Ε.Ρ.

    [15] ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300

    Mε κομπασμούς και ειρωνικά σχόλια σε βάρος της ελληνικής πλευράς αντέδρασε η 'γκυρα στην απόφαση Κληρίδη να μην εγκατασταθούν οι S-300 στην Κύπρο. Η απόφαση Κληρίδη προκαλεί αναταράξεις σε Αθήνα και Λευκωσία, πανηγυρισμούς στην 'γκυρα και ικανοποίηση στη Δύση.

    Ο Ισμαήλ Τζεμ δήλωσε ότι η ματαίωση της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο ήταν καρπός της αποφασιστικότητας που επέδειξε η 'γκυρα και πρόσθεσε ότι η ιστορία με τους πυραύλους μεταβλήθηκε σε ιλαροτραγωδία. Ο Τζεμ δεν δίστασε να προβάλει και αιτιάσεις για το ενδεχόμενο εγκατάστασής τους στην Κρήτη, προβάλλοντας το ερώτημα πως η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ θα μπορέσει να εξηγήσει την παρουσία ρωσικών όπλων στο έδαφός της.

    Η απόφαση για την ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων S- 300 στην Κύπρο κυριαρχεί στα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου. Η εφημερίδα «Χουρριέτ» σε πρωτοσέλιδό της προβάλλει, ότι παρά την κυβερνητική κρίση, η Τουρκία κατάφερε να δείξει τη δύναμή της σε διεθνές επίπεδο και τονίζει ότι η πολιτική της 'γκυρας ήταν εκείνη, που μαζί με τις πιέσεις των ΗΠΑ και της Αγγλίας έκανε τον Κληρίδη να υποχωρήσει στο θέμα των πυραύλων. Η εφημερίδα προβάλει ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρεί πιο ωφέλιμη την εγκατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη. Η εφημερίδα «Μιλλιέτ» σε δημοσίευμά της με τίτλο «Σε άλλο νησί οι S-300» αναφέρεται στην συνάντηση Κληρίδη-Σημίτη ισχυριζόμενη ότι εκείνο που συζήτησαν οι δύο άντρες ήταν το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την ματαίωση της εγκατάστασης . Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Κώστας Σημίτης επέμεινε να αναλάβει η Κύπρος την ευθύνη για την ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων, ενώ παράλληλα, επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή δημιούργησε πολιτική κρίση στη μεγαλόνησο, που μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού.

    «Νέα ρότα προς Κρήτη» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της «Σαμπάχ» η οποία επισημαίνει ότι ελήφθη η τελική απόφαση για τους πυραύλους, που ήταν σε αδιέξοδο για δύο χρόνια και ότι τελικά οι S- 300 θα αποθηκευτούν στην Κρήτη. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι Κληρίδης και Σημίτης αποφάσισαν να αποθηκευτούν οι πύραυλοι προσωρινά στην Κρήτη προκειμένου να απαλλαγούν από τις πιέσεις των ΗΠΑ και της Αγγλίας.

    Παράλληλα, αναφέρει ότι η Τουρκία αντιτίθεται και στην αποθήκευση των S-300 στην Κρήτη, ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος θεωρεί ότι οι τουρκικές αντιρρήσεις στερούνται σοβαρότητας και λογικής

    Η εφημερίδα «Ζαμάν» από τη πλευρά της επισημαίνει ότι έληξε η peqip]teia με τους S-300 τονίζοντας ότι η απόφαση για την ματαίωση της εγκατάστασης θα δημιουργήσει προβλήματα , από πολιτική άποψη στο Γλαύκο Κληρίδη καθώς το 94% των Ελληνοκυπρίων επιθυμούν την εγκατάστασή τους στην Κύπρο και όχι στην Κρήτη.

    [16] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΙ Ο ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας Γιαλίμ Ερέζ δήλωσε ότι είναι σε θέση να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα στον πρόεδρο της χώρας Σουλεημάν Ντεμιρέλ τη λίστα των μελών της νέας κυβέρνησης, δηλαδή νωρίτερα από τη χρονική περίοδο που είχε προβλεφτεί.

    Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου συνομιλιών με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων ο κ.Ερέζ τόνισε ότι «είναι σε θέση να παρουσιάσει τη λίστα της κυβέρνησής του στην αρχή ή το αργότερο στα τέλη της επόμενης εβδομάδας». Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών θα ξεκινήσει την Πέμπτη, προκειμένου να αποφευχθεί, όπως είπε, καθυστέρηση στο σχηματισμό κυβέρνησης.

    Στόχος της κυβέρνησης αυτής θα είναι «ο σεβασμός στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κοσμικό κράτος, ενώ θα αγωνιστεί κατά των οικονομικών δυσχεριών και του οργανωμένου εγκλήματος», τόνισε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός. Ε.Ρ.

    [17] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Ρώσο ομόλογό του Μπορίς Γιέλτσιν συζήτησαν τις αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ιράκ, στις οποίες η Μόσχα εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντέιβιντ Λεβί δήλωσε ότι «οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι παρά τις διαφορές τους για το Ιράκ είναι σημαντικό να συνεχίσουν την οικοδόμηση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων και να αντιμετωπίζουν τα κοινά προβλήματά τους».

    Ο κ.Κλίντον συνεχάρη το Ρώσο πρόεδρο για το μήνυμά του για το Νέο Έτος καθώς και για την επιβεβαίωση των δεσμεύσεών του για δημοκρατία και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

    Οι δύο άνδρες συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη συνεργασίας της Ρωσίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ ο κ.Γιέλτσιν εξέφρασε την υποστήριξή του στην επικύρωση της συνθήκης για τον πυρηνικό αφοπλισμό START-2. Ε.Ρ.

    [18] ΓΕΛΤΣΙΝ ΠΡΟΣ ΚΛΙΝΤΟΝ: ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΧΡΗΣΗ ΒΙΑΣ

    Σε ευχετήριο μήνυμά του για το Νέο Έτος προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ο Ρώσος ηγέτης Μπορίς Γιέλτσιν ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποφεύγουν να επιλύουν τις διπλωματικές διαφορές με τη χρήση βίας στο μέλλον. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Γιακούσιν, αναφερόμενος στο περιεχόμενο του μηνύματος, δήλωσε ότι ο κ.Γιέλτσιν τόνισε πως «η ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας απαιτεί τη συνέχιση της φιλόπονης συνεργασίας Ρωσίας και ΗΠΑ με διπλωματικά jai πολιτικά μέσα», ενώ «οι προσπάθειες επίλυσης των διεθνών κρίσεων με τη χρήση βίας και πολύ περισσότερο παρακάμπτοντας τους διεθνούς οργανισμούς, είναι απαράκτες και αδύνατες».

    Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν την πρώτη τηλεφωνική τους επικοινωνίας, μετά τις επιθέσεις στο Ιράκ, χωρίς να αποκλείσει την πιθανότητα να λάβει μέρος στη συζήτηση και το Ιράκ. «Φυσικά θα ανταλλάξουν ευχές για το νέο έτος, αλλά η συνομιλία θα επικεντρωθεί και σε άλλα ζητήματα και θα είναι πολύ λεπτομερής», είπε ο κ.Γιακούσιν. Ε.Ρ.

    [19] ΙΔΡΥΟΝΤΑΙ 6 ΝΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Το πράσινο φως για την ίδρυση έξι νέων υπουργείων έδωσε η Βουλή της ΠΓΔΜ, η οποία με 85 ψήφους υπέρ και 25 κατά ενέκρινε την τροποποίηση του νόμου περί οργάνων διοίκησης.

    Τα έξι υπουργεία που ιδρύονται είναι Εμπορίου, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Αθλητισμού, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μετανάστευσης και Πληροφοριών. Τις υπουργικές θέσεις θα αναλάβουν οι έξι υπουργοί άνευ χαρτοφυλακίου, οι οποίοι έλαβαν τη ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

    Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως η Σοσιαλδημοκρατική Ενωσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αύξηση του αριθμού των υπουργείων, επισημαίνοντας ότι η κίνηση αυτή θα επιβαρύνει σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό. Ε.Π.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Wednesday, 30 December 1998 - 20:36:39 UTC