Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-01-07

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 7 Ιανουαρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
  • [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [03] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
  • [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΑΝΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΛΟΤΩΝ ΤΗΣ Ο.Α.
  • [05] Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Η ΟΛΜΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
  • [06] ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΜΠΛΟΚΑ ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
  • [08] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
  • [09] ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Α.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΣΤΟΝ ΕΤΖΕΒΙΤ Η ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ
  • [11] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΕΝΟΠΛΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
  • [12] Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ
  • [13] ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΪΚΟ-ΜΠΕΡΙΣΑ
  • [14] ΦΙΣΕΡ: «ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ» ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΟ 2003
  • [15] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

    Την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων αποφάσισαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και διήρκησε περίπου μία ώρα, ενώ σε αυτήν εξετάστηκαν θέματα της Εκκλησίας, κοινωνικά ζητήματα όπως η εγκληματικότητα, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η κακοποίηση παιδιών αλλά και ευρωπαϊκά θέματα.

    Όπως δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος η Εκκλησία της Ελλάδος αναλαμβάνει μια πανεθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας και για την προστασία κακοποιημένων παιδιών. Από την πλευρά του ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι συζητήθηκε και η παρουσία της Εκκλησίας στα Βαλκάνια ενώ t|mise ότι μπορούν να αξιοποιηθούν και σε θέματα πολιτείας οι διασυνδέσεις της ελληνικής εκκλησίας με άλλες εκκλησίες της περιοχής. Για τα ευρωπαϊκά θέματα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν κίνδυνοι που πρέπει να αντιμετωπιστούν και ευκαιρίες που θα πρέπει να αξιοποιηθούν.

    [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Η Ελλάδα έχει αποδείξει στην πράξη ότι συμπαραστέκεται στην Κύπρο, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας σε όσους επικρίνουν την ελληνική κυβέρνηση πως δεν συμπαραστέκεται όσο θάπρεπε στην Κύπρο, με αφορμή την εξέλιξη στην υπόθεση των πυραύλων S-300. Για το θέμα, είπε, έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις και από τις δύο πλευρές. Ο κ. Σημίτης εξέφρασε συμφωνία με την απόφαση του προέδρου Κληρίδη και οι πύραυλοι S-300 θα εγκατασταθούν στην Κρήτη.

    [03] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

    Η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί τετελεσμένα γεγονότα και ύπουλες ενέργειες, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας την πρόταση που διατύπωσαν τα Σκόπια προς τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο να χρησιμοποιούν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στις εμπορικές συναλλαγές. Οπως είπε η θέση της Ελλάδας έχει αποσαφηνιστεί πλήρως σ αυτό το ζήτημα.

    [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΑΝΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΛΟΤΩΝ ΤΗΣ Ο.Α.

    Ανεπίκαιρα και εξωπραγματικά είναι τα αιτήματα των πιλότων της Ολυμπιακής Αεροπορίας, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Ρέππα που υπογράμμισε ότι με τη στάση τους αυτή οι πιλότοι θέτουν σε κίνδυνο τον εθνικό αερομεταφορέα. Η κυβέρνηση, είπε, επιθυμεί να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εξυγίανσης της Ολυμπιακής και περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που ανέθεσε σε ξένη εταιρία για την ανεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

    [05] Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Η ΟΛΜΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

    Τη διαβεβαίωση ότι αύριο θα αρχίσουν κανονικά τα μαθήματα στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας έδωσε το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου.

    Σχολιάζοντας την άκαρπη συνάντησή του με το προεδρείο της ΟΛΜΕ, ο κ. Αρσένης επισήμανε ότι η στάση των καθηγητών δεν ήταν ενιαία. Όπως είπε, ένα μέλος της ΟΛΜΕ δεν εμφανίστηκε, ένα άλλο αποχώρησε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ενώ η παράταξη της ΠΑΣΠ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαχωρίζει τη στάση της. «Η ΟΛΜΕ δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να εκφράσει τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των εκπαιδευτικών», πρόσθεσε ο υπουργός.

    [06] ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΜΠΛΟΚΑ ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Mπλόκα στους δρόμους και μαζικά συλλαλητήρια προγραμματίζουν οι μαθητές, οι οποίοί φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποίσεις τους μέχρι να καταργηθεί ο νόμος για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Τα παραπάνω αποφάσισαν οι μαθητές που συμμετέχουν στα τοπικά συντονιστικά όργανα, ύστερα από πανελλαδική συνάντησή τους.

    Οι εκπρόσωποι του συντονιστικού της Θεσσαλονίκης ζητούν από τους μαθητές των λυκείων, με την επιστροφή τους στα σχολεία, την Παρασκευή, τη Δευτέρα και την Τρίτη, να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις για να εκφράσουν ελεύθερα τη βούλησή τους για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Τους καλούν ωστόσο να συνεχίσουν τις καταλήψεις τους και να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται. Για τις 12 Ιανουαρίου προγραμματίζονται μπλόκα σε κεντρικούς και περιφερειακούς δρόμους του νομού, και μαζικό συλλαλητήριο στις 15 Ιανουαρίου σε όλες τις μεγάλες πόλεις, με το οποίο θα εκδηλώσουν την υποστήριξή τους στον αγώνα των εκπαιδευτικών. Στις 24 Ιανουαρίου τα συντονιστικά όργανα πρόκειται να πραγματοποιήσουν νέα συνάντηση. Οι εκπρόσωποι των μαθητών κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου που έδωσαν κατήγγειλαν τις προσπάθειες αυταρχισμού και τρομοκρατίας και τη συμπεριφορά διευθυντών ορισμένων σχολείων και γονεών. Επίσης καταγγέλουν την πρόσληψη ιδιωτικών εταιρειών σεκιούριτι για την περιφρούρηση ορισμένων σχολείων, όπως στο 3ο λύκειο Χαριλάου και στην Καλαμαριά.

    Όσον αφορά το θέμα των καταστροφών στα σχολεία, ιδιαίτερα εκτεταμένες σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στον Ευκλείδη, τις αποδίδουν σε επιθέσεις κουκουλοφόρων που εκτελούν «εντεταλμένη υπηρεσία», υπό τις εντολές κάποιων που προσπαθούν να αμαυρώσουν τον αγώνα των μαθητών. Παρ' όλ΄αυτά, λένε, ο αριθμός των σχολείων που υπέστησαν καταστροφές -πέντε ή έξι σχολεία- αποτελεί μία συντριπτικά μικρή μειοψηφία στο σύνολο των 2.000 περίπου σχολείων που συμμετείχαν στις καταλήψεις. «Ζητούμε από τον υπουργό, αν πραγματικά ενδιαφέρεται να μην χάσουμε τη χρονιά μας να σταματήσει την αδιάλλακτη στάση του, να πάρει πίσω το νόμο του και να συζητήσει μαζί μας σε μηδενική βάση. Οι τροποποιήσεις στις οποίες προχώρησε σε καμία περίπτωση δεν αγγίζουν τη φιλοσοφία του νόμου» δήλωσαν οι μαθητές.

    [07] ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

    Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα σχολεία διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών, Γιώργος Κολιοκώστας, προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις.

    Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή για τη σύλληψη των μαθητών που καταλαμβάνουν δρόμους. Θα συλλαμβάνονται ακόμη οι μαθητές για τους οποίους υπάρχουν καταγγελίες από τους διευθυντές των υπό κατάληψη σχολείων, για παρεμπόδιση στη λειτουργία τους. Οι μαθητές θα παραπέμπονται στο αυτόφωρο.

    [08] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

    Μέτρα για την πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών ανακοίνωσαν το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, οι υπουργοί Γεωργίας, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Δημόσιας Τάξης, μετά από σύσκεψη που είχαν με τον πρωθυπουργό. Τα μέτρα είναι προληπτικά, κατασταλτικά αλλά και θεσμικά ενώ χαρακτηριστικά στοιχεία τους είναι η χρονική περίοδος λήψης τους και ο συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων.

    Στα μέτρα περιλαμβάνονται ο καθαρισμός, από τους δήμους και τις κοινότητες, όλων των χωματερών, μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 1999 και ο καθαρισμός από χόρτα όλων των δασικών εκτάσεων, από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες. Επίσης, ενισχύονται όλες οι υπηρεσίες με προσωπικό και με μέσα. Συγκεκριμένα, στο τέλος Απριλίου θα αποφοιτήσουν από τη σχολή της πυροσβεστικής υπηρεσίας 1300 πυροσβέστες, ενώ θα προσληφθούν άλλοι 1500 που θα μπουν αμέσως στη σχολή. Επίσης θα προσληφθούν 4000 εποχικοί υπάλληλοι και 24 δασολόγοι που θα γίνουν αξιωματικοί του πυροσβεστικού σώματος. Θα αγοραστούν τέλος δέκα πυροσβεστικά αεροπλάνα από τα οποία τα δύο θα ενταχθούν από το καλοκαίρι στον ελληνικό στόλο.

    [09] ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Α.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ

    Λιγότερο επιρρεπείς στις φορολογικές παραβάσεις εμφανίστηκαν το Δεκέμβριο οι επιχειρηματίες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Οι υπάλληλοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) διαπίστωσαν συνολικά 38 παραβάσεις κατά τους ελέγχους που διενήργησαν σε 324 επιχειρήσεις.

    Οι περισσότερες παρατυπίες -18- εντοπίστηκαν στην Καβάλα. Ακολουθεί ο Εβρος, όπου οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ απεκάλυψαν εννέα παραβάσεις. Σε Δράμα και Ξάνθη διαπιστώθηκαν αντίστοιχα τέσσερις και τρεις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι επιχειρηματίες δεν συμμορφώθηκαν με τις επιταγές του νόμου.

    Η πλειοψηφία των φορολογικών παραβάσεων αφορούσε -κατά το σύνηθες- τη μη έκδοση θεωρημένων αποδείξεων, ενώ μεγάλος αριθμός παρατυπιών διαπιστώθηκε και σε ό, τι αφορά τα βιβλία αγορών- πωλήσεων.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΣΤΟΝ ΕΤΖΕΒΙΤ Η ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ

    Στον Μπουλέντ Ετζεβίτ, επικεφαλής του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος, ανατέθηκε ακόμη μια φορά η εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Τουρκία από τον πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Ο κ. Ετζεβίτ είπε στους δημοσιογράφους ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό και θα παρουσιαστεί στη βουλή στις 15 Ιανουαρίου, για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

    Ο Ετζεβίτ είχε πάρει την εντολή στις 2 Δεκεμβρίου να σχηματίσει κυβέρνηση αλλά στις 21 παραιτήθηκε από τη προσπάθεια γιατί δεν είχε την απαραίτητη πλειοψηφία. Η δήλωση της κ. Τσιλλέρ, επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος Oqho} Δρόμου, ότι θα υποστηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας, υπό την πρωθυπουργία του κ. Ετζεβίτ, προκάλεσε την παραίτηση του Γιαλίμ Ερέζ από την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, και την ανάθεση αυτής στον κ. Ετζεβίτ για δεύτερη φορά.

    Με την υποστήριξη του Γιλμάζ και της Τσιλλέρ ο Ετζεβίτ θα εξασφαλίσει μια πλειοψηφία 297 εδρών από τις 550 του κοινοβουλίου. O.K.

    [11] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΕΝΟΠΛΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

    Εκατοντάδες Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου έστησαν οδοφράγματα και απέκλεισαν από το πρωί τις κεντρικές οδούς που συνδέουν την Πρίστινα με τα γύρω χωριά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χθεσινή δολοφονία του εργάτη του λιγνιτωρυχείου «Μπελάτσεβατς», από ένοπλους Αλβανούς.

    Σύμφωνα με σερβικές πηγές ένοπλοι πολίτες κάνουν περιπολίες και απαγορεύουν την διέλευση οχημάτων προς και από την Πρίστινα.

    Στο μεταξύ ο Αμερικανός μεσολαβητής για το Κοσσυφοπέδιο Κρίστοφερ Χιλ επισκέφθηκε σήμερα την Πρίστινα στην οποία λόγω του αποκλεισμού έφθασε μετά από ταλαιπωρία και συναντήθηκε με τον ηγέτη των Αλβανοφώνων Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Ο κ. Χιλ επανέλαβε ότι η επανέναρξη των συνομιλιών είναι ο μοναδικός τρόπος για την επίτευξη πολιτικής λύσης στο Κοσσυφοπέδιο και ότι στόχος της σημερινής συνάντησης του με τον κ. Ρουγκόβα ήταν η εξέταση του πλαισίου βάσει του οποίου θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της σερβικής και της αλβανικής πλευράς. Ο Αμερικανός μεσολαβητής σημείωσε ότι οι αποκλεισμοί δρόμων και τα βίαια επεισόδια δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. Κ.Γ.

    [12] Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ

    Η Κύπρος δεν σκοπεύει να αφήσει ανυπεράσπιστο τον εναέριο χώρο της μετά την απόφασή της να μην εγκαταστήσει τους S-300 στο έδαφός της και εξατάζει το ενδεχόμενο αγοράς αμυντικού αεροπορικού συστήματος μικρότερου βεληνεκούς, ικανού να προστατεύει στρατιωτικά και πολιτικά σχέδια, σύμφωνα με ρωσικές πηγές, οι οποίες δεν θέλησαν να παραχωρήσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

    Οι Ιταλοί, με τους οποίους η Κύπρος υπέγραψε το 1997 συμβόλαιο για την προμήθεια πυραύλων τύπου «Ασπίδα», με βεληνεκές 18 χιλιομέτρων, εξέφρασαν ετοιμότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ προηγουμένως διατηρούσαν επιφυλάξεις για την ένταση που θα προκαλούσε η εγκατάστασή τους στο νησί. Έτσι η Κύπρος επέλεξε ως εναλλακτική λύση τη Ρωσία, εξετάζοντας την πιθανότητα αγοράς πυράυλων μικρού βεληνεκούς SA-15, με ικανότητες στα 12 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με πηγές η ιδέα αυτή παραμένει σε ισχύ, αν και είναι πολύ νωρίς για να γίνεται λόγος για την εφαρμογή της.

    Ένα άλλο σενάριο αφορά στην παραλαβή πυραύλων από την Ελλάδα για την προστασία της αεροπορικής βάσης στην Πάφο, το οποίο δεν διαψεύστηκε αλλά ούτε επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Αμυνας της Κύπρου.

    Τα σχέδια αυτά εξατάζονται από την κυπριακή κυβέρνηση και αναμένεται να οριστικοποιηθούν στο εγγύς μέλλον, όταν ο νέος υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Χρισοστόμης αναλάβει τα καθήκοντά του. Ε.Ρ.

    [13] ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΪΚΟ-ΜΠΕΡΙΣΑ

    Ελπίδες για μια ομαλότερη πορεία της χώρας το 1999 «γέννησε» η συνάντηση του αρχηγού της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα με τον πρωθυπουργό Παντελή Μάικο, εκτιμούν αρχηγοί πολιτικών δυνάμεων της Αλβανίας, ενώ τάσσονται κατά των πρόωρων εκλογών και δίνουν πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση για να υλοποιήσει το πρόγραμμα που εξήγγειλε.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Σκεντέρ Γκινούσι, σχολιάζοντας τις φήμες περί επικείμενου ανασχηματισμού της κυβέρνησης Μάικο, δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Δεν ήρθε ο καιρός για αλλαγές. Η κυβέρνηση έχει μόνο τρεις μήνες ζωής, και δεν είχε το χρόνο να αποδείξει τι είναι ικανή να κάνει».

    Οσον αφορά την ενδεχόμενη επιστροφή του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή, ο κ.Γκινούσι, λέει χαρακτηριστικά: «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν και αλλαγές στην κυβέρνηση».

    «Πριν μιλήσουμε για αλλαγές και για πρόωρες εκλογές πρέπει να μιλήσουμε για πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμεωπίζει η χώρα», υπογραμμίζει μιλώντας στο ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), Βασίλ Μέλο.

    Το σημαντικότερο για τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ, είναι ο διάλογος του Σοσιαλιστικού με το Δημοκρατικό Κόμμα που ξεκίνησε με τη συνάντηση Μάικο-Μπερίσα. «Είναι ανόητο να μιλά κανείς για εκλογές και ενώ δεν έχει αποκατασταθεί η τάξη στην Αλβανία», προσθέτει.

    Παρά το ότι χαρακτηρίζει αποτυχημένη τη διακυβέρνηση της χώρας, ο Φατμίρ Μεντίου, αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, θεωρεί αδύνατη τη διεξαγωγή εκλογών αν προηγουμένως δεν αποκατασταθεί η τάξη. «Η αναγκαιότητα διεξαγωγής εκλογών δεν προέκυψε σήμερα αλλά και νωρίτερα, και αυτό γιατί η κυβέρνηση απέτυχε σε όλους τους τομείς», τονίζει ο Μεντίου στο ΜΠΕ, για να προσθέσει ωστόσο ότι «εκείνο που επείγει είναι μια νέα φόρμουλα διακυβέρνησης της χώρας».

    Υπέρ των αλλαγών στην κυβέρνηση τάσσεται ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Ζεφ Μπουσάτι, τονίζοντας ότι «υπάρχουν πολλοί ανίκανοι υπουργοί που πρέπει να απομακρυνθούν». Χαρακτηρίζει ως πρώτο βήμα συμβιβασμού κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, τη συνάντηση Μάικο-Μπερίσα και υπογραμμίζει ότι «πρέπει να διευρυνθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός».

    Κατά των ριζικών αλλαγών στην κυβέρνηση τάσσεται ο γενικός γραμματέας της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Πρετς Ζογκάι, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της. «Τα κόμματα πρέπει να συμβάλλουν στο έργο της και να ασκήσουν εποικοδομητική κριτική όταν απαιτείται», υπογραμμίζει.

    Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Βίλι Μιναρόλι, θεωρεί αναγκαία την εξεύρεση πολιτικής λύσης, όχι όμως τέτοιας που να οδηγεί σε πρόωρες εκλογές. Κατά τον Μιναρόλι «η πολιτική λύση των εκλογών της 29ης Ιουνίου 1997 απέδειξε ότι δεν μπορεί να βγάλει τη w~qa απο την κρίση», ωστόσο αποκλείει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών αν προηγουμένως δεν επιτευθεί ο αφοπλισμός του πληθυσμού.

    [14] ΦΙΣΕΡ: «ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ» ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΟ 2003

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ δήλωσε ότι το 2003 μπορεί να είναι «ρεαλιστική» ημερομηνία για τα πρώτα νέα μέλη που θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της διαδικασίας διεύρυνσης.

    «Θα κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε ότι η διαδικασία ένταξης θα είναι ρεαλιστική το 2003» διαβεβαίωσε ο κ.Φίσερ, μετά τις συνομιλίες που είχε στην Πράγα για την προσπάθεια ένταξης της Τσεχίας στην Ένωση.

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Γερμανός υπουργός είχε υποστηρίξει ότι η Ε.Ε. θα ορίσει ημερομηνία για τις πρώτες χώρες που θα ενταχθούν «πιθανώς στο τέλος αυτού του έτους», κάτι που επανέλαβε και στην Πράγα.

    Ορισμένες υποψήφιες χώρες είχαν εκφράσει απογοήτευση για την άρνηση των Βρυξελλών να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς και την ανησυχία για επιβράδυνση της διαδικασίας διεύρυνσης, καθώς ασχολείται με τα εσωτερικά προβλήματα για τον προϋπολογισμό της. Ε.Ρ.

    [15] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Αρχίζει σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες η δίκη του προέδρου Μπιλ Κλίντον στη Γερουσία. Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορείται για ψευδορκία και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης για την υπόθεση Μόνικα Λεβίνσκι.

    Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών δήλωσε ότι η δίκη αναμένεται να κρατήσει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, κάτι στο οποίο αντιτίθενται οι Δημοκρατικοί που επιθυμούν σύντομες διαδικασίες.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 7 January 1999 - 21:23:33 UTC